0
Nevím, proč je nebereš aspoň tou Wapkou a nějakým čističem na kola ? Ty sajrajty pak nemají čas ze zapéct a zažrat. Pak je stačí nastříkat voskem na litá kola /dělá speciální Motip/. Fakt to funguje, kolům není vůbec nic. Jo a jezdím každý den po Praze.
Přejít do diskuze
Na rozdíl od andreho už jsem toho ojel a otestoval dost a tak můžu s klidem tvrdit, že v 98% případů se vyšší cena = vyšší kvalita. Výjimkou jsou levné ale dobré Toyo Proxes T1-S. Ty ale v menších rozměrech stejně nejsou.
Nechtěl jsem se už s Tebou bavit, protože nevíš nic, ale i tak musím reagovat. S tou fyzikou bys měl rychle začít nějak argumentovat, protože jinak budeš vypadat jen jako mlátič prázdné slámy.
Proč máš tak chabé argumenty?
Proč máš tak chabé argumenty?
Samozřejmě, že všechny 14 palcový, jenom záleží jak na tom chceš mí ukotvenou pneu, když na to dáš moc širokou pneu, tak ti bude dost přečuhovat přes ráfek a když užší, tak se ti zase lépe na ten ráfek rozloží, ale ve výsledku bude pořád úzká. Konkrétně tu tvojí 5,5J bych viděl tak na max. šířku pneu 185mm.
Radím ti abys tohle probral v pneuservisu a nenech se od nich moc ošálit, až ti budou nutit nějaký super drahý pneu- cena se ne vždy rovná kvalitě
Radím ti abys tohle probral v pneuservisu a nenech se od nich moc ošálit, až ti budou nutit nějaký super drahý pneu- cena se ne vždy rovná kvalitě
Hele HUFE, vypadáš jako naprostej snob co si koupí všechno na čem vidí cenovku s astronomickou cifrou, nebo stejnej nápis který vidí na formuli. Nevím proč by jetý elektrony měli být horší než nový- teď jsem si sám koupil dva orig od škodovky 6,5J 15 sice jsem na jednom musel trochu kitovat a lakovat, ale za 1500Kč neber to? (nový stojí 4500Kč) Koupil jsem si je specielně na zimu, takže mě ani moc nebolí, že třeba nebudou úplně perfektně vyvážený, protože já si ze silnice RZ nedělám-obzvlášt v zimě. Stejně je pořád lepší starší elektron než zrezlý, hnusný ocelový kolo. A jetý pneu bych taky nekupoval.
P.S. měl jsi na škole fyziku? Mě připadá, že ne, nebo jsi na ní spal.- alespon podle tvých rad -parní válce za každou cenu a pokud možno jezděte přímo po ráfku!
P.S. měl jsi na škole fyziku? Mě připadá, že ne, nebo jsi na ní spal.- alespon podle tvých rad -parní válce za každou cenu a pokud možno jezděte přímo po ráfku!
Diky za rady, asi pro vas budu naprostej ignorant, ale o gumach nevim vubec nic, tak sorry za otazku: Ktery ze rozmery muzu vubec dat na rafek 5,5J x 14 E39? Diky.
Ja jsem si vyzkousel NOKIAN NRW ve trech rozmerech a na ruznych autech , ted jsem koupil 185/60/14 , cena 1700-,kus . Jezdim na hory kazdy tyden a ze pet let jsem nemusel nikdy nasadit retezy. Taky jsem je testoval jake snesou zachazeni a byl jsem prekvapen , snih a led jim vylozene svedci ! Vyzkousej je a budes velice potesen ! Jeste k jizde po suchem nebo mokrem asfaltu , rekl bych ze vlastnosti jsou velice dobre , nikdy me neprekvapily ve spatnem slova smyslu .Jedine cim me prekvapily je velmi nizka hlucnost. Nezbyva mi nez je vrele doporucit . P.S. pro rejpaly,nejsem prodejce a nejsem na prodeji nijak zainteresovany !
To s těma jetýma elektronama... Trochu šílené, ne? Takové kolo bude stát za *. Jednak stárne a jednak bude dost možná tvarově poškozené. Jeté pneu a jeté kola nikdy!
mir: na Tvojom mieste by som si na zimu ponechal tie uzsie plechace. 1cm sice nie je velky rozdiel, aj tak by som radsej isiel do uzsich.
Mě ty elektrony 205/60/15" zbydou z letních (přecházím na 205/55/16") a nechce se mi je pod cenou prodávat, protože se mi líbí a jsou v perfektním stavu. Takže bych prodal starší, ale málo jeté zimní Polarisy 195/65/15" na plecháčích a koupil si na ty elektrony nové zimní pneu.
Ale jak je to tedy s těmi jízdními vlastnostmi v zimě - nebudou horší, než ty 195/65/15" na plecháčích?
Ale jak je to tedy s těmi jízdními vlastnostmi v zimě - nebudou horší, než ty 195/65/15" na plecháčích?
Povrchová úprava je podobná, ale na karoserii nepůsobí dohromady sůl a vysoká teplota. To je ta zdrcující kombinace. Mé alu po 2 zimách vypadají dost jetě. Fakt je, že jsem se o ně absolutně nestaral.
Blbost, já na litých kolech na předchozím autě odejel 6 zim a byly téměř netnutý. Teď na novým autě mám na zimu litý kola taky, po dvou zimách jsou jako nový. Ale - pokud nemrzne tak každý týden je čištím WAP a po měsíci navoskuji. I tak ale platí, že povrchová úprava kola je v principu stejná jako metalíza na karoserii. To bych opak autem nesměl vyjet. Pokud je někdo prase, neumí parkovat a disky odírá o obrubníky, pak je potřeba odřená místa zabarvit lakem - ale to platí pro kastli taky.
no to je fakt, ja teda potrebuju W 190wintersport. Rozumim tomu dobre kdyz si myslim
W190wintersport, 210 a 240 je porad ta sama guma s ruznou velikosti a rychl indexem a na zaklade toho oznacena jako 190, 210, 240 wintersport???
W190wintersport, 210 a 240 je porad ta sama guma s ruznou velikosti a rychl indexem a na zaklade toho oznacena jako 190, 210, 240 wintersport???
mno ale zas na druhou stranu potrebuju kvalitni jizdni vlastnosti na snehu a ledu. v zime po praci jezdim na vecerni lyzovani, chystam se do alp atd... 😄)
Ked Ti ide hlavne o sportovu jazdu, tak daj na Hufa. Ja asfalt s mojimi par konikmi veru netrham a jazdi kludne 😉)
UG6 toho povyhraval v testoch dost. WS3 su v testoch tiez len priemer. Tak si vyber. A na ake afto to vlastne sces?
tak panove potrebuju nakej result .... sportovni jizda na suchu a mokru a abych nemel problem na horach na snehu... rozmer 185/60 R14
- Dunlop Winter Sport M3
- Pirelli W 190 Snowsport
- Goodyear UG6
osobni zkusenosti a jestli ma nekdo prehled jak jsou na tom v testech... zatim se diky hufovi klonim k pirelli ale prej v testech prumer..
- Dunlop Winter Sport M3
- Pirelli W 190 Snowsport
- Goodyear UG6
osobni zkusenosti a jestli ma nekdo prehled jak jsou na tom v testech... zatim se diky hufovi klonim k pirelli ale prej v testech prumer..
Huf: je fakt, ze som ich "testil" len v beznych podmienkach, ktore clovek na ceste stretne (vacsinou kasa snehu premiesana so solou 😉)). Ale pocas tych 20000km, co som v zime na nich urazil, si naozaj na ne nemozem stazovat.
Ano. Tyto klidně do výběru přihoď. Sice mně připadly na sněhu divné (moc nezabíraly ani když byly nové), ale na mokru a suchu byly asi nejlepší. Jezdil jsem na nich s Octávií Combi TDI.
Z principu budou Pirelli stejně lepší.
Z principu budou Pirelli stejně lepší.
Nedby: S Wintersportami M3 som prezil celu minulu zimu. VELMI pohodove pneu, absolutne bezproblemove vlastnosti na vsetkych moznych povrchoch.
v cem je rozdil v pirelli W190 snowcontrol a W190 snowsport?
co si myslis Goodyear UG6 nebo o Dunlop Winter Sport M3??
dik
co si myslis Goodyear UG6 nebo o Dunlop Winter Sport M3??
dik
poradte mi prosim jakou znacku a typ. pres zimu jezdim dost na hory. lyzovat treba 3x tydne. Kdyz neodhrnuju snih spoilerem tak mam rad sportovnejsi jizdu takze bych rad aby to sedelo atd... a ted bobo rad znacku a typ... 😄
predem dik
predem dik
Nemáte někdo zkušenost se zimními pneu SAVA Eskymo S3 a LASSA Snoways 2.Která je lepší a nebo horší.Je to feldu.Kus za 1000
Slyšel jsem názor, že na zimu je lepší použít užší disky. Dole v příspěvku č. 3718 to "dabel" potvrzuje ("lepsie vlastnosti na snehu a lade, mensi sklon k aquaplaningu").
Konkrétně - použít plechové 195/65/15" nebo elektrony 205/60/15" - na obou samozřejmě předpokládám odpovídající rozměr pneu (Polaris)?
Konkrétně - použít plechové 195/65/15" nebo elektrony 205/60/15" - na obou samozřejmě předpokládám odpovídající rozměr pneu (Polaris)?
jo a ať tě ani nenapadne dávat na to 15" jak říká HUF!!! Kup si jetý elektrony 6J x 14 (cena jednoho cca 1200Kč) a na to dej 185/60
naprostej souhlas! cec jsou podle mě super. Ale jestli chceš za kažkou cenu ušetřit tak si kup ňejaký Barumy, nebo Goodride, pokud totiž jezdíš bezpečně, tak na vlastnostech pneu moc nezáleží, alespóň dle mého názoru. Nevím jaký Energy přesně myslíš, ale mám pocit, že teď už se dělaj s jíným dezénem. V dobrým pneuservisu ti určitě poraděj. Jinak dle mých zkušeností se nevyplatí kombinace různých pneu z důvobu, že když píchneš jednu gumu, tak musíš kupovat dvě nový, protože se ty tvoje stávající přestali vyrábět(teď jsem tenhle problém řešil ). Když máš pět stejnech pneu tak tě to nerozhází. Jo a určitě bych si na to auto pořídil širší gumy-na profilu nezáleží. 165/70 jsou hrozně nepohodlný.
Nechci, aby měly mé rady paralelu se středověkým všelékem na všechny nemoci - pijavicemi, ale i Tobě bych doporučil CECky3 neboli ContiEcoContact3. V tomto rozměru se stejně nic lepšího vymyslet nedá. Musel bys upgradovat aspoň na 15". Tam už se dá vybrat líp.
Ptal jsem se, zda se ten novej model pneu vyrabi i v tomhle rozmeru, nikde na webu v shopech to nemuzu najit.
Jinak mam Toyota Corolla Sedan 1,4 VVTI r.v. 2000. Styl jizdy - nic divokyho, s timhle karem se to ani neda.
V gumach se fakt nevyznam, jaky teda doporucujes? Ty druhy 2 jsou skoro jako novy, jak je to s kombinaci s gumama od jinyho vyrobce?
Diky
Jinak mam Toyota Corolla Sedan 1,4 VVTI r.v. 2000. Styl jizdy - nic divokyho, s timhle karem se to ani neda.
V gumach se fakt nevyznam, jaky teda doporucujes? Ty druhy 2 jsou skoro jako novy, jak je to s kombinaci s gumama od jinyho vyrobce?
Diky
Tak tak. Rozhodně 185/65 - mají vetší nosnost, větší styčnou plochu, vypadá to líp... Samé + a žádné -.
Ja si myslim, ze na leto by boli lepsie sirsie gumy (ako pisal Stavros, lepsie vlastnosti), na zimu tie uzsie (lepsie vlastnosti na snehu a lade, mensi sklon k aquaplaningu)
Prosím někoho zkušeného o radu: Je lepší z hlediska jízdních vlastností pro normální rodinnou jízdu pořídit si letní 175/65 R14 82S nebo 185/65 R14 86S. Rafek 5,5 x 14 ET46. To jsou totiž rozměry které mám povoleny v techničáku.(I když se mi to zdá divné - spíš bych ty druhé čekal jako 185/60 R14). Mám Mitsubishi Space Star 1,3 16V 63kW. A platí to samé pro zimní gumy ?
koukni na e-pneu nebo tak nějak. Ohledně rozměru ti asi těžko někdo poradí, když nenapíšeš na jaký je to auto a jakej styl jízdy chceš. Mimochodem moje zkušenosti s Michelin Energy jsou takové, že bych je nedoporučil z hlediska cena : kvalita
Mam 4 Michelin Energy MXT 165/70 R 14 Letni. 2 jsou jiz ojete, musim koupit nove, vyrabi se ten novy typ Energy New i v tomto rozmeru? Muzu je takto kombinovat? kdyz se ten typ New s timto rozmerem nevyrabi, ktery typ mi doporucujete?
Diky.
Diky.
super to som potreboval vediet, na ktore znacky sa mam asi obratit. nemusim mat tie najsam super, ale xcem mat radsej kvalitenjsie, ako menej. Mam letne pirelli P6000 a som celkom spokojny s nimi. Preto som bol zvedavy aj nazimne pirelli.
jenom jsem chtěl připomenout aktuální "předsezónní akci", kdy jsou dočasně (než začne sezóna) zvýhodněné některé modely značek Bridgestone, Firestone, Marshal, Pneumant, Semperit, Vredestein, a další...(označeno vždy červeným textem "akce")
rozhodnutí je určitě dobré...
jenom pro jistotu ještě připomenu zimní pneu, kt.jsou opravdu velmi dobré (tzv."záruka úspěchu nešlápnutí vedle")😒br />
Pirelli Winter Snowcontrol, Snowsport
Goodyear UG6, GW3
Continental TS780, TS790
Bridgestone LM18, LM22
Michelin Alpin A2
Dunlop SP WinterSport M3
diskutovat by se pak samozřejmě dalo, kt.je o "chlup" lepší
jenom pro jistotu ještě připomenu zimní pneu, kt.jsou opravdu velmi dobré (tzv."záruka úspěchu nešlápnutí vedle")😒br />
Pirelli Winter Snowcontrol, Snowsport
Goodyear UG6, GW3
Continental TS780, TS790
Bridgestone LM18, LM22
Michelin Alpin A2
Dunlop SP WinterSport M3
diskutovat by se pak samozřejmě dalo, kt.je o "chlup" lepší
Cafte, mam vyhliadnute na zimu Good Year Ultra Grip 6. Nejake vase postrehy aby som vedel ci som sa dobre rozhodol? Dik moc...
Space Wagon 2WD. Ztráta výkonu v ústrojí pohonu 4WD je na můj vkus příliš velká... A navíc to stejně není plnohodnotný 4x4.
Mitsi ma myslim Micinu Space Wagon 4WD nebo tak nejak, snad nema L300? Jinak ta Pacifika je opravdu nadherna, porad premyslim proc si lidi kupujou za stejnou cenu Audi Allroad a jiny nemecky paskvily.
no jestli to má 7mi místné a jezdí 200 i v zimě, tak musí mít jen nového Chrysler Pacifica AWD 😄 což by mě mohl ukázat, neb jsem si tohle auto jen ošahával a nejel 😞
Ale abychom se vrátili k tématu této rubriky, tj. k pneumatikám a bezpečnosti. Opravdu mne nejvíc baví strašpytlové, kteří si koupí co nejbezpečnější vůz (= pět hvězdiček za pasivní bezpečnost, co nejvíce zkratek v oblasti aktivní bezpečnosti), ale už si sami nikdy nezkontrolují ani tlak v pneumatikách. Od toho si přece koupili "nejbezpečnější vůz" a o zbytek ať se postará servis!
To andree_cz: O Galanta nejde. Je to ještě horší, než si umíš představit - moje auto je totiž sedmimístné... A k tomu, že nedokážeš "pochopit lidi, kteří si nevážej života": Ano, někomu zcela chybí pud sebezáchovy, ale psycholog by Ti potvrdil, že tohle se nedá léčit. Já jsem zase za ta léta nabyl přesvědčení, že "má-li někdo z něčeho strach, stane se to"! A platí to nejen za volantem, ale obecně v životě. PS pro všechny kritiky: Nedělá mi problém jet v zimě dálnici těch 200 (když ostatní jedou max. 100), pokud to okolnosti umožňují (rychlostní limity teď nechme stranou, většinu "své kilometráže" jsem najezdil v zahraničí); zrovna tak mi ovšem nečiní problém jet ve výjezdu z dálnice 30, když je tam namrzlo - ti, co se po dálnici vlekli svým tzv. bezpečným tempem, ve stejném místě zmírní na 70, někteří třeba dokonce na 50, ale i to může být vzhledem k okolnostem moc na to, aby svůj vůz ještě udrželi na vozovce. Není důležité za každou cenu se vyhnout smyku, ale umět s ním pracovat! Jezdím tak, abych vždy a za všech okolností věděl, kde je momentální limit (vzhledem k povětrnostním podmínkám, vozovce, vozu, s nímž právě jedu, ale i své aktuální kondici a chování ostatních řidičů atd.), a pak "jedu pod tímto limitem". Avšak abych zjistit, kde se onen limit momentálně nachází, musím přece auto do něj dotlačit. X-krát se mi stalo, že jsem jel pomaleji než většina ostatních, jelikož podle mého uvážení oni jeli "už přes limit" (opakuji, že nehovořím o rychlostním limitu). Onehdy jsem měl jsem sousedku, která podle vlastního mínění jezdila bezpečně, poněvadž nikdy nejela více než 50. Ale ona jezdila těch svých 50 i tam, kde já jsem vzhledem k okolnostem považoval i 30 za příliš: historická zástavba s úzkými klikatými uličkami, silným provozem, vozy parkujícími nejnemožnějším způsobem v nejnemožnějších místech a k tomu všude se pletoucí děti předškolního a školního věku. Svým bezpečným tempem 50 se pak ale dokázala za cenu panického brzdění vozů jedoucích v průběžném pruhu na čtyřproudovce jedoucích 100, aby je "na sobě podržela" do doby, než svou padesátkou onu rychlostní komunikaci opustila. A teď se Vás, milí kritici, ptám, co je lepší a který ze dvou právě popsaných způsobů jízdy představuje větší neúctu k životu a potřebám ostatních? Můj vlastní závěr: Pomalu nerovná se bezpečně a rychle nerovná se nebezpečně - záleží přece ne konkrétních okolnostech!
Rovinnej závodník nejsem ( moje maximální rychlost je 170kmh ) a závodník už vůbec, hlavně teda díky sériové Octavii TDI. Chtěl bych vidět toho tvýho Galanta (jestli jsem to dobře pochopil)...nedokážu pochopit lidi, kteří si nevážej života.
To Viados: "Lepší rychlá smrt než dlouhé trápení". S tímhle krédem jsem za těch 27 let, co mám řidičák, najezdil už dost přes 1 mil. km, aniž bych někoho - včetně sebe - nějak poškodil (drobné plechové škody, hlavně ty "parkovací" do toho nepočítám). Ona totiž nezabíjí rychlost, ale hloupost a nešikovnost. Sám jsem v roli poskytovatele první pomoci asistoval minimálně u dvou těžkých nehod se smrtelnými následky, a protože jsem viděl, jak se k nim došlo (v jednom případě jsem byl první vpředu, ve druhém třetí vzadu), mohu potvrdit, že ani v jednom případě nešlo o nějakou závratnou rychlost. Vím, statisticky vzato to nemá žádnou vypovídací schopnost. A propos: Mé orgány jsou stejně k ničemu, tak ať se příjemci-čekatelé moc netěší, i kdyby z nich už nakrásně něco použitelného zbylo...
Nepatřím ani mezi rovinné závodníky, neboť na silnici vůbec nezávodím, a na ty, co jedou v zimě 200 i po suché dálnici se dívám s despektem. Až na tebe jednou v levotočivé zatáčce na vymrzlé dálnici vykoukne zpoza svodidla hutný sněhový jazyk a v pravém pruhu vedle tebe pojedou kamióny rychostí o 100 kmh menší, bude zase o jednoho dárce orgánů víc. I když v téhle rychlosti asi bohužel ani z těch orgánů moc pohromadě nezůstane...
Rád bych se dozvěděl pro a proti obou druhů dezénu.Kolem asymetrickejch gum je v poslední době velkej humbuk,ale nezdá se mi, že by to bylo adekvátní tomu co přinášej.Mě jako laikovi se nejvíc líbí guma Donlop SP9000,uprostřed kanálky na odvod vody a přitom nechybí obvodová drážka jako u Gooyear Eagle.Podle mě na gumě pro běžnej provoz musí bejt obvodová vodící drážka,jinak se guma chová hrozně,na dezén podobnej Eagle F1 jsem se už nachytal.
Asi fakt moc hulíš... ;o)
BTW, o padání srdce do kalhot jsem toho ještě mnoho neslyšel. Vyprávěj nám o tom.
BTW, o padání srdce do kalhot jsem toho ještě mnoho neslyšel. Vyprávěj nám o tom.
Á, pánové andree_cz, Viados a HUF asi patří mezi tzv. "rovinné závodníky" (to jsou ti, co jim v první "utahovačce" spadne srdce do kalhot)! Hlavně u Tebe, HUFe, mne to dost překvapuje a možná i trochu mrzí - pak opravdu nevím, proč je Tvoje "spotřeba pneumatik" srovnatelná s tou mojí... Ale ve "spotřebě předních kotoučů" jsem přece jen o něco lepší: jedna sada na 15 tis. km, a to mám speciály od švýcarské firmy Bremsa (www.bremsa.ch). Ale teď vážně: nikdy jsem nenapsal, že těch 200 jedu smykem všech 4 na sněhu. I v zimním období přece bývají suché silnice (nebo prostě "vymrzlé"). Jak jsem ale naopak už napsal, jezdím většinou "na doraz": ne proto, že bych měl potřebu "machrovat", ale prostě proto, že nestíhám být včas tam či onde (obvykle hódně daleko). Navíc se přiznám, že mne to i dost baví... Zima na mém nestíhání nic nemění: asi jsem neschopný, když si neumím věci lépe zorganizovat, resp. říci "ne", když se toho po mně chce víc, než jsem schopen stihnout. Proto potřebuji gumy, které mě i v zimě při tomto stylu jízdy tzv. podrží. To jen na vysvětlenou. A poněvadž z vás žádná kloudná rada ohledně výběru pneumatik nevypadla (stejně jako v případě mého "letního dotazu" na Pirelli P7, které jsem nakonec koupil), nemohl jsem už déle čekat a objednal Nokiany WR. Vím, že to není "plnohodnotně zimní guma", ale doufám, že právě pro drsné zacházení bude OK. PS: Svého času se mi podařilo "vytrhat figury" ze zimáků nejmenované špičkové značky během jediné tisicikilometrové trasy. Reklamaci neuznali s tím, že "takto se na zimácích nejezdí". Poučen si dávám obzvláště při výběru zimáků pozor.
jak vypočítat rozměr alternativní (větší) pneumatiky můžete zkusit zde:
[odkaz]
zřejmě se změní jak dynamika, tak brzdné vlastnosti - dynamika bude závislá nejen na šířce pneu (pokud uvažujeme zachování stejného obvodu kola), ale také na zmiňované hmotnosti, kterou může ovlivnit nejen ráfek, ale také pneumatika - ve většině případů je ale bohužel kolo ve finále těžší (min.díky tomu, že se dává širší pneu a k tomu příslušně i širší ráfek)...diskuse o tom, která pneumatika je těžší by byla asi dlouhosáhlá, mohu jen upozornit na to, že např.pneu Falken jsou obzvláště těžké (může za to zřejmě velmi "bytelná" konstrukce pláště-hlavně bočnice, kt.je nejtvrdší snad ze všech pneumatik)
při záměně ráfku za větší by se měl vždy zachovat stejný obvod (max.+-5% dle doporučení výrobce) a to z důvodu, že se ovlivní chování vlastně celého vozu snad ve všech směrech k horšímu (špatná akcelerace-motor je více namáhán, vyšší světlá výška a tím špatná stabilita v zatáčkách, kola mohou při propružení/zatáčení drhnout atd.)...
[odkaz]
zřejmě se změní jak dynamika, tak brzdné vlastnosti - dynamika bude závislá nejen na šířce pneu (pokud uvažujeme zachování stejného obvodu kola), ale také na zmiňované hmotnosti, kterou může ovlivnit nejen ráfek, ale také pneumatika - ve většině případů je ale bohužel kolo ve finále těžší (min.díky tomu, že se dává širší pneu a k tomu příslušně i širší ráfek)...diskuse o tom, která pneumatika je těžší by byla asi dlouhosáhlá, mohu jen upozornit na to, že např.pneu Falken jsou obzvláště těžké (může za to zřejmě velmi "bytelná" konstrukce pláště-hlavně bočnice, kt.je nejtvrdší snad ze všech pneumatik)
při záměně ráfku za větší by se měl vždy zachovat stejný obvod (max.+-5% dle doporučení výrobce) a to z důvodu, že se ovlivní chování vlastně celého vozu snad ve všech směrech k horšímu (špatná akcelerace-motor je více namáhán, vyšší světlá výška a tím špatná stabilita v zatáčkách, kola mohou při propružení/zatáčení drhnout atd.)...
chcem sa opytat par otazok: takze mam gumu nejakeho rozmeru a priemeru 15 palcov a chcem dat 17tku, takze podla tabuliek zmenim pomery aby vonkajsi priemer gumy bol taky isty... bude mat auto rovnake dynamicke a brzdiace vlastnosti?
ako je to s hmotnostou kolesa? je v zasade lahsie koleso s rafom maleho priemeru a vysokou gumou, alebo je lahsie koleso s velkym priemerom rafu a nizkym profilom? (berte do uvahy nejake priemerne disky, nie pretekarske za 40.000/ks)
v pripade ze by som chcel opticky viac vyplnit blatnik, mohol by som nahodit gumu vacsieho priemeru? rovnaka otazka ako predtym: je mi jasne ze rychlomer bude ukazovat inak, ale co sa este zmeni? ako sa zmenia jazdne vlastnosti? ako na stabilitu bude vplyvat zvysena svetla vyska? viem ze toto sa nema robit, ale zaujima ma to. dikes
ako je to s hmotnostou kolesa? je v zasade lahsie koleso s rafom maleho priemeru a vysokou gumou, alebo je lahsie koleso s velkym priemerom rafu a nizkym profilom? (berte do uvahy nejake priemerne disky, nie pretekarske za 40.000/ks)
v pripade ze by som chcel opticky viac vyplnit blatnik, mohol by som nahodit gumu vacsieho priemeru? rovnaka otazka ako predtym: je mi jasne ze rychlomer bude ukazovat inak, ale co sa este zmeni? ako sa zmenia jazdne vlastnosti? ako na stabilitu bude vplyvat zvysena svetla vyska? viem ze toto sa nema robit, ale zaujima ma to. dikes
pokud se jedná o rozměr 175/70 R14 T, pak jsou vhodnou volbou (za rozumný peníz, tj.do 2.000,-) buď zmiňované TOYO Snowprox S940 nebo právě Firestone FW930, či SEMPERIT Winter Grip
pokud se jedná o rozměr 205/55 R16 H, pak v ceně do 4.000,- bych doporučil jednoznačně TOYO Snowprox S950, dále Semperit Sport Grip a nejsou špatné ani ty Firestone FW930 (v tomto rozměru již ale nejsou tak dobré jako u 13" a 14", kde konkurence tak moc "silná" není)
ve vyšších cenových kategoriích by pak bylo doporučení jiné
pokud se jedná o rozměr 205/55 R16 H, pak v ceně do 4.000,- bych doporučil jednoznačně TOYO Snowprox S950, dále Semperit Sport Grip a nejsou špatné ani ty Firestone FW930 (v tomto rozměru již ale nejsou tak dobré jako u 13" a 14", kde konkurence tak moc "silná" není)
ve vyšších cenových kategoriích by pak bylo doporučení jiné
Toyo Snowprox S940 mají vynikající poměr "výkon/cena", tyto pneu patřily také minulou zimní sezónu mezi asi 3 nejprodávanější modely a nikdo si na ně ani v nejmenším nepostěžoval...
já osobně jezdím na Toyo Snowprox S950 205/55 R16 91H a vcelku spokojenost jak na sněhu/ledu/vodě, tak i na suchu (není problém na dálnici velmi stabilně jet rychlostí 195km/h), mají také poměrně malou hlučnost a rozumné opotřebení...tím samozřejmě neříkám, že nejsou lepší, ale v této ceně asi žádné takové nenajdete!
já osobně jezdím na Toyo Snowprox S950 205/55 R16 91H a vcelku spokojenost jak na sněhu/ledu/vodě, tak i na suchu (není problém na dálnici velmi stabilně jet rychlostí 195km/h), mají také poměrně malou hlučnost a rozumné opotřebení...tím samozřejmě neříkám, že nejsou lepší, ale v této ceně asi žádné takové nenajdete!
