Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Papírové dálniční kupony má nahradit elektronický kamerový systém

Elektronické známky by měly výrazně usnadnit kontrolu aut pohybujících se po dálnici. Systém bude vozidla kontrolovat podle státní poznávací značky.
Zpět na článek
18. 5. 2016 23:39
Re: Nadšení hejlů nesdílím...
Neznám podrobnosti a nevím jestli se to dá vůbec spolehlivě dohledat. Všechny ty systémy to dělat určitě nebudou. Jen vím od mě velmi blízkého zdroje, že už před nějakou dobou, v rámci jeho práce probíhalo vyšetřování nějakého organizovaného zločinu a jedním z důkazů byly zpětně nalezené záběry z průjezdů x křižovatek po republice. V té době jsem googlil systémy, které se v ČR používají a přímo ve specifikaci to mělo tuhle funkci. Prý se to k vyšetřováním závažnějších věcí běžně využívá, určitě se do toho ale nedostane někdo jen tak.

Mimochodem mám pocit, že tou podmínkou od EU je nepoužívání na "represivní" využití. Individuální řešení závažných trestných činů bych věřil, že je v pořádku.

Jistě to nevíme, každopádně úsekové měření na automatické bázi funguje už několik let, čili využívání těchto zařízení k takovým účelům se přímo nabízí.
18. 5. 2016 18:34
Re: Dálnice jsou obecný statek a měly by byýt ZDARMA,
A to chcou někteří mýtné, protože pak by najeli po dálnici 200km takhle jedou po okresce. Upřímě bych to chtěl vážně vidět >:D Protože až zjistí, že by je to stálo stejně jako ted tak pojedou zase po okresce teda spíš tam budou parkovat i s těma co ted jezdí po dálnici...
18. 5. 2016 18:28
Re: Muze mi nekdo vysvetlit...
Protože by na té dálnici nikdo nebyl ani ten co tvrdí, že najede 200km ročně a nechce teda platit 1500, ale ani ten co najede 50k km ročně, protože na to nebude mít prachy.
18. 5. 2016 17:32
Re: Nadšení hejlů nesdílím...
Jaké mají pokrytí? Co vím, hodně kamer podél silnic by mělo sloužit jen ke sledování dopravy a policie je použít nemůže, protože na ně přispěla EU. Tohle ti dá prakticky 100 % pokrytí dálnic. Nemluvě o tom, že taková databáze vůbec není potřeba k činnosti tohoto systému. A pokud by už byla, přístup k datům by měl být podmíněný soudním příkazem. Bylo by zajímavé vědět, jak snadno by se k tomu (nebo k existujícím datům PČR) dostal finančák (ověřování knih jízd).
Avatar - Stejsn
18. 5. 2016 13:53
Re: Nadšení hejlů nesdílím...
Přenosnou elektronickou vinětu nám slibovali už několik let zpátky, nicméně bylo mi od začátku jasné, kam se to bude vyvíjet ve skutečnosti :no:
18. 5. 2016 13:47
Re: Konečně
Rozhodně to tak bude, narážel jsem na tu krátkozrakost řešení, která se u nás prosazují :-)

