K té rozširující sadě, pro auta již vybavená přihřívačem: Docela nechápu, co na tom stojí takovou pálku, 10-15tis Kč. Ono totiž, pokud už v tom autě je ten "přihřívač", tak je tam prakticky celé to topení! Leda, co může chybět, je 1)oběhové čerpadlo 2)kabeláž 3)ovládání (hodiny). V té sadě je dost možná ještě check-valve, a případně i termostat - ale to tam být nemusí, funguje to dost dobře i bez toho!
Pro ilustraci, koupil jsem tenhle "přihřívač" (od Eberspachera) z vraku, a vestavěl do auta. Oběhové čerpadlo jsem měl, jinak stojí asi 1200,-. Za mini-hodiny chtěli 2500,- - po zjištění zapojení jsem si je radši udělal z digit. spínacích hodin z OBI za 200,-... celé to topení se totiž zapíná/vypíná pouze přivedením +12V na jeden drát (!), takže by na to stačil i prachsprostý spínač - pokud to budete zapomínat vypnout... No a ten kabel? Za orig. kabeláž - 5 metrů kabelu, 2x konektor a pojistkové pouzdro - za to si řekli 3800,-! Takže jsem ten orig. konektor raději ustříhl a dal tam jiný, než vyhodit 4 litry.
Takže to jen tak na okraj - přestavět přihřívač na nez. topení se dá i mnohem jednodušeji a levněji než tou předraženou orig. sadou. Mmch. si k ceně té sady připočtěte ještě montáž, jen tak mezi námi. A snadno zjistíte, že při nepoužití orig. hodin, kabeláže a montáže vám klidně zbyde i na dálkové ovládání...
Pro ilustraci, koupil jsem tenhle "přihřívač" (od Eberspachera) z vraku, a vestavěl do auta. Oběhové čerpadlo jsem měl, jinak stojí asi 1200,-. Za mini-hodiny chtěli 2500,- - po zjištění zapojení jsem si je radši udělal z digit. spínacích hodin z OBI za 200,-... celé to topení se totiž zapíná/vypíná pouze přivedením +12V na jeden drát (!), takže by na to stačil i prachsprostý spínač - pokud to budete zapomínat vypnout... No a ten kabel? Za orig. kabeláž - 5 metrů kabelu, 2x konektor a pojistkové pouzdro - za to si řekli 3800,-! Takže jsem ten orig. konektor raději ustříhl a dal tam jiný, než vyhodit 4 litry.
Takže to jen tak na okraj - přestavět přihřívač na nez. topení se dá i mnohem jednodušeji a levněji než tou předraženou orig. sadou. Mmch. si k ceně té sady připočtěte ještě montáž, jen tak mezi námi. A snadno zjistíte, že při nepoužití orig. hodin, kabeláže a montáže vám klidně zbyde i na dálkové ovládání...
to oddie: je to presne tak, jak si napsal, je tam obehove cerpadlo, hodiny, kabelaz. V nas to stalo 9 000,- s DPH, coz docela jde. Jinak jak sis poradil ty je opravdu super, bohuzel ja jsem absolutni strevo na podobne kutilske figle /i kdyz je mi to divne, muj tata byl za bolsevika jeden z nejlepsich mechaniku siroko dalek👋, holt jsem se v tomhle nepotatil.
Stavros: no, zas tak super to nebylo. Vzhledem k tomu, že jsem to montoval poprvé, a prakticky bez dokumentace (tu jsem získal až tak v půlce), dalo to docela dost práce, a dvakrát jsem to musel předělávat. Přeci jen jsem to dával do auta, kde nikdy nic takového nebylo, takže dobré kutilství - dalo mi to víc práce než přendat motor 😄 Nicméně už aspoň vím, co a jak, takže příště už to bude hračka. Akorát ty hodiny jsou zatím jen chumáč drátů v kastlíku, kdovíkdy to dodělám... ty orig minihodiny jsou hezčí. Zase, ty moje maj 10 časů oproti 3 orig (i když to je prakticky naprd, stejně se použije jen jeden 😄 ). V přípravě mám vestavbu těch hodin místo orig. hodin, co v tom autě jsou - že tam nebude nikde nic navíc. Při mé vrozené lenosti to ale vidím tak na příští zimu...
No v kazdom pripade to dam spravit, dnes uz bola celkom zima a kym sa vykurilo, tak som mrzol 😞
Mam informacie, ze ak by som vyuzival funkciu vetrania, tak by som potreboval silnejsiu baterku. Ma nezavisle kurenie aj nejaku ochranu proti uplnemu vymlateniu baterky?
STAVROS mi spominal, ze on s tym nemal problem, ale neviem, pocul som aj ine nazory...
Mam informacie, ze ak by som vyuzival funkciu vetrania, tak by som potreboval silnejsiu baterku. Ma nezavisle kurenie aj nejaku ochranu proti uplnemu vymlateniu baterky?
STAVROS mi spominal, ze on s tym nemal problem, ale neviem, pocul som aj ine nazory...
No. Má, ale úplně bych na to nespoléhal. Nemám po ruce ten manuál, ale tuším pod 10,5V se to odstaví. Což je sice dobře, že to tu baterku nevybije úplně na nulu, ale v mraze ani to pak nemusí stačit na nastartování. Co tam máš teďka za baterku? Každopádně větší baterka je plus... když se používají tyhle blbostičky.
Jinak samotné topení žere do 50W (s tím oběhovým čerpadlem), větrák podle typu auta 50-100W (je třeba jej dávat na míň, ne naplno), takže hodinu běhu topení baterka zkousne v klidu - zvlášť když se tím ohřeje motor a nestartuje se studený. Akorát je třeba dávat bacha, pokud se to používá denně, a jezdí se kratší trasy, baterka by se nemusela úplně dobít.
Jinak samotné topení žere do 50W (s tím oběhovým čerpadlem), větrák podle typu auta 50-100W (je třeba jej dávat na míň, ne naplno), takže hodinu běhu topení baterka zkousne v klidu - zvlášť když se tím ohřeje motor a nestartuje se studený. Akorát je třeba dávat bacha, pokud se to používá denně, a jezdí se kratší trasy, baterka by se nemusela úplně dobít.
Máte někdo nějaké zkušenosti se zástavbou příd. topení do TDI Oktávek ? Jsem vděčný za jakoukoliv info.
DO octácky by mělo jít přidat přídavné topení odporové jako je ve fabiích příjde na cca 6500 kč ale jistě by to šlo nahradit jen někde sehnat odporové kermické ropné 12V voštiny!
Mám BMW 750iAL je tam origo topení Webasto, hodiny jsou přímo v palubním počítači (2 časy po 30 min + zapnutí kdykoliv), ty hodiny nejsou ideální alespoň pro mš protože někdy jdu do práce v 6 a někdy třeba v 9 zkrátka jak vstanu takže něco nastavovat je docela problém. V tomto voze NT ohřívá pouze topení do motoru to nejde, ale stačí vyndat zpětný ventil a bude to ohřívat i motor, tento vůz používá 2 baterky jedna je pro motor atd, a druhá na to topení, baterie se po naskočení motoru spojí přes relé paralelně aby se i ta druhá dobíjela. Cena kompletu na vrakovišti (topení, řídící jednotka, benz.pumpa) 5 tis kč. A to samý topení jsem si teď dával do Renault Espace, udělal jsem to aby to ohřívalo i motor protože s tím jezdím teď v zimě, použil jsem zase 2 baterky, chyběli mě hodiny protože jek jsem psal u toho BMW jsou v pal poč, a tak jsem použil dálkové ovládání přes mobilní tel (stavebnice na www.flajzar.cz za 350kč) s dobou sepnutí 60min, jak vstanu zavolám si do auta a než přijdu je tam krásně teplo.
Fugo: super, dík za námět! Právě jsem vyhodil ty hodiny... a jdu koupit simkartu. Akorát časem tam asi dám ten velkej modul, co Flajzar taky nabízí.
no to Webasto při žhavení žere ke 30A a ono když to nechám běžet teď v zimě hodinku než přijdu do auta,tak ta baterka moc síly nemá, mám tam 66Ah, a tím že se ještě přes den svítí tak se při cestě do práce nějak moc nenabije (6km). Proto jsem dával druhou, origo v BMW je na topení jen 20Ah a to zas tak velký ne¨ní.