Nevím, nevím..... jseš nějak moc namachrovanej...ten smyk ve dvoustovce se mi moc nezdá. Chtěl bych vidět tu tvoji káru.
Blíží se zima, hodlám koupit nové zimní pneu. Přemýšlím o TOYO Snowprox S940 175/70 R14, které jsou rozměrově na mé auto předepsány pokud chci používat i řetězy (což občas musím, jen krátkodobě pár km od chalupy), ale stejně pak jezdím většinou rychle (sporťák) po mokrým asfaltu (dálnice). Tyto pneumatiky mi připadají podle testů jako dobrý kompromis mezi kvalitou, vlastnostmi, opotřebením a cenou. Co vy na to? Jezdil jste někdo na nich, nebo navrhujete jiný.
Minulý týden jsem byl na doporučení kamaráda u jednoho opraváře co dělá špičkovou digitální geometrii. Nejen, že vše důkladně proměřil, ale i vysvětlil. Není to jen výbavou servisu, ale i o tom, jestli s technikou vůbec umí dělat. Jak mi ukázal i v manuálech každé auto se měří totiž jinak. Např. Oply aj. se totiž musí měřít se zátěží 150 kg na předku. Taky tam měl jednoho týpka, co se hádal, že mu to špatně udělal a na STK mu říkali, že to není OK, ale jaksi jim unikla ta zátěž. Pokud je geometrie OK, tak ještě důkladně převážit kola. A nejlíp i na autě - ale na to má málokdo vybavení.
Jezdím, jak umím a potřebuji, avšak v rámci toho, co mi okolnosti umožňují. Často jezdím dlouhé trasy pozdě v noci, sám v autě i sám na silnici. A jelikož přes den pracuji, mám obvykle v noci problém, abych za volantem neusnul. Bohužel jediné, co mne pak bezpečně udrží v bdělém stavu, je extrémní jízda (inu, ten adrenalin...). Rekordní průměr 19,6 l/100 km s motorem 2.4 je tomu snad dost výmluvným důkazem. Nebo stovka km zatáčkovité trati, kdy snad každou jedu smykem (chudinky gumy, ty doslova "mizí před očima"). Proto se ptám, jak se ty gumy chovají za uvedených podmínek. PS: V obcích nejezdím ani v noci víc než tacho 60. Nechci totiž přejet např. nějakého opilce, co nedošel domů z hospody (ze sklípku, z ... atd., dle místních zvyklostí) a tzv. si "ustlal" na vozovce. Ve vinařských či "pálenicových" regionech není o taková setkání nouze. Ale na druhou stranu, zkuste vyrazit na silnici ve tři ráno, uvidíte, jaká je to pohoda! Jen pozor za soumraku a kuropění na srny, kňoury, jezevce a podobnou havěť. Jednou jsem dokonce zastavil - naštěstí - jen pár metrů před obrovskou laní, která majestátně stála uprostřed vozovky a nechápavě koukala do světlometů - kdybych to byl býval nedobrzdil, byla by asi to poslední, co jsem v životě viděl. Ale i srážka s malou srnou v pouhých 60 km/h (pokud to na tu rychlost vůbec dobrzdíte) znamená obrovskou pecku a přinejmenším hodně rozbitou přední část vozu. Pardon, to už samozřejmě není o pneumatikách. Navíc nechci agitovat za rozšíření nočních jízd, neb budu raději i nadále na té noční silnici víceméně sám - těch pár kamionů na dálnici mi nevadí.
to Mitsi: Ty chceš v zimě jezdit 200 a ještě smykem? 8-/ Nebo chceš vědět jak se budou chovat až poletíš při 200 pryč ze silnice smykem? 8-)
1. Kombinace pneu a rafků je tady: (já ten odkaz rozdělím, protože by to pak psalo, že je to velké slovo a nezobrazilo by to tu adresu) http😐/ www.autotuning.cz /jaknato /rafek_x_pneu /rafek😜neu. htm
2. Pokud tam dáš rozměr z uvedených možností, tak do techničáku zapisovat nemusíš. Klidně tam dej rozměr, který v techničáku nemáš. Policajti to nepoznaj a na STK budeš jezdit na zimákách 😄. Jen bys měl zachovat vnější průměr pneu. 3. Rozměr pneu je tady (já ten odkaz rozdělím, protože by to pak psalo, že je to velké slovo a nezobrazilo by to tu adresu): http😐 /www.autotuning.cz /jaknato /pneu /diskypneu. htm
6. Z hlediska jízdních vlastností jsou určitě lepší Alu disky, plecháče se kroutěj a auto hůř sedí v zatáčkách. Můj názor je, ale takovej, že se to pozná jen v extrémech. Na "normální" auta se alu dávaj většinou jen pro parádu.
7. Rezervu tam nech tu starou, na dojetí to stačí.
2. Pokud tam dáš rozměr z uvedených možností, tak do techničáku zapisovat nemusíš. Klidně tam dej rozměr, který v techničáku nemáš. Policajti to nepoznaj a na STK budeš jezdit na zimákách 😄. Jen bys měl zachovat vnější průměr pneu. 3. Rozměr pneu je tady (já ten odkaz rozdělím, protože by to pak psalo, že je to velké slovo a nezobrazilo by to tu adresu): http😐 /www.autotuning.cz /jaknato /pneu /diskypneu. htm
6. Z hlediska jízdních vlastností jsou určitě lepší Alu disky, plecháče se kroutěj a auto hůř sedí v zatáčkách. Můj názor je, ale takovej, že se to pozná jen v extrémech. Na "normální" auta se alu dávaj většinou jen pro parádu.
7. Rezervu tam nech tu starou, na dojetí to stačí.
Zdravicko,
chcel by som vas poprosit o nejake rady, ci vysvetlenia v mne nejasnych veciach.
V technicaku (velkom) mam napisane, ze mam obute tento rozmer pneu + rafiky😒br />
- 165/70 R14 81T na raf. 5 J x 14 ET35 - pneu: Pirelli P6000
a dalej je v technicaku uvedene, ze mozem este pouzit nasledujuce kombinacie😒br />
- 185/60 R14 82T a rafiky 6 J x 14 ET43
- 195/55 R15 85V a raf. 6 J x 15 ET43
1. zaujimalo by ma, ze ci mozem pouzit vzdy len ten rozmer rafikov s danym rozmerom pneumatik, alebo su aj ine moznosti?
2. ci si musim pri zmene diskov a pneumatik (len z uvedenych moznosti) to nechat zapisat aj do technicaku, ze mam obute ine rozmery rafikov a pneu?
3. co znamenaju tie cisla pri pneu. viem - ale vobec mi nie je jasne oznacenie rafikov a tiez vztah rozmer raf. vs. rozmer pneu - nevedeli by ste mi ich vyznam prosim, niekto vysvetlit (stacil by samo link, kde je to popisane)?
4. Mam len obycajne ocelove disky (5 J x 14 ET35) a ake zimne pneu (znacku) by ste mi doporucili?
5. zaujimal by ma vas nazor na pneu Pirelli P6000. Je zaujimave, ze na webe ich neviem najst v mojich rozmeroch 😊.
6. Buducu jar (pri vymene pneu) rozmyslam, ze bud kupim len najake ALU disky k tym P6000, alebo ze kupim disky a k tomu aj vacsie pneu - ked uz - tak uz tie 195/55 R15 85V. Co myslite, co z tohoto je vyhodnejsie, z hladiska lepsich jazdnych vlastnosti a tiez aj bezpecnosti?
7. Este nieco - v aute mam plnohodnotnu rezervu - teda 165/70 R14... A keby som si teoreticky dal vacsie pneu+raf tak aj ta rezerva musi byt taka, alebo sa da v pripade nudze pouzit?
Jo, aby som nezabudol mam len Seat Cordobu (r.v. 2003). A s tymi P6000 som celkom spokojny, az na to, ze pri 160km/h+ sa mi zda, ze to auto ako keby zacalo jemne plavat - ale to moze byt aj vetrom - neviem presne to zistit, ci na to maju tieto pneu vplyv.
Diky ... 😊
chcel by som vas poprosit o nejake rady, ci vysvetlenia v mne nejasnych veciach.
V technicaku (velkom) mam napisane, ze mam obute tento rozmer pneu + rafiky😒br />
- 165/70 R14 81T na raf. 5 J x 14 ET35 - pneu: Pirelli P6000
a dalej je v technicaku uvedene, ze mozem este pouzit nasledujuce kombinacie😒br />
- 185/60 R14 82T a rafiky 6 J x 14 ET43
- 195/55 R15 85V a raf. 6 J x 15 ET43
1. zaujimalo by ma, ze ci mozem pouzit vzdy len ten rozmer rafikov s danym rozmerom pneumatik, alebo su aj ine moznosti?
2. ci si musim pri zmene diskov a pneumatik (len z uvedenych moznosti) to nechat zapisat aj do technicaku, ze mam obute ine rozmery rafikov a pneu?
3. co znamenaju tie cisla pri pneu. viem - ale vobec mi nie je jasne oznacenie rafikov a tiez vztah rozmer raf. vs. rozmer pneu - nevedeli by ste mi ich vyznam prosim, niekto vysvetlit (stacil by samo link, kde je to popisane)?
4. Mam len obycajne ocelove disky (5 J x 14 ET35) a ake zimne pneu (znacku) by ste mi doporucili?
5. zaujimal by ma vas nazor na pneu Pirelli P6000. Je zaujimave, ze na webe ich neviem najst v mojich rozmeroch 😊.
6. Buducu jar (pri vymene pneu) rozmyslam, ze bud kupim len najake ALU disky k tym P6000, alebo ze kupim disky a k tomu aj vacsie pneu - ked uz - tak uz tie 195/55 R15 85V. Co myslite, co z tohoto je vyhodnejsie, z hladiska lepsich jazdnych vlastnosti a tiez aj bezpecnosti?
7. Este nieco - v aute mam plnohodnotnu rezervu - teda 165/70 R14... A keby som si teoreticky dal vacsie pneu+raf tak aj ta rezerva musi byt taka, alebo sa da v pripade nudze pouzit?
Jo, aby som nezabudol mam len Seat Cordobu (r.v. 2003). A s tymi P6000 som celkom spokojny, az na to, ze pri 160km/h+ sa mi zda, ze to auto ako keby zacalo jemne plavat - ale to moze byt aj vetrom - neviem presne to zistit, ci na to maju tieto pneu vplyv.
Diky ... 😊
to Mitsi: ja rallye moc na zimakach nejezdim, ale byl jsem s nima za ty penize spokojenej. Jednou jsem s nima jel trosku rychlejc jednu zatacku - asi 160 km/h a zacli piskat/jsou to 15-ky/, ale na 17-kach to v tehle rychlosti uz nepiskalo. Takze se mi zda¨, ze i pekne drzely. Libej se mi zimaky s takovym sipovym dezenem, nejaky Ultra Grip 6, ale zapomel jsem vyrobce. Huf bude vedet.
STAVROSe prosím o bližší osobní hodnocení oněch zimních Pirelli W210 Snowsport. Konkrétně mne zajímá např. jejich chování ve smyku "všech čtyřech" při 200 km/h: moje předchozí Avony (dnes už ojeté) to zvládaly vcelku bez problémů.
Děkuji všem. Vaší radou se budu řídit, příští týden zajedu do servisu v Ostravě a uvidím. O výsledku podám zprávu.
Jak tady již všichni radili-doporučil bych navštívit i jiný autorizovaný servis! Co se týká podhuštění, tak na takovéto nerovnoměrné sjetí po 17tis.km by musely pneumatiky být určitě "vizuelně podhuštěné", tzn.že podhuštění byste poznal už samotným pohledem! Jinak nerovnoměrné sjíždění je známé např.u zadních kol Fordu Focus (díky víceprvkové zadní nápravě)...
Tak jak to popisuješ to vypadá jednoznačně jako vadná geometrie. Nenech se odbejt,když tak změň servis.Nerovnoměrný sjetí můžou dělat i tlumiče,ale to je pak guma spíš poskákaná.
Všeobecně ke sjíždění pneu-pokud je pneu podhuštěná, tak se sjíždí více okraje, poněvadž střední část se dotýká vozovky méně, pří extrémním podhuštěním s nedotýká vůbec. A naopak při přehuštění se sjíždí více střed, poněvadž se dotýká více vozovky a při extrémním přehuštění se okraje nedotýkají vůbec. Samozřejmě taky záleží na šířce pneu a výšce(profilové číslo) Ono by to chtělo asi porovnat tvůj tlakoměr, podle kterého foukáš gumy s některým cejchovaným a ten by měli mít v každém autorizovaném pneuservisu. Je totiž možné, že tvůj tlakoměr ukazuje veký nesmysl. Mám osobní zkušenosti s běžnými rozdíly do + a - až 0,5 atm. a extrém + 0,8
Ano, kola jsou originální, plecháče 195/65 R15. Zadní jsou naprosto v pohodě. Vadu na nápravě servis předběžně vyloučil. Díky za info.
A máš tam originální kola? Pokud ano, tak může být jedině vada na nápravě - pokud by byly sjeté z podhuštění nebo přehuštění, tak budou vždy sjeté symetricky. Předpokládám, že zadní jsou sjeté rovnoměrně...
Dobrý den všem, prosím o radu. Mám na (novém) autě najeto 17 tkm (od dubna) a obě přední gumy jsou sjeté z vnitřní strany prakticky stejně na 2 mm, z vnější na 5 mm, vnitřní kraj (mezi krajem gumy a první drážkou) úplně - není vidět vzorek. Měl jsem podezření na vadnou geometrii, nicméně v servisu ji (prý) 2x měřili a tvrdí že je v pořádku stejně tak jako náprava atp. Jako příčinu diagnostikovali jízdu na podhuštěných pneu. Tomu nevěřím, protože tlak v pneu kontroluju cca. co 14 dní a vždy jsem tam měl cca. 2.2 atm (doporučený tlak 1.9 pro jízdu jen s řidičem, 2.1 pro plně auto). Čsto vozím rodinu a kolegy, auto jsem nepřetížil ani (nejsem si vědom) jsem "nevletěl do nějaké díry". Vůz fiat Stilo 1.6 5dv, pneu Bridgestone B-390. Poradíte mi ??? Děkuji.
Ještě to poopravím a doplním: Ony Pirelli mají samozřejmě označení W210 Snowsport (nikoli Wintersport210, jak jsem omylem napsal) a zajímalo by mne jejich případné porovnání s Goodyear Eagle Ultra Grip GW3. Co vzít raději pro těžký vůz a "drsné zacházení za všech okolností"?
Když už jsme přešli na zimu: Pirelli Wintersport210, má to někdo na předokolce? Prosím o refence z praxe, nikoli z testů.
15"? Klasiku. 195/50R15.
Super cenu mívají v tomto rozměru Pirelli W210 Snowsport. Pak bych se nebál doporučit klasický triumvirát Blizaak LM-22 od Bridgestonů, TS790 od Conti a M2/M3 od Dunlopů (osobní zkušenosti s touto pneu výrazně lepší, než čemu nasvědčují testy).
Super cenu mívají v tomto rozměru Pirelli W210 Snowsport. Pak bych se nebál doporučit klasický triumvirát Blizaak LM-22 od Bridgestonů, TS790 od Conti a M2/M3 od Dunlopů (osobní zkušenosti s touto pneu výrazně lepší, než čemu nasvědčují testy).
Neblbni a věř Hufovi. Ber CSC2. Teda pokud nechceš úplnou špičku (S-03 PP, P-Zero...).
Falken na ni fakt nemá. To už spíš to Toyo.
Falken na ni fakt nemá. To už spíš to Toyo.
Hufe, je to na Alfu 147.CSC2 jsou možná skvělý gumy,ale já asi nedokážu překonat antipatii ke Continentalu, kterou ve mně zanechaly gumy co mám na mašině.Pro motorkáře:Conti avenue-zdaleka se vyhni.Ten Falken by mi asi vyhovoval,tuhá bočnice mi nevadí-naopak.
Na jaké je to auto? Osobně bych po všech svých zkušenostech volil (být Tebou) tu užší variantu v co nejlepší pneu. Takže CSC2 ;o)
A ještě jedna důležitá věc. Profilové číslo je směrodatné pouze v případě, že volíš pneu o stejné šířce. Profil 55 je u 205 stejně vysoký, jako 50 u 225. To bys ale mohl vědět ;o) Tedy komfort bude větší u 225, poněvadž je širší.
A ještě jedna důležitá věc. Profilové číslo je směrodatné pouze v případě, že volíš pneu o stejné šířce. Profil 55 je u 205 stejně vysoký, jako 50 u 225. To bys ale mohl vědět ;o) Tedy komfort bude větší u 225, poněvadž je širší.
na rafek 7,5x16 lze obout 225/50 R16, ale lepsi jizdni vlastnosti budou presto u rozmeru 205/55 R16, nehlede na to, ze je pak i levnejsi pneu
take bych se priklonil k Toyo Proxes T1-S, jak pise Huf...Falken FK-451 je vylozene sportovni pneu s velmi tvrdymi bocnicemi...v podobne cene jsou pak velmi dobre i ContiSC2, Dunlop9000
take bych se priklonil k Toyo Proxes T1-S, jak pise Huf...Falken FK-451 je vylozene sportovni pneu s velmi tvrdymi bocnicemi...v podobne cene jsou pak velmi dobre i ContiSC2, Dunlop9000
Která z těchto gum je lepší ?Jde mi o perfektní jízdní vlastosti hlavně na suchu.Hluk nebo opotřebení mě moc nezajímá,nebo se vyplatí si připlatit třeba za Goodyear F1 ? Guma nad 5500 Kč se mi zdá už dost drahá.Dál bych se chtěl zeptat, jestli je vhodný použít místo 205/55/16 gumu 225/50/16 na ráfek 7.5.Přeci jenom profilový číslo 50 se mi zdá optimální na naše silnice.Ideál by asi byl 205/50 jenomže to by mi potom lhal rychloměr.
Tady [odkaz] si můžete spočítat průměr kola, který musíte zachovat když na auto dáváte větší kola. Do jednoho sloupce zadejte rozměry standartních kol a do druhého nových kol. Hodnoty by se neměly moc lišit.
Já preferuju uzký paprsky a nesmí jich bejt víc než 6. Ale tady mi nejvíc seděj ty ve stylu AMG (3,5,6) a špatně nevypadaj ani 15,16
díky za tipy, díky tomu se mi povedlo vytvořit 16 fotomontáží. Budu rád když se vyjádříte s názory, jaké jsou nejvhodnější.
Adresa: [odkaz]
Adresa: [odkaz]
No na MB (W211) kola sháním to je pravda, ale vzhledem k tomu, že po neblahých zkušenostech se 17" (v Praze si připadám jak otloukánek, mimo je to zase moc hlučné) jsem z čistě pohodlnosti zvolil 16" a mám obavu, že AMG a Brabus 16" ani nedělá 😊)) Zkusím se mrknout na ty odkazy. Každopádně díky !
Jo a ještě k tvojí druhý otázce. Myslím, že dobrý kola jsou BBS, OZ, AZEV, Lorinser, AMG, Brabus a další (poslední 3 pro Mercedes). Třeba kola Brabus začínaj na 8000,- a končej na 80000,- za kus 😄. Myslím, že tam je ta kvalita zaručená.
Podívej se na www.alcar.cz , tam zvol "montáž" kol. Je to takovej jednoduchej program. Myslím, ale že je něco podobnýho i a e-pneu. Ještě dost velkej výběr kol je na elektrony.cz, ale asi tam nebude nic nového.
ha !!! tak na e-pneu.cz jsou odkazy na weby kde se to dá vyzkoušet, holt když je někdo slepej 😊)) hmm možná by to chtěl annoncovat i po vyhledání kol. Např. dám si hledat, že chci kola na x auto x rozměr, vyhledá mi to všechny kola spnující zadání, to funguje velmi dobře, a pak jen někam dolů, nebo nahoru na stránku umístit "chcete vidět jak kola vypadají na autě ? odkazy: "
lidi, kde najdu web na kterým bych si mohl na obrázek auta dosadit různé typy alu kol ? To by byla otázka první a druhá, vzhledem k tomu, že se v kolech nevyznám a nerad bych koupil kola z kterých by byl o x tisíc mnohouhelník, jaké jsou dobré značky kde toto nehrozí ? Koukal jsem se na e-pneu, kde asi i kola z největší pravděpodobností koupím, už díky tomu že mají výběr, ale posazení na model auta mi tam citelně chybí 😞(((
Hmm, tak to by me zajimalo. Tenhle rozmer mam taky. Za kolik muzes mit treba ty CPC ve 195/60 R15 H a V?
Jestli jste někdo od Plzně a máte možnost kupovat se ŽL, pak musím doporučit firmu IBZ v Nýřanech u Plzně. Já od nich mám CPC 195/60 R15 za 2.800,-Kč vč. DPH. Mají stránku na netu www.IBZ.cz.
Já dal na minulou zimu Nokian WR. (205/55 R16 94V) Jsou o dost tišší než letní Michelin Pilot Sport. Rozumná cena, vzhled, velice dobré výsledky v testech. Malé opotřebení. Mírně strácejí /oproti špičce- Pirelli, Continental/ jen v záběru v hustém sněhu.
Nejlepší gumy jaké existují!!! Mám je na Mazdě 323F v rozměru 205/50R15, mají najeto přes 40kkm a ještě vydrží tak 20 - 25 kkm, původní tam byly nějaké Bridgestone, absolutně nesrovnatelné. Počínaje vzhledem, přes jízdní vlastnosti až po výdrž. Už nikdy nic jiného ! Na dalším autě mám Michelin Pilot SX, ale Good Year F1 Eagle jsou hlavně na mokru lepší. Doporučuji
Pani, chcel by som sa spytat, ake zimne pneu by ste mi odporucili v rozmere 205/55 R16. Dost by ma zaujimali najma modely s nizkou hlucnostou. Dik za odpovede.
Panove, mam ted moznost koupit zimni pneu Michelin za hodne dobrou cenu, ale ja tam oznaceni 4x4. Myslite ze to bude nejaky problem, kdyz je chci obout na klasicky sedan. Rozmer je 215/65/R16. Diky za rady
Máte prosím někdo informace (nebo odkaz na www), jak správně skladovat letní a zimní pneu (kompletní i s disky)?
Co se polohy týká, tak snad doporučují na stojanu uchycené za disk ve vodorovné poloze - vadilo by, kdyby byly jednotlivě (vodorovně) rozloženy na rovné zemi?
Při jaké teplotě a vlhkosti je skladovat? Je to stejné pro zimní i letní pneu?
Nebylo by třeba lepší je zabalit do smršťovací fólie?
Dík. Míra
Co se polohy týká, tak snad doporučují na stojanu uchycené za disk ve vodorovné poloze - vadilo by, kdyby byly jednotlivě (vodorovně) rozloženy na rovné zemi?
Při jaké teplotě a vlhkosti je skladovat? Je to stejné pro zimní i letní pneu?
Nebylo by třeba lepší je zabalit do smršťovací fólie?
Dík. Míra
Tak mi právě dorazily 😄 V pondělí si je nechám obout. Díval jsem se na ně, a hle, kýho výra, japonské guma a jsou vyrobené ve španělsku! No snad to ti španělé neodflákli...? Čekal jsem Made in Japan s vlastnoručním podpisem Shojiro Ishibashiho... 😉 Dovoz pro Evropu tedy už jen ze Španěl?
ad hluk: je to na Almaru, tak uvidíme. Předtím jsem měl Ventury a ty mě také nepřipadly extra tiché. Uvidím...
ad hluk: je to na Almaru, tak uvidíme. Předtím jsem měl Ventury a ty mě také nepřipadly extra tiché. Uvidím...
RE720 jsou velmi dobre pneu-vynikajici smerova stabilita, skvele na vode, ale pocitejte s tim, ze jsou trochu hlucnejsi!
Rikki: Mám Almaru. Přesně tak, slyšel jsem, že na Koktávce jsou dobré. Ale nevím jak by to dopadlo u mě. Na japonce japonské gumy 😉 Tak jsem šel do Bridgů...
e-pneuz: nakonec jsem si u vás objednal Brigde Potenza RE720 185/60/14. snad jsem udělal dobře... 😄
spatne pneu to nejsou (vykon/cena), ale nejlepsi take ne - o jaky rozmer se jedna ve Vasem pripade?
to je velmi tezke posoudit/doporucit...rozhodne Marshal 717 nedosahuje kvalit CPC, nicmene ma velmi dobry pomer vykon/cena...doporucil bych asi zvolit kompromis-o chlup drazsi Toyo Proxes T1-S (2.456,-), kt.jsou trosku sportovnejsi-mozna hlucnejsi, ale perfektni na vode!
Koupil jsem je na jaře na Ochcávku a fakt jsou dobrý. Ve srovnání s předchozíma Firestone Firehawk jsou výrazně lepší ve všech směrech, jen spotřeba lehce stoupla (cca 0,5l/100km LPG). Rychle si na ně zvykneš a pak se na ně dá spolehnout v každý situaci a opravdu dobrý jsou na vodě (předjíždění kamiónu v zatáčce kaluží v průtrži). Jestli máš stejný podvozek, doporučuju!
Hufe & e-pneu, ja si sice CPC nemuzu vynachvalit, zatim na nich mam 31kkm, podle vzorku to do konce jejich 2.sezony do 40kkm vydrzi, pak uz budou zrale na vymenu, takze resim, jake .. preci jen CPC je kvalita za tucny peniz a nizsi probeh 😞
Pres zimu jsem byl nadmiru spokojeny s Marshaly KW15 (od e-pneu), temer v CR neznama znacka (pod Kumho), neucastni se testu, ale presto velmi kvalitni a spolehlive jizdni vlastnosti, predvidatelne chovani, ticha, velmi ekonomicka, snad bude mit i dobry probeh a v prijemne cene okolo 2500/kus (185/55/R15 - holt drahy atyp😞 )
Na e-pneu ted vidim ve stejne znacce pro leto Marshal 717, moc prijemnych 2100/kus 😊, neni to asym, je to smerovka, ale podle vzorku vypada, ze by mohla byt velmi spolehliva na vode. Vis o tehle gume neco, dobre i spatne, co bych mel vedet a co by mi pomohlo se rozhodnout? 😃 Dik.
Pres zimu jsem byl nadmiru spokojeny s Marshaly KW15 (od e-pneu), temer v CR neznama znacka (pod Kumho), neucastni se testu, ale presto velmi kvalitni a spolehlive jizdni vlastnosti, predvidatelne chovani, ticha, velmi ekonomicka, snad bude mit i dobry probeh a v prijemne cene okolo 2500/kus (185/55/R15 - holt drahy atyp😞 )
Na e-pneu ted vidim ve stejne znacce pro leto Marshal 717, moc prijemnych 2100/kus 😊, neni to asym, je to smerovka, ale podle vzorku vypada, ze by mohla byt velmi spolehliva na vode. Vis o tehle gume neco, dobre i spatne, co bych mel vedet a co by mi pomohlo se rozhodnout? 😃 Dik.
Správný postřeh. Je to ale opravdu fuk. Důležité je, že se voda dostane z pod kola. Jestli je to doleva nebo doprava, na tom nesejde. Jedině, že by měli všichni CPC. Pak by na jedné straně vozovky bylo po dešti sucho a na druhé lokální záplava 😄))
Kooupil jsem na Accorda CPC a musim je jednoznacne pochvalit. Predtim jsem tam mel Dunlopy 300SE (myslim?) a neda se to srovnat. Jenom jedna vec me zarazi. CPC se montuji podle vnejsiho okraje. Vzhledem k asymetrii vzorku jsou ale pak odvodove drazky na jedne strane obracene do protismeru? Jenom takovy postreh, ktery mi prijde zvlastni.
Konec příspěvku 3608: Ta veličina se jmenuje "poloměr rejdu" (jen podotýkám, že rozhodně nehovořím o "poloměru zatáčení"), a je to přesně to, co dokonale zkur.. slušné jízdní vlastnosti vozu (pokud vůbec nějaké původně měl) montáž co "nejvystrčenějších" disků s co nejširšími pneumatikami. Pro rejpaly: tím nebrojím "a priori" proti širokým diskům, resp. pneumatikám, ale pouze tvrdím, že je tomu třeba přizpůsobit celou kinematiku zavěšení kol, což obvykle není možné bez výraznějších konstrukčních zásahů.
zkusit jeste zkontrolovat, zda kolo opravdu vizuelne nehaze-na vyvazovacce se samozrejme vyvazi, ale muze to byt pritom XXX-uhelnik...dale zkontrolovat, zda kolo spravne sedi na naprave (spravne stredici krouzky-predpokladam, ze se jedna o hliniky)...zda je zvolena spravna sirka rafku na takovehle "balony"-pneumatiky...mozna pro snazsi urceni priciny by bylo dobre urcit, zda volant vibruje pri dane rychlosti pri zaberu/volnobehu/brzdeni!
Na Omeze se ale geometrie rozjizdi skoro porad a bylo i nekolik skoleni, jak ji udelat tak, aby se nerozjizdela. Takze mozna jenom tam, co ti ji delali na tom skoleni nebyli....
