Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chodci, pozor! Reflexní prvky jsou od soboty 20. února povinné

David Bureš
Diskuze (25)
Nová povinnost má za cíl zvýšit bezpečnost chodců. I velice levné řešení totiž chodcům může zachránit život.

Dlouho očekávaná povinnost nosit za snížené viditelnosti reflexní prvky vejde v platnost tuto sobotu 20. února. Na základě novely zákona o provozu na pozemních komunikacích budou chodci muset nosit reflexní prvky za snížené viditelnosti, pokud se pohybují mimo obec po krajnici nebo na okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením.

Reflexní prvky budou pro chodce povinné nejen v noci, ale také za šera nebo v mlze. Chodci nebudou muset nosit reflexní vesty, stačit bude kvalitní doplněk z retroreflexního materiálu výrazné barvy (např. žlutá, světle zelená), který bude viditelný pro ostatní účastníky silničního provozu.

Ministerstvo dopravy chodcům doporučuje využívat reflexní pásek na noze nebo ruce směrem do vozovky. V ideálním případě by se takový pásek měl objevit na obou končetinách. Tyto pásky je možné sehnat v prodejnách sportovních potřeb nebo v klasických supermarketech, jejich cena se pohybuje kolem 30 korun.

Test sesterského časopisu Svět motorů dokázal, že i s tímto levným řešením je chodec mnohem lépe vidět než nijak neosvětlený. Ministerstvo dopravy k tomu dodává, že zatímco chodce v černém oblečení řidič vidí ve tmě jen na vzdálenost 18 metrů, při využití reflexního prvku jej může rozeznat už na 200 metrů. Díky tomu má šofér více času na chodce zareagovat a vyhnout se mu.

Řešením jsou i výrazné reflexní prvky, které jsou součástí oblečení (případně batohu, tašky). Naopak baterka nebo jiný zdroj světla z hlediska platné legislativy podle Petra Vomáčky z Ústředního automotoklubu ČR nestačí.

Chodcům, kteří reflexní prvky mimo obec za tmy neoblečou, hrozí v blokovém řízení pokuta až ve výši 2.000 korun, ve správním řízení zaplatí 1.500 až 2.500 korun. Policisté však budou v následujících týdnech shovívaví a místo než na sankce se zaměří na osvětu. Ve spolupráci s BESIPem budou proviněným chodcům zdarma rozdávat reflexní pásky a tašky.

David Bureš
Diskuze (25)
20. 2. 2016 20:09
Re: ???
Někde mezi poli ano. Ale ve městě? Obleky nosím hlavně proto, že je mám rád. Kazilo by mi to požitek. Nedělá mi to radost ani na letištích. I když je páska samozřejmě lepší než vesta, ta vypadá úplně příšerně. Jinak je lepší mít reflexivní prvky na nohách.
19. 2. 2016 14:34
Re: ???
No tak si pořídíš reflexní pásku na rukáv a máš to. To není podstatný jestli to jde k obleku nebo ne. Paráda jde v tomhle případě stranou nemyslíš?
19. 2. 2016 13:03
Re: ???
Tak jako běžec, cyklista nebo motorkář reflexivní prvky používám (i takové jezdecké džíny mívají reflexivní pruhy na vnitřní straně na koncích nohavic, takže je stačí před jízdou kousek ohrnout). Ale jako chodec skoro ne. Jak říkám, k oblekům to moc dobře nejde. Na druhou stranu, normálně chodím po chodnících a nemám sebevražedné tendence, jdu tedy autům z cesty, i přes den.
18. 2. 2016 21:01
Re: černé oblečení a světlo
Já myslím že ne. Aspoň normální policajt ti ji nedá. Udělal si maximum. Náhodou svítící mobil kývající se v ruce chodce je vidět velice dobře.
18. 2. 2016 20:59
Re: ???
Přesně tak. Obzvlášť, když to není žádná velká práce. Stačí si připevnit na ruku reflexní pásek, vzít reflexní vestu nebo si vzít blikačku z kola, svítit mobilem, čelovkou. Prostě se nějak zviditelnit. Je to prkotina a hrozně to pomůže předejít tragédii.