Testy
Přihlásit pro přidání komentáře
bez_prislusnosti
Přesto jezdit s ním je stále zábava, neboť některé dobré věci se s generační obměnou nevytratili
co tam napsat nevytratily?? Ty věci...
co tam napsat nevytratily?? Ty věci...
Dobrý den,
máte pravdu, za chybu se omlouváme a děkujeme za upozornění 😄
máte pravdu, za chybu se omlouváme a děkujeme za upozornění 😄
Opravil by som aj chybičku v údaji o hmotnosti: píšete 1494 kg, to ale platí pre 1,6ku dízel, najsilnejší benzín s automatom má uvádzaných 1564 kg.
Sakra, pondělí nám dává zabrat >😁
Ano, dává, jen jestli je to pouze pondělkem: "Jedním z důvodů je údajně to, že inženýři, kteří kdysi u Fordu vyvinuly...."
Ale oceňuji přístup, každý může mít horší pondělí. To takový kolega Sochor by nás rovnou poslal do pr...... a řekl, že jestli se nám to nelíbí, můžeme jít jinam. >😁
Ta hmotnost je správně Ford uvádí provozní hmotnost, tedy včetně řidiče. Tohle je mínus řidič, takže je to dobře. Musíte pořádně číst data.
Ale OK, ale i tak to nesedí, ten vodič je totiž 75 kg a ani jeho odpočítaním sa nedostanem k Vašej cifre. 😉
P.S: Každopádne do budúcna odporúčam používať údaj o prevádzkovej hmotnosti, teda s vodičom (normovaným 75 kg) a náplňami, to je jednak obvyklejší údaj (napr. aj na techničáku sa udáva prevádzková hmotnosť), ako aj objektívnejší (žiadne auto, ktoré jazdí, nemá pohotovostnú hmotnosť, lebo je tam minimálne ten vodič).
P.S: Každopádne do budúcna odporúčam používať údaj o prevádzkovej hmotnosti, teda s vodičom (normovaným 75 kg) a náplňami, to je jednak obvyklejší údaj (napr. aj na techničáku sa udáva prevádzková hmotnosť), ako aj objektívnejší (žiadne auto, ktoré jazdí, nemá pohotovostnú hmotnosť, lebo je tam minimálne ten vodič).
Francuzi velmi radi udavaju tzv. suchu hmotnost. A novinari, tak ako sa to stalo nedavno, potom porovnavaju neporovnatelne a svojou povrchnostou poskodzuju ine vozidla v danom segmente.
Citujem Rasta Chvalu z auto.sme.sk😒/a> "Keď zoberieme do úvahy, že sesterský Citroen C4 s motorom 1,6 HDi váži okolo 1420 kilogramov, tak hmotnosť 1160 kg Peugeotu 308 s rovnakým motorom je z roviny snov." ;-\ ;-\ ;-\
Citujem Rasta Chvalu z auto.sme.sk😒/a> "Keď zoberieme do úvahy, že sesterský Citroen C4 s motorom 1,6 HDi váži okolo 1420 kilogramov, tak hmotnosť 1160 kg Peugeotu 308 s rovnakým motorom je z roviny snov." ;-\ ;-\ ;-\
Každé auto, které se vyrábí a prodává, má samozřejmě pohotovostní hmotnost, ne že ne (je-li tím tedy myšlena ona prevázdková, tak dobře slovensky neumím a tedy nevím). Ale souhlasím, že provozní hmotnost je přesnější, resp. vypovídá víc.
Ja tomu rozumiem tak, že pohotovostná hmotnosť = hmotnosť auta v pohotovostnom stave, t.j. v stave schopnom jazdiť, teda s náplňami (na rozdiel od tzv. suchej hmotnosti).
Prevádzková hmotnosť = hmotnosť auta v prevádzke, t.j. za jazdy = pohotovostná hmotnosť + vodič (normovaný 75kg).
Prevádzková hmotnosť = hmotnosť auta v prevádzke, t.j. za jazdy = pohotovostná hmotnosť + vodič (normovaný 75kg).
a napr. koncern uvadza nadrz PHM naplnenu na 90% v ramci prevadzkovej hmotnosti 😉
To uvádí všichni, kdo uvádí provozní hmotnost podle norem EU, nejen koncern. I proto řada výrobců včetně koncernu v poslední době přikročila ke zmenšení pal. nádrže aby jim vycházela hezká provozní hmotnost (a za příplatek nebo i zadarmo nabízí větší nádrž). Namátkou starý Passat 70 l., nový 66 l., staré Mondeo 70 l,nové 62 l, nový MB-C šel až pod 60l. když si pak zákazník zapomene zaškrtnout větší nádrž, tak může být překvapený, pokud za standard ve střední třídě bere z minulosti obvyklých cca 70 nebo i více litrů.
V místních datech hmotnost běžně zahrnuje řidiče, ne? Tak proč to měnit? A jak píše iudex, řidič (plus zavazadlo) je 75 kg (68+7).
iudex
Tak sa priznám, že ma vcelku pozitívny test prekvapil, po rôznych neveľmi nadšených testoch (za všetky spomeniem autoforum) a hlavne bezprostredného presadnutia redaktora z najsilnejšieho Passatu, ktorý ho nadchol, som očakával test s istými obavami, že Mondeo spucuje pod čiernu zem. Nestalo sa, naopak sa zdá, že Mondeo bude opäť plnohodnotným súperom Passatu.
Inka čo ma absolútne prekvapilo, je fakt, že benzíny sú kombinované s klasickým HDM automatom, ja som bol doteraz v tom, že tam Ford dáva dvojspojku PowerShift. Zrejme aj to je dôvod trochu slabšej dynamiky, ako by sa od 240k turbobenzínu čakalo.
Evidentne budem musieť navštíviť salón Fordu. 😄
Inka čo ma absolútne prekvapilo, je fakt, že benzíny sú kombinované s klasickým HDM automatom, ja som bol doteraz v tom, že tam Ford dáva dvojspojku PowerShift. Zrejme aj to je dôvod trochu slabšej dynamiky, ako by sa od 240k turbobenzínu čakalo.
Evidentne budem musieť navštíviť salón Fordu. 😄
Souhlasím, taky jsem si myslel, že to sepsnou a jsem rád, že se tak nestalo. Tzn., že Mondeo nebude vůbec špatný a že to tedy "Král" nebude mít tak úplně jednoduchý. 😉
michalpneu
Musím říct, že po stránce designu nemohu nic vytknout a to jak zvenku, tak uvnitř, auto je to moc pěkné.Přiznám se, že dříve jsem fordy nějak moc nemusel, ale vzhledem k tomu, že je mají hodně firmy a hodně jich přezouvám, tak se mi ta auta hodně zalíbila, obzvlášť mondea od 2007 do současnosti mají výbornou kvalitu podvozku a jsou to celkem držáky. To jsou auta, která po třech letech dole vypadají jako deseti letech ježdění.
Nepochybuji, že se mondeo bude prodávat a je fakt, že ač starý škodovák a koncerňák, tak bych jako jinou značku volil jednoznačně forda. S focusu tak nadšený nejsem, tam je vidět šetření a velké a to bohužel hlavně dole na podvozku, tak uvidíme, jak se s tím poperou u mondea. já doufám, že dobře a že to bude důstojný nástupce.
Nepochybuji, že se mondeo bude prodávat a je fakt, že ač starý škodovák a koncerňák, tak bych jako jinou značku volil jednoznačně forda. S focusu tak nadšený nejsem, tam je vidět šetření a velké a to bohužel hlavně dole na podvozku, tak uvidíme, jak se s tím poperou u mondea. já doufám, že dobře a že to bude důstojný nástupce.
Mě se mondeo také líbí, i když na můj vkus působí přední maska až moc "tlamovitě", což u této verze Titanium lépe "maskuje" masivní chromová výplň masky. U designu prostě platí, co člověk, to jiný názor. 😄
Já v té masce vidím strašně Aston Martin a nemůžu si pomoci😄
Ano, inspirace je zřejmá 😄 Tento styl se ti buď hned zalíbí a nebo mu nikdy nepřijdeš na chuť... Podle mne je to asi to designově nejcitlivější místo tohoto auta...
Gilgit
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Len s tým rozdielom, že Čiňania nemali s Astonom nikdy nič spoločné, na rozdiel od Fordu. 😉
Mne sa ten A-M look páči, a to ako na Mondeu, tak na Focuse (na menšie autá sa to už nehodí, viď Fiesta).
Mne sa ten A-M look páči, a to ako na Mondeu, tak na Focuse (na menšie autá sa to už nehodí, viď Fiesta).
100 lidi 100 chuti, naopak na fieste mi prijde astoni cumak naprosto dokonalej, spolu s timto mondeem jasne nejlepsi 😄
Gilgit
Doufám, že i pacient jako ty vnímá rozdíl mezí tím, když někdo použije podobnou (stejnou) masku a zbytek auta se liší a tím, když někdo okopíruje celý auto (viz [odkaz]
Gilgit
Jak si došel k závěru (viz tvá první věta), že je Provocateur lékař? 😲 >😒]
>😁
Gilgit
Já se zase omlouvám všem pacientům psychiatrických léčeben, že jsem k nim zařadil i takové individuum (Gilgita) >😁
Gilgit
Radši nemysli. Kdykoliv se začneš snažit myslet, tak to vždy dopadne blbě.
Gilgit
Gilgit
Já ho tak taky vidím, asi jako skoro každej. Navíc v tom čumáku vidím strašně moc Teslu, a nemůžu si pomoct. 😉
Zvenku je to docela působivé, to jo. Jestli jsou na fotkách 19" kola, tak nutno říct, že to je asi snesitelné minimum a vzadu to i tak působí lehce těžkopádně.
Vevnitř... no, středový panel mě moc neuchvátil, rozhodně ne víc než průměr třídy.
Vevnitř... no, středový panel mě moc neuchvátil, rozhodně ne víc než průměr třídy.
Kolesá boli a i naďalej budú na Mondeu kameňom úrazu. Z tohto hľadiska je škoda, že v základe má Mondeo len 16ky, to bude absolútne poddimenzované. Plus čo som pozeral prípaltkové disky, tak žiadne nie sú dizajnované tak, aby vyzerali opticky väčšie, skôr naopak.
Ale aby sme neboli nespravodliví, aj ostatná mainstreamová konkurencia tým trpí a aj nový Passat na dôstojný výzor potrebuje 18ky, o Insignii nehovoriac.
Ale aby sme neboli nespravodliví, aj ostatná mainstreamová konkurencia tým trpí a aj nový Passat na dôstojný výzor potrebuje 18ky, o Insignii nehovoriac.
U Mondea je ale v posledních dvou generacích ten posun snad největší. Ještě na té předminulé vypadaly v ST 18" až přehnaně, u minulé už to byl lepší standard a u téhle... no schválně proklikej galerii auta na 19" a zaměř se na zadní partie.
Súhlasím, od pohľadu by som toto na 19" ani netipoval: [odkaz]
Som zvedavý na to, ako bude vyzerať Mondeo na 17kach.
Som zvedavý na to, ako bude vyzerať Mondeo na 17kach.
Nějaké fotky na 17" jsem viděl... a radši bych je neviděl 😉
PS: tyhle 19" jsou ale dost pěkný, myslím designem
PPS: přední brzdičky ale vypadaj dost roztomile...
PS: tyhle 19" jsou ale dost pěkný, myslím designem
PPS: přední brzdičky ale vypadaj dost roztomile...
Narážaš nenápadne na svoje 340ky? 😉 Máš pravdu, 240k motor v skoro 5 metrovom aute by mohol mať o niečo väčšie kotúče, každopádne v teste sa na ich účinnosť kritika nevyskytla, tak zrejme fungujú OK.
Inak foto na 17kach som nevidel, najmenej na 18": [odkaz]
Inak foto na 17kach som nevidel, najmenej na 18": [odkaz]
Opticky to vypadá na minimální rozdíl mezi předním a zadním kotoučem... nechci kritizovat ani to s ničím srovnávat, jen mě to zaujalo.
PS: jo, 340mm v zimních 17" jsou dost natěsno... ale to ti nemusím vykládat 😄
PS: jo, 340mm v zimních 17" jsou dost natěsno... ale to ti nemusím vykládat 😄
kdezeeee 😄
Natesno boli 300 mm kotuce na 14" diskoch v T-613 !!! >😁
Preto sme tam davali kola z BMW, a od r.v.92 Audi ( roztec najskor 5x120, neskor 5x112 !!! ) a optimum 16"-17" 😉
Natesno boli 300 mm kotuce na 14" diskoch v T-613 !!! >😁
Preto sme tam davali kola z BMW, a od r.v.92 Audi ( roztec najskor 5x120, neskor 5x112 !!! ) a optimum 16"-17" 😉
Tak nám Mondeo trochu "sporšovatělo". No Panamera je také slušná Berta, tomu říkám zadek 😉 .
[odkaz]
Boční pohled na Mondeo je slabina. Přesto nad hlavou vzadu není příliš místa? Tak k čemu ten kompromis a jakési klenutí střechy?
Ze předu je velmi chytlavé.
[odkaz]
Boční pohled na Mondeo je slabina. Přesto nad hlavou vzadu není příliš místa? Tak k čemu ten kompromis a jakési klenutí střechy?
Ze předu je velmi chytlavé.
Předek Aston, z profilu Porsche, takže teď už jen zbývá, aby tady někdo přirovnal zadek třeba k Maserati a máme tři v jednom v základu za nějakých 611 tis. Kč 😄
Z profilu to může částečně připomínat A7 (zejména prosklením), ale Panameru ani náhodou.
Každopádně výrazně splývavou linií střechy je tohle Mondeo docela fastbackovské.
Každopádně výrazně splývavou linií střechy je tohle Mondeo docela fastbackovské.
Já nepsal svůj názor, ale názory, resp. přirovnání jiných. Ano, A7 je výstižnější přirovnání.
Ten fastbackovský profil mi k Mondeu ale moc nesedí.
Ten fastbackovský profil mi k Mondeu ale moc nesedí.
Vím, že ta Panamera nebyla tvůj názor, jen jsem s tebou na tohle téma tak trochu polemizoval.
Taky mi to k Mondeu moc nesedí, dělá to z něj takového "kočkopsa".
Taky mi to k Mondeu moc nesedí, dělá to z něj takového "kočkopsa".
Jasný, já to napsal pro jistotu, aby nedošlo k mýlce.
Pokud bych nechtěl kombíka, tak bych to musel překousnout hybridním sedanem, ten vypadá z profilu líp.
Pokud bych nechtěl kombíka, tak bych to musel překousnout hybridním sedanem, ten vypadá z profilu líp.
S potřebou velkých kol je na tom mondeo výrazně nejhůř, passat unese se ctí i ty šestnáctky, u tohoto nového mondea si je nedovedu ani představit. Ta masa nad koly jak vpředu tak vzadu (tam zejména) je gigantická, akt. passat je proti mondeu jako placka proti knedlíku, prostě bez velkých kol je mondeo designově vyřízeno.
Jinak test je zajímavý, vypadá to, že mondeo nebude takový propadák jak avizovali na autoforu. 😉
Jinak test je zajímavý, vypadá to, že mondeo nebude takový propadák jak avizovali na autoforu. 😉
Tak prisne bych to nesoudil, mondeo trati na kolech, passat zase na tom US spec chromovem predku. Po designove strance bych zvenci furt uprednostil Mondeo. 😉
Tak toto sú 17ky na Mondeu, podľa mňa žiadna tragédia: [odkaz]
Mně utkvělo v paměti tohle:
[odkaz]
Myslím že to jsou 17", ale nekoukal jsem na to.
To tvoje vypadá líp... a kombík tou zádí tolik netrpí, vypadá to přirozeněji.
[odkaz]
Myslím že to jsou 17", ale nekoukal jsem na to.
To tvoje vypadá líp... a kombík tou zádí tolik netrpí, vypadá to přirozeněji.
Tak tieto hybridné sedany vyzerajú nevábne, najmä tá belasá farba im vôbec nepomáha. Ale sedan je len pre verziu hybdid, takže bežne budeš voliť len medzi liftom a kombíkom.
Inak dovolím si také kacírske porovnanie dizajnu😒br />
[odkaz]
[odkaz]
😄
[odkaz]
😄
Jo, tohle mě taky napadlo... ale to Audi vypadá líp... myslím, že pohled do technických údajů by odhalil větší šířku a menší výšku u Audi... a na tom ten design stojí.
Já se nikdy netajil tím, že se mi víc líbí A5SB než už poněkud přerostlé A7SB.
Já se nikdy netajil tím, že se mi víc líbí A5SB než už poněkud přerostlé A7SB.
Jasné, rozdiely tam sú, ale tá základná línia strechy, ako aj línia okien sú veľmi podobné. Takže Mondeo je taká A7 pre chudobných. >😁
Ano, jsou podobné... a nezávisle na tobě mě A7 při pohledu na Mondeo napadla. A7 pro chudobných, fajn... ono Laguna coupe taky zezadu připomíná Aston, ale bez těch proporcí to prostě nefunguje. Ne že by to nefungovalo vůbec, ale není to ono.
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
Mně to přijde dost podobný jako u předchozí generace. Chce to aspoň 17" a s přiměřeným designem. Soudím, že třeba ty moje 17" disky Mondeu celkem seděj. [odkaz]
ty jsou tedy dost male..ale zase pohodlne..na zimu bych je pochopil😊
Pohodlné určitě, ale podle mě celkem v pohodě i co do vzhledu. 18" navíc obouvaj výrazně širší gumy a platit cca 1 litr navíc u naftovýho kombajnu s automatem (a z toho vyplývajícího zaměření) čistě kvůli vzhledu nechci. Obzvlášť když ten motor už sám o sobě není žádný spořílek. 😉
Prečo píšeš v prítomnom čase? 😉
Schválně. Kompenzuju tím fakt, že nástupce se někde toulá a mě to opravdu pekelně s.ere. Kterej smajlík mám dát ? Asi všechny. >😁 😲 😢 8-s 😉
Octavia to má zajímavě, má 225 v 17", 18" i 19"...
Jo, je to boj, jestli upřednostnit komfort nebo vzhled...
Jo, je to boj, jestli upřednostnit komfort nebo vzhled...
ok, tak katastrofa >😒]
nie, da sa to prezit, skor ma ta fotka vydesila v inom 😒br /> to auto vypada, ako keby tie plechy karoserie a dveri boli viac konvexne a konkavne doohybane, nez to planovali vo vyrobe 8-s
proste tie "tiene" pri tych sparach hlavne medzi dverami...alebo jednoduchsie - ako keby boli tie dvere "bobulovito vydute v strede smerom von" - inac to opisat neviem... ;-\
nie, da sa to prezit, skor ma ta fotka vydesila v inom 😒br /> to auto vypada, ako keby tie plechy karoserie a dveri boli viac konvexne a konkavne doohybane, nez to planovali vo vyrobe 8-s
proste tie "tiene" pri tych sparach hlavne medzi dverami...alebo jednoduchsie - ako keby boli tie dvere "bobulovito vydute v strede smerom von" - inac to opisat neviem... ;-\
Viděl sem Fusiona na 16tkach a nevypadalo to vůbec zle, ale i u MK IV jsou základní kola otázka vizuálního zvyku >😁 Vím o čem mluvím, protože je mám >😁
19" jako snesitelné minimum? Počkej, až to někdo obude na zimní zákkadní šestnáctky, to pak bude jinej look 😉
Zkus faceliftovaného Focuse, budeš příjemě překvapen 😉 Nevím, jak na podvozku, ale kabina je nadprůměrná, hlavně když si třeba srovnáš základní výbavy nižší střední.
já mluvím o tom, jak je ten podvozek udělaný a to facelift u toho focusu nezmění. Tam je to fakt tragedie a tam se obávám, že majitelé budou po takových 100 tis. km zoufalí, chybí kryty, všechno je tenčí po dvou zimách orezlé. Nevím, u mondea tohle není, ty vypadají OK, ale ty focusy to je trochu beznaděj, kamarád ho má, najeto 50 tis a vypadá to dole jak po dvojnásobku a ježdění v zimě, lišeje na nosnících, na nápravách, ramenech...nevím nevím, doufám, že tohle si staré mondeo přeneslo do nového a nehrozí to samé.
3_diamanty
pohlad na predne partie nenechava nikoho na pochybach ze toto auto uz nie je site na mieru len europanom ale zapacit sa bude chciet aj inde .... osobne toto nie je moja salka caju ( nizsi hranatejsi passat alebo optima sa mi pacia viac ) ..... ale uznavam ze dizajn je moderny honosny a miestami az pompezny..... ci to bude v europe k uzitku alebo skor na obtiaz necham na zakaznikoch..... kazdy mame oci a kazdemu sa paci nieco ine......
celkovo ako celok auto na mna posobi presvedcivo a kvalitne ( aj ked ten interier uz nevyzera najmodernejsi ) ... tak ci onak o poziciu passatu sa zrejme vobec obavat netreba..... mam taky citak ze este nikdy nebol passat tak jednoznacne "nad" mondeom ako je prave teraz ..... ten "vizualny naskok ci uz z extrieru alebo z interieru" je doslova citelny.
celkovo ako celok auto na mna posobi presvedcivo a kvalitne ( aj ked ten interier uz nevyzera najmodernejsi ) ... tak ci onak o poziciu passatu sa zrejme vobec obavat netreba..... mam taky citak ze este nikdy nebol passat tak jednoznacne "nad" mondeom ako je prave teraz ..... ten "vizualny naskok ci uz z extrieru alebo z interieru" je doslova citelny.
No z fotek určitě... >😁 A teď šup do světa se podívat...
Viděl sem už oba s rozdílem, že Passata Highline a Monde👋Fusiona v základu. Jsou to plnohodnotní konkurenti a ten iteriér se mi u Mondea právě líbil.
Viděl sem už oba s rozdílem, že Passata Highline a Monde👋Fusiona v základu. Jsou to plnohodnotní konkurenti a ten iteriér se mi u Mondea právě líbil.
pockaj - myslis teraz tohoto ??? - s tou vezou Aiwa ci Sony ci co za smejd na stredovom tunely ??? 8-s plus nie siroko, ale vysoko uhly displej ? 8-s na ktorom sa ovlada aj klima...tak to vazne ze nie :-!
a ked si este pozriem cenu testovaneho auta 😲 😲 😲 tak to je uz na gulu do hlavy 8-s
( zatial len taku airsoftovu - nech sa preberu... >😒] )
a ked si este pozriem cenu testovaneho auta 😲 😲 😲 tak to je uz na gulu do hlavy 8-s
( zatial len taku airsoftovu - nech sa preberu... >😒] )
Myslím celek, výplně dveří, palubka, to, že se ti nelíbí dizajn středového panelu neznamená, že je špatně zpracovaný >😁 Passat zase hřeší tvrdymy plasty ze spodu palubní desky... To v Mondeu nenajdeš. A mě se zase nelíbí Passatí volant, přijde mi jak z dětské hračky... >😁 Jinak auta sou obě super.
Když srovnám volant v Passatu a Mondeu, tak mi to přijde jako hodně podobné řešení... prostě konzervativní škola v tom nejlepším, tři ramena, tlustý kožený věnec, v obou případech lehce přečudlíkováno (u Mondea víc).
U Mondea bych si asi odpustil to chromování, u Passatu zase placatý spodek (byť s tím teď jezdím a musím říct, že mi to nakonec nevadí)... ale v obou případech nevidím důvod ke stížnostem.
U Mondea bych si asi odpustil to chromování, u Passatu zase placatý spodek (byť s tím teď jezdím a musím říct, že mi to nakonec nevadí)... ale v obou případech nevidím důvod ke stížnostem.
Já mluvím o vzhledu, ten se mi nelíbí, právě to zplacatění a dojem, že není volant kulatý, ale šišatý se mi nelíbí >😁 Třeba to zplacatění, jaké bylo u Golfu GTI/Sciroccu mi sedělo více, to je nejlepší volant od VW, co jsem měl v ruce 😉
Aha... jo, zploštění taky nemusím a kdybych si mohl vybrat, pak raděj kulatý... ale zásadní problém v tom nevidím, tady je to docela decentní.
Uživatel_5340709
Pane Mička, kde myslíte že dochází k celkem fatální ztrátě výkonu, v planetovém automatu, rep. někde jinde? Protože na 176 Kw tohle auto opravdu moc nejede. Ale dá se pochopit, že us trh byl přednější.
Dobrý den,
osobně nemám jiné vysvětlení, než že je to kvůli automatu. Ono to sice z technických údajů nebude patrné, protože ostatní motory mají jako alternativu Powershift, ale přece.
Po jízdní stránce mi to až tak hrozné nepřišlo, ale jde cítit, že má motor na víc...
osobně nemám jiné vysvětlení, než že je to kvůli automatu. Ono to sice z technických údajů nebude patrné, protože ostatní motory mají jako alternativu Powershift, ale přece.
Po jízdní stránce mi to až tak hrozné nepřišlo, ale jde cítit, že má motor na víc...
Automat+hmotnost. Mazda6/2.5/AT ma aj so slabsim motorom (141kW) rovnake zrychlenie. A to ma tiez hydrodynamicky menic, akurat asi funguje trochu lepsie...
Uživatel_5340709
když tu minule přetechnizovaný passat Bi-TD jezdil za deset, tak se pěly oslavné ódy, teď je tu relativně spolehlivý a jednodušší turbo-benzín se 170ti kw jezdící také za deset, lehká noha přes 7, tak je to pomalu špatně?
Volná jízda mimo město odčerpala z nádrže každých 100 kilometrů mezi 9 a 10 litry
Kde vidíš 7? Plus tohle není 4x4.
Kde vidíš 7? Plus tohle není 4x4.
Dával by som to za vinu hlavne automatu, podľa mojich skúseností Ecoboost samotný je veľmi úsporný motor. Btw. pre mňa je automat, naviac takýto klasický HDM neprijateľný, čo znamená, že u Mondea by som si mohol vybrať jedine 1,5EB. To ho do určitej miery znevýhodňuje oproti Passatu, kde mám na výber 1,8TSI (asi optimum) a tiež 2,0TSI s manuálom.
V mondeu není klasický HDM, je spojený se systémem uzamykání stupňů, akorát není tak účinný jako M6 píše sám autor článku.
Každopádne straty sú tam iste väčšie, ako pri dvojspojke. Tipujem, že ten istý motor s PowerShiftom by jazdil za menej.
Jedenapůltunové auto s automatem a 176 kilowatty točí ve stovce pohodových 2000 otáček a spaluje těžko uvěřitelných 6,6 l benzinu a při povoleném dálničním maximu vzroste při 2700 min-1 apetit na neméně snesitelných 9,2 l. Ba co víc, při běžném, svižnějším jízdním stylu nebylo problém držet spotřebu mezi 9-10 litry, což je bez přehánění fantastické.
zdroj: auto.cz Test Mondeo 2.0 EB 176 kW + Powershift
zdroj: auto.cz Test Mondeo 2.0 EB 176 kW + Powershift
Já si nemužu pomoci, ale EB není nejúspornější, znám 1.6 i nový 1.5 (pocitově má menší sílu, možná to bylo syrovým motorem, není ochuzen o ten overboost 270NM, jako 1.6?) a při lehce svižnější jízdě jsi na 10/100 (Focus, Kuga).
Jinak nabízí opravdu dobrou dynamiku, to není o čem.
Jinak nabízí opravdu dobrou dynamiku, to není o čem.
V rodině je 1,6 EB Focus a po necelých 3 letech provozu je změřená spotřeba 7,2....auto jezdí velmi svižně, hodně po dálnicích tempomatem kolem 140-150, opačný extrém jsou denní popojížky po městě. Eko jízdy se nevedou. Ale je fakt, že první týden si třeba dcera musela zvykat na práci s plynem, je to citlivější než např 1,4 TSI. Klidně se s tím dá jezdit i za 13...... To byl její onen zvykací týden po TSI. Když se tomu nešlape podle toho, jak to svádí, jezdí to za 6,5 bez extra velkeho snažení v meziměstském provozu,ale kašlat na spotřebu,auto je na ježdění a radost z jízdy. Nikomu nevnucuji, my k tomu tak přistupueme. Ale 10 l dlouhodobě mi připadne jako úlet.
Přesně tak. Ale já bych řek, že za to bude moct hlavně ten Powershit 😉 Protože sám o sobě je EcoBoost úsporný motor. Zajímavé by bylo zjistit, jak by Mondeo jezdilo s 1.5 EB.
U auta s dynamikou 1.8 tsi a pouze s nahonem na predek je desetilitrova spotřeba katastrofa.
Niežeby som dynamické údaje považoval za dobré, ale buďme féroví a porovnávajme porovnateľné, t.j. podobne veľké auto auto strednej triedy s porovnateľne výkonným motorom a klasickým automatom.
Tiez by ma zaujimalo, preco nepouzili chvalenu 9°ZF pre priecnu zastavbu, ked aj ta umoznuje 4x4 ( vid Evoque ), nehovoriac, ze by bola lepsia aj dynamika aj spotreba 😐
Souhlas... že Ford použil měničový automat je jeho boj, jako zákazník vidím, že to asi úplně nefunguje.
Ne že by ta spotřeba byla nějak tragická, velké auto v automatu, na velkých kolech, možná ještě ne úplně zajeté...
Ne že by ta spotřeba byla nějak tragická, velké auto v automatu, na velkých kolech, možná ještě ne úplně zajeté...
Proto jsem se ptal na vyslednou spotrebu po celem testu (zatim bez reakce). Z fotek ma Mondeo odjeto 1000km, coz je v podstate to co mel odjeto i onen slabsi 2L tdi pasik co zral 8,5L a byl za to redakci chvalen. Tak by me vysledna spotreba docela zajimala kdyz tady se objevila v minusech u 240k benzinoveho mondea.
Dnes ráno, když jsem auto vracel, ukazovalo nějakých 10,6 l na 100 km. Holt ta spotřeba je přece jen vyšší.
Vzhledem ke zkusenostem s mym autem..cca 205 tis km najeto 2,0 EB dvojspojka....tak orpavdu pri hodne svizne jizde se pohybuju mezi 9-10....a PP me jeste nikdy neukazoval pres 10,6...poslednich 20 tis km mam porad 8,9l/100km..............pri prepoctech dle tankovani jdou videt vykyvy...jedno kdyz moooc specham 9,7....jinak 8,8 ..9,3 atd....a to orpavdu se poad pohybuju ehm vjinych nez povolenych rychlostech.
Jeste by me zajimalo zdali redakce stihla prepocitat spotrebu dle tankovani....asi na to nebyl prostor....ale co vim...tak u prvnich novych Ford Kuga....museli preprogramova tPP...protoze jim v testech s motorem 1,6 EB ukazoval pres 10 l na 100.....a pritom to nebyla pravda.......
Zpet k dynamice...dle me zklamani.(papirove novy model horsi nez starsi)....ale ...obecne Fordy maji snizeny vykon na prvni 3 stupne..nevim az tak proc..trakce?....rozdil jak Ecoboost zrychluje z nula na 100 a nasledne 100 na 200 je obrovsky...ta druha pasaz...teprve stoji za to......
A neceka Mondeo na novy 10 ti kvatl? 😊))))
Jeste by me zajimalo zdali redakce stihla prepocitat spotrebu dle tankovani....asi na to nebyl prostor....ale co vim...tak u prvnich novych Ford Kuga....museli preprogramova tPP...protoze jim v testech s motorem 1,6 EB ukazoval pres 10 l na 100.....a pritom to nebyla pravda.......
Zpet k dynamice...dle me zklamani.(papirove novy model horsi nez starsi)....ale ...obecne Fordy maji snizeny vykon na prvni 3 stupne..nevim az tak proc..trakce?....rozdil jak Ecoboost zrychluje z nula na 100 a nasledne 100 na 200 je obrovsky...ta druha pasaz...teprve stoji za to......
A neceka Mondeo na novy 10 ti kvatl? 😊))))
Mne ako zákazníkovi je zase jedno, či HDM alebo dvojspojka (aj keď nerozumiem, načo najprv vyvíjajú dvojspojku, aby mohli konkurovať VW a keď ju majú, prestanú ju používať), mňa viac trápi, že nie je manuál. Dôvod, prečo dva z troch (!) benzínov v Európe majú automat nedokážem pochopiť. ;-\
To se sice shodneme, ale očividně jsme v menšině... absenci manuálu u Mondea zase tak kriticky nevidím.
Vysvětlení je v textu. Takto mi to řekl jeden nejmenovaný manažer na Fordu česká republika. Zda to tak opravdu je samozřejmě netuším, ale nemám důvod mu nevěřit.
Kombináciu 4x4 a dvojspojka by som považoval za lepšiu a minimálne v Európe za žiadúcejšiu (k technickej (ne)možnosti tejto kombinácie sa samozrejme neviem vyjadriť, ak to ale dokážu iní, mohli by aj vo Forde). Evidentne ale v Amerike to majú inak a globálne Mondeo sa musí prispôsobiť. 8-s
Chvalenu? A kdo ji proboha chválí. Jen ten kdo o tom nic neví. Si přečtěte názory na tuhle převodovku v USA. Tam ji teda rozhodně nechválej. Naopak vzbuzuje značné rozpaky. Asi Ford ví, proč ji nepoužil a upřímně je to dobře.
Souhlas, měl jsem teď na víkend Evoquea a ta 9st. převodovka mě hodně zklamala, ve srovnání s 8st. (také pro příčnou zástavbu) ve 2er Active Tourer je její odladění (spíš rozladění) velké zklamání.
Pája ji myslím chválil v nějakém Jagu...
Napr. kolega webpaja, cit.:
Celkově je převodovka až krémová, koncernu ZF se velmi povedla a hlavně…jel jsem se slabší verzí 2,2d, přesto jsem výkonový deficit příliš nepocítil. Devět stupňů tedy pomohlo i reálné dynamice motoru, ten se evidentně točí v ideálních otáčkách, přičemž s podporou rychlosti přeřazení je na cestách evidentně rychlejší než 6°.
Co mě dostalo je rozdíl spotřeby. Dle PP se jednalo o 1,5l/100km oproti předchozí verzi, kdy jsem v rámci srovnání po dobu měření jel na tempomat, bez nějakých výraznějších dynamických změn.
Tenhle pokrok se mi líbí a mnohým diskutérům by vytřel zrak po jejich až hysterických reakcích při představení této převodovky. Závěr tedy jednoznačný, nový automat se ZF povedl, z hlediska první jízdy jsem na něm nenašel vadu na kráse, plačky některých novinářů, kteří se ztráceli v manuálním módu už u 8° jsou mi k smíchu. Řidič nepotřebuje při chuti na aktivní jízdu s automatem vědět jaký má aktuálně zařazený kvalt, ale jak mu reaguje pohonná jednotka…
Celkově je převodovka až krémová, koncernu ZF se velmi povedla a hlavně…jel jsem se slabší verzí 2,2d, přesto jsem výkonový deficit příliš nepocítil. Devět stupňů tedy pomohlo i reálné dynamice motoru, ten se evidentně točí v ideálních otáčkách, přičemž s podporou rychlosti přeřazení je na cestách evidentně rychlejší než 6°.
Co mě dostalo je rozdíl spotřeby. Dle PP se jednalo o 1,5l/100km oproti předchozí verzi, kdy jsem v rámci srovnání po dobu měření jel na tempomat, bez nějakých výraznějších dynamických změn.
Tenhle pokrok se mi líbí a mnohým diskutérům by vytřel zrak po jejich až hysterických reakcích při představení této převodovky. Závěr tedy jednoznačný, nový automat se ZF povedl, z hlediska první jízdy jsem na něm nenašel vadu na kráse, plačky některých novinářů, kteří se ztráceli v manuálním módu už u 8° jsou mi k smíchu. Řidič nepotřebuje při chuti na aktivní jízdu s automatem vědět jaký má aktuálně zařazený kvalt, ale jak mu reaguje pohonná jednotka…
Lepší dynamika? Naopak, více stupňů znamená někdy častější řazení, než je zdrávo. A u aut s dostatkem momentu to nechápu, místo, aby se auto svezlo na vlně momentu...tak to zbytečně podřazuje...
Pozastavovat se nad spotřebou uváděnou ve zdejších testech je dost o ničem. Neexistuje zde nějaká jednotná metodika, takže uváděné hodnoty jsou čistě individuální záležitost výhradně závislá na jezdeckém stylu a trasách daného jezdce. Doslova je to o ničem, neporovnatelné s ničím. Tragická mi spíše přijde dynamika, ta je na 240hp motor opravdu mizerná.
