Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

141 komentářů

Ahoj všichni,

nevim jestli jsem zvolil správný thread, pokud ne omlouvám se. Asi to už musí být otrava, radit pořád na jedno a to samé téma. Tak tedy pokud to ještě skousnete budu vděčný.

Jedná se o to, že plánuji koupi ojet. vozu. Celkově mam slabost pro Alfu. Asi pro to, že mé první auto které jsem si koupil byla Alfa 156 2.0TS. Koupil jsem jí novou v IMOFA. Prodal jsem jí když měla naj. 70tis. km. Kromě díl. zpracování interiéru (vrzání a různé pazvuky) jsem sní neměl problém. No všicni moji známí, mi koupi Alfy rozmlouvají, bo říkají, že po naj. více jak 100tis. km se to začne sypat! Tlačí mě do němce BMW, AUDI, Mercedes. No já se teď rozhoduji.

Srdcem zbožnuji ALFU 166 3.2 V6 nový model 04-05. Rozum říká Mercedes E320 taky nový model 03-04.

Věc se má takto. Mam možnost koupit Alfu 166 r.v. 04 (nový model) v plné výbavě za stejné peníze jako Mercedes E 320 r.v. O3 (nový model) v plné výbavě: navi, el. sedačky, kůže atd. Oba najeto tak stejně, po prvním majiteli. Co by jste koupili vy?

Je třeba ten nový faceliftovaný model AR166 na tom s dílenským zpracováním lépe? Lepší slícování? Nic nevrže? Kvalitněji provedená elektro instalace? A motor 3.2V6 je dobrý? Nebo je hodně poruchový?

(spotřeba mě netrápí).

Nebo je Mercedes E 320, výrazně lepší co se týče zpracování, kvality, výdrže i po naj. 100tis. km atd. Nemyslim si totiž, že to co se píše v autokatalozích a na autowebech je vždy pravda.

Prosím majitele faceliftované verze AR166, jak jste spokojení. Co interiér, vrže/pazvuky? Jste po ujetí 80-100tis. km více v servisu než na silnici?

Seděl jsem v obou autech. Alfa je výraznější, živější interiér. Trochu mě překvapilo, vrzání tapecírunku ve dveřích Mercedesu pokud jsem se opřel loktem, nebo kolenem.

Je to opruz, ale moc děkuji za každou konstruktivní radu 😉
petrumr
jestli je ti 65,tak kup mercedesa a můžeš zhánět třeba žárovku a musíš do servisu.Jestli chceš auto který kvalitou předčí německé vozy-oni si to nepřipouštějí,kup alfu,když otevřeš kapotu a uvidíš tam to chromovaný sací potrubí,tak je tvoje srdcem.Nevím to jistě,ale když sem jel novým C,tak hučel diferák a prý u E je to samý.Když něco vrže,tak stačí silikonovej olej nebo něco ve spreju na palubky a spoje řádně postříkat a vyleštit. :idea:
matuS
bral by som medveda

Otec ma jedneho (e400cdi) - za 2 roky 80tis km 4 poruchy - prestalo ist el.nastavenie volantu, zacalo blbnut elektricke zatvaranie kufra, vymena vahy vzduchu (auto prestalo tahat), raz sa za noc vybila bateria a nedalo sa nastartovat, takze vlastne v stichu ho nechalo auto raz.

Je to omnoho menej zavad ake mal pocas 2 rokoch na alfe166 2,5 v6 alebo C5 v6.

Kamarat ma tiez e-klasse, e200cdi, vobec ho nesetri, len pravidelny servis. Jazdi po tych najhorsich cestach na slovensku, najazdene 180tis km. Min tyzden som s nim siel, tomu autu nic nieje, dokonca tam ani nic nevrze...
Píšeš: "Mam možnost koupit Alfu 166 r.v. 04 (nový model) v plné výbavě za stejné peníze jako Mercedes E 320 r.v. O3 (nový model) v plné výbavě" To je mi trochu divné, Alfa 166 by měla stát o poznání MÍŇ než srovnatelný Mercedes E.

Ta auta jsem sice neřídil (resp. Alfu 166 jen jako 2.4 JTD), ale dovolím si odhadnout, že Alfa bude sportovnější, obratnější a s motorem 3,2 víc pojede, než E320. Medvěd bude pohodlnější, pomalejší (ne o moc) a bude mít PODSTATNĚ dražší servis. To, kolik si u Mercedesu účtují je občas nehorázné...
matuS
Medvěd bude pohodlnější, pomalejší (ne o moc) a bude mít PODSTATNĚ dražší servis. To, kolik si u Mercedesu účtují je občas nehorázné...

vies ako sa hovori, ze niesom taky bohaty aby som si kupoval lacne veci.

tak ked budes s alfou 4x tolko v servise ako s medvedom, tak ta servis mercedesa vyjde lacnejsie.

ale samozrejme to uz zavisi aj od stastia, mercedesy sa tiez seru ked im nevyjde.
zivote j ekratkej, Alfu jsi mell, zkus jinou znacku. Pokud mas vekove jeste daleko k usedlymu Mercedesu, tak ho jeste nekupuj 😉
Beaumot napsal dost důležitou věc: Je divné, že stejně stará 166 stojí stejně jako E klasse. Neznám cenu, ale podezíral bych spíš v konkrétním případě ten Mercedes, že to není úplně košer... Jinak motor 3.2 je Motor, je to původní konstrukce Alfy a základ pro špičkové úpravy GTA a Autodelta, takže má i rezervy. Pokud v Alfě vše funguje jak má a máš jistotu o historii a servisu, jdi do ní, Ečka jsou dost náladová auta, některá drží, jiná se vysypou - a bůhví kdo s tím jezdil a jak. Převodovky se u Mercedesu zhoršily podstatným způsobem, naopak Alfa stále zkvalitňuje. Já bych taky 166ku bral, kdybych byl ve tvé situaci a netrápila by mně spotřeba 😊
zmulin
Coby spokojený majitel Alfy Ti nemohu ani doporučit nic jinýho >😁

Navíc problémy s elektronikou má spíš MB a servis nehorázně dražší.Ta opěvovaná kvalita je už 20let tatam.
nehladas 5 alebo 6 valcovy turbodiesel, kde maju japonci velku slabinu, nerozumiem preco vyhadzovat prachy za nespolahlive europske limuziny. a ak ozaj nechces jazdeneho japonca , ked benzin, tak bmw...
to juro: Podle mého mají Japonci dost velkou slabinu nejen v turbodieselech, ale v autech větších než Accord / Avensis / Legacy obecně.

Legend, Camry, Lexus ani nic podobného se Evropanům nikdy nevyrovnaly, přinejmenším na evropském trhu a podle evropských měřítek (jízdní vlastnosti, image a tradice, materiály a design interiéru, možnost nechat si postavit auto "na míru"...).
urcite su kriteria, kde sa japonci nechytaju, ale ked si kupujem auto pre seba a ojazdene, zaujimaju ma ine veci, ako ked to neplatim ja, alebo je to nove s 3rocnou zarukou... aspon u mna je spolahlivost 10X dolezitejsia ako kvalita plastov na pristrojovke
matuS
neviem co sa ti na novom legende, resp lexusoch nepaci... jedina naozajstna vytka je v tom, ze si naozaj nemozes tak navolit auto ako chces, ale napr v IS ak chces xenony, tak musis kupit balik za 200tis kc, kde dostanes vetranu kozu, el. volant a kopec dalsich veci. to je fakt nevyhoda.

ale jazdne vlastnosti, interiery a pod - nedaj sa vysmiat a chod sa pozriet do showroomu.
No už jsem přestal doufat, že mi nekdo poradí :?

V čera jsem byl v Imofě a 166 tam neměly. Prý jí ani neplánují objednat, bo se vůbec neprodává (co vyšla ta 159 tak o ní nemá nikdo zájem) 😢

Pořád mě přesvědšovaly at jdu do 159, prý je na prostor skoro stejná a technicky je mnohem lepší (říkal prodejce).

Tak jsem si projel 159 s 2.4JTD 200Kobyl. No byl to záhul, pěkně dokázala zatlačit do sedadel, jak na kolotoči. Hodně jsem studoval kvalitu díl. zpracování, bo sem v roce 2000 kupoval novou 156 a tam to bylo nic moc. Po technické stránce, jízd. vlastností jsem byl s 156 max. spokojenej, nikdy mě nenechala ve štychu, ale ty pazvuky při jízdě po kostkách mě ničili. V servisu to vubec nemělo smysl řešit, koukali na mě jako z jara proč chci odstranit pazvuky, když to k Alfě patří. 😲 No a musim konstatovat, že posun k lepšímu tam rozhoně oproti 156 je. Jak v použ. materiálech tak slícování, vše drží fest nic neplandá, ale!!! Při jízdě po kostkách drnčel plastovej rámecěk na stropě mezi slun. clonama ve kterým jsou umístěné čudlíky na osvětlení interíéru a čtecí lampičky! A taky nedoléhala lišta imitující kov na schránce spolujezdce. Na jedné straně odstávala. Škoda, že nejsou Italové pečlivější při výrobě a zpracování interiéru. Pro čistokrevný Alfisty toto není problém, ale normální lidé, kterym se Alfa jinak líbí ale zároveň jsou to estétové a puntičkáři jako já to sráží body dolů. Vždyt je to auto za 1 350 000 Kč (V lepší výbavě s motorem 3.2 V6)

To Juro: na jednoho japonce si myslim a sice Mazda 6 MPS. V pondělí si jí jdu do auto palace vyskoušet, tak jsem zvědav 😜

Jinak dnes jsem zkoušel Volvo S40 T5, no zátah pěknej. V motoru je cítit síla, ale je to opravdu spíš jen silné auto. Na sportovní zažitek to není. Auto je plavné i když v zatáčkách dlouho sedí. Oproti alfě má člověk víc práce s volantem udržet stopu (musel jsem hodně korigovat). Jinak při delší cestě hodně tlačí do kolene sice pěkný středový panel. Auto bylo v max. výbavě Summum vč. prémium sound za příplatek 45tis. kč. No s prodejcem jsme to testly a teda doporučuji raději ušetřit 45tis. a zajet do nějakého spec. studia a dát si tam audio vlastní. Zvuk byl při vyšší hlasitosti hodně nepříjemný až boleli uši. Ostrý, málo basů, spíš takový uječený. A to jsme to asi půl hodiny vše možně štelovali přes equalizér a i při bass na max nic moc a vejšky na minimum a stejně to bylo uječený.
matuS
povedal som o tomto threade otcovi a ten povedal - neni o com, zobrat alfu je blbost.
wolff
Po zkušenostech s jedním autem docal odvážné tvrzení...

Ale budiž... máš na to právo. vždycky se najde nějakej trula co na auto žehrá... A u Vás se sešlo hodně blbých okolností... Takže proč ne... Já bych zase řekl Alfu!!! Mercedes nikdy... Takže asi tak... Každopádně to téma je nesmyslné... Vzal bych Alfu a neřešil bych. Ale asi bych vzal taky 159...
matuS
jasne, kazdy ma svoj nazor a svoju skusenost.

A vsetko je relativne. Je pravda, ze porovnavame alfu s mercedesom - alfa je v jasnej nevyhode, lebo stoji asi o polovicu menej, takze niekde sa to ukazat musi. takze uz len to ze niekto uvazuje o mercedes vs alfa hovori o tom, ze alfa nieje zla - naopak. Ale kto si moze dovolit mercedes, tak nech nejde do alfy. Mercedes je jednoducho premiova znacka, to je neodskriepitelne.
zmulin
...v dnešní době,kdy se vyráběj auta na "čtyři roky" i v luxusním segmentu bych hlavně řešil jenom design,jízdní vlastnosti,výjimečnost a osobní sympatie.Všechno ostatní už záleží od kusu.Takže bych vzal to mladší s co nejmíň Km a s pokud možno větší výbavou.Jinak každej asi známe pár buď spokojených,nebo absolutně naštvaných lidí na obě automobilky. 😉
matuS
...v dnešní době,kdy se vyráběj auta na "čtyři roky" i v luxusním segmentu

prepac, ale nemozem s tebou suhlasit, aspon co sa tyka skusenosti, ktore mam v dosahu.

Jeden priklad😒br />
viem ako vyzera sefova *C5 2,2hdi po 140tis km a viem ako vyzera kamaratov e200cdi so 180tis km. Obe auta chodia na pravidelny servis inak sa s nimi nikto nemazna. Ti garantujem, ze rocna prevadzka na C5 stoji raz tolko ako na mercedes, kvoli kazovym dielcom. A to ten mercedes jazdi najme po vychode, kde je kvalita ciest neporovnatelne horsia, ako v BA a okoli, kde jazdi ta C5.

*a to tu mame dalsie 2 C5 a v poriadku je iba jedna - ta ktora ma 50tis km. Ta druha so 100tis km je na tom asi tak ako ta sefova ale tam sa setri na servise.

nemam zasa tych prikladov ktovie ako vela (este take 2-3), lebo nemam tolko znamych s mercedesmi a bmw, takze toto je moja mala sukromna statistika.
zmulin
Tomu bych asi i věřil,já když měl "francouze",tak sem byl taky častějš v servise.Na ty bych dal možná zvláštní kategorii 😢
Tak jestli je pro tebe při výběru auta rozhodující nějaká nesmyslná lišta v interiéru, určitě kup MB. Je to přesně pro lidi, který takový věci zajímají a naopak je naprosto nezajímá to, co není vidět. Tam zase jim nevadí, že je fabrika vošulila (srovnej zavěšení, brzdy, atd). Když dáš do MB tlumiče, který budou držet kolo na silnici, bude drnčet taky. Ale to je marný...

