Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

11207 komentářů

Tak 1.12 se odsouvá, neboť mi přátelé od webhostingu odstřihli FTP konektivitu(výpadek na jejich serveru), a stále nejde, takže byť mám zase kus udělaný, nemůžu ho odladit, neboť není jak ho propašovat na server.....Vypadá to že těch 10000 přetočíme ... dnes je neděle a v pondělí to tady zase ožije a v týdnu na to čas mít nebudu (práce... a na úterek je naplánována demontáž mého předního kola) tak zase budu muset termín poposunout na neurčito, ale nemůžu dát info na web, neboť není jak .... ACH JO, už bych to chtěl mít taky z krku.
Michalidesi, mas muj obdiv. Znam tasky tohoto typu, ktere clovek s nadsenim zahaji, ale pak se to na nej vali. Jestli to dotahnes do konce, jsi hvezda 😊
to víš že to dotáhnu, ale teď bohužel mě zdržuje zase provider, když to není ségra....

mimochodem doména www.sierra.cz je registrovaná od 1.6.2003 a koukně te se čemu oni říkají "dohledná doba" - to jsme na tom celkem ještě slušně. Ale na druhou stranu: ten web jsem pojal trochu "velkoryse" a tak toho programování je trochu více než by se zdálo vemte si např takový kus kódu který je určený na úpravu registračních údajů a jejich kontrolu - to je 650 řádek textu typu:
q_runick="SELECT * FROM users WHERE web_id='$web_id' AND nick='$runick' AND id'$ruid'";
$r_runick=mysql_query($q_runick);
$n_runick=mysql_num_rows($r_runick);if ($n_runick>0)
{
$runick=$uzivatel['nick'];
echo "Nick je duplicitní s jiným uživatelem, použiji Váš původní!";
}
...a tak dále ... a to vypisování za vás nikdo neudělá
hahaha teď se to docela hodilo - vidíte - příliš dlouhé slovo 😄
Jééé, já tvůj mail našel až teď. Ale už je to asi vyřešené, v Pá jsme se o tom ještě tady bavili.

S J77 jsme pěkně vymrzli 😒
Ale myslím, že jeho autu to jen prospělo, ještě to nemáme ukončené.
kostey
Lidi prosimsás, čim se vyznačovala Ghia výbava v roce 1985?
kostey
oprava: Lidi, prosim Vás...
kostey
zajímalo by mě to proto, že např. já mám chrom okolo 6ti postraních oken, mám okna vepředu v elektrice, ale díry ve dveřích na motory okem jsou na 2x převrtávané, na zadní mám spínače, ale elektrika nikde, mám nahoře na přístrojovce místo na repro, ale to se dělalo snad až od roku 89. Jak to teda je? co je to moje auto vlastně zač?
Přístrojovka - právě naopak - to repro v přístrojovce je u starších modelů (do roku 8😄 Ghia výbavu nepoznáš podle el. oken ale podle toho prostoru nad rádiem - ve starších modelech byly 2 varianty: buďto s "autíčkem" ale byl to digitron (více estetický než ty modernější) - ukazoval např 2 polohy dveří otevřeno-zavřeno a symbol námrazy žlut👋červený byl umístěn uprostřed auta, ne jako ty nové které to mají nad autíčkem.
2 varianta Ghia výbavy - bez autíčka ale v tom prostoru co ty máš kazety nebo hodiny nebo co tam máš byly asi 4 signalizační žárovky (fakticky už netuším na co všechno byly takže jenom odhaduji) - Hladové oko na benzín, málo vody v ostřikovačích, pak něco s olejem v motoru (hladina??? ale to mi připadá jako blbost) a ještě něco ale nemůžu si vzpomenout. Tyto kontrolky byly umístěny těsně pod prostřednímy výdechy topení po celé! šířce toho kastlíku (novější Ghia už to měla jen asi do 2/3 celé šíře toho kastlíku a ty žárovičky už měla jen 2) Stačí ???
kostey
michalides: vyčerpávající odpověď, stačí díky. 😄 + jen co budeš potřebovat pomoc testovat tak se ozvi!
Ta světýlka na středovém panelu znám, mám je v autě. Je jich celkem pět. Je tam jak správně říkáte "hladový oko", dál stav opotřebení brdových destiček, výše hladiny ostřikovače, chladící kapaliny a oleje. Nejlepší na tom je, že všechno se dá zjistit ještě před nastartováním, což např u hladiny oleje je chválihodné.
Tak jsem se nedal odradit drivejsimi zkusenostmi a opet se po mnoha mesicich (presne po sedmi) vydal s par penezi do servisu, abych sve Sirce pomohl.
Vedly me k tomu predevsim ty zminovane vibrace rizeni, kvedlani pri rozjezdech atd. Vysledky navstevy + zkoumani jsou zajimave: naprosto vykvedlany levy cep rizeni + cep na pravem rameni, patrne ohnute prave rameno, na samostavu ulomena jedna z tech dvou "L" nozicek.
Cena tak v normalu, 2x rameno = 2x 1400, 2x cep = 2x 340, silentbloky QH = 290.- + prace 1800.-. Za chvili jedu na geometrii, po vymene ramen i cepu se nam to nejak rozbehlo 😄 O vysledcich budu samozrejme referovat, zda se to byt vyrazne lepsi.
J77 - za chvíli z toho bude hotové letadlo 😄
Kez by 😄 Puvodne jsem zacal vylepsovat proto, abych to uvedl do tovarniho stavu (kastle mela jit nakonec jako tresen na dortu u toho "daytonova" klempire), nicmene vzhledem k uspesnosti oprav zatim prevazne resim nasledky oprav predchozich 😄 😞
Jinak k tomu filtru, jak ses ptal, tyhle veci si hlidam a kupuju originalni, na mym soucasnym je najeto 30 596 km 😄 A konektory tedy prostriknu sam, doufam ze nic neposeru. Mam je po prostriknuti WDckem nejak vytirat, nebo to jen oklepat a zacvaknout zpatky ?
Nevím co se mi děje s loginem, už hodinu se nemůžu přihlásit, tak jsem založil svůj klon rbr = rbr2 😒

J77 - konektory osobně dělám: očisti hadrou to nejhorší, pak HD, pak několikrát otevřít/zavřít, pak znovu vytřít uvolněnou špínu, nakonec znovu lehce nastříknu. Možná někdo řekne, že to přeháním, ale když už to jednou dělám....

Pokud zrovna neutrhneš kabel z konektoru, tak není co zkazit. Hlavně ty dva dole, u olej.filtru. "Zamykání" by snad měly mít stejné jako ten nehoře, co jsi už dělal. Klidně udělej všechny konektroy, který se ti dostanou do ruky..

Mail okolo sání ti pošlu až příště..
Uplne nejlepsi by se mi jevilo po vytreni do sucha nakonec nestrikat to WD, ale piny namazat vazelinou (ne silikonovou!). WD-cko ztece, ale vazelina zustane a chrani proti oxidaci.
rbr : taky jsem se dnes nemohl přihlásit, tak jsem se znovu přeregistroval a už to funguje
SM - jak přeregistroval? Já si jen založil nový nick. Ty znáš jinou cestu?
rbr2 : asi třikrát mi to nevzalo sm, tak jsem se normálně zaregistroval znovu jako sm a bez problémů to prošlo, duplicitní nick nehlásil - zdá se, že to prostě někde upadlo na zem
SM . jo táááááák. To jdu zkusit.

Já včera psal příspěvek (jako rbr) a zamrzla mi stránka. Musel jsem to zavřít. A když jsem se znovu hlásil na MC, psalo, mi to že mám špatné přihlašovací údaje. jako kdybych zapomněl heslo ! Pak jsem pro jistotu resetoval PC ale vše stejné.
SM - teda já čumím.....měl jsi pravdu. takže já jsem se vlastně včera takto vamazal? To je pěkný bor...l
chtěl jsem napsat....vymazal.
Koukám, že v přehledu přihlášených ještě jsem jako rbr2. Že bych si chvíli psal sám se sebou?
kostey
všimli jste si že systém teď začal rozlišovat malá velká písmena? Předtim to nedělal, tak jestli Např. sm se registroval jako SM a celou dobu se přihlašoval jako sm ale teď mu to to sm nechtělo vzít protože byl registrovanej jako SM... Ňák sem se do toho zamotal, ale chápete, né?
kostey : chceš mi tím naznačit, že teď jsem registrován jednou jako "sm" a jednou jako "SM"? pokud tomu tak je skutečně, mám vlastně kompletní patent na sm - nebo se pletu?
kostey
myslim že to chápeš dobře, ale mohu se klidně s tou mou teorií plést. Zkus se přihlásit jako SM s původnim heslem. Co to udělá?
kostey : jak vidíš, tak jsem se právě přihlásil jako "SM" a funguje to - tzn., že teď mohu používat velké i malé sm a u obou mám jedno a to samé heslo
kostey
to sm and SM: No vidíš...
kostey, začalo to rozlišovat malá a velká ale naše problémy s přihlášením nespočívají právě v tomto. Já používal vždy jen malá písmena a najednou to nešlo.
To spíš věřím, že při přechodu na rozlišování písmen, došlo někde k chybičce a nějaké nicky to ztratilo.
kostey
to rbr: To je taky možné. Zkus se přihlásit jako Rbr a dej tam původní heslo, něco mi řiká že tě to přihlásí... (i když píšeš že jsi vždy používal malá písmena...)
Kostey: ale ono to vážně vymazalo můj nick(zřejmě v rámci přechodu systému na rozlišování malá/velká, nebo se to částečně zhroutilo). A jen díky tomu vymazání se mi taky podařilo (jak radil SM) znovu zaregistrovat stejný nick. Když to zkouším teď, znovu zaregistrovat FUNKČNÍ nick, tak mi to samozřejmě nedovolí.
máte používat jen malá písmena na nick a nebudete mít nikde problém 😄 mě to nevymazalo ...
Tak jsem prave absolvoval cca 100 km po meste / dalnici / okreskach a poznatky jsou nasledujici😒br /> Vibrace rizeni - v podstate beze zmeny, vibruje to min, ale jen trochu. Jizdni nestabilita - naprosto beze zmeny, porad to plave, vlaje a skace, pri 140 se citim jako v rakvi a jezdim radsi kolem 100 😒 Kvedlani pri rozjezdech - je pryc, zda se ze uplne. Takze ulomene "L" na samostavu + vytahane lanko zrejme byly pricinou.
Secteno a podtrzeno celkem fiasko, ale na predni naprave uz se nemenil akorat naboj v levym kole, stabilizator a rizeni (resp. to se menilo ale podle me za 😉.
Dotazy z toho vyplyvajici😒br /> 1. Poradte prosim zkuseni, jestli by napr. praskly silentblok prevodovky mohl zpusobovat ty vibrace skrz cele auto + jizdni kolisani.
2. Mam vyrazny pocit, ze to vibruje zezadu a beha to do predku. Co takhle diferak, poloosy ? * mi mezi 120 - 150 skace docela fest.
3. Mohl by se na tomto nejak podilet po sundani "obracene nasazeny kardan" jak to tu kdysi licil daytona ? Ja uz fakt nevim.
J77 : shodou okolností jsem včera silentblok převodovky (2,0i DOHC)vyměňoval, nebyl prasklý, ale úplně užvejkaný, takže převodovka přistála na příčném nosníku a ty zvuky si nepřejte slyšet - příšerný rachot, když převodovka poskakuje po nosníku, a měl jsem pocit, že i kardan něco hobluje, včera mi konečně přišel poštou nový silentblok (pouze gumová kostka bez kovového nosníku, od fy JV Servis, Praha, Letňany, výrobek QH, berou to z Anglie - 376,- Kč)nýty na starém silblu jsem odbrousil a nový silbl jsem přišrouboval - příjemně strávené odpoledne, protože jsem na zvedání používal pouze hever na kola
to J77: ja osobne nevim co na tom je, ale pry se na starsim aute pred sundanim se musi kardan oznacit, resp jeho polohu vuci prevodovce a diferaku. Tuhle info beru z druhe ruky... Jinak kdyby Ti vibroval kardan to bys citil, a to pod nohama, v sedackach, a tim vic, cim rychleji jedes.
Daytona: Presne tak to ale je. Do 50 km / h - jen nepatrny vrneni, 50 - 100 km / h - trosku patrnejsi vrneni, od takovych 120 vys skace cely auto fakt jako svine. Klidne to muzem nekdy projet, tohle to dela vzdycky i na hladky silnici.
já kdykoliv jsem sundával kardan, tak jsem to neřešil a fpoho. nevím, ale myslím, že když je vyváženej sám o sobě, což by měl, tak je to jedno, ne?
No mel by bejt...ale co kdyz uz to nekdo sundaval, pred zpatecnou montazi treba neocistil dosedaci plochy, zustalo mu nekde nejake svinstvo, treba jenom nepatrne mnozstvi, a kardan se pak casem prizpusobil zmene...ja nevim, mozna to jsou jenom kecy...ostatne si taky myslim, ze kdyz je kardan v poho, tak by nemel byt problem dat ho zpatky v jakekoliv poloze. Kdyz je ale kardan spatnej, je to dost dobry duvod na vibrace...
A vam normalne Sirky nevibrujou - podlaha a tak ? Moje prvni to nedelala, druha trochu, tahle hodne, ostatni v cem jsem jel - nepamatuju se.
Uvědomil jsem si jednu věc: šíleně nám vibroval Patrol, nejvíc kolem 80kmh........vymlácenj kříž na kardanu!
Jak se to pozna? Da se ta vule poznat rukou?
300,- souhlasi (kupoval jsem za 278...tusim). Klepani ze zadu, pomuze zvedani na hever a pak dolu---100% poloosa.
Jak to, ze to ale mezi jednotlivymi zvednutimi vydrzi nekolik tisic km? Zda se mi, ze bud je to OK, nebo to mlati jako kr..a. Nic mezi tim neni. Jako kdyz se nekde neco hne. Poprve se mi to stalo po zaslapnuti ze 120km/h na 0.
Diky vsem za tipy ohledne kardanu. Meli jsme ho dole pri vymene spojky, chlapek koukal akorat na hardy-spojku (zdala se mu dobra) a vymenil mi takovy to gumovy ucho nekde na prostredku za jiny, kdyz uz jsme to meli dole. Tezko rict, ale v teto souvislosti se mi vybavuje jeste duty zaduneni po sviznejsim zarazeni pri kterym houpne cela kara, taky to jde zezadu. Takze se nam to zuzuje - silentblok prevodovky, kardan, mozna diferak, mozna polosa. Asi vymenim i zadni pera az to bude dole, mam jednu stranu auta vys nez druhou.
A konecne se zbavim tech Alko-*, ktery se mi soude dle zvuku zdaji odepsany po 5000 tkm 😊
J77 - teda ty to bereš velkoryse. Co prosím tě nemáš měněnýho?
Já ti dnes napíšu ještě k tomu sání a volnob.ventilu. Fakt. Ať to nezůstane napůli cesty.
J77 - máš manuál Hayes - Fuel and exhaust systems.pdf?
Ad Hayes - mam. A diky za maila.
J77 - OK, posílám mail.
Od podlahy dolu skoro vsechno 😄 Nakonec to nejspis dopadne tak, ze budu mit GO podvozku hotovou tak ve 250 000, je to zbytecne brzo, ale kdyz je zhuntovana z mesta, proc ne.
to prochy: rozebranej kloub na poloose vypada tak, ze na konci poloosa se rozsiri do ulozeni kulovych lozisek, v tom rozsireni jsou drazky pro loziska. Podobne drazky jsou na protikusu, t.j. na dilu, ktery se nasroubuje uz primo na osu kola. Mezi poloosou a tim protikusem jsou kulova loziska ulozena v takovem zeleznem "sitku", ktera nejspis vymezuje vuli pro loziska. Muze se stat, ze se tohle sitko zlomi na jednom miste, u jednoho loziska vznikne vule a tim ze s autem jezdis po hrbolech, atd. se jednou ta poloosa dostane do polohy, ze chce zatahnout prave za tohle lozisko. A jelikoz je tam vule....klepe. Kdyz auto zvednes na hever, zanika pusobeni vahy auta na polosu, meni se jeho naklon vuci ose kola, pustis auto dolu, a jaksi znovu je vse v pohode. Casem se ale zas najde to misto s vetsi vuli...takhle bych si to vysvetloval...
Ostatne, nejlepsi by bylo, kdybys mohl podivat na takovej kloub, jak vypada. Ve Fidovem cosworthu treba nekdo svaroval prave to zlomene sitko, ale stejne pak ty loziska a i drazky se vlivem toho znicili.
Jeste k tem poloosam...konecni faze je, ze vsechny ty loziska se vy$erou a neprenese se pak zadny silovy ucinek na kolo, polosa se bude v tom lozisku protacet.
Daytona: Nemohl bys mi jeste rict cim jsi vysrouboval tu matku pri vymene toho tesneni prevodovky? Az se do toho dam, rad bych mel naradi po ruce. Je ta matka fest dotazena? Nebo prilepena tim sajrajtem v zavitu?
prochy : ve starších příspěvcích daytona psal, že matku opatrně povolil francouzákem, protože normální klíč nenašel, když se mrkneš na schéma MT75 - visí na webu, tak to uvidíš pěkně rozkreslené, mám jednu prosbu - až vyndáš to gufero, napiš jeho přesné rozměry - vnitřní průměr, vnější průměr, výšku a počet a tvar vnitřních břitů - taky bych se do toho chtěl pustit - díky
to prochy: tu matku jsme vysroubovali tak trochu sekacem a tak trochu francouzakem. Je docela na fest. Jinak menit spis celou poloosu, nejspis na te spatne budes mit vydrene i drazky na samotne konci poloosy, tak radeji menit celou poloosu. Nejlepsi je hned si koupit sadu novejch manzet, ten kloub umyt v benzinu (poradne) natrit tam novou vazelinu a dat tam ty nove manzety. Kazdopadne, skus vlezt pod auta a porovnej ty poloosy. Jestli budou mit stejnou sirku, jsou stejne.
nevim ale jestli pri vymene poloos nemusi dolu naprava...rekl bych ze jo, kazdopadne je pak ta vymena snadnejsi. Nebo mozna staci sesroubovat diferak ze spodku auta, nevim. Poloosy by meli byt prisroubovane k diferaku i k naboji kola inbusema (po 6-ti inbusech na kazdem spoji). Nejdriv skus porovnat jestli mas stejne ty poloosy (tim ostatne dokazeme jedno z dvou predchozich tvrzeni o poloosach), pak vyndej ty poloosy z cerneho auta, priprav je (vymen manzety, treba je nastrikej barvou, vymen vazelinu) a pak to namontuj do sveho auta. Doporucil bych sundat celou zadni napravu a pod nim nastrikat spodek tim sprejem na dutiny.
to zas kecam!!! nejsou to inbusy, jsou to torxy!!!!
Mám dojem, že jich je 8, ale už jsem to pár měsíců nedělal 😄. a ten druhej typ se rovnou vytahuje z difecu, stejně jako na čtyřkole předky. a u bubnů se to celý protáhne štítem brzdy. ale jestli máš(daytona) bubny a ty šroubovací poloosy, tak nevím, jestli to proleze. Ale snad jo. Náprava dolů nemusí, i když jsem měnil rameno, tak jsem ji popustil jen na jedné straně, sdifem jsem nedělal nic.