Co prosím??? 5kW Eberspaecher (nafta), při startu max 110W (tzn. do 10A), a ten start trvá tak minutu. Potom za běhu na plný výkon i s větrákem žere 8A (z toho ten větrák 4A) - a běží to půl hodiny. To ta 66Ah baterka (kterou mám taky) ani nepozná. Leda že bys to používal 2x denně a jezdil mezitím trasy 5km, že by se nestihla nabít...
Ale jo, ale to s tím nejezdíš nikam jinam? No, a i kdyby, ta stačí dát baterku o něco větší, a/nebo ji občas hodit na nabíječku... když se druhý aku nevejde.
Dobrý deň.
Chcel by som sa len spýtať či by niečo takéto šlo a či to vlastne má zmysel?
Cez zimu mi ani tak nevadí vstúpiť do studeného auta ako to že musím stráviť min. 5 minút odstraňovaním snehu alebo v horšom prípade ľadu zo skiel.
Tu pri čítaní Vašich príspevkov ma napadlo spojiť spínač na zapínanie a vypínanie cez GSM (www.flajzar.cz/stavebnice.htm) a ventilátor do auta napr.([odkaz] Myšlienka by bola taká, že večer keď opúšťam auto vyložím na predný panel ventilátor a ráno brnknem do auta, za 15 min. prídem k autu, čo nestihne zliezť tak tomu pomôžem ale určite to nebude prácne škrabanie.
Je ten nápad " hovadina " 😉 alebo by sa to dalo zrealizovať? ( zbytočný tel. prístroj mám tak by som to videl na investíciu max. do 1500 SK, a to by som za tú námahu dal ) mimo iné určite by to aj trocha vykúrilo auto. Uniesla by to auto baterka?
Za Vaše odpovede ďakujem.
Chcel by som sa len spýtať či by niečo takéto šlo a či to vlastne má zmysel?
Cez zimu mi ani tak nevadí vstúpiť do studeného auta ako to že musím stráviť min. 5 minút odstraňovaním snehu alebo v horšom prípade ľadu zo skiel.
Tu pri čítaní Vašich príspevkov ma napadlo spojiť spínač na zapínanie a vypínanie cez GSM (www.flajzar.cz/stavebnice.htm) a ventilátor do auta napr.([odkaz] Myšlienka by bola taká, že večer keď opúšťam auto vyložím na predný panel ventilátor a ráno brnknem do auta, za 15 min. prídem k autu, čo nestihne zliezť tak tomu pomôžem ale určite to nebude prácne škrabanie.
Je ten nápad " hovadina " 😉 alebo by sa to dalo zrealizovať? ( zbytočný tel. prístroj mám tak by som to videl na investíciu max. do 1500 SK, a to by som za tú námahu dal ) mimo iné určite by to aj trocha vykúrilo auto. Uniesla by to auto baterka?
Za Vaše odpovede ďakujem.
Jen takovy upozorneni.Pokud by nekdo nahodou uvazoval o porizeni nezavisleho topeni ATESO BREEZE,tak to zavrhnete!!! Existuje par vyjimecnych exemplaru,co maka bez problemu,ale tech je fakt malo.Nedoporucil bych ani nejhorsimu nepriteli.Mam s nima bohate zkusenosti ve vice autech, montovanych u ruznych servisu.Bohuzel,je to smejd.Od toho utikejte,sec vam sily staci.Nenechte se nalakat cenou.Ty penize,jako za drazsi do toho s postupem casu bez problemu nacpete a jeste si uzenete anginu.
Ale jistě, samozřejmě mám na mysli seriozní nezávislé naftové či benzínové topení, a ne nějaké topné odpory pro přihřívání zadku apod...
oddie : přihřívač čeho ???
mám normální Climatronic, kterej bere teplo od motoru, o ničem jiném nevím...
A zajímají mě zkušenosti lidí, co maj nezávislé naftové topení, např. Eberspecher, Webasto, atd.
mám normální Climatronic, kterej bere teplo od motoru, o ničem jiném nevím...
A zajímají mě zkušenosti lidí, co maj nezávislé naftové topení, např. Eberspecher, Webasto, atd.
Přihřívač, to je prakticky jednotka toho nezávislého topení, ale nekompletní, takže neumí běhat nezávisle. Dává se to poměrně často do těch TDI apod, protože by jinak moc netopily... Už to tu zaznělo dřív - prakticky jde o samotnou jednotku toho nez. topení, ale bez oběhového čerpadla, vřazenou do okruhu před radiátor topení, a ovládanou od toho Climatronicu. Takže si v první řadě zjisti, jestli to tam máš, nebo ne. Pokud ne, a to topení chceš (velmi hezká věcička, doporučuju 😉 ), musel bys tam dát komplet celou sadu (nová od 25tis s daní, vrakáč tak 8 - 10). Pokud už tam máš přihřívač, chybí ti jen oběhové čerpadlo (nové cca 1500,-), které vřadíš před ten přihřívač, a nějaké ovládání (stačí i obyčejný vypínač, orig. hodiny stojej 2,5tis 😒 ... a nebo ovládání přes telefon (taky už tu padlo).
No to je pro mě pěkná novinka, že by v Oktávce mohl být ten "přihřívač". Kdyby to tak bylo, asi by topení v Okt. TDI jelo poměrně brzy po nastartování, opak je ale pravdou. Právě kvůli vysoké účinnosti TDI, a tím pádem malému odpadnímu teplu, které jde do topení bylo do některých koncernových MPV (Sharan, asi i Alhambra) nabízeno standardně extra nezávislé topení... Oktávka TDI je pomalostí náběhu topení známa, a je to bohužel daň za čím dál větší účinnost TDI motorů.
Jakpak bych tedy mohl, pokud připustím existenci toho přihřívače, zjistit existenci přihřívače v mém systému ?
Jakpak bych tedy mohl, pokud připustím existenci toho přihřívače, zjistit existenci přihřívače v mém systému ?
Já Octávky neznám, a ani mě nijak nezajímaj, takže nevím, zda se to do nich dává, či ne. Zjistíš to tak, že to auto prolezešm to je jedna možnost, no a nebo podle toho, jak rychle to topí - pokud čekáš dloho, jak píšeš, tak tam asi fakt není. V Sharanu/Galaxy TDI je fakt asi standardně, viděl jsem jich na zvedáku několik, a měly to všechny...
Takže, pokud to tam je, stačí dovybavit, viz dříve, pokud tam není nic, je třeba koupit celou zástavbovou sadu - nová od 26tis s DPH plus montáž (tak 8tis s DPH), no a nebo koupit z vraku... ale bez záruky.
Jinak na některá auta existují spešl zástavbové sady, že se člověk nemusí při montáži trápit vymýšlením, kam a jak to nacpe. Já to dával do starého křápu, kam se nikdy nic takového nedávalo, a dalo mi to hodně práce, to tam rozumně naskládat a pozapojovat... mnohem víc práce než je třeba výměna motoru :?
Takže, pokud to tam je, stačí dovybavit, viz dříve, pokud tam není nic, je třeba koupit celou zástavbovou sadu - nová od 26tis s DPH plus montáž (tak 8tis s DPH), no a nebo koupit z vraku... ale bez záruky.
Jinak na některá auta existují spešl zástavbové sady, že se člověk nemusí při montáži trápit vymýšlením, kam a jak to nacpe. Já to dával do starého křápu, kam se nikdy nic takového nedávalo, a dalo mi to hodně práce, to tam rozumně naskládat a pozapojovat... mnohem víc práce než je třeba výměna motoru :?
Ale je to slabota dobré tak na pomoc při rozmrazování okna. Má to příkon 150W i ventilátorem a to je nic, na druhou stranu to stojí do 500 Kč.
Uvnitř jsou 3ks 12V topných tělísek z keramiky a ty by určitě šly použít jako to přídavné topení co dává škodovka do dieselů, to je taky jen odporové.
Uvnitř jsou 3ks 12V topných tělísek z keramiky a ty by určitě šly použít jako to přídavné topení co dává škodovka do dieselů, to je taky jen odporové.
Tak uz mam namontovanu rozsirovaciu sadu Webasto. Zatial iba s hodinami, montaz dialkoveho necham na inokedy, ak vobec. Nastavil som si to uz na zajtra, takze uvidim, ako to funguje 😊
Tuším že BMW používá nějaký tepelný akumulátor, který se při chodu motoru ohřeje a tepelná energie v něm vydrží snad týden, takže když se nastartuje začne topení ihned vyhřívat interiér z toho zásobníku!
Znáte to někdo?
Znáte to někdo?
Jo, o tom vím. Ale že by to nějaká automobilka montovala sériově, o tom silně pochybuji. Jedná se spíše o doplněk, který se dá domontovat v podstatě do každého auta (s dostatečně velkým volným prostorem pod kapotou...). Smysl to má pro vozy taxislužby, služebáky, v nichž je řidič nucen delší dobu čekat na šéfa a nemá možnost si "přitopit" motorem nebo nezávislým topením atd. Akumulace tepla je ovšem jen řádově na hodiny, nikoli na týden!
A kdo to dělá? Už je to dlouho co jsem o tom četl. Ale bylo to dost dlouho určitě do druhého dne. Nechtěl jsem tomu věřit .
Byl o tom článek v AutoBildu někdy minulý rok. Ale už jsem to dávno vyhodil. To "do druhého dne" bylo ovšem míněno "od večera do rána", tj. stále v řádu několika hodin, nikoli dnů.
Aj ked to nie je nezavisle kurenie, ale nestalo by za to pouvazovat nad dvojcestnym alarmom s moznostou dialkoveho startu? Nie je to sice Webasto, ale zase odpada problem s vybijanim akumulatora, zastavba nie je tak zlozita, uz z principu to ma dialkove ovladanie (niektore modely dokonca umoznuju aj naprogramovat dialovy start ako to Webasto), ak ma auto vyhriavane sedacky, tak ked ostanu vecer zapnute, tak su predhriate aj tie a napokon aj cena.
Nezavisle kurenie ma jednu uzitocnu vlastnost: predhrieva motor bez nutnosti nastartovania. Nejde iba o vykurenie interieru.
Okrem toho sa pri startovani obchadza imobilizer a nemozes mat zaradenu rychlost, aby si mohol pouzit napr. zamykanie riadiacej paky.
To nehovorim o opotrebeni katalyzatoru.
Okrem toho sa pri startovani obchadza imobilizer a nemozes mat zaradenu rychlost, aby si mohol pouzit napr. zamykanie riadiacej paky.
To nehovorim o opotrebeni katalyzatoru.
...a o zivotnom prostredi a susedoch...
Zaujímavé, že doteraz všetci normálne štartujeme studený motor a odrazu je to také zlé, neekologické a ničí sa katalyzátor. Pripusťme, že po zahriatí sa ľahšie štartuje motor. Čo sa ekológie týka, tak spaliny z nezávislého kúrenia nemajú žiadny katalyzátor a spáli sa len o máločo menej paliva. Čo sa katalyzátora týka, tak ten je studený tak či tak. A lambda sonda tiež. Takže ohriatie je tiež potrebné.
Nižšiu cenu, predhriate sedačky a čiastočne dobitý akumulátor už nikto nekritizuje.
Áno, tá rýchlosť fakt nemôže byť zaradená (pokiaľ to nie je automat, tam je to lepšie poriešené) a obchádzanie imobilizéra nie je tragédia, lebo ten fabrický imobilizér je na smiech, keďže skúsený zlodej ho za pár sekúnd prekoná. Takže dodatočný vlastný imobilizér považujem aj tak za nevyhnutnosť.
Nižšiu cenu, predhriate sedačky a čiastočne dobitý akumulátor už nikto nekritizuje.
Áno, tá rýchlosť fakt nemôže byť zaradená (pokiaľ to nie je automat, tam je to lepšie poriešené) a obchádzanie imobilizéra nie je tragédia, lebo ten fabrický imobilizér je na smiech, keďže skúsený zlodej ho za pár sekúnd prekoná. Takže dodatočný vlastný imobilizér považujem aj tak za nevyhnutnosť.
neviem ako v zime startujes ty, ale ja nastartujem, pockam 5s a hned idem (zlahka)
keby som nastartoval a nechal auto ist nez sa zohreje, muselo by ist aspon 10 minut. a to je rozdiel.
co sa tyka spalin z nezavisleho kurenia, tak jasne ze kat tam nieje, aka je spotreba ti teraz nepoviem, ale radovo by to mal byt liter na hodinu prevadzky. ja mam v aute 3.5kw kurenie.
keby som nastartoval a nechal auto ist nez sa zohreje, muselo by ist aspon 10 minut. a to je rozdiel.
co sa tyka spalin z nezavisleho kurenia, tak jasne ze kat tam nieje, aka je spotreba ti teraz nepoviem, ale radovo by to mal byt liter na hodinu prevadzky. ja mam v aute 3.5kw kurenie.
Spaliny z nezávislého topení jsou trochu o něčem jiném, když se nafta spaluje za atmosférického tlaku, a ne v motoru - ve spalinách z bufíku celkem pochopitelně nebude NOx - to za prvé. Za druhé spotřeba - D5W 0,6 litru/hod naplno (5kW), 0,3 litru na sporo (a motor zahřeje během max čtvrt hoďky, to je tak dvě decky). Za třetí samotné parkování - motor nechávám na kvaltu, nemám zájem řešit zamrzlou ručku, a za čtvrté ti sousedi - nechávat jim pod okny rachotit půl hodiny studený diesel, je to o dlažební kostku do okna (zcela oprávněně), či v lepším případě o pokutu (pokud je soused měkký a místo kostky zavolá poldíky - já bych byl ale spíš pro tu dlažku). Jinak předehřev sedaček si můžu zapnout taky - stačí mi na to přidat jediné relátko - ale nevím proč bych to dělal, sedačky topí za minutu. Dobití akumulátoru jsi myslel čím? volnoběhem? no to je teda dobití, všechna čest.
To máš teda blbé auto. Mne to stíha akumulátor dobíjať na voľnobehu ešte aj keď mám zapnuté svetlá, rádio, ventilátor na 2°, stojím na brzde a vyhrievam zrkadlá a vodičovu sedačku na 2°.
Áno, uznávam, že sa palivo (nemusí byť nevyhnutne iba nafta) spaľuje pri atmosférickom tlaku. Ale nezávislým kúrením sa aj tak lambda sonda nepredhreje. Ja mám benziňák, takže ten za 1/4 hodiny zožerie tak 2-2,5 deci benzínu.
Áno, uznávam, že sa palivo (nemusí byť nevyhnutne iba nafta) spaľuje pri atmosférickom tlaku. Ale nezávislým kúrením sa aj tak lambda sonda nepredhreje. Ja mám benziňák, takže ten za 1/4 hodiny zožerie tak 2-2,5 deci benzínu.
Lambda ma dnes uz vyhrivani temer kazda a vyhrati na provozni teplotu je do 30s. Katalizator se na volnobeh stejne nezahreje a navic je u studeneho motoru bohata smes a s tou kat nic nenadela. Podle meho u dobre serizeneho nez. topeni shori palivo temer dokonale. Tim je ekologie na strane nez. topeni. Navic u studeneho motoru na volnobeh bude trvat pekne dlouho nez se promaze.
oddie - pozeral si sa niekedy po štarte na palubný počítač, po akom krátkom čase klesne spotreba na hodnotu blízku trebárs 1,0 L? Tá obohatená zmes je na voľnobehu len z počitaku, kým sú steny valca studené a kým motor kladie zvýšený odpor, potom už nie. Určite nie celú štvrťhodinku.
Keby si vedel počítať, tak by si zistil, že po vypnutí všetkých mnou menovaných spotrebičov, ktoré môj alternátor na voľnobeh v pohode zvláda (bavíme sa o dobíjaní na voľnobeh, takže svetlá ani rádio a pod. veci netreba mať zapnuté) môže byť dobíjací prúd aj 15 A, čo si myslím je viac než dosť. Ak je to premrznutý akumulátor vôbec ochotný prijať, tak sa dobije o cca 2,6 A.h.
pkod - OK, tak si kúp nezávislé kúrenie. My ostatní zrejme nemáme zvyšných X desiatok tisíc. Preto som ponúkol alternatívu diaľkového štartu.
Možno sa čiastočne zahreje aj katalyzátor. Napríklad ja mám aj čerpadlo sekundárneho vzduchu, ktoré napomáha spáleniu prebytočného paliva (pri bohatej zmesi po štarte) vo výfukovom potrubí pred katalyzátorom.
