0
Je to vzdálenost mezi rovinou pedálů a opěradlem zadního sedadla.
Skoro nikde. A to je právě důvod, proč jsem toto téma otevřel.
Existuje jen velmi málo firemních materiálů jednotlivých automobilek, kde je tato "kóta" uváděna. Přestože rozměrové náčrtky, publikující podrobnosti typu: šířka ve výši loktů, šířka ve výši ramen, výška od sedáku po strop atd. jsou běžné.
Někteří výrobci se zveřejnění tohoto údaje vyhýbají jako čert kříži. Jiní jej uvádějí jen u některých svých modelů. Je jasné proč !
Existuje jen velmi málo firemních materiálů jednotlivých automobilek, kde je tato "kóta" uváděna. Přestože rozměrové náčrtky, publikující podrobnosti typu: šířka ve výši loktů, šířka ve výši ramen, výška od sedáku po strop atd. jsou běžné.
Někteří výrobci se zveřejnění tohoto údaje vyhýbají jako čert kříži. Jiní jej uvádějí jen u některých svých modelů. Je jasné proč !
že je to užitěčný údaj?
Myslíte si, že profesionální motoristický novinář ve svém článku (testu) může napsat:
"při předních sedadlech v nejzazší poloze je mezi opěradlem a přední hranou zadního sedáku X centimetrů a tedy cestující vzadu mají v tomto autě hodně (nebo málo) místa"
bez ztráty reputace (zaměstnání)? Bohužel může, dokonce opakovaně !
Nevíte o nějakém fandovi, který si dal práci a vlastní zárodek tabulky s těmito údaji?
Bylo by dobře, kdyby se novináři chytli za nos a tento údaj po automobilkách vyžadovali?
Nezdá se vám, že pro někoho to může být minimálně stejně důležité jako objem kufru? Pro mnohé dokonce důležitější?
Myslíte si, že profesionální motoristický novinář ve svém článku (testu) může napsat:
"při předních sedadlech v nejzazší poloze je mezi opěradlem a přední hranou zadního sedáku X centimetrů a tedy cestující vzadu mají v tomto autě hodně (nebo málo) místa"
bez ztráty reputace (zaměstnání)? Bohužel může, dokonce opakovaně !
Nevíte o nějakém fandovi, který si dal práci a vlastní zárodek tabulky s těmito údaji?
Bylo by dobře, kdyby se novináři chytli za nos a tento údaj po automobilkách vyžadovali?
Nezdá se vám, že pro někoho to může být minimálně stejně důležité jako objem kufru? Pro mnohé dokonce důležitější?
Konečně někdo,kdo má stejnej názor jako já.Už mě taky serou ty neustálý vychvalování aut ve kterejch není vzadu vůbec místo(ani pro psa skoro)-viz "lodě" typu Octavia,Fabia,Focus apod.To je naprosto směšný,co si ti npvináři dovolujou.Já mám Ford Scorpio kufrovej a považuju ho za nejprostornější auto v téhle třídě.
Pives, zklidni slovnik.Motor cafe je pohodova kavarna, tak se vyhni takovym vyrazum.Jinak je nutno si uvedomit, ze vetsina ridicu ridi auto z predniho sedadla, nikoli ze zadniho a tudiz je otazka prostoru na zadnich sedadlech zpravidla az na konci priorit ridice.
Mírni to,beránku!Já záměrně používám vulgarizmy,abych vyjádřil své rozhořčení,jinak jsem velmi slušný hoch.To za prvé.A za třetí,jak vidno,nejen já považuji prostor na zadních sedadlech za nutný pro dobré jméno konkrétního vozu.Enjoy yourself!
Samozřejmě, že většina řidičů vůz vidí (a posuzuje) z předního sedadla. A je to normální. Neznám statistiky, ale určitě by v nich bylo, že nadpoloviční většinu kilometrů absolvují auta obsazená jen řidičem. A třeba ve 20% jede někdo i vzadu. Ovšem to jsou především děti. "Trpět" vzadu může jen osoba vyšší než - řekněme - 170cm (to jsou některé ženy a většina mužů) ale ještě jen tehdy, je-li cesta delší. Přesto si myslím, že při rozhodování o koupi vozu by většina lidí chtěla "objektivní" ukazatel pohodlí vzadu znát. Konec konců plně naložený kufr je taky jen někdy potřeba. Max. výkon či max. rychlost využíváme jen sporadicky (někdo nikdy). Jízdní vlastnosti dnešních vozů jsou tak dobré, že jen nepatrné procento řidičů je dovede posoudit (natož využít). Přesto mnozí (většina?) toto všechno při koupi zvažují. Samozřejmě vedle ceny a "vizáže".
Já osobně tedy posuzuji auto takhle😒br />
1) jak se tam vejdu já za volant a jak pohodlně
2) jak se vejdu za sebe dozadu
3) jak to jede
4) jaký to má podvozek
5) jak to vypadá
6) jaký to má kufr a variabilní prostor
7) jaké to má další odkládací prostory v kabině
😄 vyplatí se to za ty peníze vůbec koupit?
1) jak se tam vejdu já za volant a jak pohodlně
2) jak se vejdu za sebe dozadu
3) jak to jede
4) jaký to má podvozek
5) jak to vypadá
6) jaký to má kufr a variabilní prostor
7) jaké to má další odkládací prostory v kabině
😄 vyplatí se to za ty peníze vůbec koupit?
našrot:No tak já myslím,že to jsi trochu přehnal,zaprvé snad posuzuješ jak to auto vypadá,ne?A ten první bod je taky zbytečný,ve všech moderních autech je VEPŘEDU místa dost.
to našrot: člověče, ty asi myslíš hlavou, tobě budu fandit! (bez ironie) A že jsi uhodil hřebíček velmi správně, je vidět na reakcích těch, kterým to tak nějak vadí! Prý vepředu je ve všech autech místa dost! - ha ha ha!!! Ctěl bych vidět někoho s figurou např. našeho premiéra (pro názornost, takových je v tomto státě "neurékom"!), jak se souká do matizu, seicenta, nebo jak za ním ve fabii sedí jeho dvacetiletý syn. Ha ha ha!!!
Pochopitelne, priority kazdeho ridice uzce souvisi s jeho jizdnim stylem, schopnosti ovladat auto, duvodem, proc auto pouziva atd.Mozna by k tomu rekli svoje i psychologove.Mlady, horkokrevny ridic vubec nekouka na pohodli, klidne se natrasa kvuli tvrdym tlumicum, hlavne kdyz auto sedi i v meznich situacich.Ridic - otec rodiny - sleduje zase jine ukazatele, ridic - "klobouk" - vnima jako prioritni napr. pohodli a nezalezi mu na vykonu, sirce gum, tvrdosti podvozku atd.Je to otazka pristupu a kazdy mame pristup jiny.A kazdy pristup ma svoji pravdu, svoji logiku a svoje subjektivni opodstatneni.Nemyslim si tedy, ze ten ci onen pristup je lepsi nebo horsi nebo snad hoden odsouzeni(jak tady z nekterych prispevku vnimam).
Myslim ze tech parametru je vice. S tretim capartem zjistis, ze ne do kazdeho auta das na zadni sedadlo 3 sedacky (napriklad Octavii nejaky ten centimetr chybi. Po montazi kojenecke sedacky Chico jsem sedel v Octavii nalepeny na volantu, v Nissanu Primera jsem v pohode.) Pak jsem u delsich cest narazil na jeste zajimavejsi ukazatel pohodli - pri dlouhych usecich me zacne bolet prava noha, pokud ji nemam v rozume pohodlne poloze. Musim rict, mezi Vectrou, Primerou a Octavii, se kterymi jsem posledni dobou jezdil, jsou docela rozdily.
Čeče zoome, z Octávky mne taky na dlouhejch štrekách bolí pravá noha jako blázen.. a já si říkal že je to divný, že z mýho Golfíka mne nebolí...
Jasně, tři sedačky jsou problém. V americe, (možná i jinde) jsou už dál. Tam takoví "ploditelé" mají Vany - tři řady sedadel - a ne proto, že mají 6 dětí, ale aby ty svý tři či čtyři rozesadili tak, aby na sebe nedosáhly a nemlátily se. Parchanti americký rozmazlený!
A pravá noha - to je problém nejen v Oktávce. Jsou auta, která mohou ještě detailněji nastavovat sedadla, např. samostatně upravovat výšku přední (či zadní) hrany sedáku a ne jen celého sedadla současně, některá sedadla dokonce mohou nastavovat i délku sedáku. Ale ani pak nemusíš mít vyhráno. Zjistíš třeba, že volant je nastavitelný jen výškově a ne podélně a jsi v lamprdóně. Nebo je vše paráda, až na maličkost, že totiž "plynovou" nohu musíš mít v kotníku úplně kolmo (když to zrovna nekulíš na plný ceres). A to je právě problém Oktávky - blbá poloha plynového pedálu v nejčastějším režimu. (Ale v Meganovi to mám ještě horší)
A pravá noha - to je problém nejen v Oktávce. Jsou auta, která mohou ještě detailněji nastavovat sedadla, např. samostatně upravovat výšku přední (či zadní) hrany sedáku a ne jen celého sedadla současně, některá sedadla dokonce mohou nastavovat i délku sedáku. Ale ani pak nemusíš mít vyhráno. Zjistíš třeba, že volant je nastavitelný jen výškově a ne podélně a jsi v lamprdóně. Nebo je vše paráda, až na maličkost, že totiž "plynovou" nohu musíš mít v kotníku úplně kolmo (když to zrovna nekulíš na plný ceres). A to je právě problém Oktávky - blbá poloha plynového pedálu v nejčastějším režimu. (Ale v Meganovi to mám ještě horší)
Jasně, tři sedačky jsou problém. V americe, (možná i jinde) jsou už dál. Tam takoví "ploditelé" mají Vany - tři řady sedadel - a ne proto, že mají 6 dětí, ale aby ty svý tři či čtyři rozesadili tak, aby na sebe nedosáhly a nemlátily se. Parchanti americký rozmazlený!
A pravá noha - to je problém nejen v Oktávce. Jsou auta, která mohou ještě detailněji nastavovat sedadla, např. samostatně upravovat výšku přední (či zadní) hrany sedáku a ne jen celého sedadla současně, některá sedadla dokonce mohou nastavovat i délku sedáku. Ale ani pak nemusíš mít vyhráno. Zjistíš třeba, že volant je nastavitelný jen výškově a ne podélně a jsi v lamprdóně. Nebo je vše paráda, až na maličkost, že totiž "plynovou" nohu musíš mít v kotníku úplně kolmo (když to zrovna nekulíš na plný ceres). A to je právě problém Oktávky - blbá poloha plynového pedálu v nejčastějším režimu. (Ale v Meganovi to mám ještě horší - a to nemluvím o tom, že když už jakž-takž sedím, tak nemůžu dosánout na volant - není podélně seřizovatelný)
A pravá noha - to je problém nejen v Oktávce. Jsou auta, která mohou ještě detailněji nastavovat sedadla, např. samostatně upravovat výšku přední (či zadní) hrany sedáku a ne jen celého sedadla současně, některá sedadla dokonce mohou nastavovat i délku sedáku. Ale ani pak nemusíš mít vyhráno. Zjistíš třeba, že volant je nastavitelný jen výškově a ne podélně a jsi v lamprdóně. Nebo je vše paráda, až na maličkost, že totiž "plynovou" nohu musíš mít v kotníku úplně kolmo (když to zrovna nekulíš na plný ceres). A to je právě problém Oktávky - blbá poloha plynového pedálu v nejčastějším režimu. (Ale v Meganovi to mám ještě horší - a to nemluvím o tom, že když už jakž-takž sedím, tak nemůžu dosánout na volant - není podélně seřizovatelný)
pohoda:Tady si asi nerozumíme,kámo.Já totiž za "auto" nepovažuju každý auto.Auto říkám až od nižší střední třídy,takovýhle miniatury typu Matiz,Seicento... nepovažuju vůbec vhodný za zmínku.
2pohoda: dik
2Pives apod.: nejsem žádný prcek, ale přesto mám 186 - takže ne všude se mi sedí pohodlně. Jako poměrně dost prostorné auto považuji Toyotu CarinuE, kterou teď momentálně jezdím. Když si sednu pohodlně za volant, tak je za mnou cca 30 cm místa od kraje zadní sedačky po záda přední. A když přední sedačku dám až na doraz (a tedy nedosáhnu ani na pedály ani na volant 😄), tak je za mnou ještě cca 18 cm - prostě se tam ještě vcelku pohodlně vejdu. Navíc k tomu mám pořád 548 litrů kufr a auto o cca 10cm kratší než oktávka. V prostornějším a pohodlnějším autě stejné třídy a evropské výroby jsem ještě neseděl.
P.S. A to jsem si ještě nevyzkoušel Avensis Verso, který má mít při třech řadách sedadel ještě asi 315 litrů kufr - a srovnávejte to třeba s autem stejné třídy Renaultem Scenicem 😄)
2Pives apod.: nejsem žádný prcek, ale přesto mám 186 - takže ne všude se mi sedí pohodlně. Jako poměrně dost prostorné auto považuji Toyotu CarinuE, kterou teď momentálně jezdím. Když si sednu pohodlně za volant, tak je za mnou cca 30 cm místa od kraje zadní sedačky po záda přední. A když přední sedačku dám až na doraz (a tedy nedosáhnu ani na pedály ani na volant 😄), tak je za mnou ještě cca 18 cm - prostě se tam ještě vcelku pohodlně vejdu. Navíc k tomu mám pořád 548 litrů kufr a auto o cca 10cm kratší než oktávka. V prostornějším a pohodlnějším autě stejné třídy a evropské výroby jsem ještě neseděl.
P.S. A to jsem si ještě nevyzkoušel Avensis Verso, který má mít při třech řadách sedadel ještě asi 315 litrů kufr - a srovnávejte to třeba s autem stejné třídy Renaultem Scenicem 😄)
Kdyz mate malo mista, tak si kupte MPV a mate ho dost! Jeste jsem nevidel MPV, kde by bylo malo mista a 3 detsky sedacky se tam taky vejdou!
Na to, ze je Scenic maly rozmerove, necitis uvnitr zadny nedostatek mista, navic se v pohode vejdou 3 rady sedacek! Kufr je tak velkej, ze si myslim, ze je problem ho naplnit! To proc udava Renault mensi kufr je tim, ze zadni plato je umisteno dost nizko proti ostatni(napr. Picasso), navic je moznost posunovat jednotlive sedacky, i je sklopit, nebo je vyjmout, coz ma obrovske vyhody!
Dalsi vec je ta, ze Avensis je stredni trida a je o pul metru delsi nez Scenic, proto to zkus srovnat s Espacem a vyhoda Avensisu je v tu chvili pryc!
A ted jsem zjistil jeste jednu zajimavost, po vyjmuti sedadel je velikost zavazadloveho prostoru u Avensisu 1556 litru, zatim co Scenic 1800 litru, coz svedci o velikosti prostoru Scenicu!
Tady je znat, ze Renault je v tehle kategorii nejdal, protoze tuhle kategorii zavedl!
mracek, a co povies na toto:
Boot volume (rear seats folded down) = 1,969 dm3
Boot volume, rear seats removed = 2,128 dm3
vies ake je to auto? Citroen Xsara Picasso !!!
Boot volume (rear seats folded down) = 1,969 dm3
Boot volume, rear seats removed = 2,128 dm3
vies ake je to auto? Citroen Xsara Picasso !!!
pallas u picassa jsem nasel udaj o velikosti 1448l, coz neni taky malo! Jenze se staci podivat, jak je Picasso skoseny vzadu a je videt, co ma Scenic navic!
Jeste k tem normam, objem by mel mit vzdy stejny objem, to je jako, ze do 1/2 litru se ti podle nejaky normy vejde litr nebo 2? 😄
A jeste jedna vec, vozy MPV jsou prave staveny na delsi vzdalenosti, proto by meli byt pohodlny!
2mracek: len tak namatkou - podla akej normy je merany Avensis a podla akej Scenic? Urcite to vies, ked tak operujes s cislami. Je uzasne, ako jeden vie zhodnotit priestornost auta z jedineho cisla. Mimochodom, ako velmi si si isty, ze Renault zaviedol jednopriestorove karoserie? Co takto Voyager, nebol o nejaky ten chlp skor?
2mracek: k Avensisu Verso - těch 1556 l je po vyjmutí třetí řady sedadel (tedy když jede jen 5 lidí). Když vyndáš 2. i 3. řadu, tak je to 2422 l. Navíc dle www.renault.cz má Scénic jen 218/956 l kufr. Je sice o půl metru kratší, ale dle výrobců a novinářů jsou holt stejná třída - Espace už je ve sféře Voyagerů, Previí a Picniců...
Jinak abych srovnal auto podobně dlouhé - teď máme v rodině konečně pořádné služební auto: Toyotu RAV4, pětidvéřovou. Ten má při délce 4200 mm základní kufr 400 l a ještě se v tom i vzadu i mě pohodlně sedí (zvlášť když si sklopím sedačku "na ležáka" 😄) - tak kam se v tom Scénicu těch 200 litrů ztratilo?
Jinak abych srovnal auto podobně dlouhé - teď máme v rodině konečně pořádné služební auto: Toyotu RAV4, pětidvéřovou. Ten má při délce 4200 mm základní kufr 400 l a ještě se v tom i vzadu i mě pohodlně sedí (zvlášť když si sklopím sedačku "na ležáka" 😄) - tak kam se v tom Scénicu těch 200 litrů ztratilo?
espace byl první, ale jenom v Evropě; tuhle třídu vymysleli Amíci a úplně první MPV snad byl právě ten zmiňovaný voyager; (možná ale jenom stihli dát MPV do výroby dřív než Frantíci)
Právě že tuhle třídu vymysleli v USA,tak se jim ty evropský minivany nemůžou ani rovnat - tvarově ani prostorově,ani výbavou...Největší přednost těch americkejch je to,že na podlaze nestraší žádná řadicí páka,ale maj pěkně automat pod volantem,což působí hodně dobře.Navíc mají mnohem komfortnější odpružení a mnohem větší vnitřní prostor.
no voni taky maj větší vzdálenosti, širší silnice i ulice ve městech - tedy prostorový možnosti atd. atd., prostě taky maj jiný pojetí auta jako předmětu, což zase vychází z poněkud jinýho způsobu života atd. atd., taky maj jiný ceny benzínu, který jim umožněj živit těžší auta a vícelitrový motory atd. Prostě je nesmysl to srovnávat.
to Podběrák-a mnohem horsi jizdni vlastnosti...😄
mracek: Jo na nerovný vozovce v zatáčce a ve 150 určitě. Ani si nevzpomínám, kdy jsem potřeboval naposled takhle jet. Na evropských autech je horší to, že v porovnání s těma morálně poněkud obstarožníma americkejma krámama, nic nevydržej. Zkus si jezdit do práce s amerikou celej rok a vymetej všechny kanály, co uvidíš. Nic se nestane a budeš jezdit několik dalších let dál. Zkus to s evropskou atrapou a nebudeš se stačit divit, co všechno ti díky těm otřesům odejde. Šasi je šasi(dá se psát i chassis). Konstrukce těch aut pochází z dob, kdy asfalt byl vyjímkou. Od těch dob se toho moc nezměnilo, takže ta trvanlivost je pochopitelná a s podvozkama, konstruovanejma na silniční závodní okruhy opravdu nesrovnatelná. Nebo jezdíte někdo do práce výhradně po okruhu?
prof:Máš pravdu,samozřejmě,ty evropský šunky,to je jak kostitřas.Ani bych ale neřek,že ty americký koráby jsou nějak zvlášť obstarožní,rozhodně způsobí víc rozruchu,než ňákej posr... Mercedes nebo BMW,což u nás podnikatelé ještě nepochopili.Že za nižší cenu by mohli mít 3-krát lepší auto - Buicka třeba,ty jsou prej nejpohodlnější atd.Nemá cenu to donekonečna rozebírat.
Píves: O ten rozruch vůbec nejde, alespoň mně spíš naopak. Navíc co je exotický tady, je zcela průměrný, nebo dokonce podřadný v zámoří, kde je naopak to evropský průměrný exotický. Tuzemskejm zbohatlíkům jde asi o to, aby to mohli rozhulákat přes 2 kila po dálnici a aby je pak hřálo u srdce, že je žádnej Favorit ani Felicie nedohoní. Alespoň na mně to tak působí, protože jak se pak dostaneš na jedničku, nebo okresku, jedou jak posraný a leda překážej. Jednou jsem svýho času maličko poškádlil, a to ještě s prababičkou Granadou, jednoho snobečka v kompresorovým Medvědu a řekl bych, že si to pamatuje dodnes. Tehdy mu nešlo na rozum, jak je možný, že auto za 20 tis nedokáže do kopce předjet s autem za 2 melouny.😄 No a ty bomby s amerikou zase nejdou, ne že by 200 nejela, ale vyžaduje to kousek umu a hlavně odvahy, jelikož kdo to nezná, tak by se mohl dost polekat, jak se takový auto umí naklonit a zahoupat. Ty auta jsou relativně poslušný do 150, pokud nehovoříme o Corvettách, Viperech, Camarech nebo Firebirdech.
to Nasrot-tak doma mame RAV 4 taky a Scenic je o hodne vetsi a prostornejsi! Renaultu v CR moc never, spis se podivej na oficialni stranky renaultu!
2mracek: tak jsem koukal na www.renault.fr a tam mají opravdu úplně, ale úplně jiný informace! Je to vůbec ten samý Renault ? 😄
Já jsem jel jen Scénicem RX4 a musím ale říct, že mi tam zrovna dvakrát moc místa nepřišlo (nejel jsem vzadu) - hlavně mi nesedly měkké sedačky (a nějaké vedení že by bylo...). No a technika je samozřejmě úplně jinde - 4x4 je 4x4 a ne haldex, že. Akorát jsem zjistil jednu zajímavost, že na té nové RAVce kromě v manuálu není nikde napsáno, že má pohon na všechny čtyři, zatímco každý trapák s haldexem si to napíše nejlépe přes celé zadní sklo (viz oktávky) 😄
Já jsem jel jen Scénicem RX4 a musím ale říct, že mi tam zrovna dvakrát moc místa nepřišlo (nejel jsem vzadu) - hlavně mi nesedly měkké sedačky (a nějaké vedení že by bylo...). No a technika je samozřejmě úplně jinde - 4x4 je 4x4 a ne haldex, že. Akorát jsem zjistil jednu zajímavost, že na té nové RAVce kromě v manuálu není nikde napsáno, že má pohon na všechny čtyři, zatímco každý trapák s haldexem si to napíše nejlépe přes celé zadní sklo (viz oktávky) 😄
to našrot-Raneault CR ma stranky na dve veci... Ja mam jiny sedacky nez klasicky Scenic, jsou dost tvrdy, o dost vic nez v RAV 4, navic je ve Scenicu o dost vic mista nez v ty RAV 4 a sedi se v ni jinak, Na to, ze jsou oba skoro stejne velky, tak ma Scenic podlahu niz a proto tam ma vic mista na nohy, ale RAV 4 ma zase sportovni interier, ktery je u Scenica spise luxusni. Uz aby byl snih, tak tu RAV 4 hned testnu, slysel jsem, ze dokaze dobry veci! Jaky mate kola na ty RAVce?
2mracek: Ty originál hliníková s názvem Fiury (ty snad osmipaprsková). Pneu na tom jsou stejné jako na plecháčích, které ovšem taky nevypadají špatně - na ty přijdou na zimu pořádné Nokiany a pak to prubnem na sjezdovce 😄.
Máme na tom najeto zatím sice cca 1000 km, ale hodně se mi líbí, jak to jezdí - hlavně že to sedí v podstatě stejně, jako normální auto a ostře se s tím dá jet taky. A ještě jedna věc se mi na tom líbí - nemá to při rozjezdu žádnou setrvačnost, jako auta s předním náhonem a to mě naprosto fascinuje.
Jinak jsem už taky slyšel od pár lidí, že ta starší je do terénu lepší, vzhledem k tomu, že má manuální uzávěrku centrálního diferenciálu, zatímco tahle mrcha má viskózní uzávěrku. Ale zase má vzadu Torsen, což je moc hezký 😄)
Máme na tom najeto zatím sice cca 1000 km, ale hodně se mi líbí, jak to jezdí - hlavně že to sedí v podstatě stejně, jako normální auto a ostře se s tím dá jet taky. A ještě jedna věc se mi na tom líbí - nemá to při rozjezdu žádnou setrvačnost, jako auta s předním náhonem a to mě naprosto fascinuje.
Jinak jsem už taky slyšel od pár lidí, že ta starší je do terénu lepší, vzhledem k tomu, že má manuální uzávěrku centrálního diferenciálu, zatímco tahle mrcha má viskózní uzávěrku. Ale zase má vzadu Torsen, což je moc hezký 😄)
to nasrot-tak ty mame taky se standardnim pneu, chtelo by to ale sirsi, vypadalo by to lip, alespon ty 235 co nabizeji v Toyote! Je to ale taty auto, mne staci Scenic s ASR, ktery si taky dobre skoro se vsim poradi!
Nasrot, a si si isty, ze 4×4 je ozaj takym 4×4, ako ho prezentuje Renault? Nie je dnes viskospojka uz trochu out of date?
"Out of date" to rozhodně není, protože je to docela levná náhražka diferenciálu s uzávěrkou. Má akorát tu nevýhodu, že může člověka poměrně zaskočit na "nehomogenním" povrchu. Takže je to dobrý pohon pro ty, co nepřidávají plyn v zatáčce a jsou poměrně nenároční na celkové chování auta (a taky pro ty, jejichž jediným "terénem" bude polní cesta k chalupě 😄)
to našrot-mozna bych tomu i veril(myslim Avensis Verso), pul metru je pul metru! Mne e libi jeste ta vetsi Toyota, ale ta je dost draha! On i ten Avensis neni levny,ale zase je dlouhy, cemuz ta cena asi odpovida!
Mracek - 26 - Scénik přece nemá 3 řady sedadel??!!!!! - 25 - MPV nebo SUV nebo jak se to všechno jmenuje. Pro dospěláka je to téměř všude ve druhé řadě (natož ve třetí) bída. A to mám jen 180 (ne 192 jako Píves). Např. Espace. To je jednoznačně "velkej" auťák. Délkově je místa skutečně dost. Jenže ta "senzační" rovná podlaha, ty "užitečné" schránky v podlaze - mají za následek, že máš kolena (obrazně) u brady. Teda určitě Ti stehna neodpočívají na (navíc krátkém-opticky zlepšujícím efekt) sedáku. A to ještě díky konstrukci pro otáčení předních sedadel o 180 stupňů ani pod ně nezasuneš špičky noh. Čili, místa téměř na tancování ale ne pohodlí na dlouhou cestu. A u menších MPV (což je většina), je to ještě horší. Např. u Picassa stačí urvat (nejde demontovat) víka podlahových schránek a pokud nemáš nohu větší než 7(!!!), tak sedíš i v zadu v pohodě. Holt, kancléř Kohl (nebo jeho lidi) to vymyslel. Jedině MB-Vito (možná i VW-Caravelle).
No nevim ,vezl jsem kamarada, ktery meri 195cm a vzadu si liboval, kolik tam ma mista! Posez je jiny nez u normalnich aut! A ze by byl clovek unaveny s MPV, to se mi fakt jest nestalo! Renault byl prvni vyrobce, ktery zavedl tridu MPV! Nejdrive tato trida byla k smichu, ale po uspechu s Espacem se o to zacaly zajimat i jine automobilky!
Já si navíc myslím,že nejdůležitější ukazatel prostoru je to,jak je vzadu místa,když jsou přední sedadla úplně posunuta dozadu.A tady si myslím,že valná většina aut,a to bohužel i vyšší a luxusní třídy, NEOBSTOJÍ.Vím o autech,ve kterých je i v této poloze sedadel moře místa,ale patří k výjimkám - např. Ford Scorpio,Citroen XM,Peugeot 605,Nissan Maxima apod.Avšak "renomované" značky typu BMW,Mercedes,Audi nabízejí směšně málo místa vzadu při této poloze sedadel.Ale např. jak málo místa je vzadu v pětimetrovém Mercedesu CL,to je přímo vostuda,měli byste se stydět u Mercedesu!Auto za 3 melouny a není v něm místo,haha...
Píves, myslím, že v první větě hlásáš nesmysl. Právě proto ta "míra pohodlí", nebo-li od pedálů po zadní opěradlo!!!!!!!!! Protože v některých autech přední sedadlo v nejzazší poloze může být pro lidi přes 190cm a jinde pro menší. Auťák, který by umožňoval pohodlný posaz dvoumetrovému člověku by pak v Tvém hodnocení neprošel, protože by za ním - samozřejmě - místa mnoho nezbylo.
DušanV:Abych to upřesnil,já se tady bavím de facto o autech vyšší střední třídy,protože u většiny těch novejch toho místa vzadu při krajní poloze předních sedadel fakt moc není,což je vostuda.Já měřím 192 a ve Scorpiu mám přední sedadlo nadoraz dozadu a za mnou je místa jak v obýváku,což vím,že u mnohých nových vozů týhle kategorie neplatí.
A skusali ste niekedy Citroen CX Prestige? Viem, ze sa uz dobrych 12 rokov nevyraba, ale tam je vzadu miesta ako v Pulmanne... aj na vystrete nohy. V Bratislave ho ma jeden taxikar, nedavno som sa viezol.
Píves - když máš 192, tak to holt máš na zadních sedadlech smůlu. Ale s touto výškou by bylo bezohledné, kdyby Tě ostatní spolucestující automaticky nepustili dopředu.
DušanV:Ano,smůlu mám ve většině aut kromě Scorpia,kde mají všichni maximální pohodlí i přitom,když jsou přední sedadla posunuta úplně dozadu.Takže ve Scorpiu by i si ani dvoumetrovej člověk nemoh stěžovat,bez ohledu na to,kde sedí.To by Ti už mohlo být jasné.
Našrot-24- CarinaE je jistě dost pohodlnej auťák. Ale stejně k Tebou uvedeným 30 (či 1😄 centimetrům bys ještě musel uvést délku zadního sedáku a výšku jeho přední hrany od podlahy - teprve pak je "pohodlí" absolutně průkazné.
Ono těch kritérií je ještě daleko víc podle kterých by měl člověk vybírat. K míře pohodlí můžu říct jenom to: Znáte vůbec nějaké současně vyráběný auto střední, konec konců i vyšší třídy, o kterým by se dalo říct, že je za každé situace a na každém povrchu vozovky pohodlné? Odpověď na tuto otázku asi vypovídá o tom, proč nikdo o skutečném pohodlí raději nemluví a ohromuje zákazníky pouze nic neříkajícími čísly jakýchsi rozměrů mezi pedály, opěradly, lokty a pod. V Evropě toho o pohodlí možná trochu vědí jenom francouzi, ostatní vyrábějí v tomto směru jen trakaře.
Picasso: 1711 mm, C5: 1720 mm
Když tak čtu po sobě příspěvek č. 20 tak mne napadlo, co bych na toto téma tak asi mohl napsat před necelými 15 lety, v době Warbeců, Žigulů, 130 atd. Holt, ten pokrok se nedá yastavit
Hoši,dneska jsem koukal do novýho Mondea kombi...Předesílám,že se mi docela líbí...Ale když jsem viděl,jak málo je vzadu místa,tak jsem velmi zesmutněl.Auto dlouhý 4804mm a málo místa vzadu,no to už je trochu moc...Máte někdo ten samej pocit či zkušenost?
to Podběrák: No, já jsem se v tom už párkrát svezl a přišlo mi, že je tam místa spousta - auto jako kráva. Záleží samozřejmě na tom, s čím to srovnáváš a co od toho chceš, ale obecně si mi zdá, že prostor vzadu je zrovna docela silná stránka toho auta.
tomcat:Tak až v tom pojedeš,posuň schválně přední sedadla nadoraz dozadu a nevejde se za Tebe nikdo.Tohle je totiž podle mě klíčovej ukazatel prostornosti auta.A to je docela chabý,když ve 4,8m dlouhým autě není dost místa.
to pives/podběrák: To spíš svědčí o tom, že jde přední sedadlo hodně posunout. Já to měřím tak, že nastavím sedadlo podle sebe (měřím 180 cm a jsem zvyklej mít sedadlo spíš víc vzadu) a pak si sednu dozadu. A v tomhle nastavení se mi zdálo new mondeo docela ucházející. P.S.: Neni to málo, mít dva nicky? Nebyly by lepší tři nebo čtyři?
tomcat:To je sice racionální způsob měření místa v autě,ale není dostatečně objektivní.Je nutný posunout přední sedadlo NADORAZ dozadu a pak si za sebe sednout - pokud to vůbec jde...A pokud by při téhle poloze bylo vpředu zbytečně moc místa,že skoro ani nedošáhneš na pedály a za tebou žádný místo,tak je to auto špatně udělaný.
To prof nebo jinej odborník:Nevíte někdo,jakej je "příbuzenskej vztah mezi Fordem Taurus a Scorpiem?Maj něco shodnýho nebo jsou to jen vzdálený bratříčci z jinejch kontinentů?...
Nejsem na Taurusy odborník, ale se Scorpiem nemaj společnýho vůbec nic. Tauruse jsem měl jedmnoho a vím jistě, že byl poslední. Scorpio se do Ameriky prodávalo pod označením Merkur a bylo malinko přizpůsobený amíckejm požadavkům, mimochodem nádherný auto.
prof:Hmm,to slyším poprvý,Merkur...Proč Tě Taurus tak zklamal?
jo Merkur Scorpio, na americkej trh jen v hatchbackovy verzi a s drobnym faceliftem, interier zustal stejnej.
Píves: Trefil jsem na blbý auto, s manuálem a se 4 válcem. Dělal jsem u něj spojku a nikdy to nechci opakovat. To auto pak jelo slušně, je však čistě americky naladěný, takže měkkej podvozek. U auta bez rámu je to dost nepříjemný, zvlášť, když to má přední pohon. Nevím, prostě mě to nesedlo. Vyhovuje mi něco jinýho, ale to už je subjektivní názor, protože každej jsme jinej.
Tahle nová rubrika mě docela potěřila, a zvláště to, že než jsem přijel z dovolené, už je tady 82 příspěvků.
Problém místa na zadních sedadlech jsem řešil celý minulý rok - zkrátka sháněl jsem kombík, kde by se za řidiče (188cm)ale s hodně dlouhýma nohama vešel pasažér výšky 200 cm , a taky s dostatečně velkým kufrem (cca 500l), a samozřejmě za přijatelnou cenu.
Záhy jsem zjistil že velký kufr je obvykle na úkor místa vzadu, takže z výběru vypadla samozřejmě Oktávka (do té se za mě nevešel ani můj v té době 12tiletý syn), Focus, Astra a taky trochu překvapivě "staré" Mondeo. Navíc v Mondeu a v "staré" Laguně jsem měl pocit, že sedím v zadkem na podlaze, prostě hrozně nízko, Vectru a Primeru(nelíbí se mi) a Nubiru (krachuje)a Passata (drahý)jsem zavrhl bez zkoušky, "nového" Mondea Kombi a Laguny Grandtour jsem se nedočkal. Nakonec jsem zkoušel Avensise a Mazdu 626 Wagon - obě vyhovovaly prostorem, ale Mazda je větší,přitom byla levnější a navíc mi takříkajíc "padla do ruky i do oka". Vyhovuje mi trochu vyšší posez i to, že sedák se dá seřídit zvlášť přední a zadní část. A pánové, nemusím mít sedadlo až nadoraz dozadu !! A když si pak sednu na sedadlo za sebe, tak mám mezeru cca 5 cm mezi koleny a sedadlem před sebou, a totéž mezi hlavou a stropem. Zadní sedadla jsou posuvná, takže pokud jedu ve dvou a potřebuju větší kufr, dají se šoupnout cca 15 cm dopředu, případně úplně sklopit. Pak se dá odvézt skříň o rozměru 160 x 90 x 50 cm (vyzkoušeno v praxi). Jestli si vzpomenu, tak zkusím změřit tu vzdálenost "MÍRA POHODLÍ", ať je nějaké číslo k diskuzi.
Problém místa na zadních sedadlech jsem řešil celý minulý rok - zkrátka sháněl jsem kombík, kde by se za řidiče (188cm)ale s hodně dlouhýma nohama vešel pasažér výšky 200 cm , a taky s dostatečně velkým kufrem (cca 500l), a samozřejmě za přijatelnou cenu.
Záhy jsem zjistil že velký kufr je obvykle na úkor místa vzadu, takže z výběru vypadla samozřejmě Oktávka (do té se za mě nevešel ani můj v té době 12tiletý syn), Focus, Astra a taky trochu překvapivě "staré" Mondeo. Navíc v Mondeu a v "staré" Laguně jsem měl pocit, že sedím v zadkem na podlaze, prostě hrozně nízko, Vectru a Primeru(nelíbí se mi) a Nubiru (krachuje)a Passata (drahý)jsem zavrhl bez zkoušky, "nového" Mondea Kombi a Laguny Grandtour jsem se nedočkal. Nakonec jsem zkoušel Avensise a Mazdu 626 Wagon - obě vyhovovaly prostorem, ale Mazda je větší,přitom byla levnější a navíc mi takříkajíc "padla do ruky i do oka". Vyhovuje mi trochu vyšší posez i to, že sedák se dá seřídit zvlášť přední a zadní část. A pánové, nemusím mít sedadlo až nadoraz dozadu !! A když si pak sednu na sedadlo za sebe, tak mám mezeru cca 5 cm mezi koleny a sedadlem před sebou, a totéž mezi hlavou a stropem. Zadní sedadla jsou posuvná, takže pokud jedu ve dvou a potřebuju větší kufr, dají se šoupnout cca 15 cm dopředu, případně úplně sklopit. Pak se dá odvézt skříň o rozměru 160 x 90 x 50 cm (vyzkoušeno v praxi). Jestli si vzpomenu, tak zkusím změřit tu vzdálenost "MÍRA POHODLÍ", ať je nějaké číslo k diskuzi.
h_ST:A že jsi nezkusil taky Scorpio kombi,myslím,že na něj se ta Mazda sotva může hrabat.Uznávám,že tvarově není moc povedený,ale vevnitř je obrovský.Já taky furt poměřuju tyhle vzdálenosti,měřím 192 a tak se taky všude nevejdu.
Moc prosím budoucí přispěvatele k tématu v nadpisu. Přečtěte si příspěvek č. 4 (ev. i 😄! A zaujměte k němu stanovisko - prosím. Poněvadž sympatičtí Píves (10a79) či Podběrák (86) to buď nečetli, nebo mně nechtějí zarmoutit, že můj názor považují za zcestný. Rubriku (téma) jsem založil proto, že jsem přesvědčen, že mám pravdu. Tak mně vyveďte z omylu. Pokud možno argumenty - to na mne nejvíc platí. Jinak s poslední větou v příspěvku 79 naprosto souhlasím.
Dušane, kdo by podle tebe měl hodnotit tu míru pohodlí. Od "nezávislých" novinářů to přeci nemůžeš chtít. Nejobjektivnější je podle mého soudu názor majitele, či uživatele, který je schopen objektivního posouzení (moc jich neznám). Když to vezmu do detilu, tak dostatek místa v zadu, či absolutně nejvyšší rozměr "míry pohodlí" nemusí ještě znamenat, že se v takovém voze pohodlně cestuje.
Tak jsem včera doma změřil svou 626 Wagon: vzdálenost mezi pedálem plynu a zlomem zadního sedadla (míra pohodlí)je 197 cm při zadních sedadlech v zadní poloze(jsou posuvná), délka plochy kufru při sklopených zadních sedadlech je 190cm.
Pak jsem ještě měřil podle metodiky používané tady v testech na "auto.cz", tedy od pedálu plynu ke zlomu v předním sedadle (v zadní poloze):108 cm a mezi zadní stranou předního sedadla a zlomem v zadním sedadle: 75 cm. Když se obě míry sečtou: 183 cm a porovnají s "mírou pohodlí", tak rozdíl (tj. tloušťka opěradla předního sedadla) vychází 14 cm.
Takže můžeme srovnávat s hodnotama, které naměřili při testech tady v auto.cz. Např Mazda 626 sedan:108+66=174 (pozor, wagon má větší rozvor, takže je celkově větší), Mondeo:103+64=167, Subaru Legacy:109+69=178, Laguna II:111+65=176, Passat: 111+63=174, Peugeot 406: 107+65=172 atakdále. Docela mě překvapilo, že můj Wagon 626 vychází větší neš Subaru Legacy, ale vzhledem k tomu, že tu první míru 108 cm jsem naměřil stejnou jako v testu 626 sedan, tak to asi bude tak. Jestli někdo máte Legacy, zkuste ho taky přeměřit, jestli ho tady v testu nepodcenili ! A taky by mě docela zajímaly míry, jaké má Scorpio.
Pak jsem ještě měřil podle metodiky používané tady v testech na "auto.cz", tedy od pedálu plynu ke zlomu v předním sedadle (v zadní poloze):108 cm a mezi zadní stranou předního sedadla a zlomem v zadním sedadle: 75 cm. Když se obě míry sečtou: 183 cm a porovnají s "mírou pohodlí", tak rozdíl (tj. tloušťka opěradla předního sedadla) vychází 14 cm.
Takže můžeme srovnávat s hodnotama, které naměřili při testech tady v auto.cz. Např Mazda 626 sedan:108+66=174 (pozor, wagon má větší rozvor, takže je celkově větší), Mondeo:103+64=167, Subaru Legacy:109+69=178, Laguna II:111+65=176, Passat: 111+63=174, Peugeot 406: 107+65=172 atakdále. Docela mě překvapilo, že můj Wagon 626 vychází větší neš Subaru Legacy, ale vzhledem k tomu, že tu první míru 108 cm jsem naměřil stejnou jako v testu 626 sedan, tak to asi bude tak. Jestli někdo máte Legacy, zkuste ho taky přeměřit, jestli ho tady v testu nepodcenili ! A taky by mě docela zajímaly míry, jaké má Scorpio.
Já na tyhle míry kašlu,měřit to nebudu,já vím,že ve Scorpiu je místa nejvíc ze všech aut v jeho třídě,navíc jsou sedadla dostatečně měkká a pohodlná,a jestli ty míry jsou 180 nebo 290 to mě až zas tak netočí...
Moj megan vychadza na 167+15 na sedadlo, tak vidim ze mam doma male mondeo 😄 ... to som ale usetril co?
Hele, Pives, nedělej dámu, a změř to svoje Scorpio ! Dík.
1) Prostor vpředu a vzadu - podívej se do testů na auto.cz, na schemata, kde jsou míry vyznačené. Měřil jsem stejně a změřil jsem v podstatě totéž co oni.
2) Míra pohodlí - prostě jsem natáhl metr od spodního okraje plynového pedálu, protáhl ho těsně kolem předního sedadla až na sedadlo zadní a napnul tak aby byl pokud možno v přímce a taky aby moc nevybočoval doprava či doleva. Ale úplně rovnoběžně s dělící rovinou vozu to nebylo, takže jako kompenzaci jsem centimetr ubral. Však zkus, ono to nějak půjde.
2) Míra pohodlí - prostě jsem natáhl metr od spodního okraje plynového pedálu, protáhl ho těsně kolem předního sedadla až na sedadlo zadní a napnul tak aby byl pokud možno v přímce a taky aby moc nevybočoval doprava či doleva. Ale úplně rovnoběžně s dělící rovinou vozu to nebylo, takže jako kompenzaci jsem centimetr ubral. Však zkus, ono to nějak půjde.
Uz nejakou dobu jezdim amerikama, tam vevnitr moc mista neni, vyjma cadillacu a lincolnu, ale pohodli ve voze je pro mne predevsim nizka hlucnost, dobre perovani, a friendly ovladani vozidla (vykonne posilovace, velky rejd, akcelerace), coz jsem u zadneho evropskeho vozu nikdy nepotkal. Zadni sedadla beru tak, ze jsou pro deti.
Za trinact let co ziju v USA jsem uz vystridal hodne aut, ze zacatku samozrejme levnejsi ojeta Americka auta, potom jsem presel na ojeta Evropska , uz trochu drazsi ,a posledni tri auta jsem kupoval nova, Japonska.Vlastne jsem mel jeste nez jsem koupil prvni novy Japonsky auto pred 4 rokama, jeste jedno skoro novy Americky auto Cadillac Seville.Po techto bohatych zkusenostech muzu napsat ze absolutne nejlepsi co se po vsech strankach tyce jsou auta Japonska, i kdyz v pohodlnosti je Cadillac asi predci, hlavne na prednich sedadlech je znat trochu rozdil, v zadu se me zdaji stejny.Jinak si myslim ze auta jako Honda Civic, Toyota Corolla, Chevy Cavalier, BMW rada 3 atd. tim myslim compaktni radu, jsou pro normalniho cloveka (175-182cm) nepohodlna i v predu.Nikdo si mozna ani nedovede predstavit jaky je rozdil mezi auty compaktni tridy a tridy stredni (Lexus GS, BMW 5 rada, Acura 3.2TL).A pritom cenovy rozdil mezi temito auty neni az tak veliky.Co je velky cenovy rozdil je pak mezi auty luxusnimy, tam uz se pak ceny pohybuji okolo 60tisic $ a vys, ale taky pak uz mluvime o pohodli, ktere je hlavne pri delsich cestach k nezaplaceni.I v teto tride si myslim ale v pohodlnosti vedou americka auta.Cadillac Deville, Lincoln Town Car....Hodne blizko za nimy jsou Lexus LS 430 , Infiniti Q45 a az potom si myslim bych zaradil Mercedes S 500, a BMW 7 rada....
...samozrejme Deville a Town Car nestoji 60 tisic $ , ale mnohem mene, ale i tato auta se radi do nejvyssi luxusni tridy...
tak ja som zmeral c5tku. od pedalov po predne sedadlo posunute uplne dozadu je 108cm, sirka sedadla v najsirsom mieste 18cm, ale realne cez stred je to tych 10cm, a vzadu od operadla po operadlo 66cm. dohromady je to tych 184 az 192cm, zalezi od toho ako sa to meria.
ja som zmeral aj vysku sedakov, lebo v c5tke sa sedi vyssie a teda pohodlnejsie. vpredu je to, ked ja soferujem 34cm a vzadu je to napevno 35cm.
ja som zmeral aj vysku sedakov, lebo v c5tke sa sedi vyssie a teda pohodlnejsie. vpredu je to, ked ja soferujem 34cm a vzadu je to napevno 35cm.
Eště furt jsem nepochopil,jak se to měří,tak jsem aspoň změřil vzdálenost,která je podle mě hlavní.A to,kolik cm je vyhrazeno pro kolena cestujících vzadu,když se přední sedadlo posune úplně dozadu.A teď se podržte:tahle krajní vzdálenost činí ve Scorpiu sedan 1993: 28 cm!Jestli někdo naměříte víc,tak to chci vidět...
S tou mírou nemáš tak úplně pravdu, protože při sezení se opíráš zády do opěradla a to tě limituje, takže je třeba změřit vzdálenost mezi opěradlem předního sedadla a "zlomem" v zadním sedadle, tedy místem, kde se stýká sedák a opěradlo, protože sedák může být různě dlouhý !!! Ta míra vychází tak mezi 60 až 75 centimetry. A představ si, že bys měl sedák třeba jenom 35 cm dlouhý, to by pak byl součet 63 cm a to by bylo míň než v Mondeu 😃)
Jestli naměříš víc než 75 cm tak smeknu vlastní skalp a sním ho. Tak se snaž 😃. A změř i tu míru vpředu - od spodní hrany plynu přes hranu predního sedáku do zlomu předního sedadla. Ne každá má to sedadlo až úplně v zadní poloze.
Příjemný víkend.
Jestli naměříš víc než 75 cm tak smeknu vlastní skalp a sním ho. Tak se snaž 😃. A změř i tu míru vpředu - od spodní hrany plynu přes hranu predního sedáku do zlomu předního sedadla. Ne každá má to sedadlo až úplně v zadní poloze.
Příjemný víkend.
Tak jsem dneska trochu koukal do papírů od RAVky, abych zjistil, jak to, že tam má být méně místa, než ve Scénicu a zjistil jsem, že oni měří délku auta i s rezervou! Tudíž samotná kastle bez rezervy neměří 4200 mm, ale jen 4000, takže pak je mi to jasné, kam zmizelo 20 cenťáků.
Jinak: změřil jsem v tom tu vzdálenost mezi nezmáčknutým plynem a opěradlem zadní sedačky a naměřil jsem nejvíc (tedy při zadních sedačkách posunutých co nejzaději, ale s opěradly v poloze "na sedáka") 184 cm. Teď si tu vytisknu ty obrázky, jak to měří tady v testech a zítra změřím ještě Carinu a Corollu.
Jinak: změřil jsem v tom tu vzdálenost mezi nezmáčknutým plynem a opěradlem zadní sedačky a naměřil jsem nejvíc (tedy při zadních sedačkách posunutých co nejzaději, ale s opěradly v poloze "na sedáka") 184 cm. Teď si tu vytisknu ty obrázky, jak to měří tady v testech a zítra změřím ještě Carinu a Corollu.
Tak i já jsem měřil.
Přední sedadlo posunuté úplně dozadu😒br /> plyn až zlom předního sedadla=108,
zadní strana předního sedadla až zlom zadního sedadla=72
Přední sedadlo posunuté, tak jak jej užívám já😒br /> plyn až zlom předního sedadla=100,
zadní strana předního sedadla až zlom zadního sedadla=80
Vzdálenost plynu a zlomu zadního sedadla=192. Vše je v cm.
Přední sedadlo posunuté úplně dozadu😒br /> plyn až zlom předního sedadla=108,
zadní strana předního sedadla až zlom zadního sedadla=72
Přední sedadlo posunuté, tak jak jej užívám já😒br /> plyn až zlom předního sedadla=100,
zadní strana předního sedadla až zlom zadního sedadla=80
Vzdálenost plynu a zlomu zadního sedadla=192. Vše je v cm.
Tak mi to nedá a musím přispět i já smou troškou do mlýna. Neměřil jsme sice vzdálenosti, ale R21 má jako jediné auto, které znám, posunuté lišty na kterých je uchycena sedačka trochu do středu sedačky tzn. když sedím vzadu, tak nohy nemám pod sedačkou, ale ze stran sedačky. Toto uspořádání mi dovoluje, když si nařídím na sebe sedačku řidiče (měřím 180cm), abych si vzadu ještě skoro natáhl nohy. Což se mi u jiných osobních aut nepovedlo.
Musim suhlasit, R21 je jedine auto v ktorom som si vpredu mohol vystriet mohy a vzadu este v pohode mohli sediet ini. Je to super kara a ked sa posunu predne sedacky dopredu, vzadu by sa mohli rozlozit aj kolotoce 😄 Ked budem mat cas, zmeriam ho.
luf:Tak to jsi asi neseděl ve Scorpiu,nea to se ten Tvůj R21 nemůže ani hrabat...
POdběrák: To jsou neprůkazný řeči! Buďto to změříš nebo si o tom budem myslet svoje.
Já už sem to změřil,ale měří se to blbě.Mám lepší nápa😜změřte vodorovnou vzdálenost mezi zadní stranou předního sedadla posunutého MAXIMÁLNĚ dozadu,a začátkem sedáku zadního sedadla.To je nejprůkaznější hodnota.Jestli někdo naměříte víc,jak 28 cm,tak se budu hluboce klanět a bít hlavou o zem.
2Pives: nejprukaznejsi hodnota to ozaj nie je. Auta s kratkym zadnym sedakom nameraju viac, napriek tomu tam moze byt miesta menej.
Zalezi ale ako mas sklopene predne sedacky, na R21 mozes sklopit tak, ze sa dotyka hrany zadneho sedaku. Asi fakt najpreukaznejsia je miera pohodlia spolu s mierami uvadzanymi na auto.cz
Tak podle zverejnenych udaju je Superb uvnitr vetsi nez Peugeot 607, coz je korab silnic! Pives, asi ti Skodovka pekne vypalila rybnik! 😄
mracek:Nevidel jsem sice ani Peugeot 607, ani Skoda Superb, ale nemyslim si ze ani jedno z techto dvou aut je vetsi nez stredni trida, jako AUDI A6, Mercedes E 320 atd....
Je to velký asi jako CH Sebring.
Vzdyt to neni ani stredni trida, to je compaktni trida, tzn. nepohodlny maly auto...😒(((Tak to potom neni ani tak velky jako Passat???
Napište sem tu adresu, kde je ten obrázek, jak se to měří. Schválně zkusím změřit svý auta.
Adresa je (překvapivě) www.auto.cz, pak "testy vozů" a pak v konkrétním testu v rubrice technické údaje. Pěkně je to třeva vidět u Mazdy 323.
to florida:607 má 4871 mm,Superblb 4803mm,A6 4796mm a MB E 4797mm.Jsou to až na Peugeot předražený *** s nulovou hodnotou.
to pives:Moje Acura ma 4890mm, coz se me zda akorat, protoze vetsinou jezdim sam, kdyz jezdi v aute ctyri lidi , tak je potreba mit auto vetsi.Pred tim jsem mel Honda Accord EX V6 coupe, coz bylo i pro me samotnyho da se rict ne moc pohodlny auto, protoze predni sedadlo bylo nahore dost uzky a tlacilo me pri delsi ceste do zad.Na popojizdneni po meste to bylo ok.Moje fiancee ma 2000 Accord EX sedan a ten uz ma sedadla pohodlnejsi ale zase je to jak ja rikam proti Acure takovej "hrkac"...😄
Pives, ty ses fakt s prominutim magor! Neco mi vysvetli, kdyz ses tak chytrej! Proc je Superb predrazenej a Peugeot ne? Asi proto, ze je to skoda a je o 300tis. Kc levnejsi!Ty mne fakt dostavas!
mracek😜rotože Peugeot ve srovnání s tím,co nabízí rozhodně předraženej není,zatímco ta šunka passátská Superblbá je i za těch 700 litrů dost předražená.Srovnej si tu výbavu a bude ti to jasný.Nemluvě o designu a tvarech...
to Píves: Už jsi někdy viděl SuperB live? Už jsi v něm někdy seděl? Už jsi viděl ceník jedotlivých výbav? Pokud ano, asi bys o přednostech i záporech toho auta měl být více konkrétní, pokud ne, tak radši neplácej nesmysly o něčem, o čem ve skutečnosti nic nevíš....
Co ma Peugeot navic oproti Superb?
Připadá mi jako nesmysl rokovat o autě, který nikdo z nás nezná říkat jestli je dobrý nebo ne. Ale vadí mi vaše budovatelské nadšení ve stylu CHCEME VŠICHNI SPARTAKY! Trošku mi to připomíná mého syna a jeho Pokémony. Cokoliv Mladá Boleslav vyplodí, naše motoristická společnost s jásáním přijme.
ty se z ni (z te spolecnosti) vyluciujes, kdyz to neprijimas ? Nejradsi mam takove, co z principu tvrdi, Skoda je smejd (viz Podber/Pives). Uplne stejne reaguju i na "Fiat je smejd" atd. Na jakemkoliv aute se najdou silne a slabe stranky. Tak proc nekomu kafrat do vyberu jen proto, ze se mi jeho auto nepozdava ? A na pripadnou namitku, proc utocim na Scorpio odpovidam, ze to je obrana. A jak nas ucili, nejlepsi obranou je utok 😃)
to lenin: Já třeba rozhodně nejsem obdivovatel koncernu VW, na druhý straně jsem rád, že dělá Škoda konkurenceschopný auta evropský úrovně a fandim jim. A k tomu budovatelskýmu nadšení: lepší nadšenci (třeba i trochu naivní), než lidi, co na všechno (kromě např. svý oblíbený káry) už z principu plivaj a plivaj o to víc, čím větší * o tom vědí.
Ano vyčlenuju, protože Škodovky rád nemám, důvody již jsem několikrát uvedl, nebudu se opakovat. Vlastnil jsem několik škodovek: 445, Octavia Super, Felicia, 1200 Sedan Limousine - na ty nedám dopustit, ačkoliv jsou už dnes nepoužitelné. Vlastnil jsem bohuzel take Felicii 1997 a na tu mám veli smíšené vzpomínky, ktere mne BTW nuti k tomu, ze uz se o tom dale nebudu sirit, protoze jsem si uvedomil nazev tohoto tematu a myslim ze sem Felicie nepatri. Novejsi Skodu jsem nemel.
no jo. Takze soudis podle komunistickejch zgarbu. Hmmmm ... ale aspon to ferove priznas. To se mi libi, ne jak Podber/Pives, co o sobe prohlasuje, jakej neni odbornik, a skutek utek ...
florida: bílá, nebo šedá?Píves: Buď soudnej, kdybych měl volit mezi Scorpiem a Octavií, natož Superbem, bez ohledu na pořizovačku, tak bych neváhal. Vůbec bych Superba nepotřeboval vidět ani se v něm svézt. Vždyť je to nový auto a to přeci musí bejt dobrý. Jó, když pak přijde řeč na prachy, tak začnu zvažovat. Pokud bych si to však mohl dovolit, vlítnul bych do toho taky. Nebudu to ale pomlouvat jen kvůli tomu, že na to nemám. Už o Octavii jsem říkal, že to je první auto, za který se nemusíme stydět. Dneska již je sice spousta jejích nedostatků známejch, ale celkovou úroveň toho auta to nijak nesnižuje. Patří prostě mezi nejmíň předražený, solidní auta.
Vždyť Superb vypadá zezadu a z 3/4 zadního pohledu přesně jako Passat...
Navíc mám pocit, že poslední Škodovky, za které jsme se nemuseli stydět byly asi ty poslední ve stylu 120. Teď jsou to jen skopčácký odřezky - žádný vlastní vývoj (ačkoli v době kdy VW kupoval Škodovku jsme měli vyvinutou benzínovou 1,6 16V s přímým vstřikováním, tak to "pány inšenýrži s dojčland nejak nemochli pržekousnout, šé by náký pýfalý komunistišes clofek moh fymyslet néco lépčícho neš on" - a zatrhli to...). Zato teď jim milostivě dovolí udělat tříválec do Fábie, ovšem tím způsobem, že musí z 1,6tky z Golfa doslova odříznout jeden válec - tedy je z toho jedině šílený bastl, který nemůže pořádně fungovat. A pak určitě někde vystopí nějaký skopčák, který všechny české konstruktéry pošle do háje, že nic neumějí a že to skvělí němečtí inženýři musejí předělat... Ale to sem asi nějak nepatří 😄
Navíc mám pocit, že poslední Škodovky, za které jsme se nemuseli stydět byly asi ty poslední ve stylu 120. Teď jsou to jen skopčácký odřezky - žádný vlastní vývoj (ačkoli v době kdy VW kupoval Škodovku jsme měli vyvinutou benzínovou 1,6 16V s přímým vstřikováním, tak to "pány inšenýrži s dojčland nejak nemochli pržekousnout, šé by náký pýfalý komunistišes clofek moh fymyslet néco lépčícho neš on" - a zatrhli to...). Zato teď jim milostivě dovolí udělat tříválec do Fábie, ovšem tím způsobem, že musí z 1,6tky z Golfa doslova odříznout jeden válec - tedy je z toho jedině šílený bastl, který nemůže pořádně fungovat. A pak určitě někde vystopí nějaký skopčák, který všechny české konstruktéry pošle do háje, že nic neumějí a že to skvělí němečtí inženýři musejí předělat... Ale to sem asi nějak nepatří 😄
to prof:Ne cervena, San Marino Red se ta barva jmenuje....
florida: Jo, už jsem to našel. Jakej je rozdíl mezi Acura a Honda? Já myslel, že se jednoduše Honda jmenuje v Americe Acura. Jeden myslel ...😄Nejvíc mě fascinuje, žes "přišel" pouze o ca 500$ a máš novou káru. To je neskutečnej sen, jelikož u Evropskýho auta jsi za 2 roky na polovině ceny novýho. Podle toho bys za svý starý auto měl dostat, když by se ti podařilo udělat super byznys, tak 15 000$ !!! Napadlo mě, že kdybys mi tam koupil káru, já s ní 2 roky v Čechách jezdil a pak jí tam zase lodí hodil a na protiúčet bych zase koupil novou, tak se mi to požád vyplatí, i když zaplatím 2x 1 000 - 1 500 $ za přepravu. V Čechách bych totiž přišel ještě o víc, kdybych to auto chtěl tady prodat. 😃) Ve skutečnosti je to malino složitější, jelikož neuvažuju žádný clo a podobný blbosti, ale i tak je to trochu paradox.
to prof:Ja jsem ztratil na tom aute 5.400$ protoze jsem jako protihodnotu dostal 17.500 a za novy jsem dal 22.900$.Janak je to trochu vic kdyz k tomu pripocitas urok na splatky a dalsich 1.000$ ktery jsem zytatil na dani.Ten dealer se ho ted snazi prodat za 22.500$ coz se mu samozrejme nepodari, myslim ze tak 20.900$ muze dostat kdyz ho koupi nekdo kdo o cenach aut nic nevi.Jinak nova Honda Accord Ex V6 3.0L VTEC ted stoji u dealera 26.900$ kdyz ses sikovnej tak to usmlouvas trochu niz ale pod 24.500$ si myslim ze se tezko da dostat....
to mracek:"Co ma Peugeot navic oproti Superb? "- Stačí si přečíst sériovou výbavu a bude ti to jasný.To nemluvím o image auta,ten Superb nemá naprosto žádný,protože je to jenom blbej passat...
2Podběrák-
Jediny co Skoda Superb nema, je image luxusniho vozu. Je to ale tim, ze Skoda uz dlouho zadny takovy vuz nevyrabela a proto si muis image teprve vydobit! Co Peugeot nema, ane co co Superb ma navic? napr. Bi-xenonova svetla. Ted mi teda napis co nema Superb oproti Peugeotu? Jinak mne osobne se 607 libi, je to korab silnic, ale to neni duvod odsuzovat Superb, ktery vypada taky docela dobre, ale uvidim az na vlastni oci jestli je to pravda! A rici, ze je to smejd, jen podle toho, ze je to Skoda, tak to uz dlouho neplati! Jedine co mne u Skody vadi, je jeji cenova politika, protoze uz dlouho neni levnejsi nez konkurencni vozy(coz neplati pro Superb, ktery urcite za par let bude stat o hodne vic), ba dokonce se daji poridit vozy srovnatelne za levnejsi penize a z lepsi vybavou!
Jediny co Skoda Superb nema, je image luxusniho vozu. Je to ale tim, ze Skoda uz dlouho zadny takovy vuz nevyrabela a proto si muis image teprve vydobit! Co Peugeot nema, ane co co Superb ma navic? napr. Bi-xenonova svetla. Ted mi teda napis co nema Superb oproti Peugeotu? Jinak mne osobne se 607 libi, je to korab silnic, ale to neni duvod odsuzovat Superb, ktery vypada taky docela dobre, ale uvidim az na vlastni oci jestli je to pravda! A rici, ze je to smejd, jen podle toho, ze je to Skoda, tak to uz dlouho neplati! Jedine co mne u Skody vadi, je jeji cenova politika, protoze uz dlouho neni levnejsi nez konkurencni vozy(coz neplati pro Superb, ktery urcite za par let bude stat o hodne vic), ba dokonce se daji poridit vozy srovnatelne za levnejsi penize a z lepsi vybavou!
2Podběrák-
Jediny co Skoda Superb nema, je image luxusniho vozu. Je to ale tim, ze Skoda uz dlouho zadny takovy vuz nevyrabela a proto si muis image teprve vydobit! Co Peugeot nema, ane co co Superb ma navic? napr. Bi-xenonova svetla. Ted mi teda napis co nema Superb oproti Peugeotu? Jinak mne osobne se 607 libi, je to korab silnic, ale to neni duvod odsuzovat Superb, ktery vypada taky docela dobre, ale uvidim az na vlastni oci jestli je to pravda! A rici, ze je to smejd, jen podle toho, ze je to Skoda, tak to uz dlouho neplati! Jedine co mne u Skody vadi, je jeji cenova politika, protoze uz dlouho neni levnejsi nez konkurencni vozy(coz neplati pro Superb, ktery urcite za par let bude stat o hodne vic), ba dokonce se daji poridit vozy srovnatelne za levnejsi penize a s lepsi vybavou!
Jediny co Skoda Superb nema, je image luxusniho vozu. Je to ale tim, ze Skoda uz dlouho zadny takovy vuz nevyrabela a proto si muis image teprve vydobit! Co Peugeot nema, ane co co Superb ma navic? napr. Bi-xenonova svetla. Ted mi teda napis co nema Superb oproti Peugeotu? Jinak mne osobne se 607 libi, je to korab silnic, ale to neni duvod odsuzovat Superb, ktery vypada taky docela dobre, ale uvidim az na vlastni oci jestli je to pravda! A rici, ze je to smejd, jen podle toho, ze je to Skoda, tak to uz dlouho neplati! Jedine co mne u Skody vadi, je jeji cenova politika, protoze uz dlouho neni levnejsi nez konkurencni vozy(coz neplati pro Superb, ktery urcite za par let bude stat o hodne vic), ba dokonce se daji poridit vozy srovnatelne za levnejsi penize a s lepsi vybavou!
Podberaku, kecas. Superb je fakt bomba, pokud ovsem dodrzej cenu na cca 700.000 a nebude to za tu cenu jen holej plech, kola a volant. Je to konecne auto, do kteryho se nemusi clovek stydet vzit dalsi tri lidi a nemusi se hadat, jestli se vic mackaj ty vepredu nebo ty vzadu. Merim 197, vesel jsem se tam v pohode a jeste jsem mel pred koleny misto. Jedinou vyhradu bych mel k prilis masivni predni masce, k samotnemu nazvu Superb ale jinak nic. Dokud se s ni nebude jezdit ... pak muzem hovorit o dalsim. P.S. Na IAA ve Frankobrodu byl vystavenej i Superb ze 30. let. Stal u toho takovej manik v dobovym obleku, Nemec to byl, ale jak jsem machal rukama okamzite mu doslo, na co narazim, kejval, Ja, Ja, a hrozne se smal. V tom starym Superbu bych se nejen pekne vesel, ale moh si ty moje dlouhy nohy i natahnout.
Hele,Viados,já nejsem vo moc menší,mám 192,tak taky vím,vo čem je řeč.Tvoje argumenty jsem nepochopil.
To Viados: mas muj souhlas, ja jsem Superba zatim neviděl, myslim toho novýho, až se s nim svezu, povím. Je to auto střední třídy, od interierů asi moc luxusu očekávat nemůžem, ale je to pokus Škodovky o větší auto. Inspirace passatem je jasná, ale to byl asi záměr - udělat levnější variantu passata. Ač jsem zastáncem velkých aut je mi jasné, že by na našem trhu šestimetrový osmiválec asi neobstál. I tak si myslím, že pro většinu ctitelů značky bude Superb nedosažitelný luxus - nemyslím cenou, ale prostě tím, že do nich 40 let mlátili, že auto je něco co nás levně odveze bez jakéhokoliv bezpečí a pohodlí. Tyto aspekty si nechávali mocipáni pro sebe a vozili si zadky v Tatrách a Volhách. Taky je to po starym Superbu, VOS a snad i 1200 Sedanu první větší Škodovka. O výbavě jsem zatím neslyšel, ale pro auta táhle třídy se snad ani nevyplatí vyvíjet nanuální okna, počítám že by to mohlo mít i zpátečku v základu.
Ta vybava je dobra a interier vypada luxusne! Jinak je zajimavy jak kdo uvadi tridu, ale i Skoda auto uvadi, ze Superb je vyssi stredni trida! Jinak znova for Pives-
Superb byl navrhnut tak, aby pokryl misto na trhu, ktere opustilo Scorpio, tak uz by si mohl snad pochopit, ze mista tam bude minimalne stejne jako ve Scorpiu + bude poznamenano dalsim technickym vyvojem!
Superb byl navrhnut tak, aby pokryl misto na trhu, ktere opustilo Scorpio, tak uz by si mohl snad pochopit, ze mista tam bude minimalne stejne jako ve Scorpiu + bude poznamenano dalsim technickym vyvojem!
Jo jo SuperB bude dobry auto po všech stránkách. Dobré motory, hodně místa a rozumná cena. A co se týče kvality tak pochybuju že na tom bude hůře než třeba Audi.
Poukázal bych na název tematu. Já mám o luxusním interieru jiné představy. což je asi dáno tím, že nejsem ctitelem laciných plastů a strakatého hadru. To platí např i o PT cruiseru. Auto hezký, ae interier jako v Trabantu. Samozřejmě technický vývoj směřuje kupředu a doufám, že ani Škodovka nebude už nabízet stahování zadních oken a madla na dveřích jako povinnou výbavu. Proto netvrdím že je interier špatný, ale k mému pojetí luxusu to má daleko.
totiž povinnou, volitelnou. Podle mýho je luxusní interier dřevo, chrom, samet a kůže.
lenin-neboj, Superb je vykladan i drevem!
Neviem, ci bude Superb vykladany aj skutocnym drevom. Pokial viem v europskych autach sa pouziva umelina aj ako nahrazka dreva. Skutocnym drevom sa vykladaju asi iba Jaguary. Ale ja drevo a kozu aj tak nemusim, skorej je mi to odporne, ale to je vec nazoru.
Jistěže je to věc názoru, já jen tvrdím, že viksvajlant a bakelit nepovažuji za luxus.
BTW vozil som sa raz v Dodge RAM1500, bleda koza kombinovana s orechovym drevom a na pohlad nadhera. Ale to auto patrilo lesnikovi, viete si predstavit ako vyzeralo sedadlo sofera a koberceky, ked taky zaspineny vliezol do auta 😄
Jasně, ale to už je o využií auta. Většina užitkových aut se dělá i ve verzi pracovní - hrubé plátno, gumové rohožky. Já nechám interier u svý ameriky čistit min. 1 krát do rpka.
to luf😁alší příklad toho,kde je amerika a kde jsme my,když tam takovýhle auto,který by tady patřilo k nejluxusnějším, v klidu používá ňákej lesník a používá to jako u nás se používá dvanáctsettrojka...
to pives - no to nie je celkom tak. Ten chlapik (je to europan, nie amik) vlastni obrovske lesy po takmer celej zapadnej europe, na premeiestnovanie medzi mimi pouziva but Xsaru alebo ten Dodge (ak potrebuje ist s autom aj do lesa), takze pre neho je to auto ako kazde ine. BTW mal aj Rolls Royce ale nejako mu nevyhovoval a tak sa ho zbavil 😄
to prof - asi to nebude celkom tak ako pises, z obchodu s drevom pre automobilky do USA sa da dobre vyzit. Takze urcite davaju prave drevo do niektorych modelov (alebo z neho vyrabaju aj nadalej woodies 😄 ).
to prof - asi to nebude celkom tak ako pises, z obchodu s drevom pre automobilky do USA sa da dobre vyzit. Takze urcite davaju prave drevo do niektorych modelov (alebo z neho vyrabaju aj nadalej woodies 😄 ).
no jasně,většina německejch "levnějších"aut je co se týká interiéru a plastů hrozná,působí to velice lacině.Rozdíl je prostě mezi amerikama a zbytkem světa ve standartní výbavě a vzhledu interiéru.U ameriky je nemyslitelný,aby i nějakej nejhorší chevrolet,ford... neměl klímu,mercedes ji nemá v základu céčka nebo éčka,což jsou šmejdy hodně nad milion a to je trochu nehorázný...
Skutečně tz míry jsou hezká věc,ale musím znova opakovat,že tady eště vstupuje do hry jeden faktor.A to : jak je daný auto "udělaný".Může mít tyhle míry nadprůměrný,ale místa tam stejn ě moc nebude - viz nové Mondeo...
Tak už se tady těch měření sešlo docela dost, zatímco odborný tisk o této problematice taktně mlčí. Takže, pánové, vy co testujete auta pro zdejší rubriku testy vozů, co kdybyste z výsledků svých měření udělali přehlednou tabulku, doplnili ji o vozy, které jste dosud nestačili změřit (včetně už vyběhlých modelů ale stále dostupných v bazarech) a tady na webu ji zveřejnili ? Asi by to byla docela prospěšná služba veřejnosti.
no jako v 607 jsem seděl,když se daly přední sedadla úplně dozadu,tak si vzadu nikdo vyskakovat nemoh.To zas víc místa je v tom novým Passatu,ale nad hlavou vzadu je taky *...A ten rozvor taky není všemocnej.Scorpio má rozvor 2761 mm,takový MB éčko asi 2830mm,a místa je tam míň.
Líbí se mi,jak Florida myslí v americkejch dimenzích.Ale bez ironie!Já bych taky byl pro označovat auta kolem 4,7m za kompaktní.V USA je střední třída tak kolem 4,9 až 5 m.
Nevim jestli myslim v americkejch dimenzich, ale beru to podle vysky ridice.Ja se svejma 181 cm, coz zase neni zas tak moc, nemuzu jezdit v Honda Civic, Toyota Corolla, nebo autum jim podobnym...Jak uz jsem psal Accord sedan uz se da, ale zase si v nem nemuzu pohodlne oprit levou ruku, protoze dvere jsou kratky a vadi me tam sloupek mezi prednima a zadnima dverma.Zkousel jsem i Lexus IS 300 a to je asi stejna velikost jako Civic, katastrofa za ty penize.....Acura 3.2TL je trochu vetsi nez Accord a hlavne ma delsi predni dvere, tak se tam da celkem pohodlne levou rukou oprit...😄
Ja jsem po zkušenostech se svýma autama odpozoroval jednu věc - v autech GM je daleko víc místa, než ve Fordech.Takovej Caprice má daleko větší a využitelnější prostor než Lincoln Town Car - oba jsem měl ještě klasický, hranatý. a kufr - z lincolna cokoliv tahat z kufru je o záda, neřkuli mrtvolu.
o Grand Marquisu nemluvě - ten konstruktér byl snad namol. To auto sice se svými rozměry cca ( nevím přesně) 5,6 *2,2m ma prostoru dost, ale že by se s jeho využitím někdo zabýval... A vždycky koukám se závistí do Caddyho Fleetwooda, co je tam vzadu místa na nohy ( v Lincolnu taky nic moc)
o Grand Marquisu nemluvě - ten konstruktér byl snad namol. To auto sice se svými rozměry cca ( nevím přesně) 5,6 *2,2m ma prostoru dost, ale že by se s jeho využitím někdo zabýval... A vždycky koukám se závistí do Caddyho Fleetwooda, co je tam vzadu místa na nohy ( v Lincolnu taky nic moc)
ti lenin:Jedna vec je jista ze ani Americani jiz nekolik let nedelaji tak velka auta jako driv.I kdyz porad jeste nektery jsou celkem velky, Town Car, Deville, Suburban....Mas pravdu ze zvlaste Fordy na svoji velikost maji min mista vevnitr, moc nevyuzityho prostoru.Ale jak uz jsem psal driv, v soucasne dobe bych si zadny Americky auto nekoupil, uz kvuli mnohem horsi kvalite nez maji Japonsky auta a taky kvuli tomu ze za tri nebo ctyri roky ztraci Americky auto mnohem vic na hodnote nez Japonsky.Uvedu priklad, za moji Hondu coupe V6 EX jsem po 20 ti mesicich od doby kdy jsem ji koupil novou a dal ji jako protihodnotu za moji novou Acuru dostal 17.500$ za novou jsem dal 22.900$, a moje spolupracovnice dostala za sveho Pontiac Grand Am V6 11.900$ kdyz za noveho zaplatila 19.600$ a melo ho teda o dva mesice dele tzn. 22 mesicu a kupovala novou Toyota 4Runner....
florida: On lenin zapoměl dodat, že toho místa tam je bohatě dost, ale na to, jak je to velká kára, tak by ho tam mohlo bejt víc. To, co se vejde do jeho Lincolna, o tom si mohou nechat zdát i některý kombíky evropskejc rozměrů. Je fakt, že jsem jednou dal do kufru u Caprice 3 jízdní kola a zavřel jsem víko kufru a to se tam povaluje plnohodnotný náhradní kolo😃
Ono to je podle mě všechno daný rozvorem těchhle aut,protože třeba takovej Lincoln Continental,kterej měří 52xx má rozvor jenom 2781 mm,což je skoro jak Scorpio,Town Car má teda rozvor asi 2,9m - tam už přece místo musí bejt!!!
to prof: Hele už jem se na to dival schvalne zmerime Caprice a Mercuryho, zajima mne, jak srovnani dopadne.
Ackoliv mel jsem Caprice i jako STW a misto na zadnich sedackach taky nic moc. Myslim si, ze u amerik je zásadní rozdík mezi sedanem, ve kterém se počítá s tím, ze majitel má šoféra - Caddy Fleetwood, Lincoln Continental, nebo Town Car, kde je místo vzadu větší, než u běžných sedanů, kde se vlastně nepočítá s tím, že by vzadu někdo jezdil. Přední lavice je pro tři a snad nepojedem jenom jednim autem...
Samozřejmě nechci mluvit o továrních i dělaných prodloužených verzích.
Ackoliv mel jsem Caprice i jako STW a misto na zadnich sedackach taky nic moc. Myslim si, ze u amerik je zásadní rozdík mezi sedanem, ve kterém se počítá s tím, ze majitel má šoféra - Caddy Fleetwood, Lincoln Continental, nebo Town Car, kde je místo vzadu větší, než u běžných sedanů, kde se vlastně nepočítá s tím, že by vzadu někdo jezdil. Přední lavice je pro tři a snad nepojedem jenom jednim autem...
Samozřejmě nechci mluvit o továrních i dělaných prodloužených verzích.
Tak jestli se chcete podivat na moje auto co jsem dal protihodnotou za moji novou Acuru tak je na [odkaz] pak kliknete nahore na pre-owned, zadejte model vozidla Honda , model All models, price range Any, pak do year napiste 1999 a cliknete na Find,potom musite cliknout na Accord Ex ktery je podtrzeny a objevi se vam tam fotka meho auto, chteji za neho 22.453$ , to je pouze o 447$ mene nez jsem za neho zaplatil v prosinci 1999 za novy....Jo a jeste kdyz se dostanete na tu prvni stranku tak cliknete hned na "skip intro"...😄
Tak jsem konečně změřil uvnitř všechny auta, která mívám různě k dispozici. Rozměry jsem označil písmeny podle vzoru testů na tomto serveru.
Toyota Corolla sedan, r.v. 1992, model 1989😒br />
vzdálenost plyn-sedák zadní sedačky (a): 180 cm
g: maximum 103 cm, já mám sedačku na maximum
i: 95 cm
h: 63 cm minimum
j: 89 cm
prostor na nohy vzadu (b): 19 cm minimum
výška sedáku přední sedačky od podlahy (c): 31 cm
Toyota CarinaE sedan, r.v. 1996😒br />
a: 194 cm
g: maximum 113 cm, já mám sedačku na 107 cm
i: 96 cm
h: 72 cm za mnou
j: 94 cm
b: 18 cm minimum, za mnou 23 cm
c: 30 cm
Toyota RAV4 5D, r.v. 2001😒br />
a: 184 cm
g: maximum 105cm, já mám sedačku na maximum
i: 102 cm
h: 65 cm za mnou
j: 96 cm
b: 17 cm minimum
c: 35 cm
Malá poznámka na závěr: v Corolle si navíc musím dávat malý polštářek pod "plynovou nohu", protože bych jí měl jinak pořád ve vzduchu a nebylo by mi příjemně 😄
jo a ještě: měřím 186 cm.
Toyota Corolla sedan, r.v. 1992, model 1989😒br />
vzdálenost plyn-sedák zadní sedačky (a): 180 cm
g: maximum 103 cm, já mám sedačku na maximum
i: 95 cm
h: 63 cm minimum
j: 89 cm
prostor na nohy vzadu (b): 19 cm minimum
výška sedáku přední sedačky od podlahy (c): 31 cm
Toyota CarinaE sedan, r.v. 1996😒br />
a: 194 cm
g: maximum 113 cm, já mám sedačku na 107 cm
i: 96 cm
h: 72 cm za mnou
j: 94 cm
b: 18 cm minimum, za mnou 23 cm
c: 30 cm
Toyota RAV4 5D, r.v. 2001😒br />
a: 184 cm
g: maximum 105cm, já mám sedačku na maximum
i: 102 cm
h: 65 cm za mnou
j: 96 cm
b: 17 cm minimum
c: 35 cm
Malá poznámka na závěr: v Corolle si navíc musím dávat malý polštářek pod "plynovou nohu", protože bych jí měl jinak pořád ve vzduchu a nebylo by mi příjemně 😄
jo a ještě: měřím 186 cm.
Mám pocit, že už jsme spolu jednou loni někde v nějakém jiném podobném tématu diskutovali na téma prostor v Octavii, a už tehdy jsem dospěl k závěru, že jsi "Octaviofil" (nic ve zlém !). Dle mého názoru: poslední škodovka, u které bylo jakžtakž dost místa a o které by se v tomhle tématu ("míra pohodlí" ) dalo diskutovat byl Forman. Jezdil jsem v něm 6 let (v době než děti přerostly míru 160 cm), za volantem jsem se necítil stísněně (měřím 18😄, a docela jako rodinný vůz vyhověl. Během té doby jsem v práci jezdil s různýma Feldama a ve všech jsem měl za volantem pocit jakési stísněnosti, s každým dalším modelem se ty plasty shlukovaly blíž kolem šoférského sedadla, a Octavia to dotáhla k dokonalosti. Když jsem se soukal v Oktávce za volant, měl jsem pocit, že nohy zasouvám do jakéhosi tunelu a chytala mě klaustrofobie. Teď jesdím v Mazdě 626 a prostoru je všude kolem mě bohatě. Zkrátka, co se týče prostoru v kabině jsou současné škodovky naprostý *. A teď Superb - podle fotek vypadá, že to bude konečně první velká a pohodlná Škodovka - rozvor 2.8m mluví sám za sebe. Akorát že se slušnou výbavou bude stát milión. No uvidíme.
mas spravny pocit. Muj argument je, ze kdyz JA ridim, tak je v Octavce vzadu spousta mista, a k tomu velky kufr (vetsi nez bude mit SuperB, kteryzto ma na ukor kufru vic prostoru pro cestujici, coz spousta lidi oceni. Fotky interieru odpovidaji urovni zhruba A6tky, v kterezto se mi jelo bajecne, pohodlne a vubec, to auto se mi libi. Jsem zatizeny na tenhle nemecky styl. No a nebud Octaviofil, kdyz ji mam, ze 😃) Ale nerikam, ze je to nejlepsi auto na svete - jen to, ze pro moje ucely je nejlepsi co se tyka pomeru cena/uzitek. Vedel jsem, co od auta chci, a Octavie to plni s prehledem nejlip. A navic mela (ted uz je to horsi, ale porad je) nejmensi rozdil mezi cenou benzinu a dieselu, a ja chtel diesel. Dyl vydrzi, mam nizsi spotrebu a dostatecny vykon i zatah. Zvlast po chipu. Mazda 626 je OK, ale proti Octavii je o tridu vys. A je drazsi a ma horsi diesel 😉))
Ono každé to auto je vždycky kompromis. Taky jsem chtěl diesel, ale u Mazdy byl mezi dieselem a stejně výkonným benzinem rozdíl 100 tisíc, a tak jsem vzal benzín. A než ten rozdíl v ceně projezdím v dražším provozu, tak to už tady možná nebudeme 😄. A mimochodem, věř nebo ne, ta 626 Wagon vyšla levněji než stejně vybavená Octavia kombi, přesto, že je Mazda o třídu výš. Alespoň podle toho, co jsem viděl na webových stránkách škodovky.
kdyz chces Oct. s Climatronicem, je lepsi vzit rovnou Elegance. Ja chtel auto s velkym kufrem v dieselu, a 66kW mne prisla na 450 tisic vcetnbe Constructu. Nenasel jsem odpovidajici auto za tu cenu, ale je to 2 roky zpatky. Dneska Ambiente ma standardne ABS+MSR, druhy airbag, ale cena je skoro pul milionu. Navic diesely podrazily, proti benzinum ....