Jedna úúúchylárna nakonec: 4x4: obě přední a pravá zadní poloosa pravej závit, levá zadní levej. když jsem kdysi poprvé sundával LZ s vědomostí, že ve předku je to normál, nasadil jsem 3/4 golu, 2 metrovou trubku, a povolil jsem to....a pak odflexoval...a koupil druhou 😃
😊)))) Fido na to nastesti prisel😊
Když jsem měnil zadní pružiny, tak jsem vyndával poloosy ven. Do diferáku byly jen zasunuty a přišroubovány každá 4 šrouby k bubnu kola. Šrouby byly zalité barvou. Ani jsem nesundával pakny.Možná to ale máte trochu jinak, i když o tom pochybuju.
to juchuchu: jinak divil bys se kolik ruznych diferaku delal ford na sierru. vsude s jinym prevodovym pomerem, podle toho jestli je to 4x4, sestivalec, cosworth nebo social, TD...Prave kvuli tomu verim ze mohou se vyskytnout ruzne kombinace reseni zadni napravy (poloosy plus brzdy)
All: Diky za rady.
Daytona: 1.)-prevodovka To jsem presne potreboval vedet. Ta matka tedy je zalepena v zavitu (jako treba naboje zadniho kola). Povolit sekacem a pak uz to nejakejma klestema vysroubovat. Videl jsem prave v tom peknem manualu od SM, jak je tam ta matka utopena a neslo mi na rozum, jak to pak tim francouzakem urvu, jestli ho tam vubec nacpu. Mas francouzakem na mysli ten klasickej nastroj, kterej je namalovanej na modre dopravni znacce autoservisu. Nebo si mel na mysli sikovky.
12.)-poloosyvcera jsem se snazil oddelat ty poloosy z toho cernyho auta. Je tam 6 torxu, podarilo se mi na diferaku povolit 3, 1strhnout a ostatnim 2 moc nezbyva. Jinak jsem svoje auto postavil na hever a zadarilo se. Doufam, ze to pres zimu pripadne vydrzi 😄.
to prochy: mel jsem na mysli sikovky. A jake jsou ty poloosy na kombiku? Jsou ty same jak na cernem aute, tedy ty sroubovaci??
Daytona: Jo tak sikovkam bych rozumel. Ty tam asi narvu. Na ty poloosy u sveho kombiku se jeste kouknu. "Oprava" spocivala fakt jen ve vyzvednuti na hever a hned dolu. Ani jsem na to nekoukal. Prace na 2 minuty. To neni spatny, takhle opravovat 😄. Doufam, ze budu mit na par mesicu zase pokoj. Jen abych nezustal pak nekde viset s tou protacejici se poloosou 😒.
To Ti jeste nejakou dobu vydrzi. Horsi je to s predokolkama, kde se to kolo navic i zataci, tak to meni smer a naklon kazdou chvili. Vim ze na Favoritu pote co zacala hazet za mesic uz byla total v pr..li. u Renaultu to same...
Daytona&others: Tak jsem se konecne podival na ty poloosy na svem kombiku. Musim konstatovat, ze poloosa na kombiku 89 DOHC s bubnama vzadu a na sedanu 92 DOHC ABS jsou na pohled stejne, tedy sroubovaci se 6 torxy.
takze to dokazuje i moji teorii: DOHC maj sroubovaci a sirsi poloosy s torxxy.
Daytona: A jak to melo Tvoje OHC? Ty mluvis porad o sroubovacich poloosach, mohou snad byt upevneny jinak nez pomoci sroubu dokola?
Jinak me docela kadi, ze je nemuzu povolit, ty torxy jsou jak blato. Kdyby tam byly srouby se 6-hrannou hlavou, to by byla parada. Je to ale ku..vsky zarezly.
ten druhej typ je do difu zasunutej
Volne?
prochy: Vcera jsem to videl na vlastni oko, je to proste jen nasouvaci. Druhy konec poloosy musi sedet pevne, aby necestovala jak, jako me ta leva. Nevim, cim se stava, ze se uvolni, asi se tam vymele ta "koule s loziskama" jak ji tu popisoval daytona.
to J77: to lozisko s koulema😊)))))
J77: já myslel, že ty máš DOHC??
Mam. No a ? 😊
to prochy: myslim ze to tu psal willy, ty druhe (tensi) se do diferaku pouze zasunou, t.j. diferak nema vlastni prirubu.
Takze vone tisicihranem?
jo, drazkovani...
je to jak u 4x4 na předku. nebo většina hrabošů(FWD) - drážkovanej hřídel
to vypada na tu poloosu - zvlast kdyz to mlati v kuse. Kardan vibruje, a rana se pri akceleraci a deceleraci ozve jednou - kdyz to zabere
Byl jsem trochu pozadu, zapomnel jsem si to reloudnout 😃
Tak asi jo. Asi to budou poloosy. Poloosy mam nahradni, ale jsou z DOHC s kotoucema vzadu narozdil od mych. Pujde to? Neslo by v opacnem pripade vymenit pouze to sitko s kulickami z nich? Ja to nikdy nemel rozebrane. Nejhorsi je, ze stale 100% nevim ktera ta poloosa to je. Jednou se mi zda, ze je to zprava, hned na to zleva.
Tak jsme se dostali zase k tematice kde nemame jasno😊 Jsou 2 druhy poloos u sierry. Alespon podle mne. Jedny jsou ty tensi, maji ho 1.6, 1.8, 1.8 TD, 2.3 D, 2.0 OHC a 2.0i OHC EFI (zapomel jsem na neco??) Druhy typ je ten silnejsi, sirsi a meli by ho mit vsechny DOHC a sestivalce. Fido ale rika, ze tyhle sirsi maji pouze auta s ABS, tedy s kotoucema vzadu. Tomu ale neodpovida fakt, ze ja mam obycejne DOHC social s bubnema vzadu a mam tam ty sirsi poloosy. Tak nevim...
J77 : až do rychlosti 200km/h nevibruje, víc jsem nezkoušel, fantasticky mi to ale vibrovalo, když prdl silentblok převodovky, teď je klid jako dříve, ale to už jsem psal ráno
Jinak zacinam se priklanet k tomu, ze problem bude v zadni naprave nebo kardanu, odkud to pobezi po kastli dopredu. Dneska to na vrakaci v Radotine hodime na diru a snad na neco prijdem. Skakava zadni naprava me provazi uz od zacatku co tuto Sirku mam, ale kdyz se to nezlepsilo vymenou tlumicu, prestal jsem se o to starat. Chyba 😊
A rikam si tak, ze me vlastne nema co mrzet, stejne bych ji casem generalkoval, tak budu mit holt podvozek hotovej trochu driv, no...
Zdravím, poradíte mi někdo prosím s roztečí Sierry? Mám standarní 4 šrouby, ale na elektronu nikde nemůžu najít potřebné údaje 😒 Je to 4*100, nebo 4*108?? Fakt nevim.
4x108
Díky moc 😄
Tak jsem si po prezuti neuzival "rovneho volantu" dlouho. Pri vymene ramen + cepu se samozrejme geometrie hnula, nicmene ve dvou ruznych autoservisech nejsou schopni nastavit ji tak, aby zaroven odpovidala sbihavosti + polohou volantu. Lemry. Jsem tudiz o 920.- (300 + 620) lehci a porad nic.
Uz jsem se zacinal bat, ze probehne servis bez problemu 😄 Tohle me ale opravdu sere, musim ho mit natoceny o dobrych 7 - 8 cm doprava, abych jel rovne.
J77 : asi nechápu, ale když jsem vyměňoval ramena na přední nápravě, tak jsem též jel na geometrii, nastavili seřídili a na cestu mi dali radu, že kdyby volant nebyl ve správné poloze při jízdě přímo, ať se vrátím, že mi to doladí - byl jsem dolaďovat tříkrát, až to bylo OK - cena za veškerou práci - 360,- Kč (prostě nastavení geometrie i s nejmodernějším zařízením chce trochu práce - servisáci se pořád usmívali, ikdyž nevím jestli napotřetí už to nebyla křeč)
Jezdím k jednomu maníkovi na digi geometrii a vždycky mi zaaretuje volant nějakým přípravkem a není problém....geo je taky supe , nikdy nebyl problém.....250,-
Jo me taky ten volant aretovali, ale asi ne rovne. Takze podle jejich rady jsem tam jel znovu. A +/- OK.
Docela vám závidím tu slušnou cenu. Byl jsem na geometrii - optika, za usazení a víceméně jemné doladění jsem platil 1070,- Kč. Zjistlili jen, že zadní náprava je sice v toleranci, ale jedno rameno je malinko mimo, ale nejde tím prý nic dělat. Předek OK.
Tak to jste v pohode. Chlapovi jsem predem rekl, ze chci taky aby byl volant rovne. Okomentoval to slovy "ty vole to bych zas budu delat na trikrat" a i kdyz se s tim bastlil asi pul hodiny, volant byl uplne stejne sejdrem jako pri prijezdu. Vymlouval se ze mi moc nejde rucni brzda a ze se mu to hnulo, to mu nezeru. 1. tam byla rychlost a za 2. kdyby to tak bylo, musi to za 620.- udelat znova. Lec neudalal, seru na ne, tam uz me neuvidi. Neznate nekdo nejakou rozumnou geo v Praze kde by prezili i dve-tri doladovaci navstevy ?
Dá se to udělat, hned, když to někdo udělá pořádně, nemusíš tam už jezdit
Když přejedu větší nerovnost a auto se pořádně zhoupne párkrát zacuká motor. (Jako když dochází benzín) Pak už jede normálně. Neví někdo co s tím?
Co je to za motor (diesel, benzin strikacka/karbec)?
DOHC 2.0i
Něco podobnýho má J77-jemu vysazuje pojistková skříň-nastartuj a zahýbej relátkama a pojistkama jestli v tom není zakoplej pes
Ad vynechavani - u me je to asi na 99% lambda, po jejim odpojeni jezdim uz 12 dni bez jedinyho skubnuti. Na pojistkovku to vypadalo puvodne. Zkus Karle odpojit lambdu a jezdit takto, jestli to zmizne.
Když slyším o lambdě, jestli to nesouvisí s tím že mám vysypanou cihlu z katalizátoru. Když by topo odpojení přestalo cukat, znmená to vyměnit lambda sondu, nebo je problém v MAP senzoru?
Když odpojíš lambdu a chod bude rovnoměrnější, je to lambda.
to karel: vyndanej kat nevadi, kat stejne jenom brzdi😊)
Tak jsem s Daytonovou pomocí o víkendu rozhodil motor.Převodovka vařená víko z 92,diferáky originál(se divím).Hlava trochu sežraná,píšu trochu protože kdyby byla hodně tak by nešla použít(kolem 5000 euro!),musím to konzultovat u odborníků.Doufám že nikdy nenapíšu hodně!Hlava byla min jednou rovnaná.Sežraná dosedací plocha termostatu(byl vyndaný!).Ve 4.válci známky vody,na pístu jezírko ale moc vodu asi nebral.Svíčky vypadaly slušně,všechny stejnou barvu.Motor min jednou potkaný,jsou obtisklé ventily na pístech.Jsou to jen malé obtisky s porovnáním s klasika DOHC-bude to OK(musí).Dle opotřebení válců min 170tis km.Ty kret--i tam lili snad vodu z potoka-i se štěrkem a pískem.Závěr-čekal jsem že motor nic moc nebude.Odstrojím hlavu a někam s ní zajedu.Pokud s ní něco půjde udělat a opravit,OK,pokud ne,pak...
Tak jsem si pobrečel a jdu rozebírat hlavu.Rob2-zítra jedu do Nového města na výlet.Kdybys potkal otřískanýho rendla s pražskou SPZ tak to nejsem já,to je můj duch puch.PS-je to traktor
Hodne zdaru fido, drzim Ti palce. Tvuj cossie na me onehdy mrkal z garaze, myslim, ze to spolu zvladnete dat dohromady 😊
Tak ti fido přeju hodně zdaru s tím tvým motorem. No nechtěl bych to dělat. Ale zase schánět jinej se 100% nevyplatí. Až to doděláš zadej si přihlášku do Ford motors určitě tě vemou 😄).
Hlavu mi nabízel ten týpek, co chtěl za nastrojenej motor 3.300 za 1.500...tuším, že nastrojenou. Ale kdybych měl "nějakej motor", tak bych nesháněl, ale generálkoval.

PS: Teď nevím, jak se ta firma jmenuje, ale jak to najdu, pošlu ti odkaz na stránky(možná to znáš)......prostě holandskej dvorek, dílny jak prase a venku na ulici....komplet zaskládaný kosíkama 😃)...NÁŠUP...z toho plyne, že pár dílů(motorů) navíc, nebo rovnou aut by neškodilo....jde jen o prachy...
S Fidem jsme se o motoru dost bavili, co s tim...Steny valcu jeste nejsou na tom spatne, ostatne rika se, ze motor cosworth je prakticky neznicitelny...Ja se bojim spis te hlavy a toho, jak byla ta voda ve ctvrtem valci, jestli nebude ta hlava prdla...Ostatne, uvidime co reknou odbornici na hlavu, a pak podle toho to asi Fido bude resit dal...
Daytona: Prdla hlava se da zavarit. Ale nebylo to treba jen tesneni?
Jinak volal jsem do Charouze kvuli tesneni vystupniho hridele prevodovky. Cena 300,-Kc. Souhlasi? Jakym ze klicem si vysrouboval tu podivnou matici? Ta by mela byt pod hardynou, ze jo?
Jinak se mi opet zacalo ozyvat mlaceni v zadni naprave. Rekl bych, ze leva poloosa. Problemy s tim mam uz asi 2 roky. Staci auto vyzvednout na hever a vzdy to prestalo (poprve dokonce na cely rok!). Taky mi to prestalo kdyz jsem zadek poradne nalozil (5 lidi v aute a plnej kufr). Nikdy jsem nic neobjevil. Sakra. To neni samosebou. Nema nekdo napad? Ted to mlati teda fest. Nejvic pri brzdeni motorem, ci akceleraci (pri ni trochu min). Kdyz to solicham ustalenou rychlosti, tak skoro nic.
Tesneni vypadalo dobre. Tak nevim. Jinak pro zajimavost, cosworth pochazi vlastne z OHC, tim ze ma podobny blok motoru, tvarove stejnou (5-krat ulozeny, 1 protizavazi) klikovou hridel, ale je na klicovych mistech upravena a zesilena. To same plati i pro loziska na klice, jsou taky tvarove stejne jako OHC, ale jsou povrchovou upravou zesileny. Ojnice jsou silnejsi a pisty hlinikove (!!!). Rozdelovac je pohanen pomocnim hridelem pres rozvodovy remen (u OHC rozdelovac je na vlastni hrideli a nahon primo od kliky)...
to daytona: u OHC je rozdělovač hnanej pomocným hřídelem - auxiliary shaft - a mám silnej dojem, že i olejová pumpa, což je celkem úlet
to willy: tak to bude stejne jak u cosieho...zdalo se mi ze OHC socialka nema pomocnej hridel...
Do příštího srazu máš skoro půl roku. Je to hodně nebo málo? Jak ale čtu Tvoje příspěvky, tak z garáže skoro nevylezeš (místo planého vysedávání na MC). Jen tak dál. Dávám hlas, že ANO.
Tak je rozhodnuto-GO motoru se letos nekoná,spodek bude OK,hlavu budu konzultovat s nějakými odborníky ale kamarád automechanik říkal že bude OK.Každopádně bych jí chtěl nechat zrengenovat jestli nemá něco zlomeného(třeba hlavu(((😊
Fido, včera jsem na Ebay objevil motor na třídveřáka ...momentální cena 351EUR!!!!!

....ale - nevím to jistě, ale teoreticky nejde na 2wd motor nasadit 4wd vana. A údajně má ten novější motor navíc olej. ostřiky pístů. A ještě k tomu má tady ten ještě Bosch vstřikování(204k) a hlava je taky jiná. Ale kdybych měl peněz na zbyt, tak bych o něj bojoval, stejně si jednou chci to 3dv. pořídit, no ale sám víš jak to je....$$$$$$$
Willy: Jen aby to za tejden nebylo 10x tolik.
fidoford Doufám že rentgen nezjistí nějaké trhlinky na hlavě. Už se tešim až na srazu toho tvýho cosího uvydím 😄)).to all A co takle předběžně určit místo srazu ? Nebo jsem zaspal a už je určený ?
tu hrubku z př.č: 9842 doufám přehlídnete .o))). Češtinářka by ze mě měla radost
kostey
Jirkaking and all: co se týče toho srazu počítá se pořád s tou Mohelnicí?
jestli bude ta hlava dobra, tak to bude velike plus a muzem se pustit do skladani motoru. Co rikas Fido, stihnes to do srazu??😊
to willy: starsi cosworthy meli vstrikovaci zarizeni Weber s ridicim systemem Marelli.
daytona: nerad bych mystifikoval, ale myslím, že je to naopak
to willy😊 je to mozne😊 v manualu pisou tohle: "The Sierra Cosworth is fitted with a combined Electronic Engine Management System with fuel injection from Weber and ignition system from Marelli"
No a o které to tam píšou? já myslím, že o 220ti koňce, ne?
Ne, je to manual k RS Cosworth 204 koni.
no to jsem z toho Yelen 😃)
ja taky😊) a z tech poloos jeste vic😊)))) willy, nevis jak to je s tema poloosama?? J77 ma DOHC, a ma tam ty drazkovane poloosy. Ja i prochy mame take DOHC (sedan a kombajn) a mame tam sroubovaci. Tak jak to do pr..le je??😊
Chlapek vcera rikal, ze DOHCcka s bubnovkama (nevim, odkdy mely uz vsechny kotouce) maji nasazovaci, ty s kotoucema sroubovaci. Ja napr. nemam ani ABS, mam dlouhou haubnu, je to Sapphire - combi prechodovej typ, DOHC '89.
jenze ja i prochy mame bubny!!!
Jinak zadni kotouce se dodavali pouze ve verzich s ABS, t.j. auta s bubny se vyrabeli az do konce vyroby, t.j. do 1993.
J77: Presne to samy mam ja: rok 6/89, dlouha kapota, puvodne soc. vybava, DOHC, bubny (bez ABS), kombi.
prochy: To se nevi, jestli mas to samy 😄 Je to Saphhire ? 😄 Tzn. +pridavny dalkace +poloplysovy sedacky +koberec na zadni strane zadnich operadel +loketni operka +priprava na 6 repro +standardne 4x repro predek/zadek +servo +elektricka okna vepredu +sibr +tenky cerny prouzek po stranach kastle ? 😊
J77: Tak uplne to samy ne. Ja mam uplnej zaklad, krome DOHC tam nebylo vubec nic (ale uz je 😄! ). Tedy ne sibr, ne koberec na zadni strane zadnich operadel, ne servo, ne orig. sibr, ne mlhovky,... Vubec nic, socialka.
prochy: Mlhovky taky nemam. Pridavny dalkace, tim jsem minil, ze nektere Sirky maji pridavne dalkove zarovky v lampe svetla, v tech castech bliz stredu, ktere jsou u slabsich verzi empty.
jojo, presne to mne dost $ere, casem snad koupim svetla s tema dalakcema.
prochy a J77 - verzi s 2 + 2 dálkovými žárovkami mám já. Je to docela síla si posvítit. Ale kdy to využiješ? Tento podzim jsem si zatím "posvítil" snad 2x.
ja jezdim 99% v noci a kdyz sjedu dalnici za Bratislavou tak mam jeste 200 km na okreskach, a v noci mezi 2.a 4. hodinou tam nikdo nejezdi, t.j. dalkace vypinam az v obcich. Docela by se mi libili ty svetla s pridavnyma dalkacema...
Sviti to moc pekne.
Taky mám tu verzi s přídavným dálkovým, ale bohužel jen na pravé straně. Před pár měsící jsem tam dal žárovku a fakt to svítí velice dobře. Na technickou to raději odpojím... Zatím si toho nikdo nevšiml, že je každé světlo jiné.
Já jsem dřív měl neštelovací H3H4 a teď mám štelovací a dvoj je to taky jen vpravo. ale vypadá to, že je to tak origo schválně
Mě to poslední dobou vůbec nesvítilo. tak jsem umyl světla a svítí to parádně 😃))
kostey
já je umyl a svítí to furt na p*ču.
kostey😊))))
kostey
Daytona: To moc vtipný neni 😞(((
Kdysi tady byl link na firmu co dělá repase světlometů [odkaz] , ale ceny nic moc. Výjde to jak na vrakáči. Spíš vhodné pro nedostatkové (veteráni atd.)
tak jak jsem koukal na jejich ceny jsou skoro jako ceny novejch Carello z Elitu😊)
Presne to jsem mel na mysli.
Ceny (kdyz se secte vse dohromady) spis nez jak na vrakaci jako za nove neznackove. Pouzitelne max na nejaky nesehnatelny ci astronomicky drahy svetla.
kostey : taky jsem řešil problém se svítivostí a přišel jsem na to, že už jsou poněkud opotřebovaný zrcadla a poškrábaný skla od odletujících kamínků, tak jsem to vyřešil jinými halogeny H4 80/100W s takovým modrobílým světlem(nejsou schváleny pro provoz), teď když bliknu dálkový, tak je to docela slušná palba, 2x100W + dálkový(mám světlomety se dvěma dírami) H3 2x60W = 320W
Jo ty dalkace tam byly H3+H4.
Já na všech svejch DOHC - čili 4x4 bubny a 4x4 kotouče mám šroubovací a na všech OHC zasouvací 😄....dřív jsem dumal o rozdílech 4x4 2x4, ABS neABS, OHC DOHC, ale teď mám pocit, že si z nás Henry dělá pi*u
😊)))))))))
A nebo jsou u nas ty auta tak poslepovany, ze uz nikdo nerozlusti, co je orig. a co ne.
Willy: Musim se pripojit k Daytonovi. Nevim odkud cerpal on, ale v jistem manualu ke Coswothu z roku 1985 pro motor N5A (150kW), 2WD (puvodne od Fida) pisou😒br />
The 16 valve Cosworth engine presents the key element of the Sierra RS Cosworth. It uses the engine block from the proven Ford OHC engine but is completed with a host of new components and systems such as
*The new cylinder head with its two camshafts to actuate the 4 valves of each cylinder
*A water cooled Garret turbo charger
*A Weber electronic fuel injection system and
* an Ignition system made by Marelli
...
tak jo vzdávám se....ale stejně mám pocit, že 4x4 má taky weber marelli, nebo ne? to víš, podíval bych se pod kapotu, ale tam bych teď viděl akorát silnici 😃
jo, myslim ze 4x4 ma to same, tedy Weber-Marelli
Fidofor😜 Takze nasadis palici a v podstate jezdis!?
Co ty na to Willy?
JOJO, klidne 4, kdyby byly levný 😃)
Posílám ti zatím slíbený postup při testech - česky. Koukni na to předem, pokud ti něco nebude sedět, dej mi vědět a rozebereme to.
Já si nechal udělat geometrii jen jednou, vloni. V Kladně. Měl jsem ji před tím špatnou + volant nakřivo. A teď super. Nechci se hádat, ale vyšlo mě to snad do 500 ! (musel bych se doma kouknout, mám ty papíry schovaný)
Tak jsem to dnes zkoumal cestou z Zatce, poucen napady z fora. Jedna zajimava vec, vibrace rizeni volantu temer presne kopirovaly to, co bylo citit na tunelu, loketni operce a podlaze. Muze treba spatnej kardan az takhle rozvibrovat auto ?
Soude ale z toho, co jsem tu uz nastinoval v prubehu poslednich mesicu (skakani zadku, dvojity zuchani pri jinym nez velmi jemnym pusteni plynu, bouchnuti zpod auta pri prudcim seslapnuti spojky, vzdy mensi pauza v zaberu pri rozjezdu) mi z toho spis nez prevodovka nebo diferencial + poloosy vychazi ta kardanka.
Jak to vlastne na Sirce vypada ? Jsou tam nejaka loziska, kolena, ci co vlastne ? Tusim jen kde hledat hardyspojku, jinak nevim nic 😊
Tak ve Fordu Radotin (vrakac) jinej kardan + prace +- 1500, zkusim je dnes navstvivit. Kdyz uz tam budu, doceal bych zkusil rozdejchat rozehrivani zad. skla, ktery mam rovnez mimo provoz uz od koupe auta. RBR to promeroval a nic mi nejde ani do dratu v zad. dverich, odhadl to na rele. Rele k tomuto ale myslim neni v pojistkove skrini, poradite prosim, kde ho mam hledat ?
J77 .....si říkal, že to relé najdeš sám 😄

Tak já to pak nehledal. Ví to tady někdo z hlavy nebo musím do dokumenatce?
Skutečně jsme nenaměřily žádné napětí na kablíku(po jeho odpojení!) vstupujícím do vyhřívání/zesilovač antény. Naopak, kablík-napájení zesilovače ant. funguje, jak má.
Heledal jsem hledal, ale nenasel 😄 Jsem nejak zmaten rozdelenim dle roku vyroby v "Ford Sierra - Jak na to" 😊
J77 - já se později zkusím kouknout.
Pozdeji uz tu nebudu, ale jestli Te muzu poprosit, posli kdyztak SMS - staci strucna, treba "pod palubkou vlevo u topeni" nebo tak neco 😄 A diky Ti.
BTW je to stejne zvlastni - kdyz mi auto z RAK prijelo, udelal jsem si takovej seznam na co by se bylo vyhledove treba podivat. A ted se okliou pres jiny veci, ktery nebyly az tak nutny, vracim k polozkam, ktery tam byly na prvnich mistech 😊
J77 - jdu na to kouknout, vydrž
Jsem tu 😊
J77 - zatím jsem našel, ře + 12V dozadu přivádí relé vyhřívání zad.okna č. IV, poř.č. dílu - 95. Ještě zjistit jeho umístění.....
No prave... ja se obavam, ze IV u meho r.v. (89) neni v pojistkovy skrini. Sundavat palubku kvuli tomu nechci - a neneapada me, kde jinde by mohlo byt.
pardon, poř. č. 94
a pojistka č.16
J77 kontrolka vyhřívání ti svítí?
Jo, to jo.
J77 - tak to je dobrý, to nasvědčuje, že chyba bude buď v relé nebo pojistka, nambo trasa mezi nimi. Možná bys moh prvně skouknout stav pojistky. A taky to možná souvisí se špatnými kontakty pojitsl.skříňky....
Pojistky jsou OK. Ty jsem kontroloval jako prvni uz pred minulou zimou 😄 Rele nebo pojistkovka, to je u me elektriky uz "standardni postup". Jestli budou mit v Radotine cas a voltmetr, zkusim je o reseni pozadat.
J77 - to nic moc není, "už před minulou zimou". To chce teď.
J77 - tak alespoň já to relé IV mám v poj.skříňce. Zkus se tam prvně taky kouknout, spolu s tou pojistkou. Na víku pojistkovky je "plánek" relátek...zkus se podle toho zorientovat a pak dej vědět.
J77: To rele vyhr. zadniho okna je v pojist. skr. Vysoky ted nevim jestli to cerveny ci sedy. Obe jsou vedle sebe.
prochy - když on se J77 tak trochu bojí té pojistkovky 😄 A říká, že má nějaký mezityp. Nevím.

