Profi
Přihlásit pro přidání komentáře
Hittman
1
Mistrovský kousek
jiriik
Plně vyčerpávající... Když jsem jezdil s Tatrou 148, tak jsem pokaždé musel dvakrát výšlapnout spojku, jinak jsem tu rychlost tam prostě nedal, a když už by to přeci jen šlo, tak to byl strašný rámus. Jinak v terénu suprová o tom se nemusí spekulovat.
Ani bych neřekl, rána se ozvala když si řadil s předvolbou to jsem měl vždy pocit, že se něco utrhlo.
si to pleteš s v3s kou.... Tatra má normální synchrony...
Katikakus
Nacpat do clanku o Tatre nekolikrat Octavku a jeste stylem, jakoze nikdo jinymi vozy vlastne ani nejezdi, je opravdu hodne redaktora SM.
Že je Octavka v Česku suverénně nejrozšířenější služebák a u starších generací i velmi rozšířené rodinné auto, s tím nic nenaděláš, to je prostě fakt! :-)
vzhledem k tomu ze kazdy ridic octavie je de*bil co si o sobe mysli ze je mistr sveta a ridi soucasne sportak, nakladak, terenak, raketoplan a zaoceansky parnik tak se neni cemu divit ze jsou zde zminovani >:-[]
jozephko
Podľa názvu, ale aj podľa vyhrievanej korby výfukovými plynmi to je asi verzia pre Sibír...
Jo jo je to verze pro rusko,kde jsou ty časy so jsem je zasklíval.Měla dva bufiky a dvoje přední skla,navíc uteplením budky byla velice tichá.
aproximus
škoda, že k článku není video se zvukem motoru a vůbec celého stroje :-)
[odkaz]
nathan
Tolik žere i Hummer ve městě vole a přitom neuveze fůru štěrku....., tak k čemu pak je ten Hummer dobrý ha? >:D >:D
rohYpnol
byť docela krátký... Autor se mohl mnohem víc rozepsat, jak je to s ovládáním, jak topí, výhled, pocit z jízdy v terénu... ale beztak to bylo jen kratičké svezení... I tak moc hezké připomenutí doby, kdy řidič musel skutečně něco umět, a kdy technika v sobě nesla obrovskou hodnotu lidské práce :yes:
to nejde popsat. to se musi zazit. to pripinani uzaverek a zdolavani vseho co se ti postavi do cesty. kdyby zde neco popsali tak to je stejne jako kdyz ti vychvaluji skodovku a kdyz v ni jedes tak zjistis ze to byly kecy a je to vsechno uplne naho*vno.
Taaak a ted by nam pan "dokonaly" mohl prozradit co je idealni "nad-auto". Kdyz uz jsou teda vsechny auta koncernu VW pro "podradnou" skupinu obyvatel teto planety. ;-)
Frank51
Mimochodem jednička se na rozjezd používala jen výjimečně. V době, kdy Tatra dávno používala blokovou synchronizaci, tak všechny Trambusy a autobusy si o tom mohly nechat jenom snít.
Fána
Když jsem ve středověku jezdil s Tatrou 141 tahač. Tam (byly) posilovače. Volant metrovej, řadicí páka jak tyč od plotu a pedály velikostu skatebourdu. Bez ukazovátek na předním nárazníku se stím bez zkušeností nikam nedalo trefit. A 148 když se přilepil náklad, nakonec upadl na zem i s korbou. Neznám lepší auta než Pragovky a Tatry!
Vůbec jsem netušil, že u 148 by se při dávání půlek, mělo vyřazovat do neutrálu, trochu to popírá smysl půlení kvaltu za co nejkratší čas. Nebyla to jen chyba konkrétního kusu?
Samozřejmě že ne. Je to nesmysl. Půlky se rvaly pod plynem. Na stavbě s přeloženým denprem (až na přední kapotu) nešlo ubrat. Když bys chtěl klasicky přeředit tak pro tebe musel někdo přijet.
samozrejme ze se nevyrazovalo. pouze kdyz si daval z velky na malou pri zmene rychlosti tak to slo v poloze neutralu.
msifa
Co je to prosím Škoda 706 MTZ?
Pokud chce autor oslňovat znalostmi staré techniky, tak by měl tyto zkratky znát. Protože je jen Škoda 706 MTS. Zkratka znamená Modernizovaný Trambus Sklápěč. A dále z této zkratky vznikla lidová přezdívka Mates.