Kupoval sem je starší, takže kdo ví, vzorek byl sice dobrej, ale kdo ví kde to jak dlouho leželo, a navic mi pripada, že 2 byly z jednoho auta a zbylé 2 zase z jineho...
CPC myslíš contipremiumcontact ? Jestli ano napiš pak své zkušenosti jak s kvalitou jízdy, tak životnost.
Zdravím diskutéry. Asi budu potřebovat nové pneu, a v pneuservisu mi poradili, že dobrou službu jako "nezávodníkovi" mi odvedou pneu Fulda Carat Attiro. Že mají dobrý poměr ceny a výkonu. Mj. tahle pneu, jak jsem zjistil na e-pneu.cz, získala i nějaké best ocenění v ADAC testu. Má s ní někdo nějaké zkušenosti?
Omegu MV6, silenbloky sou nove a kotouče taky, osobně si myslím, že to jsou špatně (staré) gumy, taky mě to táhne doprava (lehce) a to mám novou geometrii, mám takový pocit, že ty gumy byly 2 a 2 ze dvou aut...
HUF: Tak nakonec byly ty zadní 225 P6000 o tolik dražší a dodací lhůta o tolik delší, že jsme přece jen objednali CPC. Tak jsme na ně zvědavi 😄
Já mám na svým autě jetý CSC a nemůžu říct nic dokud nevyměním tlumiče 😄
Já mám na svým autě jetý CSC a nemůžu říct nic dokud nevyměním tlumiče 😄
Máš přední náhon? Pokud jo, tak to může být homokineťák. Jinak (nezávisle na pohonu) taky sjeté kotouče, aly ty by se projevily víc při brždění.
mam 225/16/55 a pri rychlostech nad 120 mi pripada, ze cejtim vibrace, kola sou vyvazena komplet, mohou to delat spatne gumy? Treba nerovnomerne sjete, nebo podobne? Silenbloky, tyck rizeny, tlumice a spol jsou nové...
xtra: je to fuk.
U toho příslušenství v tom asi bude mít někdo bordel, ale kdo, to nevím jak zjistit - leda si zavolat do VW ve skopčácku, jak to teda je. Na druhou stranu si ale myslím, že si tyto dva rozměry můžou (možná) odpovídat (viz příspěvek pro hufa).
U toho příslušenství v tom asi bude mít někdo bordel, ale kdo, to nevím jak zjistit - leda si zavolat do VW ve skopčácku, jak to teda je. Na druhou stranu si ale myslím, že si tyto dva rozměry můžou (možná) odpovídat (viz příspěvek pro hufa).
huf: jestli jsem to dobře pochopil - v podstatě necháš to kolo co máš, ale na obě strany protáhneš ten válec třeba o 5cm? Jestli to myslíš takhle, tak pak se to liší podle typu nápravy. Pokud kolo při pohledu na auto zepředu (či zezadu) při propérování koná pouze pohyb po přímce (např. u náprav, co jsou na ***ávkách apod.), tak to nevadí. Pokud však je ten pohyb po křivce (v podstatě u všech ostatních typů náprav), tak to vadit může, protože třeba díky způsobu zavěšení to kolo pak jede víc (většinou) po vniřním obvodu -> proto pokud se např. podíváš na doporučení výrobce, jaké ráfky lze použít, tak čim širší pneu, tím je v pdostatě vždy víc vylezlá ven (tedy má relativně menší ET).
BTW: jakmile výrazně zvětšíš nebo zmenšíš průměr kola a nepřizpůsobíš tomu ET kola, tak opět vnášíš mimo jiné i nevhodné namáhání při zatáčení - rejdová osa, která je vždy nějak skloněná, aby procházela jakýmsi středem dotykové plochy pneumatiky se silnicí, jím pak neprochází a to je taky ten hlavní "záškodník podvozku".
BTW: jakmile výrazně zvětšíš nebo zmenšíš průměr kola a nepřizpůsobíš tomu ET kola, tak opět vnášíš mimo jiné i nevhodné namáhání při zatáčení - rejdová osa, která je vždy nějak skloněná, aby procházela jakýmsi středem dotykové plochy pneumatiky se silnicí, jím pak neprochází a to je taky ten hlavní "záškodník podvozku".
dik za objasnenie problematiky, ale v podstate ak som to spravne pochopil je uplne jedno ci pouzijem napriklad 20 mm podlozky na sucasne alu s ET 43 alebo kupim nove alu s ET 23, vysledny efekt bude rovnaky a opotrebenie a namahanie napravy tiez ano?
celkovo ale nepoznam vyrobcov alu, ktory by robili ET 43 (ak sa mylim, opravte ma) vacsinou sa ET pohybuje pod hodnotou 35 mm a ET 43 resp. ET 45 je pouzivane u originalnych diskov napriklad u VW & spol.
kazdopadne VW vramci original prislusenstva ponuka konkretne na POLO napriklad aj disky 7Jx16 ET38 pricom podla technicaku je povoleny rozmer 6.5Jx16 ET43, je podla vas ten rozdiel 5 mm na stranu + 0.5 palca v sirke zanedbatelny?
celkovo ale nepoznam vyrobcov alu, ktory by robili ET 43 (ak sa mylim, opravte ma) vacsinou sa ET pohybuje pod hodnotou 35 mm a ET 43 resp. ET 45 je pouzivane u originalnych diskov napriklad u VW & spol.
kazdopadne VW vramci original prislusenstva ponuka konkretne na POLO napriklad aj disky 7Jx16 ET38 pricom podla technicaku je povoleny rozmer 6.5Jx16 ET43, je podla vas ten rozdiel 5 mm na stranu + 0.5 palca v sirke zanedbatelny?
No to už je lepší reakce 😉. Já jsem zase ochoten uznat, že můj náhled na věc může být poněkud zkreslený, protože se v tomhle oboru pohybuju už dost dlouho a výrobou těchto speciálních věcí ( podložky, kompletní náboje kol pro jiné rozteče, výfuky -svody i tlumiče, airboxy atd....) se zabývám (ať už pro sebe, nebo známé - spíš ale pro sebe 😉 ). Na druhé straně je mi úplně jasné, že je jednodušší prostě zatnout zuby a jít tu věc koupit, já jsem to dřív dělal úplně stejně. I dnes je milion věcí, které prostě vyrobit nedokážu (mnohdy nedokážu ani zajistit jejich výrobu) takže taky potím krev, když např. jedu do Německa koupit háčkový ojnice a za jednu dám 15 000....
S Tvou teoretickou úvahou na téma podložky musím souhlasit. Tak nějak to opravdu je. Můžu částečně doplnit i praktickými zkušenostmi (ojíždění, ložiska...).
Co mě zajímá... Pokud zachovám ET a zvolím širší ráfek (tedy pokud se kolo roztáhne na obě strany stejně), je toto namáhání také větší? Zanedbejme věci jako ponoukání k drsnějšímu ježdění v důsledku lepších jízdních vlastností a pod...
BTW, už jsi viděl v sekci "News" tu Fabii RS alá WRC? Ta má podložky minimálně 4cm kvůli vytaženým blatníkům. Tomu říkám prasárna.
Co mě zajímá... Pokud zachovám ET a zvolím širší ráfek (tedy pokud se kolo roztáhne na obě strany stejně), je toto namáhání také větší? Zanedbejme věci jako ponoukání k drsnějšímu ježdění v důsledku lepších jízdních vlastností a pod...
BTW, už jsi viděl v sekci "News" tu Fabii RS alá WRC? Ta má podložky minimálně 4cm kvůli vytaženým blatníkům. Tomu říkám prasárna.
Tvůj poslední příspěvek jako od primitiva nevypadá. To musím uznat. Za naivku Tě ale označím směle. ;o)
Jinak, něco o tom vím. Střední průmku mám strojní.
A ohledně nákupu podložek... Ta cena je poměrně vysoká, ale zkus pochopit, že mi nestojí za to nad tím spekulovat a něco vyrábět. Navíc, váha te 20mm podložky byla fakt minimální. Neporovnatelně nejnižší ze všech, které jsem měl možnost vidět.
Pokud jsi ale takový odborník, tak přestaň jen mlátit prázdnou slámu a začni tyto podložky vyrábět. Pokud se při pevnosti, přesnosti a váze konkurence, jako Eibach a INXX, dostaneš na 50% ceny (při Tvé kalkulaci ještě vytvoříš solidní zisk), rád Ti zajistím odbyt. ;o)
Jinak, něco o tom vím. Střední průmku mám strojní.
A ohledně nákupu podložek... Ta cena je poměrně vysoká, ale zkus pochopit, že mi nestojí za to nad tím spekulovat a něco vyrábět. Navíc, váha te 20mm podložky byla fakt minimální. Neporovnatelně nejnižší ze všech, které jsem měl možnost vidět.
Pokud jsi ale takový odborník, tak přestaň jen mlátit prázdnou slámu a začni tyto podložky vyrábět. Pokud se při pevnosti, přesnosti a váze konkurence, jako Eibach a INXX, dostaneš na 50% ceny (při Tvé kalkulaci ještě vytvoříš solidní zisk), rád Ti zajistím odbyt. ;o)
ještě xtra: žádná slitina není nijak dokonalá - všechny jsou normované s určitými odchylkami, stejně jako se s ochylkami i navrhují všechny výrobky. A pokud jde o kvalitu slitin např. v ČR (nebo na Slovensku), tak jsou podstatně lepší a přesnější, než slitiny zahraniční, protože česká norma má pro každý typ materiálu přesně definované složení, zatímco jinde v evropě běžně používané EN či ISO obshauje jen poměry hlavních prvků a přibližné konečné vlastnosti, ale nezajímá jí, jestli tam někomu během výroby spadla bota nebo ne.
xtra: první co viditelně trpí jsou pneumatiky, které se díky trajektorii kola při propérování sjíždějí podstatně více na vnitřním průměru (tedy z nich vyrábíš kužel) a samozřejmě nejde jen o to sjíždění, ale i o nerovnoměrné namáhání pnaumatiky, takže v extrémním případě (který v 95% případů nastat nemůže díky způsobu konstrukce pneu, její životnosti apod.) ti může třeba auto nečekaně ustřelit. Další: řízení nápravy je jedna z nejpřesněji konstruovaných součástí auta (do toho ovšem nepatří jen např. hřeben a táhla ke kolům, ale i celé přední zavěšení) a při použití širších podložek (mm sem či tam nevadí, ale víc než cca 5 na každé straně už může být problém) se vnáší do řízení namáhání, na které není řízení navržené -> dochází k většímu opotřebení veškerých pohyblivých součástí s ním spojených. Pak: na všech kolech se více opotřebovávají ložiska, protože kola na ně působí ohybovým momentem, který tam normálně není -> s tím souvisí i větší opotřebení tlumičů a čepů, které drží kolo na zavěšení (ty samozřejmě přenášejí všechny tyto větší síly do zavěšení, které je sice počítáno na trvalou životnost, ale při nějakém běžném zatížení, se kterým výrobce počítá - a ten rozhodně nepočítá s tím, že si tam dá někdo 2 nebo 5ti cm podložky, takže někdy může být namáhání zavěšení podstatně větší, než je toleranční mez návrhu a může tedy třeba nějaká část rupnout a tedy následně třeba upadnout kolo).
Nic ve zlém, ale nechtěl jsem tím samozřejmě říct, že těch 900 Kč za hodinu je částka do kapsy. Samozřejmě je třeba odečíst spoustu věcí a já i vím kolik. A ty, milý Hufnagle, zřejmě nemáš ponětí o strojní výrobě a něčem, čemu se říká slušnost "jakbysmet", když dokážeš tak rychle člověka označit za primitiva. Nejsem dělník, ale i kdybych byl, nestyděl bych se za to. Troufám si říct, že ve strojní výrobě se orientuji líp, než většina z vás a mám k dispozici i hodinové sazby spousty firem (ve kterých je samozřejmě vše, o čem jste mluvili zahrnuto). A vychází mi z toho jediné-ta cena JE přemrštěná. Hufnagle, obhajuj si co chceš, z mýho pohledu patříš jen do řady těch, kteří jsou kvůli tomu, že sami nejsou schopni si tuning na vysoké úrovni zařídit, nuceni hrábnout hluboko do peněženky a jít to koupit do obchodu. No ale každý ať platí, jak je libo, jen si za tím tak slepě nestůj....
To Oddie: někde jsem četl, že např. v Německu je zvykem dát 20% zisku na platy. Tak by mě celkem zajímalo srovnání jak je tomu u nás.
No, původně jsem se chtěl poptat na nějaké gumy, ale tady se zas koukám schyluje k bitvě 😊))
BoB_: největší sranda je ovšem takové dělníky zaměstnávat, kteří maj zhruba ponětí o tom, za kolik prodáváš. Drtivá většina z nich totiž bryskně usoudí, že tržba = tvůj zisk, a rázem jsi pro ně zloděj a vydřiduch, ať už jim platíš jakkoliv. Málokdo je vůbec schopen a ochoten uznat, že také existují nějaké náklady, ještě tak možná nákup materiálu někdy uznaj...Jinak, pro všechny, jsem chtěl hodit dotaz za zimní gumy. Rozměr 175/70/14, nějaká levnější sorta, je to na starší kombík, ne na závoďák...
BoB_: největší sranda je ovšem takové dělníky zaměstnávat, kteří maj zhruba ponětí o tom, za kolik prodáváš. Drtivá většina z nich totiž bryskně usoudí, že tržba = tvůj zisk, a rázem jsi pro ně zloděj a vydřiduch, ať už jim platíš jakkoliv. Málokdo je vůbec schopen a ochoten uznat, že také existují nějaké náklady, ještě tak možná nákup materiálu někdy uznaj...Jinak, pro všechny, jsem chtěl hodit dotaz za zimní gumy. Rozměr 175/70/14, nějaká levnější sorta, je to na starší kombík, ne na závoďák...
petr5: Nic ve zlem (neber si to osobne), ale tohle
jsou kecy prave delnasu, kteri vi * o tom, co
to znamena zajistit praci. Rikas 900 Kc za hodinu?
A odecetl jsi si od toho dane? (-50 😖 a amortizaci
výrobních nástrojů? Nájem? Elektřinu? Telefony? Auto? Platy ostatních
lidí, kteří ti "pomáhají" s prací (daňový poradce, uklízečka...)?
Ano, čistý zisk 900 Kč na hodinu je dobrý. Ne, tohle není čistý zisk.
Kdybys byl "manažer", který se má starat o to, aby
ti, co přijdou ráno v 6 (7) do práce a ve 14 (15) jdou domů,
tak bys věděl, že tohle není zase až tak moc.
jsou kecy prave delnasu, kteri vi * o tom, co
to znamena zajistit praci. Rikas 900 Kc za hodinu?
A odecetl jsi si od toho dane? (-50 😖 a amortizaci
výrobních nástrojů? Nájem? Elektřinu? Telefony? Auto? Platy ostatních
lidí, kteří ti "pomáhají" s prací (daňový poradce, uklízečka...)?
Ano, čistý zisk 900 Kč na hodinu je dobrý. Ne, tohle není čistý zisk.
Kdybys byl "manažer", který se má starat o to, aby
ti, co přijdou ráno v 6 (7) do práce a ve 14 (15) jdou domů,
tak bys věděl, že tohle není zase až tak moc.
to bude asi tym, ze kvalitne podlozky sa navyrabaju doma na kolene, ale z kvalitnych zliatin, ktore maju v kazdom milimetri stvrocovom rovnaku hustotu a su dokonale vyvazene takze nemoze vzniknut hadzavost a podobne negativne javy.
Mno, shrnuto podtrženo jsem tím chtěl říct, že cena 10 000 je šílená a pokud jsou někteří blázni tolik platit, sem s nima, z fleku končím se svou prací a zůstávám doma u soustruhu 😊)
Zdravím, četl jsem pár příspěvků o podložkách pod ráfky a jejich ceně, tak jen pro zajímavost: Před týdnem jsem si vyráběl nějaké pro sebe... materiál CERTAL, cena za kg cca 190 Kč (různé odřezky), polotovary měly hmotnost (když přeženu) 2,5 kg, stály mě tedy 475 kč. Výroba jedné podložky mi trvala hodinu a půl, nemusel jsem ale měnit roztečnou kružnici. Pokud by ty podložky měly být stejné, jako jsem četl níže (2 typy děr a závitové vložky), práce by mi trvala zhruba o hodinu déle, takže celkem cca 10 hodin. Při ceně 10 000 Kč bych si tedy za hodinu práce vzal přes 900 Kč a to je docela silný kafe, no ne?
HUF: Nakonec jsme to s tátou študovali a jsou tam Pirelli P6000 ve 205/55/R16W za 3496,- za kus. Asi není o čem diskutovat, to je za cenu Barumek.
huf: Nevyrábím je proto, protože je proti mému přesvědčení někomu nutit něco, s čím sám nesouhlasím, ačkoliv je takový "ťůnink" velice slušná "rejže" ;o) Taky jsem to četl - jeden kus je cca 300g duralu a asi 200g vlisovaných nerezových vložek (výborná kombinace akorát kvůli vyšší ceně, ale rozhodně ne kvůli vhodnosti materiálu ;o) ). Podívej se třeba na maloobchodní ceník www.ferona.cz (ty ceny poděl cca 10-20 a pak k celé ceně materiálu na podložku připočti cca 30-70Kč za práci), abys věděl, o kolik ses nechal vědomě okrást ;o)
xtra: když máš při určitém rozměru ráfku a pneu předepsané ET třeba 40 a dáš tam ET20, tak se taky mrší podvozek. Ovšem pokud tam nemáš podložky, tak můžeš mít trochu větší jistotu, že ti neuletí kolo díky tomu, že máš nějký z 8mi či 10ti šroubů na jednom kole špatně přitažený nebo málo dimenzovaný ;o)
vsak ked pouzijes podlozky na disky s ET43 a vysunies ich povedzme o 20 mm tak to mas to iste ako keby som pouzil disky s ET23 tym sa tiez kazi podvozok? ;o)
hufe a co konkretne na podvozku nema taku zivotnost pri pouziti podloziek nez bez nich? rozmyslal som vpredu 20 mm na strnu a vzadu 30 mm.
Jsou to super gumy na normální ježdění. Navíc dobře drží. Jen nemají přesnou odezvu na volant (to právě protože jsou spíš komfortní). Pokud jsou pro tatu, určitě je vem. Nestojí moc a poskytnou hodně.
HUF: Potřebuju od tebe jednu důležitou informaci, a to jak jste spokojeni s vlastnostmi a výdrží tátových CPC? Přece jenom už s nima má asi něco najeto a můžeš poreferovat. Já totiž valím tátovi do hlavy, ať je obuje na sedmu, že nejsou špatný.
Do podložek bych taky nešel. Jak to efektní rozšíření nápravy dokáže při plným rejdu totálně rozhodit poloměry otáčení dvou předních kol, to je neskutečný. Nejpatrnější je to na natřené podlaze v podzemním parkovišti, píská to jak myši.
Do podložek bych taky nešel. Jak to efektní rozšíření nápravy dokáže při plným rejdu totálně rozhodit poloměry otáčení dvou předních kol, to je neskutečný. Nejpatrnější je to na natřené podlaze v podzemním parkovišti, píská to jak myši.
Čím Tě znám déle, tím víc si myslím, že sis zvolil naprosto přiléhavý nick 😄))
Ohledně kurvení podvozku ovšem souhlasím.
A co se týká Tvé kalkulace... Přečti si znovu, z čeho se ty mé skládaly a zkus to propočítat ještě jednou. Pokud by to pravdu bylo tak levné, tak proč se jejich výrobou už dávno neživíš? Možná by sis pak mohl koupit i lepší auto a neřešit pořád dokola svou corolu s "vrstvenou směsí" ;o)
Ohledně kurvení podvozku ovšem souhlasím.
A co se týká Tvé kalkulace... Přečti si znovu, z čeho se ty mé skládaly a zkus to propočítat ještě jednou. Pokud by to pravdu bylo tak levné, tak proč se jejich výrobou už dávno neživíš? Možná by sis pak mohl koupit i lepší auto a neřešit pořád dokola svou corolu s "vrstvenou směsí" ;o)
To si děláte srandu ne? Za podložky dát 10kkč...? Výrobní MALOOBCHODNÍ cena cca 120Kč/kus i s materiálem. Náklady velkovýrobce maximálně 15Kč/kus... Navíc vám to mrší podvozek a vůbec.
Značka INXX. nebyly průchozí. Byly duralové a měly nerezové vložky. Našroubovali se na náboj a do nerezu pak přišly originální kolové šrouby. cena 10 tisíc Kč.
S těma pneu to není přesné. Jednu sadu jsem prodal ani ne na půl sjetou, protože to byl xindl (Falken ZIEX 512). Potom mám najeto teď 102tisíc a jedny zimní a jedny lezní jsou téměř nové. Pak taky. Další sadu z nich jsem prodal kámošovi na tu hondu (6mm) za symbolickou cenu. Toya byly prodány rovněž zánovní spolu s 16 koly. Pod 3mm na vlastních taky nikdy nejdu.
hufe, ake si mal podlozky na fabii kolko mm akej znacky? dostat k tomu aj dostatocne dlhe poistne skutky?
Test letních pneu najdeš na [odkaz]
Barum Bravuris jsou ze všech testovaných nejhorší na suchu a třetí nejhorší na mokru a taky poskytují nejhorší komfort.
Barum Bravuris jsou ze všech testovaných nejhorší na suchu a třetí nejhorší na mokru a taky poskytují nejhorší komfort.
Hufe, díval jsem se na tvé stránky [odkaz] kde mimo jiné nabízíš k prodeji svoji Fabii. Nechce se mi ale opravdu uvěřit tomu, že během 92.000 km jsi spotřebal 11 sad (značkových) pneumatik (8 letních + 3 zimní)...? To ti tedy 1 sada nevydrží ani 9.000 km? Nebo je měníš dříve, než je na nich nějaký minimální vzorek? Jako "správný, ekonomicky uvažující Čech" si jen tak z hlavy odhadem spočítám jejich cenu a náklady na ně mi vycházejí minimálně 2,- Kč/1 ujetý km.
Je to od tebe ale férové, že to tam uvádíš - potenciální zájemce podle toho hned ví, že tvoje Fabka se po silnicích rozhodně neplouží a nenechává svoje koníky zahálet (a pravidelným tréninkem je udržuje v kondici, aby se jim nezkrátily žíly a neatrofovaly svaly)...
Je to od tebe ale férové, že to tam uvádíš - potenciální zájemce podle toho hned ví, že tvoje Fabka se po silnicích rozhodně neplouží a nenechává svoje koníky zahálet (a pravidelným tréninkem je udržuje v kondici, aby se jim nezkrátily žíly a neatrofovaly svaly)...
zkus www.e-pneu.cz, super ceny a super kvalita. Nejsem dealer ani majitel, jenom maj ceny opravdu levny a za stejny penize jsou kvalitni kola.
ahoj, mate nekdo zkusenosti s touto pneu? na [odkaz] ji maji za nejakych 1500,- (185/60 R14 H) je to dobry kup? diky
Nemáte s tím zkušenosti. U kamoše v pneuservisu to vozí ve velkém z Německa. Najeto pár tisíc km (cca 80-90% vzorku) a za hodně lidové ceny.
Koupil jsem před měsícem
objednal na netu, dovozce poslal místnímu dealerovi,
ten doručil mému nejbližšímu pneuservisu který jsem udal, proškolil ho (jsou to skoro jako dvoupatkové pneu jako Michel 12,5´)o správné montáži a čistotě při montáži, mám již najeto 5000 km a fakt super. cena? 2700 bez dph asi 3300 s DPH. Což je v 15´ myslím dobré. Mohu vážně dopuručit.
Jako zimní si nemohu vynachválit Firestone FW930, na sněhu a mokru vynikající.
objednal na netu, dovozce poslal místnímu dealerovi,
ten doručil mému nejbližšímu pneuservisu který jsem udal, proškolil ho (jsou to skoro jako dvoupatkové pneu jako Michel 12,5´)o správné montáži a čistotě při montáži, mám již najeto 5000 km a fakt super. cena? 2700 bez dph asi 3300 s DPH. Což je v 15´ myslím dobré. Mohu vážně dopuručit.
Jako zimní si nemohu vynachválit Firestone FW930, na sněhu a mokru vynikající.
mám Škodu 105 a gumy MP4, hustím na predné 1,7 MPa a zadné na 2,1 MPa, kto poradí ako je to lepšie???
Conti - starší model a Michelinky - zimní ( kloužou na mokru jako prase ) Už jsem i uvažoval koupit pneu v rozměru 205/55 R15, ale nevím jak to bude na ráfku 6,5" vypadat.
A s jakýma přesně to bylo? Staré Conti opravdu za moc nestály, ale CSC2 nebo CPC jsou fajn.
Rozhodně dobré jsou ty RE720.
Rozhodně dobré jsou ty RE720.
Ahoj, sháním pneu na Hondu Civic 195/60 R15 a jaké vlastnosti? Pro sportovní jízdu - tvrdá bočnice, přijatelná cena. Ve výběru jsem měl Yokohamy A539, Toyo Road Pro R610, Potenza RE720, ale opravdu nevím.
Mám osobní averzi proti Michelinu a Continentalu.
Diky za vaše rady.
Mám osobní averzi proti Michelinu a Continentalu.
Diky za vaše rady.
Z vlastní zkušenosti doporučuju Bridgestone B330 EVO, oproti Barum Brillantis (nedoporučuju) je to znatelný rozdíl.
Pokud jde o nejlepší poměr cena/výkon zvolil bych Firestone FS-590.
Pokud jde o nejlepší poměr cena/výkon zvolil bych Firestone FS-590.
Ahoj lidi, jake mi doporucite pneu na feldu tj. 165/70/13
Rocne najedu malo km (cca 5 - 10 tkm), takze nevim jestli je lepsi si koupit kvalitnejsi pneu, nebo vsadit na cenu/vykon a tam je asi dobrou volbou Barum.
sam zvazuji o nasledujicich😒br />
1) ContiEcoContact 3
2) Michelin Energy E3B
3) PIRELLI P3000/ P3000 Energy
4) Barum Brillantis
diky za radu
Rocne najedu malo km (cca 5 - 10 tkm), takze nevim jestli je lepsi si koupit kvalitnejsi pneu, nebo vsadit na cenu/vykon a tam je asi dobrou volbou Barum.
sam zvazuji o nasledujicich😒br />
1) ContiEcoContact 3
2) Michelin Energy E3B
3) PIRELLI P3000/ P3000 Energy
4) Barum Brillantis
diky za radu
Tak jsem se na ty Polarisy došel právě podívat - žádné STUD tam není, mají označení "Barum POLARIS 91 Q M+S OR60 S". Takže asi to poslední "S" něco znamená.
Jo, ty mám taky, je to příprava pro hřebíky. Ty gumy maj označení STUD - jak psal Huf. Je to nějaké e😜ortní provedení, u nás se snad hřebíky používat nesměj. Že by měly nějaké horší vlastnosti, jsem si nevšiml...
Koupil jsem nedávno na inzerát jednu zimu jeté Barumky POLARIS 195/65/15 a po celém vzorku jsou malé dírky, jakoby připravené pro hřebíky - je to už od výrobce, protože to vypadá jako odlité a hlavně kolem těch dírek je tomu i přizpůsobený (hladký) vzorek. Míval jsem Polarisky na Favoritu v rozměru 165/70/13 a ty to určitě neměly a i na jiných rozměrech jsem si toho nikdy nevšiml. Není to nějaký atyp (třeba vývozní), nemá to dokonce nějaké horší vlastnosti (bylo to totiž docela levné - 4 ks i s plechovými disky a originál Škoda poklicemi za 7000,- Kč)?
Zdravím pánové. Chtěl bych se zeptat a ujistit. Nápis na bočnici mé pneu (GY Ventura 185/60) Max. Pressure 300kPa znamená, že tato pneu se může nahustit na max 300kPa za studena. Nepletu se? Neznamená to, že v pneu může být max tlak 300kPa za jakýchkoli okolností, tj. i za jízdy (kdy logicky hodně stoupne), protože to nevím jak bych zjistil, atp.? Díky za fundované odpovědi 😉 (pozn. jedu na dovolenou v plné náloži a potřebuji to přifouknout) 😉
Pravdu v pneuservisech nenajdeš. Jsou tam lidé, kteří neví o pneu skoro nic (tak jako dealeři aut neví skoro nic o svém "zboží"). Směrovka není a priori horší. Je jen hlučnější a to ne o moc. Viz nová P-Zero Corsa. Dobrá směrovka má dokonce ideální přenos síly na vozovku. To taky skoro nikdo neví...
Primacy je skvělá. NCT5 je o poznání turističtější. Dokonce myslím nemá ani ochranu ráfku.
A e-pneu se neboj. Beru od nich pořád. I pro známé. Už ani nevím, kolik jsem toho od nich odebral, ale za stovky tísíc toho už jistě bude ;o) Dovoz je zdarma nad nějakou sumu, kterou ale se 16" jistě přesáhneš.
Primacy je skvělá. NCT5 je o poznání turističtější. Dokonce myslím nemá ani ochranu ráfku.
A e-pneu se neboj. Beru od nich pořád. I pro známé. Už ani nevím, kolik jsem toho od nich odebral, ale za stovky tísíc toho už jistě bude ;o) Dovoz je zdarma nad nějakou sumu, kterou ale se 16" jistě přesáhneš.
Juras: ja som nedavno obul Bridgestone Turanza ER70 a zatial sa tvaria veeelmi dobre 😉) Jednak sa auto dost stisilo, nie je tak citlive na kvalitu povrchu (predtym tiez Bridgestone, ale nejaky starsi typ) a drzanie v rychlych zatackach je fakt super.
Tak už se v tom pořádně zamotávám,prošel jsem par pneuservisu, všude mě zrazují od směrového dezénu, mam si vybrat nějakou asimetrickou pneumatiku, uvažuji o MICHELIN Pilot Primacy, nebo GOODYEAR Eagle NCT5. Nevíte někdo kde jsou nejlevnější? Jak je to s dopravou při koupi přes internet? Dík
Ná mém voze (specifická situace) jsem oproti P7000 v tomtéž rozměru horší brzdné vlastnosti neshledal. Možná jde o velmi malé rozdíly.
K té bočnici... Jistě, že je pevná! Velmi příjemně pevná. Má totiž 2 vrstvy kordů. S tím souvisí i horší komfort.
K té bočnici... Jistě, že je pevná! Velmi příjemně pevná. Má totiž 2 vrstvy kordů. S tím souvisí i horší komfort.
Falken 451 jsou ryze sportovní pneu! (velmi pevná bočnice-dobře drží v zatáčkách, ochrana ráfku, perfektni na vodě, skěvlá ovladatelnost na suchu, ale delší brzdná dráha-např.oproti Conti/Bridge/Dunlop/Toyo ve stejné kategorii, horší komfort a kapánek vyšší hlučnost-ostatně jako většina směrových pneu)...prostě asi každá pneu má své klady i zápory
P-Zero jsou bomba. Sám s nimy mám ty nejlepší zkušenosi. Super jsou taky Bridgestone Potenza S02-PP Jediné levnější pneu, které jsou podle mně dobré, jsou Falkeny FK 451. Pozor! Falken ZIEX 512 stojí za prd.
Přemýšlím jaké pneumatiky koupit v rozměru 205/50 R16, minulou sezonu jsem jezdil na Pirelli P-Zerro Asimetrico, dal jsem za ně přes 22tis. mám už minimum vzorku tak musím koupit nové ale nechce se mi utratit tolik peněz, mám jen 66kw tak nepotřebuju gumy jako na Lambo. Dokáže mi někdo poradit? Děkuji P.S.: Jsem z Ostravy.
Díky. Nakonec rozhodla cena 2199,-/kus - Firestone cosi. Odněkud z Příbrami. Dovezli mi to jak se sluší a patří až do domu. Prosím nekamenovat. Tak chtěl tchán a těm se neodporuje.
Jistě, že je. 225/35R17, které teď mám, jsou horší, než 185-195 originálně dodávané na Fabii. Na druhé straně, na mokru (ne tedy na vodě) jsou zase širší pneu o dost lepší. Něco za něco.
SP2000e jsou dobré, ale hlučnější. Taky poměrně rychle slezou. Michelin Pilot Primacy jsou zcela jistě lepší.
Máte někdo prosím zkušenosti s pneu DUNLOP Sport 2000E v rozměru 205/55/16, které se dávají v prvovýrobě na Octavie? Kolik km vydrží na Octavii TDI? Jsou horší nebo srovnatelné s Michelin Pilot (přesné označení nevím - jsou to ty, které jsou také na nových Octaviích)?
harryp: Jo, cesky sen byla sila 😄 Nejvice se mi
v tom dokumentu libila ta babicka, co si stezovala,
ze jsou to "*", a "co by asi tak delali,
kdybych jim tady tedko dostala infark?"... Docela
jsem se bavil 😄
v tom dokumentu libila ta babicka, co si stezovala,
ze jsou to "*", a "co by asi tak delali,
kdybych jim tady tedko dostala infark?"... Docela
jsem se bavil 😄
to e-pneu.cz😒/a> Tím příspěvkem od "a" se moc netrap - bude to nějakej magor typu "petr". Já sám jsem tedy zatím přímo s vámi ještě neobchodoval, ale už asi třikrát jsem internetově nakupoval gumy u pneuobchod.cz. Ceny mají zhruba srovnatelné, info o pneu výrazně slabší, ale mám je prostě po ruce. Jo, a taky mají nebo měli v nabídce i levnější typy pneu, což mi občas stačí (Polaris, KW11). Taky mi namísto "dopravy zdarma" (dojel jsem si k nim sám) zajistili "přezutí zdarma" u svého smluvního pneuservisu. Takže tenhle typ obchodování mi maximálně vyhovuje - hlavně asi proto, že před nákupem něčeho dražšího nebo důležitého mám ve zvyku zkouknout pár testů. A to je u e-pneu.cz umožněno v míře vrchovaté. Takže díky.
Neřešil bych to.Lidi si vždycky najdou nějaké "mouchy".Proto se mi líbil ( i když to bylo s našich poplatků) dokument o tom "českém snu" ! To abych někde šel (ze své vlastní vůle) a pak si stěžoval,že jsem tam musel jít,tak to je fakt o ničem.Dle této akce bylo vidět jak lidi reagují na reklamu a hlavně ceny! (minerálka za 2.6 nebo tak nějak 😄 )
možná snad ještě narozdíl ostatních "pneuobchodů" na internetu se snažíme také nabízet i mnoho informací/rad
ad "bouda"> to jsem moc nepochopil, protože na této bázi fungují snad všechny internetové obchody (nejen o pneumatikách/kolech)-že spolupracují s nějakým dodavatelem, ne? to, že se na internetu nabízejí nižší ceny, než doporučené maloobchodní není "bouda", ale "pravidlo", neboť by pak asi nebyl žádný důvod nakupovat zboží přes internet, ne?...na stejné bázi tak fungují úplně všechny internetové obchody-konkurence (epneumatiky.cz,pneuobchod.cz,pneushop.cz, atd.)...ostatně stejným způsobem to funguje i v zahraničí (e-pneu.com,reifen.de,tirerack.com, atd.), takže asi žádný "podraz po česku"...vypadá to tedy, že je někdo rozhořčený nad tím, že nepochopil podstatu internetového obchodování?
Dle zkušenosti z prodeje je Monroe a Sachs tak na stejné úrovni. Kayaba vypadá, že je trochu lepší. Ale všichni tři se dodávají do prvovýroby.
Tahle krabicka co se prisaje na kapotu vskutku neni prilis presna a tyhle vysledky byste meli brat s velkou ale opravdu velikou rezervou. Monrou - ty se davaji v prvovyrobe.
to E-pneu.cz je dobra bouda jak prodavat normalnim zakaznikum za velkoobchodni ceny, viz www.Autokola.cz to je asi pro dealery aby si mysleli, jake ze maji byt koncove ceny - pouziva to stejnou databazi i design a stejne lidi, jenom jine ceny a tak se dela podraz po cesku na sve dealery (kterym se prodava draze nez uzivatelum), ooo jak typicke pro Cesko 😃)
----------
Takovehle typicke ceske podrazeni cen v podani panu Ziky Carvy a dalsich 😃 Cechackovi je to ovsem jedno koupi kde je levneji ze. A ze dodava epneu 2 mesice jsem nekde cetl... Ptal jsem se v pneuservisu a ty ceny co ma epneu da pneuservis take, zrejme je tam jeste hone velky cenovy prostor ...
--------
Jen houst konkurence...
----------
Takovehle typicke ceske podrazeni cen v podani panu Ziky Carvy a dalsich 😃 Cechackovi je to ovsem jedno koupi kde je levneji ze. A ze dodava epneu 2 mesice jsem nekde cetl... Ptal jsem se v pneuservisu a ty ceny co ma epneu da pneuservis take, zrejme je tam jeste hone velky cenovy prostor ...
--------
Jen houst konkurence...
nemam tak otestovane pneu v krajnych situaciach ako HUF, ale teraz ked su vonku teploty okolo 27 - 30 C, tak tie pneu drzia na ceste este lepsie, su uplne ako prilepene a je to dost citelne. mam tam Michelin Pilot Primacy.
a asi nejen,že kloužou,ale asi se i hodně brzo opotřebují.myslím si,že ty v F1 mají jiný poměr směsi,který potřebuje teplo.Zkušenost Hufa je jasná,normální pneu se zahřejí a jsou na *,zahřejí se ale tím ježděním,předpokládám,že ve F1 je zahřejí ještě dříve a protože tam je mnohem větší potřeba přilnavostí,tak jsou ty gumy konstruované rovnou na tu vyšší teplotu.Je vidět jak na konci závodu jsou "zalepené" kamínky v pneu celkem dost...
Tento problém jsem už několikrát probíral s profíky. Sám jsem si totiž všiml něčeho, co běžný řidič asi nespozoruje. Na okruhu při drsné jízdě po čase pneu přestanou stíhat (některé víc, jiné míň). Prostě se přehřejí. Stanou se gumovější v reakci na volant a přilnavost taky mírně klesne. Hodně tu záleží na směsi. Sportovní pneu typu P Zero nebo Potenza S-03 jsou v pohodě i horké, ale takové ty levnější alternativy (nedej bože Bravury) prostě horké kloužou jako prase.
To je na Tobě. Akvaplaning se dostaví dřív u 225. 225 budou trochu hlučnější a auto bude mít trochu vyšší spotřebu. Na jízdní vlastnosti (stabilita, brždění) budou ale 225 jistě o dost lepší. Záleží ale i na tom, jak široký máš ráfek. Aby ta 225 na něm nevypadala blbě.
cim teplejsie tym lepsie, guma je maksia a ma lepsi grip, preto sa v F1 pneu aj predhrievaju a tesne pred startom su zabalene v takom zupane ;o)
Zdravim.
Mozna uz tu tohle tema nekdy padlo, ale mam na vas dotaz, protoze verim, ze tomu rozumite. Teda urcite lepe nez ja.
Probirali jsme tema jaka teplota je pro prilnavost pneu lepsi, jestli vyssi nebo nizsi. Rec byla o pneumatikach v F1. Kdyz bude teplota trati napriklad 10 stupnu, bude prilnavost pneumatiky lepsi nez pri teplote nad vozovky tesne pod 50 stupnu?
Mozna uz tu tohle tema nekdy padlo, ale mam na vas dotaz, protoze verim, ze tomu rozumite. Teda urcite lepe nez ja.
Probirali jsme tema jaka teplota je pro prilnavost pneu lepsi, jestli vyssi nebo nizsi. Rec byla o pneumatikach v F1. Kdyz bude teplota trati napriklad 10 stupnu, bude prilnavost pneumatiky lepsi nez pri teplote nad vozovky tesne pod 50 stupnu?
je to jen na přechodnou dobu a doufám,že po tu to vydrží...😃 Zatím je to v pohodě.No to mi řekl jeden mechanik a celkem mě to rozesmálo.Ono kazit se kazí asi každé auto,jde jen o to jak moc a hlavně kolik stojí opravy.Zatím to vypadá tak,že do konce roku pořeším něco jiného.Zatím mi mégané Break vyhovuje svou užitnou hodnotou,ale celkem i přijatelným svezením.
Vydrží Sachs víc než Monroe? A co Kayaba? Ty Monroe jsou zajímavý cenou, ale nechce se mi věřit, že by se někdo dal na charitu... Tak nevím.
No tak to jsi mi pomohl 😃 To tak nějak tuším. Takže k věci. Jaké tlumiče mi doporučíš? Jde mi o běžné ježdění, NO Tuning.
Teoreticky by měly být tlumiče jako nové. Buď jsou to zmetky (tedy dost možná Monroe 😄 ), nebo má auto nalítáno víc. Poslední možnost je, že byla ta krabička vyrobena k tomu, aby ukázala to, co od ní chce prodejce tlumičů ;o)
Rover 416, rv98. Je to dotažený z Německa, byl trochu bouchlej. já na něm naskákal 25kkm za rok a něco, předchozí majitel za 2,5 roku provozu údajně 30kkm. Fakt je, že když jsem ho kupoval, tak byl "jak novej" - rozuměj motor jen tak lehce zaprášenej, výfuk absolutně bez koroze, potahy neošoupaný, př.okno jen lehce jetý, nikde nic nevrzalo,ještě tam byly originály destičky a podle orig TP bylo majiteli asi 65. Docela by mě zajímalo, jakýmu km proběhu odpovídá stav tlumičů. Těch 30% bylo nejmíň, nejvíc to ukázalo asi 51%.
Nepatří to sice k pneu, ale tak trochu to souvisí. Mám dotaz k fóru: nechal jsem si o weekendu "změřit" tlumiče a světe div se jsou dead. Měření proběhlo přisátím "krabičky" na blatník, kde se poté dva maníci opřeli a zhoupli auto (akce pořádaná AutoKelly 3+1zdarma Monroe). Dá se takovému "měření" věřit nebo je to jen marketingový tah???? Auto má najeto 54000 a Krabička označila tlumiče za z 30% funkční. Jaké tlumiče by kdo doporučil pro běžné užití, byť v akci vychází Monroe nejlépe? Prosím o radu, zkušenost i názor.
Auto s * ve znaku? Ano. S celého srdce Ti přeji, aby se Ti nekazil tak, jako ty naše 3 lesklé pochvičky ;o)
Sháním alu disky 6Jx15, rozteč 4x114,3x67 ET44, stačí i použité nebo nové za rozumnou cenu, nezbývají někomu do cca 2.5kKč?
To HUFNAGL: Jo přesně tak (auto s rytmem života a pi... na kapotě 😄 ).Momentálně jsem koupil Megane Break no a uvidíme co dále (myslím,že mi dlouho nevydrží).Zatím mi to vyhovuje.V létě na dovču a na dálnici do prahy mi to teď stačí.Akorát,že na tom jsou zimní gumy,tak řeším letní.
To je "megaňácký" rozměr, že? Moc pneu se v něm zatím nedělá...
Nechci se opakovat, ale... ;o)
1. Conti CPC
2. Goodyear NCT 5
3. Pirelli P6000
Nechci se opakovat, ale... ;o)
1. Conti CPC
2. Goodyear NCT 5
3. Pirelli P6000
to TomAnt: já jsem s nimi taky spokojený, jen jsem chtěl vědět jak dopadly v testech ve srovnání s ostatními. přeci jen tak drsně jako v testech je nezkouším. 😉 Kamínky z nich taky vytahuju 😁 to Imaxim: pravda úplně nejtvrdší bočnici asi nemají, ale zatím se mi nestalo že by mi nějak ustřelily. asi jde o pocit a zvyknout si na to. jinak na vodě naprosto super 😄
to TomAnt: Teda já ti nevím, ze začátku jsem Ventury doporučoval - poměr cena/značka/vlastnosti, dneska jsem z nich dost rozčarovaný, mám rozměr 195/50 R15 a proti původním Dunlop SP 2000 (nebo tak nějak) jsou výrazně měkčí při průjezdu zatáčkami, teda ne že by byly úplně nestabilní, ale člověk nemá ten správný tvrdý pocit na volantu. Vypadá to, že dlouho vydrží a na mokru jsou taky perfektní, ale ostře se s nimi moc jistě jezdit nedá.
Dabel: ty sis je nechal poslat sem nebo jsi pro ně jel do Německa? Já uvažuji si udělat výlet a nakoupit v Norimberku nebo Drážďanech, kde mají pobočku.
Takže jsem zvolil Contíky PremiumContact. Ve předu to nemá chybu, ale vzadu to není úplně ono. V táhlých zatáčkách, které spíš utahují mám dojem jako by vzadu byla pneumatika měká v bocích taková příliš poddajná. Ze začátku jsem myslel, že to je způsobeno "nezajetou" pneumatikou, ale nyní po asi 300 km je to lepší, ale není to úplně ono. Přitom stopu to drží perfektně.
Ventury su velmi dobre pneu, aspon na mojej M626, chcel by som vsak upozornit v ich pripade na jeden maly problemik... Dezen ma tak siroke drazky, ze do neho radi lezu male kamienky. Takze ak clovek nejazdieva cisto po ceste, ale aj po povedzme strkovych podkladoch tak tam tie kamienky vlezu (rozumej, z normalnej cesty ich nenachytas, len ak ides po strku, kde ich je vela, ale potom to je dost divne, lebo to po normalnej ceste klepoce, kym samy neodpadnu alebo ich rucne nevyberies) Inac uplne dobre pneu 😊
Díky za info. 😄 Škoda, že ve rozměru 185/60 netestovali i Ventury. Zajímalo by mě jak by dopadly...
www.reifen.com -> po objednani obratom poslu cislo konta a potvrdenie celkovej sumy. Po uhradeni okamzite posielaju cez Deutsche Packet Dienst alebo nieco podobne. Od objednania po prevziatie preslo v mojom pripade 5 pracovnych dni. Jo a maju pekne "preview" na tie distiky 😉)
Prosím o nějakou osvědčenou adresu, kde by se přes internetový obchod daly koupit disky (hlavně plechové, konkrétně na Mazdu M6) s dodáním do SRN nebo Rakouska. Děkuji předem.
Allesia jsou skvělý, skvělej design a skvělý ceny a skvělá kvalita. Jsou tvrdý, jsou lehčí než třeba O.Z., který jsou 2x dražší. Pokud někdo řekne, že jsou měkký, pak je to vůl, kterej prodává drahý kola a nedokáže konkurovat cenou a v mnoha případech ani kvalitou (např quality made in Germany Dotz).Mám je, ani škrábaneček (to je co se týká laku - ten byl mimochodem tak dokonale hladkej, že na něm bez zdrsnění neměly šanci držet nalepovací těžítka),mohu doporučit.
Ventury jsou velmi dobré v aquaplaningu, CPC je zas "komlexně vyvážená" ve všech vlastnostech-proto také jedna z nejprodávanějších...
Potřebuji koupit pneu o rozměru 175/60/14, jedná se o felicii, výkon cca 63 kW. Poraďte co nejlepší pneu. Momentálně váhám mezi Continental Premium-Contact a Goodyear Ventura. Premium-Contacty jsem už jezdil, byl jsem max. spokojenej, ale výdrž byla asi 25 tkm. Tak nevím.
Huf: Aj tak dik za namahu 😉) Conti som uz nasiel u ineho predajcu, su po 74EUR. Jasne, Tvoje poziadavky na pneu su asi diametralne odlisne: Ty potrebujes sedenie v zakrutach, co ja moc na dialnici nevyuzijem 😉)) a skor ocenim zivotnost a tichost.
V tom případě Ti neporadím. Evidentně se naše požadavky na pneu dost liší. BTW, CPC se v tom rozměru dělá, jinak bych Ti je neradil.
Huf: Conti v tomto rozmere nie je v ponuke, Pirelli kostuje 80EUR (Bridge a Uniroyal okolo 60) za kus a Dunlopu vycitaju rychle opotrebenie. Ja by som rad, aby mi vydrzali dlhsie ako jednu sezonu 😉) Ale aj tak dik 😉)
A je to tady. Nalezl jsem kompromis mezi cenou a vlastnostmi. Jmenuje se Falken FK451 a je opravdu dobrý. Dlouho se z něj sice dostává ten prvopočáteční sliz (silikon z lisovací formy), ale jakmile je pryč, pneu se chová přesně tak, jak chce HUF. Sucho - bomba, mokro - taky bomba, pevnost bočnice - velká, opotřebení - poměrně nízké. Mohu doporučit. Oproti Falkenu ZIEX 512 je to rozhodně markantní zlepšení. Troufnu si tvrdit, že mé předchozí Pirelli P7000 nebyly lepší (a stály o poznání víc).
Zdravim vsetkych diskutujucich, vyber mojho letneho pneu pre moju Mazdu 626 uz zacina tlacit, tak vas chcem poprosit o vyriesenie mojej dilemy. Do najuzsieho vyber sa dostali Bridgestone ER70 a Uniroyal Rallye 540. Rozmer je 185/65R15, jazda 90% dialnica, 10% mesto v kazdom pocasi, cca. 1200km tyzdenne. Bridgestony montuje Mazda ako prve obutie, Uniroyaly zase vyhrali vsetky testy, ktore som videl. Cena je skoro rovnaka, rozdiel minimalny v prospech Uniroyalu. Co vybrat?
Pozor, já jsem s rámečky od Milotecu narazil u Leona, nepasovaly. VW, SEAT a AUDI se od škodovky liší více než mezi sebou. Pokud jde i Polo, doporučuji se podívat na www.tachoringe.de. Já to od nich mám na Leonku a vypadá to božsky, kam se na to hrabe Milotec.
Hufe,
kolko vysli tie ramecky pristrojov Milotec a ako sa tam montuju? Vyzera ze do Pola by mali pasovat tiez vyzera to efektne.
Dik za info.
kolko vysli tie ramecky pristrojov Milotec a ako sa tam montuju? Vyzera ze do Pola by mali pasovat tiez vyzera to efektne.
Dik za info.
To Stavros: moje řeč. Nevědět co s penězi, tak je když už do auta nacpu raději do navigace, lo-jack atd.
Pokud by slo o hmotnost, jsou lehci kola z horcikovych slitin. Tezko je ale zaplatis, proto doporucuji sice hlinikove slitiny, ale kovane. Zejmena kvuli pevnosti a minimalnim deformacim. Ono nakopnout v zatacce kolo je docela nevesele. Totez plati o pneumatice - zazil jsi nekdy prasknuti gumy? Ale jak rikam, tyto veci je nutno resit v zavislosti na kinematice a odpruzeni podvozku, na seriove Octavii TDI je opravdu zbytecne se zabyvat dokonalou kvalitou kol a pneumatik. Jenze dotaz smeroval na auto s ponekud odlisnou konstrukcni filozofii...
Ja mit sebevic penez, tak mi bude srdecne jedno, jestli pri vydani 100 000,- z uctu budu mit kola o 5 gramu lehci a tim ziskam zrychleni o 0,5s lepsi. Proste bych za takovou blbost penize nedal.
to magic: je nutne si uvedomit, ze ne vsichi povazuji sve vozidlo za modlu a jsou ochotni vydat za lita kola i vice nez 100 000,-. Proste je nutne vedet, ze vetsina litych kol na normalni jezdeni staci. Kdo si dela ze silnicniho provozu RZ-tu, at nakupuje napr. tebou zminene znacky. Holt kazdy posuzuje auto jinak.
Je otazka, co ty si predstavis pod pojmem dobry a spatny brzdy. Alfa ma dobry brzdy ve srovnani se Skodovkou, ale podle meho nazoru specialne dvoulitry a vys jsou v otazce brzd poddimenzovane. To auto ma lespi motor, rizeni a podvozek nez brzdy a ty vyslovene zaostavaji. Netvori s autem harmonicky celek. Urcitym vychodiskem za hodne levny peniz jsou treci soucasti od OMP, desticky a kotouce do 650 °C s velmi dobrou brzdnou charakteristikou (souc. min. 0,35 v celem spektru teplot). Sada prednich + zadnich kotoucu a desticek stoji radove do 20.000 Kc vc. DPH, coz je cena beznych soucasti, ale kvalitativne je OMP nekolik generaci jinde. Delaji brzdy samozrejme i na vetsinu aut od roku 88 (spis na vykonejsi modely a neperou se s Brembem), je nutno vzdy vznest dotaz co je momentalne na sklade a co se musi objednavat. Za ty prachy je OMP naprosta senzace. Potom je dobry vyhodit zadni omezovac, ale to je jen pro zkuseny piloty, to auto uz ma takhle docela "aktivni zadek" a hrozi riziko zablokovani zadnich kol (coz nekdy nemusi byt na skodu). Jinak se potom na vykonejsi modely daji dat ctyrpistkove trmeny Brembo (s nalitkem AR stoji asi 10.000/kus, s nalitkem Lancia asi 14.500/kus). Daji se sehnat v Italii i pouzity za cca 15.000 Kc par. Je tam nutny pouzit vymezovaci vidlicku, protoze ty ctyrpistky maji mensi roztec uchytu nez jednopistky Girling a prstencovy kotouc se usazuje na stred kvuli sousosti. Je to uz drazsi zalezitost, ale potom to brzdi perfektne (jako GTA). To ale spis patri do rubriky Alfa Romeo. Jinak doufam, ze jsme prispevek o tom, ze vsechny kola jsou v podstate stejne pevny pochopil spatne. Lity nebo kovany kolo je vic nez podstatnej rozdil. To, ze na nekterym aute vydrzej i Borbety i nekolik let kulaty zalezi hlavne na odpruzeni; cim vic kolo kopiruje silnici a odpruzeni je tvrdsi, tim vyssi naroky na pneumatiky a kola. To, co na Oktavce vydrzi leta je na Integrale v haji i za nekolik minut ostre jizdy.
rozhodně bych bral s rezervou výroky, že Vás někdo odrazuje od výběru kol např.zn.ALESSIO (že jsou měkká) kvalita i složení směsi jsou dnes již v podobné cenové hladině alu ráfků srovnatelná, větší rozdíly jsou pak asi v kvalitě laku...nejde samozřejmě srovnávat "levná" kola např.s BBS/OZ/LORINSER...otázka už pak je, kolik kdo je ochoten vydat peněz za ty nebo ty kola (většinou to bývá v poměru k ceně auta)...a kdybyste vzali v úvahu ve finále ještě hmotnost, pak nezapomínejte také na to, že i v pneumatikách jsou velké hmotnostní rozdíly!
můj osobní názor: Zdravá konkurence je určitě přínosem, ale snaha někoho napodobit/okopírovat (viz adresa/emaily atd.) společně se sloganem "Naleznete-li u konkurence nižší cenu, kontaktujte nás a my po prověření snížíme cenu daného zboží pod úroveň konkurence."...
no, nic moc...
no, nic moc...
Tak jsem našel konkurenci e-pneu.cz. Sice tam zdaleka nemají takový sortiment a tak povedené stránky, ale ceny jsou lepší.
magic: Fakt jsou ty brzdy tak špatný? Ty auta se tváří dost dynamicky. Když už mluvíš o tom chlazení brzd, jak je to u klasických BBS? Já du dneska dokonce očistit čelo náby, který dosedá na disk, aby dobře vedlo teplo a bylo zcela rovný. To, že mám zmuchlanej čumák mě tak nesere 😄))
Neznam ty konkretni kola, ale z drivejsi zkusenosti muzu rict, ze Alfa nedavala na svy auta nijak spatny kola. Hnusny, ale pevny. Ale treba ty petipaprsky na obycejnych Deltach 93-96 byly strasny. S Alesiem mam zkusenosti jen s jednim modelem, tusim, ze se to jmenovalo Competition a byly o.k. ale bylo to to nejdrazsi, co delali. Kovany kvalitni kolo v 17" stava obvykle od cca 7.000,- Kc/kus. Jde taky o to, jak je kolo delany: jestli je schopny tlacit vzduch k brzdam (jemna vicepaprskova kola), nebo jej naopak vysava (limcace). Vyrobne jsou tenke vicepaprsky drazsi, protoze se spatne opracovavaji. Potom jsou tak kolem desitky kousek. U AR je chlazeni brzd dost podstatny, protoze ty brzdy stojej za starou belu.
Magic: Co říkáš teda těm kolům co nabízí Alfa na model 147 jako příplatkovou výbavu(tuším supersport) ?Za 34 000 příplatku proti plecháčům se mi to zdá drahý a to na tom budou nějaký hnusný gumy ne ? Za ty prachy můžu mít Alesio i s Bridgestonama S03, ale jde mi o to aby to nebyl *.Dík.
Tak jsem zase tady... Moc Vám děkuji (Huf,e-pneu.cz) za rady s tím ET. Tak jsem to celkem pochopil.😃 Doufám. Ještě jednou díky.Pavel
to magic: Mně to nepřipadá až tak neobvyklé, když "kola byvaji velmi casto v kontaktu se silnici" 😄
Alessio patří k levným kolům. Jestli jsou za ty ceny kované, tak teda všechna čest a mají u mě plus za nejlepší koupi.
Je někde info o tom, jestli je kolo litý nebo kovaný ? Mě třeba odrazovali v mé tuning firmě od značky Alessio, že jsou moc měkký. Nakonec mám na léto DEZENT. Přitom je ale fakt, že jsem dvě zimy odjel právě na Alessio a bez problémů je mám na zimu nadále.
U ty Alficky pozor na to, ze kola byvaji velmi casto v kontaktu se silnici (coz neni uplne obvykle). Zvlaste u 17" ! Pokud financne muzes, radeji zvol prave Alesia nebo O.Z.Racing, Sparc👋Cromodora, Speedline/A. Benzoni, atp. Jsou to poctivy kovany kola, ktery maji velkou pevnost a tuhost a neco vydrzi. Z litych kol jako treba Borbet, Alumex a podobne budes mit po nekolika projetych dirach sice zajimave tvary, ale jezdit na tom nepujde. Takze vlastne nusetris, ale prodelas.
HUF: Asi to tak nechám. Na dobových příplatkových "metrických" TRXech 220/40/VR390 uvádějí 2.2 / 2.4 při dvou osobách v autě a 2.4 / 2.8 při plném zatížením čtyřmi osobami a nákladem. Jezdím v naprosté převaze ve dvou, v kufru bývá nejtěžší ručník a plavky 😄))
rozdíl huštění o 0,2 je v pohodě...samozřejmě, že při vyšším zatížení/při vyšších rychlostech by se mělo hustit více (o kolik, to je těžké říct-asi ne víc jak o 0,5)...stejně tak i zimní pneu je potřeba nahustit na víc...vše je potřeba řešit individuálně-nejlépe podle jízdních vlastností a aby se rovnoměrně opotřebovával vzorek pneu
taky bych mel konkretni dotaz: 175/70 R13 CEC EP. Auto R19 - doporucene je husteni 1,8 predek, 2,0 zadek. Zda se mi to ale malo a foukam na 2,1-2,2 oboje. Je to ok?
dale by mne zajimalo, jak je to pri vyssich rychlostech - nad 150. Je potreba foukat vice nebo ne?
dale by mne zajimalo, jak je to pri vyssich rychlostech - nad 150. Je potreba foukat vice nebo ne?
co se týká huštění pneu, tak nezáleží jen na rozměru pneu a hmotnosti vozu, ale i na konstrukci kostry pneu (např.když je měkčí bočnice, pak je třeba víc hustit, aby auto "neplavalo")...nejlepší je pak asi e😜erimentovat (ovšem v rozumných mezích!)
na stránkách už ET bohužel nenajdete-přešlo se na jiný systém vyhledávání, kde nelze zobrazit ET...proto pokud máte spec.požadavky, aby kolo šlo víc ven z blatníku, pak pošlete dotaz na "objednavky"...pokud nejste žádní "tuneři", pak Vás tato hodnota nemusí vůbec zajímat-stačí když vyberete poždovaný vůz a vyhledají se Vám vhodná kola
ve finále snad ani není potřeba pochopit, co přesně znamená ET, stačí jen to (jak píše Huf), že čím je ET menší, tím víc kolo poleze ven z blatníku
v praxi to pak znamená, že u 16" alu je nejčastější šířka ráfku 7,5" a hodnoty ET se pohybují většinou mezi 35-30 (při ET 35 i 30 bude kolo pořád v blatníku, rozdíl bude pak jen takový, že kolo s ET30 bude o 5mm blíž k okraji bletníku)
v praxi to pak znamená, že u 16" alu je nejčastější šířka ráfku 7,5" a hodnoty ET se pohybují většinou mezi 35-30 (při ET 35 i 30 bude kolo pořád v blatníku, rozdíl bude pak jen takový, že kolo s ET30 bude o 5mm blíž k okraji bletníku)
HUF: Na kolik hustíš kola? Já zrovna přemýšlím, jaký by bylo optimální huštění pro mý auto, 1500 kg těžký, předek 205/55ZR16 zadek 225/50ZR16, oboje ContiSportContact. Teď mám předek i zadek napumpovanej plynem na 2,5 atmosféry a s jízdníma vlastnostma celkem spokojenost, jen přemýšlím, jestli to nemůže být ještě o něco lepší.
Já už od e-pneu nakoupil tak 10 sad pneu a 4 sady alu kol. Možná víc. Klidně jim věř.
ET: Představ si osu kola, ale ne tu, podel které se otáčí, ale tu na ní kolmou. Tam je střed ráfku. Pokud je dosedací plocha kola k náboji (kotouči) na této ose, pak je ET = 0. Pokud je tato dosedací plocha blíže k venkovní straně kola (k paprskům), ET se zvýší. Například ET 35 znamená, že od středu ráfku je dosedací plocha vzdálená 35mm směrem ven. Menší hodnota ET = kolo leze víc ven a naopak větší ET = kolo je víc utopené v podběhu. ET je údaj relativní, záleží i na šířce kola. Například u 7" šířky kola bude ET 35 o půl palce víc dovnitř, než u 8".
ET: Představ si osu kola, ale ne tu, podel které se otáčí, ale tu na ní kolmou. Tam je střed ráfku. Pokud je dosedací plocha kola k náboji (kotouči) na této ose, pak je ET = 0. Pokud je tato dosedací plocha blíže k venkovní straně kola (k paprskům), ET se zvýší. Například ET 35 znamená, že od středu ráfku je dosedací plocha vzdálená 35mm směrem ven. Menší hodnota ET = kolo leze víc ven a naopak větší ET = kolo je víc utopené v podběhu. ET je údaj relativní, záleží i na šířce kola. Například u 7" šířky kola bude ET 35 o půl palce víc dovnitř, než u 8".
Jo, díky, už jsem to tu jednou řešil. Můžeš mi poradit s tím ET, přiznám se že několikrát jsem to četl a nijak zvlášť nepochopil. Tak nevím zda najdu odvahu si něco koupit přes web, ale nejspíš v pneuservise přímo. Ceny nejsou výhodné, ale co dělat ? Jinak, asi určitě půjdu do 16" x 7-7.5" .Pavel
jak už jsem několikrát psal - z tesů se dá usuzovat min.to, že když se pneu umístí na dobré pozici (nemusí být vždy první-mnohdy jsou mezi 1.-4.místem min.rozdíly/mnohdy ryze subjektivní) v několika na sobě nezávislých testech, pak bude určitě velmi dobrá...
nezapomínat také na to, jaký se testuje rozměr a jaký druh/typ pneumatik (např.v rozměru 185/60 R14 těžko najdete pneu sportovní kategorie a tak se "může" stát, že i první umístěná "ekonomická" pneu v tomto rozměru bude horší než průměrná "sportovní" pneumatika např.v rozměru 195/50 R15...např.pro Fabii atd...a tím nemyslím pouze vlastnosti přímo závislé na rozměru)
nezapomínat také na to, jaký se testuje rozměr a jaký druh/typ pneumatik (např.v rozměru 185/60 R14 těžko najdete pneu sportovní kategorie a tak se "může" stát, že i první umístěná "ekonomická" pneu v tomto rozměru bude horší než průměrná "sportovní" pneumatika např.v rozměru 195/50 R15...např.pro Fabii atd...a tím nemyslím pouze vlastnosti přímo závislé na rozměru)
pro další porovnání-viz obrázky😒br />
bez ochrany ráfku
[odkaz]
s ochranou ráfku
[odkaz]
nejvýraznější chránič (až 10mm) pak mají většinou japonské pneumatiky (Bridgestone/Firestone/Falken/Toy👋a další)
bez ochrany ráfku
[odkaz]
s ochranou ráfku
[odkaz]
nejvýraznější chránič (až 10mm) pak mají většinou japonské pneumatiky (Bridgestone/Firestone/Falken/Toy👋a další)
chránič ráfku je výstupek na bočnici pneumatiky, kt.má chránit ráfek jednak před odlétajícími kamínky a jednak před odrbáním ráfku např.o obrubník (to je v praxi trošku mylné, protože když najedete nešetrně na obrubník, tak Vás opravdu nic nezachrání)
detailní obrázek najdete např.zde😒br />
[odkaz]%20Pcr%20Summ…
detailní obrázek najdete např.zde😒br />
[odkaz]%20Pcr%20Summ…
Oktávka může mít bez ůprav i 8,5". V klidu. Záleží na ET a to je při objednání kola na vozidlo dáno.
Moc děkuji za rady Vaše a Hufa. Jak říkám, nestíhám ani dát pozor na to jakou mám klávesnici zaplou (primárně mám EN ). Pavel
Moc d2kuji ya radz Va3e a "hufa". Až teď jsem se dostal na net ..., tak mám trochu chaoz. 😃)Netuším však zda se ten to rozměr vleze v pohodě aniš by kdekoli drhl do oktávky (rozměr disku 7"-7.5"). Jinak SuperBy jsou obuty na Dunlopech.Pavel
Dabel:Jo ten je skvělej,ale nejsou tam zase ty kola o kterejch uvažuju. Nezbejvá mi nic jinýho než vybrat podobnej design od jiný firmy a doufat, že to bude vypadat stejně.
RV: pekny simulator s kopou roznych alu je na www.reifen.com, mozes simulovat dokonca aj tak okrajove auta, ako je Mazda 626 rocnik 88-91 😉)
e-pneu: Je někde na netu možnost vidět simulátor montáže kol Alesio na Alfu 147 ? Jakej je rozumnej kompromis ceny a kvality u pneu 215/45 R17 ? Dunlop SP 9000 ?
Hledám spolucestující na letošní závod 24 hodin Le Mans ve Francii. Kdyby měl někdo zájem, volejte 737982446, nebo pište na kcepelak@post.cz
Jede se v červnu 14.-15.
Jede se v červnu 14.-15.
No vidíš. Já jezdil na Uniroyal Rainsport 1. Horší pneu jsem nikdy neměl. Covala se přesně tak, jak píšeš. Naopak v 205/55R16 91W ContiPremiumContact a ContiSportContact 2 byly velmi pevné a přilnavé.
Díky za zkušenost. Já je potřebuju pro Ochcávku (20V) a protože ty testy dělali Němci, předpokládám, že použili auto se stejným podvozkem (Golf, A4). Mám tam originál Firestone Firehawk, tak předpokládám, že horší trefu udělat nemůžu... 😄 Jen se u těch testů divím, že nejlepší byly značky, které jsou u jiných rozměrů a rychlostí sotva průměrné a třeba Michelin vyhořel (kdysi mi ze Žigula udělal ovladatelné auto 😃.
Mimochodem mam osobni zkusenost s pneumatikou Uniroyal Rallye 540; vuz Lancia Delta HF Integrale. Zaver: zadarmo drahy gumy. Na vsech pneumatikach Continental Group (Uniroyal, Barum, Continental) je to auto nestabilni, nedotacivy jako prase a v desti totalne neovladatelny. Pirelli P6000, Michelin Pilot SX a Brigestone RE 720 mi vychazeji jako velice dobre pneumatiky. Takze zavery testu jsou jedna vec, vlastni zkusenost druha. Je presto mozne, ze na Fabii budes s Conti vysostne spokojen.
A mas Safari? I kdyz je to jenom betaverze, at gates se svym e😜lorerm chcipne!!! Safari umi cesky a je rychlej.
Kup si, co chceš, co se Ti líbí a na co máš (nic ve zlém). To, zda jsi chyboval, či se naopak strefil do černého, se dozvíš, až se na na těch gumách a právě na tom svém autě svezeš! Je to něco jako loterie: přijedeš do pneuservisu s jedním autem a po přezutí se Ti může stát, že odjedeš s úplně jiným autem (lepším, ale třeba i mnohem horším). Ta chyba při volbě pneu je pak ovšem na hodně dlouhou dobu, resp. na hodně najetých kilometrů. Nevím totiž o pneuservisu, který by gumy vyměnil jen proto, že zákazníkovi nevyhovují. Výsledky testů a praktické zkušenosti ostatních (pokud možno s pneu stejných rozměrů a na stejném typu vozu) jsou samozřejmě důležitým vodítkem při výběru. Jen pozor na rady typu: "Tohle Ti stačí, já jsem s nimi také spokojen..."!
V testech s odkazama na e-pneu vyšly nejlépe v rozměru 195/65 R15 V pneu Fulda Carat Attiro a Uniroyal Rallye 540. Ve zdejších příspěvcích je ovšem nikdo nezmiňuje, ani nedoporučuje. Je tedy možné těmto testům věřit a uvedené značky pneu v klidu koupit?
Zdravim, mam dotazek jak vypada chranic rafku u novych typu pneumatik, nemate nekdo detailnejsi popis popr. obrazek ??
Doufám, že potěším i ty, kteří používají Operu-mělo by teď vše fungovat! Pokud přesto na něco přijdete, budeme rádi, když nás na to upozorníte!
po aktualizaci databáze je již nyní v nabídce 409 modelů alu ráfků (nové značky : ALESSIO, PROLINE, AEZ, ENZO, DOTZ, MILLE MIGLIA) a 149 modelů pneumatik pro osobní vozy (nové modely: Dunlop SP Sport 01, Pirelli P Zero Nero, Conti Eco Contact3, Firestone SZ-80, TZ200, Goodyear Eagle F1 GSD3, Semperit Speed Comfort, Bridgestone RE050, B330EVO, Yokohama AVS V550 a další)!
pro rozměr 205/55 R16 jsou doporučené šíře ráfku 5,5"-7,5" (čím užší ráfek, tím pak auto víc "plave" a alu ráfek pak úplně ztrácí smysl), tzn.také doporučuji 7"-7,5"
co se týká pneu do prvovýroby, tak se u většiny "spotřebních" aut dodávají ty "nejlevnější/nejekonomičtější" pneumatiky, neboť dle jisté "strategie" by se vyšší cena pneumatik negativně promítla do finální-celkové ceny vozu (ostatně podobně je to i s reproduktory/autorádii atd.)...tím nechci říci, že někteří výrobci nekladou důraz na kvalitní obutí (řada modelů AUDI/BMW/atd. se obouvá na Dunlop SP9000/CSC2 a jiné špičkové pneu-převážně tedy silnější verze)
co se týká pneu do prvovýroby, tak se u většiny "spotřebních" aut dodávají ty "nejlevnější/nejekonomičtější" pneumatiky, neboť dle jisté "strategie" by se vyšší cena pneumatik negativně promítla do finální-celkové ceny vozu (ostatně podobně je to i s reproduktory/autorádii atd.)...tím nechci říci, že někteří výrobci nekladou důraz na kvalitní obutí (řada modelů AUDI/BMW/atd. se obouvá na Dunlop SP9000/CSC2 a jiné špičkové pneu-převážně tedy silnější verze)
Pokud chceš originál, tak teď jsou v akci 16" Spider (Octavia RS) za něco pod 3 tisíce. Jinak, pokud mrkneš na e-pneu, tak si taky jistě vybereš. Spidery jsou ale jen 6,5" široké. Na 205/55 je lepší aspoň 7". Vypadá to líp.
Jasně že né!! Ty mám na zimu, a koupil jsem je před zimou spolu s řetězy. Teď chci koupit letní! No, a jelikož jsem při koupi "škudlil" tak teď musím koupit za draho jak Alu-rávky, tak pneu, no a nechci to na 15", ale na 16". A ty orygoš pneu jsou pěkný šmejdy, a navíc je mám už sjeté tak budu kupovat nové, ale opravdu netuším jaké (ty originály jsou Continental, vyrobeno v "Barumu..." a pokud bych je opravdu chtěl koupit, tak mám smůlu, protože jsou určeny primárně pro prvovýrobu - no pěkný hnus!!) Navíc si "Š... auto" jistí a dávají pro všechny Oktávky gumy podle nejsilnější. Tak mám na autě tedy podle 1,8T , no nic moc 2roky a jsou sjeté... 😒( No,aspoň si pořídím pořádné ...Pavel
Tys měl na autě z výroby zimáky?
Já bych ve 205/55R16 bral CPC, S01, T1-S nebo P7. CPC máme teď na Oktávce 1.8T a jsou fakt dost dobré.
Já bych ve 205/55R16 bral CPC, S01, T1-S nebo P7. CPC máme teď na Oktávce 1.8T a jsou fakt dost dobré.
Moc děkuji, já bych preferoval spíše dobré jízdní vlastnosti (aquap., brzdná účinnost, kilometrový nájezd, stabilita/necitlivost na boční vítr-vyjeté koleje ). Zatím mám na voze gumy z prvovýroby - na zimu mám Goodyear UG6 v 15", ale na ostatní sezónu chci pořídit elektrony právě v 16". Správně jste zdělil rozměr, právě jsem o tom to rozměru uvažoval.Jen že je v těchto rozěrech veliký výběr a vůbec nemám ponětí kterou značku natož typ pneu ...Ještě jednou moc děkuji.Pavel
předpokládám rozměr 205/55 R16 - je opravdu velký výběr, záleží, co přesně preferujete (jízdní vlastnosti/aquaplaning/tichost/velký km-výkon/cena/atd.)...z níže uvedených vybraných značek bych jako kompromis mezi cenou a velmi dobrými jízdními vlastnostmi vybral asi Dunlop SP 01/9000, Goodyear Ventura (dobrá na vodě-auaplaning, ostatní vlastnosti průměr), Bridge RE720 (vynikající na vodě, skvělé vedení stopy, jsou ale trochu hlučnější, rychle se sjíždí), Michelin Exalt👋Primacy (větší km výdrž na úkor jízdních vlastností), Pirelli P7 (rychleji se sjíždí)...všeobecně pak platí pro směrový dezén, že je pneu hlučnější...možná bych seznam doplnil o pár velmi dobrých pneu jako Conti Premium Contact, Firestone SZ40/80, Toyo Proxes T1-S...jako nejlevnější ještě rozumnou variantu pak asi Falken ZE-512
Tak Vás tady zase jednou zdravím... . Potřeboval bych poradit s mým problémem.chci koupit letní gumy (16"), ale nevím jaké, značka.
Uvažuji o Dunlop/Goodyer/Mischelin/Pireli/Bridgest… , ale fakt netuším jakou koupit.Mam oktavku, tak zase nepotřebuji nějaké mega, mega ... Prostě opéravdu kvalitní a s dobrým nájezdem kilometrů. Poradí mi někdo ???Pavel
Uvažuji o Dunlop/Goodyer/Mischelin/Pireli/Bridgest… , ale fakt netuším jakou koupit.Mam oktavku, tak zase nepotřebuji nějaké mega, mega ... Prostě opéravdu kvalitní a s dobrým nájezdem kilometrů. Poradí mi někdo ???Pavel
jasně kašlete na něj.Zajímavé je,že píše jak není beúhonný a snad všude kde se objeví,tak se to obrátí proti tomu po kterém něco sám chtěl...
Pro "puntičkáře": reagovat na větu vytaženou z kontextu dlouhosáhlého mailu asi nemá cenu...nicméně to, že někdo dělá v týmu, neznamená to, že musím být někým konkrétním zaměstnancem...
pokud někomu vadí příspěvky, kt.do této diskuse píši, tak není problém toto ukončit - myslel jsem si však, že pro někoho alespoň některé informace mají užitek! (předpoládám alespoň ze začátku i pro člověka pod nickem "Petr"-později se to však obrátilo proti me)
a k výrokům p.Petra (po těchto zkušenostech) se již nehodlám nikdy/nikde žádným způsobem vyjadřovat!
pokud někomu vadí příspěvky, kt.do této diskuse píši, tak není problém toto ukončit - myslel jsem si však, že pro někoho alespoň některé informace mají užitek! (předpoládám alespoň ze začátku i pro člověka pod nickem "Petr"-později se to však obrátilo proti me)
a k výrokům p.Petra (po těchto zkušenostech) se již nehodlám nikdy/nikde žádným způsobem vyjadřovat!
souhlasím.Přesně to jsem psal.Ať je to kdokoli penu přišly v pořádku jak měly a kdo byl na FA jako dodavatel je mi zcela jedno.
Rád bych věděl, proč tu pán píšící pod nickem e-pneu píše spoustu cenných rad a zkušeností zdarma, vyřizuje část agendy firmy e-pneu a odpovídá na technické dotazy, týkající se jak webu, tak činnosti této firmy a pan Petr napíše, že se tam k němu neznají. Obzvláště tento fakt by opravdu bylo vhodné vysvětlit. Děkuji
Ty sice momentálně píšeš rozumně, a dokonce tvoje poslední příspěvky konečně připomínají strukturovaný jazyk dospělého člověka, ale proč jedině ty máš potřebu se zase - bez pardónu - * do toho, kdo je koho zaměstnanec, zaměstnavatel, jak to mají právně ujednané, co jim z toho plyne za práva ap. Zatím nikdo kromě tebe neměl potřebu do toho rejpat, neboť pneušky chodily, e-pneu nikoho nepodvedlo (to by se tu jistě řešilo), takže nebyla potřeba zkoumat zákulisí. Ty máš prostě neopakovatelný talent kazit jakékoliv pohodové lidské prostředí. Napadá mě, že mi někoho připomínáš. Jsi podobná krysa jako např. "slavný" "právník" Ed Fagan.
P.S.
Na mysli mám samozřejmě toto: "Pane Vítoň, dle telefonického sdělení pana V.Zíky nejste zaměstnancem podnikatele provozujícího E-PNEU.cz (což má být jistý p. Carva), ale údajně osobou spřízněnou s AHC."
P.S.
Na mysli mám samozřejmě toto: "Pane Vítoň, dle telefonického sdělení pana V.Zíky nejste zaměstnancem podnikatele provozujícího E-PNEU.cz (což má být jistý p. Carva), ale údajně osobou spřízněnou s AHC."
Já to bral v rámci té anonymity a ta je stejná.Běž si dívat na TV zNOVA na lásku přes NET,je Ti to podobné...Víš Ty možná umíš používat mail ap. ale nějak z očí do očí bys hromad lidí tady asi takhle neodpovídal jako zde 😃 Třeba bychom pak neměli vůči tobě pocit,že říkaš něco jiného než píšeš.Potom bys nemusel nikomu nic dokazovat na papíře
aha,takže když Tě budu kontaktovat na tvém debilním webu a ty mi pak pošlel mail je něco jiného?Nevím proč do toho taháš zákony?!Je někde napsáno,že se musím podepsat?Jak to Ty vyžaduješ....Tak to nechápu proč se Ti měl omlouvat,když s ním vlastně nechceš mít nic společného...
Věřím, že EP mi dodá objednané pneumatiky jak to potvrdilo (vyjma chybného datumu z jejich strany), tj. bez diskriminace anebo přes dealera, a pak vás tady už nebudu prudit, nějak nemám už čas MC sledovat. Bye a řešte zase pneumatiky 😄 Kontakt na mně je přes [odkaz]
Petr
Petr
Srovnání emailové pošty a chatu 😄 Pokud je to podle tebe stejné, tak jsi na omylu, i zákon to rozlišuje.
Milý Harry, nic ve zlém, dotaz jsem nedal zde, ale do mailu a tak očekávám, že i tak by měl být odpovězen, ne? 😃 Dík, že to nebudeš komentovat, požádal jsem, aby tady se mnou nějaký pan V., od koho se EP distancuje, neřešil a neodpovídal, protože u něj jsem objednávku nepodal, OK? Předtím tady všechno posílal na mail a teď naopak mail odpovídá zde 😄 Další věci si na oplátku nechám zatím pro sebe, pane Vitoň.
Tak ještě jendou pro Hufíka - bylo to trošku jinak - byly domluvené 2 1.8T + 1 TDI66. Protože mi sám ATX nabídl slevu na více vozů, řekl jsem dobrá, stejně jako později chtěl, abych u dodával další "adepty"), ovšem dříve domluvené 1 TDI a 1 1.8T z okruhu známých (kteří projevili zájem) včas cuklo (z důvodu tzv. "neznámé" firmy kdesi v Brně), nabídli jsme to lidem na Pandoře, připadlo mi to v tu chvíli jako výhodné řešení pro mě (netřeba měnit objednávku), pro ATX (snaha o co nejvíc "adeptů"), i pro ty zúčastněné. Když tobě někdo nabídne slevu, tak ty mávneš rukou a řekneš, že to bereš bez slevy a ukážeš plnou tatínkem naplněnou peněženku, to už víme. Kdybych chtěl dobrou cenu, šel jsem do jiné firmy, tam bych to měl bez slevy levnější a jak jsem se bohužel až později přesvědčil, že to mají lepší. Řídil jsem se tím, že nejdražší (ATX) = nejlepší - chyba, ale dobrá to finta, spousta lidí si to myslí!
Upalte mě, využil jsem nabídnutou slevu a to je neslušné 😄 Už vím, že dělat cokoliv takového je nevděčné, štěstí, že ty známí cukli.
Na závěr upozornění - vím, že to sem nepatří, ale ani přípsěvek pana Rosypálka sem zcela nepatří. Tak na oplátku trochu zábavy:
[odkaz]
Upalte mě, využil jsem nabídnutou slevu a to je neslušné 😄 Už vím, že dělat cokoliv takového je nevděčné, štěstí, že ty známí cukli.
Na závěr upozornění - vím, že to sem nepatří, ale ani přípsěvek pana Rosypálka sem zcela nepatří. Tak na oplátku trochu zábavy:
[odkaz]
ty jsi opravdu úplný magor...nějak mě udivuje,že s tebou vůbec někdo s dodavatelů ještě komunikuje.Třeba by stálo za to jim poslat všechno co tady trousíš na webu a že by to nebyl problém a byla by obrovská legrace 😄
Hele cosi tady píšeš,že s teboudodavatele nekomunikují na chatu?Myslíš si že mail (hodně využívaný) je něco daleko jiného?Já mezi tím nevidím žáden rozdíl.Mě osobně tady e-pneu (ať je to kdokoli) přesvědčil,poradil,prodal a já jsem nadmíru spokojen.Myslím,že o to tady jde a mimochodem komunikuje tady asi proto,protože se tady dotazuješ.Myslíš si,že tady dáš dotaz a oni ti ho pošlou poštou?!Mimochodem mohl jsem ty pneu koupit o něco málo levněji,ale ve formě "rohlíků" prostě kup a neotravuj.Raději si připlatím a budu k tomu mít zajímavé informace a dobrý pocit...
Hele cosi tady píšeš,že s teboudodavatele nekomunikují na chatu?Myslíš si že mail (hodně využívaný) je něco daleko jiného?Já mezi tím nevidím žáden rozdíl.Mě osobně tady e-pneu (ať je to kdokoli) přesvědčil,poradil,prodal a já jsem nadmíru spokojen.Myslím,že o to tady jde a mimochodem komunikuje tady asi proto,protože se tady dotazuješ.Myslíš si,že tady dáš dotaz a oni ti ho pošlou poštou?!Mimochodem mohl jsem ty pneu koupit o něco málo levněji,ale ve formě "rohlíků" prostě kup a neotravuj.Raději si připlatím a budu k tomu mít zajímavé informace a dobrý pocit...
Člověk, který ze sebe dělá blbce na pandoře.cz, aby vyžebral u ATXe slevu 25% na čip, asi nebude solidní obchodní partner ;o)
BTW, buďte si jisti, že to členství v AHC účelové je. To, že to popírá, u něj neznamená vůbec nic.
V každém případě ale jsem pro, abyste mu slevu dali. Když podniká kroky, jaké podnikl na pandoře nebo v AHC, tak ji asi vážně potřebuje ;o)
BTW, buďte si jisti, že to členství v AHC účelové je. To, že to popírá, u něj neznamená vůbec nic.
V každém případě ale jsem pro, abyste mu slevu dali. Když podniká kroky, jaké podnikl na pandoře nebo v AHC, tak ji asi vážně potřebuje ;o)
Pane Vítoň, dle telefonického sdělení pana V.Zíky nejste zaměstnancem podnikatele provozujícího E-PNEU.cz (což má být jistý p. Carva), ale údajně osobou spřízněnou s AHC. Bohužel nepodepsané emaily z domény e-pneu.cz mi v tom udělaly trochu zmatek.
Vaše nařčení, že jsem cosi _zneužil_ nepovažuji za štastné.
K vaší další větě, která v mém podání zněla takto: "znal jsem AHC.cz již koncem roku 2001, ještě předtím, než existovalo e-pneu" - konec citátu.
Ještě jsem se nesetkal s tím, že bych někde nakupoval a dodavatel se mnou komunikoval prostřednictvím internetové diskuse, ani já se svým zákazníkem a to nenakupuji právě málo. Předpokládám, že to pochopíte správně, tedy tak, že o vaše další reakce zde nestojím.
Rád bych tuto diskusi ukončil a vaše omluva, jakkoliv připomíná cokoliv, budiž přijata. 😄
Vaše nařčení, že jsem cosi _zneužil_ nepovažuji za štastné.
K vaší další větě, která v mém podání zněla takto: "znal jsem AHC.cz již koncem roku 2001, ještě předtím, než existovalo e-pneu" - konec citátu.
Ještě jsem se nesetkal s tím, že bych někde nakupoval a dodavatel se mnou komunikoval prostřednictvím internetové diskuse, ani já se svým zákazníkem a to nenakupuji právě málo. Předpokládám, že to pochopíte správně, tedy tak, že o vaše další reakce zde nestojím.
Rád bych tuto diskusi ukončil a vaše omluva, jakkoliv připomíná cokoliv, budiž přijata. 😄
Moc se Vám omlouvám před všemi v této diskusi (když Vás toto urazilo), že jsem měl jakékoliv pochybnosti o Vašem členství v klubu AHC...když píšete, že jste o členství uvažoval již na konci roku 2001 (a admin Vás zaregistroval až teprve teď)...nicméně i tak jsme Vám slevu nabídli!
o tom už tu bylo asi také napsáno hodně-jako prioritní bych považoval řádně umýt, vyndat všechny kamínky z dezénu a nezapomenout na správné skladování...všechny další "operace" jsou dobré, nikoliv však podstatné
špatné nejsou, ale je to kapánek starší model-v obdobné ceně by se měly najít lepší (je to ale mnohdy těžké, protože snad žádná pneu neexceluje ve všech parametrech)-jak už tu bylo několikrát napsáno, že většinou nějaké (+) má proti sobě i (-)...např.ty Bridge RE720 jsou opravdu skvělé na vodě a mají vynikající směrovou stabilitu, ale ten hluk je dost nepříjěmný (možná v případě diesla by to nebylo až tak patrné?...)
v tomto Vám nemohu poradit (nejlépe budou vědět Anděl E😜ort-Import), nicméně je to specialitka, protože profil v oblasti ramen je symetrický/směrový, zatímco prostřední část je asymetrická...tzn.že by se asi mělo rozlišovat pravá a levá, nicméně v praxi to může být trochu jiné (a přesto to funguje!)...princip je sice obdobný jako u asymetrických CPC, CSC2, Dunlop SP01, Pirelli atd., nicméně to, že jsou okraje směrové-to se jen tak nevidí!
Zdravim,
mam dotaz zda mate nekdo zkusenosti s touto pneumatikou? Jelikoz se mi podarilo na nasich krasnych silnicich jednu prorazit (ono by me stejne cekala vymena min prednichpneu), tak se ohlizim po novem obuti. Dik za odpoved.
mam dotaz zda mate nekdo zkusenosti s touto pneumatikou? Jelikoz se mi podarilo na nasich krasnych silnicich jednu prorazit (ono by me stejne cekala vymena min prednichpneu), tak se ohlizim po novem obuti. Dik za odpoved.
Vždy před uložením mi je umyjí v turbo wasch myčce. Nechávám je totiž v pneu service i s diskama. Já pak průběžně používám nějakou pěnu od Armor All.
Ošetřujete zimní pneumatiky před uložením k letnímu spánku a naopak? Kdysi jsem natíral pneu po bocích silikonovým olejem, ale teď se prodává pěna na pneumatiky. Tak nevím co použít.
Možná poradí odborníci z e-pneu.
Možná poradí odborníci z e-pneu.
HUFNAGL: To je přesně to co říkám, ty máš vysoké nároky na pneu a rád jezdíš sportovním stylem. Já zase jezdím vcelku klidně a pohodově, takže se na to dívám trochu jinak. O čem bychom kecali, kdyby dělali jen jeden druh pneu či jiného výrobku ?
Jasně. Finové (mám tu zemi fakt rád) umí zimní velmi dobře, ale vyloženě sportovní letní obutí jim nejde.
Právě "drahé" pneu jsou dobré. Venturu tam ale neřaď. Je to low-end od Goodyearu.
Já ale neříkám, žes neudělal dobře. Já kladu na pneu možná dost enormní nároky a stále hledám kompromis mezi cenou a vlastnostmi. Po mém dlouhém bádání jsem zatím žádnou pneu, která je dobrá a levná, neobjevil.
Teď mám objednanou nejvyšší třídu Falkenů (FK451 225/35R17) a uvidíme. Je to poslední pokus o nalezení kompromisu. Pokud nebude objeven, seru na e😜erimenty a jdu do P-Zero nebo S-03 Potenza, které jsou drahé, ale nemají konkurenci.
Já ale neříkám, žes neudělal dobře. Já kladu na pneu možná dost enormní nároky a stále hledám kompromis mezi cenou a vlastnostmi. Po mém dlouhém bádání jsem zatím žádnou pneu, která je dobrá a levná, neobjevil.
Teď mám objednanou nejvyšší třídu Falkenů (FK451 225/35R17) a uvidíme. Je to poslední pokus o nalezení kompromisu. Pokud nebude objeven, seru na e😜erimenty a jdu do P-Zero nebo S-03 Potenza, které jsou drahé, ale nemají konkurenci.
turboleon: Ještě jsem zapomněl dodat, v pneuservisu mi tvrdili, že šípovité vzory jako třeba Potenza 720 jsou vždy hlučnější. Na druhou stranu ER 30 nebyla šípovitá a hlučná byla, takže možná má vliv i tvrdost směsi.
turboleon: Potenza 720 má vcelku dobré výsledky v testech a asi s nimi chybu neuděláš. Je již však o cca 600,-Kč dražší než NRVi a uvádějí, že je hlučná. Měl jsem BRIDGESTONE Turanza ER30 a protože byly hlučné, vyzkouším Nokian. Původně jsem uažoval o Fuldach, také mají vcelku dobré testy. Prostě každá pneu má nějaké +/-.
To Huf: konrétně v zimních pneu v 205/55 R16 byly Nokiany WR jedny z nejlepších dle myslím renomovaných testů. Proto se ptám na ty NRVi. S Potenzou RE720 neudělám chybu, ale co když je ta NRVi mimořádně povedená a je to bomba ? Zajímám se o ní právě díky dobré zkušenosti s tou WR.
HUFNAGL: že jsou Nokiany *? Z čeho tak usuzuješ. Já jsem měl kdysi na autě Good. Ventura a pak Barum Bravura. Jediný rozdíl, který jsem poznal, bylo rychlejší opotřebení. Vzhledem k tomu, že Barumy nestály ani 50% Goodyear, tak mi to moc nevadilo. Nokiany jsem vybíral také vzhledem k ceně. Zatím mě žádna drahá pneu nepřesvědčila o tom, že za ty peníze stojí. Ale proto se vyrábí tolik druhů. aby si lidi mohli vybrat dle svého rozumu. Možná ti dám časem za pravdu, ale nyní jsem přesvědčen, že vzhledem k ceně jsem udělal dobře.
Já jezdil na Omeze s NRH a byly to * ne nepodobné bravurám. Od té doby tuto značku při nákupech ignoruju ;o)
e-pneu: menu, ktore najdete na [odkaz] funguje pod vsetkymi prehliadacmi, je dost jednoduche na implementaciu...
turboleon: Je to novinka, takže vcelku nejsou žádné testy. Já na nich ujel zatím 20 km, ale první dojem je dobrý, zejména co týče hluku. Loni jsem měl Bridge (nepamatuji si model), ale byly strašně hlučné. NRVi jsou pěkné, v žlábku mají modré pruhy a byly za přijatelnou cenu. Podrobné informace na www.nokiantyres.cz
Jaký ty Nokiany NRVi jsou ? Měl jsemn na zimu Nokian WR, maximální spokojenost,teď dojiždím Micheliny Pilot Sport a trochu se začínám koukat kolem co dát místo nich. Mě to zatím vychází na Bridge RE720.
e-pneu.cz😒/a> prosím o odbornou informaci. Koupil jsem pneumatiky NOKIAN NRVi a v pneuservisu mi obuli na levou i pravou stranu stejné. Nikde jsem nenašel, zda se NRVi vyrábějí levé a pravé. Na www.nokiantyres.cz uvádějí, že levé a pravé pneu se dělají pouze NRV. Nemáte zkušenost, zda jsou NRVi rozlišené na levé a pravé. Předem díky.
V porovnání CPC s Uniroyal540 vychází určitě lépe CPC-ostatně CPC patří mezi jedny z nejprodávanějších pneu (alespoň u nás) a nepamatuji se, že by si někdo stěžoval (naopak)!
Potrebuji prezout ze zimnich, ale nevim na jaky! Do ted jsem jezdil na CEC a byl maximalne spokojenej, ale cenove mi prijdou porad jedny z nejdrazsich. Ve hre jsou jeste Conti Premium contact, ale v testech patri k prumeru a nebo Uniroyal Rallye 540, ktera jsou levnejsi v testu lepsi nez CPC!?
s tím mohu jen SOUHLASIT...opravdu se to takhle dalo zneužít.Ale určitě za to nemůže "pája" ale někteří vychcánci...
udělali jsme "zvýhodnění" (slevy) pro AHC členy díky skvělé spolupráci s "Pajou" a vypadá to, že se to "obrací proti nám"...proto nevylučujeme možnost, že slevy budou pouze množstevní, případně ještě "věrnostní" (a to po registraci, kt.zřejmě v nejbližší době zavedeme i na našich stránkách) => slevu pak přidělíme my (nikoliv zákazník)
TAK TAK.Nevím kde všichni přišli na to,že by mělo být všechno zadarmo.Viz. SMS z internetu,je to prostě nějaký produkt,který něco stojí a já si raději tedy zavolám než SMS něbo pošlu maila,který mi vyhovuje.SMSkuji dost okrajově,ale tipnu si,že hromadě lidí to vadí?Proč?Taky nepracujeme zadarmo... jak se říká "nechci slevu zadarmo" já ani nevím,že nějaká sleva po registraci v AHC je a přesto jsem u e-pneu nakoupil,protože cena není všechno!!!
8.4. mi dorazily B.Potenzy, chvíli jsem ještě užíval zimní sezony, teprv ted o víkendu jsem je obul. A natáčel prvních 500km. (zatím piánko aby se ojela separační vulkanizační vrstva). Přes noc mi 1 pneu utekla, ale viník byl asi synovec, který pulíroval liťáky a povolil ventilek.
Vsimol som si, ze bola zaregistrovana domena www.e-pneu.sk. Znamena to, ze chystate rozsirenie aktivit na Slovensko (to by bolo fajn...), alebo ide len o "menovca"? Dakujem.
Vážený pane Petr, žádný "Privacy statement" nemáme-mail o potvrzení objednávky je zasílán automaticky přímo z obchodníh👋objednávkového systému a proto je na konci uvedeno "S pozdravem / www.e-pneu.cz"
pod přezdívkou "e-pneu.cz" vystupuje J.Vitoň (ostatně řada lidí, kt.mě slušně oslovili toto vědí, nicméně nepřikládám nějakou speciálníé důležitost přidávat ke každému příspěvku mé jméno)...v této diskusi jste nás(mne) oslovil, proto jsem Vám odpověděl též v této diskusi
jinak Vámi požadovanou slevu Vám přiznáme, nicméně jste nás přivedl k tomu, že se dá "jakýmsi způsobem" zneužít registrace v AHC klubu, a proto ode dneska dáváme další slevy jen těm členům klubu AHC, kteří jsou zaregistrovaní déle jak 3 měsíce a vyhrazujeme si právo na to, abychom v případě jakýchkoliv pochybností tuto slevu odmítli přiznat
přeji Vám příjemný den
pod přezdívkou "e-pneu.cz" vystupuje J.Vitoň (ostatně řada lidí, kt.mě slušně oslovili toto vědí, nicméně nepřikládám nějakou speciálníé důležitost přidávat ke každému příspěvku mé jméno)...v této diskusi jste nás(mne) oslovil, proto jsem Vám odpověděl též v této diskusi
jinak Vámi požadovanou slevu Vám přiznáme, nicméně jste nás přivedl k tomu, že se dá "jakýmsi způsobem" zneužít registrace v AHC klubu, a proto ode dneska dáváme další slevy jen těm členům klubu AHC, kteří jsou zaregistrovaní déle jak 3 měsíce a vyhrazujeme si právo na to, abychom v případě jakýchkoliv pochybností tuto slevu odmítli přiznat
přeji Vám příjemný den
😄)))))
Už toho nech, nebo se potrhám smíchy.
Kdyby mi někdo řekl, že se chovám z 1/10 jako Petr, bral bych to jako urážku podobnou "*", "*" nebo "*".
Už toho nech, nebo se potrhám smíchy.
Kdyby mi někdo řekl, že se chovám z 1/10 jako Petr, bral bych to jako urážku podobnou "*", "*" nebo "*".
Je to chudák,ale hlavně vychcanec. V AHC je jen pro ty další 3% slevy v epneu,a přeci tam nebude dávat fotku své cukající ochcávky aby ji všichni identifikovali nebo snad svůj vyplesklej 4% rypák.
Velmi zajímavé info. Ten Petr je fakt chudák. Dávat na web cizí auto a deklarovat, že je jeho...
Že já blbec si nedal na svůj web info, že mám Vanquishe (nebo aspoň E39 540i, kterou jsem si mohl dobře vyzkoušet)... ;o)
On je snad ještě větší chudák, než vypadá...
Že já blbec si nedal na svůj web info, že mám Vanquishe (nebo aspoň E39 540i, kterou jsem si mohl dobře vyzkoušet)... ;o)
On je snad ještě větší chudák, než vypadá...
Jeslti mohu poradit, vyserte se na * zákazníka jako je ten Petr. Podívejte se jak to bylo s ATX! Nejenže vás bude zatěžovat stovkama emailů, vyprošovat si všemožný slevy, stejně by to nakonec dopadlo tak, že by pneu ojel napolovinu, a začal je reklamovat po emailu stylem: okamžitě dodejte nové pneu, všechny původní mají házivost - je to prokázáno nezávislými odborníky a i já jsem to proměřil vag-comem. A když by okamžitě neměl novou sadu, vznikl by další web epneu.ec.cz "zkušenosti s nákupem pneumatik po internetu".
Tak to můžeš hned kontaktovat Paju z AHC, protože ten * Petr tam už je pod číslem 276 (www.ahc.cz/clenove.php ?id=276- bez mezery). Navíc, to není jeho auto (respektive maminky), to je ta půjčená 1.8T 4x4 o které tady psal, kterou si vychcaně, předstírajíc zájem, půjčil v zimě od dealera na hory. Jeho, respektive maminky -eurokompjůtr- je červená předokolka 1.8T (HKP 56-84).
Ty * zkurvenej, okamzite vypadni z tohohle fora, ty tvoje vyblitky se uz nedaji cist, opovaz se sem jeste jednou napsat, tak vazne sezenu partu negru s letlampama a ti te znasilni tak, jak ti to ani tvuj fotr nikdy neudelal!!!! Forum od ATX jsi kompletne pohrbil, tak se opovaz neco podobnyho udelat jeste tady.
e-pneu: snazne te prosim aby ses vyvaroval takovych vychcanych zakazniku jako je zminovany Petr, kola a gumy by rozrezal, aby zjistil, jaka mimozemska technologie je stvorila a pak by vam je reklamoval, ze nespnily jeho ocekavani, podivejte se na ATXe jak na tomhle foru dopadl. Nedopustte at se to stane taky vam!!! Drzte se zakazniku jako je Huf. Chci se zeptata, jestl jste Paju z ahc dostatecne obeznamili se situaci okolo Petra, jestli ne, tak staci rict a rad mu to vysvetlim.
e-pneu: snazne te prosim aby ses vyvaroval takovych vychcanych zakazniku jako je zminovany Petr, kola a gumy by rozrezal, aby zjistil, jaka mimozemska technologie je stvorila a pak by vam je reklamoval, ze nespnily jeho ocekavani, podivejte se na ATXe jak na tomhle foru dopadl. Nedopustte at se to stane taky vam!!! Drzte se zakazniku jako je Huf. Chci se zeptata, jestl jste Paju z ahc dostatecne obeznamili se situaci okolo Petra, jestli ne, tak staci rict a rad mu to vysvetlim.
Ze ty nikoho takoveho neznas, to vubec nic neznamena. Ja takoveho znam a ne jednoho. Ovsem ani ti, co maji na PC jak Win tak Linux, nemilujou reboot do druhyho systemu kvuli jednomu blbe napsanymu webu.
Nevím jaké paranoi, Petriku. Taky jsem si u e-pneu objednával plaste a kola, ale nenapadlo me jak tebe ihned se pidit po slevickach. Ty by sis pro 3% asi nechal i koleno vrtat. To same s ATX - mam taky od nej chip, jenze uz rok na nej jezdim bez problemu. Ty jsi to vzal do ruky jako prekupnik a hned jsi koukal, co z toho pro sebe trhnout.
Jen narážka samozřejmě 😄
Ještě mám stále v živé paměti, jak se tam tehdy snažil propagovat čip ATX, aby měl u Michala slevu... ;o)
Ještě mám stále v živé paměti, jak se tam tehdy snažil propagovat čip ATX, aby měl u Michala slevu... ;o)
HUF: Petr shání na pandoře zákazníky pro e-pneu?
Nebo to byla vtipná narážka na to, jak je sháněl pro ATXe? 😄
Petr: Já jedu z Linuxu a Windows tu opravdu nemám...
Maximálně tak druhý prohlížeč -- Mozillu. Jinak
Jedu z Lynxe... Ale co, ono se to protříbí a ti
webmasteři, kteří nebudou schopni reagovat na to,
že jsou lidé (a stále se jejich počet zvyšuje),
kteří používají alternativu, tak skončí...
Nebo to byla vtipná narážka na to, jak je sháněl pro ATXe? 😄
Petr: Já jedu z Linuxu a Windows tu opravdu nemám...
Maximálně tak druhý prohlížeč -- Mozillu. Jinak
Jedu z Lynxe... Ale co, ono se to protříbí a ti
webmasteři, kteří nebudou schopni reagovat na to,
že jsou lidé (a stále se jejich počet zvyšuje),
kteří používají alternativu, tak skončí...
Viados: příznaky tvé paranoi se také projevily a na podvodníky je i soud krátký, oni se totiž nepodepisují do emailu svým jménem, mají strach (to není na EP, ten se koukám také do emailu raději nepodepisuje).
Huf: lže, lže a zase lže, proč bych ty demagogu sháněl další kupce kol pro firmu EP? Mimochodem, potvrzuješ, že jsi dostal mou korespondenci s ATX?
Ty Hufe, kdyš bereš od EP kola za 480000 Kč ročně tak s tím asi více kšeftuješ 😄
Huf: lže, lže a zase lže, proč bych ty demagogu sháněl další kupce kol pro firmu EP? Mimochodem, potvrzuješ, že jsi dostal mou korespondenci s ATX?
Ty Hufe, kdyš bereš od EP kola za 480000 Kč ročně tak s tím asi více kšeftuješ 😄
neznám člověka, co jede z Linuxu a současně nepoužívá i jakoukoliv verzi Win (tím nechci říci, že takový neexistuje).
Bacha.Petr Tě teď osočí,že se odvoláváš k bohovi... 😃) no my měli lagunu v rodině a v pohodě.Nechci nové auto,řeším bydlení,tak chci něco rozumného,ale levného,moc soukromým autem nenajezdím (mám služební) tak něco jako ten P406,Ford mondeo ap. Nejsem nějak zažraný do nějaké značky.
E-pneu: když se zmiňuješ o slevách na základě členství, tak by mě zajímalo jak se stanu členem a co mě to bude stát. Budu mít u Vás pak lepší cenu než v kkpneu nebo pneuservis abase.
Bůh Tě chraň před Lagunou!!! Měli jsme 2 funglovky. 94 a 97. Větší šmejd byl snad jen ten Megane Coupé IDE...
Fuj tajbl, renault...
To vem raději tu 406. Má ji soused (HDI) a je velmi spokojen.
Ad krám> To vůbec ne. Jen jsem tím chtěl říct, že mé úmysly vůči nim jsou čisté. Petr neovlivní vůbec nic, i kdyby se stavěl na hlavu 😄))
Fuj tajbl, renault...
To vem raději tu 406. Má ji soused (HDI) a je velmi spokojen.
Ad krám> To vůbec ne. Jen jsem tím chtěl říct, že mé úmysly vůči nim jsou čisté. Petr neovlivní vůbec nic, i kdyby se stavěl na hlavu 😄))
Myslíš,že když se začnou s Petrem dohadovat,že by zavřeli krám?!To snad né... 😃) Nenapsal jsi ten tvůj mail?! (ty auta momentálně jsou P205GTI a 405Break) teď nějak pokoukávám po P406 nebo Laguna Kombi...potřebuji již vetší auto,stejně mám v kombi v půlce kufru audio a nějak jsem si na prostor prostě zvykl,i když svižnější svezení v GTI je pořád dost dobré...
Souhlasím plně s Viadosem. Být Vámi, držím se od něj stranou. Však Huf Vám dá vydělat za kvartál víc, než Petr za několik let ;o) Navíc, na rozdíl od něj podloudně nesháním další kupce Vašich kol a pneu na pandoře.cz 😄))
BTW, sumarizaci kauzy ATX versus Petr mám od něj celkem pěkně a nestranně vyvedenou ve formátu doc. Pokud chcete, pošlu.
Věřte, myslím to s Vámi dobře. Zatím jsem s e-pneu 100% spokojen a tedy chci, abyste fungovali co nejdéle ;o)
BTW, sumarizaci kauzy ATX versus Petr mám od něj celkem pěkně a nestranně vyvedenou ve formátu doc. Pokud chcete, pošlu.
Věřte, myslím to s Vámi dobře. Zatím jsem s e-pneu 100% spokojen a tedy chci, abyste fungovali co nejdéle ;o)
Berte to jen jako přátelskou poznámku: já být vámi, panu Petrovi bych raději nic neprodával. Začne to píděním se slevách (symptomy se již plně projevily) a končí to hádáním se o reklamační podmínky (příznaky se také již projevily), urážky a hrozby soudem. Pokud vám to, pánové z e-pneu, uniklo, doporučuji k pročtení historii fóra "Autokomplex CZ s.r.o. - motory" cca rok zpátky.
Ten, kdo jede z Linuxu, většinou MSIE v záloze nemá. Tím nechci říct, že já jedu z Linuxu ... ale dělám www stránky. S JavaScriptem jsou jen problémy. A pokud jsou některé sekce webu přístupné výhradně pomocí menu v JavaScriptu, je to špatně udělaný web. Měla by tam být vždy možnost, klidně i méně hezká a méně elegantní, pro ty, kteří JavaSript nechtějí nebo nemohou používat, nebo pouze nemají jeho nestandardní impementaci a la MSIE.
Tady na auto.cz to neplatí, protože QuickMenu jen zdvojuje horní navigaci funkční i v NN4.
Tady na auto.cz to neplatí, protože QuickMenu jen zdvojuje horní navigaci funkční i v NN4.
Koukam ze se Petr zacal zajimat o dalsi "obor" 😄
Po chiptuningu a po konstrukcni strance motoru se
dal na pneumatiky a rafky... To zas bude dalsi
forum v haji 😄
Po chiptuningu a po konstrukcni strance motoru se
dal na pneumatiky a rafky... To zas bude dalsi
forum v haji 😄
Vážený pane Petr, nejsem si zcela jist Vaším "záměrem v členství" v klubu AHC, jehož členům poskytujeme slevy...proto ponechám oprávněnost členství (a případné slevy) na zvážení adminovi klubu AHC (Pajovi)
ad vhodnost předmětu plnění k určitému účelu použití > toto je předpokládám naprosto jasné - např.když si zákazník koupí 20" kola na Octavii a nebude je mít zapsané v TP a od technické ho vyhodí, případně způsobí dopravní nehodu a použití těchto kol bude s tímto nějak souviset, pak přece nemůže dodavatel nést žádnou zodpovědnost! dalo by se uvést i více příkladů (i opačných, kdy se použije menší kolo atd.)...
Je to možné...no vzhledem k tomu,že jsem přezul ze zimáků a tam používám nějaké Barumy (moc v zimě s tímto autem nejezdím a když tak jen krátké cesty) a hluk je lepčejší 😄 S vodou mohu souhlasit,stabilitou taky.Jinak i s dodavatelem...což je e-pneu 😃) a rád se posléze zase obrátím. (nějak se rýsuje P406,zatím to přítelkyně nějak nezkousla 😒 )
je možné,že je to blbě,fakt jsem matně vzpomínal.Napiš mi prosím tvůj mail.Možná bych spíše řekl,že je to nakonec 6,5,ráno se na to mrknu,teď už se mi nějak nechce ven 😄
Huf: Co jsi uvedl jsem citoval, shrnu-li tvrdil jsi, že se RS od 110kW liší mmj. o VTG turbo, což jsem zpochybnil, stejně jako úrověň toho časopisu, ano, teď jsi to dementoval, že jsi se spletl, to beru. Že se ty turba liší výstupem jsem uvedl já a nikoliv ty, a to před cca 1/2 rokem a nedávno poslal fotky.
Pokud jde o rozchod kol, tak ten já počítám od osy kola (tj. od osy ráfku) a z toho plyne, že jej lze změnit s ET a pokud jde o vystrčení kola z ráfku, tak v příspěvku číslo 3295 nevidím chybu (stanovisko není důvod měnit jako ty s VTG), díky že jsi Hufe napsal že tomu nerozumím, ještě že tě tu máme a všechno tu zasvěceně vysvětlíš. Já toho tolik nesjedu.
Pokud je v č.3295 nějaká blbost, dejte vědět.
Dodavatel neodpovídá za vhodnost předmětu plnění k určitému účelu použití a za možnost použití odběratelem (např. neodpovídající rychlostní kategorie, nosnost, rozměr pneu, a pod.). Garantované vlastnosti zboží plně závisí na specifikacích uváděných přímo výrobcem.
... a tak to musím trochu ověřit. Tím to myslím můžeme uzavřít.
A k EP - máte i plechové ráfky? Nebo jen v zimě?
Pokud jde o rozchod kol, tak ten já počítám od osy kola (tj. od osy ráfku) a z toho plyne, že jej lze změnit s ET a pokud jde o vystrčení kola z ráfku, tak v příspěvku číslo 3295 nevidím chybu (stanovisko není důvod měnit jako ty s VTG), díky že jsi Hufe napsal že tomu nerozumím, ještě že tě tu máme a všechno tu zasvěceně vysvětlíš. Já toho tolik nesjedu.
Pokud je v č.3295 nějaká blbost, dejte vědět.
Dodavatel neodpovídá za vhodnost předmětu plnění k určitému účelu použití a za možnost použití odběratelem (např. neodpovídající rychlostní kategorie, nosnost, rozměr pneu, a pod.). Garantované vlastnosti zboží plně závisí na specifikacích uváděných přímo výrobcem.
... a tak to musím trochu ověřit. Tím to myslím můžeme uzavřít.
A k EP - máte i plechové ráfky? Nebo jen v zimě?
také předpokládám, že jde o ráfek 7x15, neboť 7,5x15 se vyrábí poměrně málo...Bridge RE720 jsou perfektní na vodě, mají též skvělou směrovou stabilitu, ale hlučnost je poměrně dost vysoká!
Nejlíp uděláš, když se na ty mé kola mrkneš na mém webu www.sweb.cz/hufnagl - tam je jedna fotka, která to velmi dobře vystihuje.
Jinak, 7,5x15" je na 195/50 celkem dost. Určitě nemáš jen 7x15? Ta pneu musí být taky dost zkosená.
BTW, co máš vůbec za auto?
Jinak, 7,5x15" je na 195/50 celkem dost. Určitě nemáš jen 7x15? Ta pneu musí být taky dost zkosená.
BTW, co máš vůbec za auto?
Hufe a jak to s těmi koly máš Ty? Já jestli si to dobře pamatuji tak mám 7.5x15 a na tom 195/50 R15 pořád ještě RE720,které se mi líbí nejen tím " ochranným rantlem" ale taky tím,že mi na vodě připadají skoro jako na suchu 😃 nevím zda je to jen pocit,ale něměl jsem zatím v žádné vodě sebemenší problém,kdežto s předchozíma pneu ano.
ještě k těm úzkým pneu na širokých ráfcích (často označované tuningové "Áčko") > předpokládám, že je to naprosto pochopitelné již z příspěvků, co jsem psal dříve-když je pneu širší, pak jde hlavně o komfort (v zatáčkách pak ovšem auto plave), když je pneu na stejném ráfku užší, pak jde hlavně o jízdní vlastnosti-stabilitu (v zatáčkách sedí auto jako přibité), když chcete kompromis, zvolíte přibližně střed (viz tabulka doporuč.šířek ráfku pro dané rozměry pneu)
a pokud je pořád ještě něco nejasné, pak radši napište mail, abychom tady zbytečně nezatěžovali forum
a pokud je pořád ještě něco nejasné, pak radši napište mail, abychom tady zbytečně nezatěžovali forum
a uvítal bych, kdyby se tady nikdo do nikoho nenavážel (Petr/Huf apod.)...pak by toto diskusní forum asi ztratilo smysl
ad šířka ráfku > tak už tedy nevím, o co Vám jde-samozřejmě, že na šířce nezáleží, když porovnáváte ráfky se stejnou šířkou!?!
nebo snad chcete naznačit, že když bude stejná šířka ráfku jako šířka pneu, tak na šířce ráfku nezáleží, ale záleží na šířce pneu? to je ale snad logické...to je to samé, když řeknete, že nezáleží na šířce pneu, ale na šířce ráfků, ale nesmíte zase zapomenout na původní předpoklad...myslím, že ale vysvětlováním těchto naprosto logicky jasných věcí nic neřešíme!!!
ad kvalitě Borbetů a jiných ráfků > to Vám přece již psal kolega do mailu!
nebo snad chcete naznačit, že když bude stejná šířka ráfku jako šířka pneu, tak na šířce ráfku nezáleží, ale záleží na šířce pneu? to je ale snad logické...to je to samé, když řeknete, že nezáleží na šířce pneu, ale na šířce ráfků, ale nesmíte zase zapomenout na původní předpoklad...myslím, že ale vysvětlováním těchto naprosto logicky jasných věcí nic neřešíme!!!
ad kvalitě Borbetů a jiných ráfků > to Vám přece již psal kolega do mailu!
Ad RS> Uvedl jsem, co psalo AR a poté jsem uvedl, co jsem zjistil přímo na motoru v praxi (že je stejné s 110kW a bez VTG).
Ad kola> Možná, že bychom měli převést řeč ne na pneu, ale ráfky. Jsou stříbrné, lesklé (zatímco pneu jsou černé a matné) a pokud na nich máš stejné pneu a ET, tak širší ráfek bude víc venku a každý si toho hned všimne ;o) => Přestože bude stejný rozchod, kola budou víc ven.
