Novinky
Výbornej příspěvek Dinare. Tvůj článek jsem počet jedním dechem. Věcný, čtivý, bezvaně napsaný. Ještě jednou díky. Asi na X6 hodně přehodnotím názor a rozhoně si ji projedu... 😉
Díky za ocenění. Ale nijak se do přehodnocování netlač, tohle auto fakt dává smysl jen při určité kombinaci potřeb konkrétního člověka, rozhodně ho nechci nějak obecně vnucovat. 😉
mě se to auto paradoxně mo nelíbí, ale od lidí co s ním měli tu čest slyším a čtu jen a jen samou chválu. takže ač nejsem jeho potenciálním kupcem, rozhodně mě zajímá nejen po designové ale i po řidičské stránce... 😉
Dostat se k 35i, která mě zajímá nejvíce, se mi bohužel nepodařilo, k projetí byla vrcholná verze 50i a 35d. Takže nejdřív obecně X6. Posaz – ano, tak vypadá ideální auto pro Dinára, přestože je vnitřek shodný s X5, pozice za volantem je jiná, jednak se sedí níž, při sedadle na podlaze, pak pozice za volantem smázne 90% všech sporťáků. Sedačky dokonalé, široké a přitom s bočním vedením, vysunovatelný sedák a 50i měla i odvětrávané sedačky, v tom počasí, dokonalé. Navíc pro mě bylo velmi potěšitelné, že je možné dosáhnout větší vzdálenosti pedálů od volantu než v X5, a protože se mi nezdá, že by volant v X6 šel posunout blíž než v X5 budou nejspíš více utopené pedály. X5 ke srovnání nebyla, ale prostě se mi v X6 sedělo líp, parádně! Ergonomie – tady je zbytečné cokoliv psát, vnitřek z X5 je dostatečně známý, problém s i-drive jsem neměl nikdy, jsem naopak zastáncem tohoto řešení, takže pro mě dobrý. O měkčených plastech taky psát nebudu, 😉 zpracování špičkové, problémy prvních pětek jsou dávno pryč. Takže jízda. Tady musím rozdělit popis 35d od 50i, protože dýzl měl základní podvozek, 50i naopak veškeré dostupné vychytávky. Takže 35d – motor, po nastartování nepoznáte, že sedíte ve voze s dýzlovým motorem 😄 ne, nebojte nebudu psát podobné pitchoviny, je to dýzl a zvlášť na volnoběh je to znát, není to žádné kadlání spíše hluboké vrnění, ale s benzínem, zvlášť od BMW, se to splést nedá. Od rozjetí už dělá motor jen radost, v nižších otáčkách je vrčení slyšet, ve vyšších je to více zvuk jetu, hlubší podtóny s mírným turbosvistem, na poslech příjemné. Projev dýzlového twinturba už byl popisován mockrát, je to parádní motor, lineární nekončící zátah, mizivý turboefekt, což je dáno i skvělou převodovkou, např. při přidání plynu na šestku, je velmi snadné dávkovat sílu tlaku kdy chci aby auto podřadilo, není při tom nutné pedál razantně zašlápnout a být tak následně vystřelen vpřed, ani se naopak neděje to, že při plynulém sešlapování převodovka trvá na šestce a člověk má pocit šlapání na gumu a auto nejede. X6 zhruba ve třetině pedálu jemně podřadí a začne zrychlovat. Naopak nevychytaná zůstává přílišná citlivost pedálu v malých rychlostech, při pojíždění v kolonách apod. bude třeba s plynem nakládat jemně, aby člověk neposkakoval v přívalech newtonmetrů. Sumasumárum nejlepší dýzl a převodovka ve třídě. Podvozek – u SUV s dobrým podvozkem se většinou píše, skvělé na auto své kategorie, ale váhu a vysoké těžiště nezamaskuje. Prd, svezte se pětkou v kombíku s x-drive, přesedněte do X6, a přijďte mi vykládat, že jako dobrý, ale ta pětka je ovladatelnější atd., budu se jen usmívat. Protože, tohle platí, ale jen při jízdě na hraně, což v pětce nebo X6 s tímto motorem už vyžaduje statečné srdce. V 95% jízdních režimů nepoznáte rozdíl v ovladatelnosti, a to prosím mluvíme o srovnání s pětkovým bavorem, etalonem jízdních vlastností třídy. Ovšem daní za to zůstává kvalita či spíše nekvalita jízdy, jízdní komfort. To co jsem kritizoval u X5 se v X6 projevuje úplně stejně, standardní podvozek je agilní ale tvrdý jako prase. X6 má být sice dynamicky působící auto, jenže tohle