Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

910 komentářů

Pred mesiacom som si kupil novu Skodu Felicia 1,3 MPI bielej farby.

Clankov o tuningu mam precitanych velmi vela. Skoda Felicia - tuning???

Preco nie!! Felicia je dobre auto, vela muziky za malo penazi.Prve com som zmenil na aute bolo, ze som vymenil povodne skodovacke

plechove disky za disky z lahkych zliatin. Uspora hmotnosti na kazdom rafiku 1,5 kg. Niekto si povie: Tak malo? Spolu len 6 kg?

Aj malo niekedy byva vela!!! Dalsou zmenou bolo zvacsenie proemeru vyfukoveho systemu. Trubky s vacsim priemerom nebol problem zohnat, dobry kamarati mi spravili com som chcl. Potom som si cez jeden nemenovany - reklama - elektronicky obchod objednal sportovy vyladeny posledny diel vyfuku a namomtoval som si ho. Mali ste pocut ten zvuk, ked som spustil motor. Ziaden ramus, krasny hlboky dunivy zvuk, nieco uzasne. Netrvalo dlho a v predajni som si kupil nove bezkontaktove sviecky BRISK Premium. Su to tuningove sviecky. Predtym som chodil na skodovackych trojkontaktovych. Rozdiel je aj citit, lepsia akceleracia, tichsi chod, mensia spotreba. Apropo spotreba, v servise Skoda som si nechal vymenit olej z 15W/40 na 5W/40 od nemenovanej ropnej spolocnosti. Uspora paliva udavana vyrobcom je az 5%. Zatial som nemal cas otestovat udaje o spotrebe. Sportovy vzduchovy filter je dobry cez zimne obdobie, mam ho teraz aj namontovany - 4% vykonu naviac ale na jar si dam do motora priame nasavanie - podla mojich informacii 6-7% plus k vykonu. Mozem sa aj mylit s tymi cislami,ak niekto vie spravne cisla, nech do tejto rubriky napise. Rozmyslal som aj nad prerobenim cipu. Zatial som od proatelov a znamych pocul len negativa. Je uprava chipu spravna vec???

A este nieco. Rozdiel medzi benzinom s oktanovym cislom 95 a 98 je!! Na Skode ako aj na druhom aute co mam som to aj otestoval. Benzin 98 zlepsuje akceleraciu, mensia spotreba, u Skody som nameral o akoro 1 sekundu lepsie udaje z 13,5 na 12,5s. Podotykam--estre pred upravami, aby si hadam niekto nemyslel ze az teraz, po vylepseniach!!!

Od motora prejdem k interieru. Zohnal som si chromovu foliu. Ak som nespomenul, ze mam LX tak sa ospravedlnujem. Touto foliou som potiahol predne klucky na dverach, prednu masku chladica, chystam sa na ine veci. Do auta som nechcel autoradio z vyroby, radsej predpripravu na radio. Kupil som si nove radio SONY 4x50W, som s nim spokojny, len treba vymenit - mutne - reproduktory z prednych dvery za ovela kvalitnejsie. Aby som nezabudol - do motoroveho priestoru som si kupil vzperu priamo zo Skodovky, odpada vrtanie dalsich otvorov. Auto sa menej naklana, lepsia stabilita.

Z motora som z povodnych 68 koni naklonoval az 85 koni. Akceleracia je z povodnych 13,5 s. zmensila na rovnych 10s. Testoval som v zimnom obdobi, cez februar, tu na Slovensku bol jeden tyzden s teplotou cez den 16 C. To uvadzam na spresnenie. Cisla udajov sa mozno budu lisit, ak spravim novy test akceleracie cez leto.

Spojler. To je uprava, na ktoru sa chystam. Dal som si objednat od prahov cez predny spojler az k zadnym na piate dvere. Som zvedavy co to s autom spravy.

O novych informaciach Vas budem pravidelne informovat. Kto to docital az sem, gratulujem!!!

Informacie o tuningu Skoda felicia mozete ziskat na tejto e-adrese:

vlak@centrum.cz alebo radoproject@inmail.sk

PS: PROSIM CTENYCH CITATELOV A PISATELOV DO TEJTO RUBRIKY ANY SEM NEPISALI ROZNE NADAVKY A NESLUSNE VECI!!!!!!!!

Kazdy ma rad nieco ine! PRETO BUDTE TOLERANTNI VOCI OSTATNYM!!!!!
Tak to uz je asi 15. rubrika, ktera stejne za chvili zdechne. Proc je sportovni filtr dobry pres zimni obdobi ? A tem tvym 17 PS narustu vykonu se fakt musim smat. Nezlob se, ale mas jeste hodne radostny pocit z noveho auta. Uzij si ho. Myslis si napriklad, ze namontovanim vzpery mezi tlumice se auto zacne mene naklanet a ma lepsi stabilitu o tolik, aby to clovek poznal ?
Asi sa niekto zle vyspal, alebo mu vcera vecer nedala zena???

Vzpera - auto ovela lepsie sedi na ceste.

17 PS navyse - to je fakt, onedlho aj na internete na zvlastnej

www stranke.
Zavidim ten elan upravovat zcela novy vuz, a zaroven si myslim, ze 17PS navic neni vubec malo..... (mereno na motorove brzde?)
fakt si myslis, ze to meril na brzde ?
PS: PROSIM CTENYCH CITATELOV A PISATELOV DO TEJTO RUBRIKY ANY SEM NEPISALI ROZNE NADAVKY A NESLUSNE VECI!!!!!!!! Kazdy ma rad nieco ine! PRETO BUDTE TOLERANTNI VOCI OSTATNYM!!!!! ..... nejsou to tva slova ? Nejak mi to nekorenspenduje s vcerejsim vecerem a mou zenou. 1. 17 PS navyse

je fakt. 😃) Zapomen ... hezke sny .... Jak rikam, mas obrovskou radost z noveho auta. Na 17 PS navic budes muset trosku vice priplatit ...😃)) 2. znovu, jak se to da zmerit, "ovela lepsie sedi na ceste". Nemyslis, ze kdyby to bylo takove super, aby to ovela lepsie sadelo, ze by tu vec za 295,- nedavala automobilka do zakladu ? Jeste mi velky matematiku rekni, jak ses dopocital k tem 17 PS ? Pises 4% filtr, 6-7% vyfuk ( 😃)))) to je dokupy nejakych 7 PS, a kde je zbytek ? Ze by svicky ? Ze by tuningove ? Ze by davaly 10 PS navic ? Az 15% vykonu navic ?
1. jeste jseme se chtel zeptat, proc je sportovni filtr dobry pro zimni obdobi. 2. omlouvam se, v minulem prispevku jsem napsal 6-7% pro vyfuk, ale byl to radoprojectuv odhad pro konicky filtr, takze jedinym odhadem zustavaji 4% pro sportfiltr. Prinos zvetseni prumeru vyfuk. potrubi+vyfuk bych za strizliva nedokazal ocenit 6-7% prirustu vykonu. 3. Me o 150 kg tezsi auto, ale s mensim Cx 😃, s hlinikovymi disky (asi taky o 6 kg lehci nez plechove ), se 115 konskymi silami, s o 50% vetsim Mk, ma papirove zrychleni 10,4 s. Radoproject ma s domacimi upravami 10 s. Neco mi tu nehraje.
Nápodobně, já s drsným tuningem motoru (nárůst o 1/3) bych to taky viděl asi na tech 10 s..., hmm asi jsem si měl koupit Feldu a provést tam stejné úpravy a nevrážet 40 tis. do čipu, intercooleru, fitru, trubek, hadic...
Tak ted v tom vidim nahravku na smec. Myslis, ze se te zepta, jake mas auto ? 😃)
pr. 16 je na prispevek 14 od Cokese
Radoprojecte nenech se odradit od mistnich zavistivcu, ktery maj jenom nejaky (oproti Felde neskutecne lepsi) fiaty, bavoraky a tak... P.S. Zkousel si to zrychleni i nekde na rovine, nebo jenom z Mohelnicaku? 😃)
mfilip: To máš jedno. Ani nejmenuju, stejně jsem to tady někde popisoval. Jen prostě uvažuju střízlivě.
Aby poznal u Feldy vliv vzpěry na jízdní vlastnosti, musel by tam mít sníženej podvozek, sportovní tlumiče a 16" kola...
Mfilip😒au, ty jo me uz to fakt nebavi jak ti lidi tady furt pohazujou konema.... sem se asi mel vykaslat na objem 1450 s kitovou klikou,a asi jsem ani vcera nemel objednavat novou vacku od Motor-excelu za 6800 (je brousena z polotovaru),protoze vacka co mam to nenaplni idelane atd... mel jsem si koupit mpicko,dat svicky, domy si udelat vyfuk, nejlepe z lesenarskych trubek, a hlavne si koupit KN (ktery mimochodem uz mam a podle me neni znat vubec a ani na brzde znat neni) a mel bych urcite tak devadesat koni jistych, kdybych si jeste koupil chip od Cimbu ci Sprasmotoru tak je to tak 110k a pak to chce jeste krisdlo a vzletne to😄)) asi si tu jednotku koupim a nasroubuju na podbeh a treba to tech 20k prida i kdyz mam karbec,ja mymslim ze to urcite pujde😄)))))))))))))

Jo akorat ta vzpera mezi tlumicema znat je, to je asi jediny realny fakt.....
Skodovkam celkem fandim,ale taky zastavam nazor,ze po tech upravach, co jsi provedl, je tech 17koni dost nadnesena hodnota,rekl bych tak 5 koni by bylo fer.Ta vzpera ti nesnizi naklaneni,na to je stabilizator,ta vzpera zvysi maximalne tuhost a vypada to v motoru celkem dobre(tak sportovne) a je to vyborna vec pri bouracce-vlastni zkusenost,podbehy se navzajem podrzi.
Ta vzpera je sice dobra, ale ked ta niekto buchne z boku, tak mas dvojitu skodu, pretoze ten naraz sa prenesie aj na druhu stranu. Ono sa to potom dost tazko vyrovnava... 😒
To DanielI😱 To s tebou plne souhlasim...,ja mel na mysli celni naraz,mirne presazeny.Pak co je lepsi,obe strany mirne nebo jedna vic.Pri velky rane je to stejne jedno, jestli tam ta tyc je nebo ne...😊
Plne souhlasim s Vicim. Nemam sice zadny vytunene auto, ale. Takove jednoduche upravy jako svicky, filtr ... ,podle toho co jsem cetl a co jsem slysel nazory, nejak rapidne nezvysuji vykon motoru. To ze se jen tak zmeni trubky na vyfukovem potrubi, nebo ze nekdo neco vynecha z vyfukoveho systemu vcetne katu neznamena vzdy zvyseni vykonu. A 0-100 za 10s to uz je docela dobry cas. Jen pro porovnani by me zajimalo, jestli to nema zmereny VICI kolik mu delalo 1.4 favo 0-100. PS: pokud chcete mit podlozeny cisla, zajedte si na brzdu a budete prekvapeni.
jeste k te vzpere... myslim ze poznat je,kara se min krouti pri prujezdu zatackama. Ale je to spis jen opravdu takovy vyztuzeni kasle. Nic vic... pokud nekdo chce zabranit naklaneni sve kary tak se kouknete na www.hpsporting.cz

Jo a moje kara je na www.vici.wz.cz/favo.html akorat to neni upne a nejsou tam zatim fotky😲((
Jde mi o to, že právě to kroucení poznáš, až když se to nehoupe... (ani na pérách, ani na balónech - pneumatikách)...
UPS, to som tomu ale dal. Ospravedlnulem sa vsetkym! Asi som uz stary, alebo mam

sklerozu, ale zabudol som napisat v prvom clanku, ze som si nechal v jednej firme

prerobit vacku, aby som z motora dostal 1400cm. Ved mi to ani neislo-do hlavy sa mi aj tak skoro nic uz nevojde-,

preco su ludia v tejto rubrike stale prepocitavaju

kolko ma moja Felda PS?

ESTE RAZ SA OSPRAVEDLNUJEM ZA KIKS CO SOM SPOSOBIL!!!

Nove auto, ma to zmysel prerabat, alebo je to jen v peniazoch?

Moje prve auto - stale ho aj mam - je LADA 2107. Na tej som tiez

urobil par malych zmien - priame nasavanie, olej 0W/40, 4-kontaktove sviecky,

prerobena prevodovka, zmeneny zadny diferencial, vyladeny sportovy vyfuk. Zmeny nastali aj v hmotnosti vozidla - mierne isli dole.

Motor z povodnych 76 PS narastol na 85PS. Zrychlenie z 18s. na 15s. Tuning sa hlavne odrazil na spotrebe

mierne pod 8l/100km. Predtym ma ,,zral,, ovela viac.

Mala odbocka od temy, ale vratme sa k Felicii a chcel by som vediet VAS nazor na rozsirenie naprav pomocou kruzkou.

Prejavy sa to nejako na aute???

Pripravujem www stranku o mojej felde, ale chybaju my obrazky - cim skor tu krasavicu musim vyfotit.

Peniaze nie su vsetko. Feliciu som si chcel upravit preto, lebo som sa chcel odlisit od druhych Felicii,

ktore MOJ NAZOR - vyrezaju trocha jednotvarne.

Znizenie podvozku. Aj nad tym som uz uvazoval, ale pohlad na kvalitu slovenskych ciest som od toho upustil.
mala rada, sadni si do tej tvojej krasavice, zozpal to na 100 za pet vterin a porad s plynem v podlaze to napal do toho nejvetsiho stromu co tam mate...leda tak budes mit ten nejlepsi tuning kteremu i ja uverim.........
uz sem z toho magor. takze kdyz mam ted 1450 a necham si udelat vacku, (samozrejme uz mam) tak muzu mit i 1800 a pak to nandam i Mfilipovi,ze?😄))))))))))))))))))))))))…
uz sem z toho magor. takze kdyz mam ted 1450 a necham si udelat vacku, (samozrejme uz mam) tak muzu mit i 1800 a pak to nandam i Mfilipovi,ze? 😄)))))))))))) ))))))))))))))))))))))) ))))))))))))) )))))))))))))) )))))))))))))))))))))) ))))))))))))))) ))))))))
Beztak je to maskovany OCTAVIE a dela si z nas *... vic takovych ..piiiiip... snad ani nemuze zit... (muze..ja vim..) 😲((
nemyslis ty troubo, ze zmenou vacky nedosahnes zvetseni objemu ? Zacinam verit, ze tato rubrika nezdechne, ona musi zit. Nech uz toho lhani a nesmyslu. Clovek, ktery v prvnim prispevku, napise, ze uvazuje o chiptuningu, si uplne v pohode zmeni vacku. Jen tak a jeste se mu zvedne obsah valcu. Je videt, ze si toho o tuningu cetl fakt velmi vela ......
fija: to s tema lesenarskyma trubkama, to bylo fakt dobre 😃)
s lesenarskyma trubkama sem tady prni prisel ja 😉)) v prispevku cislo 5. jednou sem totiz takovy "vyfuk" videl na facku jednou pana machra... zralo mu to s tim 20 litru a jelo hur nez 105ka 😄))
vici: to s tema lesenarskyma trubkama, to bylo fakt dobre 😃)
Taky jsem jednou měl na autě lešenářskou trubku místo prostředního tlumiče (když jsem zjistil kolik ten tlumič stojí). Zvuk to mělo super, líp to nejelo, a spotřebu jsem nesledoval, protože motor už byl v pr.., a žralo to už tak přes 10l.
taj jsme asi radoprojecta nasrali. Asi se zapsknul,ale stejne si bude myslet sve.
a nebo to ve 200 doladil o strom 😄))
sednout do tak naslaple feldy bez pilotniho prukazu je totiz nebezpecne😄)))
to je o cem mluvim, vyfuk, kdyz neni spocitany, tak na vykonu sakra ubere, ale rozhodne neprida 😃)
fija:jasna vec. ja mam vyfuk se svodama, pak trubka 50mm s rezonakem,a koncak...na zakazku (15000 v 😉. A i tak to ztratilo spodek, i kdyz v otackach je to vyrazne lepsi. Pokud se jen vyhodi kat a prvni tlumic tak kara totalne ztrati vykon v otackach..akorat to vic rve a kazdy si mysli ze mu to i vic jede... to je cela veda nekterych panu "upravcu" ....
to vici: presne😃) ladeny vejfuky nepridavaji na vykonu (no kdyz tak max 5 koniku), ALE JINAK (A VETSINOU VIC) rvou, a tak si pak manik mysli, ze mu to jede lip ... tomu rikam psychologicky tuning 😃))
ale LOGICKY to prece musi vice jet, kdyz to muze vice "vyfukovat" ....
Ale to snad nemyslis [mfilip] vazne? Ja teda nejsem technik, ale delka a velikost potrubi a taky pocet tlumicu a (ne)pritomnost katalyzatoru - to musi byt ladene pro kazdy typ motoru zvlast. Kdyz nema potrubi patricny odpor, tak treba do vyfuku unika i palivo apod..... S vykonem to take souvisi, takze pak skutecne jde jen o psychologicky efekt ("Ty vole, to je rachot, to jede!"). Hodte kamenem, jestli to tak nei. Jinak tohle tema je fakt sranda sledovat 😊)
mfilip si dela srandu 😃))))))
ze se mi Vlami nejak vice koka po prsty. Vlami to snad nemyslis vazne, jestli si tu rubriku cetl od zacatku, tak snad vis jakym zpusobem komentuju marnou snahu a nezmerny optimismus radoprojecta. fija dik a cau.
ze se mi Vlami nejak vice kouka na prsty. Vlami to snad nemyslis vazne, jestli si tu rubriku cetl od zacatku, tak snad vis jakym zpusobem komentuju marnou snahu a nezmerny optimismus radoprojecta. fija dik a cau.
staci mi podekovat jednou Martine 😃))))
1.3MPicko bude mit zrychleni nejlip 13s, a to kdovi jestli, i se zavodnim plynem, BRISK svickama, K&N filtrem a vzperou, bez katu a s lesenarskyma trubkama 😃)) To musi bejt dobrej fanda, kdyz si mysli, ze zmenou trubek ve vyfuku se mu zmeni vykon motoru - tak leda klesne, pokud to nebude mit sakra dobre spocitany .... filtr u npoveho auta neprida ani Ň, to mozna po 30tkm az bude papirovy zaneseny. Ten filtr snad leda snizi spotrebu ... No a svicky proti originalnim pridaji mozna 2 koniky ... mimochodem, za 10s mam pocit nema zrychleni ani Fabia 2.0 MPI s 85kW .... to jen tak naokraj ...
To jste měli vydět ten rachot, když jsem sundal(no, von mi vlastně upad) tenkráte vejfuk u mýho Pincka (Dachl, Pekáč,Chrochl .. atd). To jelo, fšichni pukali závistí a mně se to zvedalo na zadní i na trojku, když jsem nepatrně škubnul s plynem. To byl TUNING !!! Až z toho hořela tráva. A vod tý doby mám taky strašně vytahaný ruce, jak jsem se urputně držel řídítek v tý rychlosti.

Nicméně zlepšení průchodnosti výfukového potrubí má evidentně vliv na zvýšení výkonu, ale jen do určité meze, pak už je lepší vyměnit motor. Nejlépe z nějakého staršího letadla. V Blesku doporučují MiG 21 ... To pak jezdí fakt super ... (😄
Děláte někdo do hifi? Je to úplně to samý. Jsou lidi, kteří odpřisáhnou, že poté, co nabarvili okraj CD nazeleno fixem za 1000 Kč, tak to hraje mnohem líp.

Na téhle duchařině postavené částečně na blbosti a částečně na dobré reklamě se dá ale dobře vydělávat, že jo 😄

Potom se ještě vačkou zvýší objem a stříbroplatinovýma kabelama se udělá v motoru taková jiskra, že bude šlehat až z výfuku ven a dle zákona akce a reakce to pojede jak šlak, protože to bude v podstatě raketa 😄
PR:jo jo tak nejak to bude.... skoda ze Microsoft nedela do aut...a nebo zacina a tohle tema zalozil jejich clovek😄))
Tak jak si tu procitam prispevky tak sem se zatim nic nedozvedel o tom jak napr. postavit "ladak" na Feldu. Myslim tim posledni tlumic. Ma nekdo planek??? Jsem ochoten poskytnou planek na stavbu "soutezackyho" vyfuku na Skodu 120,130 az Favorita. Planky primo ze soutezackyho oddeleni Skody Motorsport. Doufam ze se to tu trochu rozhybe....Beavis
Dej si zavodni,nejlepe ackovy vyfuk k seriovemu motoru a vsadim se ze to pojede podstatne hur...
Tak co poradite ke zvyseni vykonu Felicie 1.3 jednobodaka? Mam ji prechipovanou ale neni to ono. Opet sem na ni obul gumy 185/60 na 14" kolech tak bych rad aby to jelo jeste lip. Ne ze by to nejelo ale chtelo neco jeste lepsiho. Vim ze se daji delat ruzne upravy na motoru (od vacky az k prevrtani) ale zda se mi to moc drasticky na motor. Nerad bych aby po 50 tis. km byl motor totalne na sracky. Prispejte nekdo at se to tu trochu hejba. Beavis
Zkus udělat něco s aerodynanikou. To opravdu není špatný nápad. Felda a Favorit mají tak špatné základní Cx že bude fungovat skoro vše. Dej přední spoiler, stříšku, sniž podvozek případně auto zespoda zakrytuj a pofrčí to skoro uřčitě o takových 20 Km/h víc.
no tech 20 km/h ...... nevim, nevim. To zas nema favorit upravenou prevodovku. Spise ty spojlery v 99 % Cx zvysi a auto je navic tezsi.
Zvýšit rychlost na feldě jen tak nejde, výkon se sice zvednout může, ale převodovka víc nedovolý. Mám upravenou feldu 1,3MPI z 98 a rychlostně je to stejný, jen výkon v malých otáčkách je lepší a pak na hranici použitelnosti otáček. A hnát to auto až k omezovači nejde, nejvíc dosáhne 180 a to jak po rovince, tak z kopce, víc určitě ne! A šlapat pořád na plyn, když se otáčky pohybuji okolo 6 000, je sebevražda motoru!
No jo tak to máte špatný převody, správné byly na prvních vozech pak to někdo blbě zkrátil. Nicméně konkrétně na Favoritu je opravdu lepší skoro vše tam se snad ani vedle nedá sáhnout. Dát auto dolu změnší čelní plochu a zarovnat spodek taky jistě pomůže. Prodloužení stříšky taky. A co zkusit jiná zrcátka? Navíc není to drahý ty spoilery jsou tak kolem 300 Kč za kus. Váha zanedbatelná maximálně tak 0,5 kg. Ostatně na poslední modely to dělala i Škoda.
Felda by potrebovala delsi prevody, pak uz by jela rychleji! Ale od roku 1998(co mam), to nejde pres 180!
petous
Ja bych to spis poradne navoskoval. Pak se snizi treni o vzduch a pojede vam to minimalne tak, jako kdyz sklopite zrcatka.
U motoru 1300 se toho moc nenadělá bez většího zásahu. A vypadá to, že aerodynanika vozu prospěje víc. Před pár roky jsem měl přední spoiler na Favo a stříšku od fy. Martínek. Tam kupuji přímo z výroby většinu dílů a chodilo mi to měřených 185 km/h.

Bez toho to bylo o dost méně. Jen ten přední spoiler prý dělal na okruhu v Brně 2 vteřiny na kolo. Když srovnáte investice tak jsou podstatně nižší při stejném výsledku a ještě to sníží spotřebu takže ušetříte.
Zdravím, nezkoušel jste někdo měnit barvu podsvícení palubní desky? Mně by se líbila modrá... Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti??? Díky za odpověď.
citam si citam tie vase prispevky a zasnem, vidim tu maximalky okolo 180km, iste hovorite o felicii? co ma brusene hlavy? novy vyfuk?... mam 1.3 50kw mpi, neviem neviem, mam tam sportovy vzduchovy filter a viac ako |podla tachometra, ktory ma urcitu odchylku| som nevytlacil viac ako 165km, caute
Volnym padom aj 200km/h 😄

Inak, sportovy filter neprida sam o sebe absolutne nic na vykone.
Dovolím si opravit tě. Filtr přímého sání vzduchu má až o 40% větší propustnost vzduchu při zachování fitračního efektu. V praxi to vypadá asi tak že ti to přidá až o 8% výkonu navíc. Nevím ovšem jak to funguje na FELDÁCH,. Na normálním autě jo.
8% navic filtrem, tak dobre jsem se uz dlouho nanasmal:..o)))))))))))) to jezdis asi porat z kopce a jeste ti fuci do zad 😄))
Sportovy filter da maximalne 3-5% vykonu naviac.
3-5% procent 😄)))))))))))))))))))))))))))))))))))))… tady je sranda cim dal vetsi 😄))
Tak to nevim, jak to mas zajety! Ja sice mam chip, sportovni filtr, ladeny vyfuk atd, ale max rychlost zustala skoro stejna!
fakt mi nejde o maximalku ale o ciastkove zrychlenie atd, ved ist s feldou na maximalku -- citil som sa akoby som riadil kozmicku raketu, v celku mi vsak felda vyhovuje aj cenovo aj vykonovo
Nazdárek, tady se bavíte o maximálce vašich autíček. Tak já se přidám s mou Feldou, která jezdí na LPG. V Německu na dálnici 170 Km/h po rovině, 180 Km/h z mírnýho kopce. Je to 1.3 Mpi bez jakých koliv úprav !!!
fulek, sa spamataj, alebo ta na tej nemeckej dialnici tahal viper??? ale nech zije skoda
prepac skomolil som ti nick fulan
to akfarko: mysli si co chceš, na budíky si vidím dobře, samozřejmě to je tachometrová rychlost a né skutečná, kterou změřej jen s přístroji! A jestli myslíš, že Felicie jede max. 150, tak jsi asi ve Felicii v životě nejel. S pozdravem
no 40kW jede 140 v křeči...
Ako ktora !!!

Ja mam 40kW BMM a po rovine 150, z kopceka 160 a raz sa mi podarilo z velmi velkeho kopceka 170. Ono urcite dost zalezi na tom ako je ten motor zabehnuty.
Autokomplex:moje rec... spis v posledni kreci😄))
Taky jedne prispevek, kdyz jsem jel do Brna na vystavu s moji tunningovou feldou a je to porad s kopce, tak 20 km usekl byla prumerna rychlost 173,6km/h podle PC a tachometr se pohyboval stalem mezi 170 a 180, niz nesel a vys uz taky ne!
fulan, ja hovorim o realnej rychlosti a nie o rychlosti na tachometri, ved staci si pozriet testy tachometrov na roznych autach, niekedy je odchylka 10 - 15 km/h, caf
Ja mam 1,6 bez uprav a ma max. pri 175 km/h. Tak nevim, mozna ma moje tacho silenou odchylku 😃
Má někdo zkušenosti s pneu 185/60 R14 na feldě?

Co na to poldové?
185/60 R14 mam na facku a zatim kdyz meli fizlove blbe kecy tak jen ke stavu vzorku. Ale pokud ty gumy budes kupovat nove, kup radsi 175/60R14 maj lepsi vlastnosti...
Tyhle pneu mam na Felde a vsechno je O.K. Sice kdyz sem ji naposledy naboural tak na to pojistovak (kdyz sem od nich chtel penize) koukal jak husa do flasky (a ja mel poradne stazenou 😉 ale pak napsal do papiru 165/70 R13.Beavis
jestli mas 175/60R14 na Felde tak je to ok, ty jsou prece napsane aj v technicaku...
Tuněnní motoru je dobré ale výkon se ztrácí i cestou na kola.

Obrovský výkon požírá převodovka, dají se s ní dělat různé čachry, ale opravdu nejvíce zabírá, pokud se změní převodové kolečko náhonu tachometru to stím autem dělá pravé divy. Máte někdo zkušenosti? Jak to chodí v reálu?
Nebo by taky pomohlo připsat za čísla na tachometru nulu (nebo několik), potom by to jelo třeba 20.000 km/h. Převodovku bych rovnou vyhodil, asi i diferák, všechno žere výkon. Rovnou kliku na kolo a bude to žihadlo.
Zajímalo by mne zda máte někdo zkušenosti či víte, kde by se dala sehnat Rozpěra tlumičů do zavazadlového prostoru Felicie combi. Pokud ano za kolik. Dík
Tak zkusíme něco jiného. Máte někdo zkušenosti s montáží plynových vzpěr do motorového prostoru?

Dík
a k cemu je to dobre?😄)))
Je to dobre k tomu, aby se kapota motoru zdvedala sama, to same co ma kufr!
hmm tak to je opravdu skvela a dulezita uprava😄))
...pokud se ale hrabeš v motoru denodenně...
Jako větąina tuningových úprav, ani tato není potřeba jenom se mi to líbí a proto se ptám zda s tím má někdo zkuąenosti. Jaký druh vzpěr a hlavně kam je v motorovém prostoru přiąroubovat. V autě není podle mne ľádná úprava nutná, ne? Auto přece jede tak co?!😄
Zdar tuňáci, jaký máte zkušenosti s přečipováním řídící jednotky na 1.3 MPi ve Felicii ? 😄 Má mít pak výkon asi 61 kW, ale hlavně odstraní hluchý místo po přidání plynu. Vaše zkušenosti, problémy, atd. Sem s tím. Zajímá mě to. 😊
este by som pridal pod otazocku, kolko cely ten spas stoji a kolko sa potom auticko napije?
Nemam jen chip, ale to auto jede dobre, jde hned odspodu a je to cilejsi. Spotreba zustala stejna.
Cau, tak ten čip stojí asi 3500 kč i s DPH, ale ta cena je vlastně za přečipování, protože mi tu řídící jednotku vyměněj za tu moji. Proto to není zas tak drahý. 😊
! PNEU-KATALOG ! AKTUALIZACE !

nový web-design, testy-12 letních pneu z časopisu AUTO TIP, přibyly další odkazy u jednotlivých pneu na testy (včetně nápovědy s umístěním), u některých pneu jsou i podrobné firemní popisy - obrázky (odkazy na ně najdete ve stručném popisu pneu), zprovozněna další rubrika - odkazy (včetně firem, které poskytují slevy apod.

web je jeste castecne ve vystavbe (tydenni update), proto nejsou dosud jeste funkcni vsechny odkazy- budete-li mit jakekoliv pripominky nebo doplnující udaje, rad uvitam vase rady a pokusim se vse co nejrychleji doplnit (dcs@mail.cz)
POZOR: Auto bolo koncom aprila nanovo prepracovane!!!!!!!!

Vsetky potrebne informacie o Skode Felicii GTR mozes najst na adrese😒br />
www.webprostor.cz/…cas/radoproject/… />
Dnes, t. j. 1. maja 2001 sa uskutocnil dalsi test vozidla Skoda Felicia GTR.

akceleracia: 0 - 100km/h --- 10,6s

hmotnost vozidla: 899 kg.

Poznamka: Auto bolo natankovane palivom SHELL V-Power Racing 99+!!!

S pozdravom RADOPROJECT
to sem se zas jednou pobavil 😄))) www.vici.wz.cz/favo.html .... to aspon neni seriovka 😄)
Po shlédnutí shora uvedené stránky jsem se musel zamyslet nad tím, jestli je to všechno myšleno vážně nebo je to myšleno jako vtip. Pokud je to opravdu myšleno vážně, tak to auto hlavně nedávej na motorovou brzdu. Byl bys asi hodně, hodně zklamán.
z * sportak neudelas, pamatuj!
sak nikdo nerika ze dela sportak.... vole 😄)
Moc pěkný web jen tak dále.
komu neni radno, tomu neni pomoci. Sice uz poznamkujes udaje s odkazem, ze jde o zlepseni udavane vyrobcem, ale v tve srovnavaci tabulce pred/po uz o tom neni ani zminka. Fakt veris prinosu sveho pseudotuningu ve snizeni spotreby o 11%, zlepseni akcelerace o 30%, zvyseni max rychlost o 10% ? Nema na to vliv nahodou zajeti tveho noveho auta ? On ta trubka v motorovem prostoru hned nabyla dulezitosti po tvem pojmenovani "pricny stabilizator" ...... Ale nejlepsi tuner ... jen tak s upravami jsi z motoru vymackal 20% vykonu navic ( 50 -> 60 kW ), ta automobilka je ale pitoma, jaktoze na to ti spickovi odbornici neprisli ....
Zdar, kdo má zkušenosti s pneumatikama PIRELLI P5000 DRAGO v rozměru 185/60 R14 ? Dal bych je na svou Feldu. Za cenu 2399 Kč to jde, ne. Poraďte. Čau
186/60 R14 je blbej rozmer - ty gumy jsou "balon", dej radsi 175/60 ty maji daleko lepsi vlastnosti (i kdyz podle oznaceni vypadaji uzsi - ale cisla nejsou vsechno) a nebo 185/50 nebo aspon 55 . jinak asi ideal jsou 195/45 R15 😄)
Ja mam 185/60 ale na 13", na 14" bych dal 185/55
Čau, jsem tu zas, ještě jinak, gumy o rozměru 195/50 R15, jak se vejdou na Feldu se sériovými tlumiči ? Asi budou škrtat o blatníky, co. V tomhle rozměru se daj furt ještě sehnat gumy za slušný prachy. Dík a čau
Proč chceš dávat 195ky na Feldu se sériovými tlumiči? Jedině se nadřeš při parkování, začni radši u těch tlumičů. Třeba HP jsou dost dobrý.
HPcka (Special) + 195/45 R15 = opravu k neutrzeni z cesty ale vyklepe to z vas ve meste dusi... je docela dobre mit taky rozperu prednich tlumicu. Jo a taky se celkem neda udrzet v seriovych sedackach..
Tak ty tlumiče, za kolik se dají sehnat a tak dál všechno okolo. Mám sériový tlumiče, který budu asi měnit. Originály za škodovky všechny 4 asi za 5000 Kč. To by si asi chtělo radši trošku přidat,có ? 😊
cela sada HP Sporting Special (pera+tlumice) je nekde kolem 10 tis. zkus [odkaz]
Ty tlumiče na Felicii jsem našel na sportmotor.sro.cz za 9000 Kč i s DPH. Asi do nich půjdu. Co udělají s autem po výměně? Jsou tak dost dobrý?
Zdravíčko, jsou, ale na kvalitní silnici, což je v naší republice tak 10% cest. Sice jsou seřiditelný na 3 úrovně tuhosti, ale na filcku jsou doopravdy zbytečný na dvakrát. Měl jsem je na krátké felicii v plné výbavě i se sport. pružinami, s oplastováním to auto vypadá moc pěkně, ale pro každodenní ježdění po městě a okreskách to doopravdy není.
Najezdil jsem na HP-čkách s F-Combi přes 100 tisíc a mamina na nich jezdí dosud. Není to zas tak tvrdý, zvlášť když to posadíš výš. Má to tři polohy, vepředu je myslím prostřední a vzadu nejvyšší. Odvozil jsem s tím i spoustu všelijakých nákladů, auto sedělo na zadku, ale jinak OK. Prostě je to sportovnější odpružení, ale žádnej závoďák to z Feldy neudělá. Jízdní vlastnosti to ale zlepší podstatně.
To davidz: zajímalo by mne, jaký tam máš kola - rozměry ráfku i pneu. A nejen ty, ale i ostatní ladiči na Feliciích.
Fulan: pro začátek, nejsem žádnej ladič, ta Felda je obyč kombík BMM 50kW z roku 96, dosud najeto 212 tisíc km. Ráfky jsou standardní rozměr 165/70/13 elektrony, gumy Continental Contact CT22. Prostě jsem ty HP tlumiče svého času dostal za polovinu běžné ceny a původní byly pomalu zralé na výměnu, tak jsem do toho šel. Rozdíl v jízdních vlastnostech mě fakt překvapil, proto je tady chválím. That's all.
Ja mam HP Sporting Special (set tlumice+pera) a jsem taky velice spokojeny. Ja to velice slusne sladene. Dle meho nazoru je take treba pouzit nizsi pneu - treba 175/60R14. Ja mam disky 7x15" a pneu 195/45 R15 a nejde to utrhnout z cesty😄)
To Vici: myslíš, že je lepší dát péra a tlumiče HP s pneu 175/60R14 než 195/50R15 ?
no to nemyslim ty 15ky jsou daleko lepsi,ale ty 14ky jsou na feldu povolene z fabriky, a 175/60 R14 zas nesedi tak spatne, oproti serii (165/70R13) primo skvele). a neriskujes problemy s policii....
jestli ale myslis HPcka+175/60R14 kontra 195/45R15 se seriovym podvozkem, tak kombinace s HPckama vitezi
Díky Vici, je to dilema. Sériový tlumiče mají najeto asi 103.000 km, podle testu jsou ještě dobrý, ale proč je nevyměnit. Že jo. A ty kola 14" bez problémů s policajtama a jsou schválený, ale když už je kupovat, tak ty 15" nejsou už zas o tolik dražší a policajti mě zas tak často nestavějí. Ještě se uvidí. Zatím čau
Policajti kola nekountrolujou, alespon mne se to nikdy nestalo!
Na Filcce mam obuty 185/60 R14, predek Bravura a vzadu Kléber. Je to doooost dobry a uz nechci

165-ky.Ale mozna ze by to chtelo sehnat 185/55 R14 ale ty jen tak nikdo nedela.Vydel sem v nejake akci nabidku tehle gum za 1800,-Kc kus (samozrejme novy), myslim ze to bylo u nas v prodejne Barum.Ja je sice jeste mam dobry ale jestli nabidka vydrzi tak jdu do toho.Beavis
Tak už jsem byl u Exelů. Nechal jsem dát do 1.6 ostřejší vačku + ŘJ. Zatím jsem sice kilometrů moc nenajel, ale i tak to stačilo na to, abych zjistil, že výkonově je ten motor zase o třídu výš. Teď by to mělo mít cca 69-72 kW/5300 a 145-149 Nm/4000. To co uvádím jsou údaje obdobně upravených motorů, které byly na brzdě. Až najedu víc kilometrů a budu mít víc praktických poznatků, tak dám vědět. Čus!
Ten Mk se mne nejak nezda. Srovnavam s 1.8 16V 83 kW 154Nm/4400 ot.
Ten krouťák 145-149 Nm. fakt sedí. Viděl jsem několik originál protokolů z brzdy takhle upravených motorů (Auto Jarov). Kopii jednoho z grafů mám k dispozici. Na tom je naměřeno 70 kW/5250 ot. a 147 Nm/3800 ot. Jinak jak jsem slíbil poskytuji další informace: (série/úprava) zrychlení 0-100 12/10 (s), pružné zrychlení 100-130 (V.) 15/11 (s). Protože mojí snahou bylo dosáhnout maximálně objektivních výsledků, vše je měřeno za shodných podmínek (způsob měření, úsek silnice, zatížení, palivo atd.). Zatím vše. Čau!
V příspěvku č. 110 a 116 jsem se zmínil o úpravě motoru 1.6Mpi, kterou na mé Feldě provedl MOTOR EXCEL. Tady dávám k dispozici další praktické poznatky, které jak doufám budou i pro ostatní zajímavé. Měřil jsem některé hodnoty zrychlení a pružného zrychlení a to před úpravou a po úpravě a to za identických podmínek, takže se domnívám, že mnou zjištěné výsledky mají vcelku dobrou vypovídací hodnotu. Jen pro pořádek uvádím, že každé měření bylo provedeno vždy 2x a bral jsem průměr, přičemž výsledky jsem zaokrouhloval stejnou metodikou na celé vteřiny, resp. půlvteřiny a to směrem vzhůru (t.j. k horšímu času). Tak tady jsou výsledky: série/úprava zrychlení 0-80 8,5/7,5 , 0-100 12/10, pružné zrychlení 60-100 na IV. 9,5/8 , 80-120 na IV. 10,5/9 , 80-100 na V. 11/7,5 , 100-130 na V. 15/10,5. Tak toto jsou holá fakta. Můžete mi věřit, že skutečné svezení je opravdu parádní a pro "machýrky" které v případě potřeby necháte daleko za sebou asi těžko uvěřitelné.
na stranke www.tuning.cz som cital clanok o nafarbeni prednych a zadnych brzd farbou hameraid. Uz to niekto robil??? Ak ano, ake ma skusenosti.
farba sa vola HAMMERITE. Chcel by som to aj ja vyskusat, ale mam trochu pochybmosti.
Kdysi jsem se zacal zajimat take o Hammerite (lenost cistit kotouce), ale matlat to pres rez jsem "nedokazal". Byly mi doporuceny zaruvzdorne (vypekaci) barvy od MOTIPu primo na brzdy. Ocistil jsem brzdy (pakarna), koupil spray(150,- lidovka) nastrikal a drzi perfektne, barevna stalost skvela. Delaji cernou, cervenou, zlutou a asi stribrnou. Barvy dela take nemecky Foliatec (ale ta cena Ouu)Zato ma i reflexni 😄 Hodne stesti.. PS: jaka barva auta X brzd to bude?
Konecne som nalakoval strmene a zadne bubny Skody Felicia na ohnivu cervenu farbu zn. Hammerite. Vyzera to velmi posobivo.
Kamarat na Š100 natrel zadne bubny touto farbou a ta Š100 uz davno cela zhrdzavela, ale bubny su stale ako nove....nieco na tom bude. Ja som na Felinke natrel bubny a predne papuce Antirezinom a vizera to, ze to tiez dobre drzi.
Dakujem za vsetky informacie.
Akce pro návštěvníky této rubriky. Při nákupu nasávače pro vůz Felicia prostřednictvím stránek www.martinek-auto.cz můžete získat zdarma vzduchový filtr interiéru v ceně 69,6 Kč. Do poznámky připište

Návštevník www.auto.cz - filtr zdarma.
Chcel by som dat dole zadny spojler horny na piatych dverach na Skode

Felicii - originalny od vyrobcu a nechcem ho poskodit. Co mam robit??? Ma uz s tym niekto nejake skusenosti?
myslim, ze je na 99% prilepene sklenarskym silikonovym tmelem.
dakujem za informaciu ohladom piateho spojlera na felicii
Zdar všichni, mám dotaz, a týká se výměny podkladu budíků ve Feldě za sportovnější bílý místo originálního (šedýho). Vyměňoval si to někdo sám ? Zkoušel jsem ty budíky rozdělat a musejí se sundat ručičky z osiček přístrojů . Nechce se jim dolů, a mám obavy, abych je neulomil. Poraďte jak na to. Díky 😊
Já jsem dával na Feldu červené pozadí. Předem musím avizovat dvě věci: 1) pokud chceš aby bylo zachováno prosvětlení budíků tak to nejde udělat bez speciálního polepu (už vyřezaného) - pokud ovšem nemáš doma plotr na vyřezávaní tapety, 2) i s polepem je to pěkná pakárna takže se na to psychicky připrav. Já jsem to řešil tak, že jsem zakoupil sadu polepu od AIR DESIGNU (ceník je na netu) a pak aplikoval jakš takš dle návodu. Vypadá to vcelku dobře a já jsem navíc udělal bílé ručky ke zdůraznění kontrastu s pozadím. K dílčím dotazům: ručky se mi nepodařilo sejmout a hrubší násilí jsem se bál použít, mám pocit že Air Design bílé budíky s černým popisem nedělá a to asi proto, že by vzhledem k odlišnému osvětlení (oproti fáčku) v noci nebylo nic vidět, dělají dílé pozadí s černým orámováním stávajících bílých čísel. Na závěr jen poznámku k tomu, že jsem čekal, že Air Design to bude mít víc promakané. Pro mě přijatelný výsledek se rovnal malému zázraku, ale je pravdou, že jsem trochu perfekcionalista. Přeji mnoho zdaru a pevné nervy při aplikaci.
Kolik se dá jet se seriovou Felicii Combi 1,6 max? Myslím tím po rovině. Jede mi to na pětku 5.000 otáček 160km/hod. Víc ani ťuk. Je to normální? Podotýkám se zapnutou klimačkou a posilovačem co jede furt. PTD
Tak jak to popisuješ je to vcelku standartní chování Felicie 1.6 se sériovým motorem. ŘJ je totiž nastavena tak, že pokud motor dosáhne 5000 ot/min. přestane dávat palivo pro 1. válec. teprve pokud otáčky nadále narůstají po dosažení 6000 ot/min. přestane dodávat palivo i pro zbývající válce. Dalo by se říci, že tento motor má dvoustupňový omezovač. Max. rychlost není omezena tím, že motor by se točil, ale nemá sílu (např. Fel. 1.3) ale tím, že tě zastaví první stupeň omezovače. Na druhou stranu u tohodle motoru v sériovém provedení vrcholí výkon v cca 4500 ot/min. V důsledku výše uvedeného tedy může dojít třeba ke zvláštní situaci, že ti z kopce může ujíždět Felda 1.3Mpi a ty jí nebudeš moci s 1.6Mpi dohnat. Toto omezení většinou nemají jiná (nesériová) nastavení ŘJ - tzv. chip.
Chci se zeptat, kdo má nějaké zkušenosti s úpravou řidicí jednotky (spíš výměny) SIEMENS od Renocaru pro 1.3MPI? Jo a ještě co by mi kdo poradil jaky pneu koupit na feldu se standadníma tlumičema (ja se rozhoduju mezi 175/65 R14 a 185/65 R14)?
175/65 R14 mám obuté s lehce tvrdšími tlumiči a ve spojení se stabilizátory přední a zadní nápravy je to na Škodovku velmi dobré, v porovnání s jinými auty srovnatelné. S normálníma tlumičema a bez stabilizátorů je to jedno, to Ti stejně nepomůže. PTD
PTD😜ises o stabilizatorech naprav. s timhle jsem zatim nemel cas laborovat. uvazuju ze je zkusim na Facko. Jake tam mas ty a jak se to projevuje. Mam HP Sporting (pera+tlumice) snizovane jeste vic nez je original a OZka se 195/45R15. Pujde to s tim nak moc poznat?
Pokud se nemýlým tak Řj od RENOCARU je vlastně Řj CIMBU. Nevím co od toho očekáváš, ale zázraky od toho nečekej. 60 kW to bude mít dost těžko, ledaže bys měl perfektně zajetý motor co má kolem 55 kW před úpravou. Záleží na tom kolik jsi ochoten do toho dát peněz a na jaké to máš ježdění. Pokud chceš, aby to bylo opravdu znát, tak optimální je kombinace ŘJ + vačka případně filtr. Pak tam těch 60 kW skutečně bude. Ve velmi dobré kvalitě se dá tohle pořídit za cca 9 tis, resp. s filtrem + 2 tis.
Ahoj vsem do fora. Koupil jsem si antirezin (zluty) s tim, ze si natru bubny a predni celisti na Felde. Barva auta je modra hlubinna metaliza. Nemate nekdo pozitivni zkusenost, nez s tim zacnu? Diky za info.
Riadne to ocisti od hrdze (hlavne zadne bubny - najlepsie az na cisty kov, poriadne odmasti)jednoducho natri aspon 2x a medzi natieranim to nechaj riadne zaschnut. A potom to preziej cele auto.
Chcel som napisat "PREZIJE"....
Zrovna Antirezin bych tam necpal. Je to vo´dák, čili vodou ředitelný. To jsou barvy na pendrek. Vem nejlíp nějakou syntetiku "antirezinovou". Doporučuji "Vivelock" nebo i "Hammerite". PTD
Dekuji vsem za rady, bubny a predni drzak brzdovych desticek jsem natrel antirezinem. Nedbal jsem na to, ze je to vodovka, vzdyt spousta aut se dnes uz strika jen vodou reditelyma barvama. Kvalita dost pokrocila. Vypada to pekne. Casem dam vedet, jak to drzi.
OK, dej vědět jak to bude držet. PTD
Tak mám najeto po úpravě cca 4000 km. Již dříve jsem zmínil jízdní výkony a tady jsou v kostce další praktické poznatky. ZÁPORY: mírně kolísavý volnoběh zejména při hodně zahřátém motoru po sepnutí ventilátoru - při rozjezdech, popojíždění a parkování nutno citlivěji pracovat se spojkou a příp. dát více plynu. Vzhledem k podvozku je třeba výkon používat uvážlivě. KLADY: svezení je velmi pěkné (všichni co se svezli byli nadšeni), auto i na malé přidání plynu reaguje okamžitě a bez škubání. SPOTŘEBA: v podstatě se nezměnila - t.j. pohodová jízda cca 6 l/100, svižnější jízda cca do 6,5 l/100, svižná jízda v rámci předpisů + tolerance do 7 l/100. Závěrem mohu říci, že na ježdění jen v městském provozu to nemá cenu - výkon nevyužijete a popojíždění je méně pohodlné. Na ostatní ježdění to považuji za dobrou volbu a doporučuji všem. Posuďte sami: Felda (poslední auto pro bídu - pojištění, ND atp.), která jezdí zhruba jako Fabia 2.0 Mpi a se spotřebou do 7 litrů na 100 km. To není špatné, ne? Co myslíte?
Snad jen k té spotřebě, jak se Ti podařilo vykouzlit 6litrů na 100? To se mě nepodařilo zatím vykouzlit ani 8.0 .... Když jedu Brno - Praha - Brno svižně se zapnutou klimou, tak se vejdu do 11/100, přesněji 10,8 l/100. Když jedu na pohodu z domu do práce, (okreska dálnice 1:1) něco pošontám po městě a zpět, tak se vlezu do 8,5litru/100. Pod 8,5/100 jsem se ještě nevlezl.
S neupravenou ŘJ není problém při dodržování rychlostních limitů mimo dálnici a město jezdit pod 5,5l. Pokuď jezdíte za 8l pak teda neumíte vůbec jezdit! Zmáčknout pedál na podlahu umí každý, ale jezdit ekonomicky a přitom svižně, to už se musí člověk naučit. Jo a po dálnici se dá jezdit do 7l.
Pánové za mě počítá kalkulačka. Metodiku měření spotřeby používám následující: natankuji po hrdlo (rozumně co to jde) a jezdim ... a jezdím a tankuji a tak dále. Pak zase jednou natankuji po hrdlo - nejlépe u stejné BČS (kvůli sklonu vozovky). Následně sečtu kilometry, kolik jsem na to spotřeboval litrů a pak to vydělím. Na závěr snad jenom to, že čím větší ujetá vzdálenost je mezi tankováním A a B, tím je měření přesnější. Např. pokud bych na ujtetých 1000 km měl odchylku mezi zankováním A a B 1 litr tak na výsledné spočítané spotřebě by to dělalo odchylku cca 0.1 l/100 km. Na plnou nádrž bez problémů ujedu 500-600 km a ani pak nesvítí kontrolka nouzového stavu paliva, což jenom potvrzuje správnost mých výpočtů.
Jak zalezi natankovani na sklonu vozovky ?
😄 sklon vozovky? Na druhou stranu je ale pravda, že když jsem tankoval Sierru prázdnou, vlezlo se tam míň než do sierry s plným kufrem. Nádrž šla zřejmě víc do vodorovna, ale i tak to bylo cca 0,5litru......PTD
Ten sklon vozovky jsem zmínil preventivně kvůli rýpalům. Je totiž rozdíl kolik natankuješ pokud auto stojí při tankování z kopce, do kopce atp. Ten rozdíl může činit poměrně dost. To že na tom něco je uznává dokonce i PTD a to je co říci. Jinak na závěr. Plně souhlasím s tím co píše Pavouk. Myslete si každý co chcete, protože já nikomu nic nevnucuji, ale stojím si za vším co jsem zde k tomuto tématu v minulosti napsal.
Ke spotřebě: Již to nemíním komentovat, snad jen pro narovnání vzájemné konverzace musím říct, že jsem v Brně u Aralu nabral plnou a jel jsem do Břeclavi a zpět - 3D rovina - a spotřeba byla 5,4 litru. Takže to samozřejmě funguje. Nicméně jet po dálnici 90km......to je takové, jeké to je. Těch 80km po okresce nebylo na nikoho osobně. Jen znám pár kamarádů co takto jezdí a pak mi večer u pohárku nadávají jak jsem je "nepřiměřeně" předjel a že mi to ten motor vrátí....nu což, olupte. Nejlepší spotřeby které jsem dosáhl bylo 7,1l/100km při cestě do Slovinska.....furt po rakouské dálnici kolem 130km/hod plus mínus, ale to se nedá brát jako běžný provoz. Na plnou nádrž udělám 500km když to jde dobře. Není to dno, ale kolem 41 litrů tam nacpu. A to je těch 8,2/100. PTD
Jen toto: nedokazu si predstavit, jak velky sklon vozovky by musel byt, abych do nej natankoval vice paliva, resp. aby sklon ovlivnil mnozstvi nacerpaneho paliva. Takovy sklon jsem v zivote u benzinky nevidel. Vem si trubici prumeru hrdla nadrze, nalij ji 1 cm pod okraj a nahni trubici tak, aby z ni vyteklo takove mnozstvi, aby se dalo rict, ze toto mnozstvi ovlivnilo celkovy natankovane mnozstvi. A ted si predstav podle trubice stejne naklonene auto ve sve ose. PT😱 mel jsi vzdy presne zmerene, ze v nadrzi mas treba 3.64 l a do prazdne nadrze prazdneho natankujes 40 l a do plneho 40,5 litru ? Subjektivne se mi to muze zdat taky, ale subjektivnost je zpusobena ukazatelem paliva, kdy u Formana zalezelo na sklonu v zatazce, jizde z kopce, do kopce a nejvic podle zatizeni na zadni naprave. Do nadrze se ale vleze vzdy stejne, bez rozdilu na zatizeni. Jestli se pletu, vysvetlete mi to.
Co bych na to řekl. U feldy jsem změny se sklonem nezaznamenal. Trošku mě jen jednou překvapilo, že jsem tam nacpal 43l naturalu a ještě by se tam něco vlezlo. U Forda Sierra s plným kufrem to bylo prokazatelné. Bylo to dané tím, že při prázdném kufru je nádrž z kopce (čumák je níž) a vzduchová bublina se vytvoří v zadní části a nemá kam utýct při tankování. Každá nádrž je tak koncipovaná, aby vzduchová bublina kompenzovala tepelnou roztažnost paliva. Pokud jsem do Forda naložil plný kufr, nádrž šla téměř do vodorovna a vzniklá vzduchová bublina byla menší až téměř žádná. To vytvořilo rozdíl cca 1litr. To je můj pohled na věc. PTD
Ja jsem si myslel ze bublina muze hrat roli, jenze nadrze co jsem videl, maji spis trychtyrovy tvar ( ne doslova ). Maji proste hrany takove, aby tam bubliny nevznikaly. Teplotni roztaznost je kompenzovana treba "stoupackou" k viku nadrze. Jeste mi rekni, jak si ten 1 litr poznal. Jde mi o to, ze at premyslim, jak premyslim, nevim, jak bych poznal, ze natankuju o 1 litr vice. Leda tak, ze bych s prazdnym natankoval do vypnuti pistole, objel benzinku, vzal 4 lidi + 2 pytle cementu do kufru a jel znovu a jestli by ta pistole vypla o 1 litr pozdeji ......
Už to tady nechci moc vytahovat, ale ten sklon vozovky jsem resp. tankování u stejné BČS jsem uvedl jen pro pořádek jako jeden z prvků pro zajištění pokud možno co největší přesnosti měření spotřeby daným způsobem. Ta odchylka může být různá od 0 až třeba 1 nebo více litrů. Samozřejmě bude především záležet na konstrukci nádrže toho kterého typu auta. To je vše.
Mám k tomu zajímavý poznatek. Jednou jsem dojel k pumpě fakt na doraz. Motor mi zdech u stojanu, než jsem stačil vypnout motor. To bylo první přesné měření od "nuly". Druhé bylo, když mi došla nafta 300m před pumpou a dojel jsem na setrvačnost. S plným kufrem cementu. PTD
Prvně ke stabilizátorům: Jak jsem už psal. Na 1,6 GLX jsou přední i zadní již montované z fabriky. Ve spojení s Al 175/60 R14 se to chová líp než 1,3 50kW "Trumf", který má klasická kola a je zcela bez stabilizátorů. Ke spotřebě: V měsíčních průměrech to dělá 8,2-8,7 litru. Přes to vlak nejede. Něco si vezme navíc klima, něco málo posilovač, něco Hagusy na střeše, něco muzika v autě, svítím furt, takže ono to naskáče. Každej ať si jezdí jak chce. Nicméně o těch s "natuningovanejma" autama co se plouží po silnicích první třídy 80km/hod a ukazují kamarádům jak jim to žere jen 7,0 si myslím svoje. PTD
Ještě k tomu, že po dálnici se dá jezdit za 7 litrů když spotřeba při 120km/hod je výrobcem udávaná kolem 8litrů (nechce se mi hledat techničák) a po dálnici se obvykle jezdí 140 tachometrových což je někde kolem 134 radarových? PTD
Jinak si to neberte nikdo osobně, taky bych byl rád kdyby to jezdilo za 5,8 litrů v kombinované spotřebě mimo město jak udává výrobce, ale buďme realisti a nevěšmě si nos na bulíky 😄. PTD
Mel si dál klidně svoje. Já mám v autě počítač. Podle něho (a zběžných výpočtů) jezdím běžně za cca 5.5l. Co se týká dálníce za 7l viz první věta - je třeba UMĚT jezdit a ne jenom mačkat plyn na podlahu. Pokud umíš číst (asi ne) tak jsem psal, že mám seriovku. A jak mi vysvětlíš, že jsem na plnou nádrž (až po hrdlo) najel 878km, při PRŮMĚRNÉ rychlosti 70km/h (což odpovídá mimo město 90km/h + cca třetina jízdy ve městě). A to ještě počítač ukazoval, že je v nádrži 1.6l benzínu. Když na to příjde, taky dokážu jezdit za 9l. Ale nehoním machra. Jak jsem už psal, je umění jezdit za málo, ne za moc.
to PT😱 tak to je mi tě tedy líto, to máme asi každý úplně jiné auto. Jo a ještě k těm 80 km/h na silnici I.třídy tak pokud to byla narážka na mne tak to seš vedle jak ta jedle. Takovou ustálenou jízdu bys asi moc dlouho nevydržel. Na tu pětku abys jel 80 tak s lehkou nohou je to u mého auta asi tak 1 cm stlačený plynový pedál. Zkus si to takhle jet alespoň 10 minut ustálenou jízdou s konstantně sešlápnutým plynem a uvidíš, že tě bude bolet noha. navíc bys musel stále hlídat aby se ti to nerozjelo, protože jakmile pohneš pedálem tak auto hned reaguje.
PR: jsi si jisty tema spotrebama? Bud jezdis jako poloslepy duchodce a nebo kecas pripadne neumis pocitat. nic ve zlem samozrejme, ale pokud bych do toho sedl ja tak do v normalnim provozu nepujde pod 10.... na prazdne ceste radsi nemluvit😄))
Ahoj!!!

Neviete o niekom, ktory by robil na Skodu Felicia aj zadny difuzor??
K problému "Kolik benzínu je v nádrži?" bych řekl to, že zrovna u Feldy by to mělo jít zjistit a to přesně ve chvíli, kdy se rozsvítí tzv. hladové oko. V tu chvíli by tam mělo být +/- 6 litrů víceméně přesně. Ve Feldě je vlastně nádrž v nádrži a dvě čerpadla. První dává palivo z velké nádrže do malé nádrže, která by měla mít právě obsah +/- 6 litrů. Druhé čerpadlo posílá palivo z malé nádrže k motoru. Obě čerpadla běží stále a vratné potrubí od motoru vede do malé nádrže. Hladové oko hlásící nouzovou zásobu paliva se rozsvítí ve chvíli, kdy začne klesat hladina paliva v malé nádrži, t.j. je tam +/- 6 litrů.
Nevím přesně kolik je tam benzínu. Vím jen, že jsem jednou natankoval 43litrů do Feldy a ještě by se tam něco vlezlo. Nechtěl jsem však cejbrat benzínem po karoserii a číslo 43litrů bylo dost přesvědčivé, že by k tomu brzo došlo. Jinak jak se rozsvítí hladové oko, podívám se na denní počítadlo, připočtu 80km, a vím kdy mám zajet k pumpě. PTD
verte nebo ne, do karburatoroveho favorita z roku 1993 ( jeden z poslednich ), jsem natankoval 50 litru.
To je diskuse o nicem, stale probirat, kolik natankujete. Radej napiste, jak tunite a drzte se rubriky.
50l? Proc ne... nadrz ma 47, je tam urcite naka rezerva a pokud to bylo az po spunt a vezmene v uvahu ze ten stojan u kteryho jsi to bral mohl ukazovat vic... no problem😄
jo, jen chapej, jak jsem ziral, kdyz jsem do toho nalil 50l, zatimco do te doby jsem do favoritu nalel max 43l ....
Zdravicko vsichni,

shanim informace z realneho zivota o chipnuti Feldy. Nalezl jsem nekolik firem Sportmotor, Cimbu, Autokomplex, Motordesign. Proctenim konf jsem ziskal dojem, ze existuje zpusob jak mohou tyto firmy ovlivnit parametry jednotky (jak moc), je to pravda? Nebo jen kopiruji jiz vyladeny cip? Je stejny pro Felicie od r 98-2001? Dalsi dotaz je ohledne vacky, kterou nekteri vyse zmineni take meni. Ma to smysl take do mesta? Kdyz vykon uvadeny s chipem je vetsinou stejny jako chip+vacka. Mam v tom hokej achjo. Posledni dotaz, MotorSport pry ma jiz hotove sady pro zvyseni objemu vymenou, nevite kdo tuto upravu provadi? Autokomplex je favorit, ale vite neco o MotorDesignu? Diky za radu. ROMan
Divej, chip od Sprasmotoru, to by se mozna jeste dalo, ale chip+vacka od nich to bych neriskoval. Chip od Cimbu-jezdi jich hodne a asi i funguji, ale nevim nevim. Motordesign dela super zavodni veci,ale s upravama pro cestovni pouziti - neznam nikoho kdo by mel nake zkusenosti. V kazdem pripade chip od nikoho neumi sam o sobe ani 55kW (berme to na nejakem danem motoru ktery ma v serii presne 50kW), nejakych 61 nebo 62kW chipem je super lez a tunel. To lze jedine a pouze s upravou hlavy, jinou vackou a pak teprve k tomu udelany chip. A pokud to bude dobra vacka tak ma samozrejme takovahle uprava cenu i do mesta😄)

Koho myslis tim motorsportem co ma sady na zvysovani objemu? Ono totiz aby takhle udelany motor fungoval tak to chce vic nez jen "nakou sadu". Odkud jsi?

Jeste jedna vec, timhle nezatracuju chipovani! Meli jsme na MPicku chip od Motor-Excelu a znat to bylo, melo to super prubeh a jezdilo se s tim daleko lip nez se serii.
Mel jsem sluzebni auto F. BMM s CHIPem od Sportomotru a zdalo se mi ze hodne kouri, ale nevim jestli to bylo tim. Motor-Excel dela tu nejlevnejsi vacka+chip za 9000,- (nevim kolik stoji vacka a co je s tim prace), ale MotorDesign to same za 15 000,- (fakt nechapu). Vlastne mi ani nejde o honeni kW a honeni lidi na dalnici, jen chci aby to nebylo tak line. Z toho co pises vyzniva, ze po vymene vacky je treba mit jinak udelanej chip, je to tak? ... Myslel jsem Skoda Motorsport, pry jsou to nejake vlozky valcu + sirsi tesneni z tech 128? na 1342 (to je teda informace, stydim se 😄 Jsem z Plzne. romcovo@seznam.cz
pokud jsi z cech, tak mam jedinou radu, zavolej do Motor-Excelu, domluv se, zajed tam a urcite ti vysvetli co chces vedet, a nabidnou ti po domluve to co ti bude vyhovovat. Ing. Cepek samozrejme dela i zvysovani obsahu, napriklad tech 1340 znamena krome jineho hlavne jine valce, pisty a krouzky (vrtani 77mm). Podle mych zkusenosti u Motor-Excelu narozdil od Sprasmotoru neprohloupis. [odkaz]
a nebo koukni na www.cmt.wz.cz ale to mas krapet z ruky...😄
V podstatě musím souhlasit s tím co napsal vici a nemá cenu to opakovat. Předesílám, že následující skutečnosti uvádím stručně a v kostce. Chip: určitě dobrá věc (pokud je slušný) ale na druhou stranu sám o sobě nedokáže zázraky. Výsledek - lepší reakce o něco lépe půjde do otáček. Raketa to rozhodně ani po potom nebude. Do městského provozu asi bohatě stačí. Chip+vačka: (dobrý chip a dobrá a vhodná vačka) je rozhodně z hlediska pružnosti o dost lepší (výrazně lepší reakce, podstatné zlepšení průběhu obou veličin ve zejména ve středních a vyšších otáčkách). To pocítíš a oceníš především mimo město a v dálničním provozu. Určitá negativa (trochu kolísavý volnoběh a trochu horší chování motoru v otáčkách blížících se otáčkám volnoběhu). Možnost dalších úprav je velmi rozmanitá. Obecně lze ale říci že to ale znamená větší zásahy do motoru = více peněz + další negativa (životnost, spotřeba paliva, zvýšené nároky na rozsah a pravidelnost údržby atp.). Zejména v závěru uvedených důvodů si musíš rozvážit tři věci: 1) Do jakého provozu to bude 2) Co od toho očekáváš 3) Kolik jsi ochotný do toho dát. Domnívám se, že optimální na běžné ježdění je chip+vačka, příp. filtr (vložka). Výkonostně je to o dost lepší a přitom spotřeba a servisní nároky jsou nezměněny. JInak ohledně motordesignu Šmat, tak to je skutečně jedna z nej a nejlepších firem. Dělá hlavně soutěžáky a civil má k zalepení případných prostojů. Ceny úprav jsou vyšší. Doporučuji ti to co vici - zavolej do Motor excelu ing. Čepkovi a on Ti poskytne všechny informace co budeš chtít vědět.
Ještě jsem zapoměl: Obecně lze říci, že při výměně vačky je potřeba mít i jiný (odpovídající) chip.
Čau, moje zkušenost s čipováním - mám Feldu 1.3 Mpi na plyn, ten chlap, kam jezdím s plynem, nabízí i tyhle chipy atd. Že ho znám, tak jsem se s nim domluvil, že mi zapůjčí čipnutou řídící jednotku od CIMBU. Vyzkoušel jsem a zjistil jsem, že za 3500 Kč za upravenou ŘJ nedám !!! Nějaký zlepšení tam je - motor je klidnější, nechá si líbit nižší otáčky, změřil jsem si i zrychlení ze 60 na 100 Km/h na III. stupeň - zhruba o 0.5 - 1 sekundu lepší s chipem . Stručně řečeno - samotný chip nemá smysl a s autem nedokáže žádný zázraky. S pozdravem Fulan
PR:dik za Tvuj nazor, uz jsem si myslel ze su snad jediny kdo nadava na chiptuning v souvislosti s parametry ktere nabizi jiste firmy. Koukni pro pobaveni semhle 😒odkaz] a pak na komentare 😄))))
vici: Podívej se já být tebou tak bych se už na sprasmotor vykašlal. Inu jak se říká "kdo chce kam pomozme mu tam". Kdo si myslí, že si nechá upravit ŘJ na Feldě, dá k tomu filtr a bude z toho mít raketu, tak ať si to myslí. Skutečnost je trochu jiná. Já nejsem žádný specialista na chiptuning, ale párkrát jsem o těhle věcech pobavil s ing. Čepkem, prolistoval nějaký grafy atp. Domnívám se, že to je člověk, který ví co říká. Závěr k chiptuningu je asi následující: Auto (konkrétně Felda!) by po slušným chipu měla jet o něco lépe a při stejném stylu jízdy s o něco menší spotřebou, ale samotný chip z toho nikdy neudělá jiné auto (myslím v jízdních výkonech). Já to přirovnávám asi k situaci, kdy auto po chipu pojedne ve dvou lidech asi tak jako předtím jen s řidičem.
Nechcete nekdo cele zadni osazene plato do Feldy? Jsou tam Magnat Stratos 6x9", subwoofer XTC 1200(High end),+ vysky(magnat), mozno i se zesilovacema!
mracek:a co za to chces? vici@centrum.cz
Jak jsem ten subject videl, rekl jsem si faaajn koupis si zpet sve ukradene plato, a kdyz vidim typ repra tak zas nic. Skoda.... 😲( Jestli je tvy, tak nic ve zlym. Omlouvam se, ale kazdy snad pochopi jak jsem se citil, kdyz 5. dvere vystrelily k obloze bez obtezkaneho plata - ROOOM
ROOOM-neboj je my, pred rokem jsem si ho nechal delat do Feldy, ted jsem Feldu prodal a zbylo mi!
ROOOM-neboj je moje, pred rokem jsem si ho nechal delat do Feldy, ted jsem Feldu prodal a zbylo mi!
Dobru muziku robi www.bsacoustic.sk Staci sa len pozriet, ma skvele ceny, aj specialne urcene plata na Feliciu aj Octaviu.
No,Felda 1.3MPI/50kW se zvýšeným výkonem od CIMBU na 61,5kW(udávaných)fakt o moc líp nejede. Na 1.6/55kW určitě nemá,asi by to chtělo ňákou změnu. Můžete mi někdo,prosím,poradit nějakej lepší chip na 1.3.Dík.
Už se to tady probílalo X krát. Takový chip, aby to to udělalo z Feldy jiné auto nevynalezl. Když chceš, aby opravdu pod kapotou bylo kolem 60 kW, tak musíš přihodit alespoň vačku. Zkus Motor excel.

Jinak všechny zdravím po dovolené. S mojí Feldou 1.6 která prošla kůrou v Motor excelu se mi teď na dovče podařilo na jednu nádrž najet 650 km ještě bez hladového oka. Podotýkám, že to nebylo na jeden zátah ale X jízd během jednoho týdne na Šumavě + cesta z Prahy tam a zpět.
Nazdárek, zajímalo by mne, zda měl někdo možmost porovnat jízdní vlastnosti mezi Felicií s tlumiči HP a Fábií na sériových tlumičích. Dík
Muzete mi nekdo poslat program na precipovani ridici jednotky na Felicii 1.6. Predem dekuji. Adresa: f1.6@post.cz
Odporucam si to nastudovat na adrese 😒br />
[odkaz]
Omlovam se za OT, ale nejde mi zalozit nove tema. Potrebuji vedet ja pracuje kazetovy prehravac v aute. Mam MP3 prehravac a adapterovou kazetou do autoradia. Po jeji vlozeni vse funguje OK, ale mam silny dojem, ze prehravac jede rychlosti previjeni. Podle ceho nastavuje rychlost moturku (posuvu) pasky? V te kazete jsou zprevodovany oba nahony a napojeny na jednosmernou brzdu (aby to jelo jen jednim smerem kde je "vysilaci" hlava) a nahore konci prevod gumovym krouzkem (jakoby podepirajicim pasku, ktera tam neni). Mohl by mi nekdo vysvetlit, jak to cele fubguje a co je vlastne nutne k nezatezujicimu provozu radia (jedna se mi hlavne o zivotnost moturku). Diky
S tím si nelámej hlavu. Rychlost posuvu pásky v přehrávači určuje tzv. tónová hřídel (s přítlačnou gumovou kladkou). Ta je poháněna přes stálý převod od motůrku, jehož otáčky se řídí zpětnou vazbou - ať už ze snímače otáček, nebo zátěžově. Navíjecí trn je poháněn přes třecí kotouček, takže když tam není kazeta, běží naprázdno a tobě se zdá, že jede rychlostí převíjení. Jinak v tom adaptéru je udělaný převod proto, aby se otáčely oba trny. Drtivá většina autorádií má totiž autostop a ochranu pásku, a když se jeden z trnů zastaví, okamžitě se vypne. Stačí takto?
Naprosto vycerpavajici... streva z te kazety jsou venku a je ticho. A radio se neobtezuje nic kontrolovat, Jsem stasten. Diky diky....
Chcípnul tady pes. Kde jsou Ti tuneři co denně potkávám nebo vídám na silnicích v ospojlerovaných Feldách od střechy až po zem, jenž krotí stádo 55-68 pěkně dravejch koní (zcela vyjímečně i 75) a současně lituji, že se jim nemohu podívat do tváře přes jejich tmavá nebo zrcadlová okna často vyzdobená nálepkami typu "No respect", "No fear" abych ocenil jejich řidičské umění, že na úseku kde je 50 km/h a přechody pro chodce dokážou s přehledem uřídit vozidlo rychlostí minimálně o 30 vyšší. Ještě štěstí, že dají o sobě chvíli dopředu vědět dusáním basů hlasitě puštěné HF aparatury. Tak teď vážně! Absenci shora uvedených v této rubrice oželím, ale Ti ostatní by se mohli probrat.
Co chceš tunit? Nemám pocit že by toho mohlo být moc. Jak skončí záruka, zkusím dát do 1,6 ostrou vačku a nový firmware. Tak na cca 90PS. Víc to honit nebudu. Pokud se týká spoilerů tak je to podle mě jen zbytečný balast a problém. Osobně bych volil jen dobré 14" gumy na Al kolech (vyřešeno) v předepsaném rozměru, přední zadní stabilizátor (vyřešeno), sportovní Škoda tlumiče, vzpěra nad motor, sportovní poslední tlumič výfuku, KN filtr, dobrej volant a tu ostrou vačku (to ještě přijde). Jinak mě nic nenapadá. Ještě snad vyhodit originál papíráky a dát tam nějaké reproduktory. To ale počkám, až se trochu vysypou nebo vyběhnou ze závěsů.....PTD
No čau, trochu si to tady zdřímlo, to je fakt. Takhle mě napadá, jak asi vypadají plasty v interiéru nastříkaný do barvy vozu. Má to cenu si s tím dát práci. Oddělat-nastříkat-přidělat. Co ?
Ty plasty jsem kdysi v menší míře zkusil ve Favu, ale chce to speciální barvy (hlavně základ) takže na tvrdších plastech to bylo OK (ultravinil od Plasti-kote), ale na těch měkčích to bylo uplně k ničemu. Jsou firmy, který to dělaj, ale stojí to dost nehorázný peníze.
PTD Jasně vačku a software na 1.6 ti můžu opravdu vřele doporučit. Mam to na autě taky a zatím nemůžu říci křivého slova. Myslím že tohle je na 1.6 ta optimální úprava v poměru cena/zlepšení dynamiky/rizika. A můžeš mi věřit, že to zlepšení je opravdu dost znát.
Ahoj!!! Zdravim vsetkych tuning-fanusikov Felicii. Ja mam uz davno Feliciu, ale az teraz som zacal s jej vylepsovanim.

Poviem Vam, ziadna slava. Zohnat hlinikove disky uz nie je problem. Rozne plastove dielce na okraslenie auta je z financneho

hladiska zaujimave, ale oplati sa to. Horsie je to s podvozkom a rozsirovacimi kruzkami.

Az mi stuhne krv v zilach ked vidim policajtov hliadkovat a zastavovat auta. Preco?? Uz ma aj parkrat zastavili,

mali ste vidiet aky boli zrazu velmi mudri a ohanat sa takym a onakym zakonom. Vraj to je nezakonne mat na aute kruzky, tym ohrozujem

cestnu premavku, a podobne nezmysly. Tu na Slovensku je to onicom mat upravene auto. Mam vela napadov ohladom motora, podvozku,

ale co mi je to platne? Nasa zla legislativa nedovoluje vobec nic do zasahu motora, nehovorim uz ani o zvacseni objemu.

Na Slovensku plati o tuningu asi to: Pomoz si clovece ako sa da, ak sa ti to podari, je to nelegalne a proti zakonu.

Vam v Cechach je hej. Mozete mat upravene skoro vsetko - ak mate na to peniaze - zlepsit vlastnosti motora, podvozka a inych casti.

Predchvilou som si s uzasom precital clanok na www.tuning.cz o Skode EVO 1. Nadherne upravena Skodovka.

Mal som moznost si pozriet aj stranku RADOPROJECT je dobra, na Slovaka je dost v tuningu

poviem to ,,zazraty,, ma dobre napady.

Zdravi Vas Ferdo11!!
ASOLUTNE S TEBOU SUHLASIM. MAS UPLNU PRAVDU.
Dotaz: Co je najviac vhodne na znizenie podvozku - pruziny a tlmice nechat tak alebo vsetko vymenit. Aka znacka je najvhodnejsia??
Pokud das na seriove tlumice, jeste pokud mozno ne na zrovna nove, nejake pruziny tak je to podle me mirne o hubu. Chce to nejaky komplet set pera+tlumice, aby to bylo pekne spolu sladene. Ja osobne mam HPSporting Special set a jsem docela dost spokojeny... www.hpsporting.cz
Vici je to hodně tvrdý? Nechá se stím jezdit denně? Eliminuje se dostatečně náklon v zatáčkách?
No ten set SPECIAL tvrdsi je, ale jezdit denne se s tim da, aspon me to nevadi. Jo v zatackach to sedi slusne, moc se to nenaklani, je to super taky pri brzdeni, nema se to tendenci jakkoliv rozhoupavat nebo ustrelovat ani jakekoliv jine zaludnosti. Ale chce to gumy aspon 175/60R14, 185/55R14,195/50R14 a nebo 195/45R15 popripade 195/50R15.......... pak je to jeste lepsi...
Vici dík! SPECIAL set si pořídím pod stromeček.

Jsem na to zvědav.
myslim ze to neni spatna volba a ze budes spokojeny, je to opravdu tak 50% jizdnich vlastnosti nahoru, tam kde jini padaji z cesty tak ty jeste muzes mirne pridat😄
Zdar všichni.Potřebuju vedět,jesti když mám kola 185/60 R14 a použiju tlumiče HP Sporting special set,tak jesti nebudou kola chytat o podběhy.Dál se chci zeptat ,jestli někdo nemáte zkušenosti s úpravou motoru 1.6 u firmy Motor excel(vačka+chip).Dík
Se 185/60 R14 je to v pohode, tedy pokud mas nejake "normalni" disky s "normalni" hodnotou ET. Ale to asi nemas, takze z toho bych strach nemel. Problem je az u 195/50R15 a i u 195/45R15, ale tak pneu chyta o lem zadniho blatniku i se seriovymi tlumici pri propruzeni. O zkusenostech s takovou upravou od Excelu tady hodne napsal PR a je myslim velmi spokojeny. Precti si starsi prispevky
Díky za odpověď,jinak jsem navštívil tvoje stránky a máš fakt pěknou káru (žádná hromada umělý hmoty a nadupanej motor)
RV: Přesně tohle mám ve Feldě. Předpokládám, že pokud sis přečetl starší příspěvky, tak ses z nich dozvěděl základní info. Pokud bys chtěl vědět víc, tak mi dej kontakt příp. můžem hodit řeč in natura. (p.s. jsem z Prahy)
PR😡tarší příspěvky jsem skoro všechny pročet a rozhoduju se mezi Excelem a Autokomplexem,ale asi Excel,protože do Brna mám daleko.Jinak z Prahy nejsem a kontakt na mě: vitek@cyklos.cz.Jestli se Ti chce tak mě zajímá co je to za vačku (kolik stupňů,z polotovaru nebo z originálu nebo od nějaké firmy),protože nechci aby vačka vypochodovala po 30000 km ven.Kolik máš najeto km po úpravě ? Má smysl motor točit víc než na 4000 ot/min? Jak uvádíš,že motor má kolísavý volnoběh a ve městě mu musíš pomoct spojkou,tak mě volnoběh nekolísá,ale ve městě se bez spojky neobejdu.Spotřeba je věcí stylu jízdy.(PS:Asi jsem si měl koupit 1.3MPI,vyhodit výfuk,nalepit rychlý pruhy,sportovní filtr,klobouk na hlavu,vajíčka za okna,předjet dva trabanty a jsem KING).Zdar.
RV: Poslal jsem Ti zkušební e-mail, na zkoušku zda Ti dojde. Jinak ve zkratce. S tím volnoběhem už to není tak docela pravda, po optimalizaci nastavení, teď pokud jde o kolísání volnoběhu při rozjíždění a parkování nepoznáš že to není originál neupravený motor. Jinak pokud vím tak vačka je kvalitně upravený orig., kolik má stupňů právě tahle nevím. Jinak ohledně vytáčení lze obecně říci, že motor jde o hodně lépe do otáček. Při běžné a oproti 1.3 neporovntaleně dynamičtější jízdě bohatě postačuje točit do 3000-3500 ot. Jinak i kolem 2000 ot. tahá jako býk. Na vršku vadne cca po 5500 ot. ale to ani nevadí protože: 1)i při požadavku velké dynamiky není ani zdaleka nutno točit tak vysoko 2) týká se to více měně jen V. rychl. st. Nechci se tady sáhodlouze rozepisovat. Víc Ti napíšu po ověření, že spojení funguje e-mailem.
Na stranke www.radoproject.sf.cz sa zmenilo o tuningu SKODY FELICIE GTR vela veci. Staci sa len pozriet.
Di uz konecne do * s tou tvoji pojebanou filckou!!!!!!!!!!!!!
pres devadesat koni a z 0-100 za 8,8 jo????? Prosim, nech se vysetrit, si totiz asi tezky pripad, asi nemas mozek.........
VICI:Nerozčiluj se,nestojí za to.Je to provokatér a chce nás *.Ta narážka v mým příspěvku (rychlý pruhy atd.)patří právě rádo-by-projektu.

Docela by mě zajímalo,čím se ten člověk žíví.Tipnul bych policajta nebo zloděje,kterej okrádá stejně nebo více retardovaný jedince jako je on sám.Ještě bych chtěl znát Tvůj názor,Motor Excel nebo Autokomplex.Ta Tvoje úprava motoru asi dost stála co?
RV-dik za duveru😄 Muj ciste osobni nazor - TDi a podobne kary - Chptuning a vse kolem = Autokomplex, motory Skoda 1,3 atd. a upravy VW 1,6 ve Felde a pod. bud Motor-Excel nebo CMT, zalezi na tom odkud jsi😄
Zdravim vsetkych priaznivcov SKODA TUNING.

Aj ja som si zo zvedavosti pozrel stranku RADOPROJECT. Taktiez som si precital na

na jeho adresu Vase pripomienky. Zanadavat si a napisat sproste slova vie skoro

kazdy. Napiste kolko podla Vas moze mat jeho Skodovka koni.

Podla mojho odhadu MAXIMALNE vsak do 85PS aj s nachipovanim.
Nechce se mi ty stranky cist znovu, mel jsem totiz celkem dobry obed......... ale i s nachipovanim, jakymkoliv vzduch filtrem a vyfukem typu ladeny koncovy tlumic, pokud to nema zadnou jinou upravu motoru, to bude mit tak max. 51-53kW,kdyz moc. Nic vic nic min.
Nezda sa vam, ze je asi auto o skoro 50 kg lahsie???

Na adresu urazok: Kto ste aby ste ma sudili??? Kazdy ma pravo na svoj nazor, ved zijeme v demokracii, ale bo to je asi inak. Ja si mozem tvrdit ze moja felda ma aj 1000 koni. Vam to moze byt fuk!!!!!!!!!
Hmm, stranky [odkaz] obsahuji zdrojovy kod wormu "Happytime", tak bacha na to.....
Jo tvrdit muzes cokoliv ale taky musis pocitat s tim ze se ke tvymnazorum nekdo kriticky postavi a pak by jsi asi mel vecnymi argumenty jeho kritiku vyvratit a potvrdit tak svuj nazor a nebo priznat se kecas a delas tu z nas voly. To je demokracie......
Nemel by sis nejdrive provest mereni na sve Felicii, nez zacnes zverejnovat nejake udaje. Pokud nas chces mast udaji, tak se ti to opravdu povedlo. Tebou provedene upravy na motoru -vzduch. filtr,svicky,vyfuk,olej... si myslis ze kdys sectes navyseni vykonu po techto upravach, tak ze o toto se ti opravdu zvysil vykon? Tyto udaje , jako zvyseni vykonu motoru po namontovani svicek Brisk Premium 50kW + 6% svicky=53kW. Se teda pletes. V jednom Svete motoru byl test techto svicek a pokud si pamatuji, tak tam u Opel Vectry tusim namerili cca +2%. A tak je to se vsim. mimochodem B Premium +6% jsem mel na aute taky + olej Trysk Rac 5W40 +2% * novy vzduch filtr 1-2%. Takze misto 40kW jsem mel hned 44kW. Divne ze jsem to nepoznal. K tomu udaji o zrychleni 8.8 s na 100km/h??? Zamysli se. Mel jsem moznost jet ve Fiatu Punto GT. Motor 1.4 turbo cca 140PS/cca 210Nm. Papirove 0-100km/h za 7.8 s a tohle byla teda jizda, bylo videt na okruhu v Brne, tak i v Auto Tuningu. Chces rict ze ti to opravdu jede takhle nejak. Jestli ti muzu doporucit, az bude v Brne otevreny okruh, zajdi si tam a porovnej si sve auto s nejakymi opravdu upravenymi vozy. Pak budes opravdu vedet, jak na tom jsi.
Moc dobře jsem se tam už kdysi pobavil. Já ve své Feldě s cca 72 kW potřebuju na kilko "celých" 10 s. a on to zvládá s udajnými 66kW dosaženými olejem, svíčkama atd. za 8,8 s. To je skutečně obdivuhodné. Asi se budu muset zamyslet zda bych neměl použít osvědčené metody Radoprojectu a k tomu přidat ještě něco z ladičské kuchyně Oktaviána jako např. řádným zajetím motoru z něho získal místo 55 kW celých 69 kW. Škoda jen že jsem o tom nevěděl dřív, že to tak jde. Nemusel jsem měnit vačku a ŘJ. Ale zase, když už tam je a teď tam dám ten "správný" olej, svíčky, filtr a navrch jako třešničku na dortu to ještě pořádně zajedu podle Oktavánova receptu tak tam musí být alespoň 105 kW a to bude kilko tak za 4 ("rozumný odhad").
Neberte prosim takychto ludi vazne. Normalne sa hanbim, ze je to Slovak...ale blbych ludi je asi vsade dost - poznal som jedneho chalana, ktory si z 286 onoho casu vyrobil spustenim programu 286to486.exe vyrobil PC-486 a zevraj mu to islo rychlejsie tak asi trojnasobne 😄))). To uz chyba vo vycte uprav iba zuzenie koncovky vyfuku pre dosiahnutie efektu "tryskac" 😄
Minulý týden jsem absolvoval úpravu svojí 1.6 u Excelu (vačka+řj+filtr) a chtěl bych touto cestou poděkovat Vicimu a PR za dobrý tip.Jsou to skuteční profesionálové ,kteří vědí co dělají.Vím o čem mluvím,protože mám za sebou i neúspěšné pokusy.Jinak první dojmy😜erfektní zátah,motor táhne až k 5000ot/min,výrazně větší toč.moment.Hodnoty jsem neměřil,ale rychlost v úseku co znám je o 10 km/h větší.Zrychlení 0-100 asi 10.5 sec.(Radoprojekt-8.8??),spotřeba +0.5l,ale šlapu tomu na krk.