Konkrétní dodatek - dle webových stránek Škodovky: Octavia kombi Ambiente s dovybavením: boční airbagy, př. okna v elektrice, výškově stavitelné sedadlo, rádio Škoda(bez možnosti ovládat CD changer), mlhovky,digitální automatická klima, dvoulitr 85 kW benzin, střešní nosič,koberečky, modrá metalýza. - celkem 638 tisíc, a to tam není medvědblok a nevím, jestli to má ABS + TCS + EBD, protože v nabídce na webu v mimořádné výbavě byl jenom komplet včetně ESP. Stejně vybavená 626 Wagon (to všechno je ve standardní výbavě) včetně Medvěda a s rádiem Sony (umí changer)mě v dubnu přišla na 629900,- . Kdeže levná česká auta jsou....
Oktávka se neprodává v sérii s koberečkama a výškově štelovatelným sedadlem šoféra? Proti autu nic nemám, jenom proti špatný obchodní politice študovanejch manažerů, kterým asi nezbejvá na jejich mizerný mzdy a tak to musí dohnat na zcela samozřejmým a základním vybavení, který si musí chudák zákazník doplatit. Připadá mi to, jako koupit boty bez tkaniček, za který bys doplácel kilo😄
Skutečně se divím,že tady je eště někdo schopen vychvalovat,kolik je místa v oktavii...To je přece tak všeobecně známá a potvrzená věc,že to je největší slabina tohoto auta,že nemá vůbec cenu tvrdit něco jinýho...To se pak ti kdo to píší dostávají zhruba na Hufovu úroveň...
A když jsem si asi před rokem přečet,že byl proveden "facelift" octavie,která mimochodem zůstala naprosto stejná,jen se zvýšila cena,bylo mi vše jasný...Nejlepší vtípek byl ten,jak nějaký mluvčí škody uvedl s notnou dávkou pýchy,že se podařilo zvětšit vnitřní prostor vzadu do té míry,že tam mají cestující o 3mm více místa pro kolena - to je slušnej výkon...
Neni pravda, ze Octavie zustala po faceliftu uplne stejna.Ty novy zadni svetla vypadaji mnohem lepe nez predtim.Predni svetla maji nyni cirou optiku, je prepracovany zadni naraznik a v nabidce jsou nove rafky z lekhych slitin.Pro detaily doporucuji precist www.auto.cz/…/tema139/tema139…
😄))))))))) to je teda fakt strašná spousta novinek na pět let starý auto.... Z deseti metrů rozdíl možná poznáš, ale z padesáti už ne. Například strejda má tu předchozí, vyměnil u ní světla a nárazníky a hned má nový model.
Tak jsem si konečně vyzkoušel Avensis Verso - musím říct, že tomu teda říkám velkoprostorový auto. Když tam bude jen pět lidí, tak si i vzadu může člověk pohodlně natáhnout nohy, položit si sedačku a koukat ze střešního okna na mraky. Musí se v tom asi dost dobře spát 😄) - ale k tomu to auto asi není...
Na jaký příspěvek reaguješ ? Na tu Octavku ? Ta se v kůžu dělá. A tuším že je dokonce výběr z čtyř barev.
mracek😁íky za názor,ale stačilo ho poslat jednou,já číst umím.
beranek:No tak to byl teda facelift jak dělo,to možná pozná ten konstruktér,kterej to vymyslel,ale nikdo jinej.A pak se to eště pozná na ceně toho střepu...
beranek:No tak to byl teda facelift jak dělo,to možná pozná ten konstruktér,kterej to vymyslel,ale nikdo jinej.A pak se to eště pozná na ceně toho střepu...
nasiel som doma nejake stare Auto Motor und Sport, z roku 1990. V cisle 20 porovnavaju tieto tri auta, a v teste su aj schematicke nakresy, kde sice nie je celkova dlzka interieru, ale "Sitzraum hinten" - teda vzdialenost od predneho operadla po zadne. Mercedes 56-79 cm, Opel 68-88,5 cm, Peugeot 72-95.
No tak to vidíte,moje teorie o tom,že MB,BMW atd. jsou prostorově ubohý se potvrdila.Natřel jim to v tomto případě Peugeot 605,kterej je skutečně mimořádně prostornej.
Ten Peugeot 605 je podle té míry "Sitzraum hinten" opravdu prostorný. Ale musím konstatovat, že můj 626 Wagon s mírama 75 - 96 je lepší. Nicméně předpokládám, že ještě větší bude Pivesovo Scorpio. Při obvyklé délce sedáku (50) a mezeře (28 cm)tam vychází minimální míra 78 cm. Ještě kdyby tak Pives vzal metr a tenhle odhad potvrdil !
to all: Srovnávat auta podle jednoho parametru může být dost zavádějící - Peugeot 605 má sice místa na nohy dost, je krásně pohodlnej, ale je nízkej, lidi vyšší než 180 cm mají hlavu na stropě. to Píves: v Superbu je místa jak na nohy, tak nad hlavou dost 😄)))))
tomcat:A ty jsi v tom Superblbu seděl?A kdepak?Já jako tomu prostě nevěřím,seděl jsem v Peugeotu 607,kterej se mi fakt hodně líbí.Má na dýlku 4,871m,zatímco Superblb 4,803 m,i rozvor má větší.A když se daly přední sedadla do krajní polohy dozadu,vzadu moc místa nebylo.Proč by teda v Superblbu mělo bejt víc místa než v Peugeotu 607,potažmo ve Scorpiu????Nedává to smysl.
A eště k tomu místu nad hlavou.Nevím teda jak v tom Peugeotu 605,ale já mám 192 a ve scorpiu mám vzadu nad hlavou rezervu aspoň 5 čísel.Takže tady nestraš,tomcate.A nevěřím tomu,že v tom Superblbu bude místa víc,je zakulacenej,tak to nic moc nebude...
Já jsem věděl, že se chytneš. Tobě někdo ze Škody musel udělat něco hodně zlýho, když na sebenší zmínku o týhle značce takhle startuješ... Když jseš přes ty rozměry, na www.auto.cz jsou informace z Frankfurtu a ve fotogalerii je i obrázek s vnitřními i vnějšími rozměry Superbu. Zkus tam mrknout. Jinak nemám nic proti Scorpiu ani P605, ve svý době to byly skvělý auta a i dneska mají co nabídnout. Ale ta 605 není vzadu fakt moc vysoká.
Tak jsem se díval na ten rozměrový náčrtek Superba, a vydedukoval jsem (míry jsou špatně čitelné) tyhle míry (v mm): 903/1132 vpředu a 1088/757 vzadu. Když se to sečte, vychází 1981/1889, což je rozdíl 10 cm, takže je jasné, že autor se lehce utnul. Ale berme v potaz (jako pravděpodobnější)tu menší míru, tedy 189 cm jako součet místa v předu a vzadu. Srovnám to (jako obvykle) s 626 Wagon, která má 108 + 75 = 183. Čili v Superbu je o 5 cm místa v podélném směru víc. A to je co říct. Takže: "Ať si kdo chce co chce říká, ať si Pives slzy utírá", Superb je opravdu prostorné auto.
h_ST> ja len nepochopim ako moze niekto co ma kombika povedat o aute co ma len 4 dvere ze je priestranne, ... a vobec - auto sa zacina u 5 dveri ... 😃))))))))
to yyyy: Nevím, jak tam u vás, ale tady to je tak, že pokud má auto velký vnitřní prostor, považuje se za prostorné. Kdyby to totiž bylo podle tebe, tak by např. Daewoo Matiz bylo prostorné auto a Audi A8 ne 😄)))))))
tomcat> to yyyy: Nevím, jak tam u vás, ale tady to je tak, že pokud má auto velký vnitřní prostor, považuje se za prostorné. Kdyby to totiž bylo podle tebe, tak by např. Daewoo Matiz bylo prostorné auto a Audi A8 ne 😄)))))))< SAMOZREJME, uz si videl niekoho viezt miesacku v A8? No a ja som miesacku v Matize videl, tak ktore priestorne HA? 😃))))
to yyyy: Nakonec máš asi pravdu - všechno je jenom otázka kritérií. Zrovna včera mě brutálně předjížděl Matiz, takže je nejen prostornější, než velké sedany, ale i rychlejší než V6 2,5.
yyyy>mluvíme o podélném prostoru v kabině, a ten je v Superbu o 5 cm větší, to nemá s kombíkem co dělat. Ale jinak - jakéhokoliv sedana bych si nekoupil, ani kdyby byl pozlacený. Ještě tak možná hatchback...., ale kombi je kombi.
To yyy:Co je tohle za pomatenou teorii?!!To jsem nezažil...Proč by mělo bejt auto s 5 dveřma tak skvělý voproti sedanům?!!Nevím,co máš za auto,ale tohle je největší blbost,co jsem kdy slyšel.Ano,hatchback má hlubší a lépe přístupný kufr,ale tady asi jeho výhody končej,navíc esteticky působí sedan mnohem líp.
To h_St:No když se tady furt voháníte těma mírama,tak poslouchej.Ten základní rozměr,kterej furt uvádíš a činí u tý Tvý mazdy 183 cm a u superblba 189 cm,jsem naměřil hodnotu (už po korekci) 196 cm - takže je to nejvíc,Scorpio opět boduje.
Jsem tu nějak nebyl a vy jste nějaký moc ukecaný. Jinak jaký rozvor má ten tvůj Scorpio, že má ten dlouhý rozměr jen o 2 cm větší než CarinaE, kterou jsem zde kdysi dávno uvedl (viz přísp. 152)? Já mám 2580 mm.
to našrot:Rozvor Scorpia model 1993 činí 2761mm.
A kam se teda podělo těch 20 cm místa? Nic proti, ale na to, jaký je Scorpio "kráva auto" - to jsem myslel, že budeš mít na délku vnitřku hodně přes dva metry...
to našrot:A kam by se jako mělo těch 20 cm podít?!Ty myslíš,že když je rozvor větší o 20 cm,že bude i vnitřní prostor o 20 čísel větší?Tak to není.Já už jsem to tady x-krát říkal : Nezáleží jen na nějakejch centimetrech,ale taky na tom,jak je to konkrétní auto vevnitř vyřešený.A Scorpio je holt v tomhle na špičce.
U superblba je velka vychytavka kdyz nikdo necestuje na miste spolujezdce ale cestuje na zadnim sedadlem, daji se totiz prostrcit nohy pres operadlo na sedadlo spolujezdce, takze zadni cestujici si muze plne natahnout nohy. Velice originalni reseni 😄 zatim jsem to jeste nikde nevidel 😊
Jo mimochodem,dneska jsem se zase zděsil,když jsem uviděl,jak málo místa vzadu je v Mondeu combi minulý generace.Tváří se jako velký auto.Zdá se mi to až směšný,když to srovnám s jeho větším bratříčkem Scorpiem,přitom rozvor má Mondeo jen o 6 čísel kratší,nedovedu si to vysvětlit.máte někdo stejný zkušenosti?
to Píves: Mám kamaráda, ten má Š1203 mikrobus a nemá tam prostřední řadu sedadel. Tím pádem tam má asi dva metry místa na nohy. Takže to je ještě lepší, než Scorpio 😄)))))
Kdyz tady tak vnimam tu centimetrovou bitvu, rekl bych, ze Freud by mel urcite radost.
Změřl jsem teda zatím jen Granadu kombi.g - 840/1070h - 720/950i - 930j - 950 k=l - 150 výška opěradel - 620 zavazadlový prostor má šířku v nejužším místě mezi podběhy 1170, v nejširším místě 1460, délku 116, výška otvoru pro nakládání je 720, délka rovné plochy (bez výstupků nebo schodů) po sklopení zadního opěradla je rovné 2 metry(měřeno po začátek středové loketní opěrky) No není to paráda?
Profe,zkus mi eště sdělit vnější rozměry Granady kombi,moc mě zajímaj.
Píves: večer ti je opíšu z originál manuálu.Jen tak pro zpestření trochu exotiky, míry Chevroletu Caprice, obyčejnýho policejního a taxíkářskýho kýblu:g-900/1060h-770/930i=j-900k=l-1600(!!!)opěradla-600 oběMíry i a j nejsou podle mně žádným objektivním rozměrem. U auta s měkkými sedačkami bude mít člověk nad hlavou více místa, než u auta s tvrdšími sedáky. A taky těžší člověk zapadne hlouběji, než lehčí.
Píves: večer ti je opíšu z originál manuálu.Jen tak pro zpestření trochu exotiky, míry Chevroletu Caprice, obyčejnýho policejního a taxíkářskýho kýblu: g-900/1060 h-770/930 i=j-900 k=l-1600(!!!) opěradla-600 obě Míry i a j nejsou podle mně žádným objektivním rozměrem. U auta s měkkými sedačkami bude mít člověk nad hlavou více místa, než u auta s tvrdšími sedáky. A taky těžší člověk zapadne hlouběji, než lehčí.
Je to pro model Turnier délka bez gumovejch špalků vzadu a vpředu s integrovaným ostřikem světel: 4799, s nima 4887 šířka: s nárazníkama bez ochrannejch lišt: 1796, s nima: 1812 výška: 1424, s orig střešním nosičem (nevím proč se tomu dneska říká hagusy) 1484 rozvor: 2769 ještě je tu rozchod, měřenej na středy pneu, kterej je rozdílnej u L,GL a Ghia. Ghia má 1528/1545, ty obyčejný 1515/1532. Je tu jedna zajímavost: Nosnost střechy je u limuzíny 75 kg a u kombi 100 kg, pokud má však kombi orig střešní nosič, potom je to jen 75. Kdo by to byl řekl, že?
Jestlis to Pivesi nepochopil, tak si tady nekteri
lide z tebe delaji srandu 😄 Opravdu ty tve militantni nazory ohledne Scorpia, Octavie, SuperB, etc. jsou vrcholem inteligence. To tvoje autoje asi tvoje prvni, co? A asi sis na nej nasetril penize sam, co? Vubec se ti nedivim, ze ho tak chvalis, ale uz by ses mohl "uklidnit" (ted si do tebe pichnu) "tvi spoluzaci ve skolce by se ti mohli zacit smat 😄" Ftip
Prosimte, nepresvedcuj jiz ostatni o tom ze Scorpio je nej. Vzdycky se tu objevi takovej, co ma nej auto a zaplnuje temata svoji "evangelizaci".
Pro ostatni: Nechte uz ho bejt, nebo jese samim rozcilovanim dostane infarkt 😄
lide z tebe delaji srandu 😄 Opravdu ty tve militantni nazory ohledne Scorpia, Octavie, SuperB, etc. jsou vrcholem inteligence. To tvoje autoje asi tvoje prvni, co? A asi sis na nej nasetril penize sam, co? Vubec se ti nedivim, ze ho tak chvalis, ale uz by ses mohl "uklidnit" (ted si do tebe pichnu) "tvi spoluzaci ve skolce by se ti mohli zacit smat 😄" Ftip
Prosimte, nepresvedcuj jiz ostatni o tom ze Scorpio je nej. Vzdycky se tu objevi takovej, co ma nej auto a zaplnuje temata svoji "evangelizaci".
Pro ostatni: Nechte uz ho bejt, nebo jese samim rozcilovanim dostane infarkt 😄
To bob😲 moji inteligenci neměj obavy,já jsem inteligentní až dost.chápu samozřejmě vaše narážky,nevadí mi,ale každej tady může svobodně vyjádřit svůj názor,což je pěkné.
