Ekonomika
Přihlásit pro přidání komentáře
ObiWanKenobi
tuto info mate prosim vas odkial? ja som ju na nasich strankach necital a nevyse je to blbost. Posledne 2 smrtelne nehody co si ja pamatam, sa jedna stala v 80-tke a druhu sposobil dochodca co nedal prednost... Toto je opat len demonizovanie tymi, co su za volantom pokakani, ked niekto okolo nich preleti. Dobry vodic ma oci aj vzadu a niekto taky ho neprekvapi
No a čo podľa teba patrí k najčastejším príčinám nehôd? Zlí vodiči? Aj tak by sa to dalo asi nazvať, ale rýchlostné limity sú nastavené pre všetkých, lepších aj horších. To že niekto zvláda vyššiu rýchlosť, ešte neznamená, že tým nikoho neohrozuje. Sám nejazdím pomaly a málokedy dodržiavam presne rýchlosti. Ale určite tých, čo dodržiavajú rýchlosti, nebudem označovať za pokakaných. Ja zas neviem vlastne, odkiaľ máš takú info ty, že je to demonizované podobnými vodičmi.
BTW.. výrok ja si pamätám, je tiež plnohodnotná a smerodajná info. Ja si zas pamätám úplne niečo iné. Takmer denne sú v správach čelné zrážky ako príčina smrteľnej nehody. Tieto vznikajú pri predbiehaní, alebo prejdení do protismeru pri vynesení zo zákruty, alebo po šmyku. To všetko určite nie je dôsledok vysokej rýchlosti však? Už si niekedy pripadám u nás ako vo videách z Ruska, tam sú e😜erti ponáhľajúci sa do hrobu veľmi známi.
BTW.. výrok ja si pamätám, je tiež plnohodnotná a smerodajná info. Ja si zas pamätám úplne niečo iné. Takmer denne sú v správach čelné zrážky ako príčina smrteľnej nehody. Tieto vznikajú pri predbiehaní, alebo prejdení do protismeru pri vynesení zo zákruty, alebo po šmyku. To všetko určite nie je dôsledok vysokej rýchlosti však? Už si niekedy pripadám u nás ako vo videách z Ruska, tam sú e😜erti ponáhľajúci sa do hrobu veľmi známi.
Přesněji řečeno...to vše je důsledkem rychlosti nepřiměřené, a klidně i v rámci limitu. Při předjíždění pak mnohdy jde spíše o chybějící odhad, hazardování a rychlost nedostatečnou. 😄
S neprimeranou rýchlosťou súhlasím. Zvyšok áno aj.. pretože pri predchádzaní v 90% prípadov ide už o rýchlosť nad limit. Dnes už takmer každý na okreske ide 90, ale častejšie 100 a viac. To som bol prekvapený hlavne v CZ asi rok dozadu.. neviem, či máte neoficiálnu 110nu na okreskách, ale ísť 100, znamenalo asi zdržovať ostatných. Takže ma obiehalo všetko, čo malo motor, okrem kamiónov a traktorov. Nezmyselnosť týchto "o 5-10 km/h predbiehacích ťahaníc" bolo vždy vidno v najbližšom meste, alebo dedine, kde sme sa všetci opäť stretli.
Není to jen o čase, ale i o pohodě při jízdě. Třeba jim prostě jen neseděl váš styl.
To beriem, to je najčastejší dôvod, prečo aj ja obieham, ak obieham. Lenže ako som písal, nepatrím k brzdám premávky, takže ak ma niekto obieha, tak už výrazne nad limit. Uvediem len príklad.. vjazd do obce: nebrzdím, nechám plynulo spomaliť motorom tak, že keď míňam cedulu obce, tak mám vyššiu rýchlosť než sa patrí. Cez to všetko maník cez plnú obieha. Odhadovaná jeho rýchlosť 80-100. Kvôli jednému miestu a následnej odbočke z hlavnej.
Tak tak. Než čumět někomu do kufru a neustále ho hlídat co vymyslí, tak ho taky radši předjedu (pokud to teda má smysl a nejede před ním dalších 10 aut). Jízda kdy máš před sebou volno je přeci mnohem komfortnější. Nicméně moc často nepředjíždím. V dnešním provozu to skoro nemá smysl.
