Já se chystám někdy koncem nebo v druhý polovině července jedním napakovaným autem do kempu Indie, vesnička Banjole - kousek pod Pulou uplně na jihu Istrie. Byl jsem tam už 7x a líbí se nám tam. Preferuju to zde a je to fakt co by kamenem dohodil. Už jsem jel autem 4x do Španělska, do Řecka, ale Jugoška je Jugoška!!!
Jedeme sice pouze ve 2 lidech, ale pohodlí je nutné, a proto si s sebou do kempu vezeme kde co - každoročně bereme: autochladničku, mrazák Calex 50L na chlazení nápojů a jiných..., lampičky, přístřešek - klasika OBI, molitany, ventilátor, peřiny atd, atd... pohodlí * zaručeno.
Jedeme sice pouze ve 2 lidech, ale pohodlí je nutné, a proto si s sebou do kempu vezeme kde co - každoročně bereme: autochladničku, mrazák Calex 50L na chlazení nápojů a jiných..., lampičky, přístřešek - klasika OBI, molitany, ventilátor, peřiny atd, atd... pohodlí * zaručeno.
Už dost dlouho jsem u jadranu nebyl, tak nejsem v obraze. Kolik přibližně stojí kempy? Kdo můžete nějaký, nejlépe na Istrii, doporučit? Díky.
Hodně informací o kempech v Chorvatsku je na www.camping.hr, koukal jsem na server asi před 14 dny a jsou tam u některejch kempů i ceníky, fotky a vybavenost... Dneska server nefunguje.
Jinak ten můj kempík, kam se chystám je cenově asi takto: za 2 lidi, auto, stan, el. přípojku - cena za 1 noc za všechno dohromady asi 600 Kč.
Jinak ten můj kempík, kam se chystám je cenově asi takto: za 2 lidi, auto, stan, el. přípojku - cena za 1 noc za všechno dohromady asi 600 Kč.
Doporučujete někdo jet do Chorvatska tzv. naslepo?
Myslím sehnat ubytování až na místě. Nejlépe Makarska a níž... Pro sichr stan beru, ale do soukromí bych raději. Jsme 3členná rodinka. Dík
Myslím sehnat ubytování až na místě. Nejlépe Makarska a níž... Pro sichr stan beru, ale do soukromí bych raději. Jsme 3členná rodinka. Dík
Já nejezdím jinak než naslepo. Je fakt, že když přijede parta 8-mi lidí večer a chce se ubytovat společně, je to problém, ale pokud je to dopoledne, dá se v pohodě, zvlaště na jihu, vždycky něco sehnat. BTW však stači vzít nějakou nouzovku na jednu noc a druhý den se poohlédnout po něčem jiném.
je to naprosto v pohodě 😄
K té Istrii, je to blízko! A když si ještě chceš cestou domů zaject do Itálie na pizzu 😄 tak není co řešit. Ale dole je to bezesporu lepší 😄
K té Istrii, je to blízko! A když si ještě chceš cestou domů zaject do Itálie na pizzu 😄 tak není co řešit. Ale dole je to bezesporu lepší 😄
Tak to prubnu. A co ceny? Asi podle polohy dotyčnýho místa, ale byl bych ochotnej dát tak 50-70 DM za noc. Půjde to, nebo mám jet na Lipno...?
Za 25,- na osobu a den se ubytuješ vždycky...
Psal si, ze jste byli i v Zivogosce. Ja se tam letos chystam objednat, tak bych byl rad, jestli bys nebyl tak hodnej a trochu mi to nepriblizil - jestli to za to stoji, nebo jestli to mam odreknout. Ja byl akorat v Primostenu a mohu doporucit. Jsou tam dve plaze (oblazkova pro deti a skalky). Je tam klidek, je to maly mestecko.
Píšeš, že jsi byl v Primoštenu. To jsi byl v tom velkym kempu, název byl myslím Adriatic? Vloni jsem tam byl taky a právě mě to moc nezaujalo, jedině se mi líbilo místečko v kempu, který jsme měli - vzadu u toho širokýho pásu skalisek přímo s tím krásným výhledem na západy slunce a na moře. Tam se to příjemně popíjelo! Po týdnu se nám zkazilo počasí (první týden prázdnin), tak jsem to zabalili a předčasně ukončili dovolenou. Dali jsme si pak za měsíc repeté a jeli na naši oblíbenou a mnohokrát odzkoušenou Istrii.
Ne ne, na to jsme moc pohodlny (to vis, zenska potrebuje sprchu a velky zrcadlo😃, byli jsme v tom jedinym hotelu Zora, kterej tam je. Stoji hned u plaze, takze fakt pohoda. A popravde ani nevim, ze tam nejakej kemp byl (1999). Ta moje by tam jela zas, ale ja bych radsi poznal i neco jinyho kvuli porovnani.
To je fakt, taky rád poznávám nový místa, ale na druhou stranu se zase rád vracím na svoje starý dobrý plácky, který jsou hlavně odzkoušený. To samý jako tady na tý Istrii - máme plácek ve Španělsku, kousek pod Barcelonou, už jsem tam byl v našem oblíbeným kempíku 4x. 3x na stejnym plácku, kterej mi ale v 1999 někdo zabral, tak jsem musel oproti zvyku posunout ležení o pár metrů vedle.
Živogošće: no co říct, oblázková pláž jakoby do rohlíku, výhled na Hvar, přístaviště, kostel, můžeš vylézt po té silnici do hor - je tam nahoře taková malá vesnice, půjčovny všeho možnýho, staví tam loď na Brač a Hvar (nemyslím trajekt - ten staví v Drveniku), velkej hotel (Nimfa - určitě každý zná) se vším všudy, na jižní straně potom kemp (Dole). Jo jestli jedeš autem, nezapomeň na kondiční vyjížďku na Sveti Jure (nejlépe vyjet tak dvě hodiny před západem) 😉...
Co to je ta kondiční vyjížďka na Sveti Jure?
Cikcak 2 hodiny jedeš jen nahoru po silnici široký tak 3 metry a vyjedeš až na nejvyšší horu Biokova - Sveti Jure (1762 m). Impozantní rozhled na celou Jižní Dalmácii od Splitu až po Pelješac.
[odkaz] [odkaz]
[odkaz] [odkaz]
Celkem dobrej cestopis, tys tam byl s partou taky?
Jo, předminulý léto s bramborákem. Pět lidí naložených v mojí trojce, cool. Docela jsem ocenil sílu i brzdící schopnost motoru a hlavně velkej rejd. S tím to bylo v pohodě.
V pěti lidech v trojce, to teda muselo bejt žůžo! Nám je ve dvou pětka malá, nebo jentaktak.
V pěti lidech ve trojce jsme jeli jen na Sveti Jure. Druhé auto - starý vyrachtaný Passat B3 1.9 D - by to v žádném případě neutáhlo (furt se hřál, už když jsme jeli ze Senje do Otočacu - průsmyk Vratnik ve Velebitu, tak jsme zastavovali asi 5x).
To je hrůza, co to maj všichni za hajtry, který se pořád hřejou??? To samý ten Peugeot 309 v tom cestopisu, kterej jsi tady naservíroval. Kde je chyba? to jsou buď zarostlý chladiče nebo jim spíš nefunguje spínání vrtule.
U Passata B3 je problém v blbě udělané masce, veškerý vzduch k chladiči jde nárazníkem. No a samozřejmě, že měl čidlo (200,-) nefunkční, a nebyl si to schopnej půl roku předtím koupit.
Když se zjistí, že je čidlo nefunkční, je nejjednodušší dráty z čidla spojit natvrdo a vrtule jede furt a je klid.
To funguje 😄 už i u š120, tam se vařilo furt.
a nebo si vyvést paralelně vypínač 😄
A nebo mít pod kapotou dva pořádné větráky, který dělají co mají a kdy je potřeba, že jo.
Nejlepčí je větrák, kterej je poháněnej přímo motorem... 😉
Ten větrák poháněnej motorem - viz BMW taky není vždycky výhra. Viskospojka se taky občas podělá a není to zrovna nejlevnější záležitost. Zajímavě to má řešený MB190D - vrtule je poháněná řemenem, ale spínání vrtule řídí čidlo, který když pustí proud, sepne elektromagnet na řemenici vrtule. To čidlo jsem kdysi kupoval nový asi za 1100,- Pak když jsem to testoval v točkách a držel plyn rukou na čerpadle tak na 3500ot/min, vrtule sepla a jsou to takový točky, že jsem se úplně lek a splašeně jsem od motoru odskočil.
... zkuste se podívat na www.adriadatabanka.cz !
kdo chce na Pelješac, tak může zkusit [odkaz] - s touhle cestovkou jsem byl loni na Pelješaci v Boraku a byla maximální pohoda. Klidnější a zastrčenější místo těžko hledat. Na pláži 4 až 6 rodin převážně z česka, do civilizace (Orebič)19 km ....
Jinak z Pelješace do Ostravy přes Maďarsko cca 19 hodin, ale bacha, Maďaři měří a chtějí nehorázné pokuty.
kdo chce na Pelješac, tak může zkusit [odkaz] - s touhle cestovkou jsem byl loni na Pelješaci v Boraku a byla maximální pohoda. Klidnější a zastrčenější místo těžko hledat. Na pláži 4 až 6 rodin převážně z česka, do civilizace (Orebič)19 km ....
Jinak z Pelješace do Ostravy přes Maďarsko cca 19 hodin, ale bacha, Maďaři měří a chtějí nehorázné pokuty.
Ta Adriadatabanka je celkem pěkná, až bude čas, proštudýruju to pořádně. Jinak co jsem koukal na ty ceny apartmánů na tom druhym serveru - ceny silně připomínají drahotu. Nebo naopak, ono to není drahý, prostě jen málo vydělávám... Jako každoročně tedy upřednostním celtu nad hlavou, potomstvo zatím nemám, tak si to můžu dovolit.
V neděli vyjíždím provětrat subíka k moři a sebe na jachtu. I Vám budiž dovolená lehkou a příjemnou záležitostí.
Minuly rok som tam bol aj ja, byvali sme na private na kopci a bolo tam velmi fajn 😄 Tento rok xcem skusit Istriu. Co odporucate?
Nevite jestli nejak pomuze autu, kdyz do nej naliju NATURAL 98. Nebo nejakej ten benzin o kterym tvrdi, ze vam oneco zvisi vykon a jeste ma spoustu dalsich kladnych veci. Nevadi mu to? Ktera pumpa ma nejkvalitnejsi benzin?
Pokud nemáš auto, který je vyrobený na míru pro N 98, ale pro N 95, tak mu devadesátosmičkou můžeš odpálit ventily. Jedině prej tu novou sračičku od Shellu můžeš nalít kamkoliv, ale bez záruky.
Martine, je to úplně opačně. Ventily podpálíš jen benzínem o nižším OĆ. V případě 95 a 98 k žádné škodě nedojde. To bys musel do motoru s vysokou kompresí na 98 nalít tak 91 oktanový benzín. U motorů se vstřikováním obvykle bývá i čidlo klepání, takže motor by asi snesl i to za cenu snížení výkonu.
Jedu v patek k Sibeniku. Nevite nekdo, jake je mytne na dalnicich v Rakousku a Slovinsku? V Rakousku chteji pry 70 silencu na 10 denni dalnicni znamku. V.
Tak to se nekde mozna potkame, jedu ve ctvrtek brzo rano. Mytne v rakousku je 105ATS za dalnicni znamku na 10dni. Jinak jsou v rakousku taky placeny tunely, zalezi kudy jedes, na trase Pha - Wien - Graz po dalnici neni nic. Ceny tunelu jsou kolem 140 ATS za kus, cili celkem dost. V Chrovatsku je to lepsi, na Istrii je jeden tunel Ucka za 20 kun a dalnice v prepoctu za cca desetikoruny ...😄
... chce to hlavne dobrou mapu, kup si atlas Evropy za cca petikilo - opravdu stoji za to. Leckde je znacene i mytne primo na mape ...
Nevrátil jste se náhodou někdo z Chorvatska a nezbyla vám dvouměsíční ještě platná dálniční známka? Jedu totiž příští týden na 12 dní a musím koupit dvouměsíční a ta už je trochu dražší. Proč to nemaj lupmové na 14 dní, ta desetidenní je naprd. Tak se kdyžtak ozvěte a odkoupím ji. Nebo naopak, když ji koupím novou a využiju, bude pak volná a navíc platná minimálně do konce prázdnin. Jsem z Prahy, takže pouze z přiměřenýho okolí... Zadek524@seznam.cz
Můžete mi někdo stručně podat základní informace, na co si dát pozor, s čím počítat .... Jedu ve 4.lidech poprvé na Makarskou riviéru. Děkuji moc za každou informaci.
V Chorvatsku si dej pozor na "čtverkový" Golfy nebo A6ky Audiny v bílé barvě s takovým monstrem na bočním okýnku - RADAR. Nutno dodat, že Chorvati jsou vesměs dost solidární a blikají. Stejně tak (Gryzgoti) Rakušáci dost blikají, ale na dálnicích mají FUNKČNÍ stacionární radary a tam tě nikdo neupozorní. Policajti používají tzv. pistole - ruční radary, takže si tě sami změří a zároveň skásnou. Pozor v obcích a v omezeních na dálnici. Nevím o žádným placeným tunelu v Rakousku ve směru na Maribor. Dobro došli!!!
Slovinci mají též pistolky, platit budeš mýtné Šentilj–Maribor (240 stříbrných) a Krapina-Zagreb (10 tchořů),Zagreb-Karlovac (15 tchořů). Jinak se fajn jede vnitrozemím (Karlovac,Plitvice,Gračac,Knin,Sinj,Tril… Provo) a člověk vyjede přímo na Makarské...
Je to můj oblíbenej kempík, kam se vždycky znovu a rád vracím, i když jsem vyzkoušel už dost jinejch. Sociální zázemí není žádnej překotnej luxus, ale když ho srovnám s ostatníma kempama, tak naprosto standardní. Většina záchodů je tady od turků. Sprchy povětšinou teplý tečou, to akorát v době největších náporů, když se všichni vracej z pláže je studená, která vlastně je taky docela teplá. Největší devizou kempu je jeho rozlehlost a velké množství vzrostlých borovic. Velice se nám tady líběj taky ostrůvky, která jsou vzdáleny cca 7 minut plavby (styl prsa), je tady taky nezvykle velký množství rozličnejch vodních živočichů , takže brejle s sebou. Ve středu večer jsem tam...
Díval jsem se na www.camping.hr a vypadá to, že stránky jsou aktualizovány. Ještě minulý týden byly kolonky s cenami u většiny kempů prázdné, teď jsou všechny (nebo většina) doplněny. Neumím pouze rozluštit co znamenají zkratky Mc/N, Cp/N a D/N. Myslím, že se nechám zlákat.
Zdravím přátele Jadranu.Poraďte mi,kde je pláž vhodná pro malé děti(~3 roky).Jedu tam poprvé
a pravděpodobně to bude někam na Istrii.Zatím mám vytipovaný Medulin,příp.jeho okolí.Neznáte to tam někdo?
a pravděpodobně to bude někam na Istrii.Zatím mám vytipovaný Medulin,příp.jeho okolí.Neznáte to tam někdo?
Uz to tady nekdo zminoval. Dobra plazicka s piseckem je v kempu u obce Stara Baska na jihu ostrova Krk. Je to spis takovy jednohvezdicak, ale je tam pekne. Navic tam furt trochu fouka vitr, takze se da prezit i to vedro...
Právě jsem se vrátil z dovolené na ostrově Muter.Jede se opravdu velice dobře bez čekání na hranicích /všední den/.Celníci jen mavájí rukou/Rakousko,Slovinsko,Chorvatsk👋,jed… kdo si odemně vzali pas, byli naši/v Hatích/.Všechny konzervy s hovězím jsem měnil za kuřecí, ale zbytečně,kdybych ji měl/šílenou/za autem celou, projel bych taky.Tak jak se jede v cizině dobře/Murter-Hatě/9.45 hod (735 km) u nás je to příšerné!!! Znojmo-Jihlava se nedá jet. Je to jedna velká objížka měsíční krajinou. Ostuda nás Čechů před cizinci, kteří přes nás projíždějí.
C133: To jsme se museli na Murteru potkat 😄 Zrovna jsme se vratili z Tisna (jeli jsme autem). Napisu par postrehu.
Vyjel jsem 20 km od Rozvadova, kde bydlim, takze jsem, neznaje lepsi cesty, jel po dalnici na Mnichov a Salzburg. Super cesta, casto 3-4 pruhy na dalnici. Nevim, kolik stoji desetidenni dalnicni znamka do Rakous, ja platil na nemeckych hranicich 15 DM 😒 - mela stat neco kolem 70 ATS. Ovsem nejvetsi prekvapeni mne cekalo, kdyz jsme v noci projizdeli Alpami a chteli zaplatit za tunely. A to docela dost - 20 DM a na hranicich se Slovinskem stoji tunel 90 ATS. Navic v noci se smi v Rakousich jezdit po dalnici jen 110 km/h. Takze varuji pred touto cestou - ze Salzburgu na Villach. Z Villachu jsem jel po pobrezi [Rijeka atd.], coz byla nase druha smrt. Kolona aut, jede se max. 50 km/h., casto omezena rychlost.
Ted uz vim, ze jsem mel jet po nasi dalnici na Plzen-Brno a pres Mikulov [ne pres Hate, jak psal C133 - prozil jsem si 30 km objizdku cestou zpet], Viden, Maribor, Zagreb atd. Nejezdit pri pobrezi, ale ze Zagrebu na Karlovac a porad vnitrozemim az dolu. Je to nejrychlejsi. Zaplatite par drobnejch za dalnice [Slovinsko, Chorvatsko], ale vyplati se to.
Jinak je v Chorvatsku velmi draho, Kuna je stale 5 Kc - prilis vysoky kurz k marce - asi pevny, nikoliv trzni. Nafta je v Chorvatsku trochu levnejsi nez ve Slovinsku [26 Kc oproti 27,80 Kc]. Platit za dalnice je v chorvatsku lepsi kunami, protoze v markach zaplatite vice. Naproti tomu Slovinci jsou presni a zaplatite presne v prepoctu tolik, kolik je treba, popr. vam jeste vrati drobne.
Vyjel jsem 20 km od Rozvadova, kde bydlim, takze jsem, neznaje lepsi cesty, jel po dalnici na Mnichov a Salzburg. Super cesta, casto 3-4 pruhy na dalnici. Nevim, kolik stoji desetidenni dalnicni znamka do Rakous, ja platil na nemeckych hranicich 15 DM 😒 - mela stat neco kolem 70 ATS. Ovsem nejvetsi prekvapeni mne cekalo, kdyz jsme v noci projizdeli Alpami a chteli zaplatit za tunely. A to docela dost - 20 DM a na hranicich se Slovinskem stoji tunel 90 ATS. Navic v noci se smi v Rakousich jezdit po dalnici jen 110 km/h. Takze varuji pred touto cestou - ze Salzburgu na Villach. Z Villachu jsem jel po pobrezi [Rijeka atd.], coz byla nase druha smrt. Kolona aut, jede se max. 50 km/h., casto omezena rychlost.
Ted uz vim, ze jsem mel jet po nasi dalnici na Plzen-Brno a pres Mikulov [ne pres Hate, jak psal C133 - prozil jsem si 30 km objizdku cestou zpet], Viden, Maribor, Zagreb atd. Nejezdit pri pobrezi, ale ze Zagrebu na Karlovac a porad vnitrozemim az dolu. Je to nejrychlejsi. Zaplatite par drobnejch za dalnice [Slovinsko, Chorvatsko], ale vyplati se to.
Jinak je v Chorvatsku velmi draho, Kuna je stale 5 Kc - prilis vysoky kurz k marce - asi pevny, nikoliv trzni. Nafta je v Chorvatsku trochu levnejsi nez ve Slovinsku [26 Kc oproti 27,80 Kc]. Platit za dalnice je v chorvatsku lepsi kunami, protoze v markach zaplatite vice. Naproti tomu Slovinci jsou presni a zaplatite presne v prepoctu tolik, kolik je treba, popr. vam jeste vrati drobne.
To je dobry, taky jsem se o vikendu vratil z Murteru z Tisna. Jinak pres Salzburk nejezdit, tam je tunel cca 140ATS. Ja jezdim na Linz - Klagenfurt - Ljubljana (je tam v Rakousku sice jeden tunel, ale da se krasne objet pres mestecko Liezen). Zpatky jsem dal na doporuceni a jel jsem po dalnici z Gratzu na Viden a pekne jsem si nasral do bot. Uz NIKDY. Uz 20km pred Vidni to uplne stalo, tak jsem to vzal po jejich trojkach a pres centrum. Viden jsem tak mel odbytou za cca hodinu a pul, kolega po dalnici za tri. Taky bylo uzasny cekat v Mariboru az zaplatim v prepoctu Slovincum na mytnym blbejch 25Kc cca pul hodiny ve srudlu z kteryho se nedalo uhnout. Tuhle skvelou trasu jiz nikdy vice 😒 - snad jen mimo vikendy a v noci. Je fakt ze v HR se vyplati ject vnitrozemim, ale na to se z Ljubljany napojim taky 😄
já tam byl autem už třikrát a můžu ti poradit jen to, že NEJEZDI NIKDY V PÁTEK VEČER TAM A V SOBOTU VEČER ZPÁTKY. Jel jsem i jiné dny a to bylo naprosto v pohodě na dálnici v Rakousku (Vídeň - Graz) i na mýtnicích, žádné fronty - jedeš skoro osamocen.
jo to je jasný, jenže když musím jet v tuto dobu, tak me tam uz nedostanou. Uz jsem si tam nabehl takhle jednou a to i ve vsedni den rano, kdyz jeli Rakusaci makat 😄
samozřejmě, že Rakouskem v noci. A v Chorvatsku jedině vnitrozemim, mají tam široké silnice a hlavně je daleko vidět dopředu, celkem málo zatáček, takže to můžeš smažit bez problémů 120, což při jízdě podél pobřeží nejde ani náhodou.
Dobrej tip jak zadara z Klagenfurtu do Lublaně je jet přes Loiblpass (sjedete na 305 z A2, hned po sjezdu doleva po 92 1 km, pak doprava na 70 (směr centrum), asi 1,5 km a doleva na 91 - Suedring, krásný výhled a přejezd přes Ferlacher See, pak Unterbergen a Unterloibl). Teda pokud nemáte zrovna uhřátou Škodárnu s nefungujícíma brzdama. 😄
Cafte kolegovia. Vidim, ze vas tento rok bude na cestach v Chorvatsku zase dost a ked sa stane buracka, v pohode si to vykecame v jazyku, ktoremu rozumieme 😉 Ale nie o tom som chcel. Chcel by som ist do Chorvatska na dovolenku, ale niektori znami ma odhovaraju, ze je tam dost draha strava. Ked som tam bol pred 4mi rokmi, bolo to len o kusok drahsie od nasej, takze teraz neviem, ci mam viezt konzervy alebo iba kreditku. Kto ste ta boli tento rok, dajte mi prosim vediet, napriklad porovnanie s Rakuskom. Diky.
Zrovna minulý týden jsme se vrátili z dovolené z poloostrova Pelješac, a každému můžu doporučit jet pokud možno co nejdál, především pokud si chce alespoň trochu odpočinout od množství rekreantů na plážích nebo od přemíry ruchu velkých měst, jako je Makarská nebo Split. Pokud jde o ceny, není to pro obyčejného turistu zrovna cenový ráj, ale pokud se hlídáte, rodinný rozpočet zatížíte v míře únosné. Jen tak pro ilustraci - chleba 8 Kn (navíc připomíná více veku - zapomeňte na tradiční dovolenkové topinky!), 2l Coca Coly 13 Kn, sáček bonbonů - 8 Kn, kopeček zmrzliny 3 Kn, kafe v restauraci od 6 Kn, laciná pizza 30 Kn, vstupné kamkoliv od 15 Kn. Kdo potřebuje nakupovat a chce přitom i trochu ušetřit, tak ten má jedinečnou příležitost ve městě Neum, které patří Bosně a kde je možné nakupovat za ceny velmi podobné těm našim. Jinak je to ale krásná dovolená, při které přijdete na docela jiné myšlenky. Přeji všem, kteří tam ještě nebyli, příjemný pobyt...
Diky, ale nemozem sa nikde dopatrat ku kurzu ich meny. Aky je kurz napriklad voci Euru, USD, DEM alebo CZK?
Kurz je 5 Kc / 1 kuna. Je tam silene draho. Priklad - koupil jsem si v Sibeniku broskve (12 kun / kilo) a melouna (4 kuny za kilo). Oni to jen utrhnou na zahrade, neplati dane a casto ani za pronajem "stanku". U nas v obchode stoji broskve z Italie 30 Kc a meloun za 14 Kc/kg. O pivu radeji mluvit nebudeme, cesky pivo je nutne tahnout s sebou 😊
jo, to máš pravdu. Já bydlel v kleku, a do Neumu to bylo, co bys kamenem dohodil, obchody zásobené suprově oproti Chorvatským a hlavně ceny zhruba jako u nás. Letos pojedu asi na Pelješac, oproti Podgoře nebo makarské tam bude božský klid a snad čisté pláže a ne takové, že když se potopíš, tak uvidíš rozebranou autobaterii, různé plechy z aut nebo třeba celé zbořené auto 😃))
Prepacte za dotaz "mimo misu", ale chcel by som sa vas, kedze ste z Ciech opytat ci este funguje moznost rekreacie na tejto priehrade a ci je tam stale pekne. Kedysi ked som bol maly, som tam bol 4 krat, velmi sa mi tam pacilo a rad by som sa tam vratil. Teda ak vas tym neobtazujem.
Ahojte borci,
poraďte mi kudy se nejlépe dostat na Graz. Do Rakouska to mám kousek do Linze, ale kudy dál? Mám objet Alpy přes Vídeň, nebo je lepší dálnice A9 Wels - Graz? Mám několik let starou mapu a tam je A9 přerušena na cca 40 km přerušena? Nevíte někdo jaký je současný stav? A kolik se aktuálně platí za tunely?
Díky
poraďte mi kudy se nejlépe dostat na Graz. Do Rakouska to mám kousek do Linze, ale kudy dál? Mám objet Alpy přes Vídeň, nebo je lepší dálnice A9 Wels - Graz? Mám několik let starou mapu a tam je A9 přerušena na cca 40 km přerušena? Nevíte někdo jaký je současný stav? A kolik se aktuálně platí za tunely?
Díky
Nedostaveny kus je kousek za Linzem (asi onech 30km). Placeny je tunel pod Pyhrnpass (cca 110ATS), dal tunel za odbockou na Klagenfurt (nevimkolik ale asi podobne) a potom tunel kolem Gratzu. Takze zalezi jak moc chces platit a nebo si zaject par kilometru a object ty tunely. Nebo to vzit pres Viden po dalnici a bez starosti. Za lenost a komfort se plati, zvlaste v Rakousku.
Dík, přesně tohle jsem nechtěl slyšet 😃 Cesta po A9 mi přijde atraktivnější z turistického hlediska (když už se jednou někam vypravím, tak chci něco vidět), ale za ty peníze... Obávám se, že to bude přes Vídeň
Jo cesta pres Alpy skutecne stoji za to, sam tam jezdim, tunel pod Pyhrn objizdim (pohoda) a pak jezdim po silnici pro motorova vozidla pres Klagenfurt na Lublaň. Cili nevysolim ani kacku a casove to je +/- hodina stejne. Teda pokud dodrzujes rychlost na dalnici 130 😃)
Dříve jsem jezdíl přes Salzburk a tunely jsem objížděl - pohodička, je to objetý hnedle a navíc s pěkným zážitkem. Doporučuju ale investovat do nový mapy, abys sjel včas, nebo prostě dojedeš až na platidla odkud není úniku. Poslední 2 roky to ale beru už přes Vídeň, je to pro mě rychlejší, protože pak jedu po dálnici dál směr Ljubljana, Maribor...
Zdravim Vas.
Viete mi poradit najlepsiu cestu? Pripadne dalsie zaujmave informacie, ktore by sa mi mohli hodit?
dik.
Viete mi poradit najlepsiu cestu? Pripadne dalsie zaujmave informacie, ktore by sa mi mohli hodit?
dik.
Ahoj
Cesta je v tvem pripade jednoducha. Dej se na nejkratsi cestou do Vidne (tam snad nebude zadna komplikace), z Vidne pokracuj na Graz (to je jedna z mala tranzitnich dalnic, kde neni TUNEL a tak krome normalni dalnicni znamky nebudes nic dalsiho platit a hlavne se vyhnes rizikovym usekum. Dalnice je 2-3 prouda, trosku klikata a zvlnena. Je to hezke cestovani, ale misty se musi jet max. 100-120, jinak bys to asi v zatacce nevybral. Pak pokracuj podle smerovek na Maribor (ve Slovinsku se vyhni hned za prechodem dalnici a to tim, ze sjedes vpravo (HNED!) do mesta). Pokracuj smerem na Zagreb a v Chorvatsku naopak dalnici pouzij (plati se 10 a 15 KN nebo 3 a 5 DM). Pokracuj vnitrozemim smerem na Plitvice, kde muzes treba prenocovat. Z Plitvickych jezer je to tak 3 hodiny do Zadaru, tak uvidis, kdy se tam dostanes. (do Plitvic jsme jeli z Brna zhruba 9 hodin - relativne pomalou jizdou ridice zacatecnika...). Pak pokracuj smerem na KNIN a nekde si vyber odbocku na Zadar.
Kdyby te to zajimalo vic podobne, tak napis, co chces vedet, muzu poradit. Treba, jak se dostat levne do kempu nebo jak presne jet v Chorvatsku (musel bych se podivat do mapy - vic toho z hlavy nevim).
Ahoj a cestovani zdar!
Cesta je v tvem pripade jednoducha. Dej se na nejkratsi cestou do Vidne (tam snad nebude zadna komplikace), z Vidne pokracuj na Graz (to je jedna z mala tranzitnich dalnic, kde neni TUNEL a tak krome normalni dalnicni znamky nebudes nic dalsiho platit a hlavne se vyhnes rizikovym usekum. Dalnice je 2-3 prouda, trosku klikata a zvlnena. Je to hezke cestovani, ale misty se musi jet max. 100-120, jinak bys to asi v zatacce nevybral. Pak pokracuj podle smerovek na Maribor (ve Slovinsku se vyhni hned za prechodem dalnici a to tim, ze sjedes vpravo (HNED!) do mesta). Pokracuj smerem na Zagreb a v Chorvatsku naopak dalnici pouzij (plati se 10 a 15 KN nebo 3 a 5 DM). Pokracuj vnitrozemim smerem na Plitvice, kde muzes treba prenocovat. Z Plitvickych jezer je to tak 3 hodiny do Zadaru, tak uvidis, kdy se tam dostanes. (do Plitvic jsme jeli z Brna zhruba 9 hodin - relativne pomalou jizdou ridice zacatecnika...). Pak pokracuj smerem na KNIN a nekde si vyber odbocku na Zadar.
Kdyby te to zajimalo vic podobne, tak napis, co chces vedet, muzu poradit. Treba, jak se dostat levne do kempu nebo jak presne jet v Chorvatsku (musel bych se podivat do mapy - vic toho z hlavy nevim).
Ahoj a cestovani zdar!
Leonardo - dost vycerpavajuca informacia. Idem Do Becici, ale planujem to spravit za dve noci. Prvu noc do Plitvice, druhu potom dalej. Kde sa v Plitvici da prenocovat? Su tam nejake izby na prenajom alebo je tam iba kemp?
Přímo v Plitvicích je jeden mega-obrovskej kemp, taky jsem tam nocoval. Berou i platební karty, takže nepotřebuješ hotovost.
S prenocovanim neni treba si delat hlavu. Vsude mozne jsou cedule "Zimmer frei" nebo "Slobodne sobe" (=volne pokoje). Takova rozumna cena je pry 20DM za osobu na jednu noc. Lze ukecat slusnou slevu, kdyz je pobyt delsi na vice noci. Osobni zkusenosti se spanim v privatu nemam, kemp vychazi trosku levneji (asi 30-50% ceny).
Zvlaste mimo sezonu je pak velmi snadne sehnat nejake volne misto. Na Plitvicich urcite neco najdete... Stastnou cestu a hezke pocasi u more!
Zvlaste mimo sezonu je pak velmi snadne sehnat nejake volne misto. Na Plitvicich urcite neco najdete... Stastnou cestu a hezke pocasi u more!
Zdravim
Cez vikend som sa vratil zo Zadaru, od Karlovacu po Gracac mi to trvalo 4-5 hodin (???), preto NEODPORUCAM cestovat na vikend. Inak je cesta v pohode, len po prekroceni Rakusko-Slovinskych hranic je naozaj potrebne HNED odbocit z dialnice, kvoli nekonecnemu cakaniu na zaplatenie 'cestniny' ( ale to su opat iba vikendove skusenosti.)
Cez vikend som sa vratil zo Zadaru, od Karlovacu po Gracac mi to trvalo 4-5 hodin (???), preto NEODPORUCAM cestovat na vikend. Inak je cesta v pohode, len po prekroceni Rakusko-Slovinskych hranic je naozaj potrebne HNED odbocit z dialnice, kvoli nekonecnemu cakaniu na zaplatenie 'cestniny' ( ale to su opat iba vikendove skusenosti.)
Ahoj.
Dakujem Ti pekne za vycerpavajucu odpoved. Nejak takto som tu cestu aj planoval, Ak ma este nieco napadne ozvem sa.
Dakujem Ti pekne za vycerpavajucu odpoved. Nejak takto som tu cestu aj planoval, Ak ma este nieco napadne ozvem sa.
Diky - do kempu spat nepojdem. Na to som prilis fajnovy 😄 (ale nie, ale manzelka kempy zrovna nemusi, radsej hotel**😉 Ale napadla ma este jedna otazka - preco Leonardo radi vyhnut sa dialnici v Slovinsku?
Řekněte mi prosím někdo kolik stojí průjezd přes Rakousko (Videň) až do Splitu. A jestli by se nevyplatilo jet přes Maďarsko po E65, já to počítal(km) a vyšlo mi to o 50km delší ale nevím jaká je to cesta? Díky, jedu 1.9.
Protože jsme měli malinko vítr z rakouských celníků, jel jsem přes Maďarsko 22.6. a tudíž můžu cestu přes Szombathely a dál při rakouských hranicích jen doporučit. Silnice je krásná, úplně rovná a dá se tak přes celé Maďarsko profičet během 3 hodin. Bohužel jsme ten den měli smůlu na hranici Maďarsko-Slovinsko (Redics), kde jsme zatvrdli v noci na neuvěřitelné 3,5 hodiny. Po absolvování tohoto martyria již potom čekala caesta na Zagreb (ten je díky hopršímu značení velmi lehký na zabloudění) a potom na Karlovac a Plitvice, Knin dál k Jadranu. Pokud máte někdo hrůzu z mizerné cesty, pak Vám mohu jen potvrdit, že za celých 1000 km cesty i přes bývalé válečné oblasti okolo Kninu jsem nenašel tak mizernou cestu, jako je mezi Vnorovami a Strážnicí. Která válka byla tady, to nevím....
Jak je vidět podle našich příspěvků v tomto tématu, drtivá většina kempujících Čechů jezdí na dovolenou do Chorvatska z kraje prázdnin. Proto byl letos kemp našlapanej našincema a všude byla slyšet čeština a vloni, když jsem byl na konci prázdnin, neviděl jsem Čecha jediného...
Já tam jedu 1.září, tak doufám že si tam nebodu připadat jako na Slapech. Pod Splitem je snad hezky?
Díky za info,1.9. startuju z Prahy se svoji laskou a našim Fordem Sierra přes maďary ke Splitu.Az se vratik kolem 15.9.,dam vědět.Zatim se mějte.Čau
Ahojte. Uz sa tu niekto pytal, ci mate skusenosti c Ciernou horou. Bol tam niekto? Ja som len tak zacul, ze je tam fajn, slusne ceny, mili ludia, pekna priroda, skratka raj na zemi 😄 Tak by ma zaujimalo, aka je realita. Majte sa.
Prave v piatok som sa z Ciernej Hory vratil. Je to sice skoro tak, ako si pisal, ale od raja to ma este daleko. 1, Ceny su mierne vyssie ako u nas, ale bez akychkolvek problemov sa tam da existovat. 2, Ludia nie su az taki mili, vsetci chcu od teba peniaze za vsetko. POZOR, nic tam nedostanes zadarmo, za vsetko si nakoniec vypytaju peniaze. 3, Priroda krasna, len treba prehliadat kopy odpadkov, su to strasni bordelari. 4, Cesty su strasne a ich auta uz mali byt 10 rokov na vrakoviskach. Na automape najdes aj cesty, ktore v skutocnosti nie su asfaltky. Ale dovolenka tam je nadherna, primorske letoviska su krasne, cestovat tam vlastnym autom je zazitok (najma ak ides cez Chorvatsko popri mori) a mozem to iba doporucit.
...skusali ste to niekto ? A ak, tak kade ?
V Řecku jsem byl autem před 3 lety. Jel jsem na jih Itálie, pak trajektem a přes celý Řecko až na Peloponés. S pojížďkama z Prahy tam a zpátky něco lehce přes 6.000km. Moc se mi to líbilo a jen se trochu finančně zahojím, dám si to znova. Ale pozor, cesta je celkem náročná, nedoporučuju pro lidi, kteří nejsou zvyklí na delší trasy. A to myslím nejen pro řidiče, ale ani pro pasažéry to v tom hicu není žádnej med!!! No, už se na to repeté těším, když jsem si tady zavzpomínal. Kdybyste chtěli podrobnosti, mohu se klidně rozepsat.
Zdarec právě jsem se vrátil z chorvatska (Seline, pred Zadarem do prava) a musím říct že cesta v pohodě. Jel jsem přes maďary a poliše jsem neviděl ani jednou. (přísahám) Je fakt že ta jejich silnice je solidní a opravdu svádí k rychlejší jízdě (dá se jet místy bezpečně i 140km/h). V Rédicsu to šlo. Paradoxně jsem nejdíl čekal coby hodoňák na přechodu Hodonín - Holíč (asi 3/4 hodiny). Trasa do Bratislavy po dálnici je skrze nedostatek krátkodobích dálničních známek nemožná. Asi na 7-mé benzince mi domácí slovák řekl toto :" Ti naši chuji to zase nezvládli". Co k tomu dodat, musel sem se smát. Ale jinak v pohodě. V chorvatsku jsem za dálnici platil jednou 15kn a jednou 10kn (údaje pro prvničky 😊). Tam se dá předjet (na dálnici) docela hodně maníků co mají v oblibě tvořit strašně dlouhé kolony 😊
cestám zdar a v ZDRAVÍ DOŠLI
cestám zdar a v ZDRAVÍ DOŠLI
Este mi neda nespomenut - polisov som videl v celom chorvatsku iba raz a to vtedy, ked som prekrocil rychlost - hned sa z kukurice vynoril chlapik s cervenym svetlom a inkasoval. Takze to, ze ich neni vidiet neznamena, ze tam nie su. BTW prekrocil som na 60km obmedzeni, rychlost 99 + predbiehanie na plnej ciare = 200 kuna (cca 55DEM) 😒
Jak že ?? Jak jsi tam jel a kde jsi byl ??? To by mně zajímalo, můžeš něco bližšího ?? Jak dlouho jsi tam jel ?? Čím jsi jel ???
Tak teda pro zájemce přiblížím cestu do Řecka. Nejdřív jsem zajistil jízdenky na trajekt přes Autoturist - když si člověk vybere méně zajímavej termín není to tak drahý. Není to tak úplně podle sezóny, byli jsme uprostřed prázdnin a vybrali jsme si. Prostě některý dny v tednu či v měsíci je to levnější než jindy - maj svoje špičky. Dorazili jsme do Brindisi - do přístavu (z Prahy cca 2000km). Chce to vyrazit radši s větším předstihem pro případ neočekávanýho - trajekt nečeká!!! V přístavu je parádní mumraj, hic, 100% vlhkost, nikde žádnej záchod... My jsme vyrazili opravdu s velikým předstihem, že jsme čekali na odjezd trajektu víc než den, tak jsme se tam kus za městem cachtali v moři, pak přenocovali...
Tak jsme se teda slavnostně nalodili nějak zvečera a ráno před 7 nás trajekt vyplivnul v Řecku, celej den jsme se harcovali přes ty jejich velehory v ukrutným hicu až jsme dorazili do našeho vytouženýho cíle na Peloponés poblíž města Navplion. Přes to Řecko to bylo cca 700-800km po mizernejch silnicích ve velice kopcovitym terénu. Pobyt v Řecku 14 dní byl nádhernej, kemp levnej, člověk si tady může dovolit normálně žít a užívat si - všechno je mnohem levnější než třeba v Chorvatsku. Oblíbeným jídlem jako je u nás třeba párek v rohlíku maj Gyros in pita. V Praze to taky na pár místech prodávaj, ale to není ono, tam je 100x lepší a přijde na cca 30-40Kč. Melouny jsme kupovali minimálně desetikilový, kilo vyšlo tenkrát snad ani ne na 3 kačky. V Řecku je nepřeberný množství míst pro zajímavý výlety, jako dovolenou teda doporučuju. Jo a cesta zpátky. Odpoledne jsme vyrazili z kempu, večer se ubytovali cca 300km od trajektu, dopoledne návštěva klášteru Meteory, odpoledne jsme vyrazili do přístavu, vyřídili jsme si lodní listky (z Prahy předplacený - tam se pokaždý musí skočit do jejich büra). Odjeli za město na pěkný místečko u divoký řeky přenocovat, pak ráno brzo vstát a v 7 už jsme se vezli trajektem. Ten nás vyplivnul asi půl osmý večer a už jsme to hnali domů. Někde na San Marinem mi došly asi ve 4 ráno síly, tak jsem dali pár hodin spánek a zase jsme ji mrskali k domovu, kam jsme dorazili před půlnocí.
Tak jsme se teda slavnostně nalodili nějak zvečera a ráno před 7 nás trajekt vyplivnul v Řecku, celej den jsme se harcovali přes ty jejich velehory v ukrutným hicu až jsme dorazili do našeho vytouženýho cíle na Peloponés poblíž města Navplion. Přes to Řecko to bylo cca 700-800km po mizernejch silnicích ve velice kopcovitym terénu. Pobyt v Řecku 14 dní byl nádhernej, kemp levnej, člověk si tady může dovolit normálně žít a užívat si - všechno je mnohem levnější než třeba v Chorvatsku. Oblíbeným jídlem jako je u nás třeba párek v rohlíku maj Gyros in pita. V Praze to taky na pár místech prodávaj, ale to není ono, tam je 100x lepší a přijde na cca 30-40Kč. Melouny jsme kupovali minimálně desetikilový, kilo vyšlo tenkrát snad ani ne na 3 kačky. V Řecku je nepřeberný množství míst pro zajímavý výlety, jako dovolenou teda doporučuju. Jo a cesta zpátky. Odpoledne jsme vyrazili z kempu, večer se ubytovali cca 300km od trajektu, dopoledne návštěva klášteru Meteory, odpoledne jsme vyrazili do přístavu, vyřídili jsme si lodní listky (z Prahy předplacený - tam se pokaždý musí skočit do jejich büra). Odjeli za město na pěkný místečko u divoký řeky přenocovat, pak ráno brzo vstát a v 7 už jsme se vezli trajektem. Ten nás vyplivnul asi půl osmý večer a už jsme to hnali domů. Někde na San Marinem mi došly asi ve 4 ráno síly, tak jsem dali pár hodin spánek a zase jsme ji mrskali k domovu, kam jsme dorazili před půlnocí.
Použitý stroj: Audi 100 2.0D. Maximální rychlost kolem 110-120km/h, při vyšší rychlosti mi přijde, že se motor trápí v příliš vysokejch točkách. Ona sice jede i 150km/h, ale mám pocit, že by to nemusela dlouho vydržet, cejtil jsem s tím strojem. Spotřeba byla něco lehce přes 6 litrů. Řidič jsem byl pouze já. A poplatky: za průjezd všema dálnicema až na jih Itálie cca 1500,- za auto tam a pak to samý zpátky. Trajek vyšel za auto a 3 lidi asi necelejch 5.000,-
v noci jsem prijel z HVARU, cesta vcelku pohoda, krome Chorvatska jsem nepotkal radar, maji tam pistole takze se antiradar nechyta, na dalnicich nebyli, v Rakousku taky ne znamej to zvladnul za 10HOD a 2x platil.. PS: v mape jsem mel benzinku v Sucuraji, ale zadna tam neni, je az v Jelze, takze pokud mate vyr v nadrzi tak bacha
V stredu som sa vratil z Hvaru. Co sa tyka ostrova, tak parada. Koho bavi jazdit po uzkych serpentinach cez plane s figovnikmi, olivovnikmi a bohviecim este, ponad udolia kam by som spadnut nechcel, tak si tam uzije. A nieje to zase taka hroza, aby spolujazdci revali od hrozy, co mi obcas robi stara, ked ma na svojej strane nejaku priepast 😄 Isiel som v noci, cesty pomerne prazdne. V Slovinsku som kludne obetoval dve marky na dialnicu, bez cakania. Beru lubovolnu menu, aj kuny pri navrate. Okolo Zagrebu dva platene useky, spolu asi 55 silingov. Trajekt z Drveniku na Hvar (auto, dve osoby, Sucuraj) cca 80 kun, zo Splitu do Starigradu 200 kun. Benzinka fakt az v Jelse, co je 50 km od Sucuraju. Chorvati ma dvakrat zachranili od pokuty, blikli mi. Policajtov kopa vsade, este aj v malych dedinkach. Isiel som vnutrozemim, fakt je tam podstatne menej aut ako pri pobrezi. Jazdilo sa vcelku slusne, najrychlejsi boli Zagrebcania, raz mi dobre zavaril nejaky debilko s ceskou SPZkou, cerveny Seat Inca s clnom na privese. Ked som ho predbiehal, pridal, aby som sa nemal kam zaradit. V noci, za dazda, oprotiiduci kamion. Ak ho niekto pozna, ze pozdravujem.To iste mi urobil aj nejaky Prazak na svetlomodrej Fabii. Inac sa tie ich cesty fakt dost smykaju, ked je mokro. Za sucha OK. To je asi tak vsetko. Stastnu cestu.
Co je to za jebnuta moda (hlavne) ceskych vodicov jazdit 110 km/h v strednom pruhu poloprazdnej dialnice (rakusko)? Niekolkych som obehol z lava (3 pruhy tam a 3 spat) ale niekolko pretazenych favoritov/felicii aj s prava, pricom na vycitavy pohlad som reagoval jednoznacnym posunkom...
Spat do autoskoly!
D.
Spat do autoskoly!
D.
Klidek, ja to taky nechapu. Jezdim hodne casto z Prahy po D1 - a pokazdy jedou skoro vsichni v prostrednim pruhu az k Mirosovicum. Tam se to snizuje na dva a odtud jezdi vsichni v pravem pruhu - najednou to jde. Take je "predjizdim" z prava (v pravem pruhu nic nejezdi) a take na mne koukaji jak ... vzdycky je vytroubim...
Takže to vypada asi takhle - ja jedu 120 v pravym, prede mnou nikdo, mijim vozidlo jedouci v prostrednim asi 90-kou a to je predjizdeno v levem dalsim vozidlem jedouci asi 100-kou - a ted, delam prestupek a nebo ne? Ja preci ve SVEM pruhu nikoho nemam a tedy NEpredjizdim - a ze nekoho "podjizdim"? Co potom ale on dela v prostrednim pruhu, kdyz v pravym nikoho nema a tedy take nepredjizdi???
Takže to vypada asi takhle - ja jedu 120 v pravym, prede mnou nikdo, mijim vozidlo jedouci v prostrednim asi 90-kou a to je predjizdeno v levem dalsim vozidlem jedouci asi 100-kou - a ted, delam prestupek a nebo ne? Ja preci ve SVEM pruhu nikoho nemam a tedy NEpredjizdim - a ze nekoho "podjizdim"? Co potom ale on dela v prostrednim pruhu, kdyz v pravym nikoho nema a tedy take nepredjizdi???
To samý je to po Praze na Jižní spojce. Sváteční jezdci se svejma Škodovkama nebo rozpadajícíma se Žigulama apod.... se připojí připojovákem, ve kterým se nejdřív skoro zastavěj, aby se mohli nerušeně otočit dozadu a podívat jestli něco nejede a pak si to namířej rovnou do prostředního. Já bych takový přizabil! Není to vejmysl, to jsem už mockrát zažil na vlastní oči.
Zdar všichni,letos se chystám na dovolenou do Chorvatska(přesněji ostrov Brač,město Bol)samozřejmě autem.Může mě někdo poradit,jak to tam vypadá a jak se dostanu na trajekt atd.Dík
Klasická cesta - Znojmo, Wien, Graz, Šentilj, Maribor, Zagreb, Karlovac, Plitvice, Gračac, Knin, Sinj a buď doprava na Split a trajekt Split - Supetar nebo pokračovat rovně na Cista Provo, Brela, Makarska a trajekt Makarska - Sumartin
Dík za radu,ale ještě by mě zajímalo kolik stojí trajekt(auto a tři osoby)a kde je po cestě nejlevnější nafta.Já pracuji v Kazachstánu,takže kdo potřebuje poradit jak cestovat po Rusku a dál na východ,pište.Do Chorvatska jedu poprvé,tak snad bude všechno O.K.Jedná se o tuto vilku na Bolu.
www.er-corp.com/villanena/
www.er-corp.com/villanena/
Jedna cesta auto a tři lidi cca 35 DM. Nejlevnější nafta asi Slovinsko, ale je lépe se podívat až to bude aktuální na www.iru.org/Services/fuel
to: TAN
Super, chtel bych vyslechnout par zkusenosti o cestovani po Rusku - chtel bych si udelat vylet po vlastni ose k Bajkalu, jak se cestuje po hlavnich cestach, jak je to s nocnim prespanim, jaka je kvalita silnic, co milice, kolik zpravidla stoji benzin atd. atd., je toho fakt dost, co bych chtel vedet. Muzes mi odpovedet na mail pahd@email.cz, abysme tu neodbihali o tematu, budu ti moc vdecen!
Super, chtel bych vyslechnout par zkusenosti o cestovani po Rusku - chtel bych si udelat vylet po vlastni ose k Bajkalu, jak se cestuje po hlavnich cestach, jak je to s nocnim prespanim, jaka je kvalita silnic, co milice, kolik zpravidla stoji benzin atd. atd., je toho fakt dost, co bych chtel vedet. Muzes mi odpovedet na mail pahd@email.cz, abysme tu neodbihali o tematu, budu ti moc vdecen!
Už aby bylo léto, jestli letos někam pojedu, tak to bude maximálně na tejden - zřejmě na Istrii.
To se ti chce do takové špíny. To už raději o nějakou tu stovku km dál jižněji. Moře nahoře a pod Makarskou se nedá srovnat.
Ja nevim, na tý Istrii jsem si to nějak oblíbil. Byl jsem tam už asi 8x, v létě 2000 jsem byl na jihu - v Primoštenu - tj. mezi Šibenikem a Splitem.
Sakra, teď koukám, že jsem to nějak nedokončil... Tak v tom Primoštenu mě to teda příliš nenadchlo, asi jsme nebyli v tom pravém kempu. Hledali jsme ale dlouho, ale nikde nic solidního - co by se nám zalíbilo nebylo. Máte někdo nějaký doporučení??? Myslím konkrétně a ne říct, že na tom jihu je to bezvadný, to už jsem slyšel aspoň 100x.
to zadek524: Tak Primostenem jsi si moc nepomohl. Je to sice jižněji než Istrie a je tam otevřené moře (po celkem dost velké štrece), ale je to tam jak na Václaváku, samý český turista jedoucí přes Vítkovice tours, které tam mají přímo zastoupení a místní nic nenabízí přímo jedině přes ně. Je tam moc lidí, tutiž nic pro mě. A neustále vidět české rodinky, tak to můžu i doma někde na přehradě. Navíc tam není moc místa se zašít, protože tam je skalnaté pobřeží a jediné místo ke koupání je přímo pod hotely. Projížděl jsem tudy a mám na toto místo dost špatné vzpomínky (za Primostenem v kopci jsem prorazil vanu). Pokud mohu doporučit, tak městečka a dědinky pod Makarskou. Osobně jsem byl pár dni v Zaostrogu. Je jich tam víc podobných. Problém je, že je ze silnice ani nevidíš, protože v těch místech je silnice vysoko nad mořem a pod silnicí jsou stromy. Konkrétně do Zaostrogu je sjezd, který je přístupný z protisměru, protože je tam dost šílený úhel a nevytočíš se. Tím pádem to dost lidí mine a dojede až těsně k Dubrovniku. Ceny oproti Makarské jsou téměř poloviční, ubytování taky. Je tam v těch místech dost dlouhá pláž a za městečkem jsou i dva kempy. Byl jsme tam nedlouho po válce v 1996 a tehdy ty kempy - obytňáky byli dost zdemolované. Z Prostějova je to přes Graz, Zabreg 1040 km. Dubrovnik je odtud asi 80 km. Když tak mrkni pro konkrétní trasu na [odkaz] (nemá popsána konkrétní místa na trase, jen čísla silnic a odbočky, ale za to mám mapku s trasou) nebo [odkaz]
Rezidents: Dik za tip, velice rad si necham poradit. Jestli letos do Chorvatska pojedu, urcite te budu jeste jednou zadat o radu, abych mel vicero konkretnich typu. Jak se ti prosimtě podařilo prorazit olejovou vanu? Asi při parkování vedle silnice, co? Jak jsi to vyřešil? Lepení, vaření...??? Tomu říkám ošklivý nepříjemnosti na dovolený!!!
to zadek524: Už jsem to kdysi v audítku o sieře popisoval. Přesně tak. Parkování mimo silnici. Chtěl jsem v kopci nad Primostenem konečně vyhovět strýci, který byl šílený fotograf a tak jsem sjel rychleji na krajnici, jenže ta se snižovala 10 cm pod úroveň vozovky a najednou jsem uviděl, spíš ucítil celkem velký šutr. Oblil mě studený pot a jen jsem viděl jak se pod autem rozlívá velká černá kaluž oleje. Naštěstí zrovna z toho místa vyjížděl místní a tak mě hodil dolů do města rovnou k mechanikovi a ten mě odtáhl. Zatmelil to nějakým kovovým tmelem a drželo to ještě měsíc, než to začalo čím dál víc prosakovat a muselo se to vyvařit. Horší bylo, již cestou tam to jelo max. na 1500 otáček, protože praskla hadice od turba. Dokážeš si představit, jaké to bylo se zpátky vyškrábat, když jsem jel zpět (od Splitu nahoru do hor). Rychlost do 20 km, skoro pořád na jedničku a oblaka sazí za mnou.
To jsou teda radosti na cestách! A co se ti přesně stalo s tím turbem? Neleze mi do hlavy proč to nejelo víc než 1500 ot., která hadice rupla? Se Sierrou to teda muselo bejt hrozný - dojet domů na volnoběh...
Vím, že tyhle Sierry jsou i když jsou vpořádku úplně zdechlý, pokud se zrovna turbo netočí...
Vím, že tyhle Sierry jsou i když jsou vpořádku úplně zdechlý, pokud se zrovna turbo netočí...
To, že to bylo hadicí turba jsem zjistil až v servisu doma. Při cestě tam se to neustále zhoršovalo. Nevím, přesně která hadice to byla, ale asi ne ta hlavní (červená), protože oprava stála 600 Kč. Prostě to netlakovalo a jelo to skoro jako na volnoběh. Rozjet se do kopce byl horror. Za mnou kolona a oblaka sazí, které šly i do interiéru. Původně jsem myslel, že odešlo celé turbo, což si mysleli i v servisech, kde jsem se ptal po cestě. Naštěstí to byla jen hadice. Na to však nikdo nepřišel.
To se mi nezdá, tak to mělo jet normálně jako 1,😁, akorát, že se ztrácel tlak z turba...
Taky jsem si to myslel, ale v servisu mi řekli, že prostě diesel bez turba prostě skoro nejede. To turbo totiž pomáhá zvyšovat kompresi i od nejnižších otáček. Když to turbo tam není, tak se to dusí, špatně spaluje a nejde to vůbec vytočit. Turbo totiž funguje pořád,i když v podstatně menších otáčkách.
Ahoj, je to az neuveritelne, ale teprve v tomhle roce se chystam a to v zari s rodinou na Pag. Byl tam nekdo? Co od toho muzu cekat? Zarezervoval jsem si to pres chorvatskou CK na webu adriatica.net. Ma nekdo s touhle CK zkusenosti? Diky
Přímo na Pagu jsem nebyl. Jen v Karlobagu, což je napevnine naproti Pagu. Každopádně můžeš očekávat otevřené moře a daleko víc lidí než v Karlobagu.Jaké jsou ceny na adriatica.net? Kolik to stojí letos na den?Nechce se mi to procházet.
Konkretne moje rezervace je na 7 dni. Na osobu a den vcetne pob. tax. je to necelych 9 Eur. Ubytovani je studio v soukrome vilce 10 m od more/plaze. Jaka bude skutecnost, to se uvidi az na miste. Jinak ceny na Adriatica.net jsou od tech mirnych po opravdu vysoke. Zalezi na lokalite a prirozene typu ubytovani.
Poradte prosim dobru lokalitu na juhu chorvatska. Rodina s malym dietatom, teple a ciste more, nie hlucne prostredie, piescite/strkovite plaze, stromy blizko plaze. To vsecko naraz. Vdaka.
Já se poměrně pravidelně vracím do Omiše, což sice není úplně na jihu, ale k Istrii to má dost daleko. Vlejvá se tam do moře čistá řeka, takže pláře jsou tam písčité a hrozně pozvolné. Fakt ideální pro děti. Nějak porost by se tam taky našel. A pro výlety do okolií taky bezva. Kousek do Splitu, Trogiru. Pro silný povahy se dá zase jet k Makarský na Sveti Jure (z nuly na 1700 m n.m.) po dost drsný silničce.
Když jsme byli asi před třema letama na jihu Chorvatska, tak jsme to zpátky střihli přes celou Bosnu z jihu na sever, v domění, že si to zkrátíme. Cesta to byla krásná (jelo se údolím Vrbacu a přes Mostar), ale když jsme chtěli do Chorvatska, tak jsme zjistili, že hraniční mosty na severu jsou všechny zbořený, takže jsme jeli podél hranic asi 150 km, než konečně 5. přechod fungoval. Mimochodem - měl jsem nejčerstvější mapu Chorvatska, ale zmínka o tom, že by to bylo neprůjezdný tam samože nebyla.
Já jezdím přez Rakousko, přeci jenom to mám ze západu čech nejblíž. Z Linze se prakticky pořád jede rychle po dálnici, přez Slovinsko je to taky O.K. a těch posledních pár kiláků do Rijeky nestojí za řeč. Pokud můžu, tak se stavím vyspat na Krku (je fajn si z Čech zajistit tak na dvě noci privát a dobře se vyspat na cestu na jih).
Onehdá jsem se vracel přez Istrii, Itálii přez Brenner (se zastávkou v Cortině) směrem na Mnichov - a večer jsem byl doma. A to rozhodně nevstávám v 6h. Ale 320i jelo v Německu parádně...
Letos počítám s tím, že pojedu opět Rakousko, ale ne na Krk, ale vnitrozemím přez Plitvice a pak dolů do Splitu.
Onehdá jsem se vracel přez Istrii, Itálii přez Brenner (se zastávkou v Cortině) směrem na Mnichov - a večer jsem byl doma. A to rozhodně nevstávám v 6h. Ale 320i jelo v Německu parádně...
Letos počítám s tím, že pojedu opět Rakousko, ale ne na Krk, ale vnitrozemím přez Plitvice a pak dolů do Splitu.
Nejede někdo z vás v půlce června do Černé Hory? Nechce se někdo přidat? residents@centrum.cz
Já si dám letos asi zase repeté Istrie, protože jestli vůbec někam pojedu, tak jenom s bídou na tejden. Zhruba za měsíc budu mít předanej holobyt v baráku s neoplocenou zahradou, všude jen rozrytá hlína.... Ježišmarja, to bude ještě práce a peněz!!!
Tak to nezávidím. Uklízet na staveništi není žádný med. Zase na druhou stranu jít do nového nebo rekonstruovaného není špatný. Škoda, že nemůžeš jet dál.
