Technika
Zpět na článek
Přihlásit pro přidání komentářeWankel slaví dvě výročí. Připomeňte si to nejzajímavější z jeho historie!
9 komentářů
comper
Zaujimavy napad, v konecnom dosledku ale jeden velky fail. Paradoxne aj ked slo o slepu vyvojovu ulicku na ktorej prerobili prakticky vsetci co sa do nej zapojili, Dr. Wankel sa na svojom napade skvele nabalil. Vidim tu silnu paralelu s jednym sucasnym "prevratnym" napadom 😄
kalousek
Wankel má samozřejmě výhodu ve vyvážení a rovnoměrnosti chodu, ale také zásadní problémy dané jeho uspořádáním. T.j. nevýhodný poměr mezi objemem a povrchem spalovacích prostor, příliš mnoho těsnicích ploch, praktická nemožnost variabilního časování atd.
Pro autora: myslím že se neříká třírotační ale třírotorový. Stejně tak mě pobavila informace že "...Jeho válec ... měl tvar trochoidu,.." 😄
Ale jinak fajn článek
Pro autora: myslím že se neříká třírotační ale třírotorový. Stejně tak mě pobavila informace že "...Jeho válec ... měl tvar trochoidu,.." 😄
Ale jinak fajn článek
V motorizme je slovo valec synonymum pre spaľovací priestor. Alebo čo ma potom namiesto valca motor HEMI?
Motor HEMI používá zcela klasické válce kruhového průřezu.
Snad ještě bychom mohli diskutovat jestli nazvat válcem i ty s eliptickým průřezem jako používala třeba honda u motocyklů - mi by to už bylo trochu proti srsti - ale označit jako válec trochoidní pracovní prostor wankelu je už hodně silné kafe
Snad ještě bychom mohli diskutovat jestli nazvat válcem i ty s eliptickým průřezem jako používala třeba honda u motocyklů - mi by to už bylo trochu proti srsti - ale označit jako válec trochoidní pracovní prostor wankelu je už hodně silné kafe
Zdravi Tomas E., rotary fanda 😄 majitel v tento moment 3 x RX8 (dve facelift verze)... I přes to, že mám i silnější vuz, RX ma atmosferu, urcity nepopsatelny X faktor a ridicsky je to velmi prijemny vuz, fanouškovsky to chytne a pak se stale k nemu člověk vraci, kdo jednou se s nim seznami detailně, bavi ho ta vysokootackova charakteristika i kdyz vykon v porovnani chybi, ale kdo neumi jezdit a pobavit se s 200 konmi, tak ho 600 koni nezachrani... Kdo by chtel RX8, komunita urcite poradi dobre, jaka za koupi stoji a co a jak to obnáší. "RX8 - Sports Car like no other", 4 místa, kufr 290litru, Gran Tourer akční, 50:50 vyvazeni, pod 1400kg i poměrně luxusní výbava a dobrá pasivní bezpečnost bez řidičských zákeřností 😄 Jen to žere !!!! >😁
No nic, stejně si časem zase něco pořídím, spolehlivost je naštěstí promítnuta v pořizovací ceně ojetin... 😄