Technika
Přihlásit pro přidání komentáře
Anonym
Největší level vypínání válců dělal můj děda na embéčku a posléze na žigulíkoví.
Z dlouhého kopce vypnul klíčkem zapalování.
Musím mu říct, že se blíží doba,kdy to díky strašnému zkomplikování, prodražení a snížení životnosti dokážou auta sama. Jistě mu to udělá radost.
Z dlouhého kopce vypnul klíčkem zapalování.
Musím mu říct, že se blíží doba,kdy to díky strašnému zkomplikování, prodražení a snížení životnosti dokážou auta sama. Jistě mu to udělá radost.
Dědu dávno napodobily hybridy = navíc tou cestou z kopce tankujou
???
Dědu dávno napodobila většina moderních nebzínových motorů... už moje Alfa 164 z roku 1995 má při brzdění motorem nulovou spotřebu... prostě nevstřikuje benzín.
Dědu dávno napodobila většina moderních nebzínových motorů... už moje Alfa 164 z roku 1995 má při brzdění motorem nulovou spotřebu... prostě nevstřikuje benzín.
Vypnuté zapalování ti ale umožňuje jet na neutrál (tedy nebrzdit motorem) a nespotřebovávat palivo.
jasně...tys mi chyběl
tankuje kinetickou energii, kterou vyrobil ten bemíňák, buď tím, že se rozjel, nebo že vyjel na kopec.
Můj děda není žádnej hybrid, kámo!!!!
😄
Viděl na vlastní oči Caracciollu a Chirona, na tvoje elektro řeči není zvědav! :-!
tankuje kinetickou energii, kterou vyrobil ten bemíňák, buď tím, že se rozjel, nebo že vyjel na kopec.
Můj děda není žádnej hybrid, kámo!!!!
😄
Viděl na vlastní oči Caracciollu a Chirona, na tvoje elektro řeči není zvědav! :-!
Rozjet se na ten kopec musíš s čimkoli = jen ten hybrid díky tomu pak tankuje 😉
Rozdíl kterej oslavuješ je že ty při jízdě z kopce i při sebemenšim přibrždění šoupeš destičky a vyhazuješ energii z vokna = kdybys byl taky chytrák radši bys jí zachytával 😄
Rozdíl kterej oslavuješ je že ty při jízdě z kopce i při sebemenšim přibrždění šoupeš destičky a vyhazuješ energii z vokna = kdybys byl taky chytrák radši bys jí zachytával 😄
To mi připomnělo film Jízda, kde takhle tragicky skončí jedna na tu dobu pěkná Vectra >😁
Kamarád toho docílil ještě hustší metodou 😄 . Měl favorita, kterej měl pořádně najeto (víc než 400k tuším) a nikdo se o něj nestaral. Někdo zapomněl kdysi utáhnout svíčku na jednom válci, takže zaoxidovala. Další válec zas neměl dost komprese už nevím proč. V -15°c jel chvíli na dva válce, pak na tři a po 1km na 4 >😁 . Dělali jsme si z něj srandu, že má HTP. Akorát tehdy nebylo domyšlený že do vypnutyho válce nemá jít benzín 😐
Ale všechna čest jeho favoritovi, jak ten kámoš ho trápil (třeba jezdil skoro bez oleje a vody, tankoval nekvalitní benzín z HDB,..) , ale rozvody pořád chrastily dál uvádějíc auto v pohyb, než šel před měsícem na šroťák kvůli obrovským zrezlým dírám - neprošel by stk.
Ale všechna čest jeho favoritovi, jak ten kámoš ho trápil (třeba jezdil skoro bez oleje a vody, tankoval nekvalitní benzín z HDB,..) , ale rozvody pořád chrastily dál uvádějíc auto v pohyb, než šel před měsícem na šroťák kvůli obrovským zrezlým dírám - neprošel by stk.
Je to na dobré cestě.... k elektroautům. Žádných válců nemaje, není co vypínat. A že se exhalace jen přesouvají do míst s těžbou drahých kovů, s centralizovanou výrobou akumulátorů a elektrické energie? To není důležité, v těchto oborech se limity vypouštěných škodlivin zpřísňují zpravidla jednou za průmyslovou revoluci.
Moudrost evropských zákonodárců si uvědomí až naši potomci.
Přitom jediným řešením exhalací je přeci zásadně omezit přepravu osob a nákladů na vzdálenosti větší, než 300 km. V autech, autobusech, letadlech i lodích. Vše, co se přepravuje mimo region výroby je z pohledu dnešních technologií lumpárna, sebevražda lidstva. To platí i pro elektrickou energii.
A proto: whiskola!
Moudrost evropských zákonodárců si uvědomí až naši potomci.
Přitom jediným řešením exhalací je přeci zásadně omezit přepravu osob a nákladů na vzdálenosti větší, než 300 km. V autech, autobusech, letadlech i lodích. Vše, co se přepravuje mimo region výroby je z pohledu dnešních technologií lumpárna, sebevražda lidstva. To platí i pro elektrickou energii.
A proto: whiskola!
Uživatel_5340709
předběhl, ale stejně to napíšu: " Je tam těch chojovin co se může posr....... v motoru málo?" >😒]
/poslední spolehlivé řešení je el. vstřikování a systém VVTi a jeho obdoby, všechno ostatní se více či méně ser..... , a nebo se to projevuje na hrubším chodu motoru/
/poslední spolehlivé řešení je el. vstřikování a systém VVTi a jeho obdoby, všechno ostatní se více či méně ser..... , a nebo se to projevuje na hrubším chodu motoru/
lled
...redakci s timto docela hodne zkusenosti, ze? Vetsinou jedete na 1 valec - viz ta skodovacka vata-balast, ktere uz ani nelze nerikat reklama a obcas, kdyz - kdyz vlastne ani nevic co - zapnete tech valcu vice a napisete jeden zajimavejsi clanek ze sta (ne, opravdu ten pod kterym pisi to neni).
P.S Vetsinou prechazim do diskuzi a clanek ani nectu.
P.S Vetsinou prechazim do diskuzi a clanek ani nectu.
A přitom tý značce vlastně škodí... existuje skupina, často nazývaná oVWce, která si stejně nic jinýho než škodovku nekoupí... a tam je podobná nalejvárna mařením peněz.
A pak existuje skupina, který by si třeba i některou škodovku koupila, ale ta drsná demagogie a tupá adorace i věcí, co se evidentně nepovedly vedou k tomu, že to neudělá z odporu k těmto praktikám.
Takže u těch ta nalejvárna situaci jen zhoršuje - takže je to mařením peněz.
A naposledy nepochybně existuje skupina lidí, co jsou zapřísáhlými odpůrci značky ... a tam to už nalejvárna nezachrání... takže je mařením peněz.
😄
A pak existuje skupina, který by si třeba i některou škodovku koupila, ale ta drsná demagogie a tupá adorace i věcí, co se evidentně nepovedly vedou k tomu, že to neudělá z odporu k těmto praktikám.
Takže u těch ta nalejvárna situaci jen zhoršuje - takže je to mařením peněz.
A naposledy nepochybně existuje skupina lidí, co jsou zapřísáhlými odpůrci značky ... a tam to už nalejvárna nezachrání... takže je mařením peněz.
😄
PavelZ
Doba přeje zavádění takových blbostí, jako je vypínání válců a nebo onen neoblíbený Start Stop systém. Až bude všude zavedeno, pak nejvíce prodá ten, kdo tyto nesmysly zruší. Ale to musíme do křížku s EU. Odnese to opět jen zákazník - ten, co platí. Vypínáním motoru u Start Stop systému se nedochlazuje ložisko turba a servis bude mít žně - má zajištěno. Pro servis např. u Felicií s motorem 1,9D velmi dobře vyšla výměna předepsaná po 7500km. Takové časté servisy výměny oleje vyšly zákazníka, jako by za auto utratil dvakrát tolik. Tenkrát u těchto častých olejů by EU byla také velmi spokojená: za vůz dvakrát tolik na dani pro provoz státu a při skladování to zabere méně místa než dva - a ten neviditelný neškodí životnímu prostředí. Dnes ale kupodivu platí, že se doba servisu oleje prodloužila, aby se mohla v budoucnosti opět zkracovat pro zisk autosalonů, servisů či obchodníků. 😉
Koukám že když se vohákneš vypadáš úplně jinak než včera = skoro bych tě nepoznal 😄
Ta zelená kravata je super
A jinak jasnej souhlas :yes: 😄
Ta zelená kravata je super
A jinak jasnej souhlas :yes: 😄
Stop Start systém bude brzy nahrazen 48 V startovacím alternátorem. ten bude mít takovou sílu že opakované starty ani neucítíš. De facto budou rozjezdy vždy na elektřinu a poté se přidá spalovací motor.
Bude to tak efektivní systém (nic drahého) že umožní spalovacím motorům dosáhnout efektivity full hybridu od Toyoty a dále se sníží poptávka po EV.
Toto je cesta do budoucnosti.
Bude to tak efektivní systém (nic drahého) že umožní spalovacím motorům dosáhnout efektivity full hybridu od Toyoty a dále se sníží poptávka po EV.
Toto je cesta do budoucnosti.
Jj přesně takhle funguje hybrid = předpokládám správně že si proti nim = zatimco tohle se ti líbí 😉
Toyotu bych zde moc neuváděl. Ne pro konkurenční boj, ale že jsem v Toyotě pracoval a zdaleka nedosahuje kvalit, už dávno ne. To bylo kdysi za stařičké Corolly, kdy se povedlo kvalitní auto. Od té doby Toyota bere slovo kvalita jako argument pro zákazníka, který více jak často je pak překvapen skutečným stavem, který má do kvality daleko.
KANKUNEN
S kopce to nemá velký význam >😒]
Přečti si článek o Continentálním 48V dieselu, tam se palivo v době kdy by se ho mělo spotřebovat nejvíc šetří přiřazením 48 V elektromotoru
Jojo, hybridy a EV mají nový problém, elektrodiesel s opravdu nízkými emisemi NOx ve všech režimech
(a už se to vyrábí, jen nebudu citovat kdo to vyrábí, Ádu by kleplo)
Jojo, hybridy a EV mají nový problém, elektrodiesel s opravdu nízkými emisemi NOx ve všech režimech
(a už se to vyrábí, jen nebudu citovat kdo to vyrábí, Ádu by kleplo)
Elektrodiesel. >😁 Vždyť je to také hybrid.
Viz vlákno Jako Start Stop systém 11:17 a 11:18 = WinDiesel bude mít dneska špatný spaní = fakt mu to asi nedošlo 😄
Někdo komu něco nedošlo z toho rozhodně nemůže mít špatné spaní, odporuješ si.
No ale Ty to v hlavě vůbec nemáš moc srovnané, což Ti nedochází, a proto z toho nebudeš také mít špatné spaní. >😁 >😁 >😁
No ale Ty to v hlavě vůbec nemáš moc srovnané, což Ti nedochází, a proto z toho nebudeš také mít špatné spaní. >😁 >😁 >😁
Ne nebudu >😒]
Trochu ses do toho zamotal ale podstatný je něco jinýho: Odteď se ti teda hybridy líběj? 😉
Trochu ses do toho zamotal ale podstatný je něco jinýho: Odteď se ti teda hybridy líběj? 😉
jo je :yes: ale ne full hybrid, srdcem je 48 V alternátor a má to jen malou baterii, jen na okamžitou akceleraci a starty. Ale dá se využít rekuperovaná energie a o to jde.
Takže vlastne to čo Toyota rieši celý čas, len tu sa pracuje s nižším napätím. Malé batérie a pomerne slabý elektromotor je to čo sa Toyote vyčíta, keď nevie isť na elektriku ďalej a rýchlejšie. Ale teraz je to vlastne výhoda. Lebo ak by si náhodu nevedel, predstavitelia Toyoty sa už dávno vyjadrili, že plug in je len ofajč na EU emisie. A batériu používajú hlavne ako zásobník energie pre vykrívanie š***ek. Pri jednom spomalení zo 100 na 50 nabiješ polovicu využiteľnej kapacity. Celý systém Toyoty je malý a kompaktný. Napríklad v Yarise to oproti verzii s CVT pridá len 65kg. Pri Golfe hybrid pridal 300kg.
Ale inak som na 48V zvedavý, lebo by to mohlo byť využiteľné aj s manuálom. A hlavne by z auta vypadlo vysoké napätie. Aj keď tu si nie som som istý, či motor nebude mať menič zo 48V na vyššie napätie. Ak ano, tak to celý systém predraží a skomplikuje a prínos uproti riešeniu Toyotu bude len v tom, že si niekto môže mastiť ego ako to EU tým Japoncom zase ukázala.
Ale inak som na 48V zvedavý, lebo by to mohlo byť využiteľné aj s manuálom. A hlavne by z auta vypadlo vysoké napätie. Aj keď tu si nie som som istý, či motor nebude mať menič zo 48V na vyššie napätie. Ak ano, tak to celý systém predraží a skomplikuje a prínos uproti riešeniu Toyotu bude len v tom, že si niekto môže mastiť ego ako to EU tým Japoncom zase ukázala.
Půjde o micro hybridy, jako motor poslouží kombinovaný startér/ alternátor (takže bude 48 V). I když se tyhle systémy zakusují do rozdílu mezi micro a mild.
Pro EU je plug-in samozřejmě lepší (v tom smyslu, že má nižší normovanou spotřebu), ale je také mnohem dražší. Názory se pak liší. WinDiesel si asi nestěžoval na malou baterii u Toyoty. A tohle těžko uspokojí zájemce o plug-in (otočí jejich názor).
Pro EU je plug-in samozřejmě lepší (v tom smyslu, že má nižší normovanou spotřebu), ale je také mnohem dražší. Názory se pak liší. WinDiesel si asi nestěžoval na malou baterii u Toyoty. A tohle těžko uspokojí zájemce o plug-in (otočí jejich názor).
Toto už bude mild hybrid, lebo elektro bude vedieť priamo pomôcť spaľovaciemu motoru, ale nebude schopné samostatnej jazdy. takže je to jednoducho riešiteľné aj s manuálnou prevodovkou, ktorá tiež zvyšuje náklady. Hmotnostne to bude tak na polceste medzi samotným benzínom a systémom od Toyoty. Ak to nezabijú zbytočným vysokonapäťovým motorom s drahými meničmi, tak by to nemuselo ani príliš zvýšiť cenu. Ale pochybujem že, že to do 5 rokov bude v autách okolo 20-25 tEUR. To ti radšej nanútia vypínanie troch valcov.
Micro také uměl pomoci. Ale šlo jen o 12 V startér, takže ta pomoc byla malá (řekněme 2-3 kW; zrovna u VW/ Audi myslím pracovali na 5 kW 12 V micro hybridu). Proto se odlišovaly od mild, které byly mnohem výkonnější a byly to v první řadě motory, až sekundárně třeba i startovaly spalovací motor. Proto říkám, že se zakusují do rozdílu. Pořád je to startér, respektive ISG. Další krok bude, až ho strčí přímo mezi motor a převodovku. A to jsem ani nezmínil, že se to možná bude umět rozjet bez spalovacího motoru, což je normálně charakteristický znak full hybridu.
Golf má podobný hybrid dostat. Jak říkám, motor bude na 48 V, bude to normálně startér/ alternátor. Proč by měli na motoru výrazně vyšší napětí než na baterii? Pointou jsou nižší náklady. Hmotnost je jiná otázka, protože tu máš baterii - třeba u Golfu se mluvilo o olověné.
A odhad je, že to nebude jen Golf. Tohle řešení tlačí emisní cíle pro 2020/ 2021. Uvidíme, jestli 48 V bude stačit.
Golf má podobný hybrid dostat. Jak říkám, motor bude na 48 V, bude to normálně startér/ alternátor. Proč by měli na motoru výrazně vyšší napětí než na baterii? Pointou jsou nižší náklady. Hmotnost je jiná otázka, protože tu máš baterii - třeba u Golfu se mluvilo o olověné.
A odhad je, že to nebude jen Golf. Tohle řešení tlačí emisní cíle pro 2020/ 2021. Uvidíme, jestli 48 V bude stačit.
leone
... nedávejte tam motor vůbec !!!
Na tom se pracuje [odkaz] >😁
leone zjevně nemysel elektromotor, myslel žádný motor !!
Leone nejspíš myslel spalovací motor 😉
A u elektroaut už nejde tak o motor ale o SW = tam sou rozdíly. Komponenty budou brzy stejný = pár druhů pro všechny značky
A u elektroaut už nejde tak o motor ale o SW = tam sou rozdíly. Komponenty budou brzy stejný = pár druhů pro všechny značky
motor je motor
v angličtině by byl "engine" motor spalovací a "motor" by mohl být elektromotor.
v Češtině je to holt jinak
já jsem si jist že leone to myslel jako vtip, jeden válec nebo žádný motor = vyjde to nastejno
tedy jednoznačně - žádný motor a neokecáš to.
v angličtině by byl "engine" motor spalovací a "motor" by mohl být elektromotor.
v Češtině je to holt jinak
já jsem si jist že leone to myslel jako vtip, jeden válec nebo žádný motor = vyjde to nastejno
tedy jednoznačně - žádný motor a neokecáš to.
Sakra co bys tady chtěl okecávat? 😄
Jak to myslel ví jen leone a je to v zásadě fuk = já to vzal tak ty onak. Kde je nějakej dramatickej problém? 😉
Tenhle na Jettě testovanej vynález je jen další kurvítko blbost kravina = zlatý elektromotory
Na delší cesty pořádná atmosféra = na všechno ostatní hybridy a časem asi elektroauta. Do center velkoměst okamžitě
Jak to myslel ví jen leone a je to v zásadě fuk = já to vzal tak ty onak. Kde je nějakej dramatickej problém? 😉
Tenhle na Jettě testovanej vynález je jen další kurvítko blbost kravina = zlatý elektromotory
Na delší cesty pořádná atmosféra = na všechno ostatní hybridy a časem asi elektroauta. Do center velkoměst okamžitě
Na delší cesty ideálně pořádnou naftu 😉
No ten větší benzín je sakra hodně jinde ale když seš omezenej jen na naftu: Na dálkový cesty nějakejch 6 válců diesel nevadí = neni problém 😉
Na dálkovou cestu stačí i 4 válcova nafta, záleží v jak velkém autě...samozřejmě, že sestivalc je lepší 😉 Nejsem omezený jen na naftu, budeš se divit , ale měl jsem a pořád máme i benzinove auta , ale na dálnici mi diesel vyhovuje
Budu se divit = mluvíš furt jen o naftě
Že ti na dálnici víc vyhovuje Mondeo než Jetta 1.6 neni divu = to asi každýmu 😉
Že ti na dálnici víc vyhovuje Mondeo než Jetta 1.6 neni divu = to asi každýmu 😉
Jettu 1.6 už pár let nemáme, ale nedávno jsem ji objevil na prodej kdesi JC v bazaru 😄 Jinak souhlas, vyhovuje 😄
U Laguny máš napsáno prodáno u Jetty ne = tak sorry. Tak co to je? Obecně je prostě na dálnici Mondeo lepší než Jetta
Jako že si v bazoši narazil na ten svuj kus? To znám = viděl sem na ulici svoje bejvalý auto, zrovna jelo pomalu, působí to zvláštně 😄
Jako že si v bazoši narazil na ten svuj kus? To znám = viděl sem na ulici svoje bejvalý auto, zrovna jelo pomalu, působí to zvláštně 😄
Ano, má chyba, nezeditoval jsem 😄 Navíc na všechna auta která jezdím nemám recenze . A ano, našel jsem přímo nás kus, měl asi o 20 tisíc najeto víc a někdo mu dal v interiéru pěkně zabrat 😄 Lagunu jsem prodal spolužákovi z VS , takže jsem ji pak vidal a v jakém stavu ji míval, tak mi až zabolelo srdce. Někde mám v nějaké recenzi i její fotku po pár letech shledání.
ten elektricky up mi je vcelku aj sympaticky.... ma vizaz aku by som u elektromobilu v meste ozaj prijal a bral ( na rozdiel povedzme od i3 alebo nejakeho leafu ) ... len keby mal dvojnasobny dojazd a stal polovicu tak vtedy by podla mna daval zmysel aj sukromnikovi ako auto na taketo bezne mestske jazdenie... normalne ze sa mi paci.. ale ten maly dojazd a vysoka cena to cele kazia ;-\
do buducna je ciel jasny... poobzerat sa uz po nejakom tom hybride... lenze ked cenou neklesnu na uroven klasickych saplovakov tak to moze byt stale pre vacsinu dost problem.. ;-\
do buducna je ciel jasny... poobzerat sa uz po nejakom tom hybride... lenze ked cenou neklesnu na uroven klasickych saplovakov tak to moze byt stale pre vacsinu dost problem.. ;-\
WinDiesel
Na 38. mezinárodním sympoziu automobilové techniky, konaném v tomto týdnu ve Vídni, společnost Continental předvádí 48 - voltové elektrické hybridní dieselové vozidlo, které splňuje velice přísné mezní hodnoty RDE (skutečných jízdních emisí výfukových plynů) co do obsahu CO2 a NO2. Superčistý elektro-diesel společnosti Continental představuje kombinaci optimalizace elektricky zapojeného vznětového motoru a elektricky zahřívaného katalyzátoru, který je zabudovaný v systému následné úpravy výfukových plynů za účelem dosažení 60% snížení emisí NOx za současného 2% snížení emisí CO2 v porovnání se základními emisními hodnotami vozidla splňujícího požadavky normy Euro 6b. První 48 - voltový elektro-dieseový hybrid byl předán do výroby v Evropě a druhé výrobní kolo je již naplánováno na rok 2017.
Techničtí pracovníci firmy Continental vyvíjely čistý diesel v několika etapách. Začali náhradou standardního vstřikovacího systému vstřikovacím systémem Common Rail piezo společnosti Continental PCRs5. Tento systém pracuje s maximálním vstřikovacím tlakem až 2 500 bar. Pomocí vysoce dynamického seřízení ventilů lze u něj provádět vícenásobné, velice blízko po sobě jdoucí a velmi přesně dávkované vstřiky během jednoho vstřikovacího cyklu. Takto lze do válce vstříknout bezprostředně po zapálení výbušné směsi velice nepatrné množství paliva. Toto palivo se vznítí až v okamžiku, kdy se dostane do katalyzátoru a tím urychluje jeho zahřátí. To má značně příznivý dopad na činnost katalyzátoru, protože ten může začít konvertovat emise kysličníků dusíku až po dosažení určité minimální teploty. Zkoušky prokázaly, že toto poměrně jednoduché opatření – následné vstřikování – může zredukovat dobu nečinnosti katalyzátoru SCR o asi osm minut, což má za následek snížení kumulativních emisí kysličníků dusíku jízdního cyklu podle budoucí WLTP (světově harmonizované zkušební procedury u osobních automobilů) o 37%. Avšak na druhé straně, použití jen následného vstřikování by vyvolalo zvýšení spotřeby paliva, a to přibližně o 4%. A proto byl implementován 48 - voltový hybridní systém založený na řemenem poháněném spouštěcím alternátoru. Elektrický motor se jmenovitým výkonem něco kolem 15 kW, umožňuje nejen rekuperaci a uskladnění brzdné energie jako elektřiny v malé baterii na bázi lithiových iontů, ale může být rovněž nápomocný při provozu motoru s vnitřním spalováním během krátkých, prudkých výkyvech zrychlení.
To redukuje maximální hodnoty emisí kysličníků dusíku během velice náhlého a značného přidání plynu. Zmenšením relativního podílu zrychlující síly, kterou je třeba dodat „flegmatzizací (zpomalením rychlosti hoření zápalné směsi)“ spalovacího motoru — 48 - voltový systém může snížit emise NOx o další 3% nad hodnotu jejich redukce dosažené následným vstřikováním. Současně dochází ke snížení emisí CO2 o přibližně další 3%. Dalšího snížení emisí se dosahuje použitím propojeného, elektricky ohřívaného katalyzátoru (EMICAT). Bez ohledu na provozní strategii spalovacího motoru, ohřívaný katalyzátor s přechodovým výkonem v hodnotě 3 kW, velice rychle dostane vzadu namontovaný katalyzátor SCR na provozní teplotu a tím mu umožní rychlé zahájení konverze kysličníků dusíku.
Vodný roztok močoviny (AdBlue) používaný u katalyzátorů SCR se vstřikuje do proudu výfukových plynů bezprostředně za ohřívaným katalyzátorem. Takovéto uspořádání zaručuje dobré promísení výfukových plynů a močoviny takže není nutné namontovat separátní směšovač. Ohřívaný katalyzátor snižuje emise kysličníků dusíku o dalších 14%. Spotřeba paliva zůstává nedotčena, protože elektrická energie použitá na ohřev se dodává výlučně z brzdné energie rekuperované 48 - voltovým systémem. Dalšího významného snížení emisí se dosahuje pomocí propojeného energetického řízení (cEM). Superčistý elektrifikovaný diesel představený ve Vídni používá k zajištění snížení emisí kysličníků dusíku, jakož i k dalšímu snížení spotřeby paliva funkci pomocníka semaforů (TLA) cEM. Tento pomocník semaforů (TLA) předvídá, kdy další semafor – který řidič ještě zdaleka nemusí vidět – bude mít červenou a může pak použít tuto doplňkovou informaci ke zlepšení řízení dojezdu setrvačností, rekuperace a brždění. Atraktivita „propojeného energetického řízení“ spočívá především v tom, že můžeme implementovat energeticky efektivnější jízdní strategii, a to jednoduše použitím vylepšené databáze. Jestliže je řídicí jednotka cEM obeznámena s nadcházející trasou jízdy (díky navigačnímu systému nebo naučným algoritmům), může předem rozhodnout, kdy by mělo vozidlo jet setrvačností a kdy je pro ně nejvhodnější doba k rekuperaci brzdné energie a tím k zajištění úspory paliva a dodržení emisních limitů. —Dr. Oliver Maiwald, vedoucí oddělení techniky a inovací v divizi hnacích zařízení společnosti Continental
Celkem vzato, opatření provedená na zkušebním vozidle představeném na vídeňském sympoziu poskytují velice významnou 60% redukci emisí NOx, přičemž ve srovnání se standardním automobilem se vznětovým motorem splňujícím emisní normu Euro 6 současně zajišťují mírný 2% pokles spotřeby paliva. Jinými slovy, podařilo se nám vyřešit klasický konflikt v cílech vývoje naftových motorů tím, že jsme vyvinuly ekologicky přijatelný vznětový motor s emisemi výfukových plynů v toleranci zákonných limitů a s menší spotřebou paliva. —José Avila, prezident divize hnacích zařízení a člen výkonného výboru společnosti Continental
Techničtí pracovníci firmy Continental vyvíjely čistý diesel v několika etapách. Začali náhradou standardního vstřikovacího systému vstřikovacím systémem Common Rail piezo společnosti Continental PCRs5. Tento systém pracuje s maximálním vstřikovacím tlakem až 2 500 bar. Pomocí vysoce dynamického seřízení ventilů lze u něj provádět vícenásobné, velice blízko po sobě jdoucí a velmi přesně dávkované vstřiky během jednoho vstřikovacího cyklu. Takto lze do válce vstříknout bezprostředně po zapálení výbušné směsi velice nepatrné množství paliva. Toto palivo se vznítí až v okamžiku, kdy se dostane do katalyzátoru a tím urychluje jeho zahřátí. To má značně příznivý dopad na činnost katalyzátoru, protože ten může začít konvertovat emise kysličníků dusíku až po dosažení určité minimální teploty. Zkoušky prokázaly, že toto poměrně jednoduché opatření – následné vstřikování – může zredukovat dobu nečinnosti katalyzátoru SCR o asi osm minut, což má za následek snížení kumulativních emisí kysličníků dusíku jízdního cyklu podle budoucí WLTP (světově harmonizované zkušební procedury u osobních automobilů) o 37%. Avšak na druhé straně, použití jen následného vstřikování by vyvolalo zvýšení spotřeby paliva, a to přibližně o 4%. A proto byl implementován 48 - voltový hybridní systém založený na řemenem poháněném spouštěcím alternátoru. Elektrický motor se jmenovitým výkonem něco kolem 15 kW, umožňuje nejen rekuperaci a uskladnění brzdné energie jako elektřiny v malé baterii na bázi lithiových iontů, ale může být rovněž nápomocný při provozu motoru s vnitřním spalováním během krátkých, prudkých výkyvech zrychlení.
To redukuje maximální hodnoty emisí kysličníků dusíku během velice náhlého a značného přidání plynu. Zmenšením relativního podílu zrychlující síly, kterou je třeba dodat „flegmatzizací (zpomalením rychlosti hoření zápalné směsi)“ spalovacího motoru — 48 - voltový systém může snížit emise NOx o další 3% nad hodnotu jejich redukce dosažené následným vstřikováním. Současně dochází ke snížení emisí CO2 o přibližně další 3%. Dalšího snížení emisí se dosahuje použitím propojeného, elektricky ohřívaného katalyzátoru (EMICAT). Bez ohledu na provozní strategii spalovacího motoru, ohřívaný katalyzátor s přechodovým výkonem v hodnotě 3 kW, velice rychle dostane vzadu namontovaný katalyzátor SCR na provozní teplotu a tím mu umožní rychlé zahájení konverze kysličníků dusíku.
Vodný roztok močoviny (AdBlue) používaný u katalyzátorů SCR se vstřikuje do proudu výfukových plynů bezprostředně za ohřívaným katalyzátorem. Takovéto uspořádání zaručuje dobré promísení výfukových plynů a močoviny takže není nutné namontovat separátní směšovač. Ohřívaný katalyzátor snižuje emise kysličníků dusíku o dalších 14%. Spotřeba paliva zůstává nedotčena, protože elektrická energie použitá na ohřev se dodává výlučně z brzdné energie rekuperované 48 - voltovým systémem. Dalšího významného snížení emisí se dosahuje pomocí propojeného energetického řízení (cEM). Superčistý elektrifikovaný diesel představený ve Vídni používá k zajištění snížení emisí kysličníků dusíku, jakož i k dalšímu snížení spotřeby paliva funkci pomocníka semaforů (TLA) cEM. Tento pomocník semaforů (TLA) předvídá, kdy další semafor – který řidič ještě zdaleka nemusí vidět – bude mít červenou a může pak použít tuto doplňkovou informaci ke zlepšení řízení dojezdu setrvačností, rekuperace a brždění. Atraktivita „propojeného energetického řízení“ spočívá především v tom, že můžeme implementovat energeticky efektivnější jízdní strategii, a to jednoduše použitím vylepšené databáze. Jestliže je řídicí jednotka cEM obeznámena s nadcházející trasou jízdy (díky navigačnímu systému nebo naučným algoritmům), může předem rozhodnout, kdy by mělo vozidlo jet setrvačností a kdy je pro ně nejvhodnější doba k rekuperaci brzdné energie a tím k zajištění úspory paliva a dodržení emisních limitů. —Dr. Oliver Maiwald, vedoucí oddělení techniky a inovací v divizi hnacích zařízení společnosti Continental
Celkem vzato, opatření provedená na zkušebním vozidle představeném na vídeňském sympoziu poskytují velice významnou 60% redukci emisí NOx, přičemž ve srovnání se standardním automobilem se vznětovým motorem splňujícím emisní normu Euro 6 současně zajišťují mírný 2% pokles spotřeby paliva. Jinými slovy, podařilo se nám vyřešit klasický konflikt v cílech vývoje naftových motorů tím, že jsme vyvinuly ekologicky přijatelný vznětový motor s emisemi výfukových plynů v toleranci zákonných limitů a s menší spotřebou paliva. —José Avila, prezident divize hnacích zařízení a člen výkonného výboru společnosti Continental
Ja Prvni 123
a můžu vás ujistit, že kontrolka "eco" na palubce je zbytečná - vždycky, kdž to jede na 2, tak se roztřepe podlaha.
Jak to bude při provozu jen na jeden už si raději nechci ani představit.
Fakt je ten, že to s tímhle motorem jezdí tak za 7 litrů, při delší cestě i méně.. což na 110kW a auto velikosti Superba není špatný.
Jinak ta servilnost vůči VW v článku je teda fakt síla... obecně její hladina nabývá odpudivých rozměrů.
Fakt to koncern nevymyslel... sranda je, že to měly už tzv hit-and-miss motory někdy na konci 19. století!
A to to byly jednoválce...
😄
Jak to bude při provozu jen na jeden už si raději nechci ani představit.
Fakt je ten, že to s tímhle motorem jezdí tak za 7 litrů, při delší cestě i méně.. což na 110kW a auto velikosti Superba není špatný.
Jinak ta servilnost vůči VW v článku je teda fakt síla... obecně její hladina nabývá odpudivých rozměrů.
Fakt to koncern nevymyslel... sranda je, že to měly už tzv hit-and-miss motory někdy na konci 19. století!
A to to byly jednoválce...
😄
A to je jako za málo? Já mám 150kw, 6válců a když se snažím jezdit podle předpisu, tak jezdím za 7,7. A když né podle předpisu, což je častěji, tak spotřebu nemohu uvádět.
No špatné to určitě není, ale že by to byl nějaký výjimečný zázrak, to mi taky nepřijde. Takový rozumný lepší standard. U cca 110kW benzinů bych 7-7,5 litrů v kombinaci bral jako standard (já mám na velmi krátce zpřevodované 114kW atmosféře 7,4-7,5), delší trasy musí jít tak šesti, při předpisové jízdě na delších trasách i pod šest.
Já neříkám, že je to tak dobrý, až z toho nespávám.. myslím, že zrovna já z nadržování škodovkám nařčenej být nemůžu.
😉
Ale na tak velký auto mi to špatný nepřijde... jak velký auto je to Tvoje? Na velikosti záleží...
😄
😉
Ale na tak velký auto mi to špatný nepřijde... jak velký auto je to Tvoje? Na velikosti záleží...
😄
ježiš nestraš, vypínání válců je úlet... Já jezdím s CNG 1.4TSI 81kW s benzínem za 6.5-7l a s plynem 3.8-4.5kg/100km. Jinak doma s v P5008 1.6THP 115kw za 8-9l a nijak mě to nestresuje >😁
Vypínání válců ve svým autě opravdu nechci 😉
Vypínání válců ve svým autě opravdu nechci 😉
BRoy
v reálu velké houby. Klikovka z toho bude celá nadšená, nestejnoměrné tepelné namáhání jistě motoru taky udělá dobře. Podtrženo, sečteno, je to taková ta úspora, co přijde dráž, jako nespořit! Nevím, čím to je, ale když jsem v tom videu koukal na těch úvodních 15 vteřin marketingových hesel, uvědomil jsem si, že vyloženě nesnáším zelenou barvu!!!
Bude to mít 4 úrovně vibrací
s 1 válcem, se 2, se 3 a se 4.
Alespoň to nebude nuda.
s 1 válcem, se 2, se 3 a se 4.
Alespoň to nebude nuda.
A tipujem, ze hned v prvom teste na ACZ napisu, ze ten rozdiel nie je vobec poznat, a ani si nevsimli, kedy sa im motor prepol z 4->3->2->1->0...
Zrovna VW má dost co dělat, aby mu benzínový motor pracoval OK. Jednoválec bude kur-vítko, stačí jak tam bude horší svíčka.
Ada je zase tady
především je třeba zvýšit kompresní poměr, aby se zvedla energetická účinnost. Takový motor tady je, je spolehlivý a úsporný. Říká se mu diesel!
Ale ze tech "kurvitek" do aut, ktera zkracuji jejich zivotnost, umeji vymyslet, to jsou panecku sikulove. I ten "opraveny" SW pro dieselgate umi zkratit zivotnost. Ne aby jste si zakaznici VW mysleli, ze budete v nasich autech jezdit moc dlouho a ze si nebude kupovat stale nova a stale casteji.
Muller a spol by meli byt velmi pokorni a ne posilat stiznost na eurokomisarku Jourovou, ktera chce pro evropske zakazniky VW alespon nejake minimalni kompenzace za podvod.