Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Design

Zpět na článek

Jozef Kabaň a jeho práce pro Škodu: Jaké modely vlastně navrhl? A co dělal před tím?

98 komentářů

pumpkin
Na akej pozícii bol presne Kabaň v Audi? On bol ešte pod de Silvom? Niekto mi tvrdil, že Kabaň robil A5-ku, ale tá je od Satoshiho Wadu.
edit: Ďakujem za dva tradičné palce dolu. Že to ešte nejakého chudáka baví... >😁
Stephen
Někde jsem četl, že je podepsán pod minulou generací Q5.
_Karel_
Nic si z toho nedělej, tady takových ubožáků stále přibývá.
MDK
Trochu offtopic, ale pro fanoušky Kabáně, nebo jen tak pro zajímavost, na fotce číslo 2 v galerii, vidíte za volantem řídit Kabáňovo matku.
pumpkin
Kašli na to, fakt ti to nejde. :no:
Blatouch
Spise na 9 - bych rekl.

Fanklub Kabani sveho idola za jeho ulety obhajuje, ze vlastne konecne slovo meli jini - tak co vlastne Kabana delal?
Zappa
spytaj sa v BMW
tam asi celkom dobre vedia, ze co ty netušíš... 😄
Blatouch
Ja se na vyznam slova sefdesigner v BMW ptat nemusim - uz to samotne slovo sefdesigner ma svoji napln - osoba, ktera navrhuje a zodpovida kompletne za design a to pak obhajuje pred vorstandem. Zodpovednost Kabanose za ctyrokou Octu je tedy nezpochybnitelna.
Pokud to ale nekdo zpochybnuje, jako ze tady jeho fan klub ano, tak pak Kabanos nebyl sefdesigner ale sefsasek - a tomu rozumim taky. Treba to tak funguje i v BWM a cepice s rolnickami je uz pripravena, to uvidime.
Ted
aneb, kdyz je pod clankem dhouha diskuse, musime rychle pridat dalsi na stejne tema...
holden_holden
mu prej jako bonusy slibili holice a lepsi latku na monterky
rtomas
zavist je svina. ale aj tak sa divim, ze ta bavi verejne zo seba robit *. no ak ti to pomoze, kludne si ulav, Kaban tvoje zvratky citat aj tak nebude. a uplne iste je, ze nebude prispievat pod clanky o tebe. ved kto by o takom bezvyznamnom uboziakovi pisal. tvoja jedina sanca ako sa dostat do novin je cierna kronika
ryccardo
:yes: :yes: >😁 >😁
Blatouch
Fabia, Superb, Octa OK, ale facelift Oct II s rozdelenymi svetly - ostatne zbytecny - podelal, to je fakt a u Kodiho se mu nepovedly bocni linie.

Nejak to s nim slo od 10 k 5.
Ada je zase tady
Jeho posedlost "čtyřokými vozy" zničila také Kodiakva :no:
ryccardo
Ja znal taky jednoho blba co se porad snazil bejt vtipnej za kazdou cenu. Jednou jsem ho potkal s obrovskym monoklem, aby te to ty sasku nepotkalo taky >😁 >😁
holden_holden
to si sel asi grazle z putyky a pak ses potkal u zrcadla
ryccardo
Bacha ať ti nepraskne žilka >😁
Floyd
Holdene, dneska to není ani trochu ftipný. Fakt ne. :no:
Ted
mozna to neni nejvetsi rachanda, ale je to diskuze a moralizovat pro to, ze si na ni nekdo z nekoho ci neceho utahuje mi prijde moc. jsem proti stupidni vulgarite, ale hrat si tu na rytire a osobovat si pravo hodnotit humor mi prijde zbytecny. at se kazdej projevi, obrazek si o nem nasledne udela kazdy sam, ze?
_Karel_
Ano, je to diskuze, a stejně jako může jeden napsat něco úžasně vtipnýho, může mu druhej napsat, že mu to vtipný vůbec nepřijde.
Ted
a nejlepsi je ho nahlasit a redakce nam predvede, ze kluci, co se neumi rozjet s autem, kdyz meri zrychleni, maji absolutni pravdu v hodnoceni prispevku.
jupiii

