0
fera: Tak v tom pripade jezdim s Wafkama a vubec si na to nestezuju. >😁
Přejít do diskuze
Zadku524, zadku! Jeste ze te znam! 😄 Ale zastanu se benzinu, i pres o neco vyssi naklady na palivo je pro muj soukromy provoz kultivovany, tichy projev a vykon kdyz to potrebuji zajimavejsi...
Ale v praci presedlam do dCi ( kdyz to jede a neni to v servisu ) ci Tdi ( ale projev toho motoru a vykonova krivka nic moc )...
Ale v praci presedlam do dCi ( kdyz to jede a neni to v servisu ) ci Tdi ( ale projev toho motoru a vykonova krivka nic moc )...
To ne jen si takového magora jako jsi Ty nikdo nevšímá >😁 když ani neumí číst jeká má většina lidí názor 😉 stačí se podívat výše kdo VEDE >😁
Cekal jsem, ze se na me sesypete jako srsni rozzureny... Opak je pravdou, konecne vsichni pochopili, ze mam pravdu...!!!!!!!😃))))))))))))))))))))… />
Nebo spise benzinare ceny pohonnych hmot presvedcily, ze k benzinu to byla laska ve slepe ulicce..😁
Nebo spise benzinare ceny pohonnych hmot presvedcily, ze k benzinu to byla laska ve slepe ulicce..😁
A ja rikam, ze existuje spoustu krasnejch aut, ale bohuzel jsou casto uplne znehodnoceny svym pohonnym agregatem. Proste kdyz je tam benzinovej motor, je to k pláči a je tech jinak krasnejch aut hrozna skoda...!!!!!!😃))))))))))))))))))))))
A řada amerických aut umí jezdit na metanol a etanol už 15 let a v jižní americe na to jezděj i jiný auta. Tady (Evropa) to někdo vytáhl jako horkou novinku, ostatně co se divím, ono to tak bývá vždycky
chche naftáky jsou skvělé .... no to je pro mne novinka, a v čem :?:
máš na mysli nižší spotřebu :roll: ... no i když ve výsledku zaplatíš v celkovém porovnání na 100km jizdy víc 😉
ps: jsem jenom běžnej řidič kterej jezdí 100km deně do hokny a i tak se mne nafták nevyplatí.
máš na mysli nižší spotřebu :roll: ... no i když ve výsledku zaplatíš v celkovém porovnání na 100km jizdy víc 😉
ps: jsem jenom běžnej řidič kterej jezdí 100km deně do hokny a i tak se mne nafták nevyplatí.
Hele, vy karcinogenove porad, jakozto uzivatele me tohle moc nepali, to je vytahovani spiny na nase skvely naftacky jenom...!!! 😁
to vlami: jsou to saze, viz. [odkaz]
Mě šlo u těch hodnot spíše o porovnání kolikrát jsem horší než současná produkce. Jinak dle protokolu z STK mám CO na volnoběh 0,13% (limit je 0,50😖, HC mám 78 ppm (limit 100ppm), při 2780 otáčkách to je CO 0,03% (limit je 0,30%, tedy jsem někde na 1/10) a HC mám 71ppm (limit je 100ppm). Testováno na zařízení ATAL500.
A např. Fabia 1.2 47kW má CO2 142-144 g/km, takže nevím jak to porovnat 😒
Bioethanol se začíná pomalu rozšiřovat ve Švédsku, tak to třeba časem dojde i k nám. Saab už cca 9 měsíců vyrábí 9-5ku (už jich prodali několik set), která je schopná jezdit na kombinaci benzínu a etanolu, když není etanol, tak jede i na obyč benzín jen má pak místo 180k jen 150k 😊
Mě šlo u těch hodnot spíše o porovnání kolikrát jsem horší než současná produkce. Jinak dle protokolu z STK mám CO na volnoběh 0,13% (limit je 0,50😖, HC mám 78 ppm (limit 100ppm), při 2780 otáčkách to je CO 0,03% (limit je 0,30%, tedy jsem někde na 1/10) a HC mám 71ppm (limit je 100ppm). Testováno na zařízení ATAL500.
A např. Fabia 1.2 47kW má CO2 142-144 g/km, takže nevím jak to porovnat 😒
Bioethanol se začíná pomalu rozšiřovat ve Švédsku, tak to třeba časem dojde i k nám. Saab už cca 9 měsíců vyrábí 9-5ku (už jich prodali několik set), která je schopná jezdit na kombinaci benzínu a etanolu, když není etanol, tak jede i na obyč benzín jen má pak místo 180k jen 150k 😊
hm, sam uz jsem bionaftu opustil, vzpominam na ni se slzou v oku! Bohuzel, pote, co se zvysila danova zatez na bionaftu, tak tato na urcitou dobu zmizela z me cerpacky a kdyz se zas objevila, uz nemam odvahu ji do auta davat, abych si nerozpustil usazeniny z nafty, ktere se mi za ten rok a pul utvorily. V kazdem pripade jsem ale pro alternativni paliva - ropy je jen omezene mnozstvi a je skoda ji plytvat na pohon motoru
SAAB: Jojo, ja chapu, co to je karcinogen 😄 - ale zajimalo by mne, ktera latka ve vyfukovem kouri z dieselu (a nikoliv benzinu - tak je to tu prezentovano) to zpusobuje. Add kour pri seslapnuti plynu - to se asi spise deje u turbodieselu. Ja a bracha mame VW 1,9D a jeste jsme je nevideli zacoudit, takze bych nehazel vsechny vznetove motory do jednoho pytle. Predepsanou normu (ktera nevim jak je mekka ci tvrda) plnime na cca 18-20 % - tzn., ze muzem byt jeste 5x spinavejsi a jeste jsme v norme... Mas zrejme podobne zkusenosti s Corollou. Ja ale vim, ze Feldy 1,3MPI maji po cca 8mi letech uz docela problem. Inu zazehovy KAT je kapanko choulostivejsi. O nic vic mi neslo. STK - myslim, ze ty prave uvadeji na kolik % plnis "svou" predepsanou normu. Ale presneji nevim, chtelo by to se zeptat nekoho, kdo tuto praci dela. Ale rozhodne nelze srovnavat 2 motory odlisne koncepce mezi sebou, jako to tu nekdo dela, a proto jsem reagoval. U vznetoveho i zazehoveho motoru se meri neco jineho a pri jinych podminkach "provozu". Porad mne ale zajimaji ty karcinogeny - protoze to jsem tady slysel poprve.
Alternativni paliva - tesim se na ne (prirodni ethanol). Sam jsem zaprisahly priznivce bionafty. Bohuzel to zatim s vyrobou bioethanolu nevypada moc dobre a ani bionafta nema uplne zelenou. Ale jsem rad, ze v nasich plzenskych krajich je k sehnani. Ale prave ropny kolaps ci ceny 100$ za barel je cesta sice drasticka ale nutna pro podporu techto vyrob . Dokud nebude vysoka cena ropy, tak ji lidi budou bezmezne palit ve svych spalovacich motorech a neprejdou na alternativni zdroje paliv. Za nekolik desitek let si nasi potomci reknou, jaci jsme byli ***i, ze jsme ropu palili a nevyuzivali ji na vyrobu produktu. Protoze az nebude, tak nebudou umele hmoty atd.....
Alternativni paliva - tesim se na ne (prirodni ethanol). Sam jsem zaprisahly priznivce bionafty. Bohuzel to zatim s vyrobou bioethanolu nevypada moc dobre a ani bionafta nema uplne zelenou. Ale jsem rad, ze v nasich plzenskych krajich je k sehnani. Ale prave ropny kolaps ci ceny 100$ za barel je cesta sice drasticka ale nutna pro podporu techto vyrob . Dokud nebude vysoka cena ropy, tak ji lidi budou bezmezne palit ve svych spalovacich motorech a neprejdou na alternativni zdroje paliv. Za nekolik desitek let si nasi potomci reknou, jaci jsme byli ***i, ze jsme ropu palili a nevyuzivali ji na vyrobu produktu. Protoze az nebude, tak nebudou umele hmoty atd.....
to vlami: já ten kouř dieselu myslel spíše na stav když na to někdo pořádně šlápne, to pak kouří i nové BMW o koncernu VW nemluvě. Ta 12 let stará popelnice není bohužel Saab (toho jsem už prodal), ale Toyota Corolla. Ano současné limity by nesplnila to vím, mě šlo spíše o tom, že ten kat zatím spolehlivě funguje a drží emise pod hranicí "doporučených" hodnot.
Zjednodušeně řečeno karcinogenní látky způsobují vznik rakoviny.
Alternativním palivem je např. ethanol, má mnohem menší emise než benzín a navíc s tímto palivem má benzínový motor vyšší výkon 😄 Dále pak vodík, ale tady si nejsem jist jestli náhodou při jeho výrobě nevyletí do ovzduší víc sajrajtu než z obyč. benziňáku. Cesta k alternativním palivům bude ještě dlouhá.
Nemáš někde tabulky emisních limitů pro porovnání nebo alespoň způsob jak to přepočítat ? Protože když se dívám na data výrobců, tak uvádí např. hodnoty CO2 v g/km a když se kouknu na protokol z STK, tak je tam hodnota CO uvedena v % 😞
Zjednodušeně řečeno karcinogenní látky způsobují vznik rakoviny.
Alternativním palivem je např. ethanol, má mnohem menší emise než benzín a navíc s tímto palivem má benzínový motor vyšší výkon 😄 Dále pak vodík, ale tady si nejsem jist jestli náhodou při jeho výrobě nevyletí do ovzduší víc sajrajtu než z obyč. benziňáku. Cesta k alternativním palivům bude ještě dlouhá.
Nemáš někde tabulky emisních limitů pro porovnání nebo alespoň způsob jak to přepočítat ? Protože když se dívám na data výrobců, tak uvádí např. hodnoty CO2 v g/km a když se kouknu na protokol z STK, tak je tam hodnota CO uvedena v % 😞
SAAB: Par let je u kazdeho vozu asi jine. Ale prumerne stari vozu je u nas tusim 17 let (?) a uz nejstarsim Feliciim je 10 let, tak treba u nich emise nejsou na takove dobre urovni jako u noveho auta (varim z vody, nejsem emisni komisar 😊. To jen k tomu, ze tu nekdo psal, jak jsou zazehove motory dobre - a ja rikam ano, kdyz vyjedou z fabriky. U dieselu emise takhle "z kopce" nejdou. Pokud ovsem diesel nekouri po par letech, ale to je zavada na motoru. A ze plnis s 12ti letym Saabem limity, to jeste neznamena, ze je to vyborne. Mas jiny limit nez je norma dnesni. Trabant take plni svuj limit (neber si to osobne). Jake alternativni palivo? Sam jezdim na bionaftu. Ta je ve vsem lepsi, jen NOx ma mirne vyssi. A jeste dotaz. Jsem asi Neznalek, ale co je podstatou onoho karcinogenu?
to vlami: máš pravdu, každý katalyzátor potřebuje určitou dobu než se zahřeje na provozní teplotu a začne fungovat. Co je u tebe pár let ? Mám 12 let starou popelnici s původním katem a emisní limity pro to auto plní stále v pohodě.
Problém dieselů je, že smrdí a kouří ikdyž jsou zahřáté a pokud nemají filtr pevných částic (což nemá 99,9% dieselů na silnicích) produkují karcinogenní látky.
Doufejme, že to co nejdřív vyřeší nějaké alternativní palivo.
Problém dieselů je, že smrdí a kouří ikdyž jsou zahřáté a pokud nemají filtr pevných částic (což nemá 99,9% dieselů na silnicích) produkují karcinogenní látky.
Doufejme, že to co nejdřív vyřeší nějaké alternativní palivo.
Nesrovnavam stare s novym, to se neboj. A ze diesel na volnobeh je prilis emisni je uz davno hloupost. Tak kdyz toto nejsi schopen uznat, tak aspon uznas, ze uroven emisi u benzinaka zalezi na stavu rizeneho katalyzatoru. A ten je po par letech malo ucinny. Naproti tomu u diesela se s KATem nic nestane. Takze kdyz srovnavas uplne novy auta, tak tam jsou KATy u benzinu OK, ale u 10ti lete Feldy uz je to obvykle mnohem horsi. Navic ty ranni starty v zime, to je z benzinu exhalacniho svinstva! Pro mne vychazi lepe diesel. Zavri se do garaze a uvidis, co vydrzis 😄 - i kdyz to je jen senzoricky test...
vlami: zase úplně mimo. Benziňák je "nejšpinavější" na volnoběhu a směrem k otáčkám nejvyššího výkonu se množství emisí snižuje. U dieselu je to naopak. I přesto je tvoje prohlášení naprosto nesmyslné, protože ta benzinová auta, která "smrdí" jsou 20 let staré Š120. Stejně staré diesely jsou ale vůči životnímu prostředí ještě bezohlednější díky prokazatelně karcinogenním látkám (dnes je podstatně snižují filtry pevných částic). A pokud srovnáváš letošní HDi se Škodou 120, tak by ses trochu nad svými argumenty měl zamyslet.
Jak muzete srovnavat emise u dieselu a benzinu, kdyz je kazde mereni v jinych otackach? 😄 U benzinaka se to meri na volnobeh ci stredni otacky u zahrateho motoru (opakuji ZAHRATEHO) a u diesela na nejvyssi tj. prebehove otacky. Pritom ja sveho diesela nikdy nezenu do tak vysokych otacek zatimco mnozi sveho benzinoveho milacka vytaceji do vyssich otacek. A to nemluvim o zimnim provozu, kdy se za pomalu zahrivajicimi auty se zazehovymi motory neda skoro jet, jak smrdi. Diesel tuto nectnost nema. Zaver: kazdy motor ma nekde v emisich slabiny, neda se ale srovnavat. Az zacnou na Emisich merit stejnym metrem.....
pko😜 Diesel je horší vůči životnímu prostředí, o tom nemá smysl doskutovat, některé země na to reagují zvýšením daní na ně nebo omezením vjezdu do obcí, apod. Ale lepší se to každou generací.
michal67: ony benzinové motory se také nezastavily a i jejich vývoj jde kupředu. Asi jsem s tím už děsně trapnej, ale takovej JTS - mňam, mňam. Spotřeba nízká, zátah odspoda super, výkon vynikající. Škoda jen, že k němu neprodávají nějaký auto, ve kterým se dá vzadu sedět vzpříma a do kufru dát víc než jednu tašku...
michal67: ony benzinové motory se také nezastavily a i jejich vývoj jde kupředu. Asi jsem s tím už děsně trapnej, ale takovej JTS - mňam, mňam. Spotřeba nízká, zátah odspoda super, výkon vynikající. Škoda jen, že k němu neprodávají nějaký auto, ve kterým se dá vzadu sedět vzpříma a do kufru dát víc než jednu tašku...
Emise CO2 jsou primo umerne spotrebe paliva!! Obecne naftove motory spotrebuji mene paliva a to nejen diky vetsi vyhrevnosti nafty ale i chemickemu slozeni. Ostatni emise ale nejsou tak dobre jako u benzinovych motoru. Filtr pevnych castic rozhodne nezachyti vsechny pevne castice (karcinogenni) a ty se potom uz jen tezko odstranuji. Benzinovy motor ma v soucasne dobe lepsi emisni vlastnosti a ty lze zlesovat seriovym razenim katalyzatoru. Ktere hodnotici hledisko je ale dulezitejsi? CO2, NOx, pevne castice, HC nebo nejake jine dosud bezne nemerene?
