Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Dakar 2019: Ruský kamaz vyloučen

Posádka Andrej Karginov, Andrej Mokjejev, Igor Leonov s kamazem byla vyloučena. Důvodem bylo neposkytnutí pmoci zraněnému divákovi, s nímž se jejich kamion střetl v průběhu páté etapy. Auto.cz získalo několik názorů na tento incident od českých účastníků.
Zpět na článek
13. 1. 2019 10:36
Orgamizator
A organizator nenesie za nič odpovednosť? Čo robili diváci tam, kde nemali čo robiť?
13. 1. 2019 11:46
Re: Kazdy si muze udelat svuj nazor
Ty lidi tam neměli co dělat. Tohle není závod s paskami kolem. Chyba je jasně na straně organizátora, že je nevyhodil.

V každém případně zastavit měl. Za to dostal stopku. Já bych to řešil časovou penalizací.
13. 1. 2019 10:21
Kazdy si muze udelat svuj nazor
Na Youtube je videozaznam a at si kazdy udela svuj vlastni nazor.
Podle mne jel primo na skupinu lidi, kteri byli mimo trat, misto toho, aby v pohode a v cas uhnul doleva a vratil se na trat - to byl spravny smer, tam jel dalsi Kamaz. A ten clovek stal pred autem, musle ho videt a prejel ho levym prednim kolem.
Vylouceni je naprosot spravne.
Avatar - bystron
13. 1. 2019 21:31
Re: Hm
No jó, škoda že nepřejel Vladímíra Vladimíroviče >:-[] Ale aspoň mají v nadpisu Kamaz s malým "k". >:D
Avatar - Beefcake
13. 1. 2019 19:04
Re: A
Ci ich nevidel ? On musi brat ohlad aj na terenne prekazky a volit trasu podla toho a byt rad, ze tam nezapadne, ak zastane. Auto na nich smerovalo peknych par sekund uz od predchadzajucej duny.
Alebo naopak - oni nevideli kam ide a ze stoja v potencialnej trase ? Mohol si mysliet, ze uskocili vsetci. Toto teda viem pochopit. A bohvie, kolko takychto skupiniek blaznov a podobnych situacii zaziju v etapach. Kludne mohol byt 100% presvedceny, ze je vsetko ok.
13. 1. 2019 19:12
Re: A
Nesouhlas, na videu je to jinak. Jel pomalu, tapal, optimalni cesta vedla vlevo, jel tam jiny Kamaz, skupinu lidi videl z dalky, byli u skaly, museli pred nim od skaly do pisku uskakovat, prejel ho levym prednim kolem.

Za mne - je to prase a mel byt vice nez jen vyloucen.
13. 1. 2019 10:44
Re: Orgamizator
[odkaz]

To je poušť, ne závodní trať s tribunou nebo rallye s páskou určeným prostorem.
13. 1. 2019 20:26
Je to zavod peněz
Je to proste o nastaveni.....
Kdysi jeste v africe si tymy mezi sebou bezne pomahaly..... dnes .... pokud nemaji narok na odecteni casu ani nezastaví. kolikrat ani u tymoveho auta..
Jak tady uvazuje profi zpracovanej ridic? kdyz zastavim uz se nevyhrabu nikdo mi nepomuze, nemaj tady co delat chyba poradatele, nemuzu to posrat celymu tomu molochu co stoji za mnou. jedu dal. Pokud by ridil normalni clovek tak proste ubere nebo zastaví. Jasne zavod pro nej skoncil ale preci neprejede cloveka....
Avatar - Beefcake
13. 1. 2019 18:03
A
[odkaz]
Tazko moze vidiet pod svoje predne koleso.
Cela skupinka uskocila, toto vobec nebolo o tom, ze do niekoho/niecoho jednoznacne narazil. Len ten jeden nohami ani nepohol, len sa zvalil na zem. Par metrov odtial za nimi bol pekny kopcek, kadial by auta 100% nesli.

By som vas chcel vidiet, ako to 10tonove rozbehnute auto zastavite niekde v kopceku v piesku.
Si pozrite, ako to z toho auta vyzera: [odkaz]

