Novinky
...kdy jsem měl šestiválec s těmito hodnotami. (330xd - 170 kW a 500 Nm). Kde budou ty čtyřválce třeba za deset let? 😄
Pokud se jedná o motor N47D vyladěný na 165kW, tak bych měl zásadní obavy o trvanlivost tohoto řešení. Kdo kdy viděl blok toho motoru, tak takovému člověku musí být na první pohled jasné že stěna mezi jednotlivými válci je velmi tenká. Počítač to jistě konstruktérům spočítal, že to stačí, tomu bych věřil, ale počítač jaksi nebere v úvahu vady v materiálu a degradaci v čase. A ono také (kdo by to byl řekl) dochází v míře častější než by bylo majitelům milé k prasknutí bloku tohoto motoru. Stejná konstrukce naladěná na vyšší výkon (tím bude i více tepla a vyšší zátěž bloku) nedopadne dobře.
Ne je to novej B47 [odkaz] a tohle je jeho premiéra. Vod podzimu bude i v X5
Chtěl jsem jen podotknout, že ve výkonovém teritoriu šestiválců naráží dýzlové čtyřválce na své limity, jedinou "výhodou", a hlavně důvodem jejich existence, je nižší normovaná spotřeba.
Rikas 50kg, ale to mas 50kg na velice spatnem miste, tech usetrenych 50kg z 2er dela lepsi auto. Tam kde byla dieslova e46 uz 1,6 tunove auto (a s vykonem i po FL furt o 15kw mensim nez 225d) tam 225d zustava 1,5t autem. Za me, v teto a jen teto tride, je to proste spravna cesta, mozna taky proto ze kvuli naproste absenci konkurence v teto tride nestojis pred volbou jestli mit 225d s r4 nebo s r6, ale pred volbou mit 225d alespon s r4, nebo taky zadnou (tech par prodanych kusu je naprosto okrajova zalezitost, implantovat dieslovy r6 pro par stovek klientu rocne se nemuze vyplatit).
Smysl hledej v uměle vytvořeném tlaku na výrobce prostřednictvím nesmyslných emisních limitů, které nutí k neustálým konstrukčním změnám, ne vždy k lepšímu stavu věci. Že emisní stopa všech automobilových motorů ne starších cca 10-12 let je kapka v moři oproti ostatním odvětvím, víme všichni.
Výklad slova "spotřeba" za posledních právě těch 10 - 15 let změnil úplně smysl. Nelze použít udávané spotřeby ani jako orientační údaj a ani v testech mnohdy nepíšou pravdu. Jak říkáš "reálná spotřeba" se dá zjistit - podle mě - pouze vlastním měřením konkrétního auta. Já už nevěřím prakticky žádným zdrojům. Snad kromě údajů od lidí, o kterých vím, že mi nebudou lhát.
[odkaz]