0
Dobrý den, mám nabídku na koupi výše uvedeného vozidla škoda Fabia 1,4 16V 74KW do provozu 2001 3 měsíc, výroba dle VIN v roce 2000. Výbava Elegance. Děkuji za jakékoliv informace, zkušenosti a postřehy. Děkuji. 😊
0
Bude to nejspíš žrát olej.
Arnold Hackel
0
pravděpodobně budeš ze začátku zaskočený pocitem nedostatečného výkonu. Největší zásluhu na tomto osobně přisuzuju elektronickému pedálu plynu, - největšímu omylu 21.století. V případě Škodovek to ale platí dvojnásob! Motor sám o sobě je v nízkých otáčkách trochu nerozhodný , ale nahoře zabírá velice solidně. Jeho zvuk je proti tříválcovému skoromotoru téměř sametový a spotřeba dosahuje asi 7 L. Jízdní vlastnosti jsou u této kombinace lepší než u 1.9 sdi/tdi- které jsou příliš těžké na předek. Konkrétně tento motor má základní palivo natural 98, na 95 ale můžeš bez problémů jezdit ( dělá to většina)
Pánové velice děkuji za postřehy. Až se stanu spokojeným ,snad, zákazníkem automobilky Škoda dám Vám vědět.
No tak motor 1.4 16V/74kw není nic moc. Obecně bych doporučil 1.4 16V/55kw.Motor 74kw není zrovna nejlépe technicky provedený, takže rozdíl mezi těmito dvěmi motory není zas až tak velký.74kw musíte pro lepší výkon více vytáčet, čímž i spotřeba vyletí k 8litrům.Mám zkušenosti s oběma motory, doporučuji 55kw. >😁 >😁
Napsat, že 19kW není velký rozdíl, je docela odvážné tvrzení. Ano ten motor se musí točit, aby jsi z něj dostal to nejlepší. Předpokládám, že kdo kupuje fabii s tímto motorem, s tím počítá. Navíc u stokoňový 1.4 jsou vzadu kotouče místo bubnů a tento motor je standartně doplněn antihrabem a ABS. Což alespoň u starších 1,4/55kW rozhodně nebylo.
S tím motorem jsem najel pár tisíc kilometrů a nijak zvlášť neoslnil, požaduje razantní vytáčení. Pod tři tisíce s ním jet nejde, optimum nastává kolem 4 tisíců. To se ovšem dost negativně odráží na spotřebě. běžně jsem jezdil za něco přes sedm litrů, v létě víceméně mimo obec. Při jízdě na spotřebu, kdy motor netočíte přes 3 tisíce, se vám odvděčí jízdními výkony sotva na úrovni 1.2 12V ve srovnatelných otáčkách, ovšem při vyyšší spotřebě. Jako výrazný plus bych viděl již výše zmíněné koutoučové brzdy i vzadu. S nimi už Fabie brzdí jak se sluší na moderní auto. V současné době mám příležitost porovnat čtrnáctistovku s obdobným nekoncernovým motorem - 1.4 16V 70kW ve Fiatu Stilo. I když má Fiat o 5 koníků méně, převyšuje Škodu výrazně v točivém momentu. Hranici 120 Nm překonává už ve 2 tis. otáčkách (Škoda ve třech), což v konečném důsledku propůjčuje vozu zřetelně lepší dynamiku odspodu a v konečném důsledku snižuje spotřebu. Proto myslím, že je lepší volbou slabší čtrnáctistovka, v praxi živější než ta silnější.