Nejaky trest povedzme dostat mohli , ale vylucenie nie je fer vzhladom na to, kolko priprav a zdrojov sa venuje takemuto zavodu. A ked vina zdaleka nie je jednoznacna.
Avatar - rokyta.p
13. 1. 2019 20:55
Problém to je, ale vinu nevidím jen u řidiče
V prvé řadě vidím chybu na straně organizátora. Lidé nemají být schováni mezi kopečky, kde projíždějí závodní stroje. Prostory pro lidi mají být z dálky viditelné a jasně označeny s minimem střetu. Pokud je trať dlouhá a není jedna přesná linie, po které se jede, je chyba na obou stranách. Jak čumilů, tak závodníka. Lidé nemají stát na tak blbých místech, občas před auty přebíhat jak vidíme z jiných závodů. Samozřejmě že Rusák si jezdí stylem na dovolené ze švédského stolu narvu všechno do kufru, parkovací hodiny nevedu, rychlostní limity neberu, policie je pouze na to aby nám razila cestu, ukradneme Československo, jindy Čečnu, potom Krym pak sestřelíme Malajské letadlo apod. V asi 10 sekundě záznamu jej musel vidět a bylo řidiči jasné, že jede proti lidem. Zda uskočí nechal jen na nich. Za toto si potrestání zaslouží! Ale vzhledem k tomu, pokud je to jeho první prohřešek v závodě a čumilové mají máslo na hlavě taky. Navíc osobně by řidič stejně asi moc nevyřešil a s nima se tam ani nedomluvil. Spolučumilů tam na pomoc bylo dost. Zda někdo byl nebo nebyl z boku pod kolem u naklaďáku v sypkém kopci asi řidič taky nemá tolik čas vůbec sledovat. Tak sám za sebe bych po zvážení situace a shlédnutí záznamu asi uděllil "jen" výraznější časovou penalizaci. Ale říkám jen svůj pohled na věc, jak jsou daná pravidla Dakaru nevím.

Teď by ale bylo zajímavé, kdyby jej divák zažaloval, jak by to právně podle místních zákonů probíhalo. Byl to závod, pojištění škod, od koho vlastně, kdo je vůbec viník. Kolik je ale zase škoda za vyloučení ze závodu a tak.
13. 1. 2019 19:15
Re: A
Ne, cesta s vyjetymi kolejemi od aut byla do nich vlevo, za nimi byly sklay, nepredpokladali, ze nekdo misto toho, aby jel po rychlem pisku pojede skakat pres skaly. Dalsi auta a taky Kamaz jely vlevo. Bloudil a bezohleden je rozehnal. Typicky balsoj celovek.
13. 1. 2019 18:17
Hm
On si asi myslel že ti diváci jsou rusové. Těch je hodně a přežijou běžně věci nevídané.
13. 1. 2019 19:46
Re: A
Podívejte se Vy všichni kritici nějakých deset minut na záběry z dun a průjezdy vozidel, včetně záběrů zapadlých vozidela jejich vyhrabávání. Pochopíte, že rozhodování kudy pokračovat je velmi spontánní, nesmírně důležité a značně ovlivněné zkušenostmi. Ti místní neandrtálci byli tam, kde být neměli. Řidič jel, aby projel. Zjevně předpokládal, že se instinktivně uhnou, tak jako 100x před tím. Trest je velmi krutý a osobně s ním nesouhlasím. 99% viny je na pořadatelích. :no:
Avatar - rohYpnol
13. 1. 2019 19:53
Než začnete odsuzovat
1) Organizátor má zabezpečit trať, je za to zodpovědný. Plus má povinnost poučit diváky o tom, kde stát lze a kde ne.

2) Divák má povinnost dodržovat bezpečnostní pokyny organizátora.

3) Karginov jel stále rovně, neměnil směr (tj. byl pro diváky naprosto čitelný v pohybu).

4) Viděl a byl si vědom Karginov toho, že vůbec někoho přejel?

5) Bylo možno na tom místě vůbec zastavit? Neznamenalo by zastavení zapadnutí do feš feše?

Karginova se nijak nezastávám. Nicméně příčina nebyl Kamaz a Karginov, Příčinou byl nezodpovědný divák...

Osobně si myslím, že penalizace asi měla přijít za nezastavení. Ale stopka? Dost velký alibismus ze strany organizátora, když nese spoluzodpovědnost :-! :-!
Avatar - Blue Sun
13. 1. 2019 21:39
Re: Problém to je, ale vinu nevidím jen u řidiče
Tyvole, zplantat dohromady závod a tvou fobii z Ruska, to je umění.
Avatar - JirkaV8
13. 1. 2019 23:42
Re: Než začnete odsuzovat
však typický rus, přece od nich nečekáš něco normálního nebo slušného
13. 1. 2019 22:40
Re: Problém to je, ale vinu nevidím jen u řidiče
Rus se hrnul pres "mrtvoly", to je jasne. VYLOUCIT je minimum.
13. 1. 2019 11:29
Re: Orgamizator
Divaci byli ocividne mimo trat u skaly, trat vedle vedle nich pisecnou dunou, Kamaz si to zamiril mimo logickou rychlejsi cestou.
13. 1. 2019 18:56
Re: A
On ich predtým nevidel? Zčistajasna sa mu zjavili tesne pred autom...
Súhlas, niekedy sa kolízii skrátka vyhnúť nedá, ale keď mi tesne pred autom uskakujú ľudia, tak je snáď povinnosť zastať a pozrieť sa, či som niekoho nezabil, nie valiť ďalej akoby nič, však tam tí ľudia nemali čo robiť... Toto predsa nie sú okruhové preteky.
Trest je tvrdý. O tom, či nie je príliš prísny, možno polemizovať, o jeho oprávnenosti ale nie.
Avatar - rokyta.p
14. 1. 2019 02:14
Re: Hm
Neměl gumy s hřeby, tak to nemělo moc smysl >:-[] Navíc Vova by se svými 160cm prošel pod podvozkem ;-)
Avatar - _Karel_
13. 1. 2019 23:57
Vinen?
Evidentně stačilo strašně málo, aby byl divák po smrti. Nepřijde mi, že ta skupinka stála vyloženě v trati. Podle mě to tomu řidiči bylo buřt, hlavně že si jede stopu, jakou si vybral. Zcela jistě jel nebezpečně, musel to vědět, souhlasím s trestem.
Není dobře, že je ve všem sportu strašná spousta prachů. O to je těžší, udržet sportovního ducha. V tomhle směru byla skutečně dřív tráva zelenější.
Avatar - Blue Sun
13. 1. 2019 23:01
Re: Problém to je, ale vinu nevidím jen u řidiče
Jasně, ty bys ho rovnou zastřelil, co?
13. 1. 2019 22:38
Re: Než začnete odsuzovat
JJ Karnigov je zcela arogantne primo na divaky. Vylouceni je jen velmi mirny trest.
Avatar - Blue Sun
13. 1. 2019 22:37
Re: Kazdy si muze udelat svuj nazor
To určitě měl, i když je otázka, jak píše někdo jinde, zda mohl vůbec zastavit. Zahrabat takové auto je strašně snadné a prudké zastavení v jemném písku je pak na dvě hodiny vykopávání. Kluci takhle "zahrabali" Tatru 8x8, slušná makačka to dostat ven.
13. 1. 2019 22:05
Re: Než začnete odsuzovat
Karginov jel rovne ? Vzdyt se tam motal a jel uplne jinou stopu nez ostatni - jeho zajem byl predjet jineho Kamaze, ale to se mu nepovedlo.
JInak je to Dakar, zavod v otevrene krajine, kde jsou sice doporucena mista pro divaky, ale kazdy zavodnik je obeznamen s tim, ze divaci mohou byt prakticky kdekoli.
13. 1. 2019 22:04
Re: A
Pokud najede do skupiny divaku muze predpokladat co chce, ale lidske je, aby zastavil a presvedcil se, zda nekoho nezranil. Macik to rekl moc dobre.
13. 1. 2019 22:02
Re: A
V tom kamionu jsou celkem 3 lidi, minimalne jeden z nich ty lidi urcite videl a mel upozornit ridice, ze tam mohl nekdo zustat a v tomto pripade byla vysoka pravdepodobnost.
Chces mi opravdu tvrdit, ze nikdo z cele posadky nevidel ty divaky ?
13. 1. 2019 21:58
Re: Kazdy si muze udelat svuj nazor
Macik to rekl asi nejlepe. Divaci se tam motaj a vi o tom vsichni a musi s tim pocitat. To ze jel primo na ne je fakt a mel se minimalne presvedcit o tom, ze se nikomu nic nestalo. Bohuzel se stalo a on jel dal.
Avatar - Blue Sun
13. 1. 2019 21:36
Re: Kazdy si muze udelat svuj nazor
Tohle není silnice, aby si tam jen tak uhýbal doleva, doprava. Na písku se jezdí co možná nejvíce rovně, žádné prudké manévry. Tady bylo vidět, že se snažil jet na co nejpevnějším povrchu, namísto v údolí duny, kde může snáze zapadnout.
Navíc ti lidé ho viděli dlouho dopředu a mohli se pohnout, namísto toho stáli a čuměli do poslední chvíle. Mohlo být daleko hůř.
Avatar - rokyta.p
14. 1. 2019 02:11
Re: Problém to je, ale vinu nevidím jen u řidiče
Ty zas plantáš fobii místo špatné zkušenosti, kterých jsme byli a dodnes jsme často svědky. Ne nadarmo se říká, jedeš jako rus. Tak prostě podle toho jel. A o fobii nejde, sám vidíš, že já bych mu dal "jen" penalizaci a ne vyloučení jak pořadatelé.
13. 1. 2019 10:54
Re: Kazdy si muze udelat svuj nazor
Tiež si myslím, že si mal overiť, čo sa stalo. Mal ľudí rovno pod sebou, na poslednú sekundu sa snažil ich sprava obísť.