Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Rallye Dakar 2009 (13. etapa): Lopraisova Tatra měla poruchu, do cíle nakonec dojela

Kvůli silnému dešti, který způsobil nesjízdnost některých úseků trati se pořadatelé opět rozhodli zkracovat. Původně 545 km dlouhá speciálka se nakonec jela až od CP4.
Zpět na článek
Avatar - Special-line
19. 1. 2009 16:45
Re: De Azevedo
Je to pravda Kamaz postavil základ speciálu na Dakar a nechal si to homologovat coby sériové vojenské vozidlo.
Je fakt že puma byl tak torchu speciál uložením motoru doprostřed, protože to žádnej náklaďák nikdy nemůže mít v sérii (jenom teda třeba Tatrováckej hasičák taky vynikající vozidlo), ale jinak to zas tak speciální nebylo (měřítkem třeba Kamazu atd.). Navíc Tatrováci se nechali slyšet že posunutím motoru zpět dopředu se jízdní vlastnosti vrátily někam o 10 let zpátky. Obecně se má za to že tato změna tech. předpisů byla možná taky kvůli tomu aby umožnili nebo napamohly vstupu dalších západních značek. Od tý doby jezsí De Roy, MANy teď taky jezdí hodně dobře atd.
19. 1. 2009 11:10
Re: De Azevedo
PROBLEM JE V NĚKOLIKA VĚCECH:
1. kamaz - neomezený rtozpočet, postaví klidně 5 kamionů za závod
2. kamaz vyrábí celohlnikový seriový kamion - má ho v nabídce- tudíž veškerý homologace jdou z něj což je pro rusáky výhoda
3. PUMA byla speciál, motor byl uprostřed.....prostě něco jako B-čka v rallye, po te co saemuselo přejít na seriovější provedení )změna tech. předpisů) začali dominovat kamazy, neb rusakum lecos prominuli a pak měli výhodu toho, že seriový vůz je z hliniku.....(postaven pravě kvuli homologaci jejich "serioveho" kamionu).
17. 1. 2009 22:36
Re: De Azevedo
jj.. s tou posadkou mas pravdu.. vcera jsem si toho vsimnul.. :-) ale jinak si za tim, co jsem rekl stojim ;). Jinak supr.. jsou v cili.. a 6. misto!! :-)
Avatar - Special-line
17. 1. 2009 20:45
Babča
Nesmíme zapomínat ani na babču :yes: Od roku 1987 jela snad každý Dakar. Největší věci co se měnili jsou asi jen kabina a náprava. Motor nevím zda je původní. Ale tomu říkám výdrž :yes: :yes:
17. 1. 2009 18:59
Re: De Azevedo
Motor je srdce auta. Mne však to, že Loprais chce byť konkurencieschopný a má lepší motor, nevadí a je jedno, čo má Tatra v ponuke. Ohromné ale naopak je, že LRT doteraz vydržal pri motoroch od Tatry. :yes:
Avatar - Special-line
17. 1. 2009 18:28
Re: De Azevedo
Přesně tak hlavní je že motory Tatra se stále vyrábí. Já myslím že i některý kamazy měli jinej motor nebo ne? Navíc problém není v motoru, pamětnící vědí že první PUMA měla taky motor Deutz a 3x vyhrála a jednou byla myslím druhá. To je o tom že se v poslední odbě kamiony hodně zprofesionalizovali a velkou roli tam hrajou prachy a taky o otm že se to jezdí jako sprint od začátku natvrdo až do cíle.
Avatar - T613
17. 1. 2009 18:22
Re: De Azevedo
vzhledem k tomu, že Tatra má motory Deutz a Cummins v nabídce, tak je to celkem detail ;-)
17. 1. 2009 15:36
Re: De Azevedo
Trochu ťa opravím. Posádka je André De Azevedo, Maykel Justo a Jaromír Martinec. Takže dvaja Brazílčania a Čech. Samozrejme auto je komplet pripravované Letka Racing Team-om a André ho vidí vlastne až pri preberaní pred štartom.

Jedine Tomečkova a De Azevedova Tatra sú komplet Tatry, keďže Loprais má zabudovaný motor Deutz. Podobne ako Spáčilov a ak sa nemýlim tak aj Macíkov LIAZ. Snáď Fajtlov LIAZ mal tiež pôvodný motor, no ten šiel vyslovene Macíkovu asistenciu a potom ako to Macíkov LIAZ nezvládol, tak to zabalil, hoci som čakal že pokračovať bude a to jednak kvôli sebe a jednak kvôli zvyšku tímu (Macháček + Jakeš + Pabiška).
Avatar - Special-line
17. 1. 2009 13:50
Re: Tatra
Hm tak dneska opravdu zkončil. Pár km před cílem. To už tu jednou bylo karel jel na vítězství a propálil se mu píst. Sakra celej den zkaženej.
17. 1. 2009 13:16
De Azevedo
Myslim, ze se uplne zapomina na De Azeveda jedouciho na Tatre. Protoze krom ridice ma jinak kompletni ceskou posadku a jedou na ceskem aute (narozdil od Lopraisovy "Tatry" to je skutecne Tatra). A myslim si, ze to 6. misto neni vubec spatny. (Skoda Tomecka.. :(, mohlo to byt jeste lepsi) Drzim palce kluci!! :yes:
Avatar - T613
17. 1. 2009 12:14
Re: Tatra
a když se podívám já, tak vidím excelentní stahování ztráty Lopraise po poruše spojky v prvních etapách ;-)
A první desítka se rozhodně nemá za co stydět ;-)
Avatar - DaewooMaster
17. 1. 2009 11:59
Re: Tatra
Když se podívám do tabulky já, tak mi to spíš připadá, že vepředu je KAMAZ, pak dlouho nic a někde vzadu se tísní ti ostatní... ;-\
Avatar - Special-line
17. 1. 2009 11:54
Tatra
Aspoň že jede, zkončit tak by to letos bylo totální fiasko. Velmi dobře si ale vede De Azevedo včera byl v etapě na některých mezičasech první a poslední dny je v etapách hodně vpředu.