Statisticky je výrazně nejčastejší příčinou nehody v ČR nevěnování se řízení, samotná rychlost (nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu vozovky) je s třetinou nehod až na 7 místě.
Jinak je to samozřejmě s úmrtností. Zde patří rychlost k nejhorším, nicméně je nutné vzít v úvahu jak to policie posuzuje. Uvedu příklad zde z HK. Zfetovanej a ožralej mladík letěl městem 150km/h. Ujížděl asi 10km policajtům a pak to v opravdu mírné zatáčce napálil do stromu (na místě bylo po něm). Když se oprostim od toho, že dobře mu tak, tak jde hlavně o to, že to místo v pohodě těch 150 půjde projet. Kdo by čekal, že příčina nehody bude chlast a drogy tak se samozřejmě mýlí, policie označila za příčinu rychlost.
Nejzajímavější na tom je, jak nás policie přesvědčuje, že jenom rychlost je to nebezpečné a je nutné ji hlídat a pokutovat. Oproti tomu nevěnování řízení a další časté příčiny nehod nikdo nehlídá a ani nepokutuje.
Jinak je to samozřejmě s úmrtností. Zde patří rychlost k nejhorším, nicméně je nutné vzít v úvahu jak to policie posuzuje. Uvedu příklad zde z HK. Zfetovanej a ožralej mladík letěl městem 150km/h. Ujížděl asi 10km policajtům a pak to v opravdu mírné zatáčce napálil do stromu (na místě bylo po něm). Když se oprostim od toho, že dobře mu tak, tak jde hlavně o to, že to místo v pohodě těch 150 půjde projet. Kdo by čekal, že příčina nehody bude chlast a drogy tak se samozřejmě mýlí, policie označila za příčinu rychlost.
Nejzajímavější na tom je, jak nás policie přesvědčuje, že jenom rychlost je to nebezpečné a je nutné ji hlídat a pokutovat. Oproti tomu nevěnování řízení a další časté příčiny nehod nikdo nehlídá a ani nepokutuje.
Rychlost se dá snadno změřit a zkasírovat. Hlídat křižovatky je složité a tolik to nesype. Smutné.
Presne tak. pomaly všetci za volantom zízajú do smartfónu, píšu SMS, pozerajú do navigácie ...
A potom je kategória vodičov s nevyvinutou CNS, pre ktorých je úkon používania smeroviek už nad ich mentálno-motrické schopnosti.
A potom je kategória vodičov s nevyvinutou CNS, pre ktorých je úkon používania smeroviek už nad ich mentálno-motrické schopnosti.
solaris1
Správne!!!!!!!!!!!!!!!
ač nerad, musím přiznat, že je to skutečně účinná metoda, účinnější než nějaký bodový systém. nemám osobní zkušenost, ale podle mně i hodně bohatého člověka zabolí tisíc EURová pokuta.
Tak hodně bohatého to teda práve moc nezabolí, ale tých je minimum, o tých aj tak nejde. Čo si všímam na našich cestách, tak najviac riskujú ľudia, ktorí súdiac podľa áut, majú práve hlboko do vrecka a potom na diaľniciach v prevažnej väčšine poliaci.
Ucinna metoda? Priklad z praxe😒br />
Mas dlhu rovnu ulicu s vybornou viditelnostou. Nanestastie vsak zacina JEDINYM, dost kosatym stromom na jej zaciatku. Vsetci vedia, ze su v meste a ze na tej ulici su skoly, tak sa jazdi opatrne. Ale cez noc tam cca 0,5m od stromu vyrastla znacka prikazujuca max rychlost 30km/h. Samozrejme, nie je tu znacku vidiet, ani keby si chcel, pretoze je doslova v strome. Ako inak, hned rano za znacku nabehli policajti a zacali kasirovat ako o zivot. presiahol si rychlost o 20km/h v meste, takze to mas za 50Eur.
Stale sa Ti to zda, ako ucinna metoda a teraz po novom by si musel platit este viac?!
Mas dlhu rovnu ulicu s vybornou viditelnostou. Nanestastie vsak zacina JEDINYM, dost kosatym stromom na jej zaciatku. Vsetci vedia, ze su v meste a ze na tej ulici su skoly, tak sa jazdi opatrne. Ale cez noc tam cca 0,5m od stromu vyrastla znacka prikazujuca max rychlost 30km/h. Samozrejme, nie je tu znacku vidiet, ani keby si chcel, pretoze je doslova v strome. Ako inak, hned rano za znacku nabehli policajti a zacali kasirovat ako o zivot. presiahol si rychlost o 20km/h v meste, takze to mas za 50Eur.