..taktez nerozumim tomu, ze tu pani redaktori ty auta neberou pravidelne na jasne definovany /stejny/ usek, kde by otestovali to co se na aute testovat ma ..kdyz to nelze delat za stejnych podminek 😄
S tím lze souhlasit. On už v okolí Prahy vč. Prahy existuje takový "testovací" okruh v délce cca 140km s přesně definovaným podílem měst👋mimo měst👋dálnice, autorem okruhu je ing. Otakar Gregora z Automobil revue (jenže to je vysoce erudovaný a technicky zdatný PAN novinář-podobně jako ing. Vaculík),Gregorovu metodiku převzala a testuje tam auta i Škoda Auto a má to velmi dobrou vypovídací hodnotu. Jenže pan Gregora si s tím pořádně vyhrál. To, co se zde naměří, lze klidně brát jako skutečnou spotřebu v reálném provozu (je stanovena i denní doba pro měření). Okruh vyšel ve zmíněném časopisu někdy před 10-12 lety, nevím přesně, bohužel, dělal jsem pořádek, ani nenaskenoval. Možná to někdo najdete v archívu. Když nic jiného, dají se srovnávat jednotlivé vozy, žádné "odhadem a zkušeností" nebo, co píše PP, tj. nesmysly a neskutečný rozptyl spotřeby u jednoho modelu téže motorizace, výbavy a RZ. :-! Gregorova data sedí.
Zdejší testy je potřeba brát jako čistě subjektivní hodnocení jednoho novináře počínaje hodnocením designu a konče hodnocením spotřeby. Objektivní veličiny se v těchto testech nevyskytují, dokonce ani tak primitivní a dnes už lehce a levně zjistitelné veličiny jako třeba změřené zrychlení 0-100. Prostě takové "zábavné povídání" o autech. Podobné okruhy, které popisuješ, má řada zahraničních redakcí, někdo sofistikovanější, poskládané z dálnice, městské a příměstské části, někdo alespoň vezme auto na letištní plochu a změří spotřebu přesným průtokoměrem při přesně definovaných rychlostech třeba 50, 100 a 130 km/h. Obojí sice nelze brát jako návod kolik auto bude baštit konkrétnímu řidiči v jeho konkrétních podmínkách, ale jako srovnávací báze pro jednotlivé modely je to jistě daleko exaktnější postup než konstatování koukl jsem na palubák a bylo tam 10,6.
Co k tomu říci? Máte samozřejmě pravdu. Víte je to o podmínkách, přístupu apod. Rozebrat tenhle problém je zcela nad rámec této diskuse. V každém případě testy pana Gregory ohledně spotřeby mají mnohem více vypovídající hodnotu, než moje kouknutí se na displej palubního počítače. S tím samozřejmě souhlasím. Přesto ve vší úctě k panu Gregorovi (na jehož textech jsem vyrůstal), s Martinem Vaculíkem jej nesrovnávejte. S Vaculíkem se nemůže porovnávat nejen v této zemi nikdo. Navíc panu Gregorovi je dnes dost přes 80 let... (pro Vaše info).
K těm testům. Jasně, na západě se auta testují úplně jinak než u nás. Možná vás to překvapí, ale lidé, kteří jezdí s autem měřit na okruh, tak text samotný téměř nikdy nepíší. To dělá zase někdo jiný. A třeba redakce německého Auto Bildu čítá údajně přes 60 lidí. To se ty testy pak dělají dobře. 😄
K těm testům. Jasně, na západě se auta testují úplně jinak než u nás. Možná vás to překvapí, ale lidé, kteří jezdí s autem měřit na okruh, tak text samotný téměř nikdy nepíší. To dělá zase někdo jiný. A třeba redakce německého Auto Bildu čítá údajně přes 60 lidí. To se ty testy pak dělají dobře. 😄
Ano, je mi jasné, že žádná česká redakce, včetně zdejší nemá ani desetinu prostředků a času na otestování jednoho auta jako má třeba Autobild. A vcelku s tím nemám problém, protože i subjektivní názor je zajímavý v případě, že člověk daného autora zná z více testů a alespoň u některých aut si může jeho názor konfrontovat se svou zkušeností s daným modelem. A pokud ta zkušenost konvenuje s autorovými popisy, pak není důvod být nějak zvlášť nedůvěřivý. Vy určitě patříte mezi skupinu českých testerů, které čtu, tedy mám k nim důvěru, kdyby ne, tak Vás nečtu. Asi by měl šéfredaktor zvážit, jestli někdy není měně vlastně více a dát prostor větší kvalitě testů jednak tím, že na testování bude více času a druhak tím, že pár šupů investuje a koupí do redakce nějaký racelogic či pronajme okruh etc. Je mi jasné, že médium, které žije z reklamy musí zároveň chrlit desítky textů denně a třeba deset testů měsíčně a u takového kvanta chtít vysokou míru detailu je prostě nereálné, ale možná by stálo zato udělat jistou „segregaci“ v rámci redakce a převažující část tak jako dnes, tedy chrlení převzatých informací bez většího důrazu na detail či přesnost, svěřit „sloupkařům“ typu pana redaktora Fokta, kteří jistě dokáží „zmastit“ dvakrát tolik senzačních článků než dnes aniž by k tomu cokoliv potřebovali a aniž by mohli po vedení redakce žádat vyšší odměnu a na druhé straně by řekněme dva redaktoři měli za úkol testovat klíčové modely na našem trhu a to tak, že velice pečlivě a s technickou erudicí a s časovými možnostmi si třeba posbírat i zajímavé informace přímo od výrobce s tím, že publikují text třeba jen jednou měsíčně, ale bude to obsahově „bomba“, která vedle konzumních čtenářů, kteří se přijdou pohádat do diskuze na téma koncern a antikoncern, přitáhne i zájemce o hlubší informace. Trochu po vzoru Světa motorů v poslední době, kdy každé číslo je i nadále naplněné veskrze průměrným obsahem v podstatě opsaným různě ze světa, ale tím, že pravidelně dají prostor Vaculíkovi a otiskují tam jeho obsáhlé články, které jsou obsahově jako z jiné planety (na běžné poměry SM i ostatních motoristických médií), tak si podle mě udržují jak početnou masu konzumních čtenářů tak zaujmou lidi co by si jinak SM nikdy nekoupili a zároveň těm konzumním čtenářům dávají určitou možnost někam se posunout.
No, myslel som, ze sa mi sniva, ale ocividne nie.
Znie to neuviretelne, ale Duratec-HE je vlastne Mazda L motor, znamy aj ako MZR. Ono, ten motor bol absolutne skvely, len mi pride neuveritelne, ze v roku 2014 sa Ford musi spoliehat na 15 rokov stare know-how svojho byvaleho partnera.
Ono je ale jednoduchsie zobrat stary motor a nalepit na to turbo, nez sa pokusit o vyvoj niecoho noveho.
Znie to neuviretelne, ale Duratec-HE je vlastne Mazda L motor, znamy aj ako MZR. Ono, ten motor bol absolutne skvely, len mi pride neuveritelne, ze v roku 2014 sa Ford musi spoliehat na 15 rokov stare know-how svojho byvaleho partnera.
Ono je ale jednoduchsie zobrat stary motor a nalepit na to turbo, nez sa pokusit o vyvoj niecoho noveho.
Proč nevzít dobrý základ, ono to oturbování stojí dost nákladů a laboratorního měření, což zase bylo už na náklady odtrženého fordu. To je zase laxnost mazdy, že si dodnes oturbovala maximálně motor 2,3 a dnes ji to citelně chybí, a to i přesto, že technologie sky má úspěch.
Hej, mas pravdu. Mazda si ho "neoturbovala". Namiesto toho radsej vyvinula uplne nove motory. Medzi tymto 2.0/EcoBoost-om a 2.5G/Skyactiv je rozdiel minimalne jednej generacie. MRZ bol dobry pred ~10 rokmi, dnes uz je to skratka trochu "prestarnuty" zaklad, na ktorom tazko vystavat moderny motor...
Neviem, do akej miery je informácia, že 2,0EB má základ v Duratecu z roku 2000. Každopádne ak by to tak aj bolo, čo viac, ako blok motora či kľukovka tam môže byť rovnaké? Pretože horná časť motora (rozumej hlava valcov, ventily, vstrekovanie, sanie a i.) je úplne iné (nepriamy vstrek vs. priamy vstrek, pevné časovanie ventilov vs. variabilné, variabilné nasávacie potrubie...), o turbe a jeho perifériách ani nehovoriac. Takže nakoniec je to možno tak, že to "know-how" obnáša len "hrubé železo".
Základ je v bloku. také rozvody řešené řetězem jsou na první pohled velmi podobné. Hlava je samozřejmě jiná, jakož i písty. Má to přímý vstřik. A myslím ,že to nemá už Swirl klapky. Proč taky, když se to míchá ve válcích...
No vieš, on ten 1.5EB je tiež v princípe iba skrátenou verziou 1.6EB, čo je vlastne obyčajná oturbená Sigma a tá je predsa tiež asi 15r stará 1.6 od Mazdy...
Informácia o tom Duratecu je úplne o *, pretože nič do diskusie ani článku neprináša. Motor je kompletne prekopaný. Naviac keď už pán e😜ert redaktor spomenul Duratec, mohol aj spomenúť, že Ford v polovici roka začína montovať úplne nový 2.0 EcoBoost, ale to už tak nejak zabudol.
Informácia o tom Duratecu je úplne o *, pretože nič do diskusie ani článku neprináša. Motor je kompletne prekopaný. Naviac keď už pán e😜ert redaktor spomenul Duratec, mohol aj spomenúť, že Ford v polovici roka začína montovať úplne nový 2.0 EcoBoost, ale to už tak nejak zabudol.
Zdravím,
taky jsem si to myslel, ale prej není. Jde naopak o prodlouženou verzi motoru 1.0 EcoBoost. Aspoň to tvrdí lidé z českého Fordu.
taky jsem si to myslel, ale prej není. Jde naopak o prodlouženou verzi motoru 1.0 EcoBoost. Aspoň to tvrdí lidé z českého Fordu.
Viete tento Váš názor niečím (okrem "ľudí z českého Fordu") podoprieť? Pretože ja som o tomto motore všade čítal, že ide o motor 1,6EB so zníženým zdvihom, ktorý bol vyrobený kvôli daňovým predpisom v Číne (čo je pre Ford jeden z najdôležitejších trhov), kde je rozdiel v daňovej sadzbe práve hranica 1500 cm3. Uvádza to priamo stránka Fordu media.ford.com😒/a>
"A 1.5L version of the EcoBoost engine family was first unveiled in the 2014 Ford Fusion as a downsized version of the 1.6L EcoBoost engine. The downsized displacement is a result of Chinese vehicle tax regulations which tax vehicles with engine displacements of 1.5L or less at lower rates. The 1.5L EcoBoost adds new technology compared to the 1.6L on which it is based, including an integrated exhaust manifold and a computer-controlled water pump clutch to decrease warm up time."
A skôr verím oficiálnej správe Fordu, než "ľuďom z českého Fordu". 😉
"A 1.5L version of the EcoBoost engine family was first unveiled in the 2014 Ford Fusion as a downsized version of the 1.6L EcoBoost engine. The downsized displacement is a result of Chinese vehicle tax regulations which tax vehicles with engine displacements of 1.5L or less at lower rates. The 1.5L EcoBoost adds new technology compared to the 1.6L on which it is based, including an integrated exhaust manifold and a computer-controlled water pump clutch to decrease warm up time."
A skôr verím oficiálnej správe Fordu, než "ľuďom z českého Fordu". 😉
Jste jeden z mála kdo chápe souvislosti 😄. Většina pisálků vůbec neví co je motor série L a Duratec-HE (v kodu Fordu MI6). Přesto ty motory mají jisté odlišnosti. Možná si vzpomínáte na kolabující swirl klapky u durateků. Věřte, že u mazdy je taky mají, ale tenhle problém neznají. Možná proto, že jejich verze přišla až 2002 v první 6, zatímco do mondea se dostal už v roce 2000.
A pak je taky třeba dodat že ten problém byl u Mondea taktéž odstraněn.
Někdy v roce 2003? tuším že tak nějak to bylo.
@Me_Myself 😒br />
zostan snivat... snivaju sa ti bludy. ale na druhej strane, tento omyl, resp. dezinformacia - ze duratec HE su motory od mazdy - je na nete hodne rozsireny...
V skutocnosti je to presne naopak - su to motory vyvinute interne FoMoCo a boli nasledne montovane aj do viacerých modelov mazda a volvo.
tu je link na clanok, kt. to celkom podrobne a jednoznacne popisuje 😒br /> [odkaz]
@ atlis a dalsi 😒br /> sigma 1.6 vo focusoch 1. a 2. generacie tiez nie je motor od mazdy... opat ide o agregat, kt. jazdi v mazde 3 (myslim ze verzia 77 kW) a volve S40 - ale bol vyvinuty pre ford, a to specialne pre revolucny focus z roku 1998. Je obecne zname, ze ho vyvijali motorari yamaha na zakazku, resp. v spolupraci s fordom.
Neskor este ford vyrabal, resp. dodnes vyraba (focus 3 a fiesta) aj upravenu verziu s variabil.casovanim, ma oznacenie Ti-VCT, viacero výkonových verzii (az do 92 kW).
V skutocnosti je to presne naopak - su to motory vyvinute interne FoMoCo a boli nasledne montovane aj do viacerých modelov mazda a volvo.
tu je link na clanok, kt. to celkom podrobne a jednoznacne popisuje 😒br /> [odkaz]
@ atlis a dalsi 😒br /> sigma 1.6 vo focusoch 1. a 2. generacie tiez nie je motor od mazdy... opat ide o agregat, kt. jazdi v mazde 3 (myslim ze verzia 77 kW) a volve S40 - ale bol vyvinuty pre ford, a to specialne pre revolucny focus z roku 1998. Je obecne zname, ze ho vyvijali motorari yamaha na zakazku, resp. v spolupraci s fordom.
Neskor este ford vyrabal, resp. dodnes vyraba (focus 3 a fiesta) aj upravenu verziu s variabil.casovanim, ma oznacenie Ti-VCT, viacero výkonových verzii (az do 92 kW).
Ano je to tak. A 1.6 EcoBoost má základ v motoru 1.6 Zetec-SE nebo-li motory řady Sigma. Základ, tím myslím blok motoru. Hlava je samozřejmě zase jiná, stejně jako střeva. Mazda3 má úplně jinou 1.6 než Focus. Třeba rozvody má řetězem, focus řemenem.
mate pravdu - 1.6 v mazdach sa lisi od tej vo forde, ospravedlnujem sa za nepozornost. maju napr. nepatrne rozdielny obsah (1598 vs 1596 ccm) kt. je dany rozdielnymi hodnotami vrtanie x zdvih. Kazdopadne volvo s40 a v40/v50 pouzivalo identicky motor sigma od fordu.
Ale naspat k "teme" : 1.8 a 2.0 v mazdach a vo volve, kt. spominam vyssie su motory duratec-HE od fordu - a nie naopak ...
Ale naspat k "teme" : 1.8 a 2.0 v mazdach a vo volve, kt. spominam vyssie su motory duratec-HE od fordu - a nie naopak ...
cptObvious
tie dynamicke parametre myslite vazne, alebo je tam chyba? 8-s
Počkejme si na obyčejnější verze 1.5EcoBoost a hlavně avizovaný 1.0 EB..
To bude teprve správné peklo, jak (ne)dynamikou tak spotřebou v reálném provozu 😒
To bude teprve správné peklo, jak (ne)dynamikou tak spotřebou v reálném provozu 😒
1.5EB by mohl být pro normální ježdění fajn... s manuálem, lehčí než 2.0EB...
Já myslím že při velikosti a váze auta, bude verze 1.5 jen pro řidiče-stoiky, kteří jezdí opravdu klidně
viz [odkaz]
Litr si nedokážu vůbec představit.
Jinak tříválce EcoBoost jsou určitě dobré (z downsizů bych je prefefroval), ale do odpovídajícího, malého auta. Myslím, že v tomhle je totálně zabijí
viz [odkaz]
Litr si nedokážu vůbec představit.
Jinak tříválce EcoBoost jsou určitě dobré (z downsizů bych je prefefroval), ale do odpovídajícího, malého auta. Myslím, že v tomhle je totálně zabijí
Papírové údaje jsou 118kW, 240Nm / 1600-4000, 217km/h a 9.3s. Vzhledem k veskrze pozitivním ohlasům na 1.6EB v předchozí generaci bych se toho zase tolik nebál.
autoforum.cz bývá takové... některé testy jsou moc hezky napsané, ale některá zjištění testerů jsou v rozporu s tím co si člověk sám vyzkouší.
autoforum.cz bývá takové... některé testy jsou moc hezky napsané, ale některá zjištění testerů jsou v rozporu s tím co si člověk sám vyzkouší.
Hmm, možná na tom něco bude. Parametry vypadají tedy celkem OK, otázka je, jestli se to auto také podle nich projevuje..Jsem zvědav hlavně na pružnost a reálnou spotřebu té 1.5..
Jinak, měl jsem možnost vyzkoušet si 1.0EB ve Focusu (tu silnou, 125 koní). A rozhodně neupírám tomu motoru snahu a i určitý charakter a velice "atmosferický" a přijemný chod.
Přesto mi to už i ve Focusu přišlo jako trochu boj tří válců s váhou, a od 125 turbo koní výkonu jsem čekal o něco víc. Že bych dal peníze za Mondeo s touto motorizací si fakt nedokážu představit..
Jinak, měl jsem možnost vyzkoušet si 1.0EB ve Focusu (tu silnou, 125 koní). A rozhodně neupírám tomu motoru snahu a i určitý charakter a velice "atmosferický" a přijemný chod.
Přesto mi to už i ve Focusu přišlo jako trochu boj tří válců s váhou, a od 125 turbo koní výkonu jsem čekal o něco víc. Že bych dal peníze za Mondeo s touto motorizací si fakt nedokážu představit..
V katalógu je dokonca pri 1,5EB údaj 222 km/h a 9,2s na sto.
Možná je to co píšu s automatem, nevím, je to z toho autofora. Každopádně to nebude žádná raketa, ale ani líná mrcha.
Ja to mám priamo z nemeckého katalógu. To, čo udávaš Ty (217/9,3) platí pre kombi.
Takže papierové údaje sú o chlp lepšie, ako staré Mondeo s 1,6EB (lift 215/9,3 vs. aktuálne 222/9,2). Zase v testoch sa objavuje, že ten 1,5EB je trošku rozvážnejší, takže realita (papierové údaje lepšie, subjektívne slabšie) bude zrejme presne taká, ako bola minulá verzia.
Takže papierové údaje sú o chlp lepšie, ako staré Mondeo s 1,6EB (lift 215/9,3 vs. aktuálne 222/9,2). Zase v testoch sa objavuje, že ten 1,5EB je trošku rozvážnejší, takže realita (papierové údaje lepšie, subjektívne slabšie) bude zrejme presne taká, ako bola minulá verzia.
"Papír" snese hodně, o tom žádná 😉
Určite áno, ale už ten papier ukazuje, že 1,5EB je na svoj objem a výkon dosť dynamická, zatiaľ čo dvojliter EB je naopak dynamicky deficitný, ostatne zoberme si údaj o zrýchlení: 1,5EB 160k: 9,1s s automatom, 2,0EB 203k: 8,7s. Len 0,4s rozdiel? Pol litra objemu, 43k a 60 Nm naviac, a len také malé zlepšenie? Teda už papier ukazuje, že s tým dvojlitrom dynamicky nie je všetko kóšer.
Superb 2.0TSI 147kW 6DSG 240km/h, 7.7s
Superb 1.8TSI 118kW 7DSG 222km/h, 8.4s
...a to jsou sakra výběhové motory v končící generaci...
Superb 1.8TSI 118kW 7DSG 222km/h, 8.4s
...a to jsou sakra výběhové motory v končící generaci...
Tak 1,6EB s rovnakým výkonom v minulom Mondeu jazdila slušne. Nové Mondeo má aspoň papierovo s týmto motorom tiež primeranú dynamiku (222 km/h, 9,2s), povedal by som, že vzhľadom na objem a výkon motora je tá 1,5EB na papieri prekvapivo dynamická, na rozdiel od oboch 2,0EB, kde by naopak človek podľa výkonu čakal viac.
mne do oci udiera bieda tohto zatial top motora
zo 176kW vydolovat v strednej triede 7.9s na 100? :no: :no: fail
porovnatelne motory strednej triedy😒br /> BMW 3 180kW - 5.7s
Audi a4 165kW - 6.4
Mercedes C 155kW - 6.8s
zo 176kW vydolovat v strednej triede 7.9s na 100? :no: :no: fail
porovnatelne motory strednej triedy😒br /> BMW 3 180kW - 5.7s
Audi a4 165kW - 6.4
Mercedes C 155kW - 6.8s
3er a iné prémiovky strednej triedy nie sú relevantná konkurencia v tomto ohľade, lebo sú fakticky o triedu menšie, ako Mondeo, to sa veľkostne radí skôr vedľa 5er a spol. (Mondeo dĺžka 4,87m, 3er 4,62m, 5er 4,90m).
Ale i tam žiaľ nestíha😒br /> Mondeo 2,0EB (A): 176 kW - 340 Mn - 1594 kg - 240 km/h - 7,9s
A6 2,0TFSI (DSG): 185 kW - 370 Nm - 1670 kg - 250 km/h - 6,7s
528i 2,0T (A): 180 kW - 350 Nm - 1685 kg - 250 km/h - 6,2s
V podstate väčšie a ťažšie A6 a 5er s porovnateľnými motormi Mondeu odskočia dynamicky o triedu. Na porovnateľnú dynamiku s Mondeom stačí týmto autám o triedu slabší motor😒br /> A6 1,8TFSI (DSG): 140 kW - 320 Nm - 1645 kg - 233 km/h - 7,9s
520i 2,0T (A): 135 kW - 270 Nm - 1670 kg - 233 km/h - 7,9s
Takže niekde bude chybka, ja to tipujem najskôr ten automat.
Ale i tam žiaľ nestíha😒br /> Mondeo 2,0EB (A): 176 kW - 340 Mn - 1594 kg - 240 km/h - 7,9s
A6 2,0TFSI (DSG): 185 kW - 370 Nm - 1670 kg - 250 km/h - 6,7s
528i 2,0T (A): 180 kW - 350 Nm - 1685 kg - 250 km/h - 6,2s
V podstate väčšie a ťažšie A6 a 5er s porovnateľnými motormi Mondeu odskočia dynamicky o triedu. Na porovnateľnú dynamiku s Mondeom stačí týmto autám o triedu slabší motor😒br /> A6 1,8TFSI (DSG): 140 kW - 320 Nm - 1645 kg - 233 km/h - 7,9s
520i 2,0T (A): 135 kW - 270 Nm - 1670 kg - 233 km/h - 7,9s
Takže niekde bude chybka, ja to tipujem najskôr ten automat.
starý_kluk
Kromě Passatu je tady řada dalších automobilů ve vyšší střední třídě a v mnohých parametrech lepších. I když je článek dobrý a autor se opírá ve svém srovnání o bezprostřední svoji poslední zkušenost, přeci jenom by měl přidat zkušenosti další. Např. dobrá, rychlá a snadná objektivní srovnání statických parametrů člověk získá na autosalonech přesedáním z vozu do vozu. A tady musím jen potvrdit první větu.
Spousta článků ve stilu "VW a ti ostatní" zúžuje a zkresluje pohled na automobilový svět.
Spousta článků ve stilu "VW a ti ostatní" zúžuje a zkresluje pohled na automobilový svět.
Každá máme své osobní preference. Auto velikosti Monde👋Passat mi na soukromé použití přijde poněkud předimenzované, ale jako služební kára je to za dobré peníze "hodně muziky". Mé osobní sympatie v této rozměrové kategorii má Mondeo, i když osobně znám jen předchozí generace.
Myslel si ve stredni tride. 😉
Já teda moc nechápu to rozdělování. Někdo tady zmiňuje to narůstání vnějších rozměrů. Vždyť to auto má skoro 4,9 metrů na délku a mimochodem je větší než poslední Scorpio ....
Ano, narůstání vnějších rozměrů se děje. Ještě před několika lety v Evropě platilo, že😒br />
4,25 m nižší stř. třída
4,50 m střední třída
4,75 m vyšší stř. třída
5,00 m vyší třída
(přesně tyto rozměry dodržovaly např. německé značky BMW, MB, Audi: 4,5; 4,75; 5 m). Dnes se od těchto rozměrů odchýly automobilky nahoru. Passat se svými cca 4,8m je dnes vyšší stř. třída.
Zvětšování rozměrů "má na svědomí" zejména nárazová odolnost spolu se zvyšováním rychlostí. Zvyšování rychlosti zase vede ještě ke zvětšování průměrů kol (zvětšování brzd a chlazení pneumatik), a tím ke zvětšování podběhů. Nemá-li se slevit s vnitřního prostoru, pak to znamená zvětšení vnějších rozměrů - a pohotovostní hmotnosti - vozu.
4,50 m střední třída
4,75 m vyšší stř. třída
5,00 m vyší třída
(přesně tyto rozměry dodržovaly např. německé značky BMW, MB, Audi: 4,5; 4,75; 5 m). Dnes se od těchto rozměrů odchýly automobilky nahoru. Passat se svými cca 4,8m je dnes vyšší stř. třída.
Zvětšování rozměrů "má na svědomí" zejména nárazová odolnost spolu se zvyšováním rychlostí. Zvyšování rychlosti zase vede ještě ke zvětšování průměrů kol (zvětšování brzd a chlazení pneumatik), a tím ke zvětšování podběhů. Nemá-li se slevit s vnitřního prostoru, pak to znamená zvětšení vnějších rozměrů - a pohotovostní hmotnosti - vozu.
No to zväčšovanie rozmerov má aj iné príčiny, u mainstreamu je to takmer úplné vypustenie vyššej strednej triedy, keď modely strednej majú suplovať chýbajúcu vyššiu strednú (Mondeo, Insignia, 50😄. Prémiovky to nepotrebujú, lebo tie majú pokryté všetky triedy až po lux. A je tu tiež snaha mainstreamových automobiliek ponúknuť viac za nižšiu cenu, ako prémiovky, teda tým majú určitú konkurenčnú výhodu ("pozrite, za cenu nižšiu ako 3er vám dáme auto veľké ako 5er!").
Ano. A ještě je tu jedna záležitost: snaha překrýt jedním typem dvě sousední velikostní třídy. Tato snaha vyústila v řešení variabilní nebo dnes ještě modulární plošiny. Velkou snahu projevoval Fiat (+ jeho skupina) - a taky on byl první, který s variabilní plošinou přišel: základ "Stilo" a hned na to základ "Punto" a stavěl na nich skutečně o třídu větší vozy - s o 10cm většími rozvory (Stilo - Delta, Punto - Linea).
Ozzman
Můj názor je bohužel čistě statický, jelikož auto u dealera sem nejel (nebylo), pouze jsem viděl dva Fusiony.
Přijde mi, že vůz na fotkách vypadá těžkopádně, trochu mi připomíná z boku Jaguar XJ, což nemusí být výhoda. Na živo však psůobí sice mohutně, ale už né tak těžkopádně a to podotýkám, že jsem viděl základní verzi na 16tkách. Měl sem to štěstí a parkoval vedle se svým MK IV a v porovnání byl vůz větší. Zde se Passat zastydí ( měl sem stejné srovnání s MK IV). Passat je dynamičtější, až příliš placatý a hranatý. Interiéry obou vozů jsou si podobné v kvalitě zpracování, ale naprosto odlišné. Passat se snaží navodit luxus alá Audi a daří se mu to pěkně. Mondeo si zde už na nic nehraje a přebírá Sportovně usedlý dizajn z Jů Es Ej. Nedovolil bych si tvrdit ani o jednom, že má horší interiér, tady jsou si rovni. Nelíbí se mi volant v Passatu, v Mondeu je lepší a i se dobře drží ( Odzkoušen ve FoFo).
Nakonec se zeptám, jak je to s tim kufrem a sedačkama? Dá se rovná plocha? U Passatu tu nikdo nezkoušel, u Mondea zdá se také ne >😁 Tak jak to je? Zde je vysoká nákladová hrana do kufru, což naštěstí řeší kombik 😄 P.s. Kdy tu bude Focus po fl? Ten alespoň už je reálně v ČR k vidění/projetí na salonech, narozdíl od Mondea >😁
Přijde mi, že vůz na fotkách vypadá těžkopádně, trochu mi připomíná z boku Jaguar XJ, což nemusí být výhoda. Na živo však psůobí sice mohutně, ale už né tak těžkopádně a to podotýkám, že jsem viděl základní verzi na 16tkách. Měl sem to štěstí a parkoval vedle se svým MK IV a v porovnání byl vůz větší. Zde se Passat zastydí ( měl sem stejné srovnání s MK IV). Passat je dynamičtější, až příliš placatý a hranatý. Interiéry obou vozů jsou si podobné v kvalitě zpracování, ale naprosto odlišné. Passat se snaží navodit luxus alá Audi a daří se mu to pěkně. Mondeo si zde už na nic nehraje a přebírá Sportovně usedlý dizajn z Jů Es Ej. Nedovolil bych si tvrdit ani o jednom, že má horší interiér, tady jsou si rovni. Nelíbí se mi volant v Passatu, v Mondeu je lepší a i se dobře drží ( Odzkoušen ve FoFo).
Nakonec se zeptám, jak je to s tim kufrem a sedačkama? Dá se rovná plocha? U Passatu tu nikdo nezkoušel, u Mondea zdá se také ne >😁 Tak jak to je? Zde je vysoká nákladová hrana do kufru, což naštěstí řeší kombik 😄 P.s. Kdy tu bude Focus po fl? Ten alespoň už je reálně v ČR k vidění/projetí na salonech, narozdíl od Mondea >😁
Co se kufru týče, viděl jsem teď testík ve SM a tam Mondeo moc nezabodovalo. Důvod -obrovská vzdálenost od hrany nárazníku k hraně využitelného zavazadlového prostoru, v důsledku toho relativně malý kufr (ve srovnání s Passatem). Až budu Mondeo prohlížet tak se na to podívám.
Jo, o tom objemu vím, že prý má hodně "macaté" 5. dveře... to je škoda... tohle bývala jeho deviza. Doteď si nemohu variabilitu interiéru vynachválit, hlavně jeho šířku, která pozitivně působí na velikost přepravovaných věcí v kufru 😊.
Kdy a kam se chystáš? Já sem už pár Dealerů objel a nikde Mondeo není 😐
Kdy a kam se chystáš? Já sem už pár Dealerů objel a nikde Mondeo není 😐
Až někdy pojedu kolem a uvidím auto před salonem, tak se stavím na kus řeči. Jinak já už u minulého Mondea usoudil, že to auto je pro mě zbytečně velké, to nové se dostává úplně mimo sféru mého zájmu... myslím, že bych za ním ani nezavřel vrata od garáže 😄 ... takže je můj zájem čistě akademický a ne tak naléhavý.
Já také výměnu zatím neplánuji a po svezení s faceliftovaným Focusem jsem si položil stejnou otázku, zdali potřebuju tak velké auto ( ale asi ano, přecijen je to pohodlnější 😁😁). Tak kdyžtak pak dej vědět, kde jsi na něj narazil. Mne bylo řečeno, že nejdříve budou v půlce ledna.
suhlas.... rozmerovo to uz niektori vyrobcovia dost prehanaju az to uz nie je pekne.... ( treba mat iste hranice ) .... snad sa za 15 rokov nedozijeme 4,5 metra dlhej fabie.... ale hadam nie.... 😉 ....
mne to neustale zvacsovanie rozmerov pride ako dost negativny pocin zvlast u niektorych typov aut ktorym to zvacsovanie moze paradoxne viac uskodit ako pomoct ( uskodit prave tym co pises..... ze ludia si uz uvedomia ze taketo velke auto uz ani nechcu a nepotrebuju )
zlate 90te roky... stredna trieda mala sikovnych 4,5 metra a mali sme tu 30 aut... v triede ...... a dnes? vsetko same 5 metrove obludy v strednej triede ktore sa uz snazia nahradzat aj modely o triedu vyssie ako boli 607micky omegy safrane a podobne.... samozrejme pre vyrobcu je jednodusie spravit jedno "unisex" auto na pomedzi dvoch tried ako dve osobitne auta zvlast v kazdej triede... asi sa takto nepriamo dostavame k setreniu .... ale bohuzial ma to aj negativny dopad... vyssia stredna trieda ako si ju ja pamatam ( kde sme mali aj francuzov a talianov a kopec japoncov ).... tak ta uz je dnes v pecku.... skoda co uz... uz nikdy nic nebude take ako kedysi...
mne to neustale zvacsovanie rozmerov pride ako dost negativny pocin zvlast u niektorych typov aut ktorym to zvacsovanie moze paradoxne viac uskodit ako pomoct ( uskodit prave tym co pises..... ze ludia si uz uvedomia ze taketo velke auto uz ani nechcu a nepotrebuju )
zlate 90te roky... stredna trieda mala sikovnych 4,5 metra a mali sme tu 30 aut... v triede ...... a dnes? vsetko same 5 metrove obludy v strednej triede ktore sa uz snazia nahradzat aj modely o triedu vyssie ako boli 607micky omegy safrane a podobne.... samozrejme pre vyrobcu je jednodusie spravit jedno "unisex" auto na pomedzi dvoch tried ako dve osobitne auta zvlast v kazdej triede... asi sa takto nepriamo dostavame k setreniu .... ale bohuzial ma to aj negativny dopad... vyssia stredna trieda ako si ju ja pamatam ( kde sme mali aj francuzov a talianov a kopec japoncov ).... tak ta uz je dnes v pecku.... skoda co uz... uz nikdy nic nebude take ako kedysi...
Ono to není jen o velikosti a prostoru, ale to tobě nemusím vykládat. 😉 Kdo chce koráb, má ho mít. Ovšem ne s 1.0 EB. 8-s
Není, krom prostoru je to ještě o dynamice a technice a výbavě a kvalitě zpracování a kvalitě jízdy. Jenže kompakty se ve všech ohledech posunuly tak, že to už spoustě lidí... stačí, ale stačí v tom lepším slova smyslu.
mne naopak nepride ako vyhra ak ma auto vzdy co najvacsie rozmery..... toto mondeo je uz velkostou ( sirka, dlzka, vyska ) na urovni mercedesu triedy E ( to si mozes omrknut ) ktore je o triedu vyssie... takze passat sa nema zaco stydet.... naopak ocenujem ze z passata sa nesnazia silou mocou spravit 5m limuzinu a nehraju sa s nim na nieco co nie je ale ostava passat aj rozmerovo na urovni triedy....... kdezto mondeo uz ma snahu byt o triedu vacsim autom.... ale preco.. to fakt neviem... komu treba 5metrove mondeo? snad ani prezidentovi.... tu uz racionalne zmyslanie dostalo po zadeli .. naopak v passate stale vidiet tu snahu o racionalnost .. ak chce byt mondeo lepsie ako passat tak len postait vacsie auto .... to nestaci..... takto to nefunguje
A ty nevíš, že Ford v Evropě nabízí Mondeo jako svůj největší model? Jako vlajkovou loď? VW má ještě Phaetona. A k čemu takové auto? Má být reprezentativní 😄
jo to viem.... aj to viem ze kedysi sme tu mali fordy ako scorpio ktore boli nad mondeom.... ale casom bohuzial z mondea spravili obrovsku velrybu... skoda tohto kroku ... kludne by som uvital keby mondeo otalo mondeom a hru na luxus prenechali inym modelom ( scorpio ) pripadne by prisli s niecim novym ..... sam uznas ze ten skok od focusu k mondeu je uz dost velky ( aj rozmerovo )
S tou poslední větou souhlas... jsem zvědavý co na to Focus IV.
len aby focus IV kombi uz nebol vacsi ako 15 rocne mondeo kombi .... dnes si uz nemozes byt nicim isty... mam dost obavy o rozmery niektorych aut.... osobne by mi bolo sympatickejsie mondeo rozmerovo na urovni nejakych 4,6-4,7 metra .. ale asi som staromodny..... takisto som presvedceny ze postavit rozmerovo "unisex" auto ktore bude brat zakaznikov z dvoch tried ( strednej a vyssej strednej ) nie je cesta k uspechu... ale naopak cesta k strate identity povodneho modelu.... a ziskat si srdcia zakaznikov naspat je velakrat tazsie ako cokolvek ine...
