Hyundai bohužel ztratil desetiprocentní podíl na trhu, mezi značkami není celoroční situace vyřešena ani mezi Seatem a Renaultem. Na Škodu se však všichni stále dívají z velké dálky.
Přesně tak zrovna jsem chtěl reagovat ve stejném duchu. Trh rostl o 16,9%, Škoda taky - to znamená, že škoda drží stále stejný tržní podíl a nikam nerostla. To trh v ČR rostl, nikoli Škoda. Všichni co mají růst nad 16,9% tak reálně rostli. Fandím Dacii s Dustrem, je to opravdu povedené auto měl jsem možnost ho řídt cca 6000 km z většiny v terénu a byl jsem velice překvapen.
Alesi, koukam, ze od minula, kdy jsem na to upozornoval, se nic nezlepsilo. Faktem je, ze v prvni petce proti lonsku ziskali trzni podil vsichni krom prave Skodovky. Clanek ale vyzniva uplne jinak.
Pokud trh roste o 16,9 procenta, tak vsichni, kkdo rostli vic, zvysili svuj trzni podil, zatimco vsichni, kdo rostli min, ho ztratili.
Ja mluvim o tom, jak ten clanek vyzniva. U jinych znacek, ktere realne rostly i v trznim podilu mluvis o ztrate procent a poklesu. U Skodovky vypichujes rust, i kdyz rostla jenom v poctu prodanych kusu, podilem ne.
A tento fakt má znamenat,že informace nejsou korektní?Podle sebe soudím tebe?
Nebo konkurence?Nebo zastupujete konkurenci?....
Tak to vysvětlete,když něco zapčnete.To byste jako dobrý novinář mohl,ne?
Suché konstatovaní jistých, přesných fakt, která se dají vyložit více způsoby,psáno tak jak to prostě vyšlo.Bez reexportů, takže konstatovaní jak náš trh rostl, je nepřesné.Přesnější by bylo kolik se prodalo aut v daných měsících....s tím že nikdo nesleduje vývoz do 90 dnů.Kdo ví proč se zde nepiše či neudávájí čísla mínus reexporty.Nevím, spekulovat nebudu.Prostě asi bussines....
Tržní podíl Škodovky se ve srovnání s loňským rokem snížil o 0,04 %. To není ani úroveň statistické chyby, promiňte. Takto malými rozdíly jsem se ve svých článcích nikdy nezabýval, nejsou totiž na rozdíl od navýšení celkového počtu registrací vůbec důležité.
Dacia a hotovo :-) Vyrábí vzhledově hezký auta za velice slušný ceny a na to lidi slyší. Vidím to v okolí - dřív si lidi kupovali Dacie kvůli praktičnosti, dnes se už nebojí přiznat, že jim vyhovují i vzhledově. Prostě žádné experimenty a trapné podbízivé kravinky jako používá třeba klesající Citroen a Peugeot. Třeba Duster je za tu cenu hodně solidní SUV. Lodgy je obr za pár korun, Dokker poráží všechny v praktičnosti. Sandero v povedené verzi Stepway vidívám častěji než to klasické. Logan MCV zase trochu připomíná kombinaci Chrysleru 300C wagon a Volva :-) Ve srovnání s tím, kde byla Dacia před pár lety a dneškem je obrovský rozdíl, defakto má dnes pokrytý trh podobně dobře jako Škoda (té pořád chybí MPV a cokoliv praktického pro živnostníky). Mrzí mě, že asi nedojde na výrobu malé superlevné Dacie na lince bývalého Twinga, o čemž se původně hodně mluvilo.
Takže za prvé, respektujte, prosím, pravidla slušného chování i na internetu. Děkuji. Za druhé: sleduji pouze meziroční výkyvy jednotlivých značek, tzn. o kolik procent/kusů zaregistrovaly méně/více než za srovnatelné období předchozího roku. Změny tržních podílů jsou většinou v řádech setin, maximálně desetin procenta a představují nedůležitý údaj. Pokud trh rostl a nějaká značka zaregistrovala méně než loni, nemůže její tržní podíl jaksi lézt vzhůru. to prostě nejde. Pokud trh roste, zvyšuje se tržní podíl pouze těch výrobců, kteří zaznamenali větší skoky než trh samotný, jak uvádí Emel s Chemlonem. Pokud trh klesá, podíl zvyšují ti všichni výrobci, kteří jsou nad jeho minusovými čísly - včetně těch kladných.