O tvoji inteligenci nemam strach, pouze jsem ti jen chtel rici, aby si se tolik nerozciloval a ostatnim necpal sve auto. Bude pak na svete min klidu a min nervoznich lidi. Hlavne to ber v pohode. Ja na tebe zadny narazky nemam -- je mi jedno v cem jezdis, ale zda se mi nesmyslne, aby ses stale s ostatnimi hadal kvuli svemu brouckovi. Uvedom si, ze kdyz tobe se zda, ze ma nekdo "horsi" auto, tak je horsi jen z tve pozice -- treba ma manzelka by rekla, ze mas "horsi" auto, protoze je moc velke 😄 Kazdy preferuje neco -- nekdo levne auto, a proto mu Scorpio za 150 kKc pripada jako supr auto a fabia za 300 kKc jako predrazena. Jiny se zase pohybuje furt v meste a proto mu velke Scorpio pripada jako krap, protoze se s nim hure parkuje. Nekomu se zase neliby design, jinemu ano... Proste pro tve potreby vyhovuje Scorpio, jinemu Octavie, Hufovi Fabie 😄Nikdy bych nikomu nerekl, ze je jeho auto krap jenom proto, ze se me nelibi (nevyhovuje mi). Uvedom si, ze i ostatni maji inteligenci a snad dokazkou posoudit pouzitelnost toho ktereho auta.
bobe, ale pořád je lepší,když ti Píves říká, že máš škaredý auto, než kdyby mluvil o tvojí manželce, ne? 😃 Alespoň mě by to vadilo víc, protože auto můžu jednodušeji střelit a koupit si hezčí.ace: No tak kdybys měl pravdu, tak to by bylo fajn. Pokud to nebude ztrácet spodní plastový dekly pod motorem jako Oktávka nebo se z toho nebudou po 6 tis km ozývat vrzavý zvuky, jako z Passatu, tak by to mohlo bejt opravdu dobrý auto. A jaká je podle tebe kvalita Audi? Myslíš si, že odpovídá těm prachům, co za to chtějí? Možná jsem moc přísnej, ale když obcházím tyhle nový auta, tak mě až mrzí, jaký lacinosti na docela pěknejch autech úplně kazí celkovej dojem. No a když pak zjistím, co to auto má stát, tak si vždycky vzpomenu, jak jsem se jednomu docela solidnímu a sympatickýmu prodejci v autohauzu začal smát, protože jsem si myslel, že si jako dělá legraci. V zápětí mě ale smích přešel, když mě ujistil, že to nebyl fór 😃)
prof-Audi je drahy, jdou poridit srovnatelna auta za polovicni cenu, holt se ale u Audi plati znacka!
mracek: Já vím, že je Audi drahý. Doteď jsem nepochopil proč. Ta značka mi nic neříká a nevidím důvod, proč by měla být něčím exkluzivní. Já v tom vidím obyčejný VW, nic víc.Píves: Novou Lagunu v kombíku jsem dneska registroval, že stojí cca 3 auta vedle, ale ničím mě nevyprovokovala k tomu, abych se na ní chodil dívat z blízka.luf: Já jsem teda ještě žádnou ameriku, ve který by byla palubka orig. ve dřevě, neviděl, všechno byla bakelitová imitace. Je pravdou, že zdařilá. Pravý dřevo je jedině v těch vanech, kterým se staví interiér na zakázku.
prof, mne prijde drahy i VW, ale neni to takovy jako u Audi! Audi ma image ve vyssich vrstvach, proto ta cena!
to prof:Já se většinou donutím jít podívat na tyhle novinky zblízka,když o nich čtu takovou chválu ze všech stran od našich odborníků-žurnalistů...A většinou musím konstatovat,že se z jejich strany jedná buď o pokus o manipulaci s lidem nebo o obyčejnou hloupost.viz např. test Laguny v MFDnes,která je skutečně v tomhle ohledu "mistrem",kde Laguna dostala 9 bodů z 10 v prostoru na zadních sedadlech - hahaha.
Pives, ono se to mozna bere trochu jinak, ale to je jedno. Ono kdyby jsi mel auto s delkou 7 metru a jen dve rady sedadel, tak pak by Scorpio bylo taky maly! v Lagune hodne zavisi jak si clovek nastavi predni sedacku! Jinak souhlasim, mista tam na rozdavani neni!
to mracek:no to snad závisí v každým autě,jak si nastavíš přední sedadlo,to zas takovej objev není...
No prave, proto je to posuzovany podle delky a kategorie auta, nikoli podle prostoru!
to mracek:ale existuje jenom 1 objektivní přístup k prostoru,nejde to brát podle kategorií aut,z čehož pro mě plyne,že když je auto malý navenek,nemůže bejt prostrorný uvnitř.
aaaa zmena (vymena mecu, sorry nicku)😃)
Pokud by slo jenom o skutecnou delku, tak by to mozna bylo srovnani, ale tady jde o porovnani mezi vozy stejne tridy, taky asi jeden z duvodu, proc se vozy do trid tridi(to zni hezky 😃. Jsou vozy, kde by se svou velikosti neuspelo ani Scorpio!
Jistě,že existují auta i o 80 cm delší než je Scorpio,ale já ho vychvaluju proto,že nabízí maximální využití prostoru,který snese srovnání i s auty o půl metru delšími nebo je i předčí.Neuznávám srovnávání relativní mezi stejnou třídou,srovnávám všechno se vším...
Ty pises, ze Scorpio nabizi maximalni vyuziti sveho prostoru(za to ho vychvalujes) a pak pises, ze neuznavas relativni srovnani mezi stejnou tridou? To jsou docela dve opacne veci! Prave proto chvali mensi auta za prostornost, diky tomu, ze maji maximalni vyuziti sveho prostoru! Zase treba u vetsich aut ti pisou ze tam je mista malo, ale to je relativni, protoze treba male auto, ktere je chvalene za prostor ma mene prostoru nez ono kritizovane velke auto!
Jinak jsem to myslel tak, ze jsou vozy, kde by ve vnitrnim prostoru neuspelo ani Scorpio, ale pro nekoho je i Scorpio zbytecne moc prostorne!
to mracek.Prosím Tě,buď tak laskav a začni bejt trochu konkrétní.Pořád tady něco plácáš obecně,uveď příklady a můžem se vo tom pobavit.Napiš mi,proti kterýmu autu (z kategorie osobních,abys tady zase neuváděl trolejbus nebo kamion)konkrétně by Scorpio neobstálo ve vnitřním prostoru.Budu Ti velmi vděčen.
Treba M600L
mracek: Se Scorpiem začínal můj příbuzný. Dnes má MB S 600. A neříkal, že by se mu po Scorpiu stýskalo. Podběrák nám to ale určitě vysvětlí. Už se těším. Zdar.
AC: Já furt dumal, co máš za lubem. Nakonec jsem to pochopil. Chtěl jsi se pochlubit s károu movitýho a nebo velmi ambiciózního příbuznýho. Hmm, tak to jsme z toho celý pryč! To musí bejt ale brko, co? A to svezeníčko. To bych si dal taky líbit 😃)) Už tě v tom svezl? A jaký to bylo? A nechal tě řídit? Ty se ale máš!
prof> le ci nekecas, teda aspon tu v nemecku ked vidim medoura (hlavne zlteho), tak v nom 50:50 sedi turek 😄
to prof: Tak to jsi tedy nepochopil. Nemám zapotřebí chlubit se cizím autem. Pouze jsem chtěl poukázat na tu skutečnost, že Scorpio není žádný výkvět techniky. A že svezení s šestilitrovým dvanáctiválcem je zážitek, to je snad každému jasné. Ale znovu opakuji, že proti Scorpiu nic nemám. Přijde mi jen směšné z něj dělat něco víc, než opravdu je.
AC: Za ty prachy ten zážitek teda za moc nestojí. A ruku na srdce, jak moc se liší od svezení ve Škopku, kterej má v pořádku podvozek?
AC: A ještě něco. Nepřipadá ti, že se trvale a zcela neobjektivně stále dělá něco víc, než ve skutečně jsou, právě z aut zančky MB. I samotným Němcům je to občas k smíchu a to takovým, kteří v žádným případě zrovna nepatří k těm, kteří by si ten stuttgartský zázrak nemohli dovolit.😄.
Dodám,že nejen z MB,ale i Audi,BMW,Seat,škoda,VW a dalších.Jinak ty MB skutečně ani ve statistikách spolehlivosti nefigurují na čelných místech,jejich pověst je opravdu silně nafouknutá...a jsou předražený.Navíc dneska už se za nima skutečně nikdo nevotočí,jak se mylně domnívaj mnozí podnikatelé,chtějící udělat dojem.
Ja se hlasim, ze se za nima otocim a nejsem podnikatel! 😊)) Hmm, treba dneska jsem videl peknyho Golfa s 18tipalcovyma rafkama BBS.Ten byl! 😊))
to beranek😁neska jsem viděl nový MBesko.popíšu Ti svoje dojmy,odehrávající se v mé mozkovně.Tak zaprvý,nejsem si jistej jestli to není céčko.Zadruhý,jdu se teda podívat,kolik je vzadu místa - no moc ne,pochopitelně...A za třetí mě spíš upoutalo to Audi 100(A6) vedle.Jó,vidět třeba Buick Park Avenue,asi bych se tam na místě po... blahem.Ale u takovýhleho nechci říct auta bez nápadu,ani náhodou.Navíc ta cena,že se nestyděj...
novy Cecko i eSko MB jsou nadherny auta. Nechapu, jak sis mohl nebejt jistej, je-li to Cecko nebo eSko ??? Tos videl z helikoptery nebo co ???
A predrazeny auta jsou ty, co si lidi nekoupi - a MB si zatim lidi kupujou jako divi ...
A predrazeny auta jsou ty, co si lidi nekoupi - a MB si zatim lidi kupujou jako divi ...
Podberak:Nerikej mi, ty, kterej ma v oku kazdy milimetr, ze by ti najednou uteklo pul metru mezi Ceckem a eSkem?!
to neni jen v rozmerech, ty auta jsou kazdy jiny! Rozdil je jednoznacne patrny zepredu, z boku i zezadu. Jediny co pripoustim, ze shora z vrtulniku ten pulmetr (spis i o neco vic) nemusi byt patrny ... 😃)
a) Nebyly to moje peníze, b) Objem motoru ničím nenahradíš, c) Čtyřválec se s šestiválcem a jeho násobky, co se týká chodu, nemůže vůbec rovnat, d) Vím, že Scorpio bylo vyráběno i s šestiválcovým motorem 2,9 litru, ale to Píves nemá, e) O spolehlivosti nemám žádný konkrétní doklad, nebudu se tedy přít. Osobně bych ale spíš věřil MB, f) Pokud by byl MB špatný, neprodával by se po celém světě, g) Nejsem dealerem MB, a nemám potřebu mu tedy dělat reklamu, h) Asi si koupím Scorpio 😄
to mracek:možná,nevím.Ale už to,že srovnáváš Scorpio s nejdražším evropským krámem navíc v jeho delší verzi L svědčí o tom,že na tom Scorpio asi tak nejhůř nebude...
To je stejne srovnani jako Octavie se Scorpiem!
to mracek:Hahaha,jsi trochu mimo,oktavie je nižší střední,Scorpio vyšší střední třída.A vůbec,jak se opovažuješ to porovnávat?!
No prostě a jednoduše: Scorpio je nejlepší - VIVAT!!! Píves: Kdy začneš být aspoň trochu sebekritický? Kolik velkých aut jsi už měl? A že by Scorpio mělo nějaké výborné jízdní vlastnosti, o tom nemůže být řeč. Nic proti tomuto autu nemám, ale vývoj je dnes trochu dál. Jak jsem se tak probíral různými rubrikami, tak jsem zjistil, že jsi velmi nadával na Sierru. To by ses možná divil, kolik toho má Sierra se Scorpiem společného. A nemyslím tím jenom motory. A klidně mě rozeber 😄
to AC:Taky jestli sis všiml,tak jsem nikde jízdní vlastnosti Scorpia nevychvaloval ani nekritizoval.Tohle je téma o vnitřním prostoru.Jo a ta Sierra - haha,to je směšný vozítko,proti Scorpiu tak vo 2,5 třídy níž,i když formálně jen o třídu.Zas tolik toho společnýho nemaj,věř mi.
Podběrák: Ty toho o autech asi moc nevíš, viď? Většině lidí skutečně stačí, že vědí, kterým otvorem se tankuje benzín, nebo nafta, a že v motoru je něco, čemu se říká olej, a ten se občas mění. Termíny, jako např. podvozkové skupiny, jsou jim zcela cizí. A co se týká vnitřního prostoru, tak pro normální lidi, tím myslím vzrůstem, je např. zmiňovaná Sierra zcela jistě dostačující. Mimo množství jiných aut mám i s ní zkušenost. Tím nezpochybňuji, že ve Scorpiu je více místa. To samozřejmě je. Rozhodně bych ale netvrdil, že Scorpio je jednička. Možná by vyhrálo soutěž v korozi. Už ses díval na nosníky u diferenciálu? Jak se tváří? Nekvetou ve svárech? A ber moje narážky sportovně.
Mě jenom děsí ten nekritickej obdiv ke všemu,co opustí brány mladoboleslavské automobilky.To je vše.
jo jinak,abych furt jen nechválil...Čet jsem co je v nový Laguně místa,dneska jsem to viděl na vlastní oči a docela jsem se tomu s chutí zasmál.Máte někdo tentýž dojem?
Píves-v Lagune neni moc mista, proto jsem si ji taky nekoupil! Jinak se mi libi vic evropsky interiery nez americky, asi je to tim, ze jsem evropan!
to mracek,fija:Normálně,nebejt tohoto MC,bych mu nevěnoval ani pohled.Ale chtěj jsem být objektivní,a přiznat něco i tomu mercedesu.Bohužel se všechno ve mně vzepřelo,už jen když jsem domyslel tu cenu a to,co za ni nabízejí...
Tak je to v háji - po cca 3800 km a jednom měsíci stáří nám nějakej autobusák zrušil zadek - škoda 250tis., kufr o nějakých 350 litrů menší, ale kupodivu se s tím dá trochu jet 😄... Ale prý to opraví, jenže jim to bude trvat asi víc než měsíc. Taky máte někdo takovýhle štěstí s novým autem? Nám už po takovéhlé krátké době nabořili třetí nové auto...
našrot-to nastve, ja nastesti(tuk tuk tuk) takoveto stesti nemam! Tatovi naborili novou 626 hned druhy den a strejdova Toyota to odnesla hned pri ceste domu, z nakladaku upadlo bocni okno a rovnou na kapotu a predni sklo! RAV4 je zatim OK, dneska se vratila z nemecka!
Sice to opravi, ale to auto uz bude porad bourany! Je to smula!
Je to smůla.
2PeKa: je to řidičem - ten autobusák jel poslední jízdu dneska ráno a chrápal... A taky je to tou debilní 100% předností chodců, protože tatík právě dával přednost, ale ten člověk tam naštěstí už nevlez, když viděl řítící se autobus - auto odletělo ještě 2 metry za přechod.
2PeKa: je to řidičem - ten autobusák jel poslední jízdu dneska ráno a chrápal... A taky je to tou debilní 100% předností chodců, protože tatík právě dával přednost, ale ten člověk tam naštěstí už nevlez, když viděl řítící se autobus - auto odletělo ještě 2 metry za přechod.
našrot: Dávat přednost chodcům s RAVkou je hazard a taky se to musí umět. Základním předpokladem je mít prst připravenej na tlačítku houkačky a včas ty imbecilní chodce upozorňovat na to, že je jejich povinností nevstupovat do vozovky, jestliže se blíží vozidlo. Všimli jste si, jak někteří řidiči chápou přednost chodců? je to katastrofa, co se děje, někteří zběsile brzdí už když lokalizijí chodce v okruhu 100 m od přechodu, chodcům zase narostla ramena a bez jakéhokoliv pudu sebezáchovy v naivním přesvědčení o své přednosti vstupují na přechod 2 metry před rozpumpovanou Tatrou s pískem. No prostě bomba, hlavně že jsme "evropští".
A co tak jazdit podla predpisov (aspon v meste, kde ziju okrem aut aj deti a ich rodicia a stari rodicia?). Zamysli sa nad tym skor, ako niekomu vynadas do imbecilov! Ja som sice pred rokom tiez skratil svoje auto, sice nie na prechode, ale na semafore - som asi blbec, ved na cervenu sa este 2-3 sekundy po rozsvieteni musi prejst a nie brzdit - alebo nas to v autoskole ucili inac - uz si celkom nepamatam. Ja to vidim tak, ze ak sa niekto dohodne na 100% prednosti a nalezite to oznami ostatnym, tak to treba respektovat. A ze si sa ty rozhodol tu prednost vyriesit hukackou - bohuzial to ti druhi nevedia (predpokladam, ze si o tom nalezite informoval tych podla teba imbecilnych chodcov). A o tej europskosti - ano Europa je aj Cesko ci Slovensko, ale napr. v Rakusku nemusis mat ani prechod pre chodcov a auto zo 60km rychlosti okamzite pred tebou stoji a dava ti prednost, ci uz je to nejaky utiahnuty uradnicek, alebo sef miestnej skinheadskej bandy. O trosku menej (ale naozaj trosku) ohladuplni su v Nemecku, ale prechod pre chodcov je tam posvetne miesto chapane tak, ze auto potrebuje prejst cez chodnik a nie chodec cez cestu. Ale ved kludne jazdi, ako chces, ono do 60-tky, ked uz oci nebudu sluzit a lekar ani za uplatok nepodpise predlzenie vodicaku, potom budes mat cas na to spominat, ako sa dava prednost chodcom a co je to 100%.
to zizal, ale kdyz ti chodci skacou pred auto, tak to neni nic prijemnyho! Je jasny, ze jim das prednost, kdyz je vidis a muzes bezpecne zastavit(tak je to chapano i v predpisech) a ne ze je chodec schovany za autem a skoci ti do cesty, to pak neni chodec, ale sebevrah! Ja chodcum davam prednost, ale vzdy uz dlouho dopredu mi sviti brzdovky, aby bezpecne zastavila i auta za mnou!
Dodnes by mně zajímalo, který polointeligentní pisálek ve své honbě za senzací prví vypustil tu hovadinu o absolutní přednosti chodců na přechodech. Možná to byl vládní komplot, aby se snížil počet důchodců a nebylo potřeba vyplácet tolik důchodů. Ale vždyť ti chodci nesmí projíždějící vozidlo ani ometzit! Před vstupem musí dát řádně najevo, že hodlají přecházet a ne se vrhnout do vozovky jako Travolta na parket. Já jsem také zastánce zvukových signálů, právě montuji do Fordu tramvajový zvonek.
Ako dlho u vas plati prednost chodcov?
U nas to bolo po zavedeni prednosti chodcov tiez riadne eldorado, ale teraz sme sa s tym naucili zit a uz to nie je take tragicke. Chodci sa pozeraju, ci mozu prejst a vodici davaju pozor, ci nejky chodec nahodou niekde neblbne.
Tiez mam ale vzdy strach, ked musim necakane zabrzdit, ci nejaky manik nahodou neladi za mnou radio a nevleti mi do kufra...
U nas to bolo po zavedeni prednosti chodcov tiez riadne eldorado, ale teraz sme sa s tym naucili zit a uz to nie je take tragicke. Chodci sa pozeraju, ci mozu prejst a vodici davaju pozor, ci nejky chodec nahodou niekde neblbne.
Tiez mam ale vzdy strach, ked musim necakane zabrzdit, ci nejaky manik nahodou neladi za mnou radio a nevleti mi do kufra...
Jedna věc je ohleduplnost, já se taky nesnažím na přechodu oddělit matku od kočárku, po městě většinou jezdím do 50 (po centru, ale je o to, že u nás nějaký imbecilní novinář rozšířil fámu o absolutní přednosti chodců, které se všichni chytili, bez toho, že by znali znění vyhlášky. Ta vstoupila v platnost od 1.1.2001 a na Nový rok se na zledovatělých vozovkách začali vrhat zombíci s hůlčičkani pod kola projíždějících automobilů zpitomnělí provolávíním blábolu o absolutní přednosti.
zizal: Víš, ono je to všechno zase o něčem jiným. Jedna věc je vyhlásit absolutní přednost chodců, a druhá věc je všechny, kterých se to týká, na to připravit. Jak píše Beránek, chtělo by to namísto přiblblých reklam a kravin pořádnou masírovací kampaň a to důkladnou, prostřednictvím všech médií a s opravdovým důrazem na to, že řidič není bytost s nadpřirozenými schopnostmi. Jejím obsahem by mělo být to, co chodci smějí a co nesmějí, stejně tak co je jim doporučeno a co ne. Stejně tak pro šoféry. U chodců by mělo být zdůrazněno, že tou absolutní předností není myšleno, že mohou kdykoliv skočit před kterékoliv auto v projíždějící koloně a u šoférů by mělo být zdůrazněno, že přednost chodcům se nedává způsobem, kdy všechny 4 pneumatiky gumují černé čáry na asfalt, ale tak, že z dálky, odkud již chodce vidím, zpomalím včas tak, aby mohl pohodlně přejít a pokud možno bez zastavení pokračuji dál. Samozřejmě by mělo být na adresu chodců zdůrazněno, že způsobí li nehodu tím, že se bezohledně vrhnou před projíždějící vůz, který je nucen takovým nestandartním způsobem zastavit, budou hnáni k zodpovědnosti bez ohledu na to, zda nějaké předpisy znají, či nikoliv. A za to, že houkačkou na sebe upozorňuji, čímž odvracím nebezpečí, které zde nepochybně hrozí, by mě neměl nikdo odsuzovat, naopak mi na moji prozřetelnost děkovat. Jako chodec zas v okamžiku, kdy hodlám přejít vyčkávám, kdy k tomu mám příležitost a pak ještě během chůze nezapomenu dát zdviženou rukou najevo svůj vděk za to, že mě nikdo nesejmul. pro zajímavost? Jako chodec nemám sebemenší problém s řidiči, naopak se na sebe vždy smějeme. Jako řidič mám zkušenosti s nasranými a arogantními chodci zcela opačné.
Moc sympaticky prispevek. Ja bych jen pro spestreni pridal drobny detail, ktery myslim mohl usetrit mnoho zivotu. Napr. v Kanade funguje to, ze chodec pokud chce prejit prechod, vstrci natazenou ruku do vozovky, da jednoznacne znameni. Tim je ridici vse receno. V nasich novinach jsem cetl pred casem nazor odbornice, psycholozky spolupracujici s ministerstvem na tom paskvilu, ktera na dotaz o vhodnosti nejakeho znameni ridici odpovedela : "lide na sebe mnohdy mavaji, gestikuluji /chodec na chodce asi/ a tudiz by mohlo dojit k nedorozumeni!!!" Tak zabucela krava a urednicky siml na to otiskl sve kopyto. A clovece, nezlob se....
S tím "znamením" by se fakt asi mělo něco dělat. Jenže právě pak se zase dostaneme do původní situace - chodec napřáhne ruku a bezhlavě se rozejde s předpokladem, že auto vše zabrzdí (to je ověřený fakt, neboť takhle v Praze kdekoliv i mimo přechod donedávna přecházela má kanadská tetička...).
Já bych spíš nějak radši vysvětlil chodcům, které nazývám "váhajícími intelektuály", že si nemůžou stoupnout na kraj silnice u přechodu a jen tak se rozhlížet bez jakéhokoliv úmyslu přejít. To je pak dost blbý, když takhle u nás na dvouproudovce, kde se každý * 80, zastavím a on mi poděkuje, že nikam nejde...
Já bych spíš nějak radši vysvětlil chodcům, které nazývám "váhajícími intelektuály", že si nemůžou stoupnout na kraj silnice u přechodu a jen tak se rozhlížet bez jakéhokoliv úmyslu přejít. To je pak dost blbý, když takhle u nás na dvouproudovce, kde se každý * 80, zastavím a on mi poděkuje, že nikam nejde...
Koukam ze diskuze o bezpecnosti dopravy je moc pekne maskovana pod pohodli v aute. Nicmene Nasrote, mas uplnou pravdu, postavajici lide u prechodu jsou take hacek. Mozna by nebylo spatne malovat na chodniky u prechodu bezpecnostni chlivky /necou jako ma eurotel ted ve svych od BMW okopirovanych inzeratech/ a chodec by mnel vedet, z infokampane, ze tady nemuze postavat a kourit... Jinak jeste Kanada, myslim ze u nas by zlute varovne svetlo, ktere si tam chodec pred prejitim zmackne, bylo malo. Jsme prece jen napul mezi Vychodem a Zapedem, takze zprvu natvrdo semafor, ktery nebude ridit pocitac, ale chodec. A jsme u jadra pudla. Nejsou prachy na nic. Max. na odstraneni prechodu, jak se delo tusim v Ostrave.
Někdy mi ty chodci připadaj úplně praštěný. Žena nabořila auto a taky kvůli oné přednosti chodců. Díky jednomu tatíkovi, který se vynořil za křovím a skočil (doslova a do písmene) na přechod, tak se nabouraly 4 auta. Žena byla poslední za velkým fordem tranzitem. Takže nic neviděla a najednou to všechno stálo. A tatík spokojeně přehopsal a ani netušil že za ním jsou auta "ve třech patrech nad sebou". To křoví je asi 1 metr od obrubníku (Praha 4 Tempo) a tak, že se někdo chystá přejít ty zjistíš až když je přímo před tebou na přechodu.
A vůbec nejlepší jsou řidiči, kteří zastavují před přechodem a svítí jim ZELENÁ (jako těm řidičům, aby bylo jasno). Takže člověk který jede v autě a řídí se semafory vidí ZELENOU, tudíž očekává že se pojede. Jenže ono se nejede. V těchto případech si říkám: Nějaký malý nákláďáček plný písku a toho pitomce co nejede na ZELENOU odtlačit stranou, aby si mohl jít v klidu poklábosit s chodci do nejbližší hospody a nezacláněl na silnici.
Jinak chodce hodně pouštím, ale taky se kouknu před přechodem do zpětného zrcátka co se děje za mnou a jestli tedy můžu BEZ OBAV zastavit a nebo toho chodce zase zarazit zpátky.
A vůbec nejlepší jsou řidiči, kteří zastavují před přechodem a svítí jim ZELENÁ (jako těm řidičům, aby bylo jasno). Takže člověk který jede v autě a řídí se semafory vidí ZELENOU, tudíž očekává že se pojede. Jenže ono se nejede. V těchto případech si říkám: Nějaký malý nákláďáček plný písku a toho pitomce co nejede na ZELENOU odtlačit stranou, aby si mohl jít v klidu poklábosit s chodci do nejbližší hospody a nezacláněl na silnici.
Jinak chodce hodně pouštím, ale taky se kouknu před přechodem do zpětného zrcátka co se děje za mnou a jestli tedy můžu BEZ OBAV zastavit a nebo toho chodce zase zarazit zpátky.
S RAVkou dávat přednost je fakt složitý, ale jsou i horší auta (jako třeba Transity, Avie, 815tky apod...). Tohle se stalo na Bělocerkevské, kde jsou dva pruhy a v levým už dával někdo přednost chodci, který už měl půlku ulice za sebou. Ten chodec byl tak ohleduplný, že počkal, až zastaví i tatík, což se stalo. Jenže když se chodec dostal asi do půlky přechodu, tak se na tatíka přihasil ten autobus, který nutně musel už zdálky vidět, že tam někdo stojí, protože tatík už tam dobrý dvě až tři vteřiny stál. To by asi tak bylo bližší objasnění té konkrétní situace.
Já osobně mám pocit, že si ty potentáti, co nevytáhnou paty z auta, natož z nějakých luxusních náleven (kde tráví většinu své pracovní doby) a co si tu úpravu o přednosti chodců vymysleli vůbec netuší, že v těch zemích, kde platí abs. přednost chodců mají také ve velkých městech podstatně méně přechodů a když, tak jsou většinou "osemaforované", zatímco v Praze je přechod na každým rohu (doslova, což je taky výborná věc, když se třeba přejíždí křižovatka nebo oedbočuje se vlevo na nějaké výrazné hlavní do výrazné vedlejší - to abych sebou vozil rovnou několik náhradních zadků). Navíc spousta lidí si myslí, že mají tu přednost všude, a tak přecházejí hojně i mimo přechody - ovšem tam je v 90% případů protrubuji, protože mají většinou pod sebou podchod nebo jsou pět metrů od přechodu.
2lenin: jak to děláš, že jezdíš po centru Prahy 50? Já většinou jedu tak 10 někdy i 11, ale většinou stojim 😄)
A ještě jednu věc: předem říkám, že tak jak se snažím "vychovávat" chodce, tak se také tak chovám, když mezi ty chodce patřím (tedy stejně, jak od chodců žádám, když jsem za volantem).
Já osobně mám pocit, že si ty potentáti, co nevytáhnou paty z auta, natož z nějakých luxusních náleven (kde tráví většinu své pracovní doby) a co si tu úpravu o přednosti chodců vymysleli vůbec netuší, že v těch zemích, kde platí abs. přednost chodců mají také ve velkých městech podstatně méně přechodů a když, tak jsou většinou "osemaforované", zatímco v Praze je přechod na každým rohu (doslova, což je taky výborná věc, když se třeba přejíždí křižovatka nebo oedbočuje se vlevo na nějaké výrazné hlavní do výrazné vedlejší - to abych sebou vozil rovnou několik náhradních zadků). Navíc spousta lidí si myslí, že mají tu přednost všude, a tak přecházejí hojně i mimo přechody - ovšem tam je v 90% případů protrubuji, protože mají většinou pod sebou podchod nebo jsou pět metrů od přechodu.
2lenin: jak to děláš, že jezdíš po centru Prahy 50? Já většinou jedu tak 10 někdy i 11, ale většinou stojim 😄)
A ještě jednu věc: předem říkám, že tak jak se snažím "vychovávat" chodce, tak se také tak chovám, když mezi ty chodce patřím (tedy stejně, jak od chodců žádám, když jsem za volantem).
Když už se tady tak kecá o těch přechodech - mám krásný zážitek z Vaduzu (Lichtenštejnsko)z poloviny 90tých let, kdy u nás byli chodci ještě štvanou zvěří .. Motal jsem se s foťákem v ruce kolem hlavní cesty a koukal jsem, co kde vyfotit, až jsem došel asi na 2 metry od přechodu. Přijíždějící auto zastavilo a řidič mi ukázal, že můžu přejít. Měl jsem z toho takový šok, že jsem teda přešel, i když jsem původně vůbec nechtěl. A pamatuju si to dodnes jako vzor, jak se má chovat řidič ve městě. A mimochodem, ve Švýcarsku mě udivilo i to, že tam kde je 50ka, jedou 50 i ti, co mají Meďoury a Bavoráky co umí přes 200. Prostě, tady u nás na divokém východě se máme ještě hodně co učit. Samozřejmě - učit se musí i ti chodci skákající před auta.
Ono s tou absolutní předností to bylo trochu jinak.V médiích se najednou začalo šířit něco o absolutní přednosti chodců jakožto o věci, která jim nepřísluší.Jenže většina lidí - hlavně důchodců - vidí napsáno absolutní přednost a dál to nečte.Přijde mi to jako manipulace s lidem ze strany médií.
Jistě, ale z počátku s tím nějaký invstigativní pablb přijít musel.
Cetli jste policejni statistiku?Za prvnich 7 mesicu tohoto roku bylo na prechodech usmrceno 14 osob a spousta byla zranena.Vubec statistika v teto oblasti zaznamenala narust.
beranek a ty se tomu divis? asi ne, vid! Vzdyt staci vyjet autem a hned vidis, kolik sebevrahu se pohybuje po chodnikach a tak!
to mracek:Nedivim.Vim, cim to je.Ale abych to upresnil, tech 14 mrtvych je o 11 vic nez za srovnatelne obdobi lonskeho roku.Docela sokujici narust.Jsem zvedav, jestli Ministerstvo dopravy konecne udela nejakou informacni kampan nebo jestli proste pocka, az ten pocet mrtvol lidi dost vydesi na to, aby si davali vetsi pozor.
Tady už to pomalu usíná - ale za posledních několik stran mám pocit, že jediným aspektem pohodlí je vnitřní prostor vozu - ale to jen jeden aspekt. Hlučnost, měkkost a anatomie sedaček, ovládání auta atd. Jde prostě o to, abych, když po 500 km, ujetých v zátahu vystoupím z auta neměl pocit, že jsem vypadl z mixeru, ať jakkoliv velkého.
Trochu jsem se odmlčel a nyní přečetl, co je zde nového. Nic moc a poměrně úzký okruh diskutujících. Ale ke svemu překvapení jsem zjistil, ze v KATALOGU jsou u mnoha nových vozů uvedeny míry "g" a "h", což je v podstatě ona "míra pohodlí". Bohužel nevím, jestli se to objevilo nově jako odezva na tuto rubriku a diskuzi. Bohužel nemám dost času Katalog z tohoto pohledu důkladně prozkoumat. Ale udělal jsem si v rychlosti statistiku asi 30 modelů, u kterých jsem tyto údaje objevil. A jsem šokován. vyloučím-li Matiz a Mercedes Pulmann, vychází mně, že bez ohledu na délku auta, bez ohledu na rozvor - součet kót G a H osciluje v rozmezí pouhopouhých 10 (vyjímečně 15)centimetrů. Pokud jsem se v tom fofru nedopustil nějaké systémové chyby tak toto je největší šok v mém motoristickém životě. Moc prosím, máte-li někdo více času (a chuť), překontrolujte můj závěr. Nejsem na Webu dost sběhlý, možná lze v "katalogu" i vytvořit tabulku podle těchto parametrů? Všechny vás zdravím. Dušan