Verny_2013
Dobrý den, mám dotaz ohledně sedaček, zejména délky sedáků. Když jsem je zkoušel na prezentaci nového Mondea tak mi přišly sedáky hrozně krátké, asi jako v Octě 1. Píšete že jsou 2 různé typy dle výbavy, liší se i délkou sedáku?
Souhlas, navíc nic moc ergonomie a špatný výhled šikmo dopředu ve spodní části A sloupku. Zítra bereme dodávku Ford k Focusovi, ale toto Mondeo bych opravdu nekoupil. Blbý první pocit z usednutí, a ten bývá zpravidla přesný.
Ak si videl Mondeo, ktoré jazdilo v rámci RoadShow aj v PL, tak sedačky v ňom malý zlý rozmer. Písal som kvôli tomu do Ford Polska, vraj to boli predsériové kusy.
Delfin2
Rozhodne veľmi pekne mondeo a farba ako uliata :yes: len spotreba čo ja viem trošku privysoká :no:
Tomas Dusil, auto.cz
Jak je to s hmotností. U verze 2.0 EcoBoost Ford uvádí v prospektu pro český trh provozní hmotnost 1564 kg včetně řidič o hmotnosti 75 kg. Pohotovostní hmotnost je to stejné, jen bez řidiče. Takže 1564-75 rovná se 1489 kg. Já jsem odečítal jen 70 kg, nikoliv 75 kg.
Oceňujem snahu poskytnúť presnú info :yes: Ja som dospel k rovnakému záveru (z nemeckej stránky, ktoré sa mi ukazujú ako dlhodobo najspoľahlivejšie).
Inak tú pohotovostnú/prevádzkovú hmotnosť nerozlišujú mnohí, nielen diskutéri, ale žiaľ ani novinári často nevedia, ktorá je ktorá. Ja mám na to takú mnemotechnickú pomôcku: pohotovostná hmotnosť = hmotnosť auta v pohotovostnom stave, t.j. v stave schopnom jazdiť (teda s náplňami).
Prevádzková hmotnosť = hmotnosť auta v prevádzke, t.j. za jazdy (teda aj s vodičom).
Inak tú pohotovostnú/prevádzkovú hmotnosť nerozlišujú mnohí, nielen diskutéri, ale žiaľ ani novinári často nevedia, ktorá je ktorá. Ja mám na to takú mnemotechnickú pomôcku: pohotovostná hmotnosť = hmotnosť auta v pohotovostnom stave, t.j. v stave schopnom jazdiť (teda s náplňami).
Prevádzková hmotnosť = hmotnosť auta v prevádzke, t.j. za jazdy (teda aj s vodičom).
no dobre, a co za par rokov, ked tie auta s autopilotmi budu jazdit same ? >😒]
( naposledy takto SAMA zaparkovala uz BMW i3 >😒] )
( naposledy takto SAMA zaparkovala uz BMW i3 >😒] )
Myslím si, že to komisaře v dohledné době trápit nebude. Pro potřeby EU se zkrátka počítá se 75 kg navíc. Možná, až jednou budou auta běžně jezdit bez lidí na palubě, to změní.
Jaký smysl má osobní auto bez člověka na palubě 😄?
Nicco
Hlavni rozdil je ze Sync je na platforme Microsoft a Sync 2 je na Blackberry QNX, protoze na ten Microsoft bylo hodne stiznosti v Sv. Americe - vypadky, zamrzani, pomale reakce, bugy a nevyresili to ani pocetne updaty.
rohYpnol
Úžasný nářez. Je krásná. Je nezaměnitelná. Je ... úžasně neefektivní.
Je to ale na škodu? Ne, Ford moc dobře ví, že Evropa trpí dieselovým morem a ladit pro Evropu benzinovou verzi je marnost a vyhazování vývojových prostředků z otevřeného okna...
Test se docela hezky vymezil vůči ostatním testům, kdy zaznívala od naprosto populistických výkřiků o úžasném podvozku od Forda až po pekelnou kritiku spalující veškerou fordovskou pověst na uhel.
Stěžejní otázka, zda Passat nebo Mondeo, tady nehraje roli. Euro-bitva totiž bude probíhat na dieselovém dvoulitrovém poli. Za mě si ale myslím, že má Ford slušně našlápnuto. Na rozdíl od Passatu je totiž ... nádherný :-! :-!
P.S. Video docela úlet. Vyzdvihovat na ZCELA NOVÉM modelu, že především byla přepracována příď... Ach jaj ;-\
Je to ale na škodu? Ne, Ford moc dobře ví, že Evropa trpí dieselovým morem a ladit pro Evropu benzinovou verzi je marnost a vyhazování vývojových prostředků z otevřeného okna...
Test se docela hezky vymezil vůči ostatním testům, kdy zaznívala od naprosto populistických výkřiků o úžasném podvozku od Forda až po pekelnou kritiku spalující veškerou fordovskou pověst na uhel.
Stěžejní otázka, zda Passat nebo Mondeo, tady nehraje roli. Euro-bitva totiž bude probíhat na dieselovém dvoulitrovém poli. Za mě si ale myslím, že má Ford slušně našlápnuto. Na rozdíl od Passatu je totiž ... nádherný :-! :-!
P.S. Video docela úlet. Vyzdvihovat na ZCELA NOVÉM modelu, že především byla přepracována příď... Ach jaj ;-\
Nie som si isty dominanciou diesla v najblizsich rokoch.
V Britanii sa zvysuje danove zatazanie dieselove auta, z Francuzska zaznievaju rovnake hlasy - ludia skratka prisli na to, ze cisty diesel neexistuje, pretoze sumou emisii bude pri rozumnych nakladoch na ich znizovanie zo svojej podstaty vzdy menej ekologicky ako porovnatelny benzin.
Tejto generacie sa to este asi nedotkne, to je pravda.
V Britanii sa zvysuje danove zatazanie dieselove auta, z Francuzska zaznievaju rovnake hlasy - ludia skratka prisli na to, ze cisty diesel neexistuje, pretoze sumou emisii bude pri rozumnych nakladoch na ich znizovanie zo svojej podstaty vzdy menej ekologicky ako porovnatelny benzin.
Tejto generacie sa to este asi nedotkne, to je pravda.
v této třídě bude benzin ještě hodně dlouho tahat v EU za kratší konec. Typický provoz těchto aut je dálnice a tam ani moderní turbobenziny provozní efektivity dieselů ani zdaleka nedosahují.
Atlis
...a nehovoril som, že v teste sa bude spomínať Passat častejšie ako Mondeo? >😒]
V každom prípade mám na autora pár otázok týkajúcich sa dynamiky Mondea.
1.Za koľko sekúnd by malo takmer 1600kg auto s pohonom na prednú nápravu a výkonom 240k spraviť disciplínu 0-100km/h?
2. Akú maximálnu rýchlosť by malo mať také auto?
3. Akú spotrebu by malo mať ak je 9-10 litrov benzínu v mixe veľa?
V každom prípade mám na autora pár otázok týkajúcich sa dynamiky Mondea.
1.Za koľko sekúnd by malo takmer 1600kg auto s pohonom na prednú nápravu a výkonom 240k spraviť disciplínu 0-100km/h?
2. Akú maximálnu rýchlosť by malo mať také auto?
3. Akú spotrebu by malo mať ak je 9-10 litrov benzínu v mixe veľa?
Passat 2.0 TDI 190 PS
0-100 km/h 7,7 s
maximalni rychlost 235 km/h
Tzn. stejne papirove hodnoty jako vrcholna motorizace Mondea, ktera ma mit udajne o 50 PS vice.
😉
0-100 km/h 7,7 s
maximalni rychlost 235 km/h
Tzn. stejne papirove hodnoty jako vrcholna motorizace Mondea, ktera ma mit udajne o 50 PS vice.
😉
Písal som porovnanie vyššie (viď príspevok z 9:21), prémiová vyššia stredná s porovnateľnými dvojlitrami to robí za 6,2s až 6,7s a dajú 250 km/h. To je dynamicky rozdiel triedy oproti 240 km/h a 7,9s (a pritom ide ešte o niečo väčšie a ťažšie autá).
Tak za prvé prémiová vyššia stredná je v 99% s pohonom na zadnú nápravu alebo 4x4, čo má na čas 0-100 výrazný vplyv a za druhé často sú jej papierové údaje mimo misu, pretože alebo je udávaný výkon podstatne nižší ako reálny (BMW) alebo sú časy nereálne (Audi).
No minimálne pri tom Audi je pohon na predok, čiže absolútne žiadna výhoda pri zrýchlení. Papierové údaje sú mimo v rámci odchýliek merania, alebo chceš tvrdiť, že všetky Fordy zrýchľujú presne rovnako, ako udáva výrobca a všetky Audi horšie? Ad reálny vs. písaný výkon: ak by to tak i bolo, tak z toho ako zákazník len profitujem, nie? Ostatne to isté môže robiť aj Ford. Takto to vyzerá skôr opačne, že u neho tie kilowatty v reále nie sú ani také, ako na papieri.
Aké Audi vo vyššej strednej má pohon iba predných kolies?
Vyšší ako udávaný výkon mal v Forde iba 1.6EB v S-Maxe a v Mondeo - okolo 10k. 2.0EB mali vždy na vlas papierový výkon.
Je jasné, že ak dostaneš nejaké bonusové kone, je to fajn. Ale nejde o to. Ak niekto napíše, že jeho 240k auto zrýchľuje na 100 za 6.5s a v skutočnosti má 240 nie na motore ale kolesách, tak je potom problém vysvetliť frajerom v diskusii, že porovnávajú hrušky s jablkami.
Vyšší ako udávaný výkon mal v Forde iba 1.6EB v S-Maxe a v Mondeo - okolo 10k. 2.0EB mali vždy na vlas papierový výkon.
Je jasné, že ak dostaneš nejaké bonusové kone, je to fajn. Ale nejde o to. Ak niekto napíše, že jeho 240k auto zrýchľuje na 100 za 6.5s a v skutočnosti má 240 nie na motore ale kolesách, tak je potom problém vysvetliť frajerom v diskusii, že porovnávajú hrušky s jablkami.
1.8TFSI, 2.0TFSI, 2.0TDI, 3.0TDI 160kW.
Všetky modely A6, ktoré píšem, teda 1,8TFSI a 2,0TFSI. Až trojliter TFSI má quattro štandardne.
Teda ešte raz: ak o triedu väčšie (aj keď rozmerovo len minimálne, ale hmotnostne ťažšie) auto dokáže s porovnateľným motorom mať podstatne lepšiu dynamiku (+10 km/h, - 1,2s), tak je niekde chyba.
Teda ešte raz: ak o triedu väčšie (aj keď rozmerovo len minimálne, ale hmotnostne ťažšie) auto dokáže s porovnateľným motorom mať podstatne lepšiu dynamiku (+10 km/h, - 1,2s), tak je niekde chyba.
rohYpnol
[odkaz]
>😒]
Jinak čím víc model zkoumám, tím víc hluchých míst a kontrastů vidím. Boční zrcátka celolak i ze spodní části, to se zase tak často nevidí. Ale proč probůh ten lakovaný pás mezi panoramatickou střechou a zadním sklem není v černém laku?
[odkaz]
Nebo materiály uvnitř. Všechno vypadá slušně, ale co ten středový panel s plastem, který snad ani plastověji vypadat nemůže? A to nehovořím o stříbrně lakovaném plastu okolo, který vypadá asi stejně přitažlivě, jako první žena jednoho bývalého předsedy >😒]
[odkaz]
>😒]
Jinak čím víc model zkoumám, tím víc hluchých míst a kontrastů vidím. Boční zrcátka celolak i ze spodní části, to se zase tak často nevidí. Ale proč probůh ten lakovaný pás mezi panoramatickou střechou a zadním sklem není v černém laku?
[odkaz]
Nebo materiály uvnitř. Všechno vypadá slušně, ale co ten středový panel s plastem, který snad ani plastověji vypadat nemůže? A to nehovořím o stříbrně lakovaném plastu okolo, který vypadá asi stejně přitažlivě, jako první žena jednoho bývalého předsedy >😒]
[odkaz]
Keď ťa ten pás tak série, dáš si ho za 50E nastriekať alebo si ho olepíš fóliou.
Koupím si auto, které se s cenou blíží k 1mil.Kč, abych si jej dodělával doma? To snad nemyslíš vážně...
No tak predpokladám, že si ho nekúpiš, ale keby si náhodou raz pred takým rozhodnutím stál, tak fakt také hovadiny riešiť nebudeš. Nie je to totiž o nič výnimočnejšie ako výber vzoru zimných diskov či strešných lyžín.
Pro někoho jsou detaily hovadiny, pro mě třeba detaily rozhodují. Detaily jsou to, co odděluje zrna od plev.
detailisto >😒]
podla mna hlavne prerastene rozmery tohto auta uz mozu odradit nejedneho byvaleho majitela mondea .. ved si len uprimne povedzme... komu treba 5 metrove mondeo... siroke ako stare Sko a vysoke pomaly ako rolls kde sedis aj v klobuku ......uplne by som dokazal pochopit keby si majitel stareho mondea uz dnes kupil kludne focus combi alebo by presedlal na passat alebo octaviu... kedze tie obrovske rozmery noveho monda uz ozaj kazdemu vyhovovat nemusia.... mne osobne je dost smutno ked vidim ako nove mondeo dopadlo.... o maske z astona asi uz pisat nema zmysel... to je dalsia kapitola... pamata si z vas niekto ako vyzeralo mondeo ktore kedysi bolo auto roku? Ano presne pred 20 romi bolo europske auto roku 1994 ford mondeo.... lenze to este mondeo bolo mondeo... vcelku stylovy stihly sedan.... dnes uz len s uctou spominame
a co chceš dělat, když zespodu tlačí rozměry nižší střední? POkud má Mondeo nabízet víc než Octavia a další, tak prostě musela opět přibrat.
Presne tak a Mondeo vzdy bylo velike. Me osobne velika auta vyhovuji a mam problem uz v nizsi stredni, ktera mi prijde mala. Vse je jen o zvyku.
joo, zoberu Octu RS DSG lifta, a zrazu je Mondeo v zabudnuti >😒]
nizsia stredna netlaci .... prave naopak.... fyzicke rozdiely medzi nizsou strednou a strednou triedou tak velke nikdy neboli ako su dnes .....
skus si porovnat niekolko starsich modelov aut roznych znaciek spred 10-15 rokov a zistis ze kedysi bol rozdiel medzi nizsou strednou triedou a strednou triedou v dlzke priemerne okolo 30cm a dnes je rozdiel aj 50 a viac cm..... insigina je dnes od astry dlhsia o pol metra!!! .... a podobne aj 508 od 308-micky tam je obrovsky orzdiel ... .... pritom kedysi bola taka vectra od astry dlhsia len o 25 cm ( rok 1998 ) .... stredna trieda mala kedysi bezny dlzkovy priemer okolo 4,5 metra a nizsia stredan okolo 4,2-4,3 metra( rozdiel v dlzke bol nanajvys 30cm ) a dnes? dnes su dlzkove rozdiely aj viac ako pol metra medzi nisou strednou a strednou triedou... preco je to tak neviem
je neskutocne ako stredna trieda narastla... tie fyzicke rozdiely medzi nizsou strednou a strednou sa neskutocne zvacsili.. az neumerne nam stredna trieda rastie kdesi k rozmerom pomaly luxusnych limuzin
skus si porovnat niekolko starsich modelov aut roznych znaciek spred 10-15 rokov a zistis ze kedysi bol rozdiel medzi nizsou strednou triedou a strednou triedou v dlzke priemerne okolo 30cm a dnes je rozdiel aj 50 a viac cm..... insigina je dnes od astry dlhsia o pol metra!!! .... a podobne aj 508 od 308-micky tam je obrovsky orzdiel ... .... pritom kedysi bola taka vectra od astry dlhsia len o 25 cm ( rok 1998 ) .... stredna trieda mala kedysi bezny dlzkovy priemer okolo 4,5 metra a nizsia stredan okolo 4,2-4,3 metra( rozdiel v dlzke bol nanajvys 30cm ) a dnes? dnes su dlzkove rozdiely aj viac ako pol metra medzi nisou strednou a strednou triedou... preco je to tak neviem
je neskutocne ako stredna trieda narastla... tie fyzicke rozdiely medzi nizsou strednou a strednou sa neskutocne zvacsili.. az neumerne nam stredna trieda rastie kdesi k rozmerom pomaly luxusnych limuzin
Nepovídej.
Astra ST 4698
Insignia ST 4913
4913 - 4698 = 215 mm
Jestli podle tebe byl mezitřídní rozdíl 30 cm, tak dnes je ten rozdíl tak malý, jak nikdy dříve >😒] >😒] :-!
Astra ST 4698
Insignia ST 4913
4913 - 4698 = 215 mm
Jestli podle tebe byl mezitřídní rozdíl 30 cm, tak dnes je ten rozdíl tak malý, jak nikdy dříve >😒] >😒] :-!
porovnaval som hatch....
hatch astra z roku 1998 stracala na sedan vectru len 25cm
a dnes hatch astra straca na insigniu pol metra
cize fyzicke rozdiely medzi hatchbackmi nizsej strednej triedy a sedanmi/kombikmi strednej tiredy sa zvacsili ... az neumerne nam dnes narastla stredna trieda v porovnani s tym o kolko sa zvacsili hatchbacky v nizsej strednej triede
da sa to napisat aj takto... kym hatchbacky v nizsej strednej triede sa za poslednych 15 rokov predlzili priemerne o 20cm tak stredna trieda narastla o takmer pol metra ... cize rozdiely medzi nimi sa logicky zvacsili
hatch astra z roku 1998 stracala na sedan vectru len 25cm
a dnes hatch astra straca na insigniu pol metra
cize fyzicke rozdiely medzi hatchbackmi nizsej strednej triedy a sedanmi/kombikmi strednej tiredy sa zvacsili ... az neumerne nam dnes narastla stredna trieda v porovnani s tym o kolko sa zvacsili hatchbacky v nizsej strednej triede
da sa to napisat aj takto... kym hatchbacky v nizsej strednej triede sa za poslednych 15 rokov predlzili priemerne o 20cm tak stredna trieda narastla o takmer pol metra ... cize rozdiely medzi nimi sa logicky zvacsili
mě nezajímá, co ty porovnáváš, když to nedává smysl. Srovnávat meloun s banány prostě nelze. Melouny byly, banány ne >😒] :-!
proste nam stredna trieda narastla o dost viac ako nizsia stredna.... 😉
a preto mame dnes 5 metrove auta v strednej triede.... taka doba co uz... logiku v tom samozrejme nehladam
o neustalom zvacsovani aut su dokonca uz aj clanky: [odkaz] .. na tych volkswagenoch je to tam pekne vysvetlene ako sa az neuveritelne zvacsili auta za posledne roky .. az tak ze dnes uz male auta maju razvory aut strednej triedy spred XY rokov ....
a preto mame dnes 5 metrove auta v strednej triede.... taka doba co uz... logiku v tom samozrejme nehladam
o neustalom zvacsovani aut su dokonca uz aj clanky: [odkaz] .. na tych volkswagenoch je to tam pekne vysvetlene ako sa az neuveritelne zvacsili auta za posledne roky .. az tak ze dnes uz male auta maju razvory aut strednej triedy spred XY rokov ....
chtěls to mít, máš to mít.
Vectra B sedan 4495
Astra G HB 4111
4495 - 4111 = 384 mm
Modely se vyráběly ve stejných letech.
Insignia 4830
Astra HB 4419
4830 - 4419 = 411 mm
Tedy i když porovnávám úplný nesmysl, tak rozdíl je prakticky stejný, rozdíl prakticky jeden palec :-! :-!
Vectra B sedan 4495
Astra G HB 4111
4495 - 4111 = 384 mm
Modely se vyráběly ve stejných letech.
Insignia 4830
Astra HB 4419
4830 - 4419 = 411 mm
Tedy i když porovnávám úplný nesmysl, tak rozdíl je prakticky stejný, rozdíl prakticky jeden palec :-! :-!
priemerne sa tie rozdiely zvacsili.... zober si o kolko sa predlzili bezne hatchbacky nizsej strednej triedy za poslednych 15 rokov.... a o kolko narastli auta strednej triedy za poslednych 15 rokov.. kym hatchbacky narastli priemerne o 20cm do dlzky .... tak auta strednej triedy su oproti svojim 15 rocnym predchodcom dlshie aj o 40-50cm
nejdem tu bazirovat na milimetroch ( to si kazdy moze vyhladat ) .... ale pointa je asi taka ze stredna trieda rastla za posledne roky do dlzky viac ako nizsia stredna.... a rozdiely medzi triedami su tak opticky vacsie.... 308 micka vyzera vedla obrovskej 508micky doslova ako o dve triedy mensie auto....
nejdem tu bazirovat na milimetroch ( to si kazdy moze vyhladat ) .... ale pointa je asi taka ze stredna trieda rastla za posledne roky do dlzky viac ako nizsia stredna.... a rozdiely medzi triedami su tak opticky vacsie.... 308 micka vyzera vedla obrovskej 508micky doslova ako o dve triedy mensie auto....
chtěls to mít, máš to mít, znovu a ještě výrazněji.
Vectra C lift 4596 (generace odpovídající Astře G)
Astra G HB 4111
4596 - 4111 = 485 mm
Insignia 4830
Astra HB 4419
4830 - 4419 = 411 mm
Kde je rozdíl větší...? Copak jsi úplně zabržděný? Rozdíl se spíš zmenšuje!
Vectra C lift 4596 (generace odpovídající Astře G)
Astra G HB 4111
4596 - 4111 = 485 mm
Insignia 4830
Astra HB 4419
4830 - 4419 = 411 mm
Kde je rozdíl větší...? Copak jsi úplně zabržděný? Rozdíl se spíš zmenšuje!
podla jedneho auta by som nesudil ako to vyzera v celej triede....
vseobecne sa auta strednej triedy roznych znaciek zvacsili do dlzky za posledne roky viac ( o vacsi rozdiel ) ako ich mensi bracekovia o triedu nizsie
ospravdlnujem sa s tou insigniou tam som ratal s kombikom ktory ma 4913mm .... moja chyba
skoda ze uz nefunguje akesi nepisane pravidlo ze sedan strednej triedy ma okolo 4,5 metra... kedysi to tak krasne bolo .. clovek hned vedel len pozrel na auta a mal jasno .. stare bmw 3 ... prve audiny A4, alfy 156 alebo primery ci vectra ... krasne kompaktne sedany sikovnych rozmerov...
neuveritelne vynieva fakt ked si zoberies ze dnesna astra hatch v nizsej strednej triede je doslova len o par cm kratsia ako vectra sedan o triedu vyssie pred 15 rokmi.... neskutocne ako nam tie auta sa z roka na rok zvacsuju
vseobecne sa auta strednej triedy roznych znaciek zvacsili do dlzky za posledne roky viac ( o vacsi rozdiel ) ako ich mensi bracekovia o triedu nizsie
ospravdlnujem sa s tou insigniou tam som ratal s kombikom ktory ma 4913mm .... moja chyba
skoda ze uz nefunguje akesi nepisane pravidlo ze sedan strednej triedy ma okolo 4,5 metra... kedysi to tak krasne bolo .. clovek hned vedel len pozrel na auta a mal jasno .. stare bmw 3 ... prve audiny A4, alfy 156 alebo primery ci vectra ... krasne kompaktne sedany sikovnych rozmerov...
neuveritelne vynieva fakt ked si zoberies ze dnesna astra hatch v nizsej strednej triede je doslova len o par cm kratsia ako vectra sedan o triedu vyssie pred 15 rokmi.... neskutocne ako nam tie auta sa z roka na rok zvacsuju
Toppere, jdi na forum o kolobrndách. Všechny příspěvky od tebe se točí kolem jednoho "tématu", který když ti někdo rozbije, budeš neustále omílat dokola.
Musel, nemusel...
Odstup od Focusu je víc než dostatečný. Pokud chce Škoda bouchat Octavii na pomezí tříd, je to její volba, Mondeo mohlo klidně zůstat takové jaké bylo. Nakonec vnitřní prostor už bude těžko pro někoho argumentem, protože Octavia je plně dostatečná i pro nadprůměrně rostlé jedince... a jen tak mimochodem, Mondeo s tím prostorem moc dobře nehospodaří (teď mluvím o kufru).
Důvod je zřejmě jinde, a to v orientaci Mondea víc na americký trh.
Odstup od Focusu je víc než dostatečný. Pokud chce Škoda bouchat Octavii na pomezí tříd, je to její volba, Mondeo mohlo klidně zůstat takové jaké bylo. Nakonec vnitřní prostor už bude těžko pro někoho argumentem, protože Octavia je plně dostatečná i pro nadprůměrně rostlé jedince... a jen tak mimochodem, Mondeo s tím prostorem moc dobře nehospodaří (teď mluvím o kufru).
Důvod je zřejmě jinde, a to v orientaci Mondea víc na americký trh.
Jen mala poznamka...jezdim dlouha leta v Mondeu....ted dochazi k zmenam..a mam z pujcovny OCT 3...a ten radoby prostorny vnitrek je sice fajn...ale pripadam si jak v dodavce....vse je extremne tenke (dvere, sloipky) a hranate...okno neprimerene blizsko..male sedadla (hlavne v ramenou je to jak pro decka), kratke sedaky v zadu...kufr sice velky..ale nedosahuje takove sirky jako Mondeo atd....d.alo by se vykladat hodne dlouho....jak velky rozdil mezi OCT a Mondeem je...holt jina trida...
A to nebudu popisovat to hruzostrasne rizeni....
A to nebudu popisovat to hruzostrasne rizeni....
To je to co píšu, existují jiné prostředky k udržení třídní nadřazenosti než jsou rozměry.
Já měl Mondeo a Octavii mezi 3 kandidáty na nové auto (spolu s Mazdou 6).
Já měl Mondeo a Octavii mezi 3 kandidáty na nové auto (spolu s Mazdou 6).
a co jsi vybral? 😄 brrr ted budu jezdit mesic tou oct nez dorazi nove auto ..a normalne mam z toho spatne spani 😁😁 teda jizndi ne/zazitky
Octavii RS... ale z každým z těch tří bych asi byl spokojený. Mondeo bylo fakt dobrá koupě, zejména pokud bych byl ochoten obětovat xenony. U Mazdy to zazdila obtížná konfigurovatelnost benzín + manuál.
Tak gratulace....pravda....skoda toho ze Mazda k te 2,4 nedava manual...potazmo ze chybi proslula ostra verze MPS.
Mazda nejen že nedává manuál k 2.5G... ona dává 2.5G jen s automatem a v top výbavě (kůže, 19"). Silnější 2.0G 165k je buď v top s kůží, 19" a manuálem, nebo bez kůže s automatem.
Já bych na MPS stejně neměl budget, rozdíl třídy mezi Octavií a Mazdou je v cenách zřejmý a Škoda to ještě umí podpořit přiměřenou slevou... ve finále jsem si řekl, že mi největší radost u auta udělá motor.
Mondeo se díky končící generaci umělo dostat s cenou na zajímavou hladinu... a jo, je to komplexně výborné auto, pohodlné, zřejmě už vychytané, velké... ale za srdce mě ničím nechytlo.
Já bych na MPS stejně neměl budget, rozdíl třídy mezi Octavií a Mazdou je v cenách zřejmý a Škoda to ještě umí podpořit přiměřenou slevou... ve finále jsem si řekl, že mi největší radost u auta udělá motor.
Mondeo se díky končící generaci umělo dostat s cenou na zajímavou hladinu... a jo, je to komplexně výborné auto, pohodlné, zřejmě už vychytané, velké... ale za srdce mě ničím nechytlo.
Tak v tom případě je to dobré rozhodnutí..protože auta jsou dnes tak vyrovnaná, že srdce má velký hlas.....a jakou barvu toho Rska?
Až na ten Microsoft docela souhlas... ale jsou to relativně drobnosti.
Pepa_007
Pěkné auto. Super motůrek. Ale převodovka to celé zabila. 😒
A to pred rokem, kdyz do Dankaru v Ove dovezly Fusiona...tak se jich ptam...a to americani maji v tom dvojspojku? to se me nejak nezda.......odpoved : jojo je to dvojspojka..jen se to americanum nerika 😊)))
oban587
Autor chválí sedadla ve vyšší verzi Titanium. Měl jsem Ghia X, což je vrcholná verze s koženými sedadli. Je to to nejhorší co jsem za dvacet let měl. Bolesti v kříži mi zůstali rok po tom, co jsem s úlevou auto předal kolegovi a přesedlal (Touareg, Land Cruiser, Honda CR-V). Měřím 188 cm a nejsem tedy žádný prcek, možná, že Ford počítá s menšími figurami. Toyota je pohodlná už od Yarise. Ford už nikdy nechci. Auto za skoro milion a sedadla fakt nevyhovující. Na druhou stranu, většina řidičů Fordu má ty levná a ty jsou možná v pohodě. Podotýkám, že jezdím cca 60 tis. ročně, tedy nejezdím okolo komína.
Hmm.. je to asi o zádech.
Já je mám bolavý... a najezdil jsem 120 tisíc s Mondeem - a v pohodě.
Teď jezdím Passatem - zatím 70 tis - a záda mě z toho bolívají. A ještě víc než záda kyčle... až jsem to přisuzoval svému zdravotnímu stavu.
Ale když přesednu do svého veterána = Alfy 164, tak jsem v pohodě = bude to FAKT těma sedačkama.
Já je mám bolavý... a najezdil jsem 120 tisíc s Mondeem - a v pohodě.
Teď jezdím Passatem - zatím 70 tis - a záda mě z toho bolívají. A ještě víc než záda kyčle... až jsem to přisuzoval svému zdravotnímu stavu.
Ale když přesednu do svého veterána = Alfy 164, tak jsem v pohodě = bude to FAKT těma sedačkama.
Levne sedačky u Fordu rozhodně nejsou dobre. Ford se sesly byl vždy na štiru.
Jenže ty hodnotíš sedačky 10 let starého Focuse v základu a porovnáváš s šestkovým Golfem. Nevím jak nový trendline Golf ( jestli se to sem vůbec vozí), ale předchozí trendline měl ty sedačky stejně bídné. Navíc, hodnotíš vzhled a né funkci, už jsme o tom jednou diskutovali 😉.
Ja nehodnotim vzhled ale posaz. A nehodnotim pouze sedačky jedničkoveho Focuse navic co ma společneho věk s tim jak dobre/nedobre jsou sedačky. U G6 zakladni sedačky ač vypadaji jak vypadaji jsou velice slušnym zakladem oproti těm ktere použival Focus II. A jak už jsem psal neznam sedačky nejaktualnějšich Fordu ale stojim si za tim že Ford spolu s Fiatem byl se sedadly vždy na štiru. Konkurence nabidla lepši posaz.
Byl.... Já znám i aktuální generace a i když základní sedačky Fokusu ( auta o třídu níže než Mondeo) nevypadají nejkrásněji, tak jsou naprosto průměrné a záda z nich nebolí. Pokud srovnáváš základní sedačky FoFo II, který se začal prodávat v roce 2004 s Golfem 6, který se začal prodávat v roce 2009, kdy Focus skoro končil...
Když už, zkus to s Golfem 5 a tam trendline sedačky nejsou o nic lepší...
Navíc, dražší verze Focusu nabízely všechny možné druhy sedaček až po sportovní ve Focuses RS a ST, které rozhodně špatné nebyly...
Když už, zkus to s Golfem 5 a tam trendline sedačky nejsou o nic lepší...
Navíc, dražší verze Focusu nabízely všechny možné druhy sedaček až po sportovní ve Focuses RS a ST, které rozhodně špatné nebyly...
Tohle važně nema cena ja už bych se vicemeně pouze opakoval.
No, protože porovnáváš neporovnatelné 😄 To je jako říct, že základní Focus 2014 má silnější motor, než základní Golf z roku 2000..... 😄 Chápeš? 😄
Golf má své plusy, stejně jako Focus, ale každý má jiné 😊
Golf má své plusy, stejně jako Focus, ale každý má jiné 😊
RS neznám, ST je super... aspoň pro mě, s mou konfekční postavou.
Výhoda Golfu je v tom, že si ty ErgoActive můžeš koupit i do Comfortline... a ty jsou prostě skvělé, Focus v běžných verzích na to IMO odpověď nemá.
Podobně Octavia, tam mi vyhovují ty Dynamic, a taky se dají koupit i pro běžné modely... tak dobré jako ErgoActive ale nejsou.
Výhoda Golfu je v tom, že si ty ErgoActive můžeš koupit i do Comfortline... a ty jsou prostě skvělé, Focus v běžných verzích na to IMO odpověď nemá.
Podobně Octavia, tam mi vyhovují ty Dynamic, a taky se dají koupit i pro běžné modely... tak dobré jako ErgoActive ale nejsou.
Ale ano... je to přesně jak píšeš, že Golf MŮŽE mít lepší sedačky, když chceš, ale argumentuji tím, že Ford nemá nikterak podprůměrné sedačky v základu oproti jiným základům. Souhlasím, že třeba v Octavii jsou příplatkové sedáky opravdu skoro to nejlepší z interiéru 😄 Já sem teď zkoušel FoFo v titaniu, kde byly kožené sportovní sedačky a rozhodně jsem si nestěžoval, ba naopak 😄
měl jsem jako nahradni vozidla focuse v soc vybave....a byl jsem prekvapen jak pohodlne to ma sedadla....hmm
DonVito
Ad manuální mó😜 zkoušeli jste manuální mód VŮBEC v režimu S???
Jinak přechod do automatického módu by měl dle příručky probíhat buď automaticky (systém pozná, že člověk neřadí) nebo (např. při S módu) přesunutím do D.
[odkaz] strana 157
No nevím, buď je špatně manuál, nebo auto nefunguje tak jak má.
A pak je ještě možnost, že jste nevěděli jak na to 😄
Pro jistotu uvádím, co jste napsali: ''Samotné manuální řazení ale pracovalo občas trochu zmateně. A k návratu do režimu D bylo třeba navolit nejtěžší převod, jehož symbol na displeji se nejprve rozblikal a pak teprve manuální režim zmizel. Přechod do samočinného Drive tak byl nezvykle pomalý.''
Jinak přechod do automatického módu by měl dle příručky probíhat buď automaticky (systém pozná, že člověk neřadí) nebo (např. při S módu) přesunutím do D.
[odkaz] strana 157
No nevím, buď je špatně manuál, nebo auto nefunguje tak jak má.
A pak je ještě možnost, že jste nevěděli jak na to 😄
Pro jistotu uvádím, co jste napsali: ''Samotné manuální řazení ale pracovalo občas trochu zmateně. A k návratu do režimu D bylo třeba navolit nejtěžší převod, jehož symbol na displeji se nejprve rozblikal a pak teprve manuální režim zmizel. Přechod do samočinného Drive tak byl nezvykle pomalý.''
Ano tak jak píšete to občas fungovalo 😄 Možná proto to bylo tak pomalé. Jinde ale stačí podržet tlačítko Plus a manuální režim se zruší. Manuální režim většinou použivám když potřebuju trochu brzdit motorem.
miromen
No dost jsem zvědav jak nove Mondeo vypada v realu. Už předchozi generace přesněji řečeno ještě stale součastna je takovy tank a tohle nove i když zakladni tvary se mi dost libi pusobi dost opuchle. Interier vzhledově sice neurazi a rozhodně je to koukatelnějši než u Focuse ale vubec ničim nenadchne. Navic jak tak čtu tak nove Fordy čim dal tim vic jizdně měknou a ja se ptam proč ?
Proč?
No protože ostatní často až nesmyslně tvrdnou... takže kdo chce pohodlné auto - půjde pro Mondeo.
Kdo chce "sportovat" - má na výběr široké spektrum!
Teda kdo chce vypadat, že sportuje...
😉
No protože ostatní často až nesmyslně tvrdnou... takže kdo chce pohodlné auto - půjde pro Mondeo.
Kdo chce "sportovat" - má na výběr široké spektrum!
Teda kdo chce vypadat, že sportuje...
😉
Mě nezajimaji teď ostatni navic nevim o tom že by to někde tvrdlo. Ford i když byl dostatečně komfortni se hlavně u podvozku zaměřoval na jizdu a teď obraci opačnym směrem.
Nerozumiem tomu čo si napísal, že sa Ford obracia opačným smerom ako zameraním na jazdné vlastnosti. Pri podvozkoch predsa neplatí priama úmera, že čím sú tlmiče tvrdšie tým lepšie auto jazdí... Tak ako v ostatných veciach aj pri naladení podvozku platí pravidlo všetko s mierou... typickým príkladom je Mazda MX-5.