Já ji viděl. Ale jen shora, od relátek a na první pohled nevypadala zle. Fakt je, že jsem nekoukl zespodu.

J77 - tak vidíš, koukni na relé i pojistku, až se vrátíš.
J77: Jeste bych chtel rict k tomu rele. Pokud po zapnuti spinace sviti kontrolka vyhrivani, tak je rele v pohode a hledej chybu po ceste kabelaze. Nejrychlejsi je postupovat metodou postupneho deleni na 1/2. Ja mel ted stejny problem a chybu doporucuji hledat pred tou harmonikou do 5. dveri. Tam jehlovym hrotem propichni izolaci modro-cerneho dratu a jestli tam pri zapnutem vyhrivani bude 12V zmer to same jeste tesne za tou harmonikou ve dverich atd. Takhle chybu lokalizujes. Ja sazim na preruseni v ty harmonice. Jinde se s kabelazi nema co stat.
Tak jsem tu. Uz jsem na tom vrakaci kdysi byl, akorat jsem si to nejak nespojil s tim clovekem s kterym jsem telefonoval.
Vysledek je typicky pro toto konkretni auto - vsechno se zda byt naprosto vporadku, nikde nechybi ani neni natrzena jedina guma, podlozka, nic. Takovy podvozek se pry moc nevidi. Kardan ma jen nepatrnou vuli, ktera se daleko vejde do tolerance a nemuze zpusobovat vibrace v takovem rozsahu, jako se mi deje. Hardyspojka bez skrabnuti, stredovy lozisko (+ ta guma) zcela OK, kriz taktez. Jedine jakysi vyvazovaci krouzek je volny, ale ne utrzeny. Dohromady z toho na kardanu vychazi jedina vec, a to ze by mohl byt krivej, neni na nem nic mechanicky poskozeneho. Co se dalsiho tyka, kontrolovali kostku pod prevodovkou - ochozena, ale ne kritcka. Rovnez ochozene jsou silentbloky ulozeni motoru, ale opet ne kriticky. Poloosy jsou pry naprosto luxusni, pruziny vypadaji zdrave, tlumice vyhodime v kazdem pripade, protoze proste na toto auto nedostacuji, at si druhovyrobce tvrdi co chce (Alko). Jedina vec, ktera opravdu nevypadala dobre, byl diferencial. Ulozeni sice OK, ale ma vuli, a ne malou. Naboje v zadnich kolech jsme nekontrolovali.
Prozatimni vysledek je ten, ze urcite vymenime diferencial, kostku pod prevodovkou a mozna ulozeni motoru - pro pripad, ze by se vibrace scitaly a davaly vysledkem cele rozvibrovane auto.
Nicmene jeste predtim, a to zitra, hodime auto na kozy, zvedneme zadek a "rozjedeme" jak to pujde, aby byl videt kardan v chodu. Jestli je krivej a lita na jednu stranu, nelze to jinak poznat. V kazdem pripade by se pri tomto testu melo objevit vse, co to vibrovani dela.
Muj soukromy nazor je ten, ze diferak v jakemkoliv stavu nemuze tolik vibrovat zadkem, tunelem a celym autem. Jsem tudiz zvedav na vysledek zitrejsiho testovani.
to J77: jeste mne napada otazka: jel s tim autem ten mechanik, cili potvrzuje taky vibrace??
Projizdku jsem mu nabizel, nechtel. BTW daytono, vim co si myslis o mem vztahu k autum (hypochondr) ale i tak - kdyz rikam, ze mi ve 140 skace zadek a cely auto hodne, ale opravdu hodne, vibruje, tak to tak je. Jestli chces, nekam Ti ho dovezu a zkus si to sam 😄 Zrovna tahle zavada se projevuje vzdy, staci ujet po dalnici 30 - 40 km (nejvys).
to J77: nemyslel jsem tohle, myslel jsem na to ze ten mechanik s tim autem jel a prave proto vi kde hledat pricinu te vibrace.
daytona: Presne z tohoto duvodu jsem ho lamal aby si to projel, ale on rikal, ze mu to nepovi vic nez jsem mu rekl.
Nevite, kde sehnat to stredovy lozisko do kardanu? Tady teplicky fordi to uz nemaj v katalogu...
to faudy: tenkrat jsem se ptal u Forda Maier v Praze na Motoli a rikali ze stredni lozisko za 1500,- a cely kardan za 8000,-. Jsou to asi tak 6-7 mesice stare informace. Ja osobne bych sel do pouziteho ale dobreho kousku z vrakace.
Huh. Jsem zpet z vrakace/servisu v Radotine, a musim rict, ze s dobrymi vysledky. Test se zvednutou zadni napravou a autem rozjizdenym postupne od 50 do 200 kmh odhalil hned zkraje krivej kardan. Nasledovalo odhaleni zkrivene leve poloosy, ktera navic pri vyssich rychlostech vydatne cestovala z diferaku ven a dovnitr (samozrejme ne uplne).

Po vymene karadnu za jiny (ma drazku - neda se otocit) a vymene poloosy jsme to jeli projet, stav tak o 70% lepsi, jeli jsme 160 a auto jen malicko vrnelo (kola + vule v diferaku + mozna naboje), ale bylo to opravdu o mnoho lepsi. Zkousel jsem v techto rychlostech prejizdet z pruhu do pruhu a vubec navodit situace, pri nichz se to vzdy rozvibrovalo, zda se to byt opravdu OK. Pote jsme jeste vymenili zadni tlumice a nainstalovali pod prevodovku kostku kterou jsem jako jediny dil dodal sam, dolili trictvrte litru oleje do diferaku a bylo hotovo.
S timto se zapolilo od 10😁0 do nejakych 18:00 a cele to tam i s praci vyslo na 4500.- coz mi pripada dobre. Snad to vydrzi, jsem hrozne rad, ze uz mi pri 140 nevyskakujou vajgly z popelniku 😊
J77: Tak konecne nejakej kvalitativni skok, gratuluju.
prochy: Presne tak, konecne 😄 Povedlo se to az v patem servisu, a doufam, ze jsem to timto nezakriknul 😊
J77-konečně větší krok k uzdravení Tvé sirky se zdařil,gratuluji.Kdybych měl čas a místo(víc)tak bych ti mohl občas něco na autě udělat,to samý Kosteyemu(to zas bude řečí jak jsem mu zprznil jméno)poskytnout občas garáž.Holt cosík mě zaměstnává dost a dost(nejen on) a tento stav se asi ještě dlouho nezmění.
Diky. Dneska se mi o Sirce dokonce zdalo, ze jedu po dalnici do Lisabonu, nikde nic nevrni a tlumice nebouchaj... 😄 Prijemnej sen, asi mi na tom aute zalezi jeste vic, nez si myslim. A co se tyka praci na mem aute, nelam si tim hlavu. Kdykoliv jsi mohl, pomohl jsi, vazim si toho a dekuju. Samozrejme tim ale neodmitam budoucnost 😊
Tak ještě že tak 😃 .....co se týče nasazení kardanu - drážky - je to myšleno tak, když se sundává z difu - 4 šrouby
J77: prosimte, mohl bys mi popsat kde je v Radotine vrakoviste FORD, popr. mi dat jenom adresu. Myslim si, ze to tam znam, mam to za rohem, ale o nicem takovem nevim.
Teepee: Ted jsem s tim chlapkem mluvil. Areal vodaren, treti ohrada po leve strane, ulice Strazovska. Je to na nejakym kopci.
J77 diky, vim kde je tam areal vodaren, tak to tam musim nakouknout. Jojo, pod svicnem byva tma...
Teepee: Dneska s nimi jedu udelat prvni zkusenost, podelim se o dojmy. Mam tam byt po destate, to uz abych jel, je to pro me pres celou Prahu. Ale na druhou stranu, kdo Ti necha kardan za litr... 😊
Tak to jsem zvedav jak dopadnes, preji hodne stesti. Ja zase nedokazu vyjit z udivu, ze mam primo pod nosem vrakoviste FORD a porad premyslim kam pripadne pro dily. Zrovna ted po nedelnim opravovani praveho uchytu narazniku bud musim koupit novy naraznik (staci tu vyztuhu s penou), nebo to musim nejak zrekonstruovata a nebo to proste nechat az to definitivne upadne a pak hura na vrakac. Doopravdy Ford premyslel asi patou, kdyz na plech nalepi penu a cele to necha pri desti nasaknout vodou 😄
Asi jdu s křížkem po funuse, ale co se kardanu a vibrací týká, mám s tím pár zkušeností. Fakt je, že problém na kardanu dokáže velice solidně rozvibrovat celé auto (takže je velmi reálné, že vibrace volantu u J77 pocházejí od kardanu). Mně osobně vibroval kardan vlivem roztržené hardyspojky, zatuhlého zadního křížku a posledně vlivem špatného vyvážení po výměně křížku (teda nejspíš, tenhle problém je momentálně v řešení). Což je snad téměř všechno, co může vibrace způsobit 😄 Ještě by se na nich mohlo podepsat vymačkané středové uložení (tj. ten gumový prstenec). Jinak ze zkušenosti můžu potvrdit, že se celá situace může rapidně zhoršit po demontáži a následném nasazení kardanu (u mě se to stalo při opravě převodovky). Vibrace mi začínaly někde kolem čtyřicítky, padesátky, byly doprovázeny výrazným hukotem. ale po devadesátce se ztrácely (nebo že by dosáhly takové frekvence, že se slily?). Celkově byly nejvíc patrné při nízkých otáčkách (třeba kolem té sedmdesátky na nejvyšší kvalt), podřazení a záběr motoru ve vyšších otáčkách je překrývalo.
Ja jsem mel nevyrazne vibrace kdyz jsem tam daval dvojku a slapnul na plyn. Byla praskla hardyspojka. Po vymene (kardan byl dolu) zadne vibrace. Musi se nejak ty krize na kardanu osetrovat?? Ja je mam docela solidne promazane, ale rekl bych ze jeste z vyroby.
Mimochodem ted mne ceka vymena prevodovky, tak kardan musi znovu dolu. No, uvidime.
Tak jsem se rozhoupal k výměně lambdy a doufám,že se tak vyřeší ty moje problémy se studenými rozjezdy. Michalidesovu lambdu jsem bohužel propásl, spoléhat na vrakoviště se mi u této součástky nechtělo, tak mi z toho vyšla koupě funglovky. Ford mě ale svými cenami trochu zaskočil (jako už několikrát), nejlevnější nabídka byla cca 4600,- vč. DPH. Objednání u Bosche by mnoho nevyřešilo (4294,-), tak jsem zkusil sáhnout po univerzální. Tam jsem se dostal k finální ceně 2744,- což sice pořád není málo, ale je to už snesitelnější. Dnes nebo zítra by mi ji měli dodat, jak budu mít čas a prostor, spáchám výměnu. Jsem zvědavý jestli to pomůže, tak mi držte pěsti.
Držím ti palce, aby ti unioverzální udělala to , co se od ní očekává. Chtělo by to pak někde poctivě vyhodnotit, zda reaguje opravdu 100%. Ale cena to je zajímavá.

Nespletl ses přeci jen s tou forďáckou cenou? Já ji u Fordu kujpoval zhruba před rokem (bohužel) a chtěli 3.600 bez DPH.
rbr: On to není takový rozdíl, 3600,- plus 22% DPH dělá 4392,-. To už se od těch cca 4600,- (bylo to o nějakou korunku míň - 4580 nebo tak nějak) tak moc neliší. Ve Ford Atoma si řekli dokonce o 5500,- což je už IMHO naprostá nehoráznost.
kratas- třeba bys s tou lambdou za 5 a půl tis. nepotřeboval ani benzin 😄
rbr: Tak pokud by to potom jezdilo bez benzínu, tak bych ty prachy klidně obětoval 😄 Ale mám obavy, že si jen někdo chtěl namastit kapsu na můj účet 😒
Tak jsem si byl včera vyzvednout novou lambdu (univerzál za 2744,- vč. DPH), jsem zvědavý jak bude fungovat a jestli konečně vyřeší ten můj problém s rozjezdy. Čekal jsem, že to už tradičně bude italský výrobek (jako většina neoriginálních dílů, se kterými jsem se zatím u Sirky potkal), docela mě překvapilo, když jsem na krabici našel nápis "Made in Nottingham, UK". Lambda nemá konektor, jen čtyři dráty se spojkami na konci, do kterých by se měly zacvaknout dráty, které vedou z původního konektoru (po odstřižení staré lambdy). O víkendu se asi pustím do výměny. Jen si nejsem úplně jistý u dvou věcí. V návodu k montáži se píše něco v tom smyslu, že se má lambda přitáhnout správným momentem. Jelikož momentový klíč nevlastním a správný moment stejně neznám, budu se asi muset spolehnout na odhad (jako vždy 😃. Tak jsem se jen chtěl zeptat, pokud jste někdo lambdu sami měnili, jak moc ji přitáhnout? S ohledem na to, že by měla perfektně těsnit, tak asi radši víc, ne? Jinak jsem ještě v krabičce našel maličký sáček nějakého mazlavého šedočerného sajrajtu bez dalšího označení (kromě "harmful/irritant"), tak přemýšlím co by to mohlo být a k čemu. že by se to patlalo na závit? Netušíte někdo?
kratas: S puvodem tech dilu... Ty nejlevnejsi z druhovyroby, libovolne na jaky vuz, jsou vetsinou opravdu z Italie a stoji za *, at jde o kotouce, ramnena, cokoliv. Vyplati se pridat 200 - 300 per dil a koupit anglicky (treba QH) nebo nemecky (treba Multitek nebo jak se to jmenuje).
Od QH mam silentbloky predniho stabilizatoru a predni tlumice. Jsem spokojeny. Silentbloky po par tkm po obvodu popraskaly (toho jsem se zprvu zalekl), nicmene uvnitr je to fest stazeny a OK. Uz je mam mozna 30 tkm a nemaj zadnou vuli. Vibrace v rizeni nemam.
kratas: Jo, ten blivajz napatlej na zavit. A dotahni ji dost, ale s rozumem, treba ji jeste nekdo bude menit.
prochy> Díky, takže je to tak jak jsem si myslel. BTW nechybí Ti šroubováček? Myslím, že jsem v autě zahlédl malý šroubovák, který mi nebyl dvakrát povědomý a mám takové nejasné tušení, že když jsme spolu proměřovali tu mou lambdu a dělali diagnostiku, viděl jsem ho v Tvém nářadí.
To je mozne. Ale ani jsem ho nepostradal. Ta mrska se vzdycky nekam zatoula. Holt si zije svym vlastnim zivotem 😄.
kratas - lambda - tak tak. Jak píše prochy. Tu vazelínu tam namázni, třeba lambdu ještě jednou budeš měnit ty 😄

Dotažení - taky vše dělám odhadem , já bych to snad připrovnal k dotažení svíčky (?). I když naopak, u svíčky máš ještě větší tlak a těsnost v případě svíčky má určitě ještě větší význam...
tak mě tak napadá, že mě to taky nehřeje... Kontrolka u spínače mi sicve svítí, ale nic nehřeje...
kostey
oprava: "sicve" = sice + omluvám se za nick Udělal jsem si pár ekvivalentů, aby nebyli problémy (už se tu na motor cafe vyskytli něčí dvojníci)
kosteji, vyskytli se nejen dvojníci, ale taky se vyskytly problémy 😄

K tomu vyhřívání to sleduj s J77. Pokud ti svítí kotrolka, může být chyba už jen v pojistce a relé, jak jsem psal před chvílí. Ale to za předpokladu, že jsi oddělal vzadu tapecírunk a víš, že po kabelu, který ti napájí vyhřívání skla, nepřichází šťáva. Pokud přichází, je to něco jiného, v anténním modulu nebo přímo v topení smaotném (konektro, přerušení apod).
hm, taky mám jeden překlep za druhým 😒
kostey
ten můj "překlep" se nedá považovat za překlep ale za hrubou hrupku. Kdyby to viděl můj češtinář... + žádný měření jsem neprováděl a tak zatim vim to co jsem už napsal...
to kostey: Ti jsi neco psal o tom, ze Ti to chcipalo...? Nejspis to bude tim cerpadlem nebo pal. filtrem, mozna je porusene take palivove potrubi pod autem.
kostey
Daytona: chcípání jen na studenym motoru, pak po ohřátí je vše OK. Nemužu po studenym nastartování sundat nohu z plynu. Jako kdyby nefungoval sytič... Myslim si že tenhle problem by čerpadlem, ani potrubim bejt nemuselo. To škubání ve 4tis. a větších otáčkách svádim na vinu buď tomu filtru nebo tomu potrubí, to jo...
Kostey - a nebo máš rozštelovaný volnoběh?!!! Máš DOHC EFInu? V neděli jsme to dělali s J77.
kostey
Ne ne DOHC EFIna by se mi líbila... Mám 2.0 OHC Karbec
to kostey: to bude automatickym siticem, mas recht.
kostey
Daytona: co takhle malá nápověda na co se podívat? Do čeho majznout kladivem apod?
Musim se podivat jak je to na tvem karburatoru, ale asi to bude podobne... Kazdopadne na Weber 2V ISC automaticky sitic byl na predni strane karburatoru (z pohledu zepredu) pod vzduchovym filtrem v zeleznem pouzdru, a sla do ni stava. Takze vzduchovy filtr dolu, pod tim najdes karbec s dvema komurkama. Automaticky sitic je spojen prave s jednou z techto komurek, konkretne se vzduchovou priverou v nem. Samotny sitic je vlastne zelezna spirala, ktere jak se ohriva (vlivem proudu ktery se do ni pousti) postupne otevira vzuchovou priveru na komurce karburatoru a tim ochuzuje bohatou smes. Na studeny motor se to ma nastavit tak, aby ta privera prave (ale ne na fest) zavirala komurku. Zalezi to ale na stavu ( a opotrebovanosti materialu) sitice, na karburatoru...chce to proste s tim pohrat. Pro zajimavost- druha komurka karburatoru se pouziva jenom pri vysokych otackach. skus najit ten sitic a pohraj se s tim.
kostey
Daytona: OK moc dík
jeste jedna vec: ta spirala by mela byt jednim koncem uchycena k te vzduchove privere, s druhym koncem k tomu zeleznemu pouzdru. Takze tu spiralu vlastne napinas otacenim samotneho pouzdra. To pouzdro by melo byt uchyceno na karb. tremi srouby, po jejichz povoleni by melo jit otacet pouzdrem (a napinat spiralu v ni), nasledne pak utahnout srouby a tim zajistit novou pozici pouzdra. Ale to je logicke, prides na to sam...
kostey - hm, tak to jo.
Jinak mam trochu problem, potreboval bych dneska sehnat toho motyla s gumou pod prevodovku, pripadne slusne zadni tlumice na kombika. Nemate nekdo ?
Tak silentblok uz mam, uz jen ty tlumice. A kdyby se nekomu valel doma i slusnej predek Motorcraft, asi bychom se domluvili 😊
Teda sehnat jety tlumice origo Motorcrafty je docela potiz. Nikdo je nema, to je fakt bida. Nicmene jsem zjistil, ze predni i zadni stoji u Charouze +/- 2000 za kus. A ten silentblok prevodovky 780 tamtez.
to J77: nemusej to byt prave motorcrafty, Vynikajici jsou Sachsy (tusim Sensatrac), Koni, Bilstein, nebo do cosworthu dela tlumice Monroe.

Vim ze prave ty Sachsy nabizej v ELITu a je na ne docela dlouha zaruka.
Ja vim, muzu mit Sachsy plynokapalinovy sadu na cely auto za 7800.- vc. DPH. Jenze na to nemam, a nemam ani jen na zadni. Jakoze predek bych potreboval taky. Tusim ze "rbaron" me tu pred Monroe varoval, ale uz bylo pozde (byly uz na ceste) a mel pravdu. Je na nich necelych 10 000 a jsou to takovy rany, ze se mi tomu ani nechce verit 😒 Nekdy si rikam, ze bych se jen tak pro srovnani svezl v te Tve a Ty v moji, abychom mohli porovnat dojmy 😊
😊nezapomen, ten muj podvozek byl delanej na nemecke silnice, a i tam jenom pro ty lepsi😊) Jinak ses si jistej ze rany od podvozku pusobi jenom tlumice?? Tedy myslim ze kdyz mas nove tlumice, ikdyz sr@cky, nemeli by delat randal. Nemas spatne nejake to rameno, nebo lozisko, silentblok, pruziny...??
To nejsou konstantni rany, jen kdyz vjedu na bouli, diru, vlnku... ale jsou strasne slyset a citit. Myslim ze uplne neumerne tomu, ze je to Sierra a ze jsou tlumice (skoro) novy. Mluvim o predku, zadek se neda hodnotit vzhledem k tomu, ze tam jsou Alka. A z toho co jsi jmenoval jsem nemenil akorat pruziny. Nehlede na to, ze na predku je to strasne jednoduchy na zkontrolovani, to zvladnu i ja, a nenachazim tam fakt nic spatnyho - naopak. A fakt me dere, kdyz pak jedu domu z hospody taxikem, kterej je uplne sametovej a kde se na tlumice nesahlo co ho ten chlap ma 😄 Ani podhusteny kola nemel, dobre jsem ho hlidal a schvalne jsem ho vedl silnicema po kterych jezdim, abych to mohl porovnat 😊
J77: Lituju tě. Jedině plynovka Kayaba, jsou za špičkovou cenu a zároveň jedny z nejlepších tlumičů, jezdíme tu na nich všichni s bavorama, veeeeelká spokojenost 😄
A ještě něco, ty monroe na reklamaci a hodit na hlavu, fakt.
Kayaby mi doporucovalo uz vic lidi, kapalinace. Jsou za zajimavy penize, akorat ze 2x 1800.- predni + 2x 1950.- zadni, to si uz muzu za osmicku koupit Sachsy nebo orignaly Motorcraft.
J77: Já to měl na BMW 635CSi, zadní jsou heavy-duty a vyšly mě na necelých 6700,- Kč. Když bych šel pro origo k bavorům, dám za jednu přední patronu 4600,- Kč za KONI víc, za Bilstein ještě víc a zbytek mě už nezajímá, natož Motorcraft nebo Sachs 😄
J77 : JV servis Letňany, silentblok převodovky - 376,- Kč - v pondělí jsem ho namontoval, jinak ta odpověď od Forda o tlaku v pneumatikách je přesně podle jejich manuálu k vozidlu, mně osobně se zdají s touhle hodnotou podhuštěný, proto foukám předek 2-2.1 a zadek +/- 2.5(což jsou vlastně hodnoty pro full náklad anebo dálniční provoz - zkus tlak pravidelně měnit pro normální provoz a dálniční - nesmysl) - taky se méně sjíždějí pneu, při tom nižším tlaku bylo na pneu vidět(sjeté okraje), že tomu něco chybí
sm: Jo, pamatuju se na to JV ... akorat ze je to jen ta guma bez plechu - to nechci. Jinak nevim, co mas v technicaku ty, ale ja tam teda rozhodne nemam to co mi napsali v tom mailu. Ale to nevadi, bylo to jen tak pro zajimavost.
Protoze jsme tu casem bez nejakeho hromadneho vysledku resili, jak tlakovat pneu, napsal jsem Fordum, jak to teda na tom kombajnu mame hustit, odpoved predkladam😒br />
Technical Information

Date: Wed, 03 Dec 03 17:16:20 +0000

From: Ford Information Service gb00isen@ford.com

To: jaromir at fordsierra cz

03/12/2003

Dear Mr Vich,

Thank you for your e-mail which arrived in this office on 03 December

2003, regarding information on tyre pressures for your 1989 Ford

Sierra Estate.

