Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Systémy Googlu a Applu nerozptylují tolik jako vestavěné infotainmenty automobilek, říká studie

14 komentářů

Maxipes Fik
Praktické zkušenosti s AndroidAuto😒br />
- při volání systém umožní výběr pouze z posledních hovorů. Jinak je třeba vyhledávat hlasově. Protože bezpečnost. V Češtině a českých jménech, zvlášť pokud požíváte v seznamu ještě a zkratky a přezdívky, je to dos beznadějná činnost. Raději používám rozhranní vestavěné v autě.

- navigace: podporuje Waze a Google Maps. Je to o tom, co komu vyhovuje, nicméně obě tato řešení několika násobně převyšují jakoukoliv vestavěnou navigaci kterou jsem kdy viděl.

- muzika - používám Google Music. Má podobné omezení jako telefonování. Pokud si nevyberete z posledních aktivit, musíte vyhledávat hlasově. Angličtinu používám dennodenně na profi úrovni, ale stejně to úplně nefunguje. Samotnou kapitolou je kvalita, která je řádově vyšší, než při přehrávání přes bluetooth.

- další výhodou je, že netřeba nabíječka. Telefon se zhasnutým displejem bezproblému uživí a nabije i slabé USB v autě.

Pro mě hlavní motivace používat je poslech muziky a navigace. Problém je, že celá řada infotaimentů není adekvátně odladěná, tzn. spojení občas padá, dlouho trvá než se vůbec připojí atd.
jj_de
takisto pouzivam Android Auto a to kazdy den ... pre mna ovela lepsie riesenie ako Sync 3 ...

- inak pokial ide o to telefonovanie, treba ist v aplikacii do menu Contacts a cez vyber pismen najst kontakt, ktory clovek hlada .... ale hlasove vytacanie funguje bez problemov... pri ciastocnej zhode mien dokonca na nu upozornuje a dava na vyber ...

- rovnaky princip vyhladavania plati aj v Google Music, treba kliknut na abecedny zoznam a vybrat zaciatocne pismeno playlistu/albumu/skladby ...na offline playlisty lepsie funguju ine palikacie, ja pouzivam Rocket Player, na radio zas Replaio ..., lepsi UI ma Spotify, kde je takisto jednoduche vyhladavanie ...

- Waze je podla mna este graficky nedotiahnuty, Google Maps je spicka a v 95 % pripadov funguje spolahlivo (navyse ponuka offline mapy), okrem toho si myslim, ze vzhladom na to, ze IOS 12 uz bude podporovat navigacie tretich stran, Android Auto sa inspiruje a ponukne takuto moznost tiez ....

pomerne dlho som si zvykal na to, ze AA umoznuje len myslim 6 dotykov za sebou, potom sa na chvilku zamkne s upozornenim, ze sa clovek musi sustredit na cestu .... casto vidim, ked sa ludia bavia v aute s mobilom, ako chodia od okraja ku okraju ...
Maxipes Fik
O tom omezení na 6 doteků jsem nevěděl. To je možná důvod, proč mě to nepustí při hledání dál. Přijde mi to ale kontraproduktivní, typická reakce řidiče totiž není ta, že by to teď pustil z hlavy, ale spíš telefon prostě odpojí z USB a začne ho ovládata přímo. Takže ta úplně nejhorší možnost.

Doopravdy zajímavé to začne stejně být, až to půjde bez drátů.
jj_de
na zaciatku mi to obmedzenie prekazalo, ale teraz uz vobec nie ... ked clovek vie, ze tam nieco take je, tak sa akosi prisposobi ... navyse ovladanie hlasom (telefonu, navigacie, whatsapp) funguje viac menej bez vacsich problemov ....

ja len dufam, ze Google popracuje trosku na personalizacii UI ... vyhovovala by mi ina farebna schema, chcel by som aj moznost menit poradie, v akom sa zobrazuju aplikacie (tie najpouzivanejsie by som si dal jednoducho v zozname na prve miesta) ... snad Google aspon trochu pocuva nazory pouzivatelov (na oficialnom fore ludia tlacia na to, aby bolo mozne pouzivat aj navigacie ako Sygic apod.)

