Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Ojetý Seat Altea (Altea XL a Altea Freetrack): Kam to auto zařadit

Roli plnohodnotného MPV plní u Seatu Alhambra. Komu se zdála příliš velká, či obří vnitřní prostor druhé generace nevyužil a přesto chtěl pohodlnější nastupování, měl na výběr Alteu. Auto je prostorné, ovšem spíše než zástupcem MPV je vyšším hatchbackem.
Zpět na článek
12. 1. 2017 09:27
12. 1. 2017 14:59
12. 1. 2017 17:22
12. 1. 2017 10:17
12. 1. 2017 10:37
13. 1. 2017 07:15
neregistrovaný "SR20"
Avatar - Ozzman
12. 1. 2017 09:27
Altea XL
Jednu mívala rodina expřítelkyně, takže jsem se s ní trochu najezdil. Byl to 1.9 TDI s DSG 77kw.

Dynamika vcelku odpovídající, kdo by neznal 1.9TDI, ale dle mne prkenný podvozek, po Praze dost nekomfortní. V zatáčkách sice tužší, ale rozhodně tvrdší se všemi nešvary co k tomu patří, třeba v porovnání s dobovou Octavií (stejný podvozek). Dle PP solidní spotřeba.

Interiér - kus za VW, hodně tvrdých plastů, vlastně o moc velký skok oproti o dost menší a levnější Cordobě poslední generace jsem nezaznamenal, volant byl snad totožný, vešekré ovladače taktéž. Na druhou stranu nic extra nevadilo. Kufr, což je u takového auta jeden z důvodů ke koupi byl sice hluboký, ale celkem úzký a dost pod úrovní nakládací hrany kufru. Vyndavat těžší předměty pro člověka s bolavými zády bude vyloženě lahůdka >:D

Auto mi přijde rozhodně lepší ve verzi XL, ale i tak je to podle mne podivný paskvil mezi kombikem, MPV, SUV?. Myslím, že dnes jako ojetina může být zajimavý, protože nabídne za solidní peníze ještě koncernovou techniku z dob, kdy to byl pojem, není o ně takový zájem u zlodějů, takže alternativa k naftové Octavii kombi to být může. Osobně bych ale toto auto bral jen čistě z racionálních důvodů Ceny/užité hodnoty. Seat před a po tomto období dělal daleko zajímavější auta.
Rozbalit vlákno
2
Avatar - Dinar
12. 1. 2017 14:59
Re: Altea XL
Mě Altea XL 1,8tsi dsg vypadla před pěti lety jako řešení, při zadání auta pro aktivní důchodce, tj. vysoký posaz, relat. silný benzín s automatem a kufr do kterého se vejdou lyže, a to vše s max. délkou 4,5 m, páč prostor v garáži. Je to takový univerzál s hnusným vnitřkem, ale všechny zadané vlastnosti má, navíc pět let fungovalo bez problémů, teď ho nahradí Ateca, protože důchodci chtějí navíc awd. ;-)
Avatar - Jaros71
12. 1. 2017 17:22
Re: Altea XL
Rozumné..ATECA je moc pěkná. :yes:
12. 1. 2017 10:17
Kratka altea
Vlastnim kratku Alteu 1.9 tdi. Celkovo suhlasim s recenziou, az na niekolko vynimiek.

Mne svetla pridu praveze slabe (stretavacie), aspon v porovnani s inymi autami ktorymi som jazdil/jazdim. Momentalne jazdim striedavo Alteou a starsim C-Maxom a rozdiel je velmi velky v neprospech Altey. Zeby to bolo len inymi ziarovkami?
Ja mam zadne sedacky posuvne, dokonca prava a lava strana sa da posuvat zvlast. Aj ked vzadu vozim niekoho skor vynimocne, mam ich nadoraz vzadu a kufor mi plne postacuje. Zvladol v pohode niekolkodnovu dovolenku so 4 pasaziermi. Ale mozno s detmi a rodinou by to uz bolo malo. Zase porovnam s C-Maxom, kufor ma Altea mensi, ale prezmenu ma viac miesta na nohy vzadu (je to tymi posunutymi sedadlami vzadu a plastovymi vyklopnymi tackami na prednych sedadlach C-Maxu). Altea ma tiez dvojite dno, ale ja som tu prepazku vyhodil, moc v nej zmysel nevidim. Radsej mam vacsi kufor.
Naopak, pozicia za volantom mi pride bezproblemova. Mam cez 190cm a sedi sa mi prijemne. Aj ked ma Altea cez 190t km, stale je sedacka pohodlna, urcite viac nez v C-Maxe, alebo dokonca v novom Subaru Forester, ktorym tiez obcas jazdim.
Stierace su trochu problem ked naozaj husto snezi. Skor mi ale vadia siroke predne stlpiky, kvoli vyhladu. Tuto chybu ma ale asi kazde podobne auto, vratane C-Maxu.

