Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

10 komentářů

Urcite sa tu uz o olejoch preberalo vela, takze ak prichadzam s niecim starym, len ma nasmerujte.

Pri poslednej pravidelnej vymene oleja mi v znackovom servise naliali do Hondy Civic '97 (po 90 tkm) Castrol TXT 0W-30. Mate niekto skusenosti s tymito riedkymi syntetikami v horucom lete ? Deteraz mi liali vzdy 5W-40 a moj otackomer casto ukazuje doprava, tak si nie som isty...
Pokud radis v civiku VTi vyzsi RS tak, ze tam pak spadne 6000 ot (tzn az pri 8500), poohledl bych se uplne po jinych olejich. Pokud je pro tebe maximum 7000, tak tam lej klidne levnejsi 5W-40. Mrkni akorat aby trida oleje byla v rozmezi A3-A4...
Normalne mam predpisanu vymenu oleja po 10 tkm, no nedavno som niekde cital, ze sa zacina pouzivat nejaka nova generacia olejov, ktore staci menit az po 30 tkm. Neviem, ci ja som dostal prave tu novu generaciu oleja, ale ani neviem, v com spociva ta "nova generacia"...
zadna nova stara neni, zlepsuji se hlavne motory. Co mas za karu???
Mam Civic 3D, rocnik 97, 1.4, 66kW. Obmedzovac je niekde pri 7500.

O tych olejoch som cital na

[odkaz]

Pise sa tam😒br />
-----------------------------

Výjimkou už dnes nejsou takzvané Long Live oleje. „Jedná se o nejmodernější oleje, vyráběné nejčastěji ve viskozitě OW-30 se speciální aditivací, které umožňují takto dlouhé intervaly výměny. Vozidla, pro která jdou použít, mají tuto skutečnost vždy zdůrazněnu v dokumentaci k vozidlu

-----------------------------

Ten clanok je dost o nicom, ale toto bola pre mna novinka.
Jakej máte názor na tyhle oleje hojně doporučovaný oleje Fiatem a Alfou Romeo ?

Je lepší syntetika nebo polosyntetika ? Co si myslíte o údajným poklesu tlaku oleje (syntetiky) za vysokejch teplot ? Je lepší používat polosyntetiku a měnit častěji než doporučuje výrobce nebo syntetiku a dodržovat údaje výrobce ?
modus ponens
to RV: ja som doteraz vzdy dodrziaval interval vymeny stanoveny vyrobcom. Po debate s kamosom som sice chvilu spekuloval nad castejsimi vymenami (vravel, ze pri dlhodobo vyssich rychlostiach olej menej vydrzi), ale po kratkej debate s vyrobcom auta a aj oleja som bol uisteny, ze dnesne oleje (vratane mineralnych) su dimenzovane tak, aby zniesli este aj rezervu, t.j. neskorsi interval vymeny, prip. dlhodobu jazdu pri vyssich rychlostiach (dialnice a pod.)

Btw., vtedy islo o Skodu a Castrol.
Selenia? Kdo je prvovyroba??

Jinak kdyz uz jste to nakousli, hodne zalezi na provozu vozidla. Ani bych nerekl ze na rychlostech (dalnice / okresky nebude takovy rozdil), naopak bych rekl ze podtaceni motoru, jizda ve meste, caste studene starty mohou byt duvodem k castejsi vymene....
jednou jsem uz psal ze treba takova honda doporucuje pro sva auta polosyntetiku a pritom to jsou vysokootackova auta, plna syntetika neni vzdy nejlepsi
To je svata pravda, do T815 jsem taky lil M7A😱 Paramo recyklat... Odpovida mineralu 15W40 a startovalo to v yime v pohode...