We recommend when the vehicle has a normal load of up to 3 people ,

the front and rear is both 1.8 bar. When the vehicle is fully loaded

with over three people, we recommend that the front tyres are 2.0 bar

and the rear tyres are 3.1 bar.

Thank you for contacting the Ford Information Service. Should you

require any further information, please do not hesitate to contact us

again either by email or on 08457 111 888.

Yours sincerely,

Joanne McCrohon

Ford Information Service

When replying please quote FCRC 1261763
J77 -talky pneu. Tak jestli čtu dobře tabulku, co jsem tu před časem některým z vás posílal, tak to přesně odpovídá.

Fascinuje mě slušnost a vstřícnost těchto lidí nenačuchlých našemi národními zvyky. Když si to člověk porovná třeba s katastr.úřadem, dopravkou apod....
BTW jsem pekne nasranej, jedu si vecer domu, nevim jestli nekdo znate ulici V Korytech smer od Strasnic, no tak tam mi to hodil zleva z vedlejsi pred auto Passat, vsunul se tam na posledni chvili. Ubrzdit to nebyl cas, musel jsem vyskocit na chodnik a jeste se pritom z druhy strany vyhybat znacce, opravdu parada pred spanim. Rana to byla festovni, hlavne ze jsem v pondeli menil cepy a ramena - doufam, ze se tim nic neohnulo. Zase tak vysokej obrubnik to nebyl...
Po tomhle uz me nikdo nevyvrati tvrzeni, ze drtiva vetsina ceskych ridicu, zvlast v Praze, jsou lajdaci a neumi jezdit. FUJ.
oleowr1
Neřekl bych, že čeští řidiči neumí jezdit a zvláště pražáci. Chyba je spíš v absolutní bezohlednosti, neuznávání jakýchkoliv předpisů a zásad. Platí to bohužel nejen na silnicích....
kostey
Na to jsou opravdu e😜erti všichni v Prassatech. Eště jsem neviděl někoho v tomhle aute jezdit slušně...
No tak to máš recht. Včera jsem vyjížděl z parkoviště a jen co jsem vyjel tak na moje místo v protisměru zaparkoval prassat a málem to do mě naboural.A nebylo mu vůbec divný že všecny auta mají čumáky na druhou stranu. Takovej mladej ču..k co si půjčil autíčko pravděpodobně od fotra a jel dělat machry ve městě. Měl jsem stochutí mu jí vypálit. Ale chce to klid a nohy v teple 😄.
Spíš než z Passatů mám "vítr" z náklaďáků na dálnici. Předjíždějí se i v pomalým pruhu, ignorujíc, že je předjíždí další dva proudy aut. Při jejich závodech mě už čtyřikrát namáčkly na středový svodidla 2x jsem to ubrzdil a 2x protroubil - uvidíme co se stane popátý. Napálil bych jim pojistku jak prase a hlavně spoluúčast. Pak by si to rozmyslely.
Ja jsem takovej dalnicni jezdec😊 jezdim 90% na dalnici, takze jsem na ne zvyklej😊 Fotra, strejdu i kmotra mam ridice kamionu, tak vim ze to maji tezke. O dost tezsi nez my, kteri jezdime v osobnich autech. Ja je obcas pred sebe pustim do leveho pruhu kdyz vidim ze chteji predjizdet, vetsinou mi to i podekuje. Vemte si, mne to stoji pouze tolik, ze trochu pustim plyn, jemu rozhybat nebo ubrzdit 30-40 tun stoji o mnoho vic. Nastve mne ale kdyz jsem vuci nem ohleduplny a nedostanu to zpatky. Treba naposled pred Brnem na 172. km byla kolona, hodinu jsme stali, pak se to konecne rozhybalo, aut bylo tri pr.ele, a nakladaky se zacali predjizdet. Nastval mne jeden rumun, ktery chtel predject asi 10 jinejch kamionu, za nim uz kolona aut, on na to zvysoka $ral. Uz jsem na neho blikal, uz na neho blikali i ostatni nakladaky v pomalem pruhu at se zaradi, ale ne...Po deseti minutach jsem se nastval a predjel je v odbocovacim pruhu.
to juchuchu: jen at se Ti nestane to co chudakovi michalidesovi...
kostey
čistě k titulku příspěvku: Jak jsem projížděl Evropu, tak sem zjistil že češi nejsou tas tak špatný řidiči... Jako důkaz mi posloužilo hafo situací, kdy mě třeba málem přizdil ke zdi tunelu kamion, kterej mě předjížděl v pravotočivý zatáčce zprava a nějak ho to na mě vyneslo... Nebo třeba vyjíždim z odpočívadla, auto plně naložený (ještě 1.6) a předemnou obrovskej kopec (začátek pyrenejí) byla 2 proudá dálnice a všichni jeli v pravim pruhu, kam jsem potřeboval vjet. A nikoho nenapadno se zařadit do leva a udělat mi místo, navíc jsem měl jen asi 100m na to abych se tam do toho pruhu dostal protože pak nájezdovej pruh končil. No tak jsem se tam trochu vecpal, poslech sem si orchestr klaksonů a nahoře na kopci na mě zaútočila nějaká dodávka (předjela mě zařadila se předemě a dupnul na brzdy)... To jak sem se jim tam vecpal sice nebylo taky moc slušný ale nic by se jim nestalo kdyby uhli. Kdybych zastavil tak bych pak ten 2km dlouhej kopec jel na dvojku a eště bych riskoval že to zamnou kámoš nedobrzdí... Nebo Třeba Vítěznej oblouk v Paříži... Jel jste tam někdo? To se nedá popsat to se musí zažít. (musel jsem se vypovídat)
Ten viteznej oblouk fakt vitezi. Kolik je tam jizdnich pruhu? Me to pripadlo jako zmet aut jedoucich ruznymi smery, mezi nimi maji naspech manazeri v kvadrech na skutrech a sem tam nejakej clovek snazici se mezi temi motoristy prodrat.
kostey
Prochy: Jízdních pruhů? to fakt nevim. Když jsem tam jel tak jsem jen čekl kdy to bouchne... Kdykoliv se někde udělá trochu místa tak se tam někdo snaží nacpat zleva z prava zepředu (zpátečkou) a fakt to bylo maso. Navíc jsme tam byli 2 auta přičemž jsme ani nevěděli kam chceme jel a baterky ve vysílačkách jsme měli skoro vybitý tak jsme se skoro neslyšeli, navíc se nám na naší frekvenci motali nějací frantíci a nebyli jsme chopný se domluvit na jakou frekvenci přeladíme a druhý auto bylo o šest aut víc vepředu navíc přikrytý nějakym autobusem tak jsme ho ani pořádně neviděli, navíc jsme měli ten den ujeto už nějakejch 800km takže únava už nějaká taky byla... + to jsem už psal, že se nám v Amsterdamu podařilo najezdit asi 150km po Ring Amsterdam než jsme pochopili, že jezdíme pořád do kola?...
Proti Parizi je Praha okresni mesto. My jsme v Parizi hledali nas hotel asi 3 hodiny. Nasli jsme ho ani nevim jak, snad intuice. Ale na druhou stranu jsem si pri tak prisernem provozu, pripadal, ze to bylo +/- plynuly a lidi jezdili dost predvidatelne, jestli se tam vubec o necem takovym da mluvit. Proste clovek vedel, ze vsichni jezdi jeste 3s po bliknuti cervene. Jeste na cervenou se rozjizdeji, pokud chodci presli... Zensky a duchodci tam jezdej taky s prehledem. Zadny zdrzovani, nebo ze by nekomu utekla zelena, ci se pri ni rozjizdel jak banda slimaku pri zavodech. Proste pohoda. A policajti? Tady mi to prijde jako policejni stat. Cihaj za kazdym bukem, na mereni rychlosti si vybiraj ty nejpriblbejsi 40-ky. Tam hlidali predevsim prechody, kudy rano chodi deti do skoly.
kostey
Prochy: Policejní stát? to je ještě slabý slovo. Jednou jsme se s druhym autem nějak stratili a tak jsem si dali sraz na nějaké benzince na 36km směrem na Lyon. Čekali jsme tam na ně asi 4 hodiny a když přijeli tak nám překli, že je stavili francouzský policajti, že jim prohledali kompletně celý auto, osobní věci a zabavili jim pár blbostí jako třeba nůž co měl délu čepele o 3cm delší než povoluje EU... Mimochodem to s rozjížděnim na červenou je pravda, ale v Barceloně je tento jev ještě markantnější. + V Amsterdamu se nám podařilo zaparkovat auta tak, že když jsme od nich ráno odešli, tak jsme je našli až večer. (neměli jsme zaplacený parkování a tak už jsme byli skoro smířeni stím, že nám je někam odtáhli ale nakonec jsme je našli, takže vlastně pohoda...
Paříž, to je zážitek 😄 projížděl jsem ji ve špičce se scoriem DOHC naprosto nedržícím volnoběh s tunovým přívěsem. Amsterdam naproti tomu je naprostá pohoda, byl jsem tam asi osmkrát, z toho tak pětkrát taky s přívěsem. Jednou jsme parkovali v centru v podz. parkovišti, bylo to tak 15 čísel nad střechou auta i vozejku....a ta automatická závora, když projelo auto, už nepočítala s tím, že pojede ještě něco za ním 😃)
kostey
Jo a v Amstru by mě zajímalo jestli mají tanky absolutní přednost. Protože u myslim že americký ambasady nebo velvyslanectví mi nějakej tank s pogumovanejma pásama nějak nedal přednost... a to jsem byl na hlavní a ještě jsem měl zelenou (aspoň myslim že tam ta zelená byla)
Zrejme maj rumuni jeste trochu jinou kulturu silnicni dopravy. Ja myslim, ze na tom nejsme tak zle.
kazdopadne slovensko neni o dost lepsi!!😊
Myslis nez Rumunsko, nebo CR?
CR. V rumunsku je docela malo aut😊)
kostey
jirkaking: Á tady někdo nemá rád mladý řidiče, těší mě...
to kostey: Mě mladý řidiči nevadí ostatně ně je 24 takže si taky nepřipadám jako staroch 😄)).

Ale ten * mě fakt vytočil.
Zdravím čtenáře a měl bych jeden dotaz zda máte někdo zkušenost z dovozem auta z Německa? Nějak se mi zalíbil jeden krasavec na mobile.de a k tomu se ještě naskýtá šance koupit tady v bazaru Sierrku DOHC 2.0 no, ale není zrovna v nejlepší formě, tak mi to připadá jako drahý špás. Navíc to je na žlutočerných značkách tj. papírově náklaďák, ale má sedačky i vzadu, sice bez pásů, ale jede jak kuna. Michalides si alespoň touto cestou zaslouží dík nejen za web na kterém usilovně pracuje, ale i za rady, kterými mi pomohl. Tady je ta věc co považuji za praktickou😒br />
Homologace Ford, Na Pankráci 30, Praha 4. Pan Martin Bílek telefon: 261 001 238 nebo 139 nebo 439. Otevírací doba Po-St-Pá 9-12 a Po+St 15-17.

Hodí se to při dotažení auta z venku a homologační poplatek je 7.000 pro dovoz. Jinak se to stanovuje individuálně. Doufám, že se to někomu bude hodit, docela jsem si užil než jsem to sehnal. Těším se na Vaše rady Honza snow.h@centrum.cz
To Bajaja: jiste zkusenosti mam...Na co jsi primo zvedavej?? Na celnici, na vyrizovani celnich dokladu a prevoz pres hranice nebo uz na prestavbu kdyz uz je auto proclene a v Cechach??
No ja mam takovou predstavu a jsem zvedavy na to zda by to tak slo😒br />
Nasel bych si na Netu stejnou barvu, obsah co mam a pak trada do Reichu se znackama z meho.

Pak jen prohodit a vzheldem k tomu, ze tam casto jezdim, tak si myslim, ze by to musela byt velka klika, aby cokoliv kontrolovali.

To myslim by slo bez problemu, ale dalsi dil dobrodruzstvi s legalizaci toho auta si moc nedokazu predstavit. Prestavba + zmena cisla motoru a zmena VIN Codu. To je ciste moje teoreticka uvaha a jezdilo by to na papiry toho puvodniho. Tak co Ty na to? rano jsem si k tomu hledal neco na Netu a dovoz ofiko je docela papirova honicka. Kazdopadne budu moc vdecny za jakoukoliv radu. Prijemny vecer
Ahoj, dokázali byste mi někdo prosím poradit s palivoměrem. Promblém je následující, v okamžiku kdy otočím klíčkem v zapalování mé Sierrky tak my vyjede palivoměr do přislušné polohy a ukazuje stav benzínu, nicméně po té co nastartuji, tak ručička okamžitě spadne a neukazuje nic. Setrvá na tomto místě i po vypnutí motoru.
Udělej jeden pokus-nastartuj a nech palivoměr spadnout.Pak chcípni motor ale přes rychlost(třeba 5-kou) prostě vypnout motor bez spínací skříňky a sleduj ručičku co dělá.Jde o to,že přebytečné palivo jde při nastartovaném motoru zpět do nádrže blízko plováku.Pokud by trubyčka byla nasměřovaná na plovák,tlak paliva by jej mohl ovlivnovat.Pokud tohle nepomůže pak jedině měřit napětí vodiče od palivoměru do přístrojů a tím vyloučit plovák nebo přístroje příp jinou závadu.
kostey
Dřív jsem si skoro nedokázal představit, že bych při jízdě autem nekouřil. Zvykl jsem si na to Hlavně v Evropě na dálnicích ale teď poslední dobou kouřim v autě jen pokud se dostanu do kolony nebo když jedu pozdě do školy a vim že bych to před vyučovánim nestih. Štve mě ale jakej to dělá po celym autě bordel. Navíc se mi již stalo že jsem vyhazoval oknem vajgl a on se vrátil dovnitř a ono to neni moc příjemný, když ve 110 na okresce před zatáčkou spadne hořící vajgl někam a vy nevíte kde je... 😄
Jen jsem si musel postěžovat.
Taky se mi už stalo, že jsem hledal vajgl po autě a jednou mi zase vypadlo žhavé na sedačku a udělalo tam dírku. Takže v autě to bez cigára raději vydržím. To si raději někde na štrece zastavím. Nehledě na ten smrad v tepecírungu.
V aute kourim fest, muj krasnej rakouskeji interier jsem za pul roku od vajglu zdevastoval tak, ze je to hruza 😞(( Koberec asi 4x propalenej, sedacky jeste vickrat. Od ty doby, co jsem se vratil k balenymu tabaku (Drum, Van Nelle) je to naprosto bez problemu, z toho jahody nepadaj.
já osobně taky kouřím. resp. jsem kouřil v autě. V létě jsem drhnul tapucíruk a nevěřili by jste kolik bordelu se v něm usadí a v sedačkách. Raději někde zastavím a dám si v klidu čouda. Ještě k tomu mám na sklech kouřové folie a nerad bych je propálil. A večer koukat přes mastný přední okno taky není ono. Byla docela fuška tu mastnotu z toho okna sundat. Fuj už nikdy v autě hulit nebudu. Jo když se nechá kouřit ekologicky je to jiná 😄)). Ale to sem asi nepatří. Ale je to paráda 😄)).
no je to fakt hrůza...o propálenejch sedačkách bych se radši ani nezmiňoval 😃 Asi budu muset přestat kouřit, než budu jezdit s cosworthem. Kdybych propálil i ty recara, tak už bych si nakopal 😃
No, pokud nechces prechazet na baleny cigara, coz je vyhoda i chutove a zdravotne 😄 tak se jeste nabizi reseni pouzivat nejaky fortelny potahy, ale to je zase skoda davat na hezky sedacky, a takovy jsou v Sierrach vsechny - i ty nejobycenjsi latkovy 😊
no občas kouřím balený cigára...příklad - jednu dobu jsem je hulil proto, abych nehulil za volantem, nebo aspoň ne furt...dopadlo to tak, že jsem je balil i za volantem....bylo bezpečnější kouřit zase startky 😃)
J77: chuťově jsou balený rozhodně chutnější (Samson, Drum, VanNeil atd.), ale už to nestojí jak za studentských let, kdy bylo balení za 35 (postupně 40, 50). Mimochodem zajímavé bylo, když jsem tak v roce 1991 byl v Turecku, že na hranicích s Bulharsk👋Jugoška stáli ve freeshopu kolem 100 (měli i Marlboro na balení), kdežto klasické ameriky od 12-18 Kč. Asi ta cena zohledňovala už tenkrát kvalitu a menší odbyt proti baleným. Ještě jsem viděl v Německu v 1993 za doby brigády na stavbě, jak si Rumuni dělali cigarety do dutinek. V obchodech tam měli v krabicích Marlboro tabák zabalený v tenkých papírcích (jak pauzák) a to se pak ládovalo do originálních dutinek Marlboro. Krabička tehdy přišla na 3,5 DM, což bylo pro Rumuny úspora proti 5 DM za hotovky. Nikde jinde jsem něco takového neviděl. Výsledek byl až na více papíru k nerozeznání do hotovek.

Willy: balit za volantem. To je fakt machrovina, ale i hazard. Já znám zase týpka, co dokáže ubalit jednoručně...
kostey
Tak jsem si řekl, že si trochu vyčistim svíčky... Docela mě zarazilo jaká byla mezera tam kde přeskakuje jistkra... Jaká by tam měla bejt mezera?
Tak 1mm by tam mohlo být.Chtělo by to nějakou příručku kde je napsáno odtrh elektrod na OHC.
kostey
vyndal jsem jen 2 a jedna tam může mít milimetr a ta druhá skoro 2mm Otec řikal že 2mm jsou moc, abych do toho trochu klepnul kladívkem. Tak sem se radši chtěl zeptat... (Ptám se proto, že Otec před 20ti lety pracoval jako mechanik v dopravnim podniku a spravoval autobusy ale Sierra neni žádnej Ikarus)
Má recht,2 mm je už dost-sklepni je tak na 1 mm.Dívej se spíš na barvu elektrod,ta hodně řekne o spalování.Má mít takovou cihlovou-hnědou barvu.A v sirce nekuř,nedělá jí to dobře...):..
kostey
Ok je to sklepnuto, ale barvu asi moc nepoznám, vyndal jsem je, abych je vyčistil od oleje...
to kostey: 0,7mm. nejlíp vrazit do toho lístkovou měrku a sklepnout - jsou i měrky přímo na svíčky. No jo, já starej kuřák 😒 bych o cestujících vajglech moch vyprávět...
Málem bych zapoměl-pozdravuje Vás Rob.Byl jsem v úterý v místě jeho bydliště tak jsem ho pozval na čaj.Robe,jak jsme mluvili o tom scorpiu mrkni orientačně na cenu třeba hlavy a motoru-na mého cosíka stojí hlava kolem 5000 a motor 8500-v eurech.Je to sice hezký ale až se něco vykálí,tak to bude stát za to.
Jak jsem tu psal o tom kopání do volantu, táhnutí na jednu stranu, plavání ve vyšších rychlostech, tak jsem přetá¨hnul tlumiče -ten imbus to je fakt debilní vynález - když pořádně zabereš - třeba při povolování - tak ten klíč se do toho tlačí jak do másla....už se mi jednou stalo, že jsem si zku*vil sachs, protože se ten imbus normálně rozletěl. Nicméně stav se trošku zlepšil. Tak jsem to přezul na zimáky, protože ty přední gumy jsem taam měl akorát na dojetí, a místo doprava to začalo táhnout doleva 😃). Následně jsem zjistil, že jedna guma je šrotová a druhá na tom není o moc líp, takže dnes ráno budem přezouvat dvě nový polarisky - radost až na kost - 1.850,- x2, a to je ještě dobrej prajs. Mimochodem jsem prostřík WDčkem kloubky hřídele řízení, protože když jsem byl v Emerice, tak to 2 měsíce stálo....už jsem to měl jednou zatuhlý, vůbec se to nevracelo...málem jsem tehdy vyměnil řízení, než jsem na to přišel. Ještě s tím pak zajedu na geometrii a zase vás poinformuju...
tak mám vzadu nový gumy, vepředu zánovní, všechno vyvážený, nadusíkovaný.... a chová se to dobře. ještě zejtra geoška.........no pak bych měl něco udělat s ventilovým víkem, předníma poloosama, Z tlumičema, Z nárazníkem, Z stěračem, spínačema na okna, řidičovou sedačkou................................…
Tak to vidím, že asi místo slavnostní řeči bych pronesu smuteční (nad autem). Akutně potřebuji dát motor do pořádku. Potřeboval bych tip na schopného mechanika - díslaře na Moravě (zkontrolovat vůle ventilů, tlaky - pak se uvidí, pokud OK, tak trysky, žhaviče). Jede to jaksi divoce - špatné starty, vibrace, nepravidelný chod. Ještě by měla nějaký rok vydržet, dokud se vozí kočárek, pak až půjde do kytek.
Residents: Ty tlaky by mely bejt zasadni. A ty Ti zmeri snad vsude.
Jen ti přeji ať je to jen triskama resp. žhavičema. Ale nerad to řikám, blíží se zima a ta prověřuje diesly. A proč si ty žhavicí svíčky nezkontroluješ sám ? Je to přeci primitivní a nebudeš muset zbytečně platit navíc. A co palivový filtr . Myslím samozřejmě spojený s další věcí např. při startech svíčky a dále vstřiky. Jí např. měním palivový filtr po 15tis. km. Vím že by se ještě měl nechat. Ale zase 150 kč mě nevytrhne. A většinou ho měním před zimou. Dále bych zkontroloval vstřiky prostě nastartovat a průběžně povolovat a hned zjistíš kterej je špatnej. Ale to určitě víš. Fakt ti jen přeji aby jsi měl Tlaky OK. Přeci jen nás 1.8TD tady na motorcafé je málo. Takže ještě jednou držím palečky 😄))).
Prochy: vím, že tlaky jsou základ, ale byl jsem u vyhlášeného čerpadláře (Horák - Zlobice), co mi dělal go čerpadla a ten mi řekl, že dřív než se měří tlaky, tak to chce seřídit ventily. Stačí větší vůle a u vychrochtaného dízlu je to znát. Říkal, že nemá podložky a tím to skončilo. Zase tak každý tlaky neměří. Každý nemá tlakoměr. A z těch co ho mají se v mém okolí by se do měření pustili takoví, ke kterým nemám vůbec důvěru nebo s nimi špatné zkušenosti. Ti co umí zase mají spoustu kšeftů a stará auta odmítají (však Willi znáš Mouralovic).

Jirkaking: žhaviče byly ještě na jaře OK, to by však nemělo vliv na chod po nastartování. Oprav mě pokud se pletu, ale za chodu to přece chytne tlakem i bez žhaviče nebo ne? Trysky byly taky OK - je však možné, že se některá kousla. Každopádně po jarní go čerpadla to jezdilo až do srpna jak hodinky, tj. jak nikdy před tím. Palivový filtr byl taky měněn. A od jeho výměny, resp. go uběhlo 6 tis. km. Překroužkováno to bylo loni na podzim. Od toho se ujelo ani ne 10 tkm.

Willy: pokud by jsi dneska mohl, tak bych byl vděčný. Skončím dneska dřív a mohl bych kolem čtvrté. Když tak budu na mobilu (spíš ten T-mob., na druhém střídám karty).
no to už je celkem pozdě. je to trošku složitější 😃) musím, ještě do Seče k našim, kromě toho musím vyvekslovat sierru za patrola, a odpo- navečer odvízt nějaký dřevo kolegovi, co mu dělám sirrku(byl se mnou na srazu). to chci dělat dnes, páč zítra dopo jedu ke Gazdovi na geo, takže nebudu mít toho Patrola. takže bysme to teoreticky mohli spáchat zítra kolem oběda, nebo ráno...no to asi spíš ten oběd
Willy: to je škoda. Dneska bych si našel čas, ale zítra jedu do Stínavy na zabíjačku, takže až v neděli.
Ty vole, já měl fčera takovej fofr, že jsem na tebe úúplně zapomněl! Ale zjišťoval jsem to, v HZku by snad ty podložky šly koupit, ale musíme vědět přesnej průměr a tloušťky. tzn. napřed ty ventily změřit. jak jsi na tom s časem? Třeba bysme to stihli dnes během dne
Jinak ty chlapici s vrakace v Radotine jsou vetsinou taxikari, ktery bud pres den delaji auta nebo pres noc jezdi tagem, ale musim rict, ze navzdory povestem o tom ze vsichni tagari jsou kur*y atd. k tomu fakt pristopili nesmirne pocitve, testovali to fakt dukladne abych nemusel kupovat dily ktery to urcite nevylepsi a celkove se proste hodne snazili. Kdyz jsem to jeli projet, byli stejne zvedavy jako ja, jestli to bude lepsi, zadny takovy ty plky "to jasny, to bude v pohode", atd. Opravdu mohu doporucit. A maj tam krasny vlcaky 😄 Telefon k nim je kdyztak 721512883.
Takže pravděpodobně Mohelnice u Šumperka. Takže 294 km to jde. 😄)) Rád si sierku zajedu ....
Mimochodem netusite nekdo, mam-li v ceniku napsano, ze jsou tlumice o😜 Sachs - Boge, jestli se jedna o plnokrevny Sachsy, nebo ne ?
Řekl bych, že Boge je jiná značka, ale pokud to tam tak mají, tak to vedou za stejnou cenu.
Jinak vcera jsem zase konecne posoupil o krucek dal k vyreseni problemu vyhrivani meho zadniho okna. Byl jsem na vrakaci. Vyndal jsem tam z kombiku tu celou gumovou harmoniku i s kabelazi 5.dveri. Je to ustrihly tesne pred rozdvojenim kabelaze pro osvetleni nakladoveho prostoru.Tam to pripajim, provliknu a je hotovo. Dnes se do toho doufam dam. Jinak ta harmonika je na strane karoserie auta dost pekelne pridelana, ma v sobe plastovy pacicky uvnitr karoserie. Neda se k tomu dostat. Po pulhodine zapoleni jsem urval jenom 1 ze 4. To jsem predtim ale u sve harmoniky urval vsechny 4. Proste tady plati pravidlo: to prvni zku..is, abys poznal, jak to funguje.
prochy - takže jsi konečně sehnal harmoniku 😄

Jaké rozdvojení před osvětlením nákl. prostroru myslíš? Mě prochází levý svazek po levé staně střechy, pravý svazek po pravé straně. Jen z levého je odbočen snad jeden nabo dva kablíky do světla. Toto myslíš?

A jak jsi dopadl s tím počtem kabelů? Pořád 7?Čtu, že máš verzi bez ABS. Třeba se tam něco liší i v té elektrice vzadu, ale vrtá mi hlavou, co tam máš oproti mě navíc.
Presne to rozdvojeni myslim. Porad trvam na cisle 7. Vcera jsem to prepocital u toho noveho svazku. Byl z 1.8TD ABS combi.
prochy - když 7 tak 7 😄
Já mám 6 a je to originál s vyjímkou mých kabeků místo harmoniky. A vše funguje. Musí to být odlišné typy.
Mam takovej dojem, ze jeden drat (s dutinkovym konektorem jako u centralu) nebyl nikam zapojenej, ale definitivne dam vedet, az to doma dam do kupy. Ted fakt nevim.
Jo mimochodem... ta jeho sirka, to bude vymazlenec, až teda bude. klempíř to dělal 2 měsíce, ocas, a teď je už připravená našpricovaná...a možná dnes půjde do boxu....takže jestli to klapne,tak už ji o víkendu odvezem k nám a začnem skládat. je to I. 3dv, komplet navej černej lak(vč. nárazníků a zrc.), půjde do toho 2,0 OHC weber 2V ISC, většina věcí včetně interiéru z 3dv. 87, tzn. II. generace. Takže by měla rozhodně dorazit do Mohelnice 😃)
Kdy má být ta Mohelnice?
kostey
tak to jsem na to fakt zvědavej...+ taky už odpočítáváte dny do srazu?
Taky by do sbírky nebyla špatná 3dv. 2,8 xr4x4 s děleným zadním oknem...nevíte někdo o nějaké za slušnej prajs? ...fakt už nevím kam vrážet prachy 😃) než naškudlím na motor, tak si stejně asi koupím kulový
kdo to vlastně vymyslel tu Mohelnici? ten by moh vědět kdy...ta sirrka bude trošku mezigenerační hybrid, ale když bude mít Viktor elán, tak časem třeba seženem shnilýho nebo rozstřelenýho kosíka a bude....pokud to do té doby nerozstřelí on....snad neee
vite co, zeptam se takhle😊 nema nekdo nahodou tyhle svetla v slusnem stavu za slusnou cenu na prodej??😊
Jeden par navic mam, ale v slusnym stavu nejsou, to rikam predem. Na Tvojeho krasavce bych je nedaval. Max kdyby nekdo boural a potreboval svitit.
kostey
Ani nevim proč to sem píšu, asi se těšim na nové stránky a myslim si že to timhle urychlim...
oleowr1
10.000 příspěvků sice ano, ale měly by se odpočítávat příspěvky jako 9912, 9913, 9914 ....
kostey
oleowr1: Jo to máš asi pravdu, ale asi jen tak odpočítat nepujdou. Nemužem si "hrát" že příspěvek č. 10003 je ten desetitisícátej. ty 9912,9913,9914,... je asi plejtvání místem stejně tak jako tenhle příspěvek.
Tyto "prispevky" alespon dotvareji jinak mozna trochu nudnou atmosferu u prispevku typu: Mam problem XXX a odpovedi typu: Udelej YYY a pridej ZZZ a dostanes...
Prochy: zase na druhé straně tady je dosti vysoká pravděpodobnost, že Ti někdo poradí. U DOHC 100%
To je asi dano velkym rozsirenim tohoto skveleho motoru 😄.
Kdy myslíte, že padne 10000? Hádám nejpozději do 14.30.
kostey
residents: já myslim že to bude určitě pozdějc. Tipuju to na dnešní večer nebo zejtřek ráno. Podle toho jakej tu bude provoz. Co takhle se zeptat michalidese jak na tom je? Asi mu napíšu SMS aby věděl kolik má času. 😄
kostey - ....mu rovnou napiš, že už čas nemá 😄
.....i když raději bych ho nechal v klidu
At dnes ci zitra, 10.000 urcite pokorime. Ale o to myslim nejde. Kdo v tom vidi nejakou magickou hranici, kterou prece nelze pokorit, bude mit asi smulu. Nez staci napsat ten posledni pohrebni prispevek, 10.000 bude to tam. A jinak Michalides stale tvrdi, ze dela co muze (a ja mu verim), ale nic neslibuje. Uvedomme si, ze chodi pres tejden jeste do prace (a taky ma "nove" auto).
kostey
tak koukám že ta diskuze pořád jede. Možná bysme to mohli rozjet ještě víc a pohřební řeč napsat v příspěvku číslo 11111. Michalides by měl víc času, nikam to přece nebudem hrotit, né?
Souhlas s Kosteem
Cislo 11.111 je rozhodne magictejsi. Skoda jen, ze nezazijeme ten magicky okamzik 11.11. roku 1111 v 11:11 a 11s 😄.
prochy: taky DOHC je podstatně víc než TD. TD se dělalo kratší dobu. Je vůbec někde zveřejněno kolik a jakých provedení, motorů se vyrobilo?
Residents: Jestli je to nekde zverejneno nevim, ale poradi bych tipoval (podle toho, co na silnicich vidim) asi takto 2.0, 2.0 DOHC, 1.8TD, 2.8+2.9, 1.6, 2.3D, 1.8, 2.4. Mate nekdo jine mineni?
Sakra zapomel jsem na Coswortha. Krome Fidova jsem videl asi jenom 2 a kdovi, jestli tam nemeli jen ten napis. (Jednoho jsem predjizdel na dalnici do Plzne, do kopce nejel vic nez 110. Ale treba jel na vylet 😄.)
kostey
Prochy: Já viděl jen jednoho v provozu a taky si tim nejsem jistej jestli to byl Cosworth. Viděl jsem ho v Praze a myslim že měl SPZ z Deutschlandu...
Prochy: myslíš pořadí a)podle výskytu na našich silnicích nebo b) množství vyrobených. Pokud je o a) 2.0, 2.0DOHC, 2.3D, 1.8 TD, 1.6, 1,8, 2.8+2.9, 2.4 (tu jsem ještě nikdy neviděl) b) 2.0, 2.0 DOHC, 2.3D, 1.6, 1.8, 1.8TD, 2.8+2.9, 2.4
Myslim za a.). Jeste tam mozna nekde chybi 2.0V6 z Taunuse. U tech 2.3D se mi zda, ze od urcite doby nejsou skoro vubec videt. Asi se vsechny vysypaly.
poradi podle mne: 2.0 OHC, 2.0 DOHC, 1.6, 2.3D, 1.8 TD, 2.9 V6, 1.8, 2.8 V6, 2.3 V6, cosworth.
prochy: co je to za motor 2.4? O tom nic nevím.
kostey
Daytona: Souhlasim až na 1.6 a 2.3D Osobně vidim rozhodně víc dvatrojek než jednašestek.
Kostey: to je fakt, že 2.3D bude víc jak 1.6. Skoro vůbec jsem neviděl 2.8+2.9. Jen pár XR a pak posledních Saphire.
Za chvilku končím, tak se asi taky kulatin nedočkám.
kostey
Přes víkend je tu malej provoz, podle mě je klidně možný že kulatiny budou až v pondělí...
1,6 jezdí taky hodně. 2,4 je sesterskej motor 2,9, stejně jako 2,3 a 2,8. ale mám dojem, že byly jen ve škopkách. jednoho znám, má ho známej balonář z Chrudimi, na šestnáctkách
resident- já vídám 2.9 plnou pr...l. Pha + okolí.
Já promiň, vracím ti s , co jsem ti vzal.
rbr: to je asi dáno tím rozdílem Praha x ostatní. Tady moc aut nad dvalitry neuvidíš.
residents: hm. Jak jsi vlastně došel ke své přezdívce? Něco vyjadřuje?
kostey
rbr: mě by zajímalo jak tě oslovovat. Třeba na srazu ti mám řikat např. "rbr pojď sem" nebo jak se to čte?
kostey: blbě co? 😃))

Já sám nevím, RBR je přibližně zkratka, monogram. Je to krátký a rychle se to píše.

Ale že to seš ty, tak můžeš: Romane 😄
rbr: pokud posloucháš masovou produkci v radiu a TV, tak Ti asi unikly The Residents (www.residents.com/ ). Nic ve zlém. Moc lidí je nezná, ale už byli 2x v Praze v Arše. Vlastně jednou hráli alá Residents Už jsme doma a teď na podzim to nevím jistě, jestli to byli oni. Nikdo totiž neví, kdo vlastně jsou. Pod tu jejich masku s jedním okem nikdo nevidí. Podle toho, že už produkují hudbu, performace atd. skoro třicet let, tak to budou už pamětníci. Když jsem začal na motorcafe, tak to byla moje nejoblíbenější skupina a žádný jiný nick mě tehdy nenapadl.
residents - jo tááááák, jasně. I když to nejsou zrovna moji top, ale proč ne 😄
Já raději co nejvíc střídám, takže nakonec raději zapni vc autě rádio než konkrétní skupinu. Ale pak těch stupidních reklam...zvláště teď před vánocemi.
zase ty překlepy: ....raději zapnu v autě....
rbr: takže znáš. To mě těší a zároveň překvapuje. Já poslední dobou taky spíš valím rádio a vystačím si s Radiožurnálem - kvůli zprávám. Hudbu tu z rádia nemusím. Jedině, když jedu směrem k Praze a to je málokdy, tak hned ladím Rádio 1, ale už to není co to bylo dřív a je to samý house atd. Rock a alternativa úplně u nich vymizela. Pak ještě nejsou špatná rádia na jihu Čech, to jsou správní hecaři. Jinak je to všechno nudná komerce.
residents - taky si rád mezitím poslechnu, co se kde děje. A ten výběr stanic tady(Pha) asi bude větší a tím kvalitnější. A taky mám období: jednou několik měsíců preferuji jedno, pak zas jiné...proč si dělat násilí. Hlavně když je co poslouchat cestou.
rbr: to vám v Praze závidím, že máte tematické stanice, že si může skoro (schválně píši) vybrat. Já bych si přímo podle svého gusta nevybral, ale pořád je to lepší než tady. Samý střední proud nebo vykopávky.
kostey
jen pro zajímavost: já v práci chytnu jen rádio Proglas. (Křsťanské rádio kde se furt někdo modlí, nebo tam je nějaká mše, nebo nějaké rozhovory...)
Kostey: nekecej to děláš v kostele nebo arcibiskupství, kde mají rušičku na vše ostatní. Nebo jsi někde poblíž jejich silného vysílače (mimochodem podle mě značně překračují povolený výkon).
kostey
Pracuju v Rytířský ulici v centru Prahy a tam je takový podloubý, a skrz to projde signál jen Proglasu... Asi se dám na víru.
Já netušil, že to masírují i v Praze. No občas tam i pustí nějakou hudbu. O pane, o pane, o pane atd. Texty jsou fakt dokonalé.
kostey - to mi neříkej, že nechytneš nic jinýho. To sedíš někde pod zemí?
kostey
Pod zemí ne ale jsou tam 0,5 - 1,5m široký stěny, okno do dvora a na oknu mříže. Do toho dvora se nedostanu ani abych tam dal větší anténu. Lidi i přes mojí neschopenku jdu na hokej (pozval mě šéf) tak zatim zdar. + asi taky neuvidim překlenutí desetitisícovky... Zdar
Já už taky asi povalím. Nemám na to nervy a nemám nachystanou žádnou slavnostní řeč.
kostey - to děláš v kostele s takovýma stěnama? A do pytle, končím s psaním a budu jen koukat......
kostey
Zdá se mi že v Praze pomaloučku mizí střední objemová třída. Buď kupujou lidi plečky do 1000ccm nebo pak >2000ccm.
prochy: myslím, že těch 2,3D jezdí pořád dost. Aspoň u nás na Moravě. Ostatně myslím, že jich bylo vyrobeno mnohem víc jak 1,8TD. A jsou to držáky na Forda k neuvěření.
moje slova! at to dodela kdy dodela.
Zajímalo by mě, jestli se na novém webu počítá s nějakou "kuchařkou" problémů? Tj. třeba řízení a vše o tom, jak na to. Prostě takový dokonalejší, obsáhlejší Kopp. Přičemž by se využili rady odsud.
residents: já myslím, že by ta kuchařka stále za to. Od možnosti stahovat dokumenty jako takové až po "rady a návody od místních". A k tomu bych vždy přidal info od koho ta rada pochází a jak pevně si za svým tvrzením stojí - tedy oddělit naše domněnky od postupů, kterou jsou spolehlivě ověřeny.
kostey
rbr: dík
Jen oprava: chtěl jsem napsat že to nikam nebudeme honit, pak jsem chtěl napsat že to nebudem hrotit a nakonec jsem to nějak nesmyslně zkombinoval.
Kostey: Myslim, ze Ti rozumime. Ne?
prochy . jedině, že by sis počkal na 22.2.2222 atd...ale nevím, co na to naše sirky
Tam je ovsem skoda, ze tech mesicu nemuze byt 22.
kostey
kdyby nevyšlo č11111 tak pak máme na výběr třeba ještě 12345 nebo třeba do toho roku 2222 ale ty siky to fakt asi nevydržej. (Možná jako zkameněliny)
+ teď mě napadá že ty sirky by to vydržet mohli ale co MY?
rbr: to bude asi jen pár kousků po muzeích nebo u potomků Willyho a těch největších fandů.
Tak vidím, že pokoření v 14.30 bylo přehnané. Do konce pracovní doby to však padne.
No nevim, ale ja budu koncit co nevidet, doufam 😄.
kostey
residents: Já sem zvědavej kdo to pokoří. Podle mě se nikomu nebude chtít... a diskuzi si přesuneme do jinýho tématu... a pak nějaký zbloudilec tam omylem něco plácne... No uvidíme, necháme se překvapit.
Kostey - tak pro nás hlídej ty "magický" čísla příspěvků, kdyby do toho někdo vlez 😒
Koukám, že si s tím celkem vyhraješ.

A varuj Michalidese, že těch 12345 je jeho poslední šance 😄
Koukám, že jste to tady pěkně zamořili příspěvky o ničem hlavně když jste se dočkali již v pátek - ale s tím naším webem budete mít smůlu - přes týden jsem na to ani nehráb, dneska jsme za pomoci Fida opravili moje nemocné levé přední kolo (výměna celého ramena + ložisko) a když jsme to všechno dali dohromady a jeli se projet, tak ani mě ani fida nenapadlo "dotáhnout kolo" - výsledek: štefty jsou takový sjetý - půjdou pryč. Ještě že mi neupadlo kolo 😄 .... třeba na NovoŘeporyjské .... to bych už asi nepřežil ....
Ja si teda cisel prispevku vubec nevsimam. Me by to koplo az me by nekdo upozornil.
Ty nervy! Ja uz to nevydrzim! Ale ted vazne jdu domu. Cau.
oleowr1
Tak si to tady užijte, odcházím z práce domů, 10.000 příspěvek si přečtu asi až v pondělí.
kostey
asi si nějaké "pujčim" na vrakáči a uvidim jestli budou lepší... (bude to levnější) 😊
no jo, na tvoje auto to je problem, mas ten starej cumak...
kostey
daytona: kéž by byl ten čumák jedinej starej prvek na mym aute... 😃)))
No, taky budem potřebovat páreček starejch H3H4...kdyby byly za slušnou cenu
kostey
Lidi, máte to někdo už udělaný? myslim že už někdo psal že jo. Jsem hodně pozadu když to ještě nemám? + Kdo to ještě nemá plánujete to?
Taky chci logo. Nebyla by špatná fólie - sluneční clona na sklo do předu a průhledná dozadu. Na tu značku to je tak o pokutu. Rádi dávají za takové pičovinky (značky EU, okrasu, kraje) flastry.
...sed ivím, že ti to propustilo to slovo: pi...y. Jak tu dnes někdo poznamenal, koukám jak Yelen (dobrá hláška 😃
rbr: tady je jako nějaký filtr na neslušná slova?
kostey
filtr žádnej snad neni (nebo používam ještě pořád málo neslušná slova? Mám nějaká zkusit? 😊
kostey: raději nepoužívej, ať nás pak ostatní nekamenují. Už tak si vyslechnem, že tady tak kecáme offtopic.
residents - já žil do teď v domnění, že jo. Podobně jako na příliš dlouhá slova. A když se podíváš zpět, každé vulgárnější slovo autor příspěvku vždy "poonačil", např. prd*l. Ale asi jsem se spletl, do *!
rbr: já pro blbosti jiný lepší a výstižnější výraz neznám. Stejně tak neuznávám nejrůznější mračítka, nálepkový tuning modré světýlka (za to bych bral hned papíry).
rbr: možná tomu příjde kostey časem na chuť. Ještě tady chybí nějaká jehovistická stanice nebo něco speciálního multilevlového, to by pak byl teprve výplach😒((
Mě zase fascinuje tuning typu: urvat výfuk (nebo alespon vyvrtat, případně do tlumiče naházet matky) aby to víc řvalo, hůř jelo a spolykalo víc benzínu..... A pak s tím do půlnoci jezdit po sídlišti....