159 JE variace na 166, se 156 nemá nic společnýho. Je to upravená podlaha 166 s obdobnými, ale modernizovanými závěsy ala 166 a rovněž koncepce interiéru je prakticky shodná. Rozdíl je hlavně v motorech, protože 159 staví v benzinu takřka výhradně na motorech JTS, zatímco u 166 je stále ještě k dospozici řada motorů s nepřímým vstřikem benzinu a hlavně (podle mě) velmi zdařilá varianta 2.0 V6 TB 12v (která ale neplní limit Euro4). motory JTS mají výrazně nižší spotřebu paliva a větší moment hlavně v nízkém a středním pásmu otáček a jsou v současnosti prakticky unikátní. 159 je ale těžší než 166, na čemž mají zásluhu především o 1 mm silnější skla, o téměř 1 cm silnější antihluková izolace, atd. Celkově je 159 nejhorší Alfa, kterou jsme kdy řídil, takže hádám, že by mohla být s MB už celkem srovnatelná. O kvalitě nebo spolehlivosti u 159 hovořit nemohu, nejsou zatím k dispozici relevantní data.

Nejslabšími místy 166 byl motor TS 16v, krom toho byly indikovány poruchy elektronických systémů BOSCH (stejné používá i MB), kritická byla situace na debimetrech (váha vzduchu), lambdasondách, potíže občas dělal protiprokluz. Z příslušenství byla zoufalá navigace Blaupunkt/Siemens, měla navíc nelogické a těžkopádné ovládání a občas zlobívalo i ovládání klimatizace. nevím jak je to na 159 (třeba u 147 už raději přešli na navigaci Marelli). Prakticky VŠECHNY problémy (krom TS 16v) byly made in Germany a tak jsou pro AR i MB stejné. U AR trochu víc zlobí zavěšení hlavně přední nápravy, které na českých tankodromech vyžaduje po cca 50-100.000 km poměrně vysokou investici (cca 15.000 Kč). U MB je to sice asi 3x dražší, ale vydrží o cca 30-50.000 km víc. Zadní náprava je naopak největší problém při bouračce - většinou se už nikdy nepovede ji správně srovnat. Je to cena za lepší ovladatelnost než u MB - v životě je vždy něco za něco. Každopádně řízením, podvozkem a brzdama nemůže MB Alfici konkurovat, navíc pro AR hovoří 3+3 roky záruka. Ale zpracováním interiérových lišt MB jednoznačně vítězí...
matuS
uz som myslel, ze sa tu neobjavis! 😊

V tom co si napisal bude kus pravdy ale😒br />
Ale zpracováním interiérových lišt MB jednoznačně vítězí...

tu s tebou suhlasim a este pridavam - aj v odhlucneni. Co je pre napr pre mna ako komfortny prvok daleko dolezitejsie, ako to ci tu tiahlu pravotocivu zakrutu prejdem 140 alebo 160km/h.

BTW co je zle na brzdach mercedesu?
JOB
No Alfu neznám .ale co se týče MB tak to už pár let není to co to bývalo.Poslední spolehlivej MB byl 123 .
matuS
No Alfu neznám .ale co se týče MB tak to už pár let není to co to bývalo.Poslední spolehlivej MB byl 123 .

ano, dnes su najspolahlivejsie auta japonske. ale napriek tomu, ze mb uz nieje co byval, je obecne spolahlivejsi ako alfa.
matuS: jestli je něco na 159 fantastický, tak jsou to brzdy. Na 2.4 JTD a Q4 jsou čtyřpístky jak na WRC. Ona 166 má ve všech variantách V6 (2.5, 2.0 TB, 3.0 i 3.2) taky čtyřpístkový Bremba shodný s Integrale nebo Coupé 20v TB, ale ty nejsou zdaleka tak monstrózní jako na 159. proti starším (a lehčím) Alfám je 159 právě velice tichá, za což platí neohrabaností, která způsobila vytracení jakéhokoliv "Cuore Sportiva". Snad 149...
matuS
ako, to je vsetko super, ale chces povedat ze MB nebrzdi, alebo mu unavis brzdy?

lebo MB brzdi a unavit brzdy sa mi este nepodarilo, hoci netvrdim, ze som robil nejake narocne testy. ale staci sa spytat aceho, ten uz par situacii mal a brzdi dost vela.
japonec nejspolehlivější? hmmmmm tak se se už asi rozhodl. Zkoušel jsem Mazdu6 MPS a byl jsem unešen >😁

Během měsíce si ji asi objednám!!!
matuS: no, v podstatě ano. A nejhůř brzdí právě Japonci, teda krom těch s Brembama, tzn. Lancer Evo nebo Impreza STi.
Lidi co řeší nějakej vrzající plast opravdu nechápu, jednoho takovýho jsem vezl v GTV. Jako majitel nějaký tuctový popelnice GOLF V 1,6i furt mrmlal cosi o vrzání, tak sem ho vysadil a šel pěšky >😁 Druhej den jsem vezl už soudnějšího člověka a byl nadšenej :-! Předpokládám, že ti co vyhledávají dokonalost v interiéru, nemají na těle ani znaménko.
asimov: já to naopak chápu velmi dobře. A taky vím, kde se to vzalo. Ono - když o autech nevíš ani ň a máš o nich psát "testy" do časopisů, tak něco napsat musíš. Jinak tam nic nevyjde a ty nedostaneš výplatu, ale padáka. A protože vrzání plastů pozná každý nevzdělaný kopyto, tak se z toho holt časem v rozvojové konzumní novinařině stalo hlavní kritérium posuzování aut. Rozepisovat se o podvozku, dynamice, řízení či brzdách už vyžaduje alespoň minimální úroveň technického - když ne vzdělání, tak alespoň citu. A spousta věcí se taky projeví až při měření, což je náročné (kolikrát se člověk musí i ohnout) a drahé (metodika, přístroje).

Kdežto vrzání interiérových plastů se měřit ani prokazovat nijak nemusí.

Nejhorší auťáky na světě jsou podle této teorie WRC, protože tam je takových pazvuků, že si člověk musí vzít přilbu...
matuS
asimov: já to naopak chápu velmi dobře. A taky vím, kde se to vzalo. Ono - když o autech nevíš ani ň a máš o nich psát "testy" do časopisů, tak něco napsat musíš. Jinak tam nic nevyjde a ty nedostaneš výplatu, ale padáka. A protože vrzání plastů

Pre mna je to ci auto vrzga alebo nie dost podstatne.
To asimov: Promě jdou jízdní vlastnosti ruku v ruce s kvalitou použ. materiálů a díl. zpracování interiéru. Teprve potom jsem uspokojen na 100%.

Sednu do autíčka, kde mě obklopují hodnotné měkčené plasty, nic nevrže, vše drží fest, hmmm cítím se příjemně a mám pocit, že za sumu přes milion Kč sem opravdu dostal adekvátní kvalitu, oko estétovo je uspokojeno. Potom nastartuji a slyším nádherný bariton šestiválce hmmm ucho požitkáře je uspokojeno. Zařadim a jedu auto akceleruje jako raketa a jede jako střela a jak to sedí no sem na vrcholu blaha. Jedině teď jsem naprosto spokojen. >😁

Tak takto to mam tedy já! Auto vnímám jako celek. Mě nestačí jen, že auto dobře brzdí, akceleruje atd. Když plasty plandají a zvuk motoru je doprovázen vrzáním, skřípáním a bůhví čím ještě interiéru. Obvzlášt když vím, že to není tak těžké, pokud si dá automobilka záležet a je aspoň trochu pečlivá.

Tvé GTV bohužel splňuje jen tu motoristickou část 😉
Tak to jsi uhodil hřebíček na hlavičku. Nejlepší auto co jsem kdy řídil, byla 75ka bez interiéru, když jsem ji likvidoval. Od převodovky a difecu jde neskutečnej kravál. Nejlepší je přidat plyn a náhle ho ubrat, jde pak zezadu takovej přerušovanej hukot, jak to zabírá od kol zpátky do toho rozvodovýho ústrojí, to je jak v F40ce. Mám její interiérové zvuky nahrané na CD a pouštím si je společně s kraválem z F1ček, když nejedu se ženou >😁 Ticha bude v rakvi dostatek, teď žijem ne?
pro všechny tichojezdce: za 15 minut startuju GTV a pojedu z Prahy po D1 domů do Brna. Bude to kravál... jsem já to ale masochista. Můžete si být jistí, že vylezu před barákem vysmátej jako nikdo, kdo tam přijel tichou Octavii II f metle woe >😁
chegue
to: Asimov, neparkujes nahodou u hlavniho nadrazi pred byvalym kasinem.. vidam tam obcas GTV na nizkoprofilech.
Přeji hezký život mezi hodnotnými plasty :roll: U mě vede funkčnost nad kravinkama. No a když se mluví o zvuku motoru, tak v 325i jsem slyšel velký kulový a ne motor. Asi ty hodnotný plasty....... V6 ve staré Alfě, to je etalon zvuku šestiválcového motoru. Ideálně s karburátory. Netahejte sem furt tu umělohmotnou konfekci, co si hraje na auto. To jsou pojízdné pokojíčky pro panenky. Chlap řídí auto v kožených rukavicích >😁
Asimove, já jsem s koženými rukavičkami kdysi řídil Moskviče, protože ten ruský plastový volant klouzal jako mrcha ! 😊)) Ale jinak souhlas, i když moje uši moc velký kravál nesnesou a to pak strádám. Ale když není slyšet motor (mazda), tak mám pocit, že auto ovládá mne a ne naopak. Mimochodem, ta Mazda 6 MPS není špatná, ale není to Alfa a s GTA by měla starosti...
To asimov: Hele já taky nejsem zastáncem všude protlačovanejch germánů, ale už jsi někdy jel s BMW M3 ? :shock:

Si to zkus a pak teprve budeš vědět jak má znít 3.2 V6 a až se sní třeba i svezeš, tak schodíš to vrzající, papundeklový GTV ze skály >😁
Ja moc nechapu co se tady resi. Tahle auta preci nejsou konkurenti. Fakt, ze tri roky stara E-classe v dobre vybave a s motorem je stale nekde kolem mega ci spise pres, zatimco stejne starou top 166tku po faceliftu v maximalni vybave koupite ani ne za polovicku, dobre ukazuje pomer hodnot obou vozu. Za dalsi tri roky bude ta E-classe stat mozna nekde pul mega, zatimco 166tka jakozto sest let stara Alfa bude neprodejna i za 150.000Kc (staci se podivat po bazarech jak si stoji 156tky).
jasne, že pokles ceny u Alfy na našom trhu je väčší, ale len u nás, stačí si pozriet ceny Alfy napr. v Nemecku tam napr. ojazdená 147 stojí cca rovnako ako napr. A3, takže je to relatívne..ak chceš auto, ktoré "neklesá" na hodnote kúp si Felíciu alebo Oktáviu a prajem " zážitky" z jazdy. Ale ako si došiel na to, že ojazdený Mercedes E stojí tak veľa? Všeobecne už taký rozdiel v cenách ojazdených aut nie je , hlavne po otvorení sa trhu voči dovážaným autám hlavne z Nemecka. A to si má človek kupovať auto podľa toho za koľko ho za 4 roky predá? >😁
jasne, že pokles ceny u Alfy na našom trhu je väčší, ale len u nás, stačí si pozriet ceny Alfy napr. v Nemecku tam napr. ojazdená 147 stojí cca rovnako ako napr. A3, takže je to relatívne..ak chceš auto, ktoré "neklesá" na hodnote kúp si Felíciu alebo Oktáviu a prajem " zážitky" z jazdy. Ale ako si došiel na to, že ojazdený Mercedes E stojí tak veľa? Všeobecne už taký rozdiel v cenách ojazdených aut nie je , hlavne po otvorení sa trhu voči dovážaným autám hlavne z Nemecka. A to si má človek kupovať auto podľa toho za koľko ho za 4 roky predá?

Jak "jen na nasem trhu"? Tak jen tak pro priklad😒br />
[odkaz]%F3P%F3R~BmSB… />
Alfa 166, novy model 2004, 3.0V6 v celku dost plne palbe (klima, navi) - 15.900EUR.

[odkaz]%F3P%F3R~BmSB… />
Mercedes E320 benzin, nejlevnejsi kousek mimo taxiky a bouracky, 2004, kuze + navi, 25.900EUR.

To je sedesat procent rozdilu u tri roky stareho vozu.
Dusan_

Já zas nechápu co tu řešíš ty. To by vymyslel i průměrnej hošík,co čte automobilové časopisy, že tyhle auta nejsou konkurenti. Ale otázka byla položena od člověka, který se rozhoduje mezi TĚMITO dvěma auty. I kdyby to byla felicie a BMW tak to tvoje "nevím co to tu řešíte" a " konkurence" je dost bezpředmětný...Nevím nač ten pohrdavý tón...

jinak nic proti..
Hlavně se kluci nehádejte 😉 To bych nevěřil, že na můj thread bude taková odezva. No nic, moc vám děkuji za snahu poradit a celkově za všechny příspěvky!

