Novinky
Zajmavé názory,
jen marně hledám, v platné legislativě, kde je zakotveno jak, a s jakým výcvikovým vozidlem má probíhat zkouška na popisované B96?
jen marně hledám, v platné legislativě, kde je zakotveno jak, a s jakým výcvikovým vozidlem má probíhat zkouška na popisované B96?
petrumr
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
No, tak nam tu autor popsal svoje zazitky... pekne... taky jezdim se soupravou, mam B+E... v clanku mi ale uplne chybi to nejzakladnejsi... tabulka, kde bude jasne napsano, ktere opravneni staci na kterej vozejk... B, rozsirene B96 a B+E a dale take omezeni maximalnich rychlosti tech souprav dle vyhlasky.... oboje je ve znalosti beznych ridicu docela tragedie.
takze😒br /> obycejne B == auto do 3,5t
obycejne B == souprava auto do 3,5t + vozejk do 750 kg za podminky, ze celkova hm. soupravy
takze😒br /> obycejne B == auto do 3,5t
obycejne B == souprava auto do 3,5t + vozejk do 750 kg za podminky, ze celkova hm. soupravy
Blbě se couvá jen s karavanem v noci. Couvačky na autě nelze vypnout a velká bílá plocha karavanu je odráží a oslňuje, takže za karavanem není vidět lautr nic. :no:
výnimočne s tebou súhlasím >😁
No vyjímečně s Tebou nesouhlasím. Právě kvůli tomu mám na tažném ne klasickou 7 pinovku ale "německý" 13 pin. A proč ? Na obyč vozík dám redukci ... a není problém ... a karavan má za jízdy napájení 12V pro ledničku ( spojené se zapalováním, vypnu motor, vypne se ), dále stálých 12V pro vnitřní osvětlení ( když za jízdy někde přespáváš v karavanu ). jako bonus je tam kontakt, který rozpojuje mlhovku na autě takže při jízdě v mlze za sebou nemáš stálou rudou záři přesvíceného karavanu mlhovkou ... a samozřejmě jsou tam i couvací světla pro karavan. A dokonce origo tažné v MB Viano rozpozná i přívěs s couvacími světly a vypne ta na autě ... ( ale to ta běžná 13pin zásuvka neumí, ta umí vypnout mechanicky jen mlhovku, toto asi řeší řídící jednotka auta )
Kámoš jezdí s přívěsem pořád a tohle si dělal u [odkaz] a dodnes má můj velký obdiv. Já s přívěsem nikdy nejezdil. Jen jednou mě to nechal vyzkoušet a upřímně - jednou stačilo! >😁
Je to fakt těžké a je dobře, že se na to dělá autoškola.
Je to fakt těžké a je dobře, že se na to dělá autoškola.
"Rychlostní stupeň se řadí před křižovatkou, nikdy ne v ní."
To je prosím co za krávovinu? Nějaká pražská lokální zvyklost? V životě jsem takovou volovinu neslyšel, a to kromě držení oprávnění A2, B, BE, T jen tak mimochodem školím mj. řidiče referenty a řidiče motorových vozíků. A dovolím si říct, že v legislativě se celkem vyznám.
Jinak smysl B96 asi nějaký existuje, ale přijde mi to jako taková ťunťovina a úspora na nepravém místě. Když už člověk tomu věnuje čas a peníze, tak plnohodnotné E není o moc dražší, naučit se otázky technické zvládne i cvičená opice a kdo nezvládne testy (kde formální otázky jsou hodnoceny méně body než např. křižovatky), které jsou shodné s B, měl by zvážit, zda neodevzdat řidičák na úřad, na místo rozšiřování. Samotná zkušební jízda už vyjde na stejno a než propočítávat, zda se souprava dle max hmotností vejde do 4250 kg (což u dodávek a terénních aut i větších SUV je v kombinaci s tunovým vlekem hned), tak je lepší mít oprávnění na 3,5t auto, 3,5t vlek a mít sichr, že se vejdu vždy.
To je prosím co za krávovinu? Nějaká pražská lokální zvyklost? V životě jsem takovou volovinu neslyšel, a to kromě držení oprávnění A2, B, BE, T jen tak mimochodem školím mj. řidiče referenty a řidiče motorových vozíků. A dovolím si říct, že v legislativě se celkem vyznám.
Jinak smysl B96 asi nějaký existuje, ale přijde mi to jako taková ťunťovina a úspora na nepravém místě. Když už člověk tomu věnuje čas a peníze, tak plnohodnotné E není o moc dražší, naučit se otázky technické zvládne i cvičená opice a kdo nezvládne testy (kde formální otázky jsou hodnoceny méně body než např. křižovatky), které jsou shodné s B, měl by zvážit, zda neodevzdat řidičák na úřad, na místo rozšiřování. Samotná zkušební jízda už vyjde na stejno a než propočítávat, zda se souprava dle max hmotností vejde do 4250 kg (což u dodávek a terénních aut i větších SUV je v kombinaci s tunovým vlekem hned), tak je lepší mít oprávnění na 3,5t auto, 3,5t vlek a mít sichr, že se vejdu vždy.
Kratší je tedy v okamžiku kdy ho vidíte už víc zlomenej než delší. A tím pádem je to sním obtížnější.
Je to tak, z teoretického pohledu snadnost couvání ovlivňuje kromě zmíněného převisu - lépe - vzdálenost od osy zadních kol tažného auta ke kouli, potom i délka od koule k ose kol přívěsu, dále - ale už ne tolik - rozvor tažného automobilu a i velikost rejdu tažného auta. Mluvím o přívěsu jedno nebo i vícenápravovém, ale bez jedné nápravy řiditelné. U řiditelných vleků vstupuje do hry ještě rozvor vleku.
Vlastní délka přívěsu není vůbec důležitá, ale tak nějak přímo souvisí s těmi prvky, které to ovlivňují.
1 / ovlivňuje kromě zmíněného převisu délka od koule k ose kol přívěsu
2/ Vlastní délka přívěsu není vůbec důležitá
To mi vysvětli, jaký je mezi těma dvěma teoriema rozdíl, vezmu li v úvahu, že osa bývá zpravidla někde uprostřed vleku.
A velikost rejdu couvání ovlivňuje jak? Couval jsi někdy s vlekem?
Větší rejd je výhodnější zejména pokud se s vlekem snažíš zahnout za roh. Při pouhé snaze o udržení přímého směru to, pravda, až tak důležité není.
Ano, couval jsem s vlekem ne jen jednou. Jak s jednoosým, tak i s dvouosým s řiditelnou nápravou.
Stačí ?
Aspoň na vojně jsme to tak praktikovali.