Možná se pletu, ale když jsem já kdysi dělal autoškolu, tak jsem se učil, že jak na stav výfuku, tak na "bezdůvodné pojíždění v obci" (tak nějak to psali) byly předpisy.
rbr: přesně tak taky si to z autoškoly pamatuji. Jenže vysvětluj to tunerům. Vždy mě pobaví, když některý vytuněnec se snaží to osolit a nějak se mu to začne hádat, akorát to řve a nic víc.
Přeji sirkám a sirkařům (myšleno autům i majitelům) vše nejlepší a a ať jim vše slouží jak má.
kostey
Amen
A máme tady druhý vánoce 😃)))))))))))

Ať nám sirky slouží!
Vy jste se fakt nemohli dočkat....chvilku natírám vrata...... 😃)
chvilku pracuju...😊))))
sakra, nějak se mi to rozesralo. ten širokej sloupec s příspěvkama se rozšířil, takže se tam nevleze a je tam lišta na posouvání, takže když si chci přečíst příspěvek, tak s tím musím šibovat jak osel. nevíte někdo, jestli se s tím dá něco udělat????
Když vidím ty bradavice nalepené na kapotě (falešné odvětrání motorového prostoru), tak se fakt směju. Zejména, když si to někdo nalepí na Š 120 a ještě obráceně. Nechápu ..... Doufám, že jsem nikoho neurazil ..... Decentní a funkční tuning beru, ale šest antén nebo křídlo suplující aerodynamickou brzdu .... 😃 A k modrým LE😱 Jedu v noci, najednou vidím za sebou modré světlo. Klidím se tady ke straně v domnění, že jede sanita, a on to "natuněný" GOLF (či co to bylo za plečku) No, asi se mi smál.....

Fidofor😜 Ceny si určitě zjistím (asi hned zítra), a uvidím. Láká mě to, láká, ale jsme zase u těch peněz. No, zase by to jelo..... Ach jo!

Všem: Jsme tady fakt všichni dobře postižení! 😄 Kéž by nám to vydrželo!
Je to fakt k smichu, co si nekdo predstavuje pod pojemem tunning, zvlaste pak majitele ne-aut typu Felicie a podobnych pekacu. Clovek nevi jestli ma brecet, kdyz vedle nej takovadle slatanina uhani 115 kmh a v prvnim vetsim kopci mizi s 80tkou za krkem kdesi ve zpetnym zrdcatku 😊
Mam sirku 92´Ghia V plne vybave,kotouc,abs,servo,sibr,okna 4x v el.,zrc.v el.,klima,stav.sedacku,pristrojovku ze Scorpia.,del.sedacku a nema to chybu!Motor 2,0 DOHC 85 KW-120 ps.Mam v planu ji zamracit,prerdni,zadni spoiler,prahy,alu,kridlo,lak a hura na sraz!!!
S tim mracenim bych to jeste byt Tebou promyslel, na malokrterym aute jsou mracitka pekny, respektive mi pripadaji hnusny skoro na kazdym - a Sirka ma predni svetla naramne sympaticky, podle meho bys tomu akorat ublizil 😄 Ale jestli citis ze nemuzes jinak, jak libo 😊
Mám to stejný akorát jen přední okna v el. a POUZE decentní zadní křídlo..taky jsem viděl pár mračítek na sirkách, ale nic moč 😞( ... ale decentní přední+zadní spoiler + pěkný elektrony..to určitě..tojo. Ale jak už tady bylo řečeno SIRKA má moc pěknej přední kukuč... NEKAZIT !!!! 😊
přístrojovku ze scorpa??
kostey
Já viděl včera Škopka s čirejma zadníma světlama a fakt mu to docela slušelo, ale na sirce si to představit nedokážu a myslim že by jí ani neslušely. Sierra nemá jen pěknej kukuč, ale i ***ku... 😄 + Co se týče designu v jakym pořadí se vám líběj tipy karoserií? Mě osobně: sedan, hatchback, Combi...
Karoserie: 1.-2. combi + sedan, 3. 3-dverak, 4. hatchback. P100 nehodnotim, ale byla by vysoko 😄 Doufam ze nemas hatchback, kosteyi 😊
kostey
J77: To si piš, že mám... Ale až si časem budu kupovat DOHCčko v ghia výbavě z roku 9x tak to bude sedan... + mě se kombajny moc nelíběj, doufám že ho nemáš 😊
kostey: Dobre vis, ze mam kombajna 😄 A Sierracky kombiky jsou moc pekny 😄 Hatchback vypada jako UFO.
co mě se týká: sedan, kombík, třídveřák(ale starej)..........pak dlouho nic, ....a pak hatchback. Neberte si to nikdo osobně
kostey
J77: to víš že vim...
Mě se zezačátku nejvíc líbil hatchback, ale až si budu kupovat něco novýho tak to bude sedan... + Hatchback neni žádný UFO!!!
Bohužel hatchback je vypadá chvilkama jak ufoun, ale když se řádně zatmaví světla, tak je to takovej přijatelnej ufoun. Ale jinak 1.sedan 2.-3.hatchback+kombajn
Sierry - kombiky hodnotim vysoko hlavne proto, ze jsou to spolu s kombajnama od Mercedesu, Audi, BMW a Volva jediny hezky. A to jeste Volvo + BMW zdalek ne vse. Zbytek je hnusota sama, od asijskych kar az po Francii. Nepocitam samozrejme wagony ze zamori, ty jsou fajn 😄 Nicmene Sirka je krasnej kombik, odpredu dozadu i zleva doprava 😊
Sierra v provedení kombi se mi (až na ty okapové lišty) líbí hlavně proto, že záď není "přilepená", jako u mnoha jiných kombi. Vyrobit sedan, potom ho za zadními dveřmi uříznout, a přilepit další kus plechu, to je hnus. Ono je to pro výrobce mnohem jednodušší, než vymýšlet nový tvar zadních dveří, návaznost linií, atd. Proto se mi líbí i kombi např. od BMW, nebo Audi. Vše tak, jak má být.
J77-náhodou takový rendl R19 je hezký auto!Bojím se o něho opřít i kolo...Musím zaklepat,ale poslední týden vydržel přes 1000km.Máš pravdu je to Francie a nikdy víc.
fido: Kamarad R19 ma, sedana - CHAMADEho. Prekvapive se mu to vylozene nesype, ale stal ho 70 000.- a to auto nic neumi, jede sotva prumerne, nenasel jsem na nem vubec zadnou vyhodu oproti beznejm sunkam typu Feldy, Fabky. A jezdit s tim tolik a tak casto, jako se da s 14-15 let starou Sirkou, stal by vecne v servisu 😊
Na druhou stranu kamarad rikal, ze kdyby kupoval auto ted, sel by asi do Sirky 😊
J77-já mám taky výbavu čalamádu(chamade).jsem s ní nadmíru spokojený,dnes na horách mi to chytlo hned po 3 startování a 4 nažhavení na 1 válec,po dvou vteřinách na 2 po dalších 5 sec.na 4 válce.Proč se vlastně bavím o pí_č_ch a ne o autech?Třeba o sirkách..😲((( PS-do rendl mě vyšel na 30000,- i s novýma gumama,palubkou,kabeláží a čelním oknem.Zjistil jsem,že bez sitiče to není ono a bez ostřikovačů taky ne.Zima ale už končí tak to nějak doklepu 😲((( Musím začít vozit noviny a zapalovač....nabo Pepo podpalovač...
no asi ta tvoje slečinka potřebuje po ránu čuchnout trrochu éterrru 😄
To dal kámoš čuchnout trabantu v zimě a na jaře si cvičně vyměnil motor.Trabant je stejně super já si ho snad někdy koupím...moc nereznou,moc nebrzdí,dobře se převrací,7 lidí taky uveze...
schválně se mrkni na mobile.de, tam jsou nášupový trabanty...
Taky proč dělali cosworthy jenom sedany(ty poslední)a staré 3 dveřáky?Ty ostatní kastle se jim asi moc nelíbily...
Takovej Cosworth - combi, to by byla naloz !! 😊)
???????? Co jsem si všim, všecky kombíky maj zvedlou *(kvůli nákladu), a kosíci sedí na *....to by asi moc neštymovalo 😄
Willy-po výměně zadních pružin a tlumičů to je vysoký jak stepní koza.Možná až tam zpátky nandám co tam bylo(blbosti jako motor,převodovky,kardany,sedačky aj)tak to bude jiný...
myslíš kosíka, ne ***? 😄 No jo, mě to teď sedí na * úúúplně 😒(((........hele, budem dávat dokupy toho černýho třídveřáka, nevíš náhodou, čím by bylo nejlepší natřít/nastříkat plechový části podvozku(nápravy atd)???
Stříkám to sprejema,najlíp se se s ním dostanu.Musím se podívat jak se mu nadává ale jde opět přelakovat,není to jako resistin na který se pak nalepí prach.Přelákovával jsem tím i vrstvu nepřelakovatelnou(bitumen)a taky to drží.Už mi to drží přes měsíc a je to jak nový.Najel jsem s tím už 30 metrů-3x z garáže a zpátky.Jo,taky to bylo jednou přes noc venku(měnili jsme Michalidesovi ložisko).
Je tu dobrej chat,kde jsou ostatní??
Napadl nás takovej nášup: nastříkat nápravy červenou, kardan, poloosy žlutou, ev. i almaru, ale z té litiny ten olej asi nedostanem. taky by nebylo marný hodit pera do futrálu.....bude to vypadat jak angličák, nebo jak tech. obrázky v autoškle 😃)
srandičky srandičky a náboženství žádné - chudák já - FIDO napiš tady něco o té sobotě - já na to nemám čas
náboženství??????????????????
Náprava modrá,diferák a poloosy stříbrné,manžety poloos černé ...mám pokračovat?Koukám,že jsi podobně postiženej jako já...barvičky...asoutěž kdo má na podvozku víc barev nehraju!
to máš na kosíkovi? pokračuj 😄....když už bude žlutej kardan, poloosy a převodovka, tak třeba ještě difec, vanu, ventildekl, kryt rozvodů, tlumiče....no záleží na majitelovi 😄 Můj bubík má ještě čas...rozhodně na nšj nechytnu, dokud nebude motor, ten má absolutní přednost, až bude jezdit, bude se rozebírat, ťukat, lakovat, renovovat, šperkovat....
Co ti vůbec chybí?Jenom motor s vanou,nabo i řídící jednotka,motorová kabeláž?
motor s turbem, vanou, kabeláž, řídící jednotka, cívka, modul zapalování(na levým blatníku zevnitř poblíž ABS). výfuk od turba dál mám, intercooler taky...
Jakou verzi výfuku máš?Já bez katíků,ale asi nebude orig.Jestli bys měl chvilku slítnout v sobotu do Brna,mohl bych ti dát CD s fotkama-rozdělaný motor jsou poslední.Pokud vím,tak na letním srazu jsem ti jedno dával nebo se pletu?
Praj dávaj na cosíky intercooler z RS500.Docela by mě zajímalo,jak je velký.A chladič vodní taky nemáš+sahary?
Pro dnešek končím,jdu hodit ucho.Dobrou...
chladič vodní i sahary mám. ten borec koupil komplet pojízdný auto i s papírama(neorig.) za 100.000,- nebo míň - tak jak to bylo v tom inzerátu....vytáh z toho motor, do kufru hodil, co mu na nic nebylo, tzn. poloosy, difec, chladiče, vzd. filtr, atd. má to do závodní buginy, ještě ty motory upravuje(hlava, jiná vačka, sání, výfuk) atd. papíry prodal, což je celkem jedno, a zbytek auta jsem z něho vymlátil za 35.000,-
No pěkně jste s těma příspěvkama zahýbaly 😄)).

To residents: 1.8TD Sice motor startuje tlakem ve válcích ale jsem na tebe zvědav jak nastaruješ bez žhavičů . Když bude třeba jako dnes -6°C a nebo mí ň. No nevim raději bych se na ně podíval.
jirkaking: No nešlo to, ani když bylo +6. Několik žhavení a skoro půlminutové točení to celé 3x. Mrknu na ně.
No stejně mi to připomíná mojí sierku když jsem jí kupoval byl tušil listopad a nějak už se jí nechtělo starovat. Zkoušel jsem také vše a nakonec na druhém a čtvrtém válci byli rozlámané pístní kroužky. Prostě 4 válec je špatně mazán a pokud si nwhlídáš výměny oleje atd. Tak odejdou. Já tak mám teď KOLBENSMITH kroužky a je to super. Ještě nechám teď už po dvou letech zkontrolovat tlaky. A uvidíme. GOETZE kroužky mi nikdo nedoporučoval. Kvůli výdrži. Psali na ně max. 60tis.km. Zato KOLBENSMITH píše garanci 120tis. km a dokonce na to dává záruku. Ale to už píši o tom jako by jsi měl úplně vhajzlu motor 😄)). No držím ti palce. Co kdyby to bylo něčím jiným 😄)).
Kroužky tam jsou na podzim nově. Spíš si myslím, že to chce seřídit, nastavit atd. Začnu kontrolou vůle ventilů, pak tlaky - pro jistotu, když budou OK, tak seřízení trysek, žhaviče. Čerpadlo je po GO, tak pak už nevím čím jiným by to mohlo být. Vzhledem k tomu, že to po nastartování dost cvrliká, tak bych to tipoval na ty ventily.
zajimave poznatky: v sobotu mne vezl taxikar s Mondeem 2.generace (s tim ovalem vepredu) s motorem 1.8TD. Tak jsem se ho ptal na motor, a on rika, ze je naprosto skvelej, ma nalitano pres 200 tisic a jeste se do motoru nepodival. Pak se rozkecal, a rekl ze predtim mel sierru i mondeo s tim samym motorem (1.8TD) a ze vubec nebyl spokojen, ze se mu ctvrtej valec porad prehrival (ano, v mondeu 1.generace byl motor 1.8 TD podelne!!!-rikal to on, taky jsem se divil), a rikal ze tam musel menit pistni krouzky a poslat motor na vybrus. Docela dobre znal problematiku predni napravy sierry...jenom tak pro zajimavost.
AHA takže píst. kroužky byli měněny. Tak to mi spadl kámen ze srdce. Takže sehnat hliníkové podložky a seřizovat 😄)). S tím podélným uložením je to recht. Prostě se 4 válec špatně chladí. Škoda že ještě nikdo tuhle problematiku nevyřešil. Já např dnešním dnem mám nalítáno od výměny 110 458 km a zatím jsem také měnil jen filtry a olej. A doufám že u toho taky zůstanu 😄)).
daytona: to jsem nevěděl, že 1. generace Mondea měla stejné uložení.

jirkaking: co jsem četl, tak ten 1,8TD má tu nevýhodu, že má blbě vyřešeny napínáky řemenů rozvodů a třeba je častěji štelovat. Chtěl bych se zeptat, jak Ti slouží spínací skříňka. Mě se to občas v krajní parkovací poloze sekne a pak to startuje jak přes zuby (záleží na hloubce zasunutí klíčku). Máš taky ve schránce u spolujezdce zhora přišroubovánou hlíníkovou krabičku Lucas velikosti autorádia. Netuším k čemu tam je.
jirkaking: sice ty kroužky byli měněny, ale i jeden píst a za toho opraváře bych nedával ruku do ohně. Ten píst sháněl delší dobu a doufám, že tam nedal z Escorta 1,😁.
Jestli myslíš tu krabičku pod kaslíkem tak jeden čas jsme to tady řešili a nedostali se ke kloudnému výsledku. Napiš mi na mail hlavacej@sce.cz a já ti pošlu foto toho co tam mám já. A pokud máš to samé tak jsem o tom něco našel. Koukám stejně bych nechal změřit tlaky. Nestojí to moc a máš jistotu že nemusí hlava dolů.
oleowr1
to daytona: Mondeo 1. generace má 100% motor příčně!!! Strýc ho má (r.v. 1994). Taxikář si to možná pletl se Scorpiem, Sierrou. Někteří taxikáři si občas pletou kW s PS apod...
Sorry koukám že jsem špatně přečetl daytonův přispěvek. Samozřejmě že motor byl napříč. To bude tou chřipajznou 😄)
myslím, že to má kat....na vejfuku taková bakula kousek za turbem.....jo dával.......mám něco nafocený, tak ti to vyžhavím, pokud mi to vyjde, tak bych se v tom Brně stavil....určitě tam pojedu teď v týdnu, snad to vyjde
Mel jsem nissan 100NX,to je dobra kara,potom Nissan 200SX,ale to je des!Napred odejde turbo a po 140 000KM se vam zarucene zadre klika a protoci ojnice.Potom nasledovala Sierra a jsem spokojen.Mam druhou,posledni model hatchback a jsem velmi spokojen!
Pry se do Skorpiku davala.Uz je zakulacena a lze ji videt na Ford strankach.Usporadani tach.,otackomer,vse je stejne,tlacitka na vyhrivani pred. a zad.skla+mlhovky jsou plocha a vypada to moc pekne.Steim zamracenim mate asi pravdu-ma pekne kukadla 😃)
Kdy planujete sraz "SIRKARU"?Byl by to muj prvni sraz a rad bych vas poznal.Asi az na jare,ze?
Sraz bude, neboj, vse bude na nasich strankach ....
Tak jsem se po dlouhe dobe dostal zase na nas web a s hruzou jsem zjistil ze ho nikdo za me jeste nedodelal !!! tak to budu muset asi dodelat ja....

planuji tomu venovat celou nedeli tak uvidime jestli to dokazu zprovoznit alespon do faze hrube kostry ktera se bude dat pouzivat
Včera som vydoloval s motora termostat. Ten tesniaci krúžok som viacmenej vyškrabal, bol totálne rozpadnutý. A otvára pri 95°C, v studenom stave je dokonca mierne pootvorený. Origo Motorcraft. Koľko si mám pripraviť za nový?
Doufam ze si to pamatuju spravne, ale neoriginal me stal neco kolem 350.- a orignial kostuje priblizne dvojnasobek.
Neoriginal mě stál cca 130,- Kč. Není to překlep, funguje stále. A byl s povrchovou úpravou, nejen holá měď. Originál mi nabízeli za cca 890,- Kč. "Pane, to je originál, žádná kopie!" Si můžou ....
Planovanych 14 dni testovaciho jezdeni s odpojenou lambdou uplynulo, neskublo to ani jedinkrat, takze je to jasny 😊

A co se jinak lambdy tyka, ptal jsem se (nezavislych zdroju) jestli muzu koupit univerzalni z druhovyroby a bylo mi receno, ze radsi ne - Ford pry narozdil od vsech ostatnich vyrobcu pouziva obracenou krivku (to jsem nepochopil), takze vetsina "druhovyrobnich" lambd udajne na autech nefunguje tak, jak ma.
J77: Lambda sondy se zřejmě vyrábějí s různou charakteristikou - lineární, e😜onenciální, nebo logaritmický průběh. Pokud místo sondy s e😜. průběhem dáš sondu s průběhem logaritmickým, počítač dostává špatné informace - byl nastaven na e😜. průběh sondy. PS: Vycházím z toho, co Ti řekli. Odborně erudovaní mě možná vyvedou z omylu.
Sakra, neděste mě s tou lambdou. Právě včera jsem si do auta vrazil univerzál (přece jen cena 2.744,- vypadala poněkud lépe než "skromných" 4.600,- za originál) a vy na mě teď vybalíte, že mi to stejně nebude fungovat 😒 Vyhledávali jsme ji podle typového čísla na mé původní lambdě (0 258 003 292) v katalogu Bosch a následně přesně podle těchto specifikací v univerzálech a byl jsem ujišťován, že bude určitě fungovat jak má. Teď jste mi nasadili brouka do hlavy 😒((((
Fidofor😜 Informoval jsem se na cenu té hlavy V6 Cosworth. Kompletní je u Ford za "směšných" 82.000,- Kč. Uf!!! Asi i s DPH - neměl jsem sil se optat. 😒
Tak Michalides to hodil na mě-příští sobotu jedeme s Michalidesem a Daytonou do Brna sejít se s maníkem,co dělá scorpiácký web.Jde o výměnu zkušeností a kecání okolo srazů apod.Nejedná se o sraz aut ale jestli se někdo chce přijet podívat tak samozřejmě může-zájem projevil např Rob.Jak jsem psal víše,bude to v sobotu v Brně,místo a čas se upřesní koncem týdne.Proto jestli někdo něco potřebuje,můžeme to přivést-náhradní díly,alkohol,nemocnou tchýni...😲((((.Michalidesi,jestli jsem na něco zapoměl nebo něco pokálel tak mě oprav.
prochy, rbr a všichni ostatní, kteří řešili problémy s rozjezdy: Jak jsem psal v předchozím příspěvku, v sobotu jsem vyměnil lambdu. Samotná výměna OK, ale předcházelo jí cca tříhodinové přemlouvání kouslého závitu na staré lambdě (s tím přístupem a bez montážní jámy to byla lahůdka). Zatím se nedají dělat jakékoli závěry, ale dosavadní dojmy jsou následující: v sobotu po montáži a z ní vyplývajícím resetu ŘJ znovunačtení dat a "školící jízda" - v pohodě, bez jakýchkoli problémů (ale vyjížděl jsem už se zahřátým motorem po pěti minutách běhu). V neděli, po celodenním stání start v pohodě, reakce na mírné přidávání plynu (do 1500 - 2000 ot./min) do volnoběhu krátce po startu (hned po natlakování ABS) - plynulé navýšení, bez cukání a dřívějších příznaků nepravidelného chodu. Další jízda bez problémů. Dnes ráno po noci strávené na ulici v mrazu (v 6:45 u nás bylo -9 stupňů) start - oškrábání skla - odjezd - po prvním zastavení při novém rozjezdu mírné zaváhání (mám takový dojem, že o něčem podobném jste také psali, ale možná se pletu), dále OK. Nějakou výraznou změnu v jízdních vlastnostech jsem nezpozoroval, zjišťovat spotřebu je zatím asi předčasné (od výměny jsem najel cca 150 km). Jsem zvědavý co to bude dělat dál. Trochu mě ale vyděsily ty zvěsti o tom, že univerzální lambda nebude fungovat tak jak má, to by mě celkem naštvalo. Asi by to chtělo znovu proměřit, ale zatím nevím kde a s kým (servisům už nevěřím).
kratas - nezbývá než ti popřát, ať ti ten bezproblémový stav vydržel. A trochu tomu dopřej čas, z jednoho dnešního zaváhání si nic nedělej, nemusí to nic znamenat. Pokud jste v obchodě tu lambdu takto pečlivě hledali, taky bych jí věřil.

Na jízdě samotné bys ani neměl pocítit nějakou výraznou změnu(myslím mimo volnoběh).

Já mám lambdu originál od Fordu (i výměna přímo v servise) a 1/ dali mi tam typ bez ukostření, 2/ stejně mám pocit, že za moc nestojí. Nějaké to cukání mi tam zůstává, a spotřeba se taky příliš nevylepšila po jejím znovuzapojení.