Ahoj Zadku, snad si nestavel? Ja bych taky rad sel do neceho podobnyho, uz jsem koupil pozemek, tak bych se rad zeptal jak to slo (material, atd.). Abych vedel co mne ceka 😒
Jo a kdyz mluvis o te Istrii, mas tam nejaky dobry tip, aby to nebylo samy Cech a jak na Vaclavaku. Taky me to asi ceka letos tam. V loni jsme jeli na Murter do Tisna a nic moc. Chtelo by to az dolu k Dubrovniku, jenze nejsou chechtaky, cas a ani poradny auto. Vsechno vyzere ten pozemek. Tak to bude "zase" Istrie, ...
Ruprecht: Co se týká stavby tak stavím na klíč a stojí to za velký hnědý... Skluz stavby už větší než půl roku, penále bez šance, kvalitu a všechno abych hlídal a nejlépe nad nima stál jak kontrolor!!!
Na jihu jsem byl u Splitu před 2 lety a moc mě to neuchvátilo. Jezdím už mnoho let na Istrii - úplně dolu pod město Pula, obec Banjole, kemp Indie, tam to máme fakt celkem rádi. Je to sice velkej, ale rozlehlej kemp a vždycky si tam najdem místečko stranou od lidí a máme téměř 100% soukromí. Navíc jsou kousíček od pobřeží 2 ostrovy po kterejch děláme vždycky objevný vejlety.... Dá se jezdit na vejlety do Puly, do Rovinje a jiné. Navíc je to fakt blízko. Když vyrážíme z Prahy v 5 ráno, ve 4 odpoledne už stavíme stan - což považuju za velmi cenný!!! Jinak autem cestuju rád i daleko, byl jsem autem i v Řecku, pak 4x ve Španělsku, Istrie mi nějak přirostla k srdci, když mám náladu, jedu tam 2x v jedný sezóně, což teda letos asi těžko...
Na jihu jsem byl u Splitu před 2 lety a moc mě to neuchvátilo. Jezdím už mnoho let na Istrii - úplně dolu pod město Pula, obec Banjole, kemp Indie, tam to máme fakt celkem rádi. Je to sice velkej, ale rozlehlej kemp a vždycky si tam najdem místečko stranou od lidí a máme téměř 100% soukromí. Navíc jsou kousíček od pobřeží 2 ostrovy po kterejch děláme vždycky objevný vejlety.... Dá se jezdit na vejlety do Puly, do Rovinje a jiné. Navíc je to fakt blízko. Když vyrážíme z Prahy v 5 ráno, ve 4 odpoledne už stavíme stan - což považuju za velmi cenný!!! Jinak autem cestuju rád i daleko, byl jsem autem i v Řecku, pak 4x ve Španělsku, Istrie mi nějak přirostla k srdci, když mám náladu, jedu tam 2x v jedný sezóně, což teda letos asi těžko...
Ano, Banjole je fajn. Zadna masovka jak v Medulinu, klid. Voda je cistejsi a vylet na Kamenjak stoji za to (nejenom jeskyne Kolumbarica). Romantika pur.
Diky Zadku. No tak tos me potesil, nejradsi bych stavel sam, kdyz vidim ty "profiky" ze stavebnich firem. Strasne by mne to bavilo, treba z porobetonu, takovy Lego pro dospely. Jenze kdo by za mne makal v praci, ze.
No diky za tip, Istrii jsem uz celkem projezdil, pokazdy nekam jinam (Porec, Vrsar, Pula). Okoli Splitu fakt nic moc. Taky bych jel letos i dvakrat, kdyz dovolena a penize daj. Diky za tip, musim kouknout do mapy kde to Bandole je, v Pule jsme byli zatim jen v kempu Stoja, celkem velikej na takovym poloostrove, no nebylo to spatny ale tech lidi ... Jo taky bych jel autem kamkoliv, jenze by to chtelo neco vetsiho a klepace.
No diky za tip, Istrii jsem uz celkem projezdil, pokazdy nekam jinam (Porec, Vrsar, Pula). Okoli Splitu fakt nic moc. Taky bych jel letos i dvakrat, kdyz dovolena a penize daj. Diky za tip, musim kouknout do mapy kde to Bandole je, v Pule jsme byli zatim jen v kempu Stoja, celkem velikej na takovym poloostrove, no nebylo to spatny ale tech lidi ... Jo taky bych jel autem kamkoliv, jenze by to chtelo neco vetsiho a klepace.
Okolí Splitu - se není čemu divit, doporučuji podívat se na starší číslo časopisu Test (zkusím to doma vyhledat), kde vyšla mapka celého středozemního pobřeží od Španělska až po Albanii. Jsou tam zaznačeny veškeré chemičky, atomovky, rafinérie, přístavy, barevně je vyznačeno znečištění, řasy atd. V Chorvatsku je na tom bídně vrch Istrie k Terstu, katastrofa je Rijeka a pak nic moc každé velké město jižněji, Split jako velký přístav a základna vojenského loďstva nevyjímaje. Stačí jet však 100 km jižněji od Splitu a nemůžeš to absolutně srovnat se špinavou Istrii. Nemyslím tím však letoviska jako Makarska a podobná cestovkami vyhledávaná místa. Každopádně je však Chorvatsko nesrovnatelně čistější než "vyhlášená" francouzská a italská riviéra, kde se střídají stoky s chemičkami a přístavy.
Jestli se nepletu, tak kemping Stoja jsem 2x během těch let co tam jezdil navštívil, ale jen tak na vejlet z Banjole. Je to takovej kemp s hrozně hustejma temnejma stromama, s kamenitou pláží vypadající jak na Sahaře s takovým výčnělkem zapráskaným karavanama??? To byl alespoň můj letmej postřeh z tohodle kempu, nejmenuje se to Stupice?
Banjole je mrňavá vesnička kousek pod Pulou - směr Premantura.
Banjole je mrňavá vesnička kousek pod Pulou - směr Premantura.
Nevim, ty názvy Stoja a Stupice mi nějak splývají... Co máš Ruprechte za auto?
Jo auto, mam AXko 1.1i, rv91. Jezdi to hezky, moc nezere, ale je to maly. Zatim do toho leju akorat benzin a pravidelne olej. Rozvodak, svicky, filtry, naplne na zacatku beru jako nutne zlo. Jo jeste rucni brzdu jsem utrhl. Kdyz jsem onehda zjistil ze jsem s tim za rok a pul nalital asi 35tis km, tak jsem se rozhodl ze pujdu do neceho vetsiho a bezpecnejsiho (v ramci financi). Kdyz uz vetsiho tak jedine klepace, prece jen jsem ted zvyklej moc nedavat za benzin, AXo je dost dietni. Zrovna ted jsem mluvil s chlapikem co vozi auta, ze ma ZXo 1.9D, za cca 90tis na cislech, rv97, lehce na predek (haupna, chladic, celo, maska), tak ti nevim. Kdyby ty paka v senatu a prezidnet s sebou pohli, mohla by byt nejaka ta osmiletka, jenze to by jsme nesmeli byt v Cechach. Co ty, ze by Bavor 524TD? To byl muj sen, jen se bojim ze bych to neuzivil.
No kemp Stoja: ty stromy sedej, ale slunna mista se tam taky najdou. Je dost velikej (celej ten poloostrov), vstup do more sama skala, ale je tam halda plosinek kde se clovek muze v klidu valet. Je to asi tak 4km z centra Puly, prejede se takovej mostik na polostrov, pred tim mostem tusim kruhac, za mostikem hned zavora. Ceny (tri roky zpet dobry). Myslim ze se jmenoval Stoja, mozna ze to prejmenovali. Zas tak moc ale nezaujal abych se tam vracel, na mne prilis maso.
Aha, tak jsou to dva různý kempy - ta Stoja a Stupice. Doporučuju: [odkaz]
Tam najdete skoro všechno a je to moc pěkný...
Tam najdete skoro všechno a je to moc pěkný...
Asi jo, diky za link. Hned na to mrknu, asi letos vyhraje Banjole, koukal jsem na to do mapy a vypada to dobre. Nevis v te obci Banjole jak to maji s apartmany, zda se tam da neco sehnat? Mlada neni z kempu zas tak nadsena a o moc draz ty apartmany nez kemp taky nevyjdou. Navic nemame tu spravnou vybavicku jako ty ... me jinak kempy moc libit se 😄
Zadku: ten link je naprosto skvelej. Nasel jsem tam jak Stoju, tak Indii. Je to spravne ze spada pod Medulin? Dik.
Tak to jsem rád, že se odkaz ode mě líbil, to se mi podařilo vyštrachat na nějakým chorvatským vyhledávači. Měl jsem z toho objevu tenkrát velikou radost! Myslím, že co se týká apartmánů nebude v Banjole myslím nouze, je jich tam spoustu a spoustu, nikdy jsem se o to ale nezajímal. My jsme zvyklí na náš kempový luxus... někde už jsem to psal, co všechno s sebou vozíme, je to skoro jako v hotelu😃)
Jo je fakt dobrej, zrejme Chorvati pochopili vyznam Internetu 😄 No s tema apartmanama, nic jineho nam nezbyva, pac nemame takove kempove nadobicko jako jsi popisoval, cetl jsem to (plnej Bavor). Neni to taky spatny, proste o nic se nestaram, nekam vzdycky prijedu, najdu Turisticnoje biro nebo Zimmer Frei a je to doma ...
No hlavne ze nam odklepli ty osmiletky, fakt jsem uz neveril. Dneska jsem dal inzerat na naseho prcka a hned jsem nadiktoval seznam potencionalnich ojetin kamosovi co vozi, hura 😄
Ouplně jsem přehlídnul konec tvýho mailu před pár dny, jo, já mám Bavora 524TD. Je to celkem příjemný auto, spotřeba kolem 8 litrů. Na údržbu je to asi dražší než AXko, ale taky nic moc drastickýho, mám ten starší model E28 co se dělal '83 - '88. Toho novějšího už jsem měl taky, ale byl odcizen...!
Jo, lidi jsou pekny *. Tohohle bavora mel kamos a naprosta spokojenost. Pojisteny jsi to predpokladam asi nemel.
No jo, Bawor je * a s nim zainvestovanejch asi 180.000,-!!! Byl v plný náloži, na elektronech s dvojitou elektronickou klimatizací....
Tak mám zase toho staršího 524TD, máma má taky jednoho, takže proháníme v rodině 2 ty samý kousky. Akorát já mám manuála a ona automata. Jsou to sice starý herky, ale zase máme celkem špičkový kousky ve srovnání s tím co jezdí po silnicích...
už jsem tam byl celkem asi 12-15x, to už nedopočítám, ale jako nejlepší odzkoušenou cestu na Istrii doporučuju při cestě z Prahy takto😒br />
Praha, Brno, Vídeň (hlavně ne přes Znojmo-to je hnus), Graz, Maribor, Ljubljana, Rijeka, odtamtud tunelem smer Pula. Cesta z Prahy trvá, pokud nechytíš nějakou zácpu nebo extrémní provoz, při pohohodový jízdě tak asi 12 hodin. Je to asi 900km.
Tak mám zase toho staršího 524TD, máma má taky jednoho, takže proháníme v rodině 2 ty samý kousky. Akorát já mám manuála a ona automata. Jsou to sice starý herky, ale zase máme celkem špičkový kousky ve srovnání s tím co jezdí po silnicích...
už jsem tam byl celkem asi 12-15x, to už nedopočítám, ale jako nejlepší odzkoušenou cestu na Istrii doporučuju při cestě z Prahy takto😒br />
Praha, Brno, Vídeň (hlavně ne přes Znojmo-to je hnus), Graz, Maribor, Ljubljana, Rijeka, odtamtud tunelem smer Pula. Cesta z Prahy trvá, pokud nechytíš nějakou zácpu nebo extrémní provoz, při pohohodový jízdě tak asi 12 hodin. Je to asi 900km.
Kto uz bol na Korculi? Aky trajekt je dobre pouzit? Caka sa? Da sa trajekt bookovat? Kolko cesta na ostrov asi trva a kade ste sli? A co ste na Korculi videli zaujimave a pekne?
residents-doufám,že ta špína není i na Bolu(ostrov Brač).Nevíš jak to tam vypadá?Dík
Doporucuji Zuljanu, byl jsem tam 3x, naposled teda pred 20ti rokama, ale parada, mala vesnicka, krasne cista voda, klid, oblazkova i piscita plaz....
Kolik teď stojí dálniční známka na Rakousko? Poraďte nějaká odpočívadla na trase Graz - Maribor - Zagreb - Karlovac. Je pravda, že Chorvati pokutují přespání na odpočívadlech?
Škoda, že nevedou něco mezi 10 denní a 2 měsíční. Chci jet kolem 15.6. na 14 dní. Nemá někdo pak zájem o známku?
Oni ty * dobře vědí proč dělaj desetidenní, většinou jezděj všichni na 14 dní, proto to takhle maj... To máš potom výhodnější si koupit 2x tu desetidenní.
To je fakt, 2x desetidenní. Škoda, že nemají jednodenní... Navíc jak jsem se dočetl, tak ta desetidenní platí od pátku do neděle dalšího týdne.
To ses dočetl pěknou kravinu. Platí od kdy si ji necháš označit platností na dobu 10 dní. To znamená, že třeba od úterka + 10 dní...
Jo, letos se můj Bawor na trase Chorvatsko - Praha projede. Rodičovstvo se tam chystá taky a budou si půjčovat moje auto, takže si dá letos auto repeté, to je pohoda, aspoň si bude už pamatovat cestu a nebudu se muset vůbec věnovat řízení.😄
Jo, letos se můj Bawor na trase Chorvatsko - Praha projede. Rodičovstvo se tam chystá taky a budou si půjčovat moje auto, takže si dá letos auto repeté, to je pohoda, aspoň si bude už pamatovat cestu a nebudu se muset vůbec věnovat řízení.😄
Jezdim na lpq.Nevite někdo jak jsou cestou čerpací stanice na lpq?
Těch čerpaček pár po cestě najdeš. Při cestě jsou ve Varaždinu, chvilku bloudění pak vyžadovalo nalezení čerpačky v Zagrebu, touto dobou bude jistě dostavěná čerpačka v Makarské, dál na jih je to horší, tam bezpečně vím o čerpačce v Dubrovníku - je schována v zálivu v zatáčce při bývalé hlavní cestě na Černou Horu (nesmíš jet přes nový most, pokud je teda už hotový) a pak je schována i v plynárně ve městě Metkovič.
Jojo, je to zlatý - mít diesela!!! Člověk pak nemusí shánět místní plynárny...
No to nasere, s tim bavorem. S tim tandemem jsme na tom skoro stejne, segra ma taky AXko. Takze taky takovy rodinny klan 😄 Ale uz prisel can na vymenu. Chce to nejakou nizsi stredni v dieselu ...
Ja osobne mam nejradeji cestu Praha-Ceske Budejovice-Linz-Klagenfurt-Ljubljana a hura dolu na Istrii. Nejde ani tak o to ze je to o neco kratsi, ale zase pomalejsi (neni tam furt dalnice), ale o to ze mam rad taky hory. A kdyz prijizdim kdyz se rozedniva do Alp, tak to je parada. Navic ta trasa neni tak moc frekventovana, veprouni prece jen radeji dalnici. Navic jsem si u Vidne uz nekolikrat strasne nabehl co se tyce vikendove nebo ranni spicky. Ale to uz jsem tu nekde psal ... Zrovna tak dobra je lahudka na usek cca 10km dalnice v Chorvatsku, fronta za mytny delsi nez ten usek 😲
to ruprecht: Takže jezdíš tunely nebo to máš rád nad Triebenem - myslím ta 20-stupňová stoupání, kde i slušný auto řadí na jedničku 😄
Tunely beru, ale jen ty neplacene. Jsem totiz kolenovrt a nemam rad veprouny 😃) Takze z Linze jedu po dalnici a pred tunelem pod Pyhrnpass uhnu na mestecko Liezen a tunel objedu. Zajizdka cca 10km a -140ATS. Co se tyka obtiznosti te zajizdky je to k smichu (1. trida). Navic tam davame svou tradicni snidani, hezke odpocivadlo (chce to ale mapu). Dal za Liezenem se napojim zpet na dalnici a jedu dokud neuhnu na rychlostni komunikaci (v podstate dalnice) nebo 1.trida a mastim to smerem na Judenburg a dal na Klagenfurt. Na Judenburg jsem to jednou vzal zkratkou po rakouske dvojce (za Liezenem na Trieben), ale nestalo to za to, je to sice kratsi, ale ta stoupani uz jsou hustsi, provoz vetsi, proste nebrat. No a z Klagenfurtu zadna Jesenice (tam je to take placene) ale nahoru na Loiblpass. To uz je hustsi, ale co jsem takhle zkousel v rakousku zdaleka ne nejhorsi. Stoupani je tam tusim kolem 12-14%. Ted tam ale udelali novy koberecek a je to fajn. Hranice se Slovinskem je hned za tunelem (zadara). No a pak uz klasika Ljubljana - Istrie po dalnici ve Slovinsku. Ono to chce poradnou mapu a vedet kde je co placeny, obcas nechapu ze nektery ty tunely vubec prosperujou, specielne ten pod Pyhrnpassem. Cesta do Harrachova je horsi 😄
V nedeli jsem z Chorvatska prijel, dalnici jsem v Rakousku i Chorvatsku videl jen z dalky, pekne jsem se svezl...
Ale na motorce 😲]
Kdyz specham, jedu pres Dvoriste - Enns - Steyr - Admont - Liezen - Hohentauern - Villach - Bovec - N.Gorizia - Istrie. Od cesky hranice do Umagu asi za 12-14 hodin, pekne za svetla, kochacka.
Ale na motorce 😲]
Kdyz specham, jedu pres Dvoriste - Enns - Steyr - Admont - Liezen - Hohentauern - Villach - Bovec - N.Gorizia - Istrie. Od cesky hranice do Umagu asi za 12-14 hodin, pekne za svetla, kochacka.
Ten tunel mezi Salzburkem a Klagenfurtem je fakt mastnej, taky muzu vrele doporucit ho objet, stoupani a klesani se nebojte, nic to neni, je to zdrzeni max. na 3/4 hodiny, ani ne a stoji za to. Je to fakt parada!!!
Tuhletu trasu jsem jel uz asi 8x, ale posledni dobou jsem si oblibil fakt pres tu Viden, je to mnohem rychlejsi. Nejvetsi vopruz je pak jet pres Slovinsko pres hory kolem ty reky... Je to sice krasny, ale trva to dlouho, navic jsem to videl uz mockrat, mockrat jsem tam za bukem prespal na sikovnejch misteckach kolem silnice...
Doporucuju koupel v tyhle rece na nakym hezkym miste, to taky nema chybu - kdyz clovek vyleze z rozhicovanyho auta.
Pres tu Viden je to ale fakt mnohem rychlejsi a navic mi to pripada po lepsich silnicich i bezpecnejsi!
Tuhletu trasu jsem jel uz asi 8x, ale posledni dobou jsem si oblibil fakt pres tu Viden, je to mnohem rychlejsi. Nejvetsi vopruz je pak jet pres Slovinsko pres hory kolem ty reky... Je to sice krasny, ale trva to dlouho, navic jsem to videl uz mockrat, mockrat jsem tam za bukem prespal na sikovnejch misteckach kolem silnice...
Doporucuju koupel v tyhle rece na nakym hezkym miste, to taky nema chybu - kdyz clovek vyleze z rozhicovanyho auta.
Pres tu Viden je to ale fakt mnohem rychlejsi a navic mi to pripada po lepsich silnicich i bezpecnejsi!
Ted nevim ktery tunel myslis, mezi Salzburkem a Lienzem o zadnym nevim, pak jsou dva ze Salzburgu na Villach (jeden nedavno vyhorel) ty jsou mastny. Tenhle je stejnej mezi Linzem a Grazem na nedostaveny dalnici. Pak je ta odbocka na rychlostku pres Judenburg. Me ten Loiblpass nikdy neprisel tak hroznej, hezky hory, priroda. Mozna je to tim ze jsem nikdy nejel jinudy (pres placeny tunel do Jesenice). Ta trasa pres Viden je fakt dost rychlejsi, zvlaste kdyz valis pres 130. Jen nesmis chytit tu spicku ve Vidni. Horsi je pak relativne draha dalnice ve Slovinsku, pripadala mi drazsi nez cela znamka pro Rakousko. Zase na druhou stranu s tim Slovinci docela pohnuli a staveji co to da. Narozdil od naseho statniho RSD 😒
Joo loni jsem v ty Vidni zkysnul pres hodinu. A to jen diky tomu ze jsem z dalnice 20km pred Vidni sjel (ztratil jsem nervy) a jel jsem rovnou za nosem smerem severozapad a bylo mi jedno kudy. Nakonec jsem to trefil pres centrum a slo to. Tata ktery jel o chvili za mnou tam zabredl na tri hodiny 😒
Faudy: jo mas pravdu, taky se rad kocham. Jen bych nerad dopadl jak Hrusinskej ve Vesnicce 😄 Tuhle trasu jsem uz chtel taky zkusit, jaka je tam silnice? Ty dalnice mne fakt neberou a rizeni mne bavi 😃) Jses taky takovy kamikatze na motorce jak potkavam v tech serpentynach v Rakousku a nebo pohodar na chopperu 😲
to ruprecht: Znám horší kamikaze. Chorvatský Fiat 126p v serpentýnách po úbočí těch hor předjíždějící. V klidu, s cigárkem za roh skály. Nechápu. Ty hory budeš znát. Jedeš tam pod takovou obrovskou rourou, stoupající z údolí s přehradou. Myslím, že je to někde Obrovac-Benkovac či co 😄 Už jsem tam dlouho nebyl. Jezdili jsme tam ještě s našima asi šest let. Ta cesta od nás z Č.Budějovic až do Rijeky byla už jak cesta do práce 😄 Vždycky jsme jezdili přes noc a když se objížděl záliv v Rijece, vždycky když se vyjíždělo na kopec, tak tam šlehal plamen z rafinerie a osvětloval celou oblohu... už z toho mám jen takový útržky, blábolím 😄
Ten záliv a vůbec celý to pobřeží od Rijeky se teď nemusí projíždět - to bylo vždycky hrozný. Teď je postavená nová rychlostní silnice z Rijeky směrem na Pulu a Rovinj a je to paráda!!! Nejdřív se ale jede placeným tunelem, asi za 10 Kun z Rijeky. Dál je to zatím zadáčo, ale vloni už se mi zdálo, že tam chystaj nějaký turnikety na placení!!!
zadek: jo je to tak. Jednou jsem dal vejlet z Puly na Plitvice a tech cca 300km jsem jel pres 7 hodin a pripadlo mi to horsi nez do Prahy 😒 Ta rafinerka je sqela hlavne v noci ... Tunel se jmenuje Ucka a je fakt ze za tech 10 nebo 20 kun to asi stoji. Ta silnice je uplne nova, vede zase vnitrozemim, je to rychlovka. Pobrezi je zase hezci, ale ten provoz.
to ruprecht: Krka jsou taky skvělý, navíc se tam dá koupat a já tam lámal šipky z toho širokýho vodopádu a potkal tam svojí učitelku Němčiny, krávu jednu mečivou. Jednou jsme taky projížděli město duchů. Byl to buď Karlovac nebo Karlobag, teď nevím. Všude zarytý kulky ze zbraní, polovina baráků zbořená a ve dvacetitisícovým městě šest osídlenejch baráků. Pár blbečků, co si tam hrálo na partyzány, sebralo nebo zničilo život tisícům obyčejných lidí, kteří jim nic neudělali. Prostě si vlezli nad město a minometem se strefovali do domů. Bylo mi z toho úzko...
Zadek&rbaron: tak tak, Krka je super. Koupacka ve sladke vode sqela, skok z vodopadu jsem neabsolvoval pro nadbytek plavciku v okoli. Nejak me tam nechteli pustit 😒 Abych pravdu rek, nejsem ani zas takovy kamikatze. Valka je svinsvo, holt jizani maji trochu horky hlavy. Oni se tam mleli odjakziva. Nema cenu politizovat, tech obycejnych lidi na obou stranach je mi tam lito. Rozmydleny vesnice v okoli Krky, zaminovany pole, fakt magori.
rbaron: jo 126p, ty pamatuju z Polska jeste z dob komunismu. Polska dalnice, odstavny pruh z pisku, kravy neprivazany u patniku a do toho polaci se 126p, plna neplna, otvreny vyka od motoru aby to neuvarili, jednomu to jede o pet vic nez tomu predjizdenemu a uz jeli ...
Ahoj, v cervnu se chystam prvne na Kvarner (predtim vzdy Dalmacie), tak bych se chtel zeptat (hlavne ruprechta,rbarona,zadka524...) na cestu. Vzdycky jsem jezdil pres Viden, Graz, atd., ale letos bych to chtel vzit pres Linz, Klagenfurt, ..., jelikoz je to o cca. 150 km kratsi nez pres Viden. Zajimaji me pripadny tunely a hlavne jejich objizdky - na co dat pozor, kam vcas odbocit atd. Takze pokud si to pamatujete, docela bych uvital navod pro blby (proste jaky cedule sledovat). Diky predem.
Uz jsem to tu psal, takze jeste jednou: Praha - Ceske Budejovice - Dolni Dvoriste - Linz - po dalnici smer Salzburk, uhnout na Graz. Dalnice pak konci nebo mozna ze uz je dostavena, kazdy rok kousek. Jede se po jednicce, najede se zpet na dalnici smer Graz, ale az bude odbocka na Liezen, sjet dolu pred tunelem pod PyhrnPassem (placeny 140ATS). Tedy pres Pyhrnpass do Liezenu a za nim najet zpet na dalnici (zajizdka cca 10km). Potom az bude odbocka na rychlostni komunikaci smer Klagenfurt, tak tam. Za Klagenfurtem (lepe ho objet po obchvatu) smer Loibl pass. Je to sice do kopce pres prusmyk, ale neni tam placeny tunel jako na Jesenici. Nahore na prusmyku je hranice se SLO a tam uz jen dolu na dalnici smer Ljubljana. Dal uz bud na pobrezi HR nebo do vnitrozemi na Karlovac ... chce to rozhodne mapu, tak na ty stycne body koukni a kdyztak napis.
Diky Ti ruprechte za odpoved, cet jsem ten Tvuj predeslej navod, ale chtel jsem si to ujasnit. Jestli jsem tomu teda dobre rozumel, tak placeny tunely jsou po tyhle ceste 2? Ten 1. u Liezenu(asi tak na pul ceste mezi Linzem a Grazem?) a ten 2. az u hranic (Jesenica)? Taky jsem myslel, ze to v Triebenu vohnu dolu primo na Klagenfurt, ale od toho si taky zrazoval - moh bys upresnit, jak to tam vypada? Jestli jsou to krpaly a serpentiny a jestli tam jezdi i BUS a TIR. Diky.
Neni zac. Prvni placeny tunel je pod horou Pyhrn (od toho Pyhrnpass). Je to vedle mestecka Liezen. Odbocka je tusim na Spittal nebo jak se to pise, akorat jedes na druhou stranu. Prejedes ten kopec (fakt k smichu) a projedes Liezen a za nim hura zase na dalnici. Je to tak po prvni tretine mezi Linzem a Grazem. Pak mas dve moznosti, bud to vzit zkŕatkou na Trieben, je to dost kratsi, ale cesta je tak nase dobra dvojka nebo horsi jednicka. Je to hned na zacatku za Triebenem dost do kopce a veprouni jezdej pomalu a blbe se tam predjizdi. BUS mozna (nejakou verejnou dopravu tam mit musej), ale TIR by to asi neudejchal. Proste nic moc. Kdyz si spocitas cas i naftu, vyjde to asi nastejno, jako kdyz budes dal valit na Graz a odbocis po rychlostce (v podstate dalnice) na Judenburg. Kdybys valil dal na Graz, bacha tam je hned dalsi placeny tunel a kolem Graze dalsi. O tech jsem se nezminoval, protoze se nas netykaji. Jen tak pro upresneni, kdyby te napadlo ject pres Graz. No v tom Judenburgu se ostatne napojis i z te zkratky a pak uz jen po rychlostce, ktera se strida s peknou jednickou do Klagenfurtu. Tam to muzes vzit nahoru na Loibl, je to blbe ale prece znaceny a usetrit si tim tunel ktery je na dalnici mezi A a SLO. To je ten druhy. Loibl je trosku hustsi, ale kde jsou ty casy co tam byla ouzka a rozkopana silnice. Ted je to tam novy, tak to jde. Alespon tam nejezdi tolik veprounu atd.
Diky Ti ruprechte za Tvuj cas, kterej si tomu venoval. Informace jsou vycerpavajici a diky Tvymu popisu to vypada na docela hezkou projizdku 😄
neni zac: tu cestu pres alpy fakt muzu. Mam rad hory, clovek neco vidi a neni to takova nuda jako na dalnici. I cesta je dovolena 😄
To ruprecht: jo, jo, presne jaks napsal "I cesta je dovolena", pod to se podepisuju. A proto jsem chtel zmenu, jednak kvuli tem horam a druhak pres Viden je to uz dost notoricky.
To TAN: diky za Tvoje prispevky, hezky se ctou. Vnesl si sem do MC takovou pohodu s nadechem exotickych dalek 😄 K Tvoji dovce: termin je vybornej (teplej vzduch i more), destinaci posoudit nemohu, na Braci jsem nebyl ale ostrovy jsou prej lepsi nez pevnina, akorat je mozna trosku skoda, ze Bol neni na otevrenym mori (naproti je ostrov HVAR-ten by byl mozna lepsi). Snad to ale zas tak moc vadit nebude (bude tam klidnejsi more). Nejaka rodila chorvatka rikala, ze kdyby si mela vybrat dovcu v HR, tak jedine MLJET (hubena dlouha nudle po PELJESACEM). Je to dost z ruky, ale docela bych se tam mrknul.
Jinak Ti samozrejme preju stastnou cestu domu z Kaza.
To TAN: diky za Tvoje prispevky, hezky se ctou. Vnesl si sem do MC takovou pohodu s nadechem exotickych dalek 😄 K Tvoji dovce: termin je vybornej (teplej vzduch i more), destinaci posoudit nemohu, na Braci jsem nebyl ale ostrovy jsou prej lepsi nez pevnina, akorat je mozna trosku skoda, ze Bol neni na otevrenym mori (naproti je ostrov HVAR-ten by byl mozna lepsi). Snad to ale zas tak moc vadit nebude (bude tam klidnejsi more). Nejaka rodila chorvatka rikala, ze kdyby si mela vybrat dovcu v HR, tak jedine MLJET (hubena dlouha nudle po PELJESACEM). Je to dost z ruky, ale docela bych se tam mrknul.
Jinak Ti samozrejme preju stastnou cestu domu z Kaza.
Kazachstán je exotická země,ale doporučil bych návštěvu jiných více kultivovaných zemí.A jinak děkuji za přání,snad ta cesta proběhne bez větších problémů.
Zdar všichni,jak jsem psal již dříve jedu do Chorvatska(ostrov Brač)poprvé a tak mě napadlo si zajet na zpáteční cestě do Itálie!Je to hovadina,nebo mám raději zajet někam jinam?Záhřeb,Plítvická jezera,Budapešť atd.?Já pracuji v zahraničí a dovolená je pro mě vzácnost a aspoň bych zajel to nové auto!Dík a všem Vám přeji příjemnou dovolenou.
Tan: tak tohle uz jsem absolvoval, je to pohoda. Vezmes to po pobrezi do Italie a je to pohoda. Doporucuji mimo spicku. Pozor na Italske dalnice, jsou placene, usek od Rijeky na "bibione" cca 8tis lir. Taky bacha na benal, je v Italii dost drahej, takze nasosat ve Slovinsku. V SLO i HR se da dost casto platit rovnou marenama, resp. EUR, ale dost te voberou na kurzu, takze je lepsi vymenit a platit mistni menou. Za zbytek si pak muzes koupit zvejkacky. Jet do Italie osobne doporucuju, pac je to tam ulne jine, piscite plaze, zivo, pizza atd. Zas to more je tam ale proti HR kanal 😒. Jestli jsi vsak nebyl nikdy ani v I ani v HR, tak jednoznacne doporucuji vylet na Plitivce, Lim Fjord, Krka vodopady a souostrovi Koranti. Nejlepe vylet lodi s dostatkem rakije a pecenou rybou. Takze zustava na vyber pizza a rusno versus priroda 😃)
Ahoj ruprecht,díky za vyčerpávající informace.Nemohu se rozhodnout Itálie nebo vnitrozemí Chorvatska. Čtrnáct dní sluníčka na Bolu by mělo stačit.
V Itálii by to bylo nějaké město jako Benátky,Udine nebo něco podobného,nevím?A nebo ty Plítvičky?Auto budu mít na naftu.Ruprecht tak řekni pizza nebo příroda?Kam řekneš,tam pojedu.
V Itálii by to bylo nějaké město jako Benátky,Udine nebo něco podobného,nevím?A nebo ty Plítvičky?Auto budu mít na naftu.Ruprecht tak řekni pizza nebo příroda?Kam řekneš,tam pojedu.
Tan: Vím, že ses ptal Ruprechta, ale pokud ti já mohu doporučit, cesta přes vnitrozemí není nic hroznýho, pokud nechytneš nějakou nejstrašnější variantu dopravní zácpy... A výlet na Plitvice - to je fakt něco úchvatnýho co mohu jenom doporučit, byl jsem tam 2x a klidně bych šel znovu, stojí to rozhodně za to, za pizzu bych neměnil. Nejlepší je to brzo po ránu, když tam je málo lidí, proto doporučuju přespat někde poblíž, je tam několik kempů.
Tan: neni zac. Je to fakt tezky rozhodnuti. Chorvatsko ma naprosto odlisne pobrezi, super prirodu (Plitvice, Krka, ...). Zalezi kolik dnu mas dovolenou. Italie zase nabizi piscite plaze (dobre pro deti - pozvolny vstup do more), paradoxne nizsi ceny nez HR a to o dost, cestovni ruch, pizzu, kulturu (Benatky, San Marino). V Chorvatsku koloseum v Pule. Cili mas to fakt tezky, neda se to vse za jednu dovolenou stihnout 😒. Budes muset min pracovat a vic si uzivat, nebo ject jeste jednou 😄 Makaroni jsou proste neco uplne jinyho nez Yuga.
To koloseum v Pule je sice moc hezká dominanta města, je krásná na fotkách a na pohlednicích, ale byl jsem uvnitř celkem zklamanej. Hezčí je to fakt zvenčí...
Já hlavně obdivuju na Chorvatsku a při koupání ten relativní klid proti třeba Itálii. Nesnáším ty široký pláže, kde se ani nemůžeš pomalu dostat přes všechny ty lidi do vody. V Chorvatsku se mi líbí průzračná voda, která nikdy není, tam kde je písek.
Já hlavně obdivuju na Chorvatsku a při koupání ten relativní klid proti třeba Itálii. Nesnáším ty široký pláže, kde se ani nemůžeš pomalu dostat přes všechny ty lidi do vody. V Chorvatsku se mi líbí průzračná voda, která nikdy není, tam kde je písek.
jo zadku presne proto do HR jezdim. Je fakt ze dole na jihu HR se taky uz da najit misty pisek a voda je furt pruzracna. Navic ma lecive ucinky. Italie je proti tomu fakt stoka. Zase ty siroky plaze a ruch kolem taky ma neco do sebe. Je to proste neco uplne jinyho. To koloseum v Pule me taky zklamalo, zvenku je naprosto super, jedno z nejzachovalejsich v Evrope, vevnitr je to ale bida. Mozna tak nejakej kocert (a ze je tam delaj), muze to mit docela dobrou akustiku 😄
já jedu zase letos do Itálie, již třetí rok za sebou (tentokrát do Brancaleone - úplně dole). Nevím co máte proti moři. Pokud jedu až dolů na jih tak se moři nedá nic vytknout. Je jasné že písečné pláže sebou nesou trošku "zakalenější" vodu, ale to je vše...
Poďme si pokecat taky trošku o jiné destinaci než je chorvatsko. Ahoj LN
Poďme si pokecat taky trošku o jiné destinaci než je chorvatsko. Ahoj LN
Novak: no treba k te Italii, jo je to jasny. Pokud pojedes az dolu nekam na Gargano nebo na zapadni pobrezi, more je o necem jinem nez treba Benatska laguna, Rimini, atd...
Pánové, kdo si myslí, že všude v Itálii je špinavé moře, tak ať se zajede podívat na jih do Kalábrie. Já jsem byl konkrétně na západním pobřeží v Capo Vaticano, a byla to práda. A taky romantika. Koupání s výhledem na kouřící Etnu a Stromboli. Ceny mimo sezónu poloviční oproti Chorvatsku. A celá jižní Itálie je nesmírně malebná, hory ve vnitrozemí jsou kouzelné, takže cestou jsem se kochal. Doporučuju všem.
Jih Itálie nemusí být špatný až na tu vzdálenost a dálniční poplatky. To pořád výjde líp jižní Dalmácie.
Jooo Italie dole, tam se chci taky podivat. Musim ale pockat na nejakou lepsi karu ... Jak to tam je s ubytovanim? Sezene se tam neco nebo cestovka?
ruprecht: Capo Vaticano dělá cestovka "MLK Tours" z Frýdku-Místku už asi 8 let, ale určitě to dělají i jiní
residents: s jižní Dalmácií nesrovnávej, je to prostě něco jiného. Daleko to sice je, ale prakticky pořád po dálnici. A ona ta cesta do Dalmácie v koloně osmdesátkou taky není žádný zázrak.
all: super je taky Korzika, ale tam jsem bohužel nebyl
residents: s jižní Dalmácií nesrovnávej, je to prostě něco jiného. Daleko to sice je, ale prakticky pořád po dálnici. A ona ta cesta do Dalmácie v koloně osmdesátkou taky není žádný zázrak.
all: super je taky Korzika, ale tam jsem bohužel nebyl
h_st: no ja osobne Makarony rad. Uz jsem tam byl taky dostkrat. Bohuzel vzdy sever po San Marino a vychodni pobrezi. Jih bude urcite neco jinyho, musim holt setrit 😄 Ty dalnice maji makaroni pekny, ale drahy. Ani ten benal nemaji z nejlevnejsich, sakra, budu muset sehnat neco na naftu. Prece jen to min basti a nafta je taky vetsinou levnejsi ...
ruprecht : a proč lepší káru ? Já jsem tam byl Śkodou Formanem (asi jediný z ČR 😄, jinak tam byly Mondea, Bavoráky a Meďoury). Fakt je, že jsem vedrem málem chcípnul, ale přežil jsem. Nejhorší je úsek mezi Římem a Neapolí, není tam žádné odpočívadlo "rakouského typu", tj. s lavičkama a stolečkama, WC, tekoucí vodou a hlavně stínem, do kterého se dá postavit kára. Jsou tam jenom benzinky a restaurace. A slunce pálí ..... Ale v Chorvatsku těch odpočívadel taky moc není.
to ruprecht: jezdím přez cestovku a to poslední dva roky Polycastrum Viaggi. U nás viz kalabria.cz
nebo lépe fip.sk. Na slovensku jsem objednával proto, že chtěli platit v EURo. Pražáci (Scalia) chtěli za EURO nejprve 36Kč potom 33Kč - takže nemají nic. Platit u nás se vyplatí protože ceny u Italů za stejnou destinaci jsou cca o 20% vyšší.
Dálniční poplatky je nutno překousnout, matně si vzpomínám tak odhadem 50-70 000 lir do Neapole zbytek je zdarma. Neapol je božská !!!! Nikdy !!! tam autem nevjeďte je-li Vám kastle milá. Málem jsem to nepřežil... (alespoň jsem pošplíchal odstřikovačem všem okolo hlavy - aby se sklidnili..). PO cestě spím v kempech. Letos plánuji začátek v Dolomitech (Cortina..) jsou tam perfektní kempy a člověk ty hory ještě zvládne bez aklimatizace. Plánuji tam být tak dva dny. Potom trádá dolů. Předloni jsem to vzal opačně a ze 40st veder jsem spal v kempu 2000 m nad mořem.
V noci se moc spát nedalo, (bylo tam snad pod nulou) ráno měli všichni modré rty, moje drahá polovička naštěstí vůbec nekomunikovala (ale až rozmrzla to bylo...) Hodlám cestovat po východním pobřeží dálnice A13-A14 potom na A24 přez hory a doly na Řím a před Římem dolů. Na ty hory a doly jsem zvědavej.. tam jsem ještě nebyl. Ahoj LN
nebo lépe fip.sk. Na slovensku jsem objednával proto, že chtěli platit v EURo. Pražáci (Scalia) chtěli za EURO nejprve 36Kč potom 33Kč - takže nemají nic. Platit u nás se vyplatí protože ceny u Italů za stejnou destinaci jsou cca o 20% vyšší.
Dálniční poplatky je nutno překousnout, matně si vzpomínám tak odhadem 50-70 000 lir do Neapole zbytek je zdarma. Neapol je božská !!!! Nikdy !!! tam autem nevjeďte je-li Vám kastle milá. Málem jsem to nepřežil... (alespoň jsem pošplíchal odstřikovačem všem okolo hlavy - aby se sklidnili..). PO cestě spím v kempech. Letos plánuji začátek v Dolomitech (Cortina..) jsou tam perfektní kempy a člověk ty hory ještě zvládne bez aklimatizace. Plánuji tam být tak dva dny. Potom trádá dolů. Předloni jsem to vzal opačně a ze 40st veder jsem spal v kempu 2000 m nad mořem.
V noci se moc spát nedalo, (bylo tam snad pod nulou) ráno měli všichni modré rty, moje drahá polovička naštěstí vůbec nekomunikovala (ale až rozmrzla to bylo...) Hodlám cestovat po východním pobřeží dálnice A13-A14 potom na A24 přez hory a doly na Řím a před Římem dolů. Na ty hory a doly jsem zvědavej.. tam jsem ještě nebyl. Ahoj LN
LN: diky za info o cestovkach a cenach. Je fakt ze kdyz si clovek promitne cenu letenek, pak je proti tomu dalnice zadara. Budu to muset nekdy zkusit. Ty hory a Lago di Gardo me strasne lakaj. Strejda tam jezdi radeji nez k mori. Potom jak rikas trada na jih. Rekl bych idealni kombinace 😄. Kempy maji makaroni fakt pekny, ale nechutne drahy. Italsky ridici, to je historie sama pro sebe, jejich oblibena specialita je nesvitit a to i za tmy. Proti tomu je jejich predjizdeni zleva z prava uplna hracka. Taky jsem chtel zkusit Spanelsko pres Italii spodem, pak pres Monaco a dolu. To by mohlo bejt taky vyruso.
Garda je super a cesta dolu pres San Remo do Monaca je fantasticka..zvlast tak v 5 rano kdyz nad morem svita..dalnice je neustale na dohled od more....to se proste musi videt...a sranda jsou ty tunely...300m dalnice 200m tunel a znova dalnice tunel...atd....a tohle zhruba 150km.....nechapu kdy to tam kdo kopal...smekam hodne hluboko a rad zaplatim tech 15Euro za dalnici
Výstavba týhle dálnice musela bejt pěkně mastná!!! Všimnul jsem si, že ceny za úseky maj odstupňovaný i podle náročnosti, tyhle vytunelovaný úseky jsou dražší než uprostřed polí...
joe_st and zadek: Jo presne tak, tam jim rad za to zaplatim, pac vim ze to muselo stat balik a dostavam za to kvalitu. Ne vsak u nas, za nase dalnice bych nedal ani korunu. No abych nebyl skrt, dalnicni znamka za kilo rocne by byla draha. Presto vsak, nevite kolik to tak rekneme z Milana do Spanelska na Costa Brava stoji (ty dalnice vcetne Francie)? Dik.
Zadek534-Děkuji za Tvůj názor,nějak se nemohu rozhodnout.Ráno bych odjel z Bolu a na objed jsem na Plítvičkách.Po cestě někde přespím a potom buď Záhřeb nebo Budapešť?No uvidíme.Už sedm let pracuji v zahraničí(Kazachstán) a na dovolené jsem byl jen jednou(Bulharsko-letecky,ale super).Teď si to chci vynahradit a samozřejmě taky rodině!
Viete mi niekto povedat, kolko stoji trajekt zo Splitu na Supetar ?
Ruprecht,zadek534-Ještě jednou dík za rady.I na idnesu se začalo dobře diskutovat o cestě do Chorvatska,než to nějakej chudák ***(omlouvám se).Jestli můžu poprosit o poslední radu,tak by mě zajímalo jak se vyvarovat kolonám.Jak naschvál moje čtrnáctidenní dovolená začíná v sobotu ve dvanáct.Takže bych měl vyjet v pátek večer a to asi bude největší nával.I když pojedu svojim novým autem(VW Passat TDI)někde ve frontě se mi stát nechce.Dík a možná se tam někde potkáme(v tomto roce má do Chorvatska namířeno milion čechů)
TAN: je to takova ducharina. Nekdy je to husty, nekdy ackoliv je spicka je to naprosta pohoda. Zalezi taky kam a kdy jedes. Jestli je to jeste cerven, tak to nemusi byt tak hrozne jako v hlavni sezone. Ale obecne jsou fronty jako u nas (spicka). Takze razis-li v patek vecer, nacasuj si to tak pokud jedes pres viden, aby jsi tam nebyl rano mezi 7-9, to je hrob. Pak zase zalezi kudy jedes, jestli na Karlovac, tak tam je v chorvatsku kratky usek placene dalnice (cca 10km) a fronta na zaplaceni mytneho je zpravidla delsi nez ten usek 😲 Takze mapu a uject z toho, da se to object. Jinak dalnice jsou pohoda. Potom se rozhodni zda pojedes v HR pres vnitrozemi (Plitvice) nebo po pobrezi (Rijeka a dolu). Obe trasy jsou nevyzpytatelne, co se tyce navalu. Na obouch jsem uz zazil fronty i naproste prazdno. Proste jedes treba kilo a najednou strudl, stoji to, nic v protismeru, ... treba pul hodiny ... Kame jedes vubec?
Ahoj ruprechte,mám objednanou čtrnáctidenní dovolenou na ostrově Brač v městě Bol.Mám to přes známého,jezdí tam už třetím rokem.Je to vilka kousek od moře,však se na ni podívej- www.er- corp.com/villanena/-snad se nám tam bude líbit.Mám tam být 10.8.02 na oběd,takže výjezd o den dříve večer.Volal jsem tam,jestli můžu přijet o den dříve a přespat v jiném pokoji,ale bohužel plno.Takže se budu muset smířit s nějakou tou zácpou(mám na mysli automobilní).Je to přesně 900km Brno-Bol(prej).V neděli si dám malou rozcvičku,jedu domů(já pracuji v Kazachstánu).Pro zajímavost uvádím stručnou trasu-Uralsk-Samara-Moskva-Kaunas-Varšav… to přesně 3850km.Hlavně aby vydrželo auto a taky nervy!Zatím zdar.
Tak ještě jednou tu trasu😒br />
Pro zajímavost uvádím stručnou trasu-Uralsk,Samara,Moskva,Kaunas,Varšav… to přesně 3850km.
Pro zajímavost uvádím stručnou trasu-Uralsk,Samara,Moskva,Kaunas,Varšav… to přesně 3850km.
Tan: co vubec delas, jestli to neni tajny, ze jedes z Kazachstanu, musi to bejt svezeni 😄 ale asi bych se bal. Ani ne tak te dalky, ale spis pomeru v Rusku ...
Tan: to jste nadšenci, že do Kazachstánu nelítáte. Mí bývalí kolegové tam lítali několikrát ročně. Z Vídně s Lufthansou za cca 25000.
Pracuji v Kazachstánu již sedm let,ale v neděli jedu domů a vypadá to,že už se sem nevrátím.Poslední dva měsíce jsem tady soukromě(to loučení mě asi zabije).Jedna anglicko-americko-italská firma zde koupila několik plynových vrtů a my zde pro ně děláme některé služby.Já jsem měl za úkol servis vozidel.Co se týká jízdy domů,samozřejmě v zimě jsem létal(cca.450dolarů),ale v létě se jezdilo firemními auty(tři auta ročně).Cesta je velmi náročná a dost dlouhá(už jsem to psal 3850km).Jak píšeš ruprechte, nejhorší jsou ty poměry.Žádný servis a nikdo ti nepomůže(na cizí vozidla nic neseženeš!),každý policajt tě zastavuje a kontroluje jestli máš vše v pořádku a když né tak dávej peníze.Člověk vjíždí do Polska a cítí se jak v jiném světě.Už se těším jak si někde na benzínce v Polsku dám normální jídlo(klobása a hranolky).Ale toto vás asi nezajímá.Jestli vás ještě něco zajímá ohledně cest a jiných věcí týkajících se Ruska,pište.Ještě jednou dík za rady ohledně Chorvatska.
TAN: tak to jses docela king, ja bych se v Rusku a zpriznenych zemich asi po.... kdyz ti Polsko pripada jako civilizovanej svet. Co mas vubec za auto, jo psal Passata, uz vim. To bych se bal, aby mi nejakej Ivan nerekl "malcik peresejzajte" ci co. No ale jaky tam maji silnice?
Ano,teď mám VW Passat 2.0,96rok,ale už na mě čeká doma úplně novej Passat,ale na naftu.V Kazachstánu jsou cesty katastrofální,díry až třicet centimetrů hluboké a podlé vlastní zkušenosti při větší rychlosti zničíš nejen obě pneumatiky,ale i oba disky(železné se dají vyklepat,ale titan je jasnej!).Vzdálenost mezi městy je zhruba 200km a po cestě žádný servis(ani velmi žádaný pneuservis) a někdy ani benzínka(tankovat ve městě).V Rusku je situace o něco lepší,ale dá se nazvat také katastrofální.Hlavně na mostech a železničních přejezdech je nutné včas brzdit,protože jsou tam strašné hupance(nevím jak bych to nazval,propadlá silnice).Dlouho jsem vysvětloval v jednom servisu doma,že potřebuji udělat na svého Passata ochranu motoru(tloušťka plechu je 4mm).Když si teď zvednu auto na zvedáku a vidím poškrábaný plech,asi se mi ty čtyři tisíce co to všechno stálo vyplatily.Kvalita pohonných hmot,to je kapitola samo pro sebe.Raději toho nechám,než se to zde přejmenuje na cesta do Ruska.Jestli můžu poradit,tak jestli to není nutné tak do Ruska nejezdit a ani nelétat,stojí to tady za prd.
Tan: budu muset mrknout na mapu, kde ten Brac je ... tusim pod Krkem. Kazodpadne s tim terminem neves hlavu a udelej to jinak. Vyraz (tedy pokud budes mit cas driv) o ten den driv a stav se pianko na Plitvicich, je tam halda kempu a tusim i chaticky. Zabijes tak dve mouchy jednou ranou. Nebo kdyz budes chtit vem to rovnou k mori, treba jeste na pevnine, nejakej ten apartman na den vzdy sezenes 😄 hledej turisticnoje biro, chorvati jsou na takove nahodne cestujici dost dobre vybaveni a pripraveni. Akorat na jednu noc nebudes moct moc smlouvat, bezna cena v sezone je tak 25DM na hlavu ...
Novak-a čím je pro Tebe Itálie lepší než Chorvatsko?Buď prosím konkrétnější.
italie je pěkná ale až dole,ale jinak každá země má něco svého.Já nejraději jezdím každý rok někam jinam.Mě ale nejvíce nadchlo Turecko,projel jsem ho hodně autem a prostě super!!
to TAN: Chorvatsko bohužel neznám, nebyl jsem tam, nemůžu porovnávat. Jenom jsem zde reagoval na Vaše hodnocení.. Sever z jihem nelze srovnávat.
Na Itáii je boží infrastruktura, dokonalé (i když občas úzké) dálnice. Pokud tam někdo jede tak potom teprve zjistí proč se za ně platí (samý most a tunel). Mám malé děti proto jezdím za pískem, počítám až budou schopny se kochat krajinou tak začnu jezdit i do Chorvatska (ukázat jim kde se proháněl Bílý bratr..). Ahoj LN
Na Itáii je boží infrastruktura, dokonalé (i když občas úzké) dálnice. Pokud tam někdo jede tak potom teprve zjistí proč se za ně platí (samý most a tunel). Mám malé děti proto jezdím za pískem, počítám až budou schopny se kochat krajinou tak začnu jezdit i do Chorvatska (ukázat jim kde se proháněl Bílý bratr..). Ahoj LN
caues
mam tuhle zkusenost, predloni jsem jel HR, tedy presneji Split +cca 40km, sice prvni tyden v srpnu, takze provoz naprosto silenej, ale zvladnout se to dalo. vcelku spokojenost. Ale je fakt, ze na druhe strane Jadranu je to o jinem 😄
loni jsem dal tohle: CR- Italie (Gardske jezero) - Ligurska Riviera - San Remo - Monaco - NICE (Fr) a zpet, tehnhle vylet byl uplne neuveritelne levnej, pro dva lidi kteri jsou schopni se vyspat v kempu to vyslo na nejakych 10-11tis. vcetne nafty (DiTD) a poplatku za dalnice (IT+RAK) a na porci toho co jsem videl za zhruba tyden fakt dost dobry. Podnebi a podminky v oblasti GARDSKEHO jezera jsou proste jedinecny..je to z CR nejakych 650-700km a je tam veelika pohoda 😉
mam tuhle zkusenost, predloni jsem jel HR, tedy presneji Split +cca 40km, sice prvni tyden v srpnu, takze provoz naprosto silenej, ale zvladnout se to dalo. vcelku spokojenost. Ale je fakt, ze na druhe strane Jadranu je to o jinem 😄
loni jsem dal tohle: CR- Italie (Gardske jezero) - Ligurska Riviera - San Remo - Monaco - NICE (Fr) a zpet, tehnhle vylet byl uplne neuveritelne levnej, pro dva lidi kteri jsou schopni se vyspat v kempu to vyslo na nejakych 10-11tis. vcetne nafty (DiTD) a poplatku za dalnice (IT+RAK) a na porci toho co jsem videl za zhruba tyden fakt dost dobry. Podnebi a podminky v oblasti GARDSKEHO jezera jsou proste jedinecny..je to z CR nejakych 650-700km a je tam veelika pohoda 😉
Na Ligurskou rivieru se prave chystaji asi za 3 týdny na dovolenou rodičové, tak jsem rád, že slyším na tohle místo chválu, tak jim ještě musím připravit na cestu trochu auto a budou se mít hezky...
Jinak o Itálii stále slyším, že jih je pěknej, oblast Bibione je pro mě něco jako noční můra, tam jsem se koupal naštěstí jenom jedno odpoledne, když jsme kolem projížděli.
Jinak o Itálii stále slyším, že jih je pěknej, oblast Bibione je pro mě něco jako noční můra, tam jsem se koupal naštěstí jenom jedno odpoledne, když jsme kolem projížděli.
Pánové, kudy nejlíp do Španělska, konkrétně do Pyrenejí. Mám už jakousi představu jak tam pojedu, ale uvítám (a předem děkuji za )všechny dobré rady. Jedu z Ostravy.
Nejoptimálnější cesta do Španěl je: Ostrava, Praha, Plzeň, Norinberk, Strassbourg, Mulhouse, Lyon, Marsei, Nimes, Barcelona.
Z Prahy to vyjde za dálniční poplatky tam a zpátky osobákem zhruba něco přes 3 tisíce.
Z Prahy to vyjde za dálniční poplatky tam a zpátky osobákem zhruba něco přes 3 tisíce.
Diky zadku, to jde, furt lepsi nez letenka 😄 Stejne bych chtel zkusit tu trasu spodem pres Italii ... valit furt po dalnici neni nic pro mne. Samourejme s nejakou tou zastavkou v Alpach.
Já jsem do toho Španělska jel autem celkem už 4x, z toho 3x jenom po okreskách a přes Alpy (Švýcarsko + Itálie) a cesta mi pokaždý trvala včetně návštěvy Andorry skoro týden!!! Užili jsme si to dost a dost, dneska už jsem starší a pohodlnější a radši tu štreku za den přefrnknu po dálnici...
To zadek 524: Proč přes Marsei, když z Lyonu ta dálnice vede na Nimes a dolů přímo na Perpignon a hranice. Kdysi jsem tak jel do Perpignonu stopem, tak tam znám skoro každý most. Projít takový Lyon přes arabskou čtvrť k večeru, to je celkem zážitek.
Residents: Myslel jsem směr Marsei, jede to kolem, ne přimo do města...
Tak to jo. Už jsem myslel, že si chceš cestou prohlédnout přístav a vžít se do scenérie Francouzské spojky II.
V srpnu chci vyjet na dovolenou do HR.Jelikož máme ročního syna pátrám po nějaké písečné pláži.Mohl by mi někdo poradit. Díky
V pondělí vyrážím po Makarskou a rád bych věděl od někoho kdo tam už letos byl nějaké informace. Poplatky na dálnicích Slovinsko (prý to zvedli?), Chorvatsko a ceny nafty. Kolik chtěji teď před sezónou za ubytování atd. Jak je to tam s rybařením (chci jen na plavačku). Někde píší, že je potřeba povolenka, jinde, že zase ne. Díky moc za informace.
Tak vám pánové řeknu, že v těhlech vedrech když lítám po večerech po obchoďákách a jezdím kontrolovat stavbu, připadá mi to celý nějaký divný. Když jsem vylez z Hornbachu, připadalo mi, že bych měl vyjít někam za roh a že půjdu po kolonádě kolem moře. Houby s voctem, jsem v Praze...!!! A s mojí dovolenou to vypadá bledě, začínám mít obavu, že se neutrhnem ani na blbej tejden do Chorvatska! Budu si to muset nějak zařídit, bez toho bych dalšího léta nedožil...
Jedu poprvé do Chorvatska autem, cílem mé cesty je kemp v Šibeniku. poradíte mi někdo , jakou nejkratší a nejlevnější trasu mám zvolit. Kolik stojí benzín ve Slovinsku a Chorvatsku, kde a jaké jsou poplatky na dálnicích?
Ceny paliv jsou zhruba stejný jako u nás. Co se týká cesty, záleží odkud z ČR jedeš. Nezlob se, ale v historii jsou tyhle cesty už mockrát popsaný, tak trochu zalistuj...
Ve čtvrtek večer odjíždím do kempu v Šibeniku. Poštorná (JM), Vídeň, Graz, Maribor, Záhřeb, Karlovac, Plitvice, Knin, Šibenik. Shodou okolností jsem včera zjišťoval poplatky na dálnicích : Slovinsko - 300 SIT(cca 2 EUR), Chorvatsko - Krapina - Záhřeb 10 KN, Záhřeb - Karlovac 15 KN. Jakou máš káru a kdy tam budeš?
Ahoj, kam tam k tomu Šibeniku přesně jedeš, máš tam něco pěknýho osvědčenýho? Nejedeš náhodou do Primoštenu do Adriatiku? To je takovej oblíbenej českej kemp... Nějak jsem si ho ale neoblíbil...
Šibenik - Solaris. Tento kemp má svůj vlastní bazén s fontánou, pláže jsou sypány drcenými kamínky a vybetonovány. Na pláži jsou sprchy, pinec stoly, volejb. plocha, pískoviště pro děti, houpačky, ..... Z jedné poloviny se stanuje pod stromy, pak je to už na slunci. Proto jezdíme hned zkraje prázdnin - vybereš si dobrýho fleka (než přijedou němci). V blízkosti Solarisu je ještě jeden kemp - Zablace, ale ten nemám vyzkoušen. Takže letos zase Solaris. Dej mi emajlovou adr., pošlu foto.
Vzhledem k tomu, že jsem se právě vrátil z Chorvatska podělím se s vámi o několik aktuálních novinek.
Cena benzinu ve Slovinsku je 184 SIT tj. 0.82 Euro
Cena benzinu v Chorvatsku je 6.53 kun tj. 0.9 Euro
Cena dálnice z hraničního přechodu Šentilj do Mariboru je 160 SIT, dálnice v Chorvatsku do Zagrebu 10 kun, ze Zagrebu do Karlovace 15 kun. Benzin je možné bez problémů platit platební kartou - OMV Istrabenz, který je ve Slovinsku i Chorvatsku, u ostatních nevím. Ve vnitrozemí spousta policajtů s radarem, na pobřeží nic.
Shodou okolností naše cesta vedla také do Šibeniku a z Gračacu jsme jeli na Obrovac a Benkovac a musím říct, že to bylo dost špatný. Málo možností k předjíždění a špatná silnice, nevím jestli není lepší jet na Knin a potom odbočit doprava na Šibenik.
