Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Testy

Zpět na článek

TEST Jízdní dojmy: BMW M v Poznani (+videa)

32 komentářů

samael
ve všem možném a ještě vás za to platí. >😁
Machbuster
Nevýhoda je, že platí hodně málo a tedy majitelem těch vozů se opravdu stane málokterý novinář 😉 Ale je to dobré povolání, co baví a určitě je v tom mnoho bonusů a kontaktů i do budoucího života nebo kariéry jinde v autoprůmyslu...
MariAchi
Tak makej, makej, mozna ti taky nekdy nekdo pujci aspon Citygo 😉
iudex
Neviem, na čo redaktori nahrávali (ale tipujem bežné Hero), ale ten zvuk motorov je podľa tých videí hrozný, taký strašne umelý, syntetizátorový. Verím, že v reále to bude lepšie. Neviem presne, ktoré M modely púšťajú zvuk do reprákov, ale nedávna skúsenosť s Golfom R, kde mi najviac vadil práve ten umelý zvuk potvrdzuje, že je to čoraz rozširujúcejšia sa prax.
fOE
Z toho co je popsane v clanku myslim pridava umely zvuk uplne vsechno. 😄
Na druhou stranu v nejakem rozhovou s nekym z divize ///M se dusovali, ze pripousti jen 4% (myslim konkretne u M3/M4?) a zbytek je prirozeny. Najit se daji i videa od lidi co vyrvali pro sichr vsechny pojistky co maji neco spolecne s audiem, takze jen se zvukem motoru/vyfuku. 😉
_MT_
Všechna nová M auta by to měla mít. A nejen M. I "standardní" auta včetně 35i, jako kdyby to ten motor nutně potřeboval. Chápu dilema mezi odhlučněním kabiny a zvukem motoru, ale jsou i citlivější způsoby, jak se s tím poprat.
iudex
Tiež si nemyslím, že radový šesťvalec či nebodaj V8 potrebuje zvukovo dopomáhať. Proti mechanickej dopomoci motoru vo forme klapiek vo výfuku či rezonátorov nič nenamietam, aktívny výfuk v F-type je skvelý a aj zvukovod vo Focuse ST robí z nezaujímavého R4 zvukovo akoby veľkoobjemový motor, ale to je stále len zvýraznenie existujúceho zvuku. Nejaká MP3 z reprákov už je však čisto ojeklam, skrátka falošní dobi. A ako sa javí z videí, je to na prvé počutie neprirodzené.
fOE
Udelat zvuk jen vyfukem lze, ale vzdy to bude znit neprirozene. BMW vzdy znelo hezky z pod kapoty spis nez ze by slo o zvuk honeny vyfukem. Osobne tipuju ze prave to chce BMW umele dotvorit, ten chybejici zvuk ktery preplnovany motor ve srovnani s atmosferou proste mit nemuze. Nema smysl ho hnat "ze zadu", oni chteji zvuk "ze predu", zvuk sani atd. a ten klapkama ve vyfuku prirozene nikdy nevycarujes. Zvukovod co ma focus neznam, to by stalo za skuseni.
Ze to u BMW dopadlo neslavne, no, to snad jinak ani dopadnout nemohlo.
iudex
Tak potom je riešením práve ten systém vo Focuse: je to zvukovod pred kabínou, teda počuješ to od motora, tá klapka sa tam tuším otvára od nejakých otáčok, resp. intenzity stlčenia plynu, takže zvýrazňuje iba zvuk pri ostrej jazde a neruší pri pokojnej. Mne sa to teda fakt páčilo, posúvalo to dojem športovosti Focusu o level vyššie a stratu zvukovo prirodzene schopného R5 z predchodcu vôbec necítiť. A hlavne na rozdiel od Golfu R to znelo úplne prirodzene.
_MT_
Například u Panamery se přenáší vibrace ze sání do A sloupků, aby dostali více zvuku motoru do interiéru.
_MT_
Zvukovod měl Focus ST už v dobách R5T.
praděda7
Automobilky investovaly miliony, aby odhlučnily interiér vozu a teď utrácí další peníze aby ten hluk do vozu zase přivedly........něco mi tady nehraje... 8-s
_MT_
Protože chceš dovnitř pustit jen některé hluky a navíc jen někdy. 😄
praděda7
Tomu se říká rozežranost... 😉
boost.
Všechna BMW M, a i nektere standardní verze (diesely i benziny) mají od loňského roku Active Sound Design. M5 F10 to začalo (tam přiznali, že zvuk je nahraný), M3/4 pokračuje (tam říkali, že nahraný není, ale lžou) a u normálních aut to snad tají. Přes kabel a program lze ASD nakódovat, aby Ti v 320i zněla M3 nebo M550d. Nebo to lze vypnout. Viděl jsem video M4 s vypnutým ASD a konečně jsem slyšel R6. Ale podotýkám, že jsem v M3 nejel, takže osobní dojmy nemám. Někomu to vyhovuje, a někdo si stěžuje, že je to ve Sport modu moc hlučné.

