Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Že je z SUV dobře vidět? Švýcarský test potvrdil opak

Často vyzdvihovaná výhoda SUV v podobě dobrého výhledu v praxi moc neplatí. Ve švýcarském testu výhledu z aut skončili zástupci SUV vůbec nejhůře.
Zpět na článek
Avatar - Hammunasakra
25. 9. 2017 19:44
Re: SUV
Je to k nevíře ale SUV je v komplexnim hodnocení všech parametrů fakt nejhorší možná volba karoserie ;-)

S bonusem = nejdražší :yes: :-)

Momentálně asi nejžádanější :yes: :yes: >:-[]
25. 9. 2017 20:29
Re: SUV
Trochu blbá poznámka, nie? Však má vo všeobecnosti vlastne pravdu. Alebo tak reaguješ preto, že to napísal Hammuna? To by som zrovna od Teba nečakal...
25. 9. 2017 21:04
Re: SUV
"Fakt" najhorsia volba to je, ked tie parametre vhodne ohnes a este pridas davku demagogie. Tento clanok je typicky priklad. Bombasticky titulok, ale nakoniec je v clanku priznane ze pri jazde (co je len nejakych 90 - 99% casu) je vyhlad z SUV lepsi, horsi je len pri tesnom manevrovani. Ale na to sluzia parkovacie kamery, vyhlad pri tesnych manevroch je zly u vacsiny dnesnych aut.
Avatar - Uživatel_5340709
25. 9. 2017 21:04
Re: SUV
Od kdy má sporťák horší brzdnou dráhu, vyšší těžiště, hůř sedí v zatáčkách, horší poměr váha/výkon? ;-)
/jen ten horší výhled bych ti uznal/
25. 9. 2017 20:17
Re: SUV
Blbosť, to nie je daň za bezpečnosť. Je to daň za dve veci - za módu a za šetrenie nákladov.
Totiž stále viac plechu a menšie okná, to diktujú módne trendy v dizajne.
Šetrenie nákladov, čo sa výhľadu týka, sa často prejavuje hlavne v hrubých A-stĺpikoch. Pretože musia byť čo najlacnejšie a teda z plechových výliskov - len pevnosť je vyžadovaná čoraz vyššia. Ver mi, tie stĺpiky by mohli mať aj tretinovú hrúbku pri rovnakej alebo zhodnej pevnosti. Nejaké to polkilo alebo kilo navyše trochu vyššie nad ťažiskom nehrá pri hmotnosti auta 1,3-1,5 tony prakticky žiadnu rolu.
Avatar - _Karel_
25. 9. 2017 19:27
SUV
Řekl bych, že argument lepšího výhledu je velmi často ženský a že se týká spíš přehledu o širší dopravní situaci.
25. 9. 2017 20:57
Re: SUV
Ale áno. Neplatí to len pre SUV, ani pre všetky SUV a platí to aj pre mnohé autá iných kategórií. Špecialista na tento problém bola napr. Škoda Fabia I. O tejto veci som už písal skôr všeobecne. Hlavným problémom SUV je vysoká predná časť a pomerne malá plocha presklenia, ale opäť to neplatí všeobecne.
25. 9. 2017 20:18
Re: Pick up
A teraz si predstav, že namiesto balvanu sa tam bude hrať malé dieťa - hrozné pomyslieť. Preto nenávidím vysoké predky a zúrim, keď ich niekto ospravedlňuje takzvanou bezpečnosťou chodcov pri prípadnej zrážke.
26. 9. 2017 05:37
Sedačka
A nevznikl ten pocit o lepším výhledu z toho, že si spousta lidí, dam obzvláště, prostě neumí seřídit sedačku?
25. 9. 2017 21:06
Re: Pick up
Môže, ale cez nižší čumák máš väčšiu šancu ho uvidieť, nie? Píšem o tom, o ničom inom. Raz som bral pri chodníku zaparkovaného Hummera a musím povedať, do mŕtvych uhlov by sa schovala čata vojakov, nie malé dieťa. Ale to je, pravdaže, extrém.
U jeleňa je problém hlavne váha a aj to, že máš šancu 50:50, že v okamihu zrážky je práve vo výskoku, čiže pokojne o pol metra alebo meter vyššie. Aj vysoký čumák u novších áut je proste mäkký a určený na rozmlátenie.
S posledným odstavcom súhlas. Pri zrážke s menším autom si vo výhode - ale zas pri zrážke s pevnou prekážkou je to naopak. Nikdy nie si úplne bezpečný a keď aj nehodu nezaviníš, môže to byť krutá lotéria, kto ako dopadne.
25. 9. 2017 20:35
Re: SUV
Vedľajší-nevedľajší. Spraviť A-sĺpik ako odliatok alebo do neho vovariť výstuhu z plného materiálu znamená vyššie náklady, je to materiál a operácia alebo viac operácií naviac. Nerobí sa to preto, že na hrúbku A-stĺpika dnes vlastne neexistujú predpisy a normy na výhľad z autá sú benevolentné.
Robil som konštruktéra karosérie v čase, keď u nás ešte platili staré normy ČSN zo socíku. Niektoré boli smiešne, ale zrovna výhľady z auta nám narobili dosť vrások, boli dosť prísne a striktne určené.
Avatar - Hammunasakra
26. 9. 2017 05:02
Re: SUV
Narazil na věci znalý = souboj s věci neznalejma je věčnej ;-)

