Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Chodci, pozor! Reflexní prvky jsou od soboty 20. února povinné

25 komentářů

Pepa_007
Je/bude k tomu nějaká prováděcí vyhláška?
Bylo by potřeba aby definovala co je to😒br /> - snížená viditelnost
- minimální velikost reflexního prvku
- barvu reflexního prvku
- minimální odrazivost
- a co to je "místo, které není osvětleno veřejným osvětlením".
Pak už je možné udělovat pokuty.
Ikdyž policie asi spíš použije mozkové myšlení a napaří pokutu jen to lupne.
>😁 >😁 >😁 >😁 >😁

Zákon je to nesmyslný. Každý kdo pečuje o svou osobu toto již dávno nosí. A nepotřebuje aby jej stát vodil za ručičku.
ryccardo
Problém je že spousta blbů vyjde na procházku v černým kabátu a je tudíž naprosto neviditelný. Ty pak takovýho vola žvejkneš a je to na tebe. Takhle pokud nebude mít reflexní prvek bude vina na jeho straně. Já tohle nařízení náhodou chválím. Je úplně jedno čím se bude chodec zviditelňovat. Podstatný je že pro to aby byl vidět musí ze zákona něco udělat. Do teď nemusel.
kuny
to, co popisujes, rovnez schvaluju. nicmene neschvaluju, aby se to pausalne pokutovalo. uplne staci nadefinovat spravne reflexni prvky a kdyz si je nemel a srazilo te auto, je to nejen tvoje vina, ale jeste dostanes uctenku z nemocnice za vlastni lecbu, vyjezd zachranky, apod. tohle by byl spravny postup.
Blue Sun
Víš, jak je to u nás... kde nebude nějaké riziko trestu, lidi nic nedonutí.
kuny
a k cemu je chces nutit? kdyz je nekdo blbej a necha se zmrzacit kolemjedoucim autem tak, ze mu to jeste prisijou jako jeho vinu a daj zaplatit, tak takove individuum v nasi spolecnosti fakt nepotrebujem, ne?

ja bych proste preferoval vice osobni zodpovednost za svou osobu nez nejake pausalni pokutovani situaci, ktere k nicemu spatnemu za nirmalnich okolnosti nevedou.
Blue Sun
Jenže ty máš aspoň rozum a umíš ho používat. Když jezdím do práce, denně potkávám takové, kteří se to nenaučili dodnes (a nejsou to rozhodně mladí).
ryccardo
Já taky neschvaluju aby se to paušálně pokutovalo. Nicméně léčbu bych samozřejmě přejetýmu blbovi neúčtoval to je trochu schýza. Přeci jen zdravotní pojištění se vztahuje i na pitomce, který si zranění způsobí sami.
_MT_
Podle mne je lepším řešením v takovém případě řidiče prostě netrestat. Musí existovat nějaký limit v tom, čemu bys měl být schopen zabránit. Pokud jsem z nějakého důvodu v tmavém bez reflexivních prvků a slyším/ vidím auto, tak ve vlastním zájmu slezu ze silnice. I jinak to není špatný nápad, protože řidiče může například oslnit protijedoucí auto.
Povinnost nosit reflexne prvky nevylucuje moznost pouzivat na ceste mozog 😉
_MT_
Napsal jsem snad něco jiného? Jen mi to přijde jako naprosto zbytečná regulace. Je celá řada aktivit, kde dobrovolně podstupujeme zvýšené riziko. A chodec není zrovna pro auto moc nebezpečný, není tedy důvod chránit před ním posádku (no, to není úplně pravda, protože řidič celkem jistě utrpí psychickou újmu, ale takhle to nikdo neprezentuje). Pokud budeš mít smůlu, tak cena za to bude dost vysoká. Nebo bys snad chtěl mít zákony regulující chození po zamrzlém rybníku?
Blue Sun
Srážka s chodcem není jen o psychické újmě. Jen toho času, který zabere vyšetřování, pokud chodec přežije, pak soudní tahanice... Kolega tím strávil čtyři měsíce (a nevinně, týpek mu vypadl z hospody přímo pod auto, s tím už neuděláš nic). Do toho strach, jestli kvůli tomu nepřijde o práci.
A když se chodec šikovně trefí při pádu, taky ti to auto pocuchá. Nebo blbý vyhýbací manévr a je z toho hned větší škoda.
_MT_
Je pravda, že chodci nemají povinné ručení. Na tohle jsem po pravdě nepomyslel, protože nemám jen jedno auto a jsem dobře pojištěný (mám k dispozici i dobré právníky). Ale dobrá připomínka. Pro mne jsou opravdu největším rizikem psychické následky. A jako ochranu řidičů a provozovatelů to dokáži přijmout. Ale pak by to možná měli uzákonit všude. Známý začal nosit nějaký ten pás, protože ho v osvětlené rezidenční čtvrti několikrát málem přejel někdo ze sousedů (žije ve Švýcarsku, než se někdo začne navážet do Čechů). Ne že by mi to udělalo radost, protože reflexivní prvky a obleky nejdou moc dohromady, ale co by se dalo dělat.
Blue Sun
Je to první krok, časem to přijde jako povinnost všeobecně, nejspíš. Já jsem jen pro, i jako chodec, běžec a cyklista. Někdy ty černé lidi fakt není ani trošku vidět, stačil by drobný reflexní potisk nebo proužek, hned je to lepší.
_MT_
Tak jako běžec, cyklista nebo motorkář reflexivní prvky používám (i takové jezdecké džíny mívají reflexivní pruhy na vnitřní straně na koncích nohavic, takže je stačí před jízdou kousek ohrnout). Ale jako chodec skoro ne. Jak říkám, k oblekům to moc dobře nejde. Na druhou stranu, normálně chodím po chodnících a nemám sebevražedné tendence, jdu tedy autům z cesty, i přes den.
ryccardo
No tak si pořídíš reflexní pásku na rukáv a máš to. To není podstatný jestli to jde k obleku nebo ne. Paráda jde v tomhle případě stranou nemyslíš?
_MT_
Někde mezi poli ano. Ale ve městě? Obleky nosím hlavně proto, že je mám rád. Kazilo by mi to požitek. Nedělá mi to radost ani na letištích. I když je páska samozřejmě lepší než vesta, ta vypadá úplně příšerně. Jinak je lepší mít reflexivní prvky na nohách.
Brin
Nedávno jsem v 70 km/h (ještě jsem brzdil, takže reálně tak 50 km/h) trefil zajíce. Všechny plasty z nárazníku vylítaly a už jsem je nikdy neviděl. Nechci vidět, co by se autu stalo, kdybych trefil takovou rychlostí člověka.
_MT_
S člověkem by to mělo dopadnou lépe, protože ho pravděpodobně povalíš na kapotu (pokud tam tedy nemáš airbag), ale také dokáže auto zrychtovat. Kdežto zajíce nebo lišku propasíruješ nárazníkem. Viděl jsem srážku vysoké s motorkou, to také bylo zajímavé (naštěstí ne naplno).
ryccardo
Přesně tak. Obzvlášť, když to není žádná velká práce. Stačí si připevnit na ruku reflexní pásek, vzít reflexní vestu nebo si vzít blikačku z kola, svítit mobilem, čelovkou. Prostě se nějak zviditelnit. Je to prkotina a hrozně to pomůže předejít tragédii.
Pepa_007
Blbý je, že teď řidič tam kde čeká chodce zpomalí. Protože bude čekat nějakého v tmavém kabátě. Až to začne platit, tak pojede normálně protože všichni musí být reflexní. Ale jak někdo zapomene, tak už mu dříve opatrná a pomalá jízda řidiče nepomůže.
Tvoj prispevok dokazuje, ze stat musi niektorym blbcom vyslovene urcit, co maju robit, aby neboli na ceste nebezpecni pre seba a inych.

Mimochodom, znizena viditelnost je termin, ktory je v legislative uz desatrocia, a kto nema v hlave *, vie si situaciu vyhodnotit a prisposobit tomu svoje konanie - ci uz ako chodec, vodic alebo cyklista.
Pepa_007
Rozhodně.
Normální člověk pochopí a aniž by mu stát přikazoval tak si vezme: helmu na kolo, na lyže, páteřák na motorku, rukavice na motorku, reflexní prvky na oděv, atd.... .
dewill
Cokoliv je lepší než nic a hlavně většina rozumných lidí nosí nějaký reflexní prvek už teď a je to sakra rozdíl když vidím třeba rodiče s dětmi už na 100 metrů a můžu se zaměřit třeba na to jestli mi to dítě nevběhne do silnice.

Ale rozšířil bych to i na území uvnitř obce, denně jezdím do práce přes místa, která jsou sice formálně uvnitř města, ale viditelnost je tam mizerná, nebo tam není chodník a hlavně ranní běžci jsou fakt sebevrazi, celí v černým a ještě se sluchátkama na uších.
DawQa
taky chodím tmavě oblékaný a když už se mi stane že musím jít po tmě a po silnici, rozsvítím telefon, ten mám u sebe vždy, možná to neni ideální, ale lepší než nic a oni mi jako daji pokutu?
ryccardo
Já myslím že ne. Aspoň normální policajt ti ji nedá. Udělal si maximum. Náhodou svítící mobil kývající se v ruce chodce je vidět velice dobře.