Myslim, že to tady můžeme uzavřít, bo sem si nakonec vybral auto (pouze rozměrově, né výbavou) o třídu níže a sice nový model LEXUS IS300 >😁 Je mi teprve 30let a ten desing auta mě prostě dostal. Líbí se mi dokonce víc než BMW3. Kvalita zpracování i vzhlášená spolehlivost značky není třeba komentovat. Výbava je lepší než u některých značek vyšší třídy!!!

To auto je nádherné, kloubí agresivní tvary s elegancí.

Tak díky moc a mějte se
"Sednu do autíčka, kde mě obklopují hodnotné měkčené plasty, nic nevrže, vše drží fest, hmmm cítím se příjemně a mám pocit, že za sumu přes milion Kč sem opravdu dostal adekvátní kvalitu, oko estétovo je uspokojeno. Potom nastartuji a slyším nádherný bariton šestiválce hmmm ucho požitkáře je uspokojeno. Zařadim a jedu auto akceleruje jako raketa a jede jako střela a jak to sedí no sem na vrcholu blaha. Jedině teď jsem naprosto spokojen"

Tak to je pitomost na entou, protože právě ty měkčený plasty jsou asi 5x těžší než ty vrzavé. Za tuto "adekvátní kvalitu" zaplatila Alfa Romeo tím, že z hbitého a nejovladatelnějšího auta v kategorii vozů s pohonem jedné nápravy (156 s 1250 kg) se stal těžko ovladatelný dálniční křižník (159 s 1680 kg). A to jen proto, aby byly uspokojeni "zvukaři", kteří nekupují auto, ale pravděpodobně nějaké Hi-Fi zařízení. Je pravda, že ty ftalátoplasty mají i jednu obrovskou výhodu - při ráně mi krásně zpřeráží haxny, protože jsou všude kolem dokola. Je to buď anebo. Buď to bude lehký a ovladatelný, nebo na tom budou navěšený tuny plastů (a tlustý skla) a dle fyzikálních zákonů to setrvá v přímočarém pohybu. Musí si každý vybrat. Alfa Romeo si vybrala tuny plastů a většina fandů, které znám (včetně mě), se díky tomu definitivně přesunula do Japonských vod, které zatím "plastománie" nezasáhla. U Počernic je skládka a tam jsou stovky tun plastů měkčených ftaláty, tam by si "páni novináři" ale pošmákli...

A co se táká tý ceny... kdyby mi někdo vnucoval za víc jak milion auto s jednopístkovýma plovoucíma třmenama na pidikotoučích, volným řízením, jednočinnýma tlumičema a zvadlým motorem, asi bych mu rozbil hlavu heverem. Takový prachy bych si uměl představit za Imprezu STi nebo Lancera Evo, ale za půl tuny plastovýho odpadu v nominální hodnotě několka desítek korun?
wolff
No magicu, já si myslím, že s tím úprkem k japoncům to nebude tak horký...

>😒]

Přijde 149, přijde nová Delta integrale, podvozek určitě nebude horší než u předchůdců, tak snad v konkurenci obstojí. Ona i ta nová Impreza už těch plastů má povíc... Vím o lidech co Subaru chtěli a jen proto, že to ve vnitř vypadalo jak žigulák, tak to nekoupili (bohužel a šli do toho BMW, či Civicu)

Ale jak píšeš...je to o prioritách...

P.S. Teď mi na Bravě nějak párkrát zadrnčela střecha (mám originál elektrický střešní okno) - výsledkem byla rozborka sborka (a WD 40) jak na vojně samopalu. Chápu, že plasty alá mercedes sů o hovínku, ale zase všechno má své meze. S běžným autem nejezdíš relý... Takže takhle 156 byla asi dobrým kompromisem...

S odstupem 5 let ale dojdeš k názoru, že ani ta 159 nebyla špatnou variantou... Doba de dál...

A vidíš lidi jsou lidi a auta jsou auta. Jeník uvažoval o AR a nakonec skončil u bezpohlavní IS 300 (jistě to není zlé auto). No i takové věci se stávají... Taky koukáš třeba po Heidi Klum a nakonec skončíš u Petry Vomáčkové se Starýho Strašecí... Takže asi tak... 😜

P.S. A i ta Petra tě nakonec někdy dobře...u...á >😒]
zmulin
Pokud se bavíme o plastech,tak i podle známejch z genštábu VW má moje 156-ka(poslední facelift a ani nevim,jestli v těch starších používali stejnej matroš...) rozhodně příjemější a měkčí materiály než folcvágny,nebo nový škodule,kde je používanej buď tvrďoch,nebo taková ta ojebávka co mi připadá jako molitan potaženej igelitem 😒

Jinak třeba rádobykvalitní Multivan po 20 000km na dlažbě parádně drnčí a to jezdí na balonech...

to Magic: Jak si psal o těch "novinářích"-Jednou se mi do ruky dostalo DVD s nějakejma testama.Nejvíc mě zaujalo,jak tam v zimě s teplotama dóst pod nulou nastartovali absolutně studený auta,včetně turbodieselů a hned to tůrovali do maxima,abysme si dali ten zvuk.....
156 má většinu interiérových komponentů (přístrojovka - bez přístrojů, dveřní výplně, stropní panely) made in Germany, takže není ani lepší, ani horší než u většiny Německých aut. Právě hmotnost byla při konstrukci 156 jedním z nejsledovanějších parametrů. Úkolem bylo vůz oproti starší 155 výrazně odlehčit při zvýšení torzní tuhosti karoserie a bezpečnosti posádky, což se v podstatě povedlo. Dalším aspektem byla nutnost snížení vlivu bočního větru při vysokých rychlostech, což bylo u 155 velký problém.

Bohužel prostor a užitné vlastnosti byly obětovány, což se ale obchodně neukázalo jako špatný tah, byť je to v zásadním rozporu s tradicí značky.

Nízké přídi musely ustupit i motory V6 - ale to už se týkalo předtím GTV - u nichž došlo k výraznému zhoršení průběhu momentu a zvýšení spotřeby paliva. Ale holt design prodává...
matuS
156 má většinu interiérových komponentů (přístrojovka - bez přístrojů, dveřní výplně, stropní panely) made in Germany, takže není ani lepší, ani horší než u většiny Německých aut.

ja sa niekedy divim, ze ty, co vyzeras ako inteligentny clovek, sa uchylis k takemuto argumentu.

Aby si to pochopil, tak nezalezi na tom, kde sa vyrobok vyraba, ale aka je poziadavka na kvalitu vyrobku alebo cenu. A ked je poziadavka na lacny dielec, tak bude niekde "osizeny" - bude nekvalitny, alebo ked bude poziadavka na kvalitu, tak zasa bude dielec drahy ale je v zasade jedno, KDE je ten vyrobok vyrobeny.

Takze to, ze je na nom napisane ze ja to made in germany, neznamena ze je kvalitny/nekvalitny.
matuS: to máš pravdu, ale jen co se týká věcné podstaty. Pomalu ta doba naštěstí odeznívá, ale ještě celkem nedávno bylo auto s jiným původem než made in Germany v ČR naprosto neprodejný. A mohli ho vyrobit třeba v Mexiku. S kvalitou to nemá opravdu nic společnýho.

Ono pazvuky při přejezdu nerovností taky nemají s kvalitou plastů nebo auta jako takovýho nic společnýho. Jestliže má auto poslouchat, musí být v maximální míře maximální plocha kol v maximálním kontaktu s vozovkou = musí kola přesně kopírovat její povrch. Tzn. i všechny nerovnosti. Jen takové auto může mít dobré manévrovací schopnosti. Jenže to znamená, že musí vymetat všechny díry a poskakovat přes všechny hrboly. A pokud má dostatečně tuhou karoserii, tak ta kastle taky nic nezatlumí, protože se její nosné části nedeformují. Takže všechny součásti auta, které nejsou uloženy na nějakém deformačním členu (říká se tomu silentblok) kmitají shodně s nastavením podvozku. No a pokud výrobce nepoužije ftalátem měkčený tunový gumolast, ale lehký XvinylY (čímž sníží hmotnost a tím i moment setrvačnosti), tak ten au'ták prostě MUSÍ dělat na nerovnostech kravál.

Jinými slovy - nedá se říci, že auto, který při přejezdu nerovností vrže je dobrý, ale rozhodně platí, že AUTO, KTERÉ JE PŘI PŘEJEZDU NEROVNOSTÍ ZCELA TICHÉ, MÁ OBROVSKÉ REZERVY V OVLADATELNOSTI. A kdo skočil našim "novinářům" na špek, že je to přesně opačně, měl by se vrátit na základní školu!!!
Je dost rozdíl, jestli máš auto na zábavu, nebo jestli se v něm potřebuješ přesunout 500 km a nebýt unavený. Hluk a vibrace unavují dost zásadně. Takže když v Košicích nastoupím do Lexusu a vystoupím v Plzni, tak budu docela v pohodě, ale obávám se, že když totéž udělám v nějakým udrncaným uvrzaným málo odhlučněným "rádobyWRC" autě, tak si sice možná budu prvních 200 km za volantem víc užívat, ale v Plzni už budu K.O. Fakt, že v tom "WRC" tu trasu zajedu o půl hodiny rychleji mi příliš nepomůže. Jo, máš pravdu, patřím k těm co by rádi aby auto bylo HiFi zařízení, dokážu si totiž užívat nejen zvuk šestiválce, tak i hudbu a můžu říct, že při hodinovém stání v koloně je mi lepším společníkem hudba, než ten šestiválec.

A co se týče ftalátů - větší problém vidím v tom co se z nich odpařuje, než v tom, že si o ně zpřerážím tělo. Já už jsem svou holení jednu měkčenou palubní desku zlomil a kupodivu holeň to odnesla pouze mírným zhmožděním. Kdyby tam ten měkčený plast nebyl, tak by se moje holeň o pár cm později zastavila o něco jiného a nejspíš tvrdšího.
matuS
Jinými slovy - nedá se říci, že auto, který při přejezdu nerovností vrže je dobrý, ale rozhodně platí, že AUTO, KTERÉ JE PŘI PŘEJEZDU NEROVNOSTÍ ZCELA TICHÉ, MÁ OBROVSKÉ REZERVY V OVLADATELNOSTI.

asi to tak bude, ked to tak presvedcivo hovoris.

da sa ale toto tvrdenie nejako kvantifikovat? Napr keby e-classe mohla byt hlucnejsia, tak by sa mohlo usetrit 300kg na materiali, co by prinieslo zvysenie rychlosti v losom teste zo 70 na 75km/h a v jazde na obluku, zatacka o polomere 200m, zo 130 na 145km/h.

Lebo uprimne, mna tie parametre az tak nezaujimaju. Ty ich prezentujes systemom, ze ked to auto ma o 300kg viac ako by mohlo mat, tak nezatoci. Ale to je blbost. To plati iba v extreme. Nehovorim ze lahsie auto netoci lepsie, ale tie rozdiely su v pohlade obycajneho vodica, t.j. napr mna, uplne zanedbatelne. Ako pisal shi, radsej chcem pomalsie auto, pojdem s nim pomalsie, ale nechcem mat nervy v kybli z toho, ze to tam vsetko rezonuje ako v starej tatramatke.

Kazdy sme iny. Ty mas zasa nervy v kybli z toho, ze to auto nechce zatocit tak ako ty chces. Mne vadi to, ze ty ma za takyto nazor skatulkujes za zmanipulovaneho novinarmi...tak sa uvedom.
A není třeba přesné řízení, silný motor, malá hmotnost, předimenzovaná brzdová soustava a podvozek, ta největší část aktivní bezpečnosti? proč na to nikdo nenahlíží z tohoto pohledu? Není ta jízda v extrému, kterou tu všichni odsuzujou, jako že jí nepotřebujou, právě jízdou v krizových situacích? Není mít komunikativní řízení a sofistikované zavěšení kol umožnujicí přesné vedení vozidla za každých situací to nejpodstatnější z hlediska bezpečnosti?

Někdo může namítat, že to nevyužije, ale i podprůměrný řidič, se alespoň jednou za život dostane v provozu do situace, kde je potřeba se bleskově vyhnout překážce, brzdit a řídit zároveň atd. Právě zde selhávají elektronické systémy, které za řidiče "nevidí" 100m před sebe. Stokrát raději budu já osobně trpět (ono nepřehánějme) občasné vrznutí přístrojové desky na hrbolech, a pak jednou za rok na sněhu či vodním filmu zamezím srážce a zachráním si plechy, nebo nedej bože život...Já nerad zkouším jak na tom moje auto je zhlediska passivní bezpečnosti. Raději se spoléhám na tu aktivní...

