Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

13656 komentářů

Existuje něco takového dají se někde získat informace jak na to?
heh ty chceš dělat na 1.2HTP chiptuning ?
A snad ani ne jede to celkem solidně.

Ale dozvědět se více ano, jak to funguje jak se to dělá. Jaký je rozdíl mezi boxem a chipem atd.
na to nepotřebuješ knížku. Box je prasárna, která nedělá nic jinýho, než upravuje údaje z čidel do ŘJ a zmatená ŘJ pak připravuje jiným způsobem směs, co na to říká motor je nasnadě. Též mám silný pocit, že ten BOX není nic jiného než soustava přesně nastavených odporů, respektivě u některých lze výši odporu nastavovat. Typicky například z čidla teploty nasávaného vzduchu, odpor vložený mezi toto čidlo a ŘJ způsobí to že ŘJ si bude myslet, že vzduch má vyšší teplotu a přidá bohatější směs. Box je prostě nesmysl a nechápu lidi že se stále chovají jako ovce. Zjevna a transparentní blbost by měla být trestná.

Chip je modifikací motorového managementu, kde zvýšení výkonu nemusí znamenat vyšší namáhání motoru, ale zcela určitě to přináší jiná negativa. Výrobcem nastavený management je vždy tak aby byl co nejvyšší výkon vs. spotřeba vs. ekologie u dieselu kouřivost. Jiným chipem sice vždy zvýšíš výkon, ale můžeš zapříčinit zvýšení emisí u turbo dieselu s naprostou jistotou zvýšíš kouřivost. Záleží na typu chipu, ale od nepatrných obláčků při rozjezdu, až po extrémy které jsou vidět každý den, hutný kouř za novým Passatem při plném plynu a zatížení (v kopci) s viditelně mastným zadním nárazníkem od sazí... Některé chipy můžou jen zlepšovat jízní komfort, například odstraněním negativních projevů elektronického plynu.
matuS
ace, ja s tebou suhlasim, toto su zname fakty, ktore popisoval svojho casu ATX a nic sa proti nim neda namietat.

na druhu stranu, ako som uz nespocetne vela krat pisal, firemne picasso ma box, ma ho tam od 0km (namontovane dealerom), teraz ma tusim 50.000km, a niesu ziadne problemy. jazdim s tym teraz tyzden, na krizovatkach mu nakladam, hore kopcom chodim na plny kotol, po dialnici 150-180km/h, a spotrebu mam 6.8l.

ked som bol pred rokom na slovensku, tiez ma to zarazilo ze tam je box a nesuhlasil som s tym. isiel som na brzdu, a prekvapivo su krivky take iste ako xsara po chipe s ATX.

takze si myslim ze az take zle to zasa nebude.

btw, v nemecku je minimalne jeden vyrobca boxu, ktory dava rocnu zaruku na vady na motore vzniknute vinou boxu (to iste co daval ATX po chipe)

takze teoria a prax sa momentalne rozchadzaju. ked bude mat picasso 100.000km bez problemov, bude to jasne.
Na primitivní a ne příliš výkonné motory power box sračí.
matuS
huf>to hovoris teraz. pred rokom bol box na*** pre vsetky turbodiesle.
a o rok to bude mozno zasa uplne inac.... kazdy si hreje svoju polievocku...
a můžu se zeptat o kolik se s Boxem zvedl výkon ?
matuS
auto nebolo pred namontovanim boxu merane, ale papierove hodnoty su 66kW@4000ot a 205Nm@1900ot.

po merani je to 87kW@3980ot a 266Nm@2220ot
matuS
krivky: [odkaz]
to mi připadá jako dost drsný, aby to s motorem nic nedělalo... co na to říká FAP filtr ? Pokud tam teda je.
matuS
ace> preco ti to pripada drsne?
fap tam nieje.
matuS: Mě se to prostě nezdá. já nevěřím tomu, že ten motor bude OK. To navýšení mi připadne tak vysoké, že to buď musí dost drsně kouřit. Proto jsem se ptal na FAP kde by se to pak nepoznalo. No nevím... já bych si to na auto nikdy nedal.
Ja bych si to na auto taky nikdy nedal. Znovu a znovu jsem fascinovan modernimi, drahymi auty, ktera me nuti zapinat vnitrni okruh vzduchu, kdyz me predjedou. To tem lidem neni stydno, ze svyho pasika povysili na uroven Avie?
ach ano, příští auto si objednám s uhlíkovým filtrem, protože to již vážně není možné. Po Praze jezdím bohužel výhradně se zapnutým vnitřním okruhem... když si vemu že existuje již pár let filtr pevných částí a všechny automobilky kromě dvou na to pečou a nechci jmenovat, ale německé o nich uvažuju jen jako o příplatkové výbavě v ceně cca 18kKč.... už vidím jak si český zákazník připlácí za filtr a ne za CD Changer...
Blbost uhlíkový filtr má cenu tak 5O Kč možná i těch 18 Kč ale rozhodně ne 18 000 Kč! Kdo to za tolik prodává?
Jaký uhlíkový filtr? Uhlíková filtrační pylová vložka topení (klimatizace) stojí okolo 250,-

Jakou doporučujete do Fabie? Někde jsem měl webovku ale nemohu najít.

Ace tz maš Fabiji?
Blbost v brně byl uhlíkový filtr na feldu za 40 kč!
matuS
ace> neviem, niesom konstrukter motorov...ale take iste zvysenie garantoval aj atx a ten daval aj rok zaruku...

co sa tyka dymenia, za autom nevidis dym. nieje tam vobec taky ten klasicky cierny oblak, ktory je u niektorych tdi vidiet. ale inac to auto dymi

ten dym som videl iba ked bolo auto na brzde, ked sa vyfukove plyny za bezvetria zhromazdovali za skusobnou. a neboli cierne - neboli to sadze. inac to vobec nieje vidno, ani vychadzanie plynov z vyfuku.

ked tam bola ta xsara, co ma chip od atx, tak ta zevraj nedymila vobec (za garazou nic nebolo) takze chip je urcite lepsi.
To víš, že jsou stále na *, ale na takovou mrchu je to jedno.

To je, jako by se mně někdo ptal, jaké má dát liťáky na Š105L ;o)
ace2 - cituju: která nedělá nic jinýho, než upravuje údaje z čidel do ŘJ :: - odky tohle dělá box v TDI?

Box mění - prodlouží - délku vstřiku turbodieselu - proto je zapojen mezi vstřikovací jednotku a motorovou jednotku (prodlouží pokyn vstřiku či předvstřiku), lepčí box ještě sleduje skutečně nasáté množství vzduchu.

žádné další kouzla a čáry a nejasnosti v tom nejsou. Někdy si to zkus, nepoznáš jízdní zkouškou pokud nejsi machr v kterém autě je box a kde je čip to se vsaď a to ani kouřením i čip může kouřit to není jen čipem nebo kvalitou či nekvalitou ale konstrukcí managementu od výrobce a ten nikdo neumí a nebude měnit.

Kdybys věděl jak vypadá většina modifikací čipů, tak to není mnohdy bohužel o nic lepší než box -plošný zvednutí v celém rozsahu otáček a režímu a kašlu na korekce (kterých je třeba 10 k jedné mapě), proč? Protože řidič stejně nic nepozná. Některý čipy přeplňují i na volnoběh apod., škoda mluvit.

Jediný co jde s jistotou prohlásit je fakt, že čipem JDE nastavit nepoměrně více věcí, ale říci, že čip mění více věcí je nepravda, ptz víc než polovina čipů je odfláknutých, řidič na to nepřijde tak co by se čipaři snažili? Důležité je prodat a to se povede pokud tam bude krouťák tak proč dále optimalizovat?

S poslední částí souhlasím, jsou žádané i "čipy" udělané na spotřebu, pro taxíkáře nebo do kamiónů. Bych box apriori neodsuzoval... Nebo je nějaké negativná zkušenost? Blbina, existuje spousta odvařených TDI i MPI čipem, je to jen o tom, že řidič se s tím musí naučit zacházet, pokud chce výkon.
prosim Vas o nazor na nasledovnu vec: ci sa oplati k alarmu prikupit aj jablotronacky pager PG-4W alebo pockat, pokym zlacneju GSM-pagre. Auto mam v praci aj doma na preplnenom parkovisku v ramci dosahu vyssieuvedeneho pagera. Vdaka.
GSM zlacneju? Nezlacneju, ty homologovane urcite v brzku ne a ty levne jsou lacne (radove 1800) uz par let - treba www.flajzar.cz - je to jen o tom, jak je naprogramovan *. Ale jestli mas dost penez tak Eurotel pri zavazani na 2r. nabizi GSM Pager za 4000 Kc (normalne stoji myslim 14000)
Lidičky, mám problém s airbagem. Pokud moje Fábie parkuje v noci v garáži, je vše OK. Jakmile ji nechám přes noc venku na parkovišti, tak se pak rozsvítí kontrolka airbagu (vlhkost???). A svítí pak už pořád, dokud nezajedu do servisu, kde mě VAGem vynulují nějaké data ohledně airbagu a pak je vše zase v pořádku. Do první noci venku. 😒 VAG hlásí větší odpor nějaké kontrolní smyčky diagnostiky. Evidentně si s příčinou ale neví rady. Nemáte někdo s tímto zkušenost? Abych jim v servise případně poradil....
což mi připomíná jak tu někdo popisoval, závadu airbagu u Citroenu. Svítila kontrola a to pořád a nikdo si nevěděl rady, nakonec to dopadlo tak, že servis řekl, že airbag je funkční a vyndal žárovku z kontrolky... No co no, prostě jim to hoď na hlavu, popřípadě to dej do jiného servisu a až to bude vyřešený, takže si pro to přijdeš.
Přesně tohle mi to udělalo na Oktávce minulou středu, kdy bylo první den výrazně pod nulou. Od té doby to tam zůstalo. Řešit to nebudu, škoda času s takovou prkotinou.
U Octávky je to jednoduché, tam je závadou vodicí kroužek mezi volantem a tyčí. Nech si to vyměnit.
U fabky jsem měl to stejné, servis vyměnil kroužek a vše je OK.
To bys musel poslat číslo té chyby 😄 Existují i chyby airbagu, kvůli kterým nejde nastartovat. Dobrá rada je změnit servis a doufat, že se s tím setkali a znají řešení.
a se signalizací zda je auto zamknuté. Co mi radíte do Fabky? Centrál má. Na jedné Škodovce se mi stávalo, že se odemykala sama, tak bych raději kdyby se to dalo kontrolovat, ale chce to asi pager nebo něco takového?
jistěže je nutný pager (pokud to máš do 300m od domu, je lepří 434MHz než GSM, je totiž zdarma přenos), má to již alarm nebo chceš pager s alarmem a kolik na to máš peněz a jaké další fce chceš?
Zacala se mi ztracet voda kolem termostatu. Jelikoz uz mi tam jednou davali ocelovou podlozku, tak jsem dal podlozku ( neco mezi papirem a pertinaxem - takova cervena ), ktera se driv pouzivala do vodovodni baterie na teplou vodu. A chtel bych se vas zeptat, jestli se nerozlepta ve fridexu, popr.jake jine tesneni tam dat ?????. Dalsi vec je redeni fridexu... koupil jsem 3 litry G12 redene do -30 a potom jsem tam nalil jeste litr neredeneho cerveneho fridexu. Otazkou je, neni-li to moc husty a jake jsou vase zkusenosti s redenim a provozem ????? . DIKY za tip.
A jízdní vlastnosti jsou celkem příjemné pod plynem je nauto míérně nedotáčivé při ubrání plynu se stává pomalu přetáčivým. Co více si přát tak to má být!
Kdo co říkal o uhlíkovém filtru ? Psal jsem o filtru pevných částí. Což je přesně na druhý straně auta 😄
Jo už jsem to asi pochopil, že jsi to špatně pochopil. Psal jsem že si příště objednám klimatizaci s uhlíkovým filtrem, kvůli tomu, že auta nejsou standardně vybavována filtrem pevných částí a mě se to nechce pořád dejchat.
To 1.2HTP: Tak přesně takhle to být nemá!!!
to Mitsi: on musi davat pozor pri praci s plynem prece, ten obrovskej vykon musi nejak krotit
Jak říká Mitsi. Takové vlastnosti jsou na pýču. Na druhé straně dovolí i takovému 1.2HTP prožít za volantem chvíle vzrušení 😄))
A jak by to mělo být? Tohle není čtyřkolka!

Když je to stále nedotáčivé musíš brzdit levou nohou a to Škodovky nedovolují vypne se motor!
Seridili mi geosku a odklon L k P kolu je 0st.30min. coz je horni hranice puvodne bylo 0st.40min. Je to v pohode ? Kdyz jsem rikal ze je to na hrane ujistovali mne ze je to v piohode !? Dikes
Ahoj vsem ! Mam prosbu, jaka pekna kola byste doporucili na Fabii ? P.s.Mam Dunlop R 15 /ocelova/. Diky za odpoved.
Já bych na hlinílpvé ráfky ocelové pláště nedával to se dělá jen při rychlostních rekordech a ještě navíc obráceně. 😄

Na internetu je spousta stránek kde si to můžeš zkusit jak to bude vypadat s kterými ráfky.

Jinak na zimu bych dal ocelové jsou i bezpečnější i když není už rozdíly nebudou velké!
To se ani nechce věřit zkusil jsem znovu za kolik to půjde z nuky na sto, Combi 1,2HTP 47kW!

Naměřil jsem 12,63 a podruhé 14,36 ale bylo tam evidentní dlouhé hrabání jedním kolem na štěrku. Myslím, že je to dobrý výkon, po třetí to bylo 13,45 s.
1.2HTP: predpokladam, ze si vseobecne znamu odchylku skodneho tachometra (pri 100km/h tacho ides na standardnych pneu realne mozno 90) zaratal a meral minimalne do 105 tacho, vsak? Mas ale brutalne delo, zavidime ti fakt vsetci 😉)
Hele, 1.2HTP, přestaň si už konečně tady dělat z lidí *, jinak na Tvé příspěvky nebude nikdo vážně (tj. "s vážností tomuto fóru vlastní") reagovat!
To "evidentní dlouhé hrabání" nebylo způsobeno šterkem, ale šedou kůrou mozkovou.
tO 1,2htp: tY FAKT NEJSI BRÁCHA oCTAVIE? tOMU NEVĚřIM! uŽ SI PŘEDSTAVUJU TEN bURN oUT, GDYŠ TEN SVŮJ hIGH tORQUE pERFORMANCE VOROŠTUJEŠ 😄))
Že ty tady máš stejně debilní dvojče? Hufnagl nebo jak se ten magor jmenuje. Ten pab lb tady blil podobný nesmysly o zrychlení tý svojí sra čky.
To co uvádím jsou holá fakta. Když se to někomu nelíbí je to jeho problém a klidně s tím může polemizovat. Ovšem proč ještě kvůli tomu urážet??
ježíš já si pamatuju, jak tuším že ano asi opravdu Octavie. jak tady popisoval co dělal s Octávkou 1.6mpi aby měl lepší akceleraci. Vyndal vše včetně lékarničky a následně oslňoval tady rychlostí kolem 180 km/h... a ještě to popisoval natolik barvitě, že si jeden myslel, že popisuje zážitky za volantem McLarenu F1...

Hmm hele chceš říci že máš najeto 750km a už to dráždíš do omezovače ? To i já se služebákem jsem prvních 1500 km jezdil velmi mírně a vyvaroval jsem se kickdownů a sprintů z křižovatek. A ty soukromé auto dráždíš už ve 750km.... 😄 chjo 😞
hele nechte ho chvilku na pokoji. Koupil si nové auto a má z něho po právu radost. K tomu patří i pozitivní přehánění, no bože no. Za 40 tis bude k autu realističtější.
Po záběhu by to mělo být lepší!
no jestli to bude zabíjet ještě v záběhu, tak to bude lepší jen stěží....
To auto chce honit hned z linky!

Vpodstatě od začátku to točím pořád k 6000 ot/min nebo až na omezovač spodní otáčky tak 3500-4000.

Je to v pohodě! Dnešní motory jsou tak stavěné!
Ahoj 1.2HTP, iba * si ide zmerať zrýchlenie na "štěrku". Viď tvoj text : ... evidentní dlouhé hrabání jedním kolem na štěrku.

Natrhnem Ti bárskedy * s mojím 11-ročným 43 kW Favoritom. A ostatným radím: 1,2 HTP 40 kW si nekupujte, je to jedno lenivé, hlučné auto.
Ten štěrk byl na dálnici a není to 1,2 40kW to je jen dvouventil ale 47kW čtyřventil. Oproti 1.4 udušené MPI 50 kW co se dávala do Fábií to není žádná hrůza. Spíše překvapení. Na rozdíl od třeba 1,4 MPi 44kW nebo kolik byl ten slabší motor to ale asi nepůjde lehce předělat na vyšší výkon.
1.2HTP: Hehe, mam z Teba pocit, ze mas asi tak 19 rokov a doteraz si sa vozil len na otcovej Skode 100. Ze je to tak? Byt vypichany z tak tazkeho auta s necelymi 50kW...
Ale neopomínej, že vyjadřuji spíše údiv nad tím že se nejedná o propadák jak by se teoreticky dalo čekat a že auto proto příjemně překvapilo ta 1,2 je důstojná náhrada 1,4 nic víc nic méně. Některé parametry opravdu překvapují proto je uvádím.
Zdravim vsechny. Vcera jsem se asi spatne vyjadril. Cili mam ocelova kola na Fabii s plastema Dunlop R 15 a chci na pristi jaro hlinikova kola. Lze ty Dunlopy pouzit na kola z lehkych slitin ? Potrebuju poradit tip, kde na netu je nejaka nabidka, zda R 15 nebo R 16. Co je lepsi ? Jake jsou nabidky /nejlepe fotodokum./, ceny disku a pneumatik ? Aneb kdo mate nejlepsi kolecka, predvedte se ! Co kdo doporucite ?

Doufam, ze je tu nekdo, kdo tomu fakt rozumi. Poradte, dik 😄
Ať žijou super přesná měření amatérů podle tachometru a se stopkama v rukách spolujezdce. Běžně má tacho odchylku +10%. Ručně nelze měřit s přesností na 0,01s, když je reakční doba člověka běžně cca 0,5s a víc. Takže vezmu-li v potaz obě chyby, tak k naměřenýmu času můžu klidně přičíst cca 30% a víc k naměřenýmu času. Protože ve skutečnosti jela Fabka 90 km/h a těch 10 km/h do skutečných 100 km/h bude ještě sakra dlouho trvat.

P.S. Proč asi používaj profíci tak složitá zařízení? (např 5. kolo pro měření rychlosti a synchronizované stopky).
matuS
beny> nemyslim si ze mas pravdu.

co sa tyka reakcnej doby, cisla hovoris spravne, ale pri merani o ziadnu reakcnu dobu nejde, pretoze si pripraveny.
sofer pred startom meracovi moze odpocitat start (alebo naopak) takze si sadnu presne. Merac potom sleduje tachometer a ocakava kedy rucicka pretne stovku - samozrejme musi brat do uvahy take veci ako to, ze sleduje tachometer z ineho uhla atd...

co sa tyka odchylky tachometra, nemam pocit ze pri 100km/h je to 10%, skor 2-5% (a nieje problem sa dohodnut s meracom aby zastavil stopky neskor)
dalsia vec je, ze meranie nemusi byt velmi objektivne kvoli zrucnosti vodica (neni to lahke urobit taky "launch" aby presne sedel charakteristike motora a prevodovky), potom je to vztah cloveka k autu (tazko si predstavit, ze majitel auta bude kmasat rychlostnou pakou v snahe preradit co najrychlejsie ako to robia testovaci jazdci), dodrzat predpisane zatazenie (2 osoby, plna nadrz a tusim 100kg batoziny) a s cim som pri meraniach ja osobne mal najvacsi problem - je tazke najst siroku, bezpecnu a _vodorovnu_ cestu s dobrym gripom, na ktorej mozes zastavit a robit merania opakovane (najlepsie je to robit 2x v jednom smere a 2x v druhom a priemerovat) a mat teplotu 21 stupnov a bezvetrie (a v pripade meranie turbomotorov nie pocasie s vysokou vlhkostou).
napriek vsetkemu si myslim ze po splneni tychto podmienok je realne mozne zmerat skutocne zrychlenie auta s presnostou 0.5s.
Jen je docela zajímavá jedna věc - zrychlení, co se uvádí v prospektech k autům je téměř vždy uvedené takové, aby to odpovídalo tachometru v daném autě a ne skutečnému zrychlení... Takže pokud bude člověk měřit zrychlení auta "profesionálně", tak nikdy nedocílí hodnot uvedených v prospektech...
Pokud mohu hovořit za Fabku RS, tak ve 100km/h má podle GPS odchylku 4-5km/h a při 200km/h potom 7km/h.
O 200 se ti bude zdát a probudíš se odkopanej a pomočenej.
Si děláš * hufe ne ? Dyk tam ani nemáš kit KN... jenom vložku... tak, jak by ti to těch 200 vůbec mohlo jet i po tom přečipování. Že by ti u Cimbu ten kit rozmluvili ?...a ty jsi na ně dal ?...se teda divím... ztráta jistech 10% výkonu navíc u tebe ?... co se Ti stalo ? ...ňák mi to k tobě Hufe nepasuje...takovejch kobyl v motoru zadarmo, no neberte to...šak je to tak jednoduchý...stačí jen ke kitu nandat hadici "a je to" jak by řekl Paťo a Maťo...Pokud nechceš, tak na tohle nereaguj, taky to o něčem bude vypovídat.
Samožřejmě že šlo o měření tzv. tachometrové. myslel jsem, že se to zde již vžilo, je to jeden z nejednodušších způsobů.

Měřil jsem sám stopkama na hodinkách auto má najeto cca 750 km. Bez spolujezdce, nádrž zhruba zpoloviny plná. Kola z fabriky.

Řazeno v okamžiku, kdy se začínal hlásit omezovač.

Zkuste si to také.

Kolik píše fabrika že to má mít?
Provozní vlastnosti

Max. rychlost (km/h) 162

Zrychlení z 0 na 100 km/h (s) 16,3

Spotřeba paliva (l/100 km)

Město 7,7

Mimo město 5,1

Kombinovaná 6
Ve velmi nízkých otáčkách téměř volnoběh ten motor nemá rád zatížení spojkou třeba před rozjezdem lehce ho to zhasne! Jinak ten motor běží velmi klidně v porovnání s 1,4 MPI vůbec není ve voze znát, žádné cloumání a pohupování.
Jaké na to auto dát? Užší nebo širší případně jakou kombinaci které kam. Nebo jen na přední nápravu jako se dávaly zimáky jen dopředu třeba u řady Š 100-120? Myslím že na tohle auto vkidu všchny zimní stejný a užší variantu pOLARISŮ 2 z toho co nabízí servisy.
Dneska po ceste do prace som odhalil, odkial ma Huf prasulaky na tunenie Fabky RS 😉)) [odkaz] 😉)
to dabel: super ani nas ten skudlil nepozve na pivo
to dabel: kde to bylo ze uz byl snih? Ty jezdis snad na vikend lyzovat do Alp? A ja blbec musim bejt v praci. Ma holt nekdo zivot.
STAVROS: Mnichov, co ine, takze s tym pracovanim sme na tom rovnako 😉) Dneska asi 3cm snehu. Chudatko Mazdulku som asi 10 minut dostaval zo snehovo-ladoveho panciera: [odkaz]
matuS
no, my blavaci sme dneska dostali tiez nadielku. 3-4cm som odhrabaval s auta.
Pro co že jsou motory dnes stavěné? Pro okamžité točení "od nova" až do omezovače? A tohle někdo myslí vážně? Ano, dříve se to dělalo jinak: veškeré třecí plochy se upravovaly tak, aby byly co nejhladší, dokoce se lapovalo, bohužel však povětšinou ne tzv. "do sebe" (tzv. díl na díl). Ale zase nebylo technologicky možné dosáhnout tak malých výrobních tolerancí. Dnes se sice dosahuje minimálních možných výrobných tolerancí, ale povrchy se pro změnu dělají tzv. "na hrubo", aby se to při těch minimálních vůlích mohlo "do sebe lépe zaběhat", tj. aby se díly vůči sobě vzájemně lépe přizpůsobily. Dříve probíhal záběh poměrně rychle, protože po základním "vzájemném odření" z výroby dokonale vyleštěných třecích ploch se pohyblivé díly už prakticky dále sobě nepřizpůsobovaly. Dnešní "nahrubované" povrchy se musí vyleštit až provozem, což může trvat - i v závislosti na stylu jízdy - poměrně dlouho. Někteří výrobci aut proto v zájmu urychlení záběhu (ten může dnes klidně přesáhnout 20 tis. km) používají pro první náplň motorového oleje z fakriky olej horších kvalit, který pak funguje jako brusná pasta (obrazně řečeno). Jestliže se motor honí do až zásahu omezovače tzv. "od nova", záběh sice proběhne nepoměrně rychleji než při opatrnějším stylu zacházení, stěží však lépe... A to jak z hlediska dosahovaných parametrů, tak především následné životnosti! Ne, že by se to poznalo hned (ze začátku je efekt "honění" spíše pozitivní), ale po pár desítkách tis. km určitě! Je to jako kdybyste měli vyrobit hladkou a na omak příjemou plochu ze dřeva a po dokončení operace hoblování "do hladka" jste to šli dokončit rašplí!!! PS: Samozřejmě, že ve fabrice se motor zkouší na brzdě tzv. "na krev". Ale jiný, resp. lepší způsob odzkoušení dosud nikdo nevymyslel. To však neznamená, že když tuto krutou zkoušku úspěšně absolvoval, tak je už zaběhnutý a tím méně pak, že ho mohu "od nova" točit neustále až do omezovače! Ale kdo si chce svůj majetek programově ničit, nechť tak klidně činí, viď 1,2HTP... (Kdyby to byl mladý kůň, tak bys nejspíš brzy dostal podkovou mezi oči!)
Pravdu máš jen z části protože jsi opomněl skutečnost že ty plochy nezůstávají jen tak hala.

Oni jsou totiž důsledně hala bala! upravené a nekončí to jen opracováním ale používají se různé povrchové vrstvy a potahy. Takže motor může opravdu v klidu od začátku běhat na plný výkon zvláště není-li ten výkon příliš úžasný.

