Budou určitě nížší a pokud vím,xenony mají také chlazení..Nehledě na to,že výkon LED se dá regulovat,nepotřebuje pro start velký proud a zivotnost by měla být také delší..
Na jednu stranu se všemožnými způsoby řeší bezpočnost,nadruhou stranu dodnes třeba Škoda rve úplně do všeho pražárovky.Pokud chce třeba u Yeti xenony,dostane ty primitivní,se sníženým výkonem,navíc až ve vyšších výbavách a za tučný příplatek..Toto nechápu..Chceme vidět a být viděni,ale ikdyž už prémie jezdí s laserama,do aut se cpou H4,max H7..smutné..když si člověk uvědomí,kolik energie se vynaloží na výrobu různých druhů světlometů do jediného modelu,zatímco by stačil jeden s LED nebo xenonem..
Vážený pane,Yeti má velice kvalitní Bi-xenony za běžnou cenu. Už jsem si zase potvrdil, že zde píšou 15-tiletí hoši, kteří ví * o autech. Choďte poctivě do práce a můžete si koupit slušně vybavené (nové) auto.
Vážený pane..Věřte mi,že pracuji opravdu tvrdě a poctivě a že nové auto mám..S tím bixenonem u Yetiny jsem se spletl,omluva všem,ale fabia má ty slabé...jde mi o to,že světla,jeden z nejdůležitějších prvků auta, používá pořád žárovky,když jsou zde již dlouho xenony,LED,lasery..
Bydlím v horách a když jedu mým novým Masterem, nejdou dobře vidět lidé u stromů,srny a zajíci už vůbec... Když jedu s xenonem,vidím všechno,tudiž vím,jak jsou v tomhle žárovky špatné..Ve městě taktéž chodec přehlédne snáze žluté světlo,jako bílé..Nehledě k tomu,že třeba na fabii měním ženě žárovky co půl roku a je to strašná práce,narvat tam mé ruce..
a 15 let mám už 3x :-)
Mějte hezký den..
Jako chodec tedy světlomet, byť žlutý, nepřehlédnu, když se tím směrem podívám (chodí se po opačné straně, auta bývají slyšet a před přecházením se rozhlíží). Silné světlomety (přesněji řečeno je problém, když svítí do obličeje) jsou naopak hodně nepříjemné, protože pak pořádně nevidím, kam šlapu (a nutí mě to otočit se - což je nepříjemné; chci vidět, kde to auto je, protože základem přežití je nespoléhat se, že tě řidič vidí), a očím trvá déle se znovu přizpůsobit. Předpokládám, že ti nejhorší, co jsem potkal, tam měli dálkové, protože mám hlavu mnohem výš než řidič.
Na ty srny apod existuje velice jednoduché řešení, stačí používat mlhovky. Nevím jak jiný auta, ale u mýho se nechaj mlhovky seštelovat mírně do boku a značně nahoru a dolu, takže je mám nastavený přesně tak, aby mi osvětlovaly krajnici. Když pak jedu lesem nebo u lesa, tak pražím dálky a mlhy a vidím parádně. Samozřejmě že na meďoury a passaty ty H4ky a H3ky ve Favoritu určitě nemaj, ale pořád je vidět opravdu dost a něco přehlídnout je umění. Taky jde o to si pořídit lepší žárovky s vyšší svítivostí - používám Osram nightbreaker unlimited (asi 6 kilo za pár H4). Jejich svítivost v porovnání s obyč H4kou jsem sám porovnával a vypracoval o tom "laborát", za jehož informace ručím: [odkaz]
Ahoj, dej H4 LED sadu a budeš max spokojený. Bez oslnění, uvidíš suprově. Nej je osvědčený model od firmy NSSC 5S+, mám již přes rok a nevidím rozdíl mezi origo xenony či LEd origo, někdy tato sada svítí líp než origo LED.
Presne tak, zarovky uplne staci, ale zalezi kdo to dela resp jaka jsou ta svetla. Treba Mercedes R129 nebo w140 s obycejnyma H1 svitil o galaxii jinak nez dobova Octavia 1 (tam nevim co je, ale tak slepe auto jsem jeste nezazil), kde jsem si na kazde okresce musel zapinat vzdy dalkove+mlhovky dohromady misto obycejnych potkavacek, abych vubec neco videl. Dneska na w222 jsou ty chytre LEDky pohoda a na Landaku je rampa tj 2 pridane pary takze no stress.
Problem modernich aut jsou spis silene male paraboly, kde se kumuluje hodne tepla, pak je to cele cerne, nekvalita polykarbonatoveho prekryti uz jen tresnicka na dortu. Navic se proti tem vsem xenonum blbe jezdi, i homologovane mnohdy oslnuji. Xenon povazuji za mrtvy.
Dávat do mainstreamového auta LED v základu nedává smysl, vždyť výrobce ve velkém vydělává právě na příplatkové výbavě. Kdyby dal do základu podstatně nákladnější LED, tak si v případě zachování ceny výrazně sníží marže. A ne každý by to dostatečně ocenil.
Pokud by byly jen jedny světla pro jeden model,snížily by se náklady,jelikož by se nemuselo přemýšlet,co kam patří,doprava,sklady,manipulace,dost možná jiné elektro svazky..prostě by to o tolik dražší nebylo..si myslím..v každém případě je to bezpečnostní prvek k nezaplacení..
V Americe taky člověk nemusí mít jen jeden pár potkávaček apod. Tam jsou ke světlům hodně benevolentní. Jinak s halogeny máte pravdu, v USA jsem nedávno byl a opravdu tam byly majoritní halogeny, divil jsem se tomu.
full led a bixenony a nejaký veľký rozdiel vo svetle nevidím,neviem či xenony nie sú ešte lepšie.
Je ale fakt,že xenony majú ostreky svetiel a LED sú bez takže v takomto počasí to treba umývať lebo výkon klesá.
LED-ky majú ale dobré vytieňovanie objektov v protismere,príp chodcov a pod.
Nemáš pravdu, ostřik světel souvisí se světelným tokem, který světlomet generuje ne s technologií (LED vs Xenon). Takže slabé neplnohodnotné xenony (třeba Š. Rapid) nebo slabé neplnohodnotné LED (třeba Megane) nepotřebují ostřik. Ale xenony i LED s plným výkonem jej mít musí.
Nechce se mi to hledat, ale myslím, že ta hranice od které musí být jak ostřik, tak dynamické naklápění podle propérování auta podle regulí EU je 2500 lm. Takže ti co nemají ostřik a dynamickou regulaci musí být pod touto hranicí světelného toku. U levnějších aut jsou LEDky se sníženou svítivostí cesta jak uspořit náklady stejně jako u toho Rapidu s low-xenony a tvářit se přitom Hogo Fogo.
LED se sníženou svítivostí nedávno probírali na Renault News a vysvětlovali, že LED světlomety efektivněji směrují světelný tok, takže i v "objebané" variantě mohou osvětlovat vozovku podobně jako plnohodnotné xenony...Já se v tom tolik nevyznám, ale dávalo mi to smysl.
Před časem jsem četl (pokud si to tedy dobře vybavuji), že limit je sice pro všechny stejný, ale díky rozdílné metodice měření je u LED efektivně umístěný výš. Některé automobilky toho využily a ušetřily na ostřikovačích. Tenkrát to proběhlo myslím při faceliftu předchozího E a Mercedes se to myslím snažil prodat jako vylepšení bezpečnosti (snad že ostřikování světel zhoršuje oslňování nebo něco takového). ;-)
Musel bych to najít, ale psali tam snad i něco jako že zkušenosti neukázaly, že by se světlomety musely čistit (zřejmě myšleno více než ty slabší). :-) Také tam myslím bylo něco o tom, o kolik klesne hmotnost vozidla a tedy emise CO2. >:D
Asi je to jedno jestli 2000 nebo 2500, tady píše Renault, že ta hranice je 2500 lm. V každém případě je určitý limit od kterého jsou ostřik a dynamická regulace podle propružení auta povinné.
[odkaz]
O tej regulacii vysky som vedel, ale povinnost ostrekovania ma celkom prekvapila, ze zavisi na vykone. Som myslel, ze to je skor o praktickosti ostrekovania.
Regulacia u mna funguje tak, ze po vlozeni klucika do polohy "ON" sa svetla vyskovo nastavia a po nastartovani si este pobehaju zlava doprava (ako oci :-) ), asi nejaka kalibracia, ci kontrola kvoli natacaniu do zataciek. Lebo auto nerobi prisvecovanie ako je beznejsie prisvecovanim smerovkami, ono otaca priamo hlavnymi reflektormi.
Stretavacky svieta neporovnatelne s halogenkami, ale pri dialkovych je ten rozdiel este vacsi.
Ostrek mam.
Mimochodem, před časem jsem četl o návrhu z Francie pro pracovní skupinu EHK OSN, která se zabývá homologací vozidel (WP.29 IIRC), aby byla u LED povolena manuální regulace sklonu. V případě LED se ten limit týká (týkal?) jen ostřikovačů, automatiku musí mít vždy. Nevím, jestli změna prošla.
urcite nemusi. ja mam ted fungl nove E s temi nejlepsimi svetly ( halogeny - obyc led - multibeam led ) i s asistentem "prepinani" dalkovych svetel, i kdyz tady jen protijedouci auta vykryvaji svetla vypinanim diod - 84 v kazdem svetle - a ostrik tam neni.
jinak k vykonu - svetla ok ale dalkova uz nesviti o tolik vic, s takovym rozdilem jako treba halogeny. ty obyc potkavaci sviti podstatne lepe nez halogeny, o neco malo lepe nez xenony. ale ono tezko rict, ta svetla maji x rezimu a neni to nikdy jen proste on/off jako u klasiky. spolupracuji s navigaci, maji rezim pro mesto dalnici, okresky atd.
je to hezke a neni to zadny zavratny priplatek, ale uprimne oproti xenonum krome jine barvy svetla nejaky zasadni rozdil nevidim.jak jsem slysel, u levnejsich aut levnejsi led svetla nebo xenony je prast jako uhod a verim tomu, jen ledky jsou vice cool.
Mondeo dopadlu hur kvuli cene, nedokonalemu tvaru svetelneho kuzelu a predevsim pomalemu asistentu (u focuse naopak chvaleny), jinak ze by zaostaval v "silovych disciplinach" jsem se tam nedocetl.
V každém případě auto bez ostřiků nesmí na silnici pokud by mělo víc jak 2500 lm bez ohledu na technologii, běžné bixenony uvádí svítivost 3000-4000lm. Rapid přesně těch 2500 lm, Megane LED purevision 2x1250lm a všichni nemají ostřik ani dynamickou regulaci. Těžko bude mít Ford nějakou výjimku, buď ostřik a plný výkon nebo bez ostřiku a omezený výkon.
Tohle uvadi vyrobce a certifikacni autoritou je to akceptovano, nebo jsou ty lumeny i testovany pred udelenim povoleni k provozu a ty vykony ktere uvadi vyrobce potvrzeny?
Ocividne ale nejde jen o hruby vykon, takze na nejake zjednoduseni schopnosti svetla osvitit silnici pred autem jen na jedno cislo bych byl opatrny. Svetelne technice se ale nerozumim, tak budu rad kdyz do toho nekdo z oboru vnese trochu vic svetla. :-)
Tak to jsem z toho jelen. Jestli to dobre chapu, tak svetla, ktera sviti vic, musi mit ostrik a ktera mene, tak ne? Logicky mi prijde, ze by to melo byt naopak, kdyz to sviti vic, tak se to tim bordelem proste prosviti ven ne? Kdyz mi to nekdo vysvetlite, jak se to ma, budu vdecny. Diky
Co jsme mel moznost porovnat origo LED a kvalitní LED sadu v provedení H4 s čipy Philips Z ES od firmy NSSC,kterou mam jiz vice jak rok, tak dost origo LED docela propadák, už pocitově nižší svítivost a teplota až do ledově bílé, což na mokru je co se týče viditelnosti docela naprd....na to, kolik chteji za origo LED a ten realny vykon to je mizerie...
Světlomety překračující určitou hranici svítivosti musí mít autonivelaci a ostřikovače, aby šel světelný tok přesně tam, kam má, a ne protijedoucímu do očí. O to, abys dobře viděl přes zaprasené kryty, tady nejde.
Ano, nemohu ten test najít, ale predface verzi Leonu testovali nějací Poláci a proti bixenonům byl rozdíl docela propastný, prakticky poloviční dosvit a také šířka kužele (a tedy viditelnost na krajnicích a podle silnice) byla velmi slabá.
Mozem potvrdit polsky poznatok. Leon Cupra 2014 ma slabe LED svetla oproti Ford Smax 2011 s bixenonmi...a vyraznejsi rozdiel je pri svieteni dialkovymi svetlami....
je az neuveritelne, ako to svetlo pracuje a ako dokaze rozdelovat jednotlive paprsky a pritom neoslnuje a ani nesvieti do okna v aute pred sebou.
Ked je lahky opar ci hmla, tak je to zabavne na okreske sledovat, ako to neustale vyhladava miesta, kde este moze zasvietit! :-!
pekne videjko na youtube
[odkaz]
ja to mam zaple furt na auto dalkove a kdyz se rozsviti, mam vanoce a je fakt, ze jsou pozorovatelne ty efekty, kdyz se zapnou/vypnou, zuzuji se/rozsiruji podle rychlosti atd. ale co se dosvitu tyce, nejaky rozdil oproti xenonum nevidim. vlastne se musim presvedcovat pohkedem na ikonku kolikrat, jestli jsou zaple nebo ne.
cim jsem u E trochu zklamany je komfort podvozku. mam sice obyc agility control podvozek ale jen 17" obyc pneu.. a proti Superbu na 16" kdybych to mel nejak pripodobnit.. je to subjektivne lepe odhlucnene a komfortnejsi o 10-15%? Proste kde bouchal Sup, mlati i tohle, jen mirne mene. Hluk od kol neni uplne zanedbatelny + aerodynamicky hluk.. Neni to spatne, samo.. ale cekal jsem proste vic. A tak nejak od vseho. Vsechno je o stupinek lepsi nez mainstream.. ale proste zdaleka ne o tolik, jako je drazsi. Pokud srovname vybavu a motory ktere i maibstream nabizi. Trochu se nabizi, v pripade ze to neni soecigikace za 2+ mega vxraz nalesteny prd. Na pronajem ok, ale kupni cenu..
HEH, aj ked niektore vyrazy ti nerozumiem.... tak ale asi mas pravdu!
Superb je urcite zabijak pre celu skalu aut - a ako som dnes ( a asi naposledy ) kupoval AutoTip, kde velmi mudro a s PREHLADOM postavili Superb proti Audi A5 sportback ( nie je to tlacova chyba, oni NAOZAJ porovnavaju tieto dve auta!!!) A neboj, Superb aj tu s prehladom vyhral.
( ved ked mohli minule zrovnavat Kodiaq a Mercedes GLC tak co uz....) :-!
Ten AutoTip je fakt des, ja sa tiež musím presviedčať aby som kúpil ďalšie číslo... Baví ma tam pár rubrík (napr. bazar) ale tie porovnávačky sú čím ďalej tým viac pritiahnuté za vlasy. Keď si už spomenul ten minulý test Kodiaka s GLC a SantaFe, pozri koľko priestoru (textu) venovali ktorému autu, SantaFe tam má stĺpček ako v inzertnom časopise >:D zato Kodiak...
no zalezi na konfiguraci a uprimne se jeho vitezstvi nedivim. Premie ma evidentne smysl az tam, kde mainstream nic nenabizi. Ja mam e220d v cenikove cene 1,53 mil. Oproti Superbu tam není nic, co by nenabizel ani on (dobře, led svetla a widescreen cocpit u nej prijdou az v blizke době .. a kravinku jakou je HUD nepocitam) a jednoduse ten cenovy rozdil oproti nemu který je 400 tisíc tam nejak ospravedlnitelne nevidim. Urcite to není tak, ze když presednes z tohoto E do Sup 3 LaK ve stejne vybave, budes se citit jako v plecce. Ani co se tyce komfortu při jizde, při pocitu z materialu, ze zpracovani.. Jasne, Ecko je ve vsem o chlup lepsi.. ale ne proste o tolik, o kolik je drazsi. A to, ze existuji věci jako E63 AMG apod. me muze tesit, ale když holt mam 220d ve vybave kterou vsechnu mainstream nabízí také, tak je mi to k nicemu. Srovnat Sup třeba s tim mym E ve vybave za 200 tis podle me mozne je a pokud se prihledne k cene, to Ecko si to neospravedlni.
Jinak pohon na zadni kola je fajn, to auto se sklada do zatáček skvele.. jenze clovek si uvedomi, ze 90% casu jede stejne tak, ze je mu to jedno.. A 4Matic hadam takova slava nebude.
Moje vytky smeruji hlavne k odhlucneni a komfortu podvozku, kde jsem cekal proste vic. Nerikam ze je to spatne auto, vůbec..
Jinak sranda je navigace.. kdy jsem si po par pokusech na celni sklo prilepil zpatky tomtoma, protože nez do Comandu něco zadam.. radsi to vzdam. Nemel jsem nakonec ani nervy na to dokoncit registraci protože jsem nakonec proste nebyl schopny tam vepsat všechny potrebne udaje. ZLATA dotykova navigace v koncernu,ktera mimochodem, je v zornem poli ridice uplne stejne jako tohle, navíc prichodem digi pris stitu uz to bude uplne srovnatelne.
Jasne, nie je tam žiadny rozdiel.
A ten nový pyšny nový hlinikový motor a 9 stupňový automat predsa nebudeš spominať , no nie? Kravinku ako headup dislay? Widescreen a ILS MULTIBEAM LED svetla spominaš ako ďalšiu výbavu v škodovke!?
No čo k tomu dodať - asi tolko, že si v podstate šťastný človek, keď necítiš rozdiel pri presadnutí z E klasse do Superba.
Blahoželam!
to jsou jen marketingove kecy. me je jedno jestli je motor z hliniku nebo hliny, jestli tam jsou xenony nebo led svetla kdyz oboje sviti skvele, hud je blbost k nicemu.. jak sem rekl.. vse je o stupinek (ale nerekl bych tvrde znejici "o level") lepsi.. urcite. ale znovu.. ne o tolik, o kolik je to auto drazsi. k memu autu ma Superb z hkediska vybavy i motorizace adekvatni protinabidku a ten rozdil proste neni takovy, jako by se mohlo zdat. kdyz si vezmu ze sedim v aute za 1.5 mega.. proste zadny wow efekt se nekona. v zadnem aspektu. proto mluvim o zklamani, spis asi prehanem ocekavani.
ano, muze tam byt osmivalec benzin, adapt podvozek a vybava za dalsich 500 tisic.. ale ja mluvim o konkretnim, rozumne vybavenym modelu, dnes uz ani ne zakladni motorizace a s vybavou za dveste tisic..
aha, chapem.... 9 kvaltov a vyborny, moderný motor, ktory je podstatne lahši, lepsie sa zahrieva a nahodou ma aj super spotrebu ( porovnaj s A6 alebo bavorak 520 diesel) su iba marketingové kecy?!
Tebe je fakt dobre, ty vlastne sám sa opisuješ ako clovek, ktorý to beztak nevie oceniť a ani to nerozozna, či ma najkvalitnejsie multibeam inteligentné osvetlenie alebo nie - to nema cenu popisovat rozdiel v jazde. :-|
Kamoš, rozhodne si kupil ( či skor prenajal) špatné auto! Či skor uplne zbytočné?!
Tak to ale dnes je... Mercedes uz neni komfortove co byval. Navic jeho vzduchovy podvozky ve vyssi stredni povazuju za tragicky napr oproti audi a6...
Takovy rany to dava, ze je to ostuda
nadruhou stranu, pri ostrejsi jizde umi pekne ztuhnout a hezky drzi. neni to spatny kompromis, spis chci rict, ze proti mainstreamuto neni zadny diametralni rozdil a Suoerb nijak zvlast neztraci. Tam kde mlati jedno, mlati i druhe. MB je na tom z hlediska odhlucneni podvozku jen. ne uplne podstatne lepe.
Súhlas, v jemnej hmle či opare je úžasné sledovať ako si LED "robí čo chce" a divadlo začína keď sa objaví auto v protismere... :-) Fakt super, akurát som sa pár krát zamyslel nad tým, aká bude spoľahlivosť tak sofistikovaného systému. :-! Zblbne jeden senzor a čo potom, kam budú svietiť?
Driv jsem kupoval taky levne halogenove zarovky, cca do 100 Kc, jenze jsem je musel menit nekolikrat do roka, protoze porad "praskaly". Kdyz jsem zkusil koupit drazsi, asi 300 Kc za kus, tak jsou tam uz radu let a uz ani nevim, kdy jsem ji menil :-)
(ceny jsou orientacni, uz je to fakt davno)
Co vím já tak to není tak jednoduché. Já kupoval NightBreaker od Osramu jako lepší žárovky a myslím že se právě říkalo, že svítí lépe taky díky slabšímu vláknu a že pak může být životnost v důsledku i nižší... což teda nepotvrzuju, mě docela držely.
Starý NB měly přežhavený vlákno jak říkáte. Dneska jsou na trhu NightBreaker unlimited a NightBreaker Laser. Unlimited jsou víc bílé a svítí fakt parádně. Podle dostupných info by měly lasery svítit ještě o chlup víc, ale za cenu nažloutlého světla. Sám NBU používám v autě už rok a je to znát, navíc mi zatím nepraskly. Kdyby to někoho zajímalo proč se vyplatí si připlatit, tak jsem asi před rokem testoval NBU vs klasika na letištní ploše a vypracoval o tom takový menší laborát. Odkaz na laborát zde: [odkaz]
Tak ledky hlavne maji smysl ve spojeni s Matrix LED technologii( nebo jak to nazyvat) kdy lze menit tvar a intenzitu vyzarovaneho svetla na zaklade situace na silnici a okoli... to bych videl jako nejvetsi + ktere mi tam chybi
Xenony zvládly prakticky všechno co LED. Na svém vrcholu zvládly i dálkové s vystíněním jiných aut. Na matrixech je pěkná ta mechanická jednoduchost, která jim umožňuje to vzít dál.
ako starsi panko si rad priplatim za kvalitne svetla a uz na oboch CLS som bol spokojny, a nove C prinieslo este viac prepracovane reflektory.
Mercedes sa celkom aktivne snazi zdokonalovat svoj ILS system a aj nove E dostalo nejake zlepsenia ( MULTIBEAM ).
Na Discovery je problem s prepinanim dialkovych svetiel - casto reaguje uz prilis neskoro a tak som radsej na okreskach prepinal rucne, mercedes to ma lepsie zmaknute. :-!
Ty tam uz mas 84 casticove ILS predosle E malo len 24 x diodovky ...nove uz rozoznaju mokru vozovku, znacky oproti atd. tlmia aby sa neodrazal lesk naspat vodicovy do oci. Vykrajuju aj stretavacie nie len dialkove atd. Tieto nove ILS su najlepsie svietidla momentalne na trhu. Pozri Topspeed.sk ten chlapik sa nad tymi svetlami rozplyval...
Vsetko je to marketing treba len strhnut Skoda znaky a nalepit tam MB hviezdy...Tie ILS svetla co ma dnes MB bude mat urcite jeden den aj Superb podla toho rychleho vyvoja tipujem tak za 7 - 10 rokov ale to uz bude MB ILS zase o 10 rokov vpredu alebo to je len marketing a vyvoj tych svetiel trva tyzden a stoji 100 Euri...Este Skoda nemoze mat nikdy Audi svietidla to uz ale moze byt marketing policy... :-)
Zapomneli jste zminit zivotnost LED, tedy fakt, ze ji nezname.
Take by bylo zahodno podotknout, ze staci COKOLIV a menite cely svetlomet. Jedna dioda z te hromady prestane svitit? Rovnou cely svetlomet.
Zadny vymenit zarovku nebo vybojku. Predni, zadni, velky, maly, to je jedno, proste kupujete uplne novy svetlo.
Jo a kdyz je to napr. zadni lampa a koupite novou a ta ma trochu jinou barvu nez ta na druhy strane auta, tak to uz porusujete predpisy, meli byste koupit rovnou OBE zadni lampy!!!
Zamyslete se nad tim, jaka je to blbost. Driv jsme vymenili zarovku v blinkru nebo v brzde atd. a bylo to.
Ted jsme ve tretim tisicileti a kdyz zhasne jedna z 50 LEDek v zadnim blinkru, kupujete rovnou jednu az dve zadni lampy. Sranda.
No to jsou trochu silná slova. Ptal jsem se na to a žádný zákon toto neříká. A to je trochu problém. Už jsem viděl spoustu aut, kde pár diod nesvítilo, proto jsem se na to ptal při školení na služebák. V podstatě to je na posouzení polišem a protože by se lidé mohli soudit a asi by vyhráli, tak do toho nevrtají. Na druhou stranu když dvě z padesáti nesvítí, tak to asi problém není, při konstrukci se světelný tok nadsadí.
Zákon je prostě pozadu, tradičně. Ale chápejte, jsou důležitější věci, třeba kamery, ojeb mýta, pokuty za rychlost...
Hele, to by mě taky vážně zajímalo, jak se k nesvítícím ledkám staví STK. Protože už jsem viděl hromadu starších aut, kde svítíla jen část 3. brzdového světla a prošli technickou. Nevím, zda to na STK jen tolerují nebo jsou nějaká pravidla, kdy světlo ještě projde a kdy ne.
Když ti z 10 ledek v brzdovém světle nesvítí jedna, tak se mi nezdá, že bys kvůli tomu musel kupovat celé nové světlo...
Upřímně, kdyby to LED světlo bylo uděláno pořádně, tak na něj po dobu životnosti auta nesáhneš. Žárovka je naopak spotřební zboží a čím méně mám žárovek v autě, tím lépe pro uživatele.
Kolik stojí přední světlomet LED v autorizovaném servisu? 15000? (Odhaduju, podle auta bude cena různá). Jeho cena od prvovýrobce směrem k automobilce bude cca desetinová. Myslím si, že světlomet bez výměnného modulu LED (nebo jednotlivých LEDek) bude výrobně levnější a spolehlivější (vlhkotěsnost, atd.). Cestu bych viděl v tom, že by to mohl být komponent, který má mít z principu věci životnost auta (tzn. například 10 let záruka) a mohlo by se uzákonit, že komponenty s takovouto životností v případě poruchy budou prodávány jako originální náhradní díly s maximálně 100% marží (a ne 1000% marže, jak je dobrý zvyk automobilek; sem by se mohly zařadit třeba i rozvodové řetězy, turba, filtry pevných částic, vstřikovače, palivové moduly, výfuky, atd., atd.). Dělá se to dnes všechno tak, že je to prakticky nerozebíratelné, tzn. neopravitelné, a marže na náhradních dílech jsou zcela nehorázné. To, si myslím, by mělo být předmětem regulace.
zivotnost LED se udava kolem 50tis hodin, u bilych a modrych cca polovina.
a není to tak, ze by po ty době prestaly svitit, ale intenzita klesne na polovinu, takze porad sviti.
na zivotnost ma velky vliv teplota, tedy vysoka teplota = zkraceni zivotnost az tak, ze LED muze klidne odejit. ale když se to s teplotou neprezene, LED je velmi spolehliva.
když vidíš castecne nevitici ukazatele rychlosti, chyba nejspis neni v LED, ale v budicich
když ti odejde budic, nesviti ti nic, když odejde 1 dioda, zbytek muze svitit. zalezi jak to je udelany a jestli se dioda zkratuje, nebo prerusi.
navíc když odejde dioda, tak se to da celkem jednoduse opravit, budic bude nejspis specielni součástka bez oznaceni a normalne nedostupna
Vysoce pravděpodobně rozumně nepůjde spravit ani jedno. Není to obvykle děláno tak, že bys to prostě rozebral, vyndal součástku (diodu) a zase složil. Drahé jsou samozřejmě zejména ty diody. Svítivé diody už existují několik desetiletí, ale tyhle výkonné, které obstojí v aplikacích jako je přední světlomet auta, jsou technologicky poměrně nové výrobky a z principu věci značně choulostivé. Asi těžko bych hledal náhradní LEDky někde v prodejně elektrických součástek.
Jen tak pro zajímavost - před čtrnácti lety na výšce nám jeden profesůrek ukazoval žhavou novinku - červené světlo pro signalizaci na železniční přejezdy tvořené z LED - tehdy výkonnostní libůstka v oblast LED. Říkal, že jednou možná dosáhnou LEDky takového výkonu, že by se dali použít i jako hlavní světlomety do aut ;-).
diody budou nejspis zapojeny po několika v serii, tech serii tam bude vic a kazda serie je napajena vlastním kanalem.
prerusenou diodu nemusíš vymenit, ale muzes ji zkratovat a ostatní budou svitit.
navíc tim, ze to funguje jako zdroj proudu tem zbylym diodam neublížíš.
az bude za par let někdo u 10 letyho auta resit, jestli za novej svetlomet vyklopit 5-10-20tis, nebo se v tom pohrabat, myslim, ze zvitezi ta 2. varianta
diody za posledních par let hodne poskocily. svitivost během cca 10 let stoupla tak o 2-3 rady u bezne dostupných diod.
v normalnim krame typu GME, GES... toho moc nekoupíš, to musíš jinam
Moderní LED světlomety mají napájení LED funkcí řešené pomocí externích ECU jednotek (DC-DC měnič), které pokud odejdou do křemíkového nebe, tak není problém je vyměnit. Taky se začínají prosazovat výmenné LED zdroje, takže pokud odejde na PCB nějaká LEDka, vymění se jen část světlometu, nikoliv celý - ale není to pravidlem.
Jinak článek je opravdu komedie, pobavil mě i hodně mých kolegů....
ano, DC-DC menic je zaklad vpodstate všech obvodu pro napajeni napajeni LED, které nejsou urceny jen pro signalizaci. vsadim boty, ze to tak je i u podsvetleni displeje v mobilu.
ja se jen obavam, ze to nebude standardne dostupna soucastka ani u velkych obchodu dostupných pro beznyho smrtelníka - tedy typu tme, farnell, mouser, rs-components ...
tak DC-DC měnič je jen jeden blok celé ECU jednotky, která LED funkci živí. Zbytek je procesor a další logika. Pokud je taková jednotka vadná, dá se v autorizovaném servise vyměnit, určitě nejde koupit někde bokem.
I signální LED funkce jsou často napájené z takovýchto jednotek, např. TOP světlomet na nový faceliftovaný Golf má takové jednotky dvě, jedna pro signální funkce (DRL/PO/DI) a druhá pro hlavní funkce (Low beam, High Beam, Corner Light).
Pro představu stačí googlit např. LED LEIMO...
Z osobní zkušenosti s provozem těchto zdrojů světla vychází pořadí 1.bixenony, 2.halogeny +50% - 100%, 3.LED, 4.obyč halogeny. Navíc LEDky jsou fajn pouze na tlumená, v dálkových fatálně propadají i proti obyč halogenům, na takovém voze byla při častých nočních jízdách vždy nutnost doinstalace přídavných dálkových světel. Co se týče životnosti světelných zdrojů obecně, je nesmysl svítit ve dne hlavními světly a pokud vozidlo jimi není vybaveno z výroby, vždy je zásadní doinstalovat DRL, obyčejné univerzály vyjdou na 7-8 stovek a hoďku práce. Na závěr poznámka - halogenům značně škodí časté rozsvěcení, ať již při startu nebo při přepínání tlumené/dálkové, proto pokud je to možné, doinstaloval jsem spínač, paralelní se světelnou houkačkou. Výsledkem je, že tlumené svítí stále a jen se přidávají dálkové, tzn. svítí obě vlákna najednou. Osvětlení vozovky je pak lepší, než při samotných dálkových a není nutné použít přídavné dálkové světlomety.
to je ale pekna blbost... skoro všechno.
Audi A6, BMW5, Mercedes CLS, všechno ma LED na urovni, které s zadnymi halogeny nelze srovnat a i dalkove sviti super
me nejlepe svitici auto ale bylo BMW 330cd, kde byly adaptivni bixenony doplnene soucasne svitici parabolou s halogenem na dalkove. ty ale neclonily jednotliva auta...
Áno po svete behá mnoho Leonov a Astier s doinstalovanymi "prídavnými diaľkovými svetlami" >:D
Schválne som vybral tieto dve dostupné autá. Taký MB E je zas úplne inde....
LED mám v Passatu, je to kvalitativně shodné s Xenonama (u Sharana), obojí patří k tomu lepšímu, co se na silnicích může potkat. Výbojky v Sharanu se vysvicují a škodí jim to zapínání a vypínání, LED se prakticky nevysvicují a rozhodně jim nevadí zapínání a vypínání (to je ostatně jejich největší přednost oproti Xenonům). Uvidíme celkovou životnost. Halogeny jsou oproti obojímu samozřejmě výrazně horší, hlavně v šířce kuželu (nevidíš dále do boku).
U Halogenů zcela běžně tlumená světla nevypínáš, pouze zapínáš k tomu dálkové navíc. Dvouvláknové žárovky jsou u osobáků snad jen H4ky a upřímně, je to dost nešťastné řešení (a dávno překonané). Jinak slabinou halogenů je právě to vlákénko jako takové, které prostě nic moc nevydrží.
Přidělat si na běžné osobní auto přídavné dálkové halogeny, to už je v dnešní době docela úlet.
Nesmysl. Měl jsem bixenony v sharanu 2011 a svítily výborně. Akorát mi odešla jedna výbojka od neustálého spínaní (tunel, vjezd pod most, garáž, atd.), než jsem ho ve 120 tisících prodával.