Mel jsem dlouha leta prave verzi 55kW a to z nekolika duvodu pro ktere me osobne prisla vhodnejsi nez zavodnicka 74kW😒br />
- totozny moment obou motoru, 55kW jej ma s priznivejsim prubehem (tedy vyssimi hodnotami) v pasmu do 4.000RPM
- vyssi vykon 74kW je dosahovan jedine tim, ze 55kW ma omezovac na 5000, 74kW na 6000. Takze dotaz: kdo jezdite mezi 5-6 tisici? Kdo ne, neprohloupi s volbou 55kW
- 55kW ma pro me lepsi zprevodovani - jede rychleji. Napr. pri 3.000RPM jede na petku 55kW asi 107km/h, 74kW sotva neco pres 100. Chcete-li jet stejne rychle pro rovne dalnici, bude 74kW zrat vic jen z toho duvodu, ze musi udelat vice pracovnich cyklu
- 74kW ma vyrobcem predepsan 98 okt. benzin
Takze tolik jsou moje postrehy z dob, kdy jsem zvazoval jednu nebo druhou variantu a pro prostudovani vlastnosti, ktere zajimaji obycejneho smrtelnika jsem zjistil, ze az na ty kotouce vzadu by me 74kW motor nenabidl vubec nic pozitivniho a ve spektru otacek do 4.000 dokonce za 55kW zaostava (momentem i aktualnim vykonem), handicap se dohoni prave az prevodovkou ktera mu otacky proti tomu slabsimu prida... Jinak fakt zere olej a rok 2000 se vyznacoval dale dirou v plynu, problemy na snimaci otacek a dalsimi veselymi zavadami... Ale jezdi to potichu a prijemne, abych furt nehanil 😊
- totozny moment obou motoru, 55kW jej ma s priznivejsim prubehem (tedy vyssimi hodnotami) v pasmu do 4.000RPM
- vyssi vykon 74kW je dosahovan jedine tim, ze 55kW ma omezovac na 5000, 74kW na 6000. Takze dotaz: kdo jezdite mezi 5-6 tisici? Kdo ne, neprohloupi s volbou 55kW
- 55kW ma pro me lepsi zprevodovani - jede rychleji. Napr. pri 3.000RPM jede na petku 55kW asi 107km/h, 74kW sotva neco pres 100. Chcete-li jet stejne rychle pro rovne dalnici, bude 74kW zrat vic jen z toho duvodu, ze musi udelat vice pracovnich cyklu
- 74kW ma vyrobcem predepsan 98 okt. benzin
Takze tolik jsou moje postrehy z dob, kdy jsem zvazoval jednu nebo druhou variantu a pro prostudovani vlastnosti, ktere zajimaji obycejneho smrtelnika jsem zjistil, ze az na ty kotouce vzadu by me 74kW motor nenabidl vubec nic pozitivniho a ve spektru otacek do 4.000 dokonce za 55kW zaostava (momentem i aktualnim vykonem), handicap se dohoni prave az prevodovkou ktera mu otacky proti tomu slabsimu prida... Jinak fakt zere olej a rok 2000 se vyznacoval dale dirou v plynu, problemy na snimaci otacek a dalsimi veselymi zavadami... Ale jezdi to potichu a prijemne, abych furt nehanil 😊
nakolko mame v praci niekolko kusov jak 55kW tak 74kW verzii - vsetky v Combi verzii, a aj tie 55kW maju protipreklz ASR ... tak mam moznost porovnavat a plne suhlasim s prispevkom podomnou od "tamtam"-a.
Do otacok 4000/min je 55kW verzia vykonnejsia aj ma vyssi krutiaci moment :!: prevaha 74kW verzie zacina az prekrocenim cca 4500 ot. :roll:
a napr na dialnici pri "tacho" 140 toci 55kW cca 4000ot. a 74kW az okolo 4300ot. ...
pre porovnanie moj Swift 1.3 68kW toci pri 140-ke iba cca 3700ot, co ma pozitivny vplyv na spotrebu pri pohodovej jazde, ale zas nevyhoda ked chcem prudsie pridat pri predbiehani kamionov alebo prudsom stupani (ak mi poklesne rych. na cca 120 co uz je len cca 3300 ot.)na D1-ke , tak musim podradit do 4-ky a vytocit motor vyraznejsie nad 4000ot.