hodte na me taky ban

a hlavne se nekoukejte na tele tele, mohlo by to ohrozit vasi vychovu.
kaiserlábus
Vzhledem nenadálého úmrtí toho packala vysíláme mimořádně 13.komnatu...... >😒]
lamal
myslím, že si rozhodne väčší úbožiak ako on
V6last imil
Aby si na ne osral
MDK
Tím si chtěl číci, že je Kabáň ubožák? Ty si to teda pěkně vyžereš, počkej až se sem nahrne místní F*U*C*K (FUn Club Kabáň).
Zappa
tak uz to pochop! >😒] >😒] >😒]
este stale ti to necvaklo??? >😁

fan klub?
ano, mas pravdu!
je tu jeden silny a presvedčivy fan klub - a ten si vybral prave jeho!
a to je firma BMW!
myslim,ze je to dost jasny dokaz a jeho schopnostiach.
...... silny to fan klub!
>😁 >😁
kaiserlábus
No když koukám na ty jeho pomníky tak mi to připadá, že byl zaměstnance BMW celou dobu, něco ve smyslu: "Navrhuj hnusný auta ať nemáme velkou konkurenci". >😁
Zappa
jasné!
MDK
To říkám už jsou tady, nejrychlejší klikač vyhraje zdarma aplikaci nového faceliftu Octávie na svůj starší model.
CHerokee
Kabáň pracuje pro BMW už nějaký čas. Stačí se podívat na facelift nové Octavie... to je přeci jasná sabotáž vlastního díla a úspěšného modelu.
MDK
Ne, prosím, já se na něj dívat už nechci 8-s
Ozzman
To je fakt, protože jedině Oktávka porazila BMW 3er >😒]
Ja Prvni 123
5er!

Na trojku stačí Rapid...
Ozzman
Nene, trojku 😄 mrkni do archivu testů >😁
kuny
no co chces, ma vetsi kufr, skrabku na led a jeste je levnejsi. >😒]

edit: chtel jsem rici, ze proste zalezi na vyberu kriterii.
Mig_35
Musím se ti obdivovat Cherokee. Řídit Mustanga chce pořádný koule😊
[odkaz]
CHerokee
To je fakt, ono to není auto pro každého. Nemá to asistenty co řídí za tebe a v ochraně chodců s tou douhou kapotou to není ideání. Ale aspoň se tvarově nepřizpůsobuje. Ale když už havarovat, tak bych měl před sebou rád ten velký 8 válcový blok... 😉

A mimochodem, nevěř všem evropským testům, ono je to jako s tou spotřebou....

[odkaz]
Ted
to je cesky???
Ozzman
Proč něco takového nevyrábí? Když jsem to viděl naživo, smekl jsem... takový hatch kdyby byl, tak válcuje všechny Oktávky i Golfy 😄
AntonioKekelli
No právě proto hele, VW už má Golf, Škoda už má Octavii, třetí auto by jen bralo potenciální zákazníky od jiných vozidel koncernu, a to VW nepotřebuje.
NoLimitBoy
Mozno ako Slovak niesom uplne objektivny, ale podla mna Kaban pre Skodu urobil kus dobrej roboty. Nenapada mi nic okrem posledneho faceliftu Octavie, co by nevyzeralo dobre... A SuperB je dizajnovo vyslovene pekny. Taky Rapid Spaceback ziskal niekolko dizajnerskych oceneni vratane Red Dot. Atd... A k tomu faceliftu Octavie, Kaban so ziadnym delenim svetiel vo svojej kariere nikdy nevymyslal. Myslim si, ze bol k tym delenym svetlam vyslovene dotlaceny vedenim Skody, inak si to neviem vysvetlit...
lamal
web je plny chorych hoaxov, botnetov a osob co s x registraciami trolluju diskusie, jeden chudak 3nicky a vybija si svoje mindraky, normalka co sa vzrusujes 8-s 😄
MDK
Aha, ale jinak jsi docela v pohodě ne?
lamal
nie
AntonioKekelli
To určitě ne, souhlasím že Kabaň udělal hodně dobré práce ve Škodě, ale že by byl dotlačený k děleným světlům vedením Škody či Volksu to určitě ne. Tam jsou v podstatě hodně konzervativní, respektive Volks jim nic moc nedovolí (i u faceliftu Yetiho 1 Kabaňovi zasekli ty mlhovky tak jak je měl Yeti bez faceliftu). Kabaň tohle udělal, protože si říkal že když facelift u auta které to podle něj nepotřebovalo, tak pořádnej.
Floyd
Naprosto souhlasím :yes: :yes: :yes:
HitmanPB
Čo je väčšia prestíž pre designera😒br /> a, pracovať pre automobilku Škoda podriadenú koncernu VW
b, pracovať pre "bezvýznamné" BMW - mimochodom na pozícii 1/2 výrobcu luxusných automobilov na svete...

