Novinky
ako 118kw toto male auticko ani nepotrebuje.. ani nahodou... MX5 nebola nikdy o vykone a trhani asfaltu... nie je to sportiak ...... len si spomenme na vykony MX5ky z 90tych rokov ktora je dnes uz legendarnou mazdou ... mazda MX5 je maly lahky pouzitelny roadster ... sikovne auto na bezny zivot.... a som velmi rad ze to takto ostane aj nadalej a nie je snaha z neho robit sportiak s 300 konmi s 10cm vysokym podvozkom.... moc sympaticke od mazdy ze zachovava dusu povodnej MX5ky v tom najcistejsom podani ako ju pozname uz vyse 20 rokov.... MX5 ostava ( charizmou zameranim aj vykonmi ) MX5kou a to je velmi pekne..... kto chce sportiak moze si kupit dnes uz kdejaky tuctovy vytuneny hatch...... krasa MX5 je ale v niecom inom.... a mazda to vie.... mazda je proste mazda... znacka ktora je na inej urovni vnimania autombilovej krasy a hodnoty a umenia ... a to je na pochvalu .. mazda ma v poslednej dobe moc pekne hodnotne a sympaticke auta a MX5 nie je vynimka :yes:
Na věty, že MX-5 není sporťák, začínám být už definitivně alergický >😁 8-s
Už si to nepamatuju doslova, ale _MT to vystihl celkem přesně, když definoval "sportovní" auto jako takové, které vzniklo PŘEDEVŠÍM za účelem jízdy samotné. Ne pro rychlou přepravu rodiny, ne pro rychlou přepravu nákupu ani pro rychlé tahání sena na přívěsném vozíku. >😁 A na základě téhle definice pro mě MX-5 sporťáček je. Tečka.
Akorát, že tomuto sportovci chybí jedna noha, aby podával optimální sportovní výkon. Škoda. Myslím, že se nebude moc prodávat, stejně jako BRZ nebo ta Toyota.
Ale di ty noho >😁 Znám tři případy přechodu z efektivní superrychlé čtyřkolky do relativně pomalého intenzivního roadsteru a ani jeden z nich si na nedostatek noh nestěžuje, přestože byli zvyklí na úplně jiné výkony.... jeden z nich se občas vyskyten i tady na diskuzi...
Co se týče prodejů si naopak myslím, že ND se bude prodávat velmi dobře. Tipuji, že se stane po NA druhou nejprodávanější generací a v Evropě pofrčí rozhodně víc, než BRZ/GT86
Co se týče prodejů si naopak myslím, že ND se bude prodávat velmi dobře. Tipuji, že se stane po NA druhou nejprodávanější generací a v Evropě pofrčí rozhodně víc, než BRZ/GT86
Můj názor je ten, že ND se bude prodávat výrazně lépe než GT/BRZ a lépe než NC,NB. Až na elektrický posilovač, což je drobný nedostatek, je, podle zatím přečtených testů, tento sporťák bez chyby
Topere, mx5 právě kvůli své hmotnosti a rozložení váhy je daleko víc sporťák, než spousta opulentních verzí GT různných aut, kde je o 100 - 150 k víc a sotva té mazdě stačí /když nepočítám dálnici/.
jasne rozumiem... zle som sa vyjadril... som uz deformovany pojmom sportak... ja si v tom predstavujem 400 konovu masinku.... a to je asi chyba
samozrejme mas pravdu... co sa tyka radosti z jazdy a pouzitelnosti je to viac sportak ako niektore 400 konove masiny.... z tohto pohladu ano
mazda je lahucka.... sikovna kompaktna ..... a to z nej robi vacsi sportak a hlavne pouzitelnejsi ako mnohe vytunene kary.... to je pravda, palec hore :yes:
samozrejme mas pravdu... co sa tyka radosti z jazdy a pouzitelnosti je to viac sportak ako niektore 400 konove masiny.... z tohto pohladu ano
mazda je lahucka.... sikovna kompaktna ..... a to z nej robi vacsi sportak a hlavne pouzitelnejsi ako mnohe vytunene kary.... to je pravda, palec hore :yes:
Tak snad se pochlapí alespoň Italové. 😐
Tohle bylo nad Slunce jasné už od začátku. Většinu prodejů (stejně jako v případě minulých generací) bude tvořit slabší varianta. Přeplňovaná či nějaká extrémní vrcholná verze by se Mazdě určitě ekonomicky nevyplatila a ani by zřejmě neměla nějaký významnější přínos v image.
Takže ani nezamačkávám slzu, protože bylo zcela naivní v něco takového doufat...
Takže ani nezamačkávám slzu, protože bylo zcela naivní v něco takového doufat...
Tak jasně, kdo rád řídí a je aspoň trochu schopen to auto vodit na hraně, pak ocení dobře dávkovatelný plyn atmosféry při výjezdech a podobně. Mě spíš nejde do hlavy jiná věc, 155 hp na tunu je pořád velmi slušný poměr, ale proč jen 118 Kw u dvoulitru, když u šestky ze stejného motoru je 121 Kw, a já osobě bych klidně lehce na úkor krouťáku výkon posunul někam mez 130-140 Kw, nevěřím že toyota umí s motory víc.
Tomu bohužel taky nerozumím... asi protože jinba ittai a v Mazdě jim přišlo, že 190hp by už jezdce shazovalo ze sedla >😁
Japonci nechtějí pochopit že průměrný evropan /o amíkách nemluvě/, ten jejich krásný poměr výkon/váha hlavně u patnáctistovky po nasednutí totálně rozhodí. >😁
Viem si pekne predstaviť trebárs ten 1,5SkyActive s kompresorom a povedzme 200k, to by mohlo byť pekné žihadlo.
Jinak si soudy zatím ponechám, výkonu se mi někdy zdá docela málo už i současného posunovadla, ale zároveň stále věřím na "nesnesitelnou krásu lehkosti" a obratnosti. Ono se to u Sub/oty dokonale nepovedlo i třeba proto, že ta hmotnost tam zas tak docela nízká není a např.na Autorevue tvrdí, že na brzdě nenaměřili ani u GT86, ani u BRZ víc jak 180 kobyl. Každopádně velmi zajímavé v tomhle ohledu bude srovnání MX-5 s Fiatem.
Proto Subotu označují za podvýživené i mnozí, kteří dříve proklamovali, že 200hp bude stačit... 155hp ve dvoulitrové ND imho stačit bude. Je to nejrychlejší MX historie a pokud můžem očekávat podobnou příjemnou vlnku krouťáku jako u ostatních mazdích skyactivů, tak by to mělo v kombinaci s lehkostí a bezprostředností být oukej...
Náročnější Miatisté ale samozřejmě budou upgradovat >😒]
Každopádně přeplňovaných MX-5 není (především v zahraničí) rozhodně zanedbatelné procento. I v ČR jich je pár desítek...
Ak chceme porovnávať, tak s tým Lotusom Exige: tiež je to ultralight kára, ktorej by atmosféra kľudne stačila, ale s turbom sa to auto posúva do inej ligy.
Nicméně ND 2.0 by nemusela být zase o tolik pomalejší...
BTW NA Eli/Exi se 192 k. jela po par upravach v realu diky sve nizsi hmotnosti +- stejne, jako 220 k. verze s kompresorem, zas takove peklo to neni. Vetsi vyznam preplnovani je spis az u vyssich vykonovych verzi, prip. u snazsiho dalsiho ladeni.
P.S : v předchozím příspěvku mělo být "pocuchal" 😊
Co má "koncepčně" společného Cayman s M2 (s MR2 naopak ano)?
Kromě RWD a počtu válců prakticky skoro nic,
M2 je zadokolkový "hh" s karoserií 2+2 kupé, přičemž to kupé je navíc šmrnclé dvoudveřovým sedanem. 😉
[odkaz]
Btw. rád počul, v čom je porovnanie Elise a MX-5 taký absolútny nezmysel, lebo podľa mňa sú tie autá postavené na veľmi podobnom princípe, t.j. oba sú to malé krajne nepraktické dvojmiestne roadstery, ktoré preferujú zábavu za volantom pred všetkým ostatným vrátane absolútnej rýchlosti, uprednostňujú ultraľahkú stavbu pred vysokým výkonom, skrátka v štýle "light is right". Ale rád si to vypočujem od Teba, prečo som tak úplne mimo reality. 😉
To slovo "relativně" slabý roadster si vystihl přesně, opravdu je to relativní. Jo a na okruhy chodím a často jezdím "čistou stopu" a snažím se zlepšovat čas, jen okruhy volím adekvátní, jako Sosnová,Mýto,Písek..
Lotus mám rád a Elise byl ve volbě po šíru, Miata to vyhrála proto, že je jiná, Elise u mě bodoval jen zvukem a výkonem, toť vše.
Miata má aspoň malej kufr (Lotus děs), luxusní dráhy řazení (Lotus naprosto otřes), ucházející interiér (Lotus je slepenej se***vým lepidlem), pro reálnej život fantastický podvozek, kterej není měkkej ani extra tvrdej (Lotus je žebřiňák), nepřežil bych pazvuky v autě, takže bych, bohužel Elise musel shodit z mostu + servisování + cena + odlišné jízdní vlastnosti, je toho mraky, zkrátka nejde srovnat 911 (MX5 ) s Atomem (lotus). Každej má svý teritorium, Miata je MNOHEM univerzálnější, ale v běžným životě mi udělá časteji radost než Elise, proto šel z kola ven. Kdybych věděl o lepším autě do 2,5 miliónů, než je má Miata, jdu a tu káru koupím. Průser je, že takový auto zkrátka NENÍ! (a to mám z čeho vybírat). Vlastně je..... MX 5 ND. Dřív jsem tomu nevěřil, ale toto přísloví se fakt dá tesat do kamene : Je spousta automobilových otázek, na většinu je ale jednoduchá odpověď, Miata
:yes😒br />
Dnes je pro mě etalonem, se kterým srovnávám ostatní auta a drtivá většina z nich naprosto propadá
😉
Takže, kdybys dostal bonus na výběr jakéhokoli vozu v ceně do 2,5 milionu Kč, bereš bez mrknutí oka Miatu a třeba na značku Porsche si ani nevzpomeneš? Vážně bys dal přednost Miatě např. před Boxsterem, včetně verze Spyder, nebo GTS?
Boxster GTS - 2.032.000,- Kč
Boxster S - 1.784.000,- Kč
Boxster - 1.462.000 ,- Kč
Bte. myslel som, že práve rozflákanie Rocca bolo pre Teba impulzom na zmenu myslenia, že už nechceš hypervýkonné auto, ale radšej slabšie, zato zábavnejšie.
Zatím jsem, bohudík, nerozflákal auto, to spíš beru jako auto úplně na odpis, jeho uvedení do původního stavu netrvalo dlouho a nestálo "žok" a majiteli dobře slouží. Já šíro nikdy nepovažoval za hypervýkonné auto, pro mě to byl dobrý HH, který uměl vše a vcelku dobře, zažil jsem s ním spoustu "zábavy", ale to jsem se musel pohyboval v trojciferných rychlostech. Už jsem řídil téměř vše, ale Miata je zatím jediný auto, který mě baví i po skoro 3,5 letech, 100 000 km a to kdekoliv . Kdo toto může napsat?
Inak Rocco bolo (z môjho pohľadu) v tomto nie ideálne auto: spájalo nevýhody hatchbacku (predný pohon, menšia zábavnosť) s nevýhodami kupé (priestorovo obmedzená nepraktická karoséria, tri dvere, iba núdzové zadné sedadlá), takže za mňa buď klasický (hot)hatch, alebo potom rovno zadokolkové kupé.
MX 5 není jednoúčelová hračka, to si právě pleteš s Lotusem, jezdím s ní v létě, v zimě, na služebky, na nákup, na okruh, krátký trasy, dlouhý trasy (700 km / den), znám 2 lidi, co mají na 190 cm a mají, podrž se NB ( jej ještě menší než NC), jeden z nich je Koubek. Jediný, co mě omezuje je velikost kufru a chybějí 2 sedadla, vyjmenuji ti spoustu aut, které jsou mnohem víc jednoúčelové. Pokud není někdo trochu "tvrďák", tak dokonce i Lotus může použít všestranněji, víc ho to bude ale "bolet".
"Inak Rocco bolo (z môjho pohľadu) v tomto nie ideálne auto: spájalo nevýhody hatchbacku (predný pohon, menšia zábavnosť) s nevýhodami kupé (priestorovo obmedzená nepraktická karoséria, tri dvere, iba núdzové zadné sedadlá), takže za mňa buď klasický (hot)hatch, alebo potom rovno zadokolkové kupé"
Pokud vím, tak většina HH má přední pohon, takže tento argument nechápu a šíru chyběly jen zadní dveře a !zábavnost" byla naprosto stejná jako u ostatních HH, páč bylo prakticky všem stejný, což znamená "zábava" nad 130 (okresky, okruh), jinak, pro mě, nuda. Neznám jeden HH s předním pohonem, který je pod 100 km, pro mě "zábavný", není to MeRS, šíro, MeRS, GTI, 308, Cupra atd.
Ten argument predného pohonu si nepochopil. Ja som to dal principiálne ako nevýhodu HB, ktorá je vyvážená práve tou praktickou stránkou. Ak sa ale vzdám praktickosti HB (notabene pri 5dv.), zostane mi (ako pri Roccu) len obmedzený priestor ako kupé a nevýhoda predohrabu, ktorý už z princípu nikdy nebude tak zábavný, ako zadohrab. Preto pre mňa Šíro nefunguje, to už rovno Toyobaru.
Děkuji za slušnou diskuzi, příště bychom mohli taky rozebrat fotografování,ne? Rád jsem četl tvý komentáře, to je už sakra dávno 😢
Jo a tomu Koubkovi samozřejmě čouhá hlava přes sklo, to je jasný, ale když se zamiluješ....