30 komentářů
0
tak co? treba www.kopp.cz a jejich kolekce knih "jak na to" je moc prima...
0
Jak na to...- to je moc prima, když není nic jinýho. Za skoro 600,- luxus, spousta chyb, nepřesných a zavádějících formulací.
0
tak treba zrovna ta o favoritech na kterou jsem koukal stoji 229,-... fakt je, ze je videt, ze je prelozena z angl. originalu... treba schema serizeni svetel je platne pro levostranny provoz... ale kdyz se clovek prenese pres tech par chybek, tak je to fakt dobra knihadalsi dobry nakladatelstvi je Grada
Da sa zohnat na www.techbooks.cz . A to teda podstatne viac titulov udrzbarskych alebo servisnych knih a priruciek k automobilom ako na www.kopp.cz. Avsak Vami hladana kniha nemusi byt v anglictine, alebo nemcine. No niekedy je lepsie mat knihu pisanu napr. po francuzsky ako nic. Ceny udrzbarskych priruciek (take ako su u nas v obchodoch) su primerane. Servisne prirucky su drahsie.
Servisnu literaturu aj v cestine ponuka fy Bosch,a
napriklad aj www.global-trade.sk
Servisnu literaturu aj v cestine ponuka fy Bosch,a
napriklad aj www.global-trade.sk
Názory na servisní publikace Jak na to jsou různé. Jeden čas jsem je distribuoval a jsou v podstatě dvě skupiny uživatelů. Jedna preferuje obrázky typu "pérovek", druhá fotografie zobrazující demontáž a montáž. V případě vyd. Kopp záleží na tom, od jakého vydavatele byla příručka (copyright)zakoupena. Osobně jsem vždy preferoval publikace s obrázky typu "Haynes". Ceny jsou ale přiměřené. Venku jsou tyto publikace také dost drahé, a to nemluvím přímo o továrních servisních manuálech.
Sbírám ale knihy a informace o nich především o automobilkách a konkrétních modelech. Neznáte někdo nějaké kluby, kde se podobní nadšenci scházejí? Nebo nějaké weby?
A co takhle názor na publikace brněnského vydavatelství AGM?
Sbírám ale knihy a informace o nich především o automobilkách a konkrétních modelech. Neznáte někdo nějaké kluby, kde se podobní nadšenci scházejí? Nebo nějaké weby?
A co takhle názor na publikace brněnského vydavatelství AGM?
AGM vůbec neznám a ze zahraničních mi něco říká akorát haynes a bentley, hlavně na knihy a cdčka od nakladatelství bentley jsem slyšel spoustu chvály...
AGM je vydalvatelství p. Gomoly v Brně. Ale vydávají hlavně obrazové monografie našich automobilek a motocyklových továren. Z dílenských příruček jen publikace na naše motocykly. Manuály vyd. Robert Bentley jsou precizní. Jejich CD taky. Jsou doporučovány i pro servisy. Ale i jejich obrazové knihy z prostředí závodů a automobilek jsou výborné. Zkuste www.rb.com
Perfektní jsou tovární manuály amer. vyd. Helm, které už léta vydává servisní dokumentaci pro Forda a GM. Ti totiž už léta nic sami nevydávají, přenechávají to vydavatelským odborníkům. Helm dělá i Hondu, Isuzu, Hyundai, Suzuki a Kiu. Naprostá špička jsou od nich školící manuály. Třeba set pro automatické převodovky Ford obsahuje manuál, videokazetu se všemi postupy a ještě diáky. To vše je sladěno dohromady, je to určeno pro vyškolení techniků u dealerů, ale prodávají to i normálně. El. schémata jsou zvláštní manuály, kastle taky a motory tvoří další publikace. Tuším www.helm.com Nebo vyhledávačem Helm Incorporated.
Ale ty stránky literatury Bentley doporučuji prohlédnout. Mimo vyd. Grada, o kterém jste se zmínil, také začíná být v auto-moto správně agilní Computer Press. Jen tak dál.
Perfektní jsou tovární manuály amer. vyd. Helm, které už léta vydává servisní dokumentaci pro Forda a GM. Ti totiž už léta nic sami nevydávají, přenechávají to vydavatelským odborníkům. Helm dělá i Hondu, Isuzu, Hyundai, Suzuki a Kiu. Naprostá špička jsou od nich školící manuály. Třeba set pro automatické převodovky Ford obsahuje manuál, videokazetu se všemi postupy a ještě diáky. To vše je sladěno dohromady, je to určeno pro vyškolení techniků u dealerů, ale prodávají to i normálně. El. schémata jsou zvláštní manuály, kastle taky a motory tvoří další publikace. Tuším www.helm.com Nebo vyhledávačem Helm Incorporated.
Ale ty stránky literatury Bentley doporučuji prohlédnout. Mimo vyd. Grada, o kterém jste se zmínil, také začíná být v auto-moto správně agilní Computer Press. Jen tak dál.