Keby si vedel počítať, tak by si zistil, že po vypnutí všetkých mnou menovaných spotrebičov, ktoré môj alternátor na voľnobeh v pohode zvláda (bavíme sa o dobíjaní na voľnobeh, takže svetlá ani rádio a pod. veci netreba mať zapnuté) môže byť dobíjací prúd aj 15 A, čo si myslím je viac než dosť. Ak je to premrznutý akumulátor vôbec ochotný prijať, tak sa dobije o cca 2,6 A.h.
pkod - OK, tak si kúp nezávislé kúrenie. My ostatní zrejme nemáme zvyšných X desiatok tisíc. Preto som ponúkol alternatívu diaľkového štartu.
Možno sa čiastočne zahreje aj katalyzátor. Napríklad ja mám aj čerpadlo sekundárneho vzduchu, ktoré napomáha spáleniu prebytočného paliva (pri bohatej zmesi po štarte) vo výfukovom potrubí pred katalyzátorom.
Jen tak pro zajímavost: spotřeba moderního benz. motoru na volnoběh bez dodatečných zátěží (tj. např. nesmí být zapnut žádný el. spotřebič, vč. větráku topení!) činí v průměru 0,7 - 1.0 l/hodinu běhu, ovšem za podmínky motoru zahřátého na provozní teplotu. V "sytičovém" režimu (pravda, trvá řádově pouze několik minut) je to ovšem i 6 x více (soudě podle porovnání doby otevření vstřikovacích ventilů).
Jestli si někdo myslí, že nesvítící kontrolka dobíjení znamená, že se "to stíhá dobíjet" i na volnoběh, pak je šeredném omylu. Náběh výkonu alternátoru totiž u většiny aut nastává až v režimu tzv. "zvýšeného" volnoběhu (cca 1000-1200 ot./min.), takže někteří výrobci řeší problém nedostatečného dobíjení při volnoběhu se zapnutými zátěžemi buď montáží "větších" akumulátorů, nebo udržováním "zvýšeného volnoběhu" motoru řídící jednotkou, pokud je to třeba z hlediska zajištění dostatečného "příkonu" ze strany alternátoru.
Dále bych prosil vysvětlit (princip?), co znamená: (cit.) Napríklad ja mám aj čerpadlo sekundárneho vzduchu, ktoré napomáha spáleniu prebytočného paliva (pri bohatej zmesi po štarte) vo výfukovom potrubí pred katalyzátorom.! (konec cit.)
Jestli si někdo myslí, že nesvítící kontrolka dobíjení znamená, že se "to stíhá dobíjet" i na volnoběh, pak je šeredném omylu. Náběh výkonu alternátoru totiž u většiny aut nastává až v režimu tzv. "zvýšeného" volnoběhu (cca 1000-1200 ot./min.), takže někteří výrobci řeší problém nedostatečného dobíjení při volnoběhu se zapnutými zátěžemi buď montáží "větších" akumulátorů, nebo udržováním "zvýšeného volnoběhu" motoru řídící jednotkou, pokud je to třeba z hlediska zajištění dostatečného "příkonu" ze strany alternátoru.
Dále bych prosil vysvětlit (princip?), co znamená: (cit.) Napríklad ja mám aj čerpadlo sekundárneho vzduchu, ktoré napomáha spáleniu prebytočného paliva (pri bohatej zmesi po štarte) vo výfukovom potrubí pred katalyzátorom.! (konec cit.)
Lepší blbé auto, než blbou hlavu 😐 Dobíjecí proud při volnoběhu dosahuje vskutku závratných hodnot, jen co je pravda. Ale měřil jsem jej zatím jen asi na 20 typech aut, takže o tom vlastně vůbec nic nevím, pravda. A spotřeba studeného motoru 2 deci za čtvrt hoďky, to je taky ultra***vina, když běží s obohacenou směsí. Ještě něco vskutku duchaplného k tématu?
prosimte oddie, kolik je ta spotreba na volnobech? docela by me to zajimalo, kdy si sedim v aute a topim.... :roll:
(lepe receno, kolik by sis tipnul u toho meho, 106)
(lepe receno, kolik by sis tipnul u toho meho, 106)
Marlin: u té tvé litrovky, pokud už je v pořádku a nežere 15 l/100km jako dřív, by to mělo být mezi 0,6 - 0,8 litru/hod (u plně zahřátého motoru).
To oddie - Jsem novodobý rytíř s nápisem na praporu: "Pro pravdu svou se bít a zemřít!"
Hm. Jsi jeden z opravdu velmi mála návštěvníků tohoto fóra, kterého bych docela rád viděl v reálu... Hlavě teda ten prapor by mě fakt zajímal >😁 Stejně to nechápu, na to jak jsi tu dlouho, že tě to pořád baví.
Tak já si ho (ten prapor) rychle vyrobím...
Mně totiž stále nějak zlobí, že lidé jsou stále zblblejší marketingem (dokonce jsem ho studoval, a to za "vlastní"); že původní účel věcí, které byly původně vymyšleny, aby lidem usnadňovaly život, se nějak vytrácí (příkla😜 "auto, co má styl" - ja myslel, že auto má mít především nějaké užitné vlastnosti...); že si někdo koupí drahý vymakaný profi foťák s obrovskými možnostmi individuálních úprav, a pak používá pouze funkci "Full Auto", poněvadž se dále při čtení návodu nedostal, a i kdyby, stejně tomu nerozumí; že většina lidí neumí používat např. autoklimu, ale je nadšená, že ji tam má atd. atd. Kam ten svět spěje...?!
Mně totiž stále nějak zlobí, že lidé jsou stále zblblejší marketingem (dokonce jsem ho studoval, a to za "vlastní"); že původní účel věcí, které byly původně vymyšleny, aby lidem usnadňovaly život, se nějak vytrácí (příkla😜 "auto, co má styl" - ja myslel, že auto má mít především nějaké užitné vlastnosti...); že si někdo koupí drahý vymakaný profi foťák s obrovskými možnostmi individuálních úprav, a pak používá pouze funkci "Full Auto", poněvadž se dále při čtení návodu nedostal, a i kdyby, stejně tomu nerozumí; že většina lidí neumí používat např. autoklimu, ale je nadšená, že ji tam má atd. atd. Kam ten svět spěje...?!
mitsi, teraz si ma vazne dostal 😊
ako sa pouziva klima? ja mam stale nastavenu tu istu teplotu+full auto rezim a sem tam si nou necham rozmrazit predne okno, ale inac neviem 😊
tak navrhni, co sa s tym este da robit prosimta
ako sa pouziva klima? ja mam stale nastavenu tu istu teplotu+full auto rezim a sem tam si nou necham rozmrazit predne okno, ale inac neviem 😊
tak navrhni, co sa s tym este da robit prosimta
Např. v zimě nejezdit permanentně se zapnutým kompresorem klimatizace (což je zbytečné), v létě vypínat kompresor s nějakým předstihem před ukončením jízdy (což je nezbytná prevence před množením bakterií typu Legionella v systému), některé autoklimy v režimu "full auto" ignorují např. průduchy v přístrojovce (např. Volvo S80), tak si prostě ručně zvolit nastavení klapek (na rozdíl od manuálních klim to bohužel nejde jinak, než "naplno zapnut👋naplno vypnuto tam či onam, nic mezi tím") atd.
Můj známý si v rámci obsluhy autoklimy umí nastavit teplotu a pak ještě "zapnut👋vypnuto". Další funkce mu zůstávají jaksi utajeny...
PS: ...a to rozhodně není žádný blbec!
Můj známý si v rámci obsluhy autoklimy umí nastavit teplotu a pak ještě "zapnut👋vypnuto". Další funkce mu zůstávají jaksi utajeny...
PS: ...a to rozhodně není žádný blbec!
ja mam zapnuty kompresor tiez stale, pretoze nevidim rozdiel v spotrebe, je to pre mna pohodlnejsie a menej sa zahmlievaju okna.
a co sa tyka prieduchov, tak mi to vyhovuje, pretoze teraz v zime to fuka najprv len na okno, a ked uz zacne kurit tak okno+nohy, a v lete ide chlad na okno a tusim do stredu, co mne maximalne vyhovuje, takze nemusim sa o nic starat. jedine co mi v lete chyba je nejaky automaticky system den/noc, lebo v noci mi je zima, takze musim pridavat asi 2 stupne. v alfe166 na to cidlo bolo ale nefungovalo to o nic lepsie.
Já jsem původně nechtěl rozebírat konkrétní výhody a nevýhody autoklimy, uvedl jsem její ovládání jenom jako příklad častého ignorantství majitelů vozů.
Stejně tak se mnozí majitelé vozů s mechanickou klimou diví, že jim na jaře nefunguje - protože ji v zimě nikdy "neprotočili", třebaže v návodu k obsluze vozu je někde na str. XY uvedeno, že "pokud se s vozem jezdí, je třeba kompresor zapnout alespoň na 5 min. jednou týdně" (teď fabuluji), ale oni se tak daleko "nepročetli", poněvadž je to přestalo bavit už při "studiu zapínání bezpečnostních pásů..."
Jiní jsou zase schopni neustále reklamovat pocení oken a nenechají si vysvětlit, že není nejlepší, když na ovládacím panelu topení/autoklimy mají permanentně aktivované všechny funkce, tj. včetně vnitřní recirkulace... Dalším zase nejdou zevnitř otevírat zadní dveře, ale prý jenom jedny (zapnutá dětská pojistka), některým to "nějak špatně svítí" - jezdí totiž pouze na parkovačky, proněvadž se ke "druhé poloze" ovladače světel nikdy nedopracovali, opakem jsou tací, kteří stále jezdí s rozsvíceným vším, co na tom autě vůbec svítit může, včetně vnitřního osvětlení v kabině vozu atd. atd.
A nesmějte se! Tohle byly opravdu konkrétní případy z praxe!
Stejně tak se mnozí majitelé vozů s mechanickou klimou diví, že jim na jaře nefunguje - protože ji v zimě nikdy "neprotočili", třebaže v návodu k obsluze vozu je někde na str. XY uvedeno, že "pokud se s vozem jezdí, je třeba kompresor zapnout alespoň na 5 min. jednou týdně" (teď fabuluji), ale oni se tak daleko "nepročetli", poněvadž je to přestalo bavit už při "studiu zapínání bezpečnostních pásů..."
Jiní jsou zase schopni neustále reklamovat pocení oken a nenechají si vysvětlit, že není nejlepší, když na ovládacím panelu topení/autoklimy mají permanentně aktivované všechny funkce, tj. včetně vnitřní recirkulace... Dalším zase nejdou zevnitř otevírat zadní dveře, ale prý jenom jedny (zapnutá dětská pojistka), některým to "nějak špatně svítí" - jezdí totiž pouze na parkovačky, proněvadž se ke "druhé poloze" ovladače světel nikdy nedopracovali, opakem jsou tací, kteří stále jezdí s rozsvíceným vším, co na tom autě vůbec svítit může, včetně vnitřního osvětlení v kabině vozu atd. atd.
A nesmějte se! Tohle byly opravdu konkrétní případy z praxe!
no, zajimavy priklady z praxe, o ty klime jsem to ani nevedel ( i kdyz je pravda, ze moje auti nema klimu, tak si topim normal)
Pokud muzu mluvit za sebe, tak neverim reklamam (teda az na "Martini baby") a neverim nicemu, dokud si to sam neozkousim co to umi, a kdyz to ma neco strasne moc funkci, tak si prectu navod a snazim se to vyuzivat, jak bych mel. I kdyz je pravda, ze u me 106kule zas tak tolik funkci neni a vim co presne ono a co dela 😉
oddie, dik, no, zas tak hrozne to neni. Me to zpocatku zralo 15, pak se to vysplhalo na 20 a po oprave to papa 6.5 - 7
Pokud muzu mluvit za sebe, tak neverim reklamam (teda az na "Martini baby") a neverim nicemu, dokud si to sam neozkousim co to umi, a kdyz to ma neco strasne moc funkci, tak si prectu navod a snazim se to vyuzivat, jak bych mel. I kdyz je pravda, ze u me 106kule zas tak tolik funkci neni a vim co presne ono a co dela 😉
oddie, dik, no, zas tak hrozne to neni. Me to zpocatku zralo 15, pak se to vysplhalo na 20 a po oprave to papa 6.5 - 7
Mitsi: máš můj skutečně nehynoucí obdiv za ono neustálé neúnavné a trpělivé vysvětlování zažitých omylů a nesmyslů (pokud stojíš o pochvalu od někoho, kdo vlastně ani neumí počítat >😁 ). A přiznám se, ani nechápu, že tě to pořád baví. Já většinou nad nesmysly mávnu rukou, a pomyslím si něco o ztrátě času, případně i něco nelichotivého o některých přispěvatelích... Docela by mě zajímalo, kde k tomu bereš motivaci, když z toho nic nemáš.
Nemám garáž a nezávislé topení pro mě opravdu znamená pořádný kus pohodlí navíc. Na myšlenku pořídit NT jsem přišel, když se mi dostal do ruky propekt Eberspaecher. V prospektu stálo, že do Vecter se standardně montuje "předehřívač" chladící kapaliny (vlastní těleso topení s hořákem) a řešení spočívá v rozšíření o elektroniku, kabely a snad čerpadlo, cena prý vychází do 15 tisíc(!).
Vectru C 2.2DTI jsem v té době měl jen několik týdnů. Ověřil jsem u Ebera, že do Vectry mi bude stačit jen rozšíření a instalaci jsem objednal včetně rádiové dálky do 1km. Během instalace v autorizovaném servise Eber technik zjistil, že tam přihřívač není. Rezultát zněl něco jako, že ten předehřívač holt dávají asi jen do některých kusů vozů, možná jen pro Skandinávii, či co. S pocitem, že něco takového by se německým firmám stávat jsem bez valného nadšení rozšířil objednávku na celý komplet asi za 45 tisíc.
Technik se při instalaci musel zjevně vypořádat s některými problémy: Vectra C je dost nová a moc se neprodává, a tak s tímto konkrétním typem nejsou dostatečné zkušenosti, motorový prostor je dost zaplněn, produkt přišel od výrobce se zastaralým instalačním manuálem, o dvouzónové automatické klimě tam nebyla zmínka. Mezi drobné vady na kráse se tak podle mne dá započítat: 1) Tlumič výfuku je přišroubován zespodu vozu a snižuje světlost o pár centimetrů (!). 2) Systém není dobře integrovaný s palubním počítačem a chci-li ráno topit, je nutné večer před vypnutím motoru nastavit topení "naplno", "na okna" a ventilátor "na trojku" ze sedmi.
Vady bych skutečně označil za drobné - mj.možnost zapnout foukání "na okna" zmáčknutím jediného čudlíku "defrost" eliminuje nutnost nastavování automatické klimatizace přes menu počítače a činí celou proceduru snesitelnou. NT funguje bezvadně, i když minus dvacet jsme společně ještě nezažili. Je to nádhera, když v mraze nasedáte do vozu, ve kterém je 30 stupňů, a který má jen trochu mokrá okna.
Nabízí se možnost pořídit si NT přímo objednáním příplatkového prvku výbavy. Do Vectry stojí i s dálkou do 1km 90tisíc, což je dvojnásobek, a to může být pro mnoho uživatelů trochu moc. Na druhé straně, pokud by to auto nebylo služební, asi bych se rozmýšlel nechat si do něj udělat zásah, který instalace NT představuje (kupř. nejsem si jist antikorozní ochranou při montáži držáků a výfuku NT atd.).
Výsledek: NT se dá jenom doporučit s poznámkou, že nic není zadarmo. Za nemalé pořizovací náklady dostanete skutečně nevídaný komfort. Něco ale stojí i provoz NT, možná se i zkrátí živostnost baterie. Soukromým osobám, kteří chtějí auto na dobu delší, než je tříletý cyklus, bych doporučil pořídit si NT originální, eliminujete nemilá překvapení. Pro firemní řidiče, kteří se musí vejít do nějakého rozpočtu, je pak dobrou alternativou dodatečná sada od Wb nebo eber. Neváhejte přimět před samotnou objednávkou techniky, aby úskalí instalace NT ve vašem voze podrobně probrali s výrobcem NT a sehnali si předem potřebná schémátka.
Vectru C 2.2DTI jsem v té době měl jen několik týdnů. Ověřil jsem u Ebera, že do Vectry mi bude stačit jen rozšíření a instalaci jsem objednal včetně rádiové dálky do 1km. Během instalace v autorizovaném servise Eber technik zjistil, že tam přihřívač není. Rezultát zněl něco jako, že ten předehřívač holt dávají asi jen do některých kusů vozů, možná jen pro Skandinávii, či co. S pocitem, že něco takového by se německým firmám stávat jsem bez valného nadšení rozšířil objednávku na celý komplet asi za 45 tisíc.