Cena benzinu ve Slovinsku je 184 SIT tj. 0.82 Euro
Cena benzinu v Chorvatsku je 6.53 kun tj. 0.9 Euro
Cena dálnice z hraničního přechodu Šentilj do Mariboru je 160 SIT, dálnice v Chorvatsku do Zagrebu 10 kun, ze Zagrebu do Karlovace 15 kun. Benzin je možné bez problémů platit platební kartou - OMV Istrabenz, který je ve Slovinsku i Chorvatsku, u ostatních nevím. Ve vnitrozemí spousta policajtů s radarem, na pobřeží nic.
Shodou okolností naše cesta vedla také do Šibeniku a z Gračacu jsme jeli na Obrovac a Benkovac a musím říct, že to bylo dost špatný. Málo možností k předjíždění a špatná silnice, nevím jestli není lepší jet na Knin a potom odbočit doprava na Šibenik.
to jewel: A nejels náhodou po tom horským úbočí v tom údolí, jak se tam z přehrady čerpá voda a obrovskou rourou to jde nahoru přes silnici? To mě uchvátilo a už několikrát jsem na to vzpomínal.
Jo jo, kolem Solarisu jsem jezdil skoro každej den, když jsme jezdili na výlety do Šibeniku, kamarád tam pak byl a celkem si to pochvaloval, akorát, že je to tam přej hlava na hlavě, žádný nic moc soukromí. To já pokud letos vyrazím, tak pojedu do osvědčenýho kempu Indie poblíž Puly na Istrii, tam když si vybereme šikovnej plácek, jsme skoro na samotě u lesa...😃
To rbaron:Jojo,taky na to vzpomínám,je na to zajímavý pohled.Už se těším jak si ho letos zopakuji.V takové nehostinné krajině se z ničeho nic vynoří takovýto technický "skvost" v podobě přečerpávací vodní elektrárny... 😉 Ale ten kopec přes ty hory je taky pěkný,je to výborná zkouška chladících okruhů aut,viděl jsem tam pár nešťstníků,které i přes to,že měli vozy renomovaných značek, dopadli jako někteří škodovkáři v tuzemských zácpách...😊
jestli máte nějaký fota ze Solarisu, pošlete tedy prosím na: zadek524@seznam.cz.
Jinak chladící okruh mýho BMW524TD tenhle týden zkoušej moje rodiče, který se na starý kolena vypravili na dovolenou autem, včera to honili po okruhu F1 v Monte Carlu... Zatím šlape všechno jak hodinky, tak doufám, že se o víkendu vrátěj vpohodě zpátky, za 3 tejdny s Báwem doufám frčím na dovču já - je to dělník!!! Hrozně mě baví poslouchat a číst dlouhý rozpravy o přípravách auta na dovolenou, hlavně u lidí co maj zánovní káry! Můj starouš je 18 let starej a příprava na dovolenou spočívá vždy pouze v kontrole a doplnění oleje, vody v chladiči a ostřikovači. Náhradní brzdový destičky pro případ jejich kolapsu vozím s sebou. Měním je velmi často někde na zahraničních cestách. Hlavním bodem přípravy je vyčištění auta, hlavně vyprání chlupatejch potáhů, aby se ze špíny na holejch stejhnech nedělaly vyrážky - znáte to (ze špinavejch potahů?) a zejméná se musí pokaždý vyčistit můj pracovní kufr a vystřihnout do něj novej - čistej koberec!!!
Jinak chladící okruh mýho BMW524TD tenhle týden zkoušej moje rodiče, který se na starý kolena vypravili na dovolenou autem, včera to honili po okruhu F1 v Monte Carlu... Zatím šlape všechno jak hodinky, tak doufám, že se o víkendu vrátěj vpohodě zpátky, za 3 tejdny s Báwem doufám frčím na dovču já - je to dělník!!! Hrozně mě baví poslouchat a číst dlouhý rozpravy o přípravách auta na dovolenou, hlavně u lidí co maj zánovní káry! Můj starouš je 18 let starej a příprava na dovolenou spočívá vždy pouze v kontrole a doplnění oleje, vody v chladiči a ostřikovači. Náhradní brzdový destičky pro případ jejich kolapsu vozím s sebou. Měním je velmi často někde na zahraničních cestách. Hlavním bodem přípravy je vyčištění auta, hlavně vyprání chlupatejch potáhů, aby se ze špíny na holejch stejhnech nedělaly vyrážky - znáte to (ze špinavejch potahů?) a zejméná se musí pokaždý vyčistit můj pracovní kufr a vystřihnout do něj novej - čistej koberec!!!
Jezdívám přes Knin a Drniš do Šibeniku. A cesta není taky nic moc, hlavně poslední úsek Drniš - Šibenik. Vrátil jsem se v neděli. Ceny benzínu a platby kartou mohu potvrdit. Ve Slovinsku je možno dálniční poplatky taky uhradit v kunách, dáš 10 kun a zpět dostaneš 160 SIT. Jinak spořitelna letos přes prázdniny prodává i chorvatskou kunu a dokonce bez poplatků. Vychází to líp, než nakoupit euro a pak měnit na kuny. Nejraději ovšem všude platím kartou. To je vždy bez poplatků a v devize střed nebo prodej(Mastercard, Visa), letos mne kuna tímto způsobem vyšla o 30 hal levněji než jsem je nakoupil v ČS. Policajtů všude plno i na pobřeží. Používají radarové pušky a nejsou vůbec vidět. A k té přečerpávací elektrárně, tudy se myslím jezdí z Gračacu na Zadar. Moc krásný výhled do údolí pod silnicí.
to sm: Aha, díky 😄 Nevíte, kde jsou k sehnání na netu mapy Chorvatska, něco jako mapy.atlas.cz
Kdysi dávno byli na htz.hr, ale pak ty stránky úplně překopali. Naštěstí jsem si je stáhl. Jestli je chceš poslat dej mi emajl.
Dík za zprávy, už se taky pomalu chystám, jestli se nedostaví nějaká komplikace, vyrážím příští pátek. Ještě váhám kam se přesně vydám. Chtěl jsem do kempu Indie na Istrii, ale nějak hrozně podražili, noc ve dvou s autem by mě vyšla přes 30 Euro!!! To se na to můžu vykašlat! Jaký byly ceny v Solarisu, na Internetu maj ceny docela příznivý, platěj?
To Zadek: a proč nejedeš víc na jih. Čistší voda a míň lidí. V kempu jsem sice nebyl, ale kempy na Pelješacu vypadaly moc fajn. Někde doma mám i ceník.
Rezidents: Jedu jenom na týden, tak nechci strávit dovolenou na cestách. To cestování konkrétně přes Chorvatsko vůbec nemám rád - roztřískaný silnice navíc kluzký, policajti, velice pomalá jízda ve vedru a kolonách. Třeba jet autem do Řecka přes Itálii trajektem mi nedělá problém, ale přes to Chorvatsko je mi to nějak proti srsti...
Mapy... www.viamichelin.com ?
To Cokes: Michelin není špatný, ale často je přetížený.
[odkaz] (odkazy na všechny možné itineráře)
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
To Zadek524: Pokud jedeš mimo sezónu, tak žádné kolony nejsou. Já viděl kolony až cestou zpátky u Plitvic v opačném směru. Bosna je bez víz v pohodě. Cesty v pohodě. Levněji jak v Chorvatsku.
[odkaz] (odkazy na všechny možné itineráře)
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
To Zadek524: Pokud jedeš mimo sezónu, tak žádné kolony nejsou. Já viděl kolony až cestou zpátky u Plitvic v opačném směru. Bosna je bez víz v pohodě. Cesty v pohodě. Levněji jak v Chorvatsku.
Kde se vyplatí koupit rakouskopu dálniční známku,u nás a nebo v rakousku?????kolik stojí ?
děkuji.
děkuji.
To Rezidents: S tou Bosnou to je zajímavý - tam alespoň nakouknout, jinak už jsem v Jugošce byl moc a moc krát, jezdím pouze v sezoně drsný kolony jsem zažil kolem Plitvic, po celým pobřeží a pak kolem Ljubljany - to bylo nejdrsnější!
To CCC: Dálniční známku koupíš kdekoliv na čáře například u poslední benzínky v Čechách nebo u rakouský benzínky, jsou na to zavedený...
Já osobně dálniční známku kupuju v autoklubu ČR, desetidenní známka je tam kolem 250 Kč. Mám to tam 30 metrů z vrat naší firmy, takže nejjednodušší.
To CCC: Dálniční známku koupíš kdekoliv na čáře například u poslední benzínky v Čechách nebo u rakouský benzínky, jsou na to zavedený...
Já osobně dálniční známku kupuju v autoklubu ČR, desetidenní známka je tam kolem 250 Kč. Mám to tam 30 metrů z vrat naší firmy, takže nejjednodušší.
Že by se ještě nikdo nevrátil z dovolené v Chorvatsku?Kde jsou ty rady pro nás co jedeme v srpnu!Znamej mě lámal,abych to Chorvatsko odřekl a jel do Řecka(trajektem z Itálie).Před několika dny se vrátil a strašně spokojenej.Snad příští rok.
Prosím kolik je kurz eura v Chorvatsku děkuji.
Minulý týden zhruba 7,4 kuny za euro.
Vrátil jsem se 3.7. z Pelješacu (Prapratno pod Stonem a Kučiště). Ceny nafty ve Slovinsku 150 SIT, cestou zpátky už 153 SIT. V Chorvatsku 5,22 - 5,29 Kn. Všude berou i Euro. Lepší kuny měnit až tam ne u nás ve směnárnách. Cestou tam jsem si zajel a místo na Graz dojel až do Klagenfurtu. Cesta na hranici ve slovinských alpách je dost chuťovka - podle mapy převýšení 24 %, samé vracečky. Tak dlouho na jedničku jsem ještě nejel. Ale ty hory stály za to.
Ahoj, muzete mi nekdo rict jake jsou aktualni ceny ubytovani v soukromi v HR - oblast ZADAR? Mam nejake rozporuplne informace. Dale me zajima, jestli mate nekdo prehled o dopravnich spickach (nebo odkaz na www) na ceste do HR - samozrejme krome notorickych spicek napr. pa-so. Dekuji Vam.
Teraz to bude drahšie, ale rátaj podľa vybavenia a veľkosti od 30 do 60 Euro za rodinu
V okölí Šibeniku (Marina, Vodice, Šparidiči...)jsme v apartmánech platili standardně 30 EUR za 3 lidi, ale bylo to dost luxusní ubytování - ložnice, pokoj s přistýlkou nebo další ložnice a pokoj, vybavená kuchyně, všude telka (skvělý na počasí). Jenom jednou chtěli 45 EUR, ale to taky bylo hned u vody se soukromou pláží jen pro nás, obrovskou terasou, grilem... Ale fakt je, že jsem tam narazil i na požadavek 50 EUR za špinavou díru - chce to radši zkusit tři, čtyři apartmány, je to všechno o lidech.
Chlapi, su z Moravy a mam najetou trasu: dalnice do Bratislavy a přes Maďary , je tam samá rovina a v noci se tam dá krásně mazat až na hranice (Szombathely, pak Varazdin, Zagreb). Fakt pohoda. Ale chtěl bych se zeptat na prujezd Bosnou, Bihač doporučíte nebo ne? Na www.jaderske nebo croatia.hr doporucuji prujezd ve dne a drzet se hlavnich cest. Prosim, mate nekdo zkusenost ??? Diky
Taky jezdím přes Maďarsko, připadá mi to z Moravy jednodušší, než se motat přes Vídeň a pak uváznout v koloně na Slovinských hranicích (loni se stalo kolegovi). Ta cesta přes Bosnu by mě taky zajímala !
A platíte do Bratislavy dálnici a kolik to stojí? Kdysi jsem přes Maďarsko jel a na slovenskou dálniční známku se vykašlal. Tehdy krátkodobá nebyla a za těch 50 km mi to připadalo dost nechytný. Jinak souhlas, že ta cesta je v pohodě, furt rovinka. Příště už se vykašlu na Rakousko. Stejně mají za Vídní velké uzavírky.
Kolik času ti vezme trasa Bratislava - Varaždin (Zagreb)?
Išiel som do Splitu 14.6 klasickou cestou cez Rakúsko. Chytil som dve búračky zdržanie po Maribor cca 3 hodiny. Nechcel som tomu veriť, ale cesta cez Madarov je skutocne rychlejsia, najma v noci, ked je mala pravdepodobnost ze inak velmi prisna policia bude merat rychlost Zo Zahrebu do Blavy mi to trvalo necele 4 hodiny aj ked je pravdou ze v Madarsku som to hnal, lebo syn naraz chytil velku teplotu. Inak celkovy cas z Ninu (t.j.cca 15 km od Zadaru)bol 9 hodin
To Ingister 😒br />
ja sa chystam do CRO zaciatkom augusta, tiez som pocul, ze cez Rakusko je to dost nanic... Prosim Ta mohol by si mi trochu popisat, skade cez Madarsko si isiel? Vdaka
ja sa chystam do CRO zaciatkom augusta, tiez som pocul, ze cez Rakusko je to dost nanic... Prosim Ta mohol by si mi trochu popisat, skade cez Madarsko si isiel? Vdaka
Každoročně jezdím přes Rakousko a nikdy jsem žádnej problém neměl - ani ve Vídni. Celý Rakousko pokaždý přefrčím od Mikulova po vjezd do Slovinska tak zhruba za 4 hodiny.
Cez Madarov sa oplati ist ak sa chystas niekam do Dalmecie cez Zahreb. Na Istriu by som odporucal stale cestu cez Rakusko, potom Maribor, Ljublana, Postojna a odtial uz smer Rijeka. Co sa tyka Madarov, cez Rajku na Mosonmagyaróvár adalej stale po E 65 cez Szombathely, Kormed do Slovinska. Nemozes zabludit je to vyborne znacene, tgreba sa drzat stale E 65. V Slovinsku je to cca 15 km, potom este asi 30 v chorvatsku po okreskach a v Cakovci sa napajas na dialnicu do Varazdinu a Zahreb
Kolik stojí poplatky přez Maďarsko????
díky
díky
Přes Maďary nemusíš platit vůbec nic, tam je dálnice jen asi 5 km, takže to chce hned za přechodem sjet na silnici. Akorát to tam mají Slováci pěkně blbě značený - Přechod Rajka je jen pro Slováky a Maďary, z Bratislavy je potřeba jet na Rusovce, ale před nima uhnout na Jarovce a před Jarovcema zase na Budapest - je tam veliký dálniční přechod (snad bez poplatků, nhic jsem nikde neviděl). Ale je to fakt zčubeně značený, nás zahnali o kousíček dál v Jarovcích na přechod do Rakouska a tam jsme se dost šíleně dostávali do Maďarska. Zpátky mají zmatek zase Maďaři, protože mají značenou E65 po dálnici (nutná známka na cca 3 km), přitom stačí jet ještě kousíček dál do toho Magyarněco a odtud v poho po silnici č.1 - dojedeš na ten samý přechod.
Jinak ale přes Maďarsko super cesta. A kdo nechcete platit slovenskou dálnici, tak bacha - Lanžhot je zavřený, takže po naší dálnici až na přechod a teprve tam sjet na Kůty Malacky. Prázdno, pusto, 130 bez problémů.
Jinak ale přes Maďarsko super cesta. A kdo nechcete platit slovenskou dálnici, tak bacha - Lanžhot je zavřený, takže po naší dálnici až na přechod a teprve tam sjet na Kůty Malacky. Prázdno, pusto, 130 bez problémů.
slyšel jsem o omezení na rakouské dálnici mezi Vídní a Grazem.Nemáte někdo zkušenost????
Děkuji.
Děkuji.
Jediný omezení na který jsem narazil po cestě do Chorvatska, bylo na konci Vídně za Favoritnem, kde dálnici svádí do jednoho pruhu a pokládají tam nějaký asfalt. My jsme ovšem jeli ve čtvrtek večer a ucpávka byla minimální. Znýámý jel ovšem v pátek večer a těch 25 km se posunoval asi dvě hodiny. Nazpět vedou dva pruhy, což je o něco rychlejší, ale to jsme se zase vraceli v neděli ráno - tedy minimální provoz.
nazdar, chtel bych jet koncem zari do chorvatska a potrebuju vedet na kolik tak prijde kemp (nejlepe v okoli Baska Vody). Auto a jedna osoba. Diky predem
Loni jsem tam taky hledal kemp. V Bašce přímo byl jeden kemp (předělaná zahrada tak pro dvacet lidí). Byl plnej a divnej. Kousek vedle (tuším Baško Polje nebo tak nějak) je pro změnu jeden obrovskej kemp (tradiční cenový průměr), ale k moři aby člověk jezdil autem - docela flák a zpět do kempu je to do dlouhého kopce. Pokud má člověk ještě k tomu za sousedy tamvé mladíky v Audi 80 s nálepkou BiH...
Bašku silně nedoporučuju, samá Koroza, příliš čechů,tzn. i obchodníci jsou na ně zcela uzpůsobeni...
Bašku silně nedoporučuju, samá Koroza, příliš čechů,tzn. i obchodníci jsou na ně zcela uzpůsobeni...
Přesně jak píše ROB 18.7. Na Slovensku je ten přechod blbě značený a pokud tam budete večer nebo v noci jako já minulý rok tak se pěkně bloudí a nemá kdo poradit, jinak ve dne je orientace vcelku OK. Maďary prohučíš v noci do dvou hodin a jsi na Slovinsku. Jinak na www.chorvatsko.cz v dopravě a poplatky je aktualni přehled poplatků za dálnice. Jinak 29.7. Vyrážím svou oblíbenou trasu. Maďary - Split. A všichni víme, že autem forever, čaute !
Tak zítra to už přijde. Dopoledne ještě na chvilku do práce vydělat nějaké korunky a pak hurá do Rakous (už se těším jak mi ta jejich růžovo fialová známka bude hyzdit auto) a pokud mě ubermenschen nechají projet tak očekávám v sobotu pohled na ústí Cetiny...
A pak už jen tradiční výlety - Dubrovnik, Trogir, Split, NP Krka, Sveti Jure, kaňon Cetiny...
Kurňa já se tak těším
A pak už jen tradiční výlety - Dubrovnik, Trogir, Split, NP Krka, Sveti Jure, kaňon Cetiny...
Kurňa já se tak těším
Ještě by mě zajímalo,vzít si do Chorvatska euro nebo dolary.Nebo si vyměnit kuny rovnou v ČR.Co je výhodnější?Dík.
Jednoznačně platební karty. Platby jsou bez poplatku a v kurzu deviza střed nebo valuta střed. Pokus chceš cash, tak nakup kuny v ČR, přes prázdniny jsou valuty bez poplatku. (tedy ve spořce)Jinak si zkus najít stránku Erste v chorvatsku, mají tam bezva kalkulačku na přepočet jejich kurzů. [odkaz]
Tak se hlásím po dovolený - byl jsem v kempu Solaris poblíž města Šibenik (to je kousek nad Splitem). Vyrážel jsem v pátek 19/7 a vracel se přesně o týden později. Cesta tam byla strašná, v kolonách jsem strávil asi 8 hodin, tím myslím buď stání nebo cukání na jedničku, jinak ploužící se kolony do toho nepočítám. Ještě jsem měl po cestě problémy s autem, upadával mi motor. Uvolnily se mi šrouby, který držej držák motoru k silentbloku a do bloku se zalomily... no průser! V žádným servisu to nikdo nechtěl spravit, protože to vůbec nebylo na přístupným místě a práce to byla hnusná a špinavá. Nakonec mi pomohly s mým starouškem ve značkovém BMW servisu, byla to práce na hoďku a zaplatil jsem 30 Euro. Kemp vyšel ve dvou lidech s autem, stanem a el. přípojkou se vším všudy asi na 550 Kč/noc. Jinak ostatní ceny orientačně: chleba 3,5 Kuny, kopeček (velikej kopec) zmrzliny 4 Kuny, melouny 2-2,5 Kuny/kg. Jinak doporučení se zmrzlinou - vyplatí se dávat si jeden kopeček, protože ten daj většinou obrovskej a je stejně zmrzky jako když si dáte dva najednou různý....😃). Cesta zpátky byla naprosto v pohodě, cca 1050km trvalo do Prahy s kratšíma zastávkama 13 hodin.
Chytils dobrýho fleka? Předpokládám, že v pokročilé prázdniny je to už s místem slabší? A co pláž a příslušenství? Spokojenost?
Jo, měl jsem moc hezký místečko v klidný části kempu - za recepcí doleva, pak doleva a dojet až nakonec jako k tenisovým kurtům, který jsou za kempem. Byli jsme hned vedle věže vysílače (asi na mobil). Se sociálním zařízením jsme byli velice spokojeni, ceny kempovnýho taky příznivý. Pláž by teda mohla bejt ještě o něco lepší, tam je teda rezerva. Chtělo by to navézt další kamínky, když tak porovnávám skutečnost s fotkama z prospektů, bylo tam dřív kamínků u těch betonů mnohem víc, asi se odplavily...
Jinak celkový hodnocení: Moc se mi tam líbilo a doporučuju!
Jinak celkový hodnocení: Moc se mi tam líbilo a doporučuju!
To Zadek: takže záříš ještě teď.
A nebyl v červnu trochu jiný kurz než je nyní?????
Kolem dvacátého června jsem u nás nakupoval kunu za 4,35. Když jsem po návratu z Chorvatska propočetl z výpisu z účtu platby kartou, tak mi jedna kuna vyšla asi na 4,00Kč. Fakt je ten, že hlavně prvních čtrnáct dnů kurs koruny výrazně posiloval, takže docházelo k až desetníkovým rozdílům. Takže na pivo a zmrzlinu menší cash a platby za pobyt, nákupy v shopech a benzín hradit kartou.
My jsme bydleli u křižovatky v blízkosti hotelové kotelny nebo co to bylo. A k těm kamínkům. Když jsme byli loni v kempu, tak jich bylo mnohem více. Letos jsme byli překvapeni i úrovní hladiny moře, byla výrazně vyšší než rok předtím. Ještě jedna poznámka, byli jsme tam přes dvě soboty a ani jednu nám nefungoval Paegas (T-mobile). Máš tu samou zkušenost?
Já nepsal o platbách kartou, ale o kursu kun u nás a v Chrorvatsku. Měnil jsem koruny i tam a taky to přišlo výhodněji. Jinak s mobily jsem si užil svoje. Zablokoval se mi mobil a místo spolehlivého tarifu Eurotelu jsem byl odkázán na manželčinu Twistku. Již nikdy více. Nemá přímý roaming - Chorvatsko tam chybí a tak šly jen sms, jinak signal všude perfektní. Roaming přes předčíslí nešel vůbec. Po zvednutí to ztichlo a nic. Musím potvrdit totální ucpání sítě 29.-30.6.
Během týdne jsem vyřídil 2 telefonáty - bez problémů, esemesek jsme úspěšně obdrželi i odeslali aspoň 30. Jedině byl často problém při odesílání, odeslalo se to často až napotřetí nebo napopátý... Jinak žádnej problém nebyl.
S tou hladinou vody je to nějaký divný, že by už tály ledovce? Hladina se tam hejbala podle přílivu asi o 40cm. Někdo asi kamínky v Solarisu sežral nebo ukradnul😃.
Sakra, jel bych hnedle znovu. Kemp je fakt hezky situovanej kousíček od města, že jsme každej den jezdili na vejlet buď ráno na trhy nebo večer na procházku do města, někdy i ráno + večer, v Šibeniku se nám to líbilo.
S tou hladinou vody je to nějaký divný, že by už tály ledovce? Hladina se tam hejbala podle přílivu asi o 40cm. Někdo asi kamínky v Solarisu sežral nebo ukradnul😃.
Sakra, jel bych hnedle znovu. Kemp je fakt hezky situovanej kousíček od města, že jsme každej den jezdili na vejlet buď ráno na trhy nebo večer na procházku do města, někdy i ráno + večer, v Šibeniku se nám to líbilo.
Problémy s odesíláním SMS jsou pouze u sítě HR-VIP, pokud si telefon přihlásíš na HR-CRONET je to naprosto bez problémů, ale má o 2Kč/min dražší rooming. Cena SMS je stejná. Zkoušeno s Pae***m, paušálem.
Zdravím, mám takový malý dotaz pro lidi co jezdí přes Maďarsko, já jsem z Prahy a jezdím až po půlce v září (přelidněnost psychicky nezvádám) přes Vídeň (je to nuda, ale rychlý a ve Vídni se stavuji u sestry), podle počasí co nejjižněji, nejvýše jsem byl na Rabu. Nějak si nemůžu přebrat variantu přes Madarsko, byla by zajímavá i pro cestu z Prahy, zaujal mě Váš popis o příjemné cestě?
Podívej se na popis z 18. 7. jezdím z Prahy a přes Maďary je to super. A ještě k těm kursům kun - rozhodně se nevyplatí měnit kuny v ČR ani vézt sebou eura. Ideální je platit všechno kartou - bezkonkurenčně nejlepší kurzy - a na drobné výdaje si vyměnit přímo korunky hezky na místě - za eura se zbytečně platí dvakrát konverze, koruna má nejlepší kurz a už ji tam mění prakticky všude. Úplně nejlepší kurz dávali v červenci v bance Croatia (je například v Šibeniku na nábřeží).
Zdravim vas vsechny a prosim o radu.Chtel bych se podivat tak na 10 dni do Chorvatska.Nechci do kempu,radsi nekam do pekneho pronajmu,nebo motelu,samozrejme nekde pobliz vody.Byl mi doporucen treba Split.Cesta se pry obema smery da zvladnou i s poplatky kolem 6000 korun,ale nenasel jsem nic o ubytovani.
Cesta s poplatky za 6000Kč? To záleží kolik ti auto žere... Jinak přímo do Splitu bych asi nejel, buď kus vejš doporučuju okolí Šibeniku nebo pak pod Splitem tolik vychvalovanou Makarskou, tam jsem ale nikdy nebyl... Cena nafty je 5,22 Kun, benzín je asi o Kunu dražší, porozhlídni se na Internetu a najdeš to.
Jeď ještě radší dál pod Makarskou. Makarská je dost natřískaná a to jsem tudy projížděl v červnu. Nakonec jsem dojel na Pelješac, kde je klidněji a levněji. Mrzí mě akorát, že jsem to nevzal do Černé Hory.
Aktuální (den staré) ceny benzínu v Chorvatsku jsou cca 6,5 Kuna za litr toho jejich Eurosuperu. Pozor při tankování v noci ve vnitrozemí - většina pump Ina je zavřená. To ale není problém větších center.
Mohu potvrdit. Jel jsem zpátky navečer a ve vnitrozemí všude zavřeno již po osmé a jediná otevřená benzinka byla v Karlovaci. Tak pozor ať neuzůstanete někde viset.
Ubytování v soukromí - viz následující odkaz...
[odkaz]
Jinak Split je smrduté přístavní město, kde není kromě malého historického jádra vůbec nic. Split má ale fanstastickou riviéru. Na západ od Splitu je to třeba Trogir (bez nadsázky malý Dubrovnik), na východ Omiš. Ale přímo do Splitu - ne. Horko, smrad, auta, špína. Ale zase je tam nový Hypermarket...
[odkaz]
Jinak Split je smrduté přístavní město, kde není kromě malého historického jádra vůbec nic. Split má ale fanstastickou riviéru. Na západ od Splitu je to třeba Trogir (bez nadsázky malý Dubrovnik), na východ Omiš. Ale přímo do Splitu - ne. Horko, smrad, auta, špína. Ale zase je tam nový Hypermarket...
Tak jsem se dneska v 15,00 vrátil z Chorvatska, počasí na * (občas Yugo, občas déšť, občas hnusné vedro, občas kombinace těchto), cesta na * (tam jsem jel 25 hodin bez přestávky - kde mohla být zácpa, tam taky byla. A kde ne, tam zase byly bouračky), ceny na * (Chorvati se s přechodem na Euro vyrovnali po svém - mnohde se akorát přepsalo DM na EUR), auto na * (při cestě zpět mi u Linze při poslední zastávce vypověděl poslušnost stratér - úžasná sranda roztlačovat plně naloženou Fronteru do mírného kopečka).
Ale celkově - Chorvatsko je Chorvatsko.
Ale celkově - Chorvatsko je Chorvatsko.
Pro milovníky jídla doporučuji zajet na Sveti Jure - klobásky z kamzíka - velmi chutné, velmi neobvyklé. *
V Trogiru je v jedné uličce kousek od silnice restaurace U mámy (pochopitelně v jejich jazyce). Mají velice lacinou a dobrou Pizzu - a velká Pizza je o hodně větší, než je našinec schopný snízt.
U Omiše v kaňonu Cetiny je restaurace Radmanove Mlinice - kilo jehněčího "na žaru" a opékané brambory za 180 Kuna - no comment *
Slapovi Krke - Ulaz Lozovac. Restaurace až na kraji u zastávky autobusu - řízek (nabízený jako Steak - na to v chorvatsku veliký pozor) přelitý sýrem a jako bonus se šunkou, to celé obalené jako od maminky. Pommes frites v ceně. 60 Kuna. *
A nakonce něco pro typického českého turistu. Hypermarket Mercator ve Splitu, restaurace Fast Food. Velmi laciné, kvalita nezkoušena... *
V Trogiru je v jedné uličce kousek od silnice restaurace U mámy (pochopitelně v jejich jazyce). Mají velice lacinou a dobrou Pizzu - a velká Pizza je o hodně větší, než je našinec schopný snízt.
U Omiše v kaňonu Cetiny je restaurace Radmanove Mlinice - kilo jehněčího "na žaru" a opékané brambory za 180 Kuna - no comment *
Slapovi Krke - Ulaz Lozovac. Restaurace až na kraji u zastávky autobusu - řízek (nabízený jako Steak - na to v chorvatsku veliký pozor) přelitý sýrem a jako bonus se šunkou, to celé obalené jako od maminky. Pommes frites v ceně. 60 Kuna. *
A nakonce něco pro typického českého turistu. Hypermarket Mercator ve Splitu, restaurace Fast Food. Velmi laciné, kvalita nezkoušena... *
Zdarte !
Vrátil jsem se z cesty Senj, Karlobag, Šibenik,Primošten, Trogir, Split. Plati zasada nejezdit kolem vikendu tam nebo zpět. I v neděli 23😁0 ze Šibeniku do ČR mírná kolonka, ale opačně nekonečné štrůdly aut. Benál osciluje kolem 6,53 N95, nikde nešel přes 7 Kn. Od Šibeniku po Plitvičky pumpy do 24:00 některé nonstop, viset nezůstanete. Při cestě po pobřeží ve všední dny úplná pohoda,bez kolon, jen v každé dědině dva znudění policajti, číhají jen na turisty. Oba jsme neměli pásy tak nás stopli a za každého chtěli 100 Kn. Vykecal jsem se, že je žena "trudna" - těhotná. On pak na mě - a ty taky jistě taky trudny, ne ??? Tak mě to stálo tři vynikající Radegasty (chlazené z ledničky)a polda byl v pohodě, listek s pokutou, kterou schválně před námi psal, velmi pomalu roztrhal. Prostě na to asi čekali na nějaky prezent, protože se pak ptali jaké jsme měli počasí,pak ještě popřál "Sretan put". Ale asi záleží na koho padneš. Super klídek v Karlobagu, Primošten plný Čechů i v kempech, Split špína, Trogir hezký, mě se líbily za Trogirem Kaštely - pěkné pláže (letiště u Splitu). Pivko Karlovačko 8Kn ! Kafe 5 Kn. Jinak jsme bydleli stylem - k večeru jeď a najdi ubytování, u cesty stáli dobráci s cedulema "Zimmer frei" a taky "Pokoj". Využil jsem převahy nabídky nad poptávkou a vždy, když vypálili za bydlení 25 Euro, tak jsem řekl 20. Klaplo to během vteřiny. Pokoj na noc v Primoštenu i Trogiru lze sehnat za ekvivalent 150 - 180 Kn nebo těch 20 Euro. Samozřejmě pokud zůstaneš na více dní máš ještě slevu. Ještě k zážitkům s policajty: Večer, hlavně při odjezdech turistů stojí policie se svými "radárky". Vypadá to jako stará osmičková kamera, kterou přiloží k oku a zaměří na auto, pak mu tam zůstane aktuální rychlost. Přemýšlel jsem, jak dokázat, že to tam nenechal od minulého změřeného auta, ale to je jen teorie. Jinak zdravim vsetíňáka se 405kou se kterým jsme projeli Maďary za skoro 2 hodinky. (neděle ráno 7:00). Tolik ve zkratce, za rok ahoj ...škoda
Vrátil jsem se z cesty Senj, Karlobag, Šibenik,Primošten, Trogir, Split. Plati zasada nejezdit kolem vikendu tam nebo zpět. I v neděli 23😁0 ze Šibeniku do ČR mírná kolonka, ale opačně nekonečné štrůdly aut. Benál osciluje kolem 6,53 N95, nikde nešel přes 7 Kn. Od Šibeniku po Plitvičky pumpy do 24:00 některé nonstop, viset nezůstanete. Při cestě po pobřeží ve všední dny úplná pohoda,bez kolon, jen v každé dědině dva znudění policajti, číhají jen na turisty. Oba jsme neměli pásy tak nás stopli a za každého chtěli 100 Kn. Vykecal jsem se, že je žena "trudna" - těhotná. On pak na mě - a ty taky jistě taky trudny, ne ??? Tak mě to stálo tři vynikající Radegasty (chlazené z ledničky)a polda byl v pohodě, listek s pokutou, kterou schválně před námi psal, velmi pomalu roztrhal. Prostě na to asi čekali na nějaky prezent, protože se pak ptali jaké jsme měli počasí,pak ještě popřál "Sretan put". Ale asi záleží na koho padneš. Super klídek v Karlobagu, Primošten plný Čechů i v kempech, Split špína, Trogir hezký, mě se líbily za Trogirem Kaštely - pěkné pláže (letiště u Splitu). Pivko Karlovačko 8Kn ! Kafe 5 Kn. Jinak jsme bydleli stylem - k večeru jeď a najdi ubytování, u cesty stáli dobráci s cedulema "Zimmer frei" a taky "Pokoj". Využil jsem převahy nabídky nad poptávkou a vždy, když vypálili za bydlení 25 Euro, tak jsem řekl 20. Klaplo to během vteřiny. Pokoj na noc v Primoštenu i Trogiru lze sehnat za ekvivalent 150 - 180 Kn nebo těch 20 Euro. Samozřejmě pokud zůstaneš na více dní máš ještě slevu. Ještě k zážitkům s policajty: Večer, hlavně při odjezdech turistů stojí policie se svými "radárky". Vypadá to jako stará osmičková kamera, kterou přiloží k oku a zaměří na auto, pak mu tam zůstane aktuální rychlost. Přemýšlel jsem, jak dokázat, že to tam nenechal od minulého změřeného auta, ale to je jen teorie. Jinak zdravim vsetíňáka se 405kou se kterým jsme projeli Maďary za skoro 2 hodinky. (neděle ráno 7:00). Tolik ve zkratce, za rok ahoj ...škoda
Chci se zeptat zkusenych, chci jet z Prahy do Drveniku pres BRNO > BRATISLAVA > RAJKA > MOSORMAGYAOVAR > SZOMBATHELY > VARAZDIN > ZAGREB > SLUNJ > BIHAC > KNIN > SPLIT > DRVENIK
akorat se nemam vubec zkusenosti stou Bosnou tak pripada v uvahu jet pobrezi Chorvatska pres SENJ > ZADAR a porad podel vody. Taky ti co jste byli, kde byla nejvetsi krize a ceho se vyhnout. Urcite se nevyhnu tomu ze bych vyjel jindy nez v Patek vecer, akocliv bych chtel. Muzete mi poradit jak nejlip v tenhle kritickej termin ???
Dik ..
akorat se nemam vubec zkusenosti stou Bosnou tak pripada v uvahu jet pobrezi Chorvatska pres SENJ > ZADAR a porad podel vody. Taky ti co jste byli, kde byla nejvetsi krize a ceho se vyhnout. Urcite se nevyhnu tomu ze bych vyjel jindy nez v Patek vecer, akocliv bych chtel. Muzete mi poradit jak nejlip v tenhle kritickej termin ???
Dik ..
Do Bihace nemusíš a po pobřeží je to zbytečná zajížďka. Mrkni na Zagreb-Karlovac-Slunj-Plitvice-Knin-Spli… pořád přímo dolů. Horský masiv musíš překonat tak jako tak, tam si nevybereš.
Opravuji "Příliš dlouhé slovo" : Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvice, Knin, Split.
No jo .. jenomze ja bych se chtel vyhnout prave tem plitvicim ... tak furt nevim .. jak vypadaji rpechodu u Slovenska a Madarska co se tyce vody . nevite nekdo ??
Jed na Plitvičky - i kdyby jsi chytl kolonu, tak pořád lepší než se trckat při pobřeží v zákrutách - je to možná 2x delší (samé 50ky 60ky), nehledě na čas. Hlavně se nepokoušej zkracovat cestu podle mapy těma jejich vedlejšíma cestama. To co Chorvati značí jako cesta II. tř. je pro nás "silnice" jak do chléva. Sám jsem se vypekl v Novi Vindolski na severu, a to jsem v červnu měnil zadní tlumiče. Pak jsem si dvě hodiny nadával v duchu, jak jsem na to vyzrááál... (a ty obličeje mojí ženy))))
Jestli si chcete naplánovat cestu. Tak doporučuji www.michelin.com a aplikaci viaMichelin. Je to do-ko-na-lo-st. Exit od exitu je rozepsaný po celou dobu jízdy. Počty km (nebo mil) od průjezdních bodů. Mapy, zadávání podmínek. atd asi nejlepší co jsem kdy zkoušel.
tak lidicky zlati ... za par hodin vyrazim a jsem zdrcen jeste pred cestou protoze porad nevim kde ty hranice prekrocit .. chtel jsem jet na Bratislavu a Rajku a pod Madarsku .. vcera vecer mi volal clovek ze jedine pres Linz (nevim nevim) tzn. ze fakt nevim. Na druhou stranu je fakt ze na severu Rakouska voda odpada a na Slvoensko teprve prichazi .. poradte PLIIISSS. Jak by jste schvalne jeli vy .. POtrebuji na Drvenik (pod Split) .. jinak hodne zdaru pro ty ktery se take teprve chystaji .. zdar
Klasika - na Linz, pak dál na Graz (kousek za Linzem není dodělaná dálnice - je tam obec Klasu, což vysvětluje mnohé), Maribor (ve Slovinsku jsou v noci dálnice na H, krom toho Mariborem je třeba projet průtahem), dále na Zagreb a pak už záleží na cestujícím. Buď dolů na Karlovac (cesta přez Plitvice, většinou pomalá) nebo se dá ze Zagrebu pokračovat dál a líznout to přez Bosnu (Banja Luka) rovnou dolů do Splitu. Tahle cesta mi přijdě pohodovější, akorát některým nesedne to BiH...
Nevim jestli se to resilo v tehle sekci, ale venku jsem videl jednoho z tech borcu, co tahaji za mobilhomem jeste Smarta. Foto je tady
[odkaz]
[odkaz]
Zdravim vsechny. Dneska jsme se rozhodli, v patek jedem na Rab. Nevite nekdo, kde je mozny najit jizdni rad a ceny trajektu? Diky Jirka
Ahoj, myslim, ze za auto(vcetne ridice) to bylo cca. 70 kun a za cloveka cca. 10 kun. Jizdni rad nepotrebujes, prijedete do vetsiho ci mensiho zastupu aut, cekajiciho na trajekt, ktery jezdi nepretrzite sem tam v poctu 4 lode. Cesta po mori trva asi 10 minut. Ale pozor, na Rabu jsme videli zatim nejspinavejsi more v Chorvatsku (nejake rasy nebo co to bylo, drzelo se to stale u brehu a vyborne to "slo" umyt z chlupu 😃.
Ahoj, chtěl bych se zeptat na situaci v Černé Hoře. Zajímaly by mě ceny benzínu a ubytování v apartmánech. Dále pak chování celníků a policajtů. Díky moc Martin
Priatelia, chcem len na par dni vybehnut do Chorvatska, cim blizsie tym lepsie. Premyslam nad castou Pula-Rijeka-Senj. Nejaky tip? Nech tam je cista voda a klidek. Diky.
Tak se svami podelim s malima skusenostmi z HR. JEli jsme v Patek do Drveniku. Cesta byla takovahle. Praha>Brno>Bratislava>Rajka>Magyar..>Szo… Cesta uzasna opravdu doporucuju jezduit jenom pres H. Cesta jedna velika dlouha celkem bez aut .. mastili jsme to poni celou dobu 140 a super. Hranice prazdne. Mamka jela predevcirem pred Viden a Graz a rikala ze cesta priserna, kolony, fornty na hranicich. Jestli nekdo pojedete vykazlete se na A a jeste usetrite za Rakouskou dalnici (Slovenska stoji 99). Celi jsme to jeli 16:48minut cisttyho casu a asi 19h celkove hrubyho casu i s prestavkami. Vzdalenost 1225km. Pocasi super, celkem polevnili a pokojenost uplna. hodne zdaru na cestach do HR. Cau Pocket
JEste ta cesta jednou
Praha > Brno > Bratislava > Rajka > Magyar.. > Szombathely > Varazdin > Zagreb > Knin > Slunj > Makarska > Drvenik
Praha > Brno > Bratislava > Rajka > Magyar.. > Szombathely > Varazdin > Zagreb > Knin > Slunj > Makarska > Drvenik
Cesta cez Madarsko bola prakticky prazdna v noci aj cez den v nedelu poobede. Akurat sa tam 140 moze valit iba samovrah. V noci srnky a jelene. Vela srniek a jelenov. Jedneho jelena chytil nastastie kamion a nie ja. Isiel som 90 a oci som mal vyplestene az pred autom. Inac je to pohoda, zabludit sa fakt neda.
Tak zkušenosti s benzínem. Tankoavl jsem bohužel a autu jsem se za to omlouval u benzínek INA tedy Chorvatský to asi téměř monopol. Tankoval jsem jejich Euro 95. Mno při příjezdu do ČR auto začalo cukat, nic tragických, ale samozřejmě jsem to poznal. No tak jsem to dal jednomu zázračnému člověku no a ten se podíval na filtr. Pak suše oznámil, že natural 95 není hnědý a vyčistil ho. Chudák moje auto. Doufám, že mi to promine.
Můžu jedině potvrdit. Po návratu do vlasti se auto na posledních 10 litrů chovalo jako když jede na výpary...
to ace2: Myslím, že Amerika to chroustne. Být to BMW nebo ital, tak už třeba neběží 😄
Nejhorší na tom, je to, že se minimálně jednou nespálila směs. A počítač hned vyhodil závadu a to jako závadu rozdělovače, neb si chudák asi myslel, že nebyla vůbec hozená jiskra. Motor to ty *** snad přežil a zdá se, že vstřiky taky (multi port). Vyčistil se filtr a rovnou se preventivně objednal jiný. Natankoval se kvalitní benzín u Shellu a ještě se do nádrže nalil takovej ten přípravek od STP pro vyčištění vstřiků. No tak snad ty *** jsou pryč. Nicméně nevím, jestli je tam benzín takovejhle všeobecně, nebo jsem si vybral špatnou pumpu. Každopádně mě kvalita benz. stanic INA nepřesvědčila, tankovat jsem tam nechtěl jenže nejbližší OMW byla 350 km a to bych vážně už neujel. Prostě strašný 😞
Asi jsi narazil na spatnou pumpu. Nebo si bral uz ode dna. Vzdycky mi pripadalo, ze jejich benzin je spis kvalitnejsi. Rafínerka je v Rijece. Spis mne vadej ty fronty na pumpach. To je jak za komancu u nas.
to ace2😡hell a BP tady za moc kvalitni benzin povazovan neni, i kdyz si myslim a nejenom ja ze kvalita benzinu je tady horsi nez v Evrope.Nejlepsi benzin tady - CHEVRON😄
Vratil jsem se z HR (Istrie a Kvarner) a diky Tvymu presnymu popisu cesty pres Linz a Klagenfurt to bylo hooodne pohodovy cestovani. Trasa je fakt super, vsem doporucuju, jeste jednou Ti diky moc!
No jel bych hned znova, akorat jsem menil praci a dovolenou asi nedostanu. Sakra ...
to ruprecht:Co vsichni na dovolene u more vidite?Ja mam na plaz z domu 10 minut a z prace minutu a nejdu tam jak je rok dlouhej, akorat kdyz prijede nevsteva a to je tam jeste tak z 80% odvezu jedu domu a pak pro ne radeji prijedu, nez se tam "smazit" na slunku....Zustavam tam s nima pouze v zime, to je tam prijemne...😄
To Florida89: taky mám raději nějaký outdoor po horách než se válet na jednom fleku u moře, ale co bych neudělal pro rodinku a navíc se přitom projedu autem.
Florido: vypejkani speku na slunci taky neholduju. Kazdopadne vzhledem prave k tomu ze nemam more 10 minut z prace se k nemu rad podivam. Proste se mi libi spis to primorske klima, v Chorvatsku je halda prirodnich parku, nejaka ta kultura tam taky je. Pro mne je idealni stav hospudka na brehu, venku na zahradce, vyhled na more a vychlazeny pivo 😃). Jo taky bych k tomu snesl nejakej velkej stavnatej svinskej kotlet, chrocht.
to residents & ruprecht:Clovek vzdycky touzi vic po tom co nema, i kdyz zima a snih me VUBEC nechybi, vlastne proto zijeme tady ze je zde porad krasny pocasi, teda hlavne v zime, snih uz jsem 13 let a 9 mesicu nevidel, protoze v zime se z Fla. nehneme!!!😄
To Florida: Kde tam na Floridě žiješ? Mám kamoše na Tampě, který je tam taky již pár let ([odkaz] Možná ho znáš. S tou vzácností moře to taky může dopadnout tak, že v jeho případě se z vášnivého lyžaře stal vášnivý surfista a vodní lyžař. Prostě jen změna povrchu.
Ahoj, mate nekdo zkusenosti, jake je klima v HR v zari? Chystam se jet posledni vikend v zari. Diky za informace.
Otec se dneska vrátil a prý super počasí. Jak to bude za za 14 dní nevím 😄 ale asi budeš spokojený... 😊
to 1820:Kdyz tam nebude v zari hezky, prijed sem, tady je od rijna do konce brezna na dovolenou nejlepsi pocasi...😄
1820: je to v pohode. More tak 23st. Pocasi, to zalezi, to si nikdy nevyberes. Letos jsem tam byl zacatkem srpna a chcalo. Taky to dost visi na tom kam jedes. Istrie je prece jen dost severneji. Např. na Makarske bude vedro i ted. Sam jsem byl v HR v zari nekolikrat a vzdy spokojenost. Noci jsou ale trosku chladnejsi a stmiva se driv. Je taky dost rozdil zda prvni tyden v zari a nebo posledni. Ta krivka pak nabiva uz na strmosti.
Ted jsem se vratil od Sibeniku. Opálený jsem jak Róm, ale je uz znát, že je září. Studený noci a docela vítr. Občas i zataženo. Sluníčko svítí a voda teplá. Ale když foukne,.. Ale zase na výlety po národních parcích to je fajn. Jen se tam nesmí zmoknout jako se mi teď povedlo na Plitvicích ... 😄 Ale zase je výhodou, že nejsou fronty aut na cestách.
Zdravím všechny,děkuji za mnoho rad ohledně Chorvatska.Tuto vilku(www.er-corp.com/villanena/) na ostrově Brač ve městě Bol můžu doporučit!!!Příští rok chci vyskoušet Řecko a chci to jet autem(přes Itálii nebo Rumunsko?).Máte někdo kontak na solidní ubytování nebo nějakou www stránku?Děkuji za rady a kdo má zájem o Bol tak poradím.Zdar
Nevíte někdo ceny mýtného ve Slovinsku a v Chorvatsku? Nebo, mi napsat sem link, kdy bych to zjistil? Jde mi o to kolik si mám nachystat penízků.
No moc ne, já všude platil 5€ a vždycky mi snad bylo něčím blíže neidentifikovatelným vráceno 😄 Tohle není problém, problém je absence dálnic v Chorvatsku... 😞(((( za to samej policajt, zakáz předjíždění, omezení rychlosti a jiné potěšení. Alespoň, že silnice mají ve velmi dobrém stavu.
Hlavně si vyměň penízky ve směnárně na hranicích a neplať v eurech já jsem měnil asi 20 euro a vždy jsem byl v pohodě.Kurz na hranicích byl vždy podobný jako u moře:
jo to je pravda, obchodníci sice € berou, ale v ějakým divný hodně nevýhodným kursu... 😊))) klasika. Já platil kde do šlo kartou a kde to nešlo tak těma jejich liškama, nebo kunama ? Něco z lesa prostě.
Na poplatky po ceste si berte Eura, na placeni v HR vam bohate stacej nase tvrdy koruny. Nikdy se mi nestalo, ze bych je nemel kde vymenit (smenarny je berou prakticky vsude) a v celkem slusnym kurzu. Kdyz si spoctete provizi a ztratu na rozdilech v kurzu pri prepoctu koruna - euro - kuna, tak vas to v HR z koruny na ty jejich kuny vyjde levneji 😲 Jo a platit primo Eurem se jeste vyplati ubytovani pokud jedete na blint. Jinak vsude jinde platte radsi jejich kunama, ... Nejvetsi * jsou Slovinci, jednou jsem tam bral benzin rovnou za Euro a ten kurz pri prepoctu byl dost smutnej 😒
lidicky, neblaznete, jezdit v SLO a HR pres placene useky? To je prd romantika, .. za to to pekne objet, hledat na mape prstikem a najiiit .. sice pocitejte +1 hodina cesty navic, ale za to uvidite krasne kouty malebne zeme anebo useky jako pri Rally Korsika 😄
No prece jen pro dalnicni chrty 😄 Po slovinsku zalezi kudy, smerem od Ljubljany na Istrii dva useky, jeden asi za 1Eur, druhy do Postojne tusim asi 3Eur, proste nejaka smesna cena. Po Chorvatsku nic, na Istrii dalnice nejsou, je tam jen jeden tunel Ucka za 20kun. Smerem z Mariboru na Istrii je to slabsi, dlouho jsem tam nejel, dalnice se tam furt stavi, takze to bude asi uz jinak. Kazdopadne tam se plati vic a hlavne furt, nejsou to horentni sumy, ale ta fronta ve vedru na mytne neni nic prijemneho. Pokud by se jelo kolem Karlovace v HR, tak to jsou radove tusim 10kun, coz je nic ...
Ja rodši zaplatím těch pár kun co chtěj,pokud mám jenom eura taak si na hranici vyměním a mám klid.Kurz maj pomalu stejnej jako všude.
Po Hr najedu asi 150 km po dálnicích a mám klid potom jedu přez Bosnu a Herzegovionu a tam je to bez poplatků.Hlavně cena benzínu tam je dosti dobrá .Loni asi o 6 kč na litru 98-ky benzínu levněji a to je rozdíl.A taky hlavně prázdný silnice a ne jako v HR hrkat se několik set km max. šedesátkou!!!
Po Hr najedu asi 150 km po dálnicích a mám klid potom jedu přez Bosnu a Herzegovionu a tam je to bez poplatků.Hlavně cena benzínu tam je dosti dobrá .Loni asi o 6 kč na litru 98-ky benzínu levněji a to je rozdíl.A taky hlavně prázdný silnice a ne jako v HR hrkat se několik set km max. šedesátkou!!!
Minuly rok jsem udelal chybu a nakoupil v kuny CR😒br />
- ubytovani meli vsichni v Eurech a ani nevedeli, jaky je kurs HK/Euro, evidentne o kuny nestali
- v chrvatskych bankach vysla vymena CZK/HK vyhodneji. Nejvyhodnejsi je ovsem platit kartou (tam kde to lze).
Pritom rok predtim (jeste) o marky vubec nestali a vsichni chteli platit v kunach - pak se v nich vyznejte.....
- ubytovani meli vsichni v Eurech a ani nevedeli, jaky je kurs HK/Euro, evidentne o kuny nestali
- v chrvatskych bankach vysla vymena CZK/HK vyhodneji. Nejvyhodnejsi je ovsem platit kartou (tam kde to lze).
Pritom rok predtim (jeste) o marky vubec nestali a vsichni chteli platit v kunach - pak se v nich vyznejte.....
Dobry den panove, muzete nekdo uvest posledni "vychytavky" na ceste do HR pres Mikulov, Viden, Graz, Maribor, Zagreb, Karlovac a dale na jih? Myslim radary (policajty - pokud nedke stoji casto), objizdky apod. Dekuju.
policajti stojí na trase Karlovac-Split všude kde je to jenom trochu možný. Já jich napočítal 7... což je dost drsný.
Do Mariboru úplná pohoda, do Karlovacu asi jako v ČR, od Karlovacu na * - žádná dálnice, moc aut, kolony, úmyslné snižování rychlostí značkami - policajt s příručním radarem na každém trochu svůdnějším místě, očekávajíc úplatek všeho druhu. Vše je značené dobře, jen doporučuji si zapsat itinerář nebo vzít mapu na úsek od Karlovacu po Split vnitrozemím, pokud jedeš poprvé nebo v noci nebo nemáš moc dobý orientační smysl. Zásadně nejeď o výkendu nebo v době transportu autobusů do a od letovisek - jsou úseky, kde se budeš za kouřící starou ostravskou Karosou táhnout 40km. Doporučuji vyrazit z ČR v pondělí nebo v úterý k večeru, o půlnoci jsi okolo Zagrebu a do rána projedeš to otravné vnitrozemí v co možná nejmenším provozu bez místních lidích, náklaďáků, autobusů a hlavně s co možná největším množstvím spících policistů, a to vše bez strašného parna. Ráno jsi v pohodě na místě někde okolo Splitu. Praha-Split, normální rychlost, zastávky na jídlo a toaletu - 12hod, úterý 19.00 - středa 7.00. Kdo vyrazil třeba v pátek večer, dojel do Splitu v sobotu večer (18-20hod), totálně unavený parnem i s klimou, a jízdou v kolonách.
Ještě jedna věc, policisté v Chorvatsku většinou vždy stojí, kousek před nebo kousek za vesnicí u keře nebo stromu (tam si schovávají naturální úplatky), ve vesnici nebo městě u nějakého stánku nebo hospůdky nebo odstavného parkoviště (tam se občerstvují a vykecávají s obsluhou), nebo v místě kde je rovinka a naprosto nelogické snížení rychlosti značkou (tam se usmívají s primitivním rádarkém). Nikdy nejsou na totálně odlehlých a dalekých místech mezi dvěma vesnicemi či městy (bojí se, kam s úplatky, kde sehnat studené nápoje) a také nejsou když prší (nebudou moknout ani oni, ani úplatky). Tak stejně fungují asi od 8.00-do 12.00 a potom asi od 13.00 do 01.00. Při kontrole se chovají familiárně a jdou po na první pohled jasných věcech - rychlost, pásy, ojeté pneu, zákaz zastavení, zákaz předjíždění, plná čára, stůj dej přednost v jízdě, rychlost na žel. přejezdu, vyhazování odpadků. O úplatek si skoro sami řeknou a berou vše - alkohol, cigarety, trvanlivé jídlo, pár Euro bez bloku, CD-čko, atd...
Ještě druhá věc, policisté ve Slovinsku jsou namyšlení, hrdí *, oni nejsou Slované ale Němci, zdraví "Servus", vyžívají se v buzeraci, mají nesmyslné pokuty za cokoliv, jsou neúplatní, v případě neochoty zaplatit nebo nedostatku peněz, mohou zabavit vozidlo na stanici bez nároku, druhý den postoupit přestupek jakémusi místnímu soudu s výsledkem totálně neadekvátní pokuty vymahatelné přes konzulát do ČR a vyhoštění - snad nejvyšší sazby v Evropě!!!
Nedá mi to abych nezareagoval. Teď nedávno jsem někde četl, že Slovinci prej nemají Čechy moc rádi, protože Češi se snaží všechno nějak ochcat a navíc se tam Češi chovaj nadřazeně považujíce asi Slovince za nějaký špinavý balkánce ... nebo že by to byla z naší strany závist, že maj Slovinci dvojnásobnou životní úroveň? Tam na rozdíl od Slovenska si těžko můžeme hrát na hogo fogo zápaďáky. ;o)
Na Slovince bacha, je to takova hodne nebezpecna smes rakouskeho byrokraticismu, balkanske horke krve a italskeho temperamentu. Navic se (mozna pravem, kdyz srovname s nasimi jejich vesnice nebo narodni duchod na hlavu) povazuji za neco vic, nez "nejaci upoceni" stredoevropane.
Jo, voni všechny předsudky jsou blbý. Byl jsem před 7 a 8 lety na návštěvě u známejch ve Slovinsku a bylo to fajn. Přišli mi v podstatě stejný jak my. Možná víc jako Moraváci (víc víry, víc vína). I ty města - připadal jsem si tam jako doma a v Lublani je i Masarykova a Komenského ulice ... Prostě to bylo Předlitavsko stejně jako Česko. Ale to byste možná neřekli, nikdy jsem se na dovolený tak dobře a tak hodně nenajedl jako na Ukrajině. Kam se hrabou švédský stoly, obědy v hotelu na Kanárech ... s mým kámošem jsme v roce 1997 byli 3 týdny ve vesnici u Azovskýho moře na východní Ukrajině a nejen ti lidé, u kterých jsme byli (jeho známí), nás hostili, ale snad všichni jejich sousedi nás zvali k sobě na návštěvu, chtěli pokecat, ale ačkoliv sami měli dost prd, tak pro nás chystali plný stoly - jeseteři na deset způspbů + další druhy ryb, domácí klobásky, smetana jak máslo, saláty ... to byla východní pohostinnost! A já jako blbej Čech jsem si před odjezdem na Ukrajinu myslel, že tam budu o chlebu, vodě a vodce ... asi jako Amík jedoucí poprvé na "východ" do Česka.
Předsudky padají zejména před hlavní pistole nebo samopalu v rukou místního policisty...
Eště řekni, že jsi jel 50 kmh přes ves, na červenou na semaforu stál, nepředjížděl přes plnou a policajt ti jen tak mířil kvérem do ksichtu ... a pokuds něco ochcal, do hlavně se policajtovi podíváš třeba i v USA. V některejch rozvinutějších zemích už věděj, že prostě existujou týpci, na který předpisy a slovní argumenty neplatí.
Jako cestující jsem zažil situace, kdy policisté/vojáci v tomto regionu bezostyšně vybírali výpalné, jinak se to nazvat nedalo.
Já osobně kupodivu předpisy v rámci možností dodržuji, zejména v zahraničí. Za 17 let jsem jednou platil v ČR (pásy) a jednou v HR (o půlnoci jsem měl tu smůlu, že jsem jel na čele kolony a horko-těžko hledal pokračování silnice, údajné překročení povolené 70ky mi přišlo celkem komické).
Já osobně kupodivu předpisy v rámci možností dodržuji, zejména v zahraničí. Za 17 let jsem jednou platil v ČR (pásy) a jednou v HR (o půlnoci jsem měl tu smůlu, že jsem jel na čele kolony a horko-těžko hledal pokračování silnice, údajné překročení povolené 70ky mi přišlo celkem komické).
No vidíš, tak nedělej vlny. Platils za rychlost, to se stává i u nás. Já jsem v Německu platil za 57 na místě, kde byla 50. A navíc jsi platil v HR a ne ve SLO, tak proč se vozíš po Slovincích? "Tento region" je široký pojem. Když tě jako Čecha nějakej frantík nebo amík ohodnotí jako Rusa, že Česko přece taky patřilo do sajúzu, taky si o něm pomyslíš svoje ...
V Chorvatsku jsem policistům nezastavil, typický příklad jedný z mála rovinek Směr Split-Karlovac kolona, tak jsem začal předjíždět co to dalo a že to dalo hodně, jen jsem si povšiml zcela nesmyslně umístěný cedule (70) a pak hlídky policie, která si připravila plácačku. Nezastavil jsem a jel jsem dál, v zrcátku jsem viděl jen nechápavej výraz v obličeji a tázavé pohledy a to bylo asi tak všechno co se stalo. Ve Slovinku člověk moc příležitostí k získání pokuty nemá. Rychlosti jsou omezený v místech kde by se to dalo čekat, zejména u škol a jinak je doprava celkem plynulá a až na pár kilometrů po silnici se dá cestovat po dálnici.