Do otacok 4000/min je 55kW verzia vykonnejsia aj ma vyssi krutiaci moment :!: prevaha 74kW verzie zacina az prekrocenim cca 4500 ot. :roll:
a napr na dialnici pri "tacho" 140 toci 55kW cca 4000ot. a 74kW az okolo 4300ot. ...
pre porovnanie moj Swift 1.3 68kW toci pri 140-ke iba cca 3700ot, co ma pozitivny vplyv na spotrebu pri pohodovej jazde, ale zas nevyhoda ked chcem prudsie pridat pri predbiehani kamionov alebo prudsom stupani (ak mi poklesne rych. na cca 120 co uz je len cca 3300 ot.)na D1-ke , tak musim podradit do 4-ky a vytocit motor vyraznejsie nad 4000ot.
Omezovač není v 6000, ale až v cca 6800. V 6000 je max výkon. Chápu, že spoustě lidí výše posazený krouťák nevyhovuje , mě ano, pokud bych chtěl krouťák co nejníž tak si koupím TDI na mastnou vodu.
Možná by si Tdi koupili, kdyby nebyly tak kurevs*y drahý😐
Jo pohodová jízda je dobrá, ale v dnešním provozu se dost často předjíždí a tam ten výkon dost upotřebíte. Taky jsem se díval na grafy obou motorů a do nějakých 2000 má malinko navrch 55kw (rozdíl 4-5Nm) a pak to je stejný. 74kw má ve 3800 kolem 122Nm, což je rozdíl skoro nepozorovatelný, takže mi vůbec nemusí vadit, že 126Nm je až ve 4400. Všemi deseti bych bral 74kw 😄
Převodovka je slabinou obou motorizací, o slabších dvanáctistovkách ani nemluvě. Dle mého soudu je přehnaně krátká, vysloveně ji chybí šestka. Výše zmíněných 4300 otáček ve 140 km/h je opravdu moc, moje Stilo točí ve stejné rychlosti na šestku cca 3500 a žere citelně méně než kamarádova Fabia 74kW. Do prudších kopců to moc netáhne, ale i já mám pětku 😄
Rozdiel medzi 55KW a 74KW motorom nie je zdaleka len v nastaveni obmedzovaca otacok. Aby som uviedol viacere tak to by som tu musel sediet dlhsie, no najpodstatnejsi rozdiel je v casovani sacich a vyfukovych ventilov. Je tu pouzity vackovy hriadel s inymi parametrami vaciek a to je to, co sposobuje rozdielnost tychto motorov. 55KW ma vyssiu plniacu ucinnost pri nizkych otackach zatial co 74KW pri vyssich. Rozdiel je aj v nastaveni riadiacych jednotiek. No len samotnou zmenou programu riadiacej jednotky (cipovanie) sa nedosiahnu parametre 1.4 74KW. Podstata spociva v odlisnom casovani ventilov.
Vyrobca ponukol dve varianty tohto motora, ktore maju za ulohu oslovit dve rozlicne cielove skupiny zakaznikov. 74KW-vy sportovcov, ktory prave ocenia vysoko polozeny krutiaci moment a s tym suvisiacu dynamiku vo vysokych otackach a 55KW- kludasov, ktory ocenia maximum krutiaceho momentu pri nizkych otackach, kde sa dosahuje nizsia spotreba paliva. Staci si spravne vybrat a spokojny mozu byt vsetci.
Podla mna by takto mohlo postupovat aj viacero vyrobcov ako sme toho svedkom v sucasnosti. Mne osobne univerzalne motory velmi nerezu.
Vyrobca ponukol dve varianty tohto motora, ktore maju za ulohu oslovit dve rozlicne cielove skupiny zakaznikov. 74KW-vy sportovcov, ktory prave ocenia vysoko polozeny krutiaci moment a s tym suvisiacu dynamiku vo vysokych otackach a 55KW- kludasov, ktory ocenia maximum krutiaceho momentu pri nizkych otackach, kde sa dosahuje nizsia spotreba paliva. Staci si spravne vybrat a spokojny mozu byt vsetci.
Podla mna by takto mohlo postupovat aj viacero vyrobcov ako sme toho svedkom v sucasnosti. Mne osobne univerzalne motory velmi nerezu.
