Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Řidiči osobáků vs. náklaďáci: Chybí nám vzájemný respekt!

Náklaďáky a osobáky vedle sebe na silnicích byly a budou. Společné problémy jsme pozorovali s nadhledem – zpoza volantu kamionu. Jak je vidí jeho řidič?
Zpět na článek
29. 5. 2016 20:55
17. 7. 2016 16:28
30. 5. 2016 09:45
29. 5. 2016 13:18
Nejčastější problém
Obecně problémy s řidiči kamionů nemám, jeden se však opakuje pravidelně: silnice první třídy, za sebou dva kamiony jedoucí 80 a mezi nimi mezera cca 10 m. Abych předjel oba najednou, musel bych kolikrát mít alespoň Ferrari, takže předjedu jen jednoho a zařadím se do té mezery. Načež mě kamion za mnou vybliká a vytroubí, protože má evidentně pocit, že jsem se tam příliš nacpal. Nemají ale kamiony mezi sebou ze zákona udržovat mnohem větší rozestup? A i kdyby to nebylo dáno zákonem, byl by to výraz jejich ohleduplnosti k ostatním. Sám s osobákem, když nechci předjíždět, také nechávám mezeru, aby se přede mě mohl někdo rychlejší zařadit.
Rozbalit vlákno
13
29. 5. 2016 14:50
Re: Nejčastější problém
to je první co me napadlo.
mam pocit, ze to je dany zákonem, ze kamiony musí mit takovy rozestup, aby se před nej moh osobak zaradit, na druhou stranu nesmis predjizdet, když se nemuzes bezpecne zaradit. a ted babo rad, jak to bude policajt posuzovat.

a další co občas vidam, jedu 60 tacho přes obec, kamion nalepenej na ma a tesne před koncem obci me zacne zdlouhave predjizted. tak když ho necham predjet a hned se mi ho neporadi predjet zpet, tak se za nim musim tahnout třeba i několik km, nebo s ceduli pridam, takze me nepredjede, coz ale muze bejt vnimany jako dost zavaznej prestupek. to ze se z toho dotycnej kamionak muze pos... je asi zbytecny rozvadet.
kvuli tomu ale jet dalších 200 metru 60 nez me predjede a teoreticky pak i dalších 10 kamionu za nim opravdu neminim...
29. 5. 2016 18:57
Re: Nejčastější problém
Nic přeci nebrání tomu, aby dal pokutu oběma (i když nevím, jestli a jaká pokuta je za to, že nedrží dostatečný odstup na to, aby ses mohl bezpečně zařadit). Nacpání se do nedostatečné mezery je pak podle mne horší a jen za to nedovolené předjetí ti myslím hrozí 7 bodů a zákaz řízení. Přičemž toho pravděpodobně spácháš víc.
29. 5. 2016 20:03
Re: Nejčastější problém
no ano.
když budes předpokládat, ze tam ta dira pred nakladakem je (az na par výjimek tam byt musí) a ona tam není a ty se tam nacpes, tak pravdepodobne muzes prijit o ridicak.

přitom nacpani se nekam, kde není misto je celkem bezny prestupek, a co vidim, tak docela casty je i predjizdeni na zakazu, kde to je zakazany značkou (ne jen plna cara) a za tyto prestupky hrozi odebrani ridicaku jak pises. nekdy mam pocit, ze si to spousta ridicu vůbec neuvedomuje...
30. 5. 2016 02:52
Re: Nejčastější problém
Už to předpokládání není košer. Předpokládám znamená nevím a nechtěl bych tím argumentovat (máš mít dostatečný rozhled).

Plná čára nezakazuje předjíždění. ;-)

Ano, není neobvyklé vidět někoho skákat v koloně. Nebo cpaní se do příliš malých mezer v pravém na dálnici (pokud nejde o souběžnou jízdu, jde o předjíždění).
29. 5. 2016 20:32
Re: Nejčastější problém
Nedovolené předjíždění by to bylo pouze tehdy, byla-li by tam svislá dopravní značka "zákaz předjíždění". Pak je to za pokutu, 7 bodů a půl roku až rok bez řidičáku.

Když se však vrátíš do pravého pruhu mezi vozidla, která při tomto manévru ohrozíš, je to dle mého klasifikováno jako ohrožení při přejíždění z pruhu do pruhu a za to je pokuta a 5 bodů, nicméně řidičák ti zůstává. Když bys takto předjížděl na plné čáře, dostaneš ještě, myslím, pokutu a 2 body za nedovolené přejetí plné čáry. Ale furt to není nedovolené předjíždění a neseberou ti řidičák.

Tím nechci obhajovat prasárny při předjíždění, jen konstatuji, jak je to s těmi postihy.
29. 5. 2016 20:59
Re: Nejčastější problém
361/2000 Sb.
ZÁKON
ze dne 14. září 2000
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
(zákon o silničním provozu)

§ 17
Předjíždění

(5) Řidič nesmí předjíždět
b) jestliže by se nemohl bezpečně zařadit před vozidlo nebo vozidla, která hodlá předjet,

§ 125c
Přestupky

(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích
f) při řízení vozidla
7. předjíždí vozidlo v případech, kdy je to obecnou, místní nebo přechodnou úpravou provozu na pozemních komunikacích zakázáno,

(5) Za přestupek se uloží pokuta
d) od 5000 Kč do 10000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 .. písm. f) bodů 2, 7, ...

(6) Zákaz činnosti se uloží na dobu
b) od šesti měsíců do jednoho roku za přestupek podle odstavce 1 ... písm. f) bodů 2, 7 ....

Přehled jednání spočívajících v porušení vybraných povinností stanovených předpisy o provozu na pozemních komunikacích a počet bodů za tato jednání:
předjíždění vozidla v případech, ve kterých je to zákonem zakázáno ... 7 bodu

tak pozor na to, neminim moralizovat, ale o ridicak lze prijit celkem snadno ...
29. 5. 2016 23:00
Re: Nejčastější problém
Člověče, tak jsem se na znění toho zákona díval a máš pravdu. Avšak kromě svislé značky zákazu předjíždění, přechodů, křižovatek (nejsem-li na hlavní), přejezdů apod., kde se dá jasně říci, že se tam předjíždět prostě nesmí, jsou ty ostatní body takové relativní. Jinými slovy, policie by asi měla problém ti je dokázat, pokud by opravdu nedošlo k nehodě.

Ale vlastně díky za upozornění! ;-)
30. 5. 2016 03:21
Re: Nejčastější problém
Tak metr bude asi stejný jako při tom tvém ohrožení při změně jízdního pruhu, nebo jak je to formulované (což by mělo být v obci, nebo u připojovacích a odbočovacích pruhů, kdy nejde o předjíždění). Jako laika mě napadá bezpečná vzdálenost - pokud po předjížděcím manévru nemáš dostatečný odstup vpředu i vzadu, tak to asi není bezpečné. V praxi by to asi řešili svědectvím. A dnes nikdy nevíš, kdo má v autě kameru.

Do stejného soudku spadá předjíždění cyklistů bez dostatečného odstupu od nich. Protože nesmíš předjíždět, pokud bys ohrozil jiného účastníka provozu.
Avatar - rohYpnol
30. 5. 2016 23:40
Re: Nejčastější problém
ano, hezká teorie. Ale ty vidíš před kamion, jakou má před sebou mezeru :-O ?
29. 5. 2016 19:28
Re: Nejčastější problém
Jo tohle sem zažil na východním Slovensku. Ukrajinský kamion jel za mnou a já mu vždycky mimo město ujel, akorát on jel přes dědiny 80, takže mě pokaždé dojel a pak už to nevydržel a začal mě předjíždět. akorát se před náma objevila dodávka... no sranda to byla..
29. 5. 2016 20:30
Re: Nejčastější problém
"...Když budu systematicky dodržovat bezpečnou vzdálenost, pořád mi tam bude někdo vjíždět..."

Ano, toto je presne uvazovanie vodica kamionu. Nalepim sa na toho predo mnou prave preto, ABY MA NIKTO NEMOHOL PREDBEHNUT. Akurat ma prekvapuje, ze rovnaky nazor ma aj ten takzvany "koordinator Besipu".

BTW, "krasny" zazitok s kamionom, hned na zaciatku videa. Toto mi urobit, tak sa vydycham, otocim, dobehnem kdesi na samaforoch, a rozmlatim mu papulu...
[odkaz]
Avatar - Stejsn
30. 5. 2016 09:41
Re: Nejčastější problém
No to nemusíme jezdit do Polska, i když... (firma je z Ostravy):

[odkaz]

8-s
Avatar - rohYpnol
30. 5. 2016 23:41
Re: Nejčastější problém
ze zákona ti samozřejmě musí kamion umožnit bezpečné předjetí (a zařazení před něj). Tohle je povinnost každého, ne jen kamionů.
Avatar - Googelit
29. 5. 2016 13:26
kamiony jsou oki
Kamiony nevadí vůbec. Koráby silnic se chovají zcela vypočítatelně. Před čumák jim nelezu, v zatáčce jim umožním si nadjet i přes můj pruh a pohoda jazz. A že se předjíždí nevadí, jdou vidět už z dálky. Nejhorší skupinou jsou černá lehce potuněná auta + motorkáři. Ti neví jakou prasárnu by vymysleli a umí překvapit i ve zcela banálních situacích. A konečně má Matouš reportáž jako chlap, ne jak vždycky receptář prima nápadů kdy si z kelímků na jogurty dělají stínítka na lustr apod.
Rozbalit vlákno
0
Avatar - Uživatel_5340709
29. 5. 2016 14:11
Článek je v pohodě
argumentace kamioňáků taky celkem slušná :yes: , jen u toho předjíždění na dálnici kdy jeden jede 80 a druhý 79 Km/hod. . Chápu, že ten rychlejší nechce pořád dojíždět toho pomalejšího, ale co kdyby ten přejížděný po dobu předjíždění zpomalil tomu druhému na 70-75 Km/hod., protože pak se to celé odehraje za půl minuty, a ne za 2-3 minuty, když se přetahují o 1 km/hod. . Tohle je vůči řidičům os. aut trochu bezohledné. S tím zbytkem z jejich strany souhlasím.
Rozbalit vlákno
5
29. 5. 2016 14:29
Re: Článek je v pohodě
A úplně nejlepší je, když jeden začne předjíždět, objeví se kopec a v půlce předjíždění začne ztrácet dech.