Samozřejmě, někdo může namítat, že i klimatizace a pohoda v interiéru vysoce přispívají k aktivní bezpečnosti, to ano, ale bavíme se tu přeci o produkčních, seriových vozech (166,159,159) a ne o WRC...166 je nadmíru pohodlné, luxusní a bezpečné auto...A o nějakém otravném,nepohodlném podvozku, nebo nekvalitním interiéru(já nechodím se šuplérou a nepřeměřuju mezery mezi plasty, a nezapisuju si co kde, kdy a při čem vrzlo) nemůže být řeč...
Trefils hřebíček na palici! Aktivní bezpečnost je právě to, co spoustě současných načinčaných a nablýskaných aut začíná chybět - výrobci nemají moc s prodeje, a tak chtějí mít víc z dílů (Nabouráš? Nevadí, nic se TOBĚ nestane - jen auťák bude na odpis... tak můžeš platit). Naštěstí Alfy při zvyšování pasivní bezpečnosti nesnižují tu aktivní (snad kromě akcelerace u nových těžkých Alf). "Handling", tj, jízdní vlastnosti mají za sucha i mokra perfektní, což o sériových Medvědech říci nelze...
nojo, on už si vybral Lexuse >😁
luckhash: Jenomže co je řidiči unavenému neustálým vrzáním platný silný motor, malá hmotnost, předimenzovaná brzdová soustava a podvozek, když je unavený a reaguje tak třeba o sekundu později než člověk, který je v pohodě.

Mé maličkosti soustavné vrzání čehokoliv leze zoufale na nervy. Tedy ne, že si něco vrzne při přejezdu kolejí, to přežiju, ale něco co vrzne na každém hrbolku, na kostkách to drnčí furt, prostě když se v autě každou minutu jízdy ozve nějaký pazvuk, tak já začínám být po hodině nebo dvou z těch pazvuků unavený.

Netvrdím, že odlehčená Alfa podle magicových představ je špatné auto, ale kdyby to mělo vrzat tak to rozhodně to není auto pro mě. Já budu jezdit bezpečněji a budu pro okolí bezpečnější v autě, které mi nebude drásat nervy, ikdyž možná auto samo nezastaví ze 100 km/h na 36 metrech, ale až na 40 metrech, protože reakční doba mojí maličkosti k tomu přidává nějakých dalších 25 až 50 metrů a to zejména podle únavy a míry soustředění na jízdu.
Shi: jenomže přesně proto jsem poznamenal, že se bavíme o produkčních autech a ne o WRC. A ze stejného důvodu jsem poznamenal, že k aktivní bezpečnosti patří klimatizace, příjemné prostředí atd. V nebouraných, udržovaných alfách nic soustavně nevrže!A když, tak přesně jak jsi to popsal. Na kolejích, kostkách apod. Tam, kde tuhá kaslte neumožní pohyb vnitřních plastů. A neudržovaný vraky, špatně daný dohromady po bouračce vržou všechny, ne jen alfy..

Pozor ale na ten efekt, který vytvářejí moderní luxusní vozidla. Ponorka, kdy nemáš absolutně žádný výrazný kontakt s okolním světem, a která navozuje falešný pocit bezpečí atd., k té reálné bezpečnosti nepřispívá ničím...

Tu snahu udělat z auta obývák, odtrhnout řidiče a posádku od reality atd atd dost dobře nechápu. To potom srovnej pozornost řidiče v tom extrémním případě vrzajícího auta, a pozornost řidiče luxusního sedanu. To se víc asi zaposlouchám do Mozarta, co mi tam hraje jak v Rudolfinu, než abych sledoval provoz.(Ať člověk chce nebo ne, tohle prostě odvádí pozornost).

Takže, nastavit aktivní tempomat, do CD changeru Led Zepelin, pustit volant a zatelefonovat milence...Cesta skrz evropu začíná...welcome to year 2009..

Sorry, elektronika je dobrý sluha, ale zlý pán...
zmulin
Já bych to s těma "pohodlnejma" autama zas tak nepřeháněl !!!

Před 156-kou sem měl dvoulitrovou Lagunu I.Z veškerýho tisku vyplývaly hlášky o ideálním žroutu kilometrů a přitom se v těch křesílkách člověk po 300km převaloval a nevěděl jak si sednout.

Ještě jednou píšu,že mi v Alfě nic výraznýho neskřípe,nevrže a ani nebouchá.Přesto,že sem přerostlej halama,tak se tam vejdu fpohodě a sedačky mi nabízej ideální posaz a v létě sem si dal 1450km za 14hodin včetně tříhodinovýho poskakováním ve Slovinsku v koloně.Na konci sem vylez sice trochu utahanej,ale moh sem jít v klidu rovnou na pivo,zatímco z mého dřívějšího rádobypohodlnýho auta bych moh tak do první postele.

Jinak k tý aktivní bezpečnosti.Včera na mě zaútočily během jednoho dne dvě auta z vedlejšek a mít nějakou kolíbku,tak už shánim novou někde z nemocnice...
Asi tak. Já jsem to - jako vždycky 8-s - vyhnal samozřejmě do extrému. Ale o co tu jde? Jde tu o stohy zbytečně popsaných papírů o tom, že u jednoho auta tu a tam něco vrzne a naopak o totálním mlčení o prvcích aktivní bezpečnosti, která je - na rozdíl od toho - životně důležitá. Když to vrátíme do normálu - máme tu auto, které občas vydá nějaký pazvuk při přejezdu nerovností za cenu vysoké ovladatelnosti proti ponorce, která se velmi těžko ovládá.

A není tu opět řeč o závodnících, ale o každodenních situacích na silnicích: tu proti mě předjíždí někdo, kdo mne jaksi přehlídl (na Kolínský přímo před předek), onehdá mi spadnul za zatáčkou neosvětlený cyklista přímo pod kola, o nedání přednosti nebo dětech vyskakujících zpoza zaparkovaných aut nemluvě (protože to člověk prostě musí předpokládat), neukázněné řidičky couvající na dálnici nebo přejíždějící z pruhu do pruhu a zmateně bezdůvodu brzdící, zvěř...

Já sám za sebe jsem měl první a poslední bouračku v roce 1988 s autem, ketrý neposlouchalo prakticky vůbec. Od tý zkušenosti jsem vždy kupoval auta, která poslouchají alespoň velmi dobře, nalítal jsem s nimi tipuju kolem 1mil. km a bez nehody (paradoxně jedinou nehodu jsem měl na parkovišti, kdy mi nacouvala do stojícího auta Němka s obytňákem). Nemyslím si, že to je náhoda a znám dost lidí, ktěří se o tom sami přesvědčili - s nějakými auty bourali, pak koupili jinou kategorii a bourat přestali.

Uvědomte si, že každá dopravní nehoda, která je uzavřena výrokem "řidič nezvládnul vozidlo" je nehoda, kdy auto neposlechlo řidiče. Nebo si opravdu myslíte, že ten člověk neotočil volantem, nešlápl na brzdu nebo jinak nezareagoval? Téměř vždy ano, problém je v tom, že auto už ne...

Proto tu někdy možná až agresivně bojuju proti pisálkům našich "motoristických" časopisů, protože jejich žebříček hodnot považuji za účelně manipulativní.
matuS
řidičky couvající na dálnici nebo přejíždějící z pruhu do pruhu a zmateně bezdůvodu brzdící, zvěř...

Já sám za sebe jsem měl první a poslední bouračku v roce 1988 s autem, ketrý neposlouchalo prakticky vůbec. Od tý zkušenosti jsem vždy kupoval auta, která poslouchají alespoň velmi dobře, nalítal jsem s nimi tipuju kolem 1mil. km a bez nehody (paradoxně jedinou nehodu jsem měl na parkovišti, kdy mi nacouvala do stojícího auta Němka s obytňákem).

ale to zasa nic nevypoveda. Ja tiez mam na krku iba jednu nehodu, ked som uz na lade nedokazal zastavit (na AX). Odvtedy jazdim na C5, ktora je podvozkovy priemer, na E-klasse ktora je podvozkovy - asi podpriemer - podla teba. napriek tomu som nehodu nemal. O com to vypoveda? Ze ked jazdim, tak nejazdim nahrane svojej ani na hrane auta. A nepretekam sa a nepotrebujem o tom vypisovat na forach, ako som to natrhol M5....

Uvědomte si, že každá dopravní nehoda, která je uzavřena výrokem "řidič nezvládnul vozidlo" je nehoda, kdy auto neposlechlo

a takyto zaver nehody aj je? ja skor poznam nespravnu techniku kazdy alebo nesprisobenie jazdy stavu a povahe vozovky.

řidiče. Nebo si opravdu myslíte, že ten člověk neotočil volantem, nešlápl na brzdu nebo jinak nezareagoval? Téměř vždy ano, problém je v tom, že auto už ne...

ale to nieje chyba auta! to je chyba vodica, ze nepoznal kde je hranica moznosti auta!

A opat zopakujem - kvantifikuj to. Ty mas pristup k tabulkam, tak kvantifikuj aka je max.rychlost losieho testu 166tky a e-klasse. To ma fakt zaujima. Netvrdim, ze e-klasse bude lepsia, ale o kolko bude horsia? O 5km/h? A ty myslis, ze to v realnom zivote zavazi?

Na nehodach sa vozidlo, jeho technicky stav alebo jazdne vlastnosti, podielaju iba minimalne. Drviva vacsina nehod je sposobena chybou cloveka.

Aj keby zlepsenie jazdnych vlastnosti prinieslo znizenie nehod, tak to bude prave to znizenie v rozmedzi iba tych par percent sposobenych technickym stavo auta - co je nezaujimave. Dolezitejsie je venovat sa tomu, aby ludia jazdili ukaznenejsie, predvidavejsie a tolerantnejsie. Rychlejsie auta naozaj nepotrebujeme.
matuS
magic - postavim otazku inac: ak dame vsetkym vodicom do ruky subaru STi alebo Mitsubisi EVO, myslis, ze sa znizi nehodovost?
hawk!
STI / Evo je trochu extrémní příklad, ale kdyby někdo nahradil všechny Škododvky 100 až 130, Favority, Felicie, Žigulíky atd. atd. (libovolně doplňte) novými auty jako Golf, Focus atd. (libovolně doplňte) s dobře odladěným podvozkem, brzdami a případně i s ESP a BAS, nehod by asi ubylo velmi výrazně.

Dokonce jsem četl o nějakém výzkumu, kolika % nehod by zabránilo ESP a brzdový asistent v kažém autě, nicméně dobře udělaný podvozek a brzdy umí v mnoha případech totéž jako elektronika. Např. rychlý vyhýbací manévr, klidně i na mokru: auto s perfektním podvozkem a pneumatikami se prostě vyhne a "neustřelí", auto s hoším povozkem a ESP bude zpomaleno a stabilizováno elektronikou a taky projede, špatné auto bez ESP skončí špatně...
matuS
Škododvky 100 až 130, Favority, Felicie, Žigulíky

rad by som vedel, kolko % nehod sposobia tieto auta. Povedal by som, ze minimum. Co suhlasi so statistikou, ze technicky stav auta je zodpovedny v asi 3% nehod.
Mr.Murphy_
Matouši, "technický stav" je něco jiného než kvality podvozku apod. - i fungl nová Š120 v bezvadném "technickém stavu" je z dnešního pohledu nebezpečný šmejd... => většina nehod asi opravdu nebude způsobena špatným "technickým stavem" aut, ale spíš jejich celkovou zastaralostí... (my účetní tomu říkáme "morální opotřebení" 😉 )

Jinak k té diskusi níže bych jen poznamenal, že blb se vybourá opravdu v každém autě (a pravděpodobnost nehody blba je na kvalitě auta zcela nezávislá), zatímco dobrý řidič umí jezdit bezpečně téměř s čímkoliv (ikdyž tady už platí, že dobrý řidič jezdí bezpečněji v dobrém autě než ve špatném).
Tak mi připadá, že tu buď nikdo nečte a nechápe, co ten druhý chtěl říci, a nebo to ani nechce chápat. Nejde o to jet na hranici, za hranici nebo pod hranicí možností auta. Jde o to, že za a) u strojařsky kvalitního podvozku jsou limity auta mnohem dál, ale hlavně velmi snadno ROZPOZNATELNÉ.Což se třeba u rychlých ale nekomunikativních vozech nedá zdaleka říci. Další věc je, že tu nejde o rozdíl 5 km/h, ten rozdíl může v některých srovnáních činit klidně řádově desítky kilometrů v hodině. Takže. Modelová situace: Octavia 2.0TDI, Dacia logan, C5, a 156 JTD. Dálnice, mokro, snížená viditelnost, rychlost 130km/h. Neočekávaně je nutno provést vyhýbací manévr s panickým bržděním.

Je 130km/h nebezpečná mez pro tyto vozidla? není!Budeš si připadat při přímočaré jízdě na hranici bezpečnosti? ne! A teď otázka. Které auto má větši pravděpodobnost, že situaci zvládne bezpečně? Berme, že za volantem sedí řidič ve stejném rozpoložení, se stejnými reakčními účinky.

Takhle uvažuj. Tady vůbec nejde o to jestli dlouhou táhlou zatáčku projedeš nejrychleji, to je až druhotný efekt.

Dále můžeme posadit do aut různé řidiče. Tkž, jak dopadne průměrný řidič v alfě, a v oktávce. jak dopadne podprůměrný řidič v alfě a v dacii?

Takovýhle situací se dá vymyslet stovky..a myslím, že je znich naprosto evidentně vidět která bije.

A to ještě neuvažuju elektronické systémy atd. ( které si myslím že v opravdu vážných situacích jsou spíše na škodu - těžko nahradí oči řidiče)
matuS
Modelová situace: Octavia 2.0TDI, Dacia logan, C5, a 156 JTD. Dálnice, mokro, snížená viditelnost, rychlost 130km/h. Neočekávaně je nutno provést vyhýbací manévr s panickým bržděním.

bavime sa velmi teoreticky a pokial neurobime test, tak nikdy nebudeme mat pravdivy vysledok.

Moj nazor je, ze najlepsie dopadne auto s najlepsimi gumami.

ale opat sa bavime o podmienkach, v ktorych ma vodic predovsetkym prisposobit svoju jazdu podmienkam a nie rutit sa po ceste na ktoru nevidim.
matuS
Matouši, "technický stav" je něco jiného než kvality podvozku apod. - i fungl nová Š120 v bezvadném "technickém stavu" je z dnešního pohledu nebezpečný šmejd... => většina nehod asi opravdu nebude způsobena špatným "technickým stavem" aut, ale spíš jejich celkovou zastaralostí... (my účetní tomu říkáme "morální opotřebení" )

ja suhlasim, ze tie stare auta su podvozkovo "za opicami"

ale velmi rad by som videl statistiku, kde je pocet havarovanych aut / pocet zaregistrovanych aut jednotlivych znaciek. Lebo ked sledujem nehody okolo seba, tak vobec nemam pocit, ze tie starsie auta, s podvozkami za opicami, sposobuju viacej nehod ako nove auta.

Skor mam pocit, ze tie nove auta, ktore super drzia na ceste, jazdia prilis rychlo, a fyziku neoklame ani fittipaldi.
MatuS: Souhlas. Bohužel to nic nemění na faktu, že si i superkonfigurovatelné Škodovky můžu připlatit za kdejakou kravinu, ale že bych si mohl objednat lepší brzdy, tak to ani omylem. Ne že by ty standardní byly nějak špatné, ale zázrak to taky není. (jasně, můžu si vzít model RS, jenomže co když mi stačí normální motor a chci jen lepší brzdy?)
shi: ty FSka jsou třeba pro mě mizerný, šlápneš na pedál, auto s sebou cukne a pak brzdnej efekt postupně povoluje. Je to tím, že ušetřili na třmenech a má to malej pístek, takže plocha desky je malá a navíc se příčí, byť třeba průměr kotouče by byl dostatečný.

matuS: tvrdit, že starší auta jsou podvozkově "za opicema" je velmi troufalé a velmi nesprávné. Myslím, že kdyby sis vyzkoušel automobily tehdejší doby v opravdu perfektním tech. stavu, tak by ses divil, jak opačně tomu je. Například jízdní vlastnosti Š130 nebo Rapida jsou naprosto úžasné ve srovnání s takovým křápem, jako byla např. Octavia, Toledo nebo různá Pola, Golfy, MB A, atd. O dokonalosti podvozku např. AR 75 snad nemá smysl diskutovat.

Pneumatiky samozřejmě hrají u každé krizovky klíčovou roli a souhlasíém s tím, že je lepší mít průměrný podvozek se špičkovými pneumatikami než špičkový podvozek a gumy ze skládky, ale tyto faktory jsme eliminovali. Jde tu přesně o to, co popisuje Luckash: potřeba náhlé změny směru jízdy či nějaká obdobná - nečekaná a okamžitá nutnost reakce na podnět, který nelze předpokládat a o jehož zvládnutí rozhodují zlomky sekund. Tvrdíš, že máš najeto x tisíc km s průměrnými auty - ale z toho, co píšeš se zdá, že jsi se s takovou situací nikdy nesetkal. Což je zvláštní, ale zřejmě jezdíš jinde, než my ostatní. A pokud budeme vnímat rozdíly mezi KONSTRUKCÍ jednotlivých aut, tak eliminujeme vlivy pneumatik, vlivy špatnéh👋dobrého technického stavu, atd. kdo je normální, má auto v dobrém tech. stavu a kdo ne, nepatří na silnici.

Ano, myslím si, že dáme-li lidem do ruky rychlá, flexibilní a bezpečná auta, nehodovost se sníží. jen si nejsem jist tím, zda se taky sníží následky, to už je moc těžká spekulace.

Beaumont: obávám se, že tyto statisky mají "na svědomí" výrobci nebo lidé jinak profitující z výroby těch elektronických systémů. Upřímně řečeno - jsem hluboce přesvědčen, že nic z toho nenahradí dobře odvedenou konstruktérskou práci. Auto je na zemi drženo pneumatikou, její akce závisí na odpružení a zavěšení, vpřed se točí díky poloose, o jeho zpomalení se starají brzdy, o jeho směru rozhoduje kinematika...nikde žádný integráč. Ten je tam většinou proto, že stojí 17,50 Kč a lidé jsou ochotni za něj utratit desetitsíce, čímž se příjemně navyšuje cena. Naopak poctivě udělaná kinematika je nákladná, složitá na výrobu i na údržbu a není vidět, takže ocenění se většinou nedočká... Já osobně tyto elektronické systémy nesnáším a o autě, u něhož je nelze zlikvidovat, nebudu nikdy ani přemýšlet. Ale je to věc vkusu, přístupu a osobních zkušeností. Každý na to může mít jiný pohled, je to můj názor, ne slovo Boží.
magic: Fajn, mám na tebe dotaz - výhledově uvažuju o Corolle (standardní nikoliv ve verzi TS), ale je mi z doslechu známo, že zrovna Corolla má brzdy zásadně spíš průměrné a testy brzdných drah které jsem kdysi kdesi našel to bohužel potvrzují. Nečekám, že by se Toyota chytla za hlavu a nové (dnes ještě spíše tušené) generací Corolly nadělila brzdy z Lexusu IS350.

Dá se s tím něco rozumného dělat ? (Kotouče, destičky, hadičky).

Má smysl měnit sériové destičky a kotouče nebo jsou to vyhozené prachy ? Nejsem si jistý nakolik mají tuningové děrované či drážkované kotouče smysl, protože si nemyslím, že by problém byl zrovna v přehřívání ...

Do přestavby brzd z jednopístkových na dvoupístkové a podobné hrůzy jít nechci. To už si radši koupím namísto Corolly třeba Celicu, pokud se ještě bude prodávat ...
matuS
Tvrdíš, že máš najeto x tisíc km s průměrnými auty - ale z toho, co píšeš se zdá, že jsi se s takovou situací nikdy nesetkal. Což je zvláštní, ale zřejmě jezdíš jinde, než my ostatní.

myslis? 😊

Jazdim v SR, zvacsa. Takze tym to nebude. Bude to skor tym, ze jazdim predvidavo, zbytocne neprecenujem ani seba ani auto, ani okolie a hlavne nenahanam sekundy v beznej premavke.

Myslim, ze s tym bude mat nieco spolocne aj to ze jazdim na moto, lebo tam sa naucis vsimat si take veci, ktore vodica auta ani nenapadnu.
matuS: zůstaň raději při zemi. Věřím, že jsi možná vynikající řidič, ale nevěřím, že všechno předvídáš. To fakt sorry.

shi: obecně na Japoncích nejhorší věc, která alespoň mně vadí nejvíc, jsou právě brzdy. Někdy si připadám jako dealer OMP, protože jejich brzdové komponenty všude doporučuji (je to nejlepší poměr kvalita/cena co znám), ale bohužel na Corollu nedělají lautr vůbec nic. Můžu se doma podívat na Brembo, což je kvalitativně taky super, ale za dvojnásobek ceny (ovšem obávám se, že Corolla se do Itálie moc nevozila, takže dávám malou šanci). Jiný výrobce upřímně neznám a nemohu dělat nějaké závěry. Jeden známý koupil kdysi přes nějaký tuningový kšeft strašně drahý kotouče s drážkama i vrtáním, ale po cca 3 měsících to byly vyrejpaný a křivý cédéčka, takže byl dost naštvaný. Ale když se dá opravdu dobrá kombinace komponentů bez jakéhokoliv konstrukčního zásahu, dělá to někdy až zázraky (třeba ty OMP).
magic: Díky, zatím nic nehledej, řešit to budu až padne rozhodnutí, že Felda půjde z domu. Felicie byla z hlediska vnitřního prostoru docela úžasné auto, když ji chci nahradit, tak zjišťuji, že velikostně tomu odpovídá Corolla/Golf a tedy stejná "třída" jako Oktávka 😁

Škoda jen, že Felda měla hroznej podvozek a žádnej pozink, kvůli začínající rzi půjde z domu.
matuSi to s tema gumamam myslis fakt vazne????? ftip to byl spatnej...
matuS
magic, vsetko samozrejme nepredvidam. Napriek tomu sa nedostavam do takych situacii ako niektori tu...

1nt3GraC2, myslim to vazne.
zmulin
Bo u vás jezdí asi polovička aut a Ty si nejlepší :roll:

Neznam nikoho,kdo by se občas nedostával do větší,či menší krizovky(ty co si někteří zaviní svým závoděním nepočítám!) a osobně jsem svědkem nehody za kterou mohla právě špatná ovladatelnost a brzdy auta.
matuS
Tak ako ja jazdi drviva vacsina vodicov. Nieje to ziaden zazrak.

To ze brzdy a pod sa tiez podielaju na nehodach som nevyvracal. Akurat ze ich podiel je menej ako 5% na vsetkych nehodach.
ale to nieje chyba auta! to je chyba vodica, ze nepoznal kde je hranica moznosti auta! T

To si snad děláš pr... ! Když to bereš takto, tak si ale uvědom, že ta chyba řidiče už začíná právě ve výběru toho či onoho auta! A o tom je tady řeč! Těch jasnovidců na silnici vidím dnes a denně dost a dost.
matuS
ale prosimta. to su iba vyhovorky, ked niekto havaruje a dava to za vinu autu.
pak mi nezbývá nic jiného než ti popřát, aby ses nikdy nedostal do krizové situace zaviněné jiným předvídálkem co náhodou nepředvídá, že na té silnici jseš i ty, a abys nikdy nepotřeboval auto s dobrým řízením, brzdami a stabilním zavěšením. Gumy snad už dobré máš. 😉
matuS
ribi> vdaka
Ted
pokud jeste tema diskuze plati...

srovnavat AR s MB je opravdu nesmysl. takze rozum do hrsti. uz jen kvuli tomu, ze medveda vzdycky prodas a alfa ti zustane na krku i kdyz ji das zadarmo. Bohuzel novy model E do roku 2004 take neni stastna volba. Je to auto, ktery mercedesu zkazilo reputaci a u popisu faceliftovane verze 2006 se dozvis, ze museli navrhnout 2000 novych dilu, ktere nejsou videt- a to ne proto, ze by neco zlepsovali, ale proto, ze veskera elektronika v tom aute zlobila a byla opravitelna pouze vymenou celych modulu, coz vyslo na strasny penize. zarnym prikladem byl system el. ovladanych brzd, ktere byly v pripade vypadku systemu zalohovany mnohem slabsi hydraulikou a nekolik osklivych havarii slo jednoznacne na vrub tomuto problemu. MB je hezke auto, ale pokud, tak pouze s plnou servisni historii s ucty za veskere opravy na aute provedene - aspon si udelas predstavu, jakej kousek si kupujes a doporucuju to overit v zaznamech servisu.
zmulin
částečně pravda,ale na druhou stranu si strašně protiřečíš.Že by měl někdo problém prodat Alfu s čistou minulostí dost silně pochybuju,v tom už vyloženě kecáš.

Mimochodem ty modely co máš pod lištou sou angličáky,nebo s nima všema najednou jezdíš? 😉
Mercedes.
Ted
to jsou auta, kteryma jsem vlastnil...

a ztrata hodnoty u alfy je samozrejme svazana s horsi prodejnosti... kdyz auta nikdo nechce, klesa jejich cena. Moje 164 Q4 sla jako pet let stary auto se servisni historii z domu za 175 000. a i za to jsem byl rad, protoze uz jsem se na ni nemoh podivat. Ale myslim, ze jsou i objektivnejsi zdroje o kvalite AR a poklesu hodnoty.
zmulin
5 let starý BMW ale za ty prachy koupim taky,tak kde je ten jinej pokles?!

[odkaz]%F3P%F3R~BmSB…
To je mimo. Nesmyslně nízká cena, soukromník, telefon neuveden, kontakt jen mailem...chceš pokračování? Teď jsem v Anglii, pošli zálohu...

Dej si tam vyhledat 530d do 100 000 km a do 20 000€, pak poznáš reálné ceny.
zmulin
166-tek máš na těchhle stránkách taky jenom deset a to sem ani nečet o co go.Navíc tu hraje taky domácí značka proti cizinci.Něco jako u nás nesmyslně předražený ojetý Oktávky proti zbytku světa 😉
Alfa určitě padá na ceně víc než MB, to bych nějak nepopíral, jen stále nevím, co z toho vyplývá? Že je jako horší?

Cena ojetiny je daná spostou faktorů a když kupuju auto, kupuju ho na ježdění a ne na kšeft.

Navíc tu zase chybí vztah příčina -> důsledek: pořád přeci raději ztratím po 5 letech provozu o 100.000 Kč víc při prodeji, než aby mě provozuschopnost toho auta stála o 50.000 Kč ročně víc.