Ahoj, je něco co by se mělo dodržet při jízdách s novým autem. Myslím rychlost, zatížení auta apod. Díky :😉
Ahoj, je něco co by se mělo dodržet při jízdách s novým autem. Myslím rychlost, zatížení auta apod. Díky
Mas to v navodu k obsluze. Prvnich 1000 jezdit na 3/4 max. otacek (tj. u 74kW tak 4500), nejezdit s prisvesem, nikoho netahat, nepodtacet motor. Do 1500 zvysovat zatez a pak muzes jezdit jako das😊
Mas to v navodu k obsluze. Prvnich 1000 jezdit na 3/4 max. otacek (tj. u 74kW tak 4500), nejezdit s prisvesem, nikoho netahat, nepodtacet motor. Do 1500 zvysovat zatez a pak muzes jezdit jako das😊
Jasne ze se motory lisi materialem dilu, jejich vyberem i nastavenim parametru - ale co jsem rikal je, ze do otacek cca 4.000 se navenek temer nepozna zadny rozdil (jeden jsem mel a druhym jsem jezdil v praci), tedy vyjma rozdilu daneho jinou prevodovkou (na IV, V prev. stupni). Jde o to, ze vyssi vykon 74kW verze vychazi zejmena z toho, ze misto 5.000 ma dovoleno 6.000RPM (jmenovita hodnota otacek pro max vykon) pri jinak ovsem velice podobnem prubehu momentu (v urcite casti otackoveho spektra). Takze motory se chovaji v aute temer totozne az na to, ze 74kW se da vice tocit a pak tedy jede, coz ale nekoho treba moc nezajima. Tak jen aby potencialni kupec napr. necekal, ze pri (nejake hypoteticke podminky) jizde na napr. 3. stupen a aktualnich otackach motoru shodne pro obe verze 3.500RPM je 74kW verze silnejsi - to pochopitelne neni a obe verze maji v tu chvili identicky vykon a budou tedy z tohoto bodu i identicky zrychlovat az do doby, nez si 55kW rekne o prerazeni - 74kW muze upalovat jeste cca o 1.000RPM na trojku dal. Problem je, ze dost lidi si totiz nedovede predstavit zavislost aktualniho dostupneho vykonu libovolneho motoru pouze na aktualnim momentu a danych otackach. Cili kdyby delali jeste treti verzi (pripustme - technicky nesmysl) 250kW pri 20.000RPM s maximem momentu 126Nm v 4.000RPM, tak i tento treti "utopicky" megamotor by zrychloval z uvazovaneho bodu napred uplne stejne (akorat uz by nebylo potreba nikdy radit a dosahl by 300km/h na trojku... >😁 ), mel-li by stejny moment, prevodovku a aktualni vychozi otacky - lhostejno od toho, ze ma nakonec v maximu 5x vetsi max. vykon - a tohle jsem tim chtel ukazat. Kdo netoci nad 4.000RPM nemusi si 74kW kupovat, je to pro nej naprosto k nicemu. Bude mit pouze vyssi spotrebu diky kratsi petce, nic jineho... Naopak kdo nesleze pod 5.000 ani ve meste, bude s 55kW verzi otraven.
tamtam: něco podobného jsem psal. Do nějakých 3500-4000 jedou skoro stejně a pak se projeví výkon silnější verze, ale protože 74kw má kratší převodovku (možná má kratší jen nějaké převody, musel bych se podívat), tak se do těch vyšších otáček dostene dříve než 55kw a jede líp bez podřazování. Ale nesouhlasim s tebou v rozdělení do dvou skupin: jedni co motor nevytáčí (i když jednoho takového znám 😄 ) a druzí co "neslezou pod 5000". Nejvíc řidičů je něco mezitím, takže když jedou "normálně" tak mají dostačující výkon a když chtějí předjet tak si podřadí a mají o dost větší výkon 😉 Ale chápu, že každýmu nemusí vyhovovat 74kw verze, hlavně se za ní musí dost připlatit 😞