Stale sa Ti to zda, ako ucinna metoda a teraz po novom by si musel platit este viac?!
Jasné, ještě více buzerovat řidiče. Jedeš na červnou, nevadí. Nedáváš přednost v jízdě, nevadí. Neumíš jezdit na kruhovém objezdu, nevadí. Stejně to nikdo nekontroluje. Ale opovaž se jet rychleji než je povolená rychlost.
Aneb buzerovat a mlátit....a hlavně na tom vydělat. Není důležitá prevence dopravním nehodám (dálnice jsou dlouhodobě nejbezpečnější cesty), ale hlavně zkasírovat řidiče ještě víc!
Aneb buzerovat a mlátit....a hlavně na tom vydělat. Není důležitá prevence dopravním nehodám (dálnice jsou dlouhodobě nejbezpečnější cesty), ale hlavně zkasírovat řidiče ještě víc!
Trepeš. Ani si ten článok nečítal. Ide o opatrenie proti pirátom ciest, prekročenie rýchlosti o 50, resp. 60 km/h sa už rozhodne nedá považovať za "bežné", alebo dokonca bezpečné. Tak jazdia naozaj len prasatá.
lamal
8-s
Bobanus
Je to tak správné! To samé bych udělal pro "nebezpečnou jízdu" jak mají v Chorvatsku. Jen mě připadá, že hlavní problém v ČR je málo kontrol zejména...
Aoyagi
"Rychlá jízda patří v zemi mezi nejčastější příčiny tragických dopravních nehod."
To prostě není možné! Rychlá jízda přeci dělá jízdu bezpečnější! >😁
To prostě není možné! Rychlá jízda přeci dělá jízdu bezpečnější! >😁
Já to hrozně nerad dělám, ale tohle je úplně zbytečný komentář. Je mimo a pomáhá podsouvat demagogickou myšlenku "rychlost zabíííjííííí!!". Takže ano, chtěl bych mít tvůj simplistický ovečkoidní pohled na svět, ale jelikož nemám, tak mě štveš😊
rembaz
mna absolutne nezaujimaju. 200km/h po slovenskej dialnici nejazdim. Kludne mozu byt aj 5000e alebo skor zabavenie auta...
Pre mna je skor dolezite aby sa nepokutovalo pri malych poruseniach, povedzme 10-15km/h. Lebo mat stale oci na tachometri ci nahodou nejdem rychlejsie podla mna na bezpecnosti nepridava. Dolezite su primerane rozostupy medzi autami...
Pre mna je skor dolezite aby sa nepokutovalo pri malych poruseniach, povedzme 10-15km/h. Lebo mat stale oci na tachometri ci nahodou nejdem rychlejsie podla mna na bezpecnosti nepridava. Dolezite su primerane rozostupy medzi autami...
Nikdo vás nenutí jezdit na limitu. Když nejste schopný používat tempomat (nebo ho nemáte, to je asi pořád možné) nebo nepřekračovat rychlost o víc než nějakých 5% bez neustálého zírání na indikovanou rychlost, tak holt budete muset jezdit pomaleji. Kvůli lidem jako vy máme v autech prodávaných v Evropě lživě udávanou rychlost.
niekto ocividne nevie pochopit pisanemu textu...
Ne? Jaký má tedy význam "mat stale oci na tachometri ci nahodou nejdem rychlejsie podla mna na bezpecnosti nepridava."?
Tempomat mám a jsem schopný ho používat, dokonce je adaptivní, ovšem nejnižší nastavitelná rychlost na něm je 47 km/h, takže na oblíbených limitech 40 km/h či 30 km/h jsem nucen pro dodržování limitu neustále kontrolovat tachometr - sluchem kvůli eCVT převodovce rychlost nepoberu - nebo tedy podle Vás jet pomaleji, takže na třicítce mám jet dvacet? To abych čekal, že na nejbližší křižovatce dostanu přes tlamu od prvního nerváka za mnou ... Kdepak jsou časy, kdy se při snižování limitu v obci ze 60 km/h na 50 km/h slibovalo, že teď ovšem zmizí hojné limity 40 km/h? Zmizely - ale teď jsou z nich limity 30 km/h. Doma si každý takový limit prosadí, aby se přitom mohl uvztekat ve chvíli, kdy projíždí podobný limit v cizích obcích.