No dajte odpoveď, ale takú, že si predstavíte, že ste Jozef Kabaň - designer a nie ako miestny kecálek 😉

Neobhajujem Kabaňa. FL poslednej ohcavky je trapas, ale môže za to Kabaň ?
Designer síce má vízie, ale musí do nich zapracovať požiadavky niekoho vyššieho vo vedení automobilky. A práve možno kvoli tomu - mimochodom, čo aj Kabaň medzi riadkami v nejakom článku naznačil, nechce sa mi to tu hľadať - radšej šiel preč.
Otázka: kto schvaľoval FL poslednej ochcávky pre výrobu: Kabaň alebo vedenie škodovky alebo vedenie VW ? 😉

AD Roomster - nájdite mi pekné auto v tejto triede....

Kabaň vs Bangle od cca roku 2000😒br />
Kabaň - navrhol Veyron, pracoval pre AUDI, potom pre Škodu
Bangle - rozdrbal v BMW design 7-er, 5-er a všetkého na čo siahol, v r. 2009 ho chvalabohu ofiko vyhodili

Súčasnosť
- kde je Bangle ? - nikto nevie
- kde je Kabaň - v škodovke a ide do BMW...

pekný večer 😄
MDK
Svět je plný neúspešných talentů a úspěšných ***ů.
lamal
ty si toho najlepsim prikladom
woody-alien
Jak víš, že je úspěšnej ? 😲 😄
Ozzman
Moc neni, chybí mu ostrovtip a nadhled místních Guru... třeba Holdena >😁
HitmanPB
... ja si pod pojmom GURU na ACZ miesto nicku holden_holden, skôr predstavím nicky - abecedne - dinar, emel, webpaja, white-label, woody-alien, a ďaľší... 8-s

ale každý máme asi iný vkus a názory 😉
MDK
Být guru na auto.cz to je jako být nejchytřejší dítě s Downovo syndromem.
HitmanPB
áno, tu je to na rozdiel od IT brandže asi prehodené naopak - ale ja to beriem nie z pohľadu acz ale z pohľadu IT brandže, kde GURU skutočne znamená GURU a nie "šašek" 😄

bože chlapi, to som vás teda ohodnotil... 8-s >😁
Ozzman
S tím Guru to byla ironie 😄 Preformuluji to tedy na krále trolů, lepší ?😊 Tam snad už Hoden a Ada a podobní zapadají 😄
HitmanPB
Yes 😉
MDK
on se setře sám ani nemusím nic psát
MDK
Nojo všichni nemůžem být tak úspešní a leštit 20 let starý Datsun Primera.
Ozzman
Lepší, než leštit kliky na toaletách >😒]
MDK
;-\
pumpkin
Čo, nezasmial si sa? To je škoda, lebo bolo to tak 100x vtipnejšie než tie tvoje pokusy, tak sa uč. :-!
NoLimitBoy
A evidentne tiez neuspesnych ***ov...
AntonioKekelli
Kabaň si tenhle facelift protlačil, samosebou někdo ve Volkswagenu to musel schválit, a je otázkou proč to nechali projít, ale tohle je Kabaňova práce a ne vedení Volksu. Podle mého to není tak hrozné, vypadá to všelijak ale viděli jsme horší a ošklivější auta.

