Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

7 komentářů

V poslední době Peugeot vyřvává do světa, že zase platí odpočet DPH na vozy kombi.O co jde ? Nedostane auto žlutý číslo ? Je to i u jinejch značek ?
To by mně taky zajímalo jakou fintu zase vymysleli 😄 Český človíček zktátka dokáže obejít jakoukoliv legislativní překážku.
No je to kategorie N1 místo M1(to bylo dřív),ale asi to dostane žlutý číslo a to znamená stát na hranicích ve frontě a navíc omezenej přístup do center měst. Nevím to určitě,ale ptám se.
Jaký žlutý čísla??? Vždyť žlutý čísla jsou už víc jak rok zrušený. A nebo je jako zase zavedli??? To by mě zajímalo odkdy, když před ani ne měsícem jsem viděl novou bílou RZ na autobusu a tahači... Všichni, co znám, co měli tyhle čísla, po zrušení žlutejch značek jako na potvoru RZ "ztratili", a šli si pro novou bílou...
Na některých OU měli velké zásoby, takže žluté SPZ dávali ještě hodně dlouho po zavedení RZ. Dnes však už asi budou všude "vybrané".

Se žlutými čísly jsem jel přes hranice mnohokrát a nikdy jsem problém neměl.
Nyní je to tak. Žlutým SPZ už dávno odzvonilo. Se vznikem krajů se začaly užívat SPZ ve tvaru např 1Z1 2636. Mají je už všichni nově příhlášení, nákladní auta, kamiony apod. Další věcí jsou odpočty na kombíky, MPV, apod. Dříve to bylo tak, že existovaly dvě kategorie, M1 a N1. M1 by tzv. "montážní vůz", kdo si to zdůvodnil a byl plátce DPH, mohl si odpočet uplatnit. Naši "slavní" poslanci již dlouho chtěli tuto kategorii zrušit, protože se to zneužívalo, měl to kdekdo atd. Naproti tomu bylo velké lobby prodejců, protože tímto způsobem se prodalo docela velké množství nových vozů. Po několika letech bojů kategorii M1 od října 2003 zrušili. Zbyla tedy jen kategorie N1, což je "skříňový vůz", neboli lidově náklaďák. Tam se dá uplatnit DPH bez "řečí", spadají tam pravděpodobně všechna lehká užitková vozidla asi do 3500 kg. Nicméně vtip je v tom, jak "napasovat" předpisy pro nákladní auta na osobáky? Homologačních podmínek je víc, ale velkou roli hraje zatížení zadní nápravy. Jde o poměr mezi hmotností posádky a hmotností nákladu. Každému je jasné, že např. Avie, která má nosnost třeba 3 tuny je v principu jedno jestli veze 3 nebo 5 lidí. Jenže u kombi, nebo MPV je už poměr ve prospěch osob a to je špatně. Proto jsou většinou vozy kategorie N1 homologovány jako čtyřmístné, i když mají prostor pro pět lidí. To proto, aby vůz mohl být více zatížen nákladem a ne cestujícími.Vše dělá akreditovaná zkušebna a výsledek předává na Ministerstvo dopravy. To je teorie. Jak to obejít? Přece nebudou prodávat čtyřmístné např. Volvo 70, Audi 6 a podobná velká auta ? Buď tedy "podmáznu" zkušebnu (investice se vrátí)a budu mít dále 5ti místné auto, nebo nějak "posílím" zadní nápravu, abych zvýšil její nosnost. Problematika je ale trochu složitější, např. okenní airbagy tam nesmí být (kvůli přepážce), velikost zavazadlového prostoru, motor atd.
proste akorat dalsi zbytecny cachry a nahravani uplatkum... tot vse