A ani není úplně příjemný, když jedeš 140 a on ti tam skočí sto metrů před tebou.. jasně, brzdy to ubrzdí...

A co se týče kamionů, tak pokud zná někdo rychlostní cestu z Lipníku do Hranic, tak cestou se jede přes obec Slavíč, kde v půlce je radar s displejem. Před obcí si předjedu poláka, aby mě za 300 metrů v obci předjel rychlostí 80 km v hodině. To asi není úplně normální. Stejně tak, když pak začal předjíždět další kamiony kousek před kruhovými objezdy.. úplně bezpečná a pohodová jízda..

ale chápu, tohle dělají i osobáky, akorát ty neváží dvacet tun.
29. 5. 2016 20:33
Re: Článek je v pohodě
Koli takym "udom" maju kamiony na slovenskych dialniciach zakazane predbiehanie. Ja osobne som skor za ohladuplnost, ale ked sa s nimi neda dohodnut, tak potom uz zostava len represia. Kto chce kam, kopnime ho tam...
Avatar - m.z.
29. 5. 2016 21:22
Re: Článek je v pohodě
Nezpomalí, protože mu to naruší např.hodnocení jízdy. Buď má ten druhý větší rychlost, nebo ať se přizpůsobí a nepředjíždí.
Avatar - Uživatel_5340709
29. 5. 2016 22:12
Re: Článek je v pohodě
Sice teoreticky máš asi pravdu, ale zpomalení o 5-10 km/hod. na půl minuty není tak strašné zlo, jako zpomalení např. 20 řidičů ze 130 na 80 km/hod. na 2-3 minuty. Logické argumenty bychom měli používat a akceptovat na obou stranách.
29. 5. 2016 22:49
Re: Článek je v pohodě
sice teoreticky mas pravdu, jenze ten zpomalenej kamion by zacal predjizdet další kamion a pak další atd, takze ve finále by se levej pruh ucpal kamiony jedoucími 80km/h, který by predjizdely ten "ohleduplnej" kamion, co ze 79 snizil rychlost na 75...

na druhou stranu i soucasny zákon o silnicnim provozu zakazuje nakladaku predjizdet, jestliže nema dostatečnou rychlost, takze by omezil ostatní auta vyrazne nižší rychlosti. a jestliže kamion předjíždí jiny kamion rychlosti o 1km vyssi, tak podle me ty ostatní auta vyrazne nižší rychlosti omezuje (80 vs 130).
nechapu, ze to policajti v civilních stihackach koupenych protipravne z penez z fondu na prevenci (ne represi !!!), nepokutuji
29. 5. 2016 20:55
Zakázat
Já bych předjíždění kamionů zakázal stejně jako na Slovensku. Všechny tyhle potíže pak jednoduše zmizí. Řidiči kamionů budou s tím zákazem muset počítat (stejně tak i samotní dopravci) a bude. I kdyby kvůli tomu měla zdražit přeprava a zboží. Klidně si to zaplatím, za ten klid a jistotu na silnicích mi to stojí.
Rozbalit vlákno
1
Avatar - honza84
17. 7. 2016 16:28
Re: Zakázat
No tak ještě že TY o tom nerozhoduješ. Sice o tom rozhodujou politický jelita ale čas od času přihlédnou k názorum odborníků a ti na to maj opačnej názor. Já z praxe vim co zákazy předjíždění kamionů jsou schopný vytvořit v nemecku - A3 Frankfurt - Norimberk - šestka Heilbronn, nebo dvojka u Hannoveru.
Lidi co vykřikujou že by zakázali předjíždění kamionů nemáj páru co by to v praxi znamenalo, ale to je daný i tim že nemáj vůbec páru o tom co to je kamionová doprava, co to obnáší tu soupravu řídit a s těmahle lidma je jakákoliv smysluplná debata marná protože zkrátka vědi prd. Jak se mi ostatně potvrdilo i v diskuzi pod timhle článkem.
Avatar - Stejsn
30. 5. 2016 09:45
Nejhorší je,
jak na sebe jezdí nalepené tramvaje. A dokonce v té vzadu ještě kolikrát ani není řidič!!! :no:
Rozbalit vlákno
0
9. 4. 2020 03:16
Souhlasím
Rozhodně souhlasím. Vzájemný respekt je potřeba. A pak je obecně důležité, jaký má rozhled řidič kamionu a zkušenosti. Někdy jezdí příliš mladí a nemají z auta respekt. A to je špatně. Je potřeba se taky starat o kabinu, aby bylo dobře vidět. Taky záleží na typu auta. Aby nebylo moc staré. Může být klidně ojeté, ale je potřeba to hlídat. Vybírat lze třeba zde: https://www.truckcentre.com/nakladni-vozy/
Rozbalit vlákno
0