A přitom E8x/E9x 35i nezní vůbec, ale vůbec špatně. :no:
Machýrek
Dlouho jsem mel jedinou zkusenost s ASD z M550d a nemel jsem zadny srovnani. Kdyz jsem nedavno jel s aktualni M3, prvni, co me napadlo, kdyz jsem nastartoval, ze sedim v M550d 😃) neni to uplne totez, ale v urcitem spektru to je velmi podobne. Taky me chybelo to zakvileni po startu, kdy se motor na par vterin vytoci, ktery udela M3 E92. V M3 F80 po startu bezi motor hned na volnobezny otacky, zadny divadlo to nepredvede. Na druhou stranu pokazdy kdyz natocim E92 a motor vystekne, si rikam, co delas dyt je to studeny... 😉)
Dinar
Aktuální BMW mají tři problémy, docela podstatné, pokud se má na ně člověk dívat jako na sportovně laděná auta.
První, a jednoduše odstranitelný - runflaty (ten se naštěstí netýká alespoň emek)
Druhý - řízení s elektromech posilovačem. Přechod na el. chápu, neschopnost nastavit ho tak, aby bylo srovnatelné s hydraulikou, ne. A to "ne" proto, že porsche nebo jaguar tohle zvládli o kus líp. A poznámka k i8, můj dojem byl úplně stejný, jako autora tohoto článku, nejlepší řízení z akt. BMW má jeho hybrid. Divné, a minimálně to znamená, že naladit elmech. posilovač jde.
Třetí - zvuk benzinových šesti/osmiválců. Zvenku dobrý, uvnitř nesmysl, snaha o osmiválcové bručení u řadového šestiválce prostřednictvím dohrávaného zvuku je naprosto mimo, R6 benz. motory mají dokonalý zvuk právě od sání plus jeho samotný mechanický rytmus slyšitelný a výrazný právě proto, že motor je prakticky napůl v kabině. Proto, a tak jsem to vždy chápal, bmw moc neřešilo výfuky, resp. ladění jejich zvuku. Teď to celé staví na hlavu.
fOE
1) nejen ///M neni na runflatech, i nahore testovane M135i a M235i maji normalni gumy (a k tomu pry adekvatni nevymekly podvozek?) a RF jen pro blazny co si je zaskrtnou jako chtenou vybavu.
2) K tomu tvemu vyctu, ktery z vlastni zkusenosti priznam se nemohu soudit, pridam jeste hondu s2000. Auto z minuleho tisicileti a elektricky posilovac umelo lip jak kdejaka hydraulika. Ze to BMW nezvladne dnes je velice smutne.
3) Neresim novou M3/M4, ale takova M135i ti zni uvnitr jako V8?
Dinar
ad1) V ČR jsou runflaty standard, bohužel. Taky jedna z nepochopitelných věcí, když v D je to option a přitom silnice o řád lepší.

ad2) To jsem ani nevěděl, že S2000 má elektriku. 😲

ad3) M135i má dohrávaný zvuk z repro?
fOE
1) coze?! >😁
2) Taky bych to nerekl, a ani po svezeni.
3) M135i i M235i by meli mit reprakovy zvuk jako ///Mka.
Dinar
ad3) Jel jsem jen preface a ta mi zněla jako "obyč." 35i.
_MT_
Zavedli to myslím s MY2014. Ale nevím, jestli najednou plošně pro všechny řady.
_MT_
Problém je v tom, že inženýři kolikrát chtějí dosáhnout něčeho jiného, než by se nám líbilo. Takže to vůbec nemusí být o tom, že by to nedokázali udělat "lépe."
Dinar
Může být, i když u toho řízení si nějak neumím představit, čeho jiného, než dobrého vyvážení (základ, o citu ani nemluvím), by chtěli dosáhnout. Nebýt to stejně špatné u 316d jako u M3, pak bych na sledování různých cílů mohl i věřit, ale bohužel i u té M3 to je stejně blbě.
_MT_
Neříkám, že je to jediný faktor. A čeho? Například izolace. Nerušení řidiče nějakými "zbytečnostmi." Zřejmě nějaký důvod za naladěním řízení M3 bude.
Moser75
upřímně, nadšení vypadá jinak. Myslím, že recenze přesně vystihuje současná BMW: jako dobrý, ale....
Při charakteristice motoru v M3 by dával smysl nějaký sportovně nastavený AWD, jako třeba v F type, kde zejména ve verzi R dává absolutně smysl. Doba točivých atmosfér je pryč a RWD je u takového monstra horší volbou. Kdo rád driftuje, koupí si GT86, BRZ nebo MX5.
BMW by se pomalu mělo přejmenovat na Audi AG, pobočka Mnichov.
webpaja
Tak nějak nechápu co chtěl básník říci... právě díky absenci AWD je BMW stále na jiný straně břehu než Audi. Ty jsi jel AWD v F-Type?

Možná by to chtělo trochu pojezdit a pak vynášet soudy 😉
Dinar
Slušnej blábol. :-!
webpaja
...zážitky z evidentně parádní akce. Moc fajn Ondro 😄
MariAchi
Tohle bych mohl cist porad dokola, Ondra vali! :yes:
webpaja
Za 2 týdny mám den hřmění s bestiemi...už se nemůžu dočkat 😉 Tohle, stejně jako BMW akce a pár RZ v Infi mě lehce navnadilo >😒]
MariAchi
Toz doufam, ze pak poreferujes! :yes: