Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

26 komentářů

Nevíte někdo, jaký je rozdíl mezi závitem 3/4"-16 a 3/4"-16 UNF, popř UNF 2A?

Co přesně znamená hodnota BYPASS (u Favorita je do 1992 0,65 a dále 1,0)?
Jakou značku preferujete: Fram, UFI, Mann, Champion, Purolator aj.?
Teď jsem koupil FRAD(asi Jugoslávie), ale jinak nevím, která je lepší.

Potřeboval bych hlavně vědět, co znamenají ty hodnoty BYPASS a co je UNF, UNF2A nebo 2B.

Dík.
MANN
Za komoušů jsem byli vděčný za jakýkoliv filtr, který "šel našroubovat" bez úprav. Pokud si vzpomínám, nic se žádnýmu zhýčkanýmu autu ze západu nestalo. Zas nesmí být člověk tak přecitlivelý na ty požadavky, který mu ten výrobce v manuálu stanoví 😊. Hlavně to chce čučet na budík, nebo kontrolku s olejničkou 😄
to prof: Některý ale maj po letech tendenci se rozpadat a tím bordelem plnit vnitřek motoru.
rbaron>to nechapu, ...po letech tendenci se rozpadat...,- ty nemenis kazdy rok s olejem filtr,to az tak setris ?
to Pir: Mám vlastní auto pořádně asi tři měsíce, a to ještě není na značkách. Každopádně olej budu měnit jednou ročně, je to polosynt. Mobil1 10W40.
rbarone>tys me nepochopil, psals ze olejovy filtr se ti poletech rozpada to znamena ze ho nemenis z vymenou oleje a mas ho nekolik let.Precti sito co jsi napsal.Asi jsi to tak nemyslel ale vyznelo to tak.
to Pir: Jo, je to blbost, sorry. Tohle platilo na benzínové filtry, ten mám třeba já na autě originál. Olejový se samozřejmě mění s olejem, ale už jsem slyšel, že ho někdo měnil dvakrát za jeden olej a nebo jednou za tři výměny. Každopádně stojí třeba na mý BMW stošedesát korun a to je sranda srandoucí 😄
rb: Viděl jsem taky filtr, kterej prostě žuchnul, když majitel chudáku VW Transporteru v mraze naložil. Byl to shodou okolností filtr MANN, kterej tady ATX preferuje, a byl to dokonce filtr správnýho typu, co tam měl bejt. Od tý doby nehodnotím filtry podle značek 😃
Přesně takhle jsem uvažoval, když jsem filtr montoval.

Pak mi ale několik lidí řeklo, že jsou v tom ventily a že to při určitým tlaku nemusí vůbec filtrovat, že to jde obtokem a nečistí se olej vůbec. Proto jsem se začal zajímat.

Některý typy mají tu funkci, že drží olej nahoře, aby nestekl po zastavení motoru zpět(to je asi ten "valve level", jak jsem se už ptal.
venca: Je to jednoduchý, filtry jsou od toho, aby zachycovaly pevný nečistoty v oleji. Všechny filtry jsou vybaveny obtokovým ventilem v případě, že je nikdo nemění a jsou už tak zaneseny, že nejsou schopny propouštět olej. Tento obtok pracuje i při chodu motoru ve velmi nízkých teplotách, ještě před zahřátím oleje, kdy je viskozita oleje tak malá, že zatím jen velmi těžko prochází jemnými otvory filtrační vložky. Jelikož se jedná o čističe plnoprůtokové, je potřeba průchodu oleje docela prioritní. Tedy nejjednodušší jsou čističe pouze s tímto by-passem, obtokem v případě ucpání nečistotami a pro případ studeného startu. Lepší přeci znečištěný olej, než vůbec žádný. Potom mají některé čističe navíc zpětný ventil(obyčejná gumová manžeta), aby se v nich udržel všechen olej a bylo dosaženo rychlejšího náběhu mazacího tlaku. No a pak jsou některé čističe vybaveny ještě jedním obtokovým ventilem, který má funkci redukčního ventilu, který zabraňuje překročení mazacího tlaku. To jsem nikdy moc nepochopil, protože solidní motor obsahuje vždy redukční ventil těsně za olejovým čerpadlem. Přenechat tuto funkci čističi oleje a tudíž riskovat případný problém, pokud tam někdo nedá ten správný olejový čistič, se mi nezdá rozumné. Možná je to jen doplňkový obtokový ventil a redukční ventil ten motor někde má, ale tak podrobně jsem to již nezkoumal. Zbývá snad jen dodat, že vtokové otvory do čističe jsou vždy ty malé dírky do kruhu a výstup vyčištěného oleje je tou středovou dírou do dutého upevňovacího závitu. Neméně důležitá je informace, že klíč na olejový filtr neslouží k jeho dotahování, ale k povolování. Čistič se dotahuje vždy dostatečně silně, avšak ne "na krev", jelikož při příští výměně by se nemuselo podařit jej povolit bez použití hrubých a zoufalýc postupů, to vše za zvučných nadávek a předešlého měniče oleje. Toto pojednání se týkalo většiny čističů pro osobní auta a už i u některých z nich to již někdy bývá malinko odlišné, více se podobající řešením běžným u dodávek a lehkých náklaďáků. Z toho všeho tedy plyne, že by neměl být problém, když neseženu zrovna ten správný čistič, lepší nějaký, než žádný, a tedy bychom se neměli obávat, že máme-li tam jiný čistič, musí vždy dojít k zadření motoru. To, prosím, ne, to by už bylo příliš demagogické.
Ještě maličkost: Pro ty, kdož vyndají výpušťák a chtějí ho tam zpátky dát s původním měděným kroužkem, platí zásada, že neutahujeme příliš a když si tam kroužek nechce sednout a z výpušťáku to kape, tak to stačí 5x povolit a utáhnout. Asi jsem blbej, ale tohle mi musel poradit můj táta, když jsem nedávno měnil olej ve svý šestce a výpušťák tekl. Je ho tam bratru 6,5 litru i s chladičem!
To prof: Dík za vyčerpávající odpověď, celkem mi to uklidnilo.
venca: Nemáš zač, rádo se stalo.
Nevíte někdo, jak funguje u některých filtrů tzv. "valve level"?
Mám ještě dotázek na ty, kdož mají zkušenosti z odstavením vozidla na zimu. Je lepší olej vypustit na dobu, kdy motor jezdit nebude nebo ho tam nechat a na jaře jím spláchnout rez z válců 500 km piánko a dát tam novej? Pro mý auto by byla zima a soli na našich silnicích asi katastrofou. Poradíte?
RB: Proč bys z auta vypouštěl na zimu olej? Jednoznačně nejlepší a nejlevnější způsob je, že náplň, kterou jsi tam měl na léto tam necháš a na jaře ji po důkladném prohřátí vyměníš za novou. Příští rok to samé. Vypouštění oleje na zimu je zvrhlost. Pokud jsi opravdu pedant, vyšroubuj svíčky, do každýho válce nalej panáka oleje a pak to volně protoč. Víc mě ale vyhovuje, udělat to ještě jinak. Musíš mít ale pomocníka, kterej sedne do auta a dvakrát to protůruje a na potřetí, když je ten motor v maximu otáček vypne zapalování a namísto ubrání dá plnej plyn. V tom okamžiku ty naleješ do sacího potrubí olej, v tvým případě minimálně 6 panáků. U amerik to jde v pohodě, jelikož všechny mají po sundání čističe otvor do sání zvrchu. Pokud máš obyčejnej konzervační olej ve spreji, tak je to ještě dokonalejší, jelikož se mnohem dokonaleji rozptýlí. Důvod, proč tento způsob preferuji je ten, že se tak nejen tenkým olejovým filmem pokryjí stěny válce, ale i dříky všech ventilů i jejich dosedací plochy.
nevite nekdo, jaky je rozdil mezi obycejnym filtrem a K&N filtrem?
K&N je drazsi, ale vydrzi dele, zmeni zvuk motoru a prida nebo ubere (podle toho co je to presne za druh a jak je nainstalovany) par procent vykonu... jo a taky pokud ten olejovaci K&N nainstalujes do modernejsiho auta tak si rovnou zacni setrit na novej MAF (mass airflow sensor), protoze ten olej ti ho hodne rychle znici...
Tak to je poznatok! To tu ešte nikto nespomenul. Popíš prosím skúsenosť s odpísaním MAF, po koľkých km, na akom aute, s akým filtrom, výrobca. Vďaka. 😒>
tak treba skoro vsecko z koncernu VW, i kdyz je pravda, ze tam nektery MAFy odchazej samy od sebe... ale s tim K&Nkem je problem, ze i kdyz to nepreolejujes, tak tam ten olej furt musis davat, a male mnozstvi se stale dostane i na ten senzor a obali ho a to je konec, protoze to je hodne citliva vec...
předpokládám, že to hrozí pouze u hříbku (tedy kitu) a ne u K&N vložky do originálního boxu
na ofic strankach k&n pisi, ze se to na ne sice svadi, ale podle nich to neni pravda (za predpokladu, ze se olejuje spravne)

a mate nekdo zkusenosti s k&n olejovymi filtry?
"tak si rovnou zacni setrit na novej MAF (mass airflow sensor), protoze ten olej ti ho hodne rychle znici..." - fakt? To snad jedine kdyz to preolejujes, ne?

Do rubriky "vzduchovy filtr" jsem poslal ceny K&N na Octavky, uvitam pripominky, zkusenosti apod.