Ještě nedávno jsem jezdil benzínovým dvoulitrem Opel Vectra r.v.1990 a pokud jsem se svezl s někým se stejně starým dieselem tak jsem si říkal,že bych v žádném případě neměnil.(velké vibrace,hlučnost,malý výkon)Musím také zmínit,že motor má najeto 290000km bez jediné závady,nežere olej a podle mého subjektivního pocitu ani neztratil moc ze svého výkonu.
Při výběru nového vozu jsem měl možnost porovnat několik aut střední třídy(benzínových i dieselů) a volba padla jednoznačně na diesel.Nakonec jsem vybral Opel Vectra Caravan 1,9CDTi 110kw.
V autě necítím sebemenší vibrace,téměř neslyším motor a výkon i na tak velké auto je plně dostačující.To vše za 6l/100km při servisním intervalu 50000km.
Myslím že za poslední dobu udělaly dieselové motory veliký skok dopředu a všem kdo dieselové motory odsuzují bych doporučil aby se v nějakém opravdu novém autě v naftě nejdříve svezli.
Při výběru nového vozu jsem měl možnost porovnat několik aut střední třídy(benzínových i dieselů) a volba padla jednoznačně na diesel.Nakonec jsem vybral Opel Vectra Caravan 1,9CDTi 110kw.
V autě necítím sebemenší vibrace,téměř neslyším motor a výkon i na tak velké auto je plně dostačující.To vše za 6l/100km při servisním intervalu 50000km.
Myslím že za poslední dobu udělaly dieselové motory veliký skok dopředu a všem kdo dieselové motory odsuzují bych doporučil aby se v nějakém opravdu novém autě v naftě nejdříve svezli.
napr. si vezmime faceliftovanu Mazdu 6😒br />
Emisie CO2 maju benziny (1,8-2,3): 186-207 g/km, 2.0 diesle 165 g/km.
pevne castice su zachytavane vo filtri, samozrejme, ked sa spaluju, vznika a unika humus, ale mnohonasobne mensi v porovnani s neustalym unikom pevnych castic z motora bez filtra.
Emisie CO2 maju benziny (1,8-2,3): 186-207 g/km, 2.0 diesle 165 g/km.
pevne castice su zachytavane vo filtri, samozrejme, ked sa spaluju, vznika a unika humus, ale mnohonasobne mensi v porovnani s neustalym unikom pevnych castic z motora bez filtra.
Jak to tak ctu, tak jsem fakt vdecnej za ty moje stary ropacky...
Ty novy turbomotory s uzkym rozsahem efektivnich otacek by se mi mozna taky nelibily.??
Petivalec atmosrerickej s objemem 2,5 litru uhani porad stejne, zaber ma slusnej, zavodnik to taky neni, 69kW to dovede rozpelasit naprosto spolehlive (nikoliv s vetrem v zadech) pres 180 a prumerna spotreba pri normalnim spise nehospodarnem uzivani po Praze plus okoli je zhruba 7,5 litru.
Druhej sestivalec turbo v automatu 108kW zere sice v prumeru 10, ale jede to fakt velice dobre, taha to odspodu vyborne, netreba to tocit. Mam pocit, ze by me ty Tdi fakt moc nenadchly, jak to tak ctu...
Ty novy turbomotory s uzkym rozsahem efektivnich otacek by se mi mozna taky nelibily.??
Petivalec atmosrerickej s objemem 2,5 litru uhani porad stejne, zaber ma slusnej, zavodnik to taky neni, 69kW to dovede rozpelasit naprosto spolehlive (nikoliv s vetrem v zadech) pres 180 a prumerna spotreba pri normalnim spise nehospodarnem uzivani po Praze plus okoli je zhruba 7,5 litru.
Druhej sestivalec turbo v automatu 108kW zere sice v prumeru 10, ale jede to fakt velice dobre, taha to odspodu vyborne, netreba to tocit. Mam pocit, ze by me ty Tdi fakt moc nenadchly, jak to tak ctu...
Lubos1: ...k tomu snad lze jen rici: keep dreaming. Pokud budes srovnavat novy dehet se Skodou 120, tak mozna, ale pokud srovnas benziny a dehty stejne generace, tak dehty jsou co se emisi (a zvlaste castic) mnohonasobne vetsi prasarna nez benzin
To VPZ😒br />
Tak se muzem seznamit 😄 Najeto prozatim 6000 km na novem 1,9TDi PD 74kw od VW, subjektivní poznatky:
+ relativne slusny zatah pouze cca 2 - 3 tis ot.
+ o 1-2l nizsi spotreba oproti vykonove srovnatelnemu benzinu
- hrozny projev motoru - zvuk, hlucnost, vibrace
- uzke pasmo vyuzitelnych otacek
- vyssi cena, pojisteni
- drazsi a castejsi servis
- vyssi hmotnost chrochtomotoru - horsi jizdni vlastnosti
- turboprodleva
U me jednoznacne prevazuji negativa...
Tak se muzem seznamit 😄 Najeto prozatim 6000 km na novem 1,9TDi PD 74kw od VW, subjektivní poznatky:
+ relativne slusny zatah pouze cca 2 - 3 tis ot.
+ o 1-2l nizsi spotreba oproti vykonove srovnatelnemu benzinu
- hrozny projev motoru - zvuk, hlucnost, vibrace
- uzke pasmo vyuzitelnych otacek
- vyssi cena, pojisteni
- drazsi a castejsi servis
- vyssi hmotnost chrochtomotoru - horsi jizdni vlastnosti
- turboprodleva
U me jednoznacne prevazuji negativa...
Pucmeloud napsal:
Dehet tim, ze je mnohem mene ohleduplny k zivotnimu prostredi ma asi 4x vyssi dan nez benzin, takze jen diky rozdilu v dani pri dnesnich cenach paliv a i pri nizsi spotrebe se dehet nevyplati pri najezdu pod 20 - 25 tisic km rocne.
Diesel s filtrom pevnych castic je ohladuplnejsi k zivotnemu prostrediu ako bezne bezinove motory.
cital som presny opak. FAP kazdych 1000km spaluje nahromadene ciastocky. pri tomto spalovani vznikaju jedovate a karcinogenne latky...
Dehet tim, ze je mnohem mene ohleduplny k zivotnimu prostredi ma asi 4x vyssi dan nez benzin, takze jen diky rozdilu v dani pri dnesnich cenach paliv a i pri nizsi spotrebe se dehet nevyplati pri najezdu pod 20 - 25 tisic km rocne.
Diesel s filtrom pevnych castic je ohladuplnejsi k zivotnemu prostrediu ako bezne bezinove motory.
cital som presny opak. FAP kazdych 1000km spaluje nahromadene ciastocky. pri tomto spalovani vznikaju jedovate a karcinogenne latky...
re: Peters - preco si za tie prachy radsej nekupis poriadne AUTO ale chces skodovku??? Niektorych ludi asi nikdy nepochopim :roll:
to Pucmelou😜 mě se švédský model líbí. Mají školné na vysokých školách a studenti půjčku splácí po ukončení školy (na školu jseš přijat bez přijímaček, musíš mít jen dostatek "kreditů" ze střední) a sehnání práce; když jsi na pracáku a 3x odmítneš práci, tak dostaneš 2.000,- SEK (průměrný plat je tam cca 20.000,- SEK) a vyžij si jak chceš (proto tam taky "naši spoluobčané" neodchází), důchodovou reformu tam taky mají a to se 3 pilíři atd. Jak velké platí daně z PHM nevím, ale nafta je tam o cca 1,- SEK (cca 3,20 kč) levnější než N95. N95 tam stál (14 - 20. červen 2005) 10 - 11,50 SEK za litr (cca 32 - 37,- kč), v Dánsku vychází litr N95 přes 40,- kč. Pohyboval jsem se Malmo - Gotteborg - Trollhattan a okolí (Saab Festival). Nejlevnější N95 byl na samoobslužné Shellce v Trollhattanu (cca 10 SEK), nejdražší na Shellce s obsluhou na dálnici u Malmo (11,44 SEK).
Saab: Pokud nasi socani budou i dale vzhlizet ke skandinavskemu modelu vlady socilani demokracie nebude trvat dlouho a zavedou jine zdaneni pro benziny a pro dehty. Dehet tim, ze je mnohem mene ohleduplny k zivotnimu prostredi ma asi 4x vyssi dan nez benzin, takze jen diky rozdilu v dani pri dnesnich cenach paliv a i pri nizsi spotrebe se dehet nevyplati pri najezdu pod 20 - 25 tisic km rocne.
to magic: taky občas uvažuju o dieselu z důvodu úspory za PHM. Třeba časem zkončím u Saabu s JTD (výsledek spolupráce GM a Fiatu).
to zadek524: benziňáci nejsou blbý, benziňáci jsou úchyláci 😁
to zadek524: benziňáci nejsou blbý, benziňáci jsou úchyláci 😁
Pucmelou😜 No, to se zase musim zastat, mam doma i ty benzinaky nejaky a nemuzu rict, ze by dobre netahaly odspoda, i velice takrka sportovni jizdu zvladam v rezimu maximalne do trech tisic otacek... 😁
😁 >😁 ......jeste bych k tomu dodal pro uplnost oblibeny argumnet......."a prdlacku jim to tahne vodspoda..." a je vymalovano
A myslim ze passat nema vecer cervene podsvietenie interieru!!!!Vsade klucky ,strop,palubka!!!!!A ten interier v passate to je akurat kopirovanie skody octavia (klimatizacia)a pod....fuj!!!
Nieco ti poviem sadni si dozadu v passate je tam priestor pre skrecka v krabicke a operadla maju sklon na pravidelne cvicenie vystierania!!!
V superbe radsej mlcim!!!!!!!!!Passat sa moze schovat aj s 3,2!!!! :x
V superbe radsej mlcim!!!!!!!!!Passat sa moze schovat aj s 3,2!!!! :x
vpz: absolutní hodnota maxima Mk je naprosto nepodstatná, podstatné je odvedená práce, která je daná plochou pod křivkou Mk. A protože většina slušných benzinových motorů má tu plochu věrtší (maximum je sice nižší, ale rozsah použitelných otáček je širší) než např. motory TDI, nemáš pravdu s tím "zátahem". Vlivem nevyrovnanosti Mk máš subjektivně sice pocit, že tě ropa víc "kope dozad", ale objektivně je to většinou jen klam. U motorů HDi nebo JTD to už je trochu složitější, protože jejich rozsah použitelných otáček je širší než u TDI.
Saab: Je fakt, že do kopce předjíždím 8 aut vlekoucích se za 2 kamionama zásadně na pětku, na čtyřku řadím až při dvanácti... 😁. Ale zase čísla jsou jasný - v průběhu roku utratím za benzin 3x víc, než kdybych měl JTD. A to jsou docela slušný peníze, za který by bylo hodně věcí, často i důležitých. A řeknu ti zcela upřímně, že až bude dálnice do Hradce, možná se i zamyslím nad tím, zda opravdu nevyměním tu svoji prožranou popelnici za to ojetý JTD. Ale dokud tam ta dálnice není a je nutný podstupovat výše uvedený harakiri, stařenka zůstává 😁
Saab: Je fakt, že do kopce předjíždím 8 aut vlekoucích se za 2 kamionama zásadně na pětku, na čtyřku řadím až při dvanácti... 😁. Ale zase čísla jsou jasný - v průběhu roku utratím za benzin 3x víc, než kdybych měl JTD. A to jsou docela slušný peníze, za který by bylo hodně věcí, často i důležitých. A řeknu ti zcela upřímně, že až bude dálnice do Hradce, možná se i zamyslím nad tím, zda opravdu nevyměním tu svoji prožranou popelnici za to ojetý JTD. Ale dokud tam ta dálnice není a je nutný podstupovat výše uvedený harakiri, stařenka zůstává 😁
Peters: Superb v motorizaci jake pises stoji okolo 1 milionu CZK. Za tu samou cenu, pokud chces zustat u koncernu mas novy Passat 2.0 TFSI (147 kW) limuzina, coz mi prijde jako celkove lepsi auto za stejnou cenu nez Superb. A pokud nejses fixovan na VW a nekrizi se ti oci z japonskych aut, pak podle meho nazoru jeden z nejelegantnejsich sedanu dneska Subaru Legacy 2.5 v maximalni vybave je okolo 900 000 CZK
Tak ja neviem co myslis cenova kategoria zober si Audi Len a4 za 1300 000 a to je nejaky motor 1,0 a mas tam velke ......!!!!!Ani zadnu elektriku tak neviem aka cenova kategoria!!! 😁
Lubos1: ano je to muj subjektivni dojem podle toho jaci lide v mem okoli jezdi na naftu a jaci na benzin. Na zatahu odspoda neni nic zleho a jak jsi si vsimnul, sam jsem napsal, z epokud pujde vyvoj naftaku takovym tempem jako za poslednich 10 let (hlavne jejich spolehlivost a nejvice spolehlivost turba), tak nebude trvat dlouho a benzin dozenou v segmentu beznych aut. Ale zatim pokud porovnas stejny objem motoru a preplnovany benzin a preplnovanou naftu, tak je ten rozdil ve vykonovych patramtetrech znacny. Jak jsem psal, nejvice zavadejici je, ze obvykle lide srovnavaji turbodehet s stejneobjemovym atmosferickym benzinem...a to je dost na palici.
vpz: ja znam dost lidi, co jezdi sluzebnim dieslem a velmi radi si sednou do soukromeho auta ne benzin. Kroutak neni spasitelny. benzin v 4500 otackach s polovicnim kroutakem ti vzdycky omasti dehet s kroutakem jak blazen ve 2000 otackach.
vpz: ja znam dost lidi, co jezdi sluzebnim dieslem a velmi radi si sednou do soukromeho auta ne benzin. Kroutak neni spasitelny. benzin v 4500 otackach s polovicnim kroutakem ti vzdycky omasti dehet s kroutakem jak blazen ve 2000 otackach.
Tak sa chcem opytat.....Kupujeme do rodiny auto je spravna volba kupit Skoda Superb 2,8 V6 142kw Viete mam rad kone!!!Alebo radsej diesel 2,5 V6 ????HMMM NEVIEM??!! 8-s :?:
Pohodari co nejradeji ze vseho jen krouti volantem, auto maji jen jako nucenou prepravu z bodu A do bodu B a uzivaji si automatu, budou spise nakloneni k dehtu. Lidi co si radi "zamichaj benzin" klackem od prevodovky maji spise naklonost k benzinu.
Muj subjektivni pocit je, ze lidi co jezdi s dieslem ztraceji trochu cit pro rizeni a razeni diky tomu, jak jim to sakra dobre "tahne vodspoda" (pokud maji manual)
Myslim, ze je to vazne iba tvoj subjektivny pocit. Preco si myslis, ze ak nevytacam motor do 6 000 otacok tak stracam cit pre riadenie a radenie? Co je na tom zle, ak mi auto taha odspodu?
Okrem toho ma diesel vacsinou mensi rozsah pouzitelnych otacok (2000-4000) ako benzin (2500 - 6000), tazke sa radit musi, akurat sa nemusi podradzovat pri predbiehani.
Muj subjektivni pocit je, ze lidi co jezdi s dieslem ztraceji trochu cit pro rizeni a razeni diky tomu, jak jim to sakra dobre "tahne vodspoda" (pokud maji manual)
Myslim, ze je to vazne iba tvoj subjektivny pocit. Preco si myslis, ze ak nevytacam motor do 6 000 otacok tak stracam cit pre riadenie a radenie? Co je na tom zle, ak mi auto taha odspodu?
