Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Nová auta loni zdražila v průměru o 3,1 procenta, víc než inflace

Ceny nových aut se v minulém roce zvýšily v průměru o 3,1 procenta. Zdražování tak bylo rychlejší než inflace, která dosáhla 2,1 procenta. Ceny vozů s nejvyšší výbavou se zvedly o 1,6 procenta. Vyplývá to z cenového indexu EY za 4. čtvrtletí.
Zpět na článek
1. 2. 2019 21:15
Re: A bude hůř
taky bych řekl, že za dva roky auta zlevní víc než inflace:)
celkem mě bavilo,jak se na různých fórech o autech psalo, že "auto budu kupovat tak za rok, až koruna posílí tak na 24 za euro, teď je to uměle vyhoněný, už aby ty intervence skončily" - žel bohu, nestalo se...
1. 2. 2019 21:51
Re: A bude hůř
Tech duvodu je cela rada, kurz koruny je samozrejme dulezity, ale dle meho nazoru nas v nejblizsich letech spise budou trapit klimatologicke a bezpecnostni pozadavky.

EU se chysta zavest nekolik povinnych "vylepseni", jako cteni znacek a upozornovani na prekroceni rychlosti, sledovani ridice a upozorneni na nesoustredeni nebo unavu, parkovaci kameru, automaticke brzdeni, system pro udrzovani v pruhu, cernou skrinku a dalsi. Zejmena v kategorii levnejsich aut se to projevi vyraznym narustem ceny.
K tomu nas od roku 2020 ceka nabeh na nove limity CO2 (musi splnit 95 % flotily) a v roce 2021 uz limit dopadne plne.
Oboji se velice pravdepodobne odrazi v narustu cen modernizovanych nebo nove uvadenych modelu a motorizaci, u kterych je treba brat zretel na budouci pozadavky i kdyz zacnou platit "az" od roku 2021.
Avatar - Hammunasakra
1. 2. 2019 15:01
A bude hůř
Ryccardo tuhle prognózoval zlepšení kurzu koruny někam k 25,10 ekonomika ochlazuje a bohužel naznačuje spíš přesnej opak = propad nad 26 kč za euro. No a to věci jako auta = dál zdraží
2. 2. 2019 10:20
Re: A bude hůř
I mala auta mají dnes povinne to co měla dřív pouze prémie a za tučný příplatek a přitom jsou v přepočtu na příjmy levnější.
Tady to bububu, ata budou dražší protože předpisy slýchám už tak 25 let.
Nehledě na to že cena auta (výrobků obecně) není dana výrobními náklady.
Avatar - twistedTSD
1. 2. 2019 17:20
Re: A bude hůř
Pokud se ekonomika ochladí, nemají kam zdražovat.
2. 2. 2019 13:51
Re: A bude hůř
Cena neni dana pouze vyrobnimi naklady, ale to neznamena, ze na ni nemaji vliv. Navic nejde jen o vyrobni naklady, take si jako vyrobce nejak chcete kompenzovat usly zisk z prodeje nadstandardni vybavy a tentokrat to vypada, ze prijdete o pomerne znacne mnozstvi nadstandardu najednou. V neposledni rade predpokladam, ze tentokrat je zdrazeni zakladnich modelu v zajmu vyrobcu vice nez kdykoli drive a to prave kvuli kilmatologickym pozadavkum, vetsina automobilek potrebuje vyrazne zvysit podil hybridu nebo elektromobilu a toho se bude jen spatne dosahovat, pokud budou vyrazne drazsi nez normalni auta.