Osobně jsem se ještě nesetkal se tempomatem, který by neměl nastavené minumim lehce nad tachometrových 40, co to máte za auto?
Nicméně mně opravdu nedělá problém udržet se na třicítce. Mrknout na tachometr jednou za 10 vteřin není nic hrozného.
Co se limitů týká, občas mi přijde, že se řídí zásadně podle toho, kde bydlí nějaká vlivná osoba >😁
Nicméně mně opravdu nedělá problém udržet se na třicítce. Mrknout na tachometr jednou za 10 vteřin není nic hrozného.
Co se limitů týká, občas mi přijde, že se řídí zásadně podle toho, kde bydlí nějaká vlivná osoba >😁
Lexus CT 200h. Máte pravdu, v neadaptivním režimu je minimum tempomatu 42 km/h. Ale že neadaptivní režim existuje a jde nastavit, to nevěděl při předváděčce ani prodejce (před čtyřmi roky). A vzhledem k tomu, že do neadaptivního režimu jde tempomat přepnout pouze ihned po zapnutí a později už ne, tak se to nedá zrovna dost dobře míchat s adaptivním. Nemluvě o tom, že by se mi to nejspíš pletlo a jednou bych na neadaptivní režim doplatil, až bych trefil auto před sebou neuvědomiv si, že nejedu s adaptivním …
Hezká volba 😄
Pravda, v autu s adaptivním tempomatem jsem ještě nejel, to mě čeká na podzim. Nedělá to potíže s protijedoucími vozy na užších silnicích nebo obecně s vozy v jiných pruzích na dálnicích?
Pravda, v autu s adaptivním tempomatem jsem ještě nejel, to mě čeká na podzim. Nedělá to potíže s protijedoucími vozy na užších silnicích nebo obecně s vozy v jiných pruzích na dálnicích?
Takové potíže nedělá. Hned první týden jsem v pohodě projel na tempomat v závěsu za autobusem zatáčkovitou "motorkářskou silnici" I/9 Mělník - Česká Lípa. Vlastně hned od prodejce jsem projížděl docela kroucenou Jižní spojkou na tempomat. Takže jiné pruhy na dálnici mu nevadí, docela se divím, jak svůj pruh dokáže poznat i v zatáčce …
Čo potom dofrasa robíš za volantom, keď nie si schopný dodržovať maximálnu povolenú rýchlosť? Odstav auto a kúp si kolobežku.
Nonsens
kým peniaze z pokút idú politikom do vrecka (rozumej do štátneho centrálneho skladu), tak kecy o bezpečnosti sú dobré akurát do novín.
Lukixe
Ono človek aj dodržiava rýchlosť,ale nedá sa to vždy.Niekedy proste človek musí pridať aby ho nejaký čerstvý kamionista nezošrotoval na harmoniku.Taktiež nie je správne neustále čumeť na tachometer a strachovať sa.Toto u nás polícia vštepila mnohým ľudom a aj z toho dôvodu vznikajú nehody.Hlavne by sa mali zamerať na tresty pre ožranov a feťákov pretože ročná basa nepomáha a feťáci si veselo šnupajú za volantom.V tomto sme za opicami,v Česku je to omnoho lepšie.
KANKUNEN
je chata sotva po 200 metrech. V Rakousku mají 70 všude kde je vedle cesty chodník. Kontrast buzerace a svobody.
55 v obci = 20euro
po slovensku se jezdí výrazně hůře než v čechách, mnohem méně plynule z důvodu policejního fašizmu.
Jen pro začátek to má stát minimálně 2 miliardy :yes: >😁
Nikdy nevieš, kedy vyletí z vedľajšej nejaký ušiak na motorke bez čísiel.
Či ti z dvora do cesty nevylezie sváko na žiguláku, aby vzápätí zabrzdil a bez smerovky to sekol na dvor k Jožovi.
A večer pozor na záverečnú a miestnych ožranov, čo sa váľajú po ceste.