Autoknihy: pro koho jsi/jste dělal distribuci? Jinak Grada je dobrá na škodovky, na zahraniční auta je to dost mínus, nějaké snahy sice měli, ale zatím kde nic, tu nic...
mrknul bych i na www.vltava.cz - maji tam i autoknihy od vicero nakladatelu
Bentley v CR nekdo prodava?
Bentley v CR nekdo prodava?
Zkusil bych www.techbooks.cz a nebo www.motorbook.cz , ale pokud je mají, tak budou asi ve vyšší cenové hladině. Další manuály prý dováží nějaká firma v Turnově.Ale bohužel nevím kdo.
To Autokhihy: Diky Tvym informacim jsem si vcera objednal pres TechBook od Haynes manual Ford Focus (Benzin/Diesel)(9😲10) za 850 Kc. Obdobnou publikaci od Koppa "Jak na to?" za 600 Kc mam a moc me neuspokojila. Perove obrazky se mi nelibi a dostatek informaci o mem aute mi tato khiha zrovna neposkytuje.
Jeste jednu poznamku. Taky si vsimate jak Motor Cafe cim dal tim vice upada diky nekterym navstevnikum, kteri misto aby vecne diskutovali o autech a prinaseli sem sve zkusenosti, uchyluji se k hrubym osobnim utokum a urazkam, k pubertackym hadkam o tom kdo ma lepsi auto a k diskuzim o tematech ktera sem nepatri. Diky tomu, mnozi z tech co o autech skutecne neco vedi, toto forum opousteji. Je to skoda!
Jeste jednu poznamku. Taky si vsimate jak Motor Cafe cim dal tim vice upada diky nekterym navstevnikum, kteri misto aby vecne diskutovali o autech a prinaseli sem sve zkusenosti, uchyluji se k hrubym osobnim utokum a urazkam, k pubertackym hadkam o tom kdo ma lepsi auto a k diskuzim o tematech ktera sem nepatri. Diky tomu, mnozi z tech co o autech skutecne neco vedi, toto forum opousteji. Je to skoda!
To Jiri - jsem zvedav,jak budes s Haynesem spokojeny,je pravda,ze Kopp je spise orientacni a technickych dat je tam na rozdil od Haynese minimum,ale treba v Haynesovi jsem nenasel hodnoty geometrie a u Koppa jo. V kazdem pripade je Haynes mooc pekny a urcite hodne pomuze. I kdyz servisni manualy by byly jeste lepsi,ale nevim,jak se k nim dostat.
Prima, jsem rád, že jsem mohl pomoci. Někde jsem slyšel, že ty obrázky tzv. "pérovky" se dělají počítačem. Což asi neni to pravé ořechové. Souhlasím s Vámi, že fotky dělané při odborné demontáži a následné montáži jsou mnohem lepší. Pravda je, že v továrních servisních manuálech z USA to mají půl na půl. Co si ale nedovedu dost dobře představit, že ležím pod autem, sice ho mám na hydraulice dva metry nad zemí, vedle sebe notebook (PC snad už by ani nešlo) a prohlížím si CDčko a opravuji. Nevím, nejsem automechanik, třeba to jde.
Tak trochu jsem pár let vozil knížky z Anglie, Německa, USA atd. Ale teď už jen vytvářím databanku publikací auto-moto literatury a něco si občas koupím pro sebe do své malé sbírečky. Snad v příštím roce něco vytvoříme s panem Nalezínkem z Mělníka. Tam se scházejí sběratelé prospektů a také knížek. Myslím si, že by třeba mohlo být užitečné mít na jejich stránkách takovýto diskuzní klub, adresář atd. Až budu dnes doma, dám sem jejich webovou adresu, aby zájemci- sběratelé se mohli třeba zaregistrovat v jejich adresáři. Bylo by to dobré? Co říkáte?
Autoknihy: já jsem měl jeden čas poměrně blízko ke Gradě, proto jsem se ptal... Jinak ten klub sběratelů není špatný nápad. Já sám mám kdyžtak někde servisní příručku k Fiatu 128, vydanou tehdejším autoklubem 😊)
Oddie: Nemohu posoudit kvalitu technických publikací Grada. Měl jsem v ruce snad jen dvě auto knížky, ale jestli obsah byl kvalitní (technicky), to si opravdu netroufám hodnotit. Co se týká reprodukcí, vzpomínám si, že to bylo slušné. Já ale zastávám takový drobný názor, že tady v této zemičce je dobré, když se budou takovéto knížky vydávat, i když někdy ne zcela profesionální, protože tu celá léta nic nebylo. V každém ranku je nyní k dostání moře knížek (myslím tím u nás), jen v tom auto-moto se to rozjíždí pomalu. A tak snad bychom měli být rádi za každý nový titul. Ale prosím Vás, je to jen můj názor.
Grada měla (či ještě má) nějakou dohodu se Škodovkou, o vydávání knížek o škodovkách, jejichž obsah Škoda autorizuje - psal je tehdy pán s pseudonymem R.M.Cedrych, nyní již zesnulý (?). Takže knížky o škodovkách měli dost na úrovni. Na zahraniční auta ale neměli autory. Jak je to s nimi teď, to nevím...
