0
Já i celá má rodina z mnoha důvodů hodně využíváme auto ve městě. Zatím k tomu mám 18 let starou Š 105, ale doba, kdy jí už vzteky shodím ze skály se blíží (každý nový díl z jakéhokoli autoservisu se pokazí ještě častěji, než starý), tak se poohlížím po levném městském vozejčku. Sbírám pomalu zkušenosti a informace, které ovšem platí i pro drahá ojetá auta a zkouším založit fórum pro formulování zásad pro bezpečnou koupi.
0
Kupte si na výhodný leasing jakékoliv nové malé levné auto, třeba Felicii,Corsu, Twingo nebo Matise, a bude to určitě lepší než jakákoliv ojetina. Když spočtete náklady za opravy, které do ojetiny zákonitě vrazíte a připočtete kupní cenu, tak je to většinou dražší než nové malé autíčko. Budete jezdit a nebudete věčně stát v opravnách a nebo shánět náhradní díly.A to nemluvím o riziku, že o ojetinu příjdete,protože byla v zahraničí kradená nebo trvale vyřazená z provozu.
0
A co auto, které nikdy nepojede přes hranice. To taky může u nás dojezdit kvůli tomu, že bylo v zahraničí vyřazeno z provozu. A to i poté, co mu u nás vystaví český velký techničák ? Tak ho můžou za 2 roky zase odebrat ?
0
Miluju vyhodny leasing 😃. Felicii, Corsu, Twingo i Matize strci do kapsy lecktera ojetina (mimochodem, kde se da koupit nova Felicie?), protoze za stejnou, nebo i nizsi cenu muzete mit par let stare auto o dve tridy vyse se slusnou vybavou, s vyjimkou tridy "nakupnich tasek" nejakych 100000 km na tachometru neni zadny duvod k castejsim navstevam servisu, o "vecnem stani v opravnach a shaneni nahradnich dilu" ani nemluvim. Pro cloveka, ktery najezdi 300 km za tyden = vcetne dovolene cca 15 000 za rok to znamena jednou rocne do servisu na pravidelnou prohlidku a vymenu oleje (to musi s novym taky), takze pokud nekoupi hodne nevyhodne drahou plecku tesne pred rozpadem, neni duvod k castym nakladnym opravam. Ano, bude muset patrne po roce koupit nove gumy a asi i brzdove desticky, takze ke kupni cene ojetiny prida jeste 5-10 tisic korun - a pak uz zase jenom jezdi a jezdi.
Tady snad existují jasná pravidla, lustrace jsou spolehlivé - nebo ne ? Riziková je rychlá koupě dříve, než se kradené auto dostane do policejní databáze. Nevím, jak spolehlivě se pozná přeražené číslo na karoserii a motoru. Na www.mvcr.cz jsou tedy auta ukradená u nás asi tak s týdenním zpožděním a lustraci v Evropě zajišťují buď autobazary nebo jsem to kdysi viděl i na Internetu a teď se mi to nedaří najít. Doplní někdo moje nedostatečné informace ?
Odstranit riziko, ze koupite kradene auto, ktere Vam po nejake dobe majitel prijde sebrat, je mozne, i kdyz v pripade leasingu ponekud slozitejsi.Jde o to, ze kdyz koupite auto od nevlastnika (tedy auto kradene), pak jesltlize ho nemate 3 roky nebo doba, kdy jej mel opravneny drzitel v dobre vire (tj. kdokoli jiny, kdo nevedel, ze je kradene) + Vy neprevysuje 3 roky, tak se vlastnik muze domahat vraceni veci a vyhraje.Po trech letech auto ovsem vydrzite a je Vase.To je klasicky pripad, kdy se auto kupuje kupni smlouvou podle obcanskeho zakoniku.Abyste nemuseli cekat tri roky, musite koupit auto na zaklade kupni smlouvy podle obchodniho zakoniku, nebot ustanoveni tohoto predpisu stanovi, ze se vlastnicke pravo nabyva i od nevlastnika, tedy i od zlodeje (§446 obch. zak.), ledaze jste vedeli, ze je to kradeny.Aby byla smlouva uzavrena podle ustanoveni obchodniho zakoniku, musi to v ni byt bud vyslovne receno anebo to tak plati ex lege, pokud jsou obe strany podnikatele a zavazek souvisi s jejich podnikatelskou cinnosti.Takze kdyz kupujete auto jako podnikatel a bazar je taky podnikatel (to vzdycky), plati primo rezim obchodniho zakoniku a auto je Vase, i kdyz je kradeny.Komplikace nastavaji u leasingu.U leasingu, tedy smlouvy o koupi pronajate veci, jde o to, ze Vy nejste kupujicim a auto Vam tudiz nepatri.Auto patri leasingovce a Vy jste jen najemci.Kupni smlouva mezi bazarem a leasingovkou bude smlouvou podle obchodniho zakoniku, ale uz by takovou byt nemusela mezi nepodnikajici fyz. osobou a leasingovkou.A v takovem pripade nemuzete donutit leasingovku, aby uzavrela smlouvu pro Vas vyhodneji, muzete se o tom toliko dohodnout.At tak ci onak, pojistkou vlastnickeho prava je kupni smlouva podle obchodniho zakoniku.Pokud si tedy chcete byt jisti, ze Vam vozidlo nikdo nesebere, muzete se pojistit timto zpusobem a na uzavreni smlouvy v tomto rezimu trvat.
Ja nevim, pravnik nejsem, ale prijde mi to moc jednoduche- to by si pak zlodeji prodavali auta mezi sebou a byli by v klidku. Chci si koupit ojetinu od prodejce (jsem fyzicka os.), da se pak auto koupit na zaklade smlouvy dle obch.zak.? ja jsem myslel, ze obchodni zakonik plati akorat pro nekoho kdo podnika, je pravnicka os. atp. koukal jsem se na pusobnost zakoniku ale neni mi to jasny. Kdyz si kupuju auto od autorizovaneho dealera (nekdo ho tam dal na protiucet), myslite ze by bylo dobry si platit test od Cebia jestli nebylo kradeny anebo VIN test? da se verit temhle prodejcum, ze auto nebylo havarovany nebo zatopeny? Po tom, co jsem prosel mnoho mist, vsichni tihle lide mi prijdou, ze by prodali vlastni matku a jeste ji poslali nevyplacene, jen aby neco utrzili. Napriklad jsem na mem aute nasel zaplatu lepici paskou- urazene zpetne zrcatko je prilepeny paskou, to je hruza! pozaduju novy, ale tyhle lidi abych pritlacil ke zdi, jinak nehnou prstem!
V klidku by nebyli, protoze ten, kdo by prodal auto, ktere mu nepatri, by puvodnimu vlastnikovi odpovidal za skodu, kterou mu tim zpusobil. Obchodni zakonik sice plati zasadne pro vztahy mezi podnikateli a dalsimi osobami, ale zaroven umoznuje vztahnout jeho pusobnost na vztahy i mezi nepodnikateli, pokud se na tom strany dohodnou.
Tim spise, ze, jak jsem jiz uvedl, vlastnicke pravo od nevlastnika lze nabyt jen tehdy, jestlize nabyvajici nemohl vedet, ze jde o vec, ktera nepatri prodavajicimu. Kdyz si budou prodavat mezi sebou auto zlodeji, bude mnohem snazsi jim dokazat, ze to vedeli a ze tudiz k platnemu prevodu vlastnickeho prava nedoslo.
To by mne zajimalo, jak dokazat zlodeji aut, ze neco ukradl, kdyz se nechyti pri cinu. Muze tvrdit, ze auto koupil od nekoho, kdo nutne potreboval penize a misto smlouvy o prodeji se jen ustne dohodl. Nebo v nejhorsim zmeni vypoved a povi, ze auto nasel na ulici odemcene a chtel ho vratit, ale dostal strach a zazmatkoval.
No jo, beranku, ale jake pro kupujiciho plynou
nevyhody z toho, ze je smlouva podlo Obch. zak?
Ty to urcite sepise lepe (a take sis to zacal, tak si
to dokonci). Mj. má kupující podle Obč. zák. mnohem
větší práva a ochranu, ale podle Obch. z. "co si
nedohodnou, to neplatí".
nevyhody z toho, ze je smlouva podlo Obch. zak?
Ty to urcite sepise lepe (a take sis to zacal, tak si
to dokonci). Mj. má kupující podle Obč. zák. mnohem
větší práva a ochranu, ale podle Obch. z. "co si
nedohodnou, to neplatí".
No, neboj, neboj, rekl jsem "A", reknu i "B" (minule jsem to uz nestihl). 😃) Odvracenou stranou rezimu podle obchodniho zakoniku je podstatne mensi uroven prav souvisejicich s uplatnovanim odpovednost za vady (reklamace). Vzhledem k tomu, ze jde o vztahy mezi podnikateli, je mira ochrany nizsi a vice dana tim, co si strany vyjednaji (tzn. ze zakon nedava kupujicimu tolik prav jako kdyby slo o rezim obcanskeho zakoniku).Nicmene, je-li kupujici spotrebitelem, pak plati ustanoveni zvláštních právních předpisů o spotřebitelských smlouvách, adhezních smlouvách, zneužívajících klauzulích a jiná ustanovení směřující k ochraně spotřebitele která je třeba použít vždy, je-li to ve prospěch smluvní strany, která není podnikatelem (§262 odst. 4 obch. zak.). To znamena, ze i kdyz spotrebitel koupi auto podle smlouvy podle obch. zak., pak stale plati veskera ustanoveni tykajici se napr. spotrebitelskych smluv, a to neni malo. Podle ustanoveni §52 odst. 1 je spotrebitelskou smlouvou kazda kupni nebo jina smlouva, pokud na jedne strane stoji prodavajici (podnikatel) a na druhe strane kupujici (spotrebitel). Jak stanovi shora citovane ustanoveni §262 obch. zak., maji se pouzit vsechna ustanoveni, ktera smeruji k ochrane spotrebitele. Zasadni otazkou tady tedy bude napr. delka zarucni doby. Komentar to bohuzel neresi a judikatura take ne, ale PODLE MEHO NAZORU lze za ustanoveni slouzici k ochrane spotrebitele povazovat i ustanoveni obc. zaku, ktere stanovi dvouletou zarucni lhutu vcetne prav z odpovednosti za vady, nebot to je jine ustanoveni smerujici k ochrane spotrebitele. To by tedy znamenalo, ze se z rezimu obchodniho zakoniku uplatni vsechna ta ustanoveni, ktera nesnizuji ochranu spotrebitele (napr. prechod vlastnickeho prava), ale ta ustanoveni, ktera jsou vyslovne urcena k ochrane spotrebitele podle obc. zak. se uplatni misto puvodnich ustanoveni obchodniho zakoniku.Jeste se na to optam ostatnich kolegu-pravniku...
To je sice pěkně vysvětlené a je to známo (i když asi ne dostatečně), ale někdo tady tvrdil, že mu auto sebrali i když byla smlouva koupeno dle obch. zák., ptám se, zda je toto opravdu možné? Samozřejmě že mu nikdo neprokázal, že věděl o tom, že je kradené.
Ostatně to je pěkná klausule, to si může okradený sehnat fingovaného svědka, který bude tvrdit, že určitě nového kupujícího ústně před koupí v hospodě informoval o tom, že to auto je kradené a okradený takto dostane auto (nejen auto) zpět, na základě fingovaného svědka?
Další známou věcí je nemožnost se dostat ke smlouvám, jsou vám předloženy až těsně před podpisem, i já jsem byl takto podveden, prodávající si vymyslel adresu odběratele na prodejní doklad, tento mi vydal až po zaplacení a jak mě mohlo napadnout, že prodávající na základě nepřesně uvedeného odběratele na faktuře vás dále okrade?
Bohužel toto je obvyklé zneužívání výhodnějšího postavení prodávajícího (on ví že vy chcete něco od něj a moc v tu chvíli nesledujete takovéhle formality, jako koho napsal do kolonky odběratel, když to pro vás v tu chvíli není vůbec podstatné) a snad to zákony harmonizující s EU zlepší?
Ostatně to je pěkná klausule, to si může okradený sehnat fingovaného svědka, který bude tvrdit, že určitě nového kupujícího ústně před koupí v hospodě informoval o tom, že to auto je kradené a okradený takto dostane auto (nejen auto) zpět, na základě fingovaného svědka?
Další známou věcí je nemožnost se dostat ke smlouvám, jsou vám předloženy až těsně před podpisem, i já jsem byl takto podveden, prodávající si vymyslel adresu odběratele na prodejní doklad, tento mi vydal až po zaplacení a jak mě mohlo napadnout, že prodávající na základě nepřesně uvedeného odběratele na faktuře vás dále okrade?
Bohužel toto je obvyklé zneužívání výhodnějšího postavení prodávajícího (on ví že vy chcete něco od něj a moc v tu chvíli nesledujete takovéhle formality, jako koho napsal do kolonky odběratel, když to pro vás v tu chvíli není vůbec podstatné) a snad to zákony harmonizující s EU zlepší?