Okrem toho ma diesel vacsinou mensi rozsah pouzitelnych otacok (2000-4000) ako benzin (2500 - 6000), tazke sa radit musi, akurat sa nemusi podradzovat pri predbiehani.
to vpz: neznam nikoho, kdo by potom, co s modernim turbobenzinem najezdil 10tisic km a vice a jeste chtel diesel - protoze potom by si logicky musel kupovat motor s obsahem nejmene 4 litry, aby to subjektivne trochu jelo. >😁 >😁 >😁 😁
Obhajoba dieselu v osobnim aute je stav mysli. Pubertaci jednou dospeji, prestanou si to sve honit a a taky pochopi, ze s dieselem to jede lepe. Neni to o spotrebe, ale o zatahu. A pokud chcete srovnavat porizovaci cenu auta s dieselem a benzinem, tak srovnavejte vyhradne motory s podobnym krouticim momentem. Kdyz jedu 80 a potrebuji do kopce rychle predjet kaminon, tak s dieselem nemusim premyslet, zdali tam dam trojku, ctyrku, ci tam necham zarazenou petku, zatimco se stejnem vykonnym >😁 benzinem se musim rozmyslet, zdali budu radit dvojku, nebo trojku. BTW: neznam nikoho, kdo by potom, co s modernim dieselem najezdil 10tisic km a vice a jeste chtel benzin - protoze potom by si logicky musel kupovat motor s obsahem nejmene 4 litry, aby to subjektivne trochu jelo.
jak tak sleduju diskuzi, tak mi prijde, ze krome sluzebnich aut o naklady pri rozhodovani (tak castym argumentem) mezi benzinem a dieslem az tak nejde. Dnes pri cenach nafty zase ten rozdil tak velky neni, a nekde ziskava naftak, nekde je zase lepsi benzin. Vice zalezi na tom, kdo je na co zvykly a jaky ma vztah k rizeni. Pohodari co nejradeji ze vseho jen krouti volantem, auto maji jen jako nucenou prepravu z bodu A do bodu B a uzivaji si automatu, budou spise nakloneni k dehtu. Lidi co si radi "zamichaj benzin" klackem od prevodovky maji spise naklonost k benzinu.
je pravda, ze soucasne Turbodehty dohaneji benzinove motory milovymi kroky a kdyz jsem se nedavno svezl novym BMW s trojlitrovym turbodehtem, tak ten rozdil ve vnimani zvuku motoru a hlucnosti ve srovnani s benzinem je mizivy. Rikam to nerad (nafta patri do kamen nebo do traktoru >😁 ), ale pokud pujde vyvoj naftaku dopredu tak rychle jako poslednich 10 let, brzo se alespon v Evrope stane benzin spise autama pro "fajnsmekry", co si pojedou zajezdit pro radost.
Nelze take nevidet, ze se vetsinou srovnavaji atmosfericke benziny s preplnovanymi diesly.....to je trochu jako srovnavat jabka a hrusky. Pokud se srovna preplnovany benzin se stejnym objemem dieslu, je takrka ve vsech parametrech porad o hodne napred benzin (krome spotreby...ale jizde s takovym benzinem se zadny dehet vyrovnat nemuze). A na stejny vykon preplnovaneho dehtu staci mnohem mensi preplnovany benzin, takze i rozdil ve spotrebe se z velke casti smazava.
je pravda, ze soucasne Turbodehty dohaneji benzinove motory milovymi kroky a kdyz jsem se nedavno svezl novym BMW s trojlitrovym turbodehtem, tak ten rozdil ve vnimani zvuku motoru a hlucnosti ve srovnani s benzinem je mizivy. Rikam to nerad (nafta patri do kamen nebo do traktoru >😁 ), ale pokud pujde vyvoj naftaku dopredu tak rychle jako poslednich 10 let, brzo se alespon v Evrope stane benzin spise autama pro "fajnsmekry", co si pojedou zajezdit pro radost.
Nelze take nevidet, ze se vetsinou srovnavaji atmosfericke benziny s preplnovanymi diesly.....to je trochu jako srovnavat jabka a hrusky. Pokud se srovna preplnovany benzin se stejnym objemem dieslu, je takrka ve vsech parametrech porad o hodne napred benzin (krome spotreby...ale jizde s takovym benzinem se zadny dehet vyrovnat nemuze). A na stejny vykon preplnovaneho dehtu staci mnohem mensi preplnovany benzin, takze i rozdil ve spotrebe se z velke casti smazava.
to vlami: tak toho diesela na Sibiři bych chtěl vidět. "Arktická nafta" dokáže fungovat až do cca -30 stupňů, teploty na Sibiři v zimě se pohybují kolem -50 stupňů. Stačí ? Navíc chtěl bych vidět rusáky jak kvůli Sibiři vyrábí arktickou naftu plnou různého sarjatu, který je drahý 😁
To Volvo: Myslim, ze ohledne servisnich intervalu ti uz tu nekdo spravne odpovedel. Ja jen dodam, ze u starych motoru (1,9D jako je treba u Feldy) je sice psano vymena mineralniho oleje po 7500 km, ale pro tvou informaci, kdyz se pouzije polosyntetika (treba za 85 Kc/l), tak muzes jet cca 16000 km v lete a cca 13000 km v zime a jeste tam je rezerva jak v karbonu, tak v oteru. Mam to dolozeno rozbory oleju v prubehy tri let u dvou aut Felda 1,9D. A dalsi naklady? Jake dalsi? Vzdyt se na tom motoru dal nema co podelat. Naproti tomu benzinove sluzebni Feldy a Oktavky jsou v servisu casteji. Kazde auto se u nas sleduje, za pouziti se plati presne tolik, kolik stoji jejich provoz, tak to u nas chodi. Hadej, s jakymi auty chteji lidi jezdit? 😄 A jeste neco - kupovat nove auto je blabol a kupovat novy diesel je dvoji blabol, kdyz vydrzi dele. Ale v te spotrebe (a zejmena po Praze se to rentuje) je diesel bezkonkurencne nejlevnejsi vozitko. Zadne opravy, naklady na nutnou udrzbu mirne vyssi a spotreba o 3-4 litry nizsi. Jo, jezdi s nima jak prasata, ale jsou to sluzebaky... A na ty spotrebe to je dnes rozdil 100 Kc/100 km nehlede k tomu, ze je mozno tankovat bionaftu za 25 Kc, takze dalsich cca 5 Kc na litru k dobru. Byla tu varianta udelat benzinaky na LPG, s tim ale nechce nikdo jezdit. Lidi se bojej (osobne nevim proc) ale hlavne se prijde o zavazadelnik, kterej hraje velkou roli... proto mame kombiky.
Saab: To jsem se nasmal. Takze Rusove maj na Sibiri benzinaky kvuli tomu, ze naftaky se tam nerozjedou? 😊)) To uz jsem dlouho neslysel, a ze jsem v SSSR zil 3 roky... Ale pokud chces znat pravdu - maj to kvuli tomu, ze je nezajima(la) spotreba a poruchovost a ze nedokazali vyrobit dostatecne mnozstvi dieselovych Kamazu. A nase Tatry tam byly a jsou za hvezdy nejen proto, ze je to spolehlivy diesel (oproti staremu Kamazovi opravdu ano), ale taky proto, ze jsou chlazene POUZE vzduchem, takze na Sibiri (kde drive neznali glykoly) mely naprostou vyhodu. Tak asi tak. Uz jsi byl na Sibiri? 😊
Turbo je u těch starých nafťáků celkem jednoznačně zdroj potenciální nespolehlivosti - ať již samotné, či kvůli němu složitější vstřikovací čerpadlo, či z důvodu většího namáhání častěji praskající hlavy. Ale zase žádná tragédie to není. Je ale třeba samozřejmě počítat s tím, že 10 letý diesel asi nebude mít najeto 150tis km "po dědovi", ať už má na tacho cokoliv, takže případný výběr přísluší někomu opravdu znalému.
Pokud jde o starý atmosférák, tak 50kW 1,9D se opravdu závodit nedá, a předjíždět jen v přehledných a jistých situací - o tom je snad ale zbytečné psát, ne? Pokud to ale srovnám se stejnými 50kW ve Felici, tak se mi s tím atm. dieselem jezdí příjemněji - ten diesel má znatelně horší rozjezdy z klidu, což je mi osobně šumák, naopak má ale lepší pružnost v kopci, což mi šumák není. Ale každému, co jeho jest... Pokud jde o zimní startování, tak to nemohu posoudit, neb jsem do toho nalámal nez. topení, a motor tím pádem startuji zahřátý. Když jsem to tam neměl, nestalo se mi, že bych neodjel, jen jedno auto co pamatuju jsme jednou na horách pustili z kopce, ale to už bylo stejně odjeté, takže kdyby nepřežilo, žádná škoda. Škodovek a Favoritů jsem tam tehdy viděl roztahovat podstatně víc...
Pokud jde o starý atmosférák, tak 50kW 1,9D se opravdu závodit nedá, a předjíždět jen v přehledných a jistých situací - o tom je snad ale zbytečné psát, ne? Pokud to ale srovnám se stejnými 50kW ve Felici, tak se mi s tím atm. dieselem jezdí příjemněji - ten diesel má znatelně horší rozjezdy z klidu, což je mi osobně šumák, naopak má ale lepší pružnost v kopci, což mi šumák není. Ale každému, co jeho jest... Pokud jde o zimní startování, tak to nemohu posoudit, neb jsem do toho nalámal nez. topení, a motor tím pádem startuji zahřátý. Když jsem to tam neměl, nestalo se mi, že bych neodjel, jen jedno auto co pamatuju jsme jednou na horách pustili z kopce, ale to už bylo stejně odjeté, takže kdyby nepřežilo, žádná škoda. Škodovek a Favoritů jsem tam tehdy viděl roztahovat podstatně víc...
Kdyz jsme u rezonanci a zhaveni, tak vam reknu jak to mam ja u sveho... >😁
Snad me chapete, ze to neni zadny vytahovani, protoze to fakt neni vo zadnejch velkejch financich, jsou to pomerne stary a levny auta ty nase......Takze moje konkretni nejmilejsi nase auto je Mercedes 124/300TDT - coz je kombik trilitr sestivalec turbo. Startuje to kdykoliv i v naprosto nejvetsich mrazech, jaky jsem zaznamenal v mem bydlisti - neco ke dvaceti pod nulou, chyta to na jedno nazhaveni, prakticky bez zadnyho toceni, asi tak ani ne skunda prodleva oproti parnemu letu!!! To si hrozne cenim! Ma to 150 koni, 273Nm pri 2400 ot. Jede to hrave dve kila i vic by jelo, ale nehodlam to zkouset...
Auto ma najeto priznanejch 335.000km, minimalne za poslednich 150 tkm, co znam tohle auto - coz je necely dva roky, tak auto jenom jezdi, krom vymen oleje se motoru nebylo potreba vubec dotknout, jen to jezdi a ten sestivalec fakt se tam fakt nijak nemele a jede hezky tise, v aute je slyset jen radio, aerodynamickej hluk a nez jsem minulej tejden provedl vymenu, tak hucici diferencial, ted to ztichlo prakticky skoro uplne.
Tak kdyz chvalim naftaky, mluvim o takovejhlech autech!!!😊
JTD, CDI, HDI........ panbuh s nami...!!!😁
Snad me chapete, ze to neni zadny vytahovani, protoze to fakt neni vo zadnejch velkejch financich, jsou to pomerne stary a levny auta ty nase......Takze moje konkretni nejmilejsi nase auto je Mercedes 124/300TDT - coz je kombik trilitr sestivalec turbo. Startuje to kdykoliv i v naprosto nejvetsich mrazech, jaky jsem zaznamenal v mem bydlisti - neco ke dvaceti pod nulou, chyta to na jedno nazhaveni, prakticky bez zadnyho toceni, asi tak ani ne skunda prodleva oproti parnemu letu!!! To si hrozne cenim! Ma to 150 koni, 273Nm pri 2400 ot. Jede to hrave dve kila i vic by jelo, ale nehodlam to zkouset...
Auto ma najeto priznanejch 335.000km, minimalne za poslednich 150 tkm, co znam tohle auto - coz je necely dva roky, tak auto jenom jezdi, krom vymen oleje se motoru nebylo potreba vubec dotknout, jen to jezdi a ten sestivalec fakt se tam fakt nijak nemele a jede hezky tise, v aute je slyset jen radio, aerodynamickej hluk a nez jsem minulej tejden provedl vymenu, tak hucici diferencial, ted to ztichlo prakticky skoro uplne.
Tak kdyz chvalim naftaky, mluvim o takovejhlech autech!!!😊
JTD, CDI, HDI........ panbuh s nami...!!!😁
VOLVO> no tak to s tebou taky nesouhlasím skoro ve všem. Servisní intervaly jsou u některých automobilek naprosto stejný. Je pravda, že třeba olej je do JTD dražší než do benziňáku a je ho tam o něco víc, ale to je rozdíl 1.000 Kč/25.000 km. To mě nepálí. U spolehlivosti si myslím, že nezáleží na diesel/benzin, záleží spíš na konkrétním motoru. Někdy člověk nechápe, že jedna a tatáž automobilka vyrobí průměrný motor, který se neustále sere a na druhou stranu tatáž automobilka vyrobí supr nabušenej motor, kterej je navíc ultraspolehlivej. Prostě jsme jen lidi a děláme chyby. Navíc si opravdu myslím, že turbo je trochu komplikace z hlediska spolehlivosti (a utlučte mě). S rezonancemi s tebou souhlasím, hlavně na delších cestách taky cítím značně větší únavu v ropáku, než v benzinu. Ale to předjíždění - to se obávám, že dneska už často bývá naopak. U starých nebo i nových nepřeplňovaných dieselů je sice jízdní dynamika dost mizerná, ale jestli jsi někdy jel s nějakým současným motorem Common-Rail, tak si myslím, že často se s ním předjíždí líp, jak s benziňákem (zvlášť při plně zatíženým autě). Tyhle motory zrovna tak nemají problémy v našem pásmu ani v zimě, maximálně startují na 2. žhavení. Že musíš mít baterku v lepším stavu a že je na to nafta náročná je taky fakt. Můžeme výst ještě debaty o ekologickým hledisku, kde jsou asi ropáci horší, ale to je věc státu, ne moje. Zkrátka - neviděl bych to zdaleka tak jednoznačně.
zadek: jsem si málem smíchy poprskal monitor 😉
Jinak pokud jde o mě, tak na výběr auta koukám zhruba takhle: pokud bych si měl vybrat služební - tedy nové - a nikdo mi nijak neomezoval výběr, určitě bych si nevybral naftu, a to bez ohledu na značku. Na nových nafťácích nevidím pražádnou výhodu (kromě delšího nájezdu na nádrž a tím i potřeby méně často tankovat, ale to bych snad nějak přežil 😄 ), a zvlášť ne v případě, kdy jaksi provoz auta platí firma, že...
Naopak, pokud si vybírám soukromé auto - tedy auto na mé soukromé ježdění, plně hrazené z vlastní kapsy, určitě bych si nevybral nové. Vzhledem k nájezdům okolo 15-20tis ročně (a snahou jezdit pokud možno co nejmíň), je koupě nového naprostá pitomost - i kdybych měl auto déle jak 5 let (což se mi ještě nikdy nestalo), tak dalších 100tis km bez problémů zvládne i můj současný 15 let starý křáp, natož solidní čtyřletá ojetina. Ostatně jediné, co mě na tom 15 letém autě skutečně vadí, je fakt, že je tak staré a má dost mizernou pasivní bezpečnost, jinak spolehlivostí předčí i řadu "nových"...