Praha - Split za 12hod??? to nemohla být normální rychlost 😊
12 hodin ? No to je fakt dost málo .)) I když já to jel 13 hodin a to jsem jel na tempomat 110 tam kde to šlo a pak samozřejmě od Karlovac do Splitu jak provoz dovolit. Nicméně já jsem si strategicky zvolil odjezd z pondělí na uterý a tak jsem úspěšně eliminoval zácpy a kolony... 😄 taktéž to všem doporučuji.
Pánové, nedá mi to a musím se zastat Slovinců. Měl jsem na týden pronajatou chatu v Julských Alpách a nemělo to chybu. Pan a paní domácí byli super. A perlička - první den si opsali údaje z pasů, tak zjistili, že můj syn má narozeniny, a další den přijeli na návštěvu s dortem !
No jo, normalni lidi muzou byt normalni, ale par policajtu muze zmenit mineni o zemi o 180 st. Vratil jsem se z dovolene z Recka, ale co si mam myslet o Bulharech, Srbech , kdyz jsme na kazdych hranicich tam i zpet museli davat malem karton piv, abychom nemuseli stat 3 hodiny. O Cesich se taky ve svete rika, ze se snazi vsechno o***, ja sam a spousta lidi muzeme vse respektovat a neojebavat, ale ten nazor na Cechy uz nikdo neodpare.
Jak je to s průjezdem přes Bosnu a Herzegovionu při cestě na Makarskou??? Platí se ještě nějaké poplatky, víza a podobně...
9. června 2003
Srbsko a Černá Hora oznámily zrušení vízové povinnosti pro návštěvníky z USA, Kanady, Austrálie a z členských i kandidátských zemí EU, tedy i pro obyvatele České republiky. Návštěvníkům bude povoleno vstoupit na území Srbska a Černé Hory bez víz a pobývat v zemi po dobu až 90 dnů. Vláda Srbska a Černé Hory učinila toto Rozhodnutí v souladu s politikou dobrých vztahů a partnerství vůči EU. Bezvízový styk je platný i pro tranzit územím Srbska a Černé Hory. Toto ustanovení je platné od 1.6.2003.
Srbsko a Černá Hora oznámily zrušení vízové povinnosti pro návštěvníky z USA, Kanady, Austrálie a z členských i kandidátských zemí EU, tedy i pro obyvatele České republiky. Návštěvníkům bude povoleno vstoupit na území Srbska a Černé Hory bez víz a pobývat v zemi po dobu až 90 dnů. Vláda Srbska a Černé Hory učinila toto Rozhodnutí v souladu s politikou dobrých vztahů a partnerství vůči EU. Bezvízový styk je platný i pro tranzit územím Srbska a Černé Hory. Toto ustanovení je platné od 1.6.2003.
V rádiu něco mluvili o nově otevírané dálnici ze Záhřebu k moři - 31.7. se má prý otevírat téměř 100km úsek. Nevíte kam a kudy vede?
No to bude podle mě směrem na západ, tedy směrem k Itálii bych hádal.Mám pocit, že tam bylo něco rozestavěnýho, ale já jel na jih. Mám dojem, že pro klasická letoviska to nebude mít význam, leda že by si chtěl na sever.
To je asi Karlovac - Rijeka, nic jiného se tam nestavělo. Jak by to bylo krásné, kdyby postavili úsek Karlovac - Dubrovník, to by se to jezdilo k moři !
Něco k tomu . . . [odkaz]
Takže by se (podle příspěvku) mělo jednat zejména o zjednodušení cesty na Zadar. Tím směrem sice moc českých turistů nejezdí, ale zřejmě by se mohlo zjednodušit i spojení s okolím Šibeniku náhradou trasy Gračac-Obrovac-Benkovac, kde je přejezd Velebit mezi Gračacem a Obrovacem sice romantický, ale někdy dost problematický.
Pro vsechny co jedou do Chorvatska.Nove dalnice otevreny od 30.6.2003 a v dalsich letech najdete s mapou i s detaily na adrese www.mjr.hr , "Autocesta Zagreb-Split" .Mapa je uložena dole "karta autoceste Zagreb-Split.
Jadranu zdar.
Jadranu zdar.
cože do Splitu povede dálnice ? No nekecej, to by byla naprostá bomba.... !!! Se mi tam znova právě nechce protože je to od Karlovace zjebaná cesta.... 😞
no ty krááávo, fakt že jo. Jestli sem tu chorvatšinu prokousal, tak by měla být dokončena již před sezónou 2005, což je jako fakt dost svižný, ne jako u nás, kdy banda zadrdovaných ***ů ve vytahaných svetrech smrdící po trávě dělá vopruz... 😊
ace2: Mysliš tu zjebanou primorskou magistralu a ty její hrbybybybybybyby? 😄)) Jediný pozitivum je, že tam občas vidíš v moři skákat delfíny.
hele jaký hrby ? Já si nic nepamatuju 😊) máš jezdit do Chorvatska Cadillacem 😊)) ne vážně Já jsem jel do Splitu a na výlet do Makarský. Jak je to pod Makarskou vážně netuším. Sem byla silnice co si pamatuju velmi slušná, jenom kdyby nebyla tak zjebaně ouzká, ucpaná, a vůbec se nepodobala okresní silnici... Prostě Chorvatsko je pro Čechy dobrá země, je to blízko a je to tam docela dobrý, ale * já chci prostě dálnice... to žůžo prostě z Prahy až na pláž jenom po dálnici to je prostě maximální luxus... takhle je to docela vopruz, když člověk dorazí do Karlovace tak si říká, že to nebylo tak hrozný a že všechno jde jak po drátkách a je dobrý čas, tak zjistí, že ta nejhorší část ho teprve čeká... * 400km po okreskách kde je rychlost 70-80 km/h nedá se přejíždět a kde se dá tak je omezení rychlosti a policejní hlídka (jak jinak). Dálnice ! dálnice ! dálnice ! dálnice ! dálnice ! 😊))
jinak se nedokážu představit, že bych snad jel někam do Dubrovníku, nebo nedejbože ještě někam více dolů... ni náhodou.
ace2: My jsme jezdili Šibenik, Zadar, Pakoštane, Primošten a tak. Od Karlovace můžeš jet vnitrozemím, ale taky můžeš jet po pobřeží, což na první pohled nevypadá špatně, ale na vlastní kůži je to dost drsný. Je tam sice novej povrch, ale přetáhnutej přes strašně vlnitej starej, a celou cestu to dělá ratatatatatata, jeli jsme naposledy Voyagerem.
Mám kartu od České spořitelny, Cirrus Maestro. Manželka má z ČSOB postkartu, je to taky Cirrus Maestro. Nevíte někdo, jestli se těmito kartami dá platit v Chorvatsku, případně v Maďarsku?
To jsou asi jen elektronické karty, že (nejsou embosované)? Prý to někde jde, ale nic moc.
podle mě jenom maximálně tak do bankomatu a zda ví jestli do všech. Rozhodně si pořid normální embosovanou kartu MC/EC nebo Visu, ročně pokud k tomu nechceš cestovní pojištění zaplatíš nějakých 300 Kč a máš pokoj, platit u všech obchodníků co karty berou a to samé z bankomatama. Nehledě na to, že v Chorvatsku se na terminály moc nehraje, takže tam karty billujou přes žehličku, maximálně telefonicky ověřujou. Bez embosky do zahraničí je na
Karty které máš jsou samozřejmě elektronické, tzn. použiješ bez problémů v bankomatech a zcela jistě u benzínových čerpadel. Tak jsou elektronické terminály.
U obchodníků s tím moc nepočítej, maximálně v nějakém větším hotelu, ale v běžném obchůdku mají max. imprinter a na ten je potřeb embosovanou kartu.
Pokud máš účet u České spořitelny, tak zcela jistě vybereš potřebnou kartu - buď EC/MC Standard nebo Visa Classic. Pojištění si můžeš taky zvolit zda chceš nebo ne, popř. můžeš připojištit celou rodinu. Já tam účet mám a jsem maximálně spokojený.
U obchodníků s tím moc nepočítej, maximálně v nějakém větším hotelu, ale v běžném obchůdku mají max. imprinter a na ten je potřeb embosovanou kartu.
Pokud máš účet u České spořitelny, tak zcela jistě vybereš potřebnou kartu - buď EC/MC Standard nebo Visa Classic. Pojištění si můžeš taky zvolit zda chceš nebo ne, popř. můžeš připojištit celou rodinu. Já tam účet mám a jsem maximálně spokojený.
Máte zkušenosti s cestou Dolní dvořiště - Linz - Traun - a spodem do Grazu (po dálnici)? Potřebuji vědět, kolik je po cestě placených tunelů. (Našel jsem jen jeden - Gleinalm za cca 7 euro.) Nebo znáte jinou, rychlou cestu přes Graz, aniž bych projel několik placených tunelů? Cesta přes Vídeň (z Č. Budějovic) mě moc nenadchla. ringo
To ringo😒br />
Mame zkusenosti s cestou CB-Linz-Klagenfurt-a dal dle potreby bud na Istrii, nebo Kvarner. Pokud mas zajem, mohu tuto trasu doporucit, od lonska, kdy me na ni prived ruprecht, uz jinudy nejezdime. Mrkni kdyztak na muj prvni dotaz (prispevek c.22😄 a dal sleduj ruprechtovo velice trpelive a vycerpavajici vysvetlovani teto trasy. Letos jsme opet byli na Rabu a veskere poplatky byly: rakouska dalnicni znamka - 250 Kc, 1.myto ve SLO - 1.50 Euro, 2. myto ve SLO 2.30 Euro a potom az trajekt (2 lidi+auto - 11.50 Euro).
Ceny benzinu na nase (+ -)jsou😒br />
A - 27 Kc
SLO - 24.50 Kc
HR - 25.50 Kc
Ceny nafty na nase (+ -)jsou😒br />
A - 23 Kc
SLO - 21.50 Kc
HR - 21 Kc
Mame zkusenosti s cestou CB-Linz-Klagenfurt-a dal dle potreby bud na Istrii, nebo Kvarner. Pokud mas zajem, mohu tuto trasu doporucit, od lonska, kdy me na ni prived ruprecht, uz jinudy nejezdime. Mrkni kdyztak na muj prvni dotaz (prispevek c.22😄 a dal sleduj ruprechtovo velice trpelive a vycerpavajici vysvetlovani teto trasy. Letos jsme opet byli na Rabu a veskere poplatky byly: rakouska dalnicni znamka - 250 Kc, 1.myto ve SLO - 1.50 Euro, 2. myto ve SLO 2.30 Euro a potom az trajekt (2 lidi+auto - 11.50 Euro).
Ceny benzinu na nase (+ -)jsou😒br />
A - 27 Kc
SLO - 24.50 Kc
HR - 25.50 Kc
Ceny nafty na nase (+ -)jsou😒br />
A - 23 Kc
SLO - 21.50 Kc
HR - 21 Kc
Jo ta trasa je vic nez pohodova 😄 dik. Letos se do HR bohuzel nepodivam, cekame prvni prirustek, takze az za rok ve trech. Doufam ze to s rocnim prckem pujde. Jak na ty trase, dostaveli uz zas veprouni neco z te rychostky u Judenburgu nebo dalnice u Linze?
Loni jsem to jel i s ročním prckem a vše bylo v pohodě:
To ccc: diky za povzbuzeni. Na co bych mel dat bacha? Pocitam ze bych jel asi az v zari, kvuli vedrum a taky aby byl mrnous co nejstarsi. Stravu bych mu asi vezl vlastni, vody taky. Spis se bojim takovejch tech detskejch nemoci jako priusnice, spalnicky a spol 😒 to bych asi musel skocit do auta a mazat zpet. Chteli jsme jet letos, ale v sedmym mesici nam to doktor porodnik zatrhnul ... tak snad za rok.
To ruprecht: Myslim, ze s tema cestama docela hejbaj. Letos jsem mel pres (A) pocit, ze jedu bud jen po dalnici, nebo po rychlostce, oproti lonsku dost pohoda. Jinak znamy byli svyho casu taky s rocnim prckem (vlastne s prckovou😄 a pohoda, letos vyrazeji s dalsim ani ne rocnim, takze bych se toho nebal.
P.S. Neznas nejakou sikovnou cestu na to Gargano?
P.S. Neznas nejakou sikovnou cestu na to Gargano?
to Kaptah: na Gargano jsem se taky chystal, ale v Italii jsem byl nejdal v Rimini - San Marino ... snazil jsem se vyhejbat dalnicim kvuli poplatkum a je to dost opruz. Gargano je uz dost dole na to se dalnicim vyhnout, takze spis zjistit kolik kterej usek stoji a rozhodnout se zda to neni prece jen lepsi calnout.
uz to tu asi bylo, ale rad bych se zeptal, zda nema nekdo zkusenosti s trajekty Italie - Recko, docela bych to nekdy prubnul, ... pripada mi to prece jen bezpecnejsi nez pres Rumunsko nebo Srbsko ...
Na trase Linec – Graz jsou dva placené tunely: Bosrucktunnel – 4,50 euro (objížďka přes Liezen je teoreticky o 15-20 min. delší, prakticky vyzkouším za 14 dní) a Gleinalm – 7,50 euro. Informace na www.arboe.at
a www. czechembassy. org/www👋mzv/default. asp?id= 604&ido= 236&idj= 1&amb=1 (odstranit mezery).
a www. czechembassy. org/www👋mzv/default. asp?id= 604&ido= 236&idj= 1&amb=1 (odstranit mezery).
Zkusil jsem zadat varianty cesty do Route66😒br />
Praha-Záhřeb (pro cesty do Dalmácie)😒br />
Pha-Vídeň-Graz-Maribor-Záhřeb - 652km
Pha-Linec-Liezen-Graz-Maribor-Záhřeb - 651km
Pha-Linec-Salzburg-Villach-Lublaň-Záhřeb - 799km
Pro rychlý přesun vychází jednoznačně nejlepší trasa přes Vídeň (bez placení tunelů nebo jejich objíždění).
Praha-Postojna (pro cesty na Istrii)😒br />
Pha-Vídeň-Graz-Maribor-Lublaň-Postojna - 772km
Pha-Linec-Liezen-Graz-Maribor-Lublaň-Pos… - 725km
Pha-Linec-Liezen-Klagenfurt-Lublaň-Posto… - 715km
Pha-Linec-Salzburg-Villach-Lublaň-Postoj… - 704km.
Tady si vyberte, pro šetřílky bude možná paradoxně nejlevnější cesta přes Vídeň...
Praha-Záhřeb (pro cesty do Dalmácie)😒br />
Pha-Vídeň-Graz-Maribor-Záhřeb - 652km
Pha-Linec-Liezen-Graz-Maribor-Záhřeb - 651km
Pha-Linec-Salzburg-Villach-Lublaň-Záhřeb - 799km
Pro rychlý přesun vychází jednoznačně nejlepší trasa přes Vídeň (bez placení tunelů nebo jejich objíždění).
Pha-Vídeň-Graz-Maribor-Lublaň-Postojna - 772km
Pha-Linec-Liezen-Graz-Maribor-Lublaň-Pos… - 725km
Pha-Linec-Liezen-Klagenfurt-Lublaň-Posto… - 715km
Pha-Linec-Salzburg-Villach-Lublaň-Postoj… - 704km.
Tady si vyberte, pro šetřílky bude možná paradoxně nejlevnější cesta přes Vídeň...
Tak znovu😒br />
Praha -Záhřeb (pro cesty do Dalmácie)😒br />
Pha -Vídeň -Graz -Maribor -Záhřeb - 652km
Pha -Linec -Liezen -Graz -Maribor -Záhřeb - 651km
Pha -Linec -Salzburg -Villach -Lublaň -Záhřeb - 799km
Pha -Vídeň -Graz -Maribor -Lublaň -Postojna - 772km
Pha -Linec -Liezen -Graz -Maribor -Lublaň -Postojna - 725km
Pha -Linec -Liezen -Klagenfurt -Lublaň -Postojna - 715km
Pha -Linec -Salzburg -Villach -Lublaň -Postojna - 704km.
Praha -Záhřeb (pro cesty do Dalmácie)😒br />
Pha -Vídeň -Graz -Maribor -Záhřeb - 652km
Pha -Linec -Liezen -Graz -Maribor -Záhřeb - 651km
Pha -Linec -Salzburg -Villach -Lublaň -Záhřeb - 799km
Pha -Vídeň -Graz -Maribor -Lublaň -Postojna - 772km
Pha -Linec -Liezen -Graz -Maribor -Lublaň -Postojna - 725km
Pha -Linec -Liezen -Klagenfurt -Lublaň -Postojna - 715km
Pha -Linec -Salzburg -Villach -Lublaň -Postojna - 704km.
To all😒br />
Chystam se do Italie na poloostrov Gargano a uvital bych nejake info o vode, plazich a hlavne kudy tam nejlepe. Diky vsem.
Chystam se do Italie na poloostrov Gargano a uvital bych nejake info o vode, plazich a hlavne kudy tam nejlepe. Diky vsem.
Chceme jet s kámošem do Černé Hory a vedeme spolu spor a trase. Je podle vás lepší jet přes Maďarsko nebo přes Rakousko. Dík za každou radu. Pokud budete mít nějaké další postřehy či rady, prosím informujte. Dík Romikus
romikus: no jak pise adyn ... akorat bych si dal mozna bacha na srbsko, bezpecno tam bude prece asi jen min, nez po trase CZ-A-SLO-HR-Cerna Hora. Ja bych spojil prijemne s uzitecnym a hodil bych si tak dva dny veget v HR a pak pokracovani. Ubytovani sezenes v HR na kazdem rohu. Jak je to s vizama, tusim ze Srbsko je pro CZ zrusilo do 90 dni ...
přesně tak, pokud si někde ze severu moravy tak to švihni na slovensko a dál přes maďarsko. . . je to pohoda . . .
Přesně jak píše Danti, už počtvrté pojedu z Moravy na Bratislava - Rajka, Csorna, Szombathely, Kormend, Redics, Čakovec, Varaždin. Protože snad každý jede přes noc - to vyhovuje zvlášť v Maďarsku, které se prohučí "furt rovně po hlavní" a cestou potkáváš jen naše nebo slováky. Spestřením je snad jen ten 5ti kilometrový průjezd Slovinskem, kde znuděný celník ve dvě ráno ani nezvedne hlavu a to se mi stalo trikrat po sobe. Z Moravy bych do CRO již jinak nejel. Pro zajimavost - na michelin.com je odkaz ViaMichelin - velmi slušně udělaný itinerář s podrobnou mapkou a kilometráží s časy..... Tak Dobro došli !
Nazdárek,
Já do Chorvatska pojedu asi už po šesté. Jezdíme na blint a je to pohoda. Znám cestu přes Znojmo, Vídeň, Slovinsko - Maribor, Chorvatsko - Zagreb, Split, a jezdíme vedle Makarské riviéry do Bašky Voda. Tam je to super. Tenhle rok, ale pojedeme jinam. V Bašce Vodě jsem byla dvakrát a to stačí. Jinak jsme byla v různých místech, ale jih je super. Jen doufám, že až bude dálnice, vymyslí Chorvati něco s tim bordelem, co vypouští do moře, protože jinak moře bude dost hnusný.
Poplatky v Chorvatsku se zvýšily. Např. Karlovac -Rijeka: 34, auto s přívěsem 61. .....
Já do Chorvatska pojedu asi už po šesté. Jezdíme na blint a je to pohoda. Znám cestu přes Znojmo, Vídeň, Slovinsko - Maribor, Chorvatsko - Zagreb, Split, a jezdíme vedle Makarské riviéry do Bašky Voda. Tam je to super. Tenhle rok, ale pojedeme jinam. V Bašce Vodě jsem byla dvakrát a to stačí. Jinak jsme byla v různých místech, ale jih je super. Jen doufám, že až bude dálnice, vymyslí Chorvati něco s tim bordelem, co vypouští do moře, protože jinak moře bude dost hnusný.
Poplatky v Chorvatsku se zvýšily. Např. Karlovac -Rijeka: 34, auto s přívěsem 61. .....
Jel teď někdo směr Makarská riviera přes Bosnu? Nějaké info, kudy, přes co a jak? Díky 😊
Na Makarskou ano, ale ne přes Bosnu. Jestli tě to přesto zajímá tak jsem týden zpět tak jsem zatím vše snad nezapomněl... Zájem?
Proč ne přez BiH loni jsem to jel a bez problémů.Je ovšem pravda,že tato cesta není pro slabší povahy.Já jsem ale zvyklý na cesty balkánem.Jezdil jsem často přez srbsko,Bulharsko a Rumunsko.
Můžeš popsat cestu přez Bosnu podrobně? Letos chci jet také touto cestou do Černé Hory (Zagreb, Bosanska Gradiska, Banja Luka, Jablanica, Mostar), tak sháním všechny informace. Zajímá mě především stav silnic, množství a otvírací doba čerpacích stanic, cena benzínu a způsob platby (platební karty, jaká hotovost ????). Na balkán jsem také zvyklý, loni jsem projel Rumunsko a Bulharsko.
Loni cena benzínu 98 byla okola 22kč,benzínky ale neznaj moc platební karty.Všude jsem platil eurama někde mi dokonce i v nich vraceli.Ale několik konvertabilních marek mi zůstalo na památku.Otvíračku čerpacích stanic nevím ,ale jistě tam jsou i nonstopky.Poměrně dost čerpaček bylo nových.Myslím,že v Bosanské Gradišce dokonce je i nonstop.Ale tam ten přechod je takový dosti balkánský.Silnice jsou na dosti dobrý úrovni a jsou dosti hlídaný na každým kousku stál četník nebo voják.
Slyšeljsem i něco špatnýho na tuto cestu ale moudřejší budu až se za týden vrátí jeden známý.
Moje poznatky jsou z loňska.
Slyšeljsem i něco špatnýho na tuto cestu ale moudřejší budu až se za týden vrátí jeden známý.
Moje poznatky jsou z loňska.
Minuly rok jsem jel na makarskou kus pres Bosnu. Cesta z Prahy az do karlovacu je klasika. Za Karlovacem dal na Sluj a po 15 km je odbocka do leva na Veliku Kladusu (BIH). Dale pokracovat Velika Kladusa hranicni prechod HR/BIH, Mala Kladusa, Bihac, za Bihacem 3km pak odbocit do prava na Dolni Lapac (HR), dale pokracovat Dolni Lapac, Horni Lapac a dale na Knin. Na hlavni tah Plitvice Knin najedes 40 km pred Kninem. Cesta pres bosnu je asi 100 km dlouha. Cesta v BIH je velmi dobra, min. provoz, ale chybeji ukazatele.
Nazdárek lidi, pojedu poprvé do HR (Podgora - pod Makarskou) v pátek 18.7.03, protože ubytování mám zajištěný so-so a dříve než v pátek ráno nemůžu vyjet. Uvažuju o klasické cestě Luhačovice -Vídeň -Maribor -Záhřeb -Karlovac -Knin - Makarská. Řeším dilema, kdy vyjet, jestli v pá ráno nebo večer, podle toho co jsem zatím pozjišťoval pátek večer je drsný (fronty hranice, mýtné atd.). Poraďte mi někdo, kdo má s pátečním cestováním uprostřed sezóny zkušenosti. Dík.
Jestli můžeš tak jeť ráno, aspoň se podíváš kudy vlastně jedeš když je to poprvé. Akorát budeš muset nějak přečkat noc jestli tam máš ubytování až od soboty. Jinak přes tu noc to bude asi mrsk... A nechceš jet rači na Trenčín, Bratislava, Rajka, Csorna, Szombathely,Kormend, Redics, Čakovec, Varaždin, Záhřeb atd. tak jak popisoval cowley dva články zpět???
Vždy jsem jezdil schválně ve ve všední dny a tak jsem se o frontách vždy jen dočetl)). Ale 18.7. jedu do Gradace ze ZL, jsem také nucen jet v pátek, proto vyjedu brzo dopoledne. Známá trasa SK-H-SLO-CRO a doufám, že po Karlovac to bude pohoda. Hodně cestovek jezdí BUSy kvůli provozu v Ne nebo Po. Každopádně si myslím, že strana AUT bude více zasekaná než z Hia Hungaria. Je sezona v plném proudu, provoz nepochybně bude, ale vždy to bude loterie...
Cowley a co přes Bosnu, nezkusíš to ? ? ? Já pro zpestření asi ano, jen ještě nevím jakou zvolit trasu . . .
Přes Bosnu jsem jel loni z Pelješace. Je to v pohodě. Cesta od moře dobrá. Pak ve vnitrozemí to bylo trochu horší, ale jak v Chorvatsku. Hlavně však doporučuji kvůli tamním cenám chlastu a cigár. Je to jeden velký freeshop (začíná to už od moře na magistrále - Neum, takže pokud nechcete jet přes vnitrozemí Bosny můžete nakupovat už tady.)
Kurňa láká mě to - změna je život viz. 475, ale jedu s rodinkou - malým a moja se bojí. já to vysvětloval,ale asi to nechám na místě a buď pojedu rovně nebo odbočím doleva )))Budu tam v noci tak uvidíme. O Neumu jsem četl na Netu, údajně se platí kunama a ceny (min. rok) byly nižší než v CRO. Udělám výlet do Dubrovníku, takže Neum ANO. Až se vrátím začátkem srpna tak poreferuju. Kdo tady ještě doporučí cetu přes Bosnu v noci ??? Daváj ...
Dobrý den vespolek, jsem zde poprvé a rád bych využil vašich bohatých zkušeností s cestou do CRO. Můžete mi prosím sdělit aktuální ceny v € za ubytování v apartmánu (4 osoby) na Isrii?
Předem děkuji.
Předem děkuji.
záleží... a kupodivu ani cena nemusí nutně znamenat rozdíl ve kvalitě. Já platil €15 os/noc
to honda...: v loni Biograd n Moru v hlavni sezone 11EUR/os/noc za pokoj, Makarska 13EUR/os/noc apartman pro 6lidi. Letos to je podobny ...
Dálnice přes Slovinsko je celkem v pohodě,
doporučuji ale jet v klidu a přespat za 6€/os. v kempu cestou např. asi 35 km za Mariborem smer Ljubjana je fakt super kemp asi 2 km od dálnice (Latkova Ves)to je asi 6,5 hodiny cesta z Brna. Od tam k moři je to zase asi 4,5 h. Poplatky celkem za dalnice asi 800 Sit od hranic do Ljublaně a asi 970 Sit Z Ljublaně k pobřeží.
Všechny úseky jsou super lepší než v Rakousku,
ten kousek co není dálnice se dá za pár desítek minut projet. Horší je to u moře ale je na Istrii moře prima. Vyhněte se všem slovinským kempům u moře (vlastní zkušenost) stojí za houby a jsou drahé 12€/noc.
Cestou se nezapomeňte stavit buď na Bohinj či Bled, ale rozhodně do jeskyní Postojna, to stojí za to (věřte).
I Maribor je hezký a v centru je rybí restaurace FISHcosi (je modrá, nepřehlédnutelná) kde leckeré dobroty dostanete levněji než v čr (250g steak z lososa za 150 kč neseženete) mluvím o čerstvém, nemraženém, rybím mase.
Dobrou cestu!
doporučuji ale jet v klidu a přespat za 6€/os. v kempu cestou např. asi 35 km za Mariborem smer Ljubjana je fakt super kemp asi 2 km od dálnice (Latkova Ves)to je asi 6,5 hodiny cesta z Brna. Od tam k moři je to zase asi 4,5 h. Poplatky celkem za dalnice asi 800 Sit od hranic do Ljublaně a asi 970 Sit Z Ljublaně k pobřeží.
Všechny úseky jsou super lepší než v Rakousku,
ten kousek co není dálnice se dá za pár desítek minut projet. Horší je to u moře ale je na Istrii moře prima. Vyhněte se všem slovinským kempům u moře (vlastní zkušenost) stojí za houby a jsou drahé 12€/noc.
Cestou se nezapomeňte stavit buď na Bohinj či Bled, ale rozhodně do jeskyní Postojna, to stojí za to (věřte).
I Maribor je hezký a v centru je rybí restaurace FISHcosi (je modrá, nepřehlédnutelná) kde leckeré dobroty dostanete levněji než v čr (250g steak z lososa za 150 kč neseženete) mluvím o čerstvém, nemraženém, rybím mase.
Dobrou cestu!
Mám dotaz,letos chci navštívit jižní část Chorvatska.Potřebuji poradit s pláží.Jelikož mám malýho syna hledám písečnou nebo oblázkovou pláž se snadným přístupem do moře.Několikrát jsem byl kousek od Omiše,tam jsem byl spokojenen,ale chtěl bych navštívit i jiné místo .Díky
Jo s pisecnejma plazema v HR je to slabsi. Malo kde a kdyz uz tak vetsinou betonova plaz a pisek v mori. O tech z mala co vim jsou v Boograd na Moru (jizne od toboganu), ostrov Murter v kempu, nekde u Zadaru je taky. Oblazkove jsou skoro vsude od Zadaru niz, jen to chce vybrat ty sparvne male a kulate aby nerezaly do nohou. Na to byla perfektni plaz v Biogradu, Drvenik, Brela, ... Treba Makarska na plaze nic moc, ostre oblazky, hlava na hlave, na HR spina ...
Jedna písečná pláž je na ostrově Korčula, úplně na východním konci ostrova. Je tam i velmi pozvolné dno, do výše ramen je voda asi 300m od břehu.
Kdysi před revolucí jsem byl v Žuljaně na Pelješaci a pamatuju si že to byla taková laguna s pískem. Jinak písečná pláž je taky v Zaostrogu u mola.
Ahoj! Mohl by mi nekdo sdelit jak to vypada s ubytovanim, chci jet na blind pristi tyden - ne v patek nebo sobotu, nekam nad Makarskou, budeme 3, chytám se na nejaký slusny apartmanek? Abychom nemuseli blbnout v aute.
Už při vjezdu do Makarský tě budou odchytávat na ulici nabízející ubytování... s ubytováním bych si dělal opravdu nejmenší starosti.
Div ti neskocej pod auto 😄 fakt!
Tat tak. Naprosto nechápu zoufalce, kteří si tady objednávají pobyty přes cestovky a pak se diví co jím to vyvedli a nadávají vlastní blbosti. Nejvíc mě pak rozesmějí obavy, aby tam něco našli volného?! Takový pobyt v letoviscích, kde je Vítkovice tours apod. Čechů jak na Václaváku, obvykle "klidné" místo, dostatek vyžití - hlučné bary atd., přemrštěné ceny v místních obchodech, prostě idylka.