Co chceš znovu proměřit? Tím toho až tolik nezjistíš. Meření výstupu lambdy ti sice ukáže, že "funguje" (ale dává opravdu to co očekává ŘJ?), diagnostika ti také potvrdí, že do ŘJ leze zhruba to co tam má být, ale stále to nemusí být to pravý ořechový. Musel bys do servisu a vyjít z měření složení výf.plynů.
kratas: Rozumim tomu prd, ale pokud by Tva lambda byla ten druhovyrobni pripad, jaky zminovala mnou tazana osoba, tzn. opacna krivka - pak by Ti to vubec nemohlo jet bez skubani a skakani, protoze by RJ michala smes podle uplne obracenych udaju, nez jaky by odpovidaly realite. Si myslim 😊
J77, Kratas - ono to není tak jednoznačné. J77 uvažuje logicky správně, ale doporučuji článek pod odkazem [odkaz] /Servis/O2sensor/O2sensor.htm (bez mezery!), povídání ke grafu č.2 a dále. Jde mi o stav, kdy lambda posílá (díky chybě a nebo trochu jinému typu) jiý špatné údaje, ale ještě pořád je ŘJ (a tedy i diagnostika) hodnotí jako správné.
Každopádně, pokud u vás obou se chovánbí motoru po výměně zlepšilo, byl to dobrý krok.

Já občas taky ucítím špatné chování při rozjezdu(2x, 3x za týden) ale jinak vše šlape a tak na to nebudu sahat. Fakt, jinak naprostá spokojenost. Když vidím ostatní, jak to ráno "honí po parkovišti" apod....
J77 - a co ty? Četl jsem, že jsi řešil jiné problémy. Ale měly by se dotáhnout do konce ty konketory a sání(jen doporučuji), "vyprat" volnob.ventil (to určitě!) a znovunastavit volnoběh(taky utčitě).
Jak se vyvíjí volnoběh dál po nastavení při testu? Tipnu si, že to stejně není ono, když něco nehraje ve volnob. ventilu.
rbr: Co ja ? Porad jezdim s odpojenou lambdou, na spotrebe se to neprojevilo, takze setrim korunky na lambdu a nestezuju si 😄 Konektory, sani, volnobeznoch, na to si cas urcite udelam. Co se tyka volnobehu, je to zvlastni, ale o neco snizily otacky, na nichz to drzi motor pri dojezdech, jakoz se zaroven i trochu zvysil ten (nizky) volnobeh po dojezdu / zastaveni. Takze sice to neni na 100% ono, ale zlepsilo se to.
J77 - lambda = 😄

- volnoběh: říkal jsem, že si na to ŘJ trochu zvykne. Ale někdy bychom to měli dokopat.
kratas: Myslim, ze starost o typ lambda sondy mit nemusis. Lambdy v "starych motorech" jsou principielne selektivni lambdy. Jde o to, ze napeti pri stechimetricke smesi (lambda=1) naprosto skokove zmeni svou hodnotu mezi 0,2 az 0,8V. Pro dokresleni mrkni na [odkaz] upol.cz/ferenc/ fer_mo13/ 13_16.gif. Zde je charakteristika tak strma, ze jeji tvar je naprosto irelevantni. Nevim, odkud je ta informace o typech charakteristik, ale domnivam se, ze "vitr vane" od sirokopasmovych lambd pouzivanych v modernich typech motoru, casto s primym vstrikovanim pracujicich povetsinou v oblastech chudych smesi. Jedna se o lambdu se dvema elektrochemickymi clanky (stejnymi jako u selektivni lambdy na bazi ZrO2). Jeden clanek snima s uplne stejnou chrakteristikou, jako u starsiho typu lambda sond, druhy clanek pracuje jako precerpavajijci. Cela lambda je rizena svou regulacni smyckou, kdy je na prvnim clanku udrzovano "stechiometricke napeti" (0.5V) na velmi strme charakteristice. Cela tato charakteristika je posouvana ridicim napetim na precerpavajicim clanku na jednu ci druhou stranu, kdy precerpavajici clanek precerpava ionty O2 od jedne elektrody ke druhe. Pokud je zabezpeceno fungovani reg. smycky, ridici napeti jdouci do precerpavajiciho clanku je primo umerne (linearni) aktualni hodnote lambda (soucinitel prebytku vzduchu). Takto lze lambdu merit v neuveritelnem rozsahu 0.7 az 4 pri zachovani linearity mereni. Puvodni charakteristika (u selektivni lambda sondy) by se dala nazvat e😜onencialne - logaritmickou. Urcitym zkreslenim pri vykladu, ci vubec nepochopenim funkce, pak mohl vzniknout omyl, ze pri existuji lambdy log., e😜. a linearni. Vice na [odkaz] upol.cz/ferenc/
Nejake chyby: 2.radek ...stechiometricke smesi...
Predposledni veta: ...že prý existují lambdy...
prochy: Díky za uklidnění, i když z toho vysvětlení rozumím tak každý druhý slovo 😄
Jinak jak dlouho pánové myslíte, že je třeba počkat, aby se po výměně lambdy dal udělat nějaký definitivní závěr? Chová se to teď docela zajímavě - včera odpoledne bez jediného problému, všechno šlo hladce, dneska ráno se mi chviličku po startu nějaké zaváhání objevilo, bylo i slyšet, že při přidání jde motor chvilku nepravidelně, tak z toho nejsem dvakrát chytrý, zajímalo by mě, kdy se dá definitivně říct, že si auto "zvyklo" na nový prvek. Do té doby taky nechci jezdit na LPG, abych v tom sobě ani ŘJ nedělal zmatek 😄
První věc je nejbližších 8 km po resetu. To asi znáš (dělal jsi reset po výměně lambdy?). Dá se ale říct, že ŘJ se prakticky neustále přizpůsobuje aktuálním podmínkám. Takže jednoznačnou odpověď do kdy, ti nedá nikdo. Jedno zaváhání včera bych považoval za náhodu a vše v klidu sledoval dál.
rbr: Reset jsem udělal (koneckonců jsem měl při výměně odpojenou baterku) i to následné načítání dat (3 min. volnoběh, 2 min. 1200 rpm a testovací jízda). No nic, budu sledovat a uvidíme co se z toho vyvrbí.
kratas: Uz jsem zapomnel. Udelal si po vymene lambdy reset RJ, pripadne nastaveni zakladnich volnobeznych otacek? Mas tu novou lambdu dobre uzemenou? Prip. meril Ti to uzemeni nekdo?
Jinak pri studenem motoru citim take urcite zavahani (velmi podobne to licil take rbr), ale rozhodne by to nemelo byt vynechavani, ci nepravidelny chod. Spis bych to charakterizoval jako mirna lenost, kdyz by clovek chtel fakt vyrazit, musel by seslapnout ten plyn vic nez obvykle. Ale u studenyho auta to nikdy nedelam.
prochy: Reset - viz předchozí příspěvek. Základní volnoběžné otáčky jsem nenastavoval, ale volnoběh se mi drží celkem v pohodě, tam problém nevidím. Uzemění... to je otázka. Změřené to není.
prochy popisuješ ta zaváhání tak shodně s mými zkušenostmi, že už snad začnu věřit, že jinak to ani u sirky nejde.

Vlastní zkušenost - pokud lambda nemá uzemnění OK, diagnostiky to zjistí a dá přísl.kod. Po "opravě" jejího uzmenění pak ŘJ dá kod 11. Tím chci naznačit, že já osobně bych věřil dobrému uzmenění lambdy pokud mi ŘJ hlásí kod 11.

kratas - a při načítání dat bys měl mít motor ohřátý. A taky nevím, jestli jsi dělal základní nastavení volnoběhu - ale to bych vše opakoval po prochym.
Jinak tomu vážně dopřej trochu času.
kratas - ještě jednou volnoběh: dobře, zákl. nastavení nemujsí být "nezbytné", když ti to nezlobí.
rbr: Při načítání dat po resetu má být motor ohřátý? A já žil v domnění, že motor má být studený, po startu má běžet 3 minuty na volnoběh (během kterých se dostatečně zahřeje) pak ty 2 minuty na 1200 a potom testovací jízda. Tak nějak jsem to původně pochopil i z toho anglického textu. Může fakt, že motor byl při startu totálně vychladlý nějak výrazně negativně ovlivnit načtení dat po resetu?
Diagnostiku asi taky budu muset sjet, ale nejdřív si musím dát dohromady základní pomůcku - tj. napojit dva drátky na žárovičku 😄 Tohle doufám zvládne i takový analfabet v elektronice jako jsem já 😄 Jen pro upřesnění - pochopil jsem to správně, že základním prvkem nutným k prověření diagnostiky je pouze žárovka s připojenými dvěma dráty k napojení na patřičné místo testovací zásuvky a plus baterie (a drátek k propojení zbývajících dvou zdířek na zásuvce)? Měl jsem dojem, že na nákresu, který jsi mi posílal bylo ještě něco vyznačeno na drátu mezi testvací zásuvkou a žárovkou, ale jak na potvoru tady teď ten nákres nemám, abych si to ověřil.
prochy - se vším souhlas

kratas - to máš pravdu, z popisu vyplývá, že až při fázi2 min na 1200 ot má být správná teplota, jenže tu v dnešním počasí tím předcházejícím volnoběh nedosáhneš. Takže já bych nechal motor uzž před resetem raději ohřát, pak reset a dále, to mi zaručí tu správnou teplotu.

Diagnostika - ano, takovéto "drátky" ti jako minimum stačí. Drát od žárovky do horní zdířky, dále na + bat., spodní dvě propojit.
kratas - pokud jsi to dělal při zcela studeném motoru, to můžeš "být vedle". Já bych to udělal znovu, na teplém. Kdybys případně chtěl dělat někdy diagnostiku, můžu ti poslat mailem "můj překlad do ČJ" - postup při daignostice. Posílal jsem to už futurovi, a moc si to chválil.
rbr: Radši asi teda udělám reset ještě jednou, tím rozhodně nic nepokazím. Co se diagnostiky týká, pokud máš sepsaný postup česky, uvítal bych ho. Anglicky sice IMHO celkem rozumím, ale pro ověření případných pochybností to nebude na škodu. Mail na mě je (netradičně 😃) kratas@fordsierra.cz. Kdy myslíš že bys to poslal?
kratas - pošlu dnes odpoledne. OK?

prochy - ano, překládáš správně text okolo zahřátí motoru, jenže já vím (alespoň u svého auta), že za tuto dobu to nezhřeješ ani na minimum. A přece se mi neohřívá motor dýl než ostatní. Snad v létě..
rbr: Sorry zapomnel jsem updatnout. Souhlasim s Tebou. V teplotach pod bodem mrazu to nezahrejes. Bylo to mineno urcite pro garazovou teplotu. Clovek prijede do servisu. Po urcite dobe se auto dostane na dilnu. Tam se snazi nekdy i uspesne odhalit problem. Pripoji baterku a meli by provest nastaveni volnobehu. Zadny servis to asi nedela na ulici. Takze teplota 20st C?
rbr: Díky, došlo to. Reset si pro jistotu zopakuju a pokusím se dokopat k diagnostice (jen nevím kdy). Pak se uvidí...
kratas: Ja si take myslim, ze ten motor po resetu nemusi byt zahraty a ty 3 minuty jsou tam k jeho ohrati. Takto jsem to z angl. manualu pochopil. Ale protoze do SW RJ nevidim, vzdy se dogmaticky drzim presneho postupu a casu.
Zarovicku bych pouzil 1-5W (podle schema RJ by teoreticky asi nebyl problem i s 10W, ale radsi min). Pokud by si ovsem chtel pouzit LED (svitivou diodu jako jsem mel ja), musis dat do serie s ni jeste odpor (560 ohm by melo byt optimalni).
Kuprikladu ja jsem restart delal bez navodu a tak jsem jen vedel o tech 1200 ot/min. No a tak jsem to nechal na volnobeh ohrat (cca 10 minut) pak 3 minuty 1200 ot/min (neni ta tecka na otackomeru nahodu k tomu?), tech osm kilometru jsem rozdelil do asi trech dnu a presto to bylo OK.
Prirucky jsou krasna alibisticka vec, ktere se take strasne rad drzim, ale asi se ne nadarmo rika, ze spetka praxe vyda za tunu teorie.
teepee - co dodat 😄

Ale to rozdělení (= přerušení) úvodních 8 km bych řekl, že je úplně mimo pravidla.
Tečka na otáčkoměru? Na rychloměru jsou tečky, které (myslím) naznačují pomyslné hranice pro rychlostní stupně.
Preruseni uvodnich 8 km uplne mimo pravidla? Neni nahodou varied driving taky to, ze nekde zastavim a vypnu motor 😄? Byla by to nekonecna rozepre, asi by to tam navic napsali, ale restart v takove podobe vypadal uspesny.
Tecka na otackomeru je prave u cca 1200 a pak jeste nekde vysoko, musel bych se podivat, mozna ze u otacek s maximalnim vykonem motoru... Prilezitostne se podivam, bohuzel to ted nemam cim dolozit.
Teepee: Ano praxe je praxe. Souhlas. Ale to, ze Ti to proslo jeste neznamena, ze je to dobre. Ono take vetsinou projde to, ze odpojis baterku (vlaste udelas restart), pripojis a ono se to srovna (Nekdy lepe, nekdy hure. Asi to zavisi na stavu cidel a motoru vubec.)
Prochy: Ja vim, take mam rad, kdyz je vse jak ma byt a v nejlepsim poradku, proto jsem tehdy tolik resil ten olej. A restart? Ted ho mozna udelam znovu, v nedeli jsem dal RJ asi zase zabrat pokusem o start s vybitym aku, nakonec jsem to nastartoval pres kabely. Napadla me teorie, jestli nedela RJednotce neporadek v hodnotach a v pameti i pouhe to, ze mam trvaly odber na aku 0,08A a verim ze mnohdy pri startu napeti pada hodne dolu, typnu, na 10-11V. Nevite nekdo?
Teepee: Ja bych tipoval, ze me pri startovani to muze spadnout i o dost nize nez na 10-11V. Rekl bych, ze klidne 8-6V. (Podle svitu vnitrniho osvetleni soude.) A jestli to RJ vadi? Tot otazka. Navrzena by mela byt tak, aby ji to nevadilo. Ona stejne pro svuj vnitrni chod "vyrabi" napeti +5V. A procesoru , vnitrni pameti apod. by stejne mely stacit i pouhe 3V. Kdyz tak koukam do vnitrniho schema RJ, tak bych to shrnul, ze by ji melo dlouhodobe stacit 6.5V az dejme tomu 4.5V vnejsiho napajeni z elektroinstalace automobilu, aby beh programu mikroprocesoru nezacal bloudit a neztratila se data z pameti. Kratkodobe mozna i mene.
Teepee nezbývá mi, než souhlasit, co teď napsal prochy o poklesu napětí. Tedy: přirozený pokles při startu by neměl vadit. Otázkou je, když jsi startoval až přes kabely, jaké minimum jsi v okamžiku startu z takto vycucané baterky tam měl. Startér ti odebírá obrovský proud a to může mooooooc srazit napětí na špatné baterce.
Prochy: Ty myslis ze 6-8V je napeti, ktere umoznuje zapalovaci soustave vyrobit zapalenischopnou jiskru? Mam pocit, ze rucni testery aku jsou postaveny tak, ze pri napeti pod 10V (pod zatezi vestavenym odporem) je aku posuzovan jako nevyhovujici, asi vedi proc. Kazdopadne kam mi v nedeli spadlo napeti vytusim, tentokrat se mi neresetly hodiny v aute, typl bych prave tak tech 6-8V...
teepee : no 6 až 8 V je určitě málo pro nastartování. Ale dost pro uchování dat v ŘJ a její chod včetně čidel. O tom přece byla řeč.
teepee - nebo si nerozumíme. Prochyho jsem pochopil, že napětí baterie možná krátkodobě spadne až na těch 6 až 8. Ale baterka je zdravá, start zvládne a zase se jí vrátí napětí. To je jiné, než když bys měl baterku vytlučenou tak, že na 6 - 8 V ji stáhne "běžný spotřebič"
Teepee: Prikon starteru je u sierry snad mezi 1.1-1.4kW. To je vice nez 100A! To Ti zadnej zatezovaci odpor na nejakem testeru nevezme. Vsude po ceste od baterky ke starteru jsou prechodove odpory. I sama baterka ma prechodovy odpor. Na techto odporech vznikaji ubytky napeti, ktere Ti napeti baterky naprazdno snizi. Proto starter nemuze pocitat nikdy s plnymi 12V, ale musi byt navrzen na napeti nizsi.
prochy - tak to je slušný výkon. Že to bude dost jsem tušil, ale to je síla.
O tom byla rec, ale Prochy napsal jasne: Ja bych tipoval, ze me pri startovani to muze spadnout i o dost nize nez na 10-11V. Rekl bych, ze klidne 8-6V. (Podle svitu vnitrniho osvetleni soude.)
A tak jsem odbocil a pripadne si poopravim nahled na me znalosti o charakteristikach beznych AKU.
Zrovna tu na to koukam, pamatuji si to spravne, pri zatezi pod 10V je AKU nevyhovujici. [odkaz] /obrazky/ostatni/ ostat_hustom/zb16.jpg Je otazkou co takovy stav zpusobi, u mne je to ten konstatni odber, staci trocha poctu, za den zmizi cca 1,9 A coz je pri plne nabitem a lepsim nez novem 55Ah AKU cca 30 dni. Jenze ten muj odhaduji ze je z 40-50% uz pryc. Kdybych mel cas, dam si praci a zmerim mu vybijeci charakteristiky ([odkaz] www/teepee/ jawa640/jawa640.htm)
Teepee - dobře ale startér ti zaručeně odebere podstatně větší proud než odpor v tom testeru, bohužel neřeknu ti žádná čísla. A čím větší proud cucáš, tím ti napětí letí krátkodobě dolů.
Spíš bych opravdu hledal, co ti způsobuje ten tvůj odběr. Jak jsi na něj přišel? To máš poctivě změřený proud z baterky do elektroinstalace při vypnutých spotřebičích? A těch 1,9 A je prosím tě co? To ti jde takový proud trvale pryč?!
Bohuzel to nemam pred sebou a tak tapu v pameti a nevylucuji svuj omyl, ale, tester odebira minimalne 50A. Starter u Forda nevim u Skodovky mel proud cca 70A, uz ale nevim, jestli naprazdno nebo zabudovany v aute. (Starter Skodovky muzu doma najit v knizkach, na tester bych se musel dojit zeptat do "mych" autodilu).

Odber na mem aku jsem zmeril digitalnim voltmetrem pred demontazi aku z vozu a jeho nasledym cistenim a restartem RJ. 1,9A je chyba, ma tam byt 1,9Ah, resp. za den odtece z aku 1,9A. Vim o vybijecich charakteristkach (desetihodinove, dvacetihodinove) a predpokladam ze tento maly odber relativne prodlouzi dopocitanych cca 30 dni, ale nikdy akumulator v aute neni nabit na 100% neb je nabijen do urciteho napeti (tzv. plynovaciho napeti cca 14-14,5 V), navic ten muj ma jiste vysoke samovybijeni, hmota z desek je tak trochu vypadana, navic jsem to ted jeste podporil tem kratkymi pojizdkami, poslouchanim radia pri praci na na aute...
Teepee: dobře, nechme proudy startérů, hledejme chybu u tvé baterky. 1,9Ah je po dobu jedné hodiny odebírat proud o hodnotě 1,9 Ampéry. To pak nemůžeš trvdit, že za den ti odteče 1,9 A. Jedno nebo druhý. Popiš mi prosím tě přesně, jak jsi tím voltmetrem měřil ten proud. Kde, v jakém místě, zda jsi u toho rozpojil nějaký kabel z aku a tak.

Mluvíš o samovybíjení. Buď máš opravdu špatnou baterku, nebo chybu v elektroinstalaci. Udělal jsi někdy pokus odpojit jeden pol z baterky, nejlépe kostru (pol opravdu bez jediného kabelu!) a nechat to takto stát přes noc? A změřit si napětí večer a ráno. Vybil se opravdu sám? Nebo se takto vybíjí JEN (!) když máš připojené kabely?
rbr: velmi mne bavi temtika akumulatoru ale musim vyrazit domu. Zitra to doresime, udelal jsem tam chybu v tom dennim odberu, neni to 1,9Ah, ale 1,9A za 24h (0,08A) na minus polu baterie. Zatim zdravim, zitra to rad dopropitvam.
Teepee: Neudelal jsi chybu 1.9Ah je 1.9A po dobu 1h ci ~80mA po dobu 24h.
prochy - 1,9 A za 1 hod.....za den to bude 1,9 A x 24 hod bych řekl já.
rbr: Ty si sedis na vedeni asi. No ... tak promin. Dobre. 1Ah je jednotka kapacity akumulatoru, ktera udava, ze akumulatoru uberes tuto cast z jeho kapacity: pokud budes odebirat proud
a.) 1A po dobu jedne hodiny
b.)2A po dobu 1/2 hodiny
c.)0.1A po dobu 10h apod.
Ve vsech pripadech odeberes teoreticky z baterie stejny dil z jeji kapacity (prenesene receno energie). Jeji definice je (v jednotkach) Ah=A*h.
prochy - přece nejsem slepý, Teepee myslím ani jednou nemluvil o kapacitě. Ale o odběru 1,9 A za hodinu. Kapacita aku to ano, ale on naspal, že mu to odebírá 1,9Ah což je 1,9 A za den....takže z této nepřesnosti vyplývá, že každý tvrdéíme přesný opak. Ale o kapacitě fakt nemluvil.

Na Ten zesilovač právě proto myslím, při vypnutí by neměl být napájen. Pokud si ho nezapojíš na vedlejší kablík...
rbr: Precti si prispevky 10137 a 10140 a pochopis, ze teepee od pocatku hovoril o kapacite, ale poprve napsal misto Ah pouze A. Nebere mu to trvale 1.9A, ale 80mA. (Tedy za 24h 1.92Ah.)
prochy - no a já právě z toho mám dojem, že mluvil o odběru proudu samotném. Teď už je jasné, že mu odtéká 80 mA.
prochy: Jenom telegraficky se vrátím k char. labmdy. Vycházel jsem pouze z informace, kterou jsem si zde přečetl (že jsou lambdy s různým průběhem napětí na výstupu v závislosti na spalinách). Skutečnou křivku jsem neviděl, tudíž ona zmíněná e😜., nebo jiná charakteristika byla mnou udána jenom jako příklad. Pokud jsem tím někoho (asi Kraťase) zmátl, tak to nebyl úmysl. Dík za info.
Rob2: A kde si to zde cetl? Ja to asi prehledl.
prochy: Přísp. č. 10029 od J77
klidový odběr baterie jsem měřil tak, že jsem odpojil kostru (-) baterie a zapojil do série multimetr, naměřil jsem stálý odběr - teď jenom nevím zda to bylo 8, nebo 80, nebo 0,8 mA a způsobuje to centrální zamykání, vytahoval jsem jednu pojistku po druhé až jsem k tomu přišel (btw - kuriozita byla když jsem si nechal otevřený dveře, svítilo mně světýlko v kabině - a naměřil jsem příšerný stálý odběr)

otázka : rovná se 80 mA = 0,080 A?
sm: ano 0,080A = 80mA jestli jsem se nespletl, tak je to odber cca 1 Watt za hodinu. Je to blby, ale nemam zadne elektrovzdelani. Jeste ze muze byt clovek samouk 😃).
stálý odběr +/- 0,06 A je dle mého elmechanika v pohodě, na centrálu budou asi někde zoxidované kostry, ale moc se mi do toho nechce,,, spoustu věcí jsem vyčetl u švagra v jeho manuálu Jak na to - má civica, o elektrice je tam fůra věcí, aspoň pro mne jako laika
Jestli neni radio original, neni vylouceno, ze je pripojene na pojistku centralu. Central musi mit v klidovem stavu odber presne nulovy. Je spinan spinacem v zamku. Podle me klidovy odber by nemel presahovat nekolik miliamper. 0.08A je 80mA.
Teepee: a ještě další varinta: oba problémy současně. Můžeš mít zničenou baterku pouze coby důsledek chyba v elektroinstalaci. To chce prvně proměřit, než něco uděláš.
teepee: jo, to už vypadá líp. Ale 80 mA jako okamžitý odběr je moc! Tam bude chyba.
Zítra tu asi nebudu, jdu řešit velký odběr elektriky na chatu. Ale to jsme někde jinde. Každopádně to tvé dopovídáme.
Ja bych ten odber tipoval na radio Made in China. U jednoho jsem dokonce nameril 160mA trvaly odber!
prochy - taky nemám rádio o moc lepší. Co takto konkrétně špatné zapojení napájení zesilovače antény?