Nekdo rikal, ze mu vzali auto, i kdyz byla smlouva podle obch. zaku, aniz vedel, ze je kradeny?To bych musel videt, reivindikacni zalobou to urcite nejde!Chtelo by to vic informaci.
Kdysi jsem tady psal já, že jsem koupil auto od frajera, kterej ho měl na leasing, kterej samozřejmě neplatil. Kdyby tehdy bylo na smlouvě mezi námi napsáno, že se jedná o smlouvu podle obchodního zákoníku, pak by byla dle platných zákonů tohoto státu legální a zcela vpořádku (!!!!!) a leasingovka by mohla uplatňovat náhradu škody jen u něj. Na tý smlouvě to samozřejmě nebylo, takže leasingovka tvrdila, že je podle občanskýho a šla logicky po mě, protože já jsem měl auto, kdežto frajer byl už bez peněz a moc nevypadal na to, že si k nim ještě někdy pomůže. Auto mi mohli klidně zabavit a já bych mohl už jenom toho frajera žalovat, aby mi vrátil peníze. No prostě dokonalá situace. Ještě teď mi běhá mráz po zádech.
A vám auto leasingová společnost sebrala?
prof: Hele, co ten tvuj RAM? Neco takoveho velkeho
a divneho jsem asi pred tydnem dost casto videl jezdit po Plzni.
Ma takovej velkej ram s hodne svetli, asi v haji diferak (nebo neco mu tam hrooozne mlatilo)...
a divneho jsem asi pred tydnem dost casto videl jezdit po Plzni.
Ma takovej velkej ram s hodne svetli, asi v haji diferak (nebo neco mu tam hrooozne mlatilo)...
to nemohl byt prof, nejak mi u nej nepasuje, ze by mu na jeho aute neco mohlo mlatit.
mfilip: Ono to bylo jeho auto, ale mel ho bez soulasu v
pronajmu nekdo jiny... Me jen zajima, jestli ho ma prof jiz zpet 😄
pronajmu nekdo jiny... Me jen zajima, jestli ho ma prof jiz zpet 😄
Jo, no jo, dyt tenhle pripad jsem resil s profem primo - nakonec to dopadlo dobre, jen to leasingovka zkousela.
Celé je to divné - podvodu se dopustil ten co auto prodal, jednoznačnč, protože prodal věc, která mu nepatřila. Naivita kupujiciho mě překvapuje. Samozřejmě poškozený je kupujicí a ne " leasingovka". Ta dostane svoje auto zpět (nedohodne-li se jinak). leasingovka samozřejmě vždy uplatnuje náhradu u toho s kým má slmlouvu a kdo se podvodu dospustil, žádná jiná smlouva mezi třeti osobou ji nezajímá a na způsob žaloby nemá tento podvod vliv. Podvod to je totiž vždy a lhostejno s jakou smlouvo se ten dotyčný toho podvodu dopustil. Smlouva je samozřejmě neplatná jelikož prodávající prodával věc kterou nevlastnil. Amen - kdo nevěří at se na to u nějaké leasingovky přeptá. Já osobně bych si na leasing nikdy auto nekoupil - podmínky jsou tam totiž tak tvrdé (díky podvodníkům), že i slušnej a poctivej člověk může o auto přijít snadno a lehce.
Slysel jsi nekdy o ochrane dobre viry tretich osob?Jisteze to je podvod, ale neplet sem pojmy trestniho prava, ktere s otazkami platnosti a neplatnosti soukromopravnich smluv nemaji nic spolecneho.Leasingovka svoje auto zpet nedostane, protoze ji uz podle zakona nepatri, muze akorat tak zalovat na nahradu skody toho, kdo jeji auto prodal.Ta kupni smlouva, jíž nevlastník prodá věc, která mu nepatří, neni neplatna, at si o tom leasingovky mysli, co chteji.Zahojit se v celem pripadu lze pouze cestou nahrady skody.Neplest s pripady omylu podle §49a obc. zak.Stejny pripad je, kdyz nekdo da do zastavy cizi movitou vec.Myslis si, ze jen proto, ze nekdo naklada s cizi veci, tak je zastavni nebo kupni smlouva neplatna?
Beranku, Ty me desis. Chces rict, ze pokud se v me nepritomnosti v hospode sejde mne neznamy svorcovy pan A a mne neznamy koupechtivy pan B, uzavrou spolu bezvadnou smlouvu na tema "MOJE auto", tak jsem povinnen odevzdat klicky panu B, protoze auto je skutecne jeho a ja s tim nehnu? Samozrejme utechou by mi bylo, ze jsem na seznamu veritelu toho svorcaka. TO SNAD NE! Nebo jo? A pokud ne, proc je jinej metr na me a jinej na lizingovku?
Nemusis se bat, v takovem pripade totiz kupujici neprokaze svou dobrou viru ve skutecnost, ze auto patri prodavajicimu, takze zadny strach.Dobra vira nabyvatele se tady bude posuzovat velmi prisne a jestlize treba kupujicimu nebude "divny", ze mu prodavajici nedal klice od auta a papiry k autu, tak nikdy svou dobrou viru neprokaze (dikce zakona "mel a mohl vedet").To, o cem jsem psal, se muze tykat zejmena pripadu leasingu, kdy nekdo ma komplet doklady od vozidla a chova se vuci kupujicimu, jako kdyby mu auto opravdu patrilo a kupujici tak je bez vsech pochyb v dobre vire, ze prodavajici je vlastnikem vozidla.Ale v takovych pripadech, jake popisujes, k platnemu prevodu vlastnickeho prava dojit nemuze.
Jasne, ale v mym pripade by pan "B" nebyl podvodnik, ale ten, kdo vazne naletel. "A" mu predlozil padelany dokumenty, pripadne treba klicky, ktery si opatril v servisu, kde servisuju a on pracuje atd. Asi zbytecne votravuju. Mne se to preci nestane. Neziju ve filmu, ale v Praze. 😄 Omlouvam se za chvilkovou paranoiu, vetsinou jsem celkem zdravej.