Jsou případy, kdy je daný hotel natolik dobrý a lokalita natolik žádaná, že je kvalitní cestovka (v ČR vím o jedné) jediné řešení a zájezd je nutno koupit už na počátku roku. Jako sociální dovolenoá pro šetřivé čechy se ale opravdu nehodí ;o)
Asi máš jiné představy o dovolené. Mě jsou nějaké velké hotely, uřvané diskotéky, kurty, bazény atd. víš kde... Raději klid, čistou vodu a pláž a minimum lidí.
Přseně tak, proto jedu na ostrov Pašman , kde není jedinej hotel a "hlavní město" Pašmanu má 700 obyvatel 😃
Já mám rád vhodnou kombinaci všeho, cos napsal, teda až na ty disky - ty moc nemusím. Hotel se všemi jeho výhodami (veškerý servis = 0 starostí) a super kuchyní, ale poklidný a se sladkovodním bazénem, ke kterému stejně nechodím.
Právě jsem přijel z Brely. Hotel Berulia nově zrekonstruovaný vloni. Kdo zná Brelu, tak ví. ;o) Hlavně neleží u cesty. Projížděl jsem na skutru pobřeží od Omiše do Živogošče a jediná celkem obstojná vesnice byla Podgora. Každému se asi líbí něco jiného. Já se například do Brely určitě vrátím. O jiném místě na pobřeží neuvažuju. Prostě plně odpovídá mému chápání dovolené.
A cesta super. Tam přes Zadar, Šibenik a Split. Zpět přes Rijeku, Ljubljanu (či jak se to píše), Villach, Vídeň. Chtělo se mi projet víc míst.
Sakra, bylo tam skvěle...
BTW, opravdu to nechápu, ale tolik solidních kár, jako v Brele a Bašce Vodě jsem neviděl ani na Champs Elysees. Kromě klasických D a I překvapivě i dost BIH (např CL 600 na 20" nebo hojně poslední 330i...). Asi jsem Bosňáky podcenil... ;o)
Právě jsem přijel z Brely. Hotel Berulia nově zrekonstruovaný vloni. Kdo zná Brelu, tak ví. ;o) Hlavně neleží u cesty. Projížděl jsem na skutru pobřeží od Omiše do Živogošče a jediná celkem obstojná vesnice byla Podgora. Každému se asi líbí něco jiného. Já se například do Brely určitě vrátím. O jiném místě na pobřeží neuvažuju. Prostě plně odpovídá mému chápání dovolené.
A cesta super. Tam přes Zadar, Šibenik a Split. Zpět přes Rijeku, Ljubljanu (či jak se to píše), Villach, Vídeň. Chtělo se mi projet víc míst.
Sakra, bylo tam skvěle...
BTW, opravdu to nechápu, ale tolik solidních kár, jako v Brele a Bašce Vodě jsem neviděl ani na Champs Elysees. Kromě klasických D a I překvapivě i dost BIH (např CL 600 na 20" nebo hojně poslední 330i...). Asi jsem Bosňáky podcenil... ;o)
Byli jsme teď v Gradaci ( 39 km jižně od Makarské) a za apartmán 3 lůžkový 25 euro zanoc pro všechny. Samozřejmě s kuchyňkou a WC a koupelnu.
Nebyl jste někdo v hotelu Podgorka v obci Podgora (kousek za Makarskou)? Za týden se tam valím, a zajímá mne hlavně stravování, mám zaplacenou polopenzi (manželka je profi kuchařka a tak o dovolené chce mít od vaření pokoj) a koumám nad tím jak velké zásoby si mám nakoupit. Jsem docela rozežranej, tak mám obavu abych tam večer neokusoval futra. Případně budu vděčný i za info o stavu hotelu (pořádek, obsluha...), případně nějaké foto (atnarfus@seznam.cz), na netu toho moc není.
O víkendu jsem se vrátil s dovolené. Byl jsem v Tučepi. Hotel "ALGA " polopenze, super luxus, nádhera za solidní cenu. do 10t. Jídlo formou švétských stolů.
Ještě jeden dotázek před odjezdem. Nebyl jste někdo autem na hoře Sveti Jure (kopec nad Makarskou)? Platí se tam nějaký poplatek, ale nikde nemohu zjistit kolik.
atnafus: Hele s tím ohlodáváním futer si mě fakt dostal 😊))) fakt hláška #1 no hele nevím, tam to neznám. Ale jako každé turistické letovisko má své restaurace pro jídla chtivé touristy...
V Chorvatsku jsem byl uz nekolikrat, ale vzdy na jihu. Letos chci (mame male dite) zkusit zajet na Losinj. Mate nekdo nejakou zkusenost, doporuceni ... ? Diky
Zítra jedu na otočku do Rijeky, hodlám se vyhnout Tauernskému tunelu, takže jedu po Pyhrn Autobahn. V pondělí/úterý budu referovat, jaká je situace...
Takže nakonec přece jenom to vyšlo na oblíbený Tauern tunel. Trasa až do Rijeky absolutně v pohodě, v noci zpět to samé. Nikde žádné fronty.
Parádní zážitek ovšem byl, když se přesně uprostřed mého oblíbeném tunelu rozsvítila brzdová světla u aut přede mnou, za mnou kvílení pneumatik atd. Těch pět minut, co jsme tam takhle stáli a čekali, kdy to nějaký borec s lodí na přívěsu neubrzdí, bylo docela krušný zážitek. A to celé díky tomu, že nějakému borci zdechla kára 100m před odstavnou plochou, takže najednou zablokoval celý tenhle * tunel...
Parádní zážitek ovšem byl, když se přesně uprostřed mého oblíbeném tunelu rozsvítila brzdová světla u aut přede mnou, za mnou kvílení pneumatik atd. Těch pět minut, co jsme tam takhle stáli a čekali, kdy to nějaký borec s lodí na přívěsu neubrzdí, bylo docela krušný zážitek. A to celé díky tomu, že nějakému borci zdechla kára 100m před odstavnou plochou, takže najednou zablokoval celý tenhle * tunel...
To je ten 7.8km dlouhý obousměr těsně před slovinskem?
Ne, ten se jmenuje Karawanken tunel. Tohle je mezi Salzburgem a Villachem jsou to dva cca 6km dlouhé obousměrné tunely kousek od sebe. Jinak je to ten šmejd, co se před pár lety proměnil v krematorium a rozvířil debatu o bezpečnosti těhle tunelů...
Poradte - jedu do Splitu z Pribrami, je lepsi jet CB-Linz nebo pres Viden? Diky. P.S. Na ctenich starsich prispevku bohuzel nemam cas...
V neděli ráno jsem přijel od Zadaru. Vyráželi jsme v neděli večer v 18:00, přes obávaná Plitvická jezera projeli sice v koloně, ale celkem slušně a plynule. Přes Graz a Linz do Českých Budějovic pohodová jízda, příjezd před 6:00 ráno. Škoda Forman, 12 hodin, 800 km i se zastávkami a s objížděním tunelů Bosruck (4,5 EUR, zajížďka cca 10 km, zdržení cca 10 minut) a Gleinalm (7,5 EUR, cca 30 km po dálnici, cca 30 minut).
Tam to bylo horší. Stejná trasa, start v Budějovicích v pátek 25.7. 21:00, od Zagrebu k Zadaru ale místo 4 hodin jízdy (290 km) 8 hodin, neskutečné mnohakilometerové kolony, popojíždění, to samé v protisměru. Zásadně nedoporučuju projíždět trasu Zagreb - Karlovac - Plitvice - Zadar z pátku na sobotu a během soboty oběma směry !!! V sobotu večer slábne provoz k moři, ale houstne od moře.
Jinak u Zadaru krásně
Tam to bylo horší. Stejná trasa, start v Budějovicích v pátek 25.7. 21:00, od Zagrebu k Zadaru ale místo 4 hodin jízdy (290 km) 8 hodin, neskutečné mnohakilometerové kolony, popojíždění, to samé v protisměru. Zásadně nedoporučuju projíždět trasu Zagreb - Karlovac - Plitvice - Zadar z pátku na sobotu a během soboty oběma směry !!! V sobotu večer slábne provoz k moři, ale houstne od moře.
Jinak u Zadaru krásně
Když mne minulý rok domácí tvrdil, že do 2 let bude dálnice Zagreb-Split, myslel jsem si, že zapomněl připsat za dvojku nulu...
Musím konstatovat, že jsem Chorvaty podcenil - už věřím, že v plánovaném roce 2005 dálnice bude - myslím, že by se naši stavitelé dálnic měli chytit za nos - 100-200km/rok je u nás nemyslitelných - cca 50km D47 = 5let, obchvat Plzně také tak...
Musím konstatovat, že jsem Chorvaty podcenil - už věřím, že v plánovaném roce 2005 dálnice bude - myslím, že by se naši stavitelé dálnic měli chytit za nos - 100-200km/rok je u nás nemyslitelných - cca 50km D47 = 5let, obchvat Plzně také tak...
jo taky jsem to slyšel a je to fakt bomba. Byl jsem tam jednou a řekl jsem si že příště tam pojedu až tam bude dálnice.... jenže sem fakt netušil, že když se chce tak se dálnice postaví v cuku letu. Jo u nás... to je iná..
Myslím,že se nevzdám cesty přez BiH,je to prostě zážitek.
V chorvatskem rozhlase něco řešili o stavbě dálnice sever-jih přes BiH. Moc jsem to nepochopil, ale mělo by to být od maďarských hranic někam mezi Dubrovnik a Split.
Jinak jsem včera cestou zpět viděl na hranicích HR-SLO (Macejl?) akci slovinských celníků - v odstavném pruhu rozebírali (doslova) Sierru s pražskou značkou, vyklepaná rodina postávala opodál. Že by drogy?
Jinak jsem včera cestou zpět viděl na hranicích HR-SLO (Macejl?) akci slovinských celníků - v odstavném pruhu rozebírali (doslova) Sierru s pražskou značkou, vyklepaná rodina postávala opodál. Že by drogy?
Muzu se zeptat, jak vypada pocasi v Chorvatsku posledni tyden v zari nebo prvni dva tydny v rijnu? Asi bych jel na slepo, ale rekl bych, ze s ubytovanim by problem nemel byt. Dikes za odpovedi ...
Do Chorvatska jsme jezdívali každej rok pod stan, některej rok i 2x. Letos jsme ale zakusili leteckou dovolenou v Řecku (svatební cesta) a manželka už Chorvatsko rezolutně odmítá... Což mě docela štve a doufám, že ji to pustí.
Na druhou stranu mě fakt je trochu proti srsti, že s kýmkoliv se bavím o dovolené autem, opravdu snad každej byl letos v Chorvatsku a je z toho takovej Čecháčkov...😃 Už se do Chorvatska, ale zase těším!
Na druhou stranu mě fakt je trochu proti srsti, že s kýmkoliv se bavím o dovolené autem, opravdu snad každej byl letos v Chorvatsku a je z toho takovej Čecháčkov...😃 Už se do Chorvatska, ale zase těším!
Jo s zenskejma je potiz, mam doma to samy. Manzelka by furt chtela nekam jinam (treba Recko nebo Spanely) a ja zas do HR. Jezdim tam i ze zdravotnich duvodu, more 😄 Recko me pripada navic dost podobny HR (alespon zapadnim pobrezim, ani bych nepoznal ze jsem jinde). No jenze letos cekame maly a uz jsme dovolenou nestihli. Navic ja radsi na dovolenou autem a do Recka by to chtelo bud trajekt z I ... nemam vubec prehled jak to muze vyjit draho. Ty jsi to ale tusim uz absolvoval? S tim Cechaskovem to chce najit fleka, kde je Cechu pomalu, ...
Nedávno jsem kecal s jedním původem Chorvatem, co jezdí 2x ročně do Chorvatska a jako změnu začal dělat Řecko. Autem to zase není tak strašný. Potom, co přestali chtít vízum v Srbsku je to přes tamní dálnici v pohodě. Z Moravy to je cca 1500 km. Říkal, že než by jezdil do Prahy a dočkal se odletu, tak to už má víc skoro polovinu trasy za sebou.
Řecko autem??? To mě velice zaujalo!!! Přes Bulharsko a Rumunsko - to nemusím mít a přes Itálii a dále trajektem se to zase hrozně prodraží, i když zážitek je to pěknej. Věděl by někdo k té cestě více podrobností?
Už někdo z vás jel po nové chorvatské dálnici ? Sdělte dojmy a zkušenosti, díky.
Jel jsem úsek okolo Zadaru - pěkné. Od Udbiny vede přivaděč k dálnici, místy dost nepřehledná silnice, ale komplet nový povrch. Dálnice je pak už super, včetně několika tunelů, nejdelší necelých 6km je ještě obousměrný, ale druhý tubus je celý proražený a dělají na "vnitřku" - proti stejně dlouhému a stejně starému tunelu pod Braniskem na Slovensku je daleko lépe větraný a takový "vzdušnější". Výjezd nad mořem je asi ve výšce 600m.n.m., je tam poměrně prudké klesání v serpentýnách až k Maslenickému mostu, projíždí se ještě několika tunely v délce tak 300-800m. Když fouká, tak je to dost nepříjemné a nebezpečné. Od Masl.mostu vede dálnice po rovině až za Zadar, pak se musí kodrcat po hodně špatné cestě na Benkovac. Na dálnici však tvrdě pracují, korpus budoucí trasy je připraven až asi na úroveň Murteru.
Pánové, kolik se platí na nové chorvatské dálnici, víte to někdo ? Dík.
Na týhle stránce [odkaz] je zajímavé počtení, jak Chorvati chtějí stavět most na Pelješac !
Pánové, byl někdo z vás v národním parku Krka ? Pokud ano, tak uvítám vaše dojmy a zkušenosti. Dík
Krka za to určitě stojí, jsou to takové menší plitvice, ale v lecčems možná lepší. Já jsem se i přes zákaz koupal a skákal z toho nejširšího vodopádu dole v jezírku.
Koukám už se blíží čas dovolených tak je na řadě toto téma
Za měsíc valíme z Brna na Istrii. Nevite někdo jak je to cestou s poplatky?
Díky za každé info.
Btts
Díky za každé info.
Btts
Battes: Tak rakouská dálniční známka je bez diskuze [270 Kč]. A přes Slovinsko je spousta krásných cest přes hory, kde se nic neplatí. Např.: Z Rakouska přes Volkermarkt na jih přes sedlo (Kamnické Alpy - 1200m) a přes Zgornje jezersko do Kranje, dál na jih po dálnici, za zmínku pak stojí jeskyně "Postojna". Anebo: Z Villachu přes Wurzenpass do Kranjské Gory, dál přes sedlo Vršič (1600m) do Bovce a dál na jih přes Tolmin. A poslední: Z Klagenfurtu přes Loiblpass, pak Tržič, Bled, Bohinjské jezero, zpět do Bohinjské Bistrice a dál na jih prašnou cestou přes hřeben (1200m) směr Podbrdo, most na Soči a dál na jih. Dálniční poplatky ve Slovinsku jsou k vidění zde: [odkaz] , Chorvatsko tam snad taky někde najdeš.
V létě jedu na Makarskou a nevím jakou zvolit trasu jesli klasiku Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb - Karlovac - Plitvická jezera - Gračac - Knin - Sinj - Makarská a nebo novou dálnici Záhřeb - Split. Proto otvírám téma jak se dá jet po nové dálnici.
Zdravím všechny, prosím o radu. Chtěl bych letos někam do Chorvatska, nejlépe někam pod Makarskou, ale nechci jet prostř.cestovky. Poraďte mi, prosím, někdo nějaké hezké místo, kam bych mohl jet na blind ve dvou a sehnal tam dobrý ubytování. Za rady moc děkuju, Janek.
Právě dnes jsem se díval na stránky chorvatského provozovatele dálnic...
Stále tvrdí, že k 30.6. budou otevírat dalších asi 230km v severní a střední Dalmácii. Zbývá problematický úsek objezdu tunelu Mala Kapela a průjezd Šibenikem - pokud nejedete hned začátkem prázdnin, počkal bych na zkušenosti těch, kdo cestu absolvují na vlastní kůži.
Stále tvrdí, že k 30.6. budou otevírat dalších asi 230km v severní a střední Dalmácii. Zbývá problematický úsek objezdu tunelu Mala Kapela a průjezd Šibenikem - pokud nejedete hned začátkem prázdnin, počkal bych na zkušenosti těch, kdo cestu absolvují na vlastní kůži.
Mno, pánové, tak musím hrdě říct, že jsem teď několik hodin četl všechny příspěvky od počátku týhle diskuse😊... plánujem totiž ve 4 lidech cestu do Chorvatska. Nebudu se tady ptát, co je dobrý a co špatný, je toho tady v příspěvcích spousta, ALE - spíš mě zajímá, co si myslíte o našem nápadu jet od nás (Praha) s přespáním až na jih Chorvatska a potom vždy zůstat třeba den a půl na jednom místě, pak další den dopoledne se tak 3 hoďky přesouvat po pobřeží na sever, tam se ubytovat, zase pobejt zbytek dne + 1 další den a takhle to dělat +-10 až 14 dnů. Počítali jsme to a měli bychom tak pozvolna projet celý Chorvatsko. Co myslíte, stojí takovejhle nápad za to, nebo jsou jiný/lepčí možnosti? Diiix. Každopádně bysme rádi během toho pobytu zažili jak pustou samotu s přírodou a super mořem, tak největší hukot nočního života a lidský vřavy.
Jo, jednou jsme takhle jeli od Koperu až po Paklenicu, ale spali jsme "na divoko" pod stanem nebo pod širákem.
A až budete někde v Chorvatsku nocovat "na divoko", nezapomeňte si něco uvařit např. na plynovavém vařiči. To máte o zbytek dovolené na 100% postaráno - v místní šatlavě!!!
2 ALL: Jeeje, diky za prispevky, mozna neco z toho dame i do praxe, ale co jsem si procital vsecky stranky pred touto, bylo tam psano, ze se ubytovani da najit (pod pevnou strechou, ne stan). Cili rikate, radsi stan s sebou?😊)
2 MITSI: Mnooo, plynovej varic neni atomova bomba snad, za to se tam veznii?😊 Maj tam snad zakazano nadoby se stlacenym plynem?😊
2 MITSI: Mnooo, plynovej varic neni atomova bomba snad, za to se tam veznii?😊 Maj tam snad zakazano nadoby se stlacenym plynem?😊
To sice ne, ale internace je běžná za porušení zákazu použití otevřeného plamene mimo místa k vaření tímto způsobem e😜licitně vymezená v době, kdy je zvýšené nebezpečí požáru, což je v průběhu prakticky celé letní sezony. Jinak v zimě leží v Dinárských horách sníh, takže tehdy si vařte, jak se vám zlíbí.
PS: Kdo nevěří, nechť vyzkouší sám. Opravdu to v praxi funguje! A nepomůže ani svěcená voda...
PS: Kdo nevěří, nechť vyzkouší sám. Opravdu to v praxi funguje! A nepomůže ani svěcená voda...
Ja bych s takovou chuti jel do Chorvatska, manzelka ale nechce, prej se ji zhnusilo...😒(( Pritom tam byla narozdil ode me jenom parkrat, mne to ale prirostlo k srdci a mam to rad, musim ji napresrok zlomit a vyrazit. Miluju kemplování, vejlety do mestecek, na trhy.....
zadek524>Tak jeď s mojí, ta tam jet chce >😁
Skic: Pošli fotku ty tvoji...😃
zadek,morfikus> Na co fotku ? Vám jde přece především o duši, pánové, nebo ne ? >😁
😊 No jo, vypdada to, ze si vezmeme kazdej tu svoji a vysvetlime prednosti Chorvatska... Jsme sice kempari, ale se vsim komfortem. Jsme teda zatim dva, ale s sebou vozime vzdycky, kdyz teda jedeme: stanovy pristresek se zastenama, stolecky, zidle, malou Calexku s mrazakem, lampy, do stanu jsme si oblibili peknej stolni ventilator 😊, spacaky jsou prezitkem, zasadne vozime periny z domova (lehky deky na leto), pohodlny poradny molitany pod sebe. Jee, ja bych jel klidne zejtra!!! 😁
Taky bych jel klidně hned zejtra. Ale ne do kempu, zvykl jsem si jezdit do apartmánů nebo chatek v malých vesničkách. Čím větší "* světa", tím jsem spokojenější. Letos jedu do chatky, kde není ani 220V elektrika, jenom 12V ze slunečních kolektorů. Malá zátoka a kolem v dohledu nic než borovice ..... Už aby byl srpen !
Nápad je to dobrý!!!
Ale jak už ti tady psali, s ubytováním to bude v některých místech horší, ale dá se popojet a člověk vždy něco najde.
I cesta nebude žádná slast obzvlášť na severu, ten je každý rok víc a víc nacpanej a to i kempy (za těch deset let je to aspoň trojnásobek), ale pokud se člověk vyhne pátku sobotě a neděli (ani pondělí nebývá nejvolnější), tak by to nemělo být tak strašný.
My jsme to realizovali před asi třemi sezónami (ten čas tak letí). Po ukončení pobytu na Korčule přes Pelješac, Trpanj, Neum (BIH >😁 ), Drveník, Makarská, Primošten, Šibeník, v Biogradu na Moru jsme přenocovali v autě u přístavu a pochutnali si na pizze (spánek to nebyl příliš lehký-na jediné příjezdové cestě byly vyvěšeny letáky s podobiznou a nápisem HLEDÁ SE TRESTANEC... 😲 ) a dál jsme vyrazili Zadar, Maslenicky most, Karlobag (je tam levněji, ale to je asi vše), Senj, Selce, Crikvenica a cílová stanice, pro nás klasika (byli jsme tam poprvé u moře na dovolený a to je asi už víc jak 10let) Mošćénička Draga. V některých místech jsme zastavovali, proto že jsme tam trávili dovolenou. Jinde jsme byli při cestě tam nebo dříve, tak jsme již nezastavovali-noční Split atd.
Vřele doporučuji všem co rádi cestují a mají klimu v autě!!!
Ale jak už ti tady psali, s ubytováním to bude v některých místech horší, ale dá se popojet a člověk vždy něco najde.
I cesta nebude žádná slast obzvlášť na severu, ten je každý rok víc a víc nacpanej a to i kempy (za těch deset let je to aspoň trojnásobek), ale pokud se člověk vyhne pátku sobotě a neděli (ani pondělí nebývá nejvolnější), tak by to nemělo být tak strašný.
My jsme to realizovali před asi třemi sezónami (ten čas tak letí). Po ukončení pobytu na Korčule přes Pelješac, Trpanj, Neum (BIH >😁 ), Drveník, Makarská, Primošten, Šibeník, v Biogradu na Moru jsme přenocovali v autě u přístavu a pochutnali si na pizze (spánek to nebyl příliš lehký-na jediné příjezdové cestě byly vyvěšeny letáky s podobiznou a nápisem HLEDÁ SE TRESTANEC... 😲 ) a dál jsme vyrazili Zadar, Maslenicky most, Karlobag (je tam levněji, ale to je asi vše), Senj, Selce, Crikvenica a cílová stanice, pro nás klasika (byli jsme tam poprvé u moře na dovolený a to je asi už víc jak 10let) Mošćénička Draga. V některých místech jsme zastavovali, proto že jsme tam trávili dovolenou. Jinde jsme byli při cestě tam nebo dříve, tak jsme již nezastavovali-noční Split atd.
Vřele doporučuji všem co rádi cestují a mají klimu v autě!!!
Ahoj lidi, chtel bych se letos vyhnout dalnicim ve Slovinsku. Mate nekdo zkusenost z trasou pres Kocevje - Brod na Kupi - Delnice (jedeme na Rab)? Nechaji se ty hory rozume projet, jsou tam nekde tunely? Diky.
Zadek: hele, že prásknu tvojí manželce, že hledáš po netu nějakou jinou, abys s ní moh jet na dovču! No, jsem zvědavej, jestli jí přesvědčíš, na to Chorvatsko 😉 chceš jet už letos?
Letos jedeme jako každým rokem doChorvatska, loni byla Gradac, letos Tučepi.
Jsem zvědavý na nově otevřené úseky dálnic jestli se vyplatí jet letos ještě starou trasu přes Plitvice atd. nebo už jet po dálnici.
Doufám, že pokud někdo pojedete ještě teď v červnu a vrátíte se tak napište hned své postřehy.
Díkas Rosta
Jsem zvědavý na nově otevřené úseky dálnic jestli se vyplatí jet letos ještě starou trasu přes Plitvice atd. nebo už jet po dálnici.
Doufám, že pokud někdo pojedete ještě teď v červnu a vrátíte se tak napište hned své postřehy.
Díkas Rosta
Asi to víte, ale pro detailnejsi informace www.jaderske.cz , kde je diskusní fórum, slušně rozjeté ...
Ja idem do Chorvatska na buduci tyzden, ale v cestovke hovorili ze dialnica je uz v prevadzke az po Zadar (tam totiz isiel nejaky ich klient minuly tyzden). Dalej este nevedia.
3-😱 ta dalnice na Zadar .. zeshora dolu, od Karlovace, pokud jedes klasika smerem na Gracac, ale nedojedes az tam, tak u Udbiny je odbocka na Zadar a na Gracac. Pokud bys jel smer Zadar, po takove trosinku horsi okresce se dostanes k obci Lovinac, nebo trochu za ni a tam je mytnice od dalnice, ktera vede az k mostu mezi Jesenice a Posedarje, jak je ten Novigradsky zaliv, nebo jak se tomu rika, co se jinak objizdi pres Obrovac, Krusevo. Po te dalnici jsem nejel, objeli jsem to 😊, ale ta dalnice vede skutecne skoro az do Zadaru, jak je obec Murvica (cca 10km od nej), tam je myslim konec. (byl jsem tam pred necelymi dvema tydny). Jinak ale klasicky pres Gracac, pokud potrebujes do Zadaru a okoli, to delsi o moc neni, ta nova dalnice tak vyrazne zkraceni nepredstavuje, nemusis se sice motat v tech horskych serpentynkach, ikdyz to je zase slast pro oci. Odhaduju, ze touhle dalnici vic jak 20min podle me k dobru nenajedes, spis min. Jinak typicka hrvatska svinarna je, ze ten most mezi Jesenici a Posedarje je pouze placeny dalnicni, ikdyz se k nemu dostanes okreskama a za mostem pokracuji take okresky (krom te dalnice). 😞
Ja jedu za 14 dnu na Korsiku, uz se moc tesim je to tam opravdu nadherny. Vysoky hory a zaroven nadherny more. Muzete se mrknout tady: [odkaz] Az se vratim tak napisu podrobny ceny, cestu atd. Stoji to za zvazeni, hlavne ty panoramata. >😁 😁
Včera jsem zálibně listoval autoatlasem a koukal na Chorvatsko, škoda že tam tu svojí stařenu asi letos nedostanu...😒(
Tenhle způsob dovolený v kempu u moře, autem, denní výlety... to mi vyhovuje!
Tenhle způsob dovolený v kempu u moře, autem, denní výlety... to mi vyhovuje!
oddie: Myslím, že v tomhle se všichni shodujem... Naštěstí mám manželku, se kterou se shodnem na 99% věcech, nejvíc jsme si oblíbili asi kempování (Chorvatsko, Bulharsko), ale letos musím kvůli synovi (2 a 1/4 roku) do baráku.
Já vyrážím za (no zhruba) 9 hodin, autem, cíl Brist (vedle Gradacu). O dálnici můžu poreferovat příští týden, zatím mám plán přes Plitvická jezera a na Makarskou.
Já vyrážím za (no zhruba) 9 hodin, autem, cíl Brist (vedle Gradacu). O dálnici můžu poreferovat příští týden, zatím mám plán přes Plitvická jezera a na Makarskou.
😊 O Chorvatsku tak nějak přemýšlím už dost dlouho - ale zatím jsem se nějak neodhodlal. Možná za rok, uvidíme... a spíš v případě, že bychom s k někomu přidali, nerad jezdím sám na neznámá místa, přeci jen znalý průvodce je plus... Jinak my na to kempování a válení u moře zas tolik nejsme, to spíš sport (kola, windsurf a spousta dalšího), ale bydlení v baráku se sprchou... a žádný vaření (nebo minimum). Takže letos zas zůstanem tady na kola, vodu apod. Pokud bych ale někdy razil k moři, tak určitě mimo sezónu, přes léto bych padnul...
Pokud někdo sháníte ubytování v HR (ale spíš déle předem), pak můžu doporučit agenturu Adriatic, jejich stránky jsou super a v češtině. [odkaz].
Jsou tam fotky ze všech pokojů, okolí objektu apod. Pokud někoho zajímá, co jsem letos vybral pro naši 12člennou výpravu, pak na jejich hlavní stránce klikněte vlevo na "PRIVÁTNÍ UBYTOVÁNÍ" a do "Vyhledávání podle čísla" zadejte 507.
Jsou tam fotky ze všech pokojů, okolí objektu apod. Pokud někoho zajímá, co jsem letos vybral pro naši 12člennou výpravu, pak na jejich hlavní stránce klikněte vlevo na "PRIVÁTNÍ UBYTOVÁNÍ" a do "Vyhledávání podle čísla" zadejte 507.
Hmm, stařenka mi nechce jet právě už na oblázky, letos začala tvrdě vyžadovat písek...😊
Oddie: Tvůj způsob relaxace je pro mě naprosto odpudivej...😃)
Když si představím, že místo odpočinku bych měl někde svojí zmordovanou tělesnou schránku ještě víc týrat na kole nebo při jinejch podobnejch tryznách, dělá se mi nanic...!😊
Oddie: Tvůj způsob relaxace je pro mě naprosto odpudivej...😃)
Když si představím, že místo odpočinku bych měl někde svojí zmordovanou tělesnou schránku ještě víc týrat na kole nebo při jinejch podobnejch tryznách, dělá se mi nanic...!😊
Zadek: tělesnou schránku máš zmordovanou proto, že nic neděláš 😜 Ještě chodí tvá žena na břišní tance? Že bys tam třeba moh začít chodit taky... >😁 >😁 😁
Taky jsem uvažoval o Černé hoře, ale nevím. Má s ní někdo zkušenosti?