Ale každopádně se to nechá hledat.
Orig. zesilovac anteny ze sierry bere tusim ~30mA. Ale pri vypnutym radiu by do ni nemelo nic teci. Tedy pokud je zapojena na antenni napajeni z autoradia (pokud to radio takovy vyvod vubec ma).
rbr, na prispevek 10145. Odber 0,08A zpusobuji tri spotrebice: hodiny na palubce - ty udajne moc neberou, pak blikajici dioda na chmataky-straspytly a radio nezjistene znacky-chybi dvirka kazety, ale je s displejem s hodinami. Jak Prochy uvedl, tyhle radia dokazi delat divy, myslim ze mych 0,08A jeste ujde.
Premyslim tady, stale svadim muj trvaly odber na vyjmenovane spotrebice, ale ve skutecnosti nevim a nemam overene, kolik odebiraji dalsi, zcela standardni, systemy (RJ, central). Jo, zlaty byl LADA, ten mel na minus kabelu odpojovac akumulatoru a kdyz jsem mel odpojovac vypnuty, nestaral jsem se jestli je vyple radio, svetla, atp... Ted uz doopravdy zapojim nejaky udrzovaci proud (14,2V, 0,2A) do zasuvky zapalovace, ale uz se tesim pred jizdou vse odpojovat, letadlo hadr.
doporučuji test s pojistkami a zjistíš raz dva co a kolik odebírá
Teď toho moc nenajezdím, tak baterku pravidelně dokrmuji nabíječkou AccuMate (automat, oživovač 0,6A) za 150 z bazaru. Za ty prachy super koupě, když ji Fulgur prodává za 2 litry.
rbr na prispevek 10143: Myslim si ze aku je zniceny vyhradne od tohoto odberu, kdy staci odjet na dovolenou, nechat auto pred domem a co udela trvale hluboce vybity aku je jasne, desky se vysypou a i kdyz se zmatori tak je minimalne 40% kapacity v tahu. Navi olovene akumulatory nejsou na tyto odbey stavene, jejich hlavni ucel je zastavit se v "nabitem" stavu, tam setrvat, pak ze sebe vydat obrovsky proud pro starter a nechat se zase dobit do napeti 14-14,5V a pak se zase zastavit. "Me" dobijeci napeti je v poradku a dnes rano mi Fordas naskocil na treti prevaleni komprese (coz presne dela i v lete) tudiz dobijeni je rozhodne v poradku. Kdyz si proctes ten odkaz: [odkaz] www/teepee/ jawa640/jawa640.htm tak pochopis, ze jsem byl v minulosti nucen se o dobijenich, akumulatorech atp. neco naucit.
Vcera jsem se mrknul do Haynese. Tech starteru je docela dost typu (Bosh, Lucas, Mitsubushi, Nippondenso). U nekterych hovorili o prikonu 1.1kW. Dale psali, ze pri startovani by napeti na baterii nemelo poklesnout pod 10.5V. Vlivem ubytku na vodicich od baterky smerem k akumulatoru je pripustny ubytek napeti dalsi max. 1V (Mereno na svorkach starteru oproti svorkam akumulatoru.) Asi bych si mel startovaci napeti zmerit. Ale tusim, co asi namerim. Nicmene pokud to startuje, delat s tim stejne asi nic nebudu. To by byl zbytecny luxus. Starter mi i v mrazech toci s motorem dostatecnou rychlosti. Nechytne to na skrt, ale spolehlive na 3 otoceni motoru.
Doufam ze ja tam mam Bosche a ne nejake Nippon....neco😊) japoncu mam na veky dost!
Ale japonci robi kvalitne. Pokud to teda nejsou vietnamci ci korejci. Ale i u tech ta kvalita rychle vzrostla. Treba takovy Hyundai. Znam par lidi co ho ma a nesype se. Ale ten design.
Nevim nevim...ja mel Mazdu jednou a nikdy vic!!!
Tak jsem konecne online, Prochy diky za pochopeni. Skoda ze tu RBR neni, rad bych to vse dojasnil. I kdyz pismem to moc nejde a jak vidim staci zapomenout na jedno h, nebo neco co je v hlave nenapsat a je z toho totalni, ale zbytecny, rozkol.
Pohledal jsem proudy starteru a musim priznat, ze jsem si vzdy myslel, ze proud do starteru pri startu nepresahuje 150A (usuzoval jsem i podle start. proudu akumulatoru), ale po zacteni do moudrych knih vypisuji sem a zapisuji do hlavy.

Skoda 105-120: starter bez zateze 65A, vykon 0,66kW

LADA 2101-2107: pri zkousce behu naprazdno 35A a napeti 11,0-11,5V, proud v zabrzdenem stavu mene nez 500A!, pro dosazeni max vykonu 1,3kW je proud 260A

trochu veteranismu Moskvic 412: 110A naprazdno, v zatezi (mozna zabrzdeny) 525A, vykon 1,1k (skutecne jen k); Moskvic 408: 45A naprazdno, v zatezi (mozna zabrzdeny) 285A, vykon 0,6k (opet skutecne jen k).

Snad je vseobecne dosta zname, ze do Skodovek se davaji aku cca 40-44Ah, do Ladovek patri 55Ah a do Moskvice 408 snad si pamatuji spravne z otcovy praxe, 55Ah. Pro Sierru jsem to v Jak na to ani v Haynesovi nenasel, Prochy na ktere je to strane?
Já ani nevím, co tam je, ale točí jak o život a to mi stačí.
Daytona: Japonci jsou kvalitní, jestli to není spíš tím, že Mazdu vzal pod křídla Ford.
Ta Mazda byla z roku 1986, takze Nippon classic😊)
Co to bylo za mazdu, 626? My jsme měli 626 GLX coupe 2,0 karb. 105k, 87' ještě starej model, najezdilo to přes 300.000, bylo to snad desetkrát rozstřelený a furt to jezdilo výborně. pak to dostal brúdr a dorazil to 😄.svýho času parádní kočár
Byla to Mazda 626 taky starej model (ta krabice) 2.0 Diesel (nene, zadne TDI😊)) proste traktor, maximalka 140-145, spotreba do 5 litru, nad 120 jsem v ni uz nic neslysel a na volnobeh v ni hazel motor jako buben v pracce pri odstredovani.
My jsme meli ve firme opel combo (nakladni corsa) asi 1.6D, byla stara mozna 3 roky a klepala se taky silene. Zvlast kdyz clovek startoval v -20st. Nez se ohrala tak by se Ti na palubce uslehala smetana. A radio pri jizde slyset taky nebylo. Moderni diesely uz snad ten hluk zmensily, ale ja bych ho nechtel. I ty VW TDI a SDI jsou dost hlucny (treba v octavce ci fabii). I starej benzin ma proti nim ten zvuk sametovej.
to kupatko vypadalo dobře. a byl to benzin...jelo to jak pila!
no, benzinaky delaj japonci rozhodne lip. Ale ja od te doby jsem si rikal ze uz nikdy japonce a uz nikdy dizla!!! Abych se presvedcil ze prece jenom umej delat auta, musel bych koupit Imprezu STI nebo Skyline GTR😊 Zvlastni, ze ani jedna se v dieselu neprodava😊
Jeste k tem dizlum...kamos mne ted vezl pres celou Prahu Oktavkou 1.9 TDI. Byl jsem prekvapenej ze to vubec netopilo. On rikal ze je to normalka, je to jeho treti oktavka, potrebuje proste tech 15 minut (nebo 15 kilometru) aby zacal foukat teplej vzduch, jenze ani to neni prej vyhra, jak tam ma ten Klimatronik, tak to zacne foukat nejdriv pouze (a jenom) na nohy, takze mi ksicht skoro umrzl😊 Pripomelo mi to moji Skodovku 1000 MB z roku 1966, tam to bylo podobny, s tim rozdilem, ze tam mrzly hlavne nohy. Tak jsem to porovnaval se sirkou, jak mi po 3-4 minutach zacne foukat teplejsi vzduch😊
kostey
když jste u toho startování... Prosim Vás, už se mi to párkrát stalo, prostě staruju a teď se mi trochu zhoršilo startování že to už nechytne na "škrt" ale tak po třetim otočení. Když je motor ale vymrzlej, tak chytne na první jiskru. Když je teplej tak mu to trvá dýl. To ale neni žádnej problém. Problém je vtom, že při teplym motoru když startuju, tak po nějakym prvnim nebo druhym otočení motoru se mi startér na pul vteřiny zasekne a pak najednou tak po dalším třetim otočení pohodě nastartuje... Co stim?, proč se to občas zasekne?
ze by spatne uhliky??? jestli chces tak starter z bileho auta je taky Tvuj...jinak to OHC mi startovalo fakt dobre na studeny motor, na prvni jiskru😊 To je ale normalni, ze karburatorovy motor trochu zavaha, kdyz je teplej. Na studeny hned, a na teply tak na 2-3 otocku. U EFIny to mam prave naopak, na studeny se to parkrat otoci, na teply se chyta lip.
kostey
Uhlíky jsem nechával měnit, když jsem přijel z Evropy tzn. před 4,5 měsíci. Těma by to snad být nemělo.
teepee - nemyslíš, že ti za den poklesne napětí (!) baterky o 1,9 Voltu ?
rbr: To "zavahani" nevim, jestli je normalni, ale laik to mozna ani nepostrehne, nebo to pripise studenemu motoru. A me to rozhodne v nicem neomezuje. (Aspon autu nedavam kour, kdyz je studeny 😄.)
kratas: Ja bych jeste chvili zustal v roli pozorovatele. Dej vedet treba za 14 dni.
kostey
Tak sem dneska fakt nechápal jak někdo může bejt tak zlej... Jen tak si jedu k doktorce autobusem a najednou kolem autobusu projela !!!Růžová Sierra!!! Nestih jsem si ani všimnout jestli řídila ženská nebo nějakej přihřátej buzik, ale fakt ji to neslušelo
-> Chudinka
Pastelově růžová, to je prostě humus na všem kromě Cadillacu Eldorado Biarritz ročník 1959. Ale už jsem viděl bavory v "šedorůžové" metle a ta barva je prostě překrásná, to myslím fakt. U BMW jí říkají Granatrot Metallic.
Brr ružova Sierra?? To auto se mi moc nelibí...Pekná je sic Cosworts..a pak posledni generace Scorpia,ale ružová Sierra??? To asi nerozchodim...
Taky by se mi libil Ford Thunderbird z 1955 v ruzove barve (nebo v pistaciove). Ale sierru fakt ne...Ale kdyz uz jsme u toho, dnes jsem Na Knizeci videl prekrasnou 3-dverovou sirku, jeste s dlouhou kapotou, nemela chybu, seda metaliza, krasna lita kola, ale nejzajimavejsi bylo, ze byla ze slovenska (!!!) a mela SPZ LV jako Levice (muj rodni okres😊). Tak se ozvi, bratre😊)
Podla mňa sa Sierram najviac hodí strieborná metla. Ja mám šampaň metlu a vyzerá o 10 rokov mladšie ako je v skutočnosti.
kostey
petom1: Podle mě je nejlepší barva taková ta vínová, co má Daytona 😄
To sem podlejzka, co?
Dekuju😊)
Nejlepší je černá 😃) a antracit. A ta stříbrná na Sirrce vypadá taky dost dobře, i když jinak ji vůbec nemusím
Myslím že okrem ružovej sa jej hodií každá farba.
Na barvu se nejezdí! Když jsem jel pro auto do CH, tak mi manželka říkala: "Hlavně ať není auto bílé!" A jaké auto mám? 😄 PS: Ten tmavý spodek je origo. Našel jsem to i v katalogu.
Možná mám nový problém: včera + dnes, po důkladném zahřátí motoru (2.0 DOHC EFI) apsoň po 30 min jízdy, jedu, plyn stále ve stejné poloze a auto mi výrazně zrychlí!!! Na pár sekund, jak kdyby do něj naskákali další koníci. Jenže dnes to nejen zrychlovalo ale i "vázlo". Chvilku vyrazí a jede, chvilku nejede. Spíš je to v okmažiku, kdy s planem dýl stojím v nějaké poloze.

Pro úplnost: potenciometr škrtící klapky byl naposled proměřen zhruba před měsícem a byl OK. Myslím, že by to mohlo být i lambdou, teplotními čidly....
Tak jen tak sonduji, jestli jste se tím někdo setkal. Možná taky kecám, přece jen silnice byly trochu namrzlý...ale to zrychlení vnímám už druhý den.
Rbr: Nemohu doporucit nic jineho nez standartni diagnostiku + promer TPS a treba jestli neni neco s tahlem plynu. Ale mohl by to byt i MAP.
prochy - jo, budu muset do diagnostiky. Jen jsem po příjezdu do práce zběžně koukl pod kapotu. Říkla jsem si, že bych ji možná klidně udělal jen se stud. motorem s cílem přečíst jen memory kody.
To prochy, rbr a ostatni: chtel jsem se Vas zeptat co je nejlepsi pro kontakty, cim je dobre postriknout konektory, co cisti a zaroven chrani?? Dik!
Daytona: Nevim, jestli nepopudim ostatni, klidne uvitam diskuzi. Ja bych Kontaktol, jeste hure WD40 apod. jako dlouhodobou ochranu kontaktu nepouzival (a hlavne ne jako preventivni). Pri spatnem kontaktu to sice pomoci muze. Dobre to zatejka, oxidy to asi taky castecne rozpusti, je to v podstate velmi ridky olej. Nicmene po aplikaci zustane pouze velmi tenky film, ktery dost rychle ztece a dlouhodobe neochrani. Proto bych ho videl jako idealni pro ocisteni kontaktu od oxidu, pak ovsem kontakt vytrit do sucha a namazat hustou vazelinou.

Pro dokresleni mych myslenek citat z obalu Kontaktolu😒br /> Pripravek slouzi k odstraneni zoxidovanych a sulfidovych vrstev z el. kontaktu. .... Zabranuje dalsi rychle oxidaci.
daytona - můj názor: Kontaktol NE. S WDčkem mám skvělé zkušenosti co se týče odstarnění již vzniklých oxidů, sulfidů, ale i rzi jako v pantech apod. Tuhnou mi každou zimu panty levých zadních dveří a vždy jsem zkoušel nejrůznější (opravdu nejrůznější) srágoroviny. Až teď, s WDčkem, jsem se nestačil divit, co po jeho aplikaci vyteklo za bordel. A to i v dalších případech. I když to jsem odbočil, nicméně účinnost na elektrický kontakt bude stejná.
Tímto nechci stát proti názoru prochyho a trvanlivosti této ochrany. Možná nejlepší to bude skombinovat: důkladně a třeba opakovaně vyčistit WDčkem, nakonec přidat něco trvalejšího jak píše prochy(sám zatím zůstávám jen u WD, uvidím, co to udělá časem).
rbr: Ano myslel jsem to same. WD40 na procisteni kontaktu vyborne! Ale pro dlouhodobou ochranu bych ho doporucoval jeste mene nez Kontaktol. Naopak pro to procisteni jeste vice. Podle me jsou cistici schopnosti primo umerne ridkosti a vzlinavosti sragory a naopak dlouhodobe ochranne vlastnosti umerne neprimo. Kontaktol bude proste nejakej kompromis. Kazdej prumernej clovek taky radsi pouzije lepidlo jednoslozkove nez dvojslozkove. No, mozna to neni uplne presny primer.
chlapi, diky za rady!!
kostey
sem nějak (omylem) zavítal na stránky "pražskejch aček" (www.aaaauto.cz) a v informacích v recenzi vozů jsem zjistil že mají škorpíci 3 hvězdičky z pěti a Sierra jen 2. + Docela jí nám tam haněj... 😲(
to kostey: no oni to asi soudi take podle vybavy a komfortu, a skopek mel docela solidni zakladni vybavu (ABS...). Sierr je porad vic bez ABS jako s. Je taky pravda ze u motoru OHC odchazi rychlejc ta vacka, zas DOHC ma vacky po 200 tisic jako nove. Zas tam nepisou ze treba u scorpia se rychle vymackavaly vzadu pruziny a tlumice, predni naprava, tak to zname😊) Mne osobne vadi na sierre pouze jedina vec, a to ta predni naprava, jak vznikaji ty vibrace, pocit nejistoty pri brzdeni, hlavne kdyz mate plne nalozene auto. Taky jsem se chtel zeptat, co by to udelalo kdybych do sveho auta (bez ABS) namontoval kotouce dopredu i dozadu z modelu s ABS (predni jsou vetsi a zadni kotouce misto buben). Samozrejme bych tam ABS nechtel davat, to je prace jak svina, jenom ty kotouce a brzdice. Jake by to mohlo byt??
přesně můj případ. předělávat ABS z modré do černé se mi nechtšlo, navíc to od zničení původní červené sirrky blblo, přehodil jsem akorát komplet podvozek. Jedinej warning: při hodně prudkým zabrždění můžeš sešrotovat př. gumy(v jednom místě)
dik za info willy! A neni ten zadek prebrzdenej??? Nema tendenci uplavat nekam na bok??
ne, nezapomeň, že přední brzdy jsou taky silnější, o dost
dik! myslim ze pristi rok nekdy v lete do toho pujdu a predelam to na ty kotouce. ty mensi predni s tema bubnama vzadu, no, neni to nic moc, na ten muj motor a podvozek jsou ty brzdy docela poddimenzovane.
Jinak uz mam hotove navrhy plosnych spoju pro meric spotreby pro motor DOHC (na puvodnim webu byla fotka PP sestrojeneho na univ. plosnem spoji v mem aute uspokojive provozovanem asi 2.5 roku). A co vic. Vcera se mi ho po osazeni podarilo zprovoznit. Az bude hotovy web (a budu na to mit klid), pokusim se napsat nejaky clanek, soupnu tam fotky, motiv plosnych spoju, program ridiciho procesoru atd. Vse, aby bylo mozno konstrukci zopakovat.
Vážení, chystám se na výměnu palubky, ta současná je K.O. Síla sluníčka nadělala divy, mám totiž trochu starší typ, který rád praská. Sehnal jsem jinou a rád bych ji vyměnil. Pokud by mi někdo chtěl podat informace, typu kolik hodin či dní si mám rezervovat, even. jestli má samotná výměna nějaká úskalí budu mu povděčen.
Tak co residents : pomohl ti tem manuálek na 1.8 TD co jsem posílal mailem.
Tak už konečně vím co zač tenmodul co mám pod kastlíkem spolujezdce. Je to elektrické ovládání elektromagnetického ventilu recirkulace

výfukových plynů.Zjistili mi to přímo ve Fordu dle čísla. Nelze někde sehnat el. zapojení tohoto modulu s ostatními čidly atd. Rád bych si ho zprovoznil. I když mě každý říká že je to zbytečnost. Rád mám auto v původním stavu. Nechá se na něm dělat i nějaký druh diagnostiky. Tak jsem sám zvědav. Ale jedná se mi hlavně o to el. zapojení. Prosím prosím.
Podívám se,jestli ho mám.Pokud ano,bude na novém webu(pro platící).
oleowr1
To jirkaking: Správně - je to řídící jednotka pro EGR, někdo tu před cca. 10 dny dal odkaz na www.sierra-freunde-deutschland.de je tam manuálek k motoru 1,8TD a tam jsem se to dočetl (ikdyž neumím německy). Mně k EGR chybí snímač polohy plynu (je nahoře na čerpadlu), prostě mi už z něho upadly drátky. Jinak funkční EGR údajně dost zasírá motor.
oleowr1: O tom jsem slyšel ale proč by to tam asi dřív montovali měl jsem ten regulátor co je na výfuk. potrubí dole a bylo tam trochu usazenin. Já tenregulátor na čerpadle mám naštěstí v pohodě zachránil jsem ho na poslední chvíli. Ale jde to rozebrat resp. rozlepit a napájen znova na konektory. Zajímalo by mě zda to bude nějak znát třeba na emisích. Já ten manuálek mám stažen převeden do word a dokonce jsem ho nechal jedním prográmkem přeložit . Ale je to slovo od slova . Takže to někdy nedává ani smysl. Jestli chceš pošlu ti ho. Napiš maila.
oleowr1
to jirkaking: Dík, zkus mi to poslat na oleowr1@seznam.cz.
to RESIDENTS: jestli chceš, mám tady furt tu kameru, můžu vyfotit cokoliv a poslat kamkoliv.

AD TOPENÍ: no nevím, ten den, co jsi mi to tu nechal, jsem to zkusil projet, zahřál na plnou provozní teplotu a oproti mé popelničce se mi zdálo, že to netopí vůbec 😒

AD VENTILY: jak moc na to spěcháš? jsem po tom traktoru celkem vyřízenej, moc se mi do toho mrazu nechce, nerad bych to odležel 😒((
Willy: můžeš udělat pár foteček mýho auta včetně motoru a té krabičky EGR a poslat mi to na residents@centrum.cz

To už topí líp. Před tím pročištěním a nový termostatem to netopilo vůbec. Teď o víkendu nikam nepojedu, ale potřeboval bych to do týdne. Troufáš si na to? Jinak Moural pořád to samý. Chtěl jsem se dneska stavit. Budeš tam?
ty fotky udělám zítra, mám tu jen zdroj do sítě, řeknu Jirkovi, ať mi zítra dotlačí baterku.

Záleží, jak na tom budu 😒. Teď tu jsem, ale po té páté jedu zase na oběd 😄