napajanim si aspon dobijem telefon😊 inak, pri USB C som mal na zaciatku velke problemy so stabilitou, AA stale padal, ked sa telefon nabil na 100 % ... najprv som aktualizoval softver v aute (Sync 3 v. 3.0), ale ked to nepomahalo, zmenil som kabel a kupil co najkratsi (15 cm), mozno to Google poriesil aj v samotnom AA, ale kazdopadne to teraz nepada a funguje spolahlivo ....
Maxipes Fik
Podpora aplikace není na Googlu, ale na tvůrci aplikace. Musí ji pro AA připravit, je to jiný koncept ovládání i zobrazení, než na mobilu. Nedá se to jen překlopit s pár drobnostmi. I u Waze to docela trvalo, než ji uvolnili pro AA. UI jako takový se mi naopak dost líbí. Ten bych moc neměnil.
Podobné problémy jsem měl zatím jak PSA tak i VW koncernu (více značek i modelů). Tohle prostě ještě není pořádně odladěné. Vypadá to, že si každý vykládá AA standard po svém.
jj_de
myslel som to tak, ze Google umozni, aby vovojari tychto aplikacii mohli svoje applikacie spristupnit pre AA ... napr Sygic uz vyhlasil, ze tvrdo robi na uprave Sygic Car Navigation pre Carplay tak, aby na jesen mohli tuto paku punuknut pre novy iOS 12 ...

UI sa mi paci tiez, ovela napr. viac ako pri Carplay, len by som prijal moznost trosku si to upravit (napr. farby) ... Google svoje upravy Ui odovodnil tym, a to plne chapem, ze rozni vyrobcovia automobilov davaju rozne rozmery obrazovkam vo svojich autach, preto bolo pomerne zlozite vymysliet to tak, aby sa AA vsade zobrazoval co najlepsie ...
Rox
No ono stačí napsat... Android auto a car play není v Česku dostupný. Uvidíme jestli se to s avizovanou dostupností googl asistenta do konce roku změní. Nutnost mít připojený telefon kabelem k autu je taky docela otravná (do budoucna odpadne). Stejně tak hovor je bezpečnější uskutečnit přes ovládání na volantu. U navigace mě mrzí nedostupnost offline navigace. Ani nevím, jak si toto propojení poradí s digitální přistrojovkou.
Maxipes Fik
1) Přesně řečeno, není dostupný na Google Play. APK Mirror to snadno řeší.
2) Souhlas, WiFi konektivita tomu hodně prospěje. Zas bych ale připojení přes USB neviděl jako hlavní potíž.
3) Jedna z výhod AA je právě ta, že se nechá ovládat právě i přes volant, stejně tak si přepíná denní a noční režím podle celé přístrojovky. Zní to jako hloupost, v reálu je to hodně podstatná výhoda.
4) Digitální palubku mám, nemá to na ní ždáný vliv, všechno se odehrává výhradně na displeji infotaimentu (v mém autě 7"). Nemyslím, že tohle se v dohledné době změní.
5) Offline navigaci v době EU roamingu nechápu. Většinu tras stejně znám z paměti. Pro mě hlavní hodnota navigace je právě v online dopravních informacích a dynamickém přepočtu trasy (např na české D1 nebo německé A2 životní nutnost) Bez toho bych navigaci pouštěl tak jednou do měsíce. Nicméně Google offline navigaci zvládá solidně.
Atila_
Tak jestli to funguje pouze na infotainmentove obrazovce, tak je to uplne na pytel. Protoze digitalni pristrojovka je mnohem efektivnejsi a bezpecnejsi metoda sdileni dat s ridicem nez preostrovat na display uprostred palubky. Je to radove namahavejsi a tudiz rizikovejsi, to uz muzu mit rovnou mobil v drzaku.
Maxipes Fik
Buďme realisté. Každý výrobce používá odlišný vlastní systém pro přístrojovku. Aplikovat standard na něco takového je zatím v nedohlednu.
Hodně používám poolová auta a auta v půjčovnách. Tam je opravdu velký přínos, když si nemusím lepit držák na sklo, ale stačí mi připojit mobil k USB a vše ostatní řešit přes displej infotaimentu s navigací, kterou znám a která si třeba sama natáhne adresu schůzky přímo z mého kalendáře.
A pokud jde o muziku, kvalita poslechu přes AA ja zatím to nejlepší, co může být. BT proti tomu zní jako chrastítko a ani sluchátkový výstup nehraje zdaleka tak dobře (a je to zas kabel navíc). To je pro mě, jako fanouška jazzu, hodně silný argument.
jj_de
presne to iste som chcel napisat aj ja .... 😄
Atila_
Tak muziku bych asi neresil, dneska ma kazde auto USB vstup a nejake chrastici BT uz nema moc smysl resit.
Maxipes Fik
Poradíš, jak dostat přes USB vstup do infotaimentu streamovanou muziku? Já na to zatím jinak, než přes AA nepřišel.
jj_de
presne ako hovori Maxipes, AA mozno ovladat aj cez tlacidla na volante .... navyse staci niekokko jednoduchych povelov a clovek zavola komu chce (Call XY) a zada adresu, kde sa chce dostat (Navigate to ...) ....

a pre srandu je tam aj Google Assistent, s ktorym mozno pokecat😊😊😊😊 (zatial asi len v EN, DE, ES, FR a mozno par dalsich jazykoch)