To obvykle bývá červeně s vykřičníky jako obrovské terno. Takové auto je asi relativně dost bezpečné z hlediska vyloučení "pohnuté historie" auta, ale z hlediska stavu auta uvažujte se mnou😒br />
v zahraničí jsou vzhledem k platům auta mnohem méně vyčerpávající investicí pro běžného občana, takže se na západě od nás auta mnohem rychleji zbavují, navíc jsou tam servisy na lepší úrovni a v silnicích je méně děr. Kolik procent majitelů aut u nás prodává auto proto, že si chce koupit novější model ? Většina auto prodává proto, že už je to dále neúnosné. Takže zakamuflovat stav, vyrazit z toho co nejvíce peněz a mít na akontaci na leasing nového auta. Snad jen kvůli leasingovému zákonu, kdy po ukončení leasingu si podnikatel nemůže už dávat výdaje na údržbu auta do nákladů, nutí podnikatele 3 roky staré auto prodat a líznout nové. Pak je asi důležité, k čemu auto používal. Jestli s ním jezdil po dálnicích nebo s ním oral. Servisní knížka: další takzvané terno - pomůže k odhalení přetočeného tachometru, ale o mizerné opravě po havárii asi neřekne nic, že ?
v zahraničí jsou vzhledem k platům auta mnohem méně vyčerpávající investicí pro běžného občana, takže se na západě od nás auta mnohem rychleji zbavují, navíc jsou tam servisy na lepší úrovni a v silnicích je méně děr. Kolik procent majitelů aut u nás prodává auto proto, že si chce koupit novější model ? Většina auto prodává proto, že už je to dále neúnosné. Takže zakamuflovat stav, vyrazit z toho co nejvíce peněz a mít na akontaci na leasing nového auta. Snad jen kvůli leasingovému zákonu, kdy po ukončení leasingu si podnikatel nemůže už dávat výdaje na údržbu auta do nákladů, nutí podnikatele 3 roky staré auto prodat a líznout nové. Pak je asi důležité, k čemu auto používal. Jestli s ním jezdil po dálnicích nebo s ním oral. Servisní knížka: další takzvané terno - pomůže k odhalení přetočeného tachometru, ale o mizerné opravě po havárii asi neřekne nic, že ?
Obvykle auta vykoupená od pojišťoven, nabouraná a u nás spravovaná. Jeden dovozce nabízí za 180,- Kč videokazetu s detailně nafoceným stavem před opravou, zákazník si do 3 dnů vybere a oni auto dovezou, opraví a dají záruku. Navíc prý je možné dovézt i auto starší 5 let, když si ho nechají v Praze ve výzkumáku přezkoušet na normy. Mají za 70 000,- Kč koupený na rok paušál. To by mohlo fungovat nebo ne ? Auta z ciziny bývají v mnohem lepším technickém stavu, rizika jsou 2: původ a zatajená porucha/havárie - to nafilmování před a záruka to asi relativně eliminuje a lustrování je spolehlivé - viz předchozí příspěvek.
Hi,
co mate porad s tim lustrovanim. Uvedomte si jednu vec, ze kdyz nekdo doveze nejakou uplnou kasi, tak si treba na opravu sezene nejakej kradenej kus ve stejne barve. Preklepe cislo motoru, prevari cislo karoserie a s nejakym lustrovanim od Cebie nebo od kohokoliv jineho se muzes jit treba vyfotit. Tyto firmy vypatraji jenom to, ze auto vlastnil napr. Helmut Schmid bydlistem tam a tam. Ale to je prece pravda a ten dovozce Ti to klidne prizna. Ale co je Ti platna cela historie toho ktereho auta, kdyz z toho corku udela teprve v CR ten dovozce.
Dalsi vec je server mvcr.cz. Ten je podle meho uplne na * (ze uz to tak mam rict), protoze, kdyz kupujes ojete auto, tak tam asi tezko budou ty stare cisla. Tak jenom pro info ajk se to asi dela. Mam doklady napr. na Fiat Croma. Sezenu si k nim corku pokud mozno v barve a vyriznu z ni cislo karoserie a motoru. Potom tam navarim plechy, ktere mam k tem dokladum a na mvcr nic nenajdes a na mojich dokladech zase jezdi Croma.
😒 jak proste. Opravte me nekdo jestli se mylim.
Bye Mila
co mate porad s tim lustrovanim. Uvedomte si jednu vec, ze kdyz nekdo doveze nejakou uplnou kasi, tak si treba na opravu sezene nejakej kradenej kus ve stejne barve. Preklepe cislo motoru, prevari cislo karoserie a s nejakym lustrovanim od Cebie nebo od kohokoliv jineho se muzes jit treba vyfotit. Tyto firmy vypatraji jenom to, ze auto vlastnil napr. Helmut Schmid bydlistem tam a tam. Ale to je prece pravda a ten dovozce Ti to klidne prizna. Ale co je Ti platna cela historie toho ktereho auta, kdyz z toho corku udela teprve v CR ten dovozce.
Dalsi vec je server mvcr.cz. Ten je podle meho uplne na * (ze uz to tak mam rict), protoze, kdyz kupujes ojete auto, tak tam asi tezko budou ty stare cisla. Tak jenom pro info ajk se to asi dela. Mam doklady napr. na Fiat Croma. Sezenu si k nim corku pokud mozno v barve a vyriznu z ni cislo karoserie a motoru. Potom tam navarim plechy, ktere mam k tem dokladum a na mvcr nic nenajdes a na mojich dokladech zase jezdi Croma.
😒 jak proste. Opravte me nekdo jestli se mylim.
Bye Mila
Už zakamuflované, vodítka se zveřejňují jen jako obecné zásady: stopy laku mimo kovové části karoserie, ošoupané pedály, volant, páka, klíčky, .. Zvuk motoru po delší jízdě, co pozná a nepozná automechanik. Přes 100 000 km prý obvykle vrazíte do nutných oprav navíc 10 až 30 tisíc Kč skoro vždycky když máte štěstí. Naopak oproti inzerátu určitá záruka autobazaru, ale jak funguje v praxi ?
Přihřeju si svou polívčičku. Podle rad na kandiáta na levný městský vozejček s malým rizikem předražené údržby a oprav😒br />
nějaký litrový benzín, diesel je riziko kvůli dražší údržbě, většímu riziku zničeného motoru zakamuflovanému přísadami, startování v zimě, vyšší pořizovací ceně, vyššímu PR, což všechno se nevyplatí, když člověk po tom městě neujede ročně tak 30 tisíc, což neujede.
Z ojetých litrových benzínů není až zas tak výběr😒br />
Fiaty se prý nedoporučují - sypou se prý skoro jako škodovky (Panda, Cinquecento, ...) ?
Nissan Micra - výborný, ale drahé náhradní díly.
Ford Fiesta - velká nabídka levných aut, ale prý hodně drahý servis.
Peugeot 106 - prý optimální volba, ale pod 120 000,- Kč se slušný koupit asi skoro nedá.
Citroen AX - totéž, co 106, o 20 tis. Kč levnější proto, že je ošklivější a Citroen má špatnou pověst, což je prý u AX neoprávněně.
Peugeot 205 1.1i - levný a dobrý, ale v dobrém stavu v bazaru k nesehnání ? navíc jezdí na Super ?????
Renault Clio 1.1. - málo k vidění.
nějaký litrový benzín, diesel je riziko kvůli dražší údržbě, většímu riziku zničeného motoru zakamuflovanému přísadami, startování v zimě, vyšší pořizovací ceně, vyššímu PR, což všechno se nevyplatí, když člověk po tom městě neujede ročně tak 30 tisíc, což neujede.
Z ojetých litrových benzínů není až zas tak výběr😒br />
Fiaty se prý nedoporučují - sypou se prý skoro jako škodovky (Panda, Cinquecento, ...) ?
Nissan Micra - výborný, ale drahé náhradní díly.
Ford Fiesta - velká nabídka levných aut, ale prý hodně drahý servis.
Peugeot 106 - prý optimální volba, ale pod 120 000,- Kč se slušný koupit asi skoro nedá.
Citroen AX - totéž, co 106, o 20 tis. Kč levnější proto, že je ošklivější a Citroen má špatnou pověst, což je prý u AX neoprávněně.
Peugeot 205 1.1i - levný a dobrý, ale v dobrém stavu v bazaru k nesehnání ? navíc jezdí na Super ?????
Renault Clio 1.1. - málo k vidění.
Nevím za kolik ten "městský vozejček" chceš pořizovat a zda to bude Tvoje jediný nebo druhý auto v rodině. Nicméně já osobně bych zvažoval taky Fiat Punto 1.generace. Hlavním důvodem by bylo, že tohle poměrně malý auto má takový vnitřní prostor, že v případě potřeby v pohodě uveze 4 dospělý (kam se hrabe Škoda Octavia a řada dalších větších aut). Dávali do toho docela živý motory 1.2 benzín.
Jinak lustrace aut v zahraničních databázích provádí např. firma CEBIA - pokud na ně nemáš kontak, tak pražský číslo je 02-24245252, ale jinak mají zastoupení i v dalších městech ČR (lustrace jsou u nich nicméně dost drahé). Ahoj, Pavel.
Jinak lustrace aut v zahraničních databázích provádí např. firma CEBIA - pokud na ně nemáš kontak, tak pražský číslo je 02-24245252, ale jinak mají zastoupení i v dalších městech ČR (lustrace jsou u nich nicméně dost drahé). Ahoj, Pavel.
Díky za tip. Protože se jedná o druhé auto na frekventovaný provoz městem většinou vždy pro 1 osobu, vnitřní prostor je nedůležitý, podstatná je cena, spolehlivost a nenáročný provoz. Inzeráty typu Peugeot 205 1.1i, r.v. 1991, najeto 70 000 km, cena 65 000 Kč, perfektní stav, vypadají sice lákavě, ale mám z toho strach, abych si nenaběhl a za měsíc nezjistil, že to potřebuje investici ještě nejméně 1x tolik.
To by mě zajímalo jak jsi přišel na to, že Fiesta má drahý servis. Já odobně jednu vlastním a do mě sta má ty nejlepší předpoklady. Osobně mám obsah 1.1 což pro člověka s nákupem bohatě dostačuje. Co se týče náhradních dílů je většinou cena srovnatelná s cenami pro Felicie. Pánové nekamenujte mě. je o skutečně tak. Já kupuju díly v prodejně ELIT, kde nabízejí dobré ceny. A co se týče servisu, tak pouze dvakrát jsem byl v servisu (unikající voda a stříknutí dveří) a byl jsem i cenou příjemně překvapenej. Hlavně si musíte nechat napsat předběžnou cenu na objednávku. Ale toho servisu moc neužiješ s tímhle autem, protože jezdí bez problémů.
No vida, jak je to téma přínosné (pro mě). Fiest je totiž největší výběr a jsou běžně k dostání za 60 - 80 tis. Kč, kdežto 106-ky okolo 120 tis.
Na co je třeba u takové ojeté Fiesty dát pozor ? Co se sype, co je drahé ?
Na co je třeba u takové ojeté Fiesty dát pozor ? Co se sype, co je drahé ?
Asi hodně vysoké, je to zřejmě jedna ze specialit různých band. Výměna zámků příjde asi tak na 5 000,- Kč a rozhodně bych neváhal a počítal s tím dopředu. Novou SPZ také pro jistotu alespoň proti hodně blbým zlodějům, pro začátek měnit místo parkování, všelijak ztížit vysledování z bazaru do místa bydliště, nějaké zabezpečení, ...
Podla mna je dost podstatne prave kvoli tomuto si zistit, ako sa ktore typy kradnu. Urcite by som si nekupil skodovicu, lebo tu by mi urvali kvoli dielom. Najlepsie vybrat si auto, ktore sa NEKRADNE (teda aspon pravdepodobnost je sakramentsky mala...). Moje prve bol Talbot 1510... toho som mohol nechat cely den otvoreneho v meste (co sa mi stalo... sikovnym patri svet) a nic... teraz mam Opel Ascona a tiez sa nebojim ho vecer odstavit. Takze pri vybere davam pozor aj na toto.
Tak jsem koukal na tu diskusi a jsou tam nejméně 3 příspěvky o drahých ND a o nevhodném rozložení váhy kvůli zimnímu provozu. Jezdím po městě denně v jakémkoli počasí a potřebuju vyjet za popojiždějícím náklaďákem i umrzlej kopeček. V tom je má stará škodovka s motorem vzadu perfektní (pokud ovšem na volnoběh 3x nechcípne). Vždycky prvních 10 km v zimě si hlavně hraju se sytičem a pak když už konečně motor běží O.K., tak parkuju. 😄
Myslím, že cena za práci v servisu je zanedbatelná vůči cenám některých náhradních dílů. Pokud jsi měl/máš Š1xx, tak ti doporučuji zjistit, kolik tě bude stát výfuk, nárazník apod., na konkrétní zahraniční vůz. Pokud si pamatuji, tak v MF DNES psali, že např. cena nárazníku u Renaultu Clio je kolem 10000 Kč.
Já taky řešil, co koupit - na denní dojíždění za prací (Prostějov - Brno, asi 60 km jedním směrem). Na prvním místě byly provozní náklady, tj. hlavně kolik utratím za PHM a pořizovací náklady.
Uvažoval jsem o dieselu (Peugeot 205), ale když jsem se dozvěděl, kolik stojí např. palivové čerpadlo, tak jsem si to rozmyslel. Nakonec jsem koupil Š125 (= 5speed) (r. 89) s LPG pohonem. Je mi jasné, že je poruchovější než jakékoliv jiné auto z té doby, ale fakt, že ceny ND jsou fakt nízké, mě přesvědčil. Zkrátka jsem vsadil na časté levnější opravy. A LPG lze levně pořídit jen do auta bez vstřikování, na které je schválená hromadná přestavba (tudíž odpadají veškeré zahraniční vozy, kromě vozů značky Lada😉
Jo, zvykal jsem si špatně, rodiče totiž mají Fiat Tipo 1.6/66 kW, ale už škodověnkou jezdím půl roku 😉
Samozřejmě, kdybych jezdil jen o víkendech nebo měl dost financí na PHM na denní dojíždění, tak jsem si nekupoval ojetou škodovku na LPG...
Já taky řešil, co koupit - na denní dojíždění za prací (Prostějov - Brno, asi 60 km jedním směrem). Na prvním místě byly provozní náklady, tj. hlavně kolik utratím za PHM a pořizovací náklady.
Uvažoval jsem o dieselu (Peugeot 205), ale když jsem se dozvěděl, kolik stojí např. palivové čerpadlo, tak jsem si to rozmyslel. Nakonec jsem koupil Š125 (= 5speed) (r. 89) s LPG pohonem. Je mi jasné, že je poruchovější než jakékoliv jiné auto z té doby, ale fakt, že ceny ND jsou fakt nízké, mě přesvědčil. Zkrátka jsem vsadil na časté levnější opravy. A LPG lze levně pořídit jen do auta bez vstřikování, na které je schválená hromadná přestavba (tudíž odpadají veškeré zahraniční vozy, kromě vozů značky Lada😉
Jo, zvykal jsem si špatně, rodiče totiž mají Fiat Tipo 1.6/66 kW, ale už škodověnkou jezdím půl roku 😉
Samozřejmě, kdybych jezdil jen o víkendech nebo měl dost financí na PHM na denní dojíždění, tak jsem si nekupoval ojetou škodovku na LPG...
Ukaž mi toho troubu, který by dal za blatník na Clio 10 tis. To je možná cena přímo u Renaulta, který si tak jak jiní dovozci hojí malé tržby za auta vysokými cenami ND a servisu. Většina majitelů tam však dá plnohodnotou náhradu z druhovýroby, vrakáče nebo si to doveze. Uvedu příklad u mé Sierry. Nová hlava motoru u Forda 35 tis. a v Rakousku 14 tis., boční sklo do kufru cca 3 tis. a vrakáč 500 atd.
to Residents: No jo, ale ne každého baví jezdit na vrakáč nebo nebo stovky kilometrů za hranice 😉
Také netvrdím, že se na každém ojetém zahraničním autě musí něco pokazit, jen se snažím varovat lidi, co byli zvyklí na ceny ND na Š1xx. Znám např. člověka, který si takhle koupil ojetý Ford Escort a teď mu stojí nepojízdný před domem, protože nemá na zaplacení opravy/ND 😄
Také netvrdím, že se na každém ojetém zahraničním autě musí něco pokazit, jen se snažím varovat lidi, co byli zvyklí na ceny ND na Š1xx. Znám např. člověka, který si takhle koupil ojetý Ford Escort a teď mu stojí nepojízdný před domem, protože nemá na zaplacení opravy/ND 😄
Tak hlavně jde o to, aby člověk při kontrole, STK nebo na hranicích o to auto nepřišel nebo o papíry k němu. Jestli to někdo tak šikovně prohandloval, že na to policajti nemají šanci přijít, tak mám auto a můžu s ním jezdit. Jsem hodně vysazenej proti zlodějům, ale nemusím mít úplně 100% jistotu, pokud mi nic nehrozí.
Mohl by mi někdo poradit, jaké auto koupit do 150000Kč. Asi tak 5-6let staré, takže asi r.v. 1997 nebo 1998. Potřebuji s ním tak týdně ujet asi tak 15km každý den+100-200 o víkendu=týdně asi 150 až 300km. Nejlíp abych to nemusel pořád opravovat. Rozmýšlel jsem nad fordem escortem,např.1,6 16V, nebo nad felicií-ale ta se mi nelíbí, nebo nad hyundai accentem-třeba 1,4 12V apod nebo nad peugeotem (ale autum nerozumím, a do bazaru se mi jít nechce, aby mě neoškubali a u prodejce peugeotu jsem nasel jen nejlevnejšího za 190000kc). Za auto chci dát tak 175000, ale počítám s tím, že ojetiny se lidi zbavujou, jak s ní začnou potíže, takže 25000 si nechávám na opravy. 5 dní v týdnu budu s autem jezdit v SRN, takže to nemůže být ani kradený nebo bouračka dovežená z německa. předem vám děkuju za rady....
Jéžiš, ty studente VŠE či čeho, ty jsi ten samý dotaz dal snad na všechna možná fóra! Nestačilo to tak 1-2x?
jak videt tak ne, ty Viados, zeptal sem se v sobotu rano a doted jsi mi odpovedel ty a pak jeste dva lidi. studuju VSE, sem na to hrdej, podle mne je to ta nejlepsi skola co poskytne cloveku velmi kvalitni a siroke vzdelani. Zrovna koncim, takze cekam, ze mam vsude otevrene dvere, uz se na to tesim.
Vůbec se nedivím, že ti nikdo neodpověděl! Zajedno je tvůj dotaz dost stupidní - aut je mraky, každý má své zkušenosti a nelze je zevšeobecňovat a paušalizovat, a za druhé, většina rozumných lidí, co už jsou na téhle diskuzi pár let - jako například Viados - si tobě podobné, co napráskaj stejný dotaz do všech diskuzí, neomylně zařaděj do škatulky "trouba" (přinejmenším). Neber si to ve zlém, ale tíhle ses tu zrovna nejlíp neuved... Jo, a kvůli tomu, že jsi z VŠE, před tebou na * nikdo nepadne, a tady už vůbec ne. To jen tak na okraj...
Takže, nějaké rozumnější otázky???
Takže, nějaké rozumnější otázky???
To je dobre, ze mas smysl pro humor 😄))
(tu poznamku o smyslu pro humor jsem samozrejme myslel xstrpovi)
A pokud jde o ta auta, tak muj soukromej tip v tyhle cenovy hranici je bud novejsi Opel Corsa nebo starsi Nissan Primera ci Toyota Carina.
Dalsi dva roky zadny dalsi auto kupovat nebudu, takze mi nevadi, ze mi svym pripadnym zajmem o tahle auta zvednes ceny ;o))))
A pokud jde o ta auta, tak muj soukromej tip v tyhle cenovy hranici je bud novejsi Opel Corsa nebo starsi Nissan Primera ci Toyota Carina.
Dalsi dva roky zadny dalsi auto kupovat nebudu, takze mi nevadi, ze mi svym pripadnym zajmem o tahle auta zvednes ceny ;o))))
Uvazuju o Toyota Camry 3.0 s velkou vybavou (na dvorku prodejce Toyoty) rv 1996 za 190 000, ale nevim, v SRN se asi plati velka pojistka, v CR taky. Ale asi bych ostatni predjel na dalnici, ne jako s moji skodovkou-musketyrem.
šak vy gadžové, choďte na černý most na sídlisko nakupovat. Ja tam chodim s bratom už leta. Pokud Ti je pod 15 let, neplatíš nic jak my. Dyž ti bude víc, pak budeš moct jezdit s našim otcem po koncertech a budeš slavnej aj v novinách o tebe budu pisat. Nas rodny otec Fero chodi bručet často. I v cizině daleký už koncertoval a bručel. Ted maji na cernym moste otvoreno celych 24 hodin jak v tesku, nejlepsi je nakupovat vecer,v noci, to nejsou nikde fronty a mas klid na vybirani toho co potrebujes! bud si jisty , ze na parkoviskach vzdy najdes to co hladas, aj sa zadarmo domu povozis!
je ta ze si nesmime myslet ze zrovna to auto co jsme si koupili se nebude * a je z nejakyho duvodu lepsi nez ty kvanta ostatnich. Vse ostatni je podruzne
Jo, pravda, pravdoucí. Kdyby se někdo třeba pomát a koupil třeba auto z tohohle inzerátu (www.autotuning.cz -> bazar): "Prodám Ford Escort 1.8TD intercooler, r.v.1993, litá kola 195-50-15 + zimní obutí, centrál, servo, el.okna., spojleryRS, křídlo cosworth, mračínka, sport.volant, pedály, tonovaná okna, muzika sony + kenwood. Cena 142 000 Kč, dohoda jistá." Prodávající je zajisté komik ...
ale jo ja bych to klidne koupil, ale za predpokladu ze bych jeste jedno auto mel doma, treba jen plechove zboreny, protoze tenhle inzerat evidentne rika ze se s tim litalo jak svine. jestlipak panak nechaval chladit turbo, vetsinou lidi v tehle pastach co je pro ne cosworth spojler dulezitejsi nemaj potuchu ze by to horky nemeli vypinat
kolik klíčků má mít auto? 1? originální ke startéru, 2originální k zámku dveří(bejvaj často stejný jak do nádrže, že?) a víc nic? a jak poznam originál klíček od náký kopie? když mi tvrdí že maj jen jeden klíč kopii, tak to abych to auto asi nekupoval, co?
hmm si nevybereš. Klíčky jsou taková nešťastná věc, která se strašně ráda ztrácí. Asi by to nebyl ten důvod proč jinak vyhovující auto nekoupit. Nakonec když budou mít nějakou tu nekalou myšlenku, tak ti daj k tvé spokojenosti originály, ale kopii kliče už bude mít v klidu někde v šuplíku. To se nedá... leda mít auto někde pěkné hlídaný, klidně na parkovišti, ale hlídaný.
libi se mi ford mondeo, rv95, najeto mirne/vice pres 100tkm (videl jsem jich vice), anebo stejnej rv a km, ale ford escort nebo fiesta. Neni v tom nejaky hacek, ze tyhle fordy jsou levny (napr.jedno mondeo je trochu opelichany uvnitr, taky se mi zda tukly, ale u forda tvrdi ze je to vyborny stav, ) Jestli bych za ty prachy radej nemel koupit felicii s radiem, opravy me nebudou tolik stat?
Ja nechci nijak naseptavat, ale u Escorta mam zafixovanou zacinajici korozi prahu po cele delce napojeni na podvozek, neni to moc videt na prvni pohled. Ten problem mely snad vsechny Escorty, ktere jsem prohlizel, Escort byl jednu dobu totiz i muj favorit.
koukal jsem se po peugotech, ale ted je duben, a clovek aby se rozhod hned ,jak auto uvidi, jinak si to hned nekdo jinej koupi. potrebuju vic dni, abysem se rozhod. Escort vypada osuntele, ale zas z toho co sem videl, mi prijde jako nejlepsi. Kdyby rezovaty byly jen ty prahy! ale rekl bych ze ma spatny tlumice ,chladic a elektroinstalaci. taky spojka sebou nejak cuka, ale rikali mi, ze prej co bysem chtel, ze je to jety a to nikdy nebude jak novy. ze prej to ma na vzhledem k ostatnim vybornej stav. stejne ho chci tak na rok a pul, pak ho asi necham rodicum co jezdi 1*za14dni na chalupu
kdybys nebyl vůl tak si koupíš toho Bonneville který určitě nebude reznout, určitě mu nebude škubat spojka a určitě nebude poskládaný ze 3 aut. Za ty prachy... byl ses tam podívat a svést se s ním ?
Jediná "bezpečná" koupě ojetiny je koupit si ji např. od tchána, který si ji pořizoval jako nové auto a já jsem mu ji ještě navíc zajíždel,abych věděl, jak je na tom auto motoricky. Jinak je každá koupě ojetiny vždy sázkou do loterie.
Jedina bezpecna koupe ojeteho auto je, koupit si auto nove - jina neexistuje. Verte mi, ze vim o cem mluvim. Vzdycky jsem pri koupi pouzival mnoho mene ci vice uzitecnych rad a vzdycky jsem si rikal, priste budu chytrejsi. Nikdy jsem nebyl chytrejsi a vzdycky jsem znovu naletel. Myslim, ze takovych lidi je hodne jenom si to neumeji rict. Bezproblemove auto si kazdy necha. Ze 7 v minulosti kupovanych ojetych vozu bylo 7 absolutne problemovych, kterych se nekdo rad zbavil a 2 byly dokonce totalni podvod (silne pretoceny tachometr zatajena havarie vozu, svarovane ventyly a podobne) vzdy to bylo dobre zamaskovano. Ja se tech aut potom zbavil podobnym zpusobem jako to udelali co me je prodali - tak jakou mate potom sanci????
...snad jen mala rada, ktera urcitou zaruku dava - kup malo jete japonske auto - nejlepe Toyotu Coloru nebo Yarise tak 3-4 roky stare a mas dost znacnou jistotu, ze dalsich 4-5 let te v servisu krome vymeny oleje rozhodne neuvidej.
...snad jen mala rada, ktera urcitou zaruku dava - kup malo jete japonske auto - nejlepe Toyotu Coloru nebo Yarise tak 3-4 roky stare a mas dost znacnou jistotu, ze dalsich 4-5 let te v servisu krome vymeny oleje rozhodne neuvidej.
No, proti tomu mluvi moje zkusenost. Kupoval jsem za poslednich 10 let vzdy jenom a pouze ojeta auta; 3 byly spatny (z toho 2 jsem s tim rizikem kupoval) a 9 dobrych. Jenom nelze kupovat auto s tim, ze ho koupim dneska. Je to dlouhy vybirani (vetsinou tak 3-6 mesicu), neni dobre slevovat a delat kompromisy, lepsi je pockat. A spech je ten nejhorsi radce. Vyslovene vybornou zkusenost mam s auty ze zahranici, vzdy me mile prekvapil jejich technicky stav vzhledem ke stari a ujetym kilometrum, naopak v CR je hodne moc mrtvol. Dovoz z CH a I, nekdy se u novejsich aut da i z D, ale tam uz je to hodne o nahode. Ta 2 spatna auta byla kupovana jako bourana a nebyla moc draha, presto se takovy nakup moc nevyplatil (oprava stala stejne i vic, nez cely auto v dobrym stavu). Je ale potreba pocitat i s moji vyhranenosti vuci jedne znacce (Alfa-Lancia za poslednich 10 let) a skutecnost, ze na jedno koupeny auto pripada asi 100 prohlidnutych a odmitnutych. Dalsi fakt je ten, ze jsem autarinu vystudoval a stejne se jednou nechal totalne a dokonale dobehnout...a jedna perlicka nazaver: posledni auto, ktery ted mam je Delta HF a koupil jsem ji v Ackach!!!! Mela v haji predni ramena a kola, po oprave je o.k.. Nikdy bych predtim neveril, ze se tam da koupit dobry auto, ale na zvedak tam sla 3x!
Ahoj mozna ze tadle otazka nepatri primo do diskuze ale shanim Deltu HF zatim sem narazil jenom na strasny vraky nevis nahodou o nejaky dobry koupi???? za odpoved dik. Pavel
No jasne, s tim souhlasim - uvedomujes-li si zasadu "prodejce prodat musi, ale ty nemusis koupit" jsi ve vyhode - jenze kdo kupuje ojeta auta systemem, ktery jsi popsal. Rekl bych, ze velice malo kdo, nebo nikdo. Vetsina lidi kupuje podle citu a dokonce i na dobre rady prilis neda. No a pak je daleko vic toho, na co se pri i dukladne prohlidce vubec prijit neda nez naopak, takze vice mene zalezi na stesti a to je pri kupovani ojetin velice plache.....
Já koupil v AAA auto a měl sem s sebou dva "techniky", takoví blbci to byli a já se na ně spolehl, koupil sem tam MV6, ujel sem s ní tak 25500 za 8 měsíců a narval do ní asi tak 80000-90000 bez DPH, prostě já musím mít všechno jako nové, ještě mě čeká diferenciál + těsnění vany + hlavní tyč řízení... Proč to všecko měním? Protože to auto mělo tak 250000 - 300000, a já chci mít všechno ok... ale až si budu někdy příště kupova auto, tak rozhodně ne v aaa a rozhodně s sebou budu mít technika který zná ten typ auta a značku auta, který si budu kupovat... jinak ani ránu
Ale riziko se da eliminovat. Ja bych radil😒br />
* Pokud mozno nekupovat z autobazaru.
* Spravne sepsana smlouva s prilohou popisujici stav vozidla (lze stahnout na Internetu)
* Zajit s prodejcem na STK a Emise (nejpodezrelejsi jsou auta, co maji cerstve udelanou STK i Emise - vetsinou podvodne). Pokud auto projde bez problemu (s prihlednutim ke stari), tak vic asi udelat nemuzete. Uspesnou STK a Emise klidne zaplate. Na dva roky mate pokoj.
* Pokud mozno nekupovat z autobazaru.
* Spravne sepsana smlouva s prilohou popisujici stav vozidla (lze stahnout na Internetu)
* Zajit s prodejcem na STK a Emise (nejpodezrelejsi jsou auta, co maji cerstve udelanou STK i Emise - vetsinou podvodne). Pokud auto projde bez problemu (s prihlednutim ke stari), tak vic asi udelat nemuzete. Uspesnou STK a Emise klidne zaplate. Na dva roky mate pokoj.
No, tak tohle zdaleka neplatí obecně. Za jedno, na STK zjistí velké kulové, to už musí být hodně namaskovaný průser, aby si tam vůbec něčeho všimli. Leda tak, jet s tím na STK do Německa 😞(( A za další, tenhle požadavek můžete aplikovat akorát tak u dražších aut - tedy ležáků. Pokud bude někdo prodávat auto za normální cenu, ozve se mu víc zájemců - takže se požadavku na zajetí na STK v klidu vysměje a prodá někomu jinému, kdo si to prohlédne sám...
Souhlasim, skryte zavady se tak lehce neodhali. Ale to neodhali casto ani odbornik. STK je urcite lepsi nez nic. A pokud auto projde (bez podvodu), tak na tom zase tak hrozne nebude. S temi zajemci bych to tak cerne nevidel. Aut je u nas prebytek a pokud utece jedno, bude jiny. Pokud se mi prodejce vysmeje, a nebude chtit na STK (kterou mu zaplatim), tak je to jiz prvni varovani ze neco nemusi byt v poradku. Stejnym zpusobem jsem auto pred 3 lety kupoval a nikdo se mi nevysmal. Auto bylo za rozumnou cenu a ostanti zajemci otaleli. Dodnes jsem s autem spokojen (doufam ze mi to vydrzi 😄 )
No, máš pravdu, že je aut přebytek. Ale, kvalitních aut přebytek rozhodně není, spíš je přebytek namaskovaných pleček... Mně osobně je to fuk, klidně kupujícího nechám s tím dojet na STK. Dokonce, poslední dvě auta, co jsem prodával, šly ke známým - a těm jsem to prostě na týden půjčil, ať si to vyzkouší, nechají prohlídnout atd. Ale, když mi dorazí dva cizí lidi, jeden si to prohlídne sám, a druhý mě bude tahat po STK a kdoví kde, komu to asi nechám? Prohlídka mi fakt nevadí, ale ztráta času jo...
Jinak, u dražších aut jsem toho názoru, že je lepší zaplatit si prohlídku v příslušném servisu, než na STK. Na STK prohlédnou akorát poměrně nezajímavé a snadno vyměnitelné věci, jako brzdy, čepy apod., ale že by poznali kastli ze dvou kusů, na to bych si nevsadil. O případné diagnostice ani nemluvím...
Jinak, u dražších aut jsem toho názoru, že je lepší zaplatit si prohlídku v příslušném servisu, než na STK. Na STK prohlédnou akorát poměrně nezajímavé a snadno vyměnitelné věci, jako brzdy, čepy apod., ale že by poznali kastli ze dvou kusů, na to bych si nevsadil. O případné diagnostice ani nemluvím...