Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Kvůli smogu zakázali autům vjezd do center Říma i Milána

18 komentářů

252kW
zakažte všechny diesely a dvoutakty.
topten
když 1 naftak zamori ovzdusi asi jako 10 benzinaku, tak by měli zakazat jen naftaky
jednou na to dojde
IPace
nojo, ale co auta co tam jiz jsou, ty tam nevjeli, ty tam jiz byli >😁

do center mest bych to zavedl celorocne a ne jen casove omezene, proste do centra mest "osobni" auta nepatrej, a at si maj pohon jakejkoliv, a zasobovani, taxiky a MHD jen v pripade ze maj lokalne bez-emisni pohon :-!
Tymkoo
A co když v tom centru bydlíš, máš chromou nohu a jako povoz jedničkovou octavku v dehtu?
topten
nemyslim si, ze by ti to mělo davat pravo sirit kolem sebe rakovinu a jedy NOx.
kvůli ty tvy jednickovy oktafce v dehtu se někdo jinej třeba dusi, nebo zrovna umrel na rakovinu plic.
Johnnn
Tak ji prodej a kup si jedničkovou v benzínu
XTad
Proc by tam nemela patrit?
IPace
treba proto ze tam je velka koncentrace lidi, lidi co dychaji?

Tymkoo > existuje spousta moznosti jak to resit, a je na tobe jakou si vyberes
XTad
Jenomze ti koncentrovani lide, kteri tam dychaji, taky jezdi auty. S takovym uvazovanim by se clovek nemohl nadechnout, nic snist, ani vypit, protoze vse je svym zpusobem skodlive. Navic vylozene do centra stejne vetsina lidi jezdi MHD (pokud je rozumne resene). Veskere snahy, jak vyhnat auta z mesta spocivaji v zabirani jizdnich pruhu, ci celych ulic, takze se akorat tvori kolony a samozrejme auta popojizdejici v kolone maji mnohem vetsi emise, nez auta plynule projizdejici. A odnesou to zejmena ti lide, kteri tam ziji a dychaji. A kvuli lidem jako ty, kteri 10-15 let zpatky bojovali proti CO2, se obyvatele mest dusi kvuli vsudypritomnym naftakum.
topten
reseni je prece uplne jednoduchy a někdo ho tady uz nadhodil - zakazat vjezd vsem osobním dyzlum do mest.
autobusy bych ještě toleroval, ale jen ty s SCR.
londyn diky uchylne politice na "ochranu" zivotniho prostředí, ktera vedla k zvyhodnovani maloobjemových dyzlu produkujici jedy NOx ma horsi ovzdusi nez mnoha cinska města. podobne pariz.

EU svym bojem proti CO2 silne prestrelila a diky naftakum v automobilove doprave patri evropska města k tem, které mají nejvic znecistene ovzdusi rakovinotvornými casticemy a jedy NOx z hospodarsky vyspelych zemich. pritom automobilova doprava dela jen 0.2% vyprodukovaného CO2 na zemi.

o tom ze bude tezky dyzly z hlav dunihlavu vyhnat me prezvedcil asi před mesicem jeden znamej, kterej o nicem jinym, nez o naftovym aute neuvazuje.

vláda by mela dat jednoznacne najevo, jestli ji stav, kdy diky znecisteni ovzdusi provozem naftových motoru mají lidi zdravotni problémy a umiraji rakovinu, ji vyhovuje nebo ne.
a jestli ne, mel by nasledovat první krok - prestat danove zvýhodňovat naftu oproti benzinu. u nas to zvyhodneni dela cca 30% v neprospech benzinu.
pak by mozna i ten muj znamej z vydunenou hlavou zacal uvazovat o benzinovym aute, který znecistuje okoli daleko min nez naftove. přitom on není z tech, kdo jezdi velke porce kilometru, nebo by mel hluboko no kapsy...
IPace
ja nikzdy za nejake CO2 nebojoval a ani bojovat nebudu, a kldine si i natruc prdnu aby jeste nejake navic pribilo, ja "lobuju" pouze a jenom za to aby se me v tom centru lepe zilo a dychalo, a bez auta by se me tam zilo myslim mnohem lepe

