Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

115 komentářů

Jaké myslíte ,že je nepsané pravidlo rychlosti na českých dálnicích? Jak rychle jezdíte vy? Co si myslíte o bezlimitových dálnicích v Německu? Je to jen zákon pro určitou sortu lidí, nebo má své opodstatnění?
nepsanz pravidlo je do 160 to "toleruji" i policjati. ja teda jedu kolem tech 160, to je takova optimalni rychlost. A to zruseni limitu by nebylo spatne, jenom by se musely ridici chovat jak v nemecku
nemám zkušenost s tím, že by se ve skopčáklandu k sobě chovali řidiči na dálnici slušně (blokují pruhy, nepředvídatelně nesmyslně brzdí apod. - jezdí se mi tam nejen po dálnici hůř). Myslím si, že by stálo za to udělat úseky s neomeznou rychlostí (které ovšem budou mít aspoň 3 pruhy, aby se najednou kamiony nerozhodli předjíždět jako jinde) a úseky se smysluplně omezenou rychlostí (ne jako třeba na mnohých okreskách, kde je rovný přehledný úsek, široko daleko nic a na silnici dvojitá čára a 70tka nebo ještě lépe 50tka...).
matuS
marlin> co to znamena ze to toleruju? ze ti nezoberu vodicak?

nedavno som siel z prahy po D1 a isiel som tych 160 a aj otec ma presviedcal, ze na tomto useku uz vela krat za tuto rychlost platil...
Já jezdím standardně tachometrových 140, sem tam 160, přes 160 velmi zřídka.
Ještě tu chybí rychlost nad 300 km /h. Když si takle čtu v některých rubrikách, tak by to mohlo posbírat od některejch individuí dost hlasů 😃
Kolík80
Ja myslim, ze omezovat rychlost na dalnicich je nesmysl, dalnicni limity byly vymyslene pred mnoha lety, kdy se u nas prohanely 120tky, ziguly apod.. Navic kdo dneska rad jezdi rychle, tak proste jede a na limity kasle. Kdybychom k sobe byli krapet ohleduplnejsi (jak ti rychly, tak ti pomaly) tak by nebyl problem mit dalnici bez omezeni rychlosti jako v D.
Co se týká rychlosti na dálnicích: u nás je platná norma 130km/h. Vzhledem k možnostem současných vozů je to opravdu asi málo a snad každý ridič rád jede někdy o trošku (někco o trošku víc) rychleji - i já. Proč ne, ale co takhle myslet trošku ohleduplně!!!

Já mám sice poměrně nové auto (cca. 3/4 roku staré) a tak se dá předpokládat, že když budu chtít, tak mi pojede i 130Km/h, pojede klidně i 160km/h, ale já prostě najezdím denně kolem 140km a tak hledím hlavně na spotřebu (kvůli tomu mám turbodiesel) a tak si to "uháním" po dálnicích rychlostí v rozmezí 100 - 110km/h. Asi jsem pro mnohé jakási brzda provozu, ale 130km/h je u nás prostě maximální povolená rychlost a ne minimální rychlost. Takže já když jedu 110km/h tak prostě nezdržuju -> jedu v povoleném limitu a tak nechápu, proč když se dám do předjíždění např. kamionu tak se ke mě zdáli přiřítí "oktávkář" či jiný speedman a nalepí se mi metr na zadek a bliká a bliká. Já prostě kvůli němu rychlejc nepojedu. Až dokončím předjížděcí manévr, tak mu samozřejmě promptně uhnu. Já mám přeci i při své "pomalosti" právo předjet ještě pomalejší auta.

Podotýkám, že se snažím "tam nikomu nevjíždět" - vždy počkám, až se udělá místo a pak provedu svůj "spanilý manévr", ale když si to někdo v levym pruhu kalí 200km/h, tak mě holt i tak dojede.

Takže páni rychlíci, jezděte jak chcete, ale naučte se opravdu řídit (nemyslím ovládat vozidlo - to umí každý z autoškoly a i dříve, že; ale naučte se i ohleduplnosti a předvídavosti!!! - každej není závodník)
Fajn, Hanz, ale chvalit sa tym, ze ked ta niekto dozenie pri tom, ako predbiehas vo svojej 110ke kamion, a Ty just nezrychlis, si dost protireci s Tvojou vyzvou na vzajomnu ohladuplnost.

Ja osobne mam zasadu, ze ked sa rozhodnem setrit palivo a zvolim defenzivnu jazdu povedzme rychlostou 110 km, tak ak predbieham a vidim, ze ma zozadu nejaky e😜res dohana, tak ZRYCHLIM aby som mu nezavadzal...A vobec sa na toho chlapika, co ma dohnal, nehnevam.

Druha vec, ked jazdim defenzivne a dobieham nejaky voz predomnou, a vyzera to na predbiehanie, tak ak vidim, ze ma zozadu dobieha niekto rychlejsi, dam pravu smerovku, cim mu "hovorim", ze mu davam prednost - "predbiehaj prvy, si rychlejsi..." 😁
Člověk by neměl nikdy překážet tomu, kdo jede nejvyšší povolenou rychlostí. "Překážet" někomu, kdo jede 200 km/h, to není nemorální ani bezohledné. Nikdo nemá právo požadovat od ostatních pro sebe prostor, aby mohl jet 200 Km/h nebo třeba 180 km/h. Svoboda jeho konání končí tam, kde začíná svoboda ostatních. On není privilegovaný. Na silnici dochází k interakci s ostatními a je zde jasné pravidlo pro všechny: 130 km/h. Pokud někdo jede 130 km/h v levém pruhu, má morální právo na to, aby ho nebrzdily 2 kamióny, které se předjíždí tak, že jeden jede 79 km/h a druhý 79,5 km/h. Ovšem nikdo nemá morální právo na to, aby mu byla vyklizena cesta, aby si mohl jet třeba i jen 160 km/h. Pokud tou 160-kou jede na prázdném úseku, tak O.K., ale nesmí se naštvat, pokud dojede někoho, kdo předjíždí podle předpisů 130 km/h. Prostě ta silnice není jeho. Každý má povinnost umožnit předjetí rychlejšímu tím, že zrychlí svůj vlastní předjížděcí manévr, ale nesmí být nucen ho zrychlit přes 130 km/h, protože při 130 km/h nikomu dle pravidel překážet nemůže, protože nikdo nesmí jet rychleji. Pokud rychleji jede, je to proti pravidlům, na jeho vlastní triko a jeho vlastní věc, kterou nesmí dokonce ještě ostatní buzerovat. Taky jezdím přes 130 km/h, ale necitím se oprávněn vůči těm, co jedou 130 km/h. Měl bych mít přitom správně trochu černé svědomí a stydět se a nikoliv být arogantní k těm, kteří nedělají stejný přestupek jako já.
Kolík80
To TomaszPlzne: Pokud zravna predjizdi, tak neci co resit, jina situace je, kdyz predjizdi auta s 300 metrovymi rozestupy, nebo proste jede v levim a nehodla z nej uhnout. To muze jet jak rychle chce, ale pokud ho dojede auto ze zadu, tak by mu mel uhnout!!!
Zasadne nesouhlasim s omezovanim pojmu "bezpecnost" na pojem "absolutni rychlost". Ackoliv je pravda, ze rychlost je jednim z limitnich faktoru, nebot ma tu zradnost, ze probiha v kvadratu, je zde nekolik dalsich faktoru: 1. RIDIC; vyrobci auta predpokladaji, ze doba mezi zrakovym vjemem napr. nutnosti brzdit a seslapnutim brzd. pedalu je 1 s. Osoba, ktera se na rizeni nesoustredi, ma na hlave klobouk a maluje si hezky oblicej na ksicht behem rizeni ma reakcni dobu asi 3-5 s, soutezni jezdci cca 0,1-0,3 s. To same plati o ostatnich reakcnich dobach. 2. ZKUSENOST; i kdyz ridic bude mit enorme kratkou reakcni dobu, nemusi byt jeho reakce vzdy spravna. Nesouvisi to vzdy s poctem let vlatnictvi RP (moje zena jej ma 10 let a ujela za tu dobu asi 50 km) ani s poctem najetych km (kdo najel 500.000 km za idelanich podminek na dalnici nema ani zdaleka tolik zkusenosti jako clovek, ktery na horach za vsech podminek najezdil petinu). Souvisi to se zkusenostmi a vztahem k rizeni, v neposledni rade i s citem pro auto (nebo spise pohyb jako takovy). V teto souvislosti bych chtel uvest, ze nekdo se proste dobre ridit nenauci nikdy a muze se snazit, jak chce. 3. PRISTUP; i ten nejlerychlejsi a nejzkusenejsi ridic se muze chovat "jako prase" a byt ostatnim i sobe na obtiz. Souvisi to s jakymsi lidskym pristupem, ohleduplnosti a nejakym "lidstvim". Pokud jsem egocentrik [v prekladu hovado], ktery vsude musi byt prvni, vsechny musi predehnat abych jim ukazal a vzdy musi byt po mem, nepatrim za volant, i kdybych v bodech 1 a 2 vynikal. Ale to souvisi s tim, ze obecne nepatrim do civilizovane spolecnosti. 4. AUTO; Skoda Felici Combi brzdi z rychlosti 130 km/h neco kolem 90 metru, AR 156 V6 to zvladne na 62,5 a Ferrari Modena tesne pres 50. Teoreticky by tedy mohla jet Modena 200 km/h tam, kde Felicia Combi 130 km/h. To same plati o podvozku (Modena vydrzi bocni zrychleni 1,1g, AR 156 1,02 g, Focus 0,99 g, BMW 5. rady 0,97 g, felicia 0,93 g), rizeni a vsech dalsich parametrech vozu. 5. TECHNICKY STAV; pokud u Modeny nekdo necha okousany a zrezly kotouce, bude mit vuli v rizeni, volny cepy atd., bude jeho Modena nebezpecnejsi nez dobre udrzovana Felicia Combi. Povinna TK se kona po 2 letech, ale znam lidi, kteri dokazi udelat z auta vrak za podstatne kratsi dobu. 6. SITUACE; na prehlednem , sirokem a rovnem useku, kde stoji 30 m od silnice jediny buk a za nim policajt s radarem by melo byt pravem ridice rozbit policajtovi drzku, kdyz ho zastavi s tim, ze prekrocil povolenou rychlost. Naopak u skoly, detskeho hriste a vubec vsude tam, kde lze predpokladat vyskyt lidi a zejmena deti ci duchodcu je casto i povolena padestaka strasne vysoka rychlost. Pokud v takovem miste policejni radar nameri nekomu 70-80 km/h, mel by mit pravo "ridice" na miste zastrelit. A to je zasadni otazka: policie CR nemuze mit zadnou autoritu u ridicu proto, ze buzeruje na mistech, kde je to zbytecne; naopak na zivotne dulezitych a problematickych mistech nejsou, protoze by nevybrali dost penez na pokutach. To je natolik opovrzenihodne pocinani, ze policie nema pravo nekoho soudit do chvile, dokud sama nebude (alespon trochu) bez viny! Takze zpet k rychlosti na dalnici: A. jsem zasadne proti jakemukoliv omezeni rychlosti platnemu apriori = omezeni rychlosti ma byt jen tam, kde je k tomu opravneny duvod. Dalnice je rychlostni komunikace, nikoliv prostredek naplnovani statni kasy B. kdo vedome brani plynulosti dopravy, brani v predjizdeni a pacha dalsi zverstva, nepatri na silnici; nic mu neni do toho, proc a kam nekdo jiny pospicha a pokud nedokaze dodrzet pravidlo plynulosti dopravy nebo setri palivo, at si jede jinudy a treba vlakem. C. nikdo nema pravo vynucovat si nejakou prednost, kterou nema. Blikani nebo troubeni na pomalejsi auta aby uhnula - pokud prave predjizdeji jeste pomalejsi vozidlo - je naprosto nepripustne. Jina situace je v pripade, ze (jako v Nemecku) vsichni jedou v levem pruhu 100 aniz by kohokoliv predjizdeli (protoze kdesi daleko jede v pravem pruhu nakladak). Ani ve meste jim k tomu vyhlaska nedava zadne pravo jak se tito bezohledni sobci domnivaji. Vyhlaska jasne hovori o tom, ze ridic je povinen jezdit vpravo, co nejblize pravemu okraji vozovky a pripady, kdy je teto povinnosti zprosten jsou jasne definovany. Vymluva na tzv. soubeznou jizdu (coz je neco zcela jineho) jsou dukazem neznalosti pravidel silnicniho provozu a tato neznalost by mela byt "odmenea" odnetim ridicskeho opravneni.
To Magic - odkial mas tie udaje o tom, ake bocne zrychlenie vydrzi podvozok jednotlivych aut ?
magic: moc pěkný, souhlasím. Akorát ještě bych jen k těm tech. datům, co se týkají schopností zabrzdit a udržet se v zatáčce - že jsou to hodnoty maximální při ideálních podmínkách na nejlepších pneumatikách a že tedy v běžné praxi, kdy téměř každý na všem co nejvíce šetří (nemluvě o tom, že kvalita pneu taky ne vždy odpovídá výsledkům ve veřejných testech, stejně jako kvalita aut - těch 1,1g bych chtěl naměřit sám pořádně s pořádným zařízením, stejně jako 0,93g u feldy...). Ale to zas až tak s tímto tématem nesouvisí.. pokud nejde o závodníky se super "ťůningem", kterým rupne v kouli, když je předjede nějaké obyčejné auto a na svém skvělém vypodložkovaném podvozku s pneumatikama o 2" užší než ráfky vjedou do nepředpokládaných kolejí (které by sériový podvozek témeř nezaznamenal) a roztancují se přes celou dálnici...
Kolík80
To Hanz: No vidis a to je presne o tom , ze snazit se musi obe strany. Pokud budou mit vsichni svuj nazor jako ty, tak se na silnicich nikdy nedohodneme... Jen tak mimo, jakej je rozdil ve spotrebe tvyho auta mezi 110 a 130 km/h?? Tri desetiny litru na sto kilometru?? To je preci uplne neznatelny ne?? Pak neni duvod nepridat. Myslim ze vyhlaska rika cosi o tom, ze predjizdeci manevr musis proves pokud mozno co nejrychleji. To znamena, ze pojedes 110, pri predjizdeni seslapnes pedal na podlahu a az se zaradis zpatky, tak uz si zase jed jak chces...
Na každou záchranu zdraví a životů bychom měli dávat peníze a je jedno, jestli je to na léčení v nemocnicích nebo na bezpečnější provoz na silnicích nebo na stíhání vrahů a teroristů. Jsem pro, aby policie měla pravomoci a dostatek motifovaných policistů na to, aby zajistila bezpečný provoz na silnicích i dálnicích. Bezpečný provoz není zdaleka jen o rychlosti. Na dálnicích je to především o rozestupech, pitomcům, co si ve 140 km/h rychlosti nechají rozestup 50 cm za autem, které jim "překáží", bych prostě sebral řidičák na 5 let, protože jsou duševně nezralí ovládat na veřejnosti tak nebezpečnou věc, jako je auto. Pokud si potřebují někde vybít agresivitu a získat pocit pravěkého vůdce směčky, tak bych pro ně zřídil arény, kde by vyfasovali klacek a mohli by se mlátit po hlavách, kdo je nejlepší. Auta by měla mít vepředu ještě jeden třeba červený reflektor, který by na silnici svítil přesně do vzdálenosti okamžité brzdné dráhy. Řidičáky by se měly brát především za aroganci a bezohlednost, protože to právě svědčí o nezralých ***ch, kteří si myslí, že silnice je prostor, která slouží k ukojení jeho ega a pocitu nadřazenosti. Ne, silnice slouží k dopravě z bodu A do bodu B. Pokud někdo předjíždí odbočovacím pruhem dvakrát přes plnou čáru, ohrožuje člověka jedoucího maximální povolenou rychlostí, .... nepatří mu řidičák.

Ve městech bych udělal podstatně častěji úseky 60 km/h a 70 km/h tam, kde jsou neobydlené úseky a je tam ještě zábradlí nebo terénní znepřístuopnění, aby tam nepadali chodci a na druhé straně bych za překračování 50-ky tam, kde je to nebezpečné dával tučné pokuty.
Pravdou je, že řidič má hledět na plynulost silničního provozu a proto by měl předjíždět jak nejrychleji to v dané situaci jde. S tímto souhlasím.

Domnívám se však, že započnu-li předjížděcí manévr ve 110km/h nejsem vyloženou brzdou provozu (i když maximální povolená rychlost je o 20km/h vyšší), ale nikde NENÍ PSÁNO že plynulost silničního provozu znamená jet na hranici maximální rychlosti. Budu-li vycházet dále z litery zákona, tak řidič má jízdu přizpůsobit dalším vlivům jako jsou povětrnostní podmínky, viditelnost, přehlednost úseku, sjízdnost vozovky apod... asi to všichni známe (nebo bysme alespoň měli >😁 ). Takže předjíždím-li ve 110km/h tak je to proto, že mě se zrovna tato rychlost v dané situaci může zdát adekvátní např. kvůli bezpečnosti vlastní i ostatních (nebo i kvůli spotřebě, ale to je prostě moje věc!!! - já nic špatného nedělám).