Tedy jestliže do servisu jednoho auta dám za 5 let o 250.000 Kč víc a pak jej prodám o 100.000 Kč dráž, tak stejně prodělávám 150.000 Kč!!!!

Takže tento pseudoargument bych vyřadil jako první...

Navíc jsem si nějak nevšiml, že by byl problém dobrou Alfu či Lancii prodat. Ba právě naopak - problém je ji koupit. a třeba Dedru jsem prodal za hodinu prvnímu člověku, který šel okolo (byl to dealer nějaký firmy, už ani nevím jaký). Ale vraku se člověk asi zbaví těžko...
To bych nezobecňoval. Já tedy prodával Dedru dlouho a nakonec šla velmi levně. Skvělý auto, ale lidi ho neznají a bojí se spolehlivosti a servisu. Jestli se mezi italskými auty pohybuješ a lidi tě znají, můžeš mít zkreslený pohled na chování davu.
matuS
Navíc tu zase chybí vztah příčina -> důsledek: pořád přeci raději ztratím po 5 letech provozu o 100.000 Kč víc při prodeji, než aby mě provozuschopnost toho auta stála o 50.000 Kč ročně víc.

Tedy jestliže do servisu jednoho auta dám za 5 let o 250.000 Kč víc a pak jej prodám o 100.000 Kč dráž, tak stejně prodělávám 150.000 Kč!!!!

Takže tento pseudoargument bych vyřadil jako první...

netvrdim, ze mercedes je superspolahlivy, ale sanca, ze nadrbes do auta o 250tisic viacej na servise, je daleko vyssia na alfe nez na mercedese.

A ohladom garazoveho servisu - ked niekto vie spravit alfu, preco by iny nevedel spravit mercedes? Po cenach nahradnych dielcov som nikdy nepidil, ale ace2 nieco kupoval a hovoril, ze v pohode ceny - a to originalnych dielcov.
Ted
pet let stara AR 164 Q4 servisovana ve znackovym je vrak?? to jsi rekl ty... ja se tomu nebranim, uz jsem to auto nemoh vystat...
dokud jsem využíval služeb autorizovaného servisu Alfy Romeo, byly s těmi auty problémy. Od té doby, co tomu tak není, problémy nejsou. Auta kupuji ojetá a už snad a jen výhradně v Itálii.

Co jsi měl s Q4 za problémy krom Bosche?
Ted
konkretne s pohonem spoustu. neustale nefungoval, pri prudkejch zatackach i hodne pomalu projizdenejch blokoval vnitrni zadni kolo...

proste byl rizenej elektronicky a nefachalo to. cela zadni naprava odesla po 40 000 a mam pocit, ze vlastne nikdy nefungovala, tak jak by mela. Pri properovani auto ustrelovalo. kontaktoval me dokonce jinej majitel, ze se chce s alfou kvuli tomu soudit, protoze je to spatne navrzeny a fungovat to ani nemuze. v 50 000 odesly klouby na prednich poloosach. problemy byly i s brzdama... furt vpredu neco mlatilo a neprisli na to...

takovy veci jako nefungujici sterace vubec nezminuju, stejne jako nekolikrat odesly cidla ABS, loziska, kompresor klimatizace, napinak rozvodaku 2x coz je dost nakladna vec. problem s klimatizaci, jejiz ovladani proste nemohlo fungovat, nebot na ovladacich moturcich byly ozubeny kolecka z mekyho plastu, ktery se ojely... a konkretne tohle se delo u vsech 164 po celou dobu vyroby. vec ktera nesla opravit bez demontaze volantu a cely pristrojovky a ani po faceliftu ji neodstranili!! nechapu, jak si pak muzou dovolit ti to prodat. Pak slavnej elektronicky rizenej podvozek, jehoztlumice se proste zablokovaly a neumoznovali jakekoli properovani... takze auto bez odpruzeni na nizkoprofilech... jeden tlumic stal 20 000 s vyhledem, ze do 40 000 se to stane znovu, protoze to byla taktez typicka zavada a jine tlumice na to nikdo na svete nedelal. nehlede na to, ze na to auto v alfe vzdycky koukali, jako by ani nemelo existovat a sam jsem jim z italstiny prekladal vystupy diagnostiky... proste super. a jak rikam, 155 je jedna z nejhorsich alf, takze fakt chapu, ze se ti alfa z mnoha duvodu libi, ale nerikej nikomu, ze je spolehliva...
matuS
obavam sa, ze teraz tu da magic prednasku, ze tie elektronicke suciastky dodava bosh a preto to vsetko neslo...
huml76:

1. AR 164 Q4 NEMÁ elektronicky řízený systém pohonu 4x4! Ten systém je pouze a výhradně mechanický a sestává z čelního mezinápravového diferenciálu Fergusson zavíraného viskospojkou s dvojicí dutých hřídelů a zadního mezinápravového diferenciálu TorSen. Z principu činnosti není možné, aby jedno zadní kolo z důvodu trakce blokovalo - TorSen neumožňuje blokování jednoho z kol. Tedy blokovat kolo v takovém případě může poloosa, ložisko nebo brzda, ale i tak by se zpomalování kola přenášelo na všechna kola.

2. k ustřelování podvozku se nemohu vyjádřit - v životě jsem to nezažil

3. na napínáku rozvoďáku se mají měnit těsnicí gumičky při každé výměně rozvodového řemene

4. problémy s ovladanim klimatizece se tykaly první generace 164, 2. generace (kam patřila Q4) už tento motorek Bosch se silonovým ozubením neměla. spojka kompresoru klimatizace BOSCH je shodná pro většinu vozů a opravdu odchází, ale to je stejné na MB, BMW, VW/Audi a dalších. To samé se týká čidel ABS fy Bosch

5. s německými tlumiči BOGE si myslím, že mám opravdu letité zkušenosti. V životě jsem nezažil a neslyšel, že by se nějak zablokovaly (to znamená co?). To by musela být závada na jejich řídící jednotce, ale pak dochází pouze k tomu, že nejdou přepnout z jednoho režimu do druhého. Jsou, pravda, drahé, ale není problém je za ca 150 Euro nechat v Itálii zrepasovat.

6. 155 Q4 a 164 Q4 nemají společného prakticky nic. Systém pohonu je jiný, je jiná elektronika, shodný je ten kompresor klimačky a princip činnosti tlumičů BOGE. Ale díky tomu, že elektronika i značná část elektroinstala není od firmy BOSCH, je to auto poměrně spolehlivé. Je to ale spíš Lancia, než AR...
zmulin
Z toho bych měl pochopit,že Huml prostě kecá,bo by některý poruchy ani nebyly možný 😲
Ted
ty ses fakt mimo a placas o vecech o kterych nic nevis.

ja mluvim vyhradne o AR 164 Q4, coz jak spravne uvadis je faceliftovany model, ale laskave nehodnot zavady na mym aute, ktery si v zivote nevidel...

klimatizace nefungovala zcela stejne jako u prvni generace

na kompresoru neodesla spojka (to sem rek kde??) ale vysypal se celej kompresor a musel jsem koupit novej

AR164 Q4 mela elektronicky rizeny pohon 4x4 tak se trochu srovnej... mimo jine se to projevovalo tak, ze pribrzdovala jednotliva kole podle trakce a pri vypadku jednoho z cidel ABS nefungoval pohon zadni napravy vubec!!!

tlumice se na zadni naprave se proste zablokovaly a to ne ve sportovni poloze, ale zcela. Protoze se Q4 vyrobilo strasne malo a mela zcela jinou zadni napravu, neexistovaly na ni tlumice jine a o moznosti je repasovat v Italii mi nikdo nerekl...

takze ze me prestan delat troubu a over si, co tady placas e😜erte
Ted
Problem is the high weight of 1660 kg and the 4WD system which used some power when it's working (electronically controlled).
Ted
[odkaz]
Podle mě tady někdo kecá, a nebo o Viscomaticu vůbec nic neví. To přibržďovaní kol se mi nezdá, proč by to někdo dělal, když TorSen sám o sobě už je samosvorný?Pitomost...Zapomínáš na ty diferenciály, mělo by to následek pro všechny 4 kola.

Elektronicky řízen od ECU byl tak možná elektromagnetický ventil regulující pohyb hydrostatického pístu v tý skříni spojky. Tím se dosahovalo změny vzádlenosti mezi vnitřními a vnějšími lamelamy( Připojenými právě na centrální kolo čelního diferenciálu a na skříň rozvodovky). Možná to chápu špatně, tak mě opravte..

Jedná se o čistě mechanický pohon 4x4. To, že po vyřazení ABS nefungovala zadní náprava se mi taky zdá jako nesmysl, to podle mě principielně nejde...možná, že by nefungoval ten hydrostatickej píst?Ale to by znamenalo jen eliminaci svorného účinku na centrálním diffu...

Neřikám, že jsi neměl uvedené problémy, ale připisuješ to zjevně něčemu jinému...
Ted
panove jsou e😜erti, ale hledat informace jim musim ja...

[odkaz]

Fifth time lucky? Twenty-one years after Alfa Romeo introduced its first 4x4 road car, it is rolling out another generation of all-wheel-drive technology this autumn. (The other four generations, if you're interested, were the 1983 33, the 1991 33 Permanent 4, the 1992 155 Q4 and the 1994 164 Q4. All these 4x4 systems were different.)

.....

In 1994 the range is completed with the showpiece 164 Quadrifoglio 4, combining the 3.0 V6 24v engine with a sophisticated permanent four-wheel drive system with active electronic traction control and a Getrag 6-speed gearbox.

uz vam sklaplo? je mi jedno, co si myslite, ja tim jezdil a rozhodne vim, jak to bylo. pri vypadku cidla ABS se proste pohon zadku odpojil a kontrola trakce za normalnich podminek pribrzdovala jednotliva kola...jak se pise vyse..

vic informaci u dojacka...
asi neumíš číst, ale tam se nic nepíše o přibrzďování kol...Nevím kde to pořád bereš, ale to je proste nesmysl, to by ses s TorSenem vzadu nehnul z místa...Tou kontrolou trakce se myslí zřejmě, ovládání lamel spojky..tzn. podle čidel ( to je ta elektronika) se lamely přibližovaly a oddalovaly a tím rozdělovaly celkový kroutící moment na obě nápravy..Já tam žádné přibržďování kol nevidím...

Nevim, co ti nakecali u dojacka( ty pitomci tam snad jeste nikdy nikomu nic dobre neporadili nebo dokonce opravili..nechapu)..ale odpojit pohon zadních kol proste u Q4 nejde...alespoň z mého pohledu.

Chápu ,že jsi stím jezdil, a měl si třeba popisované problémy, ale huml fifth times To neznamená, že to bylo zpusobeno tím co tu popisuješ..víc ti neřeknu, nejsem automechanik.

víc asi řekne magic, já o podobných závadách slyším poprvé v životě...
Ted
ja ti rikam, ze kola pribrzdovaly brzdy, podobne jako to dela ESP. ja to auto mel, jezdil jsem s nim a se systemem jsem mel nekolikrat problemy, takze vim jak fungoval. ty vychazis z informaci o svem aute, ktere melo system jiny a o 164 q4 nic nevis a dost mozna si ji ani nikdy nevidel nebot v cechach jsou vseho vsudy 2, co ja vim.

mimo jine ti muzu rict, ze pri drsne jizde smykem horely brzdy, nebot neustale krotili kola ve smyku...

najdi mi jedinou informaci, ktera potvrdi tvoji verzi 😊

jeste pred chvili jste tvrdili, ze elektronika to neridila, ted je to najednou mozny

a ze se nepribrzdovali kola ale lamely?? >😁 fakt dobry
Ted
a jestli ani tohle vam chytraci nezavre pusu...

ocekavam omluvu

Von diesem technischen Know-how profitierte auch die Allradversion des Alfa 164. Das von einem 231 PS starken V6-Zylinder motorisierte, damalige Flaggschiff von Alfa Romeo debütierte 1993 als Q4-Version. Als Schaltzentrale des Antriebssystems fungierte die mittlere Visco-Kupplung „Viscomatic“, eine Gemeinschaftsentwicklung von Alfa Romeo und Steyr-Puch. Um jederzeit eine optimale Antriebsverteilung zu gewährleisten, kommunizierte die Bordelektronik des Alfa 164 Q4 in Echtzeit mit Viscomatik, Motormanagement und ABS-Steuerung. Das System erfasste und berücksichtigte unentwegt unterschiedlichste Parameter: von der Geschwindigkeit über den Lenkeinschlagwinkel bis hin zur Schlupfdifferenz zwischen einzelnen Rädern sowie das Gesamtantriebsmoment. Das selbstsperrende Torsen-Differential an der Hinterachse verbesserte nochmals die Traktion und verlieh der ebenso repräsentativen wie sportlichen Limousine speziell auf kurvenreichen Strecken ein überraschend agiles Handling.
Ted
[odkaz]
Ted
a pokud znas nekoho se 164 Q4, rekni mu, at zkusi vyndat pojistku ABS a ze je bez pohonu zadni napravy pozna velmi snadno pri prvnim rozjezdu...
huml76: no a už tušíme, kde je problém. opět to bude v servisu. Jediný, co je řízený elektronicky je šktricí klapka a pojistnej ventil, kterej je tam pro případ zablokování všech kol. V ČR nejsou 164 Q4 dvě, ale mnohem víc.

netvrdím, že popis tvých závad je výmyslem, jen jsi jediný na světě, kterému se stalo to, že se "zablokovaly" tlumiče - tomuto pojmu stále nerozumím, nevím, co je "zablokovaný" tlumič.

Že tam Bosch dokázal spáchat takový zvěrstva, že auto po 5 letech provozu vůbec nejelo a žralo jako kráva, že to nemělo pravidelný chod, že byl problém s kompresorem klimatizace a že se musel občas vyměnit doběhovej senzor na stěračích je fakt. Že byly brzdy na to auto slabý není nic novýho. Občas se stalo, že po cca 250.000 km po našich solných tankodromech začala týct celá skříň převodovky a rozvodovky a musela se přetěsňovat. Na to všechno říkám ano - to jsou typické problémy 164 Q4.

Ale jestli na tom autě bylo něco skvělýho, bylo to řízení, zadní náprava, odpružení a trakce - tedy přesně to, na co ty tady nadáváš. A to mi přijde minimálně divný.

Netvrdím, že to co píšeš není pravda a že se to nestalo. To nemůžu vědět. Ale není to prostě normální, toť vše. Mám prostě pocit, že to byla nějaká těžká bojovka...
matuS
huml76: no a už tušíme, kde je problém. opět to bude v servisu. Jediný

vlastne ano, vlastne ta alfa/fiat, to su naozaj vynimocne auta. Sedia na ceste lepsie ako ine, tahaju lepsie ako ine, spotrebu maju nizsie ako ine. A to ze sa kazia, to vobec nieje chyba auta. Je to chyba bosha, servisov, zlych ciest, pocasia, kamienkov, nacistov a komunistov....
Ted
tu opravdu neumis cist, nebo nechapes ani radek z toho nemeckyho testu...

at si nekdo z tvych znamych vynda tu pojistku abs a bude jasno
Ted
a jak sis moh precist, Q4 ma Viscomatic, coz je zcela jinej system nez v jakykoli jiny alfe, co sem pletes skrtici klapku?? ja tady uvadim oficialni udaje a ty jen placas...
Ted
jo rizeni bylo fakt super... tezka velka limuzina v zatackach naprostej prumer a ze mela dobrou trakci, kdyz zrovna 4x4 fungovalo, neni snad zadny prekvapeni. a jestli ti pripada prumerna spotreba 14 litru jako moc, tak si precti jakejkoli test 3litrovy ctyrkolky od alfy v soucasnosti...
TAk nevim no..viscomatic mela Delta, (dedra?), 155Q4,164Q4...rozdil je u te 164 jen v tom, že ten čelní diferenciál s viscou jsou u zadní nápravy, kdežto např. u delty to bylo všechno v jednom ve předu...
Ten text sem rychle prolít, ted nemám cas...ale nezdá se mi, že by tam psali cokoli o pribržďování...
Jestli ono se tam nepřibržďuje něco trošku jiného ...:

(aneb není kolo jako kolo a není brzda jako brzda 😄 )

Viscomatic : "Jeho princíp spočíva v tom, že jedna náprava vozidla sa poháňa priamo motorom, zatiaľ čo pohon druhej nápravy ide cez viskóznu spojku, v ktorej sa môže meniť prenos krútiaceho momentu. Viskózna spojka tu hrá vlastne úlohu plynulo regulovateľnej brzdy , ktorej účinok sa riadi prítlakom piesta ovládaného tlakovým olejom z jednej aj druhej strany. (A to právě řídí ta elektronika)Krútiaci moment sa môže plne prenášať na zadnú nápravu iba vtedy, keď viskózna spojka celkom zabrzdí planétové koleso (a k tomu dojde jen funguje-li elektronika). Ak sa viskózna spojka úplne odbrzdí (např. protože se elektronika z nějakéhjo důvodu vyřadí) , planétové koleso sa začne voľne otáčať a prenos krútiaceho momentu na zadnú nápravu sa preruší. "

zdroj: [odkaz]

Pochopitelně, když elektronika detekuje nějakou chybu , tak přejde do bezpečného stavu - tzn. do ničeho se nemontuje a tím pádem ani nebrzdí planetové kolo a tak nedochází k přenosu výkonu na zadní nápravu. Stejně tak když vyndáš pojistku, která buď systém rovnou vypne nebo kvůli zajištění bezpečnosti systém odpojí, tak je jasné, že systém nebude planetové kolo přibržďovat.

Pokud se nepletu tak přibržďování jednotlivých kol přišlo až s ESP, protože abys to mohl použít, tak musíš mít v autě ruchlé akcelerometry a rychlou elektroniku. Kontrola trakce bývá spíš to, že je-li detekován prokluz nějakého kola, tak se druhému kolu stejné nápravy sníží kroutící moment (ubere se plyn) tak, aby se předešlo vychýlení vozidla ze směru. No a když máš pohon 4x4, tak ještě můžeš regulovat moment který jde na přední a zadní nápravu a to je tak všechno. Řízení trakce neznamená přibržďováním kol - myslíme-li kolem to, na čem je pneumatika a přibržďováním to, že čelisti přimáčknou brzdové destičky na kotouč/buben/ráfek ... 😉

P.S. O Alfe nic nevím, tak mě když tak kamenujtes citem 😁
Ted
dekuju ti nacelniku, ze ses me castecne zastal...

takze odpojeni pohonu zadni napravy diky elektronice mame vyreseno.

klasicky ASR pribrzduje kola, v lepsi verzi i snizuje vykon motoru. o tom snad taky nebude spor. AR164 Q4 mela elektronicky rizeny rozdelovani vykonu mezi napravama + na kazdym kole fungovalo ASR a k tomu se jeste pridavalo snizeni vykonu, bylo-li treba. Neslo tedy o stabilizaci typu ESP, protoze nebyly vyhodnocovany zadny pricni zrychleni apod. bezpecne se to dalo poznat podle toho, ze pribrzdovani jednotlivych kol bylo doprovazeno klasickym abs zvukem a nebylo plynule, ale trhave.
Ted
presne tak, cela diskuze se rozjela kvuli tomu, ze tady vlastnici historickych modelu alfy doporucujou alfu jako dobry a spolehlivy auto.

a to je proste zverstvo. vetsina nadsencu do aut si alfu jednou stejne koupi, ale z 99% je to vzdycky alfa posledni.
Mám GTV z roku 1985, jezdím s ním na různé akce, chaty, výlety, dovolený atd o víkendech, letos najeto asi 9000km. Nepotkala mě jediná závada, jen sem po průjezdu kaluží jel na tři válce asi 5km, někam se dostala voda. Za tou kaluží stálo fako a fabie a dál už nejeli, protože jim to zdechlo definitivně. Vlastnil jsem AR75, kterou předchozí majitel totálně huntoval a nedal jí ani pětikorunu na servis a přesto to auto se mnou ještě dlouho vydrželo a věřte, že mě určitě nebaví jezdit s něčím co by se mělo denně s*át.... 75ka mě utvrdila, že téhle značce budu věrnej. Zatím ovšem vyhledávám jen ty starší modely, ty jsou opravdu pro radost. Pokukuju po Spiderovi zrovna >😒]
Spidera muzu jedine doporucit....😊 (se svym AR Spider 1999, 2,0TS nemam zadny problem...pouzivam jen od dubna do rijna, jinak garaz)
huml76: musím se ti omluvit - skutečně je to tak, jak píšeš. V prodejních materiálech sice AR prezentuje i řez mezinápravovým a zadním difem, o elektronickém řízení tam nic není. Ale protože červíček hlodal (k čemu jsou vzadu ty tlustý hadice, když to má normální celonáplň?), šel jsem do manuálu a hledal čerpadlo - a našel! Je u motoru, proto na dotyčných materiálech vůbec nefiguruje. Přiznám se zcela otevřeně, že o jeho existenci jsem neměl ani páru, což je těžká ostuda.

Klasický mechanický systém je tedy opravdu doplněn o elektrickou regulaci tlaku oleje ve viskospojce na základě čidel ABS (ŘJ je umístěna ve středové konzoli auta). Dokonce jsem psal i staršímu a zkušenějšímu kolegovi do I s dotazem, jak je to s funkčností a problémem možného blokování kola. Nad blokováním kola tedy vyslovil stejný závěr - muselo by minimálně blokovat i kolo druhé a v životě se s tím nesetkal, nicméně občas se setkal s tím, že nejenže docházelo k úniku náplní, jak jsem psal, ale zná i případ, kdy odešlo čerpadlo v ceně 850 Euro a jednou zaznamenal i poruchu řídící elektroniky, která byla obtížně diagnostikovatelná. Oba případy prý byly vyřešeny vyřazením systému a ve spojce byl nastaven konstantní tlak.

jinak o nadřazenosti AR proti zbytku světa je to totální nesmysl. Ty auťáky bývaly trochu ovladatelnější než většina konkurence za srovnatelnou cenu. Jsou na světě podstatně lepší auta, ale většinou stávaly víc peněz. Od vrcholných verzí 156 to ale už neplatí - zatímco 147 GTA byla ještě za rozumnou cenu, za 156 GTA bych ty prachy v životě nedal, když za míň je nový Lancer Evo IX! Že na jednotlivých modelech AR byly a jsou problémy nemá smysl zastírat a popíráním bychom se dostali na úrověň zaslepených a oportunistických příznivců BMW. Je ale zvláštní, že u nás, v Německu a dalších germanofilních zemích mají ta auta problémy, které se jinde vůbec nevyskytují. Neumím přesně říct, čím to je, asi to bude souhrn více faktorů, ale sám za sebe můžu říct, že když jsem přestal navštěvovat autorizované servisy Alfa Romeo, bylo po problémech. Ve starších příspěvcích jsem i konkrétně psal o co se jednalo a byly to fatální průsery servisu. Jinými slovy - Alfa není žádnej extra držák a není to ani jejím účelem. Ale story o tom, jakej je to extrasráč šíří většinou ti, kdož ji nikdy neměli a nic o tom nevědí. srovnáme-li srovnatelný, je to v některých verzích vysloveně nadprůměr (JTS, V6), v některých průměr (JTD) a někdy těžkej průser (TS 16v). Málokdy se stává, že si někdo koupí AR a je to jeho poslední - spíš naopak, většinou ho ten bacil nepustí, ale samožřejmě neplatí to evidentně vždycky.
Ted
za tenhle prispevek smekam...

uznat jakoukoli chybu umi v cechach malokdo.

Taky nechci tvrdit, ze alfa je nejhorsi na svete. jenom mi proste prislo jako nesmysl srovnavat 166 a MB E...

moje 164 byla proste maloseriovy nedotazeny auto za nesmyslny penize. a servisy bohuzel staly za prd. problem je, ze kdyz mas auto o kterym nikdo moc nevi a mas specifickej problem, hleda se spatne i pomoc.

Na druhou stranu 164 porad vychazela ze staryho auta a premira elektronika byla tim hlavnim problemem...

porad se mi alfy libej, ale kdyz se pak podivam na novou 147 a srovnam ji s koncernovym autem, porad vidim to problematicky zpracovani a nemluvim ted o interieru jako ve vsech testech...

proste alfy jsou krasny auta ale vyzadujou peci a na tu spousta lidi proste nema cas. navic se tady bavime o ojetejch... 😞

a tam je vzdycky problem, jakej srdcar s tim jezdil predtim a jak a kolik pece tomu venoval...

ale jeste jednou smekam...
U toho systému jsem vycházel z materiálů, který jsme používali a kde prostě nic o čerpadle nebylo. Jedná se zřejmě o ty samý materiály z jakých vycházel i luckash. Ono tam principiálně ani není nutný, výrobci šlo zřejmě o to, aby se to auto při prudkým brzdění na rovině nešprajcoval zadek tak, jako na 155 Q4 nebo Lanciích. Přeci jen to není závoďák, ale luxusní limuzína. Nebýt těch hadic, který vím, že tekly, hádal bych se doteď...

I když jsem s tím autem něco najezdil, přišlo mi natolik nezajímavý, že jsem dál na něm nic neštudoval. Mea culpa. Ale jak říkám, 3 kámoši to mají a jediný - zato podstatný problém - je obrovská ztráta výkonu (mechanické díly bez známky opotřebení - komprese o.k.) a naopak nárůst spotřeby (taky se divili, že mají aktivní střední špéru). Vymlácený ramena, rozsolený silentbloky, rezavějící výfuk a další věci jsou společný všem autům týhle kategorie a je fuk, jaká je to značka. Záleží víc na majiteli. Majitelům MB nebo BMW to možná míň vadí, protože to neslyšej (jsou přeci jen líp odhlučněný). Většina ostatních závad se jmenuje Bosch a to je zase stejný u Audi, MB, BMW, atd. - když to vezmu na osciloskop, ani jedno auto nebude o.k. Když najdu jedno, který bude mít dobrej debimetr (nad 150.000 by to byla velká náhoda), bude v háji lambda, nebo obohacovací okruh, nebo rezistor klapky, nebo... Nevím, odkud tvoje auto bylo, ale mám pocit, že to byl zrovna velmi smutnej kousek. Jenomže servis AR je pořád podstatně lacinější než servis MB, takže i kdybych s tím autem měl jet jednou za x let do Itálie, kde ho (dle mých zkušeností) vyléčí za hoďku, vyplatí se. Nechápu jen, proč AR nepoužívá jiný systémy jako třeba sestřička Lancia (Hitachi, Weber).

Takže mi zbývá jen nepodstatný procento specifických závad, který jsou krom TS 16v skoro zanedbatelný. Pokud se kus "nevydaří", ale to se stává i Japoncům (i když Fiat jich "umí" nějak nápadně dost).

U toho zpracování nějak nevím o čem je řeč (hovořím o mechanických funkčních dílech, design a interiér mě na autě naprosto nezajímají), já mám pocit přesně opačnej - cokoliv vytáhnu z AR je předimenzovaný, vymakaný a dost přesný a cokoliv vytáhnu z auta made in Germany je jak dětská hračka s neobrobenejma nálitkama od formy. A to nehovořím o tom, že v D je to přidělaný 2 šroubečkama z obyčejný oceli, kdežto Ital musí i čidlo tlaku vážící 7g přidělat 4 šroubama M5 se stoupáním 1,25 a musí to být minimálně 8. pevnostní třída...Nýtovaný diferáky a další podobný německý zvěrstva se v I naštěstí zatím nenosí. Čestnou výjimkou je TS 16v, to aby výjimka potvrzovala pravidlo (sranda je, že JTS má úplně stejnou právě kliku, lágry i olejový čerpadlo a žádný zadírání kliky se tam nekoná - inu, jsou věci mezi nebem a zemí). Tak nevím...

Co se týká ojetiny, už jsem tu mockrát psal, že doporučuju dovoz z I. V ČR se většinou Alfa prodává v okamžiku, kdy je na ní buď zásadní - u nás neopravitelnej problém nebo suma všech oprav dosahuje alespoň 1/3 ceny vozu.
zmulin
Ta Tvoje averze vůči TS 16V je z poznatků v naší republice,nebo ses po tom pídil dál?

Já bych rozhodně velkou část těchhle "problémáků" připsal oťukanejm dovozům kde byla oprava na hranici prznění.Ostatně tohle se děje u všech značek,protože většině dovozců v rámci výdělku,kterej je závislej zas na tom jak opravit co největší vrak za co nejmíň asi nic v cestě nestojí.

Zrovna TS jsou celkem citlivý motory a pokud se tam neudělá všecko jak má,tak končej vcelku záhy...
To jsou teda věci. Takže 155 a Delta tam to čerpadlo nemají?Zajímavé...Stejně mi ale nějak uchází smysl, akorát další kila navíc? Tož huml76 přijmi i mou omluvu. Člověk nesmí být za žádnou cenu nikdy suveréní. Tato debata budiž toho důkazem....

"a to je proste zverstvo. vetsina nadsencu do aut si alfu jednou stejne koupi, ale z 99% je to vzdycky alfa posledni."

Myslím, že ta procentuální část je přesně opačně. Problém je v tom, že většina lidi na internetu vychází z www.autorecenze.cz, kde je pár příspěvků, kterých se lidé chytají. Já si to moc nedovedu vysvětlit, protože kromě náchylnosti italů na české silnice, a pár chronických závad ( ale která značka je nemá?) jsou Alfy Romeo podle mého názoru v průměru. Jde o to, že já nelezu se šuplérou po interiéru a neměřím spáry a nezapisuju si kdy a kde co vrzlo. Je mi na druhou stranu docela jedno, co si lidi o autech myslejí, a jaká která značka má pověst. Na tom nezáleží...

Teď o víkendu jsem měl možnost vyzkoušet na pár desítek kilometrů alfu GT. Konečně tedy 2.0 JTS a musím říct, že oproti TS značnej pokrok. Ten motor je super! Tahá odspoda jak diesl, a přitom ve vyších otáčkách to je peklo. Jen zvuk mi nepřipadal moc příjemný (starej TS to byla pila). Dojem teda kazila docela spotřeba, která po městě + venkov byla přes 10l. Ikdyž je fakt že sem to moc nešetřil. Jendnoznačně ten motor postrádá šestku. Při 130km/h točí 4000ot. ! To je jako 1.6TS a to mi přijde dost hrozný. Trochu jsem se bál zatáček ( je to divný, ale zadní náprava se mi zdá nějaká jiná než u 156,147. možná se pletu, není to uplně mé hobby, ale vypadá to jen na vzpěru McPhearson?Takže už ne delta z roku 1979? >😁 ). Ale naštěstí , až na pocitově velký naklánění v oblouku byly jízdní vlastnosti super! Limit jsem ani nedohlédl, a přesto jsem jel tak o 15km/h rychleji než se 147 (to ale může být způsobeno 17ti palcovými koly, a hlavně už musím něco udělat s tou geometrii, píská mi to jako o život 😄. Takže GT max. spokojenost. Uvidíme co provedou soudruzi z itálie s těmi samosvornými diff, který tam chtějí strkat. 3.2V6 by pro mě v budoucnu mohla být jasná volba. (až cena ojetin trochu klesne). Jako coupe rozhodně lepší volba než Brera. Techniku bych mezi těmito auty proměnil. Protože Brera se mi jevila jako rychlý coupe na dálnice, kdežto GT jako relativně sportovní. Přitom prostorově je Brera na dlouhé cestování uplně naprd a GT naopak má docela obstojný kufr a mnoho místa na zadních sedačkách.

[odkaz]

Jen taková poznámka. TorSen jak tam píší, to opravdu nebude....
zmulin: to není averze, jen varování před nákupem ojetiny. U nového bych neviděl zásadní problém, poku😜 1. používat vysokoteplotní olej 10W-60 a ne 10W-40 jak je psáno výrobcem a 2. fyzicky kontrolovat po každých cca 5.000 km olej, alespoň pokud je to nové. Pak není co řešit.

I když se závady vyskytují v germanofilních zemích u vysokého procenta aut, zatímco v jižních zemích se vyskytují zhruba průměrně jako u jiných značek, jedná se vždy o motory do 150.000. Nejfrekventovanější je to kolem 70.000 km, nad 100.000 km se závada objevuje méně a nad 150.000 prakticky vůbec. Moc mě to mrzí, 8v TwinSpark z roku 1987 byl prostě bomba a v modelu Alfa 75 to byl na tehdejší dobu obrovský skok vpřed.

luckash: Delta nebo 155 Q4 nemají žádnou aktivní středovou špéru, ale jen viskospojku s konstantním tlakem. Nevím, jak tomu je u 155 GTA, ale o té asi nemá smysl vůbec hovořit. U té 164 nejde o kila, ale hlavně o to, aby při brzdění (hlavně v oblouku) nebylo auto nervózní jako jsou ty s konstantním tlakem viskospojky. S Integralou z ryxchlosti nad 180 km/h v oblouku prostě nezabrzdíš, aniž bys při tom necvičil jako atlet.).
zmulin
Když už jsme u těch motorů:Má 2.0 JTS samostavěcí ventily,nebo se to seřizuje manuálně?
Předpokládám, že jsou tam hydroštely.
magic: ahoj, nemáš nějaký typ na někoho, kdo u nás AR umí?
matuS
Nevím, odkud tvoje auto bylo, ale mám pocit, že to byl zrovna velmi smutnej kousek. Jenomže servis AR je pořád podstatně lacinější než servis MB, takže i kdybych s tím autem měl jet jednou za x let do Itálie, kde ho (dle mých zkušeností) vyléčí za hoďku, vyplatí se.

to mi chces povedat, ze je lacnejsie stravit 3 dni v taliansku a tam servisovat auto ako servisovat MB vo svojom servise?

Kde je smajlik tukania na celo?

To akoze mam chodit servisovat auto 1500km daleko? A to je nejaky extra special, nieco vynimocne? Doboha ved je to len obycajne seriove auto! Taketo rady su fakt pekne na***!
No nejsou na***..ale chce to kousek toho italskýho srdíčka. Dá se to spojit s příjemnou dovolenou atd. Do severní itálie to je 500km...Jasně, že člověk si musí doma umět vyměnit alespoň žárovky, jinak to nemá smysl o tom uvažovat. Magic je na tom asi trochu jinak no...ale zas tak blbej nápad to není. Já osobně jezdím do itálie každou chvíli, ale mam tu "smůlu", že mám pokaždý auto v pořádku, tak není co servisovat 😉
Ted
ono taky s rozbitym autem se do italie vydas tezko... 😁

ale super napad, staci objednat odtah... to clovek usetri.

skvely reseni pro ty, kteri si chteji koupit ojetou alfu. 😊
zmulin
Já jsem sice hrdým majitelem Alfy,ale servisovat jí v Itálii by mě ani nenapadlo.To jako třeba v Trentu uměj vyměnit olej,nebo filtry líp než třeba u nás v Litoměřicích ve Fiatu ? :roll:
Ne, ale v ČR jsem kdysi dávno objel asi 10 servisů a jiných všeumělů, kteří všichni uměli zaručeně seštelovat dvoukarburátorový auto. Pak jsem to v Brescii nechal udělat jednoho tamního řadovýho mechanika, a auto šlo po půl hodně jak švýcarský hodinky.

Nejdřív tu někdo brečí nad tím, že měl na autě samý záhadný a neopravitelný závady a pak ví zcela určitě, že je nesmysl to odvýzt někam, kde to umějí spravovat.
Ted
ONO JDE SPIS O TO, ZE NEBUDU NIKOMU DOPORUCOVAT AUTO, KTERY TADY NEMA SERVIS, ZE?
zmulin
V podstatě má,dyk říkam že Fiat je přeci skoro to samý.
Psal jsem výslovně:

"dokud jsem využíval služeb autorizovaného servisu Alfy Romeo, byly s těmi auty problémy. Od té doby, co tomu tak není, problémy nejsou. Auta kupuji ojetá a už snad a jen výhradně v Itálii."

Tím jako někomu doporučuju auto, který tu nemá servis, jo?
Ted
fajn, pokud tedy alfu nikomu nedoporucujes, mimo jine, protoze mistni servisy nejsou schopny auto servisovat, tak nemame zadnej spor! 😊
zmulin
Stejně jako není problém vyservisovat VW ve Škodovce,tak nebude problém u Fiatu.V dnešní době se už tolik jako dřív technicky neliší. 😉
zmuslin: obávám se, že v tomto musím dát za pravdu humlovi. V servisu Fiat ti toho moc nevyřeší. Právě většina servisů Ar vycházela z tohoto předpokladu a výsledky jsou bohužel katastrofální.

huml76: na druhé straně, stejné problémy jako u AR jsem zažil na MB nebo BMW, podstatně horší a mnohem frekventovanější u Audi. Takže čistě z tohoto hlediska by člověk musel kupovat jen Škodovky...
zmulin
Katastrofální výsledky čeho,prosimtě?

Já bych v tom takovej problém neviděl.Navíc běžnym servisem rozumim výměnu náplní a filtrů,svíček,kotoučů,nebo brzdovýho obložení.Občasný umazání chyby,pokud se kuli nějaký blbosti objeví,až na to přijde,tak rozvody atd.atd.Na tom bych neviděl nic výjimečnýho.
Tak jednak i ty rozvody dokázali ve značkovým servisu 2x zkurvit (jednou na 75 V6 - kde je motor podélně(!!!) a jednou na Deltě Integrale). Za druhý - elektronika Bosch Motronic na většině aut časem začne zlobit. Ty máš prostě kliku, že JTS ZATÍM na žádný problémy netrpí, ale projdi si diskuzi Alfa Romeo a je to 1000+1 stížnost na Motronic. Auta po celkem krátký době provozu začnou chlastat, přestanou jet, začnou cukat, jít nepravidelně, klepat a drnčet jak ropák. To poslední má na svědomí většinou variátor, takže za to Motronic nemůže. Ale z 5 testovaných 156 TS 16v (vše 1.8 a 2.0) na osciloskopu nebyla v pořádku ani jedna. 3 měly v * debimetr, 2 lambdu, 1 lambdu na mezních hodnotách, 2 rezistor na klapce, atd.

Z toho neplyne, že Alfa je šmejd, ale Bosch je *, protože stejný výsledky mají i Audi, MB a BMW. Jen mám pocit, že u mnoha německých modelů se ty závady tolik neprojevují (jakoby některý motorizace na ně nebyly tak náchylný. Je to asi tím, že nejsou tak přesný nebo se s tím počítá). Nakonec - stačí si jen vyhledat svolávací akce těchto výrobců - drtivá většina jsou závady systémů Bosch a v mnoha případech se doporučuje s těmi auty vůbec nejezdit (uváděl jsem ve starších příspěvcích, týkalo se tuším exových BMW a některých Cayenne).

V životě jsem něco takovýho nezažil na Marelli nebo Hitachi - tam je nejčastější závadou motormanagementu zpuchřelá hadička nebo vypadlý konektor...

U JTS zatím nevím o nějaké chronické závadě (což neznamená, že není), ale Fiat se celkově zase vrací k Marelli (jejíž významnou část akcií před lety prodali). Osobně moc nechápu, co je ke spolupráci s Boschem vlastně nutí, ale do toho nevidím.
matuS
Osobně moc nechápu, co je ke spolupráci s Boschem vlastně nutí, ale do toho nevidím.

peniaze hybu svetom