Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Celoroční pneu: Výhody a nevýhody. Kdy se vyplatí a jak je poznat?

Celoroční pneumatiky – ideální kompromis mezi letními a zimními. Prozkoumejte jejich výhody, jako je pohodlnost a úspora nákladů, ale také nevýhody, včetně delší brzdné dráhy. Zjistěte, pro koho jsou tyto pneumatiky vhodné a kdy se vyplatí.
Zpět na článek
7. 11. 2017 08:26
Pneu
Pamatuju doby, kdy jsme měli prostě na autě pneumatiky a o nějakém dělení na letní a zimní jsme ani netušili. Držet doma dvě sady (na dvě auta) je docela opruz, zvlášť když bydlíte v paneláku. Potom se celoroční pneu zdají být dobrým řešením.
7. 11. 2017 09:00
Re: Svoboda
To řekni třeba autem sraženému chodci na přechodu, kde kvůli námraze s nevhodným obutím řidič nedobrzdil.
Avatar - Đawson
7. 11. 2017 08:45
Re: Pneu
Jezdím na nich u aut na operák, jsou to gumy nové, většinou drží dobře jak na mokru tak na suchu, sníh tu je na silnicích jednou ročně a to většinou nikam nejedu a na hory též nejezdím, pro takové lidi kterých bude víc jsou to gumy ideální.
Avatar - wakantanka
7. 11. 2017 10:12
Re: Gumy
Asi tak, keď má človek v hlave vymetené, tak mu nepomôžu ani zimné gumy, ani 4x4 a ani milión rôznych elektronických asistentov. Ono veľa ľudí si v zime neuvedomuje, že najväčší problém ani tak nie je sa rozbehnúť, ale zatočiť a zastaviť.
Avatar - Ghostyx
7. 11. 2017 09:31
Již jsem to jednou v diskusi
tady zmiňoval (děkuji tímto všem za mínusy), že pro běžného řidiče jsou celoročky např. Michelin CrossClimate XL v rozměru 235/60 18R, které mám já na svém SUV naprosto dostačující a skvělá volba. Nevím, možná mám skvělé auto, ale po roce ježdění to již můžu takto s klidem prohlásit. Mám je vyzkoušené i s extrémnějším průjezdem zatáček na suchu i na mokré vozovce v intenzivním dešti (v létě), i ve vysokých rychlostech v Německu a drží skvěle i s intenzivním bržděním v obou případech a pocitově s tím taky nebyl větší problém až na to, že jsou trošičku pocitově měkčí než letní gumy a víc se v létě pří brždění "lepí" na silnici a proto je třeba si na to zvyknout. Na sněhu a ledu si samozřejmě dávám pozor (ale to jsem si dával vždy), ale to co zvládly loni při sněhové kalamitě, kdy cesta byla jeden souvislý "sníh a led" předčilo mé očekávání. Nevím jak u vozů s pohonem 2x4, ale s mým SUV, které běžně jede jako 2x4 a v extrému si samo přepíná na 4x4 jsem s tím minulou zimní sezónu dokonce dal zasněžený Špindl naprosto pohodě i do hotelů v kopcích, tam a zpátky, tak co to tady plácáte vážení? :-)
7. 11. 2017 08:35
Gumy
Setrit na gumach je hazard, ked nemam na poriadne pneumatiky nekupim si auto. A celorocky su tak akurat pre niekoho kto je bud lakomec alebo lenivec 2x do roka venovat bezpecnosti seba ale aj ostatnych vodicov cca 90 minut a 20 eur.
Avatar - Wolfsteen
7. 11. 2017 09:02
Re: Jedině celoroční - a neporušujete zákon
Na letních gumách můžeš klidně v listopadu jezdit. Pokud to meteorologické podmínky umožňují a nejezdíš tam, kde zimní gumy nařizuje značka, tak žádný zákon neporušuješ.
7. 11. 2017 08:48
Argumentace...
...některých uživatelů jsou až směšné. Naprosto chápu člověka, který má auto jako občasné přibližovadlo a při extrémnějším počasí jednoduše nevyjede. Pneu vymění jednou za 4 roky a to ještě spíš z důvodů jiných než, že by už na nich nebyl vzorek.

Sám bych si to ani na městském autě nedovolil.
7. 11. 2017 11:02
Re: Gumy
Chaos dělají hlavně ti co se tlačí neustále dopředu a nechápou že v danou chvíli je prostě nejlepší jet tak jak jedou ostatní kolem.
7. 11. 2017 11:00
Re: Gumy
Nemáš pravdu. Celoročky jsou pro někoho kdo bydlí v nížině a jezdí příměstský provoz z práce do práce pár kilometrů. Pro toho jsou 2 sady gum zbytečnost.
7. 11. 2017 12:29
Re: Gumy
To je samozrejme blbosť. Väčšina aut jazdy na luntových alebo starých gumách, len mizivé percento ma špičkové gumy vo veku do 4 rokov. A v takom prípade je univerzálka jasne lepšia. Nehovoriac o tom, že ADAC dáva veľký bodový rozdiel 2-3 metrovému rozdiel v brzdnej dráhe, ale v praxi to nič neznamená, väčší rozdiel spravia traja pasažieri.
8. 11. 2017 08:44
Re: Gumy
Já jsem nikoho takovýho nepotkal od tý doby co jsou zimní povinný, ale magorů co se snaží jet na totálně zachumelený dálnici 130 a nechápe, že ty auta kolem jedou pomalu proto že to fakt klouže, tak těch potkávám v zimě celkem dost.
Avatar - JDM
7. 11. 2017 10:04
Re: Gumy
Bohužel většině lidí pneumatiky nepomůžou takže je celkem jedno jestli mám zimní protože když večer napadne 5cm vín že na d1 bude 25 aut v sobě... Kdyby lidi jezdili opatrně tak můžeme na celerocnich jezdit všichni..
Avatar - Wolfsteen
7. 11. 2017 09:06
Re: Svoboda
To je ale blbost Ádo. Asi budeš hýkat blahem, když tě blbec na špatných gumách sestřelí a odrovná ti auto nebo ti bouračkou prostě jen sníží cenu při následném prodeji. To nemluvíme o zraněních nebo životech zaviněných špatnou gumou...
7. 11. 2017 11:04
Re: Argumentace...
To teda jezdíš hodně ostře. Při normální jízdě nejsou zimáky v létě vůbec problém. Jasný, že když chceš s autem závodit, tak je lepší si ty leťáky koupit sedí v zatáčce výrazně líp, ale normální řidič odjezdí léto na zimních aniž by si všiml, že je něco špatně.
7. 11. 2017 18:18
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Tak když chceš tu nejlepší pneumatiku na trhu, tak prostě vezmeš tu nejlepší. Podobně jako když chceš to nejlepší sportovní auto, tak si asi nekoupíš kombík. To však neznamená, že kombík nemůže jezdit dobře. A ve chvíli, kdy se skutečně honíš za tím nejlepším, tak to sežere dost času a peněz. Protože musíš zkoušet, zkoušet a zkoušet. Ano, když se něco stane, budeš rád za každou výhodu. Ale nikdy nevíš, jestli to, co máš, stačí, dokud už to stačit nebude. A určitě by se daly udělat ještě lepší pneumatiky. Jen by šla cena nahoru a případně životnost dolu. Kde je ta hranice? Kdy už to stačí?

A kupují si všichni ty kvalitní zimní a kvalitní letní? Pro koho se vyrábí ty horší? Buďme realisté.
7. 11. 2017 12:12
Re: Gumy
Proto se musím smát, když se někdo chlubí, jak předjíždí čtyřkolky a že je to k ničemu. :-) Naopak si zaslouží pochválit, že nemají v hlavě prázdno a nedělají hlouposti. Nejedou rychlostní zkoušku.
Avatar - wakantanka
7. 11. 2017 10:42
Re: Již jsem to jednou v diskusi
ale defenzívny štýl jazdy nie je rovnaký ako klobúčiarsky >:D Pokiaľ viem tak defenzívny jazdec je taký, ktorý jazdí minimálne ako sa hýbe premávka (môže aj rýchlejšie), ale predvída ďaleko dopredu, pozná cestu i svoje schopnosti, nevybrzďuje, neryje sa niekam kde nie je miesto atď. :-) Defenzívny jazdec podľa mňa nie je brzda cestnej premávky.
Avatar - Jenik3
7. 11. 2017 09:34
Re: Svoboda
V podstatě souhlas, vynucování obezřetného chování by měly dělat pojištovny přes finanční nástroje.
Jezdíš v Břeclavi v zimě na letních a žádnou škodu jsi nezpůsobil? OK, ale dávej si bacha.
Jezdíš v Jihlavě v zimně na letních a způsobil jsi opakovaně škodu za xyz? Sorry, ale tebe už nepojistíme, takže další škodu si platíš ze svého. (Šup a má zimní)
Avatar - Uživatel_5340709
7. 11. 2017 09:19
Re: Svoboda
Ádo, je přeci jasné, že český národ to má tak půl na půl. Ta první polovina se chová zodpovědně, a dělala by to tak jak říkáš. Nějaká část by lavírovala, a ten zbytek by nás pravidelně v zimě otloukal na silnicích. ;-)
8. 11. 2017 00:11
Re: Gumy
...celoročky si nekúpi lakomec, ale rozumne uvažujúci človek, ktorý nechodí pre vedomosti do krčmy, kde sa dozvie, že músí mať výhradne kombi od koncernu v striebornej metle, v tédéí s dvomi sadami na hlinách a s plnou syntetikou v motore, a ani nevie aký typ chladiacej kvapaliny má mať jeho voz - ba vlastne vie aspoň farbičku...
7. 11. 2017 09:08
Re: Pneu
Presne tak, roky som kupoval najlepšie zimné a najlepšie letné pneu podľa testov. Už 2 rok fungujem výhradne na Crossclimate a nepozorujem žiadny rozdiel. Som ušetrený sledovania počasia a stresov v servisoch kde doťahujú len pneumatickou pištolou aby poriadne držala pneumatika .. Po 5 rokoch už boli tieto značkové a prémiové pneumatiky popraskané po bokoch a nebol som si celkom istý ich životnosťou. Teraz radšej skôr vymením celeročné ako predlžovať životnosť zimných a letných.

Minulý rok sme mali sneh a ľad cca 2 týždne v zime.

A keď si pozriete tento test tak v článku uvedené tvrdenie servisákov (však čo iné by mohli tvrdiť) je úplný nezmysel. V teste sú Crossclimate porovnávané s najlepšími letnými a zimnými a rozdiel je v percentách 1-3%. Tu je test: [odkaz] aj s videom.
Avatar - Ada je zase tady
7. 11. 2017 08:56
Svoboda
proč nějaké pokuty za nevhodné pneumatiky? To je zase jen evropský inženýring lidských duší. Svoboda říká - jezdi si na čem chceš, je to jen tvoje zodpovědnost, ale když porušíš zákon, musíš vědět, že to schytáš - takže stačí jedna nehoda na blbých gumách a přijdeš o celý bonus za pojištění. A pokud bonus nemáš, tak ti pojišťovna napaří citelný malus. Jak prosté milý Watsone. :-!
Avatar - Uživatel_5340709
7. 11. 2017 08:50
Re: Gumy
Přesně tak, dnešní provoz je často o různě rychle jedoucích kolonách, pak takovej jeden, co jede na něčem nevyhovujícím dělá chaos dost daleko kolem sebe.
Avatar - Beefcake
8. 11. 2017 00:19
Re: Pneu
Na vyjazdy sa vykasli, podstatny je zjazd.
7. 11. 2017 17:08
Re: Svoboda
Myslím, že vyhláška je poměrně volná. Těch úseků, kde musíš mít zimní pneu zase tolik není. D1 je tam správně, je to nejdůležitější průtah republikou a jeden dement na letních může zastavit na hodiny celou dálnici.

Nikdo nikomu nezakazuje za běžných podmínek jezdit i na letních. Tak, jak je to formulováno je to dle mého fér.
7. 11. 2017 13:23
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Právě proto, že defenzivní řidič předvídá možné problémy, kolikrát například zpomalí tam, kde by jiný řidič nezpomalil, což může ostatní vytáčet. Například, když před přechodem stojí dodávka a není tak vidět na chodník. Nebo může pomaleji projíždět zatáčky na okreskách, do kterých není dostatečně vidět. Kolikrát mě takhle někdo v zatáčce i předjížděl (na úzké okresce, kam se akorát vejdou dvě auta), přitom tam člověk občas potká i kamiony (a někdy celé vláčky), o zemědělcích nemluvě. A nemluvě o cyklistech, bruslařích, běžcích, maminách s kočárky na procházce. Podobně jako u pneumatik, je to o rozdílném pohledu na riziko. Někdo do těch zatáček nezpomaluje a jede tam klidně kilo, já tam jedu třeba 70 (a na rovince třeba to kilo, byť je tam riziko, že ti tam skočí třeba srna - v té oblasti jsou vidět, ale před auta nějak neskáčou).
7. 11. 2017 12:23
Re: Pneu
ADAC sa hlavne vyhýba priamemu porovnaniu. Napríklad meranie brzdnej dráhy za mokra nerobí na letných a univerzálnych z tej istej rýchlosti.
S ostatným súhlasím.
7. 11. 2017 11:06
Re: Svoboda
Jenže ta jedna nehoda na blbých gumách může znamenat, že takový pitomec zabije někoho kdo s tím neměl nic společnýho. Takže nařízení používat zimní vidím jako na místě. Lidi jsou totiž povětšinou strašně pitomý.
Avatar - JDM
7. 11. 2017 10:21
Re: Gumy
Jo měl jsem 7 let 4x4 ono jede, zataci na sněhu perfektně ale zastavit mu trvá stejně a díky 4x4 a rychlejší sebevedomejsi jízdě kolikrát ještě déle než ostatním...
Avatar - Blue Sun
7. 11. 2017 09:38
Re: Svoboda
Myslíš, že Ada dokáže v dýmu naftového motoru vůbec vnímat existenci něčeho takového, jako je chodec?
Avatar - nalimer
7. 11. 2017 08:54
Zimná realita
V našich končinách býva drsná zima raz za 25 rokov (1987, 2012) a celosnehová raz za 10 rokov (nepíšem o Liptove, Kysuciach či Krkonošiach).
Ako sa píše v článku, víkendový či mestský vodič čo najazdí mesačne do 500-800 km je vhodný kandidát na takéto gumy. K moru je takáto guma v poriadku a do hôr využije inú prepravu. Reálne by ho jeden ročný výlet stál min. 400€ navyše len v pneu.
Ak jazdíte denné trasy mimo mesta či už len 1/3 jázd sú dialnice, celoročné gumy sú zlou voľbou. Osobne si myslím, že do tej prvej skupiny sa zmestí aj 30% všetkých vodičov.
Re: Svoboda
Plácáte kraviny. Zdůrazňoval jsem odpovědnost jedince za svoji jízdu. To je to, co tady chybí. Namísto toho zde exhibují výrostci, kteří nenajezdili ani svou první stovku tisíc km a pronášejí "moudré" soudy. A potom je člověk vidí, jak s ostatními hrají kulečník na namrzlé dálnici, protože jsou přesvědčeni, že zimní gumy a potrhlé elektronické asistenty jsou schopny ohnout fyzikální zákony.

Přitom tohle všechno jsou jen pomocníci, ale zodpovědnost z řidiče nikdo nesejme. A tak jsme kdysi jezdili celou zimu na OR6 - a to i v hlubokém sněhu. A když to nešlo, tak existují řetězy na kola. Jenže dneska si každý chytrolín koupí zimáky a domnívá se, že se mu nic stát nemůže a dál jezdí na cestě jak prase. Kdyby nebylo těch 80% slušných řidičů, kteří cítí zodpovědnost - ne jen za sebe, ale i za ty druhé - a uhýbají idiotům, asi bychom se už dávno potloukli navzájem. Ono totiž ani ty zimáky většinou lidi nepotřebují (čest výjimkám) a je to jen business. Jenže kolik je dnes na silnici řidičů s velkým Ř, kteří za každého počasí nadrandili min. milion km? :no:
Avatar - Stefič
7. 11. 2017 10:10
Re: Argumentace...
chvíli jsem na manželčině autě jezdil na zimních v létě. Pískalo to, plavalo to a tak jsem jí hned koupil letňáky. Nechápu, že třeba v pneuservisu kroutí hlavou, že jsem koupil Klebery pro někoho, kdo najezdí 5tkm ročně. Klidně radí jezdit n zimních celoročně...No za mě tedy fakt ne
7. 11. 2017 08:43
Jedině celoroční - a neporušujete zákon
Občas jsem nestačil přezout v říjnu, ale až 1. nebo 2. listopadu.
Takže jsem ještě 1. nebo 2. listopadu vyjel na letních.

Tím jsem samozřejmě porušoval zákon, takže volím celoroční a nic porušovat nebudu.

Kolik % řidičů má vždy přezuto již v říjnu, aby 1.listopadu vyjeli na zimních???
Avatar - Beefcake
10. 11. 2017 12:25
Re: Pneu
"rád sa nechám poučiť o fizike kde dve kolesá majú viac trakcie ako štyri." ??? To tu niekto riesi ?
Radsej by som ta ale poucil o gramatike.
Avatar - Barrichello
8. 11. 2017 14:12
Vaše starosti sou dojemné
a to že půlka lidí vč. aut co maj přes 2 tuny jezdí na noname gumách z číny, indonésie, ukrajiny atd., které jsou sice sezonní, ale v létě na dešti maj asi tak stejnou brzdnou dráhu jak renomované zimáky Michelin, Pirelli, Bridgestone či Goodyear.

A v zimě bych si o těhle gumách nedělal vlané iluze, jako určitě lepší než letnáky, ale s univerzálama už můžou mít problém v tom smyslu, že nebudou o moc lepší.

A na těhle gumách jezdí hodně lidí, i ti co maj auta za 300-600 táců.......
Avatar - Ghostyx
8. 11. 2017 13:35
Re: Pneu
Mám. Spotřeba mi klesla při mém stylu jízdy u benzíňáku téměř o litr v průměru na 100 km, ale já mám průměr kolem 11 l na 100 takže můj auťák není nejekonomičtější, válivý hluk co proniká do kabiny je poslechově znatelně menší oproti např. letním Bridge, Dunlop, Cont nebo Pirelli, se kterými mám zkušenosti předtím... U zimních např. Goodyearek hluk byl vyšší taktéž. Ty CrossClimaty jakoby jen ve vyšších rychlostech pouze jemně "sviští", nehučí jako někteří předtím, ale samozřejmě záleží asi i na rozměrech pneu (jám mám zkušenosti pouze se šířkou 235 a více) a taktéž na udržování správného nahuštění pneu. ;-)
8. 11. 2017 12:52
Re: Gumy
O starých gumách som písal preto, že univerzálku proste zjazdí aj sviatočný vodič ešte pokiaľ stratí vlastnosti. Ale zato poznám mnoho ľudí čo držia 12 ročné zimné lebo v zime jazdia tak málo, že ich nezoderú a tie gumy zákonom stále vyhovujú.
Porovnával som osobne asi pred tromi rokmi, keď boli CC novinkou. moje postrehy som písal nižšie.
Avatar - Beefcake
8. 11. 2017 00:22
Re: Argumentace...
Nezmysel.
Jednak nie je leto ako leto a nie je zimna ako zimna.
Avatar - AnGeor
7. 11. 2017 21:17
Re: Již jsem to jednou v diskusi
par korun kdyz to nemusis platit ty, ze....

pneu cca 17t
kola 20t
senzory a nastaveni 2t

takze sada zimnich kol 40t

nevim, mam auto za milion a stejne mi porad ty crossclimate vychazji lepe...

je zajimave, jak v testech dostavaji na * ale v realnem svete je to trosku jinak, ze ;)
Avatar - Blue Sun
7. 11. 2017 19:05
Re: Svoboda
Nezbývá, než poděkovat za potvrzení výše psaného, Ado...
7. 11. 2017 16:04
Re: trh si je zada
V USA su celorocne pneumatiky standardom uz od vynajdenia kolesa a nikto sa nestazuje. Jazdim na celorocnych uz dobrych 20 rokov a nikdy som s nimi nemal problem. Jasne, zimne gumy su v extremnej zime a hlbokom snehu skutocne lepsie, mam to odskusane. Ale take podmienky som zazil za tych 20 rokov tak trikrat, inak cestari vsetko stihaju upratat a ak by aj nahodou nestihli, rozumnou jazdou sa da jazdit aj v zime uplne v pohode. Jeden cas som mal nutkanie si kupit origo zimaky na extremne off road jazdy v hlbokom snehu ale dat za dve sady pneu 3000$ sa mi velmi nechcelo. Inak na celorocnych pneu bezne davam mnimalne 90 tisic km, takze o predcasnom opotrebeni sa urcite neda hovorit. (tych 90 tisic dam tak za 4 roky). Takze ak by si cestari plnili svoje povinnosti, cesty by boli zjazdne aj v zime. Inak len pre zaujimavost, kazdu zimu pozorujem ako sa cestari snazia prekvapit sneh. Staci ak poobede hlasia mozne opady snehu pocas noci a vecer vidite pluhy postavat v pohotovosti na kazdych par kilometroch dialnice. Skratka stoja s vystraznymi svetlami a cakaju na sneh. Ak aj nieco napadne, rano su cesty maximalne mokre, po snehu ani pamiatky. Iba jedenkrat im to trvalo asi tri dni,kym vycistili mesto, ale vtedy napadlo v noci vyse metra snehu a ked som sa brodil rano k autu, mal som sneh skoro k pasu.
Avatar - Barrichello
7. 11. 2017 15:23
Re: Gumy
choas dělaj ti, co se neumí rozjet,řadit, jedou 30a neumí pravidla zipu.
7. 11. 2017 13:04
Re: trh si je zada
Celoroční se dávají i z továrny. Podobně jako se dávají zimní z továrny (tím nemyslím druhou sadu). Ne všichni to nabízí, tak už to chodí.
7. 11. 2017 13:02
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Ja zas nechápme jak niekto môže slepo veriť tomu čo píšu v článku a neotestovať si sám ve%d ako vravíš gumy sú lacne treba kúpiť, vyskúšať a keď budu na prd tak streliť ďalej. Niečo stratíš, ale stojí to za to.
7. 11. 2017 12:59
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Rozdiel v brzdnej dráhe na snehu máš 2-3 metre. Porovnávam kvalitne univerzálky a kvalitne zimné. Prečo by mala zver vyskakovať práve v tej vzdialenosti? Videl som zver naskočiť prakticky na kapotu. A ak bude o pár metrov ďalej tak už dobrzdíš aj na univerzálkach. Ak budeš mať o rok staršie zimné už zas skončíš horšie ako s univerzálkami. Alebo kupuješ nové gumy každú sezónu? Vážne nechápme glorifikáciu zimných bez skúsenosti. Ja som si na uzavretej ploche na snehu vyskúšal na tom istom aute 4 rôzne pneu. Bolo to auto bez ESP s hydraulickým posilňovačom takže si cítil všetko. A rozdiel sa dal pozorovať len pri prudkej zmene smeru kde bol WinterContact lepši ako CrossClimate. Ak som obul Barum, alebo nebodaj Kumho, tak neboli lepšie v ničom. Hlavne tie Kumha boli tragické. Ustrelili bez varovania. Ale podľa toho čo sa píše v článku a čomu zjavne veľa ľudí veri, by priemerne zimné mali byť lepšie ako univerzálky.
Avatar - fOE
7. 11. 2017 12:54
Re: Argumentace...
Pravdu mate oba, on totiz neni zimak jako zimak. Continentaly se mi chovaji jak pises ty, a treba michelin se mi i pri defenzivni jizde chovali jak psal Stefič a to se nebavime o letnich teplotach, stacilo chvilkove otepleni nad +15 a bylo to peklo.
7. 11. 2017 12:47
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Rozdiel v brzdnej dráhe 2 metre ťa ani v jednej tej situácii nespasí a na ľade sú Croslimate prekvapivo lepšie ako väčšina zimných. Tak si vyber či je on lakomý, alebo ty neschopný si overiť fakty a tie gumy prebehnúť.
7. 11. 2017 12:44
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Zimný Conti bude lepší ako CC, ale Barum už nie ani v tých krízovkach. Svojho času som na Impreze dosť striedal gumy trochu aj zo zvedavosti a CrossClimate ma fakt prekvapili. Od tej doby už iné gumy neberiem. Jedine kde by si bez meracích prístrojov na snehu zbadal rozdiel oproti Conti bola náhla zmena smeru. Na brzdách je rozdiel minimálny a trakcia je tiež celkom dobrá.
No a vyhýbanie sa krízovkam, minimálne 90% vodičov rieši krízovú situáciu univerzálne prostredným pedálom, alebo krútením volantom jak kormidlom na lodi. V oboch prípadoch sú ti gumy prd platné.
7. 11. 2017 12:29
Re: Svoboda
To sice ano, ale bez garance dostupnosti nebývá povinnost. Ostatně sám píšeš, že by musel platit ze svého. A takový systém není žádoucí, proto tu povinnost máme. Spousta lidí by totiž nebyla schopna zaplatit škody, které způsobí; už vůbec v krátké době, takže by to spláceli klidně desítky let. Povinné ručení stejně nehradí škodu viníkovi; on si to své bude muset zaplatit, pokud nemá havarijní.
Avatar - Ghostyx
7. 11. 2017 11:12
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Přesněs to napsal, to jsem měl na mysli. Že i když máš nadměrné stádo koní pod kapotou, tak nemusíš jezdit jako kre..n! Díky za přesnou definici... :yes:
Avatar - Ghostyx
7. 11. 2017 10:14
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Je to o tom nesledovat provoz jenom bezprostředně před tebou, ale i to co se děje "pár aut" před tebou, ale nám se to z vysokých SUV povídá, že? :-)
Avatar - Ghostyx
7. 11. 2017 10:05
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Běžný řidič z mého pohledu je ten, který nejezdí agresivně, styl "brzda plyn" a nemá nutkání být všude a za všech okolností první a vždy a za všech okolností se na někoho lepit... ;-) Pro tyhle týpky celoročky asi nebudou... >:D
7. 11. 2017 09:40
Re: Svoboda
Myslím, že takto by měl uvažovat jakýkoliv účastník silničního provozu. Těch "JÁchů" tu je ale požehnaně.

Tohle už není o náklonnosti k výrobcům, ale o schopnosti vlastního úsudku a vidění dál než na špičku svého nosu.
Avatar - Jenik3
7. 11. 2017 09:37
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Definuj nám běžného řidiče.
7. 11. 2017 08:59
Re: Zimná realita
Byl bych opatrný s třetinou řidičů, nebude to plošně. Většina z nás má dnes více než jedno auto, u toho méně využívaného souhlas ;-)
21. 10. 2019 22:36
pneu
Já osobně preferuji vyměňování letních pneumatik za zimní pneumatiky, přijde mi to z důvodu bezpečnosti na sněhu prostě lepší. Shodl jsem se na tom i se servisákem z pneuservisu https://www.pneuok.cz/ , kam často jezdím.
10. 11. 2017 06:12
Re: Pneu
To nebolo raz, ale asi najväčší extrém čo ma teraz napadol. Ale rád sa nechám poučiť o fizike kde dve kolesá majú viac trakcie ako štyri.
9. 11. 2017 05:58
Re: Pneu
Nezmysli píšeš akurát ty. Už som schádzal úsek kde štvorkolky museli smerom hore nahadzovať reťaze. A v pohode som to zišiel dole. Na celkom obyčajnom aute. Auto malo obuté zimné Yokohami, co bola priemerná guma a už mali aj čo to nalietané. Bol to asi kilometrový úsek, kde bol pod vrstvičkou čerstvého snehu zľadovatení sneh, klesanie okolo 12%. To, že ty nevieš schádzať kopce bez tony elektronických pomocníkov s toho nerobí pravidlo pre všetkých.
Avatar - wakantanka
8. 11. 2017 12:02
Re: Svoboda
Ado po dlhej dobe príspevok čo má hlavu aj pätu a musím ti zatlieskať. :yes: :yes: :yes:
8. 11. 2017 08:49
Re: Argumentace...
Do krizový situace se dostávám velice zřídka. Počítám totiž dopředu s tím, že všude kolem mě sedí v autech ko-koti, který mi nedají přednost vjedou bez blinkru z pravýho do levýho atd. Nemusím ti snad vysvětlovat, že jako řidič musíš přemýšlet za ostatní. A jak s tím vlastně souvisí jízda na zimních v létě?
Avatar - Floyd
8. 11. 2017 02:56
Re: Pneu
Já mám vždycky jednu sadu zaskladněnou v pneuservisu a cena za to je pro mě adekvátní, alespoň se s těma gumama nemusím špinit a doma mi nezabírají místo.
7. 11. 2017 15:53
Re: Argumentace...
Na focuse som mal UG a na jar ked obcas cez den stupla teplota tak smykali a piskali ako prasa. Ale cisto do mesta v celorockach problem nevidim.
Avatar - fOE
7. 11. 2017 14:35
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Takze na snehu, ktery je obycejne na cestach 15 dni v roce, i v tom jsou horsi (trochu) a proti kvalitnim letnakum si stoji jak, je to jen bida nebo velka bida? To kdyz clovek takhle mavne nad 2 metry tu, 5 metru tam... nakonec muze jezdit na lisovane tme. Furt ale bude platit ze celorocni guma je horsi nez dobra zimni a horsi nez dobra letni. Je jen levna (v souctu), to ji slechti, ale ten kdo chce nejbezpecnejsi podminky sahne jinam.
Avatar - Uživatel_5340709
7. 11. 2017 14:18
Re: Gumy
A jak tvůj koment souvisí s těmi krtetény, který vyrazí v zimě na létech?
7. 11. 2017 13:59
Re: Argumentace...
Já dojížděl jednu sezonu v létě GY Ultragrip a nezaznamenal jsem rozdíl v jízdě a to jezdím do práce samou zatáčku a docela svižně. Guma to byla stará cca 3 roky, takže směs už byla tvrdší a troufnu si říct, že kdyby do toho někdo sedl a nevěděl, že to jsou zimní, tak to ani nepozná,občas sice někde zapištěly, ale držely, spíš to bylo dané tím, že jezdím svižněji, takže za mě kecy typu, že je nevhodné jezdit zimní v létě se už směju. A pokud někomu auto v létě na zimách plave, tak ty gumy stojí za starou belu.Není guma jako guma ;-)
Avatar - Blue Sun
7. 11. 2017 12:31
Re: Svoboda
Tak já už blbě vnímám. Omlouvám se.
Moc čísel a mozek nepracuje, jak má.
7. 11. 2017 11:58
Re: Argumentace...
To je jasné , na strane druhej ti pri bežnej jazde pískať ani plávať nebudú ako píše Stefič. V dávnych dobách sme v zamestnaní dojazdievali po poslednej zime gumy v lete a rozdiel sa pribbežnej jazde neukáže....
7. 11. 2017 11:22
Re: Argumentace...
Znovu, můžeš jezdit klidně pomalu, ale krizovým situacím se v provozu nevyhneš.
Avatar - Jenik3
7. 11. 2017 11:13
Re: Svoboda
Jednou veci je soucasny stav pravidel a druhou veci je, jak by pravidla mohla vypadat v budoucnu. Zmenit lze vsechno, kdyz je vule.
Avatar - Blue Sun
7. 11. 2017 10:34
Re: Svoboda
To přeci vůbec nerozporuju. Ukázal jsem na chování konkrétního jedince, které se projevuje napříč všemi diskusemi.
7. 11. 2017 10:06
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Ach jo, SUV a extrémnější průjezdy zatáček... Snad tě na cestě nepotkám.
Nikdo tady neříká, že se na celoročních gumách nedá jezdit. Jde jen o to, že se zimníma prostě na sněhu a při nižších teplotách prostě auto drží líp. V brzdné dráze to může být rozdíl pár metrů... V lepším případě to odnese kufr auta před tebou, v horším třeba chodec. Jestli to riziko za těch ušetřených pár tisíc stojí je na každém...

Jinak, zrovna při tom brzdění ti bude 4x4 platný jako mrtvýmu zimník. A je jedno, jestli tě s těma mizernýma gumama vytáhl do Špindlu, nebo na Everest ;-)
Avatar - Beefcake
9. 11. 2017 16:55
Re: Pneu
Vyborne, raz sa ti nieco za nejakych okolnosti podarilo a tym padom si prepisal fyziku.
Avatar - Barrichello
7. 11. 2017 15:28
Re: Argumentace...
hahaha. Nesmíš si koupit pneumatiky Kudrnáč nebo čínu. Odjel sem na zimních v létě přes 50 tis km a nic neplavalo a nepískalo >:D
7. 11. 2017 09:37
Re: Pneu
Záleží jak to čteš, tato věta je naprosto shrnující:

"It's also undoubtedly the best choice for serious winter conditions, so if you plan driving into Europe for a winter holiday, this would be a better tyre than the CrossClimate."

Nemáme tu anglické zimy. Notabene pneumatiky měním i pokud nejsou ojeté po 4 letech.
7. 11. 2017 13:48
Re: Gumy
A preco porovnavas luntove sezonne gumy s novymi univerzalkami? To je uplne mimo, ked teda vacsina ludi kasle na obutie porovnaj luntove sezonne s luntovymi univerzalkami, aj z tohto porovnania vyjdu lepsie sezonne. A tych tvojich zanedbatelnych par metrov moze rozhodnut o tom, ci na ceste niekoho zabijes alebo nie, okrem toho nejde len o brzdenie ale aj ovladatelnost a ako dlho drzi guma grip. Jasne, nikto nejazdi stale na limite pneumatiky, ale ked sa raz, nech aj jediny raz za 100tisic kilakov vyskytne situacia ked potrebujes tocit alebo brzdit na doraz, dobra sezonna guma ti moze zachranit krk, alebo niekomu naokolo.
Avatar - Stefič
7. 11. 2017 10:16
Re: Již jsem to jednou v diskusi
tyhle diskuse jsou úplně k ničemu. Co proboha řešíš? Máš na SUV a škrtíš na pár tisícovkách navíc za gumy? No dobře, sada stojíé 20k, vydrží ti 4 roky. Tedy 5 ročně navíc jako náklad plus pneuservis. To je asi 500kč měsíčně... Jestli na to nemáš, prodej auto a kup si kolo.
Nechápu, jak někdo může takhle přemýšlet
21. 10. 2021 12:47
Re: Celoroční pneumatiky
Jop mám stejnou zkušenost a jsem s nima spokojenej.
23. 9. 2021 01:04
Celoroční pneumatiky
Podle označení pneumatiky, ale také rozhodně i podle výrobce. Já tak nějak celou dobu co jezdím věřím pneumatikám Barum, takže celoroční pneumatika barum od pneumatiky .cz pro mě byla jasná volba. Mají i nasmlouvané pneuservisy, kam vám pneumatiky přímo pošlou.
20. 9. 2021 00:33
Celoroční pneumatiky
A jak mám vybrat kvalitní pneumatiky? Podle čeho se to vybírá?
18. 9. 2021 09:56
Celoroční pneumatiky
Celoroční pneumatiky máme na autě a perfektně drží i na sněhu. Jelikož najezdíme do 10 tisíc ročně, tak nemá smysl pro nás přezouvat na letní a zimní. Když si vyberete kvalitní pneumatiky, tak budou dobré i celoroční.
8. 9. 2021 14:03
Celoroční pneumatiky
Využíváte na svém autě někdo celoroční pneumatiky? Jakou máte popřípadě prosím zkušenost?
10. 10. 2020 15:30
srovnání
Auto na celoroční sadě se za sucha při měření brzdné dráhy nikdy nevyrovná vozu s letními pneumatikami a to stejné platí i v porovnání se zimním obutím na sněhu.

Vždycky nejspíš budou zimní na sněhu lepší, ale jak je to dopadne při porovnání v posledních zimách?Teploty kolem nuly, sníh nikde a silnice půl na půl mokrá. Dělali někdy někde takový srovnání?
27. 11. 2019 16:21
Celoroční pneu
Zdravím, děkuji za článek. Na celoroční pneumatiky jsme se koukali tady: https://www.pneu-***/pneumatiky/celorocni-pneu - a je pravda, že pořád zvažujeme plusy a mínusy. Tak jsem zvědavá, jak to u nás dopadne.
8. 11. 2019 23:01
kvalitní celoroční gumy mohou být rozumná volba
Z testů zde, zde a zde:
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-All-Season-Tyre-Test.htm
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-All-Season-VS-Winter-Tyre-Test.htm
https://www.auto.cz/…-guma-ale-112863
je zřejmé, že kvalitní celoroční gumy (Goodyear 4seasons gen2 a Michelin CrossClimate) jsou v řadě ohledů srovnatelné s Continental TS860, což je jistě skvělá zimní guma. Na sněhu je celoroční Goodyear v brždění dokonce lepší....
I ve srovnání s letní gumou nejsou na suchu či vodě vůbec marné. Pro někoho, kdo jezdí málo, dejme tomu do 10 000km za rok to může být/je dobrá volba. Po dvou letech prohodíte přední za zadní, po čtyřech letech vyhodíte. Jezdíte na "čerstvých" gumách, ne na 6-8 let starých pucích, které je vám líto vyhodit, když máte dvě sady. A cenově to vychází také rozumně - podle rozměru od cca 1300 do 2000,- za kus. Nemusíte kupovat dvoje disky, řešit a platit pneuservis, datumy přezouvání...
Avatar - KANKUNEN
24. 10. 2019 08:12
Kdo ještě znal Michelin MXT tak si vzpomene,
že to byly dokonalé unirvezály. Třeba na dodávky, které musí zajet sem tam do terénu jsou letní zlo, vzorek se po sjetí poloviny vzorku změní ve tři podélné drážky a mokrá tráva = metr sněhu. Takže to řeší unirvezál.
Avatar - Beefcake
22. 10. 2019 09:40
Och
Ake ekologicke - recyklovat stare clanky.
Ale zase lepsie, ako to znova pisat to iste.
22. 10. 2019 09:33
Loni
jsem celou zimu přežil v pohodě, bez rozdílu v jízdě, pokud budou zimy jako doposavad a nejezdím někam na hory, nevidím problém.
Avatar - Martin911Turbo
21. 10. 2019 16:28
Michelin Latitude Cross
Taky jsem měl dilema co na mého Jeepa Renegade 4x4 low dát a nakonec jsem dal taky universálky SUV a to Michelin Latitude Cross
Mám je týden, jsem zvědavý na zimu, ale dle videí hlavně z ruska, písek, bláto, sníh není pro ně problém
Avatar - lordlord
21. 10. 2019 15:01
xvc
jezdím každý den, nájezd do 5 tisíc a jezdím na zimních a nevýhody nevidím
31. 1. 2019 10:23
Sněhové řetezy
Koupil jsem je na eshopu Neumax, podívejte se přímo na ně [odkaz]
30. 1. 2019 11:04
Sněhové řetezy
Kde jste koupil řetězy s automatickým upínáním? já jsem s tím právě měl vždy problém...
29. 1. 2019 16:25
Sněhové řetezy
Já jsem si koupil sněhové řetězy s automatickým upínáním na kola, jejich velkou výhodou je, že když je potřebujete nasadit, tak je to během chvíle a nemusíte dlouho mrznout venku.
29. 1. 2019 15:31
Sněhové řetezy
Zdravím, prosím jaké máte zkušenosti s funkčností sněhových řetězů a nasazováním sněhových řetězů? poradíte mi jaké koupit?
13. 11. 2017 15:09
Re: Svoboda
Jakkoliv ti to nedává smysl tak se zdá, že současný systém funguje. Nepřijde mi tudíž nutný do něho nějak radikálně zasahovat. Ta námraza a ledovka co o ní píšeš je právě riziková v období od 1.11 do 31.3, takže v tom nevidím problém. Ano řetězy v mokré břečce na padlém v dubnu na už teplý asfalt jsou naprosto k ničemu. Řetězy ti pomůžou na sněhu do kterého se můžou otisknout jinak ti moc nepomůžou. Psal si o dubnu myslel jsem, že ty řetězy vztahuješ k takovým případům. Osobně si myslím, že řetězy je zbytečnost. Sám jsem je nikdy nepotřeboval ani nepoužil. Není nad to mít v zimních podmínkách skutečně pořádnou zimní gumu a tím myslím ne tu co vyhraje v nějakých podplacených testech.
Avatar - Barrichello
12. 11. 2017 16:35
Re: Vaše starosti sou dojemné
to máš blbý, já znam lidi co maj Achillessy na kářě co má 400 koní... češi šetří na všem
Avatar - Beefcake
12. 11. 2017 12:45
Re: Vaše starosti sou dojemné
Jasne, JPP agentura.
Toto moze mat vypovednu hodnotu, ak to budu cisla z nejakeho velkeho sopu, kde je siroka ponuka. Nie nejaky garazista, co ponuka jedny dobre gumy a zvysok odpad. A oboje za bohvieake ceny.

Na vlastne oci som videl obute nieco ine.

"Takze asi tak nejak"
Avatar - Barrichello
11. 11. 2017 16:22
Re: Vaše starosti sou dojemné
jojo, já jel dneska na letních na Camaru úplně v poho. Všude sucho a venku 9 na d nulou...

Jinak bavil sem se s pínem s penuservisu co prodal za gumy v řijnu a povídal že 40 contíků, z toho bylo 30 na firemní káry, druhý Kleber s 29 ks a třetí Achilles a čtvrtý Nakang.....takže asi tak nějak....
Avatar - Beefcake
10. 11. 2017 22:46
Re: Vaše starosti sou dojemné
Omg, ty si fakt magor, na to uz sa neda fakt slusne reagovat. vid "Beefcake dnes 12:52", k tvojim "cinam". Ani ked to napises 10krat (k comu ti uz moc nechyba v tomto vlakne), nestane sa to pravdou. A co pokial su ludia este na letnych (v skutocnosti ich je uz fakt dost prezutych, vratane mna, hoci som fakt este nemusel, len som to chcel mat z krku) ? Tento tyzden byvalo okolo 10 stupnov.
Avatar - Beefcake
10. 11. 2017 22:39
Re: gumy
Bol som TS850, teraz som trochu pritvrdil - Dunlop tiez, ale SJ6 (ktora uz bohuzial vo vyrobe konci) :-) TS860 sa napr. na moje auto ani nerobi, iba 850P.
Pri uplne beznych 15'' je rozdiel medzi top gumou a priemernou doslova par euro. Pri vyssich to samozrejme rastie.
Avatar - Barrichello
10. 11. 2017 14:56
Re: Již jsem to jednou v diskusi
A kdo má 15" gumy? Podívej se na ceny 18" a 20" >:D >:D >:D
Avatar - Barrichello
10. 11. 2017 14:55
Re: Vaše starosti sou dojemné
Já měl zimáky vždy renomované značky jako Pirelli, Continental, Nokian, Vredestein a Hankook. Neplavalo nic.

Jo zítra si spočítej kolik aut má číny, indonésie, ukrajiny atd a kolik aut je ještě na letních. a v léte si spočítej kolik aut je na zimních. budeš valit oči....
Avatar - white label
10. 11. 2017 13:59
Re: gumy
Souhlas, sám patřím do skupiny Conti TS8X0 a Dunlop XD.
Ona taky třeba taková TS860ka není v běžném! rozměru nic extra drahého a šetřit zrovna na pneumatikách není dvakrát rozumné.
Avatar - Beefcake
10. 11. 2017 12:52
gumy
No a este k tomuto.
" půlka lidí vč. aut co maj přes 2 tuny jezdí na noname gumách z číny, indonésie, ukrajiny"
Vcera som si specialne kvoli opakovanym Cellovym prupovidkam vsimal na niekolkych parkoviskach, ked soom cez ne pesi prechadzal, co maju ludia obute, primarne na co najvacsich autach, ale aj na mensich.

Vedu celkom suverenne Continentaly (TS8x0), v druhe skupine su cca rovnako zastupene Pirelli, Dunlop, Michelin, Goodyear. Vacsinou uz zimne. Zvysne znacky boli zastupene len ojedinele - Matador, Hankook a to je tak asi vsetko. Jedina "exotika" bol ten Hankook a aj ta ma velmi daleko od noname, je to skor premiova azijska znacka. Za seba mozem pridat Dunlop.

Takze to o tom noname je len dalsia krcmova bajka a nasilne zdovodnovanie svojej "pravdy".
Avatar - Beefcake
10. 11. 2017 12:40
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Pri 15 palcoch su rozdiely v cene a celkovo aj ceny oproti vacsim rozmerom natolko nizke, ze fakt enma cenu spkulovat nad nejakymi nonejmami, ci protektormi. Jedine, ze by tie protektory boli Vranik :-)
Avatar - Beefcake
10. 11. 2017 12:36
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Ze si prave ty ten krcmovy expert (normalny clovek to neopakuje dokola a argumentuje trochu inak) s patentom na rozum je snad uz vsetkym jasne, ale povedz mi radsej, co si zistil tuto "Ja som skúšal v zime pri 15cm snehu. Croslimate, WinterContact a niečo od Barumu a Kumho."
Plus ta opakovana paranojam,ze ADA umyselne nieco manipuluje/netestuje, skratka klasika - proti vsetkym.
Avatar - Beefcake
10. 11. 2017 12:33
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Dalsia top krcmova hlaska. Testovat seriozne pneumatiky sa da jedine tak na urovni velkych autoklubov/magazinov a za kontrolovanych podmienok.
Avatar - Beefcake
10. 11. 2017 12:28
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Nie ? A ked je 1 meter od teba priekopa ani vtedy ?
Avatar - BruceWayne
10. 11. 2017 08:32
Je třeba platit za letní a zimní?
Na svým SUV, který jsem si před 4 lety pořídil jako druhý majitel jsem odjezdil přes 80 000 km na zimních Michelin 225/55/18. Kolik na nich najezdil předchozí majitel nevím. Nepřezouval jsem je místo letních a vydržely opravdu hodně. Před nedávnem jsem si koupil celoroční M+S se symbolem vločky a hory. Od příštího roku to musí být podle německých pravidel o provozu. V Německu jezdím dost a proto guma musela mít toto označení. Koupil jsem Vredestein a zatím spokojenost, jsou tichý a nový :-) Neřeším brzdnou dráhu jestli je delší ve městě o 1 metr či na ledu ... Žádná guma bez hřebů na ledu nefunguje.
10. 11. 2017 08:03
Re: Svoboda
Psal jsem přeci, že teploty padnou, tedy pod nulu. Takže v dubnu hlavu má, ale v listopadu mu musíme hrozit pokutou? Mně prostě nedává moc smysl vymezovat zimu nějakým časovým obdobím. Počasí se neřídí kalendářem. A horší než sníh, který je dobře vidět, je námraza, ledovka.

Když budeš mít vrstvu mokrého sněhu, tak na tom řetězy fungovat nebudou? Nikde jsem nic nepsal o poloroztátých a rozježděných sračkách. Jde o to, že dříve jsi mohl pod řetězy mít jakoukoli pneumatiku a počítalo se to jako zimní výbava. Ale jak říkám, praktická využitelnost je omezená, protože po prohrábnuté silnici na řetězech nemůžeš. Je to tedy spíš taková hypotetická možnost, než skutečně užitečná.
10. 11. 2017 06:07
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Dá sa ten test nájsť niekde online? Priame porovnanie by som si rád pozrel, lebo ADAC sa mu vyhýba. A tak človek nájde len rôzne čiastkové informácie + vlastná skúsenosť kde je to dosť subjektívne.
10. 11. 2017 05:57
Re: Již jsem to jednou v diskusi
A čuduješ sa. Veď si ešte nedal žiadny dôkaz len presvedčenie, že to robím kvôli šetreniu a keci o extrémoch počasia. V mojej lokalite je priemer ranných teplôt 5 stupňov a väčšinu rok dosť vlko nato aby boli cesty naslizlé. Vybral som pnue čo mala za týchto podmienok najkratšiu brzdnú dráhu a to platí aj do dnes. 4-5 Mesiacov v roku sú teploty pod 10 stupňov a vlhké cesty, sneh je tu len výnimočne dlhšie ako 2 týždne v roku.
Ale je my jasne, že ty a iný krčmovi experti jazdia len keď sú extrémy a prechodné obdobia, keď sú univerzálky proste lepšie hodia auto na špalky.
Avatar - Beefcake
9. 11. 2017 16:56
Re: trh si je zada
No len potom vela stastia s oopakovanym nahadzovanim/zhadzovanim tej retaze :0
9. 11. 2017 16:49
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Nebrečím, opravuji chybu v úsudku. A ano, někdy duben, někdy říjen dojíždím zimní, a věř mi, pěkně mne to štve. Protože oproti letním to jsou žvýkačky.
Avatar - AnGeor
9. 11. 2017 15:45
Re: Již jsem to jednou v diskusi
takze tady brecis, ze si nekdo dovoli na sve SUV dat celorocky a sam jezdis na zimnich mimo "sezonu"?
9. 11. 2017 12:26
Re: Již jsem to jednou v diskusi
No ale vyzerá, že presne funguješ v oblasti kde je len 30, alebo -15. Lebo na Slovensku je aj jar a jeseň jeseň. Ráno vyrážam po slizkej ceste pri 3 stupňoch a večer sa po rovnako slizkej vraciam domov pri 8.
Ako vieš, že zimné fungujú lepšie? Skúšal si? Alebo si videl priame porovnanie? Lebo ADAC a spol ho z nejakého dôvodu nerobí.
Ja som skúšal v zime pri 15cm snehu. Croslimate, WinterContact a niečo od Barumu a Kumho. Keďže mám prístup k pneuservisu zadarmo a zbaviť sa pneu s 200-300km nie je žiadny problém, tak som tomu ten čas venoval. Moje postrehy som už spomenul v diskusii vyššie. Ty si si dal v krčme tri piva a s kamarátmi si prišiel na to, že to tak proste musí byť. Dôkaz nedôkaz.
A ešte mi vysvetli čo šetrím? Prezúvanie mam zadarmo bez čakania a k novému autu som dostal dve sady. Po prvom lete šli na disky po letných univerzálky a zimné som daroval v rodine. Ja som na tom vlastne prerobil, lebo som kúpil sadu gúm čo som nedostal k autu a dve sady pneu šli preč.
9. 11. 2017 12:13
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Tak v brzdnej dráhe na mokrej ceste, sú lepšie ako akékoľvek letné. Žiaľ priame porovnania sa hľadajú ťažko, lebo ADAC a podobne zoskupenia nemajú záujem zaradiť univerzálku do priameho porovnania. A napríklad ADAC mlží až tak, že univerzálky na mokre brzdia zo 100, ale letné z 80, čo ešte viac komplikuje prima porovnanie.
9. 11. 2017 10:59
Re: Svoboda
Zivot zavineny spatnou gumou by som sem netahal, prezervativy su iba celorocne ;-)
9. 11. 2017 08:12
Re: Svoboda
Když v dubnu nasněží, což je sice běžný na horách, ale v nížině naprosto zřídka, tak je na řidiči aby zhodnotil jestli na tom dokáže jet nebo ne. Od toho má hlavu. Ne aby mu nepršelo do krku. Pokud je souvislá vrstva sněhu na silnici, tak je dost dobře možný, že se na tom ani nerozjede, takže se to celý vyřeší samo. Řetězy ti na mokrých sračkách, který v dubnu padají nijak nepomůžou. Ty ti tak maximálně situaci ještě zhorší. Taky jsem už párkrát zažil začátkem dubna příval mokrého sněhu, proto přezouvám většinou zpátky na letní až kolem půlky dubna. Je to jistější. Mokrý sníh v půlce dubna je na jízdu mnohem větší průser než 3 pod nulou při suchý silnici v listopadu. Proto přezouvám na podzim tak v půlce listopadu a zpátky na letní v půlce dubna.
8. 11. 2017 23:45
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Znovu, Nokian D4, spickova zimni pneu v beznem rozmeru R15 za 1700,-. Na cem chces setrit?
8. 11. 2017 23:43
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Pokud vyjdou na zacatek/konec sezony, dojedu je, podle pocasi a pocitu z jizdy. Uprostred zimy mne to jeste netrefilo.

Najedu cca 60.000 rocne, takze menim gumy cca co 2 roky.
Avatar - white label
8. 11. 2017 23:32
Re: Již jsem to jednou v diskusi
To nemůžu vědět a hlavně to ani nijak zvlášť ovlivnit.
Prostě mě nebaví jezdit na mokru bez dezénu, hlavně na dálnici je to pak jak ruská ruleta. ;-)
Avatar - Beefcake
8. 11. 2017 22:40
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Som myslel, ze na chlast :-)
Avatar - Beefcake
8. 11. 2017 22:38
Re: Vaše starosti sou dojemné
"hahaha. Nesmíš si koupit pneumatiky Kudrnáč nebo čínu. Odjel sem na zimních v létě přes 50 tis km a nic neplavalo a nepískalo"
"Najel sem toho na Aleru a Camaru v zimě na letních docela dost.....samozřejmě ne na sněhu."
" Kdo nemá totiž letní v zimě nebo naopak zimní v létě jezdí na šlupkách Made In China, Indonesia, Ukraine atd"
" půlka lidí vč. aut co maj přes 2 tuny jezdí na noname gumách z číny, indonésie, ukrajiny"
A to akoze ty tu chces niekoho poucovat ? Chcel by som mat tvoj mozocek a to ciernobiele jednoduche myslenie, co na kazdom aute vidi tu cinu a co ma hned vo vsetkom jasno. Schvalne si sprav nejaku statistiku. Zajtra ked pojdem po parkovisku si to schvalne budem vsimat.
Keby si si kupil tie zimne poriadne a aj s trochu gumy, tak by ti to zarucene trochu plavat muselo.
8. 11. 2017 22:05
Re: Pneu
Tak je to vysvetlene. Pri rozmere 235/60 R18 ma Bridge spotrebu paliva "F" a CrossClimate "B". Prechod o jeden stupen je 2.5-4.5% v spotrebe (4x2.5=10%). Pre zaujimavost, spotreba sa da znizovat aj zvolenim uzsej sirky pneu (ak to dovoli technicak).
8. 11. 2017 21:28
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Kdo chce opici, musí mít na banány... ;-)
Avatar - Ghostyx
8. 11. 2017 18:45
Re: Pneu
Je možné že u aut s menší spotřebou to nebude tak výrazné, ale třeba se pletu. Nějaká úspora to určitě je, ale jak píšeš záleží na nahuštění. Ja v létě dávám vždy na předek o 0,1 baru víc než doporučuje výrobce na zadek stejně nebo podle zatížení kufru. V zimě dávám stejně na předek i na zadek. Nahuštění kontroluji jednou měsíčně. Poslední pneu co jsem měl před obutím CrossClimate byly letní Bridgestone Dueler H/P Sport... :-)
Avatar - AnGeor
8. 11. 2017 17:02
Re: Již jsem to jednou v diskusi
a myslis ze patris mezi vetsinu, nebo mensinu ridicu v CR...
8. 11. 2017 15:49
Re: Pneu
Diky. Pokles spotreby o 10% je znacny, zrejme si pridal aj vacsie nahustenie. Voci ktorym pneu porovnavas?
Avatar - white label
8. 11. 2017 15:44
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Letos jsem zimní pneu s necelými 4mi mm "vyhodil", ale dají se dojet na jaře/na podzim na nějaké 2mm.
Letních se zbavuji právě při 2mm.
8. 11. 2017 15:30
Re: Svoboda
Vyhláška nic o vločce neříká. Označení M+S je jen označení; definice jsou v podstatě podmínky pro jeho použití. A definice za tímto označením je hodně vágní.

Když v dubnu nasněží, teploty padnou, tak je v pořádku jezdit na letních? I když se to nestává často, nevidím žádný rozdíl oproti řekněme listopadu. Já bych tedy změny provedl, jak jsem napsal vedle. Ale obecně vzato se stávající situací nemám nějak zvlášť problém. Nebo bych třeba zvážil opětovné povolení řetězů jako náhrady za zimní pneumatiku. Dříve to bylo možné, ale pak to změnili. Použití řetězů samozřejmě vyžaduje souvislou vrstvu ledu/ sněhu, na tom se nic neměnilo. Což komplikuje praktickou využitelnost.

Původně jsem si nepřečetl, na co přesně jsi reagoval, takže jsem to bral tak, že jsi proti celoročním a byl bys za přísnější předpisy. Má chyba.
8. 11. 2017 14:20
Celoročky
Celoročky (tuším, že aktuálně Bridgestone) mám na druhém autě, kterým většinou jezdí manželka a najede tak do tří tisíc km ročně.
Rodinnou károu najedu za rok tak dvacítku, takže tam gumy protáčím léto/zima. Tam to asi má smysl.
Avatar - AnGeor
8. 11. 2017 14:16
Re: Již jsem to jednou v diskusi
prosim te, co pak delas se zimnima gumama, kdyz maji pod 4mm?
Avatar - Barrichello
8. 11. 2017 14:14
Re: Již jsem to jednou v diskusi
ty jízdní vlastnosti degraduje asi tak 70-80% národa tím pádem. Kdo nemá totiž letní v zimě nebo naopak zimní v létě jezdí na šlupkách Made In China, Indonesia, Ukraine atd

to je kvalita sama, hlavně že sezonní.
Avatar - AnGeor
8. 11. 2017 14:10
Re: Již jsem to jednou v diskusi
ty kdyz si neco nekoupis tak je to jenom proto, ze na to nemas?

pro me jsou proste dedikovane zimni kola zbytecnos, vsimni si prosim, toho "pro me"
nikomu nic nenutim, dle mych zkusenosti za posledni dve zimy mne univerzaly omezily presne 0krat. nikdy jsem si nerekl, venku je peklo, nikam nejedu protoze mam uni. pro me pouziti proste funguji tak jak potrebuju...

kdybych zil nekde, kde je alespon mesic v kuse snih na cestach, neresim a kupuji zimaky, loni to byly asi 2 nebo 3 dny?
Avatar - Ghostyx
8. 11. 2017 13:54
Re: Pneu
Apropo zimní a zasněžený Špind to vyjelo s 2x4 (s el. připojitelným 4x4) nahoru a dolu s rozumnou opatrností naprosto v pohodě... ;-)
Avatar - Ghostyx
8. 11. 2017 13:40
Re: Pneu
Tady máš zimní sjezd docela polopatisticky: [odkaz]
8. 11. 2017 12:46
Re: Pneu
Čo ide hore musí aj dole a pokiaľ to hore vybehneš s predokolkou, tak dole to s rozumom dáš. No a keby sa podmienky výrazne zhoršili, tak na zjazd hodím reťaze do kríža.
Avatar - Ghostyx
8. 11. 2017 11:33
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Ghostyx je pouze a jenom jeden... ;-)
Avatar - Ghostyx
8. 11. 2017 11:30
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Jak píše AnGeor i v mém případě by to byla investice při těchto rozměrech min. 40 tis. a to taktéž nepočítám s nějakou "vyšperkovanější" lehkou slitinou, kterou mám třeba teď, ale pouze s tou nejlevnější možnou (plecháče ani v zimě nechci) při mém rozměru, potom jak píše AnGeor + speciální ventilky se senzorem (jelikož mi to taktéž měří samo tlak), takže v reálu spíše jedna sada "levnějších" kol výjde na něco kolem 50 až 60 tis. Pokud počítám, že mi pneu vydrží min. 4 roky, tak bych za 2 sady "levnějších" kol potřeboval min. 120 tis. a to nemluvím o tom, že teď jenom v discích z lehké slitiny (bez pneu a ventilků) mám cca oněch 40 tis. takže v reálu ještě víc, pokud pneumatiky nehodlám přehazovat na jedné sadě disků, což opravdu nehodlám i kvůli "častým" zkušenostem s poškrábáním disků i u některých "renomovaných" pmeuservisů s nejmodernější technikou na sundávání pneu. Oněch uspořených 60 táců si umím představit utratit jinak, třeba na hezkou dovolenou v zimě někde v teple... ;-)
Avatar - Ghostyx
8. 11. 2017 11:09
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Souhlas. Než jsem do nich šel, tak jsem si je nejprve taky otestoval, sice náhodou na okruhu, kde je jeden známý měl, ale přesvědčily mě, že to rozhodně není špatná volba... :yes:
Avatar - Ghostyx
8. 11. 2017 11:01
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Souhlas... :yes:
8. 11. 2017 09:13
Re: trh si je zada
Na akúkoľvek gumu ti v hlbokom snehu ppmôžu viac reťaze ako tá najlepšia zimná gume ;)
8. 11. 2017 08:58
Re: Svoboda
To je celkem jednoduchý. Zimní gumu jasně definuje vyhláška. Má na boku M+S a symbol vločky. Předpokládám, že výrobci vědí jak se zimní guma vyrábí, takže je zbytečný nad tím teoretizovat. Nevšiml jsem si že by se v létě objevovala na silnicích námraza, takže s drastickým nedostatkem adheze v létě netřeba bojovat a tím pádem není potřeba to řešit. Problém nastává skutečně až na sněhu a ledu. Tam je to zákonem ošetřený. Jak jsou pravidla aktuálně nastavený je v pořádku a dál na tom není momentálně co vylepšovat.
8. 11. 2017 08:51
Re: Argumentace...
Jasně pokud na to šlápneš a pojedeš jako prase tak hned poznáš, že seš na zimákách, protože se za chvíli přehřejou a přestanou v zatáčkách držet jako by držel leťák, ale to se jaksi nebavíme už o normální jízdě.
8. 11. 2017 06:43
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Tohle nepochopím... O co jde? O to, že kdo si koupí auto už nemá na gumy?
Nebo, že ony ty gumy nejsou zase o tolik horší a tobě stačí?

Moc faktorů dohromady.
8. 11. 2017 06:40
Re: Již jsem to jednou v diskusi
A teď si vem, jak by to vypadalo, kdyby tito dva horší řidiči měli letní pneumatiky!

Už chápeš? ;-)
8. 11. 2017 06:34
Jeden opravdu dobrý článek o pneu
Pneu je vždy kompromis a tady bylo řečené vše.
Avatar - Floyd
8. 11. 2017 03:09
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Za toho předjezdce >:D >:D >:D dávám :yes:
Avatar - Floyd
8. 11. 2017 03:04
Re: Svoboda
Doufám že si pojištěnej >:D Jinak tě v zimě potkat na silnici nechci ani omylem...
Avatar - Beefcake
8. 11. 2017 01:03
pneu
Inak isty rozdiel na snehu a lade tam vidim :-)
[odkaz]
[odkaz]
Avatar - Beefcake
8. 11. 2017 00:46
Re: Obr
Blbost, kopce a sucasne aj M+S mam aj na celorocnych.
Avatar - Beefcake
8. 11. 2017 00:29
Re: trh si je zada
Na celorocne v hlbokom snehu fakt zabudni.
Avatar - Beefcake
8. 11. 2017 00:28
Re: trh si je zada
Ja to ako "prvomontaz" mam a ti garantujem, ze kazdy na ne nadava. Odjazdil som na nich jednu zimu a leto a dakujem, uz sa neviem dockat, kedy ich v lete zoderiem. Co bohuzial este potrva, su az prilis trvanlive. Ano, dostal som sa v zime vsade, kde som potreboval a kde mali ini problemy, aj na lade, ale istota na kolesach vyzera inak.
Jedina vyhoda je, ze prezujes kedy chces, pripadne vobec.
Ale aby bolo jasne, slusne all season su v pohode pouzitelne pre velku vacsinu ludi, co sa hybu po asfaltkach, len treba predvidat viac predvidat a nehrat sa na kaskadera.
7. 11. 2017 21:56
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Pokud tedy Ty nejsi Ghostyx?...:-)
7. 11. 2017 21:52
Re: Již jsem to jednou v diskusi
A to Ti to píšu z iPhonu, tak si té diakritiky važ..:-)
7. 11. 2017 21:52
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Cenu pneu - při nájezdu 30k km ročně o kterém píše Ghostyx - nemůžeš počítat, za čtyři roky ojedeš dvě sady tak jako tak, takže vždy zaplatíš osm ks pneu ( buď 2 sady uni, nebo po jedné sadě zimní a letní). Disky dostaneš zaplaceny při dalším prodeji, o senzorech nic nevím, moje auta (rv 2014 a 2015) je nemají.

Takže zbývá vysloveně pár stovek ročně za prohození kol, nebo 30 minut tělocviku zdarma.

Tvá úvaha je správná při výrazně nižším ročním nájezdu.

Tátovi teď pomáhám koupit zimáky na Rapida, 800 kč disk, 1700 kč Nokiany D4 R15, takže dohromady sada za 10.000 kč. Táta nemá rád eshopy..:-)

K poslední větě, v realitě je to stejné jako v testech, řidič se ale přizpůsobí chování vozu. Stejně jako při přesednutí z BMW do Fabie přece umíš jet bezpečně tou Fabií, prostě zpomalíš.
7. 11. 2017 19:45
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Taky už jsem Ti na to reagoval, že nepochopitelně, kvůli úspoře pár stovek ročně degraduješ vlastnosti jinak skvělého a jistě drahého SUV. Při Tvém nájezdu 30k ročně je to nesmyslné rozhodnutí.
Odjezdil jsem pár zim na letních, jedno léto na zimních (bez nehody), ono to jde, přizpůsobíš rychlost aktuální přilnavosti, ale proč bych se tím měl pro pár korun nechat omezovat teď?
V posledním autotipu vyšel test zimní vs letní vs uni a v letních disciplínach dostaly uni celkem na *.
Pro lidi z měst s nájezdem do 10k km ročně a zvláště bez garáže je to asi rozumná volba....
7. 11. 2017 19:29
Re: Jedině celoroční - a neporušujete zákon
My víme...:-)
Avatar - white label
7. 11. 2017 18:43
Re: Zimní pneumatiky,
"... jen tehdy, jestliže je souvislá vrstva ledu nebo sněhu!"
Opravdu jen tehdy?:
"a) se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo
b) lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza..."
7. 11. 2017 18:34
Re: Svoboda
Dalo by se říct, že se stávajícím nařízením nemám problém. V principu. A to dovoluje jezdit na tzv. celoročních pneumatikách. Ale udělal bych změny. Zvážil bych přechod z M+S na 3PMSF. Odstranil bych ten časový rámec - platilo by to tedy celoročně, záleželo by jen na počasí.
7. 11. 2017 18:23
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Je to o tom, že se názory na to, co je přiměřené, různí. Plus jsou tu ti nezodpovědní, kteří se tím snad ani netrápí. I kdybychom byli všichni stejní, v jedné náladě, auta se různí, můžeš mít něco na střeše atp.
Avatar - wakantanka
7. 11. 2017 18:11
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Lenze situacie ktore si popisal by mal plus minus kazdy jeden trosku schopnejsi vodic co sa venuje cestnej premavke. :-) Najhorsia je dennodenna rutina. To clovek ide domov od Trencina, prejde cez Zilinu a zrazu je v Ruzomberku. A potom len rozmysla ci vobec a kedy presiel cez Martin. :-) Niekedy som mal pocit ze to moje auto trafi domov uz aj samo. :-)
Avatar - wakantanka
7. 11. 2017 18:06
Re: trh si je zada
Heh ale to asi popisujes situaciu v USA nie? Nasi cestari pravidelne hlasia pripravenost na zimu koncom augusta. A potom ked nasnezi v novembri tak su vzdy zaskoceni. :-)
Avatar - JDM
7. 11. 2017 17:41
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Ne já bydlím na vysočině a co je zima a sníh moc dobře znám a jezdím z 90% po silnicích který se nesoli a tu a tam zabloudil Brnak nebo Pražák se svým SUV na gumach za bambilion a tahají ho strejdi s feldou >:D jednou jsem dělal predjezdce geckovymu MB děda s Ackem na SPZ a bál se do 30cm sněhu >:D
Avatar - Barrichello
7. 11. 2017 15:26
Re: Jedině celoroční - a neporušujete zákon
nic si neporušoval, pokud není na silnici souvilsá vrstva sněhu a ledu a nelze tkaové počasí předpokládat. Takže +12 an suché silnici můžeš vyrazit jak 1.11. tak třeba 28.12 nebo 16.1. >:D >:D >:D

Najel sem toho na Aleru a Camaru v zimě na letních docela dost.....samozřejmě ne na sněhu.
7. 11. 2017 15:19
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Nepsal jsem o pneumatikách, ale o tom, jak defenzivní jízda může vyprovokovat jiné k riskantnímu chování. Když nevidíš na chodník nebo do zatáčky, tak tě nelimitují pneumatiky.
7. 11. 2017 15:07
Re: Obr
Na to jsi přišel jak? Vločka s horami (3PMSF) znamená, že dosahuje určitého výkonu na sněhu. Nikde není napsané, že nemůže být celoroční. Normy nic takového neznají. Celoroční je otázka zařazení výrobcem. Například Nokian má myslím celoroční s 3PMSF. CrossClimate by také měly mít 3PMSF.

Ano, je dobrý nápad mít zimní pneumatiky s tímto symbolem, protože je založený na výkonu pneumatiky. Žádná přísnější/ náročnější norma, pokud vím, neexistuje. A jsou celoroční, které to splní. Včíl mudrujte.
Avatar - Ghostyx
7. 11. 2017 14:31
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Můžu ti říci, že s těmi CrossClimaty nikoho nebrzdíš, právě naopak mnozí brzdí mě a mám prověřeno (záleží taktéž na nahuštění pneu, které mám vždy v létě na předku, kde je "těžký" motor o 0,1 baru víc než udává výrobce a na zadku bez zatížení stejně s výrobcem, v zimě dávám stejně s výrobcem na obě nápravy), že zatáčky např. na cestě směr jih Benešov - Tábor, před Miličínem (jestli to znáš) i za Miličínem jezdím běžně za sucha v tachometrových 100km/h a tyhle Micheliny zdá se stále drží a mají grip jako bych ještě nenarazil na jejich limity! Za mokra pochopitelně o něco míň, ale možná je to taky mým dobrým autákem a jeho víceprvkovou nápravou na zadní... ;-)
Avatar - Jenik3
7. 11. 2017 14:14
Re: 4 mm!
To je velmi dobrý argument. 4mm v létě jsou dostatečná hloubka, dokonce i 2mm jsou legální, ale s touto hloubkou řidič tvrdě narazí v zimně v úseku zimní výbava, protože tam jsou 4mm vyžadovány od listopadu do dubna.
Avatar - AnGeor
7. 11. 2017 14:13
Re: Již jsem to jednou v diskusi
na Outbacku mam stejny rozmer a v zime i lete bez problemu, Tatry jsme taky zvladli

ti co tady placaji si neco precetli a ma to pro ne vetsi vahu nez neci osobni zkusenost ;)
Avatar - Ghostyx
7. 11. 2017 13:56
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Přesně jak píšeš. :yes: Pokud ti vyskočí zvěř, tak ti může být prakticky jedno, co tam máš, je to jenom potom o štěstí a tvé reakci. Brzdná dráha je ti k ničemu. Dokonce v takovém případě se brzdit ani nedoporučuje a spíš jenom ubrat plyn a napálit to do zvěře pokud možno čelně... Že půjde vždy o zničení celého předku autáku není pochyb! Michelin CrossClimate jsou špičkové univerzály a teprve až po vyzkoušení si to uvědomíš, jak jsou dobré ve srovnání s většinou "konkurence" co se nabízí jako letní nebo zimní pneu na trhu... ;-)
7. 11. 2017 13:56
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Jsou věci, který ovlivnit můžeš a pak ty, který ne. Jasně, je lepší jezdit defenzivně, ale stejně se můžeš dostat do situce, kde už nezbude nic, než jen brzdit. Pak se těch pár metrů může sakra hodit. Určitě vevysadíš pasažéry abys měl lepší jízdní vlastnosti, ale na druhou stranu... zhoršit je celoročníma gumama, jen abys ušetřil za jednu sadu, mi přijde jako nemístné kolenovrtství.
Avatar - Cuba66
7. 11. 2017 13:20
Re: 4 mm!
Držím palce, docela by mě to pak zajímalo. Když si pak vzpomeneš, můžeš mi poslat soukromou zprávu. Jaké máš? My v práci na jednom autě Vector 4Seasons Gen-2, zatím se jeví dobře, je to rozměr 225/45R17.
Avatar - Cuba66
7. 11. 2017 13:18
Re: michelin cros climate
CrossClimate nevím, viděl jsem testy a na lehce zledovatělém povrchu výrazně horší než zimní. Dost jsem to hledal, protože se mi líbily. Já mám zkušenost jen s Goodyear Vector a to od doby, kdy je začali nabízet (prakticky se všemi variantami na služebácích). No a s jejich druhou variantou jsme se dostali tam, kam i ostatní na zimácích. V Alpách..
CrossClimate je tak do města, na hory bych s tím nejel. Sám Michelin říká, že je to letní pneu se schválením pro zimní provoz. Což je velký rozdíl oproti ostatním, ty jsou koncipovány spíše jako zimní s použitím v létě.
Ale jak říkám, do města CrossClimate OK. Jinam možná v 90% případů OK, ale pak je těch 10% kdy zimáky jedou a tyhle gumy stojej. A že to bude zrovna ráno a zrovna v kopci a že zrovna uděláš kolonu, to je podle Murphyho zákonů jasný :-)
Avatar - 12Eagle
7. 11. 2017 13:18
Re: Obr
vpravo dole je kúsok piktogramu s tromi kopcami - ten majú iba zimné
:-)
7. 11. 2017 13:15
Re: 4 mm!
Jazdím presne 50 denne + občas dlhšie jazdy na ľahkom aute. Ročne asi 15tisíc. Zatiaľ sa zdá, že by mohli dať 4 zimy. Ale tu ma vplyv veľa faktorov. Rozloženie hmotnosti, jazdný štýl, kvalita asfaltu. Ale jasnú, že to je blbosť na auta, ktoré aj letné gumy žrali na kilá.
Avatar - Cuba66
7. 11. 2017 13:09
4 mm!
Hlavně pozor na největší nevýhodu a tou je nutnost minimální hloubky vzorku v zimních podmínkách a to 4 mm. Takže je to úplně na prd, protože% první léto OK, první zima OK, druhé léto OK, ale třetí zima už většinou ne. Vycházím z mého nájezdu cca 20 tisíc ročně.
Super je to pouze do města na malá auta používaná max na jízdu do práce a na nákup. Jak jezdíte denně 50km, zapomeňte na celoroční pneu. Nevyplatí se to.
7. 11. 2017 12:56
Re: trh si je zada
Proč si myslíš, že je lidé nechtějí? Není neobvyklé, že lidé chtějí jednoduchost, bezstarostnost, menší náklady. Je tedy pochopitelné, že je myšlenka univerzální pneumatiky zajímavá. Pokud něco lidi drží zpět, tak je to strach o výkon (funkčnost) takové pneumatiky. Myšlenka je to však lákavá.
Avatar - Flai
7. 11. 2017 12:54
michelin cros climate
maximální spokojenost,v rozměru 185.60.14 nabízí ještě větší nosnost jinak minulou zimu odjeto na nich 20 tisíc kilometrů a není zase tak rozdíl oproti klasické zimní
Avatar - Blue Sun
7. 11. 2017 12:34
Re: Svoboda
Teoreticky správný náhled, ale prakticky je funkční pouze v zemi s vyspělým morálním statutem jedince i společnosti; a také ve společnosti, kde lze předpokládat finanční schopnost splácet závazky a škody. To první je vzácné a to druhé neexistuje nikde na světě.
Avatar - JDM
7. 11. 2017 12:11
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Jak jsem psal nahoře dokud lidi budou jezdit hlavně v zimě bez přemýšlení tak je fuk jaký mají gumy, jo když se někde objeví exotické na letních je to magor ale stejně tak se objeví magor na zimních kterej preceni svoje schopnosti.. Tolik bourec je v zimě a jaký podíl na tom mají celoroční gumy? Táta měl fronteru a taky ji měl na celerocnich cooperech M+S s tím autem rychlost nad 70km/h byla nebezpečná a bylo fuk co je pod kolama a jaký tam jsou gumy čili jezdil opatrně a ne jednou se stalo že ti co ho tak horlivě predjizdeli za pár km tahal ze závěje...
Avatar - Ghostyx
7. 11. 2017 11:21
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Věř nebo nevěř, ale vychází mi to a rozhodně nejezdím pomalu a nespoléhám jen na náhodu. Možná je to i o zkušenosti a vyježděni se za tá léta co jezdím, možná i o tom, že už mám jednu bouračku v mládí (nepřizpůsobení rychlosti stavu a povaze vozovky, moje tehdejší hloupost a moje rozmlácený auto, ale díky bohu žádná újma na zdraví posádky) za sebou a dostatečně mě to poučilo... ;-)
Avatar - fOE
7. 11. 2017 11:03
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Takovych "mi to zatim vzdy vyslo" tu uz bylo, az do toho prvniho ditete, do te prvni srnky. Ja ti preju hodne podobne nehodprostych kilometru, ale ta tva duvera v sebe sama... Inu, ty snad bude mit i gauc u sebe v obyvaku na piedestalu aby se ostatni mohli opajet tvou vyjimecnosti? >:-[]
7. 11. 2017 10:50
Re: Obr
Na to si prosim ako prisiel? Oznacenie M + S nesu aj celorocne pneumatiky a podla toho co vidiet z dezenu, to skoro urcite nie je zimna pneu.
Avatar - Ghostyx
7. 11. 2017 10:41
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Pokud myslíš "defenzivní" ten co se bojí předjet pomalu jedoucí kolonu, když má pod kapotou dostatečný výkon a je vedle volno, tak to rozhodně není ten případ co jsem měl na mysli... ;-)
Avatar - Ghostyx
7. 11. 2017 10:34
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Ano předvídám, a věř mi nebo nevěř i s nájezdem kolem 30 tis. ročně mi to zatím vždy vyšlo. Prosím nech si ty svoje invektivy pro někoho jiného, já tady nikoho nepřesvědčuji ani nenapadám, píšu jenom moje zkušenosti k tématu. Že ty předvídat neumíš, to je tvůj problém... ;-)
7. 11. 2017 10:27
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Letos mám většinu km v SUV taky, jakkoliv sleduji provoz víc než jen pár metrů před sebou, tak některé věci prostě neodhadneš. Přejetí protijedoucího v zatáčce do protisměru na kluzké vozovce bude jen střípkem a pak je každý metr nebo procento ovladatelnosti na sezonních pneu k dobru.
Avatar - wakantanka
7. 11. 2017 10:18
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Povedal by som, že ste zadefinovani s pajom defenzívneho vodiča :-)
Avatar - wakantanka
7. 11. 2017 10:15
Re: Svoboda
no neviem ako je to u vás, ale u nás ťa v rámci PZP poistiť musia, lebo je to poistenie zákonom vyžadované. Jediné čo môžu v takomto prípade urobiť je, že škodovosť zohľadnia vo výške poistného.
Avatar - Ghostyx
7. 11. 2017 10:11
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Jak píšu výše pro "Jeník3" je to pro lidi, kteří sice jezdí svižně, ale snaží se věci předvídat (což třeba dělám já) a taktéž bych si nedovolil mít celoročky, pokud bych trvale bydlel nebo jezdil po zasnězených horách... :yes:
Avatar - 12Eagle
7. 11. 2017 10:09
Obr
Prečo v článku o CELOROČNÝCH pneu je kľúčový úvodný obrázok ZIMNEJ pneu?
8-s
Avatar - JDM
7. 11. 2017 10:06
Re: Jedině celoroční - a neporušujete zákon
Měl by ses přiznat na nejbližší služebně PČR...
7. 11. 2017 09:55
Re: Již jsem to jednou v diskusi
To je to co píšu, ročně nalítám poměrně dost a nevyzpytatelnosti počasí jsou pro mě častým jevem. Proto píšu, že u mě to nefunguje, ale umím si představit skupinu lidí, kde to možné je, aniž by ohrozili sebe, posádku nebo ostatní.
Avatar - dochtor
7. 11. 2017 09:50
Re: trh si je zada
:yes: keby si ich "trh žiadal" boli by ako prvomontáž na nových vozoch...
Ale nie sú, a každý normálny si na prvú zimu kúpi zimné gumy a už je v kole :-)
Auto potom môže na dvoch sadách gúm najazdiť aj 90 - 100 tis. km
Avatar - Ghostyx
7. 11. 2017 09:48
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Jasně to vůbec nepopírám, co píšeš, že pro člověka bydlícího někde na horách s návaly sněhu větší část roku to nebude jistě "ideální" volba, ale pro člověka, který si jen občas vyjede zalyžovat, tak to může být dobrá alternativa... :-)
7. 11. 2017 09:42
Re: Svoboda
Určitě jsou lokace, kde allseason dávají větší smysl než přezouvání. U nás bych s tím neoperoval. Nejvíc univerzálek vidím na předváděcích autech dealerů, kteří se tak snaží šetřit náklady.
7. 11. 2017 09:39
Re: Již jsem to jednou v diskusi
"It's also undoubtedly the best choice for serious winter conditions, so if you plan driving into Europe for a winter holiday, this would be a better tyre than the CrossClimate."

Jen zopakuji co bylo postnuto na obhajobu allseasonek.

Zklidni slovník, tvoje "já,já" funguje do první krizovky na ledu, sněhu, omrzlici.
9. 11. 2017 13:36
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Pokud chceš argumentovat stylem "v krčme po pár pivech" tak sorry, ale o další diskuzi s tebou nemám zájem.
Snad jen závěrem... Problém univerzálek není při těch tvých 3 - 8 stupních. Tam už z principu odvedou dobrou službu. Situace se ale mění v letních a zimních extrémech. Opravdu si myslíš, že v +40 budou lepší, než letní gumy? Opravdu mě chceš přesvědčit, že v -15 budou uni lepší, než kvalitní zimáky?

Mimochodem, zastánci univerzálek tady v diskuzi přiznávají, že je používají aby ušetřili za další sadu kol, jen ty je používáš "z přesvědčení". Zajímavé ;-)
9. 11. 2017 09:07
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Kdybych žil tam, kde se během jednoho dne vystřídá -15 a +30, tak ty tvoje univerzálky mám. Ale protože žiju v ČR, tak mám v zimně zimáky, které prostě v zimních teplotách fungujou líp.

Pár crossclimaťáků už to tady v diskuzi přiznalo, klidně se k nim přidej... Jde jen o ušetřený prachy. Já těch pár korun za další sadu do bezpečnosti své a svých blízkých klidně investuju.
9. 11. 2017 06:03
Re: Již jsem to jednou v diskusi
A ty ho ráno prezúvaš? Nehovoriac o tom, že v prechodných obdobiach ako teraz sú lepšie celý deň. Proste na polovicu mojich jázd sú univerzálky lepšie ako čokoľvek iné. Ale ty možno žiješ v oblasti kde sa -15 a metrové záveje od večera do rána preklopia na 30 stupňové horúčavy.
Avatar - Beefcake
8. 11. 2017 22:46
Re: Pneu
"Čo ide hore musí aj dole" - jeden z top nezmyslov, co som tu cital.
Dalej sa s tym suhlasit da, lebo co vyjdes hore s predokolkou, zdaleka nie je nejaka hranicna cestna situacia a pri jazde dole sa 2WD od AWD prakticky nelisi. Teda nelisilo by sa keby....AWD bezne nemavali redukcie, ci asistentov zjazdu - a to je ten prave ten obrovsky rozdiel. Aj ked to je zase ina tema ako pneumatiky.
8. 11. 2017 21:30
Re: Již jsem to jednou v diskusi
A odpoledne to auto v práci necháš? >:D
8. 11. 2017 13:20
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Jenže buď nechápeš, nebo nechceš chápat, že za pneu neušetříš vůbec nic. Předpokládám že na sadě najedeš max 60k km.

Úspora za disky asi OK, na normální auto jsou i ALU kola kolem 2.000 kč/ks.

Ale jo, něco ušetříš, i kdyby 20k za ty disky, ale stojí Ti to za to? Při ceně auta milion?

Chápeš, nejdříve opěvuješ jízdní vlastnosti svého vozu, a pak je degraduješ
šetřením na nejklíčovější součástce.... no, klidně to dělej, ale nikomu to prosím neraď.
8. 11. 2017 12:59
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Prečo by to malo byť len o šetrení? Hore niekto hodil, link s brzdením na suchu. Už pri 15 stupňoch sa univerzálky vyrovnali letným. Pri -6 boli letné mizerné. Polovica mojich jázd je ráno o 5. Len dva mesiace v roku v tom čase presahujú 15 stupňov. Zvyšok roka mam na vlhkej studenej ceste nad letnými navrch. Veď univerzálky ako prve dosiahli A pri brzdení za mokra a pri tohoročnom ADAC teste boli v tejto disciplíne CrssClimate stále lepšie ako najlepšie letné.
8. 11. 2017 00:01
Re: Pneu
...podľa viaceých testov je v zime lepšia práve GY V 4S G2 ako M CC...
GY V 4S G2 už jazdím niekoľko rokov a môžem povedať, že ten mýtus, že sa nedá vyrobiť pneuamtika dobrá aj v lete aj v zime je už iba pre kráľov krčmových kecov typu, že 5W-40 je plná... ...dokonca aj v testoch opotrebovania sa tieto dve celoročky ukázali ako veľmi trvanlivé.
7. 11. 2017 18:51
Re: Pneu
Ma niekto skusenosti so spotrebou a hlukom leto/zima pri CrossClimate? ADAC hodnotenie spotreby je takmer ako eko pneu(1.6), podla katalogu vyrobcu to zavisi aj od rozmeru (hodnotenie B/C).
7. 11. 2017 17:14
Zimní pneumatiky,
Zákon neporušujete ani když prvního listopadu zimní pneumatiky neobujete. Autor článku totiž zamlčel jeden údaj. Zimní pneumatiky jsou povinné od prvního listopadu, ale jen tehdy, jestliže je souvislá vrstva ledu nebo sněhu!!!! Pokud tedy nejezdíte na hory apod. nemusíte zimní pneumatiky mít. To platí zejména pro města kde jsou silnice zpravidla čisté.
7. 11. 2017 17:01
Re: Již jsem to jednou v diskusi
Já na tyhle story nedám. Chodíš v zimě jen v šortkách a tričku?
7. 11. 2017 13:11
Re: Pneu
ADAC vo svojej metodike nerozlisuje zimnu/letnu pre sucho/mokro, len pridava testy vylucne pre zimne (sneh/lad), vid. [odkaz] Je vsak mozne, ze ADAC testuje brzdenie za sucha/mokra pre zimne/letne pri roznych teplotach.
Aby sme sa vyhli pochybnostiam, v tomto teste sa porovnavalo brzdenie za sucha 60-5mph (teplota 18st): top letna 100%, CC +1.8%, 4S +15%, top zimna +18%. [odkaz]
Na mokru (15st) boli vsetky pneu porovnatelne a v zimnych podmienkach (-6st) to letna pneu nezvladala, ostatne tri boli porovnatelne pri nizsich rychlostiach [odkaz]
7. 11. 2017 13:06
Re: Již jsem to jednou v diskusi
V brzdnej dráhe je rozdiel pár metrov pri 90 nie viac ako 3. Ak si to odnesie auto pred tebou, tak to nie je problém gúm, ale toho že si lepič. V obci si na rozdieli meter. Môže sa stať, že práve ten meter rozhodne medzi kontaktom s chodcom a dobrzdením, ale určite to nebude v takej rýchlosti, že ho pošleš na mesiace do nemocnice.
Alebo mi chceš tvrdiť, že si s tých čo si pýtajú pri nastupovaní hmotnosti cestujúcich? Traja pasažieri spravia viac ako rozdiel medzi zimnou a univerzálkou. To ani nehovorím o zhoršenom stave tlmičov a podobných prkotín, ktoré sa v krčme neriešia tak často ako zimné gumy.
7. 11. 2017 12:43
Re: Svoboda
Otázkou pak je, co je to zimní pneumatika. Jak to definuješ. A ať si už vymyslíš definici jakoukoli, není vyloučeno, že výrobci nepřijdou s "celoroční" pneumatikou, která ji splní (aby tedy byla skutečně celoroční). Pak by to asi chtělo definovat letní pneumatiky, aby lidé ani v létě nejezdili na nevyhovujících pneumatikách. A co takhle podzimní? Nebo se na to vykašlat a vymyslet nároky na pneumatiku, které pokryjí celý rok, všechny povětrnostní podmínky, ve kterých by se mělo jezdit. A na ničem jiném se po silnicích jezdit nebude. :-)

Zákonné minimum bývá normálně dost nízko. Což nám dává prostor být zodpovědní; a také nezodpovědní. To už je prostě svoboda. Můžeš jezdit na mizerných pneumatikách, na tom nutném minimu, ale měl bys podle toho jet. Jinak je ti prd platné, že máš pneumatiky odpovídající předpisům. To máš to samé s předepsanými brzdnými drahami.

Úsměvné je, jak lidé na jednu stranu dokáží fňukat, jak stát strká do všeho nos a dělá z nás nesvéprávné děti, ale na druhou stranu vyžadují vodění za ručičku a vytlačení nezodpovědnosti restriktivními předpisy. Přijde mi, že je mezi těmi skupinami nemalý překryv.
7. 11. 2017 12:25
Re: Pneu
Ja som bol v CrossClimate aj lyžovať síce nie v alpách ale výjazdy po zasnežených cestách tam boli.
Avatar - JDM
7. 11. 2017 10:10
Re: Svoboda
No nejde ani tak o majetek toho kdo takhle riskuje ale o nás ostatní... Takže ne budu rád když tohle bude ošetřeno zákonem riziko že mě někdo v zimě prizabije je menší... Jinak jednou jsem zkoušel jet na sněhu na letních pneumatikách po 200metrech jsem to vzdal to prostě nejde..
7. 11. 2017 10:09
Re: Již jsem to jednou v diskusi
To už jsme jinde, běžný řidič nevyučuje ostatní, nevybržďuje, nechává místo mezi svým a vpředu jedoucím vozem atd...

Ale hlavně, běžný řidič se nikdy nedokáže vyhnout krizové situace vzniklé třetí osobou, či jinými vlivy. Nebo-li, netroufám si nikdy definitivně určit co se stane přede mnou a já to budu muset řešit.
7. 11. 2017 10:32
Re: Pneu
Mozno suhlasit, vid. vyjadrenie ÚAMK ku testu celorocnych pneu po 10.000km Michelin CrossClimate vs Goodyear 4Seasons: [odkaz]
"Pokud budeme hovořit o těchto dvou typech celoročních pneumatik, žádné vážné faux paux se u nich neprojevilo. Stojí tedy za zvážení. Mají dostatečné bezpečnostní rezervy, dovolí zůstat mobilní i v zimním období, bez nutnosti přezouvání a vyplatí se jejich koupě i z hlediska nákladů." Specialisté ÚAMK ale zdůrazňují – řečená není obecná pravda o všech celoročních modelech, ale o těchto dvou, které byly odborně testovány.
Linka na detailne vysledky testu (GTU) [odkaz] , kde mozeme vidiet, ze po 10.000km sa zlepsilo brzdenie za mokra u 4Seasons, resp. CrossClimate sa zlepsil v brzdeni na snehu, co bola jeho jedina slabsia stranka. Na suchu je CC lepsi ako 4S, vid. test ADAC [odkaz]
Plus na porovnanie test ADAC zimne [odkaz] a ADAC letne [odkaz] Z porovnania letne/zimne vyplyva, ze CrossClimate ma porovnatelne vysledky ako najlepsie zimne/letne pneu s vyhradou snehu kde je priemerny, ale vlastnosti sa zlepsia po najazde 10.000km (napr. kupovat na jar).
Uvedene vysledky platia hlavne v nasich klimatickych podmienkach, v tuhej zime vo Svedsku (prip. dochadzanie na chatu u nas) su zimne pneu samozrejme lepsie.
Co sa tyka 4Seasons vs CrossClimate, CC je skor letna pneu so zimnymi vlastnostami a 4S je skor zimna pneu s letnymi vlastnostami.
Dodavam, ze naklady na variantu letne/zimne su pri novych autach so snimacmi tlaku podstatne vyssie, vid. [odkaz]
7. 11. 2017 10:25
Re: Již jsem to jednou v diskusi
On ten defenzívní není vždy výhra, naopak může pro svou defenzivitu být zdrojem konfliktních situací.
Avatar - Jenik3
7. 11. 2017 09:29
trh si je zada
Autor píše: "Jenže trh si je žádá, takže dnes můžete vybírat z široké nabídky". Zajímalo by mne, jak se ono "trh si je žádá" promění v nabídku a poptávku.
Pochybuji o tom, že pracující lid poptává all season pneumatiky - demand driven mi v tomto oboru příliš nesedí.
Takže druhou možností je supply driven, což v praxi znamená, že výrobci pneumatik přišli s tím, že dodají na trh all season, ale proč by to dělali, když mají možnost prodat jak letní, tak zimní, z čehož mají zákonitě vyšší zisk.
Možná je za tím ještě něco jiného, jiné motivy.
29. 7. 2018 15:43
Celoroční ne.
Celoroční pneumatiky jsou blbost. Je to takový hybrid, se kterým se ušetří, ale jízda tím trpí. Doporučil bych článek, kde se celoročním pneumatikám věnují - [odkaz] a po přečtení uvidíte. Já osobně spatřuji výhody u letních pneumatik (lepší na vodě, nevadí jim vyšší teploty) i u zimních pneumatik (nevadí jim mráz, méně kloužou, nekřehnou v mrazu...) a celoroční -_- u těch vidím jedinou výhodu v tom, že se ušetří starosti s výměnou a možná pár korun, jinak jsem zastánce dělení na letní a zimní...
Avatar - Stefič
7. 11. 2017 10:19
Re: Již jsem to jednou v diskusi
jo takže ty předvídáš...předvídáš zvěř na silnici, předvídáš dítě co ti vběhne do silnice, předvídáš vylekanou řidičku co začne bezdůvodně brzdit, předvídáš nenadálou námrazu, předvídáš díru na silnici, která není vidět....

Podle mě jen okecáváš svoje lakomství a těch pár ušetřených kaček tě prostě jen hřeje u srdce, Jak typicky české....