Technik se při instalaci musel zjevně vypořádat s některými problémy: Vectra C je dost nová a moc se neprodává, a tak s tímto konkrétním typem nejsou dostatečné zkušenosti, motorový prostor je dost zaplněn, produkt přišel od výrobce se zastaralým instalačním manuálem, o dvouzónové automatické klimě tam nebyla zmínka. Mezi drobné vady na kráse se tak podle mne dá započítat: 1) Tlumič výfuku je přišroubován zespodu vozu a snižuje světlost o pár centimetrů (!). 2) Systém není dobře integrovaný s palubním počítačem a chci-li ráno topit, je nutné večer před vypnutím motoru nastavit topení "naplno", "na okna" a ventilátor "na trojku" ze sedmi.
Vady bych skutečně označil za drobné - mj.možnost zapnout foukání "na okna" zmáčknutím jediného čudlíku "defrost" eliminuje nutnost nastavování automatické klimatizace přes menu počítače a činí celou proceduru snesitelnou. NT funguje bezvadně, i když minus dvacet jsme společně ještě nezažili. Je to nádhera, když v mraze nasedáte do vozu, ve kterém je 30 stupňů, a který má jen trochu mokrá okna.
Nabízí se možnost pořídit si NT přímo objednáním příplatkového prvku výbavy. Do Vectry stojí i s dálkou do 1km 90tisíc, což je dvojnásobek, a to může být pro mnoho uživatelů trochu moc. Na druhé straně, pokud by to auto nebylo služební, asi bych se rozmýšlel nechat si do něj udělat zásah, který instalace NT představuje (kupř. nejsem si jist antikorozní ochranou při montáži držáků a výfuku NT atd.).
Výsledek: NT se dá jenom doporučit s poznámkou, že nic není zadarmo. Za nemalé pořizovací náklady dostanete skutečně nevídaný komfort. Něco ale stojí i provoz NT, možná se i zkrátí živostnost baterie. Soukromým osobám, kteří chtějí auto na dobu delší, než je tříletý cyklus, bych doporučil pořídit si NT originální, eliminujete nemilá překvapení. Pro firemní řidiče, kteří se musí vejít do nějakého rozpočtu, je pak dobrou alternativou dodatečná sada od Wb nebo eber. Neváhejte přimět před samotnou objednávkou techniky, aby úskalí instalace NT ve vašem voze podrobně probrali s výrobcem NT a sehnali si předem potřebná schémátka.
si si isty s tym ze musis vzdy vecer nastavit kurenie naplno?
mam c5 a tam je tiez dvojzonova klima, a tiez to technik hovoril ze to tak mam robit (ako to robis ty), kazdopadne nechavam to stale na standartnych 24stupnoch vo auto-mode, a normalne mi to vykuri auto. automaticky to fuka asi 75% tepleho vzduchu na predne a bocne okna a zbytok ide do stredovych vyduchov.
mam c5 a tam je tiez dvojzonova klima, a tiez to technik hovoril ze to tak mam robit (ako to robis ty), kazdopadne nechavam to stale na standartnych 24stupnoch vo auto-mode, a normalne mi to vykuri auto. automaticky to fuka asi 75% tepleho vzduchu na predne a bocne okna a zbytok ide do stredovych vyduchov.
Ja to musim nastavovat tiez naplno a vetrak na 2. poziciu z 5. nabuduce skusim automat. klimu.
Najhorsie na tom je, ze sa mi kurenie predvcerom akosi ***o. Na displayi 3-casovych hodin sa mi objavilo 'F--', co znamena nejaku chybu. V servise na pocitaci zistili, ze je problem s prihrievacom od Webasta, takze sa mi bude menit, ale az v januari, hold idu sviatky. Takze skurat teraz, ked nez. kurenie potrebujem, nebude...
hold smola
Najhorsie na tom je, ze sa mi kurenie predvcerom akosi ***o. Na displayi 3-casovych hodin sa mi objavilo 'F--', co znamena nejaku chybu. V servise na pocitaci zistili, ze je problem s prihrievacom od Webasta, takze sa mi bude menit, ale az v januari, hold idu sviatky. Takze skurat teraz, ked nez. kurenie potrebujem, nebude...
hold smola
Nevíte zda je možné si vytápění objednat přímo z výroby? U dealera jsem se nesetkal z podporou.....Díky a Hezké svátky 😁
MatuS: díky za tip, určitě to vyzkouším!
Pokud jde o originální NT do Octavie, vím, že se u Klokočky v autosalonu najdou prospekty, na kterých je vyfoceno topení Eberspaecher. Nevím ale, jak je to pro novou oktávku.
Pokud jde o originální NT do Octavie, vím, že se u Klokočky v autosalonu najdou prospekty, na kterých je vyfoceno topení Eberspaecher. Nevím ale, jak je to pro novou oktávku.
tak dneska rano nasnezilo, ludia cistili, ja som mal predne a bocne okna uz rozpustene. parada! 😊
Ja sice nezavisle kurenie nemam, ale mam za velmi podobnu cenu garaz, a som na tom rovnako 😄
v garazi ti auto zhnije 😊
pokud je garaz nevyhrivana a vetrana tak v ni auto zrezne vyrazne pozdeji nez na ulici a i lak bude v lepsim stavu. Pokud auto stoji v garazi tak se taky nemusi skla skrabat. Pokub by slo o vyhrati auta pred odjezdem tak elektricke vyhrivani bude jednodusi a levnejsi proste lepsi.
Hm, tak garáž do osobního vlastnictví i s pozemkem za necelejch 10tis bych bral z fleku, vážně 😄 za pronajatou tohle zaplatím za půl roku. No a mít ji s sebou všude, kde jezdím s autem, no to musí být k nezaplacení, opravdu
Za tych 10 je starší z vrakáče. Ba dokonce, tu myslím na začátku někdo uváděl, že tu jednotku do benzína koupil za 5... Těch 60 už je hodně přehnaných. Ono totiž, základ je nekupovat ty jejich nesmyslně předražený doplňky. Dálkové ovládání GSM za 20 tis, kde to jsme? Kdepak, i když to člověk koupí nové, i s montáží se to v klidu vejde do 30tis.
je to relativne.
ano, na moje auto to bolo dooost drahe, pretoze je to 3liter, cize musel tam ist velmi vykonny system, ktory je sam o sebe drahy. cele to vyslo na cca 40.000sk (to je horak+ riadiaca elektronika) a dalsich 20tisic stalo dialkove ovladanie.
to dialkove je vo vacsine pripadov zbytocne, ale zasa na druhu stranu ja to svoje neviem teraz najst 8-s najme cez vikendy mi to fakt vadi, pretoze vtedy chodim z domu v iny cas ako cez tyzden, takze si to nemozem naprogramovat.
takze to dialkove ovladanie je fakt len luxus, ale niekedy velmi prijemny...
ano, na moje auto to bolo dooost drahe, pretoze je to 3liter, cize musel tam ist velmi vykonny system, ktory je sam o sebe drahy. cele to vyslo na cca 40.000sk (to je horak+ riadiaca elektronika) a dalsich 20tisic stalo dialkove ovladanie.
to dialkove je vo vacsine pripadov zbytocne, ale zasa na druhu stranu ja to svoje neviem teraz najst 8-s najme cez vikendy mi to fakt vadi, pretoze vtedy chodim z domu v iny cas ako cez tyzden, takze si to nemozem naprogramovat.
takze to dialkove ovladanie je fakt len luxus, ale niekedy velmi prijemny...
Já mám pouze dálkové ovládání (+ manuální spínač v interiéru, když bych někde čekal). Na tenhle nápad mě přivedl právě námět z této diskuze - stavebnice jednoduché dálky od Flajzara za 350,-Kč (+ 150,- za předplacenou kartu, a starý mobil jsem měl v šuplíku). A to už jsem měl téměř hotové spínací hodiny... ani jsem je už nedodělával, ta dálka je lepší. Příští rok to asi předělám na komfortnější dálku, u Flajzara stavebnice asi za 1200,-, čímž získám mj. i GSM pager a lokátor... Takže, ta orig. dálka za 20tis se dá postavit tak za 2tis - a to je rozdíl jaxviňa. Stejně tak, ta sada topné jednotky lze z prodejce vytřískat s dealerskou slevou (a na firmu i bez daně), takže ta cena nemusí být tak strašná.
Oddie: teď se teda předvedl jako správnej čecháček. Slevu, slevu a zase slevu. Všichni v řetězci aby ti to dali zadarmo a ještě DPH dolu.
Když seš ubohá socka, tak počkej až ti ten krám ojetej začne topit sám.