Takže je podle mého zcela nepřípustné, aby se za mě někdo "nalepil" (čímž mimo jiné porušuje předpis o bezpečné vzdálenosti) blikal a troubil na mě (čímž porušuje další předpis, protože světelné houkačka a troubení se má používat pouze v krizi) a očekával, že já kvůli němu budu zvyšovat rychlost - byť o zcela nepodstatných 20km/h.

Takže podle mého je 130km/h na dálnici maximální povolená rychlost a pochybuju, že když by došlo k nehodě a "blikač" by se oháněl tím, že jsem zdržoval provoz, protože jsem jel jen 110km/h, že by tímto argumentem prorazil.

Milý řídiči, je jasné, že je zase ze strany "pomalých" nepřípustné aby když mě dojede auto abych ho třeba blokoval, nebo dokonce schválně brzdil apod. -> toto ale pouze v případě, že mě neohrožuje. Jestliže se na mě nalepí na 1 metr, tak prostě můžu snížit rychlost, protože když by došlo ke střetu, tak to chci přežít s co nejmenší újmou.
hmm jenže si vem frajere co se stane když začněš na dálnici ve 110 km/h předjíždět. Ty jsi pomaaaalů klíííídněeeee zaaaačnéééééšššš přeeedjíííížděeeet , hlavně žádný stres, žádné pospíchání, no a protože nereflektuješ aktuální stav na našich dálnicích kde se v levém pruhu jezdí standardně 150-160 začně se za tebou vytvářet kolona rychleji jedoucích aut, auto brzdějí, tvaří se vláček různě výkonných aut, ty si za půl hodinky ten autobus předjedeš a jsi v pohodě, ostatní začnou zrychlovat a zpětně se řadit do pravého podle toho komu to jak jede, než se vláček opět rozplyne trváto dlouho a zbytečně se tak vytváří krizová situace jen díky někomu kdo nemá pocit, že v levém pruhu zdržuje. Pokud rád jezdíš pomalu a to ti nikdo nemá za zlé, tak si jezdi 80-90 km/h za kamionem, to máš 30-20 km/h pouze rozdíl od těch 110, ušetříš ještě nějaké palivo a výrazně tak přispěješ k plynulosti a bezpečnosti provozu a všichni budou maximálně spokojený, ty kteří jezdí rychleji mohou jezdit plynule, a ty pojedeš opět bez stresu v pohodě a ještě s nížší spotřebou no a není to tak lepší ? Zkus nad tím trochu zapřemýšlet a nechovej se tak že se všechno točí jenom kolem tebe, vnímej víc provoz kolem sebe a příspůsobuj se mu já tomu říkám "jezdit kompatibilně"
No já bych řekl, že ten stres spíš způsobují řidiči jedoucí "standardně" svých 160 >😁

to Ace 2: lepíš se i "standardně" na * ?
samozřejmě, i když mám rád i jiné časti.
hanz: taková otázka bokem - na okresce se chováš stejně? Tedy pokud jedeš 90 (dle tvého tachometru...) a před tebou kamion 70 a ty se rozhodneš ho předjet, tak taky nejedeš rychleji než těch 90? Tedy místo běžných 4-6s (podle auta a naložení) ho předjíždíš 10s? A tak ohrožuješ ostatní, jak protijedoucí, tak ty, kteří chtějí na té samé rovince také bezpečně předjet (nemůžou při začátku předjížděcího manévru tušit, že se rozjedeš jen na 90)?
ace2: no a jsme u jádra problému -> prostě nedovedeš pochopit, že tvůj rádoby "standart" 150 - 160 km/h je prostě za hranicí zákona (i když třeba blbýho). Takže i při nejlepší vůli nemůžeš prosazovat, aby někdo kvůli pospíchačům tvořící nová rychlostní pravidla na našich silnicích porušoval předpisy a vystavoval se možnosti stíhání nehledě za zvýšené riziko dopravní nehody. Mluvíš-li dál o krizových situacích, že které nastávají poté, co "machři" jedoucí 150km/h mají zpomalit na 110km/h, tak to asi bude tím, že pro tyhle machry je to asi příliš náročně a měli by asi začít jezdit pomaleji, když to nezvládají. Promiń, ale zrovna tvoje argumenty považuji vyloženě za výplod "škodovkářského mindráku" (dřív nám škodovky jezdili jen kolem tý stovky a víc to skoro nešlo a teď všichni dostali do rukou "nabušený" káry a tak každýmu ukážeme, jak nám to jede).

