0
Vlastní zkušenost pro majitele Felicii 1,3 MPI : místo středního dílu mám jen trubku, je to super. Auto je o dost živější a není hlučné (zadní díl zůstal). mohu jen doporučit. Viděl už dělané střední díly bez tlumiče v Revilu HK, cena cca 600,- Kč.
Přejít do diskuze
Od někoho si takové auto s "blumlem" půjč a zkus s ním třeba ujet trasu byť jen 200 km v jednom tahu. Pravděpodobně změníš názor!
Tento motor (1,6 MPI) s deklarovanými 55 kW na brzdě obvykle vykazuje cca 65 kW, takže "téměř" 90 kobylek. Když už, tal bych nechal vyměnit vačku, upravit ŘJ, svíčky Denso Iridium a bavlnu K/N do boxu, svody, event. snížit hlavu a vyleštit kanály. Jinak bych na výfukový systém nešahal, neboť výsledkem sice může být "ohromující" zvuk/hluk, ale také podstatně horší průběhy křivek výkonu a točáku. Kromě toho jsou to v každém případě naprosto vyhozené peníze!
Dobrý den. Před měsícem jsem zakoupil Feldu 1,6 MPI. V tomto auditku jsem našel kvanta super rad na tunění tohoto auta, díky za ně všem přispěvovatelům. Pochopitelně první úprava začíná ŘJ + vačka od Mr. Cimbu. Potom výfuk, al disky, sání, HP stav. tlumiče atd. atd. Dle příspěvku usuzuji, že vykopnout katik a střední tlumič nemá asi moc cenu. Původně jsem to zamýšlel. Ale teď k otázce zadního tlumiče. Všechny značkové tlumiče jsou na tom s přidáním výkonu podobně. ( minimální, ale hodí se...hehe ) Nikde ale nemohu sehnat zvuky sport. výfuků. Pakliže s výkonem jsou na tom +- stejně, je pro mne zvuk prvořadý. Netušíte, kde by se něco takového dalo sehnat ? Nerad bych vyplázl škvarky a pak poslouchal nakřáplou plechovku, když tam chci dunivé hluboké brum brum !! >😁 Předem se všem omlouvám za trapnou otázku, ale jsem tuňák začátečník. :-! Rád bych z toho auta udělal nenápadného žraloka, kde kromě al disků a výfuku nebude zvenčí vidět nic. Nenápadné auto se slušným motorem ( 100 kobylek ), to byl vždycky můj sen !! 😁
Jinak jsem koukal že na SportMotoru prodávají sportovní brzdy na Felicii (destičky+vrtané kotouče) od Feroda. Vypadá to docela zajímavě tak nevím jestli do toho jít o co to bude lepší. Máte s tím zkušenost nebo názor? Je pravda že na brzdách by se dalo vylepšovat, i na nových sériových destičkách a kotoučích to není při lehce vyšším zatížením ono 😄
OK, díky. Vypadá to asi že co na obvodovou velikost jsou vlastně 13" 165/70 asi nastejno co 14" 175/60. Zkusím to tam tedy nacpat.
Pokud to nebude nějaké extrémní ET tak no problem. Původně montované 5.5x14" ET 42 půjdou 100% a vyzkoušené i 6x14" ET 45 jdou taky.
Zdravím, měl bych dotaz: mám na Felicii tlumiče HP sporting produkční (sada bez pružin) a chci tam na léto hodit 14" kola 175/60. Jenže teď když tam mám obyčejné 13" 165/70 tak jsou mezi miskou tlumiče a pneumatikou jen asi 2cm místa, tak nevím jestli se tam ty 14" vejdou. Máte s tímhle někdo zkušenost? Díky.
Podarilo se mi koupit origo fabricke el. stahovani prednich oken na Feldu, fungl nove, chybi jen kabelaz a spnace. Bohuzel se mi to do Fava nevejde 😲(( Takze jsou na prodej - vici@centrum.cz
Nenavidim lidi kteri zastavi na cervene a stoji na brzde to taky nechapu. Ale kdyz na ni slapnu tak jsem rad ze to trochu " obtezuje". Snazim se zabrzdit a pustit pedal a dat rucni brzdu.
poriz: Dekuji ti za skvělá světla. Nevím jak ty, ale já v noci po městě miluji jezdit za škodovkama a VW autama. To, že mají Fabie pěkně na*** přední světla, to tu asi řešit nebudeme. Ale to, že jak Felicie, tak i ostatní koncernové vozy, mají zadní světla jak na sibiř do nejhorší váníce, to je pravda. A ty si k tomu ješte spřáhneš mlhovky... Co blbneš? Už tak ti to svítí jak druhé slunce a ty to ještě přikouříš. Jsi dost bezohledný.
Doufám, že ti brzy shoří kabely.
Doufám, že ti brzy shoří kabely.
Dlouho jsem o tom premyslel a nakonec jsem to uskutecnil. Vytunil jsem si zadni svetla na felicii. Udelal jsem si malou kravinku. Protoze nëmam treti brzdve svetlo udelal jsem si ctvrte, jestlize slapnu na brzdovy pedal rozviti se mi i zadni mlhovka, takze mi sviti ctyri svetla. hezke ne. 😁
Jak píše davidz. Stačí jen drobnost : vyměnit celý motor včetně celého příslušenství a elektriky a v neposlední řadě nebude pasovat ani převodovka takže i tu, ale pak to zase nepůjde na poloosy. Takže je to jednoduché - prostě zvolit jinou cestu. Tou je kvalitní SW+vačka (ev.i KN) v nejvyšší kvalitě bratru cca 15 tis. a bude to jako sériová 1.6SR (ba i v lecčem lepší). Životnost je naproto OK a servisní nároky v podstatě nezměněny - nevidím v tom problém. Vím o čem mluvím.
Zdravim všechny!
prosím vás, existují nějaké webové stránky o felicích, kde by byly uvedeny např. všechny akční modely s přehledem jejich výbav?
Dále se chci zeptat, zda je možné a co vše je třeba k tomu udělat z motoru 1,6 55 kW 1,6 74 kW -přesně to, co je v Octavii? Nemám na mysli tuningové záležitosti, pouze fabrické komponenty (řídící jednotka, sací potrubí, elektrika-kabeláž, apod.)
Předem díky za radu.
prosím vás, existují nějaké webové stránky o felicích, kde by byly uvedeny např. všechny akční modely s přehledem jejich výbav?
Dále se chci zeptat, zda je možné a co vše je třeba k tomu udělat z motoru 1,6 55 kW 1,6 74 kW -přesně to, co je v Octavii? Nemám na mysli tuningové záležitosti, pouze fabrické komponenty (řídící jednotka, sací potrubí, elektrika-kabeláž, apod.)
Předem díky za radu.
Pokud vím, objednají ho u každého Škoda prodejce - cena je ale dost brutální 6700,- vč. DPH.....těžko Ti ho někdo vymontuje ze svýho auta....
Znám, zvuk to má dobrý. A když to urezne a upadne (stalo se mi letos v zimě), tak s hladkým středem to je bomba 😃 Ale ten rachot se dá vydržet tak 20 kiláků a jen do 3500 ot.
Ahoj, život je pes a výdrž výfuků u Felicie bizardní !!! Pomalu to urezlo u zadního dílu, a teď má auto trošku lepší zvuk. Poraďte jaký sportovní výfuk tam rovnou mrsknout. Vím, že se prodávají universální výfuky s cenou nad 3000 kaček, ale co to vydrží, že, aby za dva roky taky neupadnul. Nechci aby to moc řvalo, ale sytější zvuk by byl milej.
Loučím se všemi a přeju hodně zdaru při dalším tunění. Přecházím na ladění dalšího škodováckého produktu, a to 1.8T. A kdyby měl někdo zájem, moje Felda 1.6 74kW je ještě volná, ale koncem týdne jde do bazaru.
PR: jo, ta klika se upravuje, a celkem dost. a taky se odlehcuje a vyvazuje. blok z fabie - nevim jak moc dobre by tam sel.. ale jak rikas bylo by to poznat a to nemam zapotrebi..... Jo svoji plecku porad mam a utesene rezne. at ziji vyrobky Skoda! vyhozene penize
vici: Ta přestavba střev z Fábie do bloku Fáva musela být náročná. Klikovka má jinak ložiska. Ne? Blok přímo z Fábie by tam nešel dát. Navíc bys měl i hydroštely. Ale zase by to bylo vidět - takhle to nikdo nepozná. Máš ještě svoje Fávo?
no v bloku z fava je klika, ojnice, pisty, valce za fabie, hlava felda mpi upravena, motor delal CMT, vacka nejaka do 270 a k tomu SW. nejakych pres 60kW by to snadmohlo mit. resp. 1450 se stejnou vackou my 68kW a 135Nm. jiank komplet elektrika felda, palubka, volant, packy , budiky, topeni, vse kolem MPI, pal. picitac vsecko felda.
a diky arnymu za pomoc 😄
a diky arnymu za pomoc 😄
tak jsem dodelal Favo 1,4 MPI. motoro je novy, ma najeto 120km za vcerejsek, takze na zavery je brzy😄 ale je to celkom pohodova prestavba. Jediny problem - chciple cidlo teploty chladici kapaliny, to je asi neduh feldy mpi, a taky svicky, s denso to skube, dnes tam dam Champion. Jeste namontovat palubni pocitac a je to😄
Měl jsem možnost vyzkoušet Feldu 1.6 s řj Cimbu v a myslím, že za ty peníze to má cenu. Proti sérii má o poznání lepší zátah odspoda a jde ochotněji v otáčkách. Jasně, že to není hned letadlo, ale jak říkám - myslím že za ty peníze to za to stojí !
Motorový svazek je potřeba určitě a dále také přístrojovka a řídící jednotka stejné generace. V přístrojovce je totiž umístěn imobilizér. Tam je ten oříšek.
no mozna bude stacit kabelovy svazek ast co je u tdicka kolem motoru, bude to urcite cely komplet oddeleny od zbyvajici alektriky auto, ze ktere k nemu povede urcite jen par dratu... treba by to slo nejak dodelat😄
Až se Ti to podaří, dej vědět. Všechno jde, ale záléží na velikosti "odporu". Mechanicky nebude problém, ale elektronika - to bude oříšek.....
Nemá někdo z vás zkušennosti s montáží TDíčka z Octávky do Felicie 1,9D? Jedno se mi válí v garáži a údajně by neměl být velký problém ho tam nacpat.
Zdar! Pokud chceš nějaké info o 1.3BMM a chipu, napiš mi na tesna@seznam.cz. Jeden načipovaný kousek máme doma.
V každém případě si myslím, že ladit Feldu bez výměny vačky nemá smysl. I tak naroste výkon z papírových 55kW na papírových cca 70kW - což dělá 15kW a to ja tak na hraně co má smysl dělat. Zajímavější jsou jistě úpravy na cca 160 koní/8000ot ale to je již o jiných penězích a při trvalém využívání potenciálu i o životnosti motoru. Nehledě na to, že to chce překopat brzdy, vyztužit kastli a podvozek. Úprava vačka + ŘJ je optimální a nepotřebuje žádné další zásahy do vozu. Motor má pak vyšší volnoběh, lehčí rozjezdy a ve vyšších otáčkách nad cca 3500ot i lehce zvýšený zátah a kultivovanější projev. Táhne dle verze SW až do cca 5100ot. Příklad změřeného grafu je např na www.motordesign.cz
No rozhodně dík za odpověď! Já jsem se asi blbě vyjádřil, jejich graf průběhu toč.momentu i výkonu před úpravou i po úpravě jsem samozřejmě zhlédl(a podle toho grafu zkutečně stoupne výkon i točivý moment v celém pásmu otáček zhruba o ty uvedené hodnoty),(otázka je, nakolik si ten graf vymysleli). Myslel jsem to tak, že mi připadá divné, že krouťák zvedli o víc než výkon, pravděpodobnější se mi zdá provézt to opačně. Ale já tomu fakt nerozumím😄 Jinak točivý moment má samozřejmě vrchol jinde než výkon a že jsou oba o něčem jiném je mi taky jasné, ale přece jenom mi připadá, že spolu musejí aspoň trošku souviset. Jinak co se týče té úpravy, nejde mi o raketu, potřeboval bych to jenom mírně oživit, aby to šlo líp do otáček, ale jelikož nevím "vo co go"😊 ,tak se bojím, aby mě pak třebas nevyrazili od technické za emise 😊) Dík za případný další komentář!!!
Zajímavý postřeh z Feldy 1,6 - na mojí 1,6 rv 3/2001 je z továrny na ŘJ nastavený omezovač na 4500 ot. na jeden válec a na 5000 ot všechny. Tedy byl, než jsem dal vačku a nový FW. Teď je jednostupňový omezovač na 5.800 ot. Přišla mi pod ruku jiná Felda 1,6 z června 1999 - nelze zjistit jestli a jak upravená ŘJ a ta prostě nemá klasický "hrkací" omezovač. jenom prostě dojde otáčkoměr na 6100 ot a dál nic. Jenom nejde dál. Máte někdo bližší info o tom v jakých obdobích se dávaly z továrny jaké verze FW? Jisté je, že se jiné verze dávaly a to tak, že se lišily dost zásadně. Verze kterou jsem měl originál v autě ukazovala max výkon již při 3 800 ot. dost síla. Navíc když porovnám zvuk motoru (oba jsou zdravé) tak jsou při vyšších otáčkách zcela odlišné. Díky za info.
jo jo ta svetlost neni zadna hruza. u 1,6 to udrzi silnejsi pruziny takze by to jit niz nemelo a zadek si nastavis. ja este uvazuju o nejakych sport. pruzinach k tomu, ale snad nekdy, az budou zbytecne penize a nebo budou za nejakou hoodne dobrou cenu. Na komplet Special od HP to ani tak mit nebude, ale ten je na normalni jezdeni fakt strane tvrdy, rozvrze to cele auto, hlavne pokud jsou k tomu jeste nejake nizke gumy
Podle toho jak to popisuješ asi fakt moc nevíš o co go (sorry). Bylo by to na delší povídání, tak jen stručně : Ten max. krouťák není dosažený při max. výkonu jak to píšeš ty a tím je to jasné. Prostě výkon a Mk je každé o něčem jiném. Navíc jen samotné absolutní max. hodnoty bez uvedení otáček při nichž jsou dosaženy nemají nijak vysokou vypovídací hodnotu - ba dokonce mohou být i zavádějící. Nejlepší je juknout na grafy - průběhu výkonu a Mk - pokud tedy jsou k dispozici což by úpravce mít měl. Samotnou úpravu ŘJ na 136BMM skoro nepoznáš a když už by se pro to rozhodl, tak jsou určitě lepší a levnější firmy než Renocar. Pokud chceš aby se něco dělo chce to minimálně ještě vačku. Pak už bude něco poznat, ale ani potom z toho raketa nebude. Jo a proč to nemontovala škodovka? To je taky na delší povídání ... Odpovím otázkou: Proč se třeba dělal současně Fávoš a Felda 1.3 40 a 50 kW?, Proč se současně dělala Fábie 1.4Mpi 44 a 50 kW? A proč. má 1.4Mpi jen 50 kW jako Felda 1.3?
to vici: Dík za odpověď. Tak jak to popisuješ světlost by to bylo přesně podle mých představ. Vím, že to nebude žádný zázrak, ale určitě je to lepší než sériové a o zachování komfortu mi jde. Ahoj PR!
PR: tak jsem dal produkcni HPcka moji mlade na Favo, nemeril jsem to presne, ale predek ma posunutou misku dolu o cca. 20mm, zadek je stavitelny. Kdyz je to na aute tak predek se mi zda porad skoro stejne vysoko, zadek podle toho jak nastavis, ja ho dal uplne dolu, slezlo to o cca. 3,5cm? Jinak co se tyce jizdy, o moc tvrdsi nebo jine mi to nepripada, je to jistejsi na ceste to jo, ale zadne zazraky od toho clovek cekat nemuze😄 Ale pro normalni jezdeni a komfort je to daleko lepsi reseni nez HPcka Special - tlumice+pera
Tak sem dal na svoji Felicii 1.9D podvozek HP sporting. Auto sedi perfektne, o 100% lip jak pred tim, ale myslel sem ze se snizi vic, sedlo mi tak o 2 cm... Mam to nastaveny na tu nejspodnejsi drazku na tlumici, to je na nejvetsi snizeni nebo ne?
Zdravíčko chlapci!
Tak jsem si řekl,že by moje sériové 1,3BMM 50kW potřebovalo malinko oživit.Potřeboval bych poradit.Nejjednodušší se mi jeví malý chiptuning,našel jsem si mimo jiné www.renocar.cz Mají tam hezkou úpravičku,sice jen o 1,5kW a 7Nm ,ale tvrdí,že je to v celém pásmu otáček,úplně by stačilo prozačátek😊 Jsem úplný začátečník a tak se ptám: Zvýšit výkon-to není problém, ale zvýšit točivý moment, to je umění.Nerozumím jedné věci-točák naroste o 7% (107/100) a výkon jenom o 3% (51,5/50).Jak to udělali? Zamyšlení: píšou, že životnost motoru nebude ovlivněna, zvýší se výkon, sníží se
spotřeba, emise se nezmění--PROČ to Škodovka nemontuje sériově ?!
Asi proto, že to má nějaký háček.... Nevíte jaký??? Děkuji velice
Tak jsem si řekl,že by moje sériové 1,3BMM 50kW potřebovalo malinko oživit.Potřeboval bych poradit.Nejjednodušší se mi jeví malý chiptuning,našel jsem si mimo jiné www.renocar.cz Mají tam hezkou úpravičku,sice jen o 1,5kW a 7Nm ,ale tvrdí,že je to v celém pásmu otáček,úplně by stačilo prozačátek😊 Jsem úplný začátečník a tak se ptám: Zvýšit výkon-to není problém, ale zvýšit točivý moment, to je umění.Nerozumím jedné věci-točák naroste o 7% (107/100) a výkon jenom o 3% (51,5/50).Jak to udělali? Zamyšlení: píšou, že životnost motoru nebude ovlivněna, zvýší se výkon, sníží se
spotřeba, emise se nezmění--PROČ to Škodovka nemontuje sériově ?!
Asi proto, že to má nějaký háček.... Nevíte jaký??? Děkuji velice
To je v pohodě 15" bych tam nerval. Mám 14" a jsem s nimi spokojen. Pneu 175/60 mají průměr +/- stejný. Podle me by stačilo misku pro pružinu navařit o 2 cm výše a vše by bylo dle mých představ - v tom to je pokud jde o snížení světlosti u těhle tlumičů. Zkusím oťuknout HPmany.
to PR: No já už jsem si jednou škrtnul na chalupě převodovkou o chodník, ale s Oktávkou si tam škrtnu taky. Koukal jsem na uchycení misek těch předních tlumičů a jsou fakt níž, jenom kousíček od pneumatiky, řek bych že tam člověk 15" gumy asi nedostane 😄
PP mi v obchůdku na Pankráci přes ulici naproti Tržnici nabízeli za 4000,-, ale bylo to na 1.6. Zkus se tam zeptat jestli by ho neměl i na 1.3Mpi. Já ho tedy nevzal ani za ty 4 tis.
to dejwy😜 Dík za změření HPček. Ten zadek by mi ani nevadil, ale vpředu -4 cm je docela dost. Zkusím se dotázat přímo u HP jak to je se světlostí, příp. jesti by nešel udělat nějaký kompromis.
Nemáte někdo tip, kde by se dal sehnat za "rozumnější" cenu palubní počítač na 1.3MPI? Ptal jsem se v pár servisech a prej by se musel objednat, kolem 5 tisíc. A na Škodovce příslušenství on-line ho mají dokonce za 5200 😒 A vůbec, je někde v Praze ale klidně i jinde nějakej dobrej shop na Škodovky s třeba plastama, lištičkama, interiérem apod.. Chtěl bych provést nějaké jarní úpravy 😃 Díky moc za odpověď.
To PR: Tak jsem konečně poměřil o kolik mi šel níž podvozek na HP produkčních. Předek je níž o 4 cm a zadek (štelovací-3polohy-mám uprostřed) mám níž o 3,5 cm. Porovnával jsem to s 2 seriovejma feldama na parkovišti - stejný gumy apod.
PR:jasne, az to tam dam, urcite napisu co a jak. Ale netusim kdy to bude, snad do mesice. Ceka ma totiz prestavba Fava 40kW BMM na 1396ccm MPI 😄))
Není to tak černobílé. Pravdou je, že na sériovách 165/70 R13 není stabilita nic moc. Samozřejmě, že se dá jezdit i na nich. Z hlediska stability je ale mnohem vhodnější použít 175/60 R14, které jsou o něco širší a hlavně díky širšímu ráfku je znatelně širší i rozchod. Navíc díky nižšímu profilu je auto poslušnější. Proč ne 175/65 R14? Tím bych se vpodstatě vrátil k sériovým 165/70 jen na jiných 14" ráfcích - protože výška pláště je skoro totožná se 165/70. A proč ne 195/50 R15? Čím větší a hlavně širší kola dám tím mi vzrůstá odpor - horší parkování bez serva a hlavně zhrošení pružnosti pokud nemám motor s dostatečným výkonem. A to zhoršení může být i dost výrazné. a protože není Felda jako Felda, tak jiná optimální volba bude budu-li mít 135 BMM 40 kW a nebo 1.6Mpi se 70 kW. A o tom to je - prostě nejde říci pro všechny Felície je nejlepší to a to ... Ty 175/60 R14 jsou tak nějak zlatá střední cesta a navíc jsou homologované. Každopádně 15" jsou pro auta Feldy s výkonem alespoň 80-85 koní - jinak to bude spíš na koukání než na ježdění.
Z vasich narychlo prectenych prispevku jsem pochopil, ze pneu 165/70 13" jsou nanic. Lepsi jsou 175/60 14". Ale zase 195/50 15" jsou zase nanic. Muze mi to nekdo vysvetlit? Proc na felicii jsou ty 175/60 idealni (a treba 175/65 zase uz spatny atd.)?
Mě právě zajímají ty produkční HPčka na sériové pružiny. Část toho co mě zajímá již bylo zodpovězeno. Teď jen o kolik půjde předek dolů proti sérii. Vici až to tam dáš tak mi dej vědět. Díky PR.
mam 6x14 a 185x60 a je to super
mel sem i 7x15 a 195x50 sice auto sedi uplne uzasne, ale je to moc tvrde se sportovnim podvozkem a na jezdeni po praze ......
mel sem i 7x15 a 195x50 sice auto sedi uplne uzasne, ale je to moc tvrde se sportovnim podvozkem a na jezdeni po praze ......
Mám HPčka už skoro 2 roky, na nejnižší poloze a za tu dobu jsem si ani jednou neškrtl, což se mi na sériovkách stávalo úplně běžně. A to přejezdy zdolávám za chodu na V., popř. ty ostřejší bez obav skáču. A to, co auto s HP snese oproti seriovkám v zatáčách, je super.
A jen tak na okraj, podle výsledků mého "dálničního" testu se Golf IV TDiPD 74kW na akceleraci v rychlostech nad 100 absolutně nemůže měřit Feldou 1.6/74kW.
A jen tak na okraj, podle výsledků mého "dálničního" testu se Golf IV TDiPD 74kW na akceleraci v rychlostech nad 100 absolutně nemůže měřit Feldou 1.6/74kW.
Taky jsem měl HP tlumiče, v prvním nástřelu vpředu i vzadu prostřední poloha. Pak jsem musel se zadkem nahoru, jelikož jsem dost často něco vozil a zadek skoro seděl na silnici. I s polohou úplně nahoře to je ale o kus níž než sériové tlumiče. Z hlediska jízdy jsou super, řešil bych první tyhle tlumiče a pak teprv rozměr pneu. Na sériových se auto podivně vlnilo, na HP to drží stopu až do chvíle, kdy ujedou gumy.
jde o to jake hpcka... set "special" je stelovatelny predek i zadek do tri poloh, je to komplet i s maikama, ulozenim, perama. set "produkcni" jsou predky na seroive pruziny, misky jsou ale niz.. nevim o koli, nemam to s cim porovnat, zadek je taky na seriove pero, ale stavitelny do tri poloh... oboje mam doma, akorat ty produkcni jeste nejsou na aute..takze nevim o kolik to bude niz ani jak to jede. jinak kdyz vedle sebe stoji moje favo, na setu Special, vse uplne dolu a gumy 185/55/14 a favo moji mlade, na serii a gumy 165/70/13 tak je rozdil v zadu cca 10cm! vcera jsem na to koukal a nechapal jsem nic
to PR:HPčka jsou štelovací vepředu i vzadu do tří poloh. Mám to na nejspodnější a pod motorem ližinu. Přesto, že je to nižší než série, bouchám s ní o zem daleko méně často než dřív. Můžu jedině doporučit.
Dlohé převody nejsou vždycky úplně odptimální. Hlavně závisí na motoru - jaký má optimální rozsah provozních otáček a max. výkon. A hlavně taky aby měl vůbec dostatečný výkon. Taky nejsem zrovna příznivcem krátkých převodů, kdy ve 120 točíš 4000, ale to auto na to musí mít dostatečný výkon a Mk. Třeba zbytečně dlouhý stálý převod 3.9 Favoritů 136L (135) r.v. 88-92 tohle auto hodně degradoval. V. jako rychloběh je sice dobrá, ale k čemu je když na ní můžeš jezdit jen rovinky, kterých zase není všude tolik a i malý kopec tě nutí dát 4ku jinak se auto dusí. Později montovaný 4,17 byl mnohem lepší - auto ožilo i na V. a spotřeba i když papírově udávaná o nějakou tu desetinku vyšší v reálu vyška +/- nastejno. Ba za jistých okolností i nižší.
Na druhou stranu třeba nechápu proč Felicia 1.6 (zvláště do léta 97) dostala tak zbytečně krátkou V. 0.795 (skoro na úrovni 1.3), když by mohla mít klidně třeba 0.717 a charakteristika motoru by tomu i odpovídala.
Na druhou stranu třeba nechápu proč Felicia 1.6 (zvláště do léta 97) dostala tak zbytečně krátkou V. 0.795 (skoro na úrovni 1.3), když by mohla mít klidně třeba 0.717 a charakteristika motoru by tomu i odpovídala.
Ten stálý převod bych volil delší vcšechny kvalty se ti posunou nahoru včetně 1 kterou potřebuješ jen na rozjezd!
To co jsi jezdil na 4 pojedeš za 3 maximálku budeš mít na 4ku a 5 navíc jak rychloběh!
2ka jde někam k 90 km/hod.
navíc výrazně klesnou spotřeby ne vždy se jezdí naplno a na dálnici dlouhou 5 jako když najdeš!
To co jsi jezdil na 4 pojedeš za 3 maximálku budeš mít na 4ku a 5 navíc jak rychloběh!
2ka jde někam k 90 km/hod.
navíc výrazně klesnou spotřeby ne vždy se jezdí naplno a na dálnici dlouhou 5 jako když najdeš!
Jojo, co vím tak snad každý hliníkáč, co se dával sériově na feldu tak byl 5,5". Tak na to zkusím asi ty 175/60/R13 a a mohlo by to být v pohodě 😄 Jinak k té světlosti u těch HPček: Zadní vím že jsou nastavitelný, nechal jsem je uprostřed ale světlou výšku nevím, zkusím někde na parkovišti změřit...
S širšíma 13" kolama nemám zkušenost, ale hlavně bude záležet na jak široký ráfek je dáš. Doufám, že ne 4.5". Chtělo by to 5" nebo ještě lépe 5,5" jinat to bude všechno. Volba ráfku je stejně důležitá jako volba pneu. Třeba já jsem tím, že jsem dal ráfky 6x14" získal na rozchodu 40 mm (mezi patkami). Vzadu s 5 mm podložkami je to dokonce 50 mm a to je sakra znát. Jinak excel vřele doporučuju - sám mám od nich udělanou 1.6. Věřím, že se s ing. Čepkem nějak domluvíš ...
to dejvy😜 Prosímtě a jak je to se světlou výškou vpředu a vzadu. A prý je snad zadek štelovací do dvou poloh. Vzadu bych nějaký centák dolů snesl, ale vpředu bych raději nechal sériovou výšku.
Kratké převody znamená, že rychlosti jdou dříve za sebou a jsou níž posazené než ty sériové. Má to výhodu v tom, že rychlosti se více překrývají, zlepší se zrychlení a pružnost (krátká 5 je třeba skoro jako dlouhá 4). Na druhou stranu motor musí mít dostatečný rozsah využitelných otáček (hlavně nahoru), víc řadíš a při vyšších rychlostech je větší hlučnost. Úpravy převodovek jsou většinou docela drahá sranda i když jde lecos (třeba i 6tikavlt na Feldu). U neupraveného motoru asi nemá cenu vůbec něco takového dělat. U a u trochu upraveného jen někdy. U Feldy mě napadá například vhodnost nahradit u 135Mpi převod 3.833 za 4.118 nebo asi jednodušeji dát kratší 4. a 5.
Jo ještě k těm gumám: Vidím, že tu píšete že je dost rozdíl 175/R14 oproti normálním. Nechce se mi ale měnit ráfky, tak chci zkusit aspoň ty 175/60/R13 nebo 175/65/R13 - podle techničáku na hliníkáče můžou jít. Máte s tím někdo zkušenost? A ještě jeden dotaz: Chci nechat upravit 1.3MPI - hlava/vačka/ŘJ. U MotorExcelů to dělají za 20 tis. ale Chovanec Tuning má na webu cenu jen 14 tis. Vím že MotorExcel je "ověřená kvalita", ale je to docela rozdíl a úprava vypadá podle parametrů stejně. Díky.
To PR: Já teda nevím, jak se chovají sériové nové, protože já jsem je měnil při 90tis. ale rozdíl je za ty peníze fakt dost znát, můžu jen doporučit, mnohem míň se to naklání a teď není problém si řízout zatáčku min. o 20% rychleji 😄 Ale to je spíš tim jak jsou kratší. Jinak tvrdý je to docela dost, na kostkách je to něco, bojím se abych si nevysypal přístrojovku😃) Teď na to zkusim dát 175/13", snad ten 1cm bude zase trochu znát. A pak vačka/hlava... 😄
No so seriovou 5 mas napr. pri 100km/h cca. 3000 ot. Kdezto s kratsou 5 budes mat napr. 4000. Takze bude lahsi prevod a lepsie vyuzijes dynamiku motora. A kedze mas chip+vacka tak motor ide v pohode do vyssich otacok, ale brzdou je tam prave ta tazka 4 a 5. Napr. so seriovou 1.3 nedosiahnes na rovine na 5-tu rychlost ani 5000 ot. pretoze motor uz nema dostatok vykonu aby to tam dostal.
Může mi někdo vysvětlit, co znamenájí krátké převody např. "krátká 4 a 5". Někde v diskuzi jsem četl, že u auta s úpravou vačka+čip by to chtělo krátkou 4-ku a 5-ku. Díky za odpověď.
S nerovnostmi je to pravda. Ale to je právě důvod, proč jsem nešel do sportovních tlumičů...Pak by to bylo jak motokára. Kupodivu kombinace nízkých 14" gum a relativně měkkých origoš tlumičů je poměrně vyvážená právě na naše silnice. Pokud se obují slušné gumy - tak to sedí v rámci možností celku celkem slušně (tedy na slušné silnici - na hrbech silnic třetích tříd nesedí nic.....) Pokud jde o cenu, např Michelin Energy stojí úplně stejně v rozměru 185/60/14 jak v rozměru 175/60/14. Oficiálně někde kolem 3100,- což je o cca litr víc než Barumky, ale upřímě řečeno - Barumky tam nedávala ani Škodovka z výroby. PTD
Jo to jsem zapoměl. Pokud jde o jízdní vlastnosti tak potvrzuji co napsal PTD, vici a možná i někdo další 175/60 R14 je proti sériovým 165/70 R13 výrazný rozdíl. Ale taky je pravdou, že na našich "kvalitních" silnicích jsou nerovnosti trochu znatelnější.