Když seš ubohá socka, tak počkej až ti ten krám ojetej začne topit sám.
Co jsem zažil, tak spíš jako typickej Západní Němec. 😄 Dělal jsem tam dva roky. Pro 4€ slevy na VGA kartě je schopen člověk pracující v bance chodit okolo obchodu 2 měsíce a sledovat cenu ... a není sám. Koupit levněji než soused je německý národní sport, co v Teutschlandu zavedli (t)euro, tak tím spíš. 😄 Každopádně u nich jsou Lidly (a Aldiny) mnohem víc natřískaný než u nás.
vcera som nechcene otestoval vydrz svojej baterie. 4 dni som uz v aute rano nekuril, len som jazdil, takze predpokladam ze bateria bola 100% nabita.
sedel som v aute a mal som zapnute iba kurenie a ticho radio (radio sa vyplo automaticky po 30minutach), po 48 minutach sa bufik vypol spolu s ventilatormi...
skusil som nastartovat, neslo, motor sa triasol a ledva ledva tocil, ale na iskru to zrejme nestacilo. pockal som 5min a skusil natocit, to iste.
po dalsich 5minutach to asi s bozou pomocou naskocilo. toz tak...
skoda ze sa neda nastavit aku teplotu to ma udrzovat, ten bufik ide cely cas na plne gule...
sedel som v aute a mal som zapnute iba kurenie a ticho radio (radio sa vyplo automaticky po 30minutach), po 48 minutach sa bufik vypol spolu s ventilatormi...
skusil som nastartovat, neslo, motor sa triasol a ledva ledva tocil, ale na iskru to zrejme nestacilo. pockal som 5min a skusil natocit, to iste.
po dalsich 5minutach to asi s bozou pomocou naskocilo. toz tak...
skoda ze sa neda nastavit aku teplotu to ma udrzovat, ten bufik ide cely cas na plne gule...
Keramické topné voštiny marně po tom pátrám. V Baumaxu jsem zakoupil přídavné topení na rozmrazování skel má to výkon 150 W. FUnguje to, ale je to málo a je to hlučné. V místě kam je to nasměrováno to krásně rozmrazí sklo. Ale na celé přední sklo by to chtělo tak 4 takovéto kousky. V každém jsou tři topná tělíska cca 35 X 35 x 35 mm. Idealní by bylo rozmístit je jen ke štěrbinám kterými se ofukuje přední okno a propojit je přes termostat s vlastní ventilací vozu. Něco kolem 500W by už bylo solidně znát. A Alternátor by to zmáknul, navíc stačí po dobu cca prvních 5 min.
Nedavno som pisal, ze mam problem s nez. kurenim. Vymenili mi prihrievac a par dni to islo v pohode. Dnes rano bolo 0°C a ked som prisiel ku autu, znova na displayi od Webasto svietila iba chyba 'F--' a kurenie nefungovalo.
Nemal niekto podobny problem?
Nemal niekto podobny problem?
to Lubos: jo na nasi Mazde se stalo letos to same. Uplne stejne jako tobe, ale ted se to nejak umoudrilo a bezi to v poradku.
2STAVROS😒br />
Nezistoval si, v com je problem?
Nezistoval si, v com je problem?
Problem byl pry v tom, ze udajne odesel v topeni nejaky uhlik a bylo nutne vymenit celou jednotku. Zkus jeste restartovat topeni jeho hlavni pojistkou, je to v motorovem prostoru asi v polovine auta pod oknem. Je to bila pojistka v cernem krytu s odendavacim pruhlednym vickem. Na deset vterin pojistku vyndej a zase vrat zpet. Bude nutno naridit vsechny casy na ovladani znova. No ale za zkousku nic nedas.
Hi!
Byl by někdo tak ochotný a okopíroval mi ten malej manuál k nezávislýmu topení od Webasta do Mazdy6?Mam jen německej jelikož jsem jí koupil z Německa 😒 .Kdo by byl tak hodnej tak ať mi napíše SZ nebo e-mail.THX
Byl by někdo tak ochotný a okopíroval mi ten malej manuál k nezávislýmu topení od Webasta do Mazdy6?Mam jen německej jelikož jsem jí koupil z Německa 😒 .Kdo by byl tak hodnej tak ať mi napíše SZ nebo e-mail.THX
nevim jak se pise SZ, ale napis mi cislo faxu a mas to tam za 3 minuty. Jinak ano, menili jsme celou jednotku - prihrivac a i potom to zaclo blbnout, ale umoudrilo se to.
STAVROS
S tou poistkou som to urobil ako si mi poradil, resetol som to a nastavil znova hodiny. Dnes to fungovalo bez problemov, uvidime, ako zajtra 😊
Dufam, ze sa to 'umudri' aj mne.
S tou poistkou som to urobil ako si mi poradil, resetol som to a nastavil znova hodiny. Dnes to fungovalo bez problemov, uvidime, ako zajtra 😊
Dufam, ze sa to 'umudri' aj mne.
to Lubos: dneska je to s autama tezky, kazdej chce mit v aute co nejvic elektronickejch volovinek a proste je velka sance, ze se neco poroucha.
Neumudrilo sa to. Dnes rano to nefungovalo zas. Na displayi bolo 'F--' a nikto nevie, co to moze znamenat.
Mam radost.
Mam radost.
mne webasto nejde ked nemam dostatocne silnu baterku. neviem ako to meria, nemam sajnu, ale fakt je ten ze vtedy mi to nejde, ale mam starsi typ, ktory nic nenapise, on sa tvari ze ide, ale pritom nejde
Chystám se brzy koupit novou Oktávku TDI, která má dle dokumentace (a dalších info) vestavěné "nezávislé topení", což je spíše jen nějaký přihřívač, který mají všechny nové TDI u VW (a Škody).
Jak asi vypadá rozšíření takového továrního přihřívače na plnohodnotné nezávislé topení (čerpadlo, ovládání) ? Máte někdo nějaké ponětí o ceně, příp. jakoukoliv povědomost či zkušenost o tomto rozšíření ?
Jak asi vypadá rozšíření takového továrního přihřívače na plnohodnotné nezávislé topení (čerpadlo, ovládání) ? Máte někdo nějaké ponětí o ceně, příp. jakoukoliv povědomost či zkušenost o tomto rozšíření ?
Ja som si to daval dorobit do Mazdy 6. Neviem, ci uz existuje rozsirovacia sada do novej Octavie.
Je to sice slovenska stranka, ale pre Octaviu vobec som ziadnu rozsirovaciu sadu nenasiel😒br />
[odkaz] ... chod na polozku Nezavisle kurenia, tabulka "Cenník rozširovacích sád pre osobné vozidlá (bez montáže)
platí od 3.11.2004 ".
Doporucujem sa informovat priamo u dovozcu Webasto (podla toho, ake znacky je tam prihrievac), ci takato sada existuje.
Je to sice slovenska stranka, ale pre Octaviu vobec som ziadnu rozsirovaciu sadu nenasiel😒br />
[odkaz] ... chod na polozku Nezavisle kurenia, tabulka "Cenník rozširovacích sád pre osobné vozidlá (bez montáže)
platí od 3.11.2004 ".
Doporucujem sa informovat priamo u dovozcu Webasto (podla toho, ake znacky je tam prihrievac), ci takato sada existuje.
to Omicron: stoji to asi kolem 30 000,- a do Octavky se mi to zda skoda, ja bych to tam asi nedaval.
To je mi tedy informace, těch 30 kKc stoji komplet celá základní sada do klasického auta, které žádný přídavný přihřívač nemá...
A jak mám rozumet Tvé "radě" "...a do Octavky se mi to zda skoda, ja bych to tam asi nedaval...", to jsem jaksi (i jiní) nepochopil...
A jak mám rozumet Tvé "radě" "...a do Octavky se mi to zda skoda, ja bych to tam asi nedaval...", to jsem jaksi (i jiní) nepochopil...
to Omicron: pokud vim, tak Octavka ma prave ten prihrivac, tudiz se mi zda skoda vyhazovat za nezavisle topeni, topi totiz docela dobre. Do Octavie jsem tu sadu, o ktere mluvis chtel take, ale opravdu mi rekli, ze stoji asi 25 000,- bez DPH.
STAVROS 😒br />
Ten přihřívač u Octavie (a dalsich novych vozu TDI od VW) ale funguje jen se zapnutým motorem, takže pro "skutecne nezávislé" topení je potřeba oběh. čerpadlo a ovládání.