Mě by mírně mimo téma spíše zajímalo proč Volksu vadí že Škoda by mohla s některými vozidly konkurovat jiným koncernovým vozidlům, ale to že například Seat více a více konkuruje vozidlům Škody (viz změny u Seatích vozidel v poslední době), to už jim z nějakého důvodu nevadí.
HitmanPB
Odpovedal si si sám.

Škoda je úspešná, má celkom pekné modely a predáva sa.
Odborári vyskakujú a chcú peniaze pre zamestnancov.
Seat sa veľmi nepredáva... a ďalej si domysli
Ted
jmenuj ty osklivejsi prosim, takhle se s tim da tezko polemizovat >😁
pumpkin
A pointa? Že zjavne vôbec nič nevies o Banglovi? Dnes robí to, čo časom väčšina dizajnérov a síce poradenstvo v oblasti dizajnu produktov pre rôzne medzinárodné spoločnosti. Je pomaly v dôchodkovom veku a užíva si svoju vilu v Taliansku.

Sorry, ale príde mi dosť detinské zastať sa Kabaňa a zároveň si kopnúť do Bangla. Načo? Zjavne ani nevieš na čom všetko v BMW pracoval. Nad takou E46 myslím ľudia neohŕňajú nos, kupé E63 vyzerá dnes podľa mňa skvelo a nadčasovo. Vôbec nie je dôvod ho dávať ako protiklad Kabaňovi. Obaja sú veľké kapacity a predpokladám, že aj od Kabaňa sa bude vyžadovať radikálnejšia zmena dizajnu BMW
fOE
E46 bych s Banglem uplne nepojil, za prve ji kreslil team lidi kolem Erika Goplena, za druhe v zadani bylo drzet se na dostrel e36, s kterou nemel Bangle spolecne uz vubec nic. Kde se Bangle projevil byl pak az facelift e46, kteri mnozi povazuji za zdarilejsi originalu. Treba i jo, ale to uz se jak je u BMW typicke pracovalo jen na doladovani celku, zadne zasadni zmeny, tudiz ani poplacani po rameni pro Bangla.
Pro Bangla je typicka generace nasledujici, tedy v 3er az e9x atd., to je ta generace co v top gearu sveho casu ziskala titul "Ugliest car of the year", porazejic tri ssangyongy. >😒]
woody-alien
Nj, Top Gear... 😄
A mně se zrovna e90 vlastně líbí. Jasně, po faceliftu víc, ale i tak. Jinak s tím "kdo to způsobil" to zřejmě nebude tak jednoduché. Sázím na oblíbenou kolektivní vinu. >😒]
[odkaz]
HitmanPB
V príspevku som jasne napísal - neobhajujem Kabaňa, viac to nebudem komentovať...

Viem, že Bangle má poradenskú firmu, na viac nemá po tých prúseroch v BMW.
Želám mu krásny dôchodok a dlhé roky života a pevné zdravie.

Ad e46 - to už začínal prichádzať k rozumu.

Ad e63 - to bolo jediné, na čo sa dalo v tej dobe ako-tak pozerať - dokonca som nad ňou uvažoval.

A teda tak trochu nechápem, čo mi chceš vytýkať.

Že je Bangle kapacita - o tom nepochybujem, iba v BMW mu to tak nejak nevyšlo - podobne ako Kabaňovi posledný facelift Ochcávky.
Ted
podle me Kaban muze za vsechno, co se povedlo a za vsechno, co se nepovedlo muzou ostatni a vedeni automobilky ci koncernu.

to je jasny. >😁
R32
Podľa mňa je facelift vždy problém, skrátka prekresať prvotnú ídeu - myšlienku dizajnéra ktorý navrhol dizajn komplexne, teda celého auta kde sa pohrali s každou krivkou na niečo iné je problém. Je to ako spraviť z citrónovej zmrzliny čokoládovú, dá sa to ale... 8-s
No a facelifty v Škodovke sú dosť problém, Oktávka 2 či Yeti nehovoriac o poslednom počine O3, tie výrazné facelifty sa jednoducho nedaria. Svetlá výnimka (aspoň u mňa) je facelift SuperB-a II.
pumpkin
Presne. Tragédia to býva často keď facelift už robí niekto úplne iný. Neviem koľko im do toho kecá vedenie, ale oceňujem facelifty, ktoré nie sú výrazné za každú cenu, napríklad súčasné Clio, Fiat 500, Dacia Logan/Sandero. Je to len také brúsenie diamantu, žiaden pokus-omyl.
kuny
na muj vkus byl kabanuv vkus totalni nevkus. no tak doufam, ze se ted skoda nadechne a zbavi se tech hruz, ktere tam kaban zanechal (trojuhelniky u zadni cedule, hokejka na oct. lift, kapsy na mouchy pod svetly fabie a superba, ctyroka octa, apod.)
pallas
- keď tak pozerám, tak máloktorý z úspešných dizajnov navrhol rodený nemec (ok, napríklad E36 je od nemca).
Asi aj preto teraz po libanoncovi nastupuje k chorvátovi slovák.

Ak by niekoho zaujímalo: [odkaz]
HitmanPB
Z agentúry JPP (JPŘ) sa predrali informácie, že škoda už má náhradu za zežvejkalýho vandráka Kabaňe.
Vraj by mal jeho miesto nahradiť veľmi úspešný superdesigner z ďalekej Austrálie, pod ktorého taktovkou vznikli všetky veľmi úspešné modely, ktoré sa predávajú v Austrálii a priľaľhlých kolóniách Jeho Veličenstva.
Jeho iniciálky su vraj H.H....

... žeby holden_holden ??? :-! >😁
holden_holden
jeden na konec znam lepsi.
vis jakej je rozdil mezi slovenskou svatbou a pohrbem?
HitmanPB
ak sa ma chceš niečo spýtať, tak sa najskôr nauč písať tak, aby ti človek rozumel, čo sa vlastne chceš spýtať 😉

mimochodom rozumiem aj po česky, čo vidím tebe robí dosť problémy aj písať 😊

... a daj aj pointu - určite sa tu "všichni počúráme smíchy" 😉
holden_holden
dobre nevis tak ti to prozradim.
na slovenskem pohrbu je narozdil od slovenske svatby o jedno vozraly ho*vado min
HitmanPB
si zabil, si skrátka najlepší... a aj najväčší 😉 :yes:
lamal
zrovna ty sa vyjadrujes jak alkoholik, ze by sa aj v cesku chlastalo ? si parodia na rozum
peterle
A nie len chlastá.
"Alkohol, drogy i hazard. Češi obsadili první příčku v žebříčku neřestí"
Ale asi to skreslil ožratý narkoman, ktorý prehral majetok v herni, menom holden_holden

Zdroj: [odkaz]
peterle
To píšeš o Česku. To je v čele rebríčka pijanov sveta.
https😐/cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_s… />
A je pravdepodobné, že aj toho nebožtíka zabil alkohol, s metanolom >😁
3_diamanty
za mna asi top kusky za skodu ktore dizajnom navrhol... aj ked este uvidime ako na tom bude novy yeti.... lebo dost mozno prave ten bude najkrajsi Jozkov kusok .. uvidime uz coskoro :yes😒br />
PS: u fabii III mi vizualne vadia jej velke predne svetla.... aj nazivo mi proste nijak raz nepasuju k zbytku vozu ... zvlast ked tie zadne su tak malicke.... ale inak ta tornado linka bol za mna velmi dobry tah .. autam dodal vyrysovane linie.. zvlast na dlhom superbe ta linka krasne vynikne :yes:
pumpkin
Kabaň v nejakom rozhovore sám priznal, že tie zadné svetlá netrafil, preto ich rozmeru dopomáha ten čierny rámik. Čo je ale zaujímavá vec, že aj zadný nárazník robí svoje. Na jeho spodku je taký prelis, akoby naznačený spojler. Nedávno som videl bielu Fabiu a tá to mala streknuté načierno. Vyzeralo to o kus lepšie, lebo celé to trochu zoštíhlilo.
KubikCv
Když to tady tak pozoruju...kdyby se všichni diskutéři sešli na jednom místě,......byla by z toho slušná "chráněná dílna" >😁 >😁 >😁
MDK
A ty bys nám tam dělal svačiny.
KubikCv
tak určitě,dobrej catering je základ >😁
maxi!
hopsa, som uz teda dost zrali do postele, ale toto este musim.... 😒br /> takze ten chlapec sa nakoniec dostal do BMW? To ako vazne?
Vobec som to netusil.... clovece, tak to klobuk dole! Frajer!!! :-!
radek66
U pana Kabáně mi vadí to že u škodovek schoval výfuky 😄
O5kar
Řekl bych, že tvary karosérií nových Škodovek byly spíše podřízeny vazbě na novou automatickou lisovnu dílů karosérie a rozsáhlé robotizaci při svařování. Tvary lisovacích forem tvoří stroje řízené počítači a ty potřebují stále nové programy. Takže ta vzájemná podoba modelů je celkem logická. Šetřit náklady, urychlovat vývoj se musí všude. Když tak nějak mrknete na tvary samotných VW, tak se tak nějak drží lajna.
webpaja
To by snad mohlo platit v případě, že by byly jednotlivé komponenty karoserie zaměnitelné, nebo snad ne?
sargis
BMW ma 4-oke modely uz davno, pekne zvyraznene kruhmi Angel Eyes...staci len kusok plastu na kryt skla a Kaban sa moze realizovat...a netreba ani daleko do historie, je tu motivacia urobit podobny 4-oky BMW 3 Compact aky tu uz bol.

PS - ale odchadza v najlepsom, Sup III sa vydaril, potom je to tu trochu rozpacite. Budu si ho pamatat ako stvorokeho Skodovkara, vtlacil do Skody tuto svoju stopu podobne ako to robili Bangle a Silva u niektorych modelov. 9 rokov je dlha zivotnost na jednu znacku, zvacsa staci menej aby dizajner nastolil liniu u vsetkych masovych modelov.
Ellesmerys
Nejhezčí za jeho éry je pro mě Fabia III a Superb III. Na těhle modelech jsem si oblíbil Škodovku 😄

Jenom škoda, že jde zrovna do BMW ...
Nonsens
Kabaň je pán dizajnér, škodovke dal ucelený zjednotený moderný ksicht primeraný značke a cenovej hladine. Žiadny jeho model nebol veľká minela, naopak sup3, octa3, fabka, rapid aj kožak sú vydarené. Najlepšie je to vidno na dizajne sup2 a sup3 - to je rozdiel vesmíru. Zanechal škodu v dobrom dizajnovom stave (preberal ju v dizajnovom chaose). Je hlúpe odvodzovať prácu v bmw od dizajnu škody. Dizajn sa šije na mieru značke. Evidentne si ho vybrala svetová top značka, to považujem za relevantnejšie hodnotenie jeho kvalít ako miestnych (vrátane mňa) plkačov. Podľa mňa patrí kabaň ku svetovej dizajnérskej špičke a pre škodu bolo šťastím, že ho mala.
andy2214
Hyundai, Opel, Ford.. daleko zavedenejsi znacky a v designu jen tapou, auta oslni mozna pri predstaveni, ale za dva roky vypadaji zastarale.. Holt nemaji Kabane 😉

Skodovky vzdy byly nadcasove a pomalu starly (viz O1 FL dnes, pri porovnani s dobovou konkurenci, F1, ale i S1 a S2 diky hodne povedenemu fl) ale nemely takovy smrnc jako za Kabane. Snad se najde nekdo, kdo pujde v jeho stopach.
Adamantium
Vnímání designu je čistě subjektivní věc, ale od doby, co působil Kabaň ve Škodovce se mi nelíbila ani jedna. Nejhezčí Fabie - 1. generace. Nejhezčí Octavia - 2. generace. Nejhezčí Superb - 2. generace.. Současné portfolio je velmi uniformní a krabicoidní. Doufám, že přijde někdo lepší, kdo modelům opět vrátí půvab..
MrWebsky
Kaban uz dost dlouho pro design ne delal uplne nic, celkem nic, no v kazdem pripade velmi malo.
emil stika
zkurvil co mohl. já bych nechtěl nic