Pokud chce autor oslňovat znalostmi staré techniky, tak by měl tyto zkratky znát. Protože je jen Škoda 706 MTS. Zkratka znamená Modernizovaný Trambus Sklápěč. A dále z této zkratky vznikla lidová přezdívka Mates.
msifa
Majitelem tohoto skvěle zrekonstruovaného stroje je pan Horka, který má několik desítek starých nákladních tatravek, které postupně dává dohromady. Mimo jiné má také dakarskou tatrovku z kterou jezdil K. Loprais v letech 91 - 93 (zrekonstruovaná do podoby z roku 92) , a například unikátní tatru 111 s hasičskou letištní nástavbou (čeká na rekonstrukci).
kalousek
Citace: "... Tatra 148 už měla synchronizaci schopnou srovnat otáčky vstupní a výstupní hřídele před jejich spojením...."
A co takhle dostudovat jak funguje převodovka ?
A co takhle dostudovat jak funguje převodovka ?
Z logiky věci: podle převodů dané rychlosti(srovná to podle převodových poměrů daných ozubených kol), synchron totiž nic jiného nedělá. Srovnat něco s něčím neznamená že to bude v poměru 1:1. :-! Ale nic si z toho nedělej, pro příště si to už budeš pamatovat.
Jestli bylo cílem tvého poněkud chaotického příspěvku tvrzení, že i po srovnání původně odlišných otáček dvou hřídelí se jejich otáčky budou nadále lišit, tak doufám že takovou blbost si nebudu pamatovat nikdy
Nebuď tak omezený, pokud je něco srovnané v tomto případě otáčky pro zařazení, tak to neznamená, že budou shodné. Když si srovnáš knížky v poličce, tak také zjistíš, že nejsou stejně velké. ;-)
Nemyslím že ten omezený bych měl být zrovna já. Na rozdíl od tvého přesvědčení totiž synchrony opravdu srovnávají otáčky přesně do poměru 1:1, tedy do úplné shodnosti.
Nejedná se ovšem o vzájemné srovnávání otáček obou hřídelí jak se mylně tvrdí v článku, ale o přesné srovnání otáček volně otočného kola a hřídele na které je dotyčné kolo uloženo. Teprve při úplné shodě jejich otáček umožní synchronizační spojka jejich propojení a tedy zařazení rychlosti.
Nejedná se ovšem o vzájemné srovnávání otáček obou hřídelí jak se mylně tvrdí v článku, ale o přesné srovnání otáček volně otočného kola a hřídele na které je dotyčné kolo uloženo. Teprve při úplné shodě jejich otáček umožní synchronizační spojka jejich propojení a tedy zařazení rychlosti.
Nebudu se dohadovat. Oba víme jak to tam funguje, rozdíl je akorát v tom, že ty považuješ výraz "srovnání otáček hřídelí" za to samé jako by tam bylo napsáno,.že dojde k "synchronizaci otáček hřídelí". Já to beru tak, že jsou otáčky buď srovnané nebo rozhozené pro zařazení. Přeji ti hezké svátky. ;-)
Kdybys to takhle napsal rovnou, nemuseli jsme ztrácet čas nesmyslama. My tomu rozumíme, u redaktorů bych si ale moc jistý nebyl.
Taky hezké svátky
Taky hezké svátky
rokyta.p
Hezky repasované auto, paráda :yes: :yes: :yes: Paradoxně T148 měla ovládací síly dost velké, ale byla velmi pohodlná. Naopak T815 se řídí lehce (v rámci kategorie), ale ergonomicky na pikaču a hlavně není vůbec pohodlná.
Meziplyn nic nezkazí na žádném autě s manuálem, ani na moderním osobáku, na toš na takovém "krpálu". Pak to tam padá jak do másla, ale každý to necítí. S vyřazováním půlek do neutrálu si nejsem jistý, to se mi nezdá, ale to je jedno.
Meziplyn nic nezkazí na žádném autě s manuálem, ani na moderním osobáku, na toš na takovém "krpálu". Pak to tam padá jak do másla, ale každý to necítí. S vyřazováním půlek do neutrálu si nejsem jistý, to se mi nezdá, ale to je jedno.
axor
Můžu jenom s klidem říct,že ovládání T 148 na tu dobu bylo parádní.Řazení?Bylo obráceně a komu to vadilo?Řazení mne přišlo fantastický,půlky zařachtaly,ale to bylo normální.
xluspai@...
Dneska ty západní auta to je samá blbina na blbinu, to člověka jen omezuje, za každou cenu chtějí udělat z řidiče blbce (uživatele), do ruky mu strčit blbufoun (smartfoun) a dostat jej od volantu do kanceláře. Ale tatrovečka je čistokrevný stroj. A já mám stroje rád. Škoda že je těžké se k takovému autu dostat jen tak si zajezdit pro radost. Bydlet někde kde je hodně místa, stála by mi taková tatrovečka na dvorku hned vedle v3s. Na druhou stranu to chápu, když do toho někdo lije svoje peníze a opravuje to každou volnou chvilku, nechce aby mu někdo cizí zničil převodovku a tak tohle se nepůjčuje stejně jako manželka.