SUV je nejhorší možnost karoserie = dneska nejvíc in >:D >:-[]
Avatar - Blue Sun
25. 9. 2017 21:56
Re: SUV
Jo, pokud tím vyšším autem myslíš alespoň dodávku, pak jo. Normální SUV je k ničemu.
Avatar - Blue Sun
25. 9. 2017 21:08
Re: Pick up
Bydlím v obytné zóně a takových situací se tu stává dost. Naštěstí u nás ještě žijí rozumní lidé a takové přerostlé obludy k nám zatím nedospěly...
Avatar - Blue Sun
25. 9. 2017 21:05
Re: SUV
Ten výhled, třeba směrem dopředu, je ale fakt dost bídný. Z většiny SUV je vidět tak akorát střechu auta přede mnou, zatímco u kompaktního kombi či hatche vidím skrze okno na dvě, tři auta dál dopředu. Co je bezpečnější, se asi hádat nemusíme.
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 11:24
Re: SUV
To co píšeš nerozporuji, ale dle mne nastane ta nebezpečnější situace pro SUV mnohem méně pravděpodobně, než ta, kdy bude mít výhodu a proti dodávkám je pořád lepší sedět stejně vysoko, než níž ;) To je celé o čem píšu.
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 11:21
Re: SUV
Ach jo... buď si trochu sedíš na vedení, nebo nevim, nečteš co píšu. Dal sem Ford, protože má v nabídce SUV od malého po velké, stejně jako klasické auto. Je to jen referenční automobilka. Rychle mne jiná nenapadla... teď takhle ještě třeba Renault, dosaď si tam teda Megana a Kadjara.. Nebo Audi - A4 vs Q5.

K těm autům snad chápeme viz výše, nechci tu srovnávat zrovna Fordy. Kugu 4x4 nekoupíš? Kde ? Normálně je v nabídce Ecoboost 4x4 132Kw za 843 tisíc Titanium, nebo 903 tisíc ST-Line....
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 09:57
Re: SUV
Já bych to negeneralizoval, ale rozdělil bych ty lidi do 3 skupin.

1. Masírka EGA, velké auto, silné, otázka prestiže? Asi ano, nedá se nesouhlasit
2. Někomu se to auto líbí, příjde mu bezpečnější - ženy ?
3. Někdo to opravdu využije, typicky levnější SUV, žádná prémie. Bydlím na kraji chatové oblasti, tak vidím, v čem jezdí dnes chataři a jsou to velmi často menší SUV, protože projedou cestu lépe, než s Fabií, navíc jsou to starší lidé, lépe se jim nastupuje. Nevím, která kategorie převládá, ale viděl bych to vyrovnaně.
25. 9. 2017 21:54
Re: SUV
Akurát že nízke športové autá do terénu nejazdia, kdežto drvivá väčšina SUV pozná len asfalt. ;-)
25. 9. 2017 20:39
Re: Pick up
Divil by si sa - viac ako dosť. Aj tí, čo majú baráky a garáže z vlastnej pohodlnosti parkujú na ulici - v jednej takej štvrti bývam, je to obytná zóna a autá zaberajú tak polovicu voľného priestoru. Rozhodne je to mnohokrát častejší prípad ako kolízia s chodcom alebo dokonca so zverou. Decká pred autom som mal za toto leto aspoň 10x. A keď vo vyššej rýchlosti zotneš jeleňa, je ti aj vysoký čumák prd platný. To samé pri náraze do pevnej prekážky - beztak je to mäkké, pod kapotou vozíš len vzduch navyše.
Avatar - Beefcake
26. 9. 2017 15:16
Klikbejt
Zase raz umyselne podhodeny clickbait clanok a navnada na flamewar.
Na titulke zase asi musel dat redaktorom velku namahu najst nieco s co najmensimi oknami.
Sice chapem, to co v teste malo ist, ale
1. Toto nebol test vyhladu, ale parkovania.
2. Ani parkovania, lebo priecne parkovanie vobec neriesili (cize bocny vyhlad), len pozdlzne.
3. No nebol to ani test pozdlzneho parkovania, lebo sa nebrali do uvahy moznosti 360st. kamier.
4. "Vyhlad" neznamena dopredu a dozadu ale aj vpravo/vlavo a sikmo do stran.

Dalsi nezmysel nieco porovnavat podla standardnej vybavy "Do výsledku promluvily také asistenční systémy, maximálních pět bodů dostaly vozy standardně vybavené parkovacími senzory vpředu i vzadu a parkovací kamerou, jeden bod naopak obdržely ty vozy bez těchto prvků ve standardní výbavě. " a ked uz , tak potom treba aj podla maximalne moznej vybavy modelu.

Z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze som bol prijemne sokovany z vyhladu z Forestera, hlavne toho bocneho. Oproti inym autam (prinajmensom velkej vacsine) je to sklenik.
26. 9. 2017 10:36
Re: SUV
to je prece blbost
kuga 1.5/110kw v titanu s cenovym zvohodnenim 181tis ted stoji 590tis. podotykam, ze to neni ctyrkolka
focus 1.5/110kw v titanu s cenovym zvyhodnenim +-50tis ted stoji 455tis, tedy o ne nepodstatnych skoro 140tis min
Mondeo kombi s 1.5/118kw ted se zvyhodnenim poridis za 570tis, tedy jeste levneji nez kugu. sice je to ve vybave trend, ale je otazka o kolik je stredni trida v trendu chudsi nez male SUV v titanu.
a v pripade vzajemny nehody nejspis posadka z mondea jakozto stredni tride dopadne lip nez v malym SUV kuga, ktery je podobne drahy

jestli jsou lidi ochotni si priplatit, tak nechapu proc vsichni nejezdime aspon v novejch A4 misto v dovezenejch dyzlovejch oktafkach bez filtru
Avatar - Dinar
26. 9. 2017 07:22
Podle
hodnocení v testu na tom nejsou SUV karoserie s výhledem hůř než jiné uvedené varianty, a to ani ta často zmiňovaná MPV jako "lepší varianta" rodinného auta.

K článku, resp. jeho titulku, nevím, že bych kdy kde četl nebo slyšel jako obvyklý názor, že ze SUV je dobře vidět ve smyslu přehlednosti karoserie, snadnosti parkování, naopak více než jiné karos. varianty mívají suv kvůli své karoserii park. čidla příp. kameru v sérii.
Z hlediska výhledu bývá zmiňována výhoda vyšší stavby karoserie, tj. vyššího posezu, který zejména u velkých suv znamená v praxi výhled přes střechy aut před sebou, což nějaká část řidičů, a zejména řidiček, může považovat za výhodu.

Debata pod článkem je samozřejmě vedena čistě v duchu osobních preferencí, které jsou, typicky pro zdejší diskuse, hlásány jako obecné pravdy.
25. 9. 2017 22:30
a nejhorsi ze vseho (krome trpasliku) je SUV v dyzlu vy dva
wine a karle
>:D >:D >:D
25. 9. 2017 19:42
Re: SUV
Zensky nie je, ale v podstate ano - ide o ten sirsi rozhlad. Ako test pekny, akurat, ze s cim dalej horsim vyhladom sa clovek stretava u vsetkych modelov - dan za vyssiu bezpecnost je prave coraz horsi vyhlad. Ale vsak na uzke a tesne priestory sa prave z toho dovodu riesia take veci ako parkovacia kamera a uplne idealne 360° kamera. tym padom je to potom uplne jedno.
26. 9. 2017 16:46
Re: SUV
V zasade by ti malo vyhovovat cokolvek od Subaru. 4x4 v benzine a automatej maju v kazdom modely. Variator nie je zazrak, ale zrovna na kratke trasy by som sa ho nebal a vykon 115kw z 2.0 atmo benzinu tiez nie je bieda, specialne na tvoje planovane pouzitie.

Uz si len vybrat podla velkosti a ceny vhodneho kandidata.
26. 9. 2017 16:17
Re: SUV
Ale tušia. Lenže kedysi bola väčšia výška auta daná potrebou zabezpečiť pohodlie nastupovania a dostatok priestoru v interiéri. Výška SUV je vynútená zdvihnutým a masívnejším podvozkom, samotná výška interiéru nad klasický kombík príliš nevyniká. Nastupovanie je naopak často horšie kvôli masívnemu prahu, to pôvodný Superb mal ešte po stranách stúpačky. [odkaz]
26. 9. 2017 16:00
Re: SUV
Mám takový dojem, že někteří vůbec netuší o čem je řeč.
26. 9. 2017 14:43
Re: SUV
mame samozrejme 2 auta, a i když do práce vylozene nemusim, tak 3x-4x tydne jezdim. rano vezmu deti do skoly, odpoledne je většinou stahne svym autem manželka.
vzhledem k vozeni deti do skoly v zime potřebujem vyssi ctyrkolku a s ohledem na rodinu potrebujem auto, kam se vejde rodina.

scout zastane oboje, jedno soucany auto prodam a 5 let nemusim nic resit.
forester zastane rozvoz deti v zime ale uz nezastane rodinny auto, který bych musel do 2-3 let resit, protože to soucasny bude mit brzo ke 200tis najeto.
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 14:22
Re: SUV
Tak jestli hledáš jen jedno auto do rodiny, univerzála,to pak jo, já nějak myslel, že to chceš jako druhé auto pro ženu.... Tam mimo koncern v nižší střední a této cenové asi není konkurence, jen vyšší kombík (Scout/Alltrack Golf/ Leon Xperience - ten je za hezké peníze, ale zase v naftě).

A 1.8TSI Scout, to už může být zase jinde, než starší TSI...
26. 9. 2017 14:11
Re: SUV
forester je v mnoha smerech idelani volba a mam ho v merku
+ atmosféra, manual, světa vyska 22cm
- je to SUV, coz moc nemusim

ještě cekam, jestli se nekde neobjevi rocni oct scout 1.8tsi, ale je to hodne nedostatkovy zboží, dokonce ani na mobile.de není. scout by pro nas plnohodnotne zastal rodinny auto, coz do 2-3 let budu muset opet resit, a i přes nižší svetlou vysku o 5 cm a zranitelnejsi motor bych volil scouta..
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 13:07
Re: SUV
Chápu..... a co Forester? Ten se dá sehnat hodně zajímavě a je to benzín a 4x4 , nebo na takové poskakování někde v hůře udržovaných oblastech a jako druhé auto, ja bych se asi nebál i Dustera

[odkaz]
26. 9. 2017 12:43
Re: SUV
je to jen na kratky popojizdecky - deti do skoly, ze skoly, na krouzky, tedy na jednu cestu cca 3km. auto hlavne pro manželku, a když se nevyhrabu ja dvojkolkou, tak pro me abych se dostal třeba dopoledne na sjezdovku, a nebo pro rodinu přes zimu když to neda dvojkolka, takze by to mělo omezene zastat i rodinny auto. ja v podstate do práce nemusim, ale deti bychom do skoly dostat měli...
na nejblizsi udrzovanou silnici to mame přes kilometr, k nam se to protahuje az když je protazeny všechno okolo, a když napadne vic snehu, tak třeba az odpoledne.
a vic snehu je dnes i pouhých 10-15cm, a to potrebuju projet, navíc tam je spatna cesta i normalne. když bude vic snehu, tak se nevyhrabem a deti budou mit zimni prázdniny ...
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 12:31
Re: SUV
Jasné, chápu. No já preferuji spíš to letiště ;) S tím sklem je to blbé, měl jsem to takhle v Laguně, nad roletku už to bylo hodně stísněné.
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 12:29
Re: SUV
Jo, není v akci :-) Za ty prachy je to drahý, ale když odmyslíš objem motoru, tak máš 180k 4x4 s automatem a benzínu. To není zas tak mimo konkurenci a už je to Titanium...

Do SUV 4x4 s AT bych ale zase já nechtěl benzín, proč tak lpíš na benzínu?
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 12:05
Re: SUV
Q7 je uvnitř větší než A6 i co se týká kufru?
26. 9. 2017 12:04
Re: SUV
No jasně. Ale můj prastrýc ho tehdy koupil. Viděl jsem nějaké dobové fotky s jeho 190 cm u auta. Nedivím se trendu retro nastupování. :-)
26. 9. 2017 11:55
Re: SUV
Přesně. Pokud má auto kamery kolem celého vozu a nabídne 360 stupňový pohled, tak je to přece jedno. Ano, člověk se nema spoléhat na kamery ve všech případech, ale minimálně je to silné potlačení jedné z nevýhod.
26. 9. 2017 11:52
Re: SUV
Určitě bych to takhle negeneralizoval. Nebo ty vidíš do lidí a víš, jaké jsou skutečné důvody? V naší rodině bylo SUV výsledkem kombinace dostatečně dlouhé předváděcí jízdy (no nazvat pujcení auta na par dnů testovaci jízdou) a argumentů od stolu. Potřebujeme sedm míst (manželka) a silný a úsporný motor (já).
Ja jsem byl spíše proti SUV, ale dneska bych neměnil. Ano volba padla i na S/RS6, bavili jsme se o takovém autě do výroby. Ale nakonec mam SUV, kde je více prostoru pro všechny členy rodiny. Maximální spokojenost.
26. 9. 2017 11:43
Re: SUV
Sedal jsi si někdy do osmiválcového Superba? Nástupování je skoro podobné jako u SUV.
26. 9. 2017 11:41
Re: SUV
Ok, tak to sa viac menej zhodneme. Sú situácie, kde dopadneš lepšie. Asi sú aj častejšie aj keď to aspoň u mňa neplatí.
Vo všeobecnosti sa ale nedá tvrdiť, že SUV sú bezpečnejšie.

Dodávkami som myslel fakt, že najhoršie nehody sú pri zrážke nákladných vozidiel a osobných, kde je nepomer hmotnosti tak veľký, že je skoro jedno v akom osobnom aute sedíš. :-) Zrážky dvoch osobných aut nie sú často smrteľné, väčšinou sú to nárazy do pevných prekážok, nákladné vozidla a reťazové nehody.
26. 9. 2017 11:15
Re: SUV
Ja ťa chápem, ale nesúhlasím. Resp. vidím to inak v detailoch.

To že sedíš vyššie ti môže pomôcť, ak ťa trafí špecificke vozidlo, ktoré je tak nízke, že z toho budeš profitovať. Väčšina dnešnej premávky je skôr podobne vysoká resp. vyššia (dodávky a čokoľvek väčšie) a výrazne nižšie sú len vyslovene športové auta, ale tie sú skôr rarita.
Opačne tento efekt vyvažuje fakt, že sa ľahšie prevrátiš pri náraze, tak len vymieňaš jedno riziko za iné. Jasne, je otázka čo sa môže stať častejšie ale nemyslím si, že s SUV si na tom lepšie.

Z hľadiska jazdy na limite podľa mňa neide o to, či jazdíš na hrane, ale práve o to, že väčšina vodičov až príde na krízovú situáciu, tak sa nespráva správne. Napr. urobí vyhýbací manéver namiesto toho, aby trafilo srnku. Ak sa pri nom SUV dostane do smyku alebo prevráti v situácii, kde by k tomu u hatchbacku nedošlo, tak máš problém. Je jedno, že jazdíš defenzívne. Podobná situácia môže nastať pri vyhýbaní sa čomukoľvek.
Toto je vlastnosť, ktorá je u SUV horšia, bez toho aby si niečo za to získal v bezpečnosti, keďže je to daň, za svetlú výšku, priestor atď.
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 10:59
Re: Podle
Jo, ja tomu říkám "ženské" nehody a potrápí více, než ty pořádné... >:D Taky se mi to stává.
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 10:58
Re: SUV
Kuga je SUV od Fokusu. Že je dražší sem vůbec netahej, Mondeo má EDGE.
Možná ti to nedochází, ale někdo, kdo má peníze nemusí za ty peníze nutně koupit to největší auto... už jen při parkování je to docela rozdíl.

A že Fokus bude v běžných situacích o trochu horší, než Kuga, přesně jak jsem popsal výše? To snad nerozporuješ, ne ?

A myslíš, že lidi si nejsou ochotni připlatit? Já vidím kolem sebe pořád dost moderních aut... a ti co nemají na nové a jezdí Dízlové Ofce, tak třeba po obměně budou jezdít dízlovým Tiguanem... i takové znám...
26. 9. 2017 10:56
Re: Podle
na svišťovi mám cúvaciu kameru, aj keď mi prišla v malom prckovi smiešna, je to dobrá vec a pamätám si ako som na 206 pri cúvaní nabral stĺp pouličného osvetlenia, lebo mi zapasoval za opierku zadného sedadla.
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 10:20
Re: SUV
Hummer je SUV? >:D Ty si tomu dal >:-[]
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 09:43
Re: SUV
Opakuju, asi mne nechápeš, jako většina:

V běžných rychlostech na tom budeš lépe, protože sedíš výše. Náraz zezadu, z boku, zepředu. Typické ťukance ve městech, na okrskách, kdy ti někdo nedá přednost, prostě tam, kde jde o plechy a maximálně pomlácení,kde díky vyšší stavbě jsi "nad osobákem"... já si to zažil a díky bohu za vyšší posaz.

Aktivní bezpečnost je sice nižší, ale né v těchto rychlostech, kde se pohybuješ 90% času. To je vytahování extrémů... nikdy jsem se nedostal s SUV na tu hranici, kdy by mi ta horší aktivní bezpečnost zhoršila situaci (ten rozdíl je pro běžného uživatele skoro nepoznatelný)... ty ano ? Natožpak, aby mi hrozilo převrácení.... To už musí být opravdu nešťastná náhoda, nebo musíš jet jak prase a nebrzdit....

A pokud budeš bourat ve 160ti do stromu, tak už je jedno, jestli v Golfu, nebo Tiguanu...

Chápeš, kam tím mířím? Vztáhni tu bezpečnost na běžné situace, kde se s takovým autem pohybuješ nejvíce, ne na to, co by mohlo nastat v nějakých 5-10%.... a tam ti nepomuže většinou ani jiné auto...
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 08:15
Re: Podle
Že Mondeo V generace má docela malá okna.... to bych k tomu napsal já a je to pravda >:-[]
26. 9. 2017 08:05
Re: SUV
Bídný? Myslíš na silnici metr před čelní část vozu? Aha >:D
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 07:33
Re: SUV
Spíš narážel na praktičnost, prostornost, cenu u kupé, protože kombík je lepší, hatchback levnější atd..... Každé má své pro a proti.

Vymlouvat si to tady můžeme nastokrát, ale to SUV má i v běžných situacích navrch ohledně bezpečnosti.

Tabulkoví experti se tu do krve budou bít, že v extrému je to SUV horší, ano, je ! Ale fakt je ten, že ve městech či na okreskách v limitních rychlostech radši budu bourat ve vyšším autě. Na limitu nejezdí 95% jezdců, aby se převratili, nebo jim k nehodě pomohlo to, že má SUV vyšší těžiště a hůř sedí v zatáčkách. Po vlastních zkušenostech budu vždy radši v nejvyšším autě, které se účastní nehody.

Je krásné mít možnost výběru, nebo se mýlím? Každý si může vybrat to, co mu vyhovuje a využije :-)
Avatar - Hammunasakra
26. 9. 2017 05:03
Re: a nejhorsi ze vseho (krome trpasliku) je SUV v dyzlu vy
:yes: :yes: >:-[]
Avatar - Hammunasakra
26. 9. 2017 04:59
Re: SUV
Těžiště a retarder nic společnýho nemaj = asi mysíš světlou výšku :-)
Avatar - curwasportiva
25. 9. 2017 21:44
Re: Pick up
Ne, na parkovani to ma jen zpetna zrcatka a zadni okno.
Avatar - curwasportiva
25. 9. 2017 21:28
Re: Pick up
To netvrdim, je pravda ze do nasich mest a obci se pres sest metru dlouhe a dva metry siroke auto na bezne jezdeni az tak uplne nehodi. Proto ja si to schoval do Severni Ameriky, kde se v horach ta velikost ztrati ;)

[odkaz]
25. 9. 2017 21:00
Re: SUV
Nie, napísal to, čo vyplýva z článku a tabuliek. Prečo s tým máš problém? Jasne, ak chceš, kúp si auto, čo má tabuľkovo zlé výhľady, hoci aj tank, je to tvoja vec. Ale vyčítať niekomu jednoduché zhrnutie obsahu článku, to mi príde fakt blbé.
P.S.Mustanga by som si vedel v garáži predstaviť. ;-)
Avatar - curwasportiva
25. 9. 2017 20:09
Pick up
Ano, nedavno jsem se o tom sam presvedcil, kdyz jsem ucil manzelku podelne parkovat s nasim Dodge Ram, ze standardni dopravni kuzely jsou absolutne nedostatecne. Kazdy kuzel jsem musel podlozit dalsima dvema bedynkami, aby byli alespon trochu videt >:D
Nebo kdyz jednou male prejela asi metrovy balvan, protoze ho proste pres kapotu nevidela...
26. 9. 2017 12:09
Re: SUV
prehlid sem, je to az na 3. strance
zajimavy, ze na benzinovou ctyrkolku akcni cenu nedaj, ale na naftovou v tom samym vykonu daj přes 200tis.
dat minimalne 843tis za benzinovou ctyrkolovou kugu, to je docela ulet

s tema cenama to je podobny všude. SUV stoji vyrazne vic nez odpovídající kombik
26. 9. 2017 08:04
Re: a nejhorsi ze vseho (krome trpasliku) je SUV v dyzlu vy
Proč?
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 07:47
Re: SUV
Není, nejsem kupec SUV, ale má své výhody:

1. Projede polňačku: i s FWD, aniž bys "ojebal" spodek. Můžeš argumentovat, že spousty SUV vůbec nemá vyšší světlou výšku, než třeba kombík a já s tebou budu souhlasit, ale taky je spousty SUV, kde ten rozdíl je, takže pečlivě vybírat. Když nejezdíš v terénu pořád, je to lepší, než kupovat klasický Offroad. Často lze dokoupit 4x4, což odvozené kombi, či hachback nemá.

2. Snadnost nastupování: Pro starší lidi neocenitelné, to ti nenabídne žádné jiné auto, možná nějaké MPV či Offroad (ale ty má SUV do jisté míry supolovat, ne?).

3. V NĚKTERÝCH situacích výhoda vyšší karoserie: Parkování ve městě ( Praha - odzkoušeno, přejede snadněji obrubníky, vystouplou silnici, atd...), v určitých situacích (těch běžných za nižších rychlostí) výhoda vyšší karoserie při nehodě. Pozor, opět neporovnávám extrémy, kdy ztratíš přilnavost a převážíš se.. mluvím o běžném provozu ve městech a na okreskách.

Mínusy jste tu vyjmenovali dostatečně >:D
26. 9. 2017 07:22
Re: Jdete do haje s tema anti SUV
Cesta medzi dvomi zapadnutými dedinami nie je celé Česko.
26. 9. 2017 07:16
Re: SUV
Jak si na takú hlúposť prišiel...
26. 9. 2017 08:04
Re: Podle
Škoda mluvit, koukám, že by se měly zakázat i sedany >:-[]

Na SUV mi mění destičky, takže jsem si vzal Mondeo kombíka. Subjektivně z něj vidím hůř než právě z mastodonta. Co k tomu napsat víc ;-)
Avatar - _Karel_
25. 9. 2017 20:44
Re: SUV
Já přes a-sloupek+ zrcátko svého nízkého osobáku přehlídnu i dodávku.Bez nadsázky, bez přehánění.To nesouvisí s typem kastle.
Avatar - Zetti
26. 9. 2017 07:12
Jdete do haje s tema anti SUV
Staci se projet treba z Mirosovic do Mnichovic v SUV a ve sportaku. Manzi ASX, jestli se mu da rikat SUV preskace Rathovy stredocesky silnice aniz by si neceho vsimlo, moje zetko s 255/35 -18 nebo tak nejak na tech hrbech poskakuje a narazi az drkotaj zuby. Totez zpomalovaci hrby. Proste na denni jezdeni po cesku SUV s pneumatikama aspon /60 mi nikdo nevymluvi.
Avatar - WinDiesel
25. 9. 2017 22:09
Re: SUV
Narazils na bojovníky s SUV zatímco já narazil na bojovníky s diesely. >:D Je žádné argumenty nezajímají, mají jen svoji pravdu.
Já mám SUV rád a v dieselu. :-) Mám Euro 4 s DPF a klidně si přikoupím retrofit SCR. Už to budou brzy nabízet. :-)
25. 9. 2017 20:28
Re: SUV
Ale ano, auta su masivnejsie - staci na parkovisku porovnat 2 aj pribuzne modely rovnakej znacky s rozdielom povedzme 8-10 rokov rozdiel je znacne viditelny. So setrenim nakladov nesuhlasim v zmysle, ze je to hlavny dovod - skor je to vedlajsi efekt, ktory je len bonusom pre vyrobcu. Ak vobec.
Avatar - curwasportiva
25. 9. 2017 20:59
Re: Pick up
Decko se ti muze zabehnout i pod osobak, s tim nenadelas nic a muzem byt jakkoliv opatrny. Ad. parkovani, ja mam ke svemu bytu sve parkovaci misto,ktere je na zadni obsluzne komunikaci takze na ulici nikomu nic neberu.
Jinak s tou srazkou se zveri, hrana kapoty je cca 1.4m vysoko a bezny jelen meri kolem 1.5m v kohoutku, takze ta srazka by nemusela dopadnout zas az tak spatne.
Pod kapotou vozim V8 a stale jeste klasickou ramovou konstrukci, ale protoze uz je to starsi auto, tak o bezpecnosti co se tyce srazky spevnou prekazkou si iluze nedelam. Na druhou stranu pri srazce s o polovinu lehcim osobakem, bych mel asi vyhodu ja.
Avatar - _Karel_
25. 9. 2017 20:42
Re: SUV
Nevím, co je na ní blbýho. Neustálý boj proti SUV, přitom většinu stejných nevýhod má i sporťák. A? Budeš bojovat proti Mustangům, protože stojí přes milion a žerou 14 litrů? Nebudeš, jsou to cherokeeho peníze, koupil si auto z kterýho má radost. Takže dvojí metr?
Avatar - Ja Prvni 123
28. 9. 2017 11:31
Re: Jdete do haje s tema anti SUV
Tak to zkus mezi Prahou a Bratislavou... a vysledek bude stejny.

I kdyz... to jsme vastne porad u cesty mezi dvema zapadnutymi dedinami.
;-)
Avatar - Ja Prvni 123
28. 9. 2017 11:26
Mne to cele prijde zajimave z jineho pohledu
Kolik lidi se zivi tim, ze zjistili a okomentovali, ze s velkym SUV se parkuje obtizneji, nez s malym, mestskym autickem...

;-)
27. 9. 2017 13:28
Re: SUV
U sedmimístné (tedy v sedmimístné konfiguraci) je to pochopitelné, ale pětimístná by snad měla mít porovnatelnou (ne-li větší) ložnou plochu (Q7 má přes pět metrů, na rozdíl od X5 nebo Cayenne). V objemu je to pak něco jako 600 vs. 900 litrů.
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 10:55
Re: SUV
Nemá, však to neodporuje tomu, co jsem napsal a jak to s tou bezpečností myslím ;)
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 10:23
Re: Podle
Kdepak, bez zrcátek ani ránu... já přehlídl minulej tejden kontajner na suť :/ Výška asi 0,5m... nemožné vidět.
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 10:19
Re: SUV
Jak to myslíš ?

Třeba u Fordu je dost srovnatelných aut v nabídce na demonstraci :

Za cenu Fokusu budu mít nějaký Ecosport - o třídu menší auto.. jinak sesterská k Fokusu je Kuga - ale ta už je dražší. Vykašli se na cenu, lidi jsou si za to ochotni připlatit, takže platí to, co jsem popsal výše....
26. 9. 2017 10:17
Re: SUV
v prahe som rok pracoval, takže poznám.
26. 9. 2017 10:07
Re: Pick up
neviem, či sú nejaké štatistiky o stretoch so zverou. Ja mám skúsenosť z prvej ruky o 2 zrážkach s jeleňom na malých autách - jedno stará corsa pár rokov dozadu, 100 km/h, statný nástorák skočil na prednú kapotu a sklo, auto odišlo po svojich (samozrejme rovno do servisu) a posádka mala len šoky a odreniny, druhá srna skočila na starú prefelíciovú škodovku, parametre zrážky presne nepoznám, škodofka zničená, posádka bez ujmy. Nedávno za trnavou nabehlo suv na zrazenú srnu, narazilo do stromu, posádka nemdopadla dobre. Z toho, čo som čítal, videl, mi nevychádza, že malé auto je nebezpečnejšie a naopak trebárs suv bezpečnejšie. Tieto veci som riešil už pri smarte. Že sú malé autá reálne nebezpečnejšie, je zrejme fikcia, ktorá nezodpovedá reálnym štatistikám.
26. 9. 2017 10:02
Re: SUV
a sme u toho
chces tvrdit, ze mensi suv ma vyssi bezpecnost nez klasicky auto za +- tu samou cenu??
to je proste blbost
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 09:59
Re: SUV
Já ti paradoxně napíšu to stejné, SUV je nejlepším autem do Prahy, pokud máš tedy alespoň senzory, nebo lépe, kamery >:D Né velké, ale menší - střední. Přehled o provozu, zaparkuješ lépe, protože kvalita vozovek je tady opravdu na "úrovni" >:-[]

A každá žena to nemusí, ta moje by s tim nejezdila ani pod výhružkou smrti, je to pro ní "kráva" veliká >:D To už radši prej kombík.... >:-[]
26. 9. 2017 09:54
Re: SUV
je tam ešte jeden plus, mnohé ženské, ktoré mali plné gaťky zo šoférovania, stratili vďaka suv obavy a jazdia v pohode. Musím povedať, že zatiaľ som sa nestretol s babenkou, čo by bola na suv agresívna alebo spôsobila nehodu a že ich vídam hodne, ako píše iudex, veľké suv je v našich končinách top auto do mesta :-)
26. 9. 2017 09:48
Re: SUV
ja tiež občas utrúsim anti suv poznámku, ale nie preto, že by mi vadili suv, ale pokrytectvo. Ak si niekto kúpi športové kupé, tak obyčajne netvrdí, že kvôli vyššej aktívnej bezpečnosti, prizná farbu, chce rýchle plagátové auto snov, babolap, ale keď príde na dôvody kúpy suv, tak mám pocit, že som na politbyre - vyššia bezpečnosť, lepší výhľad, lepšie nastupovanie - nikto nepovie rovno, že mu masívne auto hladí ego.
26. 9. 2017 09:30
Re: SUV
Zrovna to s bezpecnostou je oblubeny nezmysel. Su na tom objektivne horsie.

Staci si porovnat vysledky aut porovnatelnych tried napr. Leon vs. Ateca a vysledky narazovych testov su dost podobne, standardne novsi ich ma lepsie bez ohladu na typ auta.

Ak vsak pride na aktivnu bezpecnost, tak je na tom SUV proste hrosie. Vyssie tazisko a tuhy podvozok znamenaju nutne horsie spravanie vv krizovej situacii a vyssiu sancu prevratenia.

O nieco lepsie su na tom rozne cross-overy, ktore sa svetlou vyskou a vyskou karoserie len priblizili hodnotam aut z roku 2000 :-)
Avatar - Ozzman
26. 9. 2017 07:38
Re: SUV
Nejhorší možnost pro koho? Pro tebe? Asi jo, pro mne taky, já radši kombik, ale pro někoho třeba ne... Takový Touareg jistě své uplatnění najde ....
Avatar - Blue Sun
26. 9. 2017 07:18
Re: Pick up
No jo, amerika... to pak žere i trávu kolem cesty a jak vidím, nepohrdne ani vysokou. >:D
Avatar - _Karel_
26. 9. 2017 16:00
Re: SUV
Kde to bereš? Já teda při sebevětší snaze nevidím důvod k většímu egu u SUV. Nenapadá mě, proč by měl mít větší ego někdo v X5 než třeba v 7-er.
Já rád sedím nízko, ale pokud bych si koupil SUV, bude to ze 70% kvůli lepšímu nastupování a vystupování. Ego mi to nepohladí o nic víc, než srovnatelné nízké auto.Ani o milimetr.
Avatar - Hammunasakra
26. 9. 2017 15:32
Re: SUV
Pro každýho = je to nejhorší z většiny parametrů = včetně ceny ;-)

Co kdo radši je úplně jiná věc
Avatar - white label
26. 9. 2017 12:13
Re: SUV
Prakticky určitě, tím spíš pokud máš pouze 5 místnou Q7.
Kufr v A6 je sice větší letiště, ale jeho hloubka/výška (hlavně v zadní části, kterou výrazně omezuje více "položené" sklo pátých dveří) je výrazně limitující. Proto ty litry jsou hlavně na papíru.
Avatar - white label
26. 9. 2017 11:52
Re: SUV
Do osmiválcového Passatu jsem sedal, do osmiválcového Superbu ne. ;-)
26. 9. 2017 11:11
Re: SUV
pochybuju, ze nekdo kdo ma penize, si koupi zrovna forda...

fokus bude horsi snad jen kdyz pojedes po spatny ceste.
jinak se stejnym motorem bude rychlejsi, dynamictejsi, min ziznivej a jeste toho vic nacpes do kufru.

kuga ma na dnesni SUV pomery docela nadstandardne velkou svetlou vysku, coz treba ja zrovna neco takovyho silne potrebuju, jenze bohuzel ctyrkolku nema v benzinu, takze kdybych nahodou z tohodle duvodu uvazoval o SUV, tak pro me kuga automaticky nepripada v uvahu
Avatar - CommonUser
26. 9. 2017 10:49
Re: SUV
To som kde napisal ? Tvrdim to niekde ?
Je to len ukazka, ze vacsie a tazsie nema vzdy vyhodu (teda skoro nikdy). Na to netreba MATFYZ, ci ... ?
26. 9. 2017 08:50
Re: Podle
V praxi ten pohled přes střechy končí u prvního dalšího SUV, dodávky nebo osobáku s rakví, u některých tvorů i u mobilu s facebookem... Větší rozdíl než osobák vs. SUV vidím mezi výrobci. Třeba Megane - kombinace vysoké palubky, nízkého čelního skla, velkého krytu přední kamery/senzorů je fakt genitální.
Avatar - Blue Sun
26. 9. 2017 07:19
Re: Jdete do haje s tema anti SUV
Srovnávat SUV a sporťák, pán bude myslitel...
26. 9. 2017 06:54
Re: SUV
A proč ne? Vždyť SUV neznamená automaticky teréňák. Je to jenom návrat k normální velikosti automobilu.
Avatar - Hammunasakra
26. 9. 2017 04:58
Re: SUV
Bystrej a slušně vychovanej = jako VWždycky :yes: >:-[]
26. 9. 2017 10:12
Re: Podle
tak naprt je dozadu vidieť aj zo svišťa vďaka supertajnej kľučkovej vychytávke. Keď prirátam dosť tmavé zadné fólie v štandarde tak výhľad šikmo vzad by som v recenzii do plusov nedal.
Avatar - O5kar
25. 9. 2017 21:40
Re: Pick up
To to auto nemá monitor s přední a zadní parkovací kamerou? Popřípadě ani systém 360 st.?
Avatar - _Karel_
25. 9. 2017 21:39
Re: SUV
Hele, nemám to nijak změřený, ale podle mě je prostě přehled o ŠIRŠÍ dopravní situaci lepší z vyššího auta. Přes okno auta před sebou vidíš kousek dopředu, z větší výšky vidíš daleko dopředu i do boku. Ale moje potřeba to není, mě vyhovuje naopak co nejnižší posez a nechybí mi větší přehled. I kdyby to byl u majitelů SUV jen subjektivně lepší pocit, proč ne. Já mám v nízkém autě subjektivně lepší pocit, že se v zatáčce nepřevrátím, i když mi to nikdy objektivně nehrozí. ;-)
Avatar - _Karel_
25. 9. 2017 21:31
Re: SUV
Brzdná dráha nesouvisí s karoserií SUV. Vyšší těžiště sporťák opravdu nemá, a proto má třeba problém ve městě s každým retardérem - aneb nevýhoda je jindy výhodou.
SUV jako sporťák je k ničemu (no, SQ7 možná ne), nízký sporťák na městské ježdění nebo do terénu je taky k ničemu.
Avatar - _Karel_
25. 9. 2017 22:12
Re: SUV
Na tomto serveru je přebojovníkováno. ;-)
Avatar - _Karel_
25. 9. 2017 22:01
Re: SUV
Myslels "z SUV není líp vidět" nebo "SUV je k ničemu"?
25. 9. 2017 20:34
Re: Pick up
Kolik je situací, kde si před autem hraje malé dítě? Minimum. Někde na zahradě? Na parkovišti? Tady jde spíše o nezodpovědnost dospělých. Ale těch chodců je několikanásobně víc. Vysoký předek je taky výhodnější např. při srážce se zveří. Je menší šance, že se dostane až do kabiny a posádka to odnese.
Avatar - _Karel_
25. 9. 2017 19:51
Re: SUV
Jj, a kupé nejlepší. S bonusem nejlevnější.
P.S. Napiš to tetičce, ať ví, jak hloupě si koupila auto.