Celkovo mi vyhovuje. Len skoda ze najlepsi motor bol tento traktorovity 1.9 tdi. Je trochu slaby, a ten zvuk je hroza, ale zase je spolahlivy a ma velmi dobru spotrebu (podla tankovania do 5.5l/100km, v zime)
Rozbalit vlákno
4
12. 1. 2017 10:37
Re: Kratka altea
Test sem nečetl, proto se ptám majitele. To jako ty sloupky, resp. místo, kam ty stěrače hrabou veškerý sníh není vyhřívané?????
Pokud ne,, tak je to skutečně přesná ukázka německého inženýrství... >:D
Avatar - Ozzman
12. 1. 2017 10:48
Re: Kratka altea
Základnější verze rozhodně vyhřívané nejsou.
12. 1. 2017 14:26
Re: Kratka altea
ja tam vyhrievanie nemam. ale ono je to problem naozaj len ked velmi husto snezi a vtedy by ani vyhrievanie nepomohlo. proste treba zastavit a ocistit to. Minulu zimu sa mi to stalo len raz, tuto zatial ani raz. Este je dobre pouzivat v zime nejaku plachtu na predne okno, lebo ked napadne sneh, tak sa da odhrnat len smerom na strechu. to by som videl ako vacsiu nevyhodu.
Re: Kratka altea
Tak široké predné stĺpiky ak Altea má fakt máloktoré auto. Nikto iný za ne stierače neschováva.
12. 1. 2017 13:15
Ta přístrojovka...
Tyto auta měla asi nejošklivjší středový panel přístrojové desky, co jsem kdy viděl - lán prádzného levného plastu a na něm malá tlačíkta... kdo toto navrhl, zasloužil by .... 8-s 8-s 8-s :no: Také výplně dveří těchto aut působily nesmírně laciným dojmem. :-O
Rozbalit vlákno
0
Chceli navrhnúť MPV...
...nevyšlo to, tak namiesto toho, aby zvrzanú konštrukciu dali dokopy a spravili dobré MPV, tak vymysleli novú triedu... :no:
Do rodinného auta tomu chýba pohodlnejší podvozok, poriadny výhľad von, praktickejší kufor bez schodu a normálne stierače. Palubka z tenkého plastu, ktorá po zaklopaní dunela ako prázdny sud, bola už len chybička krásy.
Čo kvitujem, je nápaditý dizajn exteriéru, pokazili ho neskôr tým, že Altea bola prvá ale nie posledná s týmito líniami, takže sa ich verejnosť čoskoro prejedla a dizajn (aj forma) auta sa stali predmetom kritiky - za ktorú mimochodom dizajnér nemôže. Skrátka Toledo a Leon už mali vyzerať inak - recept VW "všetko na jedno kopyto" aj keď v emotívnejšej španielskej forme proste nebol dobrý.
Rozbalit vlákno
0
neregistrovaný "SR20"
13. 1. 2017 07:15
Hotová nádhera.
Plán splnený. Auto vyrobené a vzorom bol zemiak (brambor).
Rozbalit vlákno
0
25. 1. 2017 12:00
Motor 1.4 TSI v altee
Mám motor 1.4 TSI v Altee XL (2011), jezdí parádně, olej měním po 15tis.,zatím najeto necelých 70 tisic, ale je mi jasné, že výměna řetězu, napínáku atd. mě asi nemine, i když zatím žádné známky opotřebení, řetěz nechrastí. Je třeba to řešit při urč.nájezdu km preventivně tak jako u řemenu, nebo počkat až začne chrastit? Aby pak už nebylo pozdě...? Díky za vaše rady!
Rozbalit vlákno
0