našrot: na "okreskách" je povoleno (pokud se nepletu) 90km/h. Jede-li předemnou kamion 70km/h a já jsem na dostatečně dlouhé rovince v přehledné krajině, kde nikdo proti daleko široko nejede, tak proč bych nezapočal i nedokončil předjížděcí manévr v 90km/h - když mám čas a nikoho (sebe ani ostatní) neohrožuju. Jiná situace je, když výše zmíněné ideální podmínky nejsou, tak stojím před rozhodnutím: buď zatím nepředjíždět (až kde to bude bezpečné i v pomalejší rychlosti) - což většinou nedělám, nebo holt tedy poruším předpisy (ale je to moje rozhodnutí a nikdo mě k tomu blikáním a lepením na zadek nedonutil!!!) a "rozfofruju" káru třeba i přes stovku a prostě předjedu v co možná nejkratším možném čase - NEJSEM SEBEVRAH. Co se týká za mnou jedoucích vozidel, které chtějí také předjet - no minimálně si musí udržet dostatečný odstup aby řidič/ka daného vozu odhadl/a, jak se bude situace na silnici dále vyvíjet (budu-li předjíždět devadesátkou nebo stodesítkou) a co je pro něj/ní v dané situaci bezpečné. Jestliže tak neučiní, měl/a by jít třeba na kondiční jízdy.
matuS
hanz tu ide o to, ze ty ides pomaly len preto aby si usetril 40kc na 100km a to je trapne. s bezpecnostnou to nic nema
hanz: Já se divím, že na ty silnice vůbec lezeš, nemáš vůbec žádnou představu o tom jak řídit vůz a jak se na silnici chovat. Nedodržuješ zásady bezpečné jízdy a svou pravdou ohrožuješ nejen sebe, ale i ostatní účastníky, jakožto i plynulost provozu. Být tebou asi bych dobrovolně vrátil řidičský průkaz a šel si stoupnout na autobus, bude to bezpečnější jak proto tebe tak i pro ostatní. Jezdíš klasickým stylem "Sunday drivers" a nepřemýšlíš a hlavně ti nedochází co se kolem tebe na silnici děje, to je chyba a dokládá to tvé řidičské neumění a řidičskou nezkušenost. A nenadávej lidem co mají rychlejší či dražší auta, zavání to zbytečně populismem a závistí.
matus: Sorry, ze reaguju s pardenim zpozdenim, ale co se Ti zda byt trapne na tom, ze nekdo, jak pises, usetri na 100km 40Kc ? Pokud takovy clovek najezdi rocne jen 10.000km, usetri 4 litry (rozumej 4 tisice, nikoliv litry paliva😄 a sorry, ale ne kazdy ma plat takovy, ze ty 4 litry s lehkym srdcem vyhodi kominem. Mysli tridne, Kefalin, tridne! 😃 Pokud ten clovek najezdi 30tiskm rocne, ma za ty penize nove pekne obuti. A uprimne Ti povim, ze radeji uvidim na silnicich pomalejsiho ridice s dobrym obutim, nez nekoho, ktery ty penize prosustruje pri nebezpecne rychle bezohledne jizde na sjetych slikach a sestrelime v zatacce nebo pri prvnich jarnich destich.
matuS
Ajvn, su ludia, ktori usetrenim casu zvysenou rychlostou zarobia daleko viac ako ich stoji PHM.

A su veci ktore sa financne vyjadrit nedaju. Napr volny cas ktory usetris rychlejsou jazdou.
Matus: Ale to ja Ti prece nerozporuju. Rozdil mezi nami dvema je v tom, ze ja nerikam, ze vydelat rychlou jizdou navic napr. pul hodiny je trapne .. zatimco Ty jsi u Hanse za trapne oznacil, pokud nekdo pomalejsi jizdou naopak ziskava financni hodnotu tim, ze se snazi jezdit s nizsi spotrebou. No jo, no, kdybychom sobe merili stejnym metrem jako merime tem druhym, vid? 😉
matuS
je to trapne, najme ked to on obhajuje bezpecnostou
Matus: Pokud pominu, ze vsechny prispevky Tve i Hansovy mohou byt falesne a ucelove proklamace, tak z Hansovych slov plyne, ze jezdi pomaleji nez ostatni, lec ze se v PRAXI snazi predevsim ridit ohleduplnosti vuci ostatnim, coz je to podstatne kriterium, ktere jako byste nekteri od nej ne a ne cist. 😄 A za druhe zcela uprimne priznava, ze nejen ze tak jezdi s ohledem na bezpecnost vlastni a vramci vymezenych zakonu, ale ze to dela i z ucelovych pricin, jakymi je financni uspora. Co je na takovem priznani trapne? To neni obhajoba jednoho druhym, to je vycet duvodu. Proc maji nekteri lide v tehle nasich statech neustale zazite, ze kdyz neni vse srovnane do stejne late, kdyz se vsichni nechovaji +- stejne, tak jsou spatni a jdou proti nam? Nejvic by me sokovalo, kdyby se ukazalo, ze Matus je relativne mladej kluk, co uz komunismum moc nepamatuje a takhle mu mysleni pokrivilo nevim co? .. mozna Prima a 30 pripadu Majora Zemana 😃

Lidi, berte to tak, ze nejsme vsichni stejni a budme k sobe nejen ohleduplni, ale hlavne taky tolerantni, jinak se pokouseme, sezereme a vymreme. 😄
matuS
ze Matus je relativne mladej kluk

kua jak relativne, ja som mlady! 😊

k ostatnemu sa uz nemam potrebu vyjadrovat, beriem na vedomie tvoj nazor.
pozitivni na tehle debate je, ze jsme Matusovi zvedli sebevedomi, ze se jeste muze pocitat mezi nas, mlade kluky. >😁 😉
matuS😒br />
je to trapne, najme ked to on obhajuje bezpecnostou

- sorry, ale to jde ruku v ruce... neboli spojím dobré s užítečným... nebo jak to chceš ještě vyjádřit?
...aha, takže pánům (rádoby) řidičům došli logické argumenty a tak přišlo na řadu napadání. Ale prosim Vás, k tomu se snad nesnížíte? Mno, asi ano....

matuS: to, že jezdím pomaleji je mimo jiné z důvodu úspory paliva - to je pravda. Chceš-li zde ovšem začít tvrdit, že když někdo jede 100km/h je to pro něj i okolí víc nebezpečné než když si to někdo valí 200km/h - tak to jsi asi z jiné planety. Tvé tvrzení odporuje logice i fyzikálním zákonům a nemá cenu to zde s Tebou dále rozebírat. Promiň.