je moc, a nefunguje to ani na mnohem lepších silnicích než jsou ty naše. Ještě bych mohl zmínit řízení (zvláště pak ve srovnání s active steering v 50i), bylo klasické, tedy klasické řízení větších bavoráků posledních generací, přesné, skvěle vyvážené a taky výrazně nekomunikativní. X6 50i – motor, motor je zážitek, on je zážitek každý dobrý osmiválec, ale tohle turbo je fakt brutus. Já vím, že pro pravého řidiče má být zážitkem, při kterém se tlem, hlavně správně trefený apex, ale v tomhle autě jsem se tlemil furt, a jak malé děcko znova a znova šlapal na plyn, protože to následné vžůůům a zatlačení do sedačky je těžce návykové. Tenhle macík dá dvoustovku pod dvacet, jako např. standardní carrera. Jenže, při ježdění, kdy by si člověk chtěl užívat aspoň trochu zábavy, kterou tenhle motor poskytuje, se může v průměru dostat tak na 18 litrů, a to je, alespoň myslím, pro nás, co nenosíme na hlavě šátek a zapíchnutím klacek na zahradě vyplašíme max. krtka, tedy pro nás je to motor nereálný. Ale být v jiné situaci, tahle varianta je bez debat, i kdyby to ostatní kolem motoru nestálo za nic, pak jen pro ten motor. Jenže, ono i to ostatní, mluvím o podvozku s DPC a adaptive drive, stojí za to. Respektive, tyto fičůrky posunují X6 do jiné kategorie. DPC je geniální záležitost, pokud v pětce přeženu rychlost nájezdu do zatáčky, přicházející neotáčivost mě prostě donutí ubrat, abych následně mohl přidat a zadek mě vtlačil dovnitř zatáčky. V X6 s DPC nic takového netřeba, auto nezná pojem neotáčivost, jestli se kdy vrhne po tečně ven pak je to prostě tím, že celková váha zvítězila nad gripem, což je na suchu téměř nemožné (samo při vypnuté stabilizaci) , zkoušel jsem to na dostatku prostoru a rychlosti ve kterých se auto „urve“ jsou naprosto absurdní, takhle na silnici není šance vůbec jet. Jen podotýkám vzadu byly gumy o šíři 315mm! J Prostě s X6 do zatáčky vlítnu, a je úplně jedno jestli přidám nebo uberu (záleží na gripu) protože chytrý dif. vnějšímu kolu dodá větší rychlost v obou situacích. Ne, opravdu garantuju každému, kdo se nejmenuje Roehrl nebo Enge, že jeho odvaha je menší než schopnosti podvozku X6 s DPC a adaptive drive. Ono totiž, to hlavní, čím je active drive přínosem, je komfort. Auto se prakticky nenaklání ani v základním nastavení, ale v tom sportovním je to až absurdní pocit, auto se v zatáčce ani nehne a člověk má tendenci se naklonit do protisměru jak na motorce. Podstatné ale je, že je v základním nastavení, v němž je ovladatelnost X6 stále o dvě třídy lepší než u konkurence, je to auto opravdu komfortní, tedy komfortní v relat. smyslu, komfort je srovnatelný s pětkovým sedanem, což sice není typický laskač zadnic, ale např. mně charakter jeho odpružení naprosto vyhovuje. (jen, no runflats, please!) Slabinou, proti vymakanému el. podvozku, je řízení, zásadně říkám, active steering nebrat, z už tak mizivého citu v standardního řízení odebere poslední zbytky, a v kombinaci s proměnným převodem je to jak kormidlovat člun, pootočím někam to zahne, zkoriguju, bléé. Ne, tomuhle jsem na chuť nepřišel. Nakonec zmíním „terénní schopnosti“ X6 s tím, že jsem přejel na polygonu tři hromady hlíny, jednu hromadu kamení, vyjel poměrně strmou louku, abych zjistil, že nic z toho autu problémy nedělá, a protože jsem se nikdy na Dakar nechystal, bude to pro mě v tomto ohledu naprosto dostačující. Teď mi dochází, že jsem nezmínil prostor, jo, za mnou (193cm) si sedne max. dítě, on nízký strop stejně vyššího dospělého limituje, ale mě to nevadí, pro děti je to naprosto o.k. a tím to pro mě hasne. Kufr je na plochu stejně velký jako v X5, jen se logicky nedá vycpat až po strop. Pes se tam ale vleze, a tím je i tato otázka pro mě vyřešená.
Takže, X6 mě rozhodně přesvědčila, jak se na ni dívá okolí je mi jedno, pro mě je to auto spojující vlastnosti naprosto přesně odpovídající mým potřebám. Ještě se v průběhu doby musím dostat k vyzkoušení 35i motoru, což by mělo v kombinaci s DPC a Adaptive drive (bez act. steering) dávat dokonalou kombinaci. Vdolečky jedou!!! 😄 :yes: :yes:
Lesní cesta. Ano, máš pravdu.
A k staré X5. Jmenuj auto na vzduchu, které umí totéž co stará X5. Zkoušel jsem všechny dostupné (vyjma Cayenne), a musím tě zklamat. Na okresce jsou bez šance. Ano, X6 asi bude ještě jinde...ale to E39 v zadokolce taky...
Takže: chceš zaplatit cca 1 mil za to co bys dostal v pětkovém kombi jen proto, abys seděl o 20 cm výše? NE, to nechceš. Ty chceš auto s aureolou X5, s pocitem výlučnosti a sociálního statutu, které bude schopné na okresce a dominantní na dálnici stejně jako pětkové kombi. A to je masírka.
Pravda je, že pokud potřebuješ vozit přívěs (koně, jachta, motorky), nebo máš chatu v lehkém terénu, je čas na SUV...pak opět řešíš, zda platit ten milion navíc...
Hele, přeju ti X6, ale mně osobně vadí ten designový důraz na exkluzivitu...a to množství drahé technologie, které spotřebuješ k tomu, co by dokázalo stejné auto bez cca 300 - 400 kg hmotnosti a bez těchto technologií taky.
Na konci jsi na to konečně kápnul, a já o tom ve svém textu píšu, pokud potřebuješ často do lehkého terénu, což je přesně můj případ, pak máš s pětkou smůlu. Tady prostě BMW v X6 dokázalo udělat skutečného obojživelníka, a to bez kompromisů na silnici, navíc se mi líbí, důraz na exkluzivitu?, nevím, jsou na silnici jiná auta dávající najevo svou cenu mnohem okázaleji, prostě brutální a přitom dokonale uhlazený design X6 mě bere, toť vše.
Jen se mi nezdá, že bys někdy v ML a Q7 jel...s X5 bys je nemohl srovnávat...já mám tu zkušenost...a pravda je, že na okresce se na x5 nelepí... a prosím, netahej sem komfort...nebo schopnosti na dálnici...mohl bys mnoha majitelům X5 znepříjemnit spaní..😄 Vrátím se k tématu...X6 se proste trochu moc snaží...jako Beckhamovic rodinka....trochu moc je to víc kabelka než auto.....ale jestli je ti pod třicet, tak to chápu..o)
Dnes kolem mne jedna X6 projela...cerna...no, v jizde vypada luxusne.
A jak pises, pujdu se projet.
X6 je dnes absolutní stylový a aktuální král.
Jako spravny cech jezdim casto na chalupu do nejkrasnejsiho kouta CZ a prejizdime pres brod. Zde je misto, ktere povazuji za nejlepsi test kterehokoliv SUV/OFFRADU. BMW jsem zde jeste nezkousel. Firemni Volvo na nem zustalo viset, zkouseny Tiguan taktez (aspon ho uz manzelka nechce). Docela by me zajimalo, zdali by X5/6 toto misto zvladlo. Range bylo bez problemu (vetsinou), znameho LC s usmevem a manzelcin Forester je bez problemu.
X6, ac jsem jeho fandou, bych rad videl v mensi verzi. Tvar karoserie stejny, velikost 3-er, niszi podvozek a klasicka kola. Zkratka klasicky coupe. Maskulativni konkurence pro CLC.
SuperSubJirko, mas problem, ze se nemuzes podelit o osobni zkusenosti. Zajdi si do showroomu a hezky je popros, mozna ti ten vuz pujci.
Za maleho fracka jsi zde ty. Neres, to co neznas. Neznalost pneumatik a jejich chovani z tebe dela opravdoveho burana. Cituji kolegu "Do toho pralesa by sis měl zajít. Je to pro tebe dobrej začátek. Tam se od orangutánů můžeš učit chovat. (smajlík kopající tě do zadku)"
To byla trefa na komoru.
Takže jsme teda rádi, že jsme rádi. 😉
P.S.: Daj potom vediet ako dopadla ta 35i.
Když jsem to četl, tak jsem na něj dostal chuť. A pak jsem si vzpomněl na jeho zadek. No nic, škoda peněz za sportku 😉