Radoprojekt:Nechtěl jsem Tě urazit,ale ty parametry nemyslíš vážně,že jo? Podívej kolik má Octavia 1.8T.(Vím,že je těžší).No a bomba je ten olej.Přiznej,žes nalít marketingovejm odborníkům,asi čteš hodně Autosport&Tuning tam jsou tyhle zvěrstva.
A kolko ta tato upravicka stala? Chystas sa nieco robit i s podvozkom alebo to si uz absolvoval?
Stálo to 13000 Kč i s DPH a to u mně byl ještě problém s číslem ŘJ a všichni ostatní daly ruce pryč.Ten podvozek :kola AEZ Icon 5 a gumy 185/60 R14(Michelin) a chystám ještě tlumiče s pérama HP Sporting,ale až něco nastřádám do prasátka.
Dost dobra cena tych 1300
Samo sebou som myslel 13000
Ještě drobnej detail,ten filtr (Green) už jsem tam měl takže +cca.2000 Kč,ale stejně to není žádnej zázrak (ten filtr)a podle mě to za tu cenu nestojí.Kup si radši benzín a jezdi.U série mezi filtrama rozdíl nepoznáš a u úpravy je to skoro neznatelnej posun.
Mna zase kamosi tlacia, ze nech si kupim aspon KN-ko, ze uz aj to je rozdiel. "Nejake koniky navyse." Takze teraz neviem.
Ja mel na 1490ce ve Facku s karbecem KN vlozku a nebylo poznat nic, ted jsme dali do 130ky s motorem Favo 1450 KN kit a poznat neni taky nic, nicmene jine reseni nez ten kit nepripadalo v uvahu protoze je tak karbec a sani z Facka a tak se tam nic jineho neveslo....

Podle me jsou to vyhozene penize, ale az bude cas a moznost tak se pokusime s CMT zkusit co nejvic filtru a podobnych veci na brzde a pak nekam napisem vysledek...😄
Jo, je to přesně tak. Ten filtr je spíš doplněk k již upravenému motoru, ale sám o sobě nic neřeší (jsou však možné i vyjímky). Jinak jsem rád, že dojmy, které zde RV uvádí jsou vcelku identické s mými. Když jsem je tady po úpravě před časem prezentoval já, tak se ozvali někteří, kteří pochybovali zda je to skutečně možné (spotřeba, dynamika atp.). Tak jak čtete i z jiného zdroje nezávisle na sobě tak je to SKUTEČNĚ tak.
Můj názor na filtry:Víc vzduchu do motoru stejně nedostaneš pokud nemáš turbo nebo nezměníš časování nebo průřez a délku sání.Ta větší propustnost se projeví pouze na plný výkon a u každýho auta jinak.Každopádně ochudíš směs v celém režimu,takže snížíš spotřebu asi o 0.2l/100,ale na momentový křivce to může způsobit propady.Plus filtru je jeho větší životnost(dá se prát).Takový to :motoru se lépe dýchá je pěkná kravina,zkus jak to jede bez filtru.
Ta firma Motor Excel ,o ktere se tu zminujete,to je ta na Praze 10?
Jo to je přesně ono.Z venku to vypadá dost hrozně,ale uvnitř mají celkem dobře vybavenou dílnu.
Panove, koupil jsem nedavno pomerne levny vzduchovy filtr (180 Kc). Od te doby se mi rapidne zvysila spotreba na Felde 1,9D (o 10😖. Je to mozna spojene i s tim, ze jsem zacal vice svitit, ale loni to takovy skok nebyl. Opravdu je to mozne tim zrejme nekvalitnim filtrem?
Nevíte někdo ,jestli se dá něco za rozumný peníze udělat s brzdama ?Motoru 1.6 prej hodně pomůžou svody 4 do 1,nestojí to miliony a hlavně je to pravda ?
Zdravim, ted prodaval jsem svoji Feldu a nahodou mam doma skoro nove vrtané brzdové kotouče Ferodo i s orig. destičkami Ferodo DS 2000, za rozumne peníze. Kupoval jsem je v GX. tel. 0608350041
Co by jsi chtel za ty desky a kotouce? A co staly nove?
Nové stály 8.700,- Kč. Na autě byly asi 3 měsice, takze jsou jako nove. Chci za ně 6.000,- Kč
A jak velky je to rozdil proti serii?
Tak to tady zase nějak chcípá, tak s tím něco dělejte!!! Nebo jste svoje Feldy už zazimovaly. To se nechcete dozvědět jak nejlépe přidat pořádné stádo koníků navíc (např. rychlými pruhy, nápisy, šachovnicemi nebo několika řádně ostrými spojlery). Tak jen pište ať nespadneme do archivu. Tohle téma si to snad ještě nezaslouží.
RV nekde rozhlasoval, ze to tady zkomira. Ale ja jsem se ptal na vzduchovy filtr (236) a nikdo mi neodpovedel-.. (?) V cem je zazrak sportovniho vzduchoveho filtru? Mam Feldu 1,9D a neni mi prilis jasne, proc tam je tak jemny a neprostupny vzduchovy filtr. Znam silence, ktery jezdi na damskou puncochu. Ja jsem dnes jezdil bez filtru 😄
Ale proc pisi o vzduchovem filtru? - zajima mne jeho vliv na spotrebu. Pred vymenou jsem mel spotrebu 4,9-5,1 l/100 km bionafty. Dal jsem novy a levny filtr (180 Kc) a mam hned spotrebu 5,7-5,9 l/100 km. Castecne zvyseni muze delat sviceni i za dne, ale mam vypozorovano, ze to dela skok max. 0,1 l/100 km. Takze jsem ted filtr propichal jehlou a uvidime co dal... 😊)
Názor na filtry je v příspěvku 245.Pro 1.9D bych volil určitě sériový filtr.Pokud máš ucpaný filtr má to vyšší spotřebu a zřejmě se chová tvůj filtr jako ucpanej.Jinak tak neprostupnej je proto,aby tam se vzduchem nešel sajrajt co ve vzduchu je.Pokud jsi ho propíchal jehlou,vyhoď ho a kup si novej kvalitní.Na sportovní se vyser to pro diesel(a1.3 i 1.6 bez úprav) nemá cenu.
Jo asi tak nejak. Filtrem * nevylestis. Sorry za tu vetu ale vystihuje to. On ani u upraveneho motoru ten filtr zazrak neudela. Filtr v dusledku nesmi propustit vetsi castecku necistity nez je vule mezi pistem a valcem, a ta je dost hodne mala, takze jezdeni delsi dobu bez filtru (i kratsi dobu pokud se podari nasat neco vetsiho=docela pruser s nevratnymi nasledky) muze dost vyznamne zkratit zivotnost motoru, stejne tak s nefunkcnim filtrem. Zavodni motory se dost casto jezdi bez filtru to je pravda, ale jsou taky vzhledem k tomu serizeny a nepocita se u nich se skoro zadnou zivotnosti. Kup poradny "seriovy" filtr a je to asi opravdu nejlepsi reseni.
Hmm, diky za radu. Ja stojim ale pred problemem, ze jsem vymenil filtr, oficialne koupenej, ale levnej [180 Kc]. Mam Feldu 1,9D - spotreba mi stoupla o 15% (castecne to muze byt svicenim za dne). Na filtru je ujeto 1200 km. Spotreba je stale stejne vysoka [5,8].
Ma otazka zni: Ma drazsi nebo sportovni filtr vyssi kvalitu ve vyssi pruchodnosti vzduchu? Tj., ma mensi odpor? Udelam ted 2 nadrze na propichany filtr a pak budu informovat, jestli spotreba klesla. Pak tam ale opravdu vrazim novej a drahej. PS: Prilis neverim tomu, ze by bionaftovemu motoru vadily mensi necistoty...
Propustnost má vyšší asi o 40%,ale bude Ti to na prd,víc vzduchu tam stejně nedostaneš.Tu spotřebu to možná sníží.PS:Nafta má taky palivovej filtr a ve vzduchu je obsažen jemnej křemíkovej prach pro motor smrtící.Dělej jak myslíš.
prominte ze se vam zde vmesuji ale ktem filtrum ten sport. filtr ma jak tu bylo psano vetsi pruchodnost nez obyc. tim je dosileno mensiho odporu pri nasavani. dale delat diry do filtru ci jezdit bez nej je hazard moznost zadreni motoru, jinak pokud ti stoupla spotreba po vymene filtru za neznackovy muze to byt nim ale sviceni nema vliv na spotrebu!!! to je holy nesmysl, alternator vyrabi stale stejen el. proudu porad se toci jen nedobiji tolik baterku ale dava proud do svetel!!! jinak pokud bys chtel krapet pridat na vykonu levne a ucine nahrad katalyzator trubkou a to je uz dost znat i spotreba klesne. jinak do feldy davat sportovni filtr je opravdu zbytecne leda KIT ale to je dost drahe mozna , sport. filtr se hodi do 1,6 feldy a nebo do oktavek, popr. fabie jak TD tak benzin.

PS: k tem puncocham hmnechtel bych tim autem jet nekam dal trebas na dovolenou do chorvatska , odtahovka je stama dost draha.
Con >Kde jsi prisel nato ze sviceni nema vliv na spotrebu,ty jsi musel koukat na televizi kde rikali ze musime svitit v zimnim case a at se nebojime zvysene spotreby ze je zdarma.Nejvetsi pitomost, to muzou balamuti hlavu lidem co vubec autum nerozumi a nemaji PP,spotreba skutecne se zvedne o 0.1l/h a za 10h jizdy toje 1l nebo cena 26Kc ,to je nejdrazsi vyrobena elektrina,kdo ma PP da mi zapravdu.Ten co jezdi cely rok se svetlama a casto tak ho provoz auta se svicenim dost stoji.Ale ne jenom svetla zvysujou spotrebu treba vyhrivani zadniho okna nebo oba mlhova svetla atd...
Kdo nesviti je magor... nema pud sebezachovy a nebo vubec nejezdi a jen o tom keca......
pir Hele a tech 0.1l/h jsi zjistoval jak?

Asi na volnobeh? Tak to neres. Zkus si to zmerit,

kdyz mas auto v otackach (tak tech 2000-3000) a

prepocti to na procenta, nebo alespon na km/h

Uvedom si, ze i kdyby to byl 0.1l/h, tak je to u

rychlosti 50 km/h o 1-2 % vetsi spotreba... To

si spis nahusti pneumatiky, vyklepej vzduchovej

filtr, dej ridsi olej atd.

Nepolemizuji s tebou o tom, ze se spotreba zvysi --

jako SS jsem delal elektro, takze s pochody

v el. motorech jsem seznamen. Celkove je ale

spotreba vyvolana mechanickym brzdenim alternatoru

(ktere je vyvolano silovym pusobenim el. pole vyvolaneho

proudem odebiranym z alternatoru) mala (v porovnani

se ztratami (a z nich plynouci spotrebou) vyvolanych

odporem vzduchu, mech ztratami v motoru, prevodovce

a jinych ruznych soukolych.

Vem si i ten pomer vykonu - 200 W zarovky (odhad prevodu na mech ztraty tak 0.4-0.5 kW) vs.

20-30 kW vyuzivanych z celkoveho vykonu motoru

pri mestske jizde (z celkovych 44-80kW). Takze za 1 km zaplatis (na spotrebe misto 2 Kc 2,02 Kc.). To spis zkus obcas sundat nohu z plynu...

Samozrejme, kdyz se nascita klimatizace,

osvetleni, vytapeni zadniho okna, radio + extra

zesilovac, tak to jiz da nejakou sumu, ale bude

stale max. 10 % (za kilometr zaplatis misto 2 Kc 2,2).
bob_ >to ze mas SS elektro neznamena ze vis vse.Spotreba svetel nema vliv na kilometraz a na vykon motoru ale na cas a vykon provozu el. zarizeni, to jak se da zjistit je nejednoduzsi podle PP.muzes jet naplny vykon ale nic natom nemeni hodinova spotreba svetel,takze prosimte nepocitej to na kilometraz a proceta, to nema na s kilometrazi nic spolecneho,za 10 hodin provozu budes stale platit 26Kc, ci pojedes 1Km/h nebo 200Km/h.Pochopitelne jestli pojedu 200km/h tak ta spotreba je zanedbatelna,nebude to treba 10l/100Km ale 10,05l/100Km chapes uz to ? asi ne. Nevim co tu pletes ktem svetlum ty pneumatiky, filtr atd.
pir Tuhle rubriku nectu, jen jsem sem

zabrousil (ted znova). Toliko uvod.

Vubec jsem nepochopil, co mi chces rici... Aha,

asi se mnou nesouhlasis 😄

Spotreba svetel (hovorime-li o elektrickem proudu)

ma na motor vliv proto, ze proud je vytvaren

alternatorem a ten je pohanen motorem. Cim

vice alternator zatizis (odebiras vetsi proud),

tim vetsi bude elektricke pole okolo vodicu

a tim vetsi bude sila, kterou bude alternator

pusobit proti motoru. Aby byla prekonana, musi

se zvetsit vykon motoru - otacky a tim se zvysi

spotreba.

Uvedom si prosim to, ze motor je zdroj "energie", kterou

autu poskytuje. Neco se spotrebuje pri treni v

motoru, neco se spotrebuje v "pristrojich"

pripojenych na ojnici (klimatizace, alternator),

dlasi "spotrebice" jsou v prevodovce, treni a valivy odpor

kol a aerodynamicky odpor vzduchu. Nebo na co si

myslis, ze se spotrebovava palivo v motoru,

proc nektera auta jedou 250, jina jen 150, nektera

maji obsah 1 litr, jina 5 litru, jedny jezdi za

5 litru, jine za 10?

A o me vzdelani nemej strach -- SS nebyla posledni.

Jo a jeste proc jsem tam pletl ty pneumatiky

a filtry? Protoze cisty filtr snizuje spotrebu

(tedy pomaha lepe plnit motor a on pak lepe

jede a men zere) a spravne (nahustene) pneumatiky

snizuji ztraty na teto casti automobilu. Tyto

snizene ztraty pak neni nutno pokryvat vykonem (Mk->otackami->spotrebou) odebiranym z motoru.

Ukoncim to takhle: ty tvrdis, ze spotreba kvuli

sviceni je drasticka (0,1l/h) ja tvrdim, ze

v realu je ta spotreba 0,1l/h zanedbatelna, protoze

vykonova ztrata zpusobena brzdenim alternatorem

je v porovnani s beznym provozem zanedbatelna

a ze ji neni nutno resit -- spis si spravne

nahusti pneumatiky a vymen filtry.

A prosimte, uvedom si, ze jsem nehovoril

o ustalene jizde autem 50-60 km, ale o realnem

dopadu sviceni pri bezne jizde autem po meste

(rozjizdeni, akcelerace, obcas kopec).

A take k tem 0.1l za hodinu. Uvedom si, ze ten

PP ma take nejakou chybu a rozlisovaci schopnost.

PTD doufam ze jsem te s tim vyndanim

katu neurazil, pouze jsem hodnotil vykonovy prinos.

Tak mne nebere smrdici a rvouci auto 😄
BoB_ > Tyjsi fakt natvrdly ,vysvetlovat straty na aute mi nemusis. JENOM TREBA SI UVEDOMIT ZE 10 HODIN SVICENI STOJI 26Kc ,a ne blabol ze sviceni je zdarma tecka KONEC
pir:mimochodem jaky PP a na jakem aute mas?
2,60 za hodinu sviceni?😄))))))))))) Tak to necham karu svitit aj v garazi😄)) (ftip😄)
Stejne tak ti muzu pirku rici ja, ze jsi natrvdly

ty. V obou prispevcich jsem rikal, ze to

je procentne tak mala hodnota, ze ji muzu zanedbat.

Kdyz za 10 hodin jizdy (ja autem jezdim, ne jako

ty. Ty s nim asi 10 hodin stojis na volnobeh

a rikas si "do***e, to sviceni mne ale stoji

penez 😃 zaplatim 26 Kc kvuli sviceni a 800 Kc

za benzin, tak je mi to jedno. Obzvlaste, kdyz

volbou pneumatik a stylu jizdy mohu tu spotrebu

ovlivnit tak, ze mi o tech 26 Kc muze klesnout, nebo i

o 100 stoupnout...

Chapes?
to BoB_ s katem jsem se duševně srovnal a beru to jako čistě hypotetickou teoretickou možnost. Jinak problematika zvýšené spotřeby díky svícení je v absolutní hodnotě z hlediska globálně ekonomického aspektu problematiky pod rozlišovací úrovní. PTD
Dodatek -jestli jezdis po meste s vykonem 20-30Kw tak sundej nohu z brzdy nebo povol rucni brzdu,nevim jak jsi prisel ze pomeste s ustalenou rychlosti porovine potrebujes 20-30Kw veskutecnosti staci pro 60Km/h 5Kw !!! zalezi na aute a stavu, mimo tveho ktery potrebuje 20-30Kw.Nechlub se ze mas SS elektro.
PIR [264 a 265]: Tak na reakce na tyhle Tve 2 prispevky si rad pockam 😄 Zejmena nazor, ze pro rychlost 60 km/hod. [asi mineno udrzeni stabilni rychlosti] staci pouze 5kW se mi zda skutecne v rovine utopie 😄}}
vlami> to že na udržení konst. rychlosti 60km/h na rovině postačí cca 5kW není zas až tak v rovině utopie. Kdysi jsme to ve škole počítali a vyšla nám zhruba podobná hodnota. Jen si zkus vzít svoji průměrnou spotřebu, zjisti si výhřevnost nafty a účinnost motoru a poskládej to do sebe. Možná tě výsledek překvapí...
oddie> Je to tak. Na úzkých pneu to utopie není. Ale řekněme 7kW bude znít líp. Dává to smysl. Vem si, kolik kW má motor na volnoběh (1.3MPi).Po rovině udrží rychlost na V.kvalt naprosto s přehledem.
Huf> taky jste počítali? To jsou kouzla s takovým Cx nebo se zrychlením do kopce, co?
7kW je málo, protože jenom odpor od spojky po poloosy je u tohoto vozu cca 15kW.
TO VLAMI:Jak jsi dopad s tou spotřebou po propíchání filtru?Vážně chceš mít motor jako traktor po 20letech provozu? Jo? Tak má pravdu Monastus.Traktor a auto je trošku něco jinýho od každýho se chce něco jinýho.
RV: Máš pravdu, souhlasím s Tebou, jen jsem chtěl demonstrovat, že diesely vydrží mnoho. Bez filtru se nedá skutečně jezdit dlouho, pro traktory ještě hraje ten fakt, že jsou to širší válce a otáčky jsou do 2000 za minutu. Takový motor vydrží ješt více ...
Jo,tak takhle to beru.Diesel vydrží víc než benzin,na tom se shodnem.
RV (270): Bohuzel propichani filtru nemelo asi ucinek. Sice jsem najezdil mnohem vice po Praze (cca tretinu), ale spotreba zustala naprosto stejne vysoka. 😒
Ted jsem vymenil gumy za zimni, uvidim, jestli neni zakopanej pes v novych pneu, co jsem koupil v srpnu....
navazuji na 278: Aby muj predchozi prispevek vyznel srozumitelne - mluvim stale o zvysene spotrebe o cca 15-17%. Hledam pricinu. Menil jsem gumy (srpen), vzduchovy filtr a zacalo se svitit/topit. Ale takove zvyseni spotreby (nafta) jsem loni nemel. Takze se ted priklanim ke vlivu pneu. 😞
Me 1,9D zere po meste bez problemu 8......... ale to je hadam nohou..😄))
Já bych to neviděl těma gumama,ale spíš v seřízení motoru.Ne každej to umí dobře a ne vždycky je nejlepší seřízení zárukou nejnižší spotřeby.
Otázka taky je, co chceš na počítačem řízeném motoru seřizovat...PTD
1.9D a počítačem řízenej motor,kde žiješ,to čistá mechanika a o počítači si může nechat jenom zdát.
Máš náhodou na mysli dioxygenumsilicium ?? Toho je ve vzduchu skutečně málo, krom toho, pokud by prošel do válce, zase vyletí ven jako ten samý prach výfukem ven. Největší problém je hnyz a to především brouci, jejichž krovky obsahují křemičitany, ale i tak se nic neděje. Už jsi viděl někdy traktor ?? A jeho motor po dvaceti letech zatěžovaný v zemědělské prvovýrobě ??? Vzduchový filtr ?? Buď tam je pův. 20 let starej, nebo žádnej. Palivovej filtr ? Voda v nádrži ?? Žádnej problém ... (😄) Diesel snese fakt hodně a to hlavně díky malejm otáčkám, teplotám a tlakům vznícení. S tím filtrem to je v pohodě, záleží jen na tom, jak velké díry se tou jehlou udělají ...
Co je na tom pravdy ze ked vyberiem katalyzator z Feldy 1.3MPi, tak ze sa mierne zvysy vykon a klesne spotreba. Mate niekto taketo skusenosti alebo je blbost?😊
Nevim jak to bude realne u Feldy, ale katalyzator

je odpor ve vyfukovem vedeni -- motor se hure a

dele vyprazdnuje, tim padem se tam dostane mene

"ciste" smesi -- klesa vykon. Prida ti to tak 5%

vykonu. Hlavne si dej pozor na to, at nova trubka

tesni ve spojich a dej pozor na lambda sondu -- musi

tam stale byt a musi byt zapojena...
Snesu toho dost, ale ladit Feldu tím, že vyškubnu katalyzátor, je teda fakt bomba. Jednak každý pozná, že stojí na křižovatce za * co vyškubl kat a někteří policajti už taky nejsou úplní dementi aby to nepoznali a pak to může být veselé. Zkuste někdy použít mozek. V principu to skutečně výkon zvýší, ale max o 1,5 - 2,5% a to jen v oblasti nejvyšších otáček. Při otáčkách do cca 3500 je nárůst výkonu nula. Pokud někomu stačí zvýšit výkon o jedno procento, tak ať si dá laděný poslední tlumič výfuku original Škoda. Výkon bude zvýšený v celém rozsahu otáček. PTD
Co se týče toho katu,tak s tebou 100% souhlasím.Ještě se vrátím k tvýmu příspěvku v rubrice Total *:Motordesing je dobrá firma,takže když budeš mít kliku tak tam snad budeš mít těch 100 koní.Co to u nich stojí?

Sportovní tlumič original Škoda je vlastně Soieta a to je šmejd a blamáž.Vylítá ti z něj výplň,začne rezonovat,praskne centrální roura a můžeš ho vyhodit.POZOR!!To kolo u vačky může bejt jenom jinak natočený a možná odlehčený,převod musí bejt furt stejnej!
Motordesign Šmat je skutečně špička mezi tuzemskými úpravci. Škoda je, že se ta špička musí špičkově zaplatit. Taky jsem o nich uvažoval, ale nakonec jsem se obrátil na excel, kvůli nižší ceně a lepší dosažitelnosti. To rozvodové kolo bude něco podobného jako u KITu motoru. Tam je rozvodové kolo na rozdíl od sériového dvoudílné a spojené šrouby, tak aby se dalo natáčet vůči vačkovému hřídeli a bylo umožněno tzv. časování motoru při ladění na motorové brzdě. Jak vypadá rozvodové kolo pro tuhle street úpravu nevím. Pokud bych chtěl někdo vidět na vlastní oči Kitový motor 1.6 včetně svodů a příslušenství, je vystaven v muzeu Škoda v MB. Jen tak mimochodem KITy 1.6 byly upravovány a laděny právě u Šmata.
Ještě se vracím k úpravě od Šmata. Vcelku věřím tomu, že tenhle konkrétní motor skutečně těch 100 k po úpravě měl a to proto, že podle grafu už před úpravou měl o dost lepší hodnoty než udávané výrobcem (max. výkon už při 3750 místo nějakých 4500-4800 a krouťák přes 140 už před úpravou). Takhle zajetý motor těch 100 koní mít určitě bude. Dřív měl Šmat i samotný chip pro 1.6 MPi ale už nějakou dobu už v nabídce na netu není. Tam bylo cca 62kW/4750 ot. a 149Nm/3750 ot - hlavně ten krouťák !!! Cena byla nějakých 7000,- bez DPH. I pro tuhle úpravy byl dle grafu použit výše uvedený motor vykazující už v sériovém provedení lepší parametry - alespoň podle křivek v grafu.
Jo a jeste jsem si dal vcera praci a hledal ty

vykonove ztraty pri 60 km/h... Nasel jsem

auta, ktere meli na 1. 40 kw (jo vim, jet

na 1. 60 km/h je blbost, ale to uvadim pro predstavu,

treba BMW M3 melo cca 50 kw 😃, na dvojku se to

pohybovalo od 15-30 a na 3 cca od 10-25...

Znovu rikam, hovoril jsem o realnem provozu

a ne o "ustalene rychlosti na 5. po rovince..."
BoB_ : Tvoje jméno se hrozně špatně píše a asi ještě hůře vyslovuje .. (😄) , ale pravdu díž. Je fakt, že svícení je zanedbatelná položka, asi jako to, jesli mám koupit benzín za 25.40 nebo za 25.70 Kč/litr. Důležitější je skutečně "styl jízdy", pneumatiky versus stav vozovky a aerodynamika vozu. A o tom je právě tato sekce: Tuning. BoB_e, Ty máš nějakou dopravní VŠ ?
MONASTUS dopravni VS? Neee. Kdyz jsem

delal tu hnusnou, nepotrebnou, nedulezitou

elektro SS, tak ve vedlejsi budove byla dopravni

SS. Kdyz jsem se pri vyuce nudil, tak jsem na

ne casto z okna koukal...

No a na VS jsem prochazel arealem a v jedne

chodbe (katedra strojni) byl detailni rez nejakeho

auta 😄. Jinak s autama jezdim, hrabu se v nich

a to je asi tak vse, co s nima mam. Akorat tedy

jeste pouzivam hlavu...

Jinak se tu mejte hezky, nezlobte, ja zase jdu...
Mas pravdu a to ze sviceni na provozu vozidla na kilometraz je castka zanedbatelna to stebou plne souhlasim a cim rychleji tim lepe.Ale dalbys nekomu jenom tak jednoukrat za rok treba 1000Kc ?
Kdyz mne bude rocne stat 30000? Ano. A reknu mu,

aby jezdil pomaleji a usporneji a ze mu dam

do kapsy trebas 2000, kdyz usetri 3000 😄 Stale jsou to % (tech tvych 26 Kc je cca 3,3 %, uvedom si ale, ze sice na PP vidis trebas zvyseni z 0,2 na 0,3 l/h, to ale nemusi byt zvyseni o 0,1 l/h 😄 (nevidis totiz dalsi desetinna cisla, takze to muze byt zvyseni z 0,05 (na displey se to zaokrouhli na 0,1) na 0,24 (zaokrouhleno na 0,2), coz je zvyseni o 0,19 l/h, nebo 0,14 (opet vidis 0,1) na 0,15 (vidis zase 0,2), coz odpovida 0,01 l/h. Fakt se o tom nema cenu bavit 😄

No hlavne ze jsme se dohodli...
Kde jste? Chcíp tady pes? Zimní spánek?
Cau tuningari.Mate nekdo zkusenosti s ostrou vackou na Felicii a sportovnim sanim,prip. sportovnim vyfukem.Chci koupit vyfuk od www.reviloauto.cz.Nevite jaky vyfuky delaji?Jestli jsou dobry apod.Diky za prispevky.Jarda
Na vejfuk a sportovní sání se vykašli,to nemá cenu,jenom vyhazování peněz.Investuj do ostrý vačky a přečipování,případně úpravy hlavy.To zaručeně poznáš.Máš 1.3 nebo 1.6. Revilo auto mě nic neříká,ale jsou Auto tuningu v inzerci takže pozor!!Zkus Motor Excel.
Ještě k těm výfukům:Revilo prodává výfuky Laityng,firma sídlí v Chlumci nad Cidlinou a podle všeho jsou i kvalitní,ale proč kupovat od překupníků.Na netu je najdeš v Seznamu,když dáš hledat Laityng a jsou tam i obrázky a ceník.
jardík: Plně souhlasím s RV. Úpravy typu výfuk, filtr apod. na zcela sériový motor přidají akorát tak prdlajs. Pokud koupíš výfuk a filtr ve slušný kvalitě tak tě to vyjde minimálně kolem 6000,- a hmatatelný výsledek - kde nic tu nic. Kombinaci vačka+ŘJ od excelů pořídíš za cca 9000,- a věř mi, že to poznáš okamžitě.
PR&RV> moje rec......... vyfuk a podobne voloviny jsou k nicemu, je to jen otazka reklamy v Autosport Tuningu, mimochodem velice dobrem komixovem casopise plnem skvelych ftipuu😄))
A mate tedy nekdo zkusenosti se sportovni vackou.Kde ji sehnat nejlevneji,jak zmeni vykon a tocak motoru apod.jarda
Pokud celá úprava má mít cenu potřebuješ ještě nejmíň přeprogramovat řídící jednotku a u 1.3 i upravit hlavu.U 1.6 je to asi 69-72 Kw a krouťák 145Nm.Nekoukej v první řadě na cenu,když se Ti v tom porejpe amatér tak je to spíš horší.Já mám úpravu u Motor Excelu a jsem nadšen.Pročti si starší příspěvky,nechci se zbytečně opakovat,líp než já to popsal přede mnou PR.
to jardík: Především záleží na tom co máš za Feldu a kolik jsi ochoten do toho dát. Ohledně té ceny to není jenom o tom jestli ušetříš pár stovek, ale o komplexním přístupu při úpravě a taky o zárukách. K vačce potřebuješ obvykle údaje o seřízení a taky příslušný chip. To není jenom někde něco nakoupit po inzerátech (mnohdy pochybné kvality) a pak to nějak dát dohromady a třeba to vydrží. Za ty rizika, která při tomhle způsobu podstupuješ těch ušetřených pár stovek opravdu nestojí. Nejlepší je obrátit se na firmu se zkušenostmi!!! Ty vykřičníky tady nejsou náhodou. Tady jsou některé Motor excel, Motordesign Šmat, CMT, CIMBU. Od samotného chipu nečekej zázraky (zvláště u 1.3).
Jaká rozměrově maximální baterie se dá narvat do 1,3 Felicie ? Mám obavy aby prošla mezi podběhem a topením a 74Ah by mohla v držáku vadit hadicím k topení. Diesel má mimochodem 55 nebo 63Ah i když má to topení trochu jiné ?
My mame v traktoru 66ku a jde tam v pohode.Ja mam ve Facku 55ku a taky OK. Ale jestli pujde 66ka do 1.3 to nevim, ale rekl bych ze jo. Je akorat delsi ale to by nemelo na strane k podbehu vadit. Zbyva jedine reseni, zkusit to... zkusil bych to za Tebe, ale kolega uz svoje MPicko prodal....
Nemůžu uvěřit tomu,že už k tomuhle tématu nemá už nikdo co říct.Jo a ještě opožděně hezkej novej rok atd..
Bohužel. Teď jsme tady zůstali jen my dva. Všichni asi prodali Feldy a šetří na Fábii 1.0. Jinak se připojuji k RV - všechno nejlepší do nového roku a také hodně kilometrů ...
Je fakt, že by byla škoda, kdyby tohle téma zaniklo .. Téma: zajímalo by mně, jaké používáte žárovky - jak zlepšit účinek osvětlení ...
Zatím normální,ale chystám se na nějaký 90/100W.Nejsou ovšem schválený,ale nevěřím technologii +30% bez většího odběru.Až je budu mít tak poreferuju.
Kde se dají "tydle" 90/100W žárovky koupit a kolik stojí ?
Koupit se dají v každým lepším obchodě s tuning doplňkama nebo v nejhorším i v supermarketu,ceny se pohybují od 150 do asi 400 Kč.
S potěšením sleduji, že to tady zase konečně trochu ožilo. Já osobně používám H4 Super od Osramu 55/60W. Jsem s nimi spokojen a subjektivně mám pocit, že svítí o něco lépe než obyč. H4ky. O nebezpečí zničení světlometů při použití silnějších žárovek jsem také slyšel. H4 Super Osram stojí cca 15,- kus.

Jaké máte zkušenosti se sport výfuky na Feldu (nejlépe 1.6) a s použitím hladkého středního dílu - jde mi hlavně o hlučnost a životnost koncových dílů jednotlivých výrobců (o výkonovém přírůstku si nedělím iluze). Dík za poznatky.
nejake moc levne H4 za 15,- Kc. Nejlevnejsi H4 jsem videl za 50 Kc. Ale je to uz 2 roky. 15 Kc mne stoji 10W obrysovka
PR asi myslel spíš 150 Kč/ks,jinak souhlas na delší stání na místě ty 90/100 nejsou.
Souráč - překlepl jsem se. Jasně že je to 150,- kus.
cau vsichni, pochlubte se jak vam slape Felicie se sportovni vackou. jak to tahne, jaka je akcelerace, spotreba a vubec.
Mně šlape 1.6 s vačkou a ŘJ od Excelu skvěle,0-100 asi 10,5s,spotřeba 7.5l.U 1.3 to bude chtít asi i něco udělat s hlavou.Jinak těch vaček je spousty,ale dobrejch tolik není.
Mam 1.3 BMM a chipem.Jakou vacku do ni dat.Jaky jsou moznosti???Diky beavis
Problém je v tom,že normálně si vybereš kombinaci čip+vačka k sobě vhodnou.Teď je těžký určit,která vačka se hodí k tvýmu čipu.Nebudu tady házet čísla,který Ti stejně nic něřeknou.U vačky záleží na zdvihu,úhlu otevření sacích a výf.ventilů a křivce zrychlení při otvírání.Zkrátka mraky kombinací.Opravdu zkus Motor Excel,Motordesing nebo jestli jsi z Moravy tak CMT (Chovanec).Ještě k tomu čipu.Čip ti motor neudělá,tos asi poznal.Největší vliv má právě vačka a taky případná úprava hlavy, u 1.3 vhodná.
U BMM chip nepoznas skor vubec, jen dost spadne spotreba. BMM je zmetek, ve sve podstate, nejlepe ho zahodit a dat tam karbec😄) To byl vtip. Chce to udelat hlavu (snizeni - kompres tak 10,3-10,8,kanaly, spalovaky, ventily atd..), slicovat sani a vyfuk, nejakou slusnou vacku (mam ted jednu moc dobrou na prodej-kdybys chtel-vici@centrum.cz), opravdu neni vacka jako vacka, tezky pozor na to!!!!!! nejakou vackou za par supu z burzy to taky muzes pekne zabit a nepojede to vubec. A k tomu vsemu to chce chip na miru. Presne tak jako rikal RV😄
Chip ma od Cimbu.Kupodivu je to k poznani ze tam je.Hlavne sem si ho poridil kvuli kolum (185/60 R14).S nima to moc nejelo.Tak co ted?Muzete mi poradit vic?Ale i tak diky za info.Beavis
jardík: Mám 1.6 + vačka,chip,filtr a jsem velmi spokojen (příspěvky v tomhle téma viz. dříve - cca 5/01 a 6/01. Obecně řečeno - úprava chip+ vačka (vhodná kombinace) je proti chipu úplně někde jinde. Co poradit - pokud se rozhodneš do toho auta investovat tak Ti vačku rozhodně doporučuji. Osobně neznám nikoho kdo by měl upravenou 1.3 BMM. Asi technicky nejčisčí řešení by bylo obrátit se přímo na CIMBU, zda by měl nějakou vačku právě pro tento typ, protože právě on by měl vědět jaká data jsou v tom chipu. Pokud nepochodíš u Cimbu se zkus obrátit na jednu z firem, která má rozsáhlé zkušenosti. T.j. Motor excel, Motordesign Šmat (trochu dražší ale kvalita vysoká) a na Moravě CMT. Určitě jsou i jiné, ale tyhle tři jsou opravdu spolehlivé. V tomhle druhém případě ale zřejmě bude třeba opětovné přečipování a to se promítne i na ceně.
Cimbu mu proda tak sracku a ne vacku😲( !!!
Co zivotnost motoru? Nezkrati se? A co spotreba,o kolik ti vylezla? Beavis
Asi takhle:Když budou upravený a sériový motor na brzdě ten upravený vydrží asi 80% když oba budou točit na plné otáčky.Obrat nastává,když si řekneš,že mají podávat třeba 50kW.Ten séroivej půjde zase naplno,ale upravenej bude točit míň otáček a vydrží dýl.V praxi vydrží zhruba stejně.Spotřeba mě stoupla asi o 0.5l,ale plně využívám výkonu motoru a připadá mi,že to za to stojí.Při klidný jízdě to je nastejno.
Hmmm, zacinam stale vice premyslet o vacce. I kdyz me cekaji daleko dulezitejsi vydaje. Novy retez, serizeni.....
jardik : Mohu vzásadě potvrdit to co uvádí RV (však máme oba ŘJ+vačku od Excelu) - ohledně spotřeby je to hlavně na řidiči (resp. stylu jízdy). Ohledně toho řetězu a seřízení - to se zvládne při výměně vačky. Řetěz musí stejně ven a třeba nastavení ventilů bude taky jiné. V praxi pak vlastně platíš jen materiál. Já jsem třeba současně s úpravou nechával měnit rozvoďák a svíčky a stálo mě to jen ten materál. Když necháš vyměnit rozvoďák, svíčky seřídit ventily a kde co a pak to dáš upravit, tak plno věcí a práce zaplatíš dvakrát a znatelně se ti to prodraží. Když jsem měl Favorita tak mi řekli v servisu že jen výměna rozvoďáku je cca 3-3.5 tis. Takže pokud o té vačce opravdu v dohledné době uvažuješ tak s těmihle výdaji bych se být tebou neukvapoval. Jen tak mimochodem kolik to má najeto? Nejsi náhodou z Prahy?
Sem to ale vul. Serizeni a retez me ceka na motorce......

Auto je O.K.
To jardik: Co máš za mašinu,já mám Hondu VT 600C Shadow ? Jak ses rozhodl s tou vačkou.Teda jestli to můžu vědět.
Ja sedlam Yamahu TRX 850.Jinak Shadow se dost dobra.Ma skvelej design.S tou vackou jeste nevim.Kamos kterej vozi auta z Francie me zase nabizi novejsi Felinu MPI apod.prozivam samy dilema.Setrit na TLko nebo na auto.*,jak z toho ven?

jarda
MPi je proti BMM kurevska zmena!........
Co sem mel moznost se svezt a porovnat muj BMM (s chipem) a svagra MPI tak rozdil sem temer zadny nepostrehl.Ovsem jine to asi bude s moznosti jak MPI tunningovat apod.....

jarda
MPI je jednoznačně lepší a poznáš to i na spotřebě.
Jezdil jsem s BMM 50kou ve Facku Pick-Up a s MPi 50kou ve Felde, kratke, a to MPicko je nekde uplne jinde. Ale chce chip, jinak to nejni ono...
Jednoznacne musim rict, ze jina vacka ma opravdu smysl. Nemam sice Felicii, mam Octavii, ale v ni stejnou 1.6ku jako ve felde, ovsem s upravou od Motordesignu. Cena byla sice trochu vyssi, ale auto jede uplne jinak, od 3000 tahne nadherne a nepolevuje az do 6000 ot. Zvlast pri predjizdeni je to znat. Kam se hrabe TDi. Maximalni rychlost vzrostla z puvodnich (tachometrovych) 175 na 190 km/h.
To mav:Máš pravdu a motordesign je jedna z nej firem,jenom si myslím,že TDi je přeci jenom lepší.
mno puvodni majitel s oblibou s temi zarovkami svitil i v lete pri stani na miste a propalil reflektory.
Můžete mi někdo prosím poradit,kde se dá sehnat pletivo do nárazníku??Dík za odpověď.pirana@email.cz
Rád bych Ti poradil,ale nevím.
Jestli je pletivo do nárazníku takový ten rošt co byl třeba u Š Garde ve středním dílu masky tak vím. je několik možností. 1) z obyč. plechu to lze koupit (za hubičku) třeba ve Feroně. Mají různé velikosti ok, ale muselo by se to nechat nějak ochránit minimálně nabarvit nějakou kvalitní barvou, protože by to orezlo.

2)v tuning. prodejnách jsem to viděl v různých barvách a velikostech ok. Většinou je to předem ustřižený rozměr a zabalený. Je to tuším hliníkové a eloxované. Má to ale jedn problém - chtějí za majlant. Pro představu (odhadem) cca 20x80 cm 500,- i více. Mají to i v některých prodejnách OBI.
Dík Ti moc,dám vědět,jesli sem to sehnal.
Zdravim, rad bych znal Vase nazory na %subj.%. Ze je GY drazsi vim 😲(, ale mel jsem NCT2 5 let a byly fakt squjele. Zajimaji mne Vase subj. dojmy (hlucnost, odpor, stabilita, zivotnost). Potrebuji 175/60 R14. Vite o nejakem testu kde by se tyto dve gumy vyskytovaly? Dik za nazory ... ROOOM
Já mám Michelin XT2 180/60 R14 a jsou vynikající,životnost je podle kamaráda v servise asi 50t.km.GY jsou špičkový gumy a myslím,že to nemá cenu,Michelin je taky dobrá guma.Mimochodem hlučnost je menší než u originál 165/70 (Barum),spotřeba +0,1l.
Vie mi niekto poradit ci ma zmysel vymenit vzduchovy filter za dajaky sportovy ? A aky odporucate na Fel98 1.6 MPi. Nechcem zatial robit velke upravy zmeny ale najprv by

ma zaujimali malickosti ci to vobec ma zmysel do toho investovat. Vdaka za kazdu radu.
Už jsem to tady tuším psal,že rozdíl nepoznáš a jsou to vyhozený peníze.Jediná výhoda-nechá se prát a tudíž dýl vydrží.Já osobně mám Green,ale na tom až tak nesejde.
Sakra dělejte něco,už zase padáme do archivu.
zvlaste pri pruznem zrychleni. Taky tu je jeden, co s 1.6 55 kW jezdil 190, predjizdel kazdeho, koho potkal, mohli byste si pokecat.
Nazdár mfilipe, už zase rejpeš do škodovek. A nechej radši Octaviána spát. A co že bylo tím tvým s....., co nebo kde ti hučí..... Aha asi to bude v autě, když už máš drahou polovičku doma z toho jůesej. Naposled jsme se o tom bavili v jiné rubrice, ale ty jsi někam odjel a pak už jsem se to nedozvěděl.
ale prece vubec nerejpu, vzdyt s tim Octavianem mam pravdu, navic to dokazal s netunenou "1.6 z felicie". Ale ty mi pripadas posledni dobou moc nastrazeny, za kazdym mym psanim vidis zaludnost, ale fakt nerejpu do Skody ... Kdybych chtel rypat, spis bych si smlsnul na Fabii, ale proc se stouchat, ze ? Vzdyt vis ze stouchma ne sam od sebe, ale kdyz nekdo popichuje FIAT 😃 Bavili jsme se v rubrice "Lozisko zadniho kola", huci mi to furt, pockam do vymeny vyfuku, M U S I to byt aerodynamicky hluk a pokud to vyfukem nebude, pockam az budou teple meze, budu ze spodku auta odstranovat jednu plastovou * za druhou.
Ne nejsem nastražený, jen si dělám srandu. Z toho psaní to nejde vycítit. Kdyby jsi mě slyšel, místo četl,tak by jsi poznal, že to mylím úplně jinak. Myslím si, že už jsme si to dávno vyříkali a jme OK. A tak jsem si jen tak přátelsky šťouchnul. Až tě budu chtít setřít, tak ti dám na jevo. Jasný ne ?? Na to hučíci ložisko se mrknu a př. zkusím poradit.
je to mimo téma, ale mfilipe tvůj otec pochází z Příbrami, nebo se tam odstěhoval a šel na Uran ?
??? citim nejakou certovinu.
Žádná čertovina, jen normální dotaz. Já byl taky na Uraně, tak se zajímám.
Kdepak, tak s timhle hovadkem me prosim nesrovnavej. 😊)) Ja netvrdim, ze moje auto je nej nej nej. Motor je zastaralej a stoji za *, je to tak, ale ja ho tam mam a na jiny auto nemam, takze s nim jezdim jak muzu. Jenom mi tam chybi ten sportovni plyn v pneumatikach, pak bych se mohl srovnavat s cimkoli...😊)
Zdravím všechny po krátké odmlce. Měl jsem možnost se svézt ve Fábii 2.0. Mám Feldu 1.6 s uprav. vačkou a ŘJ takže mohu srovnávat. Zajímalo mě hlavně srovnání pružnosti a dynamiky. Subjektivně pokud jde o dynamiku (t.j. zrychlení a pružnost) je moje Felda s Fábií 2.0 srovnatelná. Fábie je m.j.pružnější v rychlostech nad 150 km/h má o něco vyšší max. rychlost. Na druhou stranu pružnost na V. kolem 120 se mi zdá u Feldy lepší. Fábia 2.0 má tři důležité věci, které Feldě v sérii chybí - dobré odhlučnění interiéru, podvozek a brzdy jako břitva. Toť v kostce vše. Těm kteří by mě chtěli nařknout z toho, že tvrdím, že uprav. Felda 1.6 je stejně dobré auto jako Fábia 2.0 doporučuji, aby si text ještě jednou pozorně přečetli.
Souhlas s PR,mám to samý co on.
Nevěřím, objem ničím nenahradíš, vačkou a ŘJ naženeš větší točivý moment,ale do vyšších otáček a to je na úkor pružnosti motoru. Vyšíí objem potáhne odspodu 2,0l 8 ventilů má max cca 170Nm při 2600 ot/min a ten tvůj cca 145 Nm při 4140 ot./min (podle uvedených úprav). Jedinné mínus pro Fábii je vyšší hmotnost.
Stalo by za to srovnat vykonovou hmotnost! Fabie je tezka, ale jede dobre, jeji vykon se projevi az ve vysokych rychlostech!
To rčení o objemu vyznávám taky,ale nikdo tady netvrdí,že 1,6 je lepší než 2.0.Ona prostě Fabka veze tak 200 kg nadváhy a pak jsou přinejmenším parametry zrychlení srovnatelný.Ještě k tomu momentu.V sérii bylo maximum asi o 600 ot/min níž,ale to dřívější maximum mám už od 3000 ot/mim.V praxi série dole mrtvola,střed jakž takž,nahoře taky zdechlina.Teď motor krásně táhne od 2000 ot/min až do 5000 ot/min.A hlavně rovnoměrně bez propadů,což se o sérii říct nedalo.
Ano,s tímhle se dá souhlasit. Já, než jsem si koupil Calibru 2.0i jsem měl Favorita 1,3 karburátor a ten jsem nechal upravit u MOTOR-EXCELU (hlava,vačka,karbec,sání,výfuk) a jelo to jak pila. Bylo to co do zrychlení stejný jako 1,6 felda(serivý motor) a na maximálku rychlejší(felda končí díky omezovači).
Po krátké odmlce jsem zase tady. Jinak souhlasím -Fábie je prostě o dost těžší. Jinak mám doma orig graf. z brzdy totožného motoru 1.6 ŘJ+vačka kde je po úpravě od excelů 70kW/5200 ot. a 147 Nm/3750. Všechno je +/- záleží na tom jak je motor zajetý a jak si to sedne.
Je,ale co s tím ?
Má smysl pořizovat rozpěrnou tyč mezi podběhy na Felicii? Poraďte, sdělte svoje dojmy a zkušenosti.
No,asi to smysl má,když ji tam Škodovka dávala (starší modely 1.6) a nestojí to svět.Víc,ale poznáš dobrý kola a gumy jestli Ti jde o to eliminovat efekt přesípacích hodin.Nevýhoda je ,že při bočním nárazu pohneš i opačnou stranou auta.Ale asi nechceš bourat,že jo ?
Hehe, to je dilema co? (o: Mám stejný na VRčafce ... (o: Jasně bourat se mi nechce, po těch pěti totálkách s Hondama, ale jeden nikdy neví...to je hned...
Rozpěrnou tyč bych si tam klidně dal, to je dobrá věc. Pár známejch si jí do Fav/Fel dalo a pochvalujou si to. A pokud jde o to, že to při bočním nárazu hne i s druhou stranou: když je to jen lehká bouračka, tak nehne. A když je to těžká bouračka, tak už je to pak jedno, stejně je to na rovnačku, a nebo spíš na jinou kastli...
V každém případě ano, a to hliníkovou kvůli hmotnosti. Stojí to pár babek a vyztuží to přední část karoserie, která je jinak blato.
To PT😱Už máš chystanou úpravu motoru ?
Ano, již provozuji Feldu r.v. 2001 1,6 Combi s upraveným motorem od pana Šmata - Motordesign. Je to sice nejdražší "ladírna" ale pokud mám nechat někoho hrabat do motoru, tak jedině hradního ladiče WRC motorů Škoda. Pokud Tě zajímá jak to jede, všechno má dvě strany mince. Dobré jsou tyto. Omezovač se posunul na 5.800 otáček, takže auto jede na lechtání plynu z mírného kopce 180 bez problémů. Největší rozdíl člověk pozná např. na jižní spojce večer, kdy jedou tři pruhy celkem svižně a ty chceš kličkovat a cpát se dopředu. Otáčkoměr nad 5.000 otáček , za čtyři a pojďme. Jinak pod 4.000 otáček nepoznáš změnu a chová se to jako motor bez úpravy, jen má lepší pružnost. Trasu Mníšek pod Brdy - Praha -Brno- Židlochovice jsem jel včetně průjezdů Prahou a Brnem s průměrnou rychlostí 138Km/hod a spotřebou 12,8 litrů/100km. Na pohodu , příjemná cestovní rychlost 180km/hod, do kopců po dálnici padla na 160km/hod. Připouštím, že rádio nemělo smysl pouštět. Neslyšel by jsi ho. A tady začíná druhá strana mince. Hlučnost je především aerodynamická a to tak, že motor skoro neslyšíš. Felda prostě není na tyto rychlosti aerodynamicky stavěná a "hučí". Co se týká spotřeby, při běžném ježdění podle předpisů na dlouhé štreky se lehounce vylepší. Nicméně po městě se zvedne díky vyššímu volnoběhu a zvýšení spotřeby během čekání na semaforech, kdy z původních 0,8l/hod stoupla na 1,5l/100hod. Asi tak na 12/100 . I přez zvýšený volnoběh se auto na volnoběh chová jinak, lehce pocukává. To je dané zřejmě časováním vačky, která je časována na cca 4.000,- otáček a více. Jinak úprava obnáší přebroušenou vačku, stavitelné rozvodové kolo pro optimální nastavení časování vačky (ne, variabilní to skutečně neumí 😃)) ), přeplesklou EEPROMKU , a sportovní KN filtr. Dá se doobjednat i laděný poslední díl výfuku, ten ale nemá vliv na výkon, ale jen na krouťák. Pokračování příště, po vašich reakcích. PTD
K výběru firmy nemám co dodat,Šmat patří mezi nejlepší.Já mám úpravu od Motor Excelu a už jsem toho asi napsal v minulosti dost.Já jsem teda 5800 ot/min ani nezkoušel točit.Motor rovnoměrně táhne do 5000 ot/min,ale víc točit už mi připadalo zbytečný.Sériovka vadne někdy při 4000 ot/min.Na dálnici jsem jel tachometrových 185 km/hod,takže v reálu tak o 15 míň.Spotřebami v průměru stoupla tak o 0,5l/100 km.Pro zajímavost na volnoběh z původních 0,8 na 1,2l/hod.Já mám filtr Green a chystám se zamontovat hladkej střední díl a nějakou slušnou koncovku.Asi Laityng.O vlivu na výkon si iluze nedělám.
Mluvil jsem s člověkem z MD při přebírce auta po úpravě a vysvětlil mi, že s otáčkami není problém, motor je na to stavěný. Jediný problém je s honěním studeného motoru. Voda se zahřeje celkem rychle do otevření termostatu. Olej se zahřívá třikrát déle. Dále hraje roli rychlé tepelné roztažení hliníkových dílů spojených s neroztaživou litinou - tedy hlava a písty. Doporučení vyplynulo asi takto: 12-15 minut do 3.500 otáček do prohřátí oleje, pak co to dá. Maximálka je tachometrových 185 také, to jest reálně cca 170-175. Doladím hliníkovou vzpěru do motoru a stačí. Základ jsou 14" kola. Nedovedu si představit (tedy dovedu) jak by to jelo na 13" 165/70. To by bylo ošajstlich. PTD
Jo,s tím motorem mi to říkali asi podobně,jenom jsem měl pocit,že po 5000 ot/min už to tolik netáhne.Včera jsem zkusil vytočit těch 5800 ot/min a jde to,ale zdá se mi lepší tak v 5200 přeřadit.14-ctky kola mám taky a uvažuju i o tlumičích HP a nějakým rozumným posílení brzd.
Máš taky na 5.800 otáčkách omezovač? Jinak maximum výkonu je na cca 5100,- otáčkách. To máš pravdu. Co máš obuté za gumy a jaký rozměr? Pasu ještě originály z fabriky. Tlumiče - s nima nemám problém. Na rozdíl od brzd, se kterýma mám problém. Moc to skutečně nebrzdí. Navíc kombík je těžkej. Dají se tam dát eN-kové brzdy , mělo by to být o trochu lepší. Další problém jsou světla. Ne že by svítili úplně zle, ale není to ono. Jak půjdu na garančku tak si tam nechám dát hliníkovou vzpěru a uvidíme. Možná ještě volant, ale to už je fous. PTD
Kola mám AEZ Icon 5 a gumy Michelin XT2 Energy a je to v pohodě.Jo rozměr je 185/60.S tím omezovačem je to myslím až na 6000 ot/min,ale nevím to na 100 %.Jinak ještě ke světlům ,mám žárovky Lucas cool blue 100/80 W a problém nemám žádnej.
Mě fungoval omezovač u 50kW MPI asi na 6200 otáčkách.
Me u 1.3 BMM vypina s chipem od Cimbu asi v 6300.Nebo ze by taky v 6200😃)

jarda
Dal sem na 1.3 BMM sportovni vyfuk (posledni dil) a zda se mi (az se mi tomu nechce verit) ze lip tahne v oblasti strednich otacek.Zvuk me zklamal.Ale to je asi tim ze jsem si od nej hodne sliboval....

Holt se stale snazim trochu eliminovat pokles vykonu diky mojim 185/60 R14😃)

jarda
jardik : Co je to zač - ten výfuk? A tu vačku jsi pustil z hlavy? Jinak ten zvuk by se dal vylepšit hladkým středním dílem. Teď jsem ho kupoval na 1.6 - je to přímo na zakázku od Tylla za cca 500,-. Ta cena je naprosto bezkonkurenční - v GX stojí 1250,- a jinde jsem ho neviděl.
Vacku uz jsme nejak opustil.Vyfuk sem mel v planu dlouho tak teprve ted na nej dosla rada.Je to universal vyfuk myslim ze cesky vyroby.Koupil sem ho v Teplicich v Auto Bestu za 2400,-.Samozrejme je potreba ho napasovat.

K tomu prostrednimu rovnymu dilu vyfuku.Mam strach ze bude mit nepriznivy vliv na tocivy moment.Jak to tedy vypada.Co tocak a vykon????Zmenilo se to????Posli mi kontakt.I kdyz bych si ho radsi docela prijel poslechnout😃)

jarda
jardik: Já myslel, že je to přímo na feldu. To pasování Ti nezávidím. Za tu cenu to bude asi z obyč. plechu a bez metalizace co? Dle ing. Čepka z MEt je ten hladký střed u 1.6 cca +2 kW v abs. hodnotách. U 1.3 nevím - nemám osobní zkušenost, ale v excelu by to věděli. Já na autě ten střed ještě nemám. Budu ho dávat cca ve druhé půlce dubna. Teď jsem ten střed kupoval RV. Pokud vím bude ho tam dávat v nejbližší době a na zadek má v plánu něco od Laitynga. Já osobně nechci aby mi to moc hučelo, protože při delších cestách to není moc pohodlné. Budu dávat hladký střed a zkrácený koncák z kombíka s laděnou nerezovou koncovkou. Koncovka vypadá obdobně jako měly Corada nebo Passaty B4 akorát je dvouplášťová laděná. Jinak kontakt na mne je PRandus@seznam.cz.
Zdravím všechny: Už jsem tady toho tady v minulosti taky napsal dost. Tedy jen stručně Mám Fel. 1.6 od Motor excelu (o Šmatovi jsem taky uvažoval). Vačka + ŘJ + filtr (jako RV). Motor chodí pěkně stovka cca 10 s. nejvíc jsem jel po rovině cca 5800 ot. což by mělo být cca 180-185 km/h. 100-130 na V. cca 10 s. Spotřeba cca 7 l/100. Nejvíc jsem měl něco pod 8 ale taky jsem najel 650 km na jednu nádrž. Teď jsem tam dal 14" kola (plech. disky 6x14 z Golfa III. a pneu 175/60) a stabilita je o hodně lepší. V dohledné době bude hladký výfuk, koncovka a vzpěra mezi tlumiče je taky v plánu. Časem podvozek HP. Ještě k motoru. Volnoběh je 850 a taky trochu bublá. Motor má skvělý zátah a reaguje bez prodlev, vadne až kolem 5300 ot. (ale to je znát jen na V.). Je náchylnější na nekvalitní palivo a na klimatické podmínky. Omezovač v sérii má dva stupně 5000 pro I. válec a 6300 pro ostatní. Kolik je tady nevím, ale asi 6300 nebo 6500 a bez I. st. Takový motor, servo a podvozek (nebo alespoň 14" kola) dělají z Feldy úplně jiné auto - je však třeba mít na paměti, že stále je to Felda. Jinak doporučuju všem. PTD můžem hodit sraz - jsem z Prahy !!!
Jsem z jižní Moravy. Ale v Praze jsem dost často.

Jinak kola i gumy mám originál Al 14" jak vypadly z fabriky. Conti Sport. PTD
Já jí mám na Feldě od začátku a má to jednu velkou výhodu - nevržou plastové díly v autě a nepraská přední sklo. Jinak se auto jeví jako pevnější (neříkám, že stabilnější) a tužší oproti klasice. Ta rozpěra je ale pěkný kousek, je pěkně chromovaná a když má člověk umytý motor a někde zvedne kapotu, hned si toho každý všimne.

K bourání: je pravdou, že když to auto chytí z boku na předek, tak to odskáče i druhá strana, ale zase to přispívá k pasivní bezpečnosti a pak čert vem auto, pokud z toho vylezu živý... A popravdě, viděl jsem i auta, co mají rozpěru i přes zadní tlumiče a nebyly to jen závodní speciály, ale i klasické 2-litrové motory v sériových vozech..
Dobrá věc. Měl jsem to na Fávu kde to - je naprosto bez diskuze. Na Feldách s tzv. měkkou karoserií (do léta 95) taky není o čem uvažovat - ANO. U novějších by to nemělo být tak znatelné. Já osobně ji tam zatím nemám, ale teď ji tam budu dávat. Pozor je víc druhů a provedení (dural, ocel). Už jsem ji měl koupenou, ale nešla mi tam dát (i když tam jít měla) - chybělo tam pár mm u horní svorkovnice ŘJ. Tak jsem jí zase vrátil. Takže pozor při nákupu, raději si to připasujte přímo na auto.
Uz se nekomu konecne povedlo nacpat tdicko do Feldy?
Myslím,že jo.Někdo tam dokonce narval i VR6.
A neznate nekdo nekoho kdo by to mel? Potreboval bych to videt a pokecat...
Tak tomu rikam tuning ;o)))... honza@tuning.cz

[odkaz]
Vlk v rouse berancim
Je ten čip znát? Jak se případná změna projevuje?
Chip je dobrej.Za ty prachy😃)

Motor jde lip do otacek,nema po seslapnuti plynu diru (nekdy me to docela stve kdyz se chci trochu svizneji na krizovatce rozjet-kdyz je treba trochu mokro tak Felina rada "hrabe"),vykon je trosicku vyssi a tocak taky,kdyz jedes do kopce a padaj otacky tak je chip to krasne znat,otacky padnou na cca 2000 (napr.) a pak si na nich "sedi a sedi a sedi" dokud ten kopec nevyjedes😃)

Spotreba se trochu snizila.I kdyz me to tedko trosicku zacalo zrat a nevim cim to.

Vic info treba na www.cimbu.cz

Resume: Chip vrele doporucuji!

jarda
Zdravím, měl bych dva dotazy: Má někdo zkušenost s úpravou ŘJ + vačky na 1,3MPI 50kW? U motorexcelu za to chtějí cca. 10.000 Kč a zajímalo by mě, jestli je to trochu znát. Druhý dotaz: Je nějaká "levná" varianta jak pořídit 14" kola? Někde jsem četl, že se prý dají koupit plechový 14" ráfky na PickUpa a na ně obout 175 gumy. Ráfky jsou prý mnohem pevnější než normální a hlavně by to mělo být povolený podle techničáku 😃 Má s tim někdo zkušenost? Dík Dejwyd
Podivej se na kola do inzeratu.Tam najdes levny.Ja treba koupil 14" Borbety 6-ti paprskace s nonejma gumama 185/60-Bravura + Kleber.Krasa!!!

Ale nejvic me dojale kdyz sem videl jak jezdi zavody Pick Up s tema samejma kolama.Samozrejme na jinych gumach.To me proste vzalo😃)

jarda
Myslím si,že taková uprava rozhodně cenu má a je to poznat určitě o hodně víc než chip.Někdo tady nebo v rubrice Favotit popisoval úpravu od ME u motoru 1.3.Co se týče kol ,tak PR má třeba kola z Golfa 14 palců a gumy 175/60.I starší hliníkače se nechaj sehnat za rozumnou cenu.
Úpravičku od excelu rozhodně doporučuju. Osobně nikoho kdo by měl právě tuhle variantu neznám (já a známí máme udělaný 1.6). Parametry 1.3 po týhle úpravě jsou cca 60kW/115Nm a ber to tak, že těch 60 kW tam (na rozdíl od slibů u chipů) bude. Graf je na stránce MEt. Ten motor se pak dostane na výkonovou úroveň např. fiaťáckého 1.2 16V který má 59kW/114Nm. Pokud jde o to jestli je to znát, tak by se to mělo blížit +/- zhruba sériové 1.6. Taky by se to dalo přirovnat tak, že při obsazení 2-3 dospělými lidmi to v pohodě pojede tak jako když teď jedeš sám. Ohledně těch plechových kol: Osobně (Fel. 1.6 se servem) používám plech. 6Jx14 ET 38 z Golfa III. obuté 175/60. Ale protože ty máš 1.3 a bez serva tam bych Ti doporučil jednodušší, vhodnější a levnější variantu. Kup plecháče z Pick-upa což jsou 5.5x13" a obuj je 175/60 nebo 185/60 a bude to OK. Takhle bude auto stabilnější, bude dobře vypadat a přitom neztratí z pružnosti, nenadřeš se s volantem a nemělo by tě to zrujnovat. Taky jde koupit nějaké Al. kola z druhé ruky. Ať už je to z jakéhokoli zdroje počtej s tím, že pokud použiješ o dost širší gumy a nebo kola v větším vněj. průměrem auto bude sice dobře vypadat ale dojde k zhoršení akcelerace, pružnosti, max. rychlosti a k ovládání řízení budeš potřebovat více síly. Kola 14" s pneu 175/60 mají vněj. průměr +/- shodný jako sériová kola. Přeju šťastnou ruku při výběru.
Zdravicko, rad bych se zeptal na Vase zkusenosti s podlozkami pod kola. Kam se davaji (dozadu/dopredu)? Jak silne? Jak to snizi zivotnost jinych dilu, ktere se tim namahaji atd.

Mam Fel2001 1.3 14" 175/60. Pripadne jaky typ a vyrobce byste doporucili. Nerad bych si na nejakym levny suntu zboril karu. Ma to vubec cenu? Diky za odpoved.... R.
Podložky jako takový jsou spíš východisko z nouze,když chceš zvětšit rozchod.Ideální je vzít kola ,který už ten rozchod zvětší.Jelikož zvětšíš rameno,tak namáhání poloos je větší.Dávají se dopředu i dozadu a radši duralový abys nezvyšoval zbytečně neodpružený hmoty.U feldy bych nedával tlustší než 20mm.Lepší varianta než dlouhý šrouby je asi závit v podložce a dvojí šrouby.
podlozky bych daval az jako posledni. spis porid poradne tlumice i s perama (HP Sporting) a pak radsi opravdu jina kola ktera maji mensi ET a vic "lezou" z blatniku. Na Feldu na normalni jezdeni mi podlozky pripadaji jaky tezka zbytecnost (muj nazor)...
Jójó je to tak a takový podložky z kovanýho hliníku se závitama budou stát nemálo peněz a za ně by jsi mohl pořídit nějaký jiný disky.
Pokud si je neudelas na "kolene".Ale to bych radsi nedelal.Kamarad nedavno kupoval primo tvrzeny hlinik od vyrobce a z nej si nechal "vytacet" podlozky.Sice to taky nebylo levny ale rozhodne to bylo levnejsi nez z nejakeho obchodu.Vyhoda je v tom ze si muzes nechat udelat ruzny tloustky.Taky nad nima premyslim ale nevim nevim jaky by se pod moje 185ky vesli.Jarda
Jo, je to tak - podložky pod kola je spíš nouzovka. Sice to zvýší rozchod kol ale to ve svém důsledku ještě nemusí 100% znamenat zlepšení jízdních vlastností protože Ti to může uplně rozhasit geometrii a pak je to k horšímu. I když auto bude vypadat líp bude to horší. Lepší je dát jiná vhodnější kola nebo investovat do podvozku. (Třeba tlumiče HP bez pružin vyjdou v podstatě skoro na to co podložky na dvě nápravy) Když už tak jedině duralové, na Feldu tak max. do 2 cm (na PN bych je vůbec nedával), a buď od renomovaného výrobce nebo přesně vyrobené !!! Ale ani tak není zlepšení jízdních vlastností 100%. Navíc můžeš počítat s větším opotřebením součástí náprav. Takže když to rozumně zhodnotíš tak pro podložky těch + moc není.
K podložkám. Je to na pendrek a to především proto, že se jednak zvyšuje hmotnost neodpružených dílů, ale především ve svém důsledku to odnesou ložiska a zhoršené jízdní vlastnosti. Pokud chceš něco udělat s podvozkem, tak hliníkové kola 15" s gumama 195/55/15 - tlumiče a zároveň pera - můžou být original ŠKODA (HP) a k tomu vzpěru do motoru - hliníkovou (hmotnost) a až to budeš mít, tak napiš. Pak Tě přejde vymejšlet "ptákoviny" s podložkama 😄. K tomu vačka/kol👋filtr/jednotka a můžeš začít šetřit na benzín. Moje Felda po úpravě motoru jezdí za 9,7 dlouhodobý průměr. Je to ale dané tím, že cipísci např Octavia TDI/1,6 100PS/a pod. si myslí, že Felda je "nesmí" předjíždět. No a já jsem slabá povaha a nechám se vyprovokovat....Nejlépe je to poznat do kopce, kdy těžká Oktávka se fakt nechytá. Ne o moc, ale o fous jistě. Nicméně u Feldy to znamená za tři a podlaha, čtyři a podlaha. Pak není problém s okamžitou spotřebou přelézt 30l/100km. PTD
gumy spis 195/50R15 nebo lepe 195/45. 195/55 uz je celkem balon.......
A hlavně 195/55 už asi budou drhnout ne ?
195/55 asi budou při plném rejdu drhnout. Upsal jsem se, měl jsem na mysli 195/45/15 - ty mají vnější průměr dost blízký iriginálu takže ani tachometr nebude moc proměřovat. Např. mě proměřuje při 160km/hod o 9km - na 151km/hod - měřeno policejním radarem. Při vyhmátnutí to potěší. Jinak když dáte samotnou vačku bez úpravy ŘJ - tak si moc nepomůžete, protože ostřejší vačka je laděná do vyšších otáček, kam Tě pak omezovač stejně nepustí a pokud ano, tak jednotka nedá potřebné vyšší množství paliva a. Nicméně pokud nemáš nic lepšího na "práci" tak přehozením vačky a otestováním nic neztratíš. A budeš zase o trochu chytřejší. PTD
Mám ale obavy, že 195/45/15 nikdo nedělá, takže "nejbližší-vyšší". Viděl jsem několikrát patnáctky na Feldě a dal bych hodně za to, že to byly 195/55/15
195/45-15 se běžně dělají např.Uniroyal Rainsport 1 - 3 940,-Kč Semperit Direkction Sport-3 485,-Kč
195/45 jezdim bezne na aute. Dunlop, Yokohama, Fulda.... Kupuju s peknym vzorkem za 400/ks - tezce se to vyplati.......... www.vici.wz.cz
PT😱 Oktávka 1.6(100PS) snad není rovnocený soupeř. TDI(90PS) je tak snad jedině v kopci a pokud jsi naložený. Já jsem ujel i Oktávce 2.0 a snažil se.
Ha, ha nevěřím.
proc? vem si kolik vazi Octavka a kolik Felda a jake maji prevody. Octavka horsi nez TDI a 1,8T nejede a nepojede.......... a slabsi TDI neni taky na rozjezd zadna raketa, i kdyz jinak jede moc pekne.
Abych byl přesný, nevěřím, že jsi ujel 2,0l, uvědom si jaký má točivý moment!
2.0 85kW/170Nm, TDI 66/210. Takze pokud se divis ze ujel 2.0, tak to ja bych se spis divil ze ujel tomu TDI. Ten dvoulitr neni zrovna zavodnicka, spis na pohodove svezeni,sakma ten kroutak taky pekne nizko😄 Upravena Felda 1,6 umi celkem dost, spis by ale mela mit odpovidajici podvozek jinak je to celkem o usta
S tou pohodovou závodničkou 2,0 se dá jezdit v Octávce za 7,8 ale i taky za 12,4(tedy když se s ní jede) o😊))) a kdyby se s ní opravdu závodilo tak nevím nevím.
no jo, spotreba....... ja dokazu jet s Feldou 1,9D Pick-Up za 9....... a ani se moc nemusim snazit😄)
To nemyslí viči vážně ? To máte doma kamna na naftu a nebo nějakýho dýzla ? A nebo v něm vozíš 2 tuny počítačů a za ním vlek s dalšíma 2 tunama o😊))
jednou se mi to +- povedlo. jezdim s tim celkem svvizne po meste 😄) Neco asi taky prida ta nastavba. Ale kamosovi po Praze kombik taky zral 8 nafty. Tak nevim....😄)
K rychlosti poléčené 1,6 - na 2.0l Oktávku a na 81kW TDI to nemá. Pokud řidič takového auta není měkkej a nefrčí mu na nějakém tom litru paliva, tak to zašlápne a je v tahu. U Feldy je problém mezi čtyřkou a pětkou. Čtyřka je velmi příjemě zpřevodovaná, ale při přechodu na pětku to zdechne. Takže do kopce točíš co to dá čtyřku, ale nestačí to (na výše uvedené motory)a s otáčkama výš nemůžeš. Tak dáš pětku a v tom okamžiku ti ujedou. Pokud se týká 1,6tky 100PS a 1,9TDi 66kW tak je to na férovku, spíše se jim dá držet za krkem a pak i předjet. Podvozek je jakej je. Pokud přehodíš péra a tlumiče na HP a spol, a kola alespoň profil 60 na 14" tak je to ok, v rámci možností přední poháněné nápravy. Když dáš kola 15" na profil 45, tak je to v pohodě naprosto. Tyč pomůže jen ve spojení s "HP". PTD
K tomuhle bych se asi připojil.Na 1,9TDI to opravdu nemá.Ten dvoulitr,no nevím.Podvozek je potom asi největší slabina Feldy.Když už závodíš,Octávka líp brzdí atd.Pokud máš trať najetou je to jiná.
Na 2,0l to nemá v žádným případě. Mám Calibru 2,0i 8v, čili motor stejnej výkonově jako octavie 2,0. Tj 85kW/5200ot a 170Nm/2600 ot. Pokud vytočím motor na povolených 6400 ot/min což si myslím, že u octavie půjde taky, tak na 2.stupeň jedu 95 km/h, na 3.s 140, na 4.s 180 a na 5. 220 km/h. Což mám prakticky vyzkoušeno a kde bude Felda 1,6 i když upravená? Hodně vzadu 😄.
Dodatek, i když má TD větší točivej moment, tak se mu nechce tak do otáček jako benzíňáku. Ta calibra váží 1260 kg prázdná, čili jako octavia. A ujedu i TDi (81 kW).
Jo tak je to jak říká PTD.Jenom si myslím,že Oktávka tak neupaluje jako Tvoje Calibra,má asi přece jenom trochu horší aerodinamiku.0-120 km/h to je asi oblast kde jsou obě auta srovnatelný.
calibru 2.0 jsem pekne prohnal se svym Fackem, zas takova raketa mi me nepripadala. Jo takhle calibra turbo 4x4 6ti kvalt, to uz je jinde, to uz neni jen snobsky pekac😄 (bez urazky-jen muj nazor)
a stovnani tdi-benzin, je treba se taky kouknout jaky je prubeh toho kroutaku........... kdybych si mel vybrat jestli nejaky 2.0 benzin nebo TDi (kdyby teda bylyza stejne penize) hlavne pak do tezsiho auta, tak jedine TDi😄
Myslím si, že je užitečné srovnávat srovnatelné. Pokud Mám 1,6 Feldu, tak s 1,6 benzínama. Když budu srovnávat šestiválce kombíky, tak si vezmu za referenci Mondeo ST220 a něco bude lepší, a něco horší. Chci jen říct, že upravená 1,6 felda se může směle srovnávat s jakoukoliv 1,6 tkou kterou potká na silnici. Což bez úpravy se mohlo srovnávat tak s 1,4 jakoukoliv. Navíc felda je lehoučká a i s kombíkem to hýbe. Takže když přede mnou jede např Escort 1,6 16V tak mě neujede. Mizerně se předjíždí, protože mu to líp sedí a pokud nevyměkne, tak je to na férovku. Můžu ale říct, že je zajímavé koukat na šoféra Fokusu jak čučí, že ho předjíždí Felda. To jen tak. PTD
Tohle je rozumná řeč. Já míval Favorita upravenýho od Motor Excelu a samozřejmě ho lze srovnávat tak s 1,3 a 1,4. I když při zrychlení za kufrem neupravený Feldě 1.6 jsem jí dojížděl a při max. díky jeho omezovači jsem mu ujel, jel mi totiž dle tacho něco přes 180 km/h a víc už to bylo o držku, i když měl HP snížený podvozek (zažil jsem u něj když se rozletěl vnitřní kloub ve 100 km/h-to je teda šleha, že to prohnulo tak 2 cm vanu dovnitř!!!).
kazde auto je dobre, ja jen ze Calibra ponekud neni zrovna sportak. ale jak pises pohodove auto, tak s tim souhlasim😄 Ja muzu sve Facko srovnavat s jakoukoliv 1,5. Ale je to zase na ukor pohodli......
Jak máš to svý upravený? Já svý dal synovi a jestli tě zajímá vzhled, obzvláště interiéru, tak mrkni na www.autotuning.cz ATC Cars člen 227. Jseš tam taky?
Pekne Facko😄 moje je na www.vici.wz.cz
Taky hezkej kousek. Jak vidno šikovný český ručičky...
Zas takova slava to neni,rezavi jako prase. Ale celkem to jede to zas jo😄 Teda samozrejme relativne vzato, 1,8T to nejni😄
Vidím, že se tady rozpoutala velká diskuze - alespoň to tady oživlo. Já jsem to nemyslel tak v globálu a o max. rychl. taky ne. Já tvrdím, že v akceleraci a v pružnosti napráskám Oktávce 1.6 (100) a TDI 66kW kdy se mi zachce, na max. rychl. spíš ne. U TDi 81kW by to bylo v akceleraci ano a v pružnosti a max. ne a u 2.0 v akceleraci ano v pružnosti +/- na stejno a v max. ne. Ale stalo se mi, že s 2.0 jsme jeli na max. oba na fous stejně. Taky jsem se divil. O tom, že se snažil co to jde vzhledem k okolnostem nepochybuju. Nezapomeňte co ta oktávka s sebou veze váhy a kdo umí počítat: 70/1000 a 85/1300. Taky mě napadlo , že moje Felda má oproti PTD taky dva rozdíly: je to kraťas a má nepatrně kratší převody (hlavně V.). Ve 120 3500 ot. Mějte se ....
Já netvrdím, že je to raketa, 2,0 8V je z caliber nejslabší. Ale myslím si, že ten koho jsi proháněl jel na výlet. Je to pohodový auto, který má samozřejmě svý + i -. Já jen chtěl upozornit na to, že nelze srovnávat 2,0 a 1,6. Dál si nemyslím, že je to snobský pekáč. Výbavou a věkem moderním autům nestačí, ale málokterý moderní auto má tak špičkovej podvozek a úspornej motor. Ve srovnání s octavií 2,0 je calibra nepatrně lepší ve zrychlení a výrazně díky aerodynamice v maximálce, ale podvozkem octavii výrazně předčí. A ještě k TD, diesely jsou nízko otáčkové motory, proto mají delší převody a tím jejich se větší točivý moment při zrychlení neprojeví. Říká se, že točák naženeš kratším převodem, ale výkon ničím. Točák, hmotnost a převod rozhoduje o zrychlení, výkon a aerodynamika o maximální rychlosti.
Mám doma jednu vačku na moji 1,3BMM navíc. Cthěl bych ji dát zkusit nabrousit, ale nevím na kolik /260,265.../. Jinak mám hlavu z Mpi s leštěnými kanály. A budu mít jednotku načipovanou od Šmata/kamarád dává felcku na protiúčet tak bude výměna jednotek/. Tak poraďte!!
Nech to nabrousit u Šmata,nechtěj po nás slyšet nějaký hausnumera.Musí to pasovat trochu k tý jednotce.Nejde jenom o úhel,ale taky o zdvih a zrychlení při otevření.Mraky kombinací a v tom se vyzná jenom dobrej odborník a hlavně to musí mít odzkoušený.
To RV.

Ale v tom je právě ten problém. Zatím co jsem zkusil tak mi všude nabízejí jejich typizovanou úpravu /hlava, vačka, počítač/. Připadá mě zbytečný dávat upravovat již upravenou hlavu včetně sání.A u Šmata chtěji za vačku a počítač

Kč 16.100 s DPH a to je na mě trochu moc. Proto jsem chtěl po vás nějaký ty hausnumera, protože přinejhorším projedu peníze za nabroušení vačky a v garáži bude o vačku míň. Nebo poraďte, kde bych se "jen" s vačkou obešel.
šámote, tak zkus zjisti, co má za vačku ten kámoš co od něj budeš brát tu ŘJ a nech to nabrousit podle něj. Nebo zkus si zahrát na špióna a vytáhnou ze Šmata co tam dává za vačky on. Prostě se ho tak jako mimochodem zeptat.
No můžeš zkusit Motor Excel nebo mě napadá CMT,ale to budeš mít krapet z ruky.Možná poštou.ME myslím chce 10 800 Kč za vačku a jednotku.

To Ladao😲n mu třeba řekne nějaký čísla,ale ono není 280/280 jako 280/280,že jo ?
No to máš pravdu s tím 280/280, ale u 260 asi takový rozdíl nebude, jelikož to jsou beztak všechny přebroušený ze seriovek a nepředpokládám, že by tuneři k čipnutým úpravám dávali více než 265. Nevím to přesně ale předpokládám. Já sám mám 275 a vím, že ta už chce alespoň 3 500 ot. aby vůbec motor jel.
Dobře,tak to pravý numero ví určitě Viči.Už myslím pár vaček vyzkoušel.
Cisla jsou opravdu k nicemu. 280/280 muze byt tisic a kazda muze byt jina. On ten chip v praxi stejne neni presne k te vacce tak aby se nedal pouzit s jinou. Chce to ale opravdu aspon priblizne zjistit jakou vacku ktomu chipu davali (aby se moc nelisila od urcite tolerance pouzitelnosti chipu k urcitemu rozsahu vacek) a pokud to zjistis tak pro CMT (www.cmt.wz.cz) snad nebude problem Ti nejakou vacku obstarat. Mimochodem krome cisla je dulezite znat i zdvih. Ja mam treba 278/265 zdvih 7,1/6,7 coz je celkem dost, s obsahem 1490 ma slusny spodek od 1500 ot, od 3500 zatahne jeste vic. S 1300kou by se chovala ale jinak, spodek by to asi moc nemelo. ta moje vacka je od Excelu, ale stala 7200......
Šámote to co ty chceš vědět Ti nikdo z rukávu nevysype natož ne tak, aby bylo jasné jak se má ta vačka nabrousit. K tomu jen úhel nestačí. Firmy nabízejí sady m.j. také proto, že takhle Ti můžou zaručit určité parametry motoru po montáž komponentů a nevznikne z toho mutant co nepojede. Podle toho jak jsi to napsal jsem pochopil, že hlava je sice upravená, ale se zachovanou kompresí takže to by neměl být problém. Řj budeš mít s chipem od Šmata. Takže zbývá zjistit u Šmata jestli tohle provedení software je vhodné i pro použití s ostřejší vačkou a pokud ano tak si u něj nechat nabrousit vačku. Tohle je dle mého názoru nejjednodušší řešení se zárukou pozitivního výsledku. Nebo pokud má ten známý ve Feldě i vačku od Šmata tak přehoďte vačky a je to ještě jednodušší. Pokud se budeš pouštět do e😜erimenů, můžeš se dopracovat výsledku kde nic tu nic (pokud to alespoň pojede). A že to nebude zadarmo je jasné.
Zdravím všechny, viděl jsem pod zadním nárazníkem projíždějící Felicie po celé délce cca 5-8 cm umělohmotnou lištu, zakrývala výfuk, vypadalo to pěkně. Nemáte ji někdo, kolik stojí, kde ji seženu.
Poraďte, začínám pomalu dělat Tuning Felicie 1,3 MPI a mám dát větší kola, nebo naopak co nejmenší? Jak se to projevý na akceleraci a jak na max. rychlosti? Jezdim ze 70% mestkym provozem.
Pokud na to máš, dej tam zrovna 15". Pokud ne, tak alespoň 14" - 13" tam je originál, a měnit jen plecháče za AL nemá s tuningem mnoho společného. 15" se Ti odmění větší stabilitou v zatáčkách. Spotřeba díky menšímu valivému odporu bude stajná, akcelerace díky zhruba stejnému průměru jak 13" také. PTD
ja si myslim ze 14ky s gumama 175/60 nebo 185/55 jsou idelani kompromis😄 15ky uz jsou pro nektere lidi moc velky brutal😄
No na 1.3 bych asi dal 175/60 R14,pokud chystáš nějakou výraznější úpravu motoru tak klidně 195/50 R15.
Tak vám děkuji za rady, konečně jsem se rozhodl, takže koupím pneu 185/55 R14 A ještě by jsem se chtěl zeptat. Máte někdo vyzkoušeno jaká je maximální šířka pneu, která jde na Felicii která nemá ještě žádné ůpravy (vytažení blatníku apd.)?
Záleží spíš na ráfku jaký má ET,to jest kolik čouhá ven.Pokud jde o ten rozměr co uvádíš tak to je v pohodě.Maximum je asi 195/45 R15,to má myslím Viči.
Chlapi, potřeboval bych ještě dobrou radu. Jaké rozměry můžu dát na Felicii, neberu-li v potaz technyčák? 😃 Mám pneu 185/55 R14 a potřeboval bych vědět značení alu ráfků. Nebo nějakej odkaz, kde je to pekne popsane.
Rozměr ráfku bude 6x14,ET chce spíš vyzkoušet,taky budeš vidět jak na autě vypadají.Vybírej pečlivě,aby Tě nenapadlo za půl roku blbnout s podložkama !Vyber si takový kola,který budou čouhat tolik,jak si představuješ.Co se týka odkazu ,tak na auto tunig.cz něco bylo.
Čau zdravím, já uvažuju taky o 14" kolech s pneu 185/55 (asi Bridge Potenza), ale to ETčko uvažuju menší - dal bych ET 15, v tech. průkazu je psáno u 14 " kol myslím ET 38
No ono v techničáku jsou hlavně ráfky 5,5x14.
Vcera jsem z brachovych Borbetu 5,5x14" (z Feldy Atlanta) shodil 185/60 a dal tam 185/55, je to megarozdil!!! Presne jak jsem cekal. Ty 60ky jsou nehorazny balon, maji skoro polovicni stycnou plochu s vozovkou oproti tem 55kam. 185/50 by byly jeste lepsi, ale kolo by uz melo mensi prumer..... Muj nazor - na 14ky bud 175/60 (Felda je ma v technicaku) a nebo 185/55.........
mal som na une 195/45-14 BUDU DOBRE AJ NA FELDU? A ESTE OTAZKA 7,5X17 ET30 BUDU PASOVAT NA F FOCUS? AK NIEKTO VIE NECH ODPOVIE!
195/45R14 by be Feldu mely byt v pohode, pokud je to aspon 1,3MPi 50kW a nebo lepe 1,6 nebo 1,9D. Slabsi motor (a trochu i ta 50ka MPi) to bude mit (samozrejme relativne) problem utahnout......
No mrknul jsem na starší příspěvky, psalo se o barvě na zadní bubny (příspěvky 140-145). To: Topol - jak drží barva ? Je lepší Hammerite nebo Antirezin ?
Zdravím Fulana, Antirezin mi drží perfektně, dokonce i na předku, kde jsem to tak dlouho nečekal.
Nemění to barvu (nepálí se) při intenzivnějším brzdění ?
Ja mam bubny i predni brzdic natreny obycejnou syntetikou a drzi taky😃))Horsi je ze se provozem spini.
Zdravím všechny. Dal jsem na Feldu 1.6 hladký střední díl, což by mělo by to mít u tohodle motoru mírný vliv na výkon (cca + 2kW). Subjektivně jsem znatelný výkonový rozdíl zatím nezaznamenal. Vzadu jsem nechal sériový III. díl a dost překvapilo jaký to má velmi slušný sportovní zvuk. Dozadu jsem dal nerezovou dvouplášťovou laděnou koncovku a výsledek je ještě lepší. V porovnání se sportovním zadním dílem výfuku to stálo pakatel a výsledek je obdobný.
to PR: kde se da sehnat hladky stredni dil vyfuku?Schanim na 1.3 BMM.

jarda
Cau lidi. potrebuju drobnou radu 😃)

Co driv: haapeecka special nebo vacku? vsechno jsem tady precet a fakticky nevim... Mam kratkou 1,6ku. Zajimalo by me jestli jsou ty HaPiny vazne tak sportovni... Panove z motordesignu mi radi abych nechal(kdyz nebude vacka 😒 ) dat dozadu tlumice z kombika.. ty se ale pry snizi jen o 1cm oproti verzi kratke. o co jdou dolu tyto fakt nevim..😒, podle excelaku je tvrdost per na shorta azaz dostacujici...

Co vacka? jak je to s upravou hlavy?..jde provest na jakoukoli vacku nebo je potreba aby byla vuci hlave specialne brousena? vyplati se hlava vubec snizovat? Diik moc... Jestli nebudete mit co delat, tak mi odpovezte😉), CAUVES
K čemu Ti bude tvrdší podvozek, když Ti to nepojede? Základ je motor a z venku civilní vzhled. Není nic zajímavějšího, než když předjíždíž oplastovanou káru, s vejfukem jak odpadní roura od WC, zvukem jak traktor a sníženou tak, že štrejchá břichem o asfalt. Nu což, když se to někomu líbí, proč ne. Nicméně pokud mu to nejede, je mu ta všechna zátěž kolem celkem k ničemu. Hlavně že má vzadu pod znakem "Felicia" nalepený štítek z Oktávky "1,4 16V".....PTD
Podvozek by mel byt vzdycky "rychlejsi" nez motor.

Celkem bych bal vozit nejakych +-100 koni na seriovem felinackem podvozku..... i kdyby na tom byly jakkoliv velke kola.....
Pokud už budete dávat HP tlumiče, tak pokud dosud není přední stabilizátor tak ten také. A pokud už v tom budeš, tak vrchní hliníkovou vzpěru. Pak se dá říct, že jsi udělal pro podvozek vše, co se v základu dá udělat. Pak už jen N-kové brzdiče a kotouče, aby to taky trochu brzdilo, N kové řízení, aby jsi v každé zatáčce nemusel kroutit s volantem desetkrát dokola aby to zatočilo a mělo by to být ok. Pak už jen ten motor 😄 PTD
N-kove rizeni? co to je? Mozna tak Ackove rizeni, ktere ma 3 otacky (volantu z leva do prava) misto 3 a 3/4. Jenze * je ze Feldy s posilovacem maji 3 otacky uz v serii. A co jsou to N-kove brzdice?
N-kový brzdy prodává Excel a jsou to tvarově shodný kotouče z lepšího materiálu a jiný destičky,vzdadu se mění jenom pakny.
Mam je.......
Co máš vici,ty kotouče ? Je to znát,brzdí to líp ?
Kotouce, desky a pakny. Znat to je, ale zatim si to seda, mam to od patku, takze tezko rict. Jeste jsem daval novy posilovac, brzd. valec, bubny, hadicky, brzdice, a obligatni brzdovku DOT 5.1... no uvidime.
Cau, Nemuzu mit ten stabilizator uz v serii? 1,6 Glx 96 ABS.. Jestli ne tak co stoji? Diky. Jo, jeste bych se chtel zeptat: na kolik mate nastaveny ty HaPecka? Zacinam se bat o naraznik 😉) Mejte se...marabu😄
bych i tipl ze budes mit stabilizatory oba. ale muzu se mylit........ ja mam zadek uplne dolu, predek taky, ale mozna le lepsi mit predek o jedno vys... musis vyzkouset😄
vici : Jak čtu stále něco zlepšuješ, co? Ale myslel jsem, že Nkový brzdy máš už dávno. A co 6ti kvalt - to už tě pustilo? Jinak jeden dotázek: Uvažuju o kotoučích HPR (air design) nemáš ty něbo někdo jiný nějaké zkušenosti? Dík
Pr:nezlepsuju, mam najetych na kare 110000, sice je fakt ze krome kary je vsecko skoro nove-vymenene. Ale ty brzdy to potrebovaly. ty kotouce od Airdesign myslis ten jejich set s vnitrnim chlazenim? Brzdit to o moc lip nebude, ale daleko driv se to prehreje......
Vici PR nemyslí ten set s vnitřním chlazením ,ten je ukrutně drahej.Jsou to jenom kotouče s dírama.

P.S.😲 těch HP uvažuju,ale já mám krátkou verzi.
RV: jdou i na kratkou,aspon kdyz ti dozadu sedne vic lidi tak to tak nebude drepet. Nekdo dokonce doporucuje vzdycky davat dozadu kombikove......

Ty HPR kotouce (derovane) bude zkouset Radek, ma karu na mych strankach - www.vici.wz.cz a je tam na nej i mail.

Ja daval kotouce Lockheed (na feldu 2190Kc) a desky Fri.Tech. (470) a pakny Fri.Tech. (750?) je to pry best kombinace podle motor-excelu......
Cau, tak jsem dnes privezl ten HP specialset. Mam to nastaveny v predu na prostredek, vzadu uplne dole. JE TO BOMBA!!!, vazne jiny auto. Pri jizde se sice nemuzu podivat ani na handsfree, kdo vola, ale aspon se necejtim jak v motorovem clunu 😉 Doufam ze vacka prinese podobnej efekt...

PS: No nejdriv jsem chtel predek uplne dolu, ale kdyz jsem videl roztrzenou prevodovku ,tak me chut presla.-) Zatim ahoj. Marabu
Zdravím všechny ladiče. Chtěl bych se podělit o zkušenosti s HPčkama a vačkou. Jako první jsem do své krátké 1.6 dal ostrou vačku, což pak s pár dalšími drobnými úpravami dává zhruba 100 koní. Rozdíl proti sérii je jednoznačně patrný nad 4000 otáček, záběr je prakticky od 2000 plynulý až někde k 5500. Problém byl, že nestíhal podvozek, tak jsem doplnil sportovní HPčka, přičemž je mám na maximálním snížení. Jízdní vlastnosti jsou úplně někde jinde, v zatáčkách auto sedí jak přibité. Najel jsem na nich už asi 8000 a jěště se mi nestalo, abych si někde škrtl, takže obavy o převodovku bych vůbec neměl. A to si občas skočím nějaký přejezd. Mně se to spíš stávalo na sériových tlumičích, že jsem někde vzal spodkem.

Mějte se! Těsňa
Tesna: Kdo Ti dělal motor? A co všechno ? Výborně další 1.6kař se 100 ps. v diskuzi (PR, RV, PTD, marabu a teď Tesna)!!! Odkud jsi?
To PR: No, byl jsem tak nadsenej, ze je tady novej clovicek, cimz jsem si ani nevsiml, ze ses ptal na ty samy veci, co se ptam ted ja. Inu lidska blbost nezna mezi, aach jo 😉

***Jeste bych se chtel zeptat, jestli jste nekdo jezdili s 1,6 vacka only a zaroven s upravou vcetne hlavy? Je zde markantni rozdil? Mejte se M.
TO TESNA: A co jizdni vlastnosti? 1,6ka je strasne tezka na predek, tak ,a to mi potvrdil i p. Cepek z Motorexcelu, to jde neprijemne za cumakem ,ne? Ja posledni dobou uvazuju o tom, ze bych dal predek nejniz a na zadek si nechal udelat jeste nizsi zavit. Ale jen s lizinou pod motorem, lec o tomto komponentu nic nevim 😒. Jinak ,kdyz ma felda HPcka vpredu i vzadu na minimum ,tak zavidej i americky lowrideri 😄. Co mas jeste k vacce za upravy motoru?,kde sis nechal vacku delat?dik. tak zatim... Marabu
Jízdní vlastnosti jsou o třídu lepší než na sériovkách. Auto se v zatáčkách vůbec nenaklání (všichni známe ty "přesýpací hodiny"), sedí na všech čtyřech kolech a okamžitě reaguje na zatočení volantem.Rozdíl je i při brždění na nerovném povrchu, protože auto tak neskáče a kola mají mnohem lepší kontakt s vozovkou. A v krizových momentech je auto mnohem klidnější.Jen takovým hrubým odhadem, zatáčky po výměně tlumičů jezdím o 10-15 kilometrů rychleji. Vzhledem k ceně, životnosti a vlastnostem HPček je považuju za velice dobrou investici.

K mým dalším úpravám: Mám tam čip + vačku od Cimbu a jsem s ní velmi spokojený, protože motor jde klidněji než s původní vačkou a vzhledem k nárůstu krouťáku a výkonu není nutné jej při běžné jízdě vytáčet přes 2500 (motor dokonce zabírá v pohodě už od volnoběhu).To jsem podpořil vzduchovým fitrem Kingdragon a doma mám ještě nachystaný hladký střed výfuku.Už rok tam liju výhradně V-power 95 a proti normální 95 je znatelný rozdíl především v nižších otáčkách, protože motor se necuká, a celkově je motor tišší a zvuk je hlubší.
TO Tesna: Nejde auto "moc po cumaku"? Vazne je znat prirustek vykonu uz na 2500 tis ot? ahoj M.
To Marabu: Po výměně tlumičů jde auto po čumáku mnohem míň než na sériovkách, protože díky tvrdým tlumičům nemá předek takovou setrvačnost.Je jednoznačně klidnější v zatáčkách a na nerovnostech a řízení je jistější. Jenom pro ilustraci, když jsem jel ty tlumiče měnit, tak mi na rozbité, zatáčkovité okresce ujela Felda 1.3/50kW, protože měl zřejmě míň vymlácené tlumiče.Momentálně poznám polovimu nerovností na cestě jenom podle toho, jak po cestě lítá někdo přede mnou, ale moje auto to vůbec "nerozhází".

Nárůst výkonu od cca. 2500 je opravdu poznat (už v této oblasti to dělá cca. 2kW, aspoň podle údajů Cimbu, Sportmotoru apod., viz. jejich stránky) a když se tam nalije kvalitní benzín, tak je to mnohem lepší.Rozdíl v benzínu jde právě poznat nejlíp při akceleraci v nízkých otáčkách, kdy auto reaguje okamžitě.Reakce na přidání plynu se samozřejmě zlepší po přečipování, ale s dobým benzínem je to zase o třídu lepší.Když se koukneš na stránky Sportmotoru, tak tam měřili na brzdě Oktávku 1.8T na Natural 95 a V-Power a rozdíl ve výkonu byl kolem 5% (u krouťáku mnohem víc, ale to bude tím turbem 😃)Rozdíl ve vačce poznám až nad 4000, kdy "běžné" 1.6 pomalu vadnou, kdežto já to klidně točím přes 5500.Zdar!Těsňa
TO Tesna: Mam kratkou 1,6ku i s HP Sporting -special set(vcetne pruzin) Jsem s nima maximalne spokojenej. Potiz😃 je v tom, ze je mam nastaveny vpredu na stredni polohu (zadek nejniz) a moc se mi to nelibi. Chtel bych predkem jeste trosku dolejs, ale profici rikaj ,ze takhle je to proste nejlepsi na jizdni vlastnosti. Jenze ja jsem hlava tvrdohlava a dolu nejspis i presto pujdu. Tak se ptam, zda-li ,na tom predku(se snizenim na max), lze vubec neco negativniho ,okem "smrtelnika"😄, vypozorovat? Podle toho ,co pises to bude OK - a to me velice tesii. (jo a: usetrim za extra nizkej zavit na zadku - to me tesi dvojnasob😃 Zdravi Marabu.
marabu: Myslím žes psal, že jsi z Prahy? Můžem dát někde sraz a pokecat. Bydlím kousek od excelů. Taky by mě zajímalo jak znatelný rozdíl je když je na 1.6 udělaná ještě hlava, ale bohužel nikoho kdo by to měl osobně neznám. Čaues PRandus@seznam.cz.
tesna : Čau, nečekal jsem že se tady objevíš tak rychle. Tesna mi nic neříkalo takže sorry. Jména PR a RV určitě bez problémů identifikuješ. Určitě Ti nevadí, že jsem tě hned podrobil výslechu, ale to by se stejně záhy zeptal někdo jiný, takže snad se tě to nedotklo. Víš jak to chodí - občas se najde někdo kdo tvrdí, že má +XX koní a 100 za 7s atp. a pak se zjistí, že na motoru má akorát sport. filtr a lepší olej. Ať se Ti tady líbí. Čau PR.
vici: Napiš mi prosím více informací o brzdách z praxe. Hlavně jestli jak moc je to lepší (je to znatelné)? Jak je to s životností? Ty ceny jsou s daní nebo bez. Kotouče vapadají stejně jako sériové? Desky za 470 mi připadají dost levné!? Tyhle pakny se dávájí k sériovým bubnům? Vše k dostání předpokládám v excelu? Dík moc i za tip na Radka s kotouči HPR - pošlu mu majl. Čau PR!
PR: budem to radsi resit po mailu. Napis na vici@centrum.cz a ja Ti odpovim
Stabilizátory tam budou na tuti oba dva. Mám velkou radost, že to tady ožilo a k mé velké radosti se tady objevil další zlepšovatel Feldy 1.6. jen tak dál.
Já jsem začal motorem a někdy je to na těch sériovejch tlumičích o hubu.Co se týká hlavy,tak tam jde hlavně o vyleštění spalovacích prostor a použití větších ventilů a řek bych,že se to i vyplatí.
Tak mam uz u Excelu objednany ty HaaPeecka. Snad nebudu litovat ,ze jsou orig na hatchbacka...

😲OO TESIIM SE JAK MALEJ JARDA!!!! uz jen 14 dnii 😃))) Cauves.
Zdravím všechny, viděl jsem pod zadním nárazníkem projíždějící Felicie po celé délce cca 5-8 cm umělohmotnou lištu, zakrývala výfuk, vypadalo to pěkně. Nemáte ji někdo, kolik stojí, kde ji seženu.?
Zdravim vsechny mistni "feliciatiky". Jsem mirne prespolni, ale presto mam dotaz. Je nejaky rozdil mezi chladicem pro felicii 1,3 a 1,6? V pripade, ze ano tak jaky je rozdil?

Diky za odpovedi
Není.
Pozorný čtenář si jistě všimne, že příspěvky 469 a 470 psal falešný " ladao . " Nějaký zamindrákovaný ubožáček nemá co na práci a tak prudí i v jiných rubrikách. Laďa - ladao
1,3 Felda a Favorit maji chladic stejny. 1,6ka ma jiny, je delsi, a ma jinak vyvody na pripojeni a myslim ze ty vyvody jsou jen dva (uz se presne nepamatuju). Jen vim ze kdyz kamosi davali 1,6 chladic do 1,3 Feldy tak si celkem makli.
Prodam tlumice+pera (special set) od HP Sporting, jsou na Feldu 1,6 Combi, mozno pouzit i na kratkou, jete +-16000 km, rok a ctvrt stare, jsou v pohode, nicmene na kratke Favo jsou lepsi HP na kratke auto ane na 1,6 combi, proto prodavam. Cena - 6000Kc. Poslu dobirkou........
to vici: co se ti konkretne nelibi na tech tvojich HPckach?
libi se mi na nich vsecko,nic lepsiho na fav👋feldu jsem nevidel. jenze jsou na 1,6 ktera ma tezsi predek nez moje facko a tak nejak to mam z toho duvodu moc vysoko. chci misto nich to same,nic mene trosku udelane na zakazku kvuli snizeni........ to je asi tak cele.....
Ahoj lidi, nemate nahodou nekdo kryt pod motorem (lizinu?) Chtel bych se o tom neco dozvedet, eventuelne kde to sehnat,co stoji atd. Jo a jeste neco😄 : co sportovni sedacky? prej se do feldy davaly za priplatek i original recara(R.M.Cedrych). No jen si myslim jestli prijde do auta jeste vacka, tak to bude chtit uz i poradnej anatom. S veskerejma zkusenostma sem. Dik Marabu 😄
Jen malicka upoutavka: 11.5. poradame s kamarady z AUTO-TUNING.CZ maly sraz na letisti Mnichovo Hradiste, kde nam pronajmuli betonovou pojezdovou drahu 2.5 km dlouhou. Takze se lze tesit na sprinty, jizdu zrucnosti atd. Blizsi informace na [odkaz]

nebo na oj@cleverlance.com

Takze at vam to jezdi 😉

Ondras
Zdar všichni.Tak jsem namontoval hladkej středovej díl a koncovej od Laityngu.Zvuk je doost dobrej a v autě se nechá vydržet.Takže snad žádný praskání vajíček v ptačích hnízdech.Co se týká výkonu,tak rozdíl jsem zatím nezaznamenal.Pouze má motor víc síly a v kopci pomaleji vadne.Cena 3800 Kč včetně našopování středního dílu a montáže obojího.
Ahoj priznivci Felicii, je tu nekdo kdo ma Felicia 1,3 MPI tuning od Cimbu nebo od jineho tunera a muze poreferovat, zda ta mirna zmena stoji za ty penize? Diky za vase postrehy, pripadne odkaz, kdy se o tom tak psalo.
Hned na úvod - zapomeň na 61 kW chipem. Reálný přírůstek je cca 5 kW což zase není tak podstané. Hlavní je že dobrého chip ti zlepší průběh křivek (reakce motoru, lepší zátah odspoda a současně i větší výdrž ve vyšších otáčkách) spotřeba by měla jít o něco níž. Výborný software má Motor-excel nebo třeba Šmat. Výsledek vcelku odpovídá vloženým prostředkům. Vici psal, že je to vcelku znát a jezdí to zhruba jako 135 v úpravě Sprint. Pokud očekáváš více nech udělat ještě vačku a bude to o něčem jiném. V excelu by se dala určitě domluvit i montáž na zkoušku. Výměna ŘJ + zákl. nastavení cca 200,-. Osobně mám 1.6 ŘJ+vačka z excelu. Ve starších příspěvcích najdeš víc, ale budeš muset dost hledat. Nevím odkud jsi ale pokud je to Praha a okolí tak není co řešit.
to darda: Možná Ti trochu pomůžu: Doma máme 1.3, sice jen jednobodový Bosch, ale po čipu Cimbu klesla spotřeba o cca. 0,3l na 100 km, zmizela díra na plynu a motor se nechá lépe vytáčet. Rozdíl jsem poznal hned při prvním rozjezdu, stejně jako lidi, co jsem je občas svezl.To vše se projeví i u MPička, jen výrazněji. Podle servisů, kde mění čipy Cimbu, u MPi výrazně klesá spotřeba. Přírůstek výkonu a krouťáku není pochopitelně nic extra, ale poznat jde.

Závěr: Doporučuji. Stejně jako PR jsem toho názoru, že je dobré spojit to s výměnou vačky.
Už jsem zjistil kde koupit destičky Fri.tech i kotouče Lockheed. Koukal jsem do chytré knížky a napadlo mě, že by šlo dát dozadu na kraťase výkonější prasátka průměr 22,2 (pick-upa a kombi) místo 19,05 v sérii. Technicky by to neměl být problém. Nemáte někdo zkušenosti? Bylo by to k něčemu? Co zátěžový regulátor? Dík PR.
Tak jsem pohledal na netu a toto jsem nasel, nyni se jen rozhodnout, kde to nechat udelat, uvitam vase nazory, nerad bych, aby to zacalo chcipat na volnobech a pri rozjizdeni apod.

www.Motor-Excel.cz/fel_13mpi.htm

Škoda Felicia 1,3 MPI za 10445,-

(va

ka, Yídící jednotka) 60 kW 114 Nm

Mrknte i sem😒br />
www.exceltuning.sk/13mpi50.htm

Chovanec Tuning www.cmt.wz.cz/mpi50.html

Škoda Felicia 1,3 MPI za 13400,-

(hlava, va

ka, Y. jednotka) 62 kW 119 Nm

SportMotor.sro.cz/…felicia_13mpi.ht… />
Škoda Felicia 1,3 MPI za 3500,-

(Yídící jednotka) 60 kW 112 Nm

+ do 31.5.02 1,3 mpi sleva 500 K

CIMBU www.cimbu.cz/motor04.htm

Škoda Felicia 1,3 MPI za 4148,-

(Yídící jednotka) 61,5 kW 112 Nm
Na 60kW čipem zapomeň.Můj názor je,že první dvě firmy jsou solidní.61,5kW už je vrchol drzosti.Jestli 53kW tak jsem optimista.Čipem vylepšíš přechody a možná snížíš spotřebu,ale přírustek výkonu nečekej.Jestli stojíš o solidní úpravu vol kombinaci hlava+vačka+čip.Nebo alespoň vačka+čip.Radši počkej,našetři si a nebudeš litovat.
Ještě si zapoměl na MotorDesign (www.motordesign.cz)

1.3MPi - 61kW, 120Nm

(vačka, ŘJ, filtr) 13500,- bez DPH
darda je blb.

akorat po netu sbira informace a pak taha z lidi zkusenosti a nazory a ma z nich *! ani se neumi podepsat pod mail..... serte na nej
* mám z tebe ty jeden hulváte, ne nadarmo se ti pYezdívá VENI VIDI VI

I v pí*i. Jen bez dovodu urážíš lidi a prudíš, ty machre s Favoritem, a jen proto, že jsem se t zeptal, zda jsi dodržel slovo o zmYení motoru. Ten pYíspvek/mail je na [odkaz] - a je podepsán David, neche tedy každý posoudí sám.

Je ti 19 let a máš radost že vobec máš (na) njaké auto, no fajn, jsi frajer, ale pro

se takhle chováš, máš k tomu dovod? Tak toho nech.

P.s.: já ml Š. Favorit v roce 1988, když na to každý koukal jak na super fáro, to jsi ješt chodil do první obecné, vi?
Tak cca 10.000km po úpravě mohu zhodnotit jak se to chová. Spokojenost je s výkonem a pružností od cca 3500otáček, tam není co řešit. Nespokojenost není s ničím, nicméně několik drobností které člověku který si myslí že vše je zadarmo můžou způsobit rozladění je: Jednak volnoběh není tak kulatý a spotřeba na volnoběh stoupla o cca 0,6litru/hod. Odstranit se dá výměnou škrtící klapky. Spotřeba při využívání dynamických možností u mne stoupla z 8,4 na 9,2 litru/100km v dlouhodobém průměru. Je to ale dané tím že převážně jezdím po dálnici a při rychlosti tachometrové 140-150km/hod to prostě za sedm litrů nejede. Po cca 2000km mi začalo téct gufero vačky, takže to šlo na výměnu i s těsněním pod víkem. Je dobré ťuknout do toho kdo to dělá, aby dal gufero nové hned, když už ho jednou sundá z vačky. Samozřejmě, že gumy na přední nápravě díky vyššímu výkonu a absenci ASR také jdou dříve do kytek. Není to ani tak tím, že by člověk gumoval, ale dříve to při rozjezdu proklouzne a taky se víc brzdí. S originál podvozkem není problém, i když snížení by tomu rozhodně prospělo, nemluvě o 15" kolech. Original brzdy jsou slabší, musí se s tím počítat. Jinak samozřejmě motor šlape jak hodinky a troufám si říct, že šlape stále lépe, jako kdyby se znovu zajížděl. Problém je jen v nízkých otáčkách, kdy nechce jet a nechce - např při prudkých rozjedech v okamžiku přeřazení na vyšší stupeň. Vše za předpokladu že nechceš gumovat. Trochu by tomu pomohl hladký výfuk, ale to už je kapitola sama pro sebe. A co Vy ostatní? Jak Vám to šlape s odstupem času? PTD
pt😜 je zajimave ze moc nechvalis "spodek", jezdil jsem s podobnou upravou (vacka+jednotka+svody od excelu, hlavu ktomu pak delal CMT) a s druhou podobnou (hlava+vacka+jednotka) odd CMT, spodek mely obe velice pekny, ale je fakt ze v otackach to jelo velice pekne. Ale to bude spis otazka subjektivniho hodnoceni. Takze plati, aspon podle me, pokud upravovat feldu, tak 1,6 a uprava hlava+vacka+chip, 1,3 je oproti tomu mrdka......... Sam bych taky neco takoveho nekdy rad, na normalni jezdeni je to daleko prijemnejsi nez muj motor. Jinak tvrde gumy do ramen a i do zadni napravy a taky tvrde gumy do ulozeni motoru/prevodovky prodava motor-excel. a taky delaji upravu ramen, podle me velice uzitecnou na fav👋feldu. Na feldu se zatezovym regulatorem brzd (1,6 ho tusim ma i kratka) zas delaji jeho jine nastaveni tak aby vic brzdil zadek....... myslim ze navsteva u nich a pokecani (nebo aspon po telefonu) stoji za to😄)))
Já si asi po 15 tis. km (teď to byl 1.rok) vzásadě nemohu stěžovat. Jen mě napadá že to gufero u rozvodů mi taky prolíná, ale nejsem si jist jestli to nedělalo už předtím. Jinak spodek se mi zdá velmi slušný - lepší než původně, ale je to jen 1.6 a ne 3.0. Subjektivně to nejostřeji jezdilo na orig. kolech 165/70 R13, ale podvozek těžce nestíhal. Po montáži větších a širších kol je auto mnohem vyváženější, byť za cenu mírného zlenivění a zvýšení spotřeby. Pokud jde o spotřebu tak já nejezdím nijak brutálně takže jezdím zhruba za 7 litrů. Můj kámoš má to stejný a když to řeknu slušně tak má "hodně těžkou nohu" a jezdí za cca 8.5 (vč. města). Za těch 8.5 jezdil jak před úpravou tak po. PTD jak to myslíš? Co by se vyřešilo výměnou škrtící klapky?
tak to mate dobre😄)) ja jezdim za deset at se snazim nebo ne😄)))) jo jo, 1,6 by se mi hodila, ja to rikam furt...... sice 1490 je celkem rarita,ale na normalni jezdeni je lepci 1,6 VW
Výměnou škrtící klapky by se "vyžehlil" volnoběh, který je cukavý. Nicméně předpokládám za cenu zvýšení spotřeby na volnoběh na cca (odhad) 4litry/hodina. Se spotřebou je to tak, jak to je. Pokud jedeš ustálenou tachometrovou rychlostí 150km/hod tak to prostě 13litrů žere. Ani nepíšu že bych to chtěl vidět, protože je to nesmysl. Jistě se dá jezdit i za sedm litrů, zkoušel jsem dálnici Brno Břeclav a jede to i za 5 litrů....na druho stranu jsem nevrazil peníze do úpravy, abych jezdil po dálnici 90......PTD
Já mám najeto cca.4000 km a úplná spokojenost.Motor je odspodu rozhodně silnější než série.No a v otáčkách se to vůbec nedá rovnat.PTD máš pravdu,že při 150 ti to nebude žrát 8 litrů.Jinak mám průměrnou spotřebu 7,2l.Dost pochybuju o tom,že tou klapkou odstraníš to cukání na volnoběh,zlepší se, to jo,ale vždycky tam něco bude.Je to daný vačkou,musel bys zvednout volnoběžný otáčky za cenu vyšší spotřeby.
Po úpravě mám zhruba 14000 a zatím jsem neodhalil žádnou vadu. Volnoběh je zvedlý na cca. 820 (podle otáčkoměru) a není s tím žádný problém. Motor táhne na rozdíl od sériové 1.6 velmi dobře ve všech otáčkách. Spotřebu mám dlouhodobě 7 litrů, při svižné jízdě měst👋okresky se obvykle vejdu tak do 6,4. Jsou to +/- hodnoty, jaké jsem měl před úpravou.
PT😱 to je dobrý pYíspvek, kolik to nové gufero stojí a kolik stála výmna toho vadného potom? AspoH te vím na co si dát pozor.

Takže kdo chce nejvýhodnjší volbu cena/výkon, nechá si 1,3MPi udlat za 10445,- (va

ka, Yídící jednotka) u www.Motor-Excel.cz/fel_13mpi.htm a bude to dobrá volba, je to tak ok? Anebo má cenu pYidat 3000 a jít k Chovanec Tuning www.cmt.wz.cz/mpi50.html Jeho agent je VI

I (a pYitom obvinil mne, že já jsem agent kohosi!) viz dole na www.cmt.wz.cz/ind.html a tahle firma vobec nemá uvedenu adresu a pevný telefon viz www.cmt.wz.cz/kontakt.html, znáte ji nkdo?

www.motordesign.cz/…CZ/Street_Skoda.… nabízí 50kW na 62kW za 18300 s DPH (a to už je dost, i když parametry jsou udány nejlepší a i motor excel dlá i hlavu ale opt cena okolo 20000 K

).

Nepochopil jsem, pro

je tam cen. rozdíl mezi 1.3 40 kW / 99 Nm a 50 kW / 106 Nm, myslel jsem, že ty motory jsou stejné a oba se nechají udlat na cca 60kW a za stejné peníze, dík za vysvtlení.
PT😱 Tak mě napadá. Kolik má provedení od Šmata volnoběh? Excel má u tohodle provedení chipu cca 850 ot/min. PTD nemáš náhodou klimu? Tím by mohla být způsobena vyšší spotřeba na volnoběh a celkově vůbec.
Klamačku mám. Volnoběh při zapnutí klimačce je někde kolem 1100ot. Jinak volnoběh je kolem 900, těžko říct přesně. Jinak jede to fajn, spokojenost. O 50koní víc by se hodilo, ale co už. Na to budu muset pořídit jiné auto 😄 PTD
PT😱Jaký auto ?Co máš v merku ?
Nevím, je toho mnoho.....a právě proto si myslím , že ještě dlouho zůstanu u Feldy. Obecně se dá říct, že se mi líbí Volvo V40 2,0T, Mondeo 220ST Kombík, Nissan PickUp Navara, Oktávka 4x4 1,8T, takže tak. Optimální by byly dvě auta: Mitsubichi Carisma WRC EVOxx a k tomu Ford Tonka Turbo Diesel. Nebo mohla by být i kombinace Subaru Impreza WRC a k tomu Dodge RAM 3500 5,9TD Cummins.....Takže toliko úvahy. A pak sednu do Feldy a taky to jede, nikoho neprovokuju a odvezu vše co potřebuju....😄 PTD
to vici: V cem spociva ta uprava ramen od excelu? Dik M.
aj bych to vysvetlil,ale uz me nejak diskuzni fora prestavaji bavit diky lidem typu Darda,Pir a podobni. Na netu je kazdy machr........ Nejlepsi bude kdyz zavolas Excelum (pokude neznas cislo tak je na www.motor-excel.cz) a Ing. Cepek Ti rad upravu ramen a vyhody/nevyhody popise😄
vici:Tak promin, uz se na nic ptat nebudu 😃 Jen mi prislo lepsi ,kdyby mi to vysvetlil nekdo tady, nez abych, jako naprostej laik, vytahaval informace napr. primo od excelu... Zdravi M
Jeste jedna vec k predchozimu, ja v 1,3MPI (a Fel. obecne) nejezdim, ma to byt prekvapko a potrebuji, aby dotycny ridic to poznal a ne aby rekl, jede to stejne, nebo jede to o trochu lip, ten papirovy narust je vic nez 20% a to uz by mel v realu poznat i naprosty laik, co myslite?

Nadsenci, kteri si to nechaji udelat to poznaji urcite, a nekdy i placebo muze fungovat, proto se pidim po detailech a zkusenostech, nechci neco zkazit nebo vyhodit cas a penize. To je vse. Diky za pochopeni.
Můj názor je udělat u 1.3MPI i hlavu.Cena je vyšší,ale myslím,že se to vyplatí.Pokud zvolíš variantu vačka+jednotka i to určitě poznáš.Jinak i CMT je solidní.Záleží taky na tom odkud jsi.Jet přes půl republiky by se Ti asi nechtělo.Jo a jedna maličkost,pokud má ten motor 100tísic km,udělej radši generálku spojenou s převrtáním na větší obsah.Tunit motor,kterej to má za sebou má jenom jeden výsledek-žádnej motor.
Pokud jde o to, v jakém věku motoru ho vyladit, vždy platí že čím dříve, tím lépe. Na druhou stranu i po 100.000km lze upravit, pokud motor je v dobrém stavu. A to může klidně být. Někdy je ale motor po smrti i po 30.000km, takže je lepší u staršího motoru sundat alespoň hlavu a mrknout se do válců jak to tam vypadá. PTD
[odkaz]

favorit s motorem z fordu
Cauki, na nekolika fotkach ze srazu jsem videl Feldy s prednim lizatkem se SEATA. Zkousel to nekdo z Vas? Musi se nejak rezat a jak se prichyti? Diky za napovedu 😄
Včera mi dala na * Octávka 1,9TDi 66kW - po výjezdu z uzavírky jsem se za něj pověsil a při 150km/Hod na čtyřku jsem cítil, že na něj mám. Tak vyjedu vedle něj a cítím jak to drtí pod tlakem. Pomalu ho beru a v tom okamžiku mi zapl omezovač na 4tym kvaltu někde na 5.800ot, nevím koli bylo na tachometru. A já musel na pětku. V tom okamžiku jsem skončil. Musel držet čtyřku protože mě lehounce míjel. Pak jsem hned sjížděl z dálnice , takže další konfrontace nebyla možná. Musel tam mít jinej SW. Jinak to není možný. PTD
Chtěl bych se zeptat, kde koupit a kolik stojí palubní počítač na Feldu. A ještě mě zajímá, jak je náročná a co vyžaduje montáž otáčkoměru. To vše na 1.3/50kw MPI, r.v.97.
PP se dá koupit v leckterém obchodě s autodoplňky, cena 4 - 5 tis.

Kvůli otáčkoměru je prý nutné vyměnit celou přístrojovku. Liší se prý tištěný spoj, asi otáčkoměr potřebuje k sobě nějakou elektroniku.
Stojí jak kde, já jsem ho kupoval za cca 4700 a montáž za 300,- Kč Vše u prodejce Škoda. Za 5k tedy komplet. Jsou dva druhy: Na MPia Monovstřik. Monovstřiková verze neumí průtokoměr.
Palubní počítač na Feldu jsem měl taky v mérku. Když jsem však zjistil co za něj chtějí (cca 5 tis. + dalších X Kč za montáž tak jsem si to rychle rozmyslel. Pokud vím otáčkoměr jako takový vyměnit nejde, když tak minimálně celý štít s přístroji. Jinak pozor nejsou přístroje jako přístroje u BMM a MPI bude možná jiná instalace a bezpečně jsou jiné u 1.3 a u 1.6.
Mám PP v 1.3MPi (r.v. 2001), namontovaný hned při koupi a stál mne 4000,- i s prací. Všeobecně jsou 4 druhy, 2 pro MPi a 2 pro BMM vstřikování, jedno jestli pro 1.3 a nebo 1.6, to se nastaví na PP. Ty dva druhy se liší jen tím, že ten dražší ukazuje i okamžitou spotřebu a dopočítává průměrnou, ten levnější ukazuje jen rychlost, teplotu venku a palubní napětí. Doporučuji ten dražší typ, přeci jen mně nejvíc zajímá spotřeba, víc než cokoli jiného.

Montáž je jednoduchá, v manuálu je vše hezky popsáno a nakresleno kam co zamontovat. Teplotní čidlo do předního nárazníku, snímač spotřeby (u MPi) na kablík u vstřikovače 4. válce, snímač rychlosti zezadu na tachometr a napětí si to změří samo bez čidla. Zkušenější kutil si snadno poradí a nastavení samotného PP také není těžké.

Jsem s PP moc spokojen, moc pěkná a příjemná věcička...
Nevím , ale zdá se mi, že mi po montáži PP přibyl průtokoměr hned za uhlíkovým palivovým filtrem. Nebo se mi to jen zdá?

PTD
U MPi-čka se PP měří elektrické impulsy jdoucí do vstřikovače, takže žádný průtokoměr. Je to bez zásahu do elektroniky vstřikovací jednotky motoru a je to chytré, využije se toho, že dávkování paliva stejně už jeden "kompjutr" v autě spočítal...
4°nemohl držet, pač ta v tomto autě jede v kreči tak 160km/h. Jel na 5° a ani SW upgrade mít nemusel.
Navím samozřejmě na co jel, jestli 4 nebo 5, ale podle toho jak mu to baflo z výfuku - ve stejném okamžiku kdy já jsem šel na pět, řekl bych že i on šel na pět ve stejném okamžiku. Tam se zřejmě projevila pružnost dieselu a to, že se dostal do optimální oblasti z hlediska krouťáku a "ukroutil" To. Nicméně i tak si myslím že tam měl "Upgrade BIOSu" protože s kolegou co má 66kW Oktávku bez Upgrade, jsme v maximálce nastejno a na rozjezd se nechytá.....PTD
V čem jezdíš?
😄 Felda Combi 1,6
No, snad to nechate spadnout do archivu 😃 Pri kolika najetejch km jste si nechali davat vacku osloveni😊? Co nechat pri 90tkm prohlidnout(ev vymenit?-krom rozvodovyho remene. A posledni otaazecka,ehm uz sem se sice ptal,ale: Nejel jste nekdo s 1,6 vacka + hlava? Nerad bych zaplatil 2x tolik co za vacku a zjistil, ze to ma jen max rychlost vetsi o 5 km/h a zere to o litr vic 😊) Zdravi Marabu
O tom měřiči pulsů jsem nevěděl, nicméně je to logické a reálné. Nicméně co je potom za "Geret" za/vedle uhlíkovým filtrem, co z něj vedou dva/jeden drátek? Vypadá to jak průtokoměr.

Pokud se týká Vačky, dával jsem ji tam při cca 38.000km a motor byl v pohodě, z hlediska vačky. Byla jak nová. Pokud se týká hlavy, nemám s tím zkušenosti, ale vzhledem k tomu že Feldu 1,6 dělá Šmat na cca 175 koní, tak to zřejmě bude cesta. O o spotřebě si nedělej iluze, ale výkon 175 koní bude příjemnej. Pokud by jsi měl hlavu dělat kvůli deseti koním, vyprdl bych se na to. PTD
To bych chtěl vidět 1,6 a 175 koní, leda s turbem! A klasickou úpravou těžko, navíc by ten motor byl pro běžnej provoz nepoužitelnej a moc by nevydržel.
Věc se má takhle: najeto 90 000, Upravu beru jen od Excelu tzn : vacka +-70kw 15tis nebo vacka+hlava +-77kw za cca 28tis... No jestli mi PR neporadí😄(brzo Ti brnknu) tak budu do smrti jezdit jen 55ti 😄
Excel mohu jen doporučit, dělali mi fáčko (hlava,vačka,karbec) a jede to spolehlivě a jak pila. Fabky 1,4 (kromě 74 kW) nemaj nárok a vyrovná se seriový 1,6 feldě při zrychlení a při maximálce jí ujedu (omezovač holt zapracuje) a fačko je přece jen lehounký.
175k z motoru 1.6MPi AEE jde, ale je to komlet udělaný KIT sk.A a tudíž nemá s tím, o čem se tady bavíme skoro nic společného, protože pořizovací cena, životnost a použití takového motoru pro běžný provoz je jaksi mimo mísu. Já jsem nechal dělat motor ve 42 tis. a rovnou včetně rozvoďáku a svíček (pro jistotu). Pokud vím tenhle motor je bohatě dimenzovaný a pokud není v obzvláště špatném stavu tak je to i v 90 tis. OK. Ale pokud nebyl v poslední době dělaný rozvoďák tak s tím počítej na 100%. Ale zaplatíš vlastně jen materiál, takže ještě ušetříš. Pokud vím "těsna" nechal dělat motor dost po 100 tis. a už s tím taky dost najel a vše je OK. Pokud jde o to jestli jít i do hlavy nebo ne tak já bohužel (osobně) nikoho kdo by to měl neznám, ale v excelu úprav vč. hlavy udělali mraky. Měli tam i dost grafů z brzdy. Tehdy jsem tam viděl graf takhle udělaného motoru ale ještě vč. filtru, stř. výfuku a bylo tam myslím 80 kW a něco přes 160 Nm, ale bohužel už nevím při jakých otáčkých. Jen na okraj: Teď jsem jel Praha-Krnov-Praha a při předjíždění na okreskách jsem koníky navíc opravdu bohatě ocenil. Čaues PR.
To Marabu: Jak psal PR, vačku a čip jsem dával při 150.000. Samozřejmě jsem se napřed informoval, zda to má smysl, a můj servisák mi řekl, že 1.6 při slušném zacházení vydrží hodně přes 200.000.Takže kilometrů bych s nebál. Ale rozhodně bych tam dal minimálně ty tlumiče, protože teprve potom ten výkon pořádně a bezpečně využiješ. Nehledě na to, že na našich kvalitně neudržovaných cestách pak v zatáčkovitých úsecích v pohodě ujedeš i mnohem nadupanějším autům, které mají měkké sériové tlumiče. Mě osobně se brzdy zdají dostatečné (hodně často mi brnkne ABS, což se mi třeba u služební Oktávky 1.8T stane výjimečně), ale záleží auto od auta, protože podle mých zkušeností i mezi dobře udržovanými Feldami, i s malým nájezdem, jsou v brzdách obrovské rozdíly. A spotřebu bych neřešil, pokud po úpravě jezdíš stejně jako před ní (chtěl bych vidět 😃), tak je spotřeba prakticky stejná. Na dlouhé tratě mimo dálnici nemám problém jet (slušně) za 5,7, při normální kombinované jízdě 6,5 - 7,0. Když to proženu, tak se samozřejmě nedostanu pod 7,5.
Jak dlouho vydržíš jet po přehledné rovince na silnici I. třídy 90km/hod? Já asi tak 1km 😄 PTD
Pár sekund, než to roztáhnu na 120 ... 😄
Zdravim. Uz som tu znova. Co nove??

Skoro nic, ale od posledneho kontaktu sa vela udialo nielen na aute, ale aj na www stranke.

Staci sa len pozriet.

www.radoproject.sf.cz
Já jsem šel do vačky od Excelu v 8000 km a je to naprosto v pohodě.Mám navlas stejnou úpravu jako PR.Nikoho kdo má 1,6 i s hlavou neznám a vidím to asi takhle😜ro normální ježdění Ti stačí jenom vačka+ŘJ a pokud se v budoucnu rozhodneš investovat do hlavy jde to u Excelu tak,že doplatíš jenom rozdíl,t.j. cca 15 000 a ostatní bude výměným způsobem.Spotřeba bude asi tak o litr vyšší a ostatní komponenty v autě už nestíhají.Mně se zdá už moc pomalá pětka,tlumiče nestíhají a musíš počítat s tím,že brzdy taky nejsou zrovna jedovky.Pokud budeš investovat do úpravy na 77kW,tak počítej i se zásahem do podvozku,brzd atd..jinak ten výkon nevyužiješ.
Jak vám stíhají brzdy? Zdá se mi to dost mizerie. Brzdím dokud to jde motorem, ale pak jak jdu na brzdy, je to dost vlažný. Mám najeto 47.000 a originál desky i kotouče. PTD
Mně příjde, že jsou ty sériový brzdy celkem OK. No nebijte mě, ale v klidu bych je nazval "jedovky"😊. Už několikrát jsem omylem pocítil ABS na suchu, což je nejspíš způsobeno tím, že jsem ještě nepřivykl k novým tlumičům a tak zřejmě čekám na ponor 😊). Vážně: Nezkoušel jsem je zatím nějak extrémně prověřit, ale mohu konstatovat, že jsem zatím spokojen. Marabu.
Na brzdy si nestěžuju ve smyslu že by nebrzdily když na ně "hamstnu fest" - to samozřejmě kola zablokujou vždycky, ale když kehce přiťuknu tak nic, víc ťuknu a zase skoro nic, přišlápnu a začne to vlažně brzdit. není to ale kritické, zatím jsem vždy zabrzdil. Mám původní desky z fabriky a najeto 50.000 Km, desky to ale nezlepší. Chce to Zimmermany kotouče a sportovní Textary pro lehčí zlepšení. Pak už jen jiné třmeny, ale na to se můžu.....K tomu dotazu jak dlouho vydržíte jet 90km/hod - těžko se pak dá jezdit za 5,7 litru /100km, a pokud nejedete 120km/hod ale 140km/hod, tak tam je průměrných 10,00litru/100km hned........
No brzdy,brzděj,ale po tak druhým zabrzdění ze 160 km/h na nulu už je potřeba počítat,že napotřetí bude brzdná dráha podstatně delší.Možná,že to dělá taky to nevyzpytatelný chování auta při brzdění.Jo k tý spotřebě 5,7 jsem dosáh tak jednou,ale na takovou jízdu nemám nervy.Teď naposled jsem měl na trase Čáslav -Liberec s podílem dálnice tak 60%(160 trvale na dálnici) průměru 7,2.To je docela slušný ne ?

Jo a co jsou Zimmermany kotouče ?Kdo to prodává a kolik to stojí ?
Jo s těma brzdama je to možný. Včera jsem byl ve Svitavách, klima celou cestu na plný kule - tedy čtvrtej ventilátor a uzavřená cirkulace. Spotřeba cca 9,5 půlku cesty za avii za kterou jelo dalších pět stopětek - taková kolona se tam nedá předjet. Takže za tři a pojďmě......zpět v noci to bylo příjemné - 140 a za chvíli jsem byl zpět....Zimmerman jsou německé kotouče, cena přiměřená, mají je na www.hnmotor.cz a nevím kolik stojí na Feldu, jestli je dělají. Na Fiat Ritmo stály 2300,- oba, nebo tak nějak....
No nazdárek, když jsem zkoušel upravenou Feldu s HPčkama, při brzdění se mi zdály brzdy takový tvrdý (oproti sériovým originálům). Když jsem mrknul na přední kotouče, tak jsem zjistil, že tam jsou vrtaný pro lepší chlazení.Prodávají je na www.autoprima.cz, kde je i víc informací. Pár kotoučů na Feldu přijde asi na 2170 Kč vč.DPH

A další věc: Felda v tmavě modrý metalíze, koupil jsem nástavce nárazníků, prahy a lemy, poraďte, jak to stříknout - do barvy auta, nebo třeba do stříbrný, aby to víc vyniklo ? Já to dám asi do tý stříbrný... 😊
Fulan : Prosímtě Ty HPR kotouče máš na svém autě? Napiš víc zkušeností pokud víš. V srpnu se chystám na předek. Destičky už mám (Fri.tech) a řeším dilema s kotouči. Buď dám na reklamu AutoPrimy (HPR) nebo na zkušenosti a doporučení ing. Čepka z excelu a koupím kotouče Lockheed. Cenově to vychází na chlup stejně. Dík za info.
ake davate do feldy sviecky, uz by sa zislo vymenit tie moje, tak radte
NGK - tím nic nepokazíš.
a nebo Denzo....
Nebo Champion Eon 2
Minulej tyden jsem nahodou obevil stranku tommutuning.cz. Kdyz mi dneska poslali ceny uprav, docela me zamrazilo😃. Pro Feldu 1,6 : 1. stupen 72kw/5400ot/18tKc(vcetne hlavy), 2. stupen 80kW/5800/22tKc!! 3.st 86kW/6000/33tKc a posledni tresnicka: 4.st 94kW/6250/35tKc. Nemate nekdo nejaky zkusenosti ci info o tyhle firme? Jak je mozny, ze Motorexcel ci Smat jsou cenama UPLNE JINDE? Kdesi jsem cetl, ze existuje vic zpusobu mereni vykonu, cimz bych jaxtax vysvetlil😄 - kazdopadne se mi to stejne moc nezda. Tesim se na Vasi reakci. Marabu
To marabu:Ta firma vypadá docela dobře,má dokonce i brzdu.Ing.Tomáš Muck jel určitě Dakar a myslím ,že za Tatru,kde dělal motoráře.Není to ale 100%.Na ty ceny jsi přišel kde ?Je to s DPH ?Ty výkony jsou asi dosažitelný,otázkou je vhodost do běžnýho provozu.Pokud vím,tak excel a Šmat mají vlastní vývoj a ten něco stojí,úpravu hlav dělají ručně a to je drahý,NC stroje jsou rychlejší,ale odpis taky musíš rozpustit do ceny.Myslím si,že jsou to zaváděcí ceny a postupně to vyleze nahoru.Asi bych se nebál si u nich udělat motor.

To Ambit: Odkud máš informaci,že Excel nemá vlastní software ?
"To Ambit: Odkud máš informaci,že Excel nemá vlastní software ?" - jen zlé jazyky. A není to pravda? Má vlastní, udělal si ho sám, umí si ho sám upravit? Já nevím, ale přijde mi logické, že kdo dělá dobře mechaniku není špičkový programátor a naopak. Ale třeba se pletu a někdo mi to vyvrátí.

Mimochodem, co říkáte na výměnu softu na 1.3MPI, za 2000 Kč a výkon bude mít 60 kW, když ne, tak se to vrátí do původního stavu. Já vím, tady spíše jedou mech. úpravy, ale řekněte, za tu cenu tyto garance, to podle mě nem;6e nic pokazit 😄

Jo a co ta maximalka? Fakt to nekomu jelo 180 km/h v serii (Fel.1.3MPI)? V serii to jelo 152 km/h, mereno GPS, trasa asi 3km.
ŠMAT chce za základní úpravu - vačka, SW, filtr cca 20.000,- včetně DPH, což po odečtení ceny filtru je v naprosté relaci........jinak je pravda, že pokud by udělal auto na 86kW za 33k, tak by to šlo, ale 6250 otáček bude znamenat hodně ostrou vačku, tudíž neklidný volnoběh a to hodně, velkou spotřebu na volnoběh a rachot při 6300 otáčkách jako hrom, protože ten motor vychází z Golfu 1,3 někde kolem roku 1984 a není stavěnej na takový otáčky - má na ně příliš nadčtvercovej pomě - danej zvýšením objemu zvednutím zdvihu. PTD
to RV: ceny jsou vcetne DPH, nechal jsem si je faxnout. V nejblizsi dobe budu mit snad celou charakteristiku vykonu vcetne tocaku, docela se tesim😄

PT😱 Souhlasim s tebou. Vim, ze ty upravy na 86, 94 kW jsou zejmena na sport. Na druhou stranu me docela prekvapila spotreba u ty silnejsi verze: 11-12l (na okolnosti mereni jsem se radsi neptal😉 ...Myslim, ze by tech par spojek na rozjizdeni stalo za hrich...

Jinak - rekord s upravou na 80kW je tachacovejch 210😄;a pro naprosty fajnsmekry nabizej zmenu MPI za karbec a 150koni k tomu... Marabu
Pokud se týká spotřeby, 11-12 litů, to je jak jsi správně poznamenal - "dle okolností měření" - to je jak když píšou, že Octavia Combi RS jezdí v průměru za 8 litrů - kolega co ji má jezdí za 16. Není pro mě problém jezdit u mě Brno-Praha a zpět za 14,4 litru v průměru. Je ale pravdou, že i průměrná rychlost je nad 140km/hod. Spotřeba je věc, o které je lepší nehovořit. Jen by mě zajímalo, jak Ti jela 80kW úprava Tachometrovejch 210, když Felda má tachometr do 200 😄 PTD
No myslím,že cena 18t.za vačku,hlavu a jednotku je doost dobrá.Opravdu to bylo i hlavou? S úpravou hlavy se mi zdá ten výkon nízkej.U ME je to 78kW a stojí 28 700 včetně montáže a DPH.Spíš bych to viděl tak,že hlavu jenom vyleští a sníží,kdežto Excel používá větší ventily.Jinak po dálnici jezdím tak 140-160,ne,že by to nešlo víc,ale takhle je to ještě pohodový.Spotřeba po dálnici souhlasí s PTD.
Ja tech 210 zatim nejel😊, no ale nejaky penize ted mam, takze vybiram a vybiram...kdo vi,treba brzy...😉

RV: Ten vykon mi take neprijde na upravu s hlavou velkej, dokonce je to i s vymenou ventilu... (zeby uprava optimalizovana na spotrebu?) ***Prej delaji 4 typy hlav - nevim vsak, jestli je to na tehle ctyrech upravach kompletne vyvariovano nebo ne. Kazdopadne za tech cca 18tkc dela upravu vcetne hlavy i CMT.(Vykon nevim) ...Diky Bohu za CNC frezku 😊)) Mejte se.
To marabu:No,jak dáš větší ventily na spotřebu zapomeň,zkrátka,když to má jet,musí se to nakrmit,stará pravda a pořád platí.Pokud se týká ty frézky,já dělám v CNC i normálním obrábění a představa,že dělám někomu 4 hlavy za tejden a ještě k tomu všechny jiný by mě zrovna nelákala...Díry pro ventily musej bejt přesný.Cena za hod.práce počítej 700 a víc.Majiteli CNC frézky se vyplatí dělat buď produkci nebo nástrojařinu.
Myslím že ani 210 nepojedeš, protože limit je převodovka a stálý převod. Výkon vylepší jen akceleraci a úprava umožní chození do vyšších otáček, takže na jeden kvalt se dá jet déle. Motor teoreticky chodí spolehlivě do 8.000otáček, takže prostor tam je, ale je to ošajstlich. Proto nikdo nechodí s úpravama výš než cca 6000 - 6300ot/min. Možná ale budeš trochu zklamaný, protože ani 115PS není nijaká olympiáda a za ten ranec peněz, nevím. Nicméně budu se těšit na Tvoje zážitky s takto odladěným motorem. V každém případě bych na 115PS šel jen v kombinaci s HP tlumičema, přední vzpěrou v motoru a 14, lépe však 15" Al kolama. Jinak se někde přezazíš...a to bych Ti nepřál. PTD
Tommu (Ing. Mucka) znam osobne. Znam taky upravu 1,6ky na 94 kW. Nicmene pokud bych sel do nejake upravy a nehledel bych na korunu tak jedine Motor-Excel............... Porovnavano sice zkusenostma z uprav meho Facka, ale u 1,6ky to bude asi obdobne.....
Ale je to jen muj osobni nazor, ze preferuji ME, nic to nemeni na kvalitach Tommu. Bylo by zajimave vzit dve 1,6ky, stejny rok vyroby a stav a jednu nechat udelat ME a jednu Tommu....
To vici:Měl jsem pravdu s tím ing.Muckem,že jel dakar a dělal v Tatrovce ?Jinak já taky preferuju Excel,protože mám pozitivní osobní zkušenosti.Dal jsem na Tvoji radu a rozhodně nelituju.Ale otázka na tělo,svěřil bys svoje Fáčko Tommutuningu ?
nemel, Muck ma taky vlastni vyvoj, ma dokonca vlastni motorovou brzdu atd. Nicmene mel jsem treba od neho vacku, a nebylo to zdaleka ono, s vackou od excelu je to o necem jinem, ale je fakt ze byla tezce drazsi........... tezko rict... nerad bych to moc soudil
nicmene k tommu bych facko nedal a to u jednoho prosteho duvodu - nekradu. K excelum bych ho dal, ale musel bych zacit krast😄))
V tom případě se všem omlouvám,za svoje kecy.Je to asi schoda jmen nebo počínající parkinson.

To vici: Chápu to tak,že k Tommu ne,protože kradou a k Excelu protože jsou drahý ?CMT je levnější než Tommu ?
Já Vám nevím, ale aby si někdo, kdo spolupracuje nebo je jakkoliv spojen s CMT zde dělal právo na nazávislé doporučování CMT...
Já Vám nevím, ale aby si někdo, kdo spolupracuje nebo je jakkoliv spojen s CMT zde dělal právo na nazávislé doporučování CMT...

Doplneni: Pan VICI spolupracuje s CMT a to by zde mel jasne uvest, aby bylo jasne, o co jde.
Hele Ambite,Ty tady pomlouváš Excel ,kterej já mám za solidní firmu.Neráčil jsi mi odpovědět,odkud máš ty info.Mě osobně Vici doporučil ME a ne CMT a jsem spokojenej,koho teda doporučuješ Ty? S kým máš osobní zkušenost ?Pokud vím,tak Vici nikdy nikomu neříkal,že CMT je jediná a nejlepší tuning firma jako to dělá každej správnej agent.
Jasně, že nedoporučoval, tak dobře, je jen spřažen, omlouvám se. Ale že bych někoho pomlouval, to ne, napsal jsem jenom to, že si nejsem jist, zda ty firmy mají vlastní vývoj softwaru anebo jej pořizují jinde a zatím mi to nikdo nevyvrátil, mám to z doslechu. A to přece není nic nesolidního, kdyby to kupovali jinde, co je na tom špatného?

Já radši nedoporučuju nic konkrétního, protože nemám takový přehled, abych to dovedl objektivně srovnat, neznám ani jednoho z těch lidí a kdo je zná všechny osobně a ví, jak přesně a co přesně dělají, tak to před ním smekám, to by si mohl založit poradenskou firmu.

S názorem, že sprasmotor nebo cimbu krade, ale nesouhlasím z jednoho důvodu - dejme tomu cena sportmotoru za výměnu softwaru je nějakých cca 2500 Kč a to obnáší min. 2 hodiny pájení ECU a držení záruky na tu jednotku a celek.

Nechci flame, ale kdo si myslí, že Excel nebo jiní počítají za výměnu softwaru menší cenu nebo že za 2500 je to předražené se přihlaste? Že někdo krade jsou silná slova. Zkoušel jse si někdo pájet SMD, jaká to asi je zábava, má-li to být 100%?
RV: nekradou!!!!!!!!!!!! to sem nikdy nerekl. Jen maji z meho pohledu vyssi ceny. Excel ma taky svoje ceny, dane mimo jine tim ze jsou z Prahy, nicmene nektere veci neumi nokdo jiny nez oni a tak jim za ne rad zaplatim, pokud na to mam. CMT je levnejsi nez Tommu
krade akorat Cimbu a Sprasmotor. Za tim si stojim
Po odmlce opět všechny zdravím. Firmu Tommutuning jsem taky zaznamenal, ale vzhledem k tomu, že to mám značně z ruky tak jsem ani neuvažoval. Já jsem se rozhodoval mezi Šmatem a Excelem. Nakonec jsem dal hlavně kvůli ceně a dosažitelnosti přednost excelům. Pokud jde o to co za kolik peněz má cenu já jsem se při úpravě motoru vydal cestou optimální varianty cena-využitelný výkon a takhle to dopadlo. Zákl. úprava vačka+chip 13 tKč, filtr 2tKč a výfuk 500 Kč. S výsledkem jsem spokojen, protože motor nejenomže má více koníků, nahoře ale taky jde krásně již odspoda takže to nemusím točit jak šílený aby to krásně jelo.
Sorry,ale ceny mi přišly dobrý,tak jsem to nějak nepochopil správně.To víš to teplo..
jenze MotorExcele dela pry jen mechaniku a software ma buhvi odkud, takze to nemusi mit uplne na 100% sladene...
Kolik jste kdo jel maximalkou s Felicii 1.3 MPI - seriovou? A jak jste to merili? Tacho, GPS, ...?
ambit-180KM/H, tacho, vic to nejde, musela by byt pouzita jina prevodovka
Pokud máte Škoda Felicia 1,3 MPI na 60 kW od MotorExcel za 10445,- - pojďme to změřit na brzdě na Jarov a pak můžeme srovnávat a případně vynášet soudy, zda je vým. sw za 3000 moc nebo málo nebo je to o 1/3 horší zlepšení než ME nebo je to stejné atp., případně můžeme pak říci, kdo z tunerů krade; nebo zda to jede těm, co zaplatili více opravdu lépe atp.

Kdo tedy bude mít odvahu to srovnat?
Mám pocit, že zrovna tady nikdo takový kdo by právě tohle od excelu měl není.
No,já 1.3 nemám,ale tvrdím,že čip je v podstatě změna seřízení,která odstraní díru na plynu a vylepší přechody,že potom motor dělá dojem většího výkonu.Je totiž potřeba porovnávat výkon před a po úpravě,jinak se může stát,že motor kterej může v sérii mít 58kW má po čipu 60,ale třeba sériovej kterej má 50 má s vačkou a ŘJ třeba jenom 60 kW.Musí se porovnávat přírustek ne absolutní výkon.Tvrdím ,že u atmosférickýho motoru čip přidá tak 3kW.Jiný je to u turba,kde zvýšíš plnící tlak a tím motor nadopuješ.
Rozběhla se tady zajímavá diskuse. Abych se zaškatulkoval k úpravci a bylo jasno, tak já jsem byl u Šmata. Jel jsem z Brna, kde jsem mohl jet do Renocaru 2km za chalupou, ale těm bych nesvěřil ani mladýho koloběžku. Spokojenost. Je to člověk který ladí pro Škodovku tovární stroje a asi ví kam šáhnout. Jinak testování výkonu motoru na brzdě je velmi teoretické. osobně to dělám tak, že vybereme táhlý kopec - rovná cesta, cca 4km a pojďme. Dvě auta za sebou - dvě jízdy se změnou pořadí. Vyhodnocení je nasnadě. Pak se není o čem hádat, komu to jede líp. A častokrát se člověk diví, jak to komu jede a že to není možný aby byl nahoře dřív, když má papírově slabší motor. A o tom to je, ne o tom, jakej výkon slibují propagační materiály úpravců, ale kdo je na tom kopci dřív..... 😄 PTD