Jinak pokud jde o mě, tak na výběr auta koukám zhruba takhle: pokud bych si měl vybrat služební - tedy nové - a nikdo mi nijak neomezoval výběr, určitě bych si nevybral naftu, a to bez ohledu na značku. Na nových nafťácích nevidím pražádnou výhodu (kromě delšího nájezdu na nádrž a tím i potřeby méně často tankovat, ale to bych snad nějak přežil 😄 ), a zvlášť ne v případě, kdy jaksi provoz auta platí firma, že...
Naopak, pokud si vybírám soukromé auto - tedy auto na mé soukromé ježdění, plně hrazené z vlastní kapsy, určitě bych si nevybral nové. Vzhledem k nájezdům okolo 15-20tis ročně (a snahou jezdit pokud možno co nejmíň), je koupě nového naprostá pitomost - i kdybych měl auto déle jak 5 let (což se mi ještě nikdy nestalo), tak dalších 100tis km bez problémů zvládne i můj současný 15 let starý křáp, natož solidní čtyřletá ojetina. Ostatně jediné, co mě na tom 15 letém autě skutečně vadí, je fakt, že je tak staré a má dost mizernou pasivní bezpečnost, jinak spolehlivostí předčí i řadu "nových"...
V souvislosti se servisními intervaly nevím jakou značku, či o kolik let zpět máš na mysli.Jen pro ilustraci: Octavia TDI-proměnné servisní intervaly- max 50 000 km, nebo 2 roky, nyní má 30 tis., nebo 2 roky. benzín měl proměnné servisní 30 000 nebo 2 roky.
Renault-nafta 30 000, benzín měl myslím 20 000 nebo 2 roky.Je pravda, že možná tak před 5-7 lety měly diesly servisní intervaly 7,5 tis.To je ale již historie.
Renault-nafta 30 000, benzín měl myslím 20 000 nebo 2 roky.Je pravda, že možná tak před 5-7 lety měly diesly servisní intervaly 7,5 tis.To je ale již historie.
Jinak vlastnim osobne nekolik vice aut. Jako svoje milacky mame s manzelkou stalejch 5 kousku. Dva naftaky a tri benzinaky. Kdyz to mam rict popravde, naftaky jsou na denni jezdeni, na praci a kdyz se jede nekam daleko - uspora a spolehlivost, hlavne ta spolehlivost!!!!!!!!!!!!
Benzinaky mame tak jenom spis na ty kratsi jizdy a nejaky to chvilema poteseni, ze to jede...😊 Ale je fakt, ze ten nejmensi benzinovej moturek je u nas petilitr 😁
Benzinaky mame tak jenom spis na ty kratsi jizdy a nejaky to chvilema poteseni, ze to jede...😊 Ale je fakt, ze ten nejmensi benzinovej moturek je u nas petilitr 😁
Volvo: No moc s tebou (teda vubec) skoro v nicem nesouhlasim...
Ja uz nic nerikam, nikomu naftaky ojetiny vychvalovat nebudu, vim co mam a jsem rad, ze to mam. kdyz to vychvalim, vsichni to budou chtit a nebudu si moci vybrat....!😁
Nekupujte si diesely...😊 Nechyta to, nejede to, sere se to, smrdi to, trese se to, jsou kolem priserny naklady na udrzbu, drahy ruceni, porizovacka vysoka, vsechny ojetiny jsou olitany....😁😁😁
Ja uz nic nerikam, nikomu naftaky ojetiny vychvalovat nebudu, vim co mam a jsem rad, ze to mam. kdyz to vychvalim, vsichni to budou chtit a nebudu si moci vybrat....!😁
Nekupujte si diesely...😊 Nechyta to, nejede to, sere se to, smrdi to, trese se to, jsou kolem priserny naklady na udrzbu, drahy ruceni, porizovacka vysoka, vsechny ojetiny jsou olitany....😁😁😁
to vlami: jenže to že se sere elektrika není vina motoru, ale neschopnosti výrobce to udělat kvalitně. To je taky důvod proč jsou japonci spolehlivější, protože oni mají elektriku vymakanou, takže se nesere. Navíc elektrika je i u dieselů, takže se může vysypat stejně jako benzín. To je jako kdybych tady zmínil dieselovou 1.8ku ze Sierry >😁
Ještě si rýpnu, Saab nepoužívá rozdělovač už někdy od roku 1985 😄
to VOLVO: s tím Mercedesem je to pravda, ale majitel tam měnil 2 motory, přehodil je cca 11x. Druhý nejlepší Mercedes je benzínová 280SE s cca 1 milionem mil, tedy polovinou toho co ta 1.8ka Volvo.
Jo a diesely v náklaďácích se taky nedají používat všude, na Sibiři nebo jiných místech kde je velká zima jsou diesely k ničemu, protože se ani nerozjedou. Z toho důvodu dělají i rusáci benzínové náklaďáky. A je to taky důvod proč je v severských zemích jednoznačná převaha benzínových aut.
Ještě si rýpnu, Saab nepoužívá rozdělovač už někdy od roku 1985 😄
to VOLVO: s tím Mercedesem je to pravda, ale majitel tam měnil 2 motory, přehodil je cca 11x. Druhý nejlepší Mercedes je benzínová 280SE s cca 1 milionem mil, tedy polovinou toho co ta 1.8ka Volvo.
Jo a diesely v náklaďácích se taky nedají používat všude, na Sibiři nebo jiných místech kde je velká zima jsou diesely k ničemu, protože se ani nerozjedou. Z toho důvodu dělají i rusáci benzínové náklaďáky. A je to taky důvod proč je v severských zemích jednoznačná převaha benzínových aut.
Celý ten cirkus okolo naftových motorov robia len výrobcovia áut. A asi tretina kupujúcich to pekne zožere. Výrobcovia vo svojich programoch výroby dieselových motorov ťažia najmä z toho, že sa môžu hrdo ospevovať, že ich auto žere len 5 litrov na 100 kilometrov. Ale mlčia o ostatných stránkach ekonomiky prevádzky auta. Napríklad servisné intervaly majú oveľa kratšie, ako benzínové, a aj olej sa u nich musí meniť častejšie (a potrebujú viacej oleja), nehovoriac o tom, že sú oveľa nákladnejšie pri kúpe, čo sa dá úsporou na pohonných hmotách vyvážiť len asi v 30 percentách.
Do osobných áut patria jednoznačne benzínové motory. Sú tichšie, nerezonujú tak otrasne, ako naftové, nie sú háklivé na otáčky, sú pružnejšie, a keď napríklad pri predbiehaní zošliapnete plynový pedál, auto hneď vyskočí, ale pri dieseloch treba čakať (vtedy dlhé) sekundy, aby sa už skutočne dačo dialo. Takže sa s benzínovými dá oveľa bezpečnejšie jazdiť.
Naftové autá patria jednoznačne do nákladných áut a pracovných strojov. O tom sa netreba ani baviť, proste je to tak v poriadku, ako je.
Osobné auto s naftovým motorom si kupujú najmä tý, ktorým nevadí, keď auto nevedia naštartovať v zime, keď sa im auto bez prestania trasie, čo cítiť aj v najlepšie odizolovanom interiéri, keď musia s autom jazdiť do servisu, keď im motor nereaguje na stlačenie plynového pedála......
A všetky tie negatíva znášajú preto, lebo celý život bežia po jednom sne: mať nízku spotrebu.
A keď už rozoberieme značky, tak práve TDi od VW je to najzastaralejšie, čo v dnešnej dobe dávajú do aut. Kým napríklad PSA a Ford vo veľkom vyvíjajú tretiu generáciu Common Rail-u a výrobcovia nákladných aut skúšajú EGR a SCR v praxi, VW má TDi-čka, ktoré pracujú na rovnakej filozofii, ako napriklad stará vétrieska.
A vôbec nie je pravda, že nové nafťáky od M-B, alebo BMW majú hladší chod. Aj ich motory po pár tisícoch kilometrov takisto klepú, ako ostatné.
Kto chce poriadny motor, tak si kúpi japonské (ak ide o nepreplňované), lebo japonci to proste vedia, alebo švédske (keď sa jedná o preplňovaný), lebo turbomotory od Saabu a Volva sú proste jednotka na trhu s preplňovanými benzínovími motormi. Alebo kto má viac, tak jednoznačne starý dobrý 6.75 Litre V8 od Bentley 😄
A o tých rekordoch len toľko, že to o tom Volve P1800 je pravda.
A to o tom gréckom naftovon taxíku je len výmysel.
1. V Grécku je podieľ naftových áut na trhu okolo 1,8% !!!!!!!!!!!!!!!
2. Taxíky prejazdia celý svoj život v mestskej premávke, sú za jeden
deň tisíckrát naštartované a asi tolko krát aj vychladnú a zase sa zohrejú.
A ešte niečo: ani na tých naftových VW by neodchádzalo to turbo tak skoro, keby ich majitelia nechali po jazde ešte trošku pobežať na voľnobeh, a vypínali by ich len potom.
Do osobných áut patria jednoznačne benzínové motory. Sú tichšie, nerezonujú tak otrasne, ako naftové, nie sú háklivé na otáčky, sú pružnejšie, a keď napríklad pri predbiehaní zošliapnete plynový pedál, auto hneď vyskočí, ale pri dieseloch treba čakať (vtedy dlhé) sekundy, aby sa už skutočne dačo dialo. Takže sa s benzínovými dá oveľa bezpečnejšie jazdiť.
Naftové autá patria jednoznačne do nákladných áut a pracovných strojov. O tom sa netreba ani baviť, proste je to tak v poriadku, ako je.
Osobné auto s naftovým motorom si kupujú najmä tý, ktorým nevadí, keď auto nevedia naštartovať v zime, keď sa im auto bez prestania trasie, čo cítiť aj v najlepšie odizolovanom interiéri, keď musia s autom jazdiť do servisu, keď im motor nereaguje na stlačenie plynového pedála......
A všetky tie negatíva znášajú preto, lebo celý život bežia po jednom sne: mať nízku spotrebu.
A keď už rozoberieme značky, tak práve TDi od VW je to najzastaralejšie, čo v dnešnej dobe dávajú do aut. Kým napríklad PSA a Ford vo veľkom vyvíjajú tretiu generáciu Common Rail-u a výrobcovia nákladných aut skúšajú EGR a SCR v praxi, VW má TDi-čka, ktoré pracujú na rovnakej filozofii, ako napriklad stará vétrieska.
A vôbec nie je pravda, že nové nafťáky od M-B, alebo BMW majú hladší chod. Aj ich motory po pár tisícoch kilometrov takisto klepú, ako ostatné.
Kto chce poriadny motor, tak si kúpi japonské (ak ide o nepreplňované), lebo japonci to proste vedia, alebo švédske (keď sa jedná o preplňovaný), lebo turbomotory od Saabu a Volva sú proste jednotka na trhu s preplňovanými benzínovími motormi. Alebo kto má viac, tak jednoznačne starý dobrý 6.75 Litre V8 od Bentley 😄
A o tých rekordoch len toľko, že to o tom Volve P1800 je pravda.
A to o tom gréckom naftovon taxíku je len výmysel.
1. V Grécku je podieľ naftových áut na trhu okolo 1,8% !!!!!!!!!!!!!!!
2. Taxíky prejazdia celý svoj život v mestskej premávke, sú za jeden
deň tisíckrát naštartované a asi tolko krát aj vychladnú a zase sa zohrejú.
A ešte niečo: ani na tých naftových VW by neodchádzalo to turbo tak skoro, keby ich majitelia nechali po jazde ešte trošku pobežať na voľnobeh, a vypínali by ich len potom.
Magic: To je vse pravda. Ale ja nekoukam na novy auta, proc bych si mel kupovat nova, kdyz 3-4.leta jsou za pul ceny? A diesel vubec nelze koupit novy, i kdyz se usetri pak nizsi spotrebou. Spotreba u diesela je totiz o cca 2 l nizsi (je to vec diskuse), coz je na 100 km o cca 60 Kc rozdil. Za 30 000 km za rok, ktere najedu je rozdil uz 18000 Kc. Rozdil v pojistce muze byt tak max. 3000 Kc, zbytek setrim. Za 2-3 roky mam vydelano na rozdilu motoru v porizovaci cene. Auto uz mam 10 let... Ale hlavne, mam ultraspolehlivy motor, ktery mne nenecha ve stichu. A pokud, pak to bude asi zasadni vec a je treba se ho zbavit 😊
Zadku mel si svoje, meles i moje 😄 Ja nemusim k tomu vubec nic dodavat. Jinak Saabovi bych rad rekl, ze zavad na atmosferickem benzinu je oproti dieselu mraky. A vse je v elektrice - to je nejcastejsi zavada a bez alternatoru ci akumulatoru s benzinem daleko nedojedes. 😄 Kdo nezkusil, nevi. Pak ty ruzny ridici jednotky, pokud nehovorim o rozdelovacich a karburatorech a jejich castych serizovanich... Je pravda, ze soucasny zazehovy motor se velmi priblizil - asi po 90ti letech vyroby 😄 - vznetovemu motoru, co se vstrikovani paliva tyka.... Aspon odstranili karburator a rozdelovac. A co mne vadi na zazehovem motoru nejvic je to, ze si vozite za zadkem (male Z) vybusninu, nebezpecnou jak pro vas, tak pro okoli. To by nebylo tak nejhorsi, kdyby aspon v autoskolach ucili s benzinem ci LPG zachazet. atd atd.
No, já bych se opět vrátil k meritu fóra. Určitě bych u nového auta nestavěl otázku nafta/benzin jako prvotní. Nejprve bych si vybral cenovou kategorii, potom souhr vlastností, které od auta čekám, potom model a teprve potom bych vybíral motorizaci. Pokud bych totiž dospěl k názoru, že prostě MUSÍM mít auto od VW/Škoda (což se mi stát zatím nemůže), potom bych asi opravdu volil naftu, protože jejich benzinový motory jsou buď totálně zastaralý a vykazují poměrně vysokou spotřebu paliva při podprůměrných výkonech, nebo jsou v nabídce motory FSI, u nichž stojí litr benzinu téměř 35 Kč a přitom se leje do naprosto průměrného auta. Asi bych to při prvním tankování za svý rozkopal. Třeba u aut PSA bych si nebyl tak jistý, ten výběr by byl celkem složitý (úroveň motorů je srovnatelná), zejména v okamžiku, kdy mají akce diesel za cenu benzinu, tak to nevím. Ta samá akce byla - pokud vím - i u Mazdy a Forda, což je shodný případ. U Fiatu jsem to už psal, tam já bych osobně naftu nevolil, nebť je vždycky dražší než benzin; např. u Stila by byl můj favorit model 1.8 Dynamic, který s pár doplňky (př. sedadlo do stolku, posuvná zadní lavice a kožený volant) přijde nyní na těsně přes 500.000 Kč. 1.9 JTD 8v mi přijde na jízdu slabší, pravda - míň chlastá a je dražší při stejné výbavě (spousta věcí za příplatek) o cca 50.000 Kč. JTD 16v je sice na jízdu super (a zvlášť na tahání přívěsu), ale ta cena už je někde úplně jinde. Vybrat si ale musí každý sám a začal bych autem jako takovým a teprve poté bych řešil motorizaci a nakonec výbavu. Samozřejmě se to týká srovnání turbonafta versus atmosférický benzin, turbobenzin už je zase někde jinde provozními náklady, ale i výkonově.
