Novinky
Loni jsme jeli s Themou na "road tour" dovolenou, pri niz jsem chtel navstivit co nejvic mist, ktera jsem do te doby touzil videt. Vysledek? Krome nadherneho Lugana, vikendu v rustikalni vile v Rimelle (vesnice sousedici pres kopec s Fobello, kde se narodil Lancia a toho vikendu tam byl velky Lancia sraz), navsteve Turina a zbytku puvodni tovarny Lancia atd. jsem si projel nekolik uzasnych silnic. Cestou na jih jsem nemohl neodbocit z dalnice na slavny prusmyk San Bernardino. Sice ten den zrovna nepralo pocasi, ale serpentiny zahalene v mlze a vsude spusty malych vodopadu u silnice z duvodu deste mely taky neco do sebe. Cestou domu jsme pak vyzkouseli slavne Passo Stelvio. Od hodne pratel jsem slysel negativni dojmy ze silneho provozu vcetne obytnych aut, ktery jim kazil jizdni zazitek. My tam jeli az kolem 19. hodiny vecer ve smeru od Bormia a pak druhy den rano dolu na Trafoi a hlavne v ten vecer uz byla silnice uplne prazdna. Rozhodne tedy Stelvio doporucuju, ale chce to asi zvolit spravnou hodinu. Mimochodem, ten den tam mela vylet skupinka britu ve sportovnich autech a na parkovisti nahore to vypadalo jak pri nataceni Top Gearu. Vzpominam si na Noble M12, McLaren, Jaguar XK R-S, Ariel a nekolik Ferrari a Porsche...
To nejlepsi nas ale cekalo az cestou domu pres kanton Graubünden. Kdyz sjedete ze Stelvia na Trafoi a pak se date smerem do Svycarska. Hned za hranicemi zacina ta nejlepsi silnice, po kterem jsem kdy jel. Od Münster do Davos pres svycarsky narodni park a Zernez. Na rozdil od zminenych prusmyku je na tehle silnici i dostatek rychlych zatacek, k tomu opravdu minimalni provoz, perfektni asfalt a naprosto nepopsatelna priroda kolem, o ktere jsem si do te doby myslel, ze bych ji nasel jen nekde na Novem Zelandu nebo v Kanade. Proste pohadka! :yes: Ono Svycarsko vseobecne nabizi, na vzdory vsem predsudkum, ty nejlepsi ridicsky zazitky, jaky jsem zatim zazil a vubec nevadi, ze po dalnici musite jezdit 120km/h. 😄
Z cenove dostupnejsich tipu muzu doporucit vyrazit na hory k nam do bavorskeho Allgäu. Napr. v okoli strediska Bad Hindelang je taky spousta super silnic (super jsou i v zime) a ubytovani stoji oproti Svycarsku polovinu. 😉
To nejlepsi nas ale cekalo az cestou domu pres kanton Graubünden. Kdyz sjedete ze Stelvia na Trafoi a pak se date smerem do Svycarska. Hned za hranicemi zacina ta nejlepsi silnice, po kterem jsem kdy jel. Od Münster do Davos pres svycarsky narodni park a Zernez. Na rozdil od zminenych prusmyku je na tehle silnici i dostatek rychlych zatacek, k tomu opravdu minimalni provoz, perfektni asfalt a naprosto nepopsatelna priroda kolem, o ktere jsem si do te doby myslel, ze bych ji nasel jen nekde na Novem Zelandu nebo v Kanade. Proste pohadka! :yes: Ono Svycarsko vseobecne nabizi, na vzdory vsem predsudkum, ty nejlepsi ridicsky zazitky, jaky jsem zatim zazil a vubec nevadi, ze po dalnici musite jezdit 120km/h. 😄
Z cenove dostupnejsich tipu muzu doporucit vyrazit na hory k nam do bavorskeho Allgäu. Napr. v okoli strediska Bad Hindelang je taky spousta super silnic (super jsou i v zime) a ubytovani stoji oproti Svycarsku polovinu. 😉
Jooo Passo Stelvio jsem jel mnoho krát. Vždy jednostopě. Vždy při jarním tání. Hromady sněhu kolem. Dokonce jednou při západu slunce a pak i za tmy.
Karavany a cyklisté - nic proti nim nemám, ale bylo jich tam příliš.
Karavany a cyklisté - nic proti nim nemám, ale bylo jich tam příliš.
ktore sa sli na tour de france.. "lacets de montvernier" sa volaju ... nieco uzasne... neskutocna cesta
Siel som zopar z nich na moto a atlanticku cestu by som tam urcite nezaradil. Je pekna ale je to fakt len par mostikov a pokial nie je burka (vtedy to vyzera cool ale nikto rozumny tam nepojde) tak cesta je to v norsku pomerne obycajna. V norsku je daleko viac kriajsich ciest.
Většinu z těch evropských jsem projel a mě tam chybí nejlepší oblast pro nadšené řidiče a to je asi 10 passů kolem Corvary in Badia, zatím jsem nenašel v Rakousku, Itálii a Švýcarsku nic lepšího 😉
Kua kluci to se mate. Za mych mladych casu ste se mohli podivat tak akorat na dalnice do DDR... 😒
Zajimalo by mne, zda by se nejaka pekna autostrada nasla i u nas. Alespon s delkou 50 km. Mozna by to mohl byt namet na dalsi zajimavou reportaz 😄
a) projeli jste si někdy celou československou Road 66? Je to silnice 18, vedoucí z Rožmitálu pod Třemšínem až do Humenného. Cca 800km. Dnes jsou části této legendární silnice přemalovány na silnici 150, aby se nemusela v zimě uklízet první.
Stojí to za to, si ji projet, zejména na podzim, když svítí sluníčko a žloutne listí.
b) jací "petrolheadi"? Hezká silnice se projede stejně dobře a většinou ještě lépe s dieselem pod kapotou! Pro mne osobně je volba jasná. S dieselem se lépe jezdí! S benzínovým motorem jsem najezdil něco přes milion km, a dieselem cca 800 tisíc a umím ocenit jeho příjemně pružné chování.
Stojí to za to, si ji projet, zejména na podzim, když svítí sluníčko a žloutne listí.
b) jací "petrolheadi"? Hezká silnice se projede stejně dobře a většinou ještě lépe s dieselem pod kapotou! Pro mne osobně je volba jasná. S dieselem se lépe jezdí! S benzínovým motorem jsem najezdil něco přes milion km, a dieselem cca 800 tisíc a umím ocenit jeho příjemně pružné chování.
No proste na todle tema jsem toho uz par videl, lec vetsinou min blbe zpracovany😊