ace2: o tom, jak řídit vůz mám velmi dobrou představu - to mi věř. Možná o hodně lepší než Ty (ale lze těžko soudit - nemám relevantní informace). K Tvému tvrzení o (prý) bezpečné jízdě a plynulosti provozu: takže abych podle Tebe dodržoval zásady bezpečné jízdy musím se přidat do stáda (promiň mi ten výraz - neber to osobě) tupých ovcí, které bojují kdo koho a kdy předjede a čím rychleji pojedu, tím bezpečněji pojedu - co to je za nesmysl!!! Jestliže někdo chce jet za hranicí zákona - je to jeho volba, ale musí si uvědomit, že on je ten, který porušuje zákony a musí své chování tomu přízpůsobit a nesmí nikoho omezovat nebo dokonce ohrožovat (myšky, blikání... apod.). Nemůže přeci čekat, že se jeho závodění ostatní přizpůsobí. Nedělním řidičem se skutečně necítím, neboť k rozproudění této debaty mě právě přimělo denodenní jízda po českých dálnicích (jak jsem již psal). Já vůbec nezávidím lidem, co mají rychlejší auta. Zcela nemám důvod. Myslím si že moje současné auto, které je 3/4 roku staré nabízí dostatečné možnosti "to jiným natřít" - ale proč, já prostě nemám tu dětinskou potřebu se předvádět.
matuS
to, že jezdím pomaleji je mimo jiné z důvodu úspory paliva - to je pravda. Chceš-li zde ovšem začít tvrdit, že když někdo jede 100km/h je to pro něj i okolí víc nebezpečné než když si to někdo valí 200km/h - tak to jsi asi z jiné planety. Tvé tvrzení odporuje logice i fyzikálním zákonům a nemá cenu to zde s Tebou dále rozebírat. Promiň.

neviem kto tu napada, ale si to ty ktory strka mne do ust nieco co som nepovedal... skus davat lepsi pozor.

inac z vlastnej skusenosti viem, ze ist 100km/h na suchej dialnici je nebezpecne, pretoze je to psychicky ubijajuca rychlost. Pri tachometrovych 150km/h je to o dost lepsie a pritom som stale v legalnom limite.
matuS asi trefil hrebicek na hlavicku 😄

no ono když se spočítá, že Hanz ujede 140 km denně, což je týdně (x5) 700 km a řekněme měsíčně cca 15 000 km.

Budu předpokládat, že má menší káru (když tak šetří-nic ve zlém), řekněme při těch 110 km/h průměrně 5l/100 km. když to přišlápne na 130-150 km/h, tak počítejme rozdíl 1l/100 km. Při proběhu 15 000 km měsíčně je rozdíl 150 litrů, při ceně cca 22 Kč/litr je to 3300 Kč měsíčně...

Na druhou stranu 3 klacky jen tak nenajdete to je fakt, ale zase čas jsou peníze... No a teď to můžete posoudit sami, zda se to vyplatí či nikoli...

Já mám Otinu 1.6/74kW (pro případné rejpaly podotýkám, že nejsem věčně blikající, troubící a buhví co ještě >😒] oktávkář), vychází mi spotřeba asi kolem 7- 7.5 litru, když jedu kolem 110 km/h, při rychlosti 140 km/h - 160 km/h dle tacha (při předjíždění) mi to bere kolem 9l/100 km. Tedy dálnice Praha Plzeň bych ušetřil asi 50 Kč, což nic není, na druhou stranu uznávám, že toho nenajezdím tolik co Hanz.

Jinak si myslím, že do těch cca 160 km/h je za dobrých podmínek a vzájemné toleranci (neblikání, nelepení se apod. v pohodě). 😄
podotýkám, že to byla (doufám) nestranná, nikoho nenapadající úvaha...
Je pochopitelné, že někteří z Vás touží po zvýšení rychlostního limitu na dálnicích. Pokud má člověk auto střední a vyšší třídy, tak těch 130km/hod není žádná rychlost. Na druhé straně je tady ale spousta tzv. trápičů s vozy nižší střední třídy a menšími. Ne zřídka mě na dálnici míjí Fabie 1,4 s pedálem na podlaze, jenž se pyšní výbavou Clasic, ktrá nemá v základní výbavě ani ubohé ABS. Nic proti, ale zlegalizovat takovéto počínání by bylo jen pobídkou k tomu, aby takových blbů bylo víc. Myslím že není třeba diskutovat o brzdné dráze Fabie bez ABS při rychlosti 160km/hod. Pokud by měl být limit spravedlivý, muselo by být přihlíženo k třídě vozu a k aktivním bezpečnostním systémům (ABS/ESP). To by ale bylo celkem neuhlídatelné a nerealizovatelné. Proto buďme rádi že máme 130km/hod a ne 110km/hod jako bylo dříve.
matuS: je mi líto, ale opět Ti asi nerozumím - je-li pro Tebe řízení vozidla za jakékoli rychlosti psychicky ubíjející činnost, nejsem si zcela jist, zda-li jsi ten správný pro ovládání motorového vozidla. Obávám se také, že když máš na tachometru 150km/h tak se do reálných 130km/h nevejdeš (za předpokladu že bereš v úvahu i ono procentuelní navýšení zobrazované rychlosti na tachometru).
hanz: matuS to myslí tak, že v dnešních autech nízké rychlosti na kvalitní silnici z auta vypadají, jako kdyby člověk vůbec nejel (není to tak dávno, co jsem na dálnici D1 u Říčan píchnul a musel jet na dojezdové rezervě rychlostí max. 80km/h a fakt jsem měl pocit, že couvám ;o) ). Tudíž to podporuje "vypínání" určitých funkcí mozku, které jsou jinak nažhavené (neříkám, že ve 160ti taky za chvíli nezačne být člověk otupělý, tak je vhodné občas při delších trasách ty rychlosti střídat). Tedy závěrem - člověk jedoucí 110km/h na kvalitní široké dálnici má větší tendence k usnutí za volantem než člověk, jedoucí třeba 160 (pokud se nejedná o vola, který jen co sedne za volant tak usne, nezájem kolik jede ;o) ).