Ad kola> Možná, že bychom měli převést řeč ne na pneu, ale ráfky. Jsou stříbrné, lesklé (zatímco pneu jsou černé a matné) a pokud na nich máš stejné pneu a ET, tak širší ráfek bude víc venku a každý si toho hned všimne ;o) => Přestože bude stejný rozchod, kola budou víc ven.
Pěkné, takovouto galerii byste mohli udělat na svém webu, s přesným odkazem na ryp pneu/ráfku (vaši zákaznící, jistě se někteří rádi pochlubí).
[odkaz]
zde je dobře vidět, že ráfek z kola nepřesahuje, ani kolo nijak zvlášť nevyčuhuje, tipuji to na ET38 (samozřejmě jak bylo řečeno, šířka ráfku nerozhoduje, protože ráfek je užší, než pneu! - je to tak správně epneu?)
[odkaz]
zde je dobře vidět, že ráfek z kola nepřesahuje, ani kolo nijak zvlášť nevyčuhuje, tipuji to na ET38 (samozřejmě jak bylo řečeno, šířka ráfku nerozhoduje, protože ráfek je užší, než pneu! - je to tak správně epneu?)
Děkuji za vám odkazy, to jsem vskutku netušil, že toto někdo má, mohu se tedy po 5-té přeptat, jaký to má účel vyjma nějakého pseudo-estetického, tj, zda to jede lépe nebo co?
Pokud jde o flame ohledně šířek, dovoluji si opakovaně upozornit, že již v mém prvním!!! příspěvku č. 3295 na toto téma jsem zmínil, že šíře ráfku není podstatná za toho předpokladu, kdy je ráfek užší, než pneu. Je tento výrok v pořádku nebo není?
Pokud jde o flame ohledně šířek, dovoluji si opakovaně upozornit, že již v mém prvním!!! příspěvku č. 3295 na toto téma jsem zmínil, že šíře ráfku není podstatná za toho předpokladu, kdy je ráfek užší, než pneu. Je tento výrok v pořádku nebo není?
Huf napsal: "Nemyslím si, že se změnou SW u 110kW dá nahradit turbo s proměnou geometrií nebo proměnné časování sacích ventilů. 😄 Automobilrevue 3/03 - test Octavie RS combi. V ČR není kvalitnější časák, co se technických věcí týče. Místo ztrapňování se na MC bys občas měl číst i tištěné časopisy. Pomáhá to udržet si ucelený přehled ;o)"
Nakonec se Hufe ukázalo, že skvělý Automobilrevue se mýlil, a pravdu jsem měl já ale to nijak nebrání tvým výpadům 😄
Nakonec se Hufe ukázalo, že skvělý Automobilrevue se mýlil, a pravdu jsem měl já ale to nijak nebrání tvým výpadům 😄
Huf: "Klidně si věř tomu, že na šířce ráfku nezáleží. Bude to tak možná lepší 😄))"
Milý Hufe, nepsal jsem od počátku, že na šířce ráfku nezáleží za předpokladu, že ráfek je užší, než pneu (tak by to mělo být)? Že bys četl jen počátek vět? Zkus dpovědět ANO/NE. Kdo je tu pak ignorant?
Milý Hufe, nepsal jsem od počátku, že na šířce ráfku nezáleží za předpokladu, že ráfek je užší, než pneu (tak by to mělo být)? Že bys četl jen počátek vět? Zkus dpovědět ANO/NE. Kdo je tu pak ignorant?
To je obecná mystifikace, protože Opera se defaultně identifikuje jako Internet E😜lorer (z důvodu kompatibility se stránkami, které cokoliv jiného než IE vykopnou hned) a proto si webmasteři myslí, že nikdo nic jiného než IE nepoužívá, vsadím se, že IE máte ve statistice více než 85%, leč skutečnost je jiná, sám používám i Operu.
ono totiž tady to levé menu (quick menu) na www.auto.cz taky nefunguje...zkusíme ale vymyslet pro lidi, kt.používají Operu, něco snadného
pracujeme na tom-na stránky přichází ale jen asi 0,1% lidí pomocí Opery, tak doufám, že to zas tak hrozné není-určitě má každý "v záloze" IE, ne?😊
extrém, jak "úzké" pneu mohou být na širokém ráfku je vidět např.zde😒br />
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
takto např.vypadají kola 8,5x18+pneu 225/40 R18 na Octavii
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
takto např.vypadají kola 8,5x18+pneu 225/40 R18 na Octavii
[odkaz]
[odkaz]
koukám, že jste se do tohoto absolutně zamotal-zkuste se znova mrknout do technické podpory a pořádně si prohlédnout obrázek...parametr "a" značí to, jak poleze ráfek (kolo) ven z blatníku...např.je jasné, že kola při stejném ET budou mít osu ráfku na stejném místě, ale okraj ráfku při rozdílně šířce už bude jinde (podle šířky ráfku má pak stejná pneu při průřezu jiný profil-od písmene "V" až po "A")! a je jasné, že pneu bude sahat až do kraje ráfku (pro zjištění toho, aby kolo-ať už ráfek nebo pneu, nedrhlo o blatník, se musí uvažovat prioritně rozměr-šírka ráfku)...samozřejmě je doporučené dodržet pro daný rozměr pneu vhodnou šířku ráfku (viz.tabulka v tech.podpoře nebo u někt.výrobců pneu-pro 205/40 R17 je to opravdu 7,0"-8,0", krajní hodnoty znamenají různé priority: komfort/jizdí vlastnosti, nejlepší je tedy asi kompromis, tedy střed)
BTW, dost jsi mně zklamal. Myslel jsem, že jsi chytřejší. Takhle to vypadá, že jsi ignorant (z mého pohledu, když vím to, o čem Ty jen spekuluješ). Nemá cenu s Tebou ztrácet čas. Klidně si věř tomu, že na šířce ráfku nezáleží. Bude to tak možná lepší 😄))
Neumíš číst. VTG u 132kW jsem dementoval už několikrát. Škoda, že si to nedovedeš zapamatovat ;o)
A Tvé teoretizování s pneu? 0% zkušeností. Každá pneu je jiná. Kalkulace je orientační.
=> O pneu nevíš skoro nic ;o)
A Tvé teoretizování s pneu? 0% zkušeností. Každá pneu je jiná. Kalkulace je orientační.
=> O pneu nevíš skoro nic ;o)
Úzkoprofily jsem moc neuvažoval, jednak nejsou schválené a druhak si nejsem jist, zda kola schvalují výrobci pneu nebo vozidel? Ale není v kolizi co jsem uvedl, tj. že teoreticky lze 205mm pneu obout na 8" (203mm - vnější šířka), ale na 8,5" (216mm) už by to byla notně blbost u i nízkého profilu... Tam a to se přiznám smysl nevím (že by to lépe sedělo na sněhu atp.?). Nejsem extra odborník na pneu a myslím, že na to o tom vím víc než dost (než leckterý odborník), i to, že nelze pominout diference různých modelů-není všechno stejné.
Btw Hufe, trváš na VTG turbu o Oct.RS nebo ne? 😲
Btw Hufe, trváš na VTG turbu o Oct.RS nebo ne? 😲
Jasně polopravdy 😄 Kdo si dá širší ráfky než pneu, to jsou marginální fakta (8" je stále menší než 205mm, navíc je to vnější rozměr, u pneu je to myslím jen běhoun)? Nepovažuji za normální, aby ráfek přečníval z obrysu pneumatiky. Neplatí to samé i u nízkoprofilových pneu (nevím)?
Mě stačí podívat se na Tirecalc a když se tam šíře ráfku nezadává a přesto to spočte změny rozchodu tak nevím, zda jsem blbec já, ty nebo autor toho algoritmu? 😃
Mě stačí podívat se na Tirecalc a když se tam šíře ráfku nezadává a přesto to spočte změny rozchodu tak nevím, zda jsem blbec já, ty nebo autor toho algoritmu? 😃
Jo, a neporovnávej šířky ráfků pro 205/55 a 205/40. Pokud jsi tyto pneu někdy viděl vedle sebe (nejlépe bez ráfku), nemusím vysvětlovat proč.
Stále se motáš v kruhu, nechápeš základní věci a říkáš polopravdy. A demagogie? Já na ni jezdím ;o) Však se mrkni na www.
A když už budeš v tom grabování teoretických znalostí, tak někteří výrobci (například Falken) mají velmi pěkně zpracované specifikace pneu. Jsou tam rozsahy použitelných ráfků, obvody, šířky... Dočteš se, že na ZIEX 512 205/40R17 jsou schválené 7-8" a optimální je 7,5".
Tím končím tuto debatu. Nemám proti sobě člověka, který by stál za další námahu. Nemůžeš mně ničím obohatit. Nevíš nic a stále se držíš své chabé teorie ;o)
A když už budeš v tom grabování teoretických znalostí, tak někteří výrobci (například Falken) mají velmi pěkně zpracované specifikace pneu. Jsou tam rozsahy použitelných ráfků, obvody, šířky... Dočteš se, že na ZIEX 512 205/40R17 jsou schválené 7-8" a optimální je 7,5".
Tím končím tuto debatu. Nemám proti sobě člověka, který by stál za další námahu. Nemůžeš mně ničím obohatit. Nevíš nic a stále se držíš své chabé teorie ;o)
By mě zajímalo, zda se jízdně pozná větší rozchod, v tomto případě o 24mm oproti sérii, Huf píše ve smyslu že to nemá žádný vliv (nic to nevylepší), což se mi nezdá... Co na to EPneu? O nic nejde, sériové Š*k*o*d*a ráfky stojí stejně jako borbet a i kvalita bude stejná -co do pevnosti. Extrémně větší by znamenalo větší páku a zablácené auto a vyčuhování z blatníku, ne-li drhnutí.
Já bych do nepovoleného rozměru nešel (tj. 205/55R16) a myslím že Š. jiné nepovolí (proč také).
Já bych do nepovoleného rozměru nešel (tj. 205/55R16) a myslím že Š. jiné nepovolí (proč také).
I při použití 8Jx16 ráfku s pneu 205/55R16 by (teoreticky) neměla jít pneu do toho "lichoběžníku" a tedy vybočit z normy, protože 8" je stále menší nežli šíře 205mm. Ovšem použití 8J na 205 pneu je nevhodné, není-liž pravda?
Tak tohle EPneu uvažoval, kombinaci nepovolených (podle mě i nesmyslných) rozměrů? Já uvažoval _normální_rozměry_ a tedy ráfek < šíře pneu - a toto jsem i zřetelně uvedl a tam platí co jsem napsal, není podstatná šíře ráfku pro určení zapadnutí do blatníku viz TIRECALC.
Tak tohle EPneu uvažoval, kombinaci nepovolených (podle mě i nesmyslných) rozměrů? Já uvažoval _normální_rozměry_ a tedy ráfek < šíře pneu - a toto jsem i zřetelně uvedl a tam platí co jsem napsal, není podstatná šíře ráfku pro určení zapadnutí do blatníku viz TIRECALC.
Proboha a jakej člověk si dá širší ráfek než má pneu? Já bych na pneu 205 (šíře 20,5cm) ráfek širší než 7,5J (to jest 19cm) rozhodně nedával a ani to není povolené a uniká mi i smysl toho. Je tu někdo, kdo by to takto dal (hlaste se) a má to nějaký smysl (který já neznám) dát si širší ráfek než pneu (to jest pneu 205 si dát na ráfek 8,5J - máte fiotku jak by toto vypadalo?)?
Sám jsi to napsal. 205ka má šířku minimálně 205mm. A když dáš širší ráfek, tak i stejná pneu vytvoří v průmětu tolik u tunerů oblíbený lichoběžník. Kolo leze víc ven a elhle, ta šířka ráfku fakt měla vliv... Vy zíráte, my zírame! 😄))
Hm... Prostě to nechápeš.
Já už se s pneumatikama natestoval dost. Vím jak to je a mám teorii mockrát ověřenou v praxi. Chápu, že teoretikovi se to asi nemusí líbit ;o)
Já už se s pneumatikama natestoval dost. Vím jak to je a mám teorii mockrát ověřenou v praxi. Chápu, že teoretikovi se to asi nemusí líbit ;o)
Pardon, ten Borbet má 7.5J16, avšak to dokazuje že šířka ráfku tu VŮBEC nerozhoduje o vystrčení kola, ostatně do TIRECALC se šířka ALU také nikam nezadává. Připomínám, že se tady řeší umístění celého kola, ne jen ráfku.
Zkuste si to ostatně sami😒br />
[odkaz]
Jestli někdo píše, že šíře ráfku změní i šíři pneu, tak to neberu, beru, že 205 má šíři min. 205 milimetrů.
Zkuste si to ostatně sami😒br />
[odkaz]
Jestli někdo píše, že šíře ráfku změní i šíři pneu, tak to neberu, beru, že 205 má šíři min. 205 milimetrů.
takže když to shrnu, tak záleží hlavně na šířce ráfku! tzn.šířka ráfku není lhostejná! ET pak určuje v jaké vzdálenosti od osy kola (tj.polovina šířky ráfku!) se nachácí dosedací plocha ráfku (otvory pro šrouby)
Hufa opravovat z ničeho nemusíš-napsal to dobře-pro někoho možná snad méně pochopitelně?...
Tak to tedy vezměne prakticky, mějme tedy
A] 205/55R16 na ráfku Škoda 6.5Jx16ET42 a
B] 205/55R16 na ráfku Borbet 7.0x16ET30
Jaký bude rozdíl ve vystrčení z blatníku? 12mm (=rozdíl ET), šířka tu přece ráfku nehraje žádnou roli, protože se předpokládá, že šířka pneu bude vždy větší než šířka ráfku!
Bavíme se tady o vystrčení kola a ne vystrčení ráfku, ne? Za kolo beru ráfek + pneu, z toho okraj a to bude přece vždy pneu, tzn. že šířka ráfku je irelevantní.
Hufa opravovat z ničeho nemusíš-napsal to dobře-pro někoho možná snad méně pochopitelně?...
Tak to tedy vezměne prakticky, mějme tedy
A] 205/55R16 na ráfku Škoda 6.5Jx16ET42 a
B] 205/55R16 na ráfku Borbet 7.0x16ET30
Jaký bude rozdíl ve vystrčení z blatníku? 12mm (=rozdíl ET), šířka tu přece ráfku nehraje žádnou roli, protože se předpokládá, že šířka pneu bude vždy větší než šířka ráfku!
Bavíme se tady o vystrčení kola a ne vystrčení ráfku, ne? Za kolo beru ráfek + pneu, z toho okraj a to bude přece vždy pneu, tzn. že šířka ráfku je irelevantní.
e-pneu: Stále mi Vaše stránky nechodí s prohlížečem Opera (v aktuální verzi 7.10). Už jsem na to jednou upozorňoval. Děkuji.
Ničemu to ale nevadí. Naopak v porovnání s ráfkem 7x17" pneu jistěji drží a ani se nehne (viz základy mechaniky). Jen musím dávat strašně moc bacha na patníky a i na šikmé najíždění na vyvýšeniny.
BTW, pneu 205/40R17 je na ráfku 8x17" asi o 5mm nižší, než na 7x17". Nikdy dřív jsem si to neuvědomil, ale je to jasné a logické.
* ... přeložit do angličtiny (taková malá slovní hříčka) 😄
BTW, pneu 205/40R17 je na ráfku 8x17" asi o 5mm nižší, než na 7x17". Nikdy dřív jsem si to neuvědomil, ale je to jasné a logické.
* ... přeložit do angličtiny (taková malá slovní hříčka) 😄
Petr asi nepochopil, že šířka ráfku mění i šířku pneu (do jisté míry i styčnou plochu).
Navíc, jak ale správně nastínil, k jistému rozměru ráfku je adekvátní jistá šířka pneu, takže to ze sebou úzce souvisí.
Rozhodně bych šířku ráfku nezanedbával. Není nic horšího, než široká pneu přetékající přes úzký ráfek. Já to v současné době přehnal opačným způsobem. Mám na 8x17" pneu 205/40 a je moc moc úzká. Příště dám 215 nebo 225.
Navíc, jak ale správně nastínil, k jistému rozměru ráfku je adekvátní jistá šířka pneu, takže to ze sebou úzce souvisí.
Rozhodně bych šířku ráfku nezanedbával. Není nic horšího, než široká pneu přetékající přes úzký ráfek. Já to v současné době přehnal opačným způsobem. Mám na 8x17" pneu 205/40 a je moc moc úzká. Příště dám 215 nebo 225.
takže když to shrnu, tak záleží hlavně na šířce ráfku! tzn.šířka ráfku není lhostejná! ET pak určuje v jaké vzdálenosti od osy kola (tj.polovina šířky ráfku!) se nachácí dosedací plocha ráfku (otvory pro šrouby)
[odkaz]
tento obrázek vysvětluje vše: o tom, jak bude kolo "koukat" ven z blatníku rozhodují na ráfku parametry-šířka+ET a samozřejmě pneumatika...v obrázku jsou i červeně naznačené vzdálenosti, označené písmeny "a", "b"-ty si pak můžete snadno spočítat kliknutím na odkaz:
NEW - výpočet hodnot alternativních rozměrů alu ráfků
umístěný vedle obrázku (pro "a" platí-čím je větší, tím leze kolo víc ven z blatníku)
tento obrázek vysvětluje vše: o tom, jak bude kolo "koukat" ven z blatníku rozhodují na ráfku parametry-šířka+ET a samozřejmě pneumatika...v obrázku jsou i červeně naznačené vzdálenosti, označené písmeny "a", "b"-ty si pak můžete snadno spočítat kliknutím na odkaz:
NEW - výpočet hodnot alternativních rozměrů alu ráfků
umístěný vedle obrázku (pro "a" platí-čím je větší, tím leze kolo víc ven z blatníku)
O tom jak bude kolo posazeno (zastrčeno do blatníku) rozhoduje ET + šířka pneu a nic jiného (jestli jde o 7J16 nebo 8J16 ráfek je lhostejno).
To za předpokladu, že z profilu pneumatiky nebude ven vyčuhovat ráfek, to by přece neměl, ne? A také by se o každý obrubník obrousil 😄
Huf - relativní nevím, ale je to počítáno od OSY ráfku (a ne od jeho okraje), kdyžtak se klidně oprav anebo mrkni na TIRECALC. Ta škodovácká a ten Borbert, rozdíl je 12mm!
To za předpokladu, že z profilu pneumatiky nebude ven vyčuhovat ráfek, to by přece neměl, ne? A také by se o každý obrubník obrousil 😄
Huf - relativní nevím, ale je to počítáno od OSY ráfku (a ne od jeho okraje), kdyžtak se klidně oprav anebo mrkni na TIRECALC. Ta škodovácká a ten Borbert, rozdíl je 12mm!
ad pneu> min.1,6mm dle předpisu (vyhlášky), pro zimní pneu se pak doporučuje alespoň 4mm...nová pneu má 8-9mm (těch 9mm mají jen některé-většinou zimní)...neviděl jsem však ještě, že by někdo v bazaru prodával auto na nových pneu!?
ad záruka> na alu se poskytuje (poskytují všichni) standardní záruka 24 měsíců a to na výrobní vady a na vady materiálu...nicméně pokud dojde k poškození nevhodným použitím/zacházením (např.vletím do kanálu, kde mi bouchne pneumatika a z ráfku bude šiška, tak potom záruku nelze uznat-to je snad pochopitelné-toto samozřejmě platí u jakéhokoliv jiného výrobku)
ad ET> všechny informace ohledně ET a vypočítávání jsou v technické podpoře-pokud není jasná nějaká konkrétní věc, vysvětlíme!
ad ET> všechny informace ohledně ET a vypočítávání jsou v technické podpoře-pokud není jasná nějaká konkrétní věc, vysvětlíme!
nazdar vespolek, kupuju jetý auto, o pneumatikách nevim vůbec nic, kde bych na internetu našel, jak má být vzorek hluboký. Můžu nějak přitlačit prodávajícího ke zdi, pokud zjistím, že auto co mi prodává má jen zimní pneu (nebo letní-to jsem ještě nezjistil) a že mají velmi sjetý vzorek? tak na nějakých 20%, si myslím. třeba nadávat mu, co mi to prodává za rakev a tak. Plánuju zítra si vzít metr a šupleru a jít do bazarů zkusmo přeměřovat vzorky (abych v tom kde jsem vybral auto pak působil dost svetacky a zkušeně). Kolik by tak mohl slevit z ceny?
Ale jasně - mě jen šlo o to, jak jsou postavené priority při jízdě na nějakém povrchu. Mimochodem, po ČR se pohybuje spousta exotů, které na "slickách" (ne z výroby) jezdí...
Ad Borbety> Možná je to tak. Osobně jme měli Borbety na Laguně a pohoda. Jen povrchová úprava byla slabší.
Já mám ale v kolech jasno. Na mém příštím budou OZ Superlergera 8,5x19" ;o)
Já mám ale v kolech jasno. Na mém příštím budou OZ Superlergera 8,5x19" ;o)
Na 205/55 R16 dobrých jízdních vlastností při originálním podvozku nikdy nedocílíš ;o)
BTW, ET není absolutní hodnota, alébrž relativní. Je odvislé od šířky kola. To bys ale měl věděl. Prostě ET 30 u 7x16 bude o 1/2palce vic dovnitř, než na 8x16". Chápeš?
BTW, ET není absolutní hodnota, alébrž relativní. Je odvislé od šířky kola. To bys ale měl věděl. Prostě ET 30 u 7x16 bude o 1/2palce vic dovnitř, než na 8x16". Chápeš?
Z EP napsali ve smyslu, že Borbet má normální složení jako ostatní ALU a že názor na měkkost Borbet je dán tím, že se jich prodávaly hlavně dříve kvanta (a to mám ověřeno i z jiných PS) a měl je tedy kdekdo. myslím že Borbet nerovná se implicitně špatné kolo, co myslíte Vy? Líbil se mi dle parametrů - ET30 (na 16"), nechci aby to bylo moc zapadlé do blatníku (ET42 - sériovka) nebo moc vylezlé (ET25) - stříká. Co vy na to? A pneu Conti SC2, i když se prý víc sjíždějí, preferuji dobré jízdní vlastnosti
Jak jsem napsal. Pokud je povrch mokrý, ale nestojí na něm voda, je to otázka směsi. Na pneumatikách splňujících vyhlášku nějaký ten vzorek vždycky je, tak sem netahej slicky.
Porovnej si na mokru novou Bravuru s např. SP Sport 9000 nebo CSC2 sjetou na mosty a zjistíš, že přes to všechno ta ojetá kvalitní pneu zastaví dřív (i když ve srovnání se svou neojetou sestrou vzhledem k nižší poddajnosti menší tloušťky běhounu jistě později). Zjistíš, že ani plný vzorek Bravury nic nezachrání a i zánovní pneu na mokrém asfaltu klouže jako dobrá zimní na lehce ujetém sněhu (s jen mírnou nadsázkou).
Porovnej si na mokru novou Bravuru s např. SP Sport 9000 nebo CSC2 sjetou na mosty a zjistíš, že přes to všechno ta ojetá kvalitní pneu zastaví dřív (i když ve srovnání se svou neojetou sestrou vzhledem k nižší poddajnosti menší tloušťky běhounu jistě později). Zjistíš, že ani plný vzorek Bravury nic nezachrání a i zánovní pneu na mokrém asfaltu klouže jako dobrá zimní na lehce ujetém sněhu (s jen mírnou nadsázkou).
huf: tak jeď na slickách na mokru... Diametrální rozdíl ve směsi se ti projeví akorát při přejezdech sucho-mokro a naopak - aby se ti projevila kvalita směsi, musíš nejdřív odvést vodu z dotykové plochy, aby ses pneumatikou dostal na povrch, kterým můžeš přenášet síly z kol. Pak je důležitá směs, ale až po vzorku.
To už jsem si tu zjistil. Nemá důvod. Platíme dost předem a kdyby na věc přišlo, doplatím to hned a na furt. Navíc mi odůročí splátky. ;o)
Ad kola> Ideální budou nějaké z autobusu ;o)
Ad kola> Ideální budou nějaké z autobusu ;o)
Protože jsem si myslel toto: www.chiptuning.cz/…to_chiptuning.ph… - samozřejmě to je jen PR. A která to jsou ty největší kola?
Být tebou, dám si pozor, aby se leasingová společnost nedověděla, co jsi udělal s jejich (svým) vozidlem, zhusta prý vypovídají smlouvy, pokud tyhle zásahy odporující homologacím samy neschválily.
Zajímá mně, jak je to při vypovězení leasingu, má někdo auto na leasing a tedy zkušenost se zněním smlouvy?
Být tebou, dám si pozor, aby se leasingová společnost nedověděla, co jsi udělal s jejich (svým) vozidlem, zhusta prý vypovídají smlouvy, pokud tyhle zásahy odporující homologacím samy neschválily.
Zajímá mně, jak je to při vypovězení leasingu, má někdo auto na leasing a tedy zkušenost se zněním smlouvy?
Tak proč sis nechal čipovat auto? Stačilo dát největší kola s největším vzorkem a byl bys king! 😄))
Přeptal jsem se v PneuS. a prý Borbet jim někdo před 3 lety vrátil když přejel rychleji železniční přejezd a druhý zas s těžkým BMW je taky nějak zohýbal. Ale je to už let, třeba se Borbeti zlepšili? Máte někdo nové zkušenosti a ne letíté?
Borbet Mitsi: šlo o reply na Příspěvek číslo: 3252.
Co na to prodejce EPNEU? Zrovna jeden Borbet se mi u něj líbil, a s ET30 a to v rozměru 7,5x16 moc na výběr není. Ještě Borbera nikdo nevrátil? Na tohle je záruka (v obou mnou zmyňovaných případech to bylo na záruku).
Borbet Mitsi: šlo o reply na Příspěvek číslo: 3252.
Co na to prodejce EPNEU? Zrovna jeden Borbet se mi u něj líbil, a s ET30 a to v rozměru 7,5x16 moc na výběr není. Ještě Borbera nikdo nevrátil? Na tohle je záruka (v obou mnou zmyňovaných případech to bylo na záruku).
huf: pokud jsou to hliníkové slitiny, bývá v nich hořčíku maximálně do cca 10%, pokud je to hořčíková slitina, tak je v ní hořčíku přes cca 80% - zjednodušeně, pokud je ve slitině víc hořčíku než hliníku, tak je to slitina hořčíková.
Nevim spis, co je na Borbetech dobryho?! Kdyz je das na auto, ketry ma alespon obcas vsechny kola na silnici (je jich ale zoufale malo) a vymetes s tim 2-3x nejaky kanal, tak Borbety muzes vyhodit. Mam nejaky v garazi, jsou to 7,5 na 16", 4 x98 mm ET 30. Muzes si pro ne prijit. Delaji to snad z hnoje, nebo z ceho. Naproti tomu O.Z.Racing, Speedline (A. Benzoni), Sparco (Cromodora) delaj kola kovany a dokud s nima neprastis do obrubniku, vydrzej veky, a budou kulaty (no, mam uz jedno kolo Speedline od rijna hodne nechutne bocne bouchly o obrubnik a smajda cca 2 cm a porad drzi, ale to je na zabiti). Pravda, design nemaj tak peknej, jako Borbet....
To Petr: A kde jsem hovoril o znacce Borbet? Nikdy jsem zadnou konkretni znacku nejmenoval. Jen si stojim za tim, ze mezi "hlinikaci" a "hlinikaci" mohou byt propastne rozdily, a to bez ohledu na homologaci. Je tomu asi stejne, jako v pripade rordilu mezi "jednim autem" a "jinym autem". PS: Ne vse je o vnejsim vzhledu!
to karelb: přes jaký přechod je to nejlepší na Drážďany ve směru od Prahy? Je tam společná celnice?
Petr: ja som doviezol celu sadu pre kamosa jednoducho tak, ze sme boli v aute dvaja. U nas je limit 175EUR (prezradil mi to prave vtedy colnik) na osobu a pretoze sada pneu nie je jediny kus, da sa to "rozlozit" na viac osob. Ked mas pri sebe aj fakturu, tak nie je vobec ziadny problem. S odpisovanim MWSt mas pravdu, myslim, ze to nevratia hned. Musis mat potvrdenie od colnice, ze tovar vyvazas (napr. na letisku, ked sa preukazes letenkou mimo EU) alebo si uz vyviezol.
Pokud jde o obrubníky, je dobré mít pneu s chráničem ráfku. Má to třeba Michelin Pilot, některé Bridgestonky atd. Nezachrání to před drsným najetím, ale při opatrném couvání ano.A jde i o to nervat na široký ráfek úzkou gumu.
Ne proclít (to už se z EU nemusí), ale doplatit 22% DPH (pokud je hodnota vyšší než 6500 Kč na osobu - domnívám se). V Drážďanech vám vrátí MVST předem, tj. i bez potvrzení z německé hranice? To snad ne, nebo že by se spokojili s příslibem, že jim to potvrzení pošlete?
Co je špatného na Borbet? www.borbet.de mají pěkné design. Všechny ALU by měly mít nějakou homologaci a tedy +/- stejné. Když najede někdo na obrubník, ohne i Spider ráfek (viděl jsem).
Na zimu mám plecháč, na léto hliník. S hliníkem mám víc starostí okolo obrubníků, víc to přečnívá. Jinak jsem byl minulej tejden v pneuservisu a viděl tam neuvěřitelný loukotě - rozměr 285/30-R22. Obrovský kolo, minimum gumy, prej na BMW X5. Ovšem obě ty kola, co jsem viděl tam byly kvůli svaření - prasklý ráfky. V tomhle rozměru není divu, majitel asi nemá off-road choutky.
presne ako pise HUF tak BBS sa mi nepaci kvoli tomu drsnemu dizajnu, teda oni robia viac take alu ake tradicne vidiet pri zavodnych autach, mne sa pacia jednoduche 5-lucove kolesa, ziadne extra vystrelky.
HUFe nevies ci vsetky ALU disky robi pre VW BBS?
HUFe nevies ci vsetky ALU disky robi pre VW BBS?
Chcete-li vedet, jake disky z lehke slitiny jsou dobre, pak se za 1/ podivejte na cenu a za 2/ zvazte si je a vysledek porovnejte s "lacinymi" ve stejnem rozmeru. K zahozeni take neni zjistit, zda nahodou nemaji zalite ocelove vlozky v otvorech pro srouby (pak jde ocel sroubu na ocel zalite vlozky, nikoli ocel sroubu na dosedaci plochu z hlinikove slitiny) a rovnez zalitou ocel. vlozku v prostredni dire strediciho trnu (namisto plastoveho strediciho krouzku) pro "nahrazkove" hlinikace. Tyhle vyfikundace vsak maji, alespon pokud je mi znamo, pouze original hlinikace na japonske vozy!
Decentní? Některé mi příjdou celkem drsné. A dobré. Třeba ty, co má na sobě v 18" Golf GTI 20V turbo Limited Edition.
xtra: BBS mají decentní design, na svítivě oranžovozelenýho civica s třemi turby, šesti výfuky, křídlem na opalování přítelkyně a hvížďalou na výfuku to moc není, no... 😄))
to all: zase to moc s tima lityma kolama nedramatizujte. Mel jsem nekolik aut a na vsech lity kola - hlinikovy. A nikdy se mi nestalo, ze by nejaky prasklo nebo se ohlo. Ted mam 17-ky kola a profil 45 a i pres vsechny diry jeste nedostaly nejakou vetsi ranu. Ja bych to tudiz nedramatizoval. Plechace jsou super tak na zimu. Pokud teda nemate Fiat Punto a jiny jemu podobny premistovadla.
Mně se teda většina BBS líbí...
Co jinak vím, že lepší vícedílná kola mají kovaný límec a vnitřek je litý.
Co jinak vím, že lepší vícedílná kola mají kovaný límec a vnitřek je litý.
ako je to s tymi kovanymi diskami? mne raz niekto hovoril, ze tie su tak tvrde, ze sa da jazdit na nich aj bez pneu ;o)
ale vazne, podla coho sa pozna kvalitny alu disk? BBS je mytus kvality, ale ten dizajn nic moc, ostatne disky su len bezny konzum alebo ako?
ale vazne, podla coho sa pozna kvalitny alu disk? BBS je mytus kvality, ale ten dizajn nic moc, ostatne disky su len bezny konzum alebo ako?
Téměř každé "alu" kolo je slitina Al+Si+Mg. Zajímalo by mně, jaký musí být poměr Mg, aby se dalo hovořit o kolech z hořčíkové slitiny... ;o)
..a pak taky ještě hodně záleží na slitině - čím více bude v použitém materiálu hořčíku, tím spíše místo ohnutí prasknou. Stejně jako kola z hořčíkových slitin se neohnou, ale prostě "rovnou" prasknou.
HUF,Mitsi: U kovaných kol je to všechno ještě maličko jinak, váha je tam o dost nižší a hliník si tímto procesem maličko propůjčí vlastnosti oceli (pružnost, tvrdost), i když jen do jisté míry. Lidi se občas diví, proč by měli u BBS platit "za značku", pak si koupí borbety a druhej tejden je drcnou.
S porovnáním vlastností plechů a alu kol plně souhlasím.
A trvanlivost alu? Já je střídám a kdo je koupí, ať si je užije. ;o)
A trvanlivost alu? Já je střídám a kdo je koupí, ať si je užije. ;o)
Ahoj, po objednavce to jde třeba v Drážďanech, byl jsem tam, dá se platit kartou a vrací DPH (MVST). Jediný problém je trohu s převozem pře hranice, asi by se to mělo proclít ...8-(( Už se těším do Unie. Karel
To shi: Jezdil jsem stejne gumy na plechacich a pak na alu, pricemz oba typy disku mely stejne rozmery, takze to snad mohu trochu porovnat. Tady jsou zkusenosti: rozdil v hmotnosti disku (alespon v mem pripade) minimalni; alu podstatne lepsi chlazeni brzd (podle meho nazoru zejmena diky rychlejsimu odvodu tepla, vliv "lepsiho ofukovani" podle mne zas az tak vyrazny neni); alu "pevnejsi" v rychle projizdenych zatackach, ale zase mnohem narocnejsi na vyvazeni o ovalitu celku pneu/disk; plech. disk celkove "mekci", coz je dobre poznat v zatackach, ale soucasne je schopen lepe "vytlumit" jizdu v drastictejsich podminkach ceskych autodromu - silnic II. a III. tridy; plech "stravi" i nejake ty nepresnosti v geometrickych parametrech pneu a vyvazeni kola. A ted to zasadni: pokud plechac povrchove nerezne nebo neni mechanicky (napr. narazem na obrubnik) poskozen, pak vydrzi vecne; alu disk muze korodovat vnitrne (pak se proste rozpadne), ale hlavne "ma svou pamet" (to vyplyva z fyzikalnich vlastnosti hliniku) - proste vydrzi jen urcity limitovany pocet krutu/narazu/zmen zatizeni (byt je ten pocet velmi vysoky) a nasledne se v nem objevi praskliny, zpocatku patrne treba jen pod rentgenem, nasledne i pouhym okem. Takovy disk je zivotu nebezpecny a nemel by se uz vubec pouzivat - "prdne" totiz za jizdy a obvykle ve zcela nejnevhodnejsi situaci a navic tzv. "bez varovani".
Jedna z výhod alu disků oproti klasickým plecháčům je i to, že jsou "průdušnější", tj. že umožňují lepší chlazení brzd.
shi: určitě jsou lehčí, ale srovnání bude asi těžké. např. já mám vždy na zimu ocel. užší a na léto ALU širší (lépe sedí). Navíc je ocelové disky někdy (některé typy) potíž sehnad širší. a neznám nikoho, kdo by to dělal.
Tvrdí se, že Alu disky jsou lepší (z hlediska jízdních vlastností) než ocelové, protože jsou lehčí. Ale nikdy jsem nikde Alu disků nenašel údaj o jejich hmotnost, takže si začínám myslet, že jediné v čem jsou lepší je to jak vypadají.
Můžete někdo, prosím, porovnat jízdní vlastnosti v situaci, kdy necháte stejné gumy (stejný rozměr, vzorek, ...) ale nahradíte ocelové disky disky z lehkých slitin ? Díky.
Můžete někdo, prosím, porovnat jízdní vlastnosti v situaci, kdy necháte stejné gumy (stejný rozměr, vzorek, ...) ale nahradíte ocelové disky disky z lehkých slitin ? Díky.
To jsou super ceny,je to internetovej krám nebo se dá za tyhle ceny koupit ty gumy i v kamenym krámu.Myslím u skopčáků!!!!!
novak: ceny su fantasticke, vratne postovneho, bohuzial len v ramci Nemecka 😞(( Momentalne sa v Nemecku zdrziavam, takze problem som nemal. Bohuzial v pripade zaslania do zahranicia (CZ/SK) Ti neviem dat presnejsie info.
Už jsem to zde psal,zaždý pneuservis má jiný názor a doporučuje jinou značku!!Snad budu s CPC spokojen.Se ti divím,že se na Petra nevysereš.
Dabel: zrovna to PDF jsem měl na mysli. Co se týče cen, nedokážu to porovnat s cenami v SK. Dobré ceny mají i na www.kkpneu.cz, ale nevím, zda zasílají na Slovensko. Ještě lepší ceny byly na www.pneuservis.abase.cz/dcmc/, ale teď mi ty jejich stránky nějak nechtějí fungovat.
Ohledně hlučnosti nevím. CPC by měly být tiché víc. A ta nemožnost záměny SP9000 se mi jeví jako bobost.
A jsou Dunlop 9000 hlučnější,jako CPC?Je to pravda,že Dunlop 9000 nejde měnit přední za zadní?Tvrdí to pneuservis TASY.
Pokud mu v tom nebudu moc jezdit, tak věky 😄))
Ale vážně, minimálně 30.000km
Onehdy jsem v tom jel a můžu říct, že na tu balónovitost jsou dost fajn na řízení. Přilnavost taky super. Navíc moc nestojí.
Kdyby se dělali 215/40R17, tak jsi je dám na Fabku 😄
Ale vážně, minimálně 30.000km
Onehdy jsem v tom jel a můžu říct, že na tu balónovitost jsou dost fajn na řízení. Přilnavost taky super. Navíc moc nestojí.
Kdyby se dělali 215/40R17, tak jsi je dám na Fabku 😄
Radimek: dobry link, hlavne jedno PDF je pekne, je tam take pekne zhrnutie skoro vsetkych letnych pneumatik. A hlavne som sa poucil, ze ER70 je "Bridgestone Turanza ER70". Dost ju tam chvalili 😉) On-line obchod mi ju ponuka za 64EUR kus, to je myslim dobra cena.
Dabel: podivej se na www.pneurevue.cz, jsou tam testy letních pneu a u jednotlivých typů píšou v čem pneu vyniká. Třeba si tam vybereš tu nejtišší.
Radimek: ja mam vo velkom technicaku predpisane rozmery 185/65R14, 185/65R15 a 195/60R15. 185 mi na zimu pridu vhodnejsie ako 195, na leto su asi lepsie 195. Ja sa ale drzim radsej "zlatej strednej cesty". Inak modely 2000 a vyssie mali dokonca 195/60R16.
Někde jsem četl dobrý test co se týče hlučnosti pneumatik, ale nemohu si vzpomenout kde. Budu přemýšlet.
Překvapilo mne, že máš rozměr 185/65 R15. Já mám rozměr 195/60 R 15 na discích 6Jx15 a tak přemýšlím, zda jsem koupil dobrý rozměr zimních pneu (myslím ve vztahu k disku 6J). Letní gumy chci ještě širší 205/55 R15 nebo 205/50 R16,ale to záleží jaké seženu disky.
Překvapilo mne, že máš rozměr 185/65 R15. Já mám rozměr 195/60 R 15 na discích 6Jx15 a tak přemýšlím, zda jsem koupil dobrý rozměr zimních pneu (myslím ve vztahu k disku 6J). Letní gumy chci ještě širší 205/55 R15 nebo 205/50 R16,ale to záleží jaké seženu disky.
Já jsem nepřezul a na letňákách jsem se málem nedostal z vrat (minimální kopeček). Na zimních bych to vůbec neřešil, je to fakt hroznej rozdíl. Mamině jsem auto ještě nepřezul, takže se mohla umlátit smíchy. Nepřezul jsem jí ho proto, že jsem ještě neměl obuté gumy na nových ráfkách, zakoupených na e-pneu. Ty ovšem došly promptně a tudíž díky, e-pneu!!!
Moje letnaky maju momentalne profil 4mm, tak o par mesiacov budem asi kupovat nove letne pneu. Rozmer je 185/65R15 (Mazda 626). Chcel by som co najtichsie pneumatiky s dobrymi vlastnostami na mokrej vozovke a dobrou zivotnostou. Pacia sa mi Bridgestone ER-70. Su pneu, ktore splnaju moje poziadavky lepsie? Dakujem za rady!
* nový webdesign
* vyhledávání/přehled testů (ADAC, AMS, AutoBild, AutoCar, GuteFahrt, ÖAMTC) podle několika kritérií
* příslušenství (skryté ventilky atd.)
* řada nových produktů - alu značek STILAUTO, ALESSIO, PROLINE, AEZ, ENZO, DOTZ (zatím bez katalogu-připravuje se)
* vyhledávání/přehled testů (ADAC, AMS, AutoBild, AutoCar, GuteFahrt, ÖAMTC) podle několika kritérií
* příslušenství (skryté ventilky atd.)
* řada nových produktů - alu značek STILAUTO, ALESSIO, PROLINE, AEZ, ENZO, DOTZ (zatím bez katalogu-připravuje se)
ceny GS-D3 by měly odpovídat cenám GS-D2, ale na konkrétní cenu daného rozměru se můžete dotázat mailem (objednavky@e-pneu.cz)...ostatní ceny novinek (Dunlop SP Sport 01, Conti EcoContact3, Firestone Firehawk TZ 200, FALKEN ZE-512 atd.) by měly být na webu během cca týdne
Co ty v TV reklamě propírané GOODYEAR Eagle F1 GS-D3? Kolik stojí a kde se dají koupit? U EP nejsou v katalogu.
To je fakt divné, i když, teď mi teprve dokleplo, že je máš už 5 let, tak to se nedivím - u nás v rodině sjedeme gumy na nulu za 2,5 sezóny, takže neztvrdnou.
To nasrot: Ve skladu hned vedle garaze - je tam tma, sucho a chladno, zadne vypary z organickych latek. Dle vseho idealni podminky pro skladovani pneu.
Shánět gumy, které tzv. dlouho vydrží, je v případě nízkého ročního kilometrového proběhu (na úrovni např. cca 15-20 tis. km) poněkud nesmyslné. Sám mám na služebním voze z r. 1998 původní letní i dokupované zimní (obojí zn. GY) obutí se zůstatkovou hloubkou vzorku přes 5 mm. S tím autem jezdím přes tři roky a zejména v posledním roce se opotřebení obou sad pneu téměř zastavilo (nehledě na poměrně razantní způsob jízdy). Ty gumy prostě ztvrdly a už se dále neopotřebovávají!. Ano, teď už zřejmě "vydrží věčnost", ale jezdit se na nich opravdu nedá (nebezpečná ztráta koeficientu tření, hlavně na mokru)!!! PS: Souhlasím s názorem, že Barum a Michelin jsou v tomto směru "ještě lepší" (myšleno ironicky).
pro takové auto pak stačí "T", ale pokud se jedná o rozměr 195/50 R15 (kapánek sportovnější), pak je rozumné zvolit alespoň "H"
Chtel bych se zeptat, jestli ma index rychlosti pneumatiky velky vliv na jizdni vlastnosti, na valivy odpor...
Na e-pneu.cz jsem nasel napriklad BRIDGESTONE Potenza RE720 v rozmeru 195/50 R15 rovnou se tremi indexy rychlosti a to V H a T. Melo by to byt tusim do 240, 210 a 190km/hod, pricemz ceny H a T je stejne.
Mam totiz tento rozmer na aute, jehoz maximalni rychlost je 160km/hod a orig. rozmer pneu byl 165/70 R13. Jaky index by jste mi doporucili?
Diky
Na e-pneu.cz jsem nasel napriklad BRIDGESTONE Potenza RE720 v rozmeru 195/50 R15 rovnou se tremi indexy rychlosti a to V H a T. Melo by to byt tusim do 240, 210 a 190km/hod, pricemz ceny H a T je stejne.
Mam totiz tento rozmer na aute, jehoz maximalni rychlost je 160km/hod a orig. rozmer pneu byl 165/70 R13. Jaky index by jste mi doporucili?
Diky
Bridge 720 jsou dobré pneu (hlavně na vodě)-ostatně mám je na autě také, ale jsou kapánek hlučnější a co se týká výdrže, tak 40.000km asi nevydrží (no ještě uvidíme?)-záleží hlavně na tom, jak se jezdí (brzdí, "hrabe", jak je silné auto-jakou silou zabírá-pokud máte zrychlení 0-100/třeba 6s, pak se to někde musí projevit, atd.) a samozřejmě také na rychlost.indexu pneu (u "W,Y,ZR" jsou trochu měkčí směsi, takže budou ubývat kapánek rychleji-"V" je pak asi rozumný kompromis)...jinak co se týká pneu, kt.vydrží absolutně nejdéle, tak to jsou BARUM a MICHELIN (samozřejmě jak jinak než na úkor jízdních vlastností)...jak jsem již doporučoval, chce to projít testy a podívat se též na sloupeček opotřebení
Já se bavím o podhuštění v mezích normálu. Hodně přehuštěná se zase vyboulí a jede jen po prostředku. Mám vypozorované, že když své bývalé pneu 225/35R17 nafouknu na 2.5atm, nejedou celou plochou po cestě (zvlášť zadní). Když je ufouknu na 2atm, rozšíří se styčná plocha o cca 1,5cm. Navíc záleží i na šířce ráfku a kvalitě pneu.
Díky za radu-myslím,že 195/50 bude to pravé..app.,na tu kubaturu do 100km/hod docela mrštný,potom ztrácí dech 😃.
ještě: podhustit to chce gumy akorát do sněhu či bahna - tak v takovémto typu "podložky" lépe zabírají, protože víc přilnou k nerovnostem v terénu.
huf: podhuštěna pneu rozhodně přilne k silnici hůř než přehuštěná - v té důležité dotykové ploše se udělá taková vanička a pak drží převážně jen na bocích.
huf: podhuštěna pneu rozhodně přilne k silnici hůř než přehuštěná - v té důležité dotykové ploše se udělá taková vanička a pak drží převážně jen na bocích.
Campagnolo, ještě se chci zeptat, zda se ti u Agily už změnil zimní čas na letní sám podle RDS, mně tedy ne, ale jel jsem malý kousek po městě, možná to chce projet větší úsek, aby byl člověk blíž vysílači, tak kontrolka však svítí pořád a nic... Zdravím Radek
Jeste jsem nenapsal, jak se ptas na to "bouchnuti" gumy, tak kazda ma maximalni hustici tlak na bocnici, vetsinou je to 3 -3,5.
Radku_1, vim presne o jake auto jde. Konkretne na zimu (zimni pneu) hustime na predek 2,1 predek a 2,4 zadek s tim ze ale auto jezdi prevazne v horskem stredisku. Na leto tam ale naopak perem
2.8 -3.0 predek a 2.6-2.8 zadek. Nutno ale dodat ze mame ABS. To trochu eliminuje tvrdost gumy pri prudkem brzedeni. Jo a toto auto ma nabeh na sjizdeni vnitrnich stran pneu na predni naprave.
Pokud nejezdis velmi casto plne nalozeny, v tvem pripade vzhledem k absenci ABS bych osobne dal 2.5 predek i zadek.
2.8 -3.0 predek a 2.6-2.8 zadek. Nutno ale dodat ze mame ABS. To trochu eliminuje tvrdost gumy pri prudkem brzedeni. Jo a toto auto ma nabeh na sjizdeni vnitrnich stran pneu na predni naprave.
Pokud nejezdis velmi casto plne nalozeny, v tvem pripade vzhledem k absenci ABS bych osobne dal 2.5 predek i zadek.
Nižší tlak vede sice k lepšímu přilnutí pneu k vozovce, ale na druhé straně se deformuje bočnice a tím pádem je horrší odezva na volant. Auto víc "plave".
Ze svých zkušeností vím, že je blbost foukat kola míň, než píše výrobce. Spíš malinko přidávám. Pokud mám napsané P2.3 a Z2.1, dávám P2.45 a z 2.3Atm.
Ze svých zkušeností vím, že je blbost foukat kola míň, než píše výrobce. Spíš malinko přidávám. Pokud mám napsané P2.3 a Z2.1, dávám P2.45 a z 2.3Atm.
xtra: pokud není v pneumatice přesný tlak, jak předepisuje výrobce (což není nikdy), tak má pneu vždycky nižší životnost. Z hlediska jízdních vlastností a spotřeby je ale lepší mít pneumatiku spíš přehuštěnou než podhuštěnou. Ale samozřejmě že v rámci tolerancí.
To je dost složitá otázka. Mnohdy záleží vic na pneumatice (na její konstrukci a směsi), než na rozměru. Každopádně 205-215 je ideál. 195 je málo. 225 je zbytečně moc. Právě jsem nazul 205/40 a zatím se jeví dobře. Už teď ale vím, že příště půjdu zase do 215. To hlavně kvůli vzhledu.
hufe ty si uz vyskusal vsetko, aky je rozdiel medzi rozmermi 195 vs 205 vs 215 vs 225? kde je nejaka hranica medzi pozitivami a negativami? ake su medzi nimi najzasadnejsie rozdiely v jazdnych vlastnostiach?
v tomto ti najlepsie poradi HUF, ale vseobecne
spotreba sa snizi
zivotnost sa zvysi
volant pojde mierne lahsie
spotreba sa snizi
zivotnost sa zvysi
volant pojde mierne lahsie
Chci se zeptat na názor odborníků, jestli vadí, když hustím pneumatiku u osobáku na horní hranici tlaků, i když nejsem plně naložený (mám třeba interval 2.1-2.4 vpředu a 2.4-2.9 vzadu a hustím na 2.4 a 2.9bar). Já si myslím, že že to akorát může ovlivnit trochu jízdní vlastnosti (tvrdší naladění), trochu se sníží spotřeba, nevím ale, co to dělá s bezpečností kola (jestli není větší pravděpodobnost buchnutí) a se životností pneu. Díky za odpověď, Radek
teda akorat ta Michelinka mi tam moc nezapada - jinak v sirce 245 uz to musi byt docela zajimavy na vode😊
Měli dost kvalitní konkurenci. Já jsem navíc vždycky říkal, že S03 jsou nejlepší. Každopádně ani jedna z těch pneu není špatná a řadový spotřebitel by těžko shledal nějaké diference.
RE 720 má velmi solidní ochranu ráfku. Teď jsem jednu sadu kupoval kámošovi.
Falkeny jsem dnes obul na své auto (205/40R17 ZIEX 512) a zatím se jeví dost dobře. Vlastně jsem ani nepostřehl, že už nemám 225/35 P7000.
Falkeny jsem dnes obul na své auto (205/40R17 ZIEX 512) a zatím se jeví dost dobře. Vlastně jsem ani nepostřehl, že už nemám 225/35 P7000.
Cez vikend som prezul na letne a studoval som, ake letnaky som to vlastne k mojej jazdene Mazde dostal. Su to Bridgestone Regno. Poznate niekto tento typ? Su v poriadku, nie su to nejake extra nepodarene pneu? Dakujem!
Jsem rozhodnuty pro B. Potenza RE720. (e-pneu 1903Kč) V testech vychází velmi dobře. Jak jsou na tom s ochranou ráfku, proběhem km? Na e-pneu se objevili FALKENy, znáte to někdo? Díky Rado
Na Polo 15" alu + 195/50 R15 pneu stačí bohatě! Hlavně jsou pneu v tomto rozměru za vynikajicí ceny...
ja mam na Pole s tym istym motorom co ty alu 6Jx15, pneu 195/55 R15 - polo sedi ako pribite
este zaujimavejsi rozmer je 205/45 R16 to uz bude v zakrutach jazdit ako na kolajniciach. Pneu musis vybrat podla penazenky a svojho subjektivneho vyberu, ja by som preferoval nieco ako Dunlop SP Sport 9000 alebo GoodYear F1.
este zaujimavejsi rozmer je 205/45 R16 to uz bude v zakrutach jazdit ako na kolajniciach. Pneu musis vybrat podla penazenky a svojho subjektivneho vyberu, ja by som preferoval nieco ako Dunlop SP Sport 9000 alebo GoodYear F1.
Uvažuji o -AL-ráfkách pro POLO 1,2 6V.Představuji si přezutí na 195/50 R15.Jaké ráfky a jaké letní pneu?.Pročítal jsem rady a mám z toho "hokej".Nyní má manželka 165/70 R14 Dunlop/?/,ale při razantnějším projetí zatáčky byly na hraně.Díky za případné rady 😉.
Ne, to není vtip - nepotřebuju je na auto, ale musí být jako na auto (dělají se např. na rally na sněhu atp., ale nevím kdo je dělá).
Nevíte náhodou někdo, jestli nějaká firma vyrábí ráfky např. o rozměru 4-5x17? Docela bych takové potřeboval (prostě 17tky na maximálně cca 175tku pneumatiku).
Vzkaz pro Hufa: "Myšák" EVO VII "vystačí" s 235/45/ZR17 (Yokohama - typ jsem si nezapamatoval). Jak to, že Tvoje Fabka "nevystačí" s něčím "banálnějším", než na čem ji máš (v létě) obutou?
Aquaplaning je silny argument. Rozdiel oproti Dunlopom je cca. 200Sk/kus (55 vs. 60EUR za kus), takze v podstate zanedbatelne. Objednam mu teda Goodyeary. Este raz dakujem!
S0-3 opravdu ubývají dost rychle, ostatně jako všechny sportovní pneumatiky (možná tak Michelin je na tom trochu líp, ale na úkor jízdních vlastností)!...20tis.odpovídá opravdu hodně silnému autu...vše záleží na tom, jak budete jezdit (brzdit/rozjezdy atd.)
Kamarat sa prave rozhoduje o kupi letnakov v rozmere 187/70R14H. V najuzsom vybere sa ocitli Goodyear Ventura a Dunlop SP300E. Ktore by ste mu odporucili?
to e-pneu: jestli jsem to dobre pochopil tak Bridge. Potenza / ktere mam / nebudou s kilometrovym vykonem nic moc? Kolik tak mam pocitat? Znamy ma MB ML AMG a ma tam rozmer 295/35/R19 no a vydrzi tak 20 tis. km. Ja jenom doufam kdyz ma moje auto vykon co jeho motorek ke steracum tak to bude aspon 40 tis., ne? Muj rozmer je 215/45/17.
anebo ještě jedna varianta-volit trošku "levnější" pneu a častěji přezouvat (při zachování kvalitních jízdních vlastností)-CONTINENTAL Premium Contact, FIRESTONE SZ-40 a možná ještě PIRELLI P6000 Powergy, SEMPERIT Direction Sport...nemohu si pomoci, ale opět jako nej.variantu (kompromis) bych navrhoval právě CONTINENTAL Premium Contact...reference Vám ostatně může potvrdit "Huf"
zvolit kompromis mezi jízdními vlastnostmi a km výkonem je velmi těžké - ve Vašem případě (VW Passat) bych ale vynechal ekonomické pneu (typu Br.Turanza/Dunlop2000) a pokud jde o km výkon, tak i japonské značky (Bridgestone, Firestone, Toyo)...ostatně jak jsem Vám říkal do telefonu...zkuste ještě kouknout na testy ADAC/OAMTC a vybrat nejlépe umístěné pneu, kt.mají nejmenší opotřebení (Ver-
schleiß)...Conti Sport Contact je výběhový model (staré technologie)-nahradil jej model Conti Sport Contact 2 (ryze sportovní pneu-bohužel s nízkým km výkonem)...jako zajímavá se jeví i pneu Dunlop SP Sport 01, ale je to novinka, takže s ní zatím nikdo nemá zkušenosti (pouze testy)...s poměrně nízkým opotřebením vychází většinou Michelin (bohužel dost často špatně hodnocení v testech) a Pirelli (nesportovní dezény, tzn.ne P Zera)...relativně nízké opotřebení má také Dunlop SP9000 a nejhůř na tom není ani Conti Premium Contact (u těchto pneu je už ale kladen větší důraz na jízdní vlastnosti)...tzn.když vyberete pneu ze střední kategorie (ne ekonomické, ne sportovní), tak budete spokojen
schleiß)...Conti Sport Contact je výběhový model (staré technologie)-nahradil jej model Conti Sport Contact 2 (ryze sportovní pneu-bohužel s nízkým km výkonem)...jako zajímavá se jeví i pneu Dunlop SP Sport 01, ale je to novinka, takže s ní zatím nikdo nemá zkušenosti (pouze testy)...s poměrně nízkým opotřebením vychází většinou Michelin (bohužel dost často špatně hodnocení v testech) a Pirelli (nesportovní dezény, tzn.ne P Zera)...relativně nízké opotřebení má také Dunlop SP9000 a nejhůř na tom není ani Conti Premium Contact (u těchto pneu je už ale kladen větší důraz na jízdní vlastnosti)...tzn.když vyberete pneu ze střední kategorie (ne ekonomické, ne sportovní), tak budete spokojen
zaleží na jakém voze, např.BMW/Mercedes/Porsche a jiní toto právě kombinují...základem by měl být ale o tomto záznam v TP!
tak jsem vybral pro svou 4x4 Bidgestone B330 EVO RF. Hufe máš nějaké info o těchto pneu? Preference jsou jasné ticho a aspoň 40kkm. Dík
Dobrý den,volal jsem vám na oběd.205/55R16 letní!-Continental premium contact -Dunlop SP sport 9000 ??A proč né třeba Dunlop 8000 nebo Conti sport contact?Je to horší než vybírat auto,aspoň pro mě.Jestli si uděláte na mě čas,tak děkuji za radu.