Je dokonce vhodné už od začátku motor provozovat tak jak bude provozován i nadále protože záběhové materiály se usadí tam kde mají.

Bude-li se tedy s motorem jezdit jako s lemrou bude z něj lemra a naopak!
podle mě je to kravina co říkáš. Já mám v manuálu zcela jasně definovanou kapitolu, která se jmenuje "prvních 1.500km" Píše se tam, prvních 1.500 km nehnat do maximálních otáček, při podřazování pokud možno nepoužívat sekvenční řazení a při akceleraci opět pokud možno nepoužívat kickdown. O žádném honění do mrtva prvních 1.500 km ani náhodou. Dokonce se tam píše, pokuď se jedná o automobil v úpravě AMG neměla by maximálních rychlost prvních 1.500 km přesahovat 140 km/h. Já totiž výrazně pochybuju, že by Škodovka dělala výrazně kvalitnější motory než třeba právě AMG... Pokud to v manuálu je a věnují se tomu poměrně vážně, tak bych to bral jako důležitou informaci. No a praxe byla taková, že auto začalo jezdit alespoň trochu rozumě kolem 1.300 km. Do té doby bylo hlučné a nechtělo se vůbec vytáčet. Teď mám najeto přesně 6.000 a už to jezdí podle představ a nijak už nepozoruju zlepšování. Takhle ideálně se to začalo chovat až někdy kolem 3.000. Takže mi nikdo netvrďte že motor nepotřebuje záběh.
No ja mam dokonca ten isty motor (nie v skode sice) a v manule je tiez kapitola venovana prvym 1500km. Je tam nieco v zmysle vytacat max do 3/4 max hodnoty otacok, jazdit priblizne na 3/4 povolenej rychlosti, etc..

Je tam este myslim nieco do prvych 5000km, ale uz si nepamatam... 1,2HTP asi necital manual k svojej skode aj Skode 😊

Inak ale s nim suhlasim, na to aky je to motor ponuka prekvapivo dobre vysledky - alebo mozno opacne - clovek pocuje trojvalec a 1,2 litra objem a ma predstavu, ze to nema silu.
no jasně, honit motor do smrti hned za nova je fakt vychytralej nápad...
Hele buď bude dobrej a nebo odejde v záruce!
Povrchové vrstvy a potahy? U 1,2HTP? Dovol, abych se zasmál! Ale i kdyby tomu tak bylo, záběhu to stejně nezbavuje!!!
Howard
to 1.2HTP: Vsak ho v klidu vytacej - muj byvaly sef takhle "usmrtil" motor v Honde S2000, ted uz tam ma treti a porad ma nejake problemy a ja se ani nedivim - s jeho pristupem.
K záběhu motoru mám tu zkušenost, že mí kolegové zajeli tak drasticky 1,4 16 V, že teď každých 7000 km dolévám 1/2 l oleje. No možná, že jim křivdím a ony ty "fabriky" takhle olej baští.
Na tuningový sraz?

Má to být v pondělí a úterý.

Pondělí je pracovní den a úterý svátek. Který den bude lepší na nákup? Bude se prodávat oba dny? Kdy tam jet?
Vypadá to že bude počasí kdy se to bude moci testovat.

Jak to provést nejefektivněji? Co elektrické přídavné topení k přednímu oknu?
co kdybys místo bastlu na přední okno, si tam dal každý večer kus igelitu, který nejen že stojí pár korun, ale jeho efektivita proti zamrznutí je bezkonkurečně nejvyšší 😄 Bych se vykašlal na nějaké dodělávky s pochybnou účiností.
No nechtěl jsem dělat bastl ale spíše něco ověřeného koupit. Ale když už co takhle odporová spirála ve výstupu vzduchu před sklo?
Bude asi pěkná kosa!
Osobně mám názor,že vysoké otáčky novému motoru neublíží,ale pouze krátkodobě a radši až po těch 1500 km.Dlouhodobě zatěžovat nový motor vysokými otáčkami je dost kruté k motoru a nemusí se vyplatit.
no to nemá cenu asi dál vysvětlovat...
Zbytečně nevytáčet nad 3/4 otáček max. výkonu (krátkodobé jednorázové vytočení mu samozřejmě neuškodí); nejezdit na plný plyn (přeloženo do srozumitelného jazyka: nepřetěžovat, nepodtáčet, motor musí jít "zlehka" a musí mít stále pod plynem "akcelerační rezervu"); nejezdit dlouhodobě na stejné otáčky a stejný kvalt (nehorší záběh je dlouhá jízda po dálnici ustálenou rychlostí!); nezabíhat častými opakovanými jízdami na krátkou vzdálenost tzv. "za studena"; vyvarovat se dlouhodobému běhu motoru na volnoběh, např. při popojíždění ve městě; pokud možno často řadit, měnit otáčky a zatížení motoru (nejlepší záběh je najet najednou (tj. "za tepla" stovky km někde po okreskách, třeba v podhůří Krkonoš). PS: O tom, jestli motor bude dlouhodobě dobrý nebo ne, rozhoduje především to, z jakých dílů (z hlediska výrobních tolerancí) byl poskládán. Jestliže jede už "od nova" jak o život a majitel s ním navíc takto jezdí, pak to svědčí o jediném: motor byl poskládán tzv. "na volno" (s většími vůlemi), aby v pohodě prošel výrobním testem na motorové brzdě. To však není úplně dobrý základ pro toho, kdo s ním hodlá najezdit hodně nad 100 tis. km. V jednom ale s 1,2HTP přece jen musím souhlasit: když se motor neustále podtáčí a nikdy nezažije pořádné vytočení, pak z něj bude lemra, a to přinejmenším do doby, než ho dostane do rukou někdo, kdo s motorem umí alespoň trochu cítit. Tenhle přístup lze ale do důsledků uplatňovat až po záběhu (kromě onoho podtáčení, kterému je třeba se v každém případě vyvarovat především v období záběhu).
Když tak čtu všechnu tu chválu na 1.2 HTP 47kW, tak se chci zeptat není-li tu někdo, kdo měl možnost ho porovnat s 1.4 55kW - cenový rozdíl je dosti značný a tak by mě zajímalo, zda se vyplatí si připlatit za čtyřválec. Z vyjádření pana 1.2HTP se totiž zdá, že ten jeho 1.2HTP je takřka srovnatelný s 1.4 74kW.............
radioman: 1,2 má rychlejší rozjezd. Pokud budeš jezdit sám nebo s jedním spolujezdcem, tak to stačí. Na plné auto je dost bídná i 1,4 16V, ale přeci jen je těch pár kW poznat. Ale pokud jezdíš často po dálnici, tak je 1,4 lepší - lépe táhne. Otázkou je spotřeba, protože dostat se na deklarovaný průměr 6,5 l vyžaduje velice lehkou nohu.Jo mimochodem, 1,2 12 V pry žere neskutečně.
to radioman: No neviem - nemam fabiu s 1,2 12V 47kw motorom, ale seat cordobu s tymto motorom.

Co sa tyka spotreby - tak v meste sa zmestis tesne do 7l v pohode (a to nemusis mat moc lahku nohu - len troxu). Mimo mesta - okresky - rychlost cca 90-110kmh - tam je to okolo 5 - teda skor mierne viac. A dialnica - okolo 140-160kmh - to papka 7+. Pri rychlosti cca 130-140 je to necelych 7l.

Celkovo je to motor, ktory ma rad vyssie otacky. Max Nm ma sice pri 3000ot. ale max vykon ma myslim pri 5600ot. A tiez aj v tom rozmedzi 3000 az 5600ot. je dost svizny. Normalne na spotrebu a kludnu jazdu sa s nim da jazdit od cca 1800-3000 ot. ale v podstate pod 2000ot. je mooc lenivy.
Mezi 1,2 12v a 1,4 16v je dost velký cenový rozdíl 32000 Kč + vyšší povinné ručení.Jo kdyby

za pobodný rozdíl byl 1,4 TDI nebylo by nad čím váhat.Bohužel motorizace u Fabie je taková jaká je.
Pro Andy-občas si do auta a mptorem 1,2 12 v sedne

nějaké trdlo které řadí pod 3000 otáček a pak má řečí,že to nechce jet-osobně jsem to zažil.
no pokud předtím jezdil s V6, tak bych ho za trdlo nepovažoval... 😄 spíše za zmateného 😄 nesmíš být tak vyhraněný.
Pro Ace2😲no trdlo může jezdit i ve V6-vlastnictví V6 ještě neznamená inteligenci.
No to sa urcite nevyrovna. Ono ju je mozne porovnat tak troxu s 1,4 MPi, co bola predtym do fabii montovana - vlastne namiesto nej je tam tento trojvale 47kw. S tym je to porovnatelne - aspon podla cloveka, ktory ma fabiu 1,4MPi a dal som mu jazdit s mojou. Ta 1,2-ka zoasotava v MK - 112 vs. 119 Nm, ale inak...
Anndy: asi máš pravdu, ale co se týče odpichu a pružnosti, mám vyzkoušeno, že 1,4 16V je na tom ještě hůře než 1,4 MPi.
no asi tak, MPI je dole zivejsi diky 8V ale u 4tisic (v serii) konci, kdezto 16V ve 4 zacina fungovat, takze nakonec na otacky to MPI v pohode udelas... (zkusenost 1.4 44kw vs 1.416V 74kW)
Pro RadimH-pružnější motor než 1.4 55kw má dokonce i 1,2 12v-ze 60km/h na 100 na čtvrtý převodový stupeň je o půl vteřiny lepší 1.2 12 v(firemní údaj)jinak spotřeba u 1,2 12v combi za posledních 4000km mi vychází průměrně 5,7 l, při skutečne rychlé jízdě kolem sedmi litrů.Pro zajímavost u skutečně ůsporně jízdy jsem se dostal až na 4.3 litru.
To asi nebude srovnatelný! Ten výkon musí být znát. Záleží také na přístupu k motoru oba dva budou mít asi stejný chrakter a budou potřebovat otáčky jinak se budou zdát líné!

1,2 HTP 4 ventil porovnávám s 1,4 MPI a oproti tomuto motoru to není propadák a spotřeby bych si troufl tvrdit že jsou lepší.
205/45 R 16 a měřil jsem z 0 na 100 km/h tachometrových samozřejmě!

Naměřil jsem 15,03s to jde. Samozřejmě záhrab na 1 byl menší a na dvojku to ani nekviklo.
Když už jsi na to svý 1.2 HPT (co máš jako auto do počtu) dal ty velký kola, tak nezapomeň vzadu sundat motorizaci. Jinak ti do toho brzo někdo na křižovatce napálí. Uvidí ty kola, pak si přečte, co máš za motor, a začne se tak smát, že to prostě neubrzdí.
Jak silné se mohou dát podložky?

V brně jsem běžně viděl na fabce 17 palcový kola a podložky úctihodných rozměrů snad 8-10cm to je přeci moc co dělá geometrie a namáhání?

Měli tam také pěknou tapetu simulující carbon jak pravý na celé kapotě jedné Fabky a zároveň na ní byly elektornické tlumiče u kterých bylo možné měnit nastavení z místa řidiče.

Př příjezdu se pěkně vyřádili policajti a vybírali za kdejakou blbost neony pod autem za 1000 Kč! A mohlo se jet dál osobně si myslím že jsou daleko horší modrá světla která se mohou plést se sanitou nebo policií.
Zkuste se mrknout zde, je to novy zajimavy server s postrehy majitelu aut..... [odkaz]
Hele tyhle stranecky jsou fakt dobry. To je neco jako carsurvey.org, ale v ceskym! Good.
akorat na tu fabii mi to tam pripada jak reklama od skodovky 😊
Opravdu to mnohem lépe sedí. MOžná také bude lepší směs prý pro čím jsou vyšší rychlost gumy určené tím mají i měkčí a lepší směs?
Firma přes softwarový tuning která byla v Brně mají vlastní software nejsou to něčí dealeři a mají přijatelné ceny máte zkušenosti?
Jaké podložky se mohou dát maximálně na Fabii a jak na to? CO mám koupit?
Takže co tam dát za zimáky a mohu je dát na pidložky? Říká se že široké zimáky vůbec nevadí a že jsou lepší já zatím vycházím z toho že v zimě užší guma více vytlačí. Tak teď nevím?
Pidložky? Nemyslíš Špidložky? Ty jsou fakt super.
Ahoj,

mám otázku, která tady už určitě mockrát byla. Když mám na zimu na RSo plechový ráfky, mohu použít šrouby z orig. alu ráfků? Díky moc

Petr
to P2M: Ne.
originální šrouby samozřejmě můžeš použít na originální kola ať už jsou plechový nebo hliníkáče, na Fabii je jenom jeden druh šroubů
A co v případě podložek ty jdou pod plecháče i pod al cokdyž šrouby přesahují divnitř náboje? kolik mohou? A jaký je rozdíl kuželová a kulatá dosedací plocha jaká je správně? Co tvrdost a pevnost šroubů když se dají podložky? Kde je nejvíce namáhané místo?
to 1,2 HTP: a na ty podlozky se vykasli nebo ti ten motor ani tim kolem nepootoci, budes spis ostatnim pro smich
obávám se že tempomat u 1.2 akorát zvedne spotřebu... bych tedy hádal. Ačkoliv u "normálních" motorů je tomu samozřejmě naopak.
2 ace: Nemyslím si, že tempomat sníží spotřebu. Mám "C" W203, 220CDI Avantgarde. Když nastavím tempomatovou rychlost např 140km/h, tak ji to auto drží kopec nekopec. To znamená vyšší spotřebu. Naopak běžný způsob bez tempomatu dovolí něvědomé přizpůsobení jízdy vzhledem ke stoupání či klesání. Motor prostě točí stejně, jen rychost se mění. Prakticky odzkoušeno.

Petr

PS: Od Škoda Auto Customer Care mi bylo potvrzeno, že šrouby z Alu pasují i na plechy.
P2M: "E" W211 320CDI - 6.2 litru při 120 na tempomat, zrovna včera když jsem byl na Slovensku.

Cadillac DeVille 4.5 V8 - 8.5 litru při 110 na tempomat. Tyhle hodnoty fakt nikdy při nožním plynu nedosáhnu....
Já mám při 150-160 na nohu spotřebu kolem 6,2 - 6,4. Odzkoušeno na "dálnici" Praha - Liberec, takže asi 130km vzdálenost. S tempomatem okolo 7 litrů. Jezdím většinou sám, nebo ve třech lidech. Zkusím to "tempomatovat" na 120 a to by bylo aby to nejelo za míň než tvých 6,2.

I když je možné, že pro tvůj 320 je 120km/h menší zátěž než pro moje 220. Zapoměl jsem podoktnout, že to je v automatu, což ty máš určitě taky vzhledem k politice MB, že vše nad 3 litry jen v automatu.

Na druhou stranu ani v Německu, při 190 - 200 km/h se nedostanu přes 9 litrů na 100.
naštěstí, konečně automobilka co pochopila, že automat je zbytečnost. Ke všemu automat v MB funguje takovým způsobem, že manuál nemá žádné opodstatněný. Když to bylo nové, tak jsem jezdil za 10.5, teď po 7 a půl tis se při svižné jízdě kolem 230 dostanu tak na 9.5 víc nahoru se spotřebou se tomu už nechce. Při cestovní rychlosti 180-200 to vezme tak 8.5. Jinak tempomat moc nepoužívám, používám speedtronic to mi přijde jako lepší způsob. Třeba ve středu když jsem jel večer do Bratislavy, tak za Humpolcem klesla tempolata pod nulu a začala padat zmrzlá mlha, tak jsem si nastavil speedtronic na 120 abych měl jistotu že si nenabiju tlamu 😄 Ne všechny to asi napadlo, protože za pár km už recorvery team tahal nějakou Octávku z příkopu... Spotřeba potom klesla 6.9litru. Jinak vzhledem k tomu, jakou to auto má spotřebu, mě spotřeba přestala zajímat. S Omegou 3.0 V6, která jezdila stabilně za 12.8 už to bylo horší... Praha-Ostrava-Praha na nádrž nikdy nezvládla 😒 Med z přehledem, což je sympatický.
Jj, automat v MB asi zatím nemá konkurenci - myslím ve své třídě. Úplně odvařenej jsem byl z automatu v MB SLK 320.Ten reagoval skoro jako manuál. Řazení přímo briskní. Ad speedtronic - taky jsem si s tím hrál, ale dneska už to nepoužívám. Jednou mě to zachránilo od pokuty. U Nového Brou mě zastavili orgáni, že jsem prý jel na 90 130. Ještě než jsem zastavil, tak jsem stihnul na speedtronicu nastavit 100km/h a když mě sděloval kolik mi naměřili, tak jsem oponoval právě speedtronicem. No, chlapci to skousli a bylo to "jen" za 200,- kvůli nesvítící brzdovce (náhradní žárovka po přepnutí taky odešla a já byl tak línej 😃)
Ace: no to koukám, tos byl nějakej vzornej, 120km/h na tempomatu... Nižší spotřeby než na tempomatu lze dosáhnout asi jen s pohledem neustále upřeným na palubní počítač ukazující okamžitou spotřebu, a s ubíráním plynu jakmile to o pár desetinek poposkočí. Pro někoho holt styl jízdy a zážitek, já tenhle počítač v autě nemám, nechci, a těch pár desetinek litru klidně oželím...
Oddie: No jo já zase nejsem žádnej bezmozek... na Slovensku bylo fakt hnusně, mlha sice ne taková aby nebylo vidět, ale mlha, hodně silně a pořád pršelo, tak voda na silnicích. A jel jsem po jejich D1 směr z BA do Nitry a pak do New Castles, bylo i dost nějakého divného bláta na vozovce, což jsem moc nepochopil, ale asi ze zklizní, tak jsem pokorně stáhnul krovky a jel pomalu 120. Na druhou stranu večer z Ba do Prahy jsem jel už nepoměrně svižně pod 200 jenom když byl někdo předemnou jinak stabilně těch 220-230, ale i tak spotřeba 9.5 😊))) Jsem mluvil s technikem v Mercedesu na Chodově a říkal, máte najeto už přes 5 tis, tak teď tomu musíte dávat co proto ať si pěkně zvykne... tak jsem poslechl.
Hele Aci nesereš si trochu do huby? Nedávno si

tady na jiným foru tvrďil že nejezďíš rychle, že

máš na Merglu spedtronic zásadně nastavený na

160 a teď tu vykládáš že jezďíš 230. Tak jak to je?
sem pospíchal domů... ne kecám. Měl jsem prostě chuť si rychle zajezdit, no co no, alespoň se k tomu čestně přiznám. Ke všemu to autu zjevně prospělo, protože teď jezdí o poznání lépe. Řekl bych, že rady servicemanů po 1.500 najetých km tomu pěkně šlapat mají zjevně své opodstatněný. Jinak jezdím normálně. Dokonce jsem měl dnes spoustu času, tak jsem jel do Mostu s nastaveným speedtronicem na 140 a to bylo ideální počasí a provoz po neomezenou rychlost...

No a těc 230 jen po Břeclav-Brno, po D1 jsem si vyhlídnul Lachtana a jel jsem za ním až do Prahy do těch maximálně 200, víc mu to nejelo.
Tak to jo-taky se někdy svezu hodně rychle-asi přede dvěma měsíci jsem na dálňici z Ml.Boleslavi

dosáhl na Blackbirdu tachometrových 330-bylo to

z kopce mezi výjezdem na Hlavenec a Starou Boleslaví.Je to tam z kopce a potom hodně dlouhá rovinka-kdo to tam zná tak ví.Příště už bych to

zkoušet nechtěl-bylo to peklo.
no to je masox.. 330... no to už musí být fakt šrumec, ke všemu na motorce.
Já nejsem žádný magor který by takhle jezďil

normálně.V autě jezďím tak kolem 160tky a na

motorce 160-180.Ale samozřejmě jako každýmu

motorkáři mi to občas nedá a pořádně to proženu.

Je jasný, že tachometr něco proměřuje-myslím

zě jsem jel ve skutečnosťi tak 310 a i to je dost.

Celkem běžně se dostávám k 290 ale potom už to

šplhá přece jen pomaleji a z dálnice se stává ůzká

okreska.Teď jsem dal mašině zimňí spánek takže

do jara asi přežiju.
jestli se bavíme o originálních šroubech, tak tam samozřejmě žádnou podložku nedáš, to by ty šrouby byly moc krátký. Žádný podložky nedoporučuju, protože si jenom rozhodíš geometrii a auto ti nebude fungovat. Jestli chceš změnit ET, tak musíš, aby to mělo smysl, předělat celej podvozek ale to není práce do garáže.
Jakou doporučujete?
to 1,2HTP: doporucuju normalni originalni kozenou operku co mas v kozenym velkym paketu nebo ti ji tam zapomneli dat? A ten tempomat, aby se dal lip krotit ten vykon na dalnici si nech radsi nekde udelat.
Ona se dělá do fabie seriová opěrka? No to jsem nevěděl za kolik je?
ať žije vrakoviště!
ale přijde mi, že ve fabii je loketní opěrka na *.
tak tedy:žádnej velkej koženej paket neexistuje a loketní opěrka se dá objednat dozadu za 2.500,-jenom z výroby, protože je tam jiný opěradlo. Dopředu se žádná originální opěrka nedělá.
Nevíte někdo, jaké má RSko zpřevodování?

Díky

Petr
[odkaz]

Něco levnějšího není?
E-SHOP - SORTIMENTU - Autodoplňky & tuning - Ratipur

loketní opěrka FABIA-černá

POŘADOVÉ ČÍSLO: 6021

OBJEDNACÍ KÓ😱 355405

VÝROBCE: Ratipur

Cena bez DPH: 1385.20 Kč

Cena s DPH: 1690 Kč/kus

Počet [kus]:

Popis: středová loketní opěrka s uložným prostorem-materiál kůže
Zdravím všechny,čtu tady celkem různé názory na nový motor ve fabce,celkem s počáteční nedůvěrou jsem si ten výkonější 12V taky pořídil.A tady jsou mé poznatky, z počátku si je třeba zvyknout na to,že do 3000ot je dost líny,ale jakmile je překročí je znatelný zátah až do zhruba 5000ot, po zajetí prvních 2000tis km jsem ho začal více vytáčet a jsem mile překvapen,jezdím dálnice BEZ problému i nad 160km/hod,škoda podhodnocuje max rychlost,když udává 160max,jel jsem i 180km/hod tzn asi +- 170reálná rychlost.Podotýkám že jezdím jen na V-power a je to u tohoto HTP motoru dost znát.Jsem velmi potěšen tímto motorem i přes úvodní nedůvěru.Bežnému motoristovi v pohodě stačí.Hodně bezpečných km na našich nebezpečných cestách přeje R.
1.2 12v musí fakt být hooodně dobrej. Mám TDI a už mě jich dost předjelo.
Najdete na www.martinek-auto.cz a za solidní cenu.
Nesetkal se někdo u 1.4MPI/44kW s tímto jevem: mezi 2500-3000 ot/min je při plném sešlápnutí plynu slyšet jak na okamžik zazvoní ventily. Výkon motoru je normální, spotřeba okolo 6l/100km, olej vůbec nežere, motor neškube, VAG nehlásí žádnou závadu, najeto 27000km. Zkoušel jsem různý benzín (Shell,Aral,OMV v Ostravě a v Opavě, že by byl všude v benzínu takový maras) nezvoní to pouze s 99 blue octans od benziny. Od novoty jezdím s skoro jen na V-Power 95. Dík za postřehy.
A neodešlo ti čidlo klepání?
Myslím že ne, protože to zazvonění trvá okamžik, to znamená, že ŘJ hned upraví předstih. Zajímavé je, že když odstartuju z místa o točím všechny rychlosti do maxima tak to nezazvoní, musím jet ustálenou rychlostí mezi 2500-3000 ot/min a jak mu naložím, tak pak si to cvrnkne.
Tuhle jsem byl šokován, že lze mít tempomat na všechny modely Fábie (všechny vč. 1.2). Zajímalo by mne jak tempomatu třeba u 1.2 funguje? Nechece se mi věřit, že je schopen nastavenou rychlost udržet (např. táhlá stoupání na D1).
jasně, že toho není schopen. Když už nemůže a spotřeba leze díky podtáčení pětky až někam nesmyslně, máš možnost si podřadit... pořád říkám, že tempomat u manuálů je kravina.
Tempomat a klimatizace jsou ve Fábii v kombinaci s 1.2HTP vražednou/sebevražednou výbavou.
??? blíže vysvetlit prosím!
Je to asi myšlený tak,že když máš zapnutou klimu

tak tempomat asi dost těžko udrží nastavenou

rychlost,zvlášť pokud pojedeš naloženej.Prostě

ti klima sežere část výkonu a motor nebude mít

dost síly.
tak tak, klima nějaký výkon sežere, nicméně záleží na převodech kompresoru. Těžko může být stejný převod pro Matize (který klima má taky) a Cadillaca kde s tím 4.5 V8 vždycky nějak poradí. Takže nelze sice paušalizovat s tím, že to sebere více výkonu než u našlapanýho auta, ale díky faktické absenci výkonu a krouťáku tam bude znát každé secvaknutí spojky kompresoru, i když mě napadá, že u VW se vlastně kompresor dmýchá pořád i když je AC vypnutá. Každopádně Škoda Fabia 1.2 HTP nebyla myšlena jako technologií našlápnuté auto.
Je to myšlený tak,že když ti to sežere 5KW ze 47KW

tak to s tím autem jinak zacloumá,než když ti to

sežere 5KW ze 100KW.
to jandaxx: no ale u ty brutalni motorizace 1,2 HTP se vubec bat nemusi, ten osmivalec to nejak zkousne, holt mu to od tech 240 km/h nebude do kopce na sestku tak tahnout a bude si muset podradit.
Bude to fungovat jako ETC-když to zapne,tak se holt musí smířit s tím,že už nebude dělat na

křižovatce efektní burnouty i na trojku.
To ace2: Nejde o "převody kompresoru", ale o jeho výkon. Obecně platný konstruktérský úzus říká, že klima by si v režimu max. příkonu měla brát tak mezi 5-10% výkonu motoru. Což jinými slovy znamená, že klima v tomtéž voze se slabým motorem bude chladit o dost méně než klima ve stejném voze, ale s výkonným motorem. Z vlastních praktických zkušeností potvrzuji, že tomu tak skutečně je: u malých vozů se slabými motory se opravdu moc neochladíte, neb by jim nezbyl výkon motoru pro jízdu!
to Mitsi: A když máš V8, tak z toho máš mrazák 😄
Papírově by měla být asi Š 120 podstatně lepší ne?
Prý jde do Fabie namontovat originál z Octavie zkoušel jste to někdo?
Zdravím všechny nadšence do Fabií, mám problém v tom, že jsem doplnil zimní směs do ostřikovačů a nejspíš už tam někde byl led, tak to nestříkalo na zadní okno. Cestou cca 100km jsem si myslel, že to povolí, tak jsem to několikrát vyzkoušel. Přední šlapaly, jenže po dojetí do "cíle" už nestříkaly ani přední. To bylo podezřelé, tak jsem se koukl pod auto a zjistil jsem, že mi tam někde vytéká ta směs. Měl jsem ji prázdnou. Nevíte, kam se podívat (jsem laik), jestli třeba tím tlakem se někde ten přívod k zadnímu sklu nepovolil, popř. jestli ta trubice není prasklá? Amatérsky jsem již koukal pod auto, ale nic jsem nenašel - dokonce ani odkud to teče. Potřebuji jen pomoc než s tím půjdu do servisu. Díky moc. Nechce se mi platit za něco, co bych popřípadě mohl zvládnout sám. Ještě jednou díky..... 😄 Míra
Vytáhní řídící jednotku,za ní vpravo je spojka potrubí ostřikovačů,zacvakni ji do sebe a pokud ti nezmrzne kapalina,máš pokoj.Ale je to práce spíše naslepo,je to dost nepřístupno.Je tam i vidět ,kde to uniká.Jar
Jestli nejsi technicky zručný,tak to dej raději

do servisu.Kamarád měl ten samý problém.Odněkud

mu tekla kapalina do ostř. a nevěděl odkud.Po

odmontování kola a rozebrání podběhu zjistil,že

mu přetlakem vypadla hadička od motorku který tlakuje kapalinu na okna.Je to tak debilně

vykoumaný,že opravdu musíš vyndat kolo a rozebrat

podběh-jinak se k tomu nedostaneš.Pak to dělal

ještě asi třikrát-jak to jednou vylítne,tak se tam udělá vůle a za chvilku to vypadne znova.

Nakonec musel koupit novej celej ten fundament

co rozvádí vodu k od motorku a stálo ho to asi

1000káče.Když to rozebíral po třetí tak s ním

cloumali záchvaty zuřivosti,na druhou stranu mu to šlo pěkně od ruky.Zajímalo by mne,kterej mozek to ve Škodovce vykoumal.
Mne sa stalo podobme ked mi zamrzla voda na zaciaktu zimy do zadneho ostrekovaca a cerpadlo stlaiclo hadicku dole, som sa k tomu nedostal a musel som do servisu, je to tam vpodbehu pekne zarvane.
Pánové a dámy, na Auto4u.cz hrají o pneumatiky Matador. Vypadá to docela OK a protože to není první akce, není čemu nevěřit. Hrají i o další ceny, snad se to bude líbit.
Tak si dávejte bacha! Potáhnou to dokud nezačnou být průsery!

Nebezpečí nehody vzrůstá s dobou strávenou za volantem a s hustotou provozu. Tyto parametry se asi zhorší ta jezděte jen když to je nutné!
No tys nám řekl novinu-nechceš dělat ředitele zeměkoule? Já se Kryšotů moc nebojím-auto mám skoro nový a jezdím rozumě.
Pardon rozumně
Nekradecí anténu do myčky! Montuje se na normální kužel antény. Namísto biče tam našroubujete plošaňák s naktahanejma anténími prvky a pře celé nalepíte aerodinamický kryt.

V myčse ro neuletí a krást to nikdo asi taky nebude. Hraje to perfektne na VKV střední vlny jsou horší ale i ty se dají řešit! Kdo je ale poslouchá! Celé mne to stálo bratru 500 Kč.
Seš negramot nebo si z nás děláš *? Já se

taky často upíšu,nejsem s češtinou moc velkej

kamarád,ale u tebe co slovo to perla.S tím

odporovým drátem si tak maximálně to svoje HTPéčko

zapálíš-ale na druhou stranu co taky s ním že.
zabývám se navíc covacími čidly a přídavným el. topením do štěrbin pod okno. musím sehnat solidní odporový drát aby tak při 2m délky vyzářil tak 200 W.
Polaris 2 jezdil jsem GY ultra grip 5 i 6 a nedám dopustit no ale zde bude stačit asi toto.

Jak funguje bržděbí levou nohou na tom conbiku.
Škoda-auto :"Instalace a aktivace systému automatického rozsvícení světel zajistí řidiči po zapnutí klíčku zapalování do polohy 1 rozsvícení obrysových a po nastartování motoru i hlavních světlometů; a to vše s vypnutým spínačem světel v přístrojové desce! Systém lze jednoduše aktivovat či deaktivovat pomocí dodatečně namontované pojistky v pojistkovém boxu.Zařízení navíc v režimu “denního svícení“ (s vypnutým spínačem světel) zajistí, že nelze přepnout na dálková světla (nemůže dojít k oslnění protijedoucích vozidel), že nesvítí podsvětlení spínačů a ovládacích prvků ve voze i to, že svítí s malou intenzitou (nebo vůbec) podsvětlení panelu přístrojů."

Vie niekto k tomu nejaké podrobnosti ?
Jestli se nepletu dá se koupit jako oficiální příslušenství i s popisem jak zapojit.Zahlédl jsem to v autosalonu škoda. Nevím cena myslím do 1000,- kč. Zkus mrknout na www.skoda-auto.cz
TA3: je to přesně tak jak jsi to napsal, jenom malý dodatek, ještě navíc nesvítí osvětlení registační značky (po staru SPZ). My to máme na naší sl.Fabii Pokud se setmí tak musíš spínačem světel světla normálně zapnout aby jsi měl osvícenou přístrojovku a SPZ a mohl zapnout dálkový. Mnoo... a ta "aktivace pojistkou"... dost šikovně vymyšlená věc...no normálně se do příslušného chlívku zasune pojistka a na jaře se zase vytáhne. Ten kdo ani neví kde jsou pojistky a jak se mění je stejně donucen zajet do servisu a vůbec nejlépe v rámci akce "příprava na zimu a jaro" aby mu auto za pár peněz zkontrolovali, připravili na sezónu a nasadili, či vyndali "tu zmiňovanou pojistku" Vtipné od škodovky, že ano... 😄 při tom by stačil obyčejný kolíbkový přepínač v kastlíku, nebo pod volantem, jako u jiných typů spínačů co montovali do škodovek před tím 😄
Aká hodnota poistky v Ampéroch a do akej zdierky - číslo toho "chlívku"?
Podívám se na číslo "zdierky" a hodnotu pojistky, ale... napřed ten spínač tam musíš mít namontovaný. Spínač včetně montáže stál 1 400,- Kč
Howard
By me zajimalo, jestli to jde i u Oktavky a hlavne, jestli pri takto zaplych/vyplych svetlech se ostrikuji i svetla nebo jen celni sklo (prvni pripad by byl neprijemny)
Howar😜 jde to na všechny typy Škoda(Fabia, Octavia, Superb) a jestli ti nebudou gungovat ostřikovače světel ve dne je snad * nebo ne ?? Tedy, ergo, pakliže by tomu tak bylo, tak když bude tma atedy budeš potřebovat vidět tak zapneš všechny světla a ty budou se ostřikovat a"JE TO" Nebo si nechej namontovat ten starší typ, při kterém svítí úplně všechno(spínač světel trvale v poloze zapnuto) a zapíná se to-aktivuje kolíbkovým spínačem v kastlíčku pod volantem to: TA3 je to u Fabie "chlívek-zdierka" 55 a pojistka 30A
Howard
to ladao: Mne jde prave o opacny pripad - aby to nestrikalo. Normale si svetla pri ostrikovani vypinam, bych si "zbytecne" nevyplytvaval napln a pokud by tohle reseni strikalo i pri "vyplych" svetlech, bylo by to na * ;o) V opacnem pripade me celkem zajima, neb svitim stale.
to: Howard Hmmmm... tak to mne nenapadlo, to s tím plýtváním náplně, to je dobrý postřeh, ale doufám, že když to vymysleli tak důkladně, že nesvítí ani palubka a SPZ, tak předpokládám, že nepůjdou ostřikovače světel 😄 Ale zkus zavolat přímo do nějakýho servisu nebo ještě lépe, obrať se přímo na zákaznické centrum ve Škodě MB, paní Helenka si s tebou jistě ráda popovídá, tedy mejlne. U naší 1,2 HTP Classic ostřikovače světel nemáme, tak ti neporadím 😞
to ladao : dík za tie informácie,ale ten vypínač je tam nutný ??
TA3: "ale ten vypínač je tam nutný ??" Tomu nerozumím. Pokud chceš mít v autě automatické zapínání světel v zimním období, tak tam ten spínač samozřejmě nutný je, dodává se jako výbava na přání. Pokud to automatické spínání nechceš, tak ho tam nemáš. Ta věta "že se systém aktivuje a deaktivuje pojistkou" je jen obyčejný výraz místo např. "systém se zapne a vypne vypínačem pod volantem"
Vekmi rád bych věděl více o té přečipované Fabii. web je zastaralý bez aktualizací. Není tam ani zrychlení z 0-100 či zrychlování. Co maximální rychlost? Já si myslím když moje Octavie 20vTurbo kolem 205 zrychluje už jen tak udržovaně lehounce. Tak Fabie musí ještě hůř(ten odpor vzduchu je od rychlosti 205 km/h dost velký) Vždyť RS 132kv má max 232km/h a pak už to chce kdyby se chtělo jít ještě víš( mít toč. moment více ve větších otáčkách) takže TDI je na tom asi nejhůře. Co ?
Kam v Praze do servisu ? Kde si z lidi nedelaji * a jsou ochotni taky neco zjistit sami a jeste lepe i opravit !!! Zatim mam jen spatne zkusenosti... 😒
Tedy ostřikovače světel! Měl jsem je na jednom autě a hrůza co jsem projel za nemrznoucí kapalinu jak nebylo sucho tak to bylo více než palivo a to jsem měl TDi!

Jo není někde schéma jak zapojit ty ty světla?
Zatřeste s ním někdo, ať se vzbudí ...
Zaujimalo by ma, na com ten 1.2HTP frci... to musi byt extra kvalitna trava...
Já bych řekl, že 1,2HTP je srandista podobný Octaviánovi, jesli to není on sám 😃)
ladao> Jo. Je to podobný blb.
Tak si to spočítejte 3l náplň ostřikovačů 150 Kč 6l nafty 120 Kč. Oboje během 100 spotřebujete lehce v zimě a sajrajtu jak nic!
1.2HTP> Lečil ses už někdy někde nebo jsou projevy Tvé psychózy spíš latentní? ;o)

BTW, 3l -20 směsi stojí do 60Kč.
Je to nějaký rok zpět, takže směs byla celkem drahá navíc vždy beru tu neředěnou či s nejvyšší odolností proti mrazu jinak to namrzá a přiznejme si že značkové nemrznoucí směsi byly i přes 200 Kč! Litr klidě za 80 Kč sice krásně voněl. 😄

Ale to už teď všechny denaturák je už neprodejný!

Směs -20 zamrzne na skle i při -3 odpaří se zbyde voda a ta namrzne a udělá mapy takže neředit!
Howard
to 1.2HTP: Si delas srandu, ne? Ja vzdycky redim (nebo skoro vzdycky) a zadnou mapu ci neco podobneho jsem nikdy nepozoroval. Ono kdyz mas v aute +20, tak ti na okne asi tezko neco zmrzne ;o)
A když nemáš?
Howard
to 1.2HTP: Kdyz nemas, tak neostrikuj a pockej si, az v aute budes mit nad nulou, pako!!! 😄
Hlavně, čím je ta směs odolnější proti mrazu (čím míň je v ní vody), tím hůř umývá bordel z cesty. Vypozorováno.

Navíc, 1.2HTP asi nemá vyhřívané trysky ostřikovačů 😄))
Nebo něco podobného jak jste spokojeni?
V televizi byla reklama na nějakou vodu a že je dnes v Lysé nad Labem výstava rychlá kola! Celkem humorná, na autě byla kola "rychle" pryč.

Známej už na tý výstavě byl a mají tam celkem solidní opěrky za 1260Kč na Fabie ale i na další vozy jo a taky nějask plexi před chladiče a další plastové blbosti od Martínka.

Taky tam mají elektrické koloběžky za 5000Kč normálně do provozu bez papírů. Ujede to asi 25 km rychlostí až 20 km!

Jinak výstava závodních motorek a aut včetně F1 MClaren.
To plexi před chladič resp. masku je pěkně hnusnej doplněk, prej je to proto, aby se auto v zimě dřív ohřálo a chtěj za to 700kč.

Taky tam mají Fabii RS a na ní je nápis Fabia již od 230 000, ale už tam nepíšou že ne tahle. Za cenu RSa by byly ty Fabie 2 a ještě by zbylo.
Ahoj, tady to zase bublá ... Nechtěl byste mi radši někdo poradit, co dělat (rádoby vtipné rady typu navštívit servis prosím ne), když se mi ze zadních dveří (u Combi, ale asi není podstatný) začalo ozývat napřed lehký klepání (podobný třeba uvolněný platový kostce konektoru ťukající do plechu), který se časem samo zmodifikovalo do bručivýho vrzání a čvachtání při rozjezdech a klapání na dálnici? Jde to celkem prokazatelně ze dveří, při zavření jen na 1 zub to definitivně zmizí. Tak že by nastavení zámku? No jo, ale kam s ním hnout, je to moc volný, těsný, nahoře nebo dole ..? Setkal jste se s tím už někdo? Klíč TORQ (ten divnej dvanáctihran - jak TORX hvězdička) mám, ale nevím kde začít. Ad tempomat před časem: V autě ho mám a neřek bych že s manuálem je k hov.. Pochopitelně nejde jet na 5-ku 150 nahoru do Alp, ale mám ho na to, že když půl dne jedu přes italský kukuřičný pole u Pádu, tak je to především bezva úleva. Výborná věc je spojení s PP v režimu okamžitá spotřeba, tam je totiž krásně vidět, kde je nastavená klapka (např. dám tam 100 km/h a vím, že plné otevření při týhle rychlosti bere kolem 9.5, ale spotřeba ukazuje jen 4.5) a kolik má tedy motor ještě rezervy. Jediná velká nepříjemnost je, že to nedovede "sundat nohu z plynu" a tak to z prudkýho kopce furt žene dál, i když rychlost se už překracuje (motorem to nikdy nebrzdí).
To tamtam: Hele, že by tempomat nebrzdil motorem, to mi nějak nezdá (automat s CC teď neřešíme). Měl jsem ho také na manuálu (sice ne u Škodovky), a zcela běžně "sundaval nohu z plynu". V zásadě se snažil udržet nastavenou rychlost (i za cenu "plné cihly"), ale dokázal jet i zcela bez plynu, pokud to z kopce mělo tendenci jet přes nastavenou rychlost. Samozřejmě neuměl brzdit brzdou, takže v hóóódně velkých kopcích je jelo i přes, poněvadž brzdění motorem už nestačilo.
Mně teda tempomat motorem brzdí a i u staré Fabie brzdil. Znatelně.
Tak u benzínu 16V tempomat bohužel nebrzdí. Spotřeba (okamžitá - PP) v režimu tempomat neklesá nikdy pod cca 1.5 l/100km při rychlosti řekněme 100 km/h, to znamená že si to baští cca 2x tolik co volnoběh, i když se to žene z kopce a už to jede přes. Jinak by to nejlíp řekl VAG, který umí on-line hlásit stav škrticí klapky a vstřiků (IDLE, part/full throttle, overrun) a věřím že dává part throttle i když má rychlost přes. Ale nehodlám čumět s tempomatem do ntbk, to je vážně vražedná kombinace. Holt nafta se lépe reguluje (jen množstvím vstřikované nafty) a u benzínu to asi kultivovaně nelze. Jinak by myslím mohlo vznikat dost znatelné škubání benzínového motoru při přechodu overrun / part throttle se zařazenou rychlostí při vysokých otáčkách (mimochodem, každá jednotka toto dělá automaticky při cca 1.500 rpm ve všech autech když se jede na rychlost z kopce a otáčky klesnou aby to zabránilo zdechnutí - takže asi tak by to fungovalo a asi proto to nebrzdí). Ad dveře: už jsem to našel, jednou mi je totiž jeden velkou silou zabouch a ono si to zatlačilo protikus zámku (na kastli) s sebou a tak to pak vrzalo jak pirátská loď, protože to zavřený všelijak pnulo.
jojo ty otacky kdy se zacina opet vstrikovat by ti mel vyrobce auta na pozadani sdelit, pokud nejsou v manualu...
jo a k tempomatu, nepamatuju presne jak to mela/ma octa/fabka, ale v mondeu (V6) s tempomatem to tlaci na zem i pedal plynu 😊) zajimave, vypada to jak knight-rider jen ty led-ky chybi 😊))) hehe...
To tamtam: Jistou logiku v Tvé úvaze o tom, proč to při jízdě na tempomat nebrzdí, sice shledávám, nicméně Tě mohu ubezpečit, že u moderních benzíňáků (přinejmenším japonské provenience) se při přechodu ze stavu "brzdění motorem - vstřiky vypnuty" do stavu "brzdění motorem - vstřiky zapnuty" (okolo 1200 ot./min.) žádné znatelné cuknutí (při jakémkoli zařazeném kvaltu) nekoná! Co ovšem určitě poznáš je přechod ze stavu "blbe, nedal jsi tam nižší kvalt a podtáčíš" do stavu "blbe, kdo to má za tebe pořád řešit" (okolo 800 ot./min), kdy si to samo výrazně přidá na plynu, aby motor nezhasl. Ale tohle přece při jízdě na Cruise Control neřešíme, nebo snad ano? PS: Nic ve zlém, ale "elektronický plyn" (a nemám na mysli pouze "drive-by-wire") tam určitě není od toho, aby systematicky napravoval systémové chyby řidiče při zacházení s vozidlem. Viděl jsem už dost vozů např. od Mitsubishi s kompletně odrovnaným tlumičem torzních kmitů na spojce jen proto, že jejich majitelé při rozjíždění prostě nepoužívali pedál plynu - však "ono si to přece přidá samo..."!
To Mitsi: Bohužel nerozumím. Psal jsem zde mé postřehy z tempomatu, který v žádném režimu jízdy nezačne mým motorem brzdit, ani je-li z vnějších příčin mnou nastavená rychlost překročena (svah dolů, předchozí rozjetí způsobené řidičem atd.). Vždy se to ustálí na hodnotě malinkého částečného "sešlápnutí plynu", režim "noha z plynu" tempomat s benzínovým motorem 16V nikdy nedělá. Ale jakou to má vazbu na nesprávné jízdní režimy vyvolané řidičem...? Nechápu. Pro ilustraci: používám tempomat k jízdě po dálnici v 3000 - 3500 rpm (5-ka) a navíc se snažím eliminovat stavy kdy to "dává plný plyn" a to je celé. Důvod proč to režim "bez plynu - dle VAG terminologie overrun" nedává spatřuju (já laik) v jisté nekomfortnosti regulace v tomto režimu, kdy (aby benzín vůbec hořel - uzké pásmo bohatosti směsi) to musí vstřiky aktivovat vždy úměrně aktuálním otáčkám (přitom u nafty stačí úměrně vyžadovanému okamžitému výkonu)a motor tím pádem reaguje ne zrovna malým kladným výkonem. V režimu overrun reaguje zase citelnou brzdnou silou, tj. udržování konstatní rychlosti (bez hystereze v nastavené rychlosti) za poměrů, kdy by se musely tyto režimy stále střídat (aby to nejelo ani málo ani moc - typicky pozvolný kopec dolů) by musely být i cítit. Ve 3000 otáčkách určitě. Nebo se pletu? Ať je to jakkoli, zkrátka (vyzkoušeno) to radši jede víc (tempomat 100, reál 120 a motor stále bere benzín). To by musela říct fabrika, co tím vlastně sledovali ... Třeba to při 150 opravdu vypne vstřiky a při 100 pak zase zapne, takhle velké odchylky jsem opravdu už nesledoval. PS: myslel jsem si že 16V taky patří k moderním (byť evropským) ...
Myslím, že píšeš úplné nezmysly. Mám tempomat, aktivujem ho a keď na chvíľu pridám plyn (niekoho bezpečne predbehnem) a potom dám dole nohu z pedála, začne sa brzdiť motorom, nedostáva benzín a teda auto spomaľuje na nastavenú rýchlosť. Samozrejme, ze na rovine, nie na 45 % klesaní 😄. Máš niečo chybné, choď to reklamovať.
tempomat 100, real 120 ... Tvoj analógový a digitálny ukazovateľ rýchlosti ukazujú rozdielne ??? 😃)) Myslím, že ty ani nemáš tempomat a ani nevieš, kde sa dá rýchlosť odčítať ... 😄
Tak jsem asi úplně blbej. Mám Fabii (s tempomatem) už 3 roky a zatím jsem stále nenašel, kde to má jaký digitální ukazatel rychlosti - prosím poradit... Mimochodem, ono i s tempomatem lze plynem (nožním) přidat, takže situace tempomat 100 (nastavil jsem ho tak) a reál 120 (právě jsem pomocí přidání plynu na 120 zrychlil a následně plyn uvolnil) je zcela reálná (tedy nejméně pro mé auto). Po sundání nohy z plynu auto (spíše tempomat) reaguje tak, že sice ihned sníží výkon motoru na nějakou malou hodnotu (ale stále to ještě bere benzín - viz PP) a čeká, zdali mu auto zpomalí. A to se A) nemusí stát anebo B) k tomu dojde určitě až po chvíli, neboť nejméně moje Fabie (co nemá digitální rychloměr) něco váží a má tak setrvačnost. Ale režim, že by to v tomto stavu začalo okamžitě a maximálně brzdit motorem (tj. zcela zavřené vstřiky, škrticí klapka uzavřena na volnoběžném konci dráhy), to to neudělá. Nehodlám dále 100x opakovat, že je to benzínový motor (a tempomat z fabriky, až další rýpal přijde na to, že jsem ho tam dobastlil z provázku a kladky ...).
Ahoj tamtam, ospravedlnujem sa za moj trochu ostrejsi prejav, vidim, ze si ferovy chlapik. Ja som si myslel, ze ak mas tempomat, mas aj palubny pocitac a tam sa da vyvolat okamzita rychlost. Uz asi viem, na co mieris. Ide Ti o to, ze ako prudko ten motormanagement spomali auto na nastavenu rychlost. Aj u mna to chvilu trva, ale ta doba sa mi zdala primerana. Iste zalezi od rozdielu aktualnej a nastavenej rychlosti. A mas pravdu, nie je to nahle zbrzdenie, ale pozvolne, ale s istym koncom (pokym zotrvacna sila nie je vacsia ako brzdiaci ucinok motora). Prikla😜 tempmat nastaveny na 100, predbieham 120, pustim plyn, a za takych 10 sekund som zase na 100 (na rovine). Preto sa mi nezda ten Tvoj bod A) (mohlo by to byt asi len vtedy, ak by si isiel z dostatocne strmeho kopca, vid tie sily). Pripadne skus v servise, ci neexistuje nejaky update -novsi firmware, ci co, pre riadiacu jednotku Tvojho auta. Cau, Peter.
Samozřejmě, moderní benz. motor má podstatně menší brzdný účinek, než nafťák. Já jsem také hovořil hlavně o tempomatech (CC) na benzíňácích, jelikož s těmi nějakou zkušenost mám (a to v nejrůznějších verzích a koncepčních provedeních), na rozdíl od nafťáků, kde takovou zkušenost mám pouze jednu: na předchozím modelu Opelu Vectra 2.2 DTi (už s "drive by wire") bylo možno s CC dosáhnout vyšší maximálky, poněvadž mechanické ovládání od CC dokázalo příslušnou páčku na vstřik. čerpadle podržet opravdu "na dorazu", a to i za cenu zvýšené kouřivosti, zatímco elektronický plyn v momentě, kdy to začalo výrazněji kouřit, si prostě sám ubral. Přesto všechna auta uměla po použití pedálu plynu (např. při předjíždění) nebo při sjíždění kopce brzdit motorem! PS: Navíc nechápu, jak se dá při použití CC vyvarovat tomu, aby motor jel na plný plyn. Běžný CC (nehovořím o tzv. "adaptivním") se přece za každou cenu (bez ohledu na spotřebu paliva a další faktory) snaží udržet nastavenou rychlost, a je mu úplně jedno, jestli drží škrt. klapku zcela otevřenou nebo zcela zavřenou. A ještě prosím o vysvětlení, jak vůbec lze poznat při jízdě u vozidla s "drive by wire", že právě teď je škrt. klapka zcela otevřená? Já to totiž nepoznám, neboť jsem ještě nejel s autem, které by mělo nějaký indikátor polohy škrt. klapky! Pokud to někdo posuzuje podle hodnot okamžité spotřeby na PP, pak je (částečně) na omylu, jelikož tyto hodnoty mají pouze zprostředkovanou vypovídací schopnost o "stavu otevřenosti" škrt. klapky.
ja nevim co furt mate s tim "drive by wire" !!! Az nebudes mit volant fyzicky spojenej s napravou ale bude pod nim jen snimac a pres "wire" to pujde do rizeni, to same s brzdama tak potom jo. Zatim tu mluvite uplne o necem jinym a to je "E-Gas" cili elektronickej plyn, kdy je skrtici klapka rizena podle polohy pedalu kterej s ni neni spojenej lankem, ale pres potak a ECU 😊
smarty> Tak tak... Někdo ale možná řídí jen plynem... ;o)
To smarty: "E-Gas" (německy) = "drive-by wire" (anglicky). A ještě pro pořádek: ten pedál plynu není spojen s něčím "podtlakem", ale je na něm potenciometr, který udává ŘJ polohu pedálu plynu a na škrt. klapce je zase servomotor (opět se snímačem polohy), který ji ovládá. A už mě s těmi německými zkratkami nes....!
a to te teda budu * kamarade = EGas je to anglicky 😄 A jestli nevis co je ECU a poťák, tak prestan rozumovat (tim chci rict ze jsem tam napsal presne to co ty ale musis umet cist vis, on potak != podtlak, OK ? 😊
tak ted se stydim a omlouvam ! he's right

[odkaz]
To smarty: Co je ECU (co třeba "European Currency Unit"? - to byl sice samozřejmě vtip) sice vím, ale co "poťák", to tedy skutečně ne. Nechám se poučit! PS: S výrazem E-Gas se běžně setkávám v německy hovořícím prostředí. V anglicky hovořícím ještě nikdy! Pravda, momentálně nežiju v anglicky hovořící zemi. Francouzi také mají správně říkat "l'ordinateur" a klidně požívají "computer", třebaže toto slovo ve francouzštině čistě formálně vzato neexistuje. A s těmi německými zkratkami mně už upravdu nes.... (žiju totiž v německy hovořící zemi)!!!
Např. Toyota ve svých anglických propagačních materiálech nazývá "elektronický plyn" ETCS - electronic throttle control system - anglické "gas" jako výraz pro "plynový pedál" bych neviděl jako zrovna nejšťastnější výraz.
To Mitsi: údaj o otevřenosti klapky na PP opravdu indikován není (stylem "už se otevřela na plno"). Nicméně lze zkušeností vydedukovat, že při určité (nastavené) rychlosti neproteče motorem více benzínu než něco. A to něco dokáže člověk časem odhadnout, pokud jezdí stále stejně (např. pro 5-ku a 100km/h to těžko přeleze okamžitou spotřebu 10 - ohřátý motor), navíc třeba ta spotřeba během kopce s tempomatem plynule stoupá a pak se zastaví. Navíc jakmile se jednou začne fofrem zvyšovat je jané, že se to dřív či později stejně "utrhne" (pokud kopec včas neskončí). Pak na to reaguju jednoduše tak, že tempomat vypnu a přejdu na styl, kdy respektuju jízdní profil a dovolím radši v kopci klesnout rychlosti (nebo podřadím). Výsledkem je pak nepatrně nižší spotřeba, než za kolik by jel (v tomto profilu) tempomat. Víc s tím neumím, ale protože tento motor má max. momentu až za otáčkami, ve kterých obvykle jezdím tak tu bohužel ani nedojde k jevu stabilizace tím, že s poklesem otáček je k dispozici větší moment (a současně i menší odpory). Takže to že se tempomat utrhne je předvídatelné dříve než by došlo k dalšímu poklesu rychlosti/otáček. Takže můj soukromý závěr: ideální na únavu nohy pro dlouhé cesty, ideální na spotřebu v rovinách, diskutabilní na spotřebu a opotřebení motoru obecně, špatně použitelný v horách (myslím na dálnici - ne v serpentýnách ...).
Howard
to tamtam: Bud klidny, mne to dela taky (1,8T - nikdy nebrzdi motorem na PP 0.0), takze zadna vada to neni, nejspis zamer. Proc tomu tak je, nevim a ani me to nejak moc netankuje. Na funkci "skodovackeho" tempomatu nemam vyhrady - funguje plynule a k me spokojenosti.
Howard
Pro doplneni - samozrejme jsem myslel na tempomat, jinak normalne pri brzdeni motorem PP 0.0 ;o)
Třeba kámoš má služební ***ávku TDi 66kW manuál s tempomatem a brzdí mu motorem...
Včera jsem strávil den ježděním s 47kW, už jsem pochopil, proč tomu říkají "šicí stroj". Jinak po městě úplně dostačující a pro pantátovský ježdění taky. Tu 40kW si ale nějak nedovedu představit.
quagaar: Tak se svez ze 40cítkou a pak teprve prohlásíš, že je to dobrý na ježdění po městě a pantáty, tu 47 musíš o hodně víc točit, ta 47 je podle mne takový kompromis pro ježdění po městě a ven.
no 47 je v meste fakt O.k. Akurat sem-tam xyba sekunda v akceleracii >😁 mimo mesta je dobra v tom, ze dokaze ist plynule a dlhodobo vysokou rychlostou, ale akceleracia nad 80kmh je uboha. Predbehnut auto v 90-ke - da zabrat. Teda pekne 4-ku zaradit, plyn uplne na podlahu (ono sa to dostane na 140kmh, len to trva) a dost dlho volnu cestu v protismere.
Pokud chceš a potřebuješ rychle předjet,při devadesáti za tři při stodeseti za čtyři,pak i 1,2 12v předjíždí poměrně svižně.Rozdíl v čase dosažení 140 je dost velký.Chce to rychle řadit.Převodovka je OK.Při 80 km/h pokud je potřeba rychle předjet řadí za čtyři jenom blb.
Poznámka: pokud se motor krátkodobě trochu protočí i k omezovači otáček jistě mu to neublíží,spíš naopak.
no mozno som blb 😊. Vyskusam to na trojke.
Pro Anndy 😡ampzřejmě jsem namyslel Tebe,o osumdesáti jsi nic nepsal,ale jsou i takový.Fabie je dost těžká na poměrně malý motor,který aby jel se zkrátka musí točit.Nejvyšší točivý moment je sice na čtyřventil poměrně nízko 3000 ot.,ale čtyři ventily se nezapřou,motor má rád vysoké otáčky.Pokud je dost času na předjíždění taky tam nechám za čtyři.Jinak na čtyři bezproblémově akceleleruje i ze šedesáti,ale zrychlení samozřejmě nic moc.Zato zrychluje při velmi příznivé spotřebě/dle PP/
Ten mnotor by si mohl nechat slíbit daleko větší otáčky a tím i podávat vyšší výkon. Na čtyřventil bere opravdu dost odspoda!
Jistě, že by snesl víc! Bez omezovače běžně točí i 12.000ot/min. Na www.villie.zaney.cz Ti to za 2 kila odblokují a pojede Ti to jako superbike.
To není moc staré škodovácké OHCčka točily v klidu 15 000!
Aha-no nebolo to jasne uplne 😊. Ono som totiz myslel, ze ked niekto ide 80-90 a ja ho xcem predbehnut - musim si nexat miesta dost. A este pridam, ze sem sice pisem, ale mam len ten motor, ale v cordobe (1080kg) a mozno ma aj troxu kratsiu prevodovku. Iste ten motor si rad nexa vysoke otacky pacit - 4500-5500 je uplne dobre pre neho - aj ma pekny zvuk. Mne trojka pri 5500 da tak cca 110 aj kusok na taxaci - pri 6000 by sa mozno aj k 120 dostala. Omezovac (otacok) zopne pri cca 6300 (odhadom). Napr. dvojka da pri omezovaci nieco medzi 70-80kmh. Ale na kludnu jazdu po meste radim obvykle tak, ze mam otacky 2000-3000 - skor ku dvom - je potom takmer nepocutelny a ma "kvazi" hladky chod.
Zkuste se mrknout zde, je toho tam celkem dost,

postrehy majitelu vsech moznych aut. www.AutoRecenze.cz
Jdi s tím spamem už do *. Jsou tam jen tlachy a onanie. Nedověděl jsem se tam o nic víc, než od blbečků v hospodě. Vepřoví řidiči tam(dost často jezdí a možná i píší v klobouku) chválí své Daewoo Lanos stejně jako jiný pisatel bezostyšně onanuje nad svou 16 let starou Asconou a prohlašuje, že to je ta nejlepší koupě (stejně jako invalidně smýšlející auditorium ve zdejším tématu Ford Scorpio).

K ještě většímu ohnusení tam chybí snad už jen recenze Oltcitu nebo Dacie...

Dělení spotřeby na 0-6, 7-13 a 14 a víc je taky až troufale stupidní.

Ale jo, ať tam každý vleze a ohnusí se sám. Doporučuju recenze automobilového vozu Trabant 601. Vtipné ;o)
ha Hufnagl je dnes v nějak ráži, nicméně má výjimečně pravdu, ty tlachy jsou o ničem. Trabanta jsem četl to bylo fine, o Asconě nevím to si musím přečíst... 😄
aha tak u Ascony nic zajímavého 😞
Recenze na Oltcit a Dacia budou zařazeny do příbuzné kategorie Škoda Fabia
Bobře, není Ti dobře?

Pokud je Tvůj nick zároveň také hovorový název neudržovaného ženského pohlaví lékařsky známého pod pojmem VULVA, pak je vše v pořádku, protože stejně jako má VULVA blízko k bobrovi, tak má i bober blízko k p**i ;o)
Na té Asconě je kouzelné to, že je to nejspolehlivější auto, které kdy měl, i když před tím žádné neměl 😄))

Pokud má být ten servr zábavný, pak svůj účel plní dokonale. Dokonce mám nutkání tam pár recenzí sám připsat ;o)
To je zajímavé téma! Současné motory mají termostaty a na zimu zateplení asi nepotřebují!

Ovšem kolem motoru také proudí vzduch a kapalina nějak musí cirkulovat i bez sepnutého termostatu.

Čím dříve a čím více je ohřátý motor tím lépe?
Mam novu benzinovu Fabiu Combi 1.4 55kW, zabehavam ju, sledujem spotrebu a kedze som podla ukazatela presiel na pol nadrze takmer 500 km, obratil som sa na Skoda-Auto s otazkou ohladne velkosti nadrze, tu je odpoved😒br />
Oficialni velikost nadrze je uvedena v Navodu k obsluze a cini skutecne 45

litru. Nicmene, z technickych duvodu se pri prekroceni teto kapacity stale

jeste muze tankovat, nebot palivo se v tomto okamziku uklada do

postrannich `vanicek`, ktere slouzi k zamezeni vytoku paliva na zem, napr.

pri prevraceni automobilu apod. V pripade, kdy se nadrz zaplni zminovanymi

45 litry, lze pak jeste diky temto vanickam natankovat maximalne cca 9-10

litru. Pokud jeste pripocitame plnici hadici, muze se konecny objem

natankovaneho paliva pohybovat az kolem 58 litru.

V Navodu k obsluze je rovnez uveden spravny postup cerpani paliva, tzn.

ukoncit tankovani pri prvnim vypnuti spravne pouzivane cerpaci pistole.

Pokud je tento postup dodrzen, nemela by byt uvadena kapacita nadrze

prekrocena.

Pri zazneni akusticke signalizace a trvaleho rozsviceni kontrolniho svetla

je zasoba paliva v palivove nadrzi cca 7 litru (viz Navod k obsluze).
A vdaka tej odpovedi mi zial hned stupla priemerna spotreba zo 4.8 na 6.5 l/100 km .. 😃

Prajem Vam krasny den, Peter. Vlastne este nieco, viete niekto, ci sa da lahho spravit to, aby sa pri ostrekovani predneho skla nespustali aj stierace ?
Priatel: přečti si příspěvkly od 12202 níže, už jsme to u řešili
Teda pardon, tomu jsem nějak neporozumněl "aby sa pri ostrekovani predneho skla nespustali aj stierace ?" myslel jsi opravdu stěrače ??????? nebo ostřikovače světel ? Pokud pustím ostřikovače předního skla, tak přece chci očistit sklo a to snad jedině tím, že k němu pustím i stěrač. Nebo jsem tomu špatně porozumněl a chceš jen ostříknout zamrzlé okno nemrznoucí směsí aby ti odstranila námrazu na okně ? Chtělo by to napsat pointu otázky celou 😄 Asi se ti nechce ráno škrábat okno a stříkat na něj sprejem, že ano 😄 Pokud chceš jen ostříknou okno bez stěračů, tak si kup starou Škodu 100-105-120-130, tam to bylo normální 😊))()
ladao: abych řekl pravdu, občas je to automatické pouštění stěračů po ostříknutí skla docela opruz - např. když ti dojde voda v ostřikovači nebo když na okno chceš nastříkat víc vody, aby se to, alespoň v rámci mezí, umylo více...
Vidno, ze Ty mas svoje auto rad, ladao nie. Na zaprasene sklo mu staci jeden strek 😄. Asi je prilis setrny ...😄
našrot: Dojde? Mě se když dochází voda v ostřikovačích, nerozsvítí kontrolka na diagnostickým panýlku a navíc je jí tam snad sedm litrů. Když jsem viděl tu ubohou nádržku ve Fabii, tak jsem si říkal, že si snad dělají legraci.
rbaron: nerozsvítí? ;o) To je asi překlep. Já jí ve výbavě na Corolle ještě neměl, zato je v nádržce filtr, nádržku mám cca 6 litrů, ale v zimě mi stačí tak na 600km...
prosim poukaz na konkretny prispevok v ktorom ste riesili odpojenie stierania od ostrekovania predneho skla. Bud potrebujem okulky alebo si mi nerozumel ... 😄
priatel: máš pravdu, nějak jsem tomu nerozumněl 😄 myslel jsem že chceš radu, jak odpojit ostřikovače světel když musíš svítit ve dne a pustíš si stěrače oken 😒 A veř mi, mám svoje auto velmi rád, to si piš. Mám už 23 let Š 110 R a proto jsem ti ji doporučil 😊)) Taky jsem ti doporučil aby jsi psal příspěvky konkretněji, aby tomu bylo tedy ehm rozumnět... co tím vlastně chceš říci.
Jenom blb si koupí Fabii a jenom pablb dvakrát po sobě.
to je taky ta nej sra čka na kterou ubožák s přispěnim fotra došáhne. osobně mi stačí že to na co on potřebuje 6ti kvalt mně stačí dvojka a trojka. zrovna včera jsem jednu potkal a pravděpodobně jsou to všeshno stejně namyšlený tupouni co z boje odcházej se staženym ocasem
Bobříku, když už u toho psaní tak tečeš, tak to po sobě aspoň kontroluj. Pak to vypadá, že sem píše kdejaký *** ;o)
a neurážejte Asconu
co mas ty ? analni siditko v podobne tebou vysneneho auta ?
Že na tu naprcanou veverku vůbec reaguješ ;o) Dokud nebude při přihlašování novéhu uživatele IQ test, tak se tu takových objeví ještě dost.
Už jste četli tu super recenzi na Oltcit?
Jo Olcit je dost dobrej, sem si poprskal smíchy monitor... No jinak se musí nechat, že Olcit zase tak špatně nejezdil, za komunistický éry to bylo docela vitální žihadlo, tedy alespoň těch 14 dní než pak zrezlo.
Prý do některých nejde! Mám 1,2 Hdt 4 vevtil combi s palubním poč. klimatizací el. stahování oken, centrál. Půjde tam dodat Tempomat? Musí být páčka originál?

Také prý jde přepínání na zimní a letní provoz obstará to jedna pojistka, jak se to dělá která to je?
Zda jde či ne Ti asi nejlépe řeknou v servise nebo někdo kdo má VAG. Stačí připojit a jde zjistí, zda v řídící jednotce je příslušný ovladač zakomponován. Pak stačí poslat instrukci na aktivaci tempomatu a samozřejmě můžeš pak dodatečně namontovat příslušný hardware. Tzn. vyměnit páčku na volantu a natáhnout příslušnou kabeláž. O ničem jiném něž originálu neuvažuj, při těch cenách to snad ani není potřeba - za 2000 není problém páčku s kabeláží sehnat.
Ceo používáte co vyjde nejlépe domontovast oruginál?
Jestli dělám chybu opravte mne! Ráno ji objednám stojí 1400 Kč! Má dva úložné prostory je sklápěcí zachovává možnost vložit nápoj. Neomezuje rucní brzdu dobře se zapínají i pasy. Vršek je poažen shodnou originální látkou a vnitřek je semičovám aby odložené věci nerachtaly. Nevím asi ano. Nic levnějšího není a tato dobře vypadá.
zkus D+M doplnky, mam operku do fabie uz asi 2 roky a stala myslim 5 babu
Dnes cca 5 45 u Aralky v Otrokovicích auta ve svodidlech a tři(!) policejní auty s puštěnými majáky podél silnice. Nevíš co se tam dělo, respektivě proč tento úsek namrzá, když před a za ním je sucho?
Ahoj, ještě bych měl další dotazy (tempomat už nehodlám řešit): Máte někdo ve výbavě "filtr s aktivním uhlím" a jak to vypadá? Není to to, co mají už hrozně dlouho v každým Bauhausu (i všude jinde) od český firmy - jméno jsem teď zapoměl - a je to jenom jiná vložka filtru co má spolujezdec před nohama? Navíc to existuje ve variantě od Felicie po Octávii. Pokud jo, tak tahle věc tam stojí kolem 500 a originál papírovej ve škoda servisech taky zhruba tak, takže si nejsem jist jestli je to vůbec ono, když za to chtěj jako za výbavu na přání navíc 250 příplatek. Mají to už v servisech jako díl? (ve výbavě to není dlouho). Má to vůbec smysl?
Jo to je ono, ale tu cenu jsi přepískl ta je tak 20-50 Kč! V metráži ještě méně! Opravdu to funguje a je lépe to častěji měnit! Jinak doma v digestoři pokud má pachovou cirkulaci bude asi skoro to samé takže když někdě uvidíš vložku do digestoře a je černá je to ono!
Čau Hufe,nevíš náhodou co je to za firmu ? Sídlo je někde v Hulíně a to je kousek od Tebe.Jo druhej název je NWT Computer.Nabízejí nějaký ladění sofwaru přímo na míru.Je to pravda nebo jenom lakujou?
NWT znám. Dělá tam ve skladu kámoš. Do teď jsem netušil, že dělají něco víc než PC a internet ;o)
Jejda, nejmenuje se ten kámoš náhodou jaryn, jeden čas všude prudil s kadetem gsi ..
Ne ne. Toho osobně neznám.
No to je mi teda náhoda... O ladění SW řídících jednotek teda nic nevím, ale ani bych se nedivil, že teď děláme i něco takového. Btw. nedělám ve skladu a teď jezdím Vectrou B. 😄 Zdravim.
RV: no by me zajimalo jak to ladi na miru, kdyz jim staci poslat RJ postou. *
to jsou jen reklamni keci jaky ma 90% firem. Vsechno umime, vsechno zname, vsechno dodame 😊)) hahahaha
NWT je počítačová firma. Pokouší se prorazit jinde, ale jsou naivní. Typičtí počítačoví odborníci. Vše je jim jasné, protože o tom našli něco na netu ;o)
Prosim vas, nevite nekdo - jak je to s tim nastavenim RJ po odpojeni baterie ? U Klokocky ze me zrejme chtej vytahnout nejaky prachy, nebot mi rikaj, ze je to prace na hodinu, nez se to cele prenastavi. Mam totiz za to, ze se to casem srovne samo, ale uz tak jezdim 14 dni a porad ty rozjezdy jsou na prd. Pokud se domnivate, ze to vite, tak to sem nepiste 😄 - jde o to, ze me neba e😜erimenty...... Predem DIK
To jiri99: Ano, baterka (ani vybita) se nema odpojovat bez soucasneho pripojeni nahradniho zdroje. Pokud se tak jiz stalo, je to prace min. na hodinu a s pouzitim specialniho spreje na vycisteni prostoru kolem skrtici klapky. Pokud je auto relativne nove (tak do 30 tis. km), muze (ale nemusi) se to srovnat samo. Pokud ma najeto vic, zcela urcite se to samo nesrovna!
A co se u té škrtící klapky stane? To se nějak extrémně rychle po odpojení baterky zanese? Nachápu ...
To Viados: Je kolem ní a na ní samotné mastná špína. Po opětovném připojení akumulátoru si musí najít základní nastavení (od něhož se "odpichuje" ŘJ) dojezdem na doraz, tj. do základní polohy "zcela zavřeno". Kvůli té špíně to však nejde a ŘJ je pak zmatená!
To je dobrej Fór!

😃)

Jestli je to fakt tak ještě větší! 😃))
Je to schválení homologace nebo co? U nás je to myslím neplatné.

DOkáže někdo osvětlit?
Máte někdo zkušenosti?

Cena, výkon, moment spotřeba, max otáčky, subjektivní dojmy, ...???
Někde jsem četl že Sportmotor dělá na * To Pojede úpavu sw zhruba o 5-6ps, tj 54ps na 60 a

64 na 70.
Uvedené vysvětlení nepovažuji za pravděpodobné.

Jednak si myslím , že okolí škrtící klapky nemůže být natolik "zaolejované" , aby bránilo pohybu škrtící klapky do základní polohy (soudím podle stavu dříve užívaných karburátorů třeba po 80000km)

A dále si myslím , že naopak vzhledem k případném opotřebení a vůlí vzniklou provozem by se měla výchozí poloha sama korigovat - řekl bych, že je toto logičtější , než že si RJ pamatuje jakousi výchozí polohu od novoty !

Pokud skutečně vzniknou problémy po odpojení akumulátoru, chtěl bych znát také příčinu, ale navic si myslím, že by měl být uživatel vozu patřičně poučen o tomto jevu v instruktážní příručce.
To fotograf: To, co jsi napsal, svědčí pouze o jediném - nikdy jsi tento problém v praxi neřešil a málo o tom víš. Nic ve zlém, ale přestaň teoretizovat a zkusmo si tu baterku odpoj. Netvrdím, že se to po.... u všech aut, ale u většiny se vstřikováním paliva a 100 tis. km na hrbu téměř určitě.
fotograf: Souhlasim s Mitsim. Obdobny problem jsem

nedavno resil... Bylo to klapkou, ktera skutecne nebyla

moc zaolejevana, takze jsem tomu zprvu neveril, ale kdyz jsem

ji vymontoval a pohral si s ni, tak jsem pochopil,

ze i ta slaba vrstva (0,5 mm +-) tam vadi. Problem byl v tom,

ze v krajni poloze se klapka pohybovala okolo seny, ktera se ke klapce

priblizovala a jak tam byl ten nanos, tak ten uzavrel (no uplne ne, ale hodne to tam priskrcoval) vstup vzduchu drive, nez byla klapka v koncove poloze.

V praxi to asi bylo tak, ze po mirnem stlaceni plynu (a zresetovani RJ) si

RJ myslela, ze uz do motoru tece vzduch (vahu vzduchu nemam), ale bordel okolo skrtici klapky ho tam pustil mnohem mene,

nez mela RJ v mapach.

Takze jsem klapku omyl benzinem, mezera mezi stenou a klapkou se zvetsila a ted to jiz jde... Fakt jsem neveril, ze ta nepatrna

usazenina muze takhle blbnout...
V sobotu mi lahla baterka na 626 2.5V6. Odbehol som do baumaxu, kupil novu. Staru vybral, nasadil novu (medzitym ubehli tak 2-3minuty). Sice auto na 1.krat nenastartovalo koli tomu ze alarm mal asi trocha chaos, ale po nasledovnom odpojeni a znovupripojeni to uz bolo ok. Auto na 1.pokus nastartovalo a jazdi uplne normalne ako predtym. Ani ma nejak nenapadlo ze by ta vymena mohla sposobit nejake komplikacie. Alebo mam auto z inej "kategorie"? 😄
scuderia: a/ mas cisty motor (jezdis delsi trasy po dalnici, pouzivas bezsirny benzin a aditiva)

b/ nestihla se smazat RJ (2-3 min jsou na to vetsinou malo)

c/ mas kunstrukci klapky tak, ze k tomu neni nachylna (at jiz konstrukci, ci se ti mnozstvi vzduchu meri jinak (podtlakem, vaha vzduchu)

Proste bud rad, ze ti to fachci. U meho stareho auta to take

nestavalo (a to jsem mel baterku casto venku).
Kterému nechodí motor po odpojení akumulátoru, tak by to snad neměl dělat!

Pokud důvodem není ochrana před krádeží!

Ovšem v tom případě by znovuuvedení do provozu měli platit poliši kteří jsou za to zodpovědní!
A ještě pro 1.2HTP: čím jsou řídící systémy motoru sofistikovanější, tím spíš jim bude odpojení baterky vadit. Až pochopíš, že 1.2HTP mezi ně nepatří, tak teprve začni něco vykládat. Ale teď raději mlč, neb pouze stavíš na odiv své totální ignorantství (a to jsem použil nejslušnějšího výrazu z těch aplikovatelných).
Opravdu je solidní náhradou ajestli jde točit po přečipování i na 7-8000 ot/min tak to může být zajímavé amít výdrž!
Jde zcela od spodu cca 30 kM NA 5 AŽ PO MAXIMUM!
Nahlédl jsem sem po čase na zkoušku a chtěl bych Vás pozvat na naše stránky www.martinek-auto.cz.

Pokud někdo budete mít dotazy k našim výrobkům, případně plastovým doplňkům, rád v rámci možností odpovím.

Ing. Jaroslav Martínek
Já mám Calibru r.v.91, najeto 180000 km, odpojil jsem aku přes noc, abych ho mohl dobít, připojím natočím a jedu, žádné problémy s ŘJ
TAKY JSEM NĚKOLIKRÁT ODPOJIL AKU U CALIBRY KDYŽ JSEM JI MÍVAL A PO OPĚTOVNÉM ZAPOJENÍ NEBYL ŽÁDNÝ PROBLÉM. U AUDI 80 TDI TO BYLO TAKY BEZ PROBLEMU.
maxc> No jó, ale Ty nemáš to správné sofistikované vozidlo ;o)

P.S.: Já též ne ;o)
Tak mi, pánové, ukažte u TDI (nebo jakéhokoli jiného diesela) škrt. klapku. Opravdu rád se na ni podívám... Jen pro upřesnění: Pod sofistikovaným vozidlem jsem neměl na mysli vozidlo jako takové ani motor jako takový, ale sofistikovanou řídící elektroniku typu "plně elektronický volnoběh" (to nijak nesouvisí s elektronickým plynovým pedálem!), "zdvojená ŘJ" (jedna vytváří datové mapy pro druhou), "adaptivní schopnost" (přizpůsobuje nastavení parametrů stylu jízdy řidiče) atd. Ovšem zcela největším problémem je ztráta datových map po odpojení baterky u vozidla, jehož ŘJ umí přizpůsobit nastavení parametrů míře opotřebení vozidla, potřebuje k tomu však znát "veškerou historii". Po "fabrickém resetu" už taková ujetina nemusí nikdy jezdit tak, jak jezdila před odpojením aku. PS: Aby nedošlo k omylu - odpojení aku, resp. jeho výměna nikdy neznamená úplnou ztrátu mobility vozidla. ŘJ pak ovšem ve většině případů (jak jsem už dříve popsal v předchozích příspěvcích) jede v nouzovém režimu. Otázkou zůstává, kolik majitelů to vůbec pozná, obzvláště tehdy, když to auto třeba koupili jako ojetinu z placu, na němž stálo půl roku s odpojenou baterkou, a oni vlastně nikdy nezažili stav, kdy ŘJ šlape tak, jak by měla!!! Někomu prostě stačí, že se to "vrčí a hýbe se"...
jedno mi neni jasny.. co je tam za typ pameti, ze to po par minutach bez baterky klekne... proc tam neni treba flash, kdyz jsou to tak sofistikovany ECU ??? PS: Je to jen takovy akademicky dotaz, nikoliv proti tobe Mitsi, jelikoz se hrozne rychle nasiras 😊
To smarty: Proč ty paměti nejsou nějak zálohované (zatím nikdy jsem se dosud se zálohovanou ŘJ u auta nesetkal), to tedy opravdu nevím. Přece jen by stačil knoflíkový lithiový článek, který by se v případě potřeby vyjmul - aby to šlo resetovat v amatérských podmínkách bez použití firemního testeru. A ještě k tomu nasírání: Opravdu mne hodně sere, když tu mnozí plácají praxí/zkušenostmi nepodložené nesmysly, rádoby odborně teoretizují, mají potřebu se ke všemu "kvalifikovaně" vyjadřovat, aniž by si kdy v životě umazali ruce od šmíru. Až se v těch autech bude někdo skutečně sám hrabat, pak třeba pochopí (aniž by nutně musel pronikat do veškerých tajů např. ECU - to se samozřejmě vztahuje i na mě), že něco funguje tak a tak, a když to nefunguje, pak je to třeba řešit tak a tak... Běžné servisy obvykle pouze MĚNÍ a čím více (tj. čím dráže), tím lépe (samozřejmě pro ně). Já se snažím OPRAVOVAT, poněvadž v hodně případech se jedná o naprostou prkotinu, kvůli které je zbytečné něco měnit, resp. je třeba řešit přičinu (v daném případě vyčistit klapku) a ne následek (vyměnit ŘJ, což sice pomůže, ale jen nakrátko). PS: Pokud o mne v této rubrice nestojíte, napište to rovnou a já sem nebudu lézt. Fabia mi jako případně vlastní přibližovadlo rozhodně nic neříká, přesto je kamarádům opravuji. Navíc některé věci prostě platí napříč všemi výrobci, značkami a typy vozů!
no tak kazdej ma jinou uroven a od toho tu ta debata je ne? Kdyz nechces diskutovat, napis o tom, clanek 😄 Jinak ja treba mam pro svou fabku ECU 2. Stara SW z 99tyho stala totalne za Beep, tak mi Michal ATX sehnal novou (SW listopda 2001), ktera jiz nemela tak silenou "diru" na plynu... nekolikrat jsem ji vyndaval atd.. a tak me tyhle veci zajimaj, proto diskutuju... to jen tak k tomu nasirani se...
To mi pripomina kdyby nekdo tu povodni chtel - treba na precipovani, rad se ji za nejakou zajimavou cenu zbavim... je plne funkcni!
To byl fór. Vím, že TDI touto vymožeností neoplývají.
petous
Mitsi vás mi-t-s-tifikuje. Odpojení baterky smaže historii chybových hlášek a autoadaptivní konstanty hlavně nástřiku paliva, ale i předstihu (myšleno u benzínu). Oboje si ECU velmi rychle vytvoří znova. U nástřiku se konstanty rozlišují na krátko a dlouhodobé (Short a Long time fuel trim). Ty krátkodobé se počítají prakticky okamžitě ze zpětné vazby od lambda sondy, dlouhodobé vznikají postupně průměrování těch short time konstant. Slouží k eliminaci rozdílů a stárnutí trysek u nástřiku a k eliminaci změny komprese a stavu svíček u předstihu. Při výměně svíček, filtru, oleje atd. se naopak vyplatí smáznout paměť ECU, nejlepší při teplém motoru, pak se korektní konstanty vytvoří rychleji. Systém, který by nesnesl odpojení baterie by navrhl jen blb.
To petous: To, cos' právě napsal, zní opravdu krásně, možná už proto, že je to až pateticky nesrozumitelné (alespoň pro mne). Jak jsem již někde napsal, nemusím detailně chápat vše, co se děje v ECU, abych byl schopen něco opravit (tím nemyslím obvody v ECU). A tak až budeš mít problémy třeba s kolísáním volnoběhu, případně dokonce přímo s chcípáním motoru, např. po vyhození kvaltu před dojezdem na křižovatku, s důvěrou se mě obrať: sice Ti nevysvětlím, proč ŘJ blbne (když "je tak dobře navržena"), ale s řešením si převděpodobně budu vědět rady. PS: Kdybychom byli v rubrice "Mitsubishi", tak bych ještě připsal, zhruba kolik najetých km je třeba k "opětovnému načtení historie" u běžného MPI od MMC, aby to celé opět začalo slušně fungovat, ale sem to nepatří... Přesto dovětek: "Podle všech fyzikálních zákonů čmelák nemůže létat, ale on přesto létá, protože o nich neví!"
Mitsi: Hele chlape, asi to myslíš dobře, ale všechno blbě. ŘJ je relativně tupé zařízení kterému jsou zde přisuzovány vlastnosti téměř mimozemské, než ty které má v reálu. Zjednodušeně řečeno při odpojení baterky, dojde maximálně tak k výmazu chyb. Pokud ztratí informace vyplývající z minulosti provozu tak je po pár set metrech až kiometrech opět úspešně nabyde. Ke všemu logicky, myslíš že výrobce navrhne systém který se sesype po vyndání baterky? Baterka se vypojuje při hodně příležitostech v servisu a to neopomíjím takovou trivialitu jako výměna chcíplé baterky za novou. Kde se tahle fáma vzala to by mě fakt zajímalo.... 😄
petous
Nehledě na fakt, že odpojení akumulátoru žádný výrobce v návodu k provozu vozidla nezakazuje, ba naopak přísně zakazuje nabíjet akumulátor s připojenými oběma póly k elektroinstalaci a nabíječce.
Jistě. Výrobce dokonce doporučuje odpojit aku při poměrně banálních opravách. Stejně se Vám divím, že to tu ještě řešíte. Zcela jistě se najdou vozy, kterým to vadí, ale není pochyb o tom, že většině ne. Ten maník se škodárnou platil zbytečně.
Jako částečný analfabet u elektroniky bych ve vazbě na Vaši odpověď a tvrzení v jednom předcházejících příspěvků o nabíjení AKU mimo auto až "po předchozím připojení náhradního zdroje" se zeptal. Znamená to, že bych měl připojit jiný AKU(třeba i s malou kapacitou nebo s odejitým článkem a tím nižším napětím) paralelně (kabely s krokodýlky)k připojovacím svorkám původního AKU a až potom tento původní AKU odpojit a nabíjet několik hodin mimo vůz. Bude hrát nějakou roli, že nouzově připojený AKU nebude již OK (hlavně nižší napětí vzhledem k odejití např. jednoho článku)? Postačí tento způsob ( aby nebyla negativně ovlivněna ŘJ a jiná elektronika s pamětí (např. radio)nebo musí být náhradně připojený AKU zcela OK ? Děkuji za odpověď.
To s😜 Stačí připojit paralelně k aku auta tři do série zapojené ploché baterie nebo jakýkoli jiný zdroj o napětí mezi 10 - 15 V. Na kapacitě v podstatě nezáleží, pokud ten zdroj dokáže udržet napětí v síti vozu - samozřejmě všechny spotřebiče pak musejí být, hlavně u nízkokapacitního zdroje (např. ty tři ploché baterie), vypnuté! Pozor např. na lampičky vnitřního osvětlení interiéru nebo použití centrálního zamykání! Vycházeje z vlastních zkušeností si dovolím tvrdit, že i "čerstvě zcela vybitý" akumulátor vozu (takový vám z hlediska své zůstatkové kapacity stěží "nažhaví kontrolky" na přístrojovce) má napětí dostatečné vysoké k tomu, aby si paměti v ŘJ uchovaly data: "magická hranice", pod kterou to už přestává fungovat, je někde kolem 9,5 V.
Stále nevěřím tvrzením Mitsiho ! Připadá mi, že dělá z Fabie zařízení složitější než raketoplán!

Kdyby to tak bylo,(že po odpojení akumulátoru už nemusí motor nikdy jít jako původně ,když "zapomene svoji historii" - jeho tvrzení), tak nevím , jak by se prováděly veškeré opravy vozidel. Už vidím jak ve všech servisech mají připojen náhradní zdroj při opravách vozu , aby byla napájena řídící jednotka !
To fotograf: Nemusíš mi věřit. Zvláště pak ne u Fabie. Ta totiž určitě nepotřebuje "znát historii", jelikož tak daleko se s konstrukcí ŘJ v rámci koncernu ještě nedostali! A o tom, jak se dělají opravy v servisech, si na základě osobních zkušeností rovněž nedělám žádné iluze. Především ne tehdy, když se na tom dá tzv. "něco trhnout": kamarádovi (je vzděláním strojař se specializací na NC mašiny) měnili ŘJ u Formana 1.6 pomalu každých 30 tis. km (počínaje najetými 80 tis. km), vždy si musel připlatit hodně tisíc Kč, než jsem mu to vyčistil (to v servisu nikdy neudělali!) a vysvětlil, "jak na to" (propříště).
To Petous: Díky za příspěvek ! Vždy jsem rád , když se k danému problému vyjadřuje člověk , který o věci doopravdy něco ví a ne člověk, který jen občas něco zaslechne a sám si pak vytváří vlastní teorie o funkci na základě polovičatých znalostí!!! Je pak ale velmi těžké s takovými lidmi vést nějakou diskusi a navíc - v podstatě není k ničemu, ba je PŘÍMO ŠKODLIVÁ ! Na druhou stranu věřím Mitsimu ( který je možná zručný automechanik ,ale to už dnešních motorech někdy nestačí ), že mnohdy může při určitých problémech pomoci ono vyčistění klapky. Dokonce věřím , že mnohý servis na tak v podstatě banální závadu nepříjde

a raději mění RJ! Nevěřím ale - a skutečně by mi připadalo absurdní, kdyby měl motor po odpojení baterie takové problémy , že by se nedostal do dřívější" kondice "! Jsem ochoten to připustit jedině v tom případě , že má již nějaké skryté (doposud ale neprojevené ) problémy - vadná nebo poškozená čídla , snímače atd. a je nutná jejich oprava. Motor v pořádku nemůže mít problémy. Sám jsem měl baterii odpojenu 2x , jednou několik dní a bez problému. Takže DÍKY za příspěvek !
Pro všechny: Ano, o tom jak funguje ECU "uvnitř" skutečně nevím téměř nic (k výmazu chybových hlášení samozřejmě i já používám reset pomocí odpojení aku - a dalších kroků, neboť samotné odpojení baterky mnohdy nestačí). Musím se však zasmát obvinění fotografa na mou adresu v tom smyslu, že jsem teoretik, který někde něco slyšel a hlásá ty bludy dál... Já jsem totiž především praktik!!! A co se týče moderních motorů, právě z praxe moc dobře vím, že ozvláště značkové servisy z toho dělají mnohem větší vědu, než to ve skutečnosti je (souhlas s Ace2): raději připojují testery, mění ŘJ, periferní čidla atd., namísto toho, aby konali základní úkony předepsané v servisních knížkách (dokonce i v těch "malých", které by každý měl vozit s sebou!

Ale k věci: Mohu přítomné ujistit, že lidí, kteří za mnou po předchozích peripetiích se odbornými servisy právě s blbnutím volnoběhu po odpojení baterky, je dost a dost, zvláště pak na začátku zimy (z logických důvodů). Jestliže se totiž ŘJ nemůže odpíchnout od správného "základního nastavení" škrt. klapky, pak to celé nemůže správně fungovat. A jelikož ŘJ dříve nebo později zjistí, že něco není OK, raději se přepne do nouzového režimu (se všemi event. chybovými hlášeními, která z toho vyplývají). "Základní nastavení" škrt. klapky je důležité zj. při prvním otočení klíčkem po odpojení aku, neboť ŘJ si ho "musí znovu ohmatat" (pokud aku nebyl odpojen, ŘJ v případě potíží s klapkou vychází ze "správného nastavení", které má uloženo v paměti z dřívějška). Správného "základního nastavení" škrt. klapky nelze dosáhnout právě kvůli špíně, jež brání dojetí klapky do polohy "zcela zavřeno". Pokud je auto starší, resp. má více najeto, pak je navíc poloha "zcela zavřeno" díky opotřebení poněkud jinde, než byla u nového vozu, a "poněkud mimo" je z toho i ŘJ, která si s tím neumí poradit. Musí tudíž následovat nové nastavení snímače polohy škrt. klapky, což už raději ani nebudu popisovat (nemám na to čas). Dát tohle všechno dohromady tak, aby to pak spolu náležitě "ladilo", vyžaduje trpělivost, dostatek času a promyšlený postup. A ještě pro HUFa: Ano, např. při sváření obloukem je nutno odpojit aku a ještě lépe rovněž celou ŘJ a lambda sondu. Tady se prostě nedá nic dělat - nebo svářet planenem! Pro ostatní: "Dobrý servis" připojuje v případě potřeby odpojení aku náhradní zdroj: buď přes diagnostickou zásuvku (profi řešení), nebo alespoň přes zásuvku zapalovače (nouzové řešení). A ještě závěrem: I úplně vybitý akumulátor (který ovšem není vybitý už 14 dnů ve voze, kde někdo nachal zapnutá světla) má "voltáž" zcela dostatečnou k tomu, aby ŘJ nezapoměla původní nastevení! Ale to už jsem tady ostatně psal.
Sice nemam Fabii (diky bohu) a tudiz nejsem in, ale musim souhlasit s Mitsim. Po odpojeni baterky u modernich aut se rozhodi spousta veci, nektere ani nenastartujes bez diagnostiky. Problemy s nastavenim klapky atd jsou taky obvykle. Normalni uzivatel toto nevi anekteri automechanici taky ne. Treba malo kdo zacne premyslet a ptat se co odpojit kdyz se na aute vari cockem atd. Pak holt nekomu zdechne alarm, nekomu radio, nekomu RJ... Budte radi ze vam Mitsi radi. ja kdyz jsem na jare daval MPi z Feldy do Fava , taky me treba dostalo ze po par najetych km s timhle autem to chcipalo pri jizde na vonobeh - jednotka teprv sbirala data, pak to prestalo a vse OK. Pak jsem to dal ke znamemu na VAG a v pohode.... Situace kolem spinave klapky - taky pravda, u Feldy je ideal zapojit hadici odvzdusneni klikove skrine nekam jinam nez do sani - olej spini a zanasi klapku. U jinych aut to pujde vyresit obdobne a usetri to spoustu problemu...
Já už díky bohu nemám zase Favorit. Každý děkujeme bohu za něco jiného...
Měl bys taky poděkovat svému ošetřovateli že Tě pustí k počítači a že Ti i zapne Internet.
To pekoz: Dobrý, líp bych to sám neřekl!
clovece, auto si dalo rict, po 70 km od odpojeni baterie, je vse OK dalsich 200 km. V patek jsem ale byl se starterem v servisu, odpojovala se baterka, takze zase kolisam.
Mitsi mas recht. Musim s tebou skoro ve vsem souhlasit. Pred pul rokem mi klapku menili na Koktafce 1,8 20V. Tedka mi baterka chcipla s mrazem, dal sem jinou a na volnobeh to zdechne. Jedine kdyz to predtim proslapnu, tak to spadne, ze problikne kontrolka dobijeni, motor sebou zaklepe a chytne to volnobeh. Jinak nemam narok. V sevisu mi predtim klapku suse vymenili za jinou (z vrakace). Najel sem tak 30.000 km a holt asi bude zase zasrana. Aspon sem chytrejsi a nenecham ze sebe delat v servisu blba. Mozna se vodhodlam to nak zkusit vycistit sam, ale v tyhle zime se mi do toho nechce 😞
A vono to opravdu topí a rozmrazuje přední sklo. Ani to moc nebere zdá se zítra změřím! proč se to nedělá v sérii?
petous
V sérii se to nedělá asi aby to neutavilo ty recyklované plasty, původně sloužily jako obaly od nanukáčů.
Ale dělá mají to všechny diesly a stojí to asi 7500 Kč!

Což je docela ranec!
Široké nebo úzké?
Na * to Pojede jsou ideální 225/35R18.
Poskytuji odpověď, kterou jsem obdržel od Škody Ml. Boleslav na můj dotaz😒br />
" Po konzultaci se specialistou servisních služeb Vám sdělujeme, že v případě odpojení a opětovném zapojení autobaterie by neměly nastat žádné problémy s motorem. Při opětovném připojení akumulátoru dojde automaticky k jeho základnímu nastavení. " Toť citace dopisu. Osobně znovu opět připouštím , že problémy mohou nastat u motoru s již případnou závadou, jak jsem již dříve uvedl - pokud nedojde ke správnému načtení všech potřebných dat.
To fotograf: Opravdu nevím, jestli v MB považují špinavou škrt. klapku za závadu nebo nikoli. Nicméně konečně opouštím tuto rubriku - tady diskutovat opravdu nemá smysl a pro mne to znamená pouze ztrátu času. Jsou totiž i jiné rubriky, kde si mých rad váží, obzvláště tehdy, když si sami ověří, že v praxi opravdu fungují. PS: A proč jsem vlastně odsud neodešel dřív? Inu domníval jsem se, že i najitelé Fabek jsou normální motoristé, jako všichni ostatní. Asi jsem se mýlil...
To je zvlastni, to mne prave zajima jak cert. Pokousel jsem se vymontovat starter, mel jsem odpojenou baterii a presne tak, pri jizde na neutral mi kolisaji otacky asi z 550 - 900. zajimave je, ze kdyz stojim, otacky presne drzi, dela to pouze pri jizde na volnobeh. Muzes mi v tomto poradit, co s tim ? 1.8T. Diky
Taky jsem měl přesně tento problém s 1.8T. Když jsem to nechal čipovat, nahodili mi to pro jistotu na tester a v jednotce zjistili 3 chyby, z toho jedna byla špatný kontakt v nějakém káblu a jednotka tak pak jela v nouzovém režimu. Od té doby to je bez problému.
diky, takze zas 500 v p..i za VAG. Nebo skrtici klapka. Prima. Za odpojeni baterie. V zivote mne nenapadlo pri vyjmuti baterie zapojit druhou pres zapalovac. Melo dojit jen k resetu chyb.
Je možné někde zjistit jaké jsou maximální otášky Škodováckých motorů?

Myslím bez omezovače s těma omezovačema jich totiž většína točí jak staré OHV a mají jistě velkou rezervu! Jak to odblokovat?
A máte auto s dvěma kufry stačí převodovku s motorem a nápavou z Fabie namontovat do prostoru za zadními sedadly!
Ale jenom normální a zkrácená bez kufru?
Jak moc svítí světla schovaná za prední maskou u Škodovky? Sníží ty přičky svítivost občas je to vidět!
Co radíte? V případě nutnosti by měl motor umožnit hrábnout si do rezerf!

Dá se zjistit jestli zrovna předjíždíte s chlupem a nebo motor točíte jako vždycky a poldle toho by se měl management zachovat!
Dobrý den,

tento pátek jsem přebral vůz Škoda Fabia Combi 1.9TDI ve výbavě FLASH. Mám následující dotazy😒br />
1/ Proč nemá vůz označení motorizace na víku kufru? Domníval jsem se, že je to standardní vybavení každé fabie. Je možné tento štítek dokoupit? Nemám důvod motorizaci skrývat.

2/ Interiér má být v barvě Onyx/Onyx, ale mě se zdá, že plast je spíše tmavě šedý. Domnívám se, že starší fabie měly jaksi černější barvu přístrojové desky. Jak je to tedy s barvou Onyx, je to opravdu černá? Není to nějaká škodovácká vychytávka?

Děkuji předem za odpovědi
Za to že nemáš označení motorizace je příplatek! Na to ses ptal ne?
Nechce se mi to hledat, ale "chybějící" označení motorizace je nejspíš součastí vychytávek souvisejících s limitovanou sérií Flash. Berou to zřejmě jako známku luxusu. Aspoň u Attractive to tak bylo.
Označení motorizace na víku kufru nemají akční modely (Style, Attractive, Creation, Flash), tyto modely (vycházejí vždy z výbavy Classic) mají dále namísto uvedení stupně výbavy na bocích vozidla pouze nálepku s názvem akčního modelu. Štítky se určitě dají dokoupit v prodejnách ND u prodejců Škoda. Vzpomínám si, že jsem je např. viděl v brněnské prodejně Autonova.
a nejsou drahý, tuším kolem 300 Kč myslím. I když za ten kus plíšku... je i těch 300 kč dost 😄
Jede to od 1500 do 6000 ot a pořád pěkně táhne!
1.2HTP: Asi máme každý jiný názor na to, co to je pěkně táhnout. Tato slova bych u auta, kterému trvá zrychlit na stovku patnáct vteřin, asi vůbec nepoužil 😄
Chtěl bych si nechat zapojit pravou zadní mlhovku - prý stačí pouze natáhnou drát z té levé. Je však zapotřebí "zesílit" i příslušnou pojistku? Má s tím někdo zkušenost?

Dále mám dotaz na majitele novějších vozů (bez "zástěrek"): montoval si někdo dodatečně přední a zadní lapače nečistot? Uvažuji o tom, ale jde mi o to, zda tím, že vůz montáží zástěrek částečně ztratí sportovní vzhled, bude alespoň vykoupeno neúměrné špinění zejména pátých dveří. Zpozorovali jste vůbec rozdíl před a po montáží, anebo se auto špiní skoro stejně? (u hatbacku). Děkuji za odpovědi.
No na Feliciích fungovalo spíše protažení střechy nějakým spoilerem a pod oknem odtrhová hrana čím delší tím lepší.

Odhadl bych že aby bylo čisté okno chce to zlepšit a zklidnit proudění nahoře.

Spodek bude hrát asi taky svou roli dostat prostě turbulenci co nejdál od vozu.

Ale pak je možná lepší snížení podvozku. Aposdem toho půjde méně.

Zástěrky bych ale doporučil už jenom z ohledplnosti vzhledem k ostatním řidičům. Proč to někdo povolil bez zástěrek když už byla povinnost?
Ja mozna jeste ziju v domenu, ze Fabie by mela mit zadni zasterky povinne. Povinnost zasterek byla, pokud spojnice hrany narazniku a dotyku kola s vozovkou byla vetsi nez 20%. Mozna uz to zrusili.
Nechápu na co zapojovat druhou mlhovku a daleko více oslňovat řidiče za Tebou, když jedna bohatě stačí. Stejně když řídíš, je Ti jedno jestli svítí dvě nebo jedna. A pokud mlhovky používáš opravdu s rozumem, tak se za větu o oslňování hluboce omlouvám.
jenže většina aut z koncernu VW vypadá jak mrzák s jednou mlhovkou. Žádné drahé auto nemá jen jednu mlhovku... 😄 protože by vypadalo jako aušus za pár korun, kde se musí šetřit i na kus drátu a žárovce. Tak to prostě je. Ke všemu mě zase nějak výrazně zadní mlhovky neoslňujou...
hmm tak to ses asi barvoslepej a jezdis se slunecnima brejlema i v noci ne? 😄 Ze ty budes ten mlhovkar kterej sviti zasazdne pres den mlhovkama a hlavne kdyz prsi tak rozne vsechny svetla co ma na aute 😊) delam si srandu, ale je spousta takovychhle uchylu
Tobě by asi sedl Favorit, ten má mlhovky obě. Nezamýšlel ses někdy, proč to tak dělají? Není to jen VW.

Hufnágl
2 Ace2: To se hodně pleteš. Na mém W203 "C" je taky jen jedna zadní mlhovka, na Volvu S40, co jsem vlastnil byla taky jen jedna, na Hondě civic, co má bratr přítelkyně je taky jen jedna. Myslím, že ani na "tvém" "E" nejsou dvě, protože na to je prý nějaký předpis. Obě mlhovky si zapojují blbečci, kteří mají mindrák, že auto nebude "symetrické" a potom hovádka s Favoritama a Filckama, který je mají už z inteligentní výroby.

Petr
Co je opravdu hnus jsou sauta, která mají vlevo mlhovku a vpravo couvačku. Pokud je to nezabarvené do červena, tka je to opravdu humus.

Petr
P2M: Mlhovky mám na "mém" "E" vskutku obě. No v tom případě jsou blbečci asi všichni co mají auta nad dvě mega, protože si odvážím tvrdit, že neexistuje auto nad dvě mega mající jen jednu mlhovku... i VW usoudil, že by jeho Phaeton vypadal jak z jedličkárny kdyby svítil jen na jedný straně, BMW 7xx to samé, u těchle dvou se to řeší elegantně vyšším napětím do LEDek, u Pheetona svítěj dvě ze čtyř červených kruhů, u BMW 7xx zase svítí LEDky blíže k SPZtce, Jaguar svítí také dvojitě a to malé trojúhelníčky v rohu zadních lamp. Takže bych oponoval že to mají jen zamindrákovaný blbečci, mám pocit, že majitelé těchto aut povětšinou mindrákem z auta netrpí, nicméně už si nejsem tak jistý tebou, možná za to může nevyrovnaná sociální situace, či potíže v sexuálním životě, to není injektivum to je prostý popis, jinak si to tvoje žvatlání nedokážu vysvětlit. Jinak jedna mlhovka vypadá už moc přehnaně jako value řešení, výrobce tím dává najevo, kdo šetří má za tři a kdo ojebává zákazníky za devět (když k tomu připočteme boční zrcátko). U Japonců a Korejců to chápu, tam je to z jinýho důvodu. Pro Japonce je prioritou US trh a proto pro EU trh udělají záměnu buď místo dvou zpáteček jednu a druhou pro mlhovku a nebo naférovku vyříznou v nárazníku díru a daj tam kus červenýho světla. U tradičních EU vyrobců je to nepochopitelný, i když euro k euru...
matuS
peugeot 206 ma jednu zadnu hmlovku a kedze ju ma v strede, vyzera to cool

som zvedavy kto zacne prvy montovat jednu hmlovku dopredu 😊)
jo souhlas 206 to má udělaný s elegancí francouzů, tam je to fakt vyřešeno jako doplněk k celkového designu auta a ne ve stylu "když to tam musí bejt tak to tedy někam rychle frknem"
Howard
Ja myslim, ze kde je mlhovka a jestli je jedna nebo dve je houby dulezite, hlavne ze sviti. Stejne se pouziva (ci presneji mela by) jen opravdu v odduvodnenych pripadech, kdy je VELMI snizena viditelnost a pak clovek ani nerozezna, co je to za auto a je mu uz uplne putna, jestli tam ma jednu nebo deset mlhovek.

Sory, ale diskuse o ho...
hmm s tou viditelností to pravda až takovej rozdíl nebude o to se taky nikdo nepře. Pře je o tom zda auto vypadá s jednou mlhovkou jako jedličkárny či ne...
Podla mna je uplne *, kolko hmloviek ma auto, hlavne ide o to, ako su spraven. Aj jedna staci a ze je vlavo je myslim logicke. Ono hmlovka ma upozornovat a tuto funkciu dostatocne spravi aj jedna. A dokonca (da sa to samo aj inak poznat) hned clovek vie, ci auto nahodou nebrzdi. Napr. dnes rano som nexapal - citroen xara break (proste kombik) - asi mal zapnute hmlovky a bezpecne viem, ze nebrzdil /tretie brzdove svetlo + zrychloval/ - ale zadne svetla (obidva svetlomety) - vsetko svietilo intenzitou, ako keby brzdil (asi mal hmlovky zapnute). Osobne toto povazujem za humus.

Co mi ale na asymetrii vadi je to, ze ostala len jedna cuvacka, ktora na*** svieti. Ja by som privital dve a najma, keby lepsie osvetlovala priestor za autom. Kolkorat sa mi stalo, ze som musel v tme cuvat v uzkych priestoroch a H som takmer videl.
Ace2: Já jsem na technickej měl lehkou závadu právě tu mlhovku, že svítila jen jedna. Světe div se, ale ze Švýcar tak bylo auto originál zapojený. Dodělával se drát, aby svítily obě 😄
Ace2: Ahoj, nebylo to myšleno nějak špatně, i když to možná tak vyznělo. Proto se omlouvám. Měl jsem opravdu za to, že dvě zadní mlhovky jsou výsadou Favoritů a Felicií. Každopádně si myslím, že stačí jedna mhlule a to na straně řidiče, protože kdo by v mlze předjížděl zprava. Myslí, že by měly být dvě nlhovky (funkční) i na tom "C"? Za čím si ale stojím je, že opravdu do Jedličkárny patří používači mlhovek i mimo sniženou viditelnost. Není taky pravda, že na dálnici je při rozsvícených mlhovkách max. povolená rychlost 80km/h??? To bych nechal našimi orgány ošetřit aby se lidi odnaučili mlhovkovat jen tak. I když na druhou stranu si je taky rozsvítím - ale pouze pozdě v noci když není provoz a spíš mimo dálnice.

Petr
Co se mi opravdu nelíbí, je 1 mlhovka vsazená do nárazníku - výsada Jap. aut. To je opravdu nehezký.

Petr
a proc ji rozsvicujes ? Jen tak ?
Protože čím víc světla, tím líp. Podotýkám, že je zásadně nerozsvítím, pokud je v dohledu jiný auto. Většinou je používám někde, kde to neznám (silnice vedoucí lesem) a opravdu pozdě v noci. Doufám, že jsi zaregistroval, že se bavím o předních mlhovkách. 😄 Na druhou stranu je pravda, že teď už to není tak horký, obě auta jsou s xenonama.

Petr
no jo no jo no jo no jo omlouvám se Ečko fakt svítí jenom jednou mlhovkou mrzák jeden německej kdo by co čekal od klobásožroutů tlustých a ještě chlupatých... to se ale pořeší, já to tak nenechám... otázka zda to nezaznamená počítač jako závadu .... 😒 *, fakt mě to nasralo, jak trapák z jedličkárny. Nejlepší je Cadillac ten nemá ani jednu a jak mu je.
předníma mlhovkama ať si každej svítí jak chce, stejně svítej jen x metrů před auto a alespoň je to auto líp vidět. Taky svítím předníma když jedu po nějaký vesnický okrsce kde jsem v životě nebyl, je vidět více detailů na silnici a je vidět i více do stran.
matuS
ace> od noveho medaka by som teda take slepe celne svetla necakal.
co mam skusenost z poslednych 2 aut, pri stretavackach nieje rozdiel ci mam alebo nemam hmlovky. obe su h7, ziaden xenon
hmm tak me osobne teda vetsina prednich mlhovek oslnuje a jak uz jsem nekde psal nejradsi mam takovy specialisty co za deste na takove okresce maj rozsviceny uplne vse, to pak teda ja proti nemu uz nevidim nic jinyho... a nevim proc si nesvitis dalkovyma ktery brnknutim prstu vypnes misto mlhovek ktery jsou ti uplne na *, krome toho oslnovani protijedoucich ridicu... nemam to rad a "mlhovkari" me pekne serou
Víš, smarty, ony nejsou mlhovky jako mlhovky. U některých aut svítěj mlhovky dolů do stran a to se pak na rozmlácený okresce bez bílejch čar sakra pozná Rozdíl. A vzhledem ke směru svitu ani moc neoslňujou. Na suchu. Na mokru je to jiná, tam jsou opruz jakýkoliv světla ... (Dálkový mířej do dálky, zatímco na okresce tě spíš zajímaj výmoly a krajnice.)
Viados: Jo jo mlhovky svítej přesně tak jak popisuješ, široce do strana bezprostředně před auto. Na pozorování krajnic ideální. To že si někdo doma namontuje mlhovky a pak svítí 100 m před auto je složitý... 😊
Když jsme u těch mlhovek může mi někdo vysvětlit proč mají fabie možnost zapnout samostatně přední mlhovky nebo současně přední i zadní ? Když už to není každý zvlášť (já to tak mám např u Fiata a je to normální asi i jinde) nebo alespoň naopak aby šlo zapnout samostatně zadní mlhovky.
Jo, jo. Taky miluju takový paka. Hlavně "tvůrce" mlhovek Felicie bych nechal zemřít nějakou bolestivou smrtí. Neznám nic horšího než jet (byť je mlha nebo prší) v koloně za nějakým trotlem se zaplejma zadníma mlhovkama. To jsem pak zralej na červenej zákal 😒 Proto tu veřejně apeluju: vypínejte zadní mlhovky v koloně pokud nejedete poslední. Díky moc 😄
Začínají se objevovat zatím asi jen do blinkrů a zadních světel včetně brzdových tam je výhodou rychlejší rozsvícení.

Daly by se diody použít i do předních světel?

Jaká je svítivost jedné takové diody v porovnání s např H3, H7 ???
matuS
nova A8 W12 ma diodove ziarovky vpredu. ale ako to svieti a funguje netusim
neví někdo, jaký je postup při oddělávání "tapecírunku " předních dveří na Fabii? děkuji Petr
Nevím přesně jestlůi si to ještě pamatuji ale nejprve sejmout přední plat z madla dveřípak zadní povolit šrouby které se odkryjí a pak jsou další ještě tuším z boků a po stranách, odpojit táhlo z páčky otvírání případně elektriku a mělo by to jít sundat směrem nahoru.

Ovšm pod tím máš zase plaech. Ten je opět chycený thorxy.
K tomu tapecirunku. Sundat kličku stah. okna - mezikroužek zatlačit ve směru mřížky pro repro a sundat. Tenkým šroubovákem nebo jehlou odtalčit klipsnu krytky ovládání zrcátka (po odtáhnutí páčky otevírání dveří je vidět malý otvor) a vyndat. Pod ní je jeden šroub tapacírunku. Tahem k sobě a nahoru vycvaknout plast. misku v madle dveří (je to trochu hraní - mě ty klipsny ulomily již v servisu tak to jde lépe). Posunout kryt madla dopředu a vyndat. Objeví se další dva šrouby. Další dva nebo tři šrouby jsou ve spodní části tapecírunku. Potom již jen silnějším tahem odcvakat tapecírunk z palstových trnů a vysunout z krycí lišty skla směrem nahoru (ty plastový trny taky rády praskají ale dají se koupit). Potom jen vyndat lanko otevírání dveří a je to.
Jeden Fabia motor vpředu ale i vzadu jeké motory tdi nebo benzím

Druhý Š 120 motor vzadu, ale z Fabie i s převosovkou a za zadními sedadly takže, se i vzadu objeví zavazadlový prostor!

Co bude lepší jako reklamní předmět?
A koolik dioda?
Zdravím. Kolega si chce na stříbrnou fabii koupit na jaře litá kola. A musí stejně kupovat nové letní gumy, tak váhá, jestli má zůstat u čtrnáctek nebo přejít na patnáctky. Znamenal by přechod na větší průměr nějaký problém? Má starý 1.4 50 kW bez palubního počítače. Díky.
No problem.Pouze finanční.
15", gumy 195/50 celkem idealni. Pocitej ze to bude trochu vic hucet a trochu vic papat. Ale zadnej extrem, pokud to nebudes vylozene sledovat... Lip se to chova na silnici a neni to takovej kostitras jako 16". Teda pokud si nenechas udelat lepsi podvozek...
Tady pise [odkaz] , ze ma u RSka spatne brzdy. Ja jsem s tim mel moznost jet a ze by byly spatne brzdy, se rici neda. Spise naopak. Jaky mate nazor?
S Fabii RS jsem nejel, ale u Oktavky RS povazuji prave brzdy za nejslabsi clanek retezu...
Howard
to Mitsi: Se mi zda, zes nejel ani s Octavii RS ;o)
To Howar😜 Zdat se ti muze, co chce. Nesrovnavam brzdy u Octavie RS s brzdami u ostatnich Octavii, ale s tim, co bych ocekaval u auta s motorem vykonovych parametru (a hmotnosti vozu), kterymi RS disponuje. BTW: Uz jsi jel take s necim jinym, nez s RS? To jen, ze jsi tak nebetycne presvedcen o tom, za prave ona tvoje RS je to nejlepsi auto pod Sluncem...
Howard
to Mitsi: Ano, A6kou jezdim cas od casu a co se brzd tyka, nevidim velky rozdil oproti RSku (krome jineho nastupu a prubehu ucinku). Tim myslim, ze obe auta brzdi OK. Zkratka kritizujes neco, co povazuju za vic nez zdarile. Kdyby ses obul do podvozku, to bych ti prikyvoval, az by me hlava bolela ;o)
To Howar😜 Podvozek se chová stále stejně a podle toho s tím autem přece jedu, resp. musím se mu přizpůsobit. Ale brzdy zvadnou najednou a bez varování, obyčejně nejlépe ve chvíli, kdy potřebuju dobrzdit před zatáčkou nebo se zařadit do kolony při předjíždění výrazně vyšší rychlostí, než se pohybuje kolona. Divné je mi hlavně to, že se tak stává opravdu bez jakéhokoli varování a přitom kotouče ani za situace, když už to opravdu nebrzdí, nedávají na jevo nějakou "nespokojenost", např. "kopáním do volantu". Zřejmě se "nataví" povrchová vrstva destiček...
žel bohu rozdím mezi RS a A6 těžko nějaký může být, když A6 má snad nejdelší brzdnou dráhu ve své třídě. Škoda, že už nevím kde to bylo testováno, každopádně bych AUDI nepovažoval za sportovní nástroj, i když pár zprofanovaných nadšenců to jistě tvrdit bude. Teď mě vlastně napadá, že všechny co znám a mají A6, tak tyhle oba všichni 😄 na brzdy nadávají a několikrát se řešil problém v záruce. Nutno poznamenat, že oboum končí leasingová smlouva a oba odhazují AUDI jak prašivého psa a kupují auta jiných značek.
Howard
to ace2: A6 neni sportovni auto stejne jako jim neni ani RS ;o)
Howar😜 No já vím, ale Standa co spadnul ze Zetoru to obyčejně vidí jinak 😄
Taky jsem asi ten "Standa co spadnul ze Zetoru" taky se mi nelíbí ostrý nástup, já radši progresivnější brzdy-čím víc šlapu tím víc to brzdí, ono je to takové přirozenější... A když člověk za den vystřídá fůru aut od Felicie 1,3 přes Fabie 1,4-44/50 + 1,2/40 některé s ABS některé bez až po Octávku 2,0 s ABS tak mu ten ostrý nástup u koncernových aut s ABSem trochu vadí, to si jeden při mírném přibrždění málem nabije hubu o volant a pak když potřebuje zahamovat, tak má pocit, že čím víc šlape na pedál, tak tím víc to pořád stejně brzdí a to je dost nebezpečný. A to netvrdím jen já"Standa co spadnul ze Zetoru" ale i referentíci, kteří raději jezdí jen jedním typem auta...(mám na mysli Fabie) Kdo jezdí pořád stejným autem jako Howard, tak asi tenhle pocit nezná.
hm, lepsi kdyz si jeden rozbije hubu, nez kdyz jeden brzi i ocima a nic. To jsem jednou takhle na vojne sel z UAZu do Skody 120L s posilovacem a pri zastaveni u brany si mjr. Laga rozrizl ksiltem nos o predni sklo.
Sem jenom chtěl dodat, že Fabie bez ABS nemají tak ostrý nástup... to je pochopitelné ABS si brždění ohlídá, ale ty brzdy bez ABS jsou alespoň pro mne příjemnější. To: mfilip někde jsem tu četl že jezdíš Octávku 1,8 Turbo to je tvoje nebo ji jen používáš ? BTW žádný podtext v tom od hlídače na parkovišti nehledej, jen se tak ptám 😄
Přijde mi že ABS je u Fábií (RS) oproti jiným autům nějak příliš citlivé, takže když je sníh či led, auto skoro vůbec nezpomaluje.
Howar😜 jak to tu čtu, tak mám pocit, že nick změnil uživatele... ještě nedávno jsi tu podvozek RSa a celé oktávie vychvaloval do nebes...
Howard
to nasrot: Mily zlaty ochlasto, bud si pamatuj, co jsem psal nebo si udelej vypis mych prispevku (holt kdo nema v hlave...) Pak teprve blbe pindej.

Pokud jsem se kdy zastaval RSkoveho podvozku, pak jedine s tim, ze je lepsi nez standardni octavkovsky. Presto jej vidim jako nejslabsi cast tohoto auta. Howgh.
Howard
to Mitsi: Tak to se mi za 63tkm jeste nestalo a to brzdy cas od casu hodne "nesetrim". Nejspis jezdis nejaky zmetek. Jinak na podvozek uz jsem si zvykl a prizpusobil se mu, i kdyz ze zacatku jsem hodne nadaval.

Jeste k tem brzdam - kdyz sednu do jineho auta, vzdycky se mi ze zacatku zda, ze nebrzdi.
To Howar😜 Už jsem to tady někdy napsal - efekt tzv. "ostrého nástupu brzdného účinku" ještě nemusí nic říkat o tom, jaké má auto brzdy! Většina "koncernových vozů" je stavěna (a nejen v případě brzd) tzv. na "prvopočáteční dojem": každé auto, bez ohledu na značku a konkrétní typ, má někde svůj limit, jenom u některého se k němu člověk dobere lineárně, jinde je dosažení limitních možností vozu velmi nelieární (to je ostatně problém např. i Mazdy 6). Já osobně nemám rád auta, která si hrajou na něco, čím nejsou. Takovýto přístup se samozřejmě dá vztáhnout i na lidi...
Howard
to Mitsi: Ale ono to auto nema jenom nastup, ale i pak brzdi. Alespon mne (je mi lito, nemuzu si pomoct a to jsem dneska naschval testoval brzdy noveho BMW 320).
To Howar😜 Měl jsem tu čest pouze s jedním kusem (v barvě červené - sám bych upřednostnil žlutou), tak jsem měl holt možná smůlu. Už mne tahle diskuse o brzdách nějak nebaví - přistavte mi někdo jiný kus a já třeba změním názor...
Škodovky se vyznačují jevním nešvarem po zastavení vám odpadnou téměř vždy poklice díky tomu že se v místě uchycení roztaví.

Bylo to u Favoritů a Fábií tam jsem to mohl převést na požádání. Máte pododobné zkušenosti s dalšími Škodovkami?
minut dokážete někdo?
... vykouří za 300? Potřebuju to.
Hele *, zaskoč do kravína (určitě to nebudeš mít daleko) navlíkni si na to brčko, co s tebou tak mává, dojicí zařízení a nastav si automatický vypnutí zhruba na jeden litr. Aspoň do konce roku by od tebe mohl být pokoj...
To vždycky vytečeš, když si tady někdo dělá * nebo to měl být taky pokus o vtip? ;p)
Zaje to pod 30 min znamená mát průměr přes 400 km/h.

Zvláštní zdravorní a policejní speciály by to mohly stíhat!

Možná i jednoúčelové autobusy proč ne?
Dobrý...
Je to sila ten motor má příliš velký záběr je pakárna přidat plyn, aby to nehrabalo respektive to nejde!

Nutmo podotknout, že tam mám široké letní gumy jako na RS něco jako 205/45/16 spolu s lehkým předkem to po přidání plynu začne hrabat i na 4 zatáčet se dá jen se spojkou! 😄 Je to jak kdyby místo kol byly klouzáky!😄 Zkuste si to taky.
Jsi vtipálek se sklony k mystifikaci nebo *?
Huf: Přimlouval bych se k té druhé možnosti, ale nemá to cenu řešit. Vždycky jednou za x dní sem hodí příspěvek svou naivitou a radostí z tříválcové jednadvojky, připomínající onen okřídlený vtip "již zítra!", aby tu nediskutoval a dalším podivuhodným příspěvkem nás oblažil zase za pár dní.
jak muze mit nekdo, kdo ma ve Fabii moturek ze sekacky na travu mit 205 a jeste letni gumy v tpmhle pocasi??Ty si asi fakt pi*a. Navic ten motor nema zadny vykon!!!
Bych na to auto měl dát!

Po ruce mám zimní Good Year Ultra grip 5 v rozměru 195/65/ R15 nebo 16 bez podložek tam nejdou ale s podložkama myslím ano akorát že jsou to plecháče na al podložky mohl by být nějaký problém?

No asi na to nepůjdou řetězy, ale to není na závadu ty nejsou potřeba 99% lidí je vozí zbytečně.
Ta 1,2 bylo zakoupené auto do počtu, na pojíždění po městě a tak očekával něco podstatně horšího.

A vybavuji to co dům dá a zkouším. Jsou to zajímavé poznatky. S temi širokými gumama je to na asfaltu a mokru super. Schválně jsem čekal co to udělá na sněhu a konečně jsem se dočkal. Ta kombinace je opravdu síla na sněhu to je jak na ledové ploše.když přidáte auto se začne smýkat směrem kterým se svazuje vozovka. Trochu se to dá ovládat když se vyšlápne spojka.

Buď na to dám původní letní a nebo ty zimáky od GY z Octávky jsem zvědav co bude lepší.

Jen si nejsem jistej těma podložkama pod plecháče.

Nebo dopředu něco co sedí a vzadu nechat kluzáky.

Jo to aouto se strašně lehce přebrzdí že chcípne motor a pok to neroztočí kola a jede to rovně.

Když chcete přibrzdit levou nohou tak ten motor začne kuckat a ubere. Kdyř je studenej tak po nastartování vyžaduje taky nějaký čas nez se vzpamatuje jinak nejde ani přidat.

Maximální spotřebu už jsem dotáhl na 11,8 a minimální nekde kolem 5 l.

Zrovna tak při nastartování kdy je studenej
1.2HTP: Mas naozaj velmi zaujimave prispevky, cisi z nich rozhladenost a bohate skusenosti. Ake su Tvoje ostatne auta, ked toto je len do poctu? Tipujem Skoda 1000MB, Skoda 105L a VAZ 2102. No a podla mna by si mal na zimu na to delo namontovat 255/35R18, samozrejme minimalne v kategorii do 270km/h.
SE VÁM DYVÝM, ŽE VÁS žertovné POVÍdánÍ OD PŘÍteLE 1,2HTP TaK irITUjE(některé více, některé méně)dyŤ JE TO SRANDySTA JAKO oCTAVIJÁN. PS Když se tady člověk občas zasměje, tak se houby stane, smích je přece nejlepší lékař a rozčilovat se pro bbost jiných, notabene teďkom před vánoci přece škodí zdraví 😄 To nevíte chlapi 😄
snad se ani 16 na to auto nevejdou...a jeste 195, to ja mam na Lagune a staci mi to.U Pazouta (taky 1.2, ale plnohodnotny motor (4hrnky)) mam zimaky 155, sice to jsou trosku ziletky, ale staci to, a auto sedi, a hlavne jak jsou uzky, tak perfektne prorezavaji snich...dneska mi to neustrelilo, a to jsem v pohode lital 90 😲
Co se sní zapínají zimní světla?

Dokáže někdo poradit už fakt začíná být brzy tma a ač většinou svítím i v létě přes den někdy člověk zapomene.

JO když jsem měl ne 1000covku ale 100vku tak to byla na sněhu paráda na OR6 jsem jí na pravém suchám pruhu dálnice rozjel na 180 a pak hurá do levého kde leel přemrzlý prašan ve zpětném zrcátku bylo vidět jen bílou stěnu a v ní se občas rozsvítily světla aut které jsem předjížděl když to kleslo na 160 tsak znova na asfalt vpravo a na 180 a pak zase doleva! 😄 Jo paráda!

To byla doba ve městě se dalo v noci na sněhu jezdit i 140 nežádných 90 jak se někdo vytahoval.

Teď už je moc velký provoz!
No kde by byla ty supermotore, co myslíš...no...? No přece v krabičce s náhradními žárovkami a pojistkami to nevíš ? To mušíš napřed zajet do servisu a oni ti tam namontují ten spínač a dají ti tam pojistku a dóóóst možná i jinou od nich ze skladu, tak ti ta náhradní zůstane v té krabičce 😄
Tam je navíc i vypínač? No tak to by chtělo schéma aby si to člověk mohl zapojit sám a nedomršili mu to v servisu.

Ty gumy, no na Favoritu dopředu zimní a dozadu letní dungovalo dobře.

Ta Fabie má lehčí předek, lehce se přebrzdí a chcípne motor naopak potom še špatně zase chytá a jede rovně. A motor ne a ne naskočit.
Ne ne ne ne ne ne ne né. Žádný vypínač tam néní 😁) jenom spínací relátka v hezké krabičce s drátkama a pokud nevěříš servisu, tak si to objednej a namontuj si to sám Ty moulo, nic těžkýho to není, jenom si to potom nezapomeň aktivovat tou pojistkou...aha ty zase nevíš co je to ta aktivace...mnóó... to není jako u telefonu, to nemusiš nikam chodit a sepisovat smlouvy, jenom ji(tu pojistku 15 A) zastrčíš do příslušné zdířku (35 tuším) a " JE TO" aono to svítí když to nastartuješ. A vůbec... víš ty co je mobilní telefon. Nemám ti to vysvětlit raději hned ? 😄
Jak to bude fungovat na té Fabii?

Na Favoritu to bylo super!
Tak to vyzkoušej a neptej se, když se ti to bude líbit, tak to tak nechej 😄 a když ne tak přidej i ty zadní 😒
ono je vicemenne jasne, ze ten 1,2 HTP je podivny provokater, ktery se pouze tesi z nasi vzteklosti, jak na nej reagujeme. Jelikoz to nikdo nemuze myslet vazne, ani kdyby to byl sebevetsi blb.
STAVROS a ladao: Ale ved sranda musi byt 😉) Ked toto niekoho vytoci, tak ma slabe nervy 😉 Ale citanie je to pekne 😉)
to:dabel Myslím, že jsem napsal to samé v příspěvku 12435 😄 a tak se s ním bavím tak aby byla sranda 😄
No konečně na to STAVROS kápnul. Tak si dejte hoši pauzu s 1.2 HTP a zpátky k těm Fabkám.
Na plochu 10 x 10 cm se vejde cca 400 vysocesvítivých ledek průměru 5mm. Může to nahradit hlavní světlomet?
dcgsd
a co smerovost svetlometu? To asi nebude jen tak. Musi se pouzit led se specialni optikou a zajistit souosost vsech. A to jestli staci nebo ne je dano hlavne jejich parametry. Teoreticky ur by to jit mohlo.
Tak to by tedy nešlo 😄tedy tak jak to navrhuješ... jediněěěěě... že by jsi těch 400ledek nacpal do jednoho bodu, kde byla žárovka na tlumený a dalších 400 místo dálkovýho, jinak to bude svítit všude jinde jenom ne na cestu 😃)
Jo a ještě malý dodatek, až to budeš dělat tak k tomu vymysli rovnou i natáčení do stran podle volantu aby to hezky svítilo do zatáček jak Citroen DS 19 😄
Z odporových topných těles by se hodilo, některé Fabie je mají. Jak moc to topí a dá se přidat? Kam?
Hele ty ledky jsou právě docela pěkně směrový a dá se vybrat v jakém úhlu vyzařují oproti žárovce pohoda, dokonce by šlo určovat směr v kterém ledky budou svítit a v kterém ne a tím by se odstranilo oslňování protijedoucíxh řidičů a světla by mohla být tvarována defacto jakkoliv.

Kde je to schéma kam apojit a jek relé "aktivace" pojirtky se dá provést i drátem s vypínačem a pojistkou ušetří se tak cesta do servisu.

A co to topení? Kolik si říká Škoda za odporovej drát za 3,9 kč?
U světlometů není problém!

má někdo zájem za 10 000Kč udělám!
Supermotore, za to že se tady tak hezky s tebou bavím a radím ti, tak by jsi na to mohl dát slevu, co říkáš tak 150% 😃()
na kterých jsem to koupil. Na plecháčích a nechal jsem tam podložky vpředu 1,5 a vzdadu 2 cm na každé straně.

Zartím to funguje uvidíme až zase na sněhu. příjde mi, že větší rozchod je více znát než široké gumy?.

Co myslíte?
Hliníkový podložky pod plecháče JO ? Máš rozum chlape, dyk se ti zamačkají do toho hliníku 😄 Nebo jsi tam dal železný aby ti to vydrželo 😃)
Já si to vymyslím a zapojím sám opravdu to není těžké! Scháma zapojení zvládli zveřejnit i za totáče tak proč ne nyní v době rozvitého???
Už jsem slyšel, že tam měl někdo i z texgumoidu!

Ovšem nejlevnější je použít normální ploché podložky na každý šroub jich nasadit stejný počet v množství dle požadovaného zvětšení rozchodu.

Vymačkání by snad mohlo hrozit u skutečného hlíníku, ale i tak je dosedací plocha poměrně velká, navíc podložky se dělají většinou duralové.
Tak z texgumoidu říkáš a nejlepčí jo ? 😁 Podle mne jsou jestě lepčí z pertinaxu a s radiální cirkulací oleje. A vůbec nejlepší řešení je dát místo šroubů štefty jako je má Š 1000 až 130 a dát je rovnou o hóódně delší, tak 8-10 ceńťáků a na závity místo těch tebou zmiňovaných podložek našroubovat matky a pro jemnější stavitelnost potřebného zozchodu potom můžeš i mezi ty matky dávat podložky, určitě to bude rychlejší a jednodušší při zkoušení který rozchod je nejlepší v kombinaci z úzkejma gumama, co říkáš supermotore 😄)
Jde to chce to dosáhnout odporu tak 0,8 ohmu na 1-2m drátu aby to stačilo vyzářit. Ale spíš by to chtělo dělší dráty čím větší délka tím může být nižší teplota. Ideální by byla keramická voština jako byla v těch topnejch kostkách, ale to nevím kde se dá sehnat.
uz to mam, budu sestrelovat vsechny Fabie s motorem ze seklacky na travu 😄 a zvlast se budu zamerovat na ty, co maji ledky misto svetel, hlinikove podlozky (nebo gumove?????) a topnou spiralo uvnitr. Pak snad bude klid
Zase mi někdo ukroutil anténu co s tím?

Máte nějaké řešení?
A myslíš tu šroubovací nebo sklápěcí magore ?
J v současnosti asi nejkvalitnější a nejlevnější řešení!
1.2HTM IMHO není magor, ale někdo ze stálých členů MC, který se velice baví, jak to vás ostatní vytáčí ... ;o))) ... protože obyč plechové podložky pod šrouby na kola, to už je opravdu provokace par excellence
Viados: to je objev 😊))) ale jde mu to, co? Jestli on to není "Octavie", má podobnej styl. Stejně, nechápu, že to někoho baví... ale lidi jsou holt různé.
To je jasné, ale tak nějak vnitřně nechápu, že někoho může tohle bavit dýl jak den ;o)
1,2HTP: a nechces si tam rovnout flaknou jiny napravy, co ti budou vycnivat pul metru na kazdou stranu, a pak na dat 20palcovy 305?? ja to mam na 106 a ta nadherne drzi. a taky to je jednadvojka, ale ma zase maximalku 50km/h 😞
Podložkama jsem zvětšil rozchod o 4cm vzadu a O 3 cm vepředu. Jízdním vlastnostem to prospělo. Víc by to asi nebylo rozumné.

Zarazilo mne ale když jsem viděl to jako WRC do normálního provozu. Ono to mělo snad 8cm podložky na každém kole. Nedovedu si představit co to dělá s geometrií hlavně vepředu a jak jsou na tom pevnostně šrouby. ne ty co drží kolo ale např. ty čtyři co drží vzadu už přes fabrický podložky osy kol i s brzdama!? tam musely příšerně narůst síly.
To bude ideální řešení pro rozmrazování předního skla a rychlý náběh tepelné pohody ve voze!

Jen to chce omezit vyzařování tak aby topení příliš nežhnulo a nesvítilo.

Ideální by bylo aby se topení natáčelo buď na okno nebo do interiéru.
jak se odmontovává ta sklopná?

A co když se anténa smotá do klubíčka. U FM by to nemělo hrát přílš velkou roli u ostatních vln to bude asi problém.
To by byla zajímavá implementace. motor i spřevodovkou by byl schován za zadními sedadly a vůz by měl další zavazadlový prostor vzadu. To by byla rarita.

Ovšem proč nedávat agregát pod přední sedadla?
petous
a co třeba ke stěračům?
Si děláš * suprmotore 1,2 HTP, ale já na tom už přes rok pracuji. Myslím to úplně vážně, ale motor nebude za zadními sedačkami ale normálně pod kapotou, už se vymýšlí jak to uložit do pomocnýho rámu, a na převodovku se přidává na každou stranu pomocný převod aby se hřídele točily jak mají a ne naopak. A konstrukčně to bude o hodně jednodušší než ten motor za sedačkami. I takhle se o dost sníží převis motoru přes zadní nápravu a o hodně se tím zlepší jízdní vlastnosti.
ja jsem premyslel o tom, ze bych dal to 120 motor ze zezadu dopredu a udela bych si z toho Combika, ale nejiv jak to potom bude s tuhosti karoserie.
to: marlin Tohle vymýšlet nemusíš, to už je vymyšlený, existuje prototyp Š 120 s motorem vepředu. Udělala ho Česana Mladá Boleslav a teď ho má jeden borec doma na dvoře a chce ho kompletně zrestaurovatm jelikož je to pjěkně shnilý, * kozu do vazu, zase vedle "kouzelníku"
ja vim, ze takovahle skodovka litala, ale to musely myt nekde vyztuhy na pevnost karoserie,nebo ne?
No konečně rozumná diskuse. Poradil by mi někdo, jestli se dá ve fabce jezdit na kozí mlíko? A nebo když vymontuju pátý dveře by se tak nedal udělat aerodynamickej činitel pod 0,1? dik
vymontuj predni okno a zadni dvere a pak ti ten vzduch pujdu pres interier a budes mit neźnatelny aerodynamickej soucinitel
To mě samozřejmě napadlo, ale lítalo mi na podzim listí do ksichtu. Ale stejně mě víc zajímá motorovej tuning. Hodlám dát nádrž na stzřechu, aby to palivo dostalo spádovej drajv. Četl jsem v ABC, že to v celym rozsahu otáček zvedne výkon až o 0,5 kW a kroutíci moment o 1-2 Nm. Dostal bych se tak na dobrých 12 kW a 33 Nm při 1800 ot. A pak bych si vyprosil mejl od 1.2HPT a dal si s nim sraza, abysme vyzkoušeli, komu to roštuje líp. Přidal bych třetí nápravu (215/45 R16) a určitě ho vezmu na míli aspoň o půl vteřiny.
Dovolil bych si upozornit, že je nutno přilepit nejlépe páskou sluchové orgány k hlavě, jinak tohoto součinitele nelze dosáhnout a také by mohlo dojít k opuchnutí tváří od neustálého fackování ušima, ke kterému by zcela jistě ve vyšších rychlostech docházelo. Druhá možnost je sedadlo aretovat do téměř horizontální polohy a k orientaci na vozovce používat periskopu. Jak na to? Myslím, že 1,2HorkoTěžkoPomalu to do konce tohoto kalendářního roku zdárně a hlavně ELEGANTNĚ vyřeší ke spokojenosti nás všech technických analfabetů. Přeji všem štastné a veselé a do nového roku mnoho štastných KM. Petr
ja jsem to takhle mel u Corsy, bez zadniho a predniho okna a pri rychlostech vysich nez 50km to neprijemne foukalo 😲

Stastne a vesele vsem a hlavne se nekde na silnici nezabijte
Máte recht, chce to jenom vychytat mouchy. Zkusim tam místio nezavislýho topení připojit vysavač. Bez předního skla to sice bude kapku luftovat, ale ten vysavač to hned všechno odsaje a bude pohoda! Navíc ho můžu zapojit do spřaženýho soukolí s motorem a to by bylo, abych na rovince nevzal kdejakou Avii. A když budu mít v zásobě aspoň kilo duralových podložek, možná si troufnu i na souboj s 1.2HTP.

Taky hezký svátky a hlavně sjízdný silnice. Doufám, že se nám 1.2HPT s tim svym žihadlem někde nezabije, protože pak už by se tady člověk snad ani nezasmál... I když, oželel bych to. 😉
Zdravím, celkem dost jezdím a musím říct, že jsem maximálně spokojen. Vlastním dlouhou 1,9tdi (chipnutou) fabií a nedám na ni dopustit. Už jsem kde komu natřel * 😄

Můžu jen doporučit.

Zajímalo by mě, jestli s tímto motorem už má někdo víc najeto a jak je na tom.
matuS
uprimna sustrast, v takom aute 80tis za rok...
kostey
jo jo lituju tě, tolik kilometrů v takovim autě, ale nezoufej si jsou vánoce. Každý nemůže jezdit v Sieře... 😊
Kup si Lagunu, ta je o dost lepsi nez Fabka, a o dost lepsi nez Fabka je 106-ka
To Kostey.. No jo Siera velký, nespolehlivý pekáč, který se už dává skoro zadarmo. U nás v ní jezdí jenom socky a cikáni.
Nic levnějšího snad už ani není, žigulíky došly...
kostey
někde jsem slyšel že sierra je označovaná jako cikánskej mercedes... 😄
podle je me je Sierra posledni z dobrejch Fordu, ostatni uz stoji za *, zvlast Moneo a Focus, Escort je taky na dve veci
kostey
ve fordu jsou dvě éry: před sierrou a po sieře. Sierra byla (a je) nejvychytanější model od fordu s motorem vpředu a náhonem vzadu...
kostey
při svém představení posunula taťku o hodně výš...
taťku, nebo laťku? 😊
Mondeo z roku 94 ale i pozdejsi je hnus nejvetsi. Posledni dobry Ford je Scorpio, jak po designu tak i o pocitu z rizeni. Ford, uz neni auti, uz jsou pouze krabicky od sirek a radi se vedle bezdusich facek, felin a fabek. Jedina Fabka, ktera stoji za to je eReSo, a kdyby bla jeste v combajnu,mnam
Kostěji, tady nikdo nemůže za to, že pokrok se u tebe zastavil u sežraný siery za patnáct papírů. Nějak mi uniká, proč to ventiluješ u škodovek.
kostey
jasně že tam má bejt laťku...
quaggar: ani nevim promiň už mizim.
q: Hele, nevim, jestli si majitel skodovky, ale brat si do ust slovo "pokrok" v pripade znacky, ktera uz drahna leta produkuje nedomysleny, ukrutne nespolehlivy auta, ktery maji za tri roky tolik poruch, co treba dve Sirry dohromady za sedm let, mi pripada opravdu mimo.
Ve firme mame sest Felicii a jednu Fabii, jezdi s tim slusni kluci - zadny sironi typu "je to sluzebni tak to muzu zmastit" a ty auta travi v servisu tolik casu, ze mi nad tim zustava rozum stat. A to nemluvim o poruchach typu upadly vyfuk, vytekla chladici kapalina, atd. - u aut, ktery by vzhledem ke svymu nizkymu stari a jak ty rikas "pokroku" mely jezdit a drzet krapet jinak...
A mimochodem, clovek, kterej si 80 000 rozhodi tak, ze za 40t. koupi Sirku 4x4 DOHC v kombiku, za 30t. necha udelat zgruntu kastli i s lakem a zbytek strci do pneu, svicek, radia, atd.(spotrebak) udela rozhodne lip, nez kdyby si koupil jakoukoliv Skodovku (za nepomerne vic penez).
kostey
pava: jezdil jsi vůbec někdy v sieře?
Achoj, nevím co někteří máte proti fábiím, asi to bude fakt tím, že máte jiný auta a ty jsou samozřejmě nejlepší... Ale to je vaše věc, já jsem spokojený, jsem v autě denně asi 5-7 hodin. O motoru ani podvozku nebudu diskutovat. Jsem kapánek větší 191cm a můžu říct, že místa pro řidiče je tam habakuk 😄 Samozřejmě, že za mnou mají smůlu, ale většinou jezdím sám nebo s přítelkyní. Těším se, až zase nějaké zadýmené sieře natřu * a uvidím řidičovu protáhlou tvář, která se na mě ani nepodívá 😄 Zatím pa.
xMysak: Nevim, co maji vsichni proti Fabiim 😊, ale muzu Ti rici, co proti nim mam treba ja a lide, ktere znam a kteri by si to auto nikdy nekoupili (tim nemyslim kluky ze Sierra - fora 😊.
Pominu design, ktery je skutecne diskutabilni, mne se napr. vzhledove docela zamlouva ten minisedanek, ktery ale kazdy, s kym jsem mluvil, hodnoti jako nejosklivejsi verzi. Takze to nema smysl rozebirat, co clovek to oko.
Pominu take "modely" typu Fabia Junior nebo jak se to jmenuje, ktere jsou vysmechem zakaznikovi - chybejici kastlik a tisic dalsich veci nemuze omluvit nizkou cenu.
Ale z objektivnich veci, ktere vadi mne - auto je male, a to i jako "kombik". Ma ukrutne nepohodlne a tvrde sedacky, pokud se chce clovek povozit, musi jezdit neustale s pedlem blizko podlahy, zabira to moc vysoko (mluvim o benzinech, diesly - nevim). Karoserie stale pokracuje v tradici, z niz se vymkly pouze Octavie - nekvalitni, mekke plechy, ktere zacinaji viditelne reznout uz v prvnim roce provozu (schvalne se podivej na svoje spoje prahu, minim tim ty svisle slisovane plochy ; u nas v ulici to hnije vsem Fabkam, a to nekterym neni ani ten rok). V aute je navzdory slusnemu odhlucneni hluku od vozovky aerodynamicky hluk, spousta detailu (plato vzadu atd.) je resena vylozene hloupe + jsou na ni drahe nahradni dily. A posledni vec - Skoda je znacka proslula nespolehlivosti a netrvanlivosti vyrabenych vozu, Fabie v rozumne vybave prijde na 350 - 400 tis. Kc a to je proste moc, za ty penize nedostavas vubec nic.
xmysak: Jinak mas pravdu, ze se jim povedl patrny posun kupredu co se podvozku tyka, opet ale zustava otazkou trvanlivost dilu a vubec trvanlivost karoserie, s niz to moc dobre nevypada.
BTW Pokud tu svoji Fabku nemas dvoulitrovou v benzinu, nevim, komu bys v Sierre chtel co natirat 😄 DOHCcko v prumernym stavu by ti ujelo, ze bys se ani neotocil 😊
Ale o tom jezdeni neni. Zvlast v CR maji muj obdiv lide, kteri umi jezdit pomalu a nemusi si za kazdou cenu neco dokazovat.
A tim se fakt loucim. Asi je zrejmy, ze zastavam nazor, ze v dnesni dobe, kdy kvalita neni nikde (a tim mene pak v automobilovem prumyslu), je koupe noveho auta vyhozenymi penezi a nabehem k tomu, aby se clovek jen vztekal, co vsechno musi u novyho autaku resit (v pripade Skodovek, Peugeotu, Renaultu a podobnych znacek, vic nez kde jinde).
Zlate ojetiny, tem se nic nevyrovna, jsou levne a bez problemu....
Pro-J77.Zlatý východ tam ojetiny od těch blbců ze západu směřují,asi nevědí oč přicházejí(ti blbci západní)!
No, hele, jestlize si koupim auto, tak okamzite ztraci na cene nejakych 30% myslim nove, takze jestli ja budu kupovat, rekneme rok, dva stare auto, tak si nejak neuskodim....ten technicky vyvoj auto se za ten rok tak kupredu nepohne...
Mít Škodovku je úplně na h.... Nemyslím teď kvalitu, ale kvantitu. A protože je těch aut tolik, je samozřejmě zájem o vše co na ně pasuje. A tak dnes již nějaký *, který si koupil plecháče na zimní pneu a šetřil na puklicích používá moje puklice. Takže člověče, ber to jako dárek k vánocům, ale jestli tě někdy zahlédnu i u jiného auta jak je bereš, pamatuj, že od toho auta už se nezvedneš jinak než v krvi.

Mne ten tvůj ježíšek stal 1500,-Kč (nejsem takový *, abych si puklice půjčoval z jiného auta).

A vy ostatní přátele škodovek se zamyslete až budete puklice či jiné díly kupovat levně na burze. A vy pánové co přemýšlíte o koupi nového auta, přemýšlejte, zda se vám může něco podobného stát třeba u Hunday či Hondy. Může, ale pravděpodobnost je o 99% nižší. Všem zlodějům přeji nešťastný nový rok a brzký pobyt ve věznici.
No jo, dnes jsem videl mondeo stát na kotoučích... a nevypadalo, že by to byl záměr majitele... Zastřelit na místě a jen bez komentářů těla odklidit do nejbližší kafilérie.
kostey
Kolik jste ujeli za den nejvíc ve Fabii? Viděl jsem jak z ní vystupujou kamarádi po asi 1450km/den a nebyli moc fit...
kostey: Obdivuju Te 😄 Fabie nema smysl resit. Pokud ma v sobe clovek aspon trochu citu a nechce tem, kteri si uz bohuzel tenhle vuz koupili, kazit naladu, jediny reseni je nepsat nic... BTW Neni nahodou, ze Fabka totalne propadla v MS Rallye a to diky atributu, na ktery Skodovkari tak neradi slysi (totalni nespolehlivost a "forovost" auta - je to lego 😊.
Marlin-tp byla odpověď pro J77 a tam se nemluvilo o rok starém autě!
OK... a jak se teda koukas na rok stare auto???
Teorie stráty 30 a více procent za rok je pouze teorie.Kde se takové auta kupují?Teda kde jdou sehnat?

Jinak samozřejmě rok staré auto pokud to není nějaká nepodara by snad mělo být OK.Ale zdaleka jako u všech věcí které má člověk po někom to není ono.Pak ještě můžeš přemýšlet proč se ho někdo chtěl tak rychle zbavit.
paluz: Kupuji se jako zabavene leasingy.
paluz, paulz... Snad to rozdychas 😄
bob: Hmm- ono to nie je take lahke. Zohnat pomerne mlade auto (1-2 roky) aj z leasingu za dobru cenu je zlozite. Zvacsa plati - dobre auto nikto nepredava (malokedy ma clovek stastie, ze majitel ho predava z roznych dovodov-potrebuje prachy, alebo dostal sluzobne, etc...)

A stale plati, nove - je nove - neda sa to definovat, ale proste ten pocit, ze je tvoje a bolo len tvoje, ze vies o nom vsetko - je to divne.... A imho - skodovky (aspon v SR) moc na cene nestracaju .... (nemam skodovku)
Anndy: Neni to lehke, ale da se. Samozrejme ze kdyz

dnes (zitra, pozitri) potrebuji auto, tak se to

blbe shani. Ale kdyz clovek pocka (klidne pul roku),

tak se neco da sehnat. Pripadne jeste nejakou "vhodnou"

bouracku. Jednou jsem videl auto, ktere prodaval

nemec proto, ze se mu do kufru vyblil pes.

Skoro funglovka, velice malo najeto, nebourano...
jasne, ze sa da zohnat 😉 ja som predal 2,5 rocnu fabiu, lebo som dostal sluzobne auto, bola ako nova, dost som do nej investoval, ale nemalo zmysel dalej platit leasing... takze kolega na ktoreho som previedol leasing moze byt spokojny 😄 inak prajem vam vsetko dobre do noveho roku.
Konkrétně škodovky se zase ojeté prodávají za takové ceny,že pokud má člověk peníze je lepší koupit novou.Cenový rozdíl je poměrně malý.
Suzuki Ignis, je lepsi, lacnejsi a lepsie vybaveny.
Jinak momentalne mam - stejne jako kostey - tez Sirku, abych usestril ptani. Najezdeno bez par drobnych 40 000 za rok a mesic, auto me nenechalo jedinkrat stat, jezdi kazdej pracovni den dve az tri hodiny a krome veci, ktery proste plynou ze stari a neni je nutny resit (sem-tam nejaka ta vibrace, zadrnceni interieru na kostkach, volnejsi diferak, atd.), bych nehadal, ze ma na krku 200 000.
Narozdil od svych kolegu Skodovkaru (a nejen jich) jezdim v pohode a sam si vybriam, jestli pro jistotu vymenim to ci ono - ne aby to za me vybiralo auto stojici u krajnice s vsema ctyrma blinkrama a trojuhelnikem. Pokud tu nekdo Sirku nazval nespolehlivym autem, je to vul, kterej nevi, o cem mluvi, a je jen jestitnej na svoji (jinou) karu. Sierram se da vytknout leccos, ale nespolehlivost ne. Jezdil jsem v leccems, vim o cem mluvim.
A tim bych to uzavrel, je to forum o Fabiich, tak at k tomu taky slouzi. Preju vsem majitelum hodne pohodovych kilometru a co nejmene duvodu k nespokojenosti. O ceskych ridicich se krome jinyho rika, ze kdyz mluvi o aute, je nejlepsi ze vsech to, co zrovna maji 😄 - i kdyby to byl nejvetsi kram na svete. Pamatujte na to, az se budete dohadovat s nekym, kdo jezdi v necem jinym.
Hlavně že máš co dělat přes svátky ...
... totiž psát o sieře do fóra o škodovkách, kde nejni ani noha ...
A díky dobrým klimatickým podmínkám anízké hmotnosti se dalo jezdit i po sjezdovce. kousek vedle se proháněl skůtr a opodál paraglide. Ten předek je fakt lehký asi to bude chtít závaží do přeního nárazníku a nebo zimní gumy.
mozna to je vyhoda, ze mas lehky predek...aspon to nezahrabes, ja treba Pazouta na poli nazahrabal.... a to diky tomu, ze ma lehky predek 😄 😊
v supermarketech se prodávají vyhřívané dečky na sedadla osobních automobilů. jsou ve dvou provedeních obdélníková a oválná ta oválná pasují přesně na Fabii a je to super.

Ještě jsem někde zahlédl to přídavné 12V elektrické topení, ale zatím nevím kde ho koupit a za kolik?

Ještě zajímavější je přídavný teplotu udržující modul, který je ohříván teplem od motoru, a teplo sď dokáže udržet i několik desítek hodin po vypnutí motoru a pak o uvolnit do topné soustavy.
Predstavte si že jsem potkal lifi kteří měli na svách vozech řetězy!

Taková lumpárna!
To je slabý! To já jsem nedávno viděl lidi s řetězama na předních u zadokolky a naopak kdysi dávno (když ještě převažovaly zadokolky) předokolku s řetězama na zadních kolech!!! Z toho plyne poučení: "Když řetězy, tak na všechna kola!" Sicher ist sicher.
to: 1,2 HTP má doma v dílně ještě řetězy co se dávaly na 1000 MB, jednoduchý...jen takovej silnej řemen s řetězem...jednoduše se to protáhne diskem kolem gumy a utáhne řemen. Je to výborný a jednoduchý, dáš si na kolo jeden, dva, tři, čtyři,...kolik máš dír a řetězů tolik si jich tam dáš, já jich mám v dílně asi osum, chceš je všechny ??? S těma by jsi vyjel tu slezdovku i vedle lyžařů na vleku 😒)))))
ladao: Hele jestli to s tema historickejma retezema myslis vazne a jestli by pasly na kolo 195 / 65 / 14, tak bychom se asi domluvili 😄 Laka me to i jako rarita, nehlede na fakt, ze svoji funkci to urcite splni 😄 Kdyztak mailni na j77@fordsierra.cz ale za hodinu odjizdim na hory, tak bychom se asi domluvili az po 4.1. Diky ! 😊
to: J77 Na ty tvý kola by nepásly 😒 to by byly asi krátký řemeny 😒(( ale srandistovi 1,2 HTP na jeho 165/70-14 by určitě šly, je to ekvivalent 155/80-14 na tý Š 1000 MB
ladao: Toho jsem se obaval. Skoda, tenhle stary system je mi sympatictejsi nez moderni "pavouk", snaz se to nandava a dotahuje. Myslis ze bys mohl zmerit maximalni obvod (rozpeti) a ja bych posleze mrknul na my kolesa ?
to: J77 Ono taky hóóódně záleží na otvorech v disku a ty otvory v disku té 1000 MB byly na ten řemen uzpůsobený, páč jináč by se ti mohlo stát, že se ten řemen přeřízné o otvor v disku a prasknuvší řetěz ti rozšvihá všechno co se mu do cesty postaví 😄 Pokud se nepletu, tak už ani na 105-130 s 13" diskama to nešlo právě kvůli těm otvorům v disku. 😒 Ale ber ten můj přepředchozí příspěvek jako reakce na srandistu 1,2 HTP i v kontextu blížícího se SILVESTRA. Jupíííí
matuS
tie stare retaze ale v zakrutach moc nepodrzia, ze?
Nevíte kdo to dělá?
to 1.2HTP: mas na mysli nezavisle topeni do auta, ktere spaluje benzin?? nejvetsi vyrobci jsou Webasto a Ebersprecher. Mrkni na www.webasto.de...
Ja Ti muzu doporucit to Webasto, mam ho v aute a je to perfektni vecicka! Za nejvetsi mrazy 15 minut po jeho zapnuti mam teply motor (ohriva chladici kapalinu) a teply interier (vetraky automaticky spina do 1. polohy), rozmrazi se sklo a sedacky jsou teple. Da se to napojit i na pager.
Daytona: nač tě přišlo, to Webasto?
to oddie: ja jsem to kupoval spolu s autem, ale koukal jsem na web a ten stejny typ stoji v prepoctu 25 tisic.
No a přímotop bude stát tak do 500 Kč! A 1kW může dávat po kratší dobu s přehledem.
to 1.2HTP: no to jo, je to levnejsi. Ale ver mi, nezavisle topeni ma taky neco do sebe. Neexistuje tzv. studeny start, kdyz motor i olej maj teplotu -15 nebo -20 stupnu. Tohle nejvic skodi motoru, olej je husty a ma zhorsene mazaci schopnosti.
Pro zajímavost-kolik z Vás skutečně takové auto kupovalo-rozdíl je teorizovat pokud jsem takové auto přímo nekupoval(a nedával vlastní peníze) se všechno zdá být velice jednoduché. Osobně jsem to skoušel a není to vůbec nic jednoduchého.Oficiální prodejci Vám takovou slevu nedají,v bazarech většinou nejsou,samozřejmě pokud to prodává nějaký známý tak se to dá.Ale to můžete čekat do důchodu,zabavené leasingy jsou většinou v dost špatném stavu a taky ceny(jsou i na netu)většinou nic moc.

Sám jsem řešil koupí nověho auta a zatím nelituji.
Samozřejmě jde koupit dovezená havárka,ale to je dost problematické.
paluz: Tak tak 😊. Tiez som to skusal a nic moc. A to som s tym zabil 4 mesiace a nakoniec som skoncil s novym, na ktore bola dobra zlava 😄 - ale to bolo stigro - predajca v inom meste skraxoval, ci co a preslo par kusov hotovych aut k predajcovi do mojho mesta a ten sa ix xcel zbavit - tak dal vysoku zlavu - takze nebolo co riesit 😄. Ale mal som pocit, ze vzdy sa da nejaka zlava oproti cenniku dohodnut... 😊
Když jsem objednával v roce 1999 10 ks aut na firmu, tak jsem vybral dvě auta, ktera splňovala kritéria. Škoda Felicia a Opel Astra, už si nepamatuju jaká byla sleva u Opela, ale dealer Škodovky, nabízel maximálně 10% a to se kroutil jako had, radši nabízel zdarma rádio, nebo zabezpečení řád. páky. A to jsem objednával 10 aut, což je řekl bych celkem zajímavé množství pro jednotlivé dealerství. Nakonec to tedy jenom přeci vyhrála Škodovka, protože byla levnější a ještě tam byla nějaká fleetová cena za servisní práce. Opel byl v tý době jenom přeci dražší a Felicia byla zrovna v akční verzi Triumf, což byl na tu dobu a na to auto celkem nabušená verze v základu (metla, centrál, airbagový volant bez airbagu, celolakovaná karoserie, tonovaná skla a ty docela pěkný poklice, středová konsole) Tam Opel v základním provedení ztrácel. No to je jedno, chtěl jsem jenom napsat, že se u Škodovky na nějaké zajímavé ceny nelze dostat, spíše vám dají výbavu zdarma, než sníženou cenu a to i když se kupuje docela dost aut.
to ace: co je to airbagovy volant bez airbagu???😊
daytona: No airbagový volant bez airbagu byla specialita Felicii. Normálně v základu měla takovej ten ošklivej volat se dvěma loukotěma, jenom takovou tu příčku evolucí převzatou ještě z Favorita, když sis objednal airbag, tak jsi měl 4 ramenný volant normálního moderního vzhledu. No a tahle akční verze, měla sice ten pěkný 4ramenný volant, ale nebyl v něm airbag.
😊))) tohle je fakt dobry!!! dik za vysvetleni, fakt jsem netusil vo co go...😊)
Ten volant byl ale úplně jinej, u airbagu se liší hřídel, náboj, nedá se vzájemně zaměnit, bez airbagu se dělaly volanty dva: obyč. dvoušprušlovej a "delux čtyřšprušlovej", ten s airbagem jenom vypadá stejně.
No to mi bylo jako uživateli fakt jedno jakou má hřídel... že jo 😄
No, alespon tam davali i jinej volant, za ten obycejnej by bylo treba nekoho zabit...
jo to je přesný, on interiér Felicie byl docela povedenej a hezkej, ale ten jednoduchej volant byl fakt zbytečnej. S airbagovým volantem, to hned vypadalo úplne jinak, více hodnotněji a moderněji. By mě zajímalo jestli se dodával ten jednoduchej volant i do zemí EU, i když tam se asi bez airbagu auto nedodávalo asi vůbec.
Čtyřramenej volant je pro tebe zkrátka airbagovej, já to chápu. Podobnej se dělal i do favoritů, i když ten byl vidět tak zřídka - jako by vůbec nebyl ..
Pro zajímavost-na jaře když u Oplu běžela akce

350 Aster za 350000 kč jsem se byl u Oplu ve Zlíně

i z manželkou informovat.Po předváděcí jízdě jsme

se snažily licitovat o nějakou případnou slevu.

Jasně nám bylo řečeno,že na tento akční typ ani korunu a vrchol všeho,že paní v prodejně nám začala vysvětlovat kde je ve Zlíně inspektorát kvůli SPZ.Náš dojem byl,že prostě o prodej akčního typu nemají zájem(prospekt v prodejně ani nebyl vystavený,dali nám jej po vyžádání).

Tím skončila moje story s Oplem,sám registr.nový vůz-perf.služby!

Jelikož zanedlouho vyšel akční typ Škoda Fabie Combi Creation taky jsme se šli informovat.Celkem jsme byli mile překvapeni-bez problémů jsme se domluvily na určitě slevě plus veškerou výbavu.

Regisraci vozu brali jako samozřejmost.

Záleží na konkrétních prodejcích ne na značce.
Díky za odpovědi. A hodně zdraví spokojenosti atd. v novém roce. Nezávislé topení nechci, v našich podmínkách je to asi zbytečné a zbytečně drahé stačí nějaký 12V přímotop který topí hned, na rozdíl od nezávislého topení.
No to mas pravdu, je to draha vecicka...😞 bohuzel o primotopu nevim...
Dobrý den !

Chtěl jsem se zeptat zda se někdo nesetkal s podobným problémem.

Mám Fábii a musel jsem vyměnit baterku byla už špatná zamrzal jeden článek.Po této výměně vše fungovalo až na jednu věc servo.Funguje asi následovně: Ráno když přijdu k autu a nastartuji tak se rozsvíti kontrolka volantu s vykřičníkem jako,že je problém se servem.Normálně po nastartování zhasne ,ale ona zůstane svítit a servo jde tíž jak když je zhaslá.Když vypnu motor a znovu nastartuji je vše v pořádku kontrolka nesvítí a servo funguje naprosto bez problému.Během jízdy ani jednou neblikne ,když vypnu motor a jdu tankovat ,nebo pokud stojí auto půl hodiny a chci nastartovat vše proběhne jak má.Problmém nastane aspoň mi to tak přijde ,když auto schládne na venkovní teplotu.Pak se opakuje viz. nahoře tj. zůstane rozsvícená kontrolka serva po nastartování.Je nutno vypnout motor a znovu nastartovat a je vše ok.

Tohle to začlo dělat dle mého po výměně baterie a proto se ptám jestli se tohle někomu přihodilo a jestli to chce jen třeba já nevím vymazat chybové hlášky z řídici jednotky,nebo nějakým spůsobem seřídit servo opravdu nevím .

Možná je to zhoda náhod a prostě začíná odcházet servo..

Předem děkuji Radek
Dobrý den !

Chtěl jsem se zeptat zda se někdo nesetkal s podobným problémem.

Mám Fábii a musel jsem vyměnit baterku byla už špatná zamrzal jeden článek.Po této výměně vše fungovalo až na jednu věc servo.Funguje asi následovně: Ráno když přijdu k autu a nastartuji tak se rozsvíti kontrolka volantu s vykřičníkem jako,že je problém se servem.Normálně po nastartování zhasne ,ale ona zůstane svítit a servo jde tíž jak když je zhaslá.Když vypnu motor a znovu nastartuji je vše v pořádku kontrolka nesvítí a servo funguje naprosto bez problému.Během jízdy ani jednou neblikne ,když vypnu motor a jdu tankovat ,nebo pokud stojí auto půl hodiny a chci nastartovat vše proběhne jak má.Problmém nastane aspoň mi to tak přijde ,když auto schládne na venkovní teplotu.Pak se opakuje viz. nahoře tj. zůstane rozsvícená kontrolka serva po nastartování.Je nutno vypnout motor a znovu nastartovat a je vše ok.

Tohle to začlo dělat dle mého po výměně baterie a proto se ptám jestli se tohle někomu přihodilo a jestli to chce jen třeba já nevím vymazat chybové hlášky z řídici jednotky,nebo nějakým spůsobem seřídit servo opravdu nevím .

Možná je to zhoda náhod a prostě začíná odcházet servo..

Předem děkuji za odpov+edi Radek
bojim se, ze ti stejne jako me, zacina odchazet servo 😒 mam uplne stejny problemy s tim, ze me to provazi jeste poblikavani komplet cele elektriky, potkavaci svetla, palubka, vse a s tim spojeny zesileni ucinku posilovace na max... jeste jsem to neresil v servisu, ale mam pocit, ze mi akorat reknou , ze je to KO... nevi nekdo co stoji nove SERVO ?
Zdravím všechny. Dlouho jsem se prokousával celou rubrikou o Fabiích. Je tady spousta zajímavých informací a úvah. V lednu budu mít možnost jako zaměstnanec nadefinovat novou Fabii. Mám dáno několik podmínek. Musí to být Fabia, barva bílá Candy, finanční limit je 526300 Kč. Procházel jsem si informace na www.skoda-auto.cz a vybral jsem prozatím tuhle variantu: Fabia Combi Joy 1,9 TDi + klimatizace + ESP + sportovní paket. Pro informaci ještě uvádím, že akční model Joy má litá kola 14" Dent, malý kožený paket, spec. látku sedaček, ABS + MSR, vyhřívaná zrcátka, přední mlhovky, radio Symphony s CD přehrávačem a 8 repro, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, el. ovládání oken vpředu. Vychází z verze Clasic. Rád si vyslechnu názor někoho jiného. Co byste vybrali? Fabia RS se samozřejmě nedělá v bílé barvě. Díky předem.
Ahoj, myslím, že budeš spokojenej, mám taky 1,9tdi combi,klima,4x el. okna,el. zrcatka,xenony... dá se říct taky služební, psal jsem tu už dříve, určitě jsi to četl. Mám chip od Cimbu. Jen by to chtělo větší kola, 14. jsou malé...
Kamarád má na Fabii kola ocelová 15“ a říká, že to skáče jako těhotný klokan. Navíc můj region je Morava, to nejsou žádné cesty po dálnici, spíš naopak po okrskách různými kotáry. Časté startování a popojíždění. Parkování u obrubníků. Prý snad tomu TDi neprospívá časté startování a krátké cesty. Máš s tím nějakou zkušenost. Ty xenony by se mi taky líbili. Ale k tomuhle akčnímu modelu nejdou přiobjednat. Zato je tam to ESP. To doposud nebylo možné v běžné nabídce. Čipnout mě to samozřejmě ve firmě nikdo nenechá.
Já mám 185/60/14 a ve větších rychlostech cítím, že to není to pravé ořechové. Jel jsem i na 16.kách a nezdálo se mi to nějak tvrdé. Jestli máš možnost, zkus se svézt v RS a uvidíš.

Já jsem taky z Moravy-Ostrava, jezdím sice skoro pořád dálkové, ale i dost po městě.

O chipu nikdo nemusí vědět, jen Ty 😄 Nikdo to nepozná, nečoudí, doporučuju cimbu, mám ho taky. To popojíždění není sice opotimální, ale když to nebudeš studené vytáčet, tak není problém, záleží taky, jestli to auto využiješ i jinak, než jen z práce a do práce.

Xenony se dají i dokoupit, taky jsem je neměl od novoty.
Mně je spíš upřímně líto, když chce nějaká firma nasypat do Fabie tolik peněz.
Pokud mi auto kupuje firma, je mi celkem buřt, že do toho hodlá nasypat tolik peněz. Pokud mám dáno "Fabia", "bílá" a "xxx" peněz, nemá smysl nad tím nějak moc hloubat... (nejlepší jsou v tom limitu ty tři stovky, jak k tomu došli?). Prostě, ať mám za ty prachy co nejlepší, když už v tom budu muset trávit hodně času, a je to. A pokud je to služební, ani bych příliš nehloubal nad tím, jestli tomu škodí časté starty. Ze zásady se chovám ke všem autům stejně slušně, ale nad častějšími starty služebáku bych opravdu nebrečel...
Mohou tam být kola Charme 6J x 15 s pneumatikami 195/50 R15 za 7500 Kč připlatku. Pak bych musel pustit malý sportovní paket (3 ramený sportovní kožený volant s airbagem, sportovní sedadla vpředu a výškově a sklonově seřiditelné opěrky hlavy)za 6500 Kč, abych se vešel do limitu. Na ten chip by přišli v servisu (domnívám se po připojení na diagnostiku) to mi za ten průser ve firmě nestojí. Takže co raději 15", nebo ten kožený paket. Ostrava je trošku něco jiného na ježdění, je to samá čtyřproudovka. Jiné podobné město v Čechách snad ani není. Co ty 15" dělají např. ve vyjetých kolejích? Jak se budou jevit ve srovnání se čtrnáctkami?
ja bych bral sportovni paket.....
Ty sedadla ze sportovního paketu nejsou jako v eReSu, mají mnohem menší boční vedení. 3 ramenný volant je pěkný, lepší než ten standartní 4 ramenný hnus. Máte někdo zkušenost, jak hraje to Radio CD Symphony s 8 repro. Zatím jsme to slyšel jenom v Superbu, tam ale mohou být jiné repráky. Přiznávám, že to celkem šlo.
Nechci Asulovi kazit radost, kdyby mi zamestnavatel dal stejny pokyn, take bych ho nijak nerozporoval. Jen je mi proste lito dat do auta teto tridy 526k, ikdyz ve slusne vybave. Za ty penize se da koupit auto o tridu vyssi, kde je ta priplatkova vybava ve standardu.
To: Asula Ve Fabii (Attractive) hrálo to CD Symphony s 8 reprákama skvěle. Než mi ho ukradli. Rozhodně hrálo líp, než teď nové Sony C😱-MP40, které si původníma reprákama nějak moc nerozumí. Je fakt, že to Sony bylo o polovinu levnější... 😊
Mravence, jak je možné, že Ti to Radio Symphony ukradli. To musel úplně zdemolovat palubní desku. Bez řídící jednotky je jim to radio na dvě věci. Navíc to má myslím oddělávací čudlík regulace hlasitosti. To musela být mnohem horší ta škoda na rozbitém autě.
Asula> 1.) na chip ti nikdo nepřijde, pokud to sám někde neřekneš. To je ten největší problém... 😄

A co se týká kol, 15" jsou určitě lepší a vzhledem ke kvalitě podvozku Fabie i bez problémů. Na 14" se taky dá, ale je to hodně o pneumatikách. Dá se s nima hodně pokazit i vylepšit. Originál Matador - katastrofa.... A navíc, 195/50 R15 jsou nejlevnější patnáctky a mnohdy levější než obdobný kolo ve 14".
to TomB.: no ono s tim chipem staci prece to auto jenom projet, ne? Oni zas nejsou takovy debilci v tech servisech. KAzdej si radsi vyzkousi par veci, nez by mel platit celej motor. A ve skodovce tuplem.
Stavros> to je fakt, ale když to jede, tak se nemění celej motor, že... A zas takový odborníci to nejsou aby poznali zběžným projetím rozdíl nějakých 10-15 kW. Pokud by začli vrtat přímo v jednotce, tak možná, ale zas bych je tolik nepřeceňoval....
Nechci do toho moc zasahovat, sám chip nemám, ale "vrtání se v jednotce" patří mezi položky běžné servisní prohlídky. Zrovna včera jsem v servisu dostal výjezd z diagnostiky, ani jsem to nečekal.
To:Mravenec: A co na tom výjezdu z diagnostiky je za údaje? Myslím, že parametry výkonu a krouťáku se určitě dají vyčíst z řídící jednotky. Možná se domnívám mylně, že řídící jednotka v autě je něco jako černá skříňka v letadle. Kdyby pak nastal problém a odečítali by chybová hlášení z řídící jednotky, lehce na to přijdou a mám velký průser ve své firmě.
To Mravenec:Našel jsem ty stránky Cimbu a čtu tam: "Upravená řídící jednotka komunikuje s originální diagnostikou V.A.G., ATAL, VAS apod. jako sériová, je tak zjistitelná pouze jízdní zkouškou." !!Zajímavé!!!Jenomže při zvyšování výkonu vymění ŘJ. Není na ní nějaké číslo. Při poruše ŘJ by se to stejně profláklo. Uvidím. 74 kW a 240 Nm je super jízda i tak.
Asula> z běžnýho výpisu diagnostiky toho moc nezjistíš. A co jsem já zatím viděl "odborníky" ve značkovým servisu, tak nic moc. Když jsem po nich chtěl právě ty podrobnější informace a možnosti nastavení, tak z tho byli mimo. Typ ŘJ by měl zůstat stejný, jen ty data jsou trochu jiný. Navenek ta jednotka vypadá úplně stejně.

Mě se taky 115 PS / 285 Nm zdálo dost. Ale 155 PS / 370 Nm je lepčích 😄
To Asula: 1) Diagnostika: Byl to prostě papír s nějakými kódy (na rozdíl od toho technika mi to nic neříkalo) a dole bylo napsáno něco jako: "Řídící jednotka, historie, chybová hlášení, negativní." Netroufám si mluvit zasvěceně o chipování, jenom bych se bál, že v tom výpisu budou jakékoli zásahy poznat.

2) Symphony s C😱 Podle policie se jedná o nejkradenější rádio v Praze. V bazarech je po něm za pár šupů sháňka. Stačí vylomit dvě postranní lišty a zřejmě jde normálně vytáhnout, protože na palubce zůstalo jen pár vrypů. Zrovna tenhle model NEMÁ žádnou odnímatelnou část. A řečem o tom, že bez speciálního kódu nejde použít, už nevěřím. Mimochodem: týden po prvním vloupání se mi nějaká smažka pokusila ukrást i nové rádio Sony, AČKOLI NEMĚLO OVLÁDACÍ PANEL! Naštěstí ho nedokázal vytáhnout (na rozdíl od "zabudovaného" originálu).
xmysak: 3 dotazy😒br />

1.) ako hodnotis povodne svetla vs. xenony?

2.) kolko ta vysla vymena za xenony?

3.) aka tazka "operacia" je to?
1, Namísto xenonů je lepší přidat další pár světel, světlo navíc prostě jinak nenahradí

2, nevím kolik xenony ale přídavná světla se pořídí cca od 900 Kč do 6000 Kč

3, montáž přídavných světel by neměl být problém
Howard
to 1.2HTP: ad xenony vs. pridany par svetel - Vetsi blbost uz jsem dlouho neslysel, ale jako vtipna vlozka dobre.
??? čím to doložíš? Světlo navíc je světlo navíc! Jaká je svítivost xenonových světel? Když jsou xenony už senedá přidat přídavné světlo?
Ak by si mal moznost vybrat si ine auto za tu cenu?
Vazeni Fabiatici - rad bych se Vas zeptal, jakou mate zkusenost s olejem v nadobce pro chladici kapalinu. Musim rici, ze se mi tato vada objevila pri 15 tis a to menili tesneni pod hlavou v zaruce. Mam ted kolem 45tis a je to tu zas. Mam toho plny zuby, a chci se Vas zeptat, jak se to da odstranit - popr. jak tomu predejit. Co je ale zarazejici je fakt, ze jsem zkouknul 3 fabie a vsechny to mely. FUJ SKODA !!!! Jedna se o 44 a 50kw. Jsem zvedav, jestli mi udelaj ty veprovy hlavy slevu, kdyz je to "skoro" vyrobni vada. Jeste jsem neslysel, ze by skoda svolavala auta a neco menila. Holt jsme asi za hlupaky, kdyz si tohle dovoli........ Dik za Vase nazory
to jiri99: tak tohle je duvod proc Skodovku nekupovat. Stalo se mi tohle na Renaultu 25 dvoulitru rok vyroby 1984, mela najeto 474 000 a

praskli mi dva valcove vlozky. Olej v systemu chlazeni a vodni para z vyfuku. Motor koncil. U Tebe to bude ale spis pouze tesnenim. Vyfukuje se Ti to nejspis dusledkem nepresnosti dosedacich ploch hlavy valcu a bloku, tipoval bych hlavu. Nebo ta hlava je kriva. Urcite bych jim to hodil na hlavu a chtel bych bud novej motor nebo nove auto. Tohle je fakt humac.
Jinak hlavy valcu se daj generalkovat a srovnat, jsou na to firmy.
Nějakou dobu jsem dělal ve značkovým servisu a tak vím o co jde. Jedná se o to,že u některých motorů 44-50kw jsou utopené vložky válců. Na vymezení se používají orig.vymezovací podložky ve 3 rozměrech cca od 0,1 do 0,14mm v servise si to už změří a dosadí tu správnou,ale jde o to,že asi při té první výměně těsnění ty podložky nedali a měnilo se jen to tesnění a ta mezera tam zůstala,takže se dalo čekat,že se to objeví znovu.Tahle záležitost se ve Škodovce řešila někdy v roce 2001 a snad ještě začátkem 2002
jaké zapalovací svíčky byste mne doporučily na Fabii Combi 1.4 MPi 50kw r.v. 2001 diky Pavel
To universal: Denso Iridium Power IK16 (na shopu www.tuning.cz nyní za 535,- Kč/kus - nikoli sada!). S pozit. výsledky vyzkoušené na tomtéž typu vozu při proběhu několika desítek tis. km. Deklarovaná životnost 40 tis. km, vzhledem k neznatelnému opotřebení ale v praxi odhaduji na min. 100 tis. km.
Champion RC - 89 PYC, interval výmeny 60 tisíc km.
Nebylo by zajímavé dát el. topnou spirálu před chladič a nebo lépe přímo do vodního okruhu? Myslím, ale spirálu napájenou z palubní sítě ne externího zdroje!

Po nastartování by urychlila ohřev jak moc by to mohlo být znát? A jak silná spirála by se mohla použít 500W?

Může mít vliv na rychlejší ohřátí motoru clona před chladičem? Nemůže spíše dojít k přehřátí motoru? Kolik toho protéká chladičem než sepne termostat? Má to vliv? na ohřátí motoru?
Si namontujte naohýbanou 6 kulatinu a uchyťte uvnitř. To odradí a půjde jinam!
kym sa nezohreje chladiaca kvapalina v motore, tak cez chladic neprejde ani mililiter.
To je tak u všech vozů?
Je to tak vo vsetkych autach, Proste kym sa nezohreje chladiaca kvapalina v motore tak sa nic nedeje. Ked sa zohraje na urcitu teplotu, tak termostat spusti cerpadlo, ktore zacne zohriatu kvapalinu tlacit do chladica a z chladica je vytlacana studena kvapalina do motora. Ak sa kvapalina schladi prilis, tak zase termostav to zastavi.... a potom to uz ide takto stale dookola.
To koscj: Jestli mas na mysli fungovani chladiciho okruhu, tak presne takhle to neni! Cerpadlo chlad. kapaliny jede furt (pokud neni elektricke, ale to ma velmi malo aut) a zene chlad. kapalinu v tzv. "malem okruhu chlazeni", tj. mezi motorem a radiatorkem vytapeni interieru. Proto topeni zacina topit mnohem drive, nez se dostane ke slovu "velky okruh chlazeni", tj. ten ktery spojuje motor s chladicem pres termostat. Termostat rozhodne nespina cerpadlo, ale pouze reguluje prutokove pomery ve "velkem okruhu chlazeni", cimz udrzuje stalou teplotu motoru. U tepelne velmi ucinnych motoru (treba TDI od VW) bohuzel dochazi k tomu, ze i pri uplne zavrenem termostatu (a tedy "odpojenem velkem okruhu") staci "maly okruh/topeni" (napr. pri jizde s kopce) natolik ochladit motor, ze to ohrozuje jeho tepelnou bilanci. Proto se do maleho okruhu pridava pomocna elektricka topna spirala, ktera ma v prve rade udrzet provozni teplotu motoru a "lepsi topeni" je pouze jeji druhotny efekt!
Oproti TDI je to obrovský rozdíl!

Také TDI mají přídavné el. topení. Jaký má výkon je někde dole u vzduchového filtru interiéru a příjde na 7000Kč! Proč je tak drahé?
Je to kluzák stačí lehce šlápnout na plyn a na sněhu hrabe snad na všechny kvalty. Při akceleraci sklouzává na všechny strany a k usměrnění někdy pomůže jen vyšlápnout spojku!

v sebemenším kopci je pakárna se rozjet. na rozdíl od jiných vozů se ale nezahrabe ale smíh pod sebou uklouzá. Pravda mám na tom tať mamísto 205 úzké sériové letní gumy. Myslíte že zimní budou lepší?
1.2HTP> Jestli ono to tvoje klouzání a hrabání na sněhu a neschopnost se rozjet nebude něčím jiným, než obrovzkým výkonem tvého vozu.... 😜 (třeba rukama a nohama řidiče)
dcgsd
asi vim cim kde je problem....

Mezi sedackou a volantem
Mitsi> Ok, ja som len odpovedal na otazku a chcel som to podat co najjednoduchsie. V otazke islo o to, ci kym sa zohreje ci ide voda aj do chladica...

Inak mas pravdu ty si to podal dopodrobnosti... 😄
Je třeba nějak zabezpečit cirkulaci kolem termostatu. Proto je v termostatech např. malá dírka.
Ta dírka bezpodmínečně nutná není, tedy pokud je termostat umístěn dostatečně blízko hlavy motoru (jeho tělo směřuje vždy ke zdroji tepla, tj. k hlavě motoru)! Prapůvodně vznikla v důsledku potřeby náležitého odvzdušnění chlad. systému po výměně chlad. kapaliny (bez dírky by se totiž chlad. kapalina u řady aut k termostatu vůbec nedostala (byl by tam jen "vzduchový pytel"), termostat by se tudíž ani při zahřátém motoru neotevřel a tím by ani neotevřel "velký chlad. okruh" mezi motorem a chladičem. Průtok chlad. kapaliny přes dírku do chladiče (tj. v rámci "velkého chlad. okruhu") je ale u studeného motoru se zavřeným termostatem zcela zanedbatelný. PS: Přečti si už konečně nějakou opravárenskou příručku a přestaň otravovat s banalitami!
Zdar chlapi, u Fabie skubani motoru po 40 tis. - setkali jste se s tim? Motor trha a potom vystreli a pak zas a zas + nepravidelny volnobeh. Vite jake svicky tam dat, popr, date-li vetsi odtrh na elektrode 1,1 mm - uskodi to motoru ? Dik
To jiri99: Tohle svickama urcite nebude - vyrobce tam dava docela slusny NKG a ty rozhodne vydrzi vic jak 40 tis. km! Zvyseni odtrhu na 1,1 mm morotu asi neublizi, ale muze s tim mit potize zapalovani, jehoz vykon na to uz nemusi stacit, a tak treba odejde vysokonapetova civka (jiskra proste preskoci v ni, nez by si hledala cestu pres vetsi odtrh...). Skodovky obecne maji se zapalovacimi civkami problem, ale rozhodne si nemyslim, ze pricinou je velky odtrh na svickach! Je to spise o kvalite komponentu dodavanych subdodavateli...