Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Papírové dálniční kupony má nahradit elektronický kamerový systém

redakce AUTO.CZ
Diskuze (29)
Elektronické známky by měly výrazně usnadnit kontrolu aut pohybujících se po dálnici. Systém bude vozidla kontrolovat podle státní poznávací značky.

Ministerstvo dopravy připravilo plán na přechod od papírových dálničních kuponů k elektronickému kamerovému systému, takzvanému videotollingu. Návrh na přechod k systému, který využívá například Slovensko a Maďarsko, plánuje úřad předložit vládě do konce měsíce. Řekl mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar. Na silnicích ale systém zřejmě nebude dříve než v roce 2019.

Systém, který rozeznává poznávací značky vozidel a umí i vyhodnotit, která vozidla mají dálniční poplatek zaplacený a která ne, by měl výběr poplatků zvýšit o zhruba desetinu. "Zvýší se tím především kontrola. Každé auto, které projede, bude kontrolováno," řekl ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Zbyněk Hořelica. Zvýšit by se tak měla platební morálka motoristů, kteří si nyní v řadě případů známku nekoupí a dálnice využívají bez ní.

Na Slovensku, kde by systém zaveden letos, se podle Hořelici výnos z poplatků u osobních aut zvýšil během prvních měsíců o 20 procent. Zatímco technologicky nepředstavuje videotolling problém, jeho brzkému zavedení brání legislativní problémy. Bude totiž třeba změnit zákon o provozu na pozemních komunikacích, zejména proto se zatím počítá se zavedením systému až od roku 2019.

Loni stát z prodeje kuponů získal 4,42 miliardy korun, o 250 milionů více než rok před tím. Přestože stát dlouhodobě plánuje změnit technologii pro kontrolu zaplacení poplatku, neměl by se měnit způsob, jakým osobní auta za využití dálnic platí. I nadále by si tak lidé měli kupovat časové předplatné, a nikoliv platit za ujeté kilometry, jako vozidla s hmotností nad 3,5 tuny.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (29)
18. 5. 2016 23:39
Re: Nadšení hejlů nesdílím...
Neznám podrobnosti a nevím jestli se to dá vůbec spolehlivě dohledat. Všechny ty systémy to dělat určitě nebudou. Jen vím od mě velmi blízkého zdroje, že už před nějakou dobou, v rámci jeho práce probíhalo vyšetřování nějakého organizovaného zločinu a jedním z důkazů byly zpětně nalezené záběry z průjezdů x křižovatek po republice. V té době jsem googlil systémy, které se v ČR používají a přímo ve specifikaci to mělo tuhle funkci. Prý se to k vyšetřováním závažnějších věcí běžně využívá, určitě se do toho ale nedostane někdo jen tak.

Mimochodem mám pocit, že tou podmínkou od EU je nepoužívání na "represivní" využití. Individuální řešení závažných trestných činů bych věřil, že je v pořádku.

Jistě to nevíme, každopádně úsekové měření na automatické bázi funguje už několik let, čili využívání těchto zařízení k takovým účelům se přímo nabízí.
18. 5. 2016 18:34
Re: Dálnice jsou obecný statek a měly by byýt ZDARMA,
A to chcou někteří mýtné, protože pak by najeli po dálnici 200km takhle jedou po okresce. Upřímě bych to chtěl vážně vidět >:D Protože až zjistí, že by je to stálo stejně jako ted tak pojedou zase po okresce teda spíš tam budou parkovat i s těma co ted jezdí po dálnici...
18. 5. 2016 18:28
Re: Muze mi nekdo vysvetlit...
Protože by na té dálnici nikdo nebyl ani ten co tvrdí, že najede 200km ročně a nechce teda platit 1500, ale ani ten co najede 50k km ročně, protože na to nebude mít prachy.
18. 5. 2016 17:32
Re: Nadšení hejlů nesdílím...
Jaké mají pokrytí? Co vím, hodně kamer podél silnic by mělo sloužit jen ke sledování dopravy a policie je použít nemůže, protože na ně přispěla EU. Tohle ti dá prakticky 100 % pokrytí dálnic. Nemluvě o tom, že taková databáze vůbec není potřeba k činnosti tohoto systému. A pokud by už byla, přístup k datům by měl být podmíněný soudním příkazem. Bylo by zajímavé vědět, jak snadno by se k tomu (nebo k existujícím datům PČR) dostal finančák (ověřování knih jízd).
Avatar - Stejsn
18. 5. 2016 13:53
Re: Nadšení hejlů nesdílím...
Přenosnou elektronickou vinětu nám slibovali už několik let zpátky, nicméně bylo mi od začátku jasné, kam se to bude vyvíjet ve skutečnosti :no: