Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Dálniční známky pro rok 2016 se začnou prodávat, cena se nemění

Roční dálniční známka řidiče přijde na 1.500 korun. Ve srovnání s minulými lety budou mít viněty nový tvar.
Zpět na článek
Avatar - Barry Lyndon
26. 11. 2015 14:43
v ČR ještě není výkonové mýto pro všechna vozidla na všech k
banánová republika s nálepkami ala 90tá léta minulého století...
Rozbalit vlákno
5
Avatar - Emel
26. 11. 2015 15:06
Re: v ČR ještě není výkonové mýto pro všechna vozidla na vše
Něco jako Švýcarsko nebo Rakousko...

Mýto všude pro všechny, ty jsi teda dáreček.
Avatar - Barry Lyndon
26. 11. 2015 15:40
Re: v ČR ještě není výkonové mýto pro všechna vozidla na vše
Mýto všude a pro všechny by mělo mnoho výhod:
Umožňovalo by selektivně zpoplatňovat různá vozidla v různých lokalitách (tedy by nebylo např. nutné starým neekologickým vozidlům vyloženě zakazovat jízdu do center měst, ale jen ji vysoce zpoplatnit, aby v nutných případech měla možnost (byť drahou)).
Umožňovalo by snížit spotřební daně z PHM na minimální hodnoty stanovené EU a díky poloze ČR a tankovací turistice výrazně navýšit příjem do státního rozpočtu od zahraničních občanů.
Umožňovalo by zrušení nespravedlivých paušálních poplatků jako je dálniční známka a nebo silniční daň.
Umožňovalo by nezdaňovat tolik PHM použité mimo komunikace (zemědělství, stavební stroje a pod.) bez nutnosti zavádět potenciálně rizikové instrumenty typu "zelená nafta".
Celkově by bylo jak zpoplatnění dálnic, silnic i ulic ve městech, tak i PHM používaných k jiným účelům než k přepravě po veřejných komunikacích efektivnější a spravedlivější.
Avatar - praděda7
26. 11. 2015 17:45
Re: v ČR ještě není výkonové mýto pro všechna vozidla na vše
A ty jsi na této planetě přistál kdy? Kdyby jsi tu již nějaký čtvrtek žil, tak bys věděl, že stát okrádá občana kde to jen jde. Již nyní nám na daních seberou 80% z příjmu a ty by jsi to chtěl ještě "vylepšit". Děkuji nechci!
Avatar - 300-Hurst
27. 11. 2015 08:03
Re: v ČR ještě není výkonové mýto pro všechna vozidla na vše
Naprosto s tebou souhlasím. Ale pochybuji, že se tady setkáš s pochopením, protože většina lidí si myslí, že by to nutně muselo vést ke zdražení, což nemusí být pravda. Nadruhou stranu, ty co využívají intenzivně dálnice, musí uznat, že 1500Kč je spíš symbolický poplatek.
Avatar - Bully_
27. 11. 2015 14:37
Re: v ČR ještě není výkonové mýto pro všechna vozidla na vše
Zni to hezky, ale jako skoro kazde jednoduse znejici reseni to ma nekolik "ale":
1/ strukturalizace poplatku: pokud tady resime poplatky za zpoplatneni jakychkoli komunikaci, potom je jedinym spravedlivym klicem zpoplatneni podle hmotnosti vozidla (tezky nakladni automobil poskozuje vozovku dost vyrazne, lehky osobni vuz ci motocykl de facto vubec nijak). Ty sem misto toho michas hned dalsi 2 veci navic- vykon vozu (takova socialisticka dan za nejaky luxus?) a nasledne jeste ekologii (vjezd do mest podle selekce na zaklade veku vozidel). To druhe navrhujes dokonce v zemi, kde je prumerny vek osobnich automobilu 15 let.
2/ financni dopad: viz uz o radek vys, v zemi s nizkymi prijmy se to neprijemne dotkne predevsim te nemajetne vetsiny naroda a podobny navrh je podle me nepruchodny, nikdo se pres noc nebude chtit zbavovat auta proto, ze nema penize potrebne pro kazdodenni pohyb autem po svem meste, nebo na novejsi/ekologictejsi auto.
PH jsou v CR v porovnani s okolnimi zememi Evropy jedny z nejnizsich uz dnes, jestli krome co ja vim Bulharska a Ukrajiny ne snad uz uplne nejnizsi. Zadny z distributoru a prodejcu PH se i po snizeni dani z PH dobrovolne nepripravi o zisk, ktery ma zaruceny uz dnes a nesnizi nikdy jejich ceny o vyssi, nez zanedbatelnou hodnotu. Pokud ano, tak jenom v kratkodobem casovem horizontu, o nasledne zvyseni se postara trh.
A jeste k vysi myta vs. plosneho pausalniho poplatku za pouzivani dalnic- v zadne zemi na svete nevychazi levneji myto, vzdycky je levnejsi znamka, i pro toho, kdo pouziva dalnici jen obcas. Napr. ve Francii vyjde prejeti zeme na dovolenou tam a zpet jen na mytnem draz, nez dalnicni znamka na cely rok v CR, SR, Rakousku apod. .
26. 11. 2015 16:14
A proč né........
Koupím si ji koncem ledna.1500,-není zas tak moc. >:D
Rozbalit vlákno
1
Avatar - JirkaV8
26. 11. 2015 19:55
Re: A proč né........
ten obrázek je 1:1? já bych si ji od tud raději jen vytiskl >:D