Přeci smysl nezávislého topení nespočívá v tom, ze auto "... topi totiz docela dobre...". Nezavisle topeni pozaduji proto, abych mohl v zime auto a motor predehrat, jeste predtim, nez prijdu a motor nastartuji... Aby motor byl jiz teply, a interier ohraty. Pak samozrejme dostane praci standardni autotopeni (i kdyz s prihrivacem, pokud ho Climatronic bude potrebovat, po urcite dobe ho stejne sam odpoji).
Ja opravdu nepotrebuji nezavisle topeni, abych si mohl pritapet jiz behem jizdy.
Ten přihřívač u Octavie (a dalsich novych vozu TDI od VW) ale funguje jen se zapnutým motorem, takže pro "skutecne nezávislé" topení je potřeba oběh. čerpadlo a ovládání.
Přeci smysl nezávislého topení nespočívá v tom, ze auto "... topi totiz docela dobre...". Nezavisle topeni pozaduji proto, abych mohl v zime auto a motor predehrat, jeste predtim, nez prijdu a motor nastartuji... Aby motor byl jiz teply, a interier ohraty. Pak samozrejme dostane praci standardni autotopeni (i kdyz s prihrivacem, pokud ho Climatronic bude potrebovat, po urcite dobe ho stejne sam odpoji).
Ja opravdu nepotrebuji nezavisle topeni, abych si mohl pritapet jiz behem jizdy.
Aku znacku prihrievaca ma Octavia? Webasto alebo nieco ine?
to Omicron: nevim jak to ma Skodovka, ale Mazda 6 ma v aute klasicke pridavne topeni, kterym topi pocas jizdy. Pouze dokoupenim hodin a obehoveho cerpadla se z pridavneho topeni stava topeni nezavisle / nemusi bezet motor/. Pokud vim, Octavia ale takove pridavne topeni nema /otevri si kapotu a prece vidis, jestli tam je nebo ne?/. Takze v tvem pripade je nutne koupit celou sadu.
jeste jsem kvuli tobe volal do zastoupeni Webasta a Skodovka opravdu nezavisle topeni nema, nejlevnejsi sada stoji 21 900,- bez DPH. Takze tak, ale hadat se klidne muzes. 😁
STAVROS
Ale, ale nikdo se s Tebou nehádá, jen jsme stále nechápal smysl Tvého tvrzení "...a do Octavky se mi to zda skoda, ja bych to tam asi nedaval...".
Chci plnohodnotné nezávislé topení do nové Octávie, takže opravdu není pochopitelné Tvé vysvětlení o tom, že "...Octavka ma prave ten prihrivac, tudiz se mi zda skoda vyhazovat za nezavisle topeni, topi totiz docela dobre...". To je jako jeden o voze, druhý o koze >😁
Nová Oktávka má od modelu 2006, který bude v prodeji od 5-6/2005 již ve verzi TDI integrován naftový přihřívač Webasto, který bude možné později doplnit rozšiřující sadou na komplet nezávislé topení (za výrazně nižší cenu). Toto mě včera nakonec potvrdili také ve Webasto (p.Lang), který to sám nejdřívě nevěděl, ale po dotazu na vývoji v Boleslavi mě tuto informaci nakonec potvrdil.
Jen pro zajímavost, v ceníku pro stávající novou Octavii je na str. 8 dole uvedeno, že všechny modely mají "přídavné topení pro vznětové motory", takže to je jen další matení...
Jen by mě tedy zajímalo, o jakém "...pokud vim, tak Octavka ma prave ten prihrivac..." přihřívači ve stávajícím modelu tedy pořád mluvíš ? Nějakém elektrickém ?
A pro vysvětlenou, nikdy jsem netvrdil že "...Oktavka ma opravdu nezavisle topeni...", a kdyby jsi pořádně četl, tak jsi v mém příspěvku z 19.1 9:23 viděl mou otázku (!) na novou Oktávii a jak to s ní je... Jen to chce příště lépe číst 😁
Ale, ale nikdo se s Tebou nehádá, jen jsme stále nechápal smysl Tvého tvrzení "...a do Octavky se mi to zda skoda, ja bych to tam asi nedaval...".
Chci plnohodnotné nezávislé topení do nové Octávie, takže opravdu není pochopitelné Tvé vysvětlení o tom, že "...Octavka ma prave ten prihrivac, tudiz se mi zda skoda vyhazovat za nezavisle topeni, topi totiz docela dobre...". To je jako jeden o voze, druhý o koze >😁
Nová Oktávka má od modelu 2006, který bude v prodeji od 5-6/2005 již ve verzi TDI integrován naftový přihřívač Webasto, který bude možné později doplnit rozšiřující sadou na komplet nezávislé topení (za výrazně nižší cenu). Toto mě včera nakonec potvrdili také ve Webasto (p.Lang), který to sám nejdřívě nevěděl, ale po dotazu na vývoji v Boleslavi mě tuto informaci nakonec potvrdil.
Jen pro zajímavost, v ceníku pro stávající novou Octavii je na str. 8 dole uvedeno, že všechny modely mají "přídavné topení pro vznětové motory", takže to je jen další matení...
Jen by mě tedy zajímalo, o jakém "...pokud vim, tak Octavka ma prave ten prihrivac..." přihřívači ve stávajícím modelu tedy pořád mluvíš ? Nějakém elektrickém ?
A pro vysvětlenou, nikdy jsem netvrdil že "...Oktavka ma opravdu nezavisle topeni...", a kdyby jsi pořádně četl, tak jsi v mém příspěvku z 19.1 9:23 viděl mou otázku (!) na novou Oktávii a jak to s ní je... Jen to chce příště lépe číst 😁
já mám sice toyotu avensis, ale tam je,,nezávislé,, topení udělané tak , že tam je klasický bufík , který bohužel jede pouze , když je nastartovaný motor, a to je celkem k ho... proto ho chci rozšířit na nezávislé topení v tom pravém slova smyslu , na ,,DO,, bez nutnosti startovat motor, předehřeje vodní okruh v motoru , tudíž se nestartuje studený motor, což přispívá ke snížení spotřeby( pro šťouraly dodávám, že to topení má spotřebu při max zartížení 0,2 l nafty na 1h což je zanedbatelné vzhledem ke studeným startům) a při hledání rozšiřující sady( která stojí pro avensis cca12500,-)jsem narazil i na popis topení v koncernových vozech tj vw a škoda ve kterých je přídavné topení prý ve smyslu elektrických spirál(topných těles), které fungují pouze při nastartovaných motorech kvůli odběru el pr. měl jsem Mazdu 6 s nezávislým topením webasto na ,,do,, a když jsem ho zapnul z bytu(v trenkách)cca 15 minut před vyjetím , tak jsem neškrábal okna a v autě bylo fajn teplíčko ,,bomba,,( myslím si, že v ropácich nové generace není ,,nezávislé topení,, ale přídavné topení a to proto, že tyto jednotky potřebují teplo pro snížení spotřeby paliva a tudíž nezbývá teplo pro ohřev posádky-)samozřejmě počítám s negativníma a pohoršujícíma příspěvkama, na které se.. mějte se jak chcete a serfujte určitě něco najdete!!!
Z clanku jsem nepochopil cim je to topeni v avensisu pohaneno kdyz pises, ze ma spotrebu 0,2 l nafty za hodinu, ale funguje pri vypnutem motoru. To je tam snad dalsi vznetovy motor jen na pohon topeni???
to:michael 2 no to se mi hodí, vždycky ráno spustím z 12-tého patra prodlužku pak se půjdu vys.. umyt ,oblect ,stáhnu prodlužku a fičím do roboty >😁 >😁 >😁 :?: Vy jste ale hlava pane Vachmeistr >😁 >😁
Planujem to dat namontovat na Mazdu 6 diesel, ktora uz ma tzv. pridavne kurenie, takze by to nemalo byt az take drahe, pojde iba o nejaku rozsirovaciu sadu (cca 17 000 Sk). Dialkove ovladanie sa mi uz nezmesti do ciastky, ktoru chcem obetovat (+ 12 000 Sk).
Teraz jazdim na rovnakom nahradnom aute, ktore toto nez. kurenie ma. Vcerasom sa to snazil nastavovat podla navodu, ale je to nieco priserne. Ovladanie tych 'hodin' je absolutne nelogicke a nepohodlne.
Ma s tym niekto skusenosti?
poslal som ti sukromnu spravu