Pro koncernisty to tak platí, utěšují se tím při každém přejezdu nerovnosti >😒] Taky sem si vzdy myslel ze tvrdý=sprotovní a že mi pár aut od VW prošlo rukama...
Nové Mondeo sem nejel, ale jel sem FoFo po FL, u kterého taky nějaký redaktor brečel nad koncem sportovnosti. Auto je komfortní a přitom se mu vesele chce zatáčet... proti konkurenci od koncernu je to o level výše. Ono si to chce vyzkoušet 😄
Nové Mondeo sem nejel, ale jel sem FoFo po FL, u kterého taky nějaký redaktor brečel nad koncem sportovnosti. Auto je komfortní a přitom se mu vesele chce zatáčet... proti konkurenci od koncernu je to o level výše. Ono si to chce vyzkoušet 😄
Nevim jak to maji koncernisti ale ja rozhodně nestavim souvislost měkči odpruženi rovna se automaticky větši komfort. Ale když se porovna podvozek jedničkoveho Focuse mimochodem jeden z hlavnich duvodu proč jsem si jej pořidil s stehdejši produkci koncernu VW tak nema cenu se bavit o tom kdo zde byl evidentně lepši. Ale když porovnam jizdu Focus II vs Golf 6 tak zde stavim vyše podvozek Golfa. Jizdně sice nenabnidne takove potěšeni ale rozdil neni zasadni na druhou stranu komfort Golfu je evidentně na vyšši urovni i přes stale tužši nastaveni. No a když čtu kde se Ford obraci tak je mi to upřimně lito.
Golf 6 znám, Focus II sem ale jel krátce, takže spíš srovnán Golf 6 vs FoFo III před fl.
Golf nemá problém zatáčet, ale na rozbité silnici focus lépe tlumí 😄 po fl je to ještě lepší 😄
Golf nemá problém zatáčet, ale na rozbité silnici focus lépe tlumí 😄 po fl je to ještě lepší 😄
Zkoušel jsem a přesto nemohu souhlasit. Při srovnání s G7 s multilinkem tam žádný vyšší level není a srovnávačky ti za pravdu také nedávají.
s G7 s multilinkem sem nejel, ale oproti OIII to je opravdu rozdíl. A to i s multilinkem.
Víš jak to hezky otestuješ? Sedni si dozadu a nech se svézt, tam ucítíš ty rány od nápravy
Víš jak to hezky otestuješ? Sedni si dozadu a nech se svézt, tam ucítíš ty rány od nápravy
Bez multilinku by to měl být znatelný rozdíl, ale Golf mi přijde jako přímější konkurence Focusu a Golf nemá multilink jen u zákl. motorizací.
Já jel nový FoFo kombi, takže srovnávám s O III kombikama 😊, ale i ten předfaceliftovaný mi přišel lepší podvozkově a nejen mě, ale i majitelum Oktavií co to zkoušeli semnou 😄
Před Fl jsem jel jak kombi, tak i Hatch. Golfa sem nikdy snad kombi nejel 😄
Jeste bych doplnil k tvé argumentaci o testerech, podívej, jak se píše o tomto Mondeu. Někde podvozek haní, jinde chválí... není nad to vyzkoušet 😄
Před Fl jsem jel jak kombi, tak i Hatch. Golfa sem nikdy snad kombi nejel 😄
Jeste bych doplnil k tvé argumentaci o testerech, podívej, jak se píše o tomto Mondeu. Někde podvozek haní, jinde chválí... není nad to vyzkoušet 😄
Proti současné generaci je delší, vyšší a užší, i proto se možná zdá takové trochu oteklé...
Jsem dost zvědav až nove Mondeo uvidim na vlastni oči protože jak už jsem psal designově se mi libi hodně jen tou opuchlosti si nejsem jisty.
Já mam fordy rád, nicméně zpředu je ta maska naživo skoro přehnaná.
Vypadá dost agresivně..
Přesto se mi líbí, je to pořádné auto.
Vypadá dost agresivně..
Přesto se mi líbí, je to pořádné auto.
Agresivni a ostře řezane tvary ja mužu s tim problem určitě nemam pravě naopak. Spiš zamrzi když je nějaky model vzhledově přitažlivy a zabije to pravě přeplechovanim až opuchlosti.
Ja Prvni 123
Je to velký, pohodlný auto... na dlouhý přejezdy.
= není to sporťák. Takže tam dvouspojka prostě nepatří - její hlavní výhodou je rychlost řazení! A ta u Rolls Royce taky nehraje roli.
😉
A 10 litrů spotřeba u takovýhodle kočáru .. 1,5 tuny, 240 koní a moment 340 Nm.. zrychlení pod 8 sekund - já nevím, mně to přijde úplně v pohodě!
:-!
= není to sporťák. Takže tam dvouspojka prostě nepatří - její hlavní výhodou je rychlost řazení! A ta u Rolls Royce taky nehraje roli.
😉
A 10 litrů spotřeba u takovýhodle kočáru .. 1,5 tuny, 240 koní a moment 340 Nm.. zrychlení pod 8 sekund - já nevím, mně to přijde úplně v pohodě!
:-!
Jak už tu zaznělo, papírově je dynamika 2.0EB na úrovni 2.5SkyG, které chybí 35kW a 84NM.
Pokud si někdo zvolí tuto kombinaci kvůli kultivovanosti a bez ohledu na spotřebu, bude asi spokojen... ale obchoďáci vezmou naftu a petrolheadi možná budou z dynamiky lehce zklamáni.
Pokud si někdo zvolí tuto kombinaci kvůli kultivovanosti a bez ohledu na spotřebu, bude asi spokojen... ale obchoďáci vezmou naftu a petrolheadi možná budou z dynamiky lehce zklamáni.
Jakou má auto dynamiku nezjistíš jen z údaje zrychlení z 0 na 100 km/h. Mnohem důležitější bude třeba zrychlení z 80 na 120 km/h a tam se vyšší výkon Mondea zcela jistě projeví.
Dej si to dohromady s formulacemi v testu a z komentářů testera v diskusi. Nejčastěji se objevují slova jako dostačující... ale sakra já nechci aby dynamika auta se 176kW byla "dostačující", má to být raketa na kolech.
Ano, dostačující vzhledem k výkonu motoru. Člověk bude mít jiný nárok na 190 k než na 240 k motor. Ale nikde není psáno, že dynamikou zaostává za M6, jak se tady dohadujete jen dle jednoho údaje zrychlení.
Pokud chceš raketu na kolech, tak si musíš koupit v této třídě nějakou sportovní verzi, kterou Mondeo (zatím) nenabízí.
Pokud chceš raketu na kolech, tak si musíš koupit v této třídě nějakou sportovní verzi, kterou Mondeo (zatím) nenabízí.
O tu Mazdu až tolik nejde, ta je tam jen pro ilustraci... abychom srovnávali srovnatelné, podívej se na končící Superb, který je s 2.0TSI 147kW 280Nm papírově pořád rychlejší než nové Mondeo.
Jenže ty pořád pusuzuješ rychlost nebo dynamičnost jen dle papírového údaje zrychlení z 0 na 100, což je pro běžný provoz nepodstatný údaj narozdíl třeba od zmíněného zrychlení z 80 na 120. Ano, je zde předpoklad, že Superb díky DSG bude i tady o chlup rychlejší (Mazda bude zase citelně ztrácet). Na konečné soudy ale počkej až dle nějaké srovnávačky anebo dle vlastní zkušenosti.
Už se v tom motáme trošku dokola...
Přesto jsme měli dojem, že by vůz mohl zrychlovat ještě o něco lépe. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že se jedná o pohodlný dostavník určený na polykání dlouhých tras a nikoliv o sportovní náčiní, určené na agresivní jízdu. Pokud se na vůz koukáte optikou prvně uvedeného, pak je dynamika zcela dostačující.
Pokud bych chtěl jen pohodlný dostavník na dlouhé trasy s dostačující dynamikou, vezmu 2.0TDCI... což taky většina udělá. Od silného benzínu bych já osobně chtěl víc - můj názor.
Přesto jsme měli dojem, že by vůz mohl zrychlovat ještě o něco lépe. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že se jedná o pohodlný dostavník určený na polykání dlouhých tras a nikoliv o sportovní náčiní, určené na agresivní jízdu. Pokud se na vůz koukáte optikou prvně uvedeného, pak je dynamika zcela dostačující.
Pokud bych chtěl jen pohodlný dostavník na dlouhé trasy s dostačující dynamikou, vezmu 2.0TDCI... což taky většina udělá. Od silného benzínu bych já osobně chtěl víc - můj názor.
Jo.
Však to nepopírám. Ale jedná se o subjektivní pocity. Asi každý bude od 240 k motoru očekávat něco víc, ale na srovnání s méně výkonnými auty bych počkal.
Teda nevím jak ty, ale já od 240 k auta střední třídy neočekávám sportovní načiní, takže i dle autora testu je dynamika zcela dostačující.
Však to nepopírám. Ale jedná se o subjektivní pocity. Asi každý bude od 240 k motoru očekávat něco víc, ale na srovnání s méně výkonnými auty bych počkal.
Teda nevím jak ty, ale já od 240 k auta střední třídy neočekávám sportovní načiní, takže i dle autora testu je dynamika zcela dostačující.
No já nevím, ale 240k v turbobenzínu by u střední třídy měla být motorizace těsně pod vrcholem. Tzn. už by měla řidiči umožnit i užít si dynamickou jízdu.
Dynamickou jízdu bych od 240k turbobenzínu očekával v autě o třídu nebo dvě třídy níže. Každej to máme asi jinak 😉
Jako že od Fiesty >😒] ?
Nebo S1. Ale rozhodně nepovažuju za sportovní náčiní Mondeo se 240 k 😉
Tady ale nikdo nemluví o sportovním náčiní.
"Přesto jsme měli dojem, že by vůz mohl zrychlovat ještě o něco lépe. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že se jedná o pohodlný dostavník určený na polykání dlouhých tras a nikoliv o sportovní náčiní, určené na agresivní jízdu. Pokud se na vůz koukáte optikou prvně uvedeného, pak je dynamika zcela dostačující."
Tak tento 2,0EB (len naladený o 10k vyššie) obrazne trhá asfalt vo Focuse, tak by človek čakal, že o triedu väčšie auto síce už trhač asfaltu nebude, ale poskytne aspoň vysoko nadpriemernú dynamiku. Ostatne 240 koní je ďaleko viac, ako ponúka konkurencia (s výnimkou koncernu a Insignie), t.j. Accord, i40, M6, Optima, 508, Avensis... preto je dôvodné čakať niečo viac ako len "primeranú" či "dostatočnú dynamiku.
Ostatne predchádzajúce Mondeo s týmto motorom (ale s dvojspojkou) a v podstate identickou hmotnosťou malo lepšiu dynamiku (246 km/h, 7,5s), teda ten motor samotný má na viac, ale ho zrejme tlmí neveľmi vydarený automat.
Ostatne predchádzajúce Mondeo s týmto motorom (ale s dvojspojkou) a v podstate identickou hmotnosťou malo lepšiu dynamiku (246 km/h, 7,5s), teda ten motor samotný má na viac, ale ho zrejme tlmí neveľmi vydarený automat.
Dakujem, ze si ma slusne zastupil v dnesnej doobednajsej casti diskusie 😉 :yes:
Usetril si mi opotrebenie prstov a klaves na notebooku, nehovoriac o usetrenej psychyckej ujme, ktoru sa ale nepodarilo uplne eliminovat, nakolko som pozorne cital aj reakcie, ktore boli na teba :-!
Dakujem aj tim, ktori tu vysvetlili to, ze ani ta ZF 9HP nieje zla, a rozhodne je lepsia nez to, co sa nachadza v tomto Mondeu.
Dakujem aj tim, ktori sa slusne zamysleli nad procedurou testovania priemernej spotreby a dynamickych parametrov. ( presne vymedzeny okruh, ktory by sa mal aplikovat na kazde testovane auto a z neho napisat priem. spotrebu. Potom - na inych usekoch kludne popisat spotrebu zvlast. )
Takze ako to zhrnut na zaver? - nijako - Mondeo podla mna ocakavania nesplnilo a na tom by som postavil bodku. :-!
Je cas na FL a ponapravat tieto chyby, ak to teda mysli v boji s Passatom a spol. vazne.
Ak su ale amici spokojny, ze zo sofersky zaujmaveho auta urobili komfortny dialnicny kriznik, tak ok - ich vec. Len co na to europsky zakaznik...? 😲
Usetril si mi opotrebenie prstov a klaves na notebooku, nehovoriac o usetrenej psychyckej ujme, ktoru sa ale nepodarilo uplne eliminovat, nakolko som pozorne cital aj reakcie, ktore boli na teba :-!
Dakujem aj tim, ktori tu vysvetlili to, ze ani ta ZF 9HP nieje zla, a rozhodne je lepsia nez to, co sa nachadza v tomto Mondeu.
Dakujem aj tim, ktori sa slusne zamysleli nad procedurou testovania priemernej spotreby a dynamickych parametrov. ( presne vymedzeny okruh, ktory by sa mal aplikovat na kazde testovane auto a z neho napisat priem. spotrebu. Potom - na inych usekoch kludne popisat spotrebu zvlast. )
Takze ako to zhrnut na zaver? - nijako - Mondeo podla mna ocakavania nesplnilo a na tom by som postavil bodku. :-!
Je cas na FL a ponapravat tieto chyby, ak to teda mysli v boji s Passatom a spol. vazne.
Ak su ale amici spokojny, ze zo sofersky zaujmaveho auta urobili komfortny dialnicny kriznik, tak ok - ich vec. Len co na to europsky zakaznik...? 😲
Nejde o to, jak to máme my, ale jak to mají výrobci. Když vynechám prémii, tak 2,0T benzín někde kolem 150+ kW je buď vrcholná, nebo těsně pod vrcholem stojící motorizace (ve střední). Takže je logické od takové motorizace očekávat dynamické (nikoliv sportovní) svezení.
EDIT: to byla reakce na Provocateurův příspěvek o něco výš.
EDIT: to byla reakce na Provocateurův příspěvek o něco výš.
tak nejak 😉
A ti petrolheadi budu prekvapeni, ze neujdu ani o 50 kg tazsej A6 1,8 TFSi ( 190 PS/320 Nm, DSG, predok, 0-100 za 7,9s; V-max=233 ), ktora ma ale pisanu EU priem. spotrebu 5,9 ( 5,7 vo verzii ultra )
O vyse 100 kg tazsia 2.0 TFSi ( 252 PS/ 370 Nm, DSG, predok ) ich ale pri sprinte necha v prachu ( 0-100 za 6,7 s ), pri dalsiom zrychlovani ju pribrzdi na 250-ke obmedzovac a zere tiez len 5,9 v EU cykle 😄
Takze sudruzi z Kolina kdesi fakt urobili chybu ;-\
Petrolheadi bud pojdu inde, alebo sa budu musiet riadne modlit za verziu ST :-!
A ti petrolheadi budu prekvapeni, ze neujdu ani o 50 kg tazsej A6 1,8 TFSi ( 190 PS/320 Nm, DSG, predok, 0-100 za 7,9s; V-max=233 ), ktora ma ale pisanu EU priem. spotrebu 5,9 ( 5,7 vo verzii ultra )
O vyse 100 kg tazsia 2.0 TFSi ( 252 PS/ 370 Nm, DSG, predok ) ich ale pri sprinte necha v prachu ( 0-100 za 6,7 s ), pri dalsiom zrychlovani ju pribrzdi na 250-ke obmedzovac a zere tiez len 5,9 v EU cykle 😄
Takze sudruzi z Kolina kdesi fakt urobili chybu ;-\
Petrolheadi bud pojdu inde, alebo sa budu musiet riadne modlit za verziu ST :-!
Ada je zase tady
Nějak se mi nedaří na tom voze najít plusy. Snad jen to, že to jezdí. Takže teď ty minusy😒br />
- LCD tachometr a otáčkoměr :no:
- tahá břicho po zemi :no:
- nemá k novému Passatu konkurenceschopný diesel :no: :no:
- nemá 4 motion :no: :no:
- nemá kombi :no: :no:
- nemá ruční brzdu :no: :no:
- nemá manuální převodovku :no: :no: :no:
- nemá dost místa na zadních sedadlech :no: :no: :no:
- po poklopení zadních sedadel nevznikne rovná plocha :no: :no:
V porovnání s Passatem je to neprodejné. :-!
- tahá břicho po zemi :no:
- nemá k novému Passatu konkurenceschopný diesel :no: :no:
- nemá 4 motion :no: :no:
- nemá kombi :no: :no:
- nemá ruční brzdu :no: :no:
- nemá manuální převodovku :no: :no: :no:
- nemá dost místa na zadních sedadlech :no: :no: :no:
- po poklopení zadních sedadel nevznikne rovná plocha :no: :no:
V porovnání s Passatem je to neprodejné. :-!
Hovoríš ako keby tie tvoje ,,mínusy´´ Passat nemal >😁 >😁 >😁
Passat😒br />
- má konkurenceschopný diesel :yes:
- má 4 motion :yes:
- má kombi :yes:
- má manuální převodovku :yes:
- má dost místa na zadních sedadlech :yes:
- po sklopení zadních sedadel vznikne rovná plocha :yes: :yes:
- dá se objednat s běžnými budíky :yes😒br />
Bohužel má i negativa. Doufejme, že je ve Volsfburgu opraví. :-!
Závěr: Mondeo je propadák :no:
- má 4 motion :yes:
- má kombi :yes:
- má manuální převodovku :yes:
- má dost místa na zadních sedadlech :yes:
- po sklopení zadních sedadel vznikne rovná plocha :yes: :yes:
- dá se objednat s běžnými budíky :yes😒br />
Bohužel má i negativa. Doufejme, že je ve Volsfburgu opraví. :-!
Závěr: Mondeo je propadák :no:
Mondeo ma aj konkurencieschopný diesel, bude mať 4x4, má manuál, na zadných sedačkách je miesta dosť, po sklopení je v kombi rovná plocha.