Futura: Naprosto s Vámi souhlasím, ale obávám se, že za obsah jednotlivých příruček nemůže žádný zdejší vydavatel. Některou koupí od Haynese, něco od Delius-Klasing, Motorbuch atd. Já si myslím, že pokud dojde k dohodě o nákupu titulu, nemůže si pak už moc diktovat a pokud určité informace (třeba i kapitoly)ten originál nemá, tak je konec. Titul, vydaný jiným vydavatelem venku třeba ty informace má, ale když do toho určitě vstupují i ekonomické podmínky, tak se asi dostaneme k onomu přísloví, že nejlevnější nemusí být nejlepší. Někdy jsem měl u některých publikací (a to i u obrázkových, nejen manuálů)pocit, že když si autor nebyl s něčím moc jistý (třeba i s histostorickými fakty), tak to prostě a ladně obešel, neřku-li, vynechal. Ale zase, troufale si sem dávám pouze můj osobní názor. Omlouvám se, pokud bych někoho tímto rozzlobil.
Ta ekonomicka stranka je uplne jasna,navic tezko lze ocekavat byt od podrobne technicke prirucky dokonalost servisniho manualu. Ale jsem stastny,ze alespon neco se da na trhu uz najit a casem si proste clovek z tech utrzku sestavi vic,kdyz o to stoji.
Oddie: Jméno toho pána znám, také jsem před časem někde četl, že zemřel. Ale netušil jsem, že to není jeho vlastní jméno. O té autorizaci publikakací Grada Škodovkou jsem také nevěděl. Ale to jen dobře, neboť tak se dostanou k zákazníkovi kvalitní publikace. No vida, zase jsem se něco dozvěděl.
Na zahraniční auta sehnat autory, to bude oříšek. Nebylo by asi dobré, aby to někdo sestavoval (psal)od stolu. A pokud by to někdo psal postupně včetně "kuchání" vozu (jako to dělají u Haynesů), nevím, ale to bude dost nákladné. V redakci si asi hned řeknou, kolikpak kusů té příručky tady prodáme. A může to být konečná.
Na zahraniční auta sehnat autory, to bude oříšek. Nebylo by asi dobré, aby to někdo sestavoval (psal)od stolu. A pokud by to někdo psal postupně včetně "kuchání" vozu (jako to dělají u Haynesů), nevím, ale to bude dost nákladné. V redakci si asi hned řeknou, kolikpak kusů té příručky tady prodáme. A může to být konečná.
Na většině knížek od Grady o škodovkách je "obsah autorizovala Škoda..." nebo tak něco. Jinak vím ještě pár drobností, aly ty bych kdyžtak sdělil jen osobně (a mimo kameru 😊))
Tady je ta adresa na klub sběratelů auto-moto prospektů a knížek.
www.mujweb.cz/…ratele.mot.liter… />
Snad se to bude někomu hodit.
www.mujweb.cz/…ratele.mot.liter… />
Snad se to bude někomu hodit.
nazdar všichni. Doporučuju mrknout se na www.doromey.de Sehnal jsem od nich kompletní dílenskou příručku na patrola(1600 stran)
Doromey, znám, je bezvadnej, dělá reprinty továrních manuálů, ale prodává i další knihy. Taktéž doporučuji se podívat na WK-Verlag. On i Godhai ve Vídni na známé ulici Marie-pomocnice je slušný distributor. Ale web to chce najít vyhledavačem. V USA je dobrý i Faxon, několik mladých bláznů, maj toho až moc. Ale bývali zajímavý tím, že měli každý tovární manuál ve
třech cenových úrovních. Příkla😜 nový - 150 USD, lehce použitý už třeba za 69 a dost jetý (silná impregnace stránek olejem a jinými chemikáliemi)už za 29. Ale teď jsou asi jen na eBay. Na použité tovární manuály je dobrý i Dalglish z Chicaga. Ten byl zajímavý super nízkým poštovným za těžké, tlusté "bible".
třech cenových úrovních. Příkla😜 nový - 150 USD, lehce použitý už třeba za 69 a dost jetý (silná impregnace stránek olejem a jinými chemikáliemi)už za 29. Ale teď jsou asi jen na eBay. Na použité tovární manuály je dobrý i Dalglish z Chicaga. Ten byl zajímavý super nízkým poštovným za těžké, tlusté "bible".
Nazdar lidi.kupil som Alfu Romeo 33 SportWagon 1,8TD.Za mensi peniaz ale v horsom stave.Ma niekto taketo auto alebo s tymto motorom?neviete mi poradit co to bude zac?lebo je v garazi,potrebujeme nastavit ventily-nevieme presne hodnoty.chcem vas preto poziadat o radu-neviete niekto zohnet tieto ciselka?a este treba vymenit tesnenia-pod hlavou hlavne.fuci tade,nechce startovat pri nizkych teplotach.neviem zohnat nastavovacie hodnoty ventilov.neviete niekto o niecom?zatial vam dakujem,cafte.Peter