Je chybné si myslet, že teprve s tímto přichází jakási databáze pohybů SPZ, ta už dávno existuje. V tom případě mi toto využití nevadí a vítám ho, protože to bude uživatelsky jednodušší a ušetříme tím náklady na postávající hlídky s dalekohledy u krajnice. Teda záleží kolik tento systém bude stát >:D Když pominu korupci atd. nemělo by to vyjít draho, když technika včetně čtení SPZ na to existuje.
18. 5. 2016 13:44
Re: Nadšení hejlů nesdílím...
Jak jsem psal už v jiném vlákně. Nevím jak mýtné brány, ale ostatní policejní kamerové systémy už databázi SPZ a průjezdů tvoří. Bohužel s tím nic neuděláme. Využít to pro ověření zda máš "známku" mi přijde logické a z uživatelského hlediska jednodušší. Data o tobě mají nezávisle na tom. Uspoří se tím i náklady spojené s hlídkami, které denodenně postávají s dalekohledy u krajnice.
18. 5. 2016 13:39
Re: Dva úhly pohledu
Nevím teď jak na mýtných branách, ale většina kontrolních systémů (kamer) co má policie na silnicích automaticky zaznamenává SPZ, čili už teď je možné taková data vidět. Souhlasím s tvými obavami a také se mi sběr dat osobně nelíbí, ale bohužel se tomu asi nevyhneme a kontrola máš/nemáš známku dle SPZ mi vůbec nevadí, naopak je to jednodušší - nemusíš se o nic starat a celníkům/policii se uvolní ruce od kontrol s dalekohledem u krajnice.
18. 5. 2016 13:37
Re: u nas uz mame elektronicke znamky
v madarsku sem na elektronickou registraci cekal pul hodiny a bylo to slozitejsi a komlikovanejsi nez ukazat na znamku, zaplatit a odejit. staci si u okenka nevzpomenout na číslo auta a muze se ti stat, ze budes cekat znovu...
18. 5. 2016 13:37
Re: Nadšení hejlů nesdílím...
Já doufám, že ne. Není důvod aby tohle nutně znamenalo přípravu na mýto pro osobáky či plošné měření rychlosti. Kontrola máš/nemáš známku je něco jiného než vyměřování rychlostí nebo kalkulace a platby za ujeté kilometry.
Avatar - 3_diamanty
18. 5. 2016 13:24
Re: u nas uz mame elektronicke znamky
a prave preto je tu elektronicky system... aby clovek nemusel mat polepene cele okno alebo teda lepit si na okno zakazdym kdejake tyzdnove nalepky ak ide na dovolenku za hranice a potom ich znova po par dnoch odlepovat ( a okno bez xy nalepiek prospeje aj lepsej viditelnosti z vozu ) ... podla mna s tymi el. znamkami uz mohli prist davno... vzhladom na to ake mame technologie uz inde v praxi davno zabehnute tak som prekvapeny ze toto sa az docela nedavno pohlo vpred ... ale lepsie neskoro ako nikdy ;-)

sam som mal kedysi na okne viac znamok ... kedze mam za sebou madarsko slovinsko chorvatsko uz par krat... a viem ake je to nekomfortne zlepovat po tyzdni zase tie nalepky...na jednej strane vymyslame autonomne riadenie ale lepime si po oknach nalepky ako v stredoveku s nadhladom povedanee... mic si tu el. znamku pocvhalujem.. :yes:
18. 5. 2016 13:19
Re: u nas uz mame elektronicke znamky
mam ceskou rocni, rakouskou rocni a cas od casu svycarskou rocni, tedy trvale 2-3 nalepeny znamky.
před několika lety jsem byl v bulharsku - tedy pribyla slovenska známka, madarsko mělo uz elektronickou takze ne, srbsko byly tusim mytne brany a bulharsko známka. cestou zpet přes rumunsko, tedy další známka.
takze v jednu chvili jsem mel na vokne 6 platnejch znamek...
Avatar - positivemind
18. 5. 2016 13:03
Dva úhly pohledu
Z hlediska efektivity je tohle jasný krok v před. Digitalizovat kontrolu výrazně ulehčí práci a určitě zvýší výběr.

Druhá strana je ale to, že stát bude mít opět další přesnější data o pohybu svých občanů, ukrojí se tím zase kus soukromí. A je to další krok k možné kontrole, která, kdyby na to přišla, bude vlastně hrozně jednoduchá.