Jedinou jeho vadou je, že v Čechách všetci lezú do ri.ti VW. 😉
Jedinou jeho vadou je, že v Čechách všetci lezú do ri.ti VW. 😉
Až na to: "má manuál". Dva z troch benzínov majú povinne len automat, aj to evidentne neveľmi vydarený. To je napr. pre mňa ako potenciálneho zákazníka dealbreaker, benzín chcem a spotreby sa nebojím, ale automat z princípu nie, naviac keď mi žerie dynamiku, zvyšuje spotrebu a stojí zbytočné peniaze naviac. 1,5EB je fajn, ale na také veľké auto tak akurát, ak by som chcel niečo viac, mám skrátka smolu. Ten Passat mi dáva voľbu v manuáli aj 1,8TSI a 2,0TSI.
Mk4 sa na začiatku s 2.0EB predávalo iba s automatom a neskôr prišiel aj manuál. Počkal by som si.
Viem a preto stále dúfam, že sa aj pri tejto generácii spamätajú. Všetky kroky Fordu ma ale utvrdzujú v obave, že nejaké špecifické požiadavky Európanov Ford zaujímajú čoraz menej a nejaká minoritná zákaznícka skupina im nebude stáť za to, aby dali na trh model s manuálom. 8-s
Vieš, v strednej triede, hlavne keď už má takmer 5 metrov je ten manuál už skôr prežitok.
Keď bude ten automat mať s daným motorom rovnakú alebo lepšiu dynamiku, ako s manuálom a bude stáť rovnako, ako manuál, potom bude manuál prežitok. Keď si mám ale priplatiť povedzme 2000 eur za automat, ktorý mi zožerie výkon tak, že auto s ním zrýchli o pol sekundy pomalšie a pôjde o 5 km/h menej a zožerie o pol litra paliva viac, ďakujem, neprosím. 😉
Pol sekundy, pol litra a 5km/h v živote nepostrehneš ba čo viac, reálne sa dostať na časy udavané výrobcom v s manuálnou prevodovkou je podstatne zložitejšie ako s automatom.
Tak keď nepostrehneš takýto rozdiel, v podstate si ani nemusíš priplácať za silnejší motor a stačí Ti slabší (napr. rozdiel v zrýchlení medzi 1,5EB a 2,0EB je len 0,4s). 😉
No mna osobne cas 0-100km/h netrapi, pretoze realne sa vyuzit neda, tak ako maximalka. Za to pruznost je uplne ina vec.
Atila_
Bohuzel vsechno to co je popsano v clanku je logicke a bylo vcelku predvidatelne. Ten duvod, ze novy Ford je takovy jaky je, ze ma prevodovku takovou jaka je neni dany nejakou neschopnosti nebo omylem Fordu, ale politikou Fordu spocivajici ve faktickem opusteni evropskeho trhu.
Minule generace Fordu byly evropske Fordy, vyvijene v Evrope a pro Evropu. Tudiz odpovidaly potrebam evropskeho trhu a byla to povetsinou velmi dobre fungujici auta. Jenze politika se zmenila. Vsechna ta prohlaseni o globalnich Fordech byl jenom marketing, fakticka realita je takova, ze globalni Ford znamena casto starsi americky Ford do ktereho se da nekolik koupenych dieselu, protoze v Evrope to jinak nejde a tim to konci. Aktualni Mondeo specialne s touhle motoraci je proste stary americky Fusion, prevodovka je takova jakou vyzaduji Americane, nejaka dynamika nikoho az tak nezajima, protoze v Americe Fusion neni kupovan kvuli sportovnimu naturelu, ale jako bezny celkem slusne vypadajici full size a spotreba uz vubec nikoho nezajima obzvlaste kdyz dnes ropa stoji to co stoji a na americkych pumpach pujde benzin pod tri dolary za gallon. Ford se vlastne dostal do stejne pozice jakou ma treba japonsky Lexus, ktery ani nepredstira zajem o evropsky trh, proste kdyz uz to auto vyvijeji pro Ameriku, tak ho poslou i do Evropy, protoze naklady na prodej jiz hotoveho auta jsou minimalni a kazdy prodany kus dobry.
Evropa si bohuzel na podobne chovani ze strany neevropskych automobilek bude muset zvyknout. Kdysi byla Evropa nejlukrativnejsim automobilovym trhem na svete a tak se daly vysoke evropske naroky na auta akceptovat, ale kombinace ekonomicke krize, ktera omezila prodeje, rust Asie jakozto konkurencniho trhu a cim dal tim nesmyslnejsi EU regulace znamena, ze za par let muzeme skoncit jako zeme tretiho sveta, kde se jako funglovky prodavaji deset let stare modely z rozvinutych trhu.
Minule generace Fordu byly evropske Fordy, vyvijene v Evrope a pro Evropu. Tudiz odpovidaly potrebam evropskeho trhu a byla to povetsinou velmi dobre fungujici auta. Jenze politika se zmenila. Vsechna ta prohlaseni o globalnich Fordech byl jenom marketing, fakticka realita je takova, ze globalni Ford znamena casto starsi americky Ford do ktereho se da nekolik koupenych dieselu, protoze v Evrope to jinak nejde a tim to konci. Aktualni Mondeo specialne s touhle motoraci je proste stary americky Fusion, prevodovka je takova jakou vyzaduji Americane, nejaka dynamika nikoho az tak nezajima, protoze v Americe Fusion neni kupovan kvuli sportovnimu naturelu, ale jako bezny celkem slusne vypadajici full size a spotreba uz vubec nikoho nezajima obzvlaste kdyz dnes ropa stoji to co stoji a na americkych pumpach pujde benzin pod tri dolary za gallon. Ford se vlastne dostal do stejne pozice jakou ma treba japonsky Lexus, ktery ani nepredstira zajem o evropsky trh, proste kdyz uz to auto vyvijeji pro Ameriku, tak ho poslou i do Evropy, protoze naklady na prodej jiz hotoveho auta jsou minimalni a kazdy prodany kus dobry.
Evropa si bohuzel na podobne chovani ze strany neevropskych automobilek bude muset zvyknout. Kdysi byla Evropa nejlukrativnejsim automobilovym trhem na svete a tak se daly vysoke evropske naroky na auta akceptovat, ale kombinace ekonomicke krize, ktera omezila prodeje, rust Asie jakozto konkurencniho trhu a cim dal tim nesmyslnejsi EU regulace znamena, ze za par let muzeme skoncit jako zeme tretiho sveta, kde se jako funglovky prodavaji deset let stare modely z rozvinutych trhu.
Gilgit
Atila_ napsal svůj názor. Můžeš tady napsat svůj a kompletně ten jeho rozmetat. Ale to je asi moc těžké, že... 😉
Gilgit
Nesmysl to není. Minimálně po designové stránce jsou ty auta stejná, jak v interiéru, tak designově.
Gilgit
Ty bys svoji blbost nikdy nepřiznal, vymluvil by ses zase na překlep nebo návnadu 😄
Gilgit
Přesně jak píše níže overnight. Takže zase takový nesmysl to není. V podstatě velká část konstrukce je stejná a to je rozhodující.
A upřímně - porovnávat 1+3=5,4 s Aktuální mondeo...je prostě starý americký Fusion...no to snad ne. Ten rozdíl tam snad cítíš i Ty... 😉
A upřímně - porovnávat 1+3=5,4 s Aktuální mondeo...je prostě starý americký Fusion...no to snad ne. Ten rozdíl tam snad cítíš i Ty... 😉
Gilgit
Ale já to chápu. Ty sis vypíchnul jedno slovní spojení od Atily_ a to jsi napadl. Osobně to vnímám v celém kontextu jeho příspěvku a v tom případě s ním souhlasím.
Také mě mrzí, že Fusion byl představen již v r. 2012 a do Evropy jako klon Mondeo dorazil až koncem tohoto roku a mezitím se tu prodával starý model. Něco podobného dělá i třeba Škodovka na čínském trhu.
Evropa si nebude muset zvyknout, pořád je tu možnost naznačená v nadpise - pokud Ford kašle na Evropu, může evropský zákazník na oplátku kašlat na Ford. Oproti těm zemím třetího světa máme pořád ještě tu výhodu, že nejlepší auta se vyrábějí tady.
Zajímavější to bude v kompaktech, tam by to Ford asi bolelo víc. Neprémiová střední je s troškou nadsázky ohrožený druh...
Zajímavější to bude v kompaktech, tam by to Ford asi bolelo víc. Neprémiová střední je s troškou nadsázky ohrožený druh...
Nechci ti nijak bořit tvé sebevědomí znalce, ale prosil bych odpověď na dvě otázky. Otázka první. Co je podle tebe Taurus pokud je Fusion fullsize?
Otázka číslo dvě. Od koho že to Ford nakupuje dieselové motory pro Mondeo?
Děkuji předem za tvé fundované odpovědi.
Btw. Jak vypadá nový US Fusion? Když tebou zmíněné Mondeo je starý Fusion.
Této větě nerozumím vůbec: " Vsechna ta prohlaseni o globalnich Fordech byl jenom marketing, fakticka realita je takova, ze globalni Ford znamena casto starsi americky Ford do ktereho se da nekolik koupenych dieselu, protoze v Evrope to jinak nejde a tim to konci." Které to jsou ty ČASTO starší americké Fordy?
Otázka číslo dvě. Od koho že to Ford nakupuje dieselové motory pro Mondeo?
Děkuji předem za tvé fundované odpovědi.
Btw. Jak vypadá nový US Fusion? Když tebou zmíněné Mondeo je starý Fusion.
Této větě nerozumím vůbec: " Vsechna ta prohlaseni o globalnich Fordech byl jenom marketing, fakticka realita je takova, ze globalni Ford znamena casto starsi americky Ford do ktereho se da nekolik koupenych dieselu, protoze v Evrope to jinak nejde a tim to konci." Které to jsou ty ČASTO starší americké Fordy?
hikeen
Podle mě se jen Ford zaměřil na to, co je v téhle třídě důležité. A to je pohodlí, cestovní komfort. Většina zákazníků, kteří kupují střední třídu ocení, že nové Mondeo se nejspíš stane nejpoholnejšíma a nejtižší ve střední minimálně mezi nepremiovkama. Ale zároveň si zachová jístý jízdní projev. Jedině, co opravdu asi Ford podcenil je dojem ze středového panelu, který působí nedostatečně....
přesně moje řeč! 😉 Ford i jako ostatní automobilky prostě zaměřuje na aktuální požadavky zakazníků, takže samozřejmě v této třídě sou čímdál větší nároky na komfort, pohodlí, ticho apod., takže podle mě se s novým Mondeem naprosto trefil. A přitom stále jeho jízdní vlastnosti a pocit z řízení bude patřit k tomu nejlepšímu ve třídě.
Co se týče interiéru, to je na každým, me ale přehnaně načančaný interiery ve stylu co nejvetšíhoi luxusu neuchvacují, na to si muzu pak vybirat ve vyšší stredni tříde. Takže spise sportovneji zamereny jednodussi interier noveho Mondea me osobne se moc líbí a prijde mi absolutne vkusný a dostatecny a o kvalite vzhledem k vlastním vybornym zkusenostem s Mondei nepochybuji.
A pokud chci auto na fakt sportovnejsi zazitky a blbnutí, nekoupim si velky auto stredni tridy ....
Pro mě Ford palec nahoru!
Co se týče interiéru, to je na každým, me ale přehnaně načančaný interiery ve stylu co nejvetšíhoi luxusu neuchvacují, na to si muzu pak vybirat ve vyšší stredni tříde. Takže spise sportovneji zamereny jednodussi interier noveho Mondea me osobne se moc líbí a prijde mi absolutne vkusný a dostatecny a o kvalite vzhledem k vlastním vybornym zkusenostem s Mondei nepochybuji.
A pokud chci auto na fakt sportovnejsi zazitky a blbnutí, nekoupim si velky auto stredni tridy ....
Pro mě Ford palec nahoru!
Přehnaně načančaný interiéry - o čem konkrétně mluvíš?
Co se Mondea týče - ten panel rádia pod displejem nevypadá moc dobře, pro teplotu bych asi radši kolečka... ale to jsou drobnosti, jinak nemám námitek.
[odkaz]
Proti tomu, jaké dekory umělo nabídnout předchozí Mondeo (stříbřenka, dřevo)... >😒]
Co se Mondea týče - ten panel rádia pod displejem nevypadá moc dobře, pro teplotu bych asi radši kolečka... ale to jsou drobnosti, jinak nemám námitek.
[odkaz]
Proti tomu, jaké dekory umělo nabídnout předchozí Mondeo (stříbřenka, dřevo)... >😒]
Arese
Podoba "nového" Mondea mě bohužel vůbec nepřekvapila - jde o americký koráb mírně upravený pro Evropu, zatímco odcházející generace byla čistě evropské auto přesně stavěná pro zdejší zákazníky. Přímo symbolicky tento nevítaný přerod vystihuje opuštění poctivé mechanické parkovací brzdy a přechod k její zlotřilé elektrické variantě, ovšem podobných změn je zde samozřejmě mnohem více a ještě bolestnějších... Z toho vyplývá jediné - řidičští fajnšmekři, kteří dřívější Fordy milovali právě pro jejich famózní jízdní projev by si měli bleskově dojít koupit Mondeo odcházející generace - ještě jich pár na skladě zbývá. Protože řidičsky tak uspokojující neprémiový model střední třídy už v Evropě nikdo neudělá! Záplavou různých elektronických asistentů to Ford určitě u nové generace určitě nedožene a své tradiční zákazníky tím neoblafne... Naštěstí je tu ještě Mazda 6...
Bohužel musím naprosto souhlasit 😒 . A nejde jen o elektrickou ruční brzdu, elektrický posilovač... ale i o detaily. Třeba, že se nelze rozjet bez zapnutí pásu. Zvuková signalizace by na zvýšení bezpečnosti naprosto stačila. Nejen že nepůjde bez připoutání zajet do garáže, nebo popojet na dvoře, ale v případě poruchy senzoru to znamená odtah do servisu. Třeba i z hor daleko od domova 😒
PS: Nový facelift Mazdy 6 už má také jen elektrickou ruční brzdu, takže rozumné auto na trhu asi již není a bude hůře. 😢
PS: Nový facelift Mazdy 6 už má také jen elektrickou ruční brzdu, takže rozumné auto na trhu asi již není a bude hůře. 😢
vabis
Auto má fotogenická přední světla, dejme tomu i vzezření šikmo zepředu, zejména na obrovských kolech (konečně trošičku auto a ne rachitický unisex). Dále to relativně slušně péruje. EcoBoost, mírná preference před TSI. ...tím to však nějak končí, kola slyším stále a uvnitř je to jak na smetišti v oddělení plastů. Celkově velký příklon k Amerikanizaci, což mi nevadí, ale . V přímém porovnání z pohledu řidiče při krátkodobém svezení (bohužel) zcela jednoznačně - Passat !
Moik
Amerika jak vysita. Passat je tvrdy a neni etalon jizdni prilnavosti. Mondeo je komfortni a sedi stejne jako Pasik. A tim je dano vsechno. Na dalnici tissi plavnejsi a nejspis s podobnou spotrebou je Mondeo s velkym nadhledem nad vsim co jezdi bezne okolo - vetsinovy nazor to nijak nezamicha-stejne jako v zivote.
Jestli to ma 600k nebo 150 je celkem jedno pokud mam krasnou zenu super decka trochu velkyho bimbase a cosi na konte.
Co nechapu je proc tak vykonna auta v dobe uspor spłodin. Ja naprosto neverim, ze toto Mondeo nebo Passat me v beznem provozu udelaji na trase Bno-Pha a uz vubec ne na trase Pha-KV nebo CB-Pelhrimov. Mam pouze 180dieselovych koni xdrive a 1600kg. Sam srovnavam s predchozim Mondeem 136k.
Jestli to ma 600k nebo 150 je celkem jedno pokud mam krasnou zenu super decka trochu velkyho bimbase a cosi na konte.
Co nechapu je proc tak vykonna auta v dobe uspor spłodin. Ja naprosto neverim, ze toto Mondeo nebo Passat me v beznem provozu udelaji na trase Bno-Pha a uz vubec ne na trase Pha-KV nebo CB-Pelhrimov. Mam pouze 180dieselovych koni xdrive a 1600kg. Sam srovnavam s predchozim Mondeem 136k.
Twingo
auto je velmi pěkné a má čisté linie a tvary jenom mi přijde trochu zastaralé vždyť přece už existuje se jménem fusion a prodává se v americe a u nás je to mondeo s lehce pozměněným vzhledem. Ale celek působí velmi pěkně 😄
Archangel_69
Mám dotaz na redaktora hneď v úvode píšete že je to mondeo 4-tej. generácie. Nie je to náhodou generácia piata ? Ináč autíčko bude parkovať v mojej garáži, len čakám na 4 kolku (2,0 Ecoboost) 😄 Čo sa týka motora z mazdy .... prečo nie pre krista pána mal som Mondeo III 1,8 Duratec-HE spotreba 7,5 L/100 výkon úplne stačil poruchovosť jedná veľká 0. Nevidím dôvod prečo do toho neísť. Jediná dútka by bol posed za volantom mám skoro 2 metre a ocenil by som keby sa dal volant zdvihnúť trocha vyššie. Mám pocit že kolenami vypnem smerovku. Neviem či je vysoká podlaha alebo čo. Ináč 5dv. má u mňa 100 bodov. 😉
... LEHCE VOKOPČENOU [odkaz] 😉 LEN TEN MOTÓÓR MUSELI UŽ VOČUDIT >😁 >😁 >😁 >😁 >😁
Vyzkoušel jsem to ve fusionu a je fakt ze projev je vice mdly, než bývalo zvykem.
[odkaz]
Podobne auto, sice nizsi vykon ("len" 141kW, toto Mondeo ma 176kW), ale aj o 100kg nizsia hmotnost (ci dokonca 200kg), takze rovnake zrychlenie 0-100, modernejsi motor, nizsia spotreba, a ovela lepsi automat, a zrejme aj lepsi interier. Vysledkom je podla mojho nazoru lepsie auto (to musim uznat, hoci donedavna by som o "japoncovi" ani neuvazoval). Uvidime ako dopadne porovnanie dieselovych kombikov, ale zatial teda Mondeo velky dojem nespravilo. Ciastocne aj koli tomu, ze je to vlastne "opozerany" model, ktory uz potrebuje facelift...
Mimochodom vraj hlučnosť klesla po facelifte, ale to znamená, že potichučky išla hore aj hmotnosť. A aj tak nedosahuje špičky triedy.
hlucnost novych vozu ve stredni tride😒br />
www.linkon.cz/3c02u