Ak ľudia s čistým mesačným príjmom 450€ zlátajú a zaplatia auto za 10 000€ myslím, že pre Vás auto za 25 000 nemôže byť problém...
Keď som kupoval pred rokmi auto v strednej triede v plnej výbave a najsilnejším benz. motorom tiež v hotovosti, predajca sa čudoval a hovoril mi, že 99% takto nakonfigurovaných áut sa predáva na firmy a na lízíng.
Až vtedy mi trklo, že niečo robím zle >😁
Dnes už mám tiež firmu a pochopil som ako svet funguje, žiaľbohu neskoro :-!
Také auto v pohode uživíš, ak si napísal pravdu, ale robíš blbosť 😉
Až vtedy mi trklo, že niečo robím zle >😁
Dnes už mám tiež firmu a pochopil som ako svet funguje, žiaľbohu neskoro :-!
Také auto v pohode uživíš, ak si napísal pravdu, ale robíš blbosť 😉
nechces radsej pouvazovat o zmene na mpv? podla mna mpv kanibalizuju strednu triedu, davaju minimalne rovnako priestoru a rovnaku vybavu za nizsiu cenu.
Aj ked koncern na poli mpv podla mna prehrava a tu sa klames sam seba ked sa zameriavas iba nan, ved za 25000eur mas Smax bussiness X s 103kw 2,0tdci motorom, alebo za 24000 1,6 ecoboost (nemusime sa snad hadat, ze je lepsi ako 1,4tsi)
[odkaz]
Aj ked koncern na poli mpv podla mna prehrava a tu sa klames sam seba ked sa zameriavas iba nan, ved za 25000eur mas Smax bussiness X s 103kw 2,0tdci motorom, alebo za 24000 1,6 ecoboost (nemusime sa snad hadat, ze je lepsi ako 1,4tsi)
[odkaz]
Na jedno dieťa ten SuperB v prepychu stačí.
Pri dvoch deťoch by som už začal uvažovať nad MPV, lebo 2 sedačky sa dozadu zmestia ale občas si treba ísť k deťom dozadu sadnúť a to je už problém.
A pri troch a viac deťoch je už MPV alebo full size SUV nutnosť a tiež 7 miest.
Samozrejme, je to luxus, pri veľkej skromnosti sa s tromi deťmi naskladáš aj do Fábie a prejdeš na dovolenku do Chorvátska :-!
Pri dvoch deťoch by som už začal uvažovať nad MPV, lebo 2 sedačky sa dozadu zmestia ale občas si treba ísť k deťom dozadu sadnúť a to je už problém.
A pri troch a viac deťoch je už MPV alebo full size SUV nutnosť a tiež 7 miest.
Samozrejme, je to luxus, pri veľkej skromnosti sa s tromi deťmi naskladáš aj do Fábie a prejdeš na dovolenku do Chorvátska :-!
S-max bol jeden s favoritov pri prvotných úvahách: top dizajn, výborný pomer úžitkovosť/veľkosť/cena - ale!
Na MPV sa naozaj necítim - v pláne je len jedno dieťa. To by som len jazdil so vzduchom 😄
Na MPV sa naozaj necítim - v pláne je len jedno dieťa. To by som len jazdil so vzduchom 😄
a to je prave ten problem. KAzdy MPV berie ako rodinne auto, to ze okrem priestoru ponuka aj lepsiu bezpecnost, vyssi rozhlad na cestu, lepsi komfort nastupovania/vystupovania atd, to uz nikto neberie. Proste mpv kazdy skatulkuje ako rodinne auto a ked nemam tri deti tak mpv nie. Ja praveze nevidim najmensi dovod neist do mpv, ved ten vzduch , ktory clovek vozi nic nestoji, ci ano? Prave naopak, je to pekny bonus mat dva a pol kubika k dispozicii ked ho potrebujem, ci nie?
plánujem kupit rodinné auto (combi) - podmienkou je, aby patrilo do koncernu VW.
Mojím favoritom je Superb Combi 1.4 TSI. Podla konfiguratoru mi vyjde cena cca 25000 EUR (630 000 CZK). Zárobok mam 2300 - 3000 EUR (58000 - 75500 CZK) mesačne.
Nie je to moc maly príjem na take auto? Keby neboli Oktavia combi, Golf combi, Altea XL dosluhujúce modely tak to moc neriešim a idem do nich.
Poradte.
Vďaka
Jestli je to z uspořených peněz, nejsou jiné dluhy a zbyde dost velká rezerva, tak proč ne. Ale dá se koupit i levnější auto a tím snížit riziko nedostatku peněz v budoucnu (riziko neočekáváných výdajů nebo výpadku příjmů). Lidi mají různý vztah k riziku, někdo jede na hraně, někdo radši s rezervou. Auto může být životní modlou někoho a přitom spotřebním zbožím pro jiného, protože má i jiné zájmy (rodina, jiné koníčky) a s nimi spojené výdaje.
Při výběru auta lze snadno podlehnout lákání prodejců na cool vlastnosti, které využijete jen párkrát a pak zjistíte, že jsou nepraktické a nebudete je používat.
Pozor na to, že cena auta je jen část nákladů. Spočítejte si spotřebu paliva na pár let dopředu, cenu oprav (dá se odhadnout u výrobců kteří mají kompletní servisní smlouvy na webu nebo z ceny operativního leasingu auta), pojištění (řádově 20000 CZK/rok a víc s malusem až ho manželka nabourá nebo až vám ho opakovaně vykradou), další dovýbavu (škodovky se dost kradou, takže nějaké přídavné zabezpečení). Pojišťovny při krádeži vyplatí jen zbytkovou hodnotu, která se ale odhaduje nevýhodným způsobem z tržní ceny (nevýhodným, protože na trhu jsou víc zastoupená problémová auta a kupci to očekávají).
Zkuste si představit jak svých 600 či 700 tisíc neparkujete v bance, ale venku na ulici. Budete mít klidné spaní?
Superb může být stejně dosluhující model jako je Octavia, jen se spožděním pár měsíců. Naopak nové modely hrozí novými problémy, které se teprve budou ladit na zákaznících a budou se navíc ze začátku prodávat za vyšší cenu.
Čo sa týka kúpy bola by cash (plus rezerva na nepredvídateľné situácie v domácnosti je dostatočná). Ale keďže som zástancom hesla: „Človek sa má prikrývať takou perinou na akú má.“ , tak sa mi zdala táto cena za auto prestrelená. No ale čo už, mám pre tento model slabosť
Ale aby som to zhrnul😒br />
V podstate niečo v tomto zmysle som chcel počuť, nakoľko aj keď autá milujem, predsa len je to spotrebný statok, ktorý by nemal nejako extra zaťažovať rodinný rozpočet (ako aj kúpa tak aj prevádzka).
PS: začína sa hovoriť o facelifte Suberba – takže nová generácia (III) je ešte v nedohľadne.
Nakoľko sme mali so známym pred časom zaujímavú debatu na túto tému, predsa len by na zaujímal koľko-násobok mesačného príjmu ľudia investujú do kúpy auta.
Osobně bych poradil vzít měsíční příjem, odečíst všechny obvyklé výdaje, stanovit si nějakou rezervu kolich chcete uspořit aby jste získal představu kolik zůstane na provoz auta. Ten se dá taky relativně dobře propočíst přes online kalkulačky pojištění, obvyklé servisní náklady, spotřebu phm a očekávaný měsíční nájezd km. Pokud se do této mezery vejdete s provozními náklady,a ještě uspoříte tolik co považujete za vhodné, tak bych se v případě koupě za cash na podíl ceny vozu k příjmu tolik neohlížel.
Superb je mimochodem dobrá rodinná volba. Ale pokud toho více najezdíte na delších trasách nebo se pochybujete více na dálnicích, doporučil bych buďto větší benzínový motor nebo zvážit volbu dieslu.
Zjednodušene som to bral, že na mesačnú „réžiu“ domácnosti (2 osoby + pes) stačí príjem mojej drahej – čiže môj príjem (mínus dane, odvody) je prebytok.
Veľkou otázkou je, že plánujeme 1. dieťa a naozaj nemám predstavu ako tento fakt načrie do rodinného rozpočtu - preto aj tie pochybnosti.
Čo sa týka voľby motora tak ročne najazdím max. 15000 km, z toho 80% po diaľnici 130km/h (max 140). Pri výbere sa snažím rozhodovať racionálne, už niekoľko dní pozerám fóra a pod. a podľa majiteľov konkrétneho modelu to bohato stačí.
V kazdom pripade pre zamestnaca nevidim dovod si kupovat take auto - ale to uz je velmi subjektivna zalezitost 😄
Čo sa týka motora tak mi je jasne, že je to na hranici ale na tých 10 000 - 12 000 km ročne po diaľnici je to OK!
Plus do nejakeho roka by som chcel premiestniť svoje podnikanie a to by už boli len mestské jazdy.
Ale dakujem 😄
P.S.: Stavil by som neviemčo, že "Dannci" je z Bratislavy >😁 ... Tam sa zvyknú "riešiť" takéto "problémy", ale postihnutých som už zaregistroval aj v Nitre >😁 .
Plus, určite nechcem aby som potom prevádzkovými nákladmi zbytočne zaťažoval rodinné financie. Auto má slúžiť mne a nie ja jemu!
A keď som si neni istý ohľadne kúpy, prečo by som sa nespýtal?!
PS: Svoju stávku by si prehral - som z malého mesta na strednom Slovensku - to je čo?!