Ofiko jsou na Feldu jediné homologované 14" kola Al. disky 5,5x14" s pneu 175/60 R14. Všechno ostatní ve 14" není schválené. Problém je že rozměr 175/60 R14 je poněkud atypický a z "lidových" výrobců pneu je vyrábí jen Barum v jediném dezénu a i po nedávném zlevnění za ně chtějí kolem 1900/ks. Někdo to řeší tak, že dán na ráfky 5,5x14 pneu 185x60, ale to je krok zpět, protože jak napsal Vici je to pak hrozný balon. Je to hlavně proto, že ráfek nemá běžných 6" (jako u VW) ale jen 5,5". Co poradit těžko říct. Ofiko platí první věta. Já osobně mám ráfky 6x14 a obuté 175/60. Obecně platí, že čím větší resp. širší kola dám, tím hůře mi půjde točit volantem (a je to znát i se servem). Navíc se zhorší parametry zrychlení a pružnosti. Rozumná úvaha a střídmost jsou na místě. Extrémy jako 195/50 R15 namontované na BMM 40kW jsou sice efektní na pohled, ale pro praktické použití úplně na prd.
to dejwy😜 To mě zajímá. Jestli máš HP produkční prosímtě uveď víc postřehů a porovníní proti sériovým. Díky!
175/60/14 je nesrovnatelná s 165/70/13 - o třídu lepší, v kombinaci s posilovačem (méně otáček volantu od kraje do kraje) a stabilizátory náprav se chová výrazně mravněji celé auto.
175/60 a 185/60 je nebe a dudy. ta 185/60 je balon jako krava, pokud mozno nebrat. Leda 185/55 ty se daji. Obecne ale 175/60 a 185/55 bude sedet skoro stejne akorat s tema sirsima se jeste hur toci volantem - ez serva. vsecky uvadene rozmry jsem jezdil... takze si nevymyslim😄) 175/65R14 je mega balon..😄
Lepe se samozrejme chovaji (175/60/14). Tento rozmer zvolila Skoda kvuli "malemu" prostoru pro ulozeni rezervy. Puvodne jsem mel na Felde GY Eagle NCT2, ale ted mam Conti Premium Contact. Subjektivne GY drzely daleko lepe v zatackach, ale na mokru to bylo horsi(jemny vzorek). Ted to mam naopak :👋 Co ale mohu rici urcite, ze parkovani bez posilovace je tragedie!!! (treba po squashi 😄, tak si myslim, ze ty 185 budou "drit" jeste vic 😲(
Taky bych se chtěl zeptat, jestli se bude felicie na těch 175/60/14 lépe chovat oproti standartním 165/70/13, jestli to má vůbec smysl ?
Co je to za plyn, kterým se plní pneu ? Jaké to má výhody ?
Co je to za plyn, kterým se plní pneu ? Jaké to má výhody ?
Je dobré používat rozměr doporučený a dodávaný výrobcem. S tím se váže rozměr 175/60/14 který jsem zvolil. Jen na zimu jsem dal rozměr 175/65/14 protože jsem viděl na jiném autě že tam vleze guma a připadá mi na zimu vhodnější - jistě - na asfaltu je to plaváček, ale v zimě se zase nedělají takové vylomeniny. V každém lepším pneuservise nedoporučí na original Škoda hliníkáče 14" šířka na to není. Pokud máš iné, není problém pokud budou alespoň 5,5 palce široké.
Jiak pokud jde o cenu nevím, ale 175/60/14 stojí zhruba to samé co 185/60/14 - tedy méně o fous. Pokud ne, udejte příklad......
Jiak pokud jde o cenu nevím, ale 175/60/14 stojí zhruba to samé co 185/60/14 - tedy méně o fous. Pokud ne, udejte příklad......
Chtěl bych se zeptat jaká pneu koupit, misto stávajících 165/70, měl bych zájem o nějaké 14 palce, ale neví jaký rozměr, mluví se tady o 175/65, 175/60, 185/65, 185/60. V techničáku mám tuším předepsané 175/65, jak se auto bude chovat na těch 185 ?
175/60/14 je z cenového hlediska špatný rozměr.
Zkuste se podívat na cenový rozdíl proti 185/60/14. Docela to zamrzí.
Zkuste se podívat na cenový rozdíl proti 185/60/14. Docela to zamrzí.
Tak už máte přezuto? Dal jsem nové Michelin Energy tovární rozměr 175/60/14 a jede to o poznání líp než na zimních 175/65/14 - ještě aby ne, když to má menší kola 😄 Teď už ukazuje tachometr i 190 z kopce s větrem v zádech a otáčkoměrem zaraženým na 5500ot - není to ale prakticky použitelné - prakticky se dá jet na 160km/hod.
Já mám HPčka na seriovejch pružinách, jezdím s tim už 4 měsíce a je to úplně v pohodě. Tvrdý jsou ale docela dost, oproti normálním je to úplně jiný svezení. Akorát jsou o něco kratší, když jsem to zkoušel porovnávat, bylo auto níž možná o 4 centimetry. Zatím jsem ale nikde neškrt 😃) Za těch 5 tisíc to nemá chybu.
ja nerikam ze maji chybu. jsem s nema spokojeny.ale chci dat na druhe auto neco mekciho.... nic vic nic min...
Ahoj, co to vidim, asi pred rokem jsi tvrdil, ze HPcka nemaj chybu. Ze jsou tvrdsi, to je jasny. Ted se chystam koupit set pro Feldu, protoze seriovy tlumice po 135000 km jsou total KO.
Takže to co uvádí PTD je zřejmě další sériová varianta SW. Jinak změna převodů přišla již koncem léta 97 v souvislosti s montáží inovované převodovky (tuším 14SK). Rozdíly v převodech jsou zanedbatelné mimo V. stupně který je o poznání delší 0.756 místo 0,795. Při 5000 ot. to dělá cca 7 km/h.
Koukám na vaše hodnoty tunenych aut. Nestacim se divit felda 1,6 z kopce 180?? Se svoji feldou po rovine 150-155 a z kopce mam maximun 180 (asi foukal vitr do zad😊) Jede opravdu hezky. Ovsem do kopce 110-120 podle kopce. Zrychleni mam stale stejne 17 s (combi). Mejte se.
Felda 1,6 r.v. 2001 měla omezovač prvního válce na 4500 a všech na 5000ot, delší páté kolečko a jiný SW v řídící jednotce. Chovalo se to před úpravou dost divně. Na dálnici mě předjela i 1,3MPi kterou jsme kupovali o měsíc později...
Nejelo to víc než 160km tachometr na kolech 175/60/14. Tristní. Max. výkon to mělo při 3750ot. Takže "optimalizace" byla jediným řešením. Omezovač všech válců je nastaven na 5750ot. - to je dané ostrostí vačky. Dáš ještě ostřejší a můžeš jít až na 8000otáček - to jsi někde na 170koních. Pokud dáš tak ostrou vačku, že Ti to bude chodit na 8000ot, tak počítej s volnoběhem někde kolem 2000ot. Teď už je vše ok. Z kopce to jede i 180km/hod a od 4000 do 5500 ot se to chová zajímavě v rámci možností....
Nejelo to víc než 160km tachometr na kolech 175/60/14. Tristní. Max. výkon to mělo při 3750ot. Takže "optimalizace" byla jediným řešením. Omezovač všech válců je nastaven na 5750ot. - to je dané ostrostí vačky. Dáš ještě ostřejší a můžeš jít až na 8000otáček - to jsi někde na 170koních. Pokud dáš tak ostrou vačku, že Ti to bude chodit na 8000ot, tak počítej s volnoběhem někde kolem 2000ot. Teď už je vše ok. Z kopce to jede i 180km/hod a od 4000 do 5500 ot se to chová zajímavě v rámci možností....
mate nekdo zkusenosti s HP tlumicema co se davaji k seriovym pruzinam i se setem special (tlumice+pera)? druhou variantu znam, ale na normalni jezdeni je celkem tvrda....
Já jsem k omezovači nikdy nedorazil, ale asi bude na 6500 ot. Jinak podle chytré knížky má sériová ŘJ dvoustupňový omezovač. V 5000 ot. přestane dávat palivo pro 1. válec a v 6300 ot. pro ostatní. Proto obvykle sériová Felda 1.6 nejde víc než cca 170. Těch 170 je právě cca 5000 ot. na V. stupeň. Ale asi nebude šériová ŘJ kus jako kus, protože jsem se setkal i s tím, že omezení v 5000 ot. neměla. Taký jsem slyšel že měl někdo u sériové ŘJ omezovač kolem 5800 ot. takže ???. Ale to co je nahoře říká "chytrá knížka". Každopádně mě by stačil omezovač klidně na 5800-6000 ot. takže tohle není podstatné - hlavně, že odpadlo omezení v 5000 ot.
Právě jsem si pročetl ty tvoje starší příspěvky - po výměně vačky je to asi opravdu dobré... Taky se tam rozvinula diskuze ohledně omezovače. Já jsem ho prubnul jenom jednou - když jsem tam měl nový čip, tak jsem se chtěl přesvědčit, jestli to je pravda s tím posunutím otáček omezovače. Do těch 6500 to šlo normálně (řekl bych, že na všechny válce) a pak najednou dost tvrdý "náraz". Určitě by bylo lepší, kdyby "nevypadly" všechny 4 válce najednu, ale radši nějak postupně.
MiH: Jestli chceš vědět ještě víc o kombinaci s vačkou a co od toho můžeš očekávat, tak prosím jukni do starších příspěvků páč jsme to tady psali už víckrát. Každopádně někde kolem příspěvku 125 jsou mnou udané konkrétní hodnoty před a po. Telegraficky 0-100 10-10,5 Vmax. 185-190. Můžeš mi taky majlnout na PRandus@seznam.cz. Štítek mám taky prohozený za "GLX". a to ad1) kvůli zlodějům ad2) často je to fakt sranda (55 a 100 k je přece jen rozdíl). Čau!
Nazdar lidi.Mám v garáži dvě podložky na kola o síle 25mm,domácí výroba,+ 8 šroubů,ty sem si nechal poslat od tuningové firmy. Mám celkem 4 podložky,ale 2 mám na zadních kole,právě z předních sem je sundal,nějak se mi to nezdálo.
to PR a RV> Dík oběma za informace. Ve vyhledávači (google) jsem se na internetu samozřejmě už dříve pokoušel něco najít o Motorexcelu, ale chyba byla v tom, že jsem vyhledával "motorexcel" (tak, jak se tady v MC uvádí) a to mi nenašlo nic. Bydlím asi 20 km od Prahy, tak ten Motorexcel je pro mě blíž.
Michal nejsem, mám krátkou červenou Feldu (štítek vzadu "LX 1,6" mám vyměněný za "LX", aby to méně lákalo příležitostné zloděje, když občas parkuji někde na ulici).
Kromě čipu mám v autě jen lepší vzd. filtr (bavlněný JR), svíčky Brisk s okrajovým zápalem a od předloňska jezdím výhradně na Shell V-Power, na který mám o cca. 0,5 l menší spotřebu. Když to porovnám s Octavií 1,6/74 kW (combi, r. v. 2001), se kterou občas jezdím v práci, tak v dynamice do 120 km/hod (na dálnici jsem s Octavií nebyl) mi Octavie ani lepší nepřipadá. Neprováděl jsem ale žádná měření, takže možná to je jen pocit - ve větším autě se ta rychlost vnímá jinak. Zajímavé je, že když jsem do Octavie zkusil dát na zadní sedadla vedle sebe 2 dětské sedačky, tak tam zbylo ještě o trochu méně místa, než ve Felicii...
S Felicií (r. v. 12/1997)jsem kupodivu, kromě alternátoru, žádné problémy neměl (ani v záruční době jsem nenašel žádné, ani drobné, nedostatky). U toho alternátoru mi třikrát po sobě odešla elektronika, tak jsem ho pak vyměnil a už je klid. Víte, kolik stojí nový alternátor (Bosch, 70A)? Kolem 15000,- Kč... Jen ta elektronika do něj stojí 2500,- Kč. Já jsem ho nakonec koupil na inzerát za 1000,- Kč bez držáku, který jsem musel udělat - ten původní držák s pružinou tam nepasoval.
Michal nejsem, mám krátkou červenou Feldu (štítek vzadu "LX 1,6" mám vyměněný za "LX", aby to méně lákalo příležitostné zloděje, když občas parkuji někde na ulici).
Kromě čipu mám v autě jen lepší vzd. filtr (bavlněný JR), svíčky Brisk s okrajovým zápalem a od předloňska jezdím výhradně na Shell V-Power, na který mám o cca. 0,5 l menší spotřebu. Když to porovnám s Octavií 1,6/74 kW (combi, r. v. 2001), se kterou občas jezdím v práci, tak v dynamice do 120 km/hod (na dálnici jsem s Octavií nebyl) mi Octavie ani lepší nepřipadá. Neprováděl jsem ale žádná měření, takže možná to je jen pocit - ve větším autě se ta rychlost vnímá jinak. Zajímavé je, že když jsem do Octavie zkusil dát na zadní sedadla vedle sebe 2 dětské sedačky, tak tam zbylo ještě o trochu méně místa, než ve Felicii...
S Felicií (r. v. 12/1997)jsem kupodivu, kromě alternátoru, žádné problémy neměl (ani v záruční době jsem nenašel žádné, ani drobné, nedostatky). U toho alternátoru mi třikrát po sobě odešla elektronika, tak jsem ho pak vyměnil a už je klid. Víte, kolik stojí nový alternátor (Bosch, 70A)? Kolem 15000,- Kč... Jen ta elektronika do něj stojí 2500,- Kč. Já jsem ho nakonec koupil na inzerát za 1000,- Kč bez držáku, který jsem musel udělat - ten původní držák s pružinou tam nepasoval.
Jasná zpráva mám taky Fel 1.6 od Motor-excelu a plná spokjenost. Fakt to za to stojí. Je to jak říká RV. Zkus zavolat do excelu a zkus taky cimbu. Porovnej co Ti nabídnou a kam jak to máš daleko. Je to prašť jak uhoď (znám lidi co maj ME i CI) - beztak původ je na 90 % úplně stejný. Měj se ... Nejseš náhodou Michal s Bílou Feldou kombi?
Kontakt😒a href="//www.motor-excel.cz,tam" title="//www.motor-excel.cz,tam" rel="nofollow" target="_blank">www.motor-excel.cz,tam najdeš všechno.Jinak hlavní guru se jmenuje ing.Čepek a ten Ti všechno vysvětlí.Jenom taková spekulace,podle mě vývoj čipu a vačky dělal ing.Čepek a Cimbu pouze dodává jednotky díky dobrým kontaktům ve Škodovce a za odměnu prodává prakticky produkty ME.K tomu Tvýmu čipu se vačka určitě bude hodit,jenom vím,že existuje ještě o něco jiná verze čipu.Domluvíš se tam, žádnej strach.Viděl bych to tak,že dostaneš upgrade čipu zadarmo a zaplatíš jenom vačku.
Mám Felicii 1,6 s čipem od Cimbu. Ještě uvažuji, že bych si nechal vyměnit vačkový hřídel. Na Motorexcel jsem tady v diskuzích slyšel samou chválu. Nedal byste mi sem prosím někdo (RV?) na ně kontakt? A nevíte náhodou, jaký čip (od koho) dávají na tu Felicii 1,6? Samozřejmě bych nechtěl kupovat nový čip.
A nezapoměň přidat radši ještě rychlou samolepku, a pořádný stroboskopy.........je to síla na co lidi nepřijdou.
Autotuning, to jsou hezký fotky, hrozně moc reklamy na snobácký tuning firmy a texty k článkům jsou minimálně v 70% jen škoda papíru. Kdyby bylo víc fotek jen se základními (hodnotnými) údaji by hodnota časopisu byla určitě větší. Sorry ale už musím končit jdu vyhodit filtr (úplně) a taky otočit disky ...
Vici: O tý díře je tam jenom, že majitel si jako musel dát strašnou práci,aby "odladil" její velikost,aby to mělo ten "správnej" zvuk.Moc bych se nedivil,kdyby byla za filtrem.
mimochodem majitel te hnusne cerne fabie by si spis mel udelat diru do hlavy😄 doufam ze ta dira v boxu je az za filrem😄)
je to skvely casak, po hoodne dlopuhe dobe sem si tohle cislo koupil. ta zlata felda je krasna, ale jinak, treba co se tyce motoru atd to bude tezky bastl. a ma 100k a 140 kroutak? kraasa😄)))
a ted vazny dotaz, jak moc se u fava, ktere ma zadni napravu uzsi tusim o 35mm (felda taky?) projevi vyrovanni tohoto handicapu, pripadne rozsireni na jeste vic nez je v predu?
a ted vazny dotaz, jak moc se u fava, ktere ma zadni napravu uzsi tusim o 35mm (felda taky?) projevi vyrovanni tohoto handicapu, pripadne rozsireni na jeste vic nez je v predu?
No za to já jsem to četl. Spočívá to ve vytvoření díry do plastovýho boxu v kterým je filtr.Hrůza,jak někdo může udělat autu něco takovýho.
Autotuning jsem sice nečetl, ale dovedu si představit co tam psali... K tomu aby to líp jelo je potřeba víc než jen vyměnit či "vylepšit" sání. Zvuk jako takový bez vedlejších pozitivních přínosů bych neřešil.
V najnovsom cisle casopisu AUTOTUNING som si precital clanok o Skode Fabii s upravenym sanim pre vacsie plnenie vzduchom a pre lepsi zvuk. Ako to mam spravit, aby mi to aj na Felde robilo dobry zvuk.
Vím, že už to tady několikrát padlo, ale abych to nemusel listovat zpátky, poraďte mi prosím nějakou dobrou barvu na zadní bubny(červenou), aby vydržela. Dík
Je zima a asi nikdo s Feldama v zimě nejezdí. Já jezdím a jen tak mimochodem jsem přepnul PP z venkovní teploty na průměrnou spotřebu a uviděl jsem zajímavé číslo: 11,9 tak jsem si řekl, je zima, trochu to baští.....😄 Je pravda že většinu jsem najel po dálnici tak se není co divit. Jednou jsem měl i průměrnou spotřebu na 200km 14,4 takže to zas není tak zlý. A co vy ostatní? jak se vám jezdí v zimě?
Tak to tady zdechává. Asi všichni prodali Feldy a šly do posledních kusů "nejostřejší" Fábie s motorem 1.0.
2,5 cm postacia. Davaju sa aj 5 cm to su uz extremy, po case sa to prejavy na opotrebovani napravy capov a pod.
Prodám vůz Škoda Felicia GLX. Najeto: 105 tisíc kilometrů. Barva: modrá. POZOR jezdí legálně na LPG. Výbava: alarm, centrál, elektrické stahování oken, sportovní volant Dino (výrobce MOMO) + původní volant, sportovní pedály, střešní okno, construct, sportovní tlumiče Škoda HP, sportovní nerezový výfuk škoda + nový středový díl s katalyzátorem, lyžina pod motorem, tažné zařízení, rozpěra tlumičů, zadní horní spoiler, přední sportovní maska + původní předám, hliníková 14“ kola škoda, plechová 13“ kola s novými zimními pneumatikami NOKIAN, 6x reproduktory, nové 5 dveře a přední blatníky. Pěkný stav, super vzhled, super jízdní vlastnosti. Cena k jednání 110 tis.Kč. Při rychlém jednání SLEVA. Více na telefonu: 608 268 608. Foto na [odkaz]
Když už to musí bejt,tak použij šroubovací z duralu a ocelovejma vložkama pro šrouby.Odzkoušený to nemám,nejsem příznivce podložek,ale myslím,že 25mm tam dostaneš.
Nazdar tuneri. Mamk dotaz jestli ma nekdo vyzkousene jake maximalni podlozky se daji pouzit na Felicii r.v. 95 kdyz ji mam obutou na 185/60 R14. Na leto budu davat na predek 185/55 ale to uz asi neni rozhodujici. Samozrejme myslim jake podlozky maximalne tak aby koly nedrhly o blatniky.
Diky beavis
Diky beavis
Kupil so na feliciu (starsi typ) nasavac na prednu kapotu (kryt kurenia-SPORT). Odspodu ma po obvode nalapenu obojstrannu pasku, ktorou sa to lepi na kapotu. Nemate s tym nejake skusenosti ci sa mi to po case nezacne odlepovat, ci nie je lepsie to prilepit napr. silikonom (lepil som s nim mracitka a drzi to ako slak) alebo je ta paska dostatocne kvalitna a cosi vydrzi.
Vdaka
Vdaka
Fakt těžko říct. Zkusil bych prohodit relátko za jiné jestli to není relátkem. Taky by šlo zkusit omačkat pojistkový panel jestli tam není někde špatně zaletovaný spoj. Pak už zbývá jenom trasa ke světlům. Fakt blbá závada a kór když jsou mrazy. Hodně štěstí ...
Zdravim vsechny, v poslednich dvou mesicich se mi vyskytly nasledujici problemy. (Felda 5/2001) 1) Pri vetsim mrazu mi nejdou rozsvitit svetla jen mi procvakne relatko a nic se nerozsviti (ani svetla ani spinac) vzdy se to povede az tak na potreti. (spinac v palubce???)
2) Coz mne sere vic, pri zamknuti/odemknuti centralu (+ Jablotron Akcent321) mi nahodne zustane trvale svitit smerovka(blinkr). Spravi se to vetsinou zamcenim/odemcenim. Kde bych mel zacit hledat chybu. Dik za radu ktera pomuze, jinak pri hledani zavady zmrznu 😄 (nemam garaz). Jinak vsem pekne vanoce.... ROMan
2) Coz mne sere vic, pri zamknuti/odemknuti centralu (+ Jablotron Akcent321) mi nahodne zustane trvale svitit smerovka(blinkr). Spravi se to vetsinou zamcenim/odemcenim. Kde bych mel zacit hledat chybu. Dik za radu ktera pomuze, jinak pri hledani zavady zmrznu 😄 (nemam garaz). Jinak vsem pekne vanoce.... ROMan
Předně musíš udat jakou máš Feldu. Kat. bych asi nechal - je to ofiko. do budoucna jednodušší. Pokud jde o rezonátor na středním dílu tak obecně lze říci: u 1.3 střed nechat a u 1.6 střed vyndat. Hlavní ale je, abys od toho nečekal zázraky. V reálu je to rozdíl sotva poznatelný. Poslední upozornění - odstraněním středního dílu se ti výrazně zvedne hlučnost.
Zdravim!
Mam Skodu Felicia, trochu tunim. Kupil som zadny tlmic remus, a uvazujem aj o vymene stredneho
tlmica. Bolo by dobre vybrat - odstranit aj katalizator pre lepsie prudenie vyfukovych plynov?
Pocul som nazory - VYBRAT, nic sa nedeje, nic sa tym nepokazi ale zlepsi sa akceleracia
a druhy nazor - PONECHAT, pre istotu riadiacej elektroniky. Co mam teda robit? PORADTE
sinatra@pobox.sk
Mam Skodu Felicia, trochu tunim. Kupil som zadny tlmic remus, a uvazujem aj o vymene stredneho
tlmica. Bolo by dobre vybrat - odstranit aj katalizator pre lepsie prudenie vyfukovych plynov?
Pocul som nazory - VYBRAT, nic sa nedeje, nic sa tym nepokazi ale zlepsi sa akceleracia
a druhy nazor - PONECHAT, pre istotu riadiacej elektroniky. Co mam teda robit? PORADTE
sinatra@pobox.sk
Jo vici, je to přesně vejde se to do původního osazení. Alespoň mě na mojí feldě (podložka je bez extra osazení - jen mezikruží). Vyšlo by i 6-7 mm. Já jsem se ale rozhodl pro 5 mm. Pokud jde o blatníky tak vzhledem k tomu, že vím zhruba co máš za kola, tak nevím nevím ...
Jo vici, je to přesně tak jak myslíš. Vyšlo by i 6-7 mm. Já jsem se ale rozhodl pro 5 mm. Pokud jde o blatníky tak vzhledem k tomu, že vím zhruba co máš za kola, tak nevím nevím ...
PR: takze na podlozkach mas udelane osazeni pro disk nebo se to jeste vejde na osazeni puvodni (coz pochybuju)? asi bych dal taky neco do zadu, asi tez 5mm+- ale nevim jak by se vesly kola do blatniku😲((
Prodám AEZ ECCO(7-mi paprskové) 6x14 ET 38 4x100, vhodné na zimu za 8000 Kč (perfektní stav, pův. cena 12000 Kč)a k tomu zdarma letní pneu YOKOHAMA 195/45 na dojetí cca 5mm vzorek (jsou na těch discích, pův. cena 14000 Kč), benes.vac@tiscali.cz,605 149 072
Delší šrouby jasně. Nejsem sebevrah!!! Dozadu jsem dal šrouby určené na Al. kola. Jsou o 7 mm delší než obyč. takže je tam ještě 2 mm navíc proti sériovému provedení. Na středícím osazení je přesazení ven cca o 5 mm takže v téhle kombinaci s 5 mm podložkami je 100 % zajištěné vystředění kola. Stejně jako u sériového provedení.
Čaues! Po delší době Vás zdravím a koukám, že to tady těžce chcípá. Tak jsem přehodil zimní kola na sériových discích a auto je úplně jiné. Designově je to hrůza. Kola mi připadají hrozně uzoučká a vražená dovnitř jako u "poláka" (a to jsem vzadu nechal podložky po 5 mm. O stabilitě vůbec nemá cenu se bavit. Jo a co mám za zimní pneu já? Asi budete zklamaní. Barum Polaris. Říkejte si co chcete. Jezdil jsem je už minulou zimu a nemůžu říct křivého slova.
To bych Ti přál Klebery. Ty už snad byly sjetý když jsem je tam dával 😄 Nicméně je pravda, že brzo nazouvám a pozdě sundávám.....
PTD
PTD
Ty Klebery mám "KrisAlpy 2" v 175/65/14 a je to jakž takž. Lepší jak Barumky, ale oproti letním gumám to vůbec nesedí. Navíc kvůli vyššímu profilu je to auto větší kača. PTD
Já jsem na Feldu koupil už podruhé zimní Dunlopy Wintersport M2 v rozměru 165/70R13 a naprostá spokojenost
taky jsem koupil Micheliny. Oproti 1500 za Dunlop se mi 1800 za Michelin nezda az tak smrtelna rana..😄
Dlouho jsem váhal, chtěl jsem dát Uniroyaly, které voni v testech byly na vrcholu. Ale po shlédnutí letošních testů od ADACU jsem si objednal Michelin Alpin, které kralovaly ve všech disciplínách. Jsem na ně zvědavej. Kdyby byl rozdíl v kvalitě stejnej jako je rozdíl v ceně tak by to bylo super. Ha,Ha.
Včera jsem přezul na zimní pneu 175/65/14 na original hliníkáče. Dal jsem loňské Klebery. Nesedí tak jak letní Conti, ale furt lepší než sjeté letní. Mají vyšší profil, takže auto je větší kača, ale jinak OK. Co dáte Vy ostatní na zimu? PTD
Zrovna co týče teploty oleje u Felicií tak to ti VAG neukáže. A pokud nemáš dílenské příručky k VAGU na každý jednotlivý motor, nebo pokud neznáš jednotlivé kódy tak si s ním ani nějak nepohraješ.
Takže pro běžného i tuningového motoristu téměř k ničemu.
Takže pro běžného i tuningového motoristu téměř k ničemu.
A proč ty jsi [nula]ctavie? No vážně mě překvapuje, že to nikoho nezajímá, čtení závad, charakteristik, průběhů motoru, málokdo má volný notebook, i když dnes už frčí TabletPC (to je takové placatá A4, no ale asi ne u lidí přes auťáčky? A také, kolik lidí umí aktivovat a co, hlavně využít servisní menu svého mobilu, DVD Playeru a dalších roztodivných hraček? No uvidíme, zda bude někdo chtít/umět něco říct k tématu OBD-ii (na můj mail).
Ještě zbývají nějaké rubriky, kam jsi ten předchozí příspěvek zatím nenalepil... Asi nikdo nemá zájem...
Pánové, zabýval jste se někdo možností diagnostiky svého auta? Existuje možnost připojit notebook a volným (shareware) programem (VW, Seat, Audi, Skoda) sledovat veličiny, které posílá motor. Problém je jen v kabelu, obchodníci za samotný kabel chtějí 6500 Kč (www.pc-autodiagnostika.cz/cenik.html a www.pc-autodiagnostika.cz/galerie.html) - tento kabel se nechá vyrobit tak za 400 Kč, problémem je jen 16pin. konektor OBD-II, který nelze v ČR sehnat.
Proto se ptám, je schopen někdo sehnat tento konektor nebo tento celý kabel za rozumný peníz? A pokud ne, byl by zájem? Dle předběžných informací svých obchodních partnerů bych dokázal nechat zakázkově vyrobit sérii cca 10+ kabelů (s profi konektorem z USA, jinak se v ČR dělají z moduritu) v kusové ceně cca 1900 Kč.
Takže co, byl by zájem resp. je někdo schopen za podobnou cenu mi toto toto dodat? 6500 Kč za ten kabel opravdu nedám a bastlit to bez orig. konektoru (konektor udělat z moduritu) nechci.
www.OBDII.com konektor je průmyslový standard a má jej povinně každé auto r.v. 96+, jen ten komunikační protokol a tedy diag. software se liší. Na koncern VW je nejlepší sw VAG-COM.
Proč to zajímá mě? Jelikož mám notebook, proč se nepodívat a nelogovat hodnoty auta za jízdy, třeba teplotu oleje a přesvědčit se, zda má olej opravdu 150-160°C, jak tvrdí někteří prodejci olejových chladičů apod. Z lognutých hodnot si lze sestavit dobré grafy, vi😜 viz www.ross-tech.com/vag-com
Tento soft je podle mě, pokud máte notebook (stačí W95, 8MB RAM, 5MB HDD, serial port, 640x480) o dost lepší než samotný malý VAG 1552 a spíše se vyrovná VASu (Siemens). Zatím jsem to neviděl v provzu, ale dle reakcí lidí, co to mají, to funguje dost dobře, ostatně viz stránky výrobce www.ross-tech.com. Reakce a poptávku a nabídku mi pište prosím výhradně do fóra "elekrika a elektronika motorů", zde v tomto fóru to už číst nebudu, případně zájemci pošlete poptávku s uvedením vašeho kontaktu na vcom(zavinac)seznam.cz
Proto se ptám, je schopen někdo sehnat tento konektor nebo tento celý kabel za rozumný peníz? A pokud ne, byl by zájem? Dle předběžných informací svých obchodních partnerů bych dokázal nechat zakázkově vyrobit sérii cca 10+ kabelů (s profi konektorem z USA, jinak se v ČR dělají z moduritu) v kusové ceně cca 1900 Kč.
Takže co, byl by zájem resp. je někdo schopen za podobnou cenu mi toto toto dodat? 6500 Kč za ten kabel opravdu nedám a bastlit to bez orig. konektoru (konektor udělat z moduritu) nechci.
www.OBDII.com konektor je průmyslový standard a má jej povinně každé auto r.v. 96+, jen ten komunikační protokol a tedy diag. software se liší. Na koncern VW je nejlepší sw VAG-COM.
Proč to zajímá mě? Jelikož mám notebook, proč se nepodívat a nelogovat hodnoty auta za jízdy, třeba teplotu oleje a přesvědčit se, zda má olej opravdu 150-160°C, jak tvrdí někteří prodejci olejových chladičů apod. Z lognutých hodnot si lze sestavit dobré grafy, vi😜 viz www.ross-tech.com/vag-com
Tento soft je podle mě, pokud máte notebook (stačí W95, 8MB RAM, 5MB HDD, serial port, 640x480) o dost lepší než samotný malý VAG 1552 a spíše se vyrovná VASu (Siemens). Zatím jsem to neviděl v provzu, ale dle reakcí lidí, co to mají, to funguje dost dobře, ostatně viz stránky výrobce www.ross-tech.com. Reakce a poptávku a nabídku mi pište prosím výhradně do fóra "elekrika a elektronika motorů", zde v tomto fóru to už číst nebudu, případně zájemci pošlete poptávku s uvedením vašeho kontaktu na vcom(zavinac)seznam.cz
No tak třeba otočený a ještě prolisovaný plecháče na Š120 pro jistotu ještě s podložkama.Troje podložky o síle asi 20mm na jedný nápravě,jak jinak než ocelový.Drsný mračítka v podobě plechu na kapotě zabraňující funkci světel(skoro úplně).Nasávání vzduchu do motoru,který auto zpomalí alespoň o 20 km/h.Stačí ne ?Jinak sraz OK.
Nějak to tady chcípá. Tak jsem byl s RV v Sosnové. Počasí bylo tak napůl na bačkoru, ale aut bylo docela dost a bylo tam vidět lecos. Od skutečně dokonalých kousků až po hrůzy (dost jsme se zasmály některým až hrůzostrašným technickým řešením). Na mokrém asfaltovém povrchu autodromu se dalo vyzkoušet so si auto nechá líbit a co už je moc. Tak se mějte!
Dne 6.10. 02 (neděle) je sraz všech škodovek na autodromu Sosnové u ČL. Tak koukejte vytáhnout káry! Čau PR!
Původní kotouče na feldě jsou z "blata" a Lockheed budou OK. Osobně preferuji Zimmerman, ale je to na stejno. Hlavně při první výměně desek dát i nové kotouče a je to ok. Desky dám Textar a bude to. Nicméně mám najeto 57k a furt originál desky a ještě jsou tam vidět. Kotouče jsou viditelně - cca 1mm sjeté. Nevím kolik tam zbyde na tloušťku, ale "vybržděné" jsou znatelně. Nejsem zase takový fanda abych měnil kotouče hned, ale když tam mám dávat jiné, tak už ne "original". PTD
Tak jsem namontoval kotouče Lockheed a destičky Fri.tech. Ještě to není ideál sedlé, ale účinnost je o poznání lepší. Překvapilo mne, že původní kotouče měly jen 11.5 mm a tudíž jsou na vyhození. Přitom na nich byly sjety je jediné originální destičky.
To jsou nějaký divný počty 200 km za 1,5 hodiny nebude nikdy průměr 100 km/h. No a z Brna na konec Olomouce je to cca 80 km a tam by to skutečně vycházelo lehce přes 100 km/h, ale je třeba vzít v úvahu, že to je včetně cesty přes město od Brna na Štenberk takže ... . No, ale už se v tom nehodlám šťourat.
Ne furt nejezdim z kopce na neutrál,ale v dané situaci jsem přesvědčen,že to bylo nejůspornější.Na pětku to je sice s téměř nulovou spotřebu jenže se krátí délka dojezdu takže když má kopec malej spád tak to trochu brzdí.
Dneska jsem si spočítal to popojíždění po Praze, s Fel MPi 50kW - 10,75 l/100 km. To už je doopravdy síla.
Jinak ke spotřebě: Včera jsem jel Brno - Zlínsko - a zpět. Zkoušel jsem co to skutečně sežere. Než jsem najel na dálnici, opatrnou jízdou jsem na počítači udržoval spotřebu kolem 7,3 litru/100km. V okamžiku kdy jsem najel na dálnici to šlo na 9,0 a to se tak drželo. Nicméně na cestě zpět se na mě tlačila astra DTi , a klučina si myslel, že je nejrychlejší. Na dálnici od Vyškova jsem ho pustil před sebe a moc se divil že mi neujel. Nejelo mu to víc než mých tachometrových 170 po rovině a 180 z kopce. Neměl jsem na to ho předjet, ale furt čučel do zrcátka kdy mi ujede, že to přece není možné. No a při té příležitosti kouknu na počítač a byli jsme tam jak vždycky: 9,5 litru / 100km nedá se s tím holt nic dělat. Lepší už to nebude....... 😄 PTD
ie.XS -- Píšeš, že jsi jel s 1,3MPi - tak proč jsi z kopce jezdil na neutrál? Jezdíš s MPi furt z kopce na neutrál? PTD
jasne. pokud nemas na cely set, kup aspon tlumice, poznas to a nebude to tak tvrde oproti celemu setu
Znát ty tlumiče asi budou,ale bude to takovej kočkopes.K HP tlumičím patřej HP péra a tahle kombinace bude fungovat nejlíp.
Já jsem měřil spotřebu Feldy 1,3mpi 50 kw na dálnici D1 z Prahy do Brna a na zpátek.Jel jsem co nejůspornějc za použití všech postupů co znám,takže při téměř labortorním testu mi vyšlo číslo 5,3l na 100km. Ale bylo to stylem 80 až 90km/h tacho,z kopce neutrál s lehkym rozjezdem na konci klesání a do kopce v pruhu pro kamiony,který mě občas s autobusy předjížděly.Bylo to strašný ,ale přežil jsem to.Auto bylo bez úprav a jel jsem v něm sám.
Zdravím, měl bych dotaz: Potřebuju měnit tlumiče a zvažuju HPčka. Nechce se mi ale dávat skoro destet tisíc za celej komplet včetně pružin. Dají se použít na normální seriové pružiny a je to pak aspoň trochu znát? Díky.
Mně by jenom zajímalo po jakejch městech to jezdíte, já jezdím po Praze, téměř 100% provozu a s žádným autem (105, Fav135, Fel MPi 50, Fel 1,6) jsem se nedostal pod 8,5 v létě. Ale spíš to leze na 9 (zvlášť v nynějších zácpách). S mojí Feldou 50kW MPi jsem se dostal na 7.1 při poměru 1/3- měst👋dálnice + okresky. Mimochodem největší žrout po městě byla 105 ale venku jsem s ní měl nejmenší spotřebu (Praha - Strakonice - Vimperk - pravidelně jsem jezdil za 5,9 - 6 l). A to jsem ji moc nešetřil - v rámci možností samozřejmě 😊)
V neděli jsem se vrátil z chorvatska a spotřebu jsem měl při cestě tam 6,08 při průměrné rychlosti 92 km/h /dle PP/. Při cestě zpátky 6,8 při průměrné rychlosti 97 km/h. Spotřeba i rychlost je včetně stání a popojíždění na hranicích a mýtnicích. Okamžitou spotřebu při 140 mám kolem 8 - 8,5. Auto: Felicia 1,3 MPI v úpravě Street 2 od Motordesignu /Šmata/. Delší průměrnou spotřebu nemám, jelikož tento motor si odbyl křest právě na dovolený.
Jojo ME uměj, mě upravovali Fáčko a to jelo jak pila. Teď jsem si pořídil silnější 2,0 a to je o něčem jiném, žere cca o 1l méně než upravené Fáčko.
Já se připojím se svojí spotřebou.Dlouhodobej průměr mám 7.1/100km.Mám feldu 1.6 upravenou od ME,jako PR a Tesna.Po dálnici to bylo při 160 asi 9l.Jinak jezdím spíš ostřejc,roviny tak 120-140.Ve městě na to tolik nešlapu,nemá to cenu a za studena to nehoním.Jsem spokojenej.
Jasně, že styl jízdy má velký vliv na spotřebu. Uvádím spotřebu při stálé rychlosti. Pokud tomu dám plný plyn, tak není problém okamžitá spotřeba 40l. Po městě si to vezme 11-12l, což asi felda ne. Dlouhodobá kombinovaná spotřeba včetně města je 8,5 l. Jinak pokud nevěříš, tak se podívej na fórum na stránkách www.calibra.web.wo.cz. Tam je diskuze o spotřebě.
Nezbývá než nevěřícně kroutit hlavou a pak si říct nu což, i takové věci se mohou stát. Felda má psaných v papírech 8,0l/100km při 120km/hod. Tudíž v žádném případě nemůže jet za 7,8litru při 160km/hod. To tak nějak dá rozum. Naopak Ford Mondeo 2,0TDCi kombi při 3500ot/min jede 170km/hod a žere přesně 8litrů nafty/100km. Nechci se s nikým přít o to kolik mu auto baští, jen mám rád když se věci presentují tak jak jsou. Ať už je to tak či tak. Je pravdou, že staré Sierry 2,0 žraly neuvěřitelně málo a Oply taky v benzínu nebaští moc. Nicméně citlivost na sportovní styl je u benzínu velmi vysoká, řečeno slušně 😄 PTD
V žádném případě to není nafťák, je to Calibra 2,0i a průměrná spotřeba je při 150-160km/h na dálnici Praha-Příbram 7,8l i s rodinkou. Nejdříve jsem počítači nevěřil, ale po několikerém dotankování, propočtení a porovnání s palubním PC byla odchylka max. 0,1 l.
Jo, ok, to odpovídá 100km/hod, Praha - Brno cca 190km, do Olomouce z Brna 68km.
Jinak počítadlo mi ukazuje při cca 160km 12-13litrů /100, podle toho jak moc je to do kopce či z kopce - řekněme v průměru. Po dálnici najedu cca 80% , zbytek vesnice a město. Okreska snad vyjímečně. Takže proto mi těch 9,5 nepřijde tak hrozných. S dvoulitrem se dá jezdit za cca 8 litrů při 160km/hod. Bude to ale nafťák 😄 PTD
Jinak počítadlo mi ukazuje při cca 160km 12-13litrů /100, podle toho jak moc je to do kopce či z kopce - řekněme v průměru. Po dálnici najedu cca 80% , zbytek vesnice a město. Okreska snad vyjímečně. Takže proto mi těch 9,5 nepřijde tak hrozných. S dvoulitrem se dá jezdit za cca 8 litrů při 160km/hod. Bude to ale nafťák 😄 PTD
PT😱 Možná máš s tou 100 pravdu. Ale pak mi není jasný jak jsem se mohl třeba z Prahy do Brna dostat za cca 1h. 30 min. a na vzdálený konec Olomouce za cca 2 h. 15 min. čistého jízdního času. Samozřejmě žádná křeč na čas prostě jsem kouk na hodiny pod otáčkoměrem.
Zdravím! Spotřeba 7litrů sedí. Dlouhodobý průměr za poslední 2 roky a 26000 km (z toho 18000 po úpravě)mám 6,92. Je v tom tak 30% město, 60% okresky a minimum dálnice. A rozdíl ve spotřebě před a po úpravě jsem vůbec nezaznamenal. V zimě mi to lítá 7,5-9 ať jezdím kde jezdím, přes léto 6 - 7,2 podle podílu města. Na dálnici mi to při 140-150 žralo zhruba 8 l (před úpravou), po úpravě jsem bohužel nikdy tak daleko nejel, takže nemůžu srovnat.
Ahoj, já byl taky na dovče v Chorvatsku s Feldou, pohoda. Teď je na řadě komplet oplastování kolem dokola, přičenž jsem si vymyslel, že značka vpředu půjde dolů k zemi a ten nárazník vpředu se trochu přetvoří. Už aby to bylo hotový. Zatím čau
PTD> To ti to teda zere po dalnici docela hodne, to i ten muj stroj si vezme stejne a mozna i min pri 150-160 a to mam cca 2x vetsi vykon a o tretinu vyssi hmotnost... Tech 7 litru co bylo uvedeno mi prijde spis jako normalni...
Tak jsem zde též. Na autě kromě rzi a sjetých gum předních nic nového. Když byla řeč o spotřebě, musím gratulovat ke spotřebě pod sedm litrů. Já jsem se dostal na dlouhodobý průměr 9,5 litrů/100km. V žádném případě nechci polemizovat o pravdivosti tvrzení že se dá jezdit za 7litrů. Ano, dá, ale musí to být značně nepraktické jezdit např. z Mostu do Bratislavy téměř celou štreku po dálnici ne více než 100km/hod. Osobně jsem si úpravu dělal proto, abych mohl jet pohodlně s rezervou po dálnici 150-160km/hod, což udělá u mne právě tu průmernou spotřebu kolem 9,5l/100km, což si myslím je velmi příjemné. Je ale pravda, že kdybych chtěl jezdit na spotřebu, pořídím si nafťáka. Do benzínu jsem šel s tím, že to za pět litrů nepojede.....😄 PTD
Tak jsem zase po dovolené tady. Na autě nic zásadního nového. Brzdy jsem bohužel stále ještě nestačil udělat. Jinak jsem spočítal spotřebu: za posledních cca 2.5 tis. km mi vyšlo 6.9 a za posledních cca 6.5 tis. km 6.8 (pro ty co nevědí je to u 1.6 na 100 hp.) Vzhledem ke stylu jízdy to považuju za slušný. Kdybych měl orig. užovky tak by to bylo určitě tak o 0.3 l míň. Hladký střední díl výfuku se na spotřebě nijak neprojevil. Čaues PR!
Jo taky jde dát chlazený kotouče na předek a kotouče na zadek, ale pak na tom bude kvést diamant jak to bude drahý (cca 40.000,-). Ta varianta co jsem zmínil o jeden příspěvek níže zhruba odpovídá běžnému provedení pro sk. N takže na normál ježdění by to mělo bohatě stačit.
Brzdy na obyč ježdění jsou OK. Při brzdění z vytších, rychlostí už je to horší. Ale i s tím se dá něco provést. Lze dát lepší obložení a koutouče na předek a dozadu lepší obložení + nechat jinak seřídit zátěž. regulátor. Po těhle zásazích je to prý znatelně lepší.
PR> Tak na feldu je to pekny, to asi musi ostatni koukat, kdyz kolem nich profrcis po dalnici ve 190 😃 Chtel bych videt ty udiveny obliceje 😉) Ja si rikal, ze nektery feldy to obcas valej docela rychle, tak to si byl asi ty 😉 Akorat by me zajimalo jak je na tom pri brzdeni z tak vysokych rychlosti?? To uz chce asi jiny kotouce, ne? Ja tam mam zvetsovany oproti normalni oktavce a je to opravdu poznat a i pri rychlostech hodne nad 200 to brzdi paradne.
Nějaké naměřené hodnoty upravené 1.6 jsou v příspěvku 125. Je to měřené před a po úpravě. Zbývá dodat, že max. rychlost je cca 180-190 km/h přičemž problémem není ani tak výkon motoru jako spíš krátké převody. Rychlost kolem 160 se dá udržet třeba v kopcích na D1 bez problémů. Měřené hodnoty jsou s 13" koly. Po montáži větších a širších kol auto mírně zleniví. Jinak od té body jsem ještě provedl drobné změny (filtr+výfuk) což by mělo mít za následkem zvýšení výkonu a krouťáku cca o 2kW a více a 3Nm a více (kdybych vzal v úvahu reklamní údaje bylo by to min. 6 kW a min. 10Nm, ale nejsem naivní). Tyhle drobnosti by měly cca vykompenzovat ty kola. Podstatný je ale hlavně pocit při svezení a velmi rychlé reakce motoru bez prodlev a skvělý zátah od spoda. Jasně že OctRS je o něčem jiném, ale na Feldu to nemá chybu. Přesednutí z obyč. 1.3 do upravené 1.6 se servem je jako překročení do jiné dimenze.
alfa 147 jezdi pekne, testoval jsem ji na brnenskem okruhu a brzdy s podvozkem OK, jen ji chybel vykon (ale to je asi tim okruhem, na normalnich silnicich to staci...), zaslouzila by si tech koniku o trochu vic 😉 Ale moje upravena RSka brzdi a jede lepe 😉 Teda krome alfa 156 GTA, ta nemela snad jedinou chybu 😃
Jinak je skoda, ze VW skodovku v nekterych smerech trochu brzdi, za chvili by si ty svy pekace mohli nahazet do srotu... 😉
Jinak je skoda, ze VW skodovku v nekterych smerech trochu brzdi, za chvili by si ty svy pekace mohli nahazet do srotu... 😉
Je asi bez diskuse,že VW do Škodovky přines řád a kvalitu a to u nás v podniku se státním podílem nejde.Viz český dráhy atd..Na druhou stranu je zas pravda,že VW nikdy nepřipustí,aby pro ně nebo kohokoli z koncernu byla Škodovka konkurencí.Co se týká parametrů mojí upravený Feldy,tak jsem nic neměřil.Zrychlení 0-100 bude tak 11-12sec.Ani mi tak nejde o čísla jako spíš o zážitek a pocity.Michodem teď o víkendu jsem měl možnost se svýzt v Alfě 147 sice s motorem 1,6/88kW ale tohle auto je hlavně o pocitech a emocích.Je to taky první 16V v kterým jsem jel a táhne od spoda.Navíc perfektní podvozek a brzdy.
To s tebou souhlasim, protoze kdyby mi tehdy nekdo rekl, ze moje oktavka bude jezdit 260km/hod, tak bych se mu asi vysmal...
ted jsem musel nejakou dobu jezdit jendim z poslednich produktu Skodovky (bez VW) - coz je Favo r.v. 89, a jsem tezce rad ze Skodovku koupil VW, protoze to co do te doby tvorili je fakt *... celkem nestastne 105......, vcetne Rapidu a podobnych, tohle Favo 89 primo korunuje, interier na pobliti, neodhlucnene, ***sky dlouhy staly prevod (krome dalnice je prehnane receno petka k 😉, kdyz to porovnam z Favem 93 (po zasahu VW) tak je to uplne jina trida...,o Felicii nemluve. Hadam ze vstup do koncernu VW byla pro Skodovku jedina zachrana (muj osobni nazor😄
kdyz prijde kopecek tak ho nepoznam, teda pokud to neni zrovna Mohelnicak, i kdyz ani v nem nemusim podradit na 4....
vici> A co kdyz prijde kopecek, taky tam mas 160 hned 😉
jak je na tom upravena felda jak jste nekdo psal na tech cca 70kW s parametry (zrychleni 0-100, pruznost mototru apod.), co treba brzdna draha?
jak je na tom upravena felda jak jste nekdo psal na tech cca 70kW s parametry (zrychleni 0-100, pruznost mototru apod.), co treba brzdna draha?
Radime naopak já ty 8 ventily nijak nezatracuji, já jsem dokonce na ně vysazenej to víš, jenže v roce 2002 do auta s přídavkem RS cpát letitý 8V litinový střep, no dovol 😄)) asi je to více než směšné a trapné. Já bych takový RS auto do výroby vůbec nedal a proto se divím, že to vůbec někdo schválil, když už koncern má jak 16V tak 20V všech možných provedení a objemech, prostě mě to irituje víc než tebe ty hliníkový hydroštelový OHaVy 😊))
ad zrychleni ve 120ti...... tak tohle me s mym Favem netrapi, kolem 3500 to zacina jet, 160 je tam pak hned.... neni skodovka jako skodovka.... ale radsi bych se naboural ve volvu nez ve favu/felde...
ad 16V : u nizsich objemu podle me neni o co stat, tak max o horsi spodek a vetsi spotrebu...
ad 16V : u nizsich objemu podle me neni o co stat, tak max o horsi spodek a vetsi spotrebu...
Láďo,hovadina to je,ale Škodovce nic jinýho nezbejvá.Ale jinak nezatracuj osmi ventily,Honda asi nedělá ten systém VTEC zbytečně.Já když se svezu v hypermoderním šestnáctiventilu a potom ve svojí upravený feldě,tak si říkám,že takovej zázrak ten 16V není.Musíš ho honit do otáček a pokud nemáš dobře postavenou převodovku,která drží motor v optimálních otáčkách,tak máš vyšší spotřebu i mizernou akceleraci.
ie.xs > Jo a kdyz te tak strasne ty BMW a T5 brzdi, tak proc je nepredjedes 😉)) To by to totiz muselo poradne zrychlovat i kolem 120km/hod a to jsi v koncich, ze 😉)
Radime a jen tak mimochodem co říkaš na ten tuning skvjělýho starýho motoru VW 2,0 8V pro Fabii RS ? Mě se to zdá větší hovadina, než dělat škodováckou OHaVu s hydroštelama. Nebo to bude ten 8V s variabilním sáním ? Ale i tak, je to stejná hovadina-vylepšovat litinovej historik OHC 😊))
RV > Jo, tak s tim souhlasim...
kdyz se u feldy zvysuje vykon a prizpusobi se tomu podvozek a brzdy, tak nemam nic proti, jenze takovych je hooodne malo!!! Auto neni jen o vykonu, ale i o jizdnich vlastnostech a bezpecnosti, na coz spousta lidi zapomina...
Mam vzdycky hruzu, kdyz v kolone aut se na me prilepi felda, ze budu muset prudce brzdit a on mi projede kufrem...
kdyz se u feldy zvysuje vykon a prizpusobi se tomu podvozek a brzdy, tak nemam nic proti, jenze takovych je hooodne malo!!! Auto neni jen o vykonu, ale i o jizdnich vlastnostech a bezpecnosti, na coz spousta lidi zapomina...
Mam vzdycky hruzu, kdyz v kolone aut se na me prilepi felda, ze budu muset prudce brzdit a on mi projede kufrem...
On má tuning ještě jeden důvod.Každej výrobek zhotovenej v sériový a hromadný výrobě má k dokonalosti daleko.Prioritou je vždy cena.Proč teda trochu nevylepšit to,co fabrika zanedbala a čím masovější a levnější auto,tím víc nedostatků.Tohle ví každej,kdo se pohybuje ve strojařině a sériový výrobě.
Nechápu jak někdo nepochopí že někdo upravuje feldu.Tuning vznikal v německu na vw brouku-takže na nejlevnějším a nejrozšířenějším autě v poválečném německu.
p.s. mě brzdí na křižovatce kdejakej * s autem za milion i víše.Většinou si je kupujou lidi co stim jezděj pomalu a vůbec za volantem neuměj.Vzpomínám jak jsem nedávno na semaforu vyškolil Xedos 2,5 a to si pište že chtěl závodit.
Kapitola sama pro sebe je jízda mimo město to je katastrofa jak mě každej brzdí a to i s bmw nebo T5.
p.s. mě brzdí na křižovatce kdejakej * s autem za milion i víše.Většinou si je kupujou lidi co stim jezděj pomalu a vůbec za volantem neuměj.Vzpomínám jak jsem nedávno na semaforu vyškolil Xedos 2,5 a to si pište že chtěl závodit.
Kapitola sama pro sebe je jízda mimo město to je katastrofa jak mě každej brzdí a to i s bmw nebo T5.
To b:Já jsem ten poslední kdo Ti bude závidět to Volvo.Asi takhle,když budu brát nový auto,tak za cca.380000 Kč máš auto s motorem 1.6 a asi 70kW,litejma 15 kolama a slušným podvozkem.A hlavně nový!!Blázen je ten kdo za takovýhle auto utratí půl melounu.Když chceš vyšší třídu je to jiná.P.S.:Myslím,že tady to moc není o plastovejch doplňkách.Já třeba plastovej balast na autě nemám a ani ho neplánuju.A takový šílence jak jsi psal taky nemusím,většinou jsou to ale modely Kadet GSI,Golf II.Nechci ale zobecňovat,osli jezděj i v čemkoli jiným.
to: "b" s "a" máš společný to, že nick "b" je veřejný stejně jako "a" tak nevím, kdo je oba založil a k tomu blbečkovi ve Feldě, nezdá se ti, že to způsobil řidič a ne AUTO ? 😄)) Jak jsem jednou psal, připomínáš mi Jaryny, který vlastní Opela Kadeta 2,0 16V 110 kW a jednou do něj navalil nějakej mladej potroubla ve shnilý Škodě 120 a potom dlouho nemohl přijít a jistě ještě nemůže přijít starším škodovkám na jméno, ale ruku na srdce, můžou za to ty auta, nebo jejich řidiči, tedy i za jejich technický stav ? Řidič je ze zákona přece odpovědný za to, že sedl do auta, který nesplňuje technický podmínky provozu.
DanielD> S80 T6 ma kolega. Jenze do CR se dovazi pouze se sekvencni 4 stupnovou prevodovkou (auto se projevuje dlouhym zatahem, ale zadne extremni zatlaceni do sedacky tam citit neni, je fakt ze dvojka jede az 140 pri 6000ot/min)...ale nejede tak dobre jak T5... Co se tyka pohodli a komfortu, tak je o stupen vyse samozrejme S80, ale o "slabem odvaru" bych nehovoril, to jsou silna slova...😄 (ty se hodi, pokud mi panove prominou (asi ne 😉) ), pro ty feldy)
Ano, vsetko je relativne, to mas pravdu, pre prikla😜 moje sef jazdil na Volve S60 2.4T. Viem ty mas T5. Najazdil na nom cca. 300.000km a potom sa zacalo vselico *, tak usudil, ze bude lepsie predat a kupit nove, ale rozhodol sa (resp. dostal vyhodnu ponuku), ze si kupi S80 T6. Ked sa v nom zacal vozit, tak hovoril, ze ako si vtedy mohol kupit S60, vraj mal kupit hned S80. Od kupy S80 stale tvrdi, ze S60 je oproti S80 len slaby odvar. Takze vsetko je relativne !!!
tomcat> Ja pouze odpovidal na otazku kolegy, ktery se ptal cim jezdim...vubec se tu nechci bavit o svem aute, to sem opravdu do tohoto tematu nepatri... proto nechapu, proc Vas me Volvo tolik trapi...
to b: Jestli někdo zaslouží soucit, tak to nejsou majitelé felicií, ale spíš (údajný?) majitel trochu lepší plechovky, co se s ní musí vytahovat ve fóru o feldách.
Chlapi, nechci se nikomu posmivat a chapu, ze ne kazdy si muze koupit auto pres milion... jinak s "a" nemam fakt nic spolecneho. A proc rypu zrovna do felicii? no, preci jen je to jedno z nejrozsirenejsich aut a bohuzel jsem videl na vlastni oci, jak jeden takovej "mladicek frajirek" s oplastovanou feldou sestrelil v protismeru (predjizdel pred horizontem a NESTIHL TO...) auto a zabil 3 lidi... dodneska to mam pred ocima... (jasne, takovych je spousta i v jinych autech...) kdybych nikdy nejel v necem lepsim, tak by se mi ta tvoje uprava mozna i libila 😃 Vse je strasne relativni...a hlavne o penezich, bohuzel 😒
A vůbec "a" i "b" teď ti popíšu modelový příklad toho jak se může udělat z občejný Felicie nebo i Favorita docela slušný auto. A že ho většina z těch co sem píšou mají, jak RV, tak vici i PR je jasný. Přitom nejde o plastovej tůning jak píšeš. Dobrá felda 1,6 se dá koupit za bratru 200 litrů. Za dalších 80-100(podle toho jak se cítím) u ní udělám těžký tuning motoru a výkon je najednou na nějakých 75 kW, dále vyměním tlumiče a pružiny za sportovní(stejně by se musely měnit) litý kolečka nejlépe 15" (pokud už na něm nejsou alespoň 14") a k tomu slušný gumy, dále se dají nový lepší kotouče a destičky, který by se taky musely měnit po koupi auta a je autíčko jako vyšitý případně i s klimou a s užitnými vlastnostmi lepšími než je za tu cenu nová Fabie 1,474 kW 😄. Tak co ty "ab" ani tohle se ti nelíbí, já vím Volvo to nikdy nebude, ale každý ho taky nechce, když mu úplně stačí ta vytuněná hezká felda.
to oddie: Já pořád propaguju OT64. Kromě toho, že je v tom člověk docela ochráněnej před různejma týpkama, co si svoji nedostatečnou mužnost kompenzujou na silnici, tak to taky umí plavat, což je zrovna v poslední době vlastnost k nezaplacení.
to ladao: Nedávno jsem se podivoval, proč se bavíš s nějakym "a" a sám se zamotám s "b"....
to ladao: Nedávno jsem se podivoval, proč se bavíš s nějakym "a" a sám se zamotám s "b"....
Je fakt až neuvěřitelný, jak jsou některý lidi schopný se vytahovat nějakým svým krámem, bít se za jeho čest a slávu do krve, a stejně tak do krve hanět jiné krámy a jejich majitele... A přitom jsou to VŠECHNO jen blbý spotřební plechovky, a nic víc. To si fakt někdo myslí, že když má Volvo, nebo Mercedes, že je nějakej nadčlověk??? * nějaký... i když mám dojem, podle toho, jak to někdy na silnicích vypadá, že si na tyhle "nadlidi" místo současné plečky asi brzo pořídím Defendera nebo něco na ten způsob.
to: "b" a proč je to "b" stejně veřejný jako "a" ?? Jsi ty pořád stejná osoba, nebo je vás "a" víc ? 😄)) Přiznej alespoň tohle 😉
to b: Klidně si ti svoji pikslu ve zdraví užívej a do tý doby, než se ti to posere se klidně opájej iluzí volvo-kvality. Já taky nemám feldu, ale nevím, proč bych se měl posmívat jejich majitelům za to, že si ji chtěj trochu vyšperkovat. Debilní úpravy si dělaj lidi na různejch autech, onehdy jsem viděl mercedesa s křídlem, že jsem se málem po.... smíchy a naopak jezděj feldy, kterejm to docela sluší.
ladao> No, zni to logicky, ze mi neveris 😃. Jezdi nas v CR s timto autem malo... Ja nejdriv Volvo nechtel, ale jestli vis jak ted volvo prodava auta, ze za tebou prijedou az domu, nechaji te svezt... no, a ja se do toho auta zblaznil a koupil si ho...predtim jsem mel opel omega 3.0MV6... Ja si dal "b" schvalne, protoze jsem videl, jak nesnasite "a", tak me napadlo hned toto. A jinak nemam zapotrebi nekoho presvedcovat co mam a co nemam...Ted se tesim na tu novou S60 R, ale ta bude asi hoodne draha...😒(
Hele ty anonyme "b" a to ti máme věřit. Beztak si vozíš zadek v Junioru nebo ve starým Žigulíku a tady hážeš ramena. Kdyby jsi měl kapku rozumu, tak si alespoň dáš nick "Volvo S60 T5" a vypadá to hned jinak a můžeš tady oblbovat 😄)) teda jestli ti na to někdo skočí 😊
tomcat > to bude asi taky tim, ze tohle auto (Volvo S60 T5) se nepouziva jako stehovak a tenisovou raketu a dve tasky tam nalozim vzdycky... vzadu nikoho nevozim, takze tohle pro me take nebylo kriterium az tak podstatne. Jen musim souhlasit, ze ta cena je celkem vyssi nez za feldu 😉, ale za kvalitu se holt plati... jinak nic ve zlym, preji vsem hodne stastnych kilometru s vasimi milacky...
b> Teda ja mam "jen" octavia RS (ted uz upravenou chipem, takze frci jako vztekla), ale souhlasim s tebou, je strasne legracni pozorovat oplastovanou felicii jak se "*" po nasich silnicich... obzvlaste ten "zatah" pri predjizdeni a v zatackach... Jinak ale s feldou jsem taky jezdil a je to dobry auto, pokud je clovek nenarocny...
to b: To máš asi takhle: někomu příjde nepochopitelný tunit feldu, jinej zase kroutí hlavou, jak někdo může vyšpulit skoro 1,5 melounu za auto, co má místo na zadních sedadlech tak zhruba na úrovni oktávky, kufr, ve kterym se skoro nic nedá odvézt a žere jako kráva.
Radime Blb anebo Analfabet 😄) je to všechno na jedno kopyto, když se stydí za svý jméno, případně jiný nick.
RV> Cena super, proti ni nic nemam. Felda je proste normalni obycejny auto pro nenarocne a mene solventni ridice... proto mi prijde srandovni tohle auticko nejak upravovat, protoze to pusobi dost srandovne (oplastovana felicie rychlejs nepojede...) Jo, jinak momentalne mam Volvo S60 T5 (250koni)...ale to do teto dizkuze asi nepatri, tyhle auta jsou preci jen o necem jinem at uz co se tyka bezpecnosti, vykonu, tak i ceny...
Radime, ten "b" je převlečený nějaký "a" a já si myslím, jestli tenhle "b" není náhodou Jaryn. Trochu by to odpovídalo jeho stylu.
To b:No tak co máš za tak světoborný auto a navíc mi ukaž nový auto s motorem 1.6 s cenou do 300t.Kč jak tomu donedávna bylo u Feldy.
Já mám u 1.6 jako PR hladkej střed ale koncovku Laityng.Zvuk je dost podobnej,jinak spokojenost,změnu spotřeby jsem podle PP nezaznamenal,spíš možná nižší,ale tak o 0.1l/100km,takže je to spíš spekulace.U 1.3 ale nech ten středovej díl,jelikož 1.3 ztratí spodek a navíc dělá děsnej kravál.
Fulan > Dokonce jsem ji i ridil (1.3 50kW)... strasne jsem se nasmal, jak to auto zrychluje a brzdi...obzvlaste, kdyz do nej sednou 3-4 lidi 😃) jinak nechci zakladat tema, jen mi prijde srandovni tohle auto jeste nejak vylepsovat... a tohle tema je o tuningu, ne? Takze jen jsem prihodil prispevek, ale asi se nikomu moc nelibi, ze... sorry, je fakt, ze kdyby mi pomlouval nekdo moje auticko, taky by se mi to nelibilo... tak nic ve zlym, mejte se tu vsichni fajn a jezdete opatrne!! 😃) P.
Hmm b , asi bych řekl, že o Felicii moc nevíš, pokud jsi v ní vůbec seděl. Založ si téma a tam si můžeš napsat co chceš, a tady neotravuj.
Mám na 1.6 hladký II. díl a na sériový III. díl jsem dal laděnou nerez koncovku. Lepší zvuk nebyl tím důvodem proč jsem to tam dával, ale i ten je velmi slušný.
Chtěl bych se zeptat jestli tu máte někdo zkušenost s výfukem s lepším zvukem? Nemám teď na mysli laděnej celej výfuk,ale jen koncovku pro lepší zvuk. Jak je to se změnou spotřeby?Dík.
chlapi, kupte si radsi poradny auto a to jeste dal upravujte, ale felda... vzdyt je to nebezpecny a jen to brzdi provoz... P.
a facko 89 to je kapitola sama pro sebe.....ted s nim jezdim, na umreni to neni, ale celkem kram😲(
vici: RV to určitě nemyslel tak doslova. Však když vyměnil původní 2ramenný volant za 4ramenný tak to taky bylo k lepšímu. Nebo když jsem já kdysi na Fávu 89 vyhodil původní hranatý a tvrdý a místo něj dal 4ramenný pěnový tak to bylo nebe a dudy. RV chtěl asi říct, že i když se tam dá volant z Porsche tak to kvůli tomu volantu líp nepojede. Spíš se bude auto pohodlněji ovládat.
😄) by ses divil😄 kdyz jsme kdysi v kamosove GLXi 97 dali misto dvouramenneho ctyrramenny volant (s "airbagem"😄)) tak to bylo uplne jine auto😄)
Generální chyba byla u převodovek do r.v.cca 1997, pak to poléčili. Problém se synchrony je ale generální, nejsou stavěné na takové výkony kolem cca 100PS, ale byly počítány na cca 44kW a už vůbec ne na takové otáčky. Volant jsem vybral na www.sparco.cz PTD
Tohle je nějaká vada obecně u přev. Fav👋Fel - u obou favoritů mi to dělalo, a některý služební feldy to maj taky. Na druhou stranu ty problémy s přev. se týkají (aspoň u mně) 100% non-MPI vozů, možná to odstranily nějaké změny v konstrukci novějších převodovek. Já to řešil u Fava, když se to totálně vysypalo, koupí převodovky na vrakáči, akorát je třeba dát pozor, aby byla ta správná BMM/MPI.
Tak, tak. Převodovka na to není stavěná - respektive synchrony. Takže se musí s citem. Převodovka vydrží, o to nemám strach. Jen ten synchron prostě nebude brzdit. Ještě přemýšlím o nějakém volantu. Díval jsem se na Sparco, ale ty hranaté volanty nejsou nic na normální ježdění. Chtělo by to nějakou koženou klasiku, semiš a pod. Nebo se dá ještě nechat volant jen obšít kůží. To by byla taky cesta. Originál Škoda kožený volant "momo" stojí 7.000,- a to si myslím že za ty prachy se dá něco poshánět. PTD
PTD : Sání z Kita se sehnat určitě dá. Ale stálo by to "milion" a navíc by to bylo k ničemu, protože je úplně ale úplně jiné (m.j. kit má 8 trysek). Ohledně převodovky máme něco podobného na sl. 1.3 na II. stupni. Dělá to jen když to vytočíš, při klidné jízdě je to OK. Dělá už to dlouho. Chvíli to určitě vydrží, ale jinak asi jedině rozebrat a pak se uvidí. Můžeš tam dát soutěžní převodku s přímým zubem (někde jsem ji viděl asi za 10 tis. ale v autě vydžíš tak do 5 min. - to byl jen vtip.
Teď vážně, nemáte někdo problémy se synchrony na převodovce? Začalo mi to na dvojce, teď se to plíživě šíří i na trojku. Pokud podřazuji z vysokých otáček ještě na vyšší a to tak že rychle, synchrony nezaberou a jde to přez zuby. Meziplyn pomůže ve 100% případů. Ne že bych z toho byl vyděšenej, jednak ta převodovka není žádná olympiáda a sporťáky mají buď trojité synchrony, nebo žádné, ale i tak, člověk na to musí myslet. PTD
ja nerikam ze to kratke rizeni je *, proti serii je bomba, ale tvrdim ze kratsi a se servem je na normalni jezdeni lepsi..😄 cili tvrdim to same co ty
Co to vici? Ještě nedávo jsi pěl chválu na sportovní řízení. Jinak nikomu nic nevnucuju, jenom jsem to řízení viděl tak jsem to dal do placu, protože tohle nejsou běžně dostupné díly.
Osobně jsem rád, že mám servo a tak mám jak strmější převod tak to mi jde řízení zlehka. Kdysi jsem měl možnost se svézt ve Fel 1.6 bez serva a můj celkový dojem z auta byl dost hrozný a to jsem v té době měl obyč. Favorita. Proto jsem chtěl 1.6 jen se servem. Známý měl 1.6 LX (bez serva), stačilo mu to a tehdy byl spokojený. Teď má cca 1.5 měsíce 1.6 GLX se servem a je úplně nadšený. Dle něj se to nedá srovnat.
Osobně jsem rád, že mám servo a tak mám jak strmější převod tak to mi jde řízení zlehka. Kdysi jsem měl možnost se svézt ve Fel 1.6 bez serva a můj celkový dojem z auta byl dost hrozný a to jsem v té době měl obyč. Favorita. Proto jsem chtěl 1.6 jen se servem. Známý měl 1.6 LX (bez serva), stačilo mu to a tehdy byl spokojený. Teď má cca 1.5 měsíce 1.6 GLX se servem a je úplně nadšený. Dle něj se to nedá srovnat.
Tak jsem to dočetl. Mé dojmy se nezměnily a jsou takové jak jsem psal. Pár dalších nepřesných či špatných info. jsem ještě našel. Navíc mě překvapila problematika týkající se autorských práv. Nikde jsem totiž nenašel bibliografickou doložku t.j. seznam o použitých zdrojů z nichž autor čerpal. Přitom nemalá část obsahu o fotografiích ani nemluvě pochází z jiných zdrojů. Pokud autor nedostal vyslovný souhlas s publikováním, tak třeba R.M.Cedrichovi (autorovi Škoda Felicia a Octavia Kit Car) by se mohli po přečtení této knížky zježit vlasy na hlavě hrůzou.
Pokud se týká posilovače, několik let jsem se rval s řízením na Siře 2,3D bez posilovače. Ten motor z traktoru Perkinson a s blokem 2,5l vážil alespoň 400kg. A převodovka s přírubou a nosem dalších 100kg. Vše v čedé litině. Taky se to dalo přežít......PTD
Když sportovní diesel, tak BMW 330dx touring s kitem zvyšující výkon na 220PS. Škoda jen, že vyhodit 1,9mio za auto považuju za hřích. PTD
Vaha vadi pri parkovani a tak, ale pokud je to rizeni "serie" tak je asi pri rychlejsi jizde lepsi nez servo. Nicmene pokud je "kratke" tak to na normalni jezdeni neni uplne best....
To vici:Krátký řízení asi neměl,byla to sériovka,ale ten litinovej dvoulitr už něco váží.Jinak nafta,no nevím,fakt je,že to šlape hodně dobře,ale ten zvuk.. a hulán.. a smrad.Finannčně to přijde ale o dost levnějc.Mě ve snech budí momentálně Alfa 156 s motorem 2,0JTS nebo 2,5V6 a nebo teda taky 2,5JTD.
nejak me benzinove motory prestavaji bavit, turbonafta ma neco do sebe. Dnes jsem se szecl C5 kou 2.0 HDi - kuurva to je parnik😄) za 450 neber to 😄
To vici:Copak ve Tvym Favu bych se docela rád svez,ale už jsem řídil dvoulitrovýho Golfa bez posilovače.Byla to hrůza jenom při parkování,při jízdě OK.
Já mám posilovač a vůbec by mi nevadilo,kdyby to řízení šlo víc ztuha.I převod by mohl bejt s tím posilovačem ještě strmější.
Jen jsem si vzpoměl, že jsme viděl v Brně u Lerku Feldu bílou s reklamou na Air design na kapotě s brzdovým kitem - kotouče i na zadku - a s 16" kolama a gumama 205/45/16 - kola myslím RONAL. Kotouče nevypadaly přední větší, ale byly větrané. Do 16" kol by se vešly i větší kotouče. Jinak řízení bez posilovače je při parkování na pendrek, ale na dálnici při 180km/hod to nemá chybu......PTD
Se 195kama gumama je kratke rizeni pri pomalejsi jizde nebo nedejboze parkovani smrt...............
Bohuzel jsem koupil a po te i cetl, predchozi dve na Skodovku a Facko. Snad 5% informaci mi pripada nezmatenych, prinosnych a puvodnich. Pripada mi ze to zpatlal nejaky skolak na compu a pak mu to vytiskli - takhle nejak se poslednich par lewt delaji knizky v CR. Je to * a vyhozene haky...
Pokud by někdo chtěl strmější řízení na Feldu a nevěděl kde ho sehnat... Tak jsem jedno úplně nové viděl komlet vč. kuláků za necelé 4000,- v Praze 4 v Pikrtové ulici (na Pankráci).
Tak jsem se podrobněji začetl do téhle knížky. Kladem je, že člověk se dozví lecos. Na druhou stranu jsem objevil dost nepřesných nebo dokonce zcela chybných informací a to jsem asi v 1/2. Třeba že servo mají pouze 1.9D, příč. stabil. na PN mají jen 1.9D. Obrázek ZN je sice hezký, ale je to náprava z Favorita do r. 92 nebo třeba obrázek obrobení řemenice na klikovce i s rozměry - že všechny Felicie v tuzemsku mají vícedrážkové řemeny a tak řemenice vypadá docela jinak autorovy uniklo. Dále například zmiňuje od r. 97 montovanou převodovku 14SK a uvádí některé konstr. změny, ale to že má jiné převody než dřívější opoměl. Taktéž ve výčtech převodů zcela opoměl, že 136Mpi má jiný stálý převod než 135 a 136BMM a to že 135Mpi má dlouhý stál. převod atd. I když většinou jsou to jen drobnosti, tak za ty peníze by jich tam mohlo být míň. Přece jenom 199,- za brožuru o síle cca 10-12 mm není zase tak málo.
Radime logicky vzato, vždycky, když nějakou úpravou motoru zvedneš výkon, zvedne se i nějak spotřeba, podle toho co to je za úpravu a záleží na tom, jestli využiješ ten zvýšený výkon a vetšinou se tak stane a nebo budeš s autem jezdit jako doposud a ušetříš tak palivo. No pokud se nepletu tak jednoduchý stříkačky mají jenom snímač otáček-Hallův snímač a jednoduchý program na úpravu předstihu podle otáček a teploty motoru, ten program ŘJ je sestaven podle brždění motoru podobně jako u nastavení karburátorů a rozdělovače na brzdě. Ty lepší stříkačky mají už čidlo klepání, jako Fabie a to čidlo dává pokyn ŘJ k úpravě předstihu + a - aby byl co nejvyšší podle toho čidla. Předstih je nejlepší co nejvyšší těsně na hranici klepání.
Láďo,shodem se asi na tom,že to není všelék a u motorů s karbcem už vůbec ne.No a zkusím vstřikování,jednotka má sice čidlo na množství a teplotu nasávanýho vzduchu,takže to nevypadá tak hrozně.ALE:Jednotka upravuje dávku paliva a předstih.Teď je otázka jestli jednotka zareaguje tak jak se všeobecně předpokládá.T.J.větší množství vzduchu-víc paliva,t.j. jestli nastaví optimální směsovací poměr.Pak mají pravdu Ti co tvrdí,že zvyšuje výkon,ale logicky taky spotřebu.Nebo kvůli emisím a spotřebě dávku nezvýší,potom by byla směs chudší,t.j. nižší spotřeba a taky výkon? Jak reaguje předstih na úpravu dávky paliva ?
Radime ono to u karbecu je ještě o trochu horší o to, že je natryskovanej na ten příslušnej odpor filtru a potom můžou vznikat ty díry, mě o tom mluv. Já si dal na svýho Pepina Box z Feldy 1,3-1,6 a vložku KN a 2 měsíce jsem ladil motor, měl jsem tam doooost velkou díru v rozmezí 4-4500 a tak jsem přetryskovával, přestavoval rozdělovač a upravoval podtlakový otvírání druhý klapky karbecu atd.atd.atd. všechno jem to připisoval tuněnýmu motoru(větší kanály+jiná vačka) jinýmu rozdělovači z Fava až se mi to podařilo úplně vyřešit tím že jsem vrátil do boxu takovou kuželovou plastovou trubku o průměru 35 na 60, kterou jsem před tím vyhodil v domění, že mi lépe pojede ve vyšších otáčkách, tím, že to bude mít více vzduchu a houby. Až jsem ji tam vrátil, tak téměř zmizla díra kolen 4-4 500ot. a motor samozřejmě jde líp od spodu, lehčeji se vytáčí na 7 500 než před tím a už jsem mu dal i v pohodě osmičku . No a to byl box a filtr na stříkačku. Tak to byl takový popis tunění motoru a s nejrůznějšími díly, které spolu vůbec nesouvisejí. A navíc i moderní stříkačky mají meření množství nasávanýho vzduchu a tak si to tam upravuje ŘJ sama a koriguje tak záměnu papírovýho filtru za bavlněný. Přesto bych tam kit nedal.
Láďo,s tím turbem jsem to myslel,že když potřebuješ dostat do motoru větší množství vzduchu zvolíš radši turbo než přímej filtr.S problémem nasávání teplýho vzduchu s Tebou souhlasím.Malej příklad z praxe:Kámoš ladil motorku(Bandit 1200) a někde uviděl KN filtry,takový ty košíčky pro každej karbec zvlášť.Koupil je,namontoval a hrůza,několik děr ve výkonový křivce,spotřeba jak prase a vyhozený prachy.Nakonec mu pomohla motorová brzda,kde úplně jinak přetryskovali karbce.Hodně lidí mě tady napadne,že motorka není auto a karbec není štříkačka.Mají pravdu,ale už prostě nevěřím,že bez ostatních úprav to má nějakej zázračnej přínos.Filtr do boxu bych ještě bral,ale do kitu bych nešel.
Radime já bych to viděl s těma filtrama u turba a atm. motoru spíše naopak. Turbo motor si spíše nasaje téměř pořád stejně vzduchu kdežto právě klasický atmosférický motor si nasaje co je schopen nasát jenom bez filtru a každý filtr i bavlněný ať KN, KingDragon nebo i Green má nějaký odpor, ale "menší" než papírový a proto se do motoru s filtrem nasaje méně vduchu a potažmo i směsi. Takže já bych větší přínos viděl použitím bavlněného filtru do boxu jako takového právě u atm.motorů. O kitu u atm. benzíňáku na normální ježdění se nemá celkem ani smysl bavit, protože se odstraní předehřev nasávaného vzduchu, což může být někdy výhodné a jindy ne, asi tak podle toho jak je zrovínka venku počasí a jak zrovna jedu. A motor se vstřikováním potřebuje stálou teplotu nasávaného vzduchu aby splnil emisní limity,a jel v každm režimu optimálně, takže tady bych ho já vyloučil úplně. Přínos bude asi sporný. Jiná věc u sání je a to konstrukce sacího traktu.tj.nějakého předsací plastové potrubí z podběhu či masky včetně uklidňovacích a pulsačních komor a jiných konstrukcí, jako je proměnná délka tohoto potrubí (ne sacího potrubí na motoru)a dále konstrukce boxu čističe, kde vznikají další ztráty. Sice se ale zároveň tím proměnným předpotrubím(i sacím potrubím na motoru) eliminuje průběh krouťáku v nižších otáčkách. U turba je taky je víceméně odstranění tohoto celého traktu zmenšení odporu sání a montáží Kitu je to mírně lepší ...ALE......podle mého pokud kit nemá dostatek chladného vzduchu, tak je podle mne i zde horší než vložka KN či jiného výrobce v boxu.
Pokud je to jen tím kratším na psaní (chip) pak je to fajn 😄 Předpokládám, že praní se netýká papírových KN filtrů.....PTD
Ještě doplním,že snad jedinou výhodou oproti normálnímu filtru je možnost praní.
To PT😱Omlouvám se,ale čip je kratší na psaní.
To PT😱Omlouvám se,ale čip je kratší na psaní.
Osobně preferuji co nejcivilnější vzhled z originálních dílů z továrny - origoš kola, origoš koncovka výfuku a pod. Hlavně aby to alespoň trochu jelo oproti sériovce. Mám auto na práci a ne na blbnutí. Takže proto preferuji nejlepší poměr cena/zvýšení výkonu a to vede jednoznačně ke "kitu" Vačka-Firmware (špatně nesu označení "Chip" protože to nemá s čipem nic společného) - Filtr (KN). To je vše co jsem do auta schopen nacpat. Snad jen rádio s CD čkem, ale repráky mám opět original, protože při jízdě po dálnici 150km/hod není stejně nic slyšet.....PTD
Přímej filtr má tu vlastnost,že má menší odpor.To bez diskuse,ale ne u všech motorů je to zrovna plus.Záleží,jak je dělaný saní,vačka atd..,proto proměnlivá délka a průřez sání.Kdyby to bylo tak jednoduchý jak výrobci filtru udávají (test s míčkama),tak proč by automobilky investovaly tísíce do výroby a vývoje proměnlivýho sání.Jeden z důvodů jsou emise,ale to není všechno.Někde filtr může pomoct,ale paušalizovat ho jako všude vhodnej..Motor má stejně jenom omezený množství vzduchu,který je schopen nasát a bez turba ho víc nenasaje.Pokud budu reagovat na to jak to jede s vačkou a jak s čipem,tak se samotnou vačkou to pojede daleko líp než s čipem.To hlavní je vačka,ta v podstatě tvoří charakter motoru.
Hlavně doufám, že se tady nebudeme hádat. Ať si každý dá auto kam chce, "Kdo chce kam ... atd.". Pokud jde o filtr atp.: Já jsem ho dával asi 1 měs. po vačce a ŘJ a subjektivně jsem žádnou znatelnou změnu nepoznal. Na brzdě by to možná něco málo hodilo ale jinak .... Co si budem namlouvat. Třeba hladký střed výfuku, který stál na rozdíl od filtru a laděných koncáků jen pár korun zlepší parametry dle excelu (ze zkušeností z brzdy) 2-3 Nm v celém rozsahu ot. a cca 3 koně v abs. hodnotě výkonu. Věřím tomu, že to tak nějak je, ale na to aby to člověk znatelně pocítil to není. Co tím chci říct? Kdo u Feldy zvolil kombinaci chip, filtr a výfuk a čeká kdoví co tak zázraku se asi nedočká. A za tyhle tři věci se dá utratit vcelku dost peněz. A výsledek? Dobře mě pobaví kitové filtry (často gigantických rozměrů) nasávající teplý vzduch z motorového prostoru. To je sice efektní na pohled, ale jinak je to k ničemu. Obdobné je to z koncovými tlumiči (nejlépe rozměru roury od kamen). O tunách plastů ani nemluvě. Každý si musí zvolit sám, jestli mu jde o to aby to vypadlo nebo spíš jelo. U nás jde naprosto převážně většině lidí o to aby to vypadlo než o to aby to jelo. Srazy tuněných aut jsou toho jasnou ukázkou. Do které skupiny patříte vy?
Knížka "Úpravy Škody Felicia" je asi pro toho kdo neví o co jde zajímavá, ale v reálu není uvnitř nic převratného a ani moc konkrétního. Navíc je na škodu to, že úpravy jsou brány podle jednotlivých skupin bez ohledu na to jestli to má být plnohodnotný soutěžák nebo auto na normální ježdění. Kniha mne zklamala a navíc je minimálně 30 % obsahu zcela či s minimálními úpravami převzato z obdobné knížky k Favoritu.
Ten filtr pomůže zřejmě hlavně v přechodech (prudké přidání plynu apod.), tunel to zjevně nebude, když to používají renomovaní závoďáci, a jelikož je to pratelné, tak to zas o tolik dražší není a hodnotil bych to jako kladný příspěvek (i když praktické zkušenosti nemám). Když se na to koukneme z roviny takovéto, a ne že to má za účel zvednout výkon jen samo o sobě, je to dobré. Když od toho budeme čekat "zvýšení výkonu", tak to asi neuspokojí.
Změření výkonu v tomto případě - si nemyslím, že by hmotnost byla každého věc, protože nechceme měřit jízdní umění a závodní dovednosti lidí, ale výkony strojů a tak by měly být zkoušené vozy stejně těžké.
Po sw úpravě to jede lépe bez diskuse, otázka je a byla pouze, o kolik hůř to jede oproti výměně i vačky anebo zda to jede stejně dobře a za daleko méně peněz (2000-4000 jak kde) a času (10 minut) a co je tedy výhodnější.
Změření výkonu v tomto případě - si nemyslím, že by hmotnost byla každého věc, protože nechceme měřit jízdní umění a závodní dovednosti lidí, ale výkony strojů a tak by měly být zkoušené vozy stejně těžké.
Po sw úpravě to jede lépe bez diskuse, otázka je a byla pouze, o kolik hůř to jede oproti výměně i vačky anebo zda to jede stejně dobře a za daleko méně peněz (2000-4000 jak kde) a času (10 minut) a co je tedy výhodnější.
Tak já jsem knížku o tuningu Felicie dostal k svátku, tudíž jsem 200 Kč platit nemusel 😊)
Je tam dost inspirace, ale i tak mám svou fantazii, jak svou Feldu poladit.
PR : ty brzdový kotouče HPR nemám, ale jeden známý jo, a když jsem se u něho projel, brzdění je jakoby tužší, ale nevím co měl za destičky.
Je tam dost inspirace, ale i tak mám svou fantazii, jak svou Feldu poladit.
PR : ty brzdový kotouče HPR nemám, ale jeden známý jo, a když jsem se u něho projel, brzdění je jakoby tužší, ale nevím co měl za destičky.
Jinak včera jsem byl nakupovat v hypernově a našel jsem tam zajímavou knížku, Škoda Felicia tunning, kde nějaký mechanik/závodník popisuje, co všechno se dá poléčit od základu až po Kitovou 1,6 tku. Je tam spousta zajímavých podnětů. Knížku jsem nekoupil, ale asi se zase do regálu nakouknu jak pojedu kolem. Trochu mne odradila základní výměna brzd za Kitové z Air Designu za 40.000,- Kč, Převaření celé karoserie pro vyztužení, Převaření nápravnice a ramen, odlehčení o všechny zbytečnosti, naopak mne zaujala nutnost záměny disků za 17" aby se tam brzdové kotouče vešly. Procházel jsem kapitolu brzdy a psal že základní úprava spočívá v pořádnejch deskách seriového rozměru za cca 4.000,- .......Nicméně popis úpravy motoru na 164kW bude asi zajímavý....pokud tam někde je, jen v úvodu psal, že 1,6tka se dá ladit až sem...PTD
To PT😱Když budu reagovat třeba na to gufero u vačky,tak profík ho vymění,já když třeba dělám motor u motorky,měním všechny a vždycky.Pak mám jistotu,že ho nemusím znova rozdělávat kvůli posranýmu guferu.To samý platí o těsnění.Prostě mě to už vyškolilo a těch pár halířů Ti ušetří spoustu starostí.Nevím teda,jestli mi ho měnili,ale doufám,že jo a zatím neteče.Mě třeba ta firma nenechala ve štychu,ale zkrátka si nevěděli rady,snažili se to řešit,ale profík ví kam šáhnout a ušetří sobě i ostatním spoustu nervů a starostí.
Hmotnost řešíme plnou nádrží - tak jak k tomu v reálu občas dochází. Ostatní hmotnost je věcí každého. Pokud s sebou někdo chce vláčet dva 40kg těžký basáky v kufru, tak ať je vláčí, ale pak se nemůže divit , že mu to do kopce tolik nepojede. A o tom to je. Realita. Ve štychu Tě po úpravě nenechá nikdo, ale otázka je, jak tomu rozumět. Když Ti po výměně vačky poteče gufero vačky tak jako co - budeš zarytě tvrdit, že je to jejich vina, nebo si řekneš teklo, je staré, vzal to čert, vyměním za svoje - cca 1000,- Kč - to že by to nejelo, stane se, to ale vymění celou jednotku a jede se dál. Pokud Ti ulítne ojnice tak holt jsi honil studenej motor, nafoukl se Ti píst a smůla. To si nikdo z úpravců na triko neveme. Tož tak na okraj.... PTD
To ambit😡 filtrem s Tebou naprosto souhlasím,že každej tvrdí něco jinýho.Já jsem rozdíl subjektivně nepoznal,na brzdě asi tak jak jsi to popsal.Je to takovej velkej tunel.A teď si představ,že někdo si pořídí čip,filtr a koncovej laďák,vyhodí 10000 Kč a výkon nikde.To je taky tak trochu nechání ve štychu.Já mám osobní zkušenost s firmou,která mi čip udělala a auto nešlo nastartovat a naštěstí se jim po mnoha pokusech podařilo uvýst auto do původního stavu,ale zjevně jim spad kámen ze srdce.Nakonec z nich vylezlo,že oni tomu nerozumí,čip jim někdo dodává a vůbec si nedokázali představit co by dělali,kdyby se jim nepodařilo auto zprovoznit.Věř,že nejsou sami.
Budu reagovat na "a že čip mu příjde asi výhodnější". Tak bych to nechtěl říci, spíše tak, že za ty prachy se pouze změna sw také vyplatí a že když někdo začne o zlodějích a uvidí se, že dělá pro firmu co dělá i mechaniku, tak ...
Bohužel nejsem kompetentní, netestoval jsem ani výkony ani jízdní vlastnosti sériové a různě upravené felicie, proto jsem navrhl test. Souhlasím, že jen sw tu 1.3 MPI nezvedne o více než pár kw (max. 5kw).
Co myslíte, že udělá k tomu sportovní filtr? Měřil jste někdo exaktně výkon s klasickým a se sportovním filtrem? Prodávající tvrdí, že je to dost poznat, někteří uživatelé, že vůbec. Já si myslím, že přírustek v řádu pár procent subjektivně poznat nejde
Co jsem hovořil s lidmi, co to měří na brzdě, to zvedlo výkon tak o 0-1kW.
Bohužel nejsem kompetentní, netestoval jsem ani výkony ani jízdní vlastnosti sériové a různě upravené felicie, proto jsem navrhl test. Souhlasím, že jen sw tu 1.3 MPI nezvedne o více než pár kw (max. 5kw).
Co myslíte, že udělá k tomu sportovní filtr? Měřil jste někdo exaktně výkon s klasickým a se sportovním filtrem? Prodávající tvrdí, že je to dost poznat, někteří uživatelé, že vůbec. Já si myslím, že přírustek v řádu pár procent subjektivně poznat nejde
Co jsem hovořil s lidmi, co to měří na brzdě, to zvedlo výkon tak o 0-1kW.
PTD, souhlas, nejlepší je reálná zkouška, no problém je v ideálních podmínkách k testování (volná silnice) a auta musí být i stejně těžká (při jízdě do kopce je poznat každé kilo a v nádrži je 50 kg), aby to bylo objektivní a kde pak sehnat váhu, v JZD?
Přístup profíka je jedna věc, výsledný efekt v poměru k vynaložené investici pak druhá věc.
Přístup profíka je jedna věc, výsledný efekt v poměru k vynaložené investici pak druhá věc.
Nenechá ve štychu - to je důležitý parametr, myslím, že nikdo tě nenechá ve štychu a neznám nikoho seriózního, koho by kdokoliv nechal ve štychu, kdyby se to rozneslo, tak by si dotyčný neškrtl.
To PT😱Myslíš,že motor,kterej bude na brzdě lepší potom na kopci prohraje ?Ono tady asi nejde o čísla,ale tahle diskuse vznikla dotazem Marabua na firmu Tommutuning a Ambit začal spekulovat o tom,že ten a onen nemá svůj sofware a že čip mu příjde asi výhodnější.Nechci tvrdit,že čip za 2500 Kč je hodně,ale CIMBU za to chce 4100 Kč a to už se mi zdá hodně.Myslím,že technicky stejná úprava ať už od Šmata,Excelu nebo CMT pojede hodně podobně,jde jenom o to,kdo chce za to kolik dát a jak se firma zachová v případě problémů.Já si klidně připlatím a mám jistotu,že třeba Excel mě nenechá ve štychu.Proto taky tady o tom diskutujeme.
Rozběhla se tady zajímavá diskuse. Abych se zaškatulkoval k úpravci a bylo jasno, tak já jsem byl u Šmata. Jel jsem z Brna, kde jsem mohl jet do Renocaru 2km za chalupou, ale těm bych nesvěřil ani mladýho koloběžku. Spokojenost. Je to člověk který ladí pro Škodovku tovární stroje a asi ví kam šáhnout. Jinak testování výkonu motoru na brzdě je velmi teoretické. osobně to dělám tak, že vybereme táhlý kopec - rovná cesta, cca 4km a pojďme. Dvě auta za sebou - dvě jízdy se změnou pořadí. Vyhodnocení je nasnadě. Pak se není o čem hádat, komu to jede líp. A častokrát se člověk diví, jak to komu jede a že to není možný aby byl nahoře dřív, když má papírově slabší motor. A o tom to je, ne o tom, jakej výkon slibují propagační materiály úpravců, ale kdo je na tom kopci dřív..... 😄 PTD
No,já 1.3 nemám,ale tvrdím,že čip je v podstatě změna seřízení,která odstraní díru na plynu a vylepší přechody,že potom motor dělá dojem většího výkonu.Je totiž potřeba porovnávat výkon před a po úpravě,jinak se může stát,že motor kterej může v sérii mít 58kW má po čipu 60,ale třeba sériovej kterej má 50 má s vačkou a ŘJ třeba jenom 60 kW.Musí se porovnávat přírustek ne absolutní výkon.Tvrdím ,že u atmosférickýho motoru čip přidá tak 3kW.Jiný je to u turba,kde zvýšíš plnící tlak a tím motor nadopuješ.
Pokud máte Škoda Felicia 1,3 MPI na 60 kW od MotorExcel za 10445,- - pojďme to změřit na brzdě na Jarov a pak můžeme srovnávat a případně vynášet soudy, zda je vým. sw za 3000 moc nebo málo nebo je to o 1/3 horší zlepšení než ME nebo je to stejné atp., případně můžeme pak říci, kdo z tunerů krade; nebo zda to jede těm, co zaplatili více opravdu lépe atp.
Kdo tedy bude mít odvahu to srovnat?
Kdo tedy bude mít odvahu to srovnat?
Jasně, že nedoporučoval, tak dobře, je jen spřažen, omlouvám se. Ale že bych někoho pomlouval, to ne, napsal jsem jenom to, že si nejsem jist, zda ty firmy mají vlastní vývoj softwaru anebo jej pořizují jinde a zatím mi to nikdo nevyvrátil, mám to z doslechu. A to přece není nic nesolidního, kdyby to kupovali jinde, co je na tom špatného?
Já radši nedoporučuju nic konkrétního, protože nemám takový přehled, abych to dovedl objektivně srovnat, neznám ani jednoho z těch lidí a kdo je zná všechny osobně a ví, jak přesně a co přesně dělají, tak to před ním smekám, to by si mohl založit poradenskou firmu.
S názorem, že sprasmotor nebo cimbu krade, ale nesouhlasím z jednoho důvodu - dejme tomu cena sportmotoru za výměnu softwaru je nějakých cca 2500 Kč a to obnáší min. 2 hodiny pájení ECU a držení záruky na tu jednotku a celek.
Nechci flame, ale kdo si myslí, že Excel nebo jiní počítají za výměnu softwaru menší cenu nebo že za 2500 je to předražené se přihlaste? Že někdo krade jsou silná slova. Zkoušel jse si někdo pájet SMD, jaká to asi je zábava, má-li to být 100%?
Já radši nedoporučuju nic konkrétního, protože nemám takový přehled, abych to dovedl objektivně srovnat, neznám ani jednoho z těch lidí a kdo je zná všechny osobně a ví, jak přesně a co přesně dělají, tak to před ním smekám, to by si mohl založit poradenskou firmu.
S názorem, že sprasmotor nebo cimbu krade, ale nesouhlasím z jednoho důvodu - dejme tomu cena sportmotoru za výměnu softwaru je nějakých cca 2500 Kč a to obnáší min. 2 hodiny pájení ECU a držení záruky na tu jednotku a celek.
Nechci flame, ale kdo si myslí, že Excel nebo jiní počítají za výměnu softwaru menší cenu nebo že za 2500 je to předražené se přihlaste? Že někdo krade jsou silná slova. Zkoušel jse si někdo pájet SMD, jaká to asi je zábava, má-li to být 100%?
Po odmlce opět všechny zdravím. Firmu Tommutuning jsem taky zaznamenal, ale vzhledem k tomu, že to mám značně z ruky tak jsem ani neuvažoval. Já jsem se rozhodoval mezi Šmatem a Excelem. Nakonec jsem dal hlavně kvůli ceně a dosažitelnosti přednost excelům. Pokud jde o to co za kolik peněz má cenu já jsem se při úpravě motoru vydal cestou optimální varianty cena-využitelný výkon a takhle to dopadlo. Zákl. úprava vačka+chip 13 tKč, filtr 2tKč a výfuk 500 Kč. S výsledkem jsem spokojen, protože motor nejenomže má více koníků, nahoře ale taky jde krásně již odspoda takže to nemusím točit jak šílený aby to krásně jelo.
Fulan : Prosímtě Ty HPR kotouče máš na svém autě? Napiš víc zkušeností pokud víš. V srpnu se chystám na předek. Destičky už mám (Fri.tech) a řeším dilema s kotouči. Buď dám na reklamu AutoPrimy (HPR) nebo na zkušenosti a doporučení ing. Čepka z excelu a koupím kotouče Lockheed. Cenově to vychází na chlup stejně. Dík za info.
RV: nekradou!!!!!!!!!!!! to sem nikdy nerekl. Jen maji z meho pohledu vyssi ceny. Excel ma taky svoje ceny, dane mimo jine tim ze jsou z Prahy, nicmene nektere veci neumi nokdo jiny nez oni a tak jim za ne rad zaplatim, pokud na to mam. CMT je levnejsi nez Tommu
Hele Ambite,Ty tady pomlouváš Excel ,kterej já mám za solidní firmu.Neráčil jsi mi odpovědět,odkud máš ty info.Mě osobně Vici doporučil ME a ne CMT a jsem spokojenej,koho teda doporučuješ Ty? S kým máš osobní zkušenost ?Pokud vím,tak Vici nikdy nikomu neříkal,že CMT je jediná a nejlepší tuning firma jako to dělá každej správnej agent.
"To Ambit: Odkud máš informaci,že Excel nemá vlastní software ?" - jen zlé jazyky. A není to pravda? Má vlastní, udělal si ho sám, umí si ho sám upravit? Já nevím, ale přijde mi logické, že kdo dělá dobře mechaniku není špičkový programátor a naopak. Ale třeba se pletu a někdo mi to vyvrátí.
Mimochodem, co říkáte na výměnu softu na 1.3MPI, za 2000 Kč a výkon bude mít 60 kW, když ne, tak se to vrátí do původního stavu. Já vím, tady spíše jedou mech. úpravy, ale řekněte, za tu cenu tyto garance, to podle mě nem;6e nic pokazit 😄
Jo a co ta maximalka? Fakt to nekomu jelo 180 km/h v serii (Fel.1.3MPI)? V serii to jelo 152 km/h, mereno GPS, trasa asi 3km.
Mimochodem, co říkáte na výměnu softu na 1.3MPI, za 2000 Kč a výkon bude mít 60 kW, když ne, tak se to vrátí do původního stavu. Já vím, tady spíše jedou mech. úpravy, ale řekněte, za tu cenu tyto garance, to podle mě nem;6e nic pokazit 😄
Jo a co ta maximalka? Fakt to nekomu jelo 180 km/h v serii (Fel.1.3MPI)? V serii to jelo 152 km/h, mereno GPS, trasa asi 3km.
Já Vám nevím, ale aby si někdo, kdo spolupracuje nebo je jakkoliv spojen s CMT zde dělal právo na nazávislé doporučování CMT...
Doplneni: Pan VICI spolupracuje s CMT a to by zde mel jasne uvest, aby bylo jasne, o co jde.
Doplneni: Pan VICI spolupracuje s CMT a to by zde mel jasne uvest, aby bylo jasne, o co jde.
Já Vám nevím, ale aby si někdo, kdo spolupracuje nebo je jakkoliv spojen s CMT zde dělal právo na nazávislé doporučování CMT...
V tom případě se všem omlouvám,za svoje kecy.Je to asi schoda jmen nebo počínající parkinson.
To vici: Chápu to tak,že k Tommu ne,protože kradou a k Excelu protože jsou drahý ?CMT je levnější než Tommu ?
To vici: Chápu to tak,že k Tommu ne,protože kradou a k Excelu protože jsou drahý ?CMT je levnější než Tommu ?
nicmene k tommu bych facko nedal a to u jednoho prosteho duvodu - nekradu. K excelum bych ho dal, ale musel bych zacit krast😄))
nemel, Muck ma taky vlastni vyvoj, ma dokonca vlastni motorovou brzdu atd. Nicmene mel jsem treba od neho vacku, a nebylo to zdaleka ono, s vackou od excelu je to o necem jinem, ale je fakt ze byla tezce drazsi........... tezko rict... nerad bych to moc soudil
To vici:Měl jsem pravdu s tím ing.Muckem,že jel dakar a dělal v Tatrovce ?Jinak já taky preferuju Excel,protože mám pozitivní osobní zkušenosti.Dal jsem na Tvoji radu a rozhodně nelituju.Ale otázka na tělo,svěřil bys svoje Fáčko Tommutuningu ?
Ale je to jen muj osobni nazor, ze preferuji ME, nic to nemeni na kvalitach Tommu. Bylo by zajimave vzit dve 1,6ky, stejny rok vyroby a stav a jednu nechat udelat ME a jednu Tommu....
Tommu (Ing. Mucka) znam osobne. Znam taky upravu 1,6ky na 94 kW. Nicmene pokud bych sel do nejake upravy a nehledel bych na korunu tak jedine Motor-Excel............... Porovnavano sice zkusenostma z uprav meho Facka, ale u 1,6ky to bude asi obdobne.....
Myslím že ani 210 nepojedeš, protože limit je převodovka a stálý převod. Výkon vylepší jen akceleraci a úprava umožní chození do vyšších otáček, takže na jeden kvalt se dá jet déle. Motor teoreticky chodí spolehlivě do 8.000otáček, takže prostor tam je, ale je to ošajstlich. Proto nikdo nechodí s úpravama výš než cca 6000 - 6300ot/min. Možná ale budeš trochu zklamaný, protože ani 115PS není nijaká olympiáda a za ten ranec peněz, nevím. Nicméně budu se těšit na Tvoje zážitky s takto odladěným motorem. V každém případě bych na 115PS šel jen v kombinaci s HP tlumičema, přední vzpěrou v motoru a 14, lépe však 15" Al kolama. Jinak se někde přezazíš...a to bych Ti nepřál. PTD
To marabu:No,jak dáš větší ventily na spotřebu zapomeň,zkrátka,když to má jet,musí se to nakrmit,stará pravda a pořád platí.Pokud se týká ty frézky,já dělám v CNC i normálním obrábění a představa,že dělám někomu 4 hlavy za tejden a ještě k tomu všechny jiný by mě zrovna nelákala...Díry pro ventily musej bejt přesný.Cena za hod.práce počítej 700 a víc.Majiteli CNC frézky se vyplatí dělat buď produkci nebo nástrojařinu.
Ja tech 210 zatim nejel😊, no ale nejaky penize ted mam, takze vybiram a vybiram...kdo vi,treba brzy...😉
RV: Ten vykon mi take neprijde na upravu s hlavou velkej, dokonce je to i s vymenou ventilu... (zeby uprava optimalizovana na spotrebu?) ***Prej delaji 4 typy hlav - nevim vsak, jestli je to na tehle ctyrech upravach kompletne vyvariovano nebo ne. Kazdopadne za tech cca 18tkc dela upravu vcetne hlavy i CMT.(Vykon nevim) ...Diky Bohu za CNC frezku 😊)) Mejte se.
RV: Ten vykon mi take neprijde na upravu s hlavou velkej, dokonce je to i s vymenou ventilu... (zeby uprava optimalizovana na spotrebu?) ***Prej delaji 4 typy hlav - nevim vsak, jestli je to na tehle ctyrech upravach kompletne vyvariovano nebo ne. Kazdopadne za tech cca 18tkc dela upravu vcetne hlavy i CMT.(Vykon nevim) ...Diky Bohu za CNC frezku 😊)) Mejte se.
No myslím,že cena 18t.za vačku,hlavu a jednotku je doost dobrá.Opravdu to bylo i hlavou? S úpravou hlavy se mi zdá ten výkon nízkej.U ME je to 78kW a stojí 28 700 včetně montáže a DPH.Spíš bych to viděl tak,že hlavu jenom vyleští a sníží,kdežto Excel používá větší ventily.Jinak po dálnici jezdím tak 140-160,ne,že by to nešlo víc,ale takhle je to ještě pohodový.Spotřeba po dálnici souhlasí s PTD.
Pokud se týká spotřeby, 11-12 litů, to je jak jsi správně poznamenal - "dle okolností měření" - to je jak když píšou, že Octavia Combi RS jezdí v průměru za 8 litrů - kolega co ji má jezdí za 16. Není pro mě problém jezdit u mě Brno-Praha a zpět za 14,4 litru v průměru. Je ale pravdou, že i průměrná rychlost je nad 140km/hod. Spotřeba je věc, o které je lepší nehovořit. Jen by mě zajímalo, jak Ti jela 80kW úprava Tachometrovejch 210, když Felda má tachometr do 200 😄 PTD
to RV: ceny jsou vcetne DPH, nechal jsem si je faxnout. V nejblizsi dobe budu mit snad celou charakteristiku vykonu vcetne tocaku, docela se tesim😄
PT😱 Souhlasim s tebou. Vim, ze ty upravy na 86, 94 kW jsou zejmena na sport. Na druhou stranu me docela prekvapila spotreba u ty silnejsi verze: 11-12l (na okolnosti mereni jsem se radsi neptal😉 ...Myslim, ze by tech par spojek na rozjizdeni stalo za hrich...
Jinak - rekord s upravou na 80kW je tachacovejch 210😄;a pro naprosty fajnsmekry nabizej zmenu MPI za karbec a 150koni k tomu... Marabu
PT😱 Souhlasim s tebou. Vim, ze ty upravy na 86, 94 kW jsou zejmena na sport. Na druhou stranu me docela prekvapila spotreba u ty silnejsi verze: 11-12l (na okolnosti mereni jsem se radsi neptal😉 ...Myslim, ze by tech par spojek na rozjizdeni stalo za hrich...
Jinak - rekord s upravou na 80kW je tachacovejch 210😄;a pro naprosty fajnsmekry nabizej zmenu MPI za karbec a 150koni k tomu... Marabu
ŠMAT chce za základní úpravu - vačka, SW, filtr cca 20.000,- včetně DPH, což po odečtení ceny filtru je v naprosté relaci........jinak je pravda, že pokud by udělal auto na 86kW za 33k, tak by to šlo, ale 6250 otáček bude znamenat hodně ostrou vačku, tudíž neklidný volnoběh a to hodně, velkou spotřebu na volnoběh a rachot při 6300 otáčkách jako hrom, protože ten motor vychází z Golfu 1,3 někde kolem roku 1984 a není stavěnej na takový otáčky - má na ně příliš nadčtvercovej pomě - danej zvýšením objemu zvednutím zdvihu. PTD
To marabu:Ta firma vypadá docela dobře,má dokonce i brzdu.Ing.Tomáš Muck jel určitě Dakar a myslím ,že za Tatru,kde dělal motoráře.Není to ale 100%.Na ty ceny jsi přišel kde ?Je to s DPH ?Ty výkony jsou asi dosažitelný,otázkou je vhodost do běžnýho provozu.Pokud vím,tak excel a Šmat mají vlastní vývoj a ten něco stojí,úpravu hlav dělají ručně a to je drahý,NC stroje jsou rychlejší,ale odpis taky musíš rozpustit do ceny.Myslím si,že jsou to zaváděcí ceny a postupně to vyleze nahoru.Asi bych se nebál si u nich udělat motor.
To Ambit: Odkud máš informaci,že Excel nemá vlastní software ?
To Ambit: Odkud máš informaci,že Excel nemá vlastní software ?
Kolik jste kdo jel maximalkou s Felicii 1.3 MPI - seriovou? A jak jste to merili? Tacho, GPS, ...?
jenze MotorExcele dela pry jen mechaniku a software ma buhvi odkud, takze to nemusi mit uplne na 100% sladene...
Minulej tyden jsem nahodou obevil stranku tommutuning.cz. Kdyz mi dneska poslali ceny uprav, docela me zamrazilo😃. Pro Feldu 1,6 : 1. stupen 72kw/5400ot/18tKc(vcetne hlavy), 2. stupen 80kW/5800/22tKc!! 3.st 86kW/6000/33tKc a posledni tresnicka: 4.st 94kW/6250/35tKc. Nemate nekdo nejaky zkusenosti ci info o tyhle firme? Jak je mozny, ze Motorexcel ci Smat jsou cenama UPLNE JINDE? Kdesi jsem cetl, ze existuje vic zpusobu mereni vykonu, cimz bych jaxtax vysvetlil😄 - kazdopadne se mi to stejne moc nezda. Tesim se na Vasi reakci. Marabu
No nazdárek, když jsem zkoušel upravenou Feldu s HPčkama, při brzdění se mi zdály brzdy takový tvrdý (oproti sériovým originálům). Když jsem mrknul na přední kotouče, tak jsem zjistil, že tam jsou vrtaný pro lepší chlazení.Prodávají je na www.autoprima.cz, kde je i víc informací. Pár kotoučů na Feldu přijde asi na 2170 Kč vč.DPH
A další věc: Felda v tmavě modrý metalíze, koupil jsem nástavce nárazníků, prahy a lemy, poraďte, jak to stříknout - do barvy auta, nebo třeba do stříbrný, aby to víc vyniklo ? Já to dám asi do tý stříbrný... 😊
A další věc: Felda v tmavě modrý metalíze, koupil jsem nástavce nárazníků, prahy a lemy, poraďte, jak to stříknout - do barvy auta, nebo třeba do stříbrný, aby to víc vyniklo ? Já to dám asi do tý stříbrný... 😊
Jo s těma brzdama je to možný. Včera jsem byl ve Svitavách, klima celou cestu na plný kule - tedy čtvrtej ventilátor a uzavřená cirkulace. Spotřeba cca 9,5 půlku cesty za avii za kterou jelo dalších pět stopětek - taková kolona se tam nedá předjet. Takže za tři a pojďmě......zpět v noci to bylo příjemné - 140 a za chvíli jsem byl zpět....Zimmerman jsou německé kotouče, cena přiměřená, mají je na www.hnmotor.cz a nevím kolik stojí na Feldu, jestli je dělají. Na Fiat Ritmo stály 2300,- oba, nebo tak nějak....
No brzdy,brzděj,ale po tak druhým zabrzdění ze 160 km/h na nulu už je potřeba počítat,že napotřetí bude brzdná dráha podstatně delší.Možná,že to dělá taky to nevyzpytatelný chování auta při brzdění.Jo k tý spotřebě 5,7 jsem dosáh tak jednou,ale na takovou jízdu nemám nervy.Teď naposled jsem měl na trase Čáslav -Liberec s podílem dálnice tak 60%(160 trvale na dálnici) průměru 7,2.To je docela slušný ne ?
Jo a co jsou Zimmermany kotouče ?Kdo to prodává a kolik to stojí ?
Jo a co jsou Zimmermany kotouče ?Kdo to prodává a kolik to stojí ?
Na brzdy si nestěžuju ve smyslu že by nebrzdily když na ně "hamstnu fest" - to samozřejmě kola zablokujou vždycky, ale když kehce přiťuknu tak nic, víc ťuknu a zase skoro nic, přišlápnu a začne to vlažně brzdit. není to ale kritické, zatím jsem vždy zabrzdil. Mám původní desky z fabriky a najeto 50.000 Km, desky to ale nezlepší. Chce to Zimmermany kotouče a sportovní Textary pro lehčí zlepšení. Pak už jen jiné třmeny, ale na to se můžu.....K tomu dotazu jak dlouho vydržíte jet 90km/hod - těžko se pak dá jezdit za 5,7 litru /100km, a pokud nejedete 120km/hod ale 140km/hod, tak tam je průměrných 10,00litru/100km hned........
Mně příjde, že jsou ty sériový brzdy celkem OK. No nebijte mě, ale v klidu bych je nazval "jedovky"😊. Už několikrát jsem omylem pocítil ABS na suchu, což je nejspíš způsobeno tím, že jsem ještě nepřivykl k novým tlumičům a tak zřejmě čekám na ponor 😊). Vážně: Nezkoušel jsem je zatím nějak extrémně prověřit, ale mohu konstatovat, že jsem zatím spokojen. Marabu.
To Marabu: Jak psal PR, vačku a čip jsem dával při 150.000. Samozřejmě jsem se napřed informoval, zda to má smysl, a můj servisák mi řekl, že 1.6 při slušném zacházení vydrží hodně přes 200.000.Takže kilometrů bych s nebál. Ale rozhodně bych tam dal minimálně ty tlumiče, protože teprve potom ten výkon pořádně a bezpečně využiješ. Nehledě na to, že na našich kvalitně neudržovaných cestách pak v zatáčkovitých úsecích v pohodě ujedeš i mnohem nadupanějším autům, které mají měkké sériové tlumiče. Mě osobně se brzdy zdají dostatečné (hodně často mi brnkne ABS, což se mi třeba u služební Oktávky 1.8T stane výjimečně), ale záleží auto od auta, protože podle mých zkušeností i mezi dobře udržovanými Feldami, i s malým nájezdem, jsou v brzdách obrovské rozdíly. A spotřebu bych neřešil, pokud po úpravě jezdíš stejně jako před ní (chtěl bych vidět 😃), tak je spotřeba prakticky stejná. Na dlouhé tratě mimo dálnici nemám problém jet (slušně) za 5,7, při normální kombinované jízdě 6,5 - 7,0. Když to proženu, tak se samozřejmě nedostanu pod 7,5.
Jak vám stíhají brzdy? Zdá se mi to dost mizerie. Brzdím dokud to jde motorem, ale pak jak jdu na brzdy, je to dost vlažný. Mám najeto 47.000 a originál desky i kotouče. PTD
Já jsem šel do vačky od Excelu v 8000 km a je to naprosto v pohodě.Mám navlas stejnou úpravu jako PR.Nikoho kdo má 1,6 i s hlavou neznám a vidím to asi takhle😜ro normální ježdění Ti stačí jenom vačka+ŘJ a pokud se v budoucnu rozhodneš investovat do hlavy jde to u Excelu tak,že doplatíš jenom rozdíl,t.j. cca 15 000 a ostatní bude výměným způsobem.Spotřeba bude asi tak o litr vyšší a ostatní komponenty v autě už nestíhají.Mně se zdá už moc pomalá pětka,tlumiče nestíhají a musíš počítat s tím,že brzdy taky nejsou zrovna jedovky.Pokud budeš investovat do úpravy na 77kW,tak počítej i se zásahem do podvozku,brzd atd..jinak ten výkon nevyužiješ.
175k z motoru 1.6MPi AEE jde, ale je to komlet udělaný KIT sk.A a tudíž nemá s tím, o čem se tady bavíme skoro nic společného, protože pořizovací cena, životnost a použití takového motoru pro běžný provoz je jaksi mimo mísu. Já jsem nechal dělat motor ve 42 tis. a rovnou včetně rozvoďáku a svíček (pro jistotu). Pokud vím tenhle motor je bohatě dimenzovaný a pokud není v obzvláště špatném stavu tak je to i v 90 tis. OK. Ale pokud nebyl v poslední době dělaný rozvoďák tak s tím počítej na 100%. Ale zaplatíš vlastně jen materiál, takže ještě ušetříš. Pokud vím "těsna" nechal dělat motor dost po 100 tis. a už s tím taky dost najel a vše je OK. Pokud jde o to jestli jít i do hlavy nebo ne tak já bohužel (osobně) nikoho kdo by to měl neznám, ale v excelu úprav vč. hlavy udělali mraky. Měli tam i dost grafů z brzdy. Tehdy jsem tam viděl graf takhle udělaného motoru ale ještě vč. filtru, stř. výfuku a bylo tam myslím 80 kW a něco přes 160 Nm, ale bohužel už nevím při jakých otáčkých. Jen na okraj: Teď jsem jel Praha-Krnov-Praha a při předjíždění na okreskách jsem koníky navíc opravdu bohatě ocenil. Čaues PR.
Excel mohu jen doporučit, dělali mi fáčko (hlava,vačka,karbec) a jede to spolehlivě a jak pila. Fabky 1,4 (kromě 74 kW) nemaj nárok a vyrovná se seriový 1,6 feldě při zrychlení a při maximálce jí ujedu (omezovač holt zapracuje) a fačko je přece jen lehounký.
Věc se má takhle: najeto 90 000, Upravu beru jen od Excelu tzn : vacka +-70kw 15tis nebo vacka+hlava +-77kw za cca 28tis... No jestli mi PR neporadí😄(brzo Ti brnknu) tak budu do smrti jezdit jen 55ti 😄
Zdravim. Uz som tu znova. Co nove??
Skoro nic, ale od posledneho kontaktu sa vela udialo nielen na aute, ale aj na www stranke.
Staci sa len pozriet.
www.radoproject.sf.cz
Skoro nic, ale od posledneho kontaktu sa vela udialo nielen na aute, ale aj na www stranke.
Staci sa len pozriet.
www.radoproject.sf.cz
To bych chtěl vidět 1,6 a 175 koní, leda s turbem! A klasickou úpravou těžko, navíc by ten motor byl pro běžnej provoz nepoužitelnej a moc by nevydržel.
O tom měřiči pulsů jsem nevěděl, nicméně je to logické a reálné. Nicméně co je potom za "Geret" za/vedle uhlíkovým filtrem, co z něj vedou dva/jeden drátek? Vypadá to jak průtokoměr.
Pokud se týká Vačky, dával jsem ji tam při cca 38.000km a motor byl v pohodě, z hlediska vačky. Byla jak nová. Pokud se týká hlavy, nemám s tím zkušenosti, ale vzhledem k tomu že Feldu 1,6 dělá Šmat na cca 175 koní, tak to zřejmě bude cesta. O o spotřebě si nedělej iluze, ale výkon 175 koní bude příjemnej. Pokud by jsi měl hlavu dělat kvůli deseti koním, vyprdl bych se na to. PTD
Pokud se týká Vačky, dával jsem ji tam při cca 38.000km a motor byl v pohodě, z hlediska vačky. Byla jak nová. Pokud se týká hlavy, nemám s tím zkušenosti, ale vzhledem k tomu že Feldu 1,6 dělá Šmat na cca 175 koní, tak to zřejmě bude cesta. O o spotřebě si nedělej iluze, ale výkon 175 koní bude příjemnej. Pokud by jsi měl hlavu dělat kvůli deseti koním, vyprdl bych se na to. PTD
No, snad to nechate spadnout do archivu 😃 Pri kolika najetejch km jste si nechali davat vacku osloveni😊? Co nechat pri 90tkm prohlidnout(ev vymenit?-krom rozvodovyho remene. A posledni otaazecka,ehm uz sem se sice ptal,ale: Nejel jste nekdo s 1,6 vacka + hlava? Nerad bych zaplatil 2x tolik co za vacku a zjistil, ze to ma jen max rychlost vetsi o 5 km/h a zere to o litr vic 😊) Zdravi Marabu
U MPi-čka se PP měří elektrické impulsy jdoucí do vstřikovače, takže žádný průtokoměr. Je to bez zásahu do elektroniky vstřikovací jednotky motoru a je to chytré, využije se toho, že dávkování paliva stejně už jeden "kompjutr" v autě spočítal...
Nevím , ale zdá se mi, že mi po montáži PP přibyl průtokoměr hned za uhlíkovým palivovým filtrem. Nebo se mi to jen zdá?
PTD
PTD
Mám PP v 1.3MPi (r.v. 2001), namontovaný hned při koupi a stál mne 4000,- i s prací. Všeobecně jsou 4 druhy, 2 pro MPi a 2 pro BMM vstřikování, jedno jestli pro 1.3 a nebo 1.6, to se nastaví na PP. Ty dva druhy se liší jen tím, že ten dražší ukazuje i okamžitou spotřebu a dopočítává průměrnou, ten levnější ukazuje jen rychlost, teplotu venku a palubní napětí. Doporučuji ten dražší typ, přeci jen mně nejvíc zajímá spotřeba, víc než cokoli jiného.
Montáž je jednoduchá, v manuálu je vše hezky popsáno a nakresleno kam co zamontovat. Teplotní čidlo do předního nárazníku, snímač spotřeby (u MPi) na kablík u vstřikovače 4. válce, snímač rychlosti zezadu na tachometr a napětí si to změří samo bez čidla. Zkušenější kutil si snadno poradí a nastavení samotného PP také není těžké.
Jsem s PP moc spokojen, moc pěkná a příjemná věcička...
Montáž je jednoduchá, v manuálu je vše hezky popsáno a nakresleno kam co zamontovat. Teplotní čidlo do předního nárazníku, snímač spotřeby (u MPi) na kablík u vstřikovače 4. válce, snímač rychlosti zezadu na tachometr a napětí si to změří samo bez čidla. Zkušenější kutil si snadno poradí a nastavení samotného PP také není těžké.
Jsem s PP moc spokojen, moc pěkná a příjemná věcička...
Palubní počítač na Feldu jsem měl taky v mérku. Když jsem však zjistil co za něj chtějí (cca 5 tis. + dalších X Kč za montáž tak jsem si to rychle rozmyslel. Pokud vím otáčkoměr jako takový vyměnit nejde, když tak minimálně celý štít s přístroji. Jinak pozor nejsou přístroje jako přístroje u BMM a MPI bude možná jiná instalace a bezpečně jsou jiné u 1.3 a u 1.6.
Navím samozřejmě na co jel, jestli 4 nebo 5, ale podle toho jak mu to baflo z výfuku - ve stejném okamžiku kdy já jsem šel na pět, řekl bych že i on šel na pět ve stejném okamžiku. Tam se zřejmě projevila pružnost dieselu a to, že se dostal do optimální oblasti z hlediska krouťáku a "ukroutil" To. Nicméně i tak si myslím že tam měl "Upgrade BIOSu" protože s kolegou co má 66kW Oktávku bez Upgrade, jsme v maximálce nastejno a na rozjezd se nechytá.....PTD
4°nemohl držet, pač ta v tomto autě jede v kreči tak 160km/h. Jel na 5° a ani SW upgrade mít nemusel.
Stojí jak kde, já jsem ho kupoval za cca 4700 a montáž za 300,- Kč Vše u prodejce Škoda. Za 5k tedy komplet. Jsou dva druhy: Na MPia Monovstřik. Monovstřiková verze neumí průtokoměr.
PP se dá koupit v leckterém obchodě s autodoplňky, cena 4 - 5 tis.
Kvůli otáčkoměru je prý nutné vyměnit celou přístrojovku. Liší se prý tištěný spoj, asi otáčkoměr potřebuje k sobě nějakou elektroniku.
Kvůli otáčkoměru je prý nutné vyměnit celou přístrojovku. Liší se prý tištěný spoj, asi otáčkoměr potřebuje k sobě nějakou elektroniku.
Chtěl bych se zeptat, kde koupit a kolik stojí palubní počítač na Feldu. A ještě mě zajímá, jak je náročná a co vyžaduje montáž otáčkoměru. To vše na 1.3/50kw MPI, r.v.97.
Včera mi dala na * Octávka 1,9TDi 66kW - po výjezdu z uzavírky jsem se za něj pověsil a při 150km/Hod na čtyřku jsem cítil, že na něj mám. Tak vyjedu vedle něj a cítím jak to drtí pod tlakem. Pomalu ho beru a v tom okamžiku mi zapl omezovač na 4tym kvaltu někde na 5.800ot, nevím koli bylo na tachometru. A já musel na pětku. V tom okamžiku jsem skončil. Musel držet čtyřku protože mě lehounce míjel. Pak jsem hned sjížděl z dálnice , takže další konfrontace nebyla možná. Musel tam mít jinej SW. Jinak to není možný. PTD
Nevím, je toho mnoho.....a právě proto si myslím , že ještě dlouho zůstanu u Feldy. Obecně se dá říct, že se mi líbí Volvo V40 2,0T, Mondeo 220ST Kombík, Nissan PickUp Navara, Oktávka 4x4 1,8T, takže tak. Optimální by byly dvě auta: Mitsubichi Carisma WRC EVOxx a k tomu Ford Tonka Turbo Diesel. Nebo mohla by být i kombinace Subaru Impreza WRC a k tomu Dodge RAM 3500 5,9TD Cummins.....Takže toliko úvahy. A pak sednu do Feldy a taky to jede, nikoho neprovokuju a odvezu vše co potřebuju....😄 PTD
Cauki, na nekolika fotkach ze srazu jsem videl Feldy s prednim lizatkem se SEATA. Zkousel to nekdo z Vas? Musi se nejak rezat a jak se prichyti? Diky za napovedu 😄
Klamačku mám. Volnoběh při zapnutí klimačce je někde kolem 1100ot. Jinak volnoběh je kolem 900, těžko říct přesně. Jinak jede to fajn, spokojenost. O 50koní víc by se hodilo, ale co už. Na to budu muset pořídit jiné auto 😄 PTD
PT😱 Tak mě napadá. Kolik má provedení od Šmata volnoběh? Excel má u tohodle provedení chipu cca 850 ot/min. PTD nemáš náhodou klimu? Tím by mohla být způsobena vyšší spotřeba na volnoběh a celkově vůbec.
Pokud jde o to, v jakém věku motoru ho vyladit, vždy platí že čím dříve, tím lépe. Na druhou stranu i po 100.000km lze upravit, pokud motor je v dobrém stavu. A to může klidně být. Někdy je ale motor po smrti i po 30.000km, takže je lepší u staršího motoru sundat alespoň hlavu a mrknout se do válců jak to tam vypadá. PTD
vici:Tak promin, uz se na nic ptat nebudu 😃 Jen mi prislo lepsi ,kdyby mi to vysvetlil nekdo tady, nez abych, jako naprostej laik, vytahaval informace napr. primo od excelu... Zdravi M
aj bych to vysvetlil,ale uz me nejak diskuzni fora prestavaji bavit diky lidem typu Darda,Pir a podobni. Na netu je kazdy machr........ Nejlepsi bude kdyz zavolas Excelum (pokude neznas cislo tak je na www.motor-excel.cz) a Ing. Cepek Ti rad upravu ramen a vyhody/nevyhody popise😄
Můj názor je udělat u 1.3MPI i hlavu.Cena je vyšší,ale myslím,že se to vyplatí.Pokud zvolíš variantu vačka+jednotka i to určitě poznáš.Jinak i CMT je solidní.Záleží taky na tom odkud jsi.Jet přes půl republiky by se Ti asi nechtělo.Jo a jedna maličkost,pokud má ten motor 100tísic km,udělej radši generálku spojenou s převrtáním na větší obsah.Tunit motor,kterej to má za sebou má jenom jeden výsledek-žádnej motor.
Jeste jedna vec k predchozimu, ja v 1,3MPI (a Fel. obecne) nejezdim, ma to byt prekvapko a potrebuji, aby dotycny ridic to poznal a ne aby rekl, jede to stejne, nebo jede to o trochu lip, ten papirovy narust je vic nez 20% a to uz by mel v realu poznat i naprosty laik, co myslite?
Nadsenci, kteri si to nechaji udelat to poznaji urcite, a nekdy i placebo muze fungovat, proto se pidim po detailech a zkusenostech, nechci neco zkazit nebo vyhodit cas a penize. To je vse. Diky za pochopeni.
Nadsenci, kteri si to nechaji udelat to poznaji urcite, a nekdy i placebo muze fungovat, proto se pidim po detailech a zkusenostech, nechci neco zkazit nebo vyhodit cas a penize. To je vse. Diky za pochopeni.
PT😱 to je dobrý pYíspvek, kolik to nové gufero stojí a kolik stála výmna toho vadného potom? AspoH te vím na co si dát pozor.
Takže kdo chce nejvýhodnjší volbu cena/výkon, nechá si 1,3MPi udlat za 10445,- (va
ka, Yídící jednotka) u www.Motor-Excel.cz/fel_13mpi.htm a bude to dobrá volba, je to tak ok? Anebo má cenu pYidat 3000 a jít k Chovanec Tuning www.cmt.wz.cz/mpi50.html Jeho agent je VI
I (a pYitom obvinil mne, že já jsem agent kohosi!) viz dole na www.cmt.wz.cz/ind.html a tahle firma vobec nemá uvedenu adresu a pevný telefon viz www.cmt.wz.cz/kontakt.html, znáte ji nkdo?
www.motordesign.cz/…CZ/Street_Skoda.… nabízí 50kW na 62kW za 18300 s DPH (a to už je dost, i když parametry jsou udány nejlepší a i motor excel dlá i hlavu ale opt cena okolo 20000 K
).
Nepochopil jsem, pro
je tam cen. rozdíl mezi 1.3 40 kW / 99 Nm a 50 kW / 106 Nm, myslel jsem, že ty motory jsou stejné a oba se nechají udlat na cca 60kW a za stejné peníze, dík za vysvtlení.
Takže kdo chce nejvýhodnjší volbu cena/výkon, nechá si 1,3MPi udlat za 10445,- (va
ka, Yídící jednotka) u www.Motor-Excel.cz/fel_13mpi.htm a bude to dobrá volba, je to tak ok? Anebo má cenu pYidat 3000 a jít k Chovanec Tuning www.cmt.wz.cz/mpi50.html Jeho agent je VI
I (a pYitom obvinil mne, že já jsem agent kohosi!) viz dole na www.cmt.wz.cz/ind.html a tahle firma vobec nemá uvedenu adresu a pevný telefon viz www.cmt.wz.cz/kontakt.html, znáte ji nkdo?
www.motordesign.cz/…CZ/Street_Skoda.… nabízí 50kW na 62kW za 18300 s DPH (a to už je dost, i když parametry jsou udány nejlepší a i motor excel dlá i hlavu ale opt cena okolo 20000 K
).
Nepochopil jsem, pro
je tam cen. rozdíl mezi 1.3 40 kW / 99 Nm a 50 kW / 106 Nm, myslel jsem, že ty motory jsou stejné a oba se nechají udlat na cca 60kW a za stejné peníze, dík za vysvtlení.
* mám z tebe ty jeden hulváte, ne nadarmo se ti pYezdívá VENI VIDI VI
I v pí*i. Jen bez dovodu urážíš lidi a prudíš, ty machre s Favoritem, a jen proto, že jsem se t zeptal, zda jsi dodržel slovo o zmYení motoru. Ten pYíspvek/mail je na [odkaz] - a je podepsán David, neche tedy každý posoudí sám.
Je ti 19 let a máš radost že vobec máš (na) njaké auto, no fajn, jsi frajer, ale pro
se takhle chováš, máš k tomu dovod? Tak toho nech.
P.s.: já ml Š. Favorit v roce 1988, když na to každý koukal jak na super fáro, to jsi ješt chodil do první obecné, vi?
I v pí*i. Jen bez dovodu urážíš lidi a prudíš, ty machre s Favoritem, a jen proto, že jsem se t zeptal, zda jsi dodržel slovo o zmYení motoru. Ten pYíspvek/mail je na [odkaz] - a je podepsán David, neche tedy každý posoudí sám.
Je ti 19 let a máš radost že vobec máš (na) njaké auto, no fajn, jsi frajer, ale pro
se takhle chováš, máš k tomu dovod? Tak toho nech.
P.s.: já ml Š. Favorit v roce 1988, když na to každý koukal jak na super fáro, to jsi ješt chodil do první obecné, vi?
Po úpravě mám zhruba 14000 a zatím jsem neodhalil žádnou vadu. Volnoběh je zvedlý na cca. 820 (podle otáčkoměru) a není s tím žádný problém. Motor táhne na rozdíl od sériové 1.6 velmi dobře ve všech otáčkách. Spotřebu mám dlouhodobě 7 litrů, při svižné jízdě měst👋okresky se obvykle vejdu tak do 6,4. Jsou to +/- hodnoty, jaké jsem měl před úpravou.
Já mám najeto cca.4000 km a úplná spokojenost.Motor je odspodu rozhodně silnější než série.No a v otáčkách se to vůbec nedá rovnat.PTD máš pravdu,že při 150 ti to nebude žrát 8 litrů.Jinak mám průměrnou spotřebu 7,2l.Dost pochybuju o tom,že tou klapkou odstraníš to cukání na volnoběh,zlepší se, to jo,ale vždycky tam něco bude.Je to daný vačkou,musel bys zvednout volnoběžný otáčky za cenu vyšší spotřeby.
Výměnou škrtící klapky by se "vyžehlil" volnoběh, který je cukavý. Nicméně předpokládám za cenu zvýšení spotřeby na volnoběh na cca (odhad) 4litry/hodina. Se spotřebou je to tak, jak to je. Pokud jedeš ustálenou tachometrovou rychlostí 150km/hod tak to prostě 13litrů žere. Ani nepíšu že bych to chtěl vidět, protože je to nesmysl. Jistě se dá jezdit i za sedm litrů, zkoušel jsem dálnici Brno Břeclav a jede to i za 5 litrů....na druho stranu jsem nevrazil peníze do úpravy, abych jezdil po dálnici 90......PTD
tak to mate dobre😄)) ja jezdim za deset at se snazim nebo ne😄)))) jo jo, 1,6 by se mi hodila, ja to rikam furt...... sice 1490 je celkem rarita,ale na normalni jezdeni je lepci 1,6 VW
Já si asi po 15 tis. km (teď to byl 1.rok) vzásadě nemohu stěžovat. Jen mě napadá že to gufero u rozvodů mi taky prolíná, ale nejsem si jist jestli to nedělalo už předtím. Jinak spodek se mi zdá velmi slušný - lepší než původně, ale je to jen 1.6 a ne 3.0. Subjektivně to nejostřeji jezdilo na orig. kolech 165/70 R13, ale podvozek těžce nestíhal. Po montáži větších a širších kol je auto mnohem vyváženější, byť za cenu mírného zlenivění a zvýšení spotřeby. Pokud jde o spotřebu tak já nejezdím nijak brutálně takže jezdím zhruba za 7 litrů. Můj kámoš má to stejný a když to řeknu slušně tak má "hodně těžkou nohu" a jezdí za cca 8.5 (vč. města). Za těch 8.5 jezdil jak před úpravou tak po. PTD jak to myslíš? Co by se vyřešilo výměnou škrtící klapky?
pt😜 je zajimave ze moc nechvalis "spodek", jezdil jsem s podobnou upravou (vacka+jednotka+svody od excelu, hlavu ktomu pak delal CMT) a s druhou podobnou (hlava+vacka+jednotka) odd CMT, spodek mely obe velice pekny, ale je fakt ze v otackach to jelo velice pekne. Ale to bude spis otazka subjektivniho hodnoceni. Takze plati, aspon podle me, pokud upravovat feldu, tak 1,6 a uprava hlava+vacka+chip, 1,3 je oproti tomu mrdka......... Sam bych taky neco takoveho nekdy rad, na normalni jezdeni je to daleko prijemnejsi nez muj motor. Jinak tvrde gumy do ramen a i do zadni napravy a taky tvrde gumy do ulozeni motoru/prevodovky prodava motor-excel. a taky delaji upravu ramen, podle me velice uzitecnou na fav👋feldu. Na feldu se zatezovym regulatorem brzd (1,6 ho tusim ma i kratka) zas delaji jeho jine nastaveni tak aby vic brzdil zadek....... myslim ze navsteva u nich a pokecani (nebo aspon po telefonu) stoji za to😄)))
darda je blb.
akorat po netu sbira informace a pak taha z lidi zkusenosti a nazory a ma z nich *! ani se neumi podepsat pod mail..... serte na nej
akorat po netu sbira informace a pak taha z lidi zkusenosti a nazory a ma z nich *! ani se neumi podepsat pod mail..... serte na nej
Tak cca 10.000km po úpravě mohu zhodnotit jak se to chová. Spokojenost je s výkonem a pružností od cca 3500otáček, tam není co řešit. Nespokojenost není s ničím, nicméně několik drobností které člověku který si myslí že vše je zadarmo můžou způsobit rozladění je: Jednak volnoběh není tak kulatý a spotřeba na volnoběh stoupla o cca 0,6litru/hod. Odstranit se dá výměnou škrtící klapky. Spotřeba při využívání dynamických možností u mne stoupla z 8,4 na 9,2 litru/100km v dlouhodobém průměru. Je to ale dané tím že převážně jezdím po dálnici a při rychlosti tachometrové 140-150km/hod to prostě za sedm litrů nejede. Po cca 2000km mi začalo téct gufero vačky, takže to šlo na výměnu i s těsněním pod víkem. Je dobré ťuknout do toho kdo to dělá, aby dal gufero nové hned, když už ho jednou sundá z vačky. Samozřejmě, že gumy na přední nápravě díky vyššímu výkonu a absenci ASR také jdou dříve do kytek. Není to ani tak tím, že by člověk gumoval, ale dříve to při rozjezdu proklouzne a taky se víc brzdí. S originál podvozkem není problém, i když snížení by tomu rozhodně prospělo, nemluvě o 15" kolech. Original brzdy jsou slabší, musí se s tím počítat. Jinak samozřejmě motor šlape jak hodinky a troufám si říct, že šlape stále lépe, jako kdyby se znovu zajížděl. Problém je jen v nízkých otáčkách, kdy nechce jet a nechce - např při prudkých rozjedech v okamžiku přeřazení na vyšší stupeň. Vše za předpokladu že nechceš gumovat. Trochu by tomu pomohl hladký výfuk, ale to už je kapitola sama pro sebe. A co Vy ostatní? Jak Vám to šlape s odstupem času? PTD
Ještě si zapoměl na MotorDesign (www.motordesign.cz)
1.3MPi - 61kW, 120Nm
(vačka, ŘJ, filtr) 13500,- bez DPH
1.3MPi - 61kW, 120Nm
(vačka, ŘJ, filtr) 13500,- bez DPH
Na 60kW čipem zapomeň.Můj názor je,že první dvě firmy jsou solidní.61,5kW už je vrchol drzosti.Jestli 53kW tak jsem optimista.Čipem vylepšíš přechody a možná snížíš spotřebu,ale přírustek výkonu nečekej.Jestli stojíš o solidní úpravu vol kombinaci hlava+vačka+čip.Nebo alespoň vačka+čip.Radši počkej,našetři si a nebudeš litovat.
Tak jsem pohledal na netu a toto jsem nasel, nyni se jen rozhodnout, kde to nechat udelat, uvitam vase nazory, nerad bych, aby to zacalo chcipat na volnobech a pri rozjizdeni apod.
www.Motor-Excel.cz/fel_13mpi.htm
Škoda Felicia 1,3 MPI za 10445,-
(va
ka, Yídící jednotka) 60 kW 114 Nm
Mrknte i sem😒br />
www.exceltuning.sk/13mpi50.htm
Chovanec Tuning www.cmt.wz.cz/mpi50.html
Škoda Felicia 1,3 MPI za 13400,-
(hlava, va
ka, Y. jednotka) 62 kW 119 Nm
SportMotor.sro.cz/…felicia_13mpi.ht… />
Škoda Felicia 1,3 MPI za 3500,-
(Yídící jednotka) 60 kW 112 Nm
+ do 31.5.02 1,3 mpi sleva 500 K
CIMBU www.cimbu.cz/motor04.htm
Škoda Felicia 1,3 MPI za 4148,-
(Yídící jednotka) 61,5 kW 112 Nm
www.Motor-Excel.cz/fel_13mpi.htm
Škoda Felicia 1,3 MPI za 10445,-
(va
ka, Yídící jednotka) 60 kW 114 Nm
Mrknte i sem😒br />
www.exceltuning.sk/13mpi50.htm
Chovanec Tuning www.cmt.wz.cz/mpi50.html
Škoda Felicia 1,3 MPI za 13400,-
(hlava, va
ka, Y. jednotka) 62 kW 119 Nm
SportMotor.sro.cz/…felicia_13mpi.ht… />
Škoda Felicia 1,3 MPI za 3500,-
(Yídící jednotka) 60 kW 112 Nm
+ do 31.5.02 1,3 mpi sleva 500 K
CIMBU www.cimbu.cz/motor04.htm
Škoda Felicia 1,3 MPI za 4148,-
(Yídící jednotka) 61,5 kW 112 Nm
to darda: Možná Ti trochu pomůžu: Doma máme 1.3, sice jen jednobodový Bosch, ale po čipu Cimbu klesla spotřeba o cca. 0,3l na 100 km, zmizela díra na plynu a motor se nechá lépe vytáčet. Rozdíl jsem poznal hned při prvním rozjezdu, stejně jako lidi, co jsem je občas svezl.To vše se projeví i u MPička, jen výrazněji. Podle servisů, kde mění čipy Cimbu, u MPi výrazně klesá spotřeba. Přírůstek výkonu a krouťáku není pochopitelně nic extra, ale poznat jde.
Závěr: Doporučuji. Stejně jako PR jsem toho názoru, že je dobré spojit to s výměnou vačky.
Závěr: Doporučuji. Stejně jako PR jsem toho názoru, že je dobré spojit to s výměnou vačky.
Už jsem zjistil kde koupit destičky Fri.tech i kotouče Lockheed. Koukal jsem do chytré knížky a napadlo mě, že by šlo dát dozadu na kraťase výkonější prasátka průměr 22,2 (pick-upa a kombi) místo 19,05 v sérii. Technicky by to neměl být problém. Nemáte někdo zkušenosti? Bylo by to k něčemu? Co zátěžový regulátor? Dík PR.
Hned na úvod - zapomeň na 61 kW chipem. Reálný přírůstek je cca 5 kW což zase není tak podstané. Hlavní je že dobrého chip ti zlepší průběh křivek (reakce motoru, lepší zátah odspoda a současně i větší výdrž ve vyšších otáčkách) spotřeba by měla jít o něco níž. Výborný software má Motor-excel nebo třeba Šmat. Výsledek vcelku odpovídá vloženým prostředkům. Vici psal, že je to vcelku znát a jezdí to zhruba jako 135 v úpravě Sprint. Pokud očekáváš více nech udělat ještě vačku a bude to o něčem jiném. V excelu by se dala určitě domluvit i montáž na zkoušku. Výměna ŘJ + zákl. nastavení cca 200,-. Osobně mám 1.6 ŘJ+vačka z excelu. Ve starších příspěvcích najdeš víc, ale budeš muset dost hledat. Nevím odkud jsi ale pokud je to Praha a okolí tak není co řešit.
Ahoj priznivci Felicii, je tu nekdo kdo ma Felicia 1,3 MPI tuning od Cimbu nebo od jineho tunera a muze poreferovat, zda ta mirna zmena stoji za ty penize? Diky za vase postrehy, pripadne odkaz, kdy se o tom tak psalo.
tesna : Čau, nečekal jsem že se tady objevíš tak rychle. Tesna mi nic neříkalo takže sorry. Jména PR a RV určitě bez problémů identifikuješ. Určitě Ti nevadí, že jsem tě hned podrobil výslechu, ale to by se stejně záhy zeptal někdo jiný, takže snad se tě to nedotklo. Víš jak to chodí - občas se najde někdo kdo tvrdí, že má +XX koní a 100 za 7s atp. a pak se zjistí, že na motoru má akorát sport. filtr a lepší olej. Ať se Ti tady líbí. Čau PR.
marabu: Myslím žes psal, že jsi z Prahy? Můžem dát někde sraz a pokecat. Bydlím kousek od excelů. Taky by mě zajímalo jak znatelný rozdíl je když je na 1.6 udělaná ještě hlava, ale bohužel nikoho kdo by to měl osobně neznám. Čaues PRandus@seznam.cz.
TO Tesna: Mam kratkou 1,6ku i s HP Sporting -special set(vcetne pruzin) Jsem s nima maximalne spokojenej. Potiz😃 je v tom, ze je mam nastaveny vpredu na stredni polohu (zadek nejniz) a moc se mi to nelibi. Chtel bych predkem jeste trosku dolejs, ale profici rikaj ,ze takhle je to proste nejlepsi na jizdni vlastnosti. Jenze ja jsem hlava tvrdohlava a dolu nejspis i presto pujdu. Tak se ptam, zda-li ,na tom predku(se snizenim na max), lze vubec neco negativniho ,okem "smrtelnika"😄, vypozorovat? Podle toho ,co pises to bude OK - a to me velice tesii. (jo a: usetrim za extra nizkej zavit na zadku - to me tesi dvojnasob😃 Zdravi Marabu.
To Marabu: Po výměně tlumičů jde auto po čumáku mnohem míň než na sériovkách, protože díky tvrdým tlumičům nemá předek takovou setrvačnost.Je jednoznačně klidnější v zatáčkách a na nerovnostech a řízení je jistější. Jenom pro ilustraci, když jsem jel ty tlumiče měnit, tak mi na rozbité, zatáčkovité okresce ujela Felda 1.3/50kW, protože měl zřejmě míň vymlácené tlumiče.Momentálně poznám polovimu nerovností na cestě jenom podle toho, jak po cestě lítá někdo přede mnou, ale moje auto to vůbec "nerozhází".
Nárůst výkonu od cca. 2500 je opravdu poznat (už v této oblasti to dělá cca. 2kW, aspoň podle údajů Cimbu, Sportmotoru apod., viz. jejich stránky) a když se tam nalije kvalitní benzín, tak je to mnohem lepší.Rozdíl v benzínu jde právě poznat nejlíp při akceleraci v nízkých otáčkách, kdy auto reaguje okamžitě.Reakce na přidání plynu se samozřejmě zlepší po přečipování, ale s dobým benzínem je to zase o třídu lepší.Když se koukneš na stránky Sportmotoru, tak tam měřili na brzdě Oktávku 1.8T na Natural 95 a V-Power a rozdíl ve výkonu byl kolem 5% (u krouťáku mnohem víc, ale to bude tím turbem 😃)Rozdíl ve vačce poznám až nad 4000, kdy "běžné" 1.6 pomalu vadnou, kdežto já to klidně točím přes 5500.Zdar!Těsňa
Nárůst výkonu od cca. 2500 je opravdu poznat (už v této oblasti to dělá cca. 2kW, aspoň podle údajů Cimbu, Sportmotoru apod., viz. jejich stránky) a když se tam nalije kvalitní benzín, tak je to mnohem lepší.Rozdíl v benzínu jde právě poznat nejlíp při akceleraci v nízkých otáčkách, kdy auto reaguje okamžitě.Reakce na přidání plynu se samozřejmě zlepší po přečipování, ale s dobým benzínem je to zase o třídu lepší.Když se koukneš na stránky Sportmotoru, tak tam měřili na brzdě Oktávku 1.8T na Natural 95 a V-Power a rozdíl ve výkonu byl kolem 5% (u krouťáku mnohem víc, ale to bude tím turbem 😃)Rozdíl ve vačce poznám až nad 4000, kdy "běžné" 1.6 pomalu vadnou, kdežto já to klidně točím přes 5500.Zdar!Těsňa
Zdar všichni.Tak jsem namontoval hladkej středovej díl a koncovej od Laityngu.Zvuk je doost dobrej a v autě se nechá vydržet.Takže snad žádný praskání vajíček v ptačích hnízdech.Co se týká výkonu,tak rozdíl jsem zatím nezaznamenal.Pouze má motor víc síly a v kopci pomaleji vadne.Cena 3800 Kč včetně našopování středního dílu a montáže obojího.
Jen malicka upoutavka: 11.5. poradame s kamarady z AUTO-TUNING.CZ maly sraz na letisti Mnichovo Hradiste, kde nam pronajmuli betonovou pojezdovou drahu 2.5 km dlouhou. Takze se lze tesit na sprinty, jizdu zrucnosti atd. Blizsi informace na [odkaz]
nebo na oj@cleverlance.com
Takze at vam to jezdi 😉
Ondras
nebo na oj@cleverlance.com
Takze at vam to jezdi 😉
Ondras
Jízdní vlastnosti jsou o třídu lepší než na sériovkách. Auto se v zatáčkách vůbec nenaklání (všichni známe ty "přesýpací hodiny"), sedí na všech čtyřech kolech a okamžitě reaguje na zatočení volantem.Rozdíl je i při brždění na nerovném povrchu, protože auto tak neskáče a kola mají mnohem lepší kontakt s vozovkou. A v krizových momentech je auto mnohem klidnější.Jen takovým hrubým odhadem, zatáčky po výměně tlumičů jezdím o 10-15 kilometrů rychleji. Vzhledem k ceně, životnosti a vlastnostem HPček je považuju za velice dobrou investici.
K mým dalším úpravám: Mám tam čip + vačku od Cimbu a jsem s ní velmi spokojený, protože motor jde klidněji než s původní vačkou a vzhledem k nárůstu krouťáku a výkonu není nutné jej při běžné jízdě vytáčet přes 2500 (motor dokonce zabírá v pohodě už od volnoběhu).To jsem podpořil vzduchovým fitrem Kingdragon a doma mám ještě nachystaný hladký střed výfuku.Už rok tam liju výhradně V-power 95 a proti normální 95 je znatelný rozdíl především v nižších otáčkách, protože motor se necuká, a celkově je motor tišší a zvuk je hlubší.
K mým dalším úpravám: Mám tam čip + vačku od Cimbu a jsem s ní velmi spokojený, protože motor jde klidněji než s původní vačkou a vzhledem k nárůstu krouťáku a výkonu není nutné jej při běžné jízdě vytáčet přes 2500 (motor dokonce zabírá v pohodě už od volnoběhu).To jsem podpořil vzduchovým fitrem Kingdragon a doma mám ještě nachystaný hladký střed výfuku.Už rok tam liju výhradně V-power 95 a proti normální 95 je znatelný rozdíl především v nižších otáčkách, protože motor se necuká, a celkově je motor tišší a zvuk je hlubší.
To PR: No, byl jsem tak nadsenej, ze je tady novej clovicek, cimz jsem si ani nevsiml, ze ses ptal na ty samy veci, co se ptam ted ja. Inu lidska blbost nezna mezi, aach jo 😉
***Jeste bych se chtel zeptat, jestli jste nekdo jezdili s 1,6 vacka only a zaroven s upravou vcetne hlavy? Je zde markantni rozdil? Mejte se M.
***Jeste bych se chtel zeptat, jestli jste nekdo jezdili s 1,6 vacka only a zaroven s upravou vcetne hlavy? Je zde markantni rozdil? Mejte se M.
TO TESNA: A co jizdni vlastnosti? 1,6ka je strasne tezka na predek, tak ,a to mi potvrdil i p. Cepek z Motorexcelu, to jde neprijemne za cumakem ,ne? Ja posledni dobou uvazuju o tom, ze bych dal predek nejniz a na zadek si nechal udelat jeste nizsi zavit. Ale jen s lizinou pod motorem, lec o tomto komponentu nic nevim 😒. Jinak ,kdyz ma felda HPcka vpredu i vzadu na minimum ,tak zavidej i americky lowrideri 😄. Co mas jeste k vacce za upravy motoru?,kde sis nechal vacku delat?dik. tak zatim... Marabu
Tesna: Kdo Ti dělal motor? A co všechno ? Výborně další 1.6kař se 100 ps. v diskuzi (PR, RV, PTD, marabu a teď Tesna)!!! Odkud jsi?
Zdravím všechny ladiče. Chtěl bych se podělit o zkušenosti s HPčkama a vačkou. Jako první jsem do své krátké 1.6 dal ostrou vačku, což pak s pár dalšími drobnými úpravami dává zhruba 100 koní. Rozdíl proti sérii je jednoznačně patrný nad 4000 otáček, záběr je prakticky od 2000 plynulý až někde k 5500. Problém byl, že nestíhal podvozek, tak jsem doplnil sportovní HPčka, přičemž je mám na maximálním snížení. Jízdní vlastnosti jsou úplně někde jinde, v zatáčkách auto sedí jak přibité. Najel jsem na nich už asi 8000 a jěště se mi nestalo, abych si někde škrtl, takže obavy o převodovku bych vůbec neměl. A to si občas skočím nějaký přejezd. Mně se to spíš stávalo na sériových tlumičích, že jsem někde vzal spodkem.
Mějte se! Těsňa
Mějte se! Těsňa
vici: Napiš mi prosím více informací o brzdách z praxe. Hlavně jestli jak moc je to lepší (je to znatelné)? Jak je to s životností? Ty ceny jsou s daní nebo bez. Kotouče vapadají stejně jako sériové? Desky za 470 mi připadají dost levné!? Tyhle pakny se dávájí k sériovým bubnům? Vše k dostání předpokládám v excelu? Dík moc i za tip na Radka s kotouči HPR - pošlu mu majl. Čau PR!
Ahoj lidi, nemate nahodou nekdo kryt pod motorem (lizinu?) Chtel bych se o tom neco dozvedet, eventuelne kde to sehnat,co stoji atd. Jo a jeste neco😄 : co sportovni sedacky? prej se do feldy davaly za priplatek i original recara(R.M.Cedrych). No jen si myslim jestli prijde do auta jeste vacka, tak to bude chtit uz i poradnej anatom. S veskerejma zkusenostma sem. Dik Marabu 😄
libi se mi na nich vsecko,nic lepsiho na fav👋feldu jsem nevidel. jenze jsou na 1,6 ktera ma tezsi predek nez moje facko a tak nejak to mam z toho duvodu moc vysoko. chci misto nich to same,nic mene trosku udelane na zakazku kvuli snizeni........ to je asi tak cele.....
Cau, tak jsem dnes privezl ten HP specialset. Mam to nastaveny v predu na prostredek, vzadu uplne dole. JE TO BOMBA!!!, vazne jiny auto. Pri jizde se sice nemuzu podivat ani na handsfree, kdo vola, ale aspon se necejtim jak v motorovem clunu 😉 Doufam ze vacka prinese podobnej efekt...
PS: No nejdriv jsem chtel predek uplne dolu, ale kdyz jsem videl roztrzenou prevodovku ,tak me chut presla.-) Zatim ahoj. Marabu
PS: No nejdriv jsem chtel predek uplne dolu, ale kdyz jsem videl roztrzenou prevodovku ,tak me chut presla.-) Zatim ahoj. Marabu
RV: jdou i na kratkou,aspon kdyz ti dozadu sedne vic lidi tak to tak nebude drepet. Nekdo dokonce doporucuje vzdycky davat dozadu kombikove......
Ty HPR kotouce (derovane) bude zkouset Radek, ma karu na mych strankach - www.vici.wz.cz a je tam na nej i mail.
Ja daval kotouce Lockheed (na feldu 2190Kc) a desky Fri.Tech. (470) a pakny Fri.Tech. (750?) je to pry best kombinace podle motor-excelu......
Ty HPR kotouce (derovane) bude zkouset Radek, ma karu na mych strankach - www.vici.wz.cz a je tam na nej i mail.
Ja daval kotouce Lockheed (na feldu 2190Kc) a desky Fri.Tech. (470) a pakny Fri.Tech. (750?) je to pry best kombinace podle motor-excelu......
Vici PR nemyslí ten set s vnitřním chlazením ,ten je ukrutně drahej.Jsou to jenom kotouče s dírama.
P.S.😲 těch HP uvažuju,ale já mám krátkou verzi.
P.S.😲 těch HP uvažuju,ale já mám krátkou verzi.
Pr:nezlepsuju, mam najetych na kare 110000, sice je fakt ze krome kary je vsecko skoro nove-vymenene. Ale ty brzdy to potrebovaly. ty kotouce od Airdesign myslis ten jejich set s vnitrnim chlazenim? Brzdit to o moc lip nebude, ale daleko driv se to prehreje......
Prodam tlumice+pera (special set) od HP Sporting, jsou na Feldu 1,6 Combi, mozno pouzit i na kratkou, jete +-16000 km, rok a ctvrt stare, jsou v pohode, nicmene na kratke Favo jsou lepsi HP na kratke auto ane na 1,6 combi, proto prodavam. Cena - 6000Kc. Poslu dobirkou........
vici : Jak čtu stále něco zlepšuješ, co? Ale myslel jsem, že Nkový brzdy máš už dávno. A co 6ti kvalt - to už tě pustilo? Jinak jeden dotázek: Uvažuju o kotoučích HPR (air design) nemáš ty něbo někdo jiný nějaké zkušenosti? Dík
Stabilizátory tam budou na tuti oba dva. Mám velkou radost, že to tady ožilo a k mé velké radosti se tady objevil další zlepšovatel Feldy 1.6. jen tak dál.
bych i tipl ze budes mit stabilizatory oba. ale muzu se mylit........ ja mam zadek uplne dolu, predek taky, ale mozna le lepsi mit predek o jedno vys... musis vyzkouset😄
Cau, Nemuzu mit ten stabilizator uz v serii? 1,6 Glx 96 ABS.. Jestli ne tak co stoji? Diky. Jo, jeste bych se chtel zeptat: na kolik mate nastaveny ty HaPecka? Zacinam se bat o naraznik 😉) Mejte se...marabu😄
Kotouce, desky a pakny. Znat to je, ale zatim si to seda, mam to od patku, takze tezko rict. Jeste jsem daval novy posilovac, brzd. valec, bubny, hadicky, brzdice, a obligatni brzdovku DOT 5.1... no uvidime.
N-kový brzdy prodává Excel a jsou to tvarově shodný kotouče z lepšího materiálu a jiný destičky,vzdadu se mění jenom pakny.
Pozorný čtenář si jistě všimne, že příspěvky 469 a 470 psal falešný " ladao . " Nějaký zamindrákovaný ubožáček nemá co na práci a tak prudí i v jiných rubrikách. Laďa - ladao
N-kove rizeni? co to je? Mozna tak Ackove rizeni, ktere ma 3 otacky (volantu z leva do prava) misto 3 a 3/4. Jenze * je ze Feldy s posilovacem maji 3 otacky uz v serii. A co jsou to N-kove brzdice?
Pokud už budete dávat HP tlumiče, tak pokud dosud není přední stabilizátor tak ten také. A pokud už v tom budeš, tak vrchní hliníkovou vzpěru. Pak se dá říct, že jsi udělal pro podvozek vše, co se v základu dá udělat. Pak už jen N-kové brzdiče a kotouče, aby to taky trochu brzdilo, N kové řízení, aby jsi v každé zatáčce nemusel kroutit s volantem desetkrát dokola aby to zatočilo a mělo by to být ok. Pak už jen ten motor 😄 PTD
1,3 Felda a Favorit maji chladic stejny. 1,6ka ma jiny, je delsi, a ma jinak vyvody na pripojeni a myslim ze ty vyvody jsou jen dva (uz se presne nepamatuju). Jen vim ze kdyz kamosi davali 1,6 chladic do 1,3 Feldy tak si celkem makli.
Ja mam bubny i predni brzdic natreny obycejnou syntetikou a drzi taky😃))Horsi je ze se provozem spini.
Zdravim vsechny mistni "feliciatiky". Jsem mirne prespolni, ale presto mam dotaz. Je nejaky rozdil mezi chladicem pro felicii 1,3 a 1,6? V pripade, ze ano tak jaky je rozdil?
Diky za odpovedi
Diky za odpovedi
Zdravím všechny, viděl jsem pod zadním nárazníkem projíždějící Felicie po celé délce cca 5-8 cm umělohmotnou lištu, zakrývala výfuk, vypadalo to pěkně. Nemáte ji někdo, kolik stojí, kde ji seženu.?
Tak mam uz u Excelu objednany ty HaaPeecka. Snad nebudu litovat ,ze jsou orig na hatchbacka...
😲OO TESIIM SE JAK MALEJ JARDA!!!! uz jen 14 dnii 😃))) Cauves.
😲OO TESIIM SE JAK MALEJ JARDA!!!! uz jen 14 dnii 😃))) Cauves.
Já jsem začal motorem a někdy je to na těch sériovejch tlumičích o hubu.Co se týká hlavy,tak tam jde hlavně o vyleštění spalovacích prostor a použití větších ventilů a řek bych,že se to i vyplatí.
Podvozek by mel byt vzdycky "rychlejsi" nez motor.
Celkem bych bal vozit nejakych +-100 koni na seriovem felinackem podvozku..... i kdyby na tom byly jakkoliv velke kola.....
Celkem bych bal vozit nejakych +-100 koni na seriovem felinackem podvozku..... i kdyby na tom byly jakkoliv velke kola.....
K čemu Ti bude tvrdší podvozek, když Ti to nepojede? Základ je motor a z venku civilní vzhled. Není nic zajímavějšího, než když předjíždíž oplastovanou káru, s vejfukem jak odpadní roura od WC, zvukem jak traktor a sníženou tak, že štrejchá břichem o asfalt. Nu což, když se to někomu líbí, proč ne. Nicméně pokud mu to nejede, je mu ta všechna zátěž kolem celkem k ničemu. Hlavně že má vzadu pod znakem "Felicia" nalepený štítek z Oktávky "1,4 16V".....PTD
Cau lidi. potrebuju drobnou radu 😃)
Co driv: haapeecka special nebo vacku? vsechno jsem tady precet a fakticky nevim... Mam kratkou 1,6ku. Zajimalo by me jestli jsou ty HaPiny vazne tak sportovni... Panove z motordesignu mi radi abych nechal(kdyz nebude vacka 😒 ) dat dozadu tlumice z kombika.. ty se ale pry snizi jen o 1cm oproti verzi kratke. o co jdou dolu tyto fakt nevim..😒, podle excelaku je tvrdost per na shorta azaz dostacujici...
Co vacka? jak je to s upravou hlavy?..jde provest na jakoukoli vacku nebo je potreba aby byla vuci hlave specialne brousena? vyplati se hlava vubec snizovat? Diik moc... Jestli nebudete mit co delat, tak mi odpovezte😉), CAUVES
Co driv: haapeecka special nebo vacku? vsechno jsem tady precet a fakticky nevim... Mam kratkou 1,6ku. Zajimalo by me jestli jsou ty HaPiny vazne tak sportovni... Panove z motordesignu mi radi abych nechal(kdyz nebude vacka 😒 ) dat dozadu tlumice z kombika.. ty se ale pry snizi jen o 1cm oproti verzi kratke. o co jdou dolu tyto fakt nevim..😒, podle excelaku je tvrdost per na shorta azaz dostacujici...
Co vacka? jak je to s upravou hlavy?..jde provest na jakoukoli vacku nebo je potreba aby byla vuci hlave specialne brousena? vyplati se hlava vubec snizovat? Diik moc... Jestli nebudete mit co delat, tak mi odpovezte😉), CAUVES
Zdravím všechny. Dal jsem na Feldu 1.6 hladký střední díl, což by mělo by to mít u tohodle motoru mírný vliv na výkon (cca + 2kW). Subjektivně jsem znatelný výkonový rozdíl zatím nezaznamenal. Vzadu jsem nechal sériový III. díl a dost překvapilo jaký to má velmi slušný sportovní zvuk. Dozadu jsem dal nerezovou dvouplášťovou laděnou koncovku a výsledek je ještě lepší. V porovnání se sportovním zadním dílem výfuku to stálo pakatel a výsledek je obdobný.
No mrknul jsem na starší příspěvky, psalo se o barvě na zadní bubny (příspěvky 140-145). To: Topol - jak drží barva ? Je lepší Hammerite nebo Antirezin ?
195/45R14 by be Feldu mely byt v pohode, pokud je to aspon 1,3MPi 50kW a nebo lepe 1,6 nebo 1,9D. Slabsi motor (a trochu i ta 50ka MPi) to bude mit (samozrejme relativne) problem utahnout......
Vcera jsem z brachovych Borbetu 5,5x14" (z Feldy Atlanta) shodil 185/60 a dal tam 185/55, je to megarozdil!!! Presne jak jsem cekal. Ty 60ky jsou nehorazny balon, maji skoro polovicni stycnou plochu s vozovkou oproti tem 55kam. 185/50 by byly jeste lepsi, ale kolo by uz melo mensi prumer..... Muj nazor - na 14ky bud 175/60 (Felda je ma v technicaku) a nebo 185/55.........
mal som na une 195/45-14 BUDU DOBRE AJ NA FELDU? A ESTE OTAZKA 7,5X17 ET30 BUDU PASOVAT NA F FOCUS? AK NIEKTO VIE NECH ODPOVIE!
Čau zdravím, já uvažuju taky o 14" kolech s pneu 185/55 (asi Bridge Potenza), ale to ETčko uvažuju menší - dal bych ET 15, v tech. průkazu je psáno u 14 " kol myslím ET 38
Rozměr ráfku bude 6x14,ET chce spíš vyzkoušet,taky budeš vidět jak na autě vypadají.Vybírej pečlivě,aby Tě nenapadlo za půl roku blbnout s podložkama !Vyber si takový kola,který budou čouhat tolik,jak si představuješ.Co se týka odkazu ,tak na auto tunig.cz něco bylo.
Chlapi, potřeboval bych ještě dobrou radu. Jaké rozměry můžu dát na Felicii, neberu-li v potaz technyčák? 😃 Mám pneu 185/55 R14 a potřeboval bych vědět značení alu ráfků. Nebo nějakej odkaz, kde je to pekne popsane.
Záleží spíš na ráfku jaký má ET,to jest kolik čouhá ven.Pokud jde o ten rozměr co uvádíš tak to je v pohodě.Maximum je asi 195/45 R15,to má myslím Viči.
Tak vám děkuji za rady, konečně jsem se rozhodl, takže koupím pneu 185/55 R14 A ještě by jsem se chtěl zeptat. Máte někdo vyzkoušeno jaká je maximální šířka pneu, která jde na Felicii která nemá ještě žádné ůpravy (vytažení blatníku apd.)?
Vidím, že se tady rozpoutala velká diskuze - alespoň to tady oživlo. Já jsem to nemyslel tak v globálu a o max. rychl. taky ne. Já tvrdím, že v akceleraci a v pružnosti napráskám Oktávce 1.6 (100) a TDI 66kW kdy se mi zachce, na max. rychl. spíš ne. U TDi 81kW by to bylo v akceleraci ano a v pružnosti a max. ne a u 2.0 v akceleraci ano v pružnosti +/- na stejno a v max. ne. Ale stalo se mi, že s 2.0 jsme jeli na max. oba na fous stejně. Taky jsem se divil. O tom, že se snažil co to jde vzhledem k okolnostem nepochybuju. Nezapomeňte co ta oktávka s sebou veze váhy a kdo umí počítat: 70/1000 a 85/1300. Taky mě napadlo , že moje Felda má oproti PTD taky dva rozdíly: je to kraťas a má nepatrně kratší převody (hlavně V.). Ve 120 3500 ot. Mějte se ....
No na 1.3 bych asi dal 175/60 R14,pokud chystáš nějakou výraznější úpravu motoru tak klidně 195/50 R15.
ja si myslim ze 14ky s gumama 175/60 nebo 185/55 jsou idelani kompromis😄 15ky uz jsou pro nektere lidi moc velky brutal😄
Pokud na to máš, dej tam zrovna 15". Pokud ne, tak alespoň 14" - 13" tam je originál, a měnit jen plecháče za AL nemá s tuningem mnoho společného. 15" se Ti odmění větší stabilitou v zatáčkách. Spotřeba díky menšímu valivému odporu bude stajná, akcelerace díky zhruba stejnému průměru jak 13" také. PTD
Poraďte, začínám pomalu dělat Tuning Felicie 1,3 MPI a mám dát větší kola, nebo naopak co nejmenší? Jak se to projevý na akceleraci a jak na max. rychlosti? Jezdim ze 70% mestkym provozem.
Zas takova slava to neni,rezavi jako prase. Ale celkem to jede to zas jo😄 Teda samozrejme relativne vzato, 1,8T to nejni😄
Jak máš to svý upravený? Já svý dal synovi a jestli tě zajímá vzhled, obzvláště interiéru, tak mrkni na www.autotuning.cz ATC Cars člen 227. Jseš tam taky?
kazde auto je dobre, ja jen ze Calibra ponekud neni zrovna sportak. ale jak pises pohodove auto, tak s tim souhlasim😄 Ja muzu sve Facko srovnavat s jakoukoliv 1,5. Ale je to zase na ukor pohodli......
Tohle je rozumná řeč. Já míval Favorita upravenýho od Motor Excelu a samozřejmě ho lze srovnávat tak s 1,3 a 1,4. I když při zrychlení za kufrem neupravený Feldě 1.6 jsem jí dojížděl a při max. díky jeho omezovači jsem mu ujel, jel mi totiž dle tacho něco přes 180 km/h a víc už to bylo o držku, i když měl HP snížený podvozek (zažil jsem u něj když se rozletěl vnitřní kloub ve 100 km/h-to je teda šleha, že to prohnulo tak 2 cm vanu dovnitř!!!).
Já netvrdím, že je to raketa, 2,0 8V je z caliber nejslabší. Ale myslím si, že ten koho jsi proháněl jel na výlet. Je to pohodový auto, který má samozřejmě svý + i -. Já jen chtěl upozornit na to, že nelze srovnávat 2,0 a 1,6. Dál si nemyslím, že je to snobský pekáč. Výbavou a věkem moderním autům nestačí, ale málokterý moderní auto má tak špičkovej podvozek a úspornej motor. Ve srovnání s octavií 2,0 je calibra nepatrně lepší ve zrychlení a výrazně díky aerodynamice v maximálce, ale podvozkem octavii výrazně předčí. A ještě k TD, diesely jsou nízko otáčkové motory, proto mají delší převody a tím jejich se větší točivý moment při zrychlení neprojeví. Říká se, že točák naženeš kratším převodem, ale výkon ničím. Točák, hmotnost a převod rozhoduje o zrychlení, výkon a aerodynamika o maximální rychlosti.
Myslím si, že je užitečné srovnávat srovnatelné. Pokud Mám 1,6 Feldu, tak s 1,6 benzínama. Když budu srovnávat šestiválce kombíky, tak si vezmu za referenci Mondeo ST220 a něco bude lepší, a něco horší. Chci jen říct, že upravená 1,6 felda se může směle srovnávat s jakoukoliv 1,6 tkou kterou potká na silnici. Což bez úpravy se mohlo srovnávat tak s 1,4 jakoukoliv. Navíc felda je lehoučká a i s kombíkem to hýbe. Takže když přede mnou jede např Escort 1,6 16V tak mě neujede. Mizerně se předjíždí, protože mu to líp sedí a pokud nevyměkne, tak je to na férovku. Můžu ale říct, že je zajímavé koukat na šoféra Fokusu jak čučí, že ho předjíždí Felda. To jen tak. PTD
a stovnani tdi-benzin, je treba se taky kouknout jaky je prubeh toho kroutaku........... kdybych si mel vybrat jestli nejaky 2.0 benzin nebo TDi (kdyby teda bylyza stejne penize) hlavne pak do tezsiho auta, tak jedine TDi😄
calibru 2.0 jsem pekne prohnal se svym Fackem, zas takova raketa mi me nepripadala. Jo takhle calibra turbo 4x4 6ti kvalt, to uz je jinde, to uz neni jen snobsky pekac😄 (bez urazky-jen muj nazor)
Jo tak je to jak říká PTD.Jenom si myslím,že Oktávka tak neupaluje jako Tvoje Calibra,má asi přece jenom trochu horší aerodinamiku.0-120 km/h to je asi oblast kde jsou obě auta srovnatelný.
Dodatek, i když má TD větší točivej moment, tak se mu nechce tak do otáček jako benzíňáku. Ta calibra váží 1260 kg prázdná, čili jako octavia. A ujedu i TDi (81 kW).
Na 2,0l to nemá v žádným případě. Mám Calibru 2,0i 8v, čili motor stejnej výkonově jako octavie 2,0. Tj 85kW/5200ot a 170Nm/2600 ot. Pokud vytočím motor na povolených 6400 ot/min což si myslím, že u octavie půjde taky, tak na 2.stupeň jedu 95 km/h, na 3.s 140, na 4.s 180 a na 5. 220 km/h. Což mám prakticky vyzkoušeno a kde bude Felda 1,6 i když upravená? Hodně vzadu 😄.
K tomuhle bych se asi připojil.Na 1,9TDI to opravdu nemá.Ten dvoulitr,no nevím.Podvozek je potom asi největší slabina Feldy.Když už závodíš,Octávka líp brzdí atd.Pokud máš trať najetou je to jiná.
K rychlosti poléčené 1,6 - na 2.0l Oktávku a na 81kW TDI to nemá. Pokud řidič takového auta není měkkej a nefrčí mu na nějakém tom litru paliva, tak to zašlápne a je v tahu. U Feldy je problém mezi čtyřkou a pětkou. Čtyřka je velmi příjemě zpřevodovaná, ale při přechodu na pětku to zdechne. Takže do kopce točíš co to dá čtyřku, ale nestačí to (na výše uvedené motory)a s otáčkama výš nemůžeš. Tak dáš pětku a v tom okamžiku ti ujedou. Pokud se týká 1,6tky 100PS a 1,9TDi 66kW tak je to na férovku, spíše se jim dá držet za krkem a pak i předjet. Podvozek je jakej je. Pokud přehodíš péra a tlumiče na HP a spol, a kola alespoň profil 60 na 14" tak je to ok, v rámci možností přední poháněné nápravy. Když dáš kola 15" na profil 45, tak je to v pohodě naprosto. Tyč pomůže jen ve spojení s "HP". PTD
jednou se mi to +- povedlo. jezdim s tim celkem svvizne po meste 😄) Neco asi taky prida ta nastavba. Ale kamosovi po Praze kombik taky zral 8 nafty. Tak nevim....😄)
To nemyslí viči vážně ? To máte doma kamna na naftu a nebo nějakýho dýzla ? A nebo v něm vozíš 2 tuny počítačů a za ním vlek s dalšíma 2 tunama o😊))
no jo, spotreba....... ja dokazu jet s Feldou 1,9D Pick-Up za 9....... a ani se moc nemusim snazit😄)
S tou pohodovou závodničkou 2,0 se dá jezdit v Octávce za 7,8 ale i taky za 12,4(tedy když se s ní jede) o😊))) a kdyby se s ní opravdu závodilo tak nevím nevím.
2.0 85kW/170Nm, TDI 66/210. Takze pokud se divis ze ujel 2.0, tak to ja bych se spis divil ze ujel tomu TDI. Ten dvoulitr neni zrovna zavodnicka, spis na pohodove svezeni,sakma ten kroutak taky pekne nizko😄 Upravena Felda 1,6 umi celkem dost, spis by ale mela mit odpovidajici podvozek jinak je to celkem o usta
proc? vem si kolik vazi Octavka a kolik Felda a jake maji prevody. Octavka horsi nez TDI a 1,8T nejede a nepojede.......... a slabsi TDI neni taky na rozjezd zadna raketa, i kdyz jinak jede moc pekne.
PT😱 Oktávka 1.6(100PS) snad není rovnocený soupeř. TDI(90PS) je tak snad jedině v kopci a pokud jsi naložený. Já jsem ujel i Oktávce 2.0 a snažil se.
Šámote to co ty chceš vědět Ti nikdo z rukávu nevysype natož ne tak, aby bylo jasné jak se má ta vačka nabrousit. K tomu jen úhel nestačí. Firmy nabízejí sady m.j. také proto, že takhle Ti můžou zaručit určité parametry motoru po montáž komponentů a nevznikne z toho mutant co nepojede. Podle toho jak jsi to napsal jsem pochopil, že hlava je sice upravená, ale se zachovanou kompresí takže to by neměl být problém. Řj budeš mít s chipem od Šmata. Takže zbývá zjistit u Šmata jestli tohle provedení software je vhodné i pro použití s ostřejší vačkou a pokud ano tak si u něj nechat nabrousit vačku. Tohle je dle mého názoru nejjednodušší řešení se zárukou pozitivního výsledku. Nebo pokud má ten známý ve Feldě i vačku od Šmata tak přehoďte vačky a je to ještě jednodušší. Pokud se budeš pouštět do e😜erimenů, můžeš se dopracovat výsledku kde nic tu nic (pokud to alespoň pojede). A že to nebude zadarmo je jasné.
Cisla jsou opravdu k nicemu. 280/280 muze byt tisic a kazda muze byt jina. On ten chip v praxi stejne neni presne k te vacce tak aby se nedal pouzit s jinou. Chce to ale opravdu aspon priblizne zjistit jakou vacku ktomu chipu davali (aby se moc nelisila od urcite tolerance pouzitelnosti chipu k urcitemu rozsahu vacek) a pokud to zjistis tak pro CMT (www.cmt.wz.cz) snad nebude problem Ti nejakou vacku obstarat. Mimochodem krome cisla je dulezite znat i zdvih. Ja mam treba 278/265 zdvih 7,1/6,7 coz je celkem dost, s obsahem 1490 ma slusny spodek od 1500 ot, od 3500 zatahne jeste vic. S 1300kou by se chovala ale jinak, spodek by to asi moc nemelo. ta moje vacka je od Excelu, ale stala 7200......
No to máš pravdu s tím 280/280, ale u 260 asi takový rozdíl nebude, jelikož to jsou beztak všechny přebroušený ze seriovek a nepředpokládám, že by tuneři k čipnutým úpravám dávali více než 265. Nevím to přesně ale předpokládám. Já sám mám 275 a vím, že ta už chce alespoň 3 500 ot. aby vůbec motor jel.
No můžeš zkusit Motor Excel nebo mě napadá CMT,ale to budeš mít krapet z ruky.Možná poštou.ME myslím chce 10 800 Kč za vačku a jednotku.
To Ladao😲n mu třeba řekne nějaký čísla,ale ono není 280/280 jako 280/280,že jo ?
To Ladao😲n mu třeba řekne nějaký čísla,ale ono není 280/280 jako 280/280,že jo ?
195/45 jezdim bezne na aute. Dunlop, Yokohama, Fulda.... Kupuju s peknym vzorkem za 400/ks - tezce se to vyplati.......... www.vici.wz.cz
195/45-15 se běžně dělají např.Uniroyal Rainsport 1 - 3 940,-Kč Semperit Direkction Sport-3 485,-Kč
Mám ale obavy, že 195/45/15 nikdo nedělá, takže "nejbližší-vyšší". Viděl jsem několikrát patnáctky na Feldě a dal bych hodně za to, že to byly 195/55/15
195/55 asi budou při plném rejdu drhnout. Upsal jsem se, měl jsem na mysli 195/45/15 - ty mají vnější průměr dost blízký iriginálu takže ani tachometr nebude moc proměřovat. Např. mě proměřuje při 160km/hod o 9km - na 151km/hod - měřeno policejním radarem. Při vyhmátnutí to potěší. Jinak když dáte samotnou vačku bez úpravy ŘJ - tak si moc nepomůžete, protože ostřejší vačka je laděná do vyšších otáček, kam Tě pak omezovač stejně nepustí a pokud ano, tak jednotka nedá potřebné vyšší množství paliva a. Nicméně pokud nemáš nic lepšího na "práci" tak přehozením vačky a otestováním nic neztratíš. A budeš zase o trochu chytřejší. PTD
šámote, tak zkus zjisti, co má za vačku ten kámoš co od něj budeš brát tu ŘJ a nech to nabrousit podle něj. Nebo zkus si zahrát na špióna a vytáhnou ze Šmata co tam dává za vačky on. Prostě se ho tak jako mimochodem zeptat.
To RV.
Ale v tom je právě ten problém. Zatím co jsem zkusil tak mi všude nabízejí jejich typizovanou úpravu /hlava, vačka, počítač/. Připadá mě zbytečný dávat upravovat již upravenou hlavu včetně sání.A u Šmata chtěji za vačku a počítač
Kč 16.100 s DPH a to je na mě trochu moc. Proto jsem chtěl po vás nějaký ty hausnumera, protože přinejhorším projedu peníze za nabroušení vačky a v garáži bude o vačku míň. Nebo poraďte, kde bych se "jen" s vačkou obešel.
Ale v tom je právě ten problém. Zatím co jsem zkusil tak mi všude nabízejí jejich typizovanou úpravu /hlava, vačka, počítač/. Připadá mě zbytečný dávat upravovat již upravenou hlavu včetně sání.A u Šmata chtěji za vačku a počítač
Kč 16.100 s DPH a to je na mě trochu moc. Proto jsem chtěl po vás nějaký ty hausnumera, protože přinejhorším projedu peníze za nabroušení vačky a v garáži bude o vačku míň. Nebo poraďte, kde bych se "jen" s vačkou obešel.
Zdravím všechny, viděl jsem pod zadním nárazníkem projíždějící Felicie po celé délce cca 5-8 cm umělohmotnou lištu, zakrývala výfuk, vypadalo to pěkně. Nemáte ji někdo, kolik stojí, kde ji seženu.
Nech to nabrousit u Šmata,nechtěj po nás slyšet nějaký hausnumera.Musí to pasovat trochu k tý jednotce.Nejde jenom o úhel,ale taky o zdvih a zrychlení při otevření.Mraky kombinací a v tom se vyzná jenom dobrej odborník a hlavně to musí mít odzkoušený.
Mám doma jednu vačku na moji 1,3BMM navíc. Cthěl bych ji dát zkusit nabrousit, ale nevím na kolik /260,265.../. Jinak mám hlavu z Mpi s leštěnými kanály. A budu mít jednotku načipovanou od Šmata/kamarád dává felcku na protiúčet tak bude výměna jednotek/. Tak poraďte!!
K podložkám. Je to na pendrek a to především proto, že se jednak zvyšuje hmotnost neodpružených dílů, ale především ve svém důsledku to odnesou ložiska a zhoršené jízdní vlastnosti. Pokud chceš něco udělat s podvozkem, tak hliníkové kola 15" s gumama 195/55/15 - tlumiče a zároveň pera - můžou být original ŠKODA (HP) a k tomu vzpěru do motoru - hliníkovou (hmotnost) a až to budeš mít, tak napiš. Pak Tě přejde vymejšlet "ptákoviny" s podložkama 😄. K tomu vačka/kol👋filtr/jednotka a můžeš začít šetřit na benzín. Moje Felda po úpravě motoru jezdí za 9,7 dlouhodobý průměr. Je to ale dané tím, že cipísci např Octavia TDI/1,6 100PS/a pod. si myslí, že Felda je "nesmí" předjíždět. No a já jsem slabá povaha a nechám se vyprovokovat....Nejlépe je to poznat do kopce, kdy těžká Oktávka se fakt nechytá. Ne o moc, ale o fous jistě. Nicméně u Feldy to znamená za tři a podlaha, čtyři a podlaha. Pak není problém s okamžitou spotřebou přelézt 30l/100km. PTD
Jo, je to tak - podložky pod kola je spíš nouzovka. Sice to zvýší rozchod kol ale to ve svém důsledku ještě nemusí 100% znamenat zlepšení jízdních vlastností protože Ti to může uplně rozhasit geometrii a pak je to k horšímu. I když auto bude vypadat líp bude to horší. Lepší je dát jiná vhodnější kola nebo investovat do podvozku. (Třeba tlumiče HP bez pružin vyjdou v podstatě skoro na to co podložky na dvě nápravy) Když už tak jedině duralové, na Feldu tak max. do 2 cm (na PN bych je vůbec nedával), a buď od renomovaného výrobce nebo přesně vyrobené !!! Ale ani tak není zlepšení jízdních vlastností 100%. Navíc můžeš počítat s větším opotřebením součástí náprav. Takže když to rozumně zhodnotíš tak pro podložky těch + moc není.
Pokud si je neudelas na "kolene".Ale to bych radsi nedelal.Kamarad nedavno kupoval primo tvrzeny hlinik od vyrobce a z nej si nechal "vytacet" podlozky.Sice to taky nebylo levny ale rozhodne to bylo levnejsi nez z nejakeho obchodu.Vyhoda je v tom ze si muzes nechat udelat ruzny tloustky.Taky nad nima premyslim ale nevim nevim jaky by se pod moje 185ky vesli.Jarda
Jójó je to tak a takový podložky z kovanýho hliníku se závitama budou stát nemálo peněz a za ně by jsi mohl pořídit nějaký jiný disky.
podlozky bych daval az jako posledni. spis porid poradne tlumice i s perama (HP Sporting) a pak radsi opravdu jina kola ktera maji mensi ET a vic "lezou" z blatniku. Na Feldu na normalni jezdeni mi podlozky pripadaji jaky tezka zbytecnost (muj nazor)...
Podložky jako takový jsou spíš východisko z nouze,když chceš zvětšit rozchod.Ideální je vzít kola ,který už ten rozchod zvětší.Jelikož zvětšíš rameno,tak namáhání poloos je větší.Dávají se dopředu i dozadu a radši duralový abys nezvyšoval zbytečně neodpružený hmoty.U feldy bych nedával tlustší než 20mm.Lepší varianta než dlouhý šrouby je asi závit v podložce a dvojí šrouby.
Zdravicko, rad bych se zeptal na Vase zkusenosti s podlozkami pod kola. Kam se davaji (dozadu/dopredu)? Jak silne? Jak to snizi zivotnost jinych dilu, ktere se tim namahaji atd.
Mam Fel2001 1.3 14" 175/60. Pripadne jaky typ a vyrobce byste doporucili. Nerad bych si na nejakym levny suntu zboril karu. Ma to vubec cenu? Diky za odpoved.... R.
Mam Fel2001 1.3 14" 175/60. Pripadne jaky typ a vyrobce byste doporucili. Nerad bych si na nejakym levny suntu zboril karu. Ma to vubec cenu? Diky za odpoved.... R.
jardik: Já myslel, že je to přímo na feldu. To pasování Ti nezávidím. Za tu cenu to bude asi z obyč. plechu a bez metalizace co? Dle ing. Čepka z MEt je ten hladký střed u 1.6 cca +2 kW v abs. hodnotách. U 1.3 nevím - nemám osobní zkušenost, ale v excelu by to věděli. Já na autě ten střed ještě nemám. Budu ho dávat cca ve druhé půlce dubna. Teď jsem ten střed kupoval RV. Pokud vím bude ho tam dávat v nejbližší době a na zadek má v plánu něco od Laitynga. Já osobně nechci aby mi to moc hučelo, protože při delších cestách to není moc pohodlné. Budu dávat hladký střed a zkrácený koncák z kombíka s laděnou nerezovou koncovkou. Koncovka vypadá obdobně jako měly Corada nebo Passaty B4 akorát je dvouplášťová laděná. Jinak kontakt na mne je PRandus@seznam.cz.
Úpravičku od excelu rozhodně doporučuju. Osobně nikoho kdo by měl právě tuhle variantu neznám (já a známí máme udělaný 1.6). Parametry 1.3 po týhle úpravě jsou cca 60kW/115Nm a ber to tak, že těch 60 kW tam (na rozdíl od slibů u chipů) bude. Graf je na stránce MEt. Ten motor se pak dostane na výkonovou úroveň např. fiaťáckého 1.2 16V který má 59kW/114Nm. Pokud jde o to jestli je to znát, tak by se to mělo blížit +/- zhruba sériové 1.6. Taky by se to dalo přirovnat tak, že při obsazení 2-3 dospělými lidmi to v pohodě pojede tak jako když teď jedeš sám. Ohledně těch plechových kol: Osobně (Fel. 1.6 se servem) používám plech. 6Jx14 ET 38 z Golfa III. obuté 175/60. Ale protože ty máš 1.3 a bez serva tam bych Ti doporučil jednodušší, vhodnější a levnější variantu. Kup plecháče z Pick-upa což jsou 5.5x13" a obuj je 175/60 nebo 185/60 a bude to OK. Takhle bude auto stabilnější, bude dobře vypadat a přitom neztratí z pružnosti, nenadřeš se s volantem a nemělo by tě to zrujnovat. Taky jde koupit nějaké Al. kola z druhé ruky. Ať už je to z jakéhokoli zdroje počtej s tím, že pokud použiješ o dost širší gumy a nebo kola v větším vněj. průměrem auto bude sice dobře vypadat ale dojde k zhoršení akcelerace, pružnosti, max. rychlosti a k ovládání řízení budeš potřebovat více síly. Kola 14" s pneu 175/60 mají vněj. průměr +/- shodný jako sériová kola. Přeju šťastnou ruku při výběru.
Myslím si,že taková uprava rozhodně cenu má a je to poznat určitě o hodně víc než chip.Někdo tady nebo v rubrice Favotit popisoval úpravu od ME u motoru 1.3.Co se týče kol ,tak PR má třeba kola z Golfa 14 palců a gumy 175/60.I starší hliníkače se nechaj sehnat za rozumnou cenu.
Podivej se na kola do inzeratu.Tam najdes levny.Ja treba koupil 14" Borbety 6-ti paprskace s nonejma gumama 185/60-Bravura + Kleber.Krasa!!!
Ale nejvic me dojale kdyz sem videl jak jezdi zavody Pick Up s tema samejma kolama.Samozrejme na jinych gumach.To me proste vzalo😃)
jarda
Ale nejvic me dojale kdyz sem videl jak jezdi zavody Pick Up s tema samejma kolama.Samozrejme na jinych gumach.To me proste vzalo😃)
jarda
Chip je dobrej.Za ty prachy😃)
Motor jde lip do otacek,nema po seslapnuti plynu diru (nekdy me to docela stve kdyz se chci trochu svizneji na krizovatce rozjet-kdyz je treba trochu mokro tak Felina rada "hrabe"),vykon je trosicku vyssi a tocak taky,kdyz jedes do kopce a padaj otacky tak je chip to krasne znat,otacky padnou na cca 2000 (napr.) a pak si na nich "sedi a sedi a sedi" dokud ten kopec nevyjedes😃)
Spotreba se trochu snizila.I kdyz me to tedko trosicku zacalo zrat a nevim cim to.
Vic info treba na www.cimbu.cz
Resume: Chip vrele doporucuji!
jarda
Motor jde lip do otacek,nema po seslapnuti plynu diru (nekdy me to docela stve kdyz se chci trochu svizneji na krizovatce rozjet-kdyz je treba trochu mokro tak Felina rada "hrabe"),vykon je trosicku vyssi a tocak taky,kdyz jedes do kopce a padaj otacky tak je chip to krasne znat,otacky padnou na cca 2000 (napr.) a pak si na nich "sedi a sedi a sedi" dokud ten kopec nevyjedes😃)
Spotreba se trochu snizila.I kdyz me to tedko trosicku zacalo zrat a nevim cim to.
Vic info treba na www.cimbu.cz
Resume: Chip vrele doporucuji!
jarda
Vacku uz jsme nejak opustil.Vyfuk sem mel v planu dlouho tak teprve ted na nej dosla rada.Je to universal vyfuk myslim ze cesky vyroby.Koupil sem ho v Teplicich v Auto Bestu za 2400,-.Samozrejme je potreba ho napasovat.
K tomu prostrednimu rovnymu dilu vyfuku.Mam strach ze bude mit nepriznivy vliv na tocivy moment.Jak to tedy vypada.Co tocak a vykon????Zmenilo se to????Posli mi kontakt.I kdyz bych si ho radsi docela prijel poslechnout😃)
jarda
K tomu prostrednimu rovnymu dilu vyfuku.Mam strach ze bude mit nepriznivy vliv na tocivy moment.Jak to tedy vypada.Co tocak a vykon????Zmenilo se to????Posli mi kontakt.I kdyz bych si ho radsi docela prijel poslechnout😃)
jarda
Zdravím, měl bych dva dotazy: Má někdo zkušenost s úpravou ŘJ + vačky na 1,3MPI 50kW? U motorexcelu za to chtějí cca. 10.000 Kč a zajímalo by mě, jestli je to trochu znát. Druhý dotaz: Je nějaká "levná" varianta jak pořídit 14" kola? Někde jsem četl, že se prý dají koupit plechový 14" ráfky na PickUpa a na ně obout 175 gumy. Ráfky jsou prý mnohem pevnější než normální a hlavně by to mělo být povolený podle techničáku 😃 Má s tim někdo zkušenost? Dík Dejwyd
Jsem z jižní Moravy. Ale v Praze jsem dost často.
Jinak kola i gumy mám originál Al 14" jak vypadly z fabriky. Conti Sport. PTD
Jinak kola i gumy mám originál Al 14" jak vypadly z fabriky. Conti Sport. PTD
jardik : Co je to zač - ten výfuk? A tu vačku jsi pustil z hlavy? Jinak ten zvuk by se dal vylepšit hladkým středním dílem. Teď jsem ho kupoval na 1.6 - je to přímo na zakázku od Tylla za cca 500,-. Ta cena je naprosto bezkonkurenční - v GX stojí 1250,- a jinde jsem ho neviděl.
Zdravím všechny: Už jsem tady toho tady v minulosti taky napsal dost. Tedy jen stručně Mám Fel. 1.6 od Motor excelu (o Šmatovi jsem taky uvažoval). Vačka + ŘJ + filtr (jako RV). Motor chodí pěkně stovka cca 10 s. nejvíc jsem jel po rovině cca 5800 ot. což by mělo být cca 180-185 km/h. 100-130 na V. cca 10 s. Spotřeba cca 7 l/100. Nejvíc jsem měl něco pod 8 ale taky jsem najel 650 km na jednu nádrž. Teď jsem tam dal 14" kola (plech. disky 6x14 z Golfa III. a pneu 175/60) a stabilita je o hodně lepší. V dohledné době bude hladký výfuk, koncovka a vzpěra mezi tlumiče je taky v plánu. Časem podvozek HP. Ještě k motoru. Volnoběh je 850 a taky trochu bublá. Motor má skvělý zátah a reaguje bez prodlev, vadne až kolem 5300 ot. (ale to je znát jen na V.). Je náchylnější na nekvalitní palivo a na klimatické podmínky. Omezovač v sérii má dva stupně 5000 pro I. válec a 6300 pro ostatní. Kolik je tady nevím, ale asi 6300 nebo 6500 a bez I. st. Takový motor, servo a podvozek (nebo alespoň 14" kola) dělají z Feldy úplně jiné auto - je však třeba mít na paměti, že stále je to Felda. Jinak doporučuju všem. PTD můžem hodit sraz - jsem z Prahy !!!
Dal sem na 1.3 BMM sportovni vyfuk (posledni dil) a zda se mi (az se mi tomu nechce verit) ze lip tahne v oblasti strednich otacek.Zvuk me zklamal.Ale to je asi tim ze jsem si od nej hodne sliboval....
Holt se stale snazim trochu eliminovat pokles vykonu diky mojim 185/60 R14😃)
jarda
Holt se stale snazim trochu eliminovat pokles vykonu diky mojim 185/60 R14😃)
jarda
Kola mám AEZ Icon 5 a gumy Michelin XT2 Energy a je to v pohodě.Jo rozměr je 185/60.S tím omezovačem je to myslím až na 6000 ot/min,ale nevím to na 100 %.Jinak ještě ke světlům ,mám žárovky Lucas cool blue 100/80 W a problém nemám žádnej.
Máš taky na 5.800 otáčkách omezovač? Jinak maximum výkonu je na cca 5100,- otáčkách. To máš pravdu. Co máš obuté za gumy a jaký rozměr? Pasu ještě originály z fabriky. Tlumiče - s nima nemám problém. Na rozdíl od brzd, se kterýma mám problém. Moc to skutečně nebrzdí. Navíc kombík je těžkej. Dají se tam dát eN-kové brzdy , mělo by to být o trochu lepší. Další problém jsou světla. Ne že by svítili úplně zle, ale není to ono. Jak půjdu na garančku tak si tam nechám dát hliníkovou vzpěru a uvidíme. Možná ještě volant, ale to už je fous. PTD
Jo,s tím motorem mi to říkali asi podobně,jenom jsem měl pocit,že po 5000 ot/min už to tolik netáhne.Včera jsem zkusil vytočit těch 5800 ot/min a jde to,ale zdá se mi lepší tak v 5200 přeřadit.14-ctky kola mám taky a uvažuju i o tlumičích HP a nějakým rozumným posílení brzd.
Mluvil jsem s člověkem z MD při přebírce auta po úpravě a vysvětlil mi, že s otáčkami není problém, motor je na to stavěný. Jediný problém je s honěním studeného motoru. Voda se zahřeje celkem rychle do otevření termostatu. Olej se zahřívá třikrát déle. Dále hraje roli rychlé tepelné roztažení hliníkových dílů spojených s neroztaživou litinou - tedy hlava a písty. Doporučení vyplynulo asi takto: 12-15 minut do 3.500 otáček do prohřátí oleje, pak co to dá. Maximálka je tachometrových 185 také, to jest reálně cca 170-175. Doladím hliníkovou vzpěru do motoru a stačí. Základ jsou 14" kola. Nedovedu si představit (tedy dovedu) jak by to jelo na 13" 165/70. To by bylo ošajstlich. PTD
K výběru firmy nemám co dodat,Šmat patří mezi nejlepší.Já mám úpravu od Motor Excelu a už jsem toho asi napsal v minulosti dost.Já jsem teda 5800 ot/min ani nezkoušel točit.Motor rovnoměrně táhne do 5000 ot/min,ale víc točit už mi připadalo zbytečný.Sériovka vadne někdy při 4000 ot/min.Na dálnici jsem jel tachometrových 185 km/hod,takže v reálu tak o 15 míň.Spotřebami v průměru stoupla tak o 0,5l/100 km.Pro zajímavost na volnoběh z původních 0,8 na 1,2l/hod.Já mám filtr Green a chystám se zamontovat hladkej střední díl a nějakou slušnou koncovku.Asi Laityng.O vlivu na výkon si iluze nedělám.
Ano, již provozuji Feldu r.v. 2001 1,6 Combi s upraveným motorem od pana Šmata - Motordesign. Je to sice nejdražší "ladírna" ale pokud mám nechat někoho hrabat do motoru, tak jedině hradního ladiče WRC motorů Škoda. Pokud Tě zajímá jak to jede, všechno má dvě strany mince. Dobré jsou tyto. Omezovač se posunul na 5.800 otáček, takže auto jede na lechtání plynu z mírného kopce 180 bez problémů. Největší rozdíl člověk pozná např. na jižní spojce večer, kdy jedou tři pruhy celkem svižně a ty chceš kličkovat a cpát se dopředu. Otáčkoměr nad 5.000 otáček , za čtyři a pojďme. Jinak pod 4.000 otáček nepoznáš změnu a chová se to jako motor bez úpravy, jen má lepší pružnost. Trasu Mníšek pod Brdy - Praha -Brno- Židlochovice jsem jel včetně průjezdů Prahou a Brnem s průměrnou rychlostí 138Km/hod a spotřebou 12,8 litrů/100km. Na pohodu , příjemná cestovní rychlost 180km/hod, do kopců po dálnici padla na 160km/hod. Připouštím, že rádio nemělo smysl pouštět. Neslyšel by jsi ho. A tady začíná druhá strana mince. Hlučnost je především aerodynamická a to tak, že motor skoro neslyšíš. Felda prostě není na tyto rychlosti aerodynamicky stavěná a "hučí". Co se týká spotřeby, při běžném ježdění podle předpisů na dlouhé štreky se lehounce vylepší. Nicméně po městě se zvedne díky vyššímu volnoběhu a zvýšení spotřeby během čekání na semaforech, kdy z původních 0,8l/hod stoupla na 1,5l/100hod. Asi tak na 12/100 . I přez zvýšený volnoběh se auto na volnoběh chová jinak, lehce pocukává. To je dané zřejmě časováním vačky, která je časována na cca 4.000,- otáček a více. Jinak úprava obnáší přebroušenou vačku, stavitelné rozvodové kolo pro optimální nastavení časování vačky (ne, variabilní to skutečně neumí 😃)) ), přeplesklou EEPROMKU , a sportovní KN filtr. Dá se doobjednat i laděný poslední díl výfuku, ten ale nemá vliv na výkon, ale jen na krouťák. Pokračování příště, po vašich reakcích. PTD
Dobrá věc. Měl jsem to na Fávu kde to - je naprosto bez diskuze. Na Feldách s tzv. měkkou karoserií (do léta 95) taky není o čem uvažovat - ANO. U novějších by to nemělo být tak znatelné. Já osobně ji tam zatím nemám, ale teď ji tam budu dávat. Pozor je víc druhů a provedení (dural, ocel). Už jsem ji měl koupenou, ale nešla mi tam dát (i když tam jít měla) - chybělo tam pár mm u horní svorkovnice ŘJ. Tak jsem jí zase vrátil. Takže pozor při nákupu, raději si to připasujte přímo na auto.
Já jí mám na Feldě od začátku a má to jednu velkou výhodu - nevržou plastové díly v autě a nepraská přední sklo. Jinak se auto jeví jako pevnější (neříkám, že stabilnější) a tužší oproti klasice. Ta rozpěra je ale pěkný kousek, je pěkně chromovaná a když má člověk umytý motor a někde zvedne kapotu, hned si toho každý všimne.
K bourání: je pravdou, že když to auto chytí z boku na předek, tak to odskáče i druhá strana, ale zase to přispívá k pasivní bezpečnosti a pak čert vem auto, pokud z toho vylezu živý... A popravdě, viděl jsem i auta, co mají rozpěru i přes zadní tlumiče a nebyly to jen závodní speciály, ale i klasické 2-litrové motory v sériových vozech..
K bourání: je pravdou, že když to auto chytí z boku na předek, tak to odskáče i druhá strana, ale zase to přispívá k pasivní bezpečnosti a pak čert vem auto, pokud z toho vylezu živý... A popravdě, viděl jsem i auta, co mají rozpěru i přes zadní tlumiče a nebyly to jen závodní speciály, ale i klasické 2-litrové motory v sériových vozech..
V každém případě ano, a to hliníkovou kvůli hmotnosti. Stojí to pár babek a vyztuží to přední část karoserie, která je jinak blato.
Rozpěrnou tyč bych si tam klidně dal, to je dobrá věc. Pár známejch si jí do Fav/Fel dalo a pochvalujou si to. A pokud jde o to, že to při bočním nárazu hne i s druhou stranou: když je to jen lehká bouračka, tak nehne. A když je to těžká bouračka, tak už je to pak jedno, stejně je to na rovnačku, a nebo spíš na jinou kastli...
Hehe, to je dilema co? (o: Mám stejný na VRčafce ... (o: Jasně bourat se mi nechce, po těch pěti totálkách s Hondama, ale jeden nikdy neví...to je hned...
No,asi to smysl má,když ji tam Škodovka dávala (starší modely 1.6) a nestojí to svět.Víc,ale poznáš dobrý kola a gumy jestli Ti jde o to eliminovat efekt přesípacích hodin.Nevýhoda je ,že při bočním nárazu pohneš i opačnou stranou auta.Ale asi nechceš bourat,že jo ?
Má smysl pořizovat rozpěrnou tyč mezi podběhy na Felicii? Poraďte, sdělte svoje dojmy a zkušenosti.
Po krátké odmlce jsem zase tady. Jinak souhlasím -Fábie je prostě o dost těžší. Jinak mám doma orig graf. z brzdy totožného motoru 1.6 ŘJ+vačka kde je po úpravě od excelů 70kW/5200 ot. a 147 Nm/3750. Všechno je +/- záleží na tom jak je motor zajetý a jak si to sedne.
Ano,s tímhle se dá souhlasit. Já, než jsem si koupil Calibru 2.0i jsem měl Favorita 1,3 karburátor a ten jsem nechal upravit u MOTOR-EXCELU (hlava,vačka,karbec,sání,výfuk) a jelo to jak pila. Bylo to co do zrychlení stejný jako 1,6 felda(serivý motor) a na maximálku rychlejší(felda končí díky omezovači).
To rčení o objemu vyznávám taky,ale nikdo tady netvrdí,že 1,6 je lepší než 2.0.Ona prostě Fabka veze tak 200 kg nadváhy a pak jsou přinejmenším parametry zrychlení srovnatelný.Ještě k tomu momentu.V sérii bylo maximum asi o 600 ot/min níž,ale to dřívější maximum mám už od 3000 ot/mim.V praxi série dole mrtvola,střed jakž takž,nahoře taky zdechlina.Teď motor krásně táhne od 2000 ot/min až do 5000 ot/min.A hlavně rovnoměrně bez propadů,což se o sérii říct nedalo.
Stalo by za to srovnat vykonovou hmotnost! Fabie je tezka, ale jede dobre, jeji vykon se projevi az ve vysokych rychlostech!
Nevěřím, objem ničím nenahradíš, vačkou a ŘJ naženeš větší točivý moment,ale do vyšších otáček a to je na úkor pružnosti motoru. Vyšíí objem potáhne odspodu 2,0l 8 ventilů má max cca 170Nm při 2600 ot/min a ten tvůj cca 145 Nm při 4140 ot./min (podle uvedených úprav). Jedinné mínus pro Fábii je vyšší hmotnost.
Zdravím všechny po krátké odmlce. Měl jsem možnost se svézt ve Fábii 2.0. Mám Feldu 1.6 s uprav. vačkou a ŘJ takže mohu srovnávat. Zajímalo mě hlavně srovnání pružnosti a dynamiky. Subjektivně pokud jde o dynamiku (t.j. zrychlení a pružnost) je moje Felda s Fábií 2.0 srovnatelná. Fábie je m.j.pružnější v rychlostech nad 150 km/h má o něco vyšší max. rychlost. Na druhou stranu pružnost na V. kolem 120 se mi zdá u Feldy lepší. Fábia 2.0 má tři důležité věci, které Feldě v sérii chybí - dobré odhlučnění interiéru, podvozek a brzdy jako břitva. Toť v kostce vše. Těm kteří by mě chtěli nařknout z toho, že tvrdím, že uprav. Felda 1.6 je stejně dobré auto jako Fábia 2.0 doporučuji, aby si text ještě jednou pozorně přečetli.
Kdepak, tak s timhle hovadkem me prosim nesrovnavej. 😊)) Ja netvrdim, ze moje auto je nej nej nej. Motor je zastaralej a stoji za *, je to tak, ale ja ho tam mam a na jiny auto nemam, takze s nim jezdim jak muzu. Jenom mi tam chybi ten sportovni plyn v pneumatikach, pak bych se mohl srovnavat s cimkoli...😊)
Ne nejsem nastražený, jen si dělám srandu. Z toho psaní to nejde vycítit. Kdyby jsi mě slyšel, místo četl,tak by jsi poznal, že to mylím úplně jinak. Myslím si, že už jsme si to dávno vyříkali a jme OK. A tak jsem si jen tak přátelsky šťouchnul. Až tě budu chtít setřít, tak ti dám na jevo. Jasný ne ?? Na to hučíci ložisko se mrknu a př. zkusím poradit.
ale prece vubec nerejpu, vzdyt s tim Octavianem mam pravdu, navic to dokazal s netunenou "1.6 z felicie". Ale ty mi pripadas posledni dobou moc nastrazeny, za kazdym mym psanim vidis zaludnost, ale fakt nerejpu do Skody ... Kdybych chtel rypat, spis bych si smlsnul na Fabii, ale proc se stouchat, ze ? Vzdyt vis ze stouchma ne sam od sebe, ale kdyz nekdo popichuje FIAT 😃 Bavili jsme se v rubrice "Lozisko zadniho kola", huci mi to furt, pockam do vymeny vyfuku, M U S I to byt aerodynamicky hluk a pokud to vyfukem nebude, pockam az budou teple meze, budu ze spodku auta odstranovat jednu plastovou * za druhou.
Nazdár mfilipe, už zase rejpeš do škodovek. A nechej radši Octaviána spát. A co že bylo tím tvým s....., co nebo kde ti hučí..... Aha asi to bude v autě, když už máš drahou polovičku doma z toho jůesej. Naposled jsme se o tom bavili v jiné rubrice, ale ty jsi někam odjel a pak už jsem se to nedozvěděl.
zvlaste pri pruznem zrychleni. Taky tu je jeden, co s 1.6 55 kW jezdil 190, predjizdel kazdeho, koho potkal, mohli byste si pokecat.
Jednoznacne musim rict, ze jina vacka ma opravdu smysl. Nemam sice Felicii, mam Octavii, ale v ni stejnou 1.6ku jako ve felde, ovsem s upravou od Motordesignu. Cena byla sice trochu vyssi, ale auto jede uplne jinak, od 3000 tahne nadherne a nepolevuje az do 6000 ot. Zvlast pri predjizdeni je to znat. Kam se hrabe TDi. Maximalni rychlost vzrostla z puvodnich (tachometrovych) 175 na 190 km/h.
Už jsem to tady tuším psal,že rozdíl nepoznáš a jsou to vyhozený peníze.Jediná výhoda-nechá se prát a tudíž dýl vydrží.Já osobně mám Green,ale na tom až tak nesejde.
Vie mi niekto poradit ci ma zmysel vymenit vzduchovy filter za dajaky sportovy ? A aky odporucate na Fel98 1.6 MPi. Nechcem zatial robit velke upravy zmeny ale najprv by
ma zaujimali malickosti ci to vobec ma zmysel do toho investovat. Vdaka za kazdu radu.
ma zaujimali malickosti ci to vobec ma zmysel do toho investovat. Vdaka za kazdu radu.
Jezdil jsem s BMM 50kou ve Facku Pick-Up a s MPi 50kou ve Felde, kratke, a to MPicko je nekde uplne jinde. Ale chce chip, jinak to nejni ono...
Co sem mel moznost se svezt a porovnat muj BMM (s chipem) a svagra MPI tak rozdil sem temer zadny nepostrehl.Ovsem jine to asi bude s moznosti jak MPI tunningovat apod.....
jarda
jarda
Já mám Michelin XT2 180/60 R14 a jsou vynikající,životnost je podle kamaráda v servise asi 50t.km.GY jsou špičkový gumy a myslím,že to nemá cenu,Michelin je taky dobrá guma.Mimochodem hlučnost je menší než u originál 165/70 (Barum),spotřeba +0,1l.
Ja sedlam Yamahu TRX 850.Jinak Shadow se dost dobra.Ma skvelej design.S tou vackou jeste nevim.Kamos kterej vozi auta z Francie me zase nabizi novejsi Felinu MPI apod.prozivam samy dilema.Setrit na TLko nebo na auto.*,jak z toho ven?
jarda
jarda
Zdravim, rad bych znal Vase nazory na %subj.%. Ze je GY drazsi vim 😲(, ale mel jsem NCT2 5 let a byly fakt squjele. Zajimaji mne Vase subj. dojmy (hlucnost, odpor, stabilita, zivotnost). Potrebuji 175/60 R14. Vite o nejakem testu kde by se tyto dve gumy vyskytovaly? Dik za nazory ... ROOOM
Jestli je pletivo do nárazníku takový ten rošt co byl třeba u Š Garde ve středním dílu masky tak vím. je několik možností. 1) z obyč. plechu to lze koupit (za hubičku) třeba ve Feroně. Mají různé velikosti ok, ale muselo by se to nechat nějak ochránit minimálně nabarvit nějakou kvalitní barvou, protože by to orezlo.
2)v tuning. prodejnách jsem to viděl v různých barvách a velikostech ok. Většinou je to předem ustřižený rozměr a zabalený. Je to tuším hliníkové a eloxované. Má to ale jedn problém - chtějí za majlant. Pro představu (odhadem) cca 20x80 cm 500,- i více. Mají to i v některých prodejnách OBI.
2)v tuning. prodejnách jsem to viděl v různých barvách a velikostech ok. Většinou je to předem ustřižený rozměr a zabalený. Je to tuším hliníkové a eloxované. Má to ale jedn problém - chtějí za majlant. Pro představu (odhadem) cca 20x80 cm 500,- i více. Mají to i v některých prodejnách OBI.
Můžete mi někdo prosím poradit,kde se dá sehnat pletivo do nárazníku??Dík za odpověď.pirana@email.cz
To jardik: Co máš za mašinu,já mám Hondu VT 600C Shadow ? Jak ses rozhodl s tou vačkou.Teda jestli to můžu vědět.
jardik : Mohu vzásadě potvrdit to co uvádí RV (však máme oba ŘJ+vačku od Excelu) - ohledně spotřeby je to hlavně na řidiči (resp. stylu jízdy). Ohledně toho řetězu a seřízení - to se zvládne při výměně vačky. Řetěz musí stejně ven a třeba nastavení ventilů bude taky jiné. V praxi pak vlastně platíš jen materiál. Já jsem třeba současně s úpravou nechával měnit rozvoďák a svíčky a stálo mě to jen ten materál. Když necháš vyměnit rozvoďák, svíčky seřídit ventily a kde co a pak to dáš upravit, tak plno věcí a práce zaplatíš dvakrát a znatelně se ti to prodraží. Když jsem měl Favorita tak mi řekli v servisu že jen výměna rozvoďáku je cca 3-3.5 tis. Takže pokud o té vačce opravdu v dohledné době uvažuješ tak s těmihle výdaji bych se být tebou neukvapoval. Jen tak mimochodem kolik to má najeto? Nejsi náhodou z Prahy?
Hmmm, zacinam stale vice premyslet o vacce. I kdyz me cekaji daleko dulezitejsi vydaje. Novy retez, serizeni.....
Asi takhle:Když budou upravený a sériový motor na brzdě ten upravený vydrží asi 80% když oba budou točit na plné otáčky.Obrat nastává,když si řekneš,že mají podávat třeba 50kW.Ten séroivej půjde zase naplno,ale upravenej bude točit míň otáček a vydrží dýl.V praxi vydrží zhruba stejně.Spotřeba mě stoupla asi o 0.5l,ale plně využívám výkonu motoru a připadá mi,že to za to stojí.Při klidný jízdě to je nastejno.
jardík: Mám 1.6 + vačka,chip,filtr a jsem velmi spokojen (příspěvky v tomhle téma viz. dříve - cca 5/01 a 6/01. Obecně řečeno - úprava chip+ vačka (vhodná kombinace) je proti chipu úplně někde jinde. Co poradit - pokud se rozhodneš do toho auta investovat tak Ti vačku rozhodně doporučuji. Osobně neznám nikoho kdo by měl upravenou 1.3 BMM. Asi technicky nejčisčí řešení by bylo obrátit se přímo na CIMBU, zda by měl nějakou vačku právě pro tento typ, protože právě on by měl vědět jaká data jsou v tom chipu. Pokud nepochodíš u Cimbu se zkus obrátit na jednu z firem, která má rozsáhlé zkušenosti. T.j. Motor excel, Motordesign Šmat (trochu dražší ale kvalita vysoká) a na Moravě CMT. Určitě jsou i jiné, ale tyhle tři jsou opravdu spolehlivé. V tomhle druhém případě ale zřejmě bude třeba opětovné přečipování a to se promítne i na ceně.
Chip ma od Cimbu.Kupodivu je to k poznani ze tam je.Hlavne sem si ho poridil kvuli kolum (185/60 R14).S nima to moc nejelo.Tak co ted?Muzete mi poradit vic?Ale i tak diky za info.Beavis
U BMM chip nepoznas skor vubec, jen dost spadne spotreba. BMM je zmetek, ve sve podstate, nejlepe ho zahodit a dat tam karbec😄) To byl vtip. Chce to udelat hlavu (snizeni - kompres tak 10,3-10,8,kanaly, spalovaky, ventily atd..), slicovat sani a vyfuk, nejakou slusnou vacku (mam ted jednu moc dobrou na prodej-kdybys chtel-vici@centrum.cz), opravdu neni vacka jako vacka, tezky pozor na to!!!!!! nejakou vackou za par supu z burzy to taky muzes pekne zabit a nepojede to vubec. A k tomu vsemu to chce chip na miru. Presne tak jako rikal RV😄
Problém je v tom,že normálně si vybereš kombinaci čip+vačka k sobě vhodnou.Teď je těžký určit,která vačka se hodí k tvýmu čipu.Nebudu tady házet čísla,který Ti stejně nic něřeknou.U vačky záleží na zdvihu,úhlu otevření sacích a výf.ventilů a křivce zrychlení při otvírání.Zkrátka mraky kombinací.Opravdu zkus Motor Excel,Motordesing nebo jestli jsi z Moravy tak CMT (Chovanec).Ještě k tomu čipu.Čip ti motor neudělá,tos asi poznal.Největší vliv má právě vačka a taky případná úprava hlavy, u 1.3 vhodná.
Mně šlape 1.6 s vačkou a ŘJ od Excelu skvěle,0-100 asi 10,5s,spotřeba 7.5l.U 1.3 to bude chtít asi i něco udělat s hlavou.Jinak těch vaček je spousty,ale dobrejch tolik není.
cau vsichni, pochlubte se jak vam slape Felicie se sportovni vackou. jak to tahne, jaka je akcelerace, spotreba a vubec.
nejake moc levne H4 za 15,- Kc. Nejlevnejsi H4 jsem videl za 50 Kc. Ale je to uz 2 roky. 15 Kc mne stoji 10W obrysovka
S potěšením sleduji, že to tady zase konečně trochu ožilo. Já osobně používám H4 Super od Osramu 55/60W. Jsem s nimi spokojen a subjektivně mám pocit, že svítí o něco lépe než obyč. H4ky. O nebezpečí zničení světlometů při použití silnějších žárovek jsem také slyšel. H4 Super Osram stojí cca 15,- kus.
Jaké máte zkušenosti se sport výfuky na Feldu (nejlépe 1.6) a s použitím hladkého středního dílu - jde mi hlavně o hlučnost a životnost koncových dílů jednotlivých výrobců (o výkonovém přírůstku si nedělím iluze). Dík za poznatky.
Jaké máte zkušenosti se sport výfuky na Feldu (nejlépe 1.6) a s použitím hladkého středního dílu - jde mi hlavně o hlučnost a životnost koncových dílů jednotlivých výrobců (o výkonovém přírůstku si nedělím iluze). Dík za poznatky.
mno puvodni majitel s oblibou s temi zarovkami svitil i v lete pri stani na miste a propalil reflektory.