A pokud se vrátím k té mé předchozí otázce a jízdě po okreskách: píšeš, že si ten za tebou musí nejdřív zjistit, jestli budeš předjíždět 90 nebo rychleji - to ti má poslat písemný dotaz týden předem nebo být jasnovidec nebo jak má vědět, že dotyčný nehodlá jet rychleji než 90 a omezovat tak ostatní řidiče (např. když ho právě dojel a netrmácí se za ním už třeba 10km...), kteří chtějí zůstat naživu (je totiž taky mimo jiné ve vyhlášce, že předjet máš co nejrychleji, abys nepřekážel, a když se na to necítíš, tak nechat dostatečný rozestup, aby tě mohli předjíždět ostatní...).
Jen takovy dotaz. Zapinas v aute svetla (potkavaci) i v tuhle rocni dobu? Presneji receno v letnim case?
matuS
co si blazon, ved to zvysi spotrebu o minimalne 2 deci!

😜
Podle statistik paradoxne nejvice nehod zpusobi ti, co jezdi nejpomaleji. Za ty roky za volantem to chapu - kdo neumi ridit, jezdi pomalu. Proto odmitam omezovani pojmu BEZPECNOST na pojem absolutni RYCHLOST. Jet se slusnym autem stredni tridy v dobrem tech. stavu po dalnici 130 km/h je riskantni - malokdo se dokaze pri takove jizde plne soustredit. Pri predjizdeni jen ***a zajima nejaky rychlostni limit, predjizdet MUSI kazdy ridic v co nejkratsim case, protoze se jedna o velmi riskantni vec. Pokud si neni jist, at nepredjizdi vubec. Samozrejme je na jeho usudku, jakou rychlost zvoli vzhledem ke klimatickym podminkam, stavu vozovky, atd. V obcich s hustym vyskytem lidi by predjizdeni melo byt jen opravdu v dulezitych pripadech. Svadet vlastni bezohlednost na setreni paliva je odporne, nemas-li dost penez na to, abys jezdil bezpecne a plynule, tak jed vlakem. Usetris. Na druhe strane nikdo nema pravo na tebe blikat nebo te jinak "popohanet" v prubehu regulerniho predjizdeciho manevru. Pokud ale vuz za tebou jasne blinkrem naznacuje, ze chce predjizdet a ty presto zacnes predjizdet sam a pomalu, jsi bezohledny jedinec nepatrici za volant. To same plati v pripade, ze jedes v levem pruhu a vuz, ktery chces predjizdet je jeste nekolik delek vozu vzdalen. To je bezohlednost. Nic ti neni do duvodu, proc jiny jede rychle, stejne jako nic neni jemu do toho, proc ty jedes pomalu. To plati do chvile, pokud jeden neomezuje druheho. Osobne si myslim, ze blikani na nekoho je mensi ohrozeni nez braneni v jizde a branit v predjizdeni povazuji za mnohem vetsi "zlocin", nez blikani zezadu. Blikani totiz nikoho bezprostredne neohrozuje, blokovani jizdni drahy ano.
To je takovy argument jako ze kradnu vsci tak ja taky ,abych o něco neprisel .Je uzakonena nějaká norma, protože auta jsou různá ne jen to vase.
Já ABS taky nemám a upřímě řečeno na suchu mi to nevadí. Ze 160-ti není problém na suchu prudce zabrzdit a i tak se nikomu na zadek nelepím.

Na kluzkém povrchu absenci ABS patřičně respektuju (však vím jaké to je zabrzdit o auto před sebou >😒] ).

Dle mého názoru je to spíše o "řidiči", přítomnost ABS a dalších prvků Ti moc bezpečnost nezvýší, pokud nebudeš "řídit s rozumem".

130 km/h mi přijde jako rozumný limit, naprostá většina z nás se vejde do 160 km/h, což je takové to pásmo "tolerantnosti", pokud chce někdo jet rychleji, nehodlám mu v tom bránit. Na druhou stranu ten, kdo chce jet rychleji než je povolený limit by se měl vzdát blbostí jako je lepení se, blikání apod.

Musí si uvědomit, že už je prostě "nad limit". Je to o tolerantnosti z obou stran, když jedu 150-160 a vidím, že se někdo rychleji blíží a mám možnost mu uhnout do pravého pruhu, udělám mu volno. Prostě tolerance... :mrgreen:
Kolík80
Nechces sem napsat znacku a cislo sveho vozu, ja si ho napisu na stinitko, abych vedel na koho si mam davat pozor!! Napisu ti to jeste jednou, kdyz se tak ohanis vyhlaskou. Vyhlaska ti uklada povinnonst ukoncit predjizdeci manevr v co najkradsim case. To znamena, ze svym chovanim ji evdentne porusujes taky(minimalne na dalnici)!! Navic nerad bych se dostal do situace, kdy me nechas vedle kamionu, protoze jsi se zrovna rozhodl predjizdet na okrsce 90. Mel by jsi pri zpusobeni nehody timto zpusobem alespon vycitky??
Na semaforu odbočuji do prava, kde mají chodci zelenou, a jelikož mi vyhláška neumožňuje vjet do křižovatky, když nemohu plynule pokračovat v jízdě, tak prostě čekám, až všichni chodci přejdou, než abych si trochu najel do prava (třeba i za cenu "čumáku" auta až na přechodu) a umožnil tak volný průjezd všem těm, kdož za mnou chtějí pokračovat v jízdě rovně. Nebo z jiného soudku: Předjíždím max. povolenou rychlostí tzv. předjížděcím/třetím pruhem jiné auto, které jede vpravo těsně pod limitem. Předjížděcí pruh je dlouhý několik set metrů a já mám spočítáno, že to před jeho koncem stihnu. Co na tom, že ti za mnou to už prostě nestihnou? Ať si prostě počkají na další předjížděcí pruh. A ještě: Z kopce plachtím "na spotřebu" s vyhozeným kvaltem. Nahoře jsem jel na úrovni limitu, ale kopec není dost prudký, aby auto setrvačností limit udrželo. Zato je dost dlouhý (třeba několik km). Proč by mne mělo zajímat, že celou dobu je vlevo vedle mě "dvojitá plná"? Ať si ten "vláček" za mnou pěkně počká, až bude přerušovaná - já jedu svým tempem, "přizpůsobil jsem svou rychlost stavu a povaze vozovky,... a svým schopnostem", a vyhláška přece neříká, že musím vždy a za všech okolností jet na úrovni limitu. Takhle bych mohl pokračovat. Závěr: Prostě nic mě nedonutí "porušovat zákon", ať to stojí, co to stojí!!! Jen více Hanzů a jim podobných! Jen houšť a silněji při dodržování všech zákonů a vyhlášek. Dokažme tak praktickými činy, že jsme opravdu národem Švejků! Oplaťme schválnost schválností a zkombinujme to s úřednickou hloupostí a úplatností našich zákonodárců. Za život krásnější a plodnější, za všeobecný pokrok v našich myslích, ale pozor - jen "v mezích zákona"! PS: Jakou že to máš, milý Hanzi, SPZ-tku (pardon, registrační značku)...?
Ještě jen na závěr mě napadlo, že hlavní pravidlo, co se má dodržovat, je plynulost provozu - tedy když všichni jedou 150 a jeden jen 110, tak porušuje plynulost provozu a když se to dovede "ad absurdum" (ale řekl bych oprávněného), tak se dopouští trestného činu obecného ohrožení... ;o)
Ja bych rad podotknul, ze vyssi rychlost udrzi ridice spise vzhuru, neu kdyz se jede pomaleji. Kdyz jsem se pred 2mesici vracel z francie, tak sem ridil pres nemecko pres no, tak ve 2 rano na me prisla unava ja je sem ze svyh 180 zpomalil na 130, abych se mohl lip soustredit. Jenze na me prichazel spanek, tak sem radsi zrychlil zpet na 180, abych zustal vzhuru, kupodivu me ta vysoka rychlost udrzela vzhuru, ono to toho cloveka donuti nespat, prece jenom se musi vic soustredit co se pred nim deje, a aerodynamicky svist taky neni zanedbatelny.........Jinak v Plzni sem to potom zapichnul a domu ridil tatik :roll:

