Testy
Tady čtu, že si šoustal s Téčkem
ale já mnohem raději vzpomínám na OT-64... bylo to víc o řízení... chovalo se víc jako auto.
😄
😄
Však je to jen oplechovaná Tatra s jinou převodovkou.
No, ale na tak docela... ten motor je uprostřed... nápravy jsou úplně jiný... a ta převodovka dost mění svět.
😄
A rozdíl váhy dělá ten zbytek.
😄
A rozdíl váhy dělá ten zbytek.
T-72 byla fajn hračka. Ale v terénu vlastně trošku nudná, prostě to jede. Horší byly BVP a úplně nejhorší uskákaná mrcha OT-90 (podvozek BVP-1 s lehoučkou věží z OT-64). Jakákoli kolová technika je oproti tomu už pohádka.
Nerad na to vzpomínám. V T55 jsem trávil první rok vojny. Druhej rok v kotelně byl setsakra lepší. Ale i tak to byly ztracený 2 roky. Kdo řekne, že za komančů bylo líp, je *. Tečka
Táhne mi na 28, ale myslím si, že zrušení vojny byla chyba. 2 roky je moc, ale taková půlroční by prospěla každému. Druhou půlku roku povinně do ciziny "na zkušenou" a výsledky by se určitě dostavily. V Izraeli je pořádná vojna a že by si nějak stěžovali, to jsem neslyšel. Jo, jsou v jiné situaci.
Kvalitní armáda je základ státu, vždy to tak bylo. A že je zde krátký čas "humanity" bez bojů - výjimka potvrzující pravidlo.
Kvalitní armáda je základ státu, vždy to tak bylo. A že je zde krátký čas "humanity" bez bojů - výjimka potvrzující pravidlo.
To znamená, že jsi vojenskou službu neabsolvoval? Jsou přece dobrovolná cvičení. Zúčastnil ses nějakého? Udělal sis základní vojenský výcvik?
To jsou ovšem rozdílné věci, vojna je mnohem pestřejší než onen výcvik. I když si teď budu trochu protiřečit, tak za současný politický situace být záložákem mě opravdu neláká (bojovat za zájmy Makrely a gerontofila). Spíš to myslím tak, že 18-19 letý kluci (zvlášť současná počítačová generace) to potřebují jak drbání. K názoru v předchozím komentu jsem došel cca před půl rokem.
No to je super. Já když bych si třeba myslel, že potřebuju k životu jako prase drbání mandarínskou čínštinu, tak se přihlásím do kurzu. Místo toho, abych vykládal, že ostatní by měli chodit do kurzu mandarínské čínštiny povinně😊
Výcvik je pouze "suchý" výcvik, kdežto na vojně se by se i kluci "z paneláku naučili jak zatlouct hřebík" a další stovky jiných věcí - zkrátka by z nich nebyli takoví gaučoví neumětelové, chápeš. Ne že bych cítil, že v tomhle směru mi až tak něco chybí (co jde opravdu mimo mne je elektrikařina), ale je to pryč - politici to zrušili a mě to minulo, co mám asi jako dělat? Když vojna mi dává smysl pro běžný život hlavně tím vším okolo kromě bojových činností... paradox co. Jinak mít např. zbrojní průkaz a umět s pistolí/puškou je velmi vhodná dovednost.
Dospělý jedinec se přece může dneska přihlásit už úplně na všechny kurzy, workshopy, existuje samostudium, můžeš dělat cokoliv chceš. Ve volném čase, v tom pracovním se můžeš zaměřovat na svůj kariérní posun. Na vojně šel kariérní postup stranou, ztratil jsi na dva roky kontakt se svojím oborem. Těžko mi vysvětlíš, k čemu by mi to mohlo - nebo někomu jinému - pomoci.
Když chce někdo do armády, ať se tam přihlásí, vybere si to za svoje povolání a dělá to jak nejlíp umí. Ale vnucovat to někomu povinně...?
O vhodnosti ovládat palné zbraně jsou např. v USA přesvědčováni skoro každý týden...
Když chce někdo do armády, ať se tam přihlásí, vybere si to za svoje povolání a dělá to jak nejlíp umí. Ale vnucovat to někomu povinně...?
O vhodnosti ovládat palné zbraně jsou např. v USA přesvědčováni skoro každý týden...
Dva roky sú blbosť, ale nejaký základný výcvik, v rozsahu povedzme niekoľkých mesiacov, by mal absolvovať každý. Aby pochytil aspoň základy, keď už nie zbrane, tak aspoň sebaobrana, prvá pomoc, aby chlap vedel čo robiť v prípade prírodnej katastrofy a tak podobne. Plus lekcia z výdrže, samostatnosti, cieľavedomosti... Nebolo by to márne.
Já jsem odpůrcem takových nařízení. Ale jak vidno v diskusi, zájemců by bylo víc než dost, tak proč to dělat povinně?
Preto, aby sa štát v prípade núdze mohol na každého spoľahnúť. Preto, keď bude suseda pri záplave po uši vo vode, aby si ju z toho vedel dostať, preto, keď ti do domu vlezie lupič z utečeneckého tábora, aby si ho niečím dobre trafil. A trebárs aj preto, aby si bol psychicky odolnejší a nerozhádzala ťa ani ťažká situácia, ktorá by mohla nastať. Prečo to berieš len ako nemilú povinnosť? Má to aj klady.
v T-72 jsem jezdil a řídil ji v letech 1987-89. Mladým bych jen řekl jedno: Je to daleko zajímavější jak hrát tanky v počítači. Do tanku se muselo naskákat za 12 vteřin po povelu Do tanku v tank. Jezdil jsem jízdy pod vodou na Labi. VÚ 5729 Strašice.
nenašel jsem tu zásadní věc ... jakou to má emisní normu a jestli se do toho leje AdBlue.
EDIT: a málem bych zapomněl. Chybí mi tu srovnání s nějakou Škodovkou. V tomhle případě asi s Kodiaquem.
A co měkčené plasty, má to?
EDIT: a málem bych zapomněl. Chybí mi tu srovnání s nějakou Škodovkou. V tomhle případě asi s Kodiaquem.
A co měkčené plasty, má to?
😄 Začal bych tím, že vojna není kojná, což se asi dnešním mamánkům nebude určitě líbit. Taky bych dodal, že i mezi dnes stašími muži je řada těch, kteří se naučili během jedné Pš-ky řídit kromě tanku - tehdy T55A, BVP, PLDVK i další vozidla a z nich dokonce střílet. Naučit se disciplíně, být fyzicky i psychicky připraven na boj s nepřítelem a to i za nejhorších podmínek, a plnit tak se ctí svoji přísahu. Samozřejmě, že k tomu patřilo posezení u pivka, chození s děvčaty, a taky nějaká ta bitka na zábavě s místními chlapci. I to byla základní vojenská služba.
Až na to, že ten "náš" tehdejší "nepřítel" byly státy svobodného západního světa. A sovětští maršálové už měli dávno naplánováno, že za týden se svými desetitisíci tanky dorazí až do Paříže a poté na atlantické pobřeží! A nebýt toho, že se Západ před sovětskou rozpínavostí združil do NATA v čele s USA, asi by se o to i skutečně pokusili... 8-s
Ať žije naše chrabrá armáda, ať žije vychvalování strojů na vraždění lidí. Je to tak cool... :no:
pamatuji kauzu, kdy se řešilo přes půl miliardy na systém, kdy motor a převodovka bude mít společnou vanu na olej
Tak to tedy nevím, jaký mají motor a převodovku modernizované T72 M4, ale původní verze měla motor a 2 převodovky, v každém pohonu pásu jednu. A zatáčelo to tak, že převodovka na straně kam jsem chtěl zatočit podřadila o jeden, 2 rychlostní stupně oproti druhé, a tím to zatáčelo. Proto při průjezdu ostrou zatáčkou musel řidič "nelogicky" přidat plyn, aby šel do převodovky větší tlak a došlo tak k rychlejšímu podřazení a tím i rychlejšímu zatočení. Neumím si proto představit společnou vanu pro každou převodovku.
tukan461
Příspěvek podléhá schvalování.
[odkaz]
To = o tobě = hodně prozrazuje >😒]
Po době,kdy ovšem rozhodovali rodiče a taky všechno zajišťovali, přišla doba, kdy si kluk musel zaříit potřebné sám a jaký si to udělal, takový to měl.
Včetně své pozice v kolektivu.
Že to byla často zbytečná pakárna a že to fakt nemuselo trvat dva roky už je jiná písnička.
😄
Na mladé muže...
😄
Existuje v aktuálním světě někde válečný konflikt, který dává nějaký smysl? V KLDR se porušují lidská práva tím nejhorším způsobem a nikdo ani nehne brvou. Ale tam, kde teče ze země olej, nebo se daří máku, tam je Amerika jako první a hájí lidská práva😊
A zkoušel ses na to podívat z druhé strany?
Co takhle naučit se přežít... všechno, co tě v životě může potkat.
ptám se, jestli má být jako prostředek pro výchovu jedince - pozitivní prostředek - vnímána vojenská služba, která je neodiskutovatelně spojená s výcvikem v zabíjení druhého...
?
a o tom přece vojna je.
kurzy přežití se dají v pohodě absolvovat i jinde.
Drtivou vetsina casu to bylo o tom naucit se zit v cizim, mnohdy velmi nepratelskem prostredi, postarat se sam o sebe, ziskat zopdpovednost sam za sebe, ziskat kazen, plnit ukoly atd. Pro mnohe to byl kulturni sok a nebylo ani nicim vyjmecnym ucit nektere zakladaky v prijimaci, kteri prichazeli ze zapomenutych koutu tehdy Ceskoslovenska, zakladni hygienicke navyky a take i psani a pocitani.
Takze prosim neryj tady agresivne a nesmyslen do jinych.
Děkuji za potvrzení od skutečného pamětníka :yes:
mámo, dáme kluka k Hitlerjugend, naučí se pořádku, mašírovat, udělají z něho chlapa - vidíš nějaký rozdíl? krom ideologie?
Potíž je v tom, že předpokladem kriminálu je zločin - a ten zločin vrhá stín na osobu toho člověka, ne ten kriminál.
Jedninou podmínkou vojny byla plnoletost a zdravotní stav... takže absolvování vojny o člověku podávalo dobrou zprávu...
Mimochodem, o běžné vojně máš zjevně dost zkreslené povědomí. Neslyšnou likvidaci se učilo pár lidí z desítek tisíc záklaďáků.
A naopak: v případě války bychom byli první po smrti.
Letecký mechanik, MiG-21MF/UM.
stejně jako: kde všude mají USA vojenské základny a kde je má Rusko. kolika konfliktů se aktivně účastní USA teď a kolika Rusko. že celá Amerika stojí na ukradeném území.
Rusáky nemusím ale aby mi někdo tvrdil, že USA jsou ti správní, to je k smíchu...
Např. v latinské Americe, na blízkém východě, Kurilské ostrovy....