Doufám, že systém bude mít veřejně dostupnou specifikaci a úooú moc dobře nastaví co je a není možné zpracovávat za data.
Avatar - twistedTSD
18. 5. 2016 13:02
Re: Dálnice jsou obecný statek a měly by byýt ZDARMA,
To je asi na delší diskusi, ale objíždění dálnic je zcela reálný a závažný problém. ;-\
Avatar - JirkaV8
18. 5. 2016 12:46
Re: Nadšení hejlů nesdílím...
Já jezdím po dálnici 1-2x do roka, některé roky ale vůbec, vždy cca 20km. Vždycky mi proto přijde humorné, jak pan Vaculík preferuje diesel a dominantní část testu se odehrává na dálnici. Proto se mi žádná známka nevyplatí a je pro mě i nepohodlné si ji zakoupit. Proto jsem jí také nikdy neměl a starou cestou nejezdím, protože je rozbitá. Uvítal bych proto krabičku typu mýtné, a ta ať mi odečte jednou za čas pár korun a hotovo. Navíc by měla být přenosná a neměla by vůbec být vázaná na SPZku. Prostě do čeho sednu, s tím si operativně zaplatím a hotovo. Nyní akorát změníme papír za databázi, kde zas budeme všichni figurovat. Na což čekají Dalíkové, Janouškové a Krejčířové, kteří využijí totální celkové nesvéprávnosti bílého koně jménem Ťok a budou akorát prodávat data s tím, kdo se kdy a kde pohyboval.
Avatar - 3_diamanty
18. 5. 2016 12:43
Re: u nas uz mame elektronicke znamky
su aj taki vodici ktori neodlepia tu staru nalepku ale nalepia si vedla starej novu .. neveril by som ze su taki keby som ich sam nevidel ... mozno tie nalepky zbierali alebo co .... ver mi ze ti nemuseli vyrazat ani za hranice aby si za par rokov polepili cele okno ;-) ... ale uz je rok 2016... a pri dnesnych modernych technologiach je najvyssi cas na sklo uz nic nelepit ... aspon v tomto som rad ze sme uz aj my na urovni doby ... a aj v mojom okoli si el. znamku kazdy pochvaluje... :yes:
18. 5. 2016 12:24
Re: Konečně
Protože zas mají nasmlouváno dopředu a nejsou schopni fungovat operativně.
18. 5. 2016 12:23
Re: Muze mi nekdo vysvetlit...
Protože právě brány mýtného s kamerami se budou používat pro tento systém. Na mýtném byly a jsou nejdražší právě ty mýtné brány.
Avatar - Jenik3
18. 5. 2016 11:53
Re: Muze mi nekdo vysvetlit...
Dalnice bych zprivatizoval v aukci, abychom se vyhnuli obalkove metode a nechal bych noveho majitele, at si nastavi cenu a metodu vyberu podle sveho. Zaroven by si musel ohlidat take naklady na udrzbu.
Treba by to dopadlo dobre a kazdopadne mnohme lepe nez dalnice pod vedenim RSD.
18. 5. 2016 11:48
Re: Zároveň
za stupidní kecy vo jedometech ti chci dát :no:
za Ťoka :yes:

hm, jsem rozpolcen 8-s >:-[] >:-[] >:-[]
18. 5. 2016 11:42
Dálnice jsou obecný statek a měly by byýt ZDARMA,
nikoho by pak nenapadlo je obíždět a zas***t komunikace nižších tříd...kdy spoplatníme chodníky a budeme vybírat mýtné na mostech? Ve středověku se to osvědčilo..
Avatar - strýček BOB
18. 5. 2016 11:15
Nadšení hejlů nesdílím...
Z článku si zkuste najít kolikrát se tam nachází slovo "kontrola" >:-[] Pomocí elektronických dálničních známek systém odladíme k dokonalosti, náledovat bude měření rychlosti a zavedení mýta pro fyzické osoby. Záminka pro zavedení se jistě najde o bezpečnosti, ekologii a boj proti terorismu. Pokuty budete moci hradit dopředu paušálem se slevou 10% pro pravidelné plátce. Nemám z toho systému radost, ale nová doba je tady. Pamatuji-li se dobře, tak od roku 2017 je povinný e-call v nových vozech, že?
Avatar - maxi!
18. 5. 2016 11:10
Re: u nas uz mame elektronicke znamky
a to urcite z Europy?
:-!
18. 5. 2016 10:52
Konečně
Když už máme mýtné brány, tak nevím proč k tomuhle neslouží už od začátku :-)

Pokud už rozhodnutí padlo, tak nevím proč to musí trvat tak dlouho. A taky by mě zajímalo jestli díky tomu odpadne ten nesmysl kupovat známku od ledna do prosince.
18. 5. 2016 10:35
Re: Zároveň
jestli to bude jako s povinnou-nepovinnou-povinnou-nepovinnou svolávací akci u jedometu, tak se nemame ceho bat.
***ok je uplne mimo a bude lepsi, když se nebude do niceho montovat, protože na co sahnul, to ***
18. 5. 2016 10:32
Re: u nas uz mame elektronicke znamky
vis ale jak naštvu sousedy když objedu pulku evropy a mam na vokne znamky od shora dolu?? >:D
18. 5. 2016 09:57
Zároveň
A zároveň to bude jen tak mimochodem úsekově měřit rychlost, aby měl Ťok radost... 8-s
Avatar - 3_diamanty
18. 5. 2016 09:44
u nas uz mame elektronicke znamky
v tomto pozeram ze sme uz o krok vpredu .....a ja tento krok chvalim... vsetko prebehlo bezproblemovvo ... a konecne je okno zase kusok cistejsie a bez tohto zbytocneho balastu ktory treba kazdy rok zlepovat a lepit znova ... :yes:
18. 5. 2016 09:35
Muze mi nekdo vysvetlit...
Muze mi nekdo vysvetlit, proc by se stejny system nemohl vyuzivat zaroven pro vyber mytneho? Tohle je za zlomek ceny... Ale z verejnych se dobre rozhazuje...