BTW ty bestie co nesviti ted, skutecne miluji..... nejsou vubec videt a polovina aut sviti a polovina nesviti... tak se nejak dohodnete, aj jsem pro, aby se svitilo celorocne
matuS
ako som sa stal motorkarom tak uz niesom uplnym zastancom svietenia aut aj cez den, pretoze potom motorky horsie vynikaju.

ale som za to, ze ked je pod mrakom, aby sa svietilo. Za slnecneho dna nech svietia len motorky.
S tim svicenim jsem to presne rikal, nez ten zakon prijali: dokud se svitilo jen za snizeny viditelnostim, bylo to o.k., vetsina normalnich lidi svitilo ve stejnou dobu a nesvitila taktez. Ale ted, kdy spousta ridicu sviti "ze zvyku", protoze si nejsou jisti tim, jestli jeste svitit ci ne, vznika problem. Je to zase jedno z pravidel, ktere by bylo lepe nemit....holt aktivni blbec je horsi nez tridni nepritel....
Magic: Asi mam kramy, mam hadavou naladu, ikdyz s usmevem na tvari 😄, ale co tu ctu vsechny Tve prispevky, vystupujes jako osoba, ktera vidi cernobile. Bud je nekdo pritel, nebo je nepritel, jen proto, ze se nechova presne jako Ty. Vadi Ti, ze lidi sviti i pri letnim case ve dne? Proc? Ze jsi videt hur, nez oni? A co Ti brani svitit taky? A proc hazes spinu na druhe za to, ze se snazi ochranit svuj zivot a sve majetky z tak prozaickeho duvodu, protoze je jizda s rozsvicenymi svetly bezpecnejsi? Kvuli sve pohodlnosti? Kvuli sve lenosti? Kvuli sve ortodoxni predjadosti nebo hernak kvuli cemu?? Dvojnasob se vratim k predeslemu tematu a tim byla vyssi rychlost na dalnici. Situace, kdy je slunicko jako dnes bajvoko kolem 16-18hod v urovni, kdy sviti pod uhlem, pod kterym se divas do stredoveho zpetneho zrcatka. Ac mas slunecni bryle, ac mas sklopene slunecni clony, vyskytne se moment, kdy Ti to slunicko pere primo do oci temer v zakrytu se zrcatkem. Podivas se do zrcatka, mluvit o nejakem kontrastnim obraze k smichu, vnimas spis obtizne kontury a svete div se, vnimas i pres to relativne dobre ty, kteri sviti, jejich bodove svetlo. Pak tu jsou takovi ti rychlici, co maj 160+ a nesviti. Vidis je dobre? .. NE .. omlouvam se slusnym z Vas, vidis v tu chvili tezce rozeznatelne * a Tva opatrnost Ti veli v tom vypalenem miste presto tusit nebezpeci, ktere tezko vidis (chytrejsi z nas pochopitelne juknou do leveho zpetneho zrcatka, pres ktere slunicko nepere). .. a Magicu, pokud v tu chvili za tim volantem bude nekdo mene obezretny, hodi bliknu, soupne Ti to doleva a Ty jsi z Tvych 160+ nahranej a jses presne ten typ, co pak potkavam na dalnici za vystraznym trojuhelnikem, co stoji dve tri auta v levem (a strednim) rychlem pruhu a spoluvytvari nekolikakilometrovou zacpu. Ano, nejsi v tu chvili puvodcem, vinikem nehody, ale svym chovanim, ktere ignoruje jednoduchou trivialni uvahu o zvyseni bezpecnosti predevsim vlastni!, k te bouracce prispivas vlastni chybou.

Samozrejme tech modelovych situaci podle smeru jizdy, postaveni slunce je daleko vic, kdy je osvetlene auto videt lepe, vsechny tu rozepisovat nehodlam. ... