Autosalon Ženeva 2018
Informace
Rok 2018 je již 88. ročníkem ženevské výstavy. Vstupenky jsou k dispozici přímo na výstavišti Palexpo nebo na webových stránkách autosalonu. Akce se koná mezi 6. a 18. březnem 2018, první dva dny jsou určeny pro odbornou veřejnost, pro běžné návštěvníky je otevřeno od čtvrtka 8. března. Výstaviště je otevřeno od pondělí do pátku mezi desátou ranní a osmou večerní hodinou, o víkendu pak od devíti do sedmi. Vstupné pro dospělé činí 16 franků (350 Kč), po čtvrté odpolední stojí vstupenka polovinu.
Termín
Kdy: od 8. - 18. 3. 2018
Kde: Ženeva, Švýcarsko, výstaviště Palexpo, Route François-Peyrot 30, 1218 Le Grand-Saconnex, z Prahy 950 km, z Brna 1.160 km.
Fabia je malinké auto. Nákupní taška pro ženské dalo by se říct. K čemu potřebuje ženská na nákupy 500l kufr?
Za mě má tohle auto :yes: Navíc to jméno - Škoda KAJAQ :yes: :yes: :yes:
FABIA 117.397, 107.997
FABIA Combi 75 479, 72.614
==========================
FABIA celkem 192.876, 180.611
RAPID 31.715, 30.270
RAPID Spaceback 52.975, 49.207
==========================
RAPID celkem 84.690, 79.477
Resumé - Spaceback je jasně prodávanější, kombík méně prodávaný, ale ne okrajový.
PS: jsem si vědom že nesedí ta čísla s tím co jsem psal v minulém příspěvku. Tohle je z výroční zprávy [odkaz] , to předtím z článku na auto.cz [odkaz] .
Ale vážne, aj tak, tie čísla F-combi a R-liftback nie sú zanedbatelné.
Zarezať to takto... ;-\
Auto je len prihlásené, stojí na sklade a po 6 mesiacoch ide preč...
Veľmi to skresluje štatistiky.
Už neee, prosím. Vyprskl jsem oběd na monitor. >😁
P.S. Největší radost z tohoto kroku bude mít Dacie, protože prodeje jejího už tak úspěšného Loganu MCV dále výrazně posílí! Tomu říkám nahrávka na smeč pro konkurenci!
Takže škodovka uvažuje zcela racionálně - méně úspěšný model obětuje ve prospěch úspěšnějšího. Že by dělala dlouhý nos na zákazníky se řici nedá - pro tu relativně malou skupinu lidí co hledají malé auto s větším kufrem tu pořád bude nová upravená generace rapidu SB. Odkazovat se na historii nemá smysl - automobilka je komerční společnost a cíl je zisk a né tradice (nemluvě o tom že s formanem to nemá nic společnéno, to byl kompakt a né malé auto).
To že většina konkurentů opustila tento segment není náhoda ale právě důsledek propadu prodejů a nezájmu ze strany zákazníků, tam naopak škodovka dělá nutný řez až jako jedna z posledních. Že by se tím otevírali dveře dacii se zrovna říci nedá, ta cílová skupina zákazníků je velmi odlišná, každopádně i když připustíme že části zákazníků se to týkat bude, tak v čem je problém - škodovce místo nich přibude ještě více zákazníků co si koupí dražší model a vydělají více, a o tom to je prostě je.
[odkaz]
Tomu odpovídala i silniční realita... rodiny určitě nepřesedaly ve velkém z Formanů na Octavie, spíš na ty Fabie Combi.
Propad prodejů... no takhle, namátkou v roce 2010 bylo ze 193t Fabií 68t kombíků, 2013 47t ze 158t a 2016 to bylo ze 192t Fabií 75t kombíků - takže ten propad tam úplně vidět není.
Ta realita pak byla poněkud jiná, rodiny z formanů a felicí skutečne přesedali spíše na octavie, fabie combi první generace prostě byla menší po všech stránkách.
Propad je pak velký, namátkou tedy vezmeme produkci z vrcholných let první generace, kdyz z celkových 556tis aut co škodovka vyrobyla připadlo na fabie 242tis (tedy cca 44😖 a z toho na combi 107tis (v rámci řady tedy opět 44% a celkově 19😖 Dneska jsme tedy na číslech že fabia dělá jen cca 18% produkce a combi jen 6%, takže jasný propad jak v reálných tak absolutních číslech, chce to mít ten globální nadhled.
Podíl kombíku kolem 40% se zase tolik nemění, prodeje Fabie jsou nejvyšší od roku 2009 (minimálně v Evropě)... já v tom tu nadbytečnost kombíku nevidím. Navíc je potřeba vidět to, že Fabia Combi se neprodává v Číně, takže podíl na trzích, kde jsou obě verze, je zase o kousek lepší.