i svim autem se po Praze snazim jezdit jen okrajove a do centra vubec, spise vyuzivam z 90% MHD a pokud MHD nepostacuje, tak si proste objednavam z 9% taxi, a kdys mam na vyber tak si klidne poroucim i hybrid (par jich je), elektromobil je bohuzel v Praze tusim jen u Liftaga (Tesla S) a narazit na ni coby zakaznik je proste nahoda 😄

naftaky meli z center zmiznou jiz davno, ale to by nesmela EU te mazlave spine nadrzovat a dobrovolne si tim zasirat vsechno co jde, nafta patri tak akorat do tahacu navesu a do zemedelske techniky, a navic ta nafta bez nesmyslnych bioprisad
_MT_
Někde své auto však mít musíš, že. A já ho preferuji mít na očích. Nemluvě o dopravě zavazadel k vozu a od něj. Tenhle problém jsem vyřešil jednoduše, prostě nebydlím ve městě a snažím se mu vyhýbat. Samotné bydlení ve městě má také celkem snadné řešení - řízenou ventilaci s pořádnou čističkou vzduchu. S chozením po ulicích je to však horší. Život ve městě má své výhody, já však radši jezdím do města za kulturou, než abych jezdil mimo město za přírodou.
IPace
od toho by proste fungovalo to taxi, ci jak dokazuji treba v Emiratech, da se to resit systemem automatizovane dopravy, coz je jasne by fungovalo jen v novych zastavbach

ono tech lidi v tech centrech zas tolik nezije, a co si budem namlouvat, jiz dnes maj treba v centru Prahy problem vubec zaparkovat, a to ikdys si rocne plati aby mohli na zone stat, i proto jsem nesel primo do centra, ale do klidne casti primo na metru
_MT_
Tak i v té staré zástavbě se budují například automatická podzemní parkoviště. Dá se pronajmout místo v parkovacím domě. Nebo si můžeš zaplatit za vyhrazené stání (nemám zkušenosti s tím, jak to funguje v modré zóně).

Ano, v centru tolik lidí nebydlí a ani se nedivím, já bych tam bydlet nechtěl.
IPace
bejt to tam bez aut, tak tam bydlim celkem i rad a hned 😄
_MT_
Já bych přihodil ještě turisty. Ano, pak by to byla jiná propozice. Nicméně se vracíme k tomu, že někde to auto zaparkované mít musím. Jedna věc je mít pronajaté místo v obchodním domě o dva bloky dál, druhá je ho mít na kraji města. A zrovna Praha nemá moc zeleně.
IPace
to s tou zeleni asi nechapu? protoze Praha patri k nejzelenejsim mestum Evropy, je to jedno z mala mest ktere ma na svem uzemi dokonce zvlaste chranena uzemi a lesoparky, obory a sady, vpodstate prez 55% Prahy tvori zelen (nepocita se zemedelska puda, s ni by zastavena plocha v praze byla necelich 20😖, a jen tak pro zajimavost v Praze je prez 35 tisic stromu

jinak omezeni osobni dopravy bych ja osobne omezil pouze na Prahu 1 coz povazuju za centrum, takze krom magistraly a Zitne, ktere jsou na jejich hranici s Prahou 2 se vpodstate nejedna o zadne hlavni tahy mestem, a magistrala plan na jeji svedeni pod zem ma, ale asi se toho kazdej boji aby to nedopadlo jeste hur nez Blanka, a co si budem namlouvat, podzemni parkoviste v Praze schazej fest a bylo by potreba jich desitky se stovkama mist na kazde
_MT_
Myslel jsem v centru. Západní břeh je na tom celkem pěkně a je to v Praze má volba (když se však podíváš na Malou Stranu, zeleň je spíš při okrajích, ale není tak daleko). Ale kolik té zeleně máš vyloženě v centru? Na východním jsou nějaké sady, parky, bohužel zeleně akorát ubývá. Se vzdáleností od centra se to samozřejmě zlepšuje. To blíž okraji města (jako Kunratický les, Hostivařský lesopark) to nezachrání. A pak soukromé zahrady mi nejsou moc platné.

Tak zakázání osobních aut na Praze 1 by nemělo zase tak velký dopad. Jak píšeš, nevedou tam tudy žádné tahy (a ani by neměly), není tak velká a dnes je tam život s autem spíš zlý sen. Já to myslel trochu širší. Vem si třeba Malou Stranu.