František: no na utopení to moc nebylo, spíš skoro na zmrznutí 😉
Matus: možná je to úsměvné, ale mám takový dojem, že zdaleka největší počet výjezdů žlutých andělů je právě kvůli baterkám a dobíjení, jen tak na okraj.
Matus: možná je to úsměvné, ale mám takový dojem, že zdaleka největší počet výjezdů žlutých andělů je právě kvůli baterkám a dobíjení, jen tak na okraj.
inak to je fakt neprekonana vyhoda, ze sa da jazdit aj bez baterky. nechapem ako mozem jazdit v aute, ktore ju potrebuje.
Nazdar chlapi!
To zadek524 - tu jízdu bez baterky zvládá i starý rekord E 2,3D.To samý jak mercedes.
To Oddie: vítej zpět!Neutopil ses, to je fajn.
To zadek524 - tu jízdu bez baterky zvládá i starý rekord E 2,3D.To samý jak mercedes.
To Oddie: vítej zpět!Neutopil ses, to je fajn.
To srdíčko je tam většinou volně, nic se štípat nemusí. Je to jen magnetickej váleček, na konci má gumový těsnění, a když ten ventil vyšroubuješ, tak to serdíčko vypadne... tohle je nejběžnější řešení, co má většina starejch dieselů, beztak čerpadla dělalo jen pár firem.
Saab: Nejaka GO nebo vymena motoru tam tusim probehla...
Oddie: Premyslel jsem o tom rano, kdyz jsem to psal, ze by to asi slo takhle resit. Normalne ventil vysroubovat, odstipnout tu jehlu a jede to. Presne takovej problem mela kdysi nase Skoda 120, chcipala na volnobeh, mechanik vysrouboval el. ventil, ustipnul kombinackama jehnu a jezdilo to vo sto pero. Ten ventil je tam jenom kvuli zamozapalum po vypnuti motoru.
Oddie: Premyslel jsem o tom rano, kdyz jsem to psal, ze by to asi slo takhle resit. Normalne ventil vysroubovat, odstipnout tu jehlu a jede to. Presne takovej problem mela kdysi nase Skoda 120, chcipala na volnobeh, mechanik vysrouboval el. ventil, ustipnul kombinackama jehnu a jezdilo to vo sto pero. Ten ventil je tam jenom kvuli zamozapalum po vypnuti motoru.
Tak jsem to Volvo našel, je to Volvo P1800 z roku 1966, které má najeto cca 2.000.000 mil (cca 3.200.000 km).
Zadek: dovedou, po malé úpravě - stačí vymontovat ten elmag. ventil a vyndat z něj srdíčko, a už to nepotřebuje elektriku vůbec. To platí pro všechny starý mechanický diesely.
Saaby jsem uvedl jen z toho důvodu, že o nich mám větší přehled než o ostatních. Kolik je ten rekord nevím, ale vím o Saabu 900 z roku 1989, který má najeto 910.000 mil (cca 1.456.000 km) a rekord to není.
Ten Mercedes je bez GO ?
Jinak jak už jsem psal, tak je důležitější údržba a způsob jízdy.
Ten Mercedes je bez GO ?
Jinak jak už jsem psal, tak je důležitější údržba a způsob jízdy.
😁 >😁 >😁
Tak a ted si zacnem chvalit kazdej to svoje. Naftak ma tu velkou vyhodu jeste musim dodat (teda ten starej), ze kdyz je pokles tlaku ve valci, tak ve vyssich otackach se vzdycky valec chytne. U benzinaka se zamasti a uleje svicka a uz je z toho auto s počtem válcu X mínus 1😊
A to je velice a velice častá zrada...
Ještě si musím přisadit jednu perličku, ty moje stary naftovy MB maji tu vyhodu, ze k tomu, aby dojely, nepotrebujou vubec akumulator, i se daj roztahnout a nepotrebujou vubec zadnou elektriku, coz teda zadny jiny auta pokud je mi znamo nedovedou. Musi se otevrit alespon elektromagnetickej ventil na cerpadle totiz.
Proto kdyz nekam jedu na dovolenou, jsem uplne v klidu, ze dojedu, i kdyby vyhorela cela elektrika, hold se musi jet pres za svetla.. >😁
Rekord v poctu najetejch kilometru je vlastne kolik??? Ja bych mel v rukávě Mercedesa - řeckého Taxi, diesel, 4.500.000km.
Tak a ted si zacnem chvalit kazdej to svoje. Naftak ma tu velkou vyhodu jeste musim dodat (teda ten starej), ze kdyz je pokles tlaku ve valci, tak ve vyssich otackach se vzdycky valec chytne. U benzinaka se zamasti a uleje svicka a uz je z toho auto s počtem válcu X mínus 1😊
A to je velice a velice častá zrada...
Ještě si musím přisadit jednu perličku, ty moje stary naftovy MB maji tu vyhodu, ze k tomu, aby dojely, nepotrebujou vubec akumulator, i se daj roztahnout a nepotrebujou vubec zadnou elektriku, coz teda zadny jiny auta pokud je mi znamo nedovedou. Musi se otevrit alespon elektromagnetickej ventil na cerpadle totiz.
Proto kdyz nekam jedu na dovolenou, jsem uplne v klidu, ze dojedu, i kdyby vyhorela cela elektrika, hold se musi jet pres za svetla.. >😁
Rekord v poctu najetejch kilometru je vlastne kolik??? Ja bych mel v rukávě Mercedesa - řeckého Taxi, diesel, 4.500.000km.
"...na atmosferickym dieselu se nema co porouchat."
A co se může porouchat na atmosferickém benzínu ? 😄
Nejsem si tím sice moc jistej, ale nedrží světový rekord v počtu najetých km náhodou benzínové Volvo ?
Jo a motory 2.0 a 2.3 v Saabu bez turba a najetými 500tis. km bez GO není nic neobvyklého.
Životnost je přibližně stejná a záleží spíše na tom jakou dostává auto údržbu a jak a kde se s ním jezdí.
A co se může porouchat na atmosferickém benzínu ? 😄
Nejsem si tím sice moc jistej, ale nedrží světový rekord v počtu najetých km náhodou benzínové Volvo ?
Jo a motory 2.0 a 2.3 v Saabu bez turba a najetými 500tis. km bez GO není nic neobvyklého.
Životnost je přibližně stejná a záleží spíše na tom jakou dostává auto údržbu a jak a kde se s ním jezdí.
Ja nemusim nic psat, plne souhlasim ze Zadkem_BMW524 😄 Ja nemel na diesel motoru dosud zadnou zavadu a ani mit nemuzu, na atmosferickym dieselu se nema co porouchat. 😄 Dokonce ted o vikendu jsem dojel na uplne prazdny akumulator, ktery v sobe neudrzi nic (nebo mam spatny altik, zatim nevim - ale baterka se dobit skutecne jiz nedala). Dojel jsem a uz jsem nenastartoval - jen cvakl pastorek 😄 Pritom mi pri jizde fungovalo vse, jen sterace sly jaksi pomalu. To u benzinu, kde je treba porad vyrabet proud, bych nedojel vubec daleko a byl bych nucen koupit velmi draho baterii ¨nebo se nechat odtahnout.
Matus: Kdyz se sejdou dva spravni lide, dejou se zajimave veci...
A sice kdyz se potka vykutalenej mechanik (prodejce) a absolutne neznaly uzivatel auta, pak se to deje... 😁
A sice kdyz se potka vykutalenej mechanik (prodejce) a absolutne neznaly uzivatel auta, pak se to deje... 😁
zadek, ja viem o ojazdenych autach docela malo, ale pamatam si ze niekedy davno ujo mal golfa II TD a tam stalo nove cerpadlo cca 30.000 KCS...to mi zrovna ako par tisic nepride 😊
No, dyt to rikam, konec sveta je za rohem... Cim je vsechno novejsi a modernejsi, tim vic je to na***!!!😊
Matus: No, do naftovejch cerpadel se osobne neseru, neumim to opravovat. Riziko jejich poskozeni je naprost minimalni, u vozidel, se kterejma jezdi je temer nulova sance, ze se cerpadlo posere. Kdyz nejhur, jiny cerapdlo stoji par tisic nebo generalka cerpadla je radove nekde kolem peti tisic. kdezto moderni elektronicky systemy jsou hodne nachylny na poskozeni a nelitaj tisice, ale desitky tisic.
Nebojim se teda, ze to nebudu umet opravit sam, ale bojim se, ze to nebudu umet zaplatit.....!😁
Matus: No, do naftovejch cerpadel se osobne neseru, neumim to opravovat. Riziko jejich poskozeni je naprost minimalni, u vozidel, se kterejma jezdi je temer nulova sance, ze se cerpadlo posere. Kdyz nejhur, jiny cerapdlo stoji par tisic nebo generalka cerpadla je radove nekde kolem peti tisic. kdezto moderni elektronicky systemy jsou hodne nachylny na poskozeni a nelitaj tisice, ale desitky tisic.
Nebojim se teda, ze to nebudu umet opravit sam, ale bojim se, ze to nebudu umet zaplatit.....!😁
Magic: no kdej sem se to dozvedel uz opravdu presne nevim, jen si pamatuju ze to bylo z vice zdroju nezavisle. v jednom z nich to bylo podlozeno i konkretnimi cisly. ale najit to....
tusim ze na nekterem z techto webu a pak jeste osobne predane info od jednoho ze specialistu na tribotechniku. Pripadne jsem to taky mohl cist jeste v nektere z knizek ktere tuto problematiku popisuji (S.T.K.)
[odkaz]
[odkaz]
pokud na to nekde casem narazim dam to sem.
Jinak je to udajne (sice chapu technicke souvislosti ale konkretni zkusenosti nemam) je to problem vsech PD vstrikovacu s turbem. Snad neco jako ze se v turbu tvori vysokoteplotni usady ktere nesvedci presnym vstrikovacum a jeste problem s parametry oleje kdy turbo pozaduje parametry ktere lze jen s tezi splnit pri zachovani parametru pro PD vstrikovac - kompromis. zase jenom tusim ze se to tykalo viskozity a tloustky olejoveho filmu kdy v turbu vlivem vysokych teplot je moc tenky a pro PD vstrikovac zase moc tlusty pri tech tlacich co tam jsou. Ale to uz spis hadam co jsem slysel nebo cetl(moc pozornosti jsem tomu nevenoval).
tusim ze na nekterem z techto webu a pak jeste osobne predane info od jednoho ze specialistu na tribotechniku. Pripadne jsem to taky mohl cist jeste v nektere z knizek ktere tuto problematiku popisuji (S.T.K.)
[odkaz]
[odkaz]
pokud na to nekde casem narazim dam to sem.
Jinak je to udajne (sice chapu technicke souvislosti ale konkretni zkusenosti nemam) je to problem vsech PD vstrikovacu s turbem. Snad neco jako ze se v turbu tvori vysokoteplotni usady ktere nesvedci presnym vstrikovacum a jeste problem s parametry oleje kdy turbo pozaduje parametry ktere lze jen s tezi splnit pri zachovani parametru pro PD vstrikovac - kompromis. zase jenom tusim ze se to tykalo viskozity a tloustky olejoveho filmu kdy v turbu vlivem vysokych teplot je moc tenky a pro PD vstrikovac zase moc tlusty pri tech tlacich co tam jsou. Ale to uz spis hadam co jsem slysel nebo cetl(moc pozornosti jsem tomu nevenoval).
Aha, můžeš to nějak rozvést nebo uvést zdroj informací? Speciálně u Passatů totiž turba odcházejí někdy strašně brzo - do 100.000 km. U Exnera říkali, že problém je v mazání, ale nikdo mi nikdy neřekl, v čem konkrétně ten problém je a zda se týká jen určitých modelů nebo třeba roku výroby, atd. Dík
jen pripominka k turbu u PD od VW. Udajne je velky problem v protikladnych pozadavcich turba a vstrikovacu na olejovou napln a tento kompromis udajne stoji i za nizkou zivotnosti turba u techto motoru.
magic: Takovy ty klasicky Tdi od VW, ty v Gofech trojkach, starsich Passatech a Oktavkach.... to je jeste dobry, ty beru, jsou vpoho...
Ale novy HDI, CDI, commnon raily... - to samy vsechno, to uz dovede bejt zalezitost neprijemne problematicka...
Nechci videt okamzik, az mi vymřou všechny ty starý poctivý auta!!! 😄 😢
Ale novy HDI, CDI, commnon raily... - to samy vsechno, to uz dovede bejt zalezitost neprijemne problematicka...
Nechci videt okamzik, az mi vymřou všechny ty starý poctivý auta!!! 😄 😢
Zadek524> no vidíš, a to je právě ono. Mně naopak začaly nafťáky zajímat až v okamžiku příchodu TDI v Audi. Do té doby jsem je nebral vůbec vážně a nenašel jsem jediný důvod, proč bych si je měl pořizovat. Doslova mne obtěžovaly už svojí existencí. A byly to právě Folksovský TDI, který mě s naftou smířily, protože výrazně smázly negativa starších nafťáků. Je to prostě věc názoru, asi se nám nebudou ani líbit stejný ženský nebo baráky. Ale mám-li s někým vést řeč o tom, zda si pořídit diesel nebo benzinový motor v (témže) autě, nebude asi podstatná ta moje osobní láska. A protože si většina lidí pořizuje diesely v domění, že ušetří, tak nevidím nic špatnýho na tom, že vezmu kalkulačku a spočítám to. Chápu, že ty to takhle neprožíváš, ale člověk, který plane stejnou láskou ke klapavým motorům jako ty nebo oddie přeci nebude zakládat takováto fóra. Jeho vkus je jasně vymezen a roli pro něho hrají i zcela jiné faktory. Zejména - alespoň si to myslím - ty finanční. Kdežto - pokud jsem to dobře pochopil - někdo tu založil toto fórum proto, že neví, zda se rozhodnout pro to či ono. A asi chce slyšet pozitiva i negativa a asi chápe, že nikdo na světě nemůže být objektivní.
...... abych dopovedel. Moderni naftaky, kde je v motoru spoustu "kravin", ty me nebavej. Svet speje k zaniku...!!!😁
Matus: To se skoro dalo ocekavat, ze V6 150kW (nevim jakeho objemu) pojede prijemneji a nebude vibrovat, nez ctyrvalec naftak s necelejma 100kW...
to mi je jasne, ale ja som sa na celu vec pozeral z pohladu financii (jedno zo zakladnych kriterii pri vybere auta): obe auta su rovnako drahe, t.j. od oboch v zasade ocakavam to iste.
to mi je jasne, ale ja som sa na celu vec pozeral z pohladu financii (jedno zo zakladnych kriterii pri vybere auta): obe auta su rovnako drahe, t.j. od oboch v zasade ocakavam to iste.
Matus: To se skoro dalo ocekavat, ze V6 150kW (nevim jakeho objemu) pojede prijemneji a nebude vibrovat, nez ctyrvalec naftak s necelejma 100kW... 😄
Ten defekt je tam samozrejme neprijemnej.
Abych doplnil informaci k lasce k naftakum, musim jeste jednou zduraznit, ze mam rad stary poctivy naftaky. Nejde mi az tolik o rychlost a superspotrebu. Stary poctivy naftaky cttim zejmena pro jejich spolehlivost a nesmrtelnost. Fakt tim nemyslim agregaty ala Alfa a Fiat, krome teda skveleho motoru 2,5D a 2,5TD ala Fiat Croma a dodavky, kde ho soupli. A jeste nejstrasnejsi pripad staref Fordackej motor 1,😁 a zcela nejvetsi pruser 1,8TD. 😁
Ten defekt je tam samozrejme neprijemnej.
Abych doplnil informaci k lasce k naftakum, musim jeste jednou zduraznit, ze mam rad stary poctivy naftaky. Nejde mi az tolik o rychlost a superspotrebu. Stary poctivy naftaky cttim zejmena pro jejich spolehlivost a nesmrtelnost. Fakt tim nemyslim agregaty ala Alfa a Fiat, krome teda skveleho motoru 2,5D a 2,5TD ala Fiat Croma a dodavky, kde ho soupli. A jeste nejstrasnejsi pripad staref Fordackej motor 1,😁 a zcela nejvetsi pruser 1,8TD. 😁
oddie>koukám, že jsem ti šlápnul na kuří oko >😁 Snížil jsi se díky tomu docela nechutně, to ti povím.
Ale zpět - co jako není pravda? Že KAŽDÝ turbo má nad 200.000 km vůle? Tak si brnkni do jakýhokoliv servisu na turba a zeptej se. Nebo, že to srovnání NOVÝHO JTD proti JTS nesedí? Tak v čem? Věcne! Je tu nějaké tvrzení člověka s osobníma zkušenostma, které to popírá? Třeba nemám pravdu, ale z tvých příspěvků není jasný ANI JEDINÝ FAKTICKÝ ARGUMENT! Tak uveď CO KONKRÉTNĚ nesedí? Uvedl jsem jasný počty, který jsem si nevycucal z prstu, ale pocházejí ze servisu a z ceníku. Taky jsem uvedl KONKRÉTNĚ značku a typ auta, o němž píšu. Co jako není pravda? Obávám se, že jsi to ty, kdo tu blábolí bez jedinýho faktu! Souhlasím s tím, že to není jednoznačný, protože každý má svý a že u ojetýho auta může být všechno jinak. to tu ale nikdo neřešil. Já jsem napsal o čem je řeč, argumenty a můj závěr. Není asi totožný s tvým, ale nikdo neví V ČEM! Myslím, že by ses měl uklidnit, protože teď mi jako puberťák připadáš spíš ty. Víš, že je něco určitě jinak, ale nejsi schopen říci jasně co a jak.
Ale zpět - co jako není pravda? Že KAŽDÝ turbo má nad 200.000 km vůle? Tak si brnkni do jakýhokoliv servisu na turba a zeptej se. Nebo, že to srovnání NOVÝHO JTD proti JTS nesedí? Tak v čem? Věcne! Je tu nějaké tvrzení člověka s osobníma zkušenostma, které to popírá? Třeba nemám pravdu, ale z tvých příspěvků není jasný ANI JEDINÝ FAKTICKÝ ARGUMENT! Tak uveď CO KONKRÉTNĚ nesedí? Uvedl jsem jasný počty, který jsem si nevycucal z prstu, ale pocházejí ze servisu a z ceníku. Taky jsem uvedl KONKRÉTNĚ značku a typ auta, o němž píšu. Co jako není pravda? Obávám se, že jsi to ty, kdo tu blábolí bez jedinýho faktu! Souhlasím s tím, že to není jednoznačný, protože každý má svý a že u ojetýho auta může být všechno jinak. to tu ale nikdo neřešil. Já jsem napsal o čem je řeč, argumenty a můj závěr. Není asi totožný s tvým, ale nikdo neví V ČEM! Myslím, že by ses měl uklidnit, protože teď mi jako puberťák připadáš spíš ty. Víš, že je něco určitě jinak, ale nejsi schopen říci jasně co a jak.
Oddie, asi sme sa nepochopili. Ja NAOZAJ necakam ziadne vedecke litanie. Len jednoduche nazory majitelov aut. Proste subjektivne pocity kazdeho. O nic viac mi nejde. Ja mam svoj nazor davno a rad si vypocujem/precitam nazory inych. tot vsjo 😉
Takze klud a chladnu hlavu. To, ze sa tu niekto s niekym pochyti je jeho problem. Napisal som len svoj nazor, ze to citat nemusim.
Nie som taky naivny, aby som cakal ako vysledok tejto diskusie zaver ci ten alebo ten motor je lepsi. Este raz, ide mi o subjektivne pocity majitelov ich aut (vid napr prispevok matuS)!
Nechapem, ci je na tom nieco zle. Ak ano, naco su nam potom taketo fora? A ak ma uz teraz niekto nepochopil, tak potom uz neviem :roll:
Sooo, take it easy man! 😉
BTW: ano mas pravdu, som srandista >😒]
Takze klud a chladnu hlavu. To, ze sa tu niekto s niekym pochyti je jeho problem. Napisal som len svoj nazor, ze to citat nemusim.
Nie som taky naivny, aby som cakal ako vysledok tejto diskusie zaver ci ten alebo ten motor je lepsi. Este raz, ide mi o subjektivne pocity majitelov ich aut (vid napr prispevok matuS)!
Nechapem, ci je na tom nieco zle. Ak ano, naco su nam potom taketo fora? A ak ma uz teraz niekto nepochopil, tak potom uz neviem :roll:
Sooo, take it easy man! 😉
BTW: ano mas pravdu, som srandista >😒]
andree_cz: Přesně, už jsem to sem napsal a pak přemazal, neb je to OT.
Stejně se to vynořilo, tedy: po slabších rodinných benzínech typu Forman, tuněná Felina apod. jsem pořídil vlastní TDCi (viz podpis).
Aniž bych to tušil předem, dnes jezdím dál často svižně, ale mnohem KLIDNĚJI, a kašlu na rychlé myšky hlavně v obci a na ucpané dálnici. Mám pod zadkem dost výkonu na to, abych si je vychutnal při první vhodnější příležitosti u cedule na konci obce nebo ve stoupání.
S otcem jsme se po porovnání aut zasmáli generačně nelogickému rozdílu mezi pojetím jízdy, neboť on stále rád poškádlí všechny okolo ve své Impreze WRX. To není zrovna typický benzíňák, ale ten princip aspoň pro mě platí - jde-li to točit, člověk točí. Já prý mám vrchol výkonu někde kolem 4000, ovšem běžně to nezkoumám, zpravidla nepotřebuju. Chtěl jsem výkonovou rezervu, tak se k tomu tak chovám. Ždímat auto nadoraz mě jaksi už nebaví. Využívat 3/4 výkonu určitě lze i v benzínu, mě nicméně dostává ten provoz na celkově nižších otáčkách.
Je mi jasné, že k této změně stylu přispívá i přestup do střední třídy, to určitě jo.
Stejně se to vynořilo, tedy: po slabších rodinných benzínech typu Forman, tuněná Felina apod. jsem pořídil vlastní TDCi (viz podpis).
Aniž bych to tušil předem, dnes jezdím dál často svižně, ale mnohem KLIDNĚJI, a kašlu na rychlé myšky hlavně v obci a na ucpané dálnici. Mám pod zadkem dost výkonu na to, abych si je vychutnal při první vhodnější příležitosti u cedule na konci obce nebo ve stoupání.
S otcem jsme se po porovnání aut zasmáli generačně nelogickému rozdílu mezi pojetím jízdy, neboť on stále rád poškádlí všechny okolo ve své Impreze WRX. To není zrovna typický benzíňák, ale ten princip aspoň pro mě platí - jde-li to točit, člověk točí. Já prý mám vrchol výkonu někde kolem 4000, ovšem běžně to nezkoumám, zpravidla nepotřebuju. Chtěl jsem výkonovou rezervu, tak se k tomu tak chovám. Ždímat auto nadoraz mě jaksi už nebaví. Využívat 3/4 výkonu určitě lze i v benzínu, mě nicméně dostává ten provoz na celkově nižších otáčkách.
Je mi jasné, že k této změně stylu přispívá i přestup do střední třídy, to určitě jo.
oddie: Krasne vystizeno!
- Jeste bych k tematu doplnil, ze dle meho nazoru velky podil pri rozhodovani nafta x benzin hraje uprednostnovany styl jizdy onoho konkretniho cloveka nez nejake spekulace, co se vyplati.
- Jeste bych k tematu doplnil, ze dle meho nazoru velky podil pri rozhodovani nafta x benzin hraje uprednostnovany styl jizdy onoho konkretniho cloveka nez nejake spekulace, co se vyplati.
ja skusim teda troska vaznejsie😒br />
jazdim s C5 V6 denne, v robote je sluzobna C5 2.2Hdi. Obe v max vybave, obe v automate.
cenovo su tieto auta (ako nove) velmi blizke, V6 stoji o cca 10.000sk viacej.
V6 ma 152kw/6000 a 285Nm/3750, Hdi 98kw/4000 314Nm/2000
0-100km/h V6 8.6s, Hdi 11.3s
V praxi je Hdi velmi mdle iba co sa tyka rozbehov z miesta, myslim ze je to problem automatu, ktory povoli iba maly preklz do otacok kde este neasistuje turbo a nez zacne fukat turbo tak auto nejde. V ostatnych zrychleniach, napr 80-120km/h sa auto sprava prijemne. Turbolag je maly.
Nikdy som nemeral pruzne zrychlenia, takze neviem posudit rozdiel v zrychleni. Samozrejme ze V6 ma vyhodu v pouzitelnych otackach - od 2500 do 5500, Hdi od 1900-3800, ale automat radi smerom hore celkom rychlo takze zmena stupna nevadi.
Co je horsie je samotny pocit pri jazde. V6 je ticha, bez vibracii, zvuk motora jemne prenika do kabiny od 4000ot. Naproti tomu Hdi vibruje, duni a motor dost prenika do kabiny az do rychlosti cca 40km/h, potom uz zanika v ostatnych ruchoch. Tieto pocity uplne degraduju auto v mestskej prevadzke, treba to zazit. To hdi posobi dojmom auta o triedu nizsim ako V6.
Spotreba - V6 pri 80% podiele mesta 11.3l, Hdi 80% podiel mesta 8.3. Musim podotknut, ze to Hdi je sluzobne, striedaju sa na nom 2 vodici (+obcas ja) prvy viem ze jazdi ekonomicky a druhy neviem, ale predpokladam, ze on ekonomicky moc nejazdi. Ja jazdim pomerne ekonomicky, keby som jazdil bez ohladu na spotrebu tak mam o 1-1.5l / 100km viac.
Rozdiel v spotrebe je teda 3-4l na 100km, tzn cca 1.2sk - 1.6sk na 1km, co si myslim, ze nieje uplne zanedbatelne.
Este treba poznamenat, ze u Hdi bola nutna vymena FAP pri 80.000km a stala 17.000sk.(21 halierov na 1km)
Vysledok: C5 2.2Hdi by som si urcite nekupil. Bud V6, alebo ak by som chcel usetrit tak 2.0 benzin.
Ak by som chcel nutne naftak, tak jednoznacne ine auto, v tomto aute im to jednoducho nevyslo.
A aj preto tato tema nieje jednoznacna. Motor je iba jedna cast clanku a je dolezite ako sa da dohromady s celkom.
jazdim s C5 V6 denne, v robote je sluzobna C5 2.2Hdi. Obe v max vybave, obe v automate.
cenovo su tieto auta (ako nove) velmi blizke, V6 stoji o cca 10.000sk viacej.
V6 ma 152kw/6000 a 285Nm/3750, Hdi 98kw/4000 314Nm/2000
0-100km/h V6 8.6s, Hdi 11.3s
V praxi je Hdi velmi mdle iba co sa tyka rozbehov z miesta, myslim ze je to problem automatu, ktory povoli iba maly preklz do otacok kde este neasistuje turbo a nez zacne fukat turbo tak auto nejde. V ostatnych zrychleniach, napr 80-120km/h sa auto sprava prijemne. Turbolag je maly.
Nikdy som nemeral pruzne zrychlenia, takze neviem posudit rozdiel v zrychleni. Samozrejme ze V6 ma vyhodu v pouzitelnych otackach - od 2500 do 5500, Hdi od 1900-3800, ale automat radi smerom hore celkom rychlo takze zmena stupna nevadi.
Co je horsie je samotny pocit pri jazde. V6 je ticha, bez vibracii, zvuk motora jemne prenika do kabiny od 4000ot. Naproti tomu Hdi vibruje, duni a motor dost prenika do kabiny az do rychlosti cca 40km/h, potom uz zanika v ostatnych ruchoch. Tieto pocity uplne degraduju auto v mestskej prevadzke, treba to zazit. To hdi posobi dojmom auta o triedu nizsim ako V6.
Spotreba - V6 pri 80% podiele mesta 11.3l, Hdi 80% podiel mesta 8.3. Musim podotknut, ze to Hdi je sluzobne, striedaju sa na nom 2 vodici (+obcas ja) prvy viem ze jazdi ekonomicky a druhy neviem, ale predpokladam, ze on ekonomicky moc nejazdi. Ja jazdim pomerne ekonomicky, keby som jazdil bez ohladu na spotrebu tak mam o 1-1.5l / 100km viac.
Rozdiel v spotrebe je teda 3-4l na 100km, tzn cca 1.2sk - 1.6sk na 1km, co si myslim, ze nieje uplne zanedbatelne.
Este treba poznamenat, ze u Hdi bola nutna vymena FAP pri 80.000km a stala 17.000sk.(21 halierov na 1km)
Vysledok: C5 2.2Hdi by som si urcite nekupil. Bud V6, alebo ak by som chcel usetrit tak 2.0 benzin.
Ak by som chcel nutne naftak, tak jednoznacne ine auto, v tomto aute im to jednoducho nevyslo.
A aj preto tato tema nieje jednoznacna. Motor je iba jedna cast clanku a je dolezite ako sa da dohromady s celkom.
Je fakt, ze diskuse nemohla dopadnou jinak nez hadkou, to je od zacatku dano.
Milovnici benzinu si budou chvalit svoje, milovnici nafty zase to svoje...
Jen se nam to tady nejak rozstepilo. Mezi pořádný naftáky se zamíchaly italský sranda-auta a je zle...! 😄
Taky nesouhlasim s nazorem, ze moderni auta az se rozpadnou a pujdou do sroutu, budou mit jejich pohonne jednotky za sebou tretinu zivotnosti, to je taky blbost.
Milovnici benzinu si budou chvalit svoje, milovnici nafty zase to svoje...
Jen se nam to tady nejak rozstepilo. Mezi pořádný naftáky se zamíchaly italský sranda-auta a je zle...! 😄
Taky nesouhlasim s nazorem, ze moderni auta az se rozpadnou a pujdou do sroutu, budou mit jejich pohonne jednotky za sebou tretinu zivotnosti, to je taky blbost.
Procetl jsem si prispevky a dost jsem se bavil. Odbornici zase zkrizili mece...
Navrhuji nasledujici: na konkretnim pripadu koupe noveho vozu prokázat klady a zapory dieslu a benzinu. Jednoduche!
Napr ja: Louceni se stavajicimi turbokamny VW Passat bude velmi tezke, ale s vysokou pravdepodobnosti k nim v polovine pristeho roku dojde. Logicky jsem vybral nastupce VW Passat 2.0 TDI (103kW).
Pri nasl. podminkach reknete svuj nazor, argumentujte, dejte protinavrhy proste cokoli...
Najez😜 35 000 - 45 000 km rocne, dalnice, okresky, mesto ve stejnem pomeru
Limit:850 000 tis. Kc
Pozadavky: vnitrni prostor, misto vzadu, bezpecnost - ne MPV!
Navrhuji nasledujici: na konkretnim pripadu koupe noveho vozu prokázat klady a zapory dieslu a benzinu. Jednoduche!
Napr ja: Louceni se stavajicimi turbokamny VW Passat bude velmi tezke, ale s vysokou pravdepodobnosti k nim v polovine pristeho roku dojde. Logicky jsem vybral nastupce VW Passat 2.0 TDI (103kW).
Pri nasl. podminkach reknete svuj nazor, argumentujte, dejte protinavrhy proste cokoli...
Najez😜 35 000 - 45 000 km rocne, dalnice, okresky, mesto ve stejnem pomeru
Limit:850 000 tis. Kc
Pozadavky: vnitrni prostor, misto vzadu, bezpecnost - ne MPV!
Jo a ještě drobnost: považuješ opravdu za věcné příspěvku pár předešlých "argumentů" o tom, jak přeci dotyční nebudou jezdit v traktoru či kombajnu, nebo reakce zastánců opačného pohonu o "sekačkách"? Joj, toť informační hodnota 😁
OK, sorry. Ale, ty jsi člověče docela srandista. Založíš naprosto typické flame téma, jakých je podobných serverech tuny (ano, i tady v archívu bude totéž už aspoň 10x), a očekáváš od toho nějaké relevantní výsledky??? A jaké, proboha? Univerzální odpověď na otázku diesel nebo benzín prostě neexistuje, ze své podstaty ani dost dobře existovat nemůže - ostatně kdyby to bylo jednoznačné, tak asi jedno z toho neexistuje, to tě náhodou nenapadlo?
Kolik diskutujících na podobných serverech myslíš, že je vůbec schopno něco takového posoudit? Mechanici na net v drtivé většině případů nechodí, a zbytek jsou jen uživatelé - a z vlastnictví pár kousků aut se pozná leda houby. Nevěříš? Každé sebeprůserovější auto má své zastánce a pár povedenějších kousků, které se nesypou, a naopak sebelepší auto na světě má pár průserových kousků, na kterých se sype všechno. Kdo měl ten první případ, bude jej zuřivě obhajovat - ačkoliv většině ostatních se totéž rozypalo pod rukama, a kdo měl druhý případ, bude na ten klumpr nadávat, ačkoliv většina jiných s tím nemá sebemenší problém.
Takže, relevantní informace získáš jen a pouze od lidí, co mají zkušenosti s desítkami nebo stovkami kousků jednoho typu, a lépe dlouhodobější. Tzn. nejlépe od majitelů příslušných servisů, správců vozových parků atd.
A další věc nakonec: obvyklé klišé, že diesel se vyplatí až od určitého počtu km za rok, je taky nesmyslné až na půdu. Stejně jako jinde nic neplatí obecně - takže jsou diesely, které se vyplatí ihned, a jsou diesely, které se nevyplatí vůbec nikdy. U nových aut jde dejme tomu ještě nějak napočítat dopředu, jestli se to srovná aspoň dřív než po 100tis km (jinak to skutečně smysl nemá), u ojetin je to bezvýhradně záležitost zkušeností s jednotlivými typy aut a motorů. Spokojen?
Kolik diskutujících na podobných serverech myslíš, že je vůbec schopno něco takového posoudit? Mechanici na net v drtivé většině případů nechodí, a zbytek jsou jen uživatelé - a z vlastnictví pár kousků aut se pozná leda houby. Nevěříš? Každé sebeprůserovější auto má své zastánce a pár povedenějších kousků, které se nesypou, a naopak sebelepší auto na světě má pár průserových kousků, na kterých se sype všechno. Kdo měl ten první případ, bude jej zuřivě obhajovat - ačkoliv většině ostatních se totéž rozypalo pod rukama, a kdo měl druhý případ, bude na ten klumpr nadávat, ačkoliv většina jiných s tím nemá sebemenší problém.
Takže, relevantní informace získáš jen a pouze od lidí, co mají zkušenosti s desítkami nebo stovkami kousků jednoho typu, a lépe dlouhodobější. Tzn. nejlépe od majitelů příslušných servisů, správců vozových parků atd.
A další věc nakonec: obvyklé klišé, že diesel se vyplatí až od určitého počtu km za rok, je taky nesmyslné až na půdu. Stejně jako jinde nic neplatí obecně - takže jsou diesely, které se vyplatí ihned, a jsou diesely, které se nevyplatí vůbec nikdy. U nových aut jde dejme tomu ještě nějak napočítat dopředu, jestli se to srovná aspoň dřív než po 100tis km (jinak to skutečně smysl nemá), u ojetin je to bezvýhradně záležitost zkušeností s jednotlivými typy aut a motorů. Spokojen?
Jasne hovorim o vecnej diskusii, ta je na mieste. Bohuzial napriklad v poslednom oddieho prispevku vela tych vecnych argumentov nebolo :?
Nahodou, ja na to jsem velice zvedavej!!!!!!! Nikam se nestahujte... >😁
Kazdej ma svoji pravdu, v zadnem pripade nesouhlasim s tvrzenim, ze si spokojene jezdim s nefunkcnim turbem. Jestli turbo turbí nebo jestli se veze jenom na vejlet, to si troufám říct, že poznám...😊
A stale trvam na tom, ze turbo vydrzi makat bez problemu i tech 600 tisic a vic. Nevim jak nejaky moderni vysokotlaky turba, o tech nemluvim.
A jestli po tech kilometrech nemaka na vybornou, prinejmensim za znamku dobra to stale funguje, hlavnej ze olej nebere. 😁
Kazdej ma svoji pravdu, v zadnem pripade nesouhlasim s tvrzenim, ze si spokojene jezdim s nefunkcnim turbem. Jestli turbo turbí nebo jestli se veze jenom na vejlet, to si troufám říct, že poznám...😊
A stale trvam na tom, ze turbo vydrzi makat bez problemu i tech 600 tisic a vic. Nevim jak nejaky moderni vysokotlaky turba, o tech nemluvim.
A jestli po tech kilometrech nemaka na vybornou, prinejmensim za znamku dobra to stale funguje, hlavnej ze olej nebere. 😁
Pani, navrhoval by som vecnu diskusiu. Pokial si chcete osobne vasne a "sympatie" vymienat nadalej na tomto fore, tak pouzite prosim vase sukromne emailove adresy. Neviem ako ostatni, ale ja nie som velmi zvedavy na prispevky tohoto typu :roll:
DIK!!!
DIK!!!
A co jako, mám z toho padnout na p..el? Dieselům ses nikdy nevěnoval, a trousíš o nich nesmysly. Nevím, proč se raději raději nevěnuješ těm svým závodním úpravám, místo takovéhleho nesmyslného hledání třídního nepřítele - sám se můžeš doslova podělat vzteky, když někdo trousí blbý a nepodložený kecy na italy, a přitom sám děláš nemlich to samý! Fakt máš zapotřebí vymýšlet si "zkušenosti", abys mohl na podobných přiblblých fórech dokazovat, jak je ta nafta úplně naho.no a jediná správná volba je italskej turbobenzín???
Pokud někoho uznávám jako dobrýho mechanika, tak je to především člověk, co rozumí té své práci, ale nebojí se přiznat, že něco není jeho parketa - a tomu tak je vždycky, nikdo dneska neumí všechno. Takže od tebe bych očekával zhruba něco podobného - plus možná taky trochu rozum, vzhledem k věku, a ne trapné hledání třídních nepřítelů (ať je to nafta, VW nebo BMW), kterým ses nikdy nevěnoval. A nebo se chceš za každou cenu rovnat těm puberťákům, co jich je internet plnej, co neuměj ani zvednou kapotu, zato maj "jasno" v tom, že to jejich xyz je "nejlepší a to ostatní ***"? Takže jak, nechceš se radši náhodou věnovat své parketě a naftu nechat dieselařům??? A nebo budeš dál plácat někde sebraná klišé, stejně přiblblé jako nadávky na italy, a znalí dieselaři z tebe budou mít akorát p..el (zato puboši ti možná zatleskaj)?
Pokud někoho uznávám jako dobrýho mechanika, tak je to především člověk, co rozumí té své práci, ale nebojí se přiznat, že něco není jeho parketa - a tomu tak je vždycky, nikdo dneska neumí všechno. Takže od tebe bych očekával zhruba něco podobného - plus možná taky trochu rozum, vzhledem k věku, a ne trapné hledání třídních nepřítelů (ať je to nafta, VW nebo BMW), kterým ses nikdy nevěnoval. A nebo se chceš za každou cenu rovnat těm puberťákům, co jich je internet plnej, co neuměj ani zvednou kapotu, zato maj "jasno" v tom, že to jejich xyz je "nejlepší a to ostatní ***"? Takže jak, nechceš se radši náhodou věnovat své parketě a naftu nechat dieselařům??? A nebo budeš dál plácat někde sebraná klišé, stejně přiblblé jako nadávky na italy, a znalí dieselaři z tebe budou mít akorát p..el (zato puboši ti možná zatleskaj)?
Jasně, ale to jsme u toho, že u benzinovýho atmosféráku to zkrátka není potřeba řešit. U turboropáka se na nějakou repasi vyprdneš a funguje taky a k tvý plný spokojenosti, ale už je to zanedbání nějaký předepsaný údržby nebo alespoň je to nějakej úbytek vlastností motoru (výkonu, momentu). Jestli je to Německý auto, Italský nebo Švéďácký je jedno, bude tam nejčastěji buď Garrett nebo u toho MB spíš KKK. To jsou turba, který používá naprostá většina výrobců (Japonci a minoritní Evropani ještě IHI a Mitsubishi si kutá nějaký vlastní). Například u Exnera se turba na TDI u VW mění velmi často. Tvoje "výhoda" je v tom, že nemáš VTG, který často "zarůstá" a bývají s ním občas problémy. Mění se to postupem času ale výrazně k lepšímu.
Magic: No, zjevne jsme narazili na tebe, coby odbornika, kterej na to jde prilis vedecky. Jestlize jsi zavodnik a jezdis s Alfama a podobnejma strojema, vubec se nehodlam prit, ze ty turba vydrzej vic nez 200tis...
Ja to beru ciste uzivatelsky, jestli turbo tlaci tolik nebo o krapet min fakt neresim, jestli ma nakej bypas nebo nakej tuning to turbo taky neresim..
Proste pro me je dulezity, ze ucinek turba je fest znat, nezere to olej, nemusim se motoru po cely roky ani dotknout a ze mi nelitaj z vejfuku brikety... Taky nerozebiram na vecernich dychankach, jestli se mi turbo zacne sbirat pri 1700 nebo 1900 otackach. Pro me je to stale, at jsem mel jakykoliv turbovy auta, otazka cca 2 tisic otacek.
Az se ve mne probudi soutezivej duch, mozna si poridim nejakyho horkokrevnyho itala, ale vidim to blede... >😁 Mam mnohem radsi pohodu a uplne mi staci, ze mi kombik 1700kg tezkej jede 200km/hod. S prumernou spotrebou pri nehospodarne jizde kolem desitky nafty.
Ja to beru ciste uzivatelsky, jestli turbo tlaci tolik nebo o krapet min fakt neresim, jestli ma nakej bypas nebo nakej tuning to turbo taky neresim..
Proste pro me je dulezity, ze ucinek turba je fest znat, nezere to olej, nemusim se motoru po cely roky ani dotknout a ze mi nelitaj z vejfuku brikety... Taky nerozebiram na vecernich dychankach, jestli se mi turbo zacne sbirat pri 1700 nebo 1900 otackach. Pro me je to stale, at jsem mel jakykoliv turbovy auta, otazka cca 2 tisic otacek.
Az se ve mne probudi soutezivej duch, mozna si poridim nejakyho horkokrevnyho itala, ale vidim to blede... >😁 Mam mnohem radsi pohodu a uplne mi staci, ze mi kombik 1700kg tezkej jede 200km/hod. S prumernou spotrebou pri nehospodarne jizde kolem desitky nafty.
oddie> tak teď jsi mě dost vytočil. Nevím, kolik zadkovi nebo tobě prošlo za život rukama turbodmychadel, ale obávám se, že jsi úplně mimo, když tvrdíš, že o nich nic nevím. Možná ses měl někdy podívat, že už cca 10 let nejezdím s jinýma autama, než s turbomotorama, a to i jedním dost slušným soutěžním, takže si myslím, že o turbech setsakramentsky něco vím. Několik jsem jich měnil i skládal, většinou jsem je ale nechával dělat u odborníků. Dělal jsem na nich různý regulace, WasteGate a další věci, takže jsem musel něco málo pochytit nebo se zeptat chytřejších. To, že to turbo nebere olej ještě neznamená, že je dobrý. Vezmi si vedle sebe turbo, který má naběháno 200.000 km a nový a vyzkoušej si jen hrk ve středovým uložení. Jako strojař musíš vědět, že tím ti vzniká nevyvážení lopatkových kol a že vůle snižujou účinnost. Olej je věc těsnicího kroužku a je to věc na vůli středovýho uložení do značné míry nezávislá. Pak na to nasaď manomentr a namontuj do auta. Jestli ti bude ten maňas ukazovat při stejných otáčkách stejnej tlak, tak sežeru tenhle počítač, protože jsem to v životě neviděl. Dobrá polovina turbodmychadel na VW 1.9 TDI vykazujou posun plnicího tlaku směrem k horním otáčkám už na 100.000 km. To, že se ti zdá, že to jede pořád stejně je tvoje věc, ale co se zdá je sen. Jiná věc je, že ti to nevadí. To ale neznamená, že je to o.k. Trochu se srovnej!
Rozdíl v akceleračních schopnostech záleží na konkrétním srovnání dvou motorů, nedá se to obecně říct benál vs nafta.
Například u Oktávií, pokud beru celou škálu motorů tak nejslabší, pokud pominu atmosferický diesel, který je stejně u Oktávek velmi neobvyklý jsou benzinové základní motory 1.4 a 1.6. TDI motor je v tomto případě silnější. Samozřejmě benálové turbomotory a benzíňáky větších kubatur jsou silnější než naftová TDI.
Co se týče ekonominky provozu je podle mě nutné vždy posoudit konkrétní případ. Je nutné uvážit, že náklady na palivo jsou zejména u ojetin většinou největší složkou ročních nákladů - schválně si to spočtěte je to neuvěřitelné kolik se dá za palivo. Diesel má nižší spotřebu (ale záleží na konkrétním srování). Rozdíl v životnosti bych neuvažoval, protože motory dnes vydrží tolik, že až váš plechový miláček půjde do šrotu protože je morálně zastaralý bude mít pod kapotou motor v 1/3 své životnosti. Hodně se mluví o rozdílu v pořizovací ceně - dieslové motory jsou dražší než benálové, ale to většinou platí jen o srovnání se základními benzínovými motory (1.2/1.4/1.6), které obvykle bývají slabší než turbodiesely. Také rozdíl v povinném ručení v neprospěch dieslů platí jen u srovnání s benzíňáky nižších kubatur.
Nekupoval bych ale atmosferické diesely, mají sice vyšší životnost, ale také mírně vyšší spotřebu a nižší výkon.
Obecné tvrzení, že diesel se vyplatí jen od 30.000 km ročně je myslím dost nepřesný. Podle některých studií je napřílad u Oktávií tato hranice 16.000. Navíc pokud si přečtete omáčku k těmto studiím, někdy zjistíte, že oni uvažují tříletou!!!! životnost vozu. To potom vycházejí hausnumera. Takže jedině si to spočítat sám podle konkrétní situace.
Michal.
Například u Oktávií, pokud beru celou škálu motorů tak nejslabší, pokud pominu atmosferický diesel, který je stejně u Oktávek velmi neobvyklý jsou benzinové základní motory 1.4 a 1.6. TDI motor je v tomto případě silnější. Samozřejmě benálové turbomotory a benzíňáky větších kubatur jsou silnější než naftová TDI.
Co se týče ekonominky provozu je podle mě nutné vždy posoudit konkrétní případ. Je nutné uvážit, že náklady na palivo jsou zejména u ojetin většinou největší složkou ročních nákladů - schválně si to spočtěte je to neuvěřitelné kolik se dá za palivo. Diesel má nižší spotřebu (ale záleží na konkrétním srování). Rozdíl v životnosti bych neuvažoval, protože motory dnes vydrží tolik, že až váš plechový miláček půjde do šrotu protože je morálně zastaralý bude mít pod kapotou motor v 1/3 své životnosti. Hodně se mluví o rozdílu v pořizovací ceně - dieslové motory jsou dražší než benálové, ale to většinou platí jen o srovnání se základními benzínovými motory (1.2/1.4/1.6), které obvykle bývají slabší než turbodiesely. Také rozdíl v povinném ručení v neprospěch dieslů platí jen u srovnání s benzíňáky nižších kubatur.
Nekupoval bych ale atmosferické diesely, mají sice vyšší životnost, ale také mírně vyšší spotřebu a nižší výkon.
Obecné tvrzení, že diesel se vyplatí jen od 30.000 km ročně je myslím dost nepřesný. Podle některých studií je napřílad u Oktávií tato hranice 16.000. Navíc pokud si přečtete omáčku k těmto studiím, někdy zjistíte, že oni uvažují tříletou!!!! životnost vozu. To potom vycházejí hausnumera. Takže jedině si to spočítat sám podle konkrétní situace.
Michal.
Magic: Ja tady nikomu necpu zadny moudrosti o plnicich tlacich a podobne. Jestli je turbo trochu ojety je mozny, ale plni velice statecne, ver mi, ze poznam secakra dobre, jestli tlaci nebo netlaci...
Kazdopadne turba z 99,99% nikdo neresi, pokud auto nebere olej, kdyz umira nebo chcipne turbo, lita to z nej horem dolem. Tohle si nepápne vůbec nic, tamten exemplar co mel 600tis taky ne. Nechci tady machrovat nijak co se tyce aut s hvezdou na kapote, ale to skutecne nelze srovnavat s beznejma autama a kor s italama. Novy MB uz taky nejsou to co tyhle poctivy auta řádově roku vyroby 90 plus minus...
Jeste poznamecka, neni to jenom o stylu jizdy a ze to je trilitr, tak by nekdo mohl rict, ze to jenom lechtam. Tyhle silny turbodiesely si malokdo porizuje, aby se s tim plazil!!😊
Kazdopadne turba z 99,99% nikdo neresi, pokud auto nebere olej, kdyz umira nebo chcipne turbo, lita to z nej horem dolem. Tohle si nepápne vůbec nic, tamten exemplar co mel 600tis taky ne. Nechci tady machrovat nijak co se tyce aut s hvezdou na kapote, ale to skutecne nelze srovnavat s beznejma autama a kor s italama. Novy MB uz taky nejsou to co tyhle poctivy auta řádově roku vyroby 90 plus minus...
Jeste poznamecka, neni to jenom o stylu jizdy a ze to je trilitr, tak by nekdo mohl rict, ze to jenom lechtam. Tyhle silny turbodiesely si malokdo porizuje, aby se s tim plazil!!😊
oddie: Klidek chlapi! Pravda bude nekde uprostred. Ja mam treba zkusenost (to co vidim v okoli), ze pokud turbodiesly dostavaj opravdu cocku (tim myslim vyuzivani plneho potencialu motoru zejmena u hranice max. vykonu) tak ztracej oproti atmosferickym motorum vykon rychleji. V kombinaci pak se zanedbavanyma studenyma startama a "horkyma" dojezdama se dejou nekdy i statisicove katastrofy jeste pred hranici 100k km.
Magic: pindy. Nechtěl bys psát raději o něčem, čemu rozumíš? Když píšeš o Lanciích/Alfách, tak se to čte docela dobře, ale jakmile se tématem jen přiblížíš naftě, nedá se tomu skutečně říci jinak než pindy. Řekl bych, že Zadkovi prošlo turbodmychadel o dost víc než tobě, celých aut ani nemluvě, a že jejich stav dokáže posoudit taky o trochu líp. Včetně dosahovaných životností komponent starých BMW a MB. Jinak mně osobně prošlo rukama víc turbodmychadel z pažoutů, které bez repase měly najeto od 300 do 550 tis km, které nijak výrazně nepropouštěly olej, a dosahovaly předepsaného plnícího tlaku. Takže se turbo v reálu klidně může vysypat třeba po 5 tis km, ale to, že všechny lehnou po 200, jsou prostě pindy, nic víc - není to prostě pravidlem.
zadek524> Je naprosto vyloučený, aby po 330.000 km mělo turbo požadovaný vlastnosti a tlak. To, že provozovateli nevadí nefunkčnost systému přeplňování ještě neznamená, že je to turbo v pořádku. Zhruba na 150.000 km začíná prakticky každý turbo vykazovat vůle v uložení, které snižují jeho plnicí schopnost a kolem 200.000 km už má účinek snížený. U některých starších vozů se montoval ještě tlakoměr do sání, aby pokles tlaku turba byl pro řidiče patrný, dnes se to však nedělá. Dobrý benzinový motor, není-li nějak poškozen, vykazuje při 330.000 km opotřebení výrazně menší, než turboropák bez repase turba.
Já taky miluju diesely!!! 😜 😜 😜 Mám MB200D z roku 87,najeto 627tkm,jen měním olej,leju ropu a jezdím a jezdím a jezdím.Není to na závodění,to ne,ale na velmi pohodovou plavbu ano.
No a proto rikam, ze mam rad starobyle diesely od Mercedesa, oni i ty novy dost vydrzej. Rozhodne se nehodlam háčkovat do Fiatů, Alfy a podobně...
Můj MB 300DTurbo ma najeto přiznanejch 330.000km a rozhodně nenese žádný známky opotřebení motoru, známej měl ten samej model, prodával ho, když měl najeto 600.0000km a turbo ani motor jinak nebyl kilometrama nijak dotčen, stále byl v naprosté kondici...!!! Proto tyhle auta miluju. 😊
Můj MB 300DTurbo ma najeto přiznanejch 330.000km a rozhodně nenese žádný známky opotřebení motoru, známej měl ten samej model, prodával ho, když měl najeto 600.0000km a turbo ani motor jinak nebyl kilometrama nijak dotčen, stále byl v naprosté kondici...!!! Proto tyhle auta miluju. 😊
Miro: Ve finale jsem se rozhodoval skutecne mezi dvoulitry benzinem a naftou. Benzinovy Focus mel jenom petistupnovou prevodovku a domnivam se, ze tento motor je starsi konstrukce. Je bez variabilniho casovani ventilu i bez primeho vstrikovani benzinu do valcu. Naftovy motor mel velmi dobre reference (vyvoj ve spolupraci s PSA). Konecne na zaver neco moc neprofesionalniho, proste jsem si chtel jednou v zivote kopit diesel, abych poznal, jak se s nim jezdi.
Chci smazat vlastni puvodni prispevek zde, protoze mi doslo, jaky je to OT. Da se to nejak udelat?
Vyšší účinnost dieselu už tak moc neplatí - motory s přímým vstřikem na bázi stechiometru (AR JTS) už jsou minimálně stejně účinné. Životnost hovoří podle mé zkušenosti v dnešní době pro benzinový motor. Je totiž konstrukčně jednodušší, pracuje s menšími tlaky v naprosté většině je "krmen" atmosféricky. Má-li diesel vůbec možnost konkurovat benzinu, musí se jednat o přeplňovaný agregát Common-Rail nebo PD a životnost turba je limitní a je kratší, než životnost polomotoru. Takže k nákladům na provoz dieseli přidej na zhruba 200.000 km repasi turba v ceně 10-17.000 Kč. Nedávno známý řešil tento problém u AR 156. 2.0 JTS versus 2.4 JTD. Výkonově se jedná o velmi podobné vozy (benzinový JTS má 165 koní/216 Nm, 2.4 JTD má 175 koní/410 Nm, ale je mnohem těžší; zrychlení 0-100 mají oba kolem 8 s, maximálku kolem 225 km/h). Spotřeba paliva motoru JTS se pohybuje kolem 8-8,5 l/100 km, u JTD je ot o cca 1 litr/100 km méně. Rozdíl v pořizovací ceně je cca 100.000 Kč. Takže ušetřím-li s ropákem na 100 km cca 50 Kč, návratnost zvýšené investice JTD je cca 200.000 km. A to nepočítám nutnost dřívější výměny předních ramen, větší opotřebení předních pneumatik a brzdových segmentů vyplývající z vyšší hmotnosti předku na tom ropákovi. Podtrženo, sečteno - má-li být disel konkurenceschopný a srovnatelný s benzinem, je provozně rentabilní někde za hranicí 200.000 km (ale tam už zase bude strašit to turbo...). Proto v tomto případě zvítězil s převahou motor JTS. Je-li cena stejná (někdy jsou akce diesel za cenu benzinu), stojí to za zvážení; drobná úspora paliva u ropáka stále je, na druhé straně má nižší komfort cestování vyplývající z větší hlučnosti a větších vibrací.
Co s tymi motormi ked dojdu zasoby ropy? Z benzinakov sa auta na plyn urobia jendoducho. Ale ako to bude so spalovanim rastlinnych olejov v modernych turbodiesloch, zvladnu to?
BTW netusite, kedy k tomu dojde?
BTW netusite, kedy k tomu dojde?
Diesel ma vetsi ucinnost a pokud se budou technologicky vyvijet dale, tak zakonite musi drive nebo pozdeji vytlacit benzin do sfery "motoru pro fajnsmekry". Ja sam rad zustanu v teto stale se zmensujici skupine ridicu
Jestli benzín nebo nafta to je stejné jako se ptát jestli je lepší sex s Adamem (nafta) nebo Evou (benzín). S benzínem je to prostě mnohem lepší jízda >😁
No nic, jdu se zeptat kolegyně co mi to dala do čaje.
No nic, jdu se zeptat kolegyně co mi to dala do čaje.
Ja som zástanca naftových motorov, ale v prvom rade si treba zvážiť, koľko km sa najazdí do roka. Ak je to 20 - 25 000 km, tak benzín. Ak je to hodne nad 30 000 km tak diesel. Ale zas také 1,8 turbo prerobené na LPG by stálo za úvahu?
jirkaf: a preco si nezobral 2.0 bezin. Ten vo Focuse tiez urcite vydrzi a uvadzaju na ten obsah a vykon peknu spotrebu
Zadej: jo, ale ty se dělaly naposled před 10lety 😉 Co bys řekl na ty dnešní, nebo co by sis z dnešních bez obav pořídil? Já teda máloco...
Jsem skalni zastance dieselovejch motoru - takovejch tech starsich poctivejch jednoduchejch motoru. Vykon sice zadnej extremni, za to nesmirna spolehlivost a skoro neomezena zivotnost... >😁
Aut jsem mel v zivote uz fakt hodne moc a benzinaky nemam rad, je s tim neustale nakej problem...
Kdyz auto, tak Mercedesa, kdyz Mercedesa, tak diesela!!! >😁 A pak se ti najetejch 500.000km nebude uz nikdy zdat, ze je to moc😁.
Aut jsem mel v zivote uz fakt hodne moc a benzinaky nemam rad, je s tim neustale nakej problem...
Kdyz auto, tak Mercedesa, kdyz Mercedesa, tak diesela!!! >😁 A pak se ti najetejch 500.000km nebude uz nikdy zdat, ze je to moc😁.
Resil jsem pred pul rokem podobny problem. Chtel jsem auto s motorem cca 100 kW, dobrym podvozkem a rozumnou spotrebou. Vybral jsem si po dlouhem vahani novy Ford Focum TDCi 2.0 s vykonem 100 kW. Byl jsem ujisten ze vymena rozvodu je planovana az na 240 000 km, ostatne jako i u nejnovejsich benzinovych motoru. Abych si pojistil mozne problemy a nakladne opravy motoru, zaplatil jsem si prodlouzenou zaruku na 4 roky nebo 100 000 km za 7000 kc. Behem teto doby by se melo ukazat, zda je motor je vporadku nebo ne. Co se tyce bezinovych motoru, ty nektere firmy nabizeji s mnoha vylepsenimi. Dobrou volbou je podle meho nazoru motor 1.6 84 kW od Forda s plynule variabilnim casovanim sacich i vyfukovych ventilu s kombinovanou spotrebou neco nad 6 litru nebo novinka od Hondy pro novy Civic 1.8 103 kW s kombinovanou spotrebou 6.4 l benzinu na 100 km.
Y4n😒br />
... stale se nemohu smirit s tim, ze by mou telesnou schranu prepravovalo neco, co je ziveno stejnym palivem jako kombajn nebo traktor.
Takze sekacka na travu je ti milejsi? 😊
... stale se nemohu smirit s tim, ze by mou telesnou schranu prepravovalo neco, co je ziveno stejnym palivem jako kombajn nebo traktor.
Takze sekacka na travu je ti milejsi? 😊
Hlasuji pro benzin: principielne je mi blizsi a pak jeho projev je pro mne prijatelnejsi... stale se nemohu smirit s tim, ze by mou telesnou schranu prepravovalo neco, co je ziveno stejnym palivem jako kombajn nebo traktor.
Jo a má delší životnost, ale benzin vydrží v pohodě i 250 000 km (vlastní zkušenost bez poruchy) a více, takže pokud se ptáte na životnost, tak asi musíte najezdit několik desítek tisíc km za rok, protože např. při 10 000 km za rok by Vám i benzin vydržel 20 let, s čímž se už nepočítá.
Vyšší pořizovací cena dieselu, dražší servis, většinou dražší povinné poj. - většinou má diesel větší obsah než stejně výkonný benzin, horší kultivovanost - pokud člověk nenajezdí kolem 30 000 km za rok, nevyplatí se. Ale nic proti dieselům. Já jsem ale pro benzin. Najezdím tak 20 000 - 25 000 km za rok.
Dik NiceOne!
poruchovost stejna - mozno,
udrzba stejna - diesel je vseobecne drahsi (napr rozvody),
dily stejne - mas turbo v tej Fabii? 😉
zivotnost stejna - diesel ma vseobecne dlhsiu zivotnost,
diesel uspornejsi - ano
No, nie je nahodou konstrukcia diesla zlozitejsia koli roznym emisnym predpisom? To znamena, neobsahuje viac casti - potencionalnych poruchovych dielov, ktore benzinak nema lebo su u neho zbytocne?
poruchovost stejna - mozno,
udrzba stejna - diesel je vseobecne drahsi (napr rozvody),
dily stejne - mas turbo v tej Fabii? 😉
zivotnost stejna - diesel ma vseobecne dlhsiu zivotnost,
diesel uspornejsi - ano
No, nie je nahodou konstrukcia diesla zlozitejsia koli roznym emisnym predpisom? To znamena, neobsahuje viac casti - potencionalnych poruchovych dielov, ktore benzinak nema lebo su u neho zbytocne?
poruchovost stejna, udrzba stejna, dily stejne, zivotnost stejna, diesel uspornejsi, benzin levnejsi a kultivovanejsi, hlasuju pro benzin 😊