Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Povinnou výbavu aut čeká množství změn. Co už s sebou nebudeme muset vozit?

Návrh změn povinné výbavy aut musí ještě projednat legislativní rada vlády. Pokud bude schválen, úpravy budou platné od 1. října letošního roku.
Zpět na článek
21. 8. 2018 08:42
7. 3. 2019 13:40
9. 8. 2018 14:28
Chceme vlastně první pomoc?
První pomoc kolemjdoucích má podle mě smysl, když někdo masivně krvácí z končetin, nebo nedýchá. Jinou věc stejně amatér nevyřeší. Možná hypoglykemii u cukrovkáře, ale tu stejně od opilosti nerozeznáte. Navíc cukr nebyl na seznamu, náčelníku.

Krvácení bych řešil škrtidlem, dech masáží hrudníku. Nic víc. Tečka. Zbytek je na odbornících.

Vy sami byste chtěli, aby vás nějakej anonymní amatér na silnici opravoval, když tušíte, že to nejspíš udělá blbě? Poděkoval bych mu za zaškrcení, zahřátí, napití a masáž, ale řekl bych mu, ať se mnou už nehýbe a neléčí mě, že teď už čekám na záchranku.

Vžijte se do toho a dejte vědět :-)
Rozbalit vlákno
4
Avatar - Uživatel_5340709
9. 8. 2018 14:50
Re: Chceme vlastně první pomoc?
Možná ve městech to tak je, tam je dojezd sanity relativně rychlý. Ale pokud máš nehodu někde na okresce v odlehlejších krajích, není problém dojezd první pomoci 30-40 min., včetně časů pro komunikaci. V těchto případech jsi odkázaný jen na kolemjedoucí a kolemjdoucí.
Avatar - Đawson
9. 8. 2018 15:15
Re: Chceme vlastně první pomoc?
Tak jestli dat nebo nedat prvni pomoc, to snad nemá s povinnou vybavou nic společného. A lékárničky vozim v aute vzdy min. dve. Clovek nikdy nevi kde a kdy se nejak pocucha vlastni vinnou.
9. 8. 2018 15:24
Re: Chceme vlastně první pomoc?
lekarnicky se kontrolujou, ale jestli je clovek schopny nebo alespon ochotny poskytnout zakladni prvni pomoc, to nikdo neresi.
k poskytnuti akutni prvni pomoci lekarnicka stejne moc nepomuze a je uplne jedno, jestli jsou obvazy prosle nebo ne.
Avatar - Uživatel_5340709
9. 8. 2018 15:39
Re: Chceme vlastně první pomoc?
No jo, ale když už jsi ve víru událostí, seš rád za každou věc, která ti při podávání první pomoci pomůže. A dobrá lékárnička fakt pomůže.
9. 8. 2018 15:29
to uz meli zrusit davno
nesmyslne vozeni zarovek uz trva desetileti... stejne nikdo po ceste nikdy neresil prasklou zarovku nekde v noci v lese. Vsimnete si max prednich potkavacich a stejne to na tu jednu dojedete. Posledni dobou uz je to uplna obludnost v dobe, kdy tam neni zadne misto a nebo mame xenony, ledky a lasery.
Obsah lekarnicky necham na jinych, ale za mne by tam melo byt to, co je potreba k odvraceni smrti do prijezdu sanitky, to zn. skrtidlo na tepenne krvaceni, nejaky obvaz a folii. Expirace lekarnicek je debilovina na druhou. Co to stoji penez a vyrobi to zbytecneho odpadu.
Rozbalit vlákno
6
Avatar - JohnyRnR
9. 8. 2018 17:05
Re: to uz meli zrusit davno
Pokud má auto LED nebo xenony, tak to není vyměnitelný zdroj světla a náhradní tedy není potřeba mít. Ale i tak je dobře, že to bude konečně oficiální, zrovna jako zrušení expirace u lékárniček. Zrovna tak by mohli oficiálně povolit 0,24 promile, které se stejně pro neprůkaznost neřeší, pokud se samozřejmě člověk nepřizná, že pil. Aspoň by to bylo jasné. Zajímavé je, že podobné rozumné návrhy, zrovna jako např. realizace chodníků v obcích, přicházejí vždycky před volbami, zřejmě by se mělo volit častěji ;-)
10. 8. 2018 09:01
Re: to uz meli zrusit davno
Povolování alkoholu je naprostý nesmysl a v českých podmínkách obzvláště. Dnes si dáš jedno malé pivo a doufáš, že to bude ok. Jakmile se stanoví podobný limit, tak si dáš dvě, protože víš, že jedno můžeš, a možná projdou i tři, čtyři...

Mmj. stejná kravina jako zvyšování rychlosti na dálnici (za aktuálních technických podmínek)
Avatar - Emel
10. 8. 2018 10:16
Re: to uz meli zrusit davno
No tak bys s jedním malým k obědu nemusel doufat, ale mohl být v klidu... a s 0,5 promile bys měl stejný problém jako dneska. Totéž ta dálnice... logika "když povolíme 140, budou jezdit 170" je podle mě absurdní, takhle se zákony nedělají.
10. 8. 2018 10:29
Re: to uz meli zrusit davno
Přesně. :yes:
10. 8. 2018 10:28
Re: to uz meli zrusit davno
To je pak o disciplíně jedince. Prostě si můžeš k obědu dát jedno malé pivo. Víc ne
A rychlost na dálnici.... S dnešními auty klidně zvednout na 15o . Samozřejmě po překročení 15o + nějaké tolerance měření trestat.
Avatar - JohnyRnR
10. 8. 2018 11:54
Re: to uz meli zrusit davno
Proč bych si proboha dával dvě, když vím, že můžu jen jedno? Nehledě na to, že i kdybych to udělal, tak se pořád bohatě vejdu do limitu, který platí a bez problémů funguje ve všech normálních zemích okolo a především v těch, ze kterých si tak rádi bereme příklad. Určitě by se našlo pár lidí, co by to nerespektovali a jezdili by opilí, ti ale tak už stejně jezdí i teď a budou tak jezdit dál, ať už bude tolerance jakákoliv, takže má smysl je pochytat a sebrat jim řidičáky, ne kvůli nim nastavovat nesmyslně přísná pravidla pro všechny ostatní. Alespoň pokud je hlavním zájmem bezpečnost. Pokud je hlavním zájmem možnost kdykoliv bezpracně vybírat peníze na pokutách, pak je samozřejmě vše nastaveno zcela správně.
21. 8. 2018 08:42
výbava
díky za článek :-) pěkné počtení
Rozbalit vlákno
0
7. 3. 2019 13:40
re
Dobrý den
tady je shrnutí toho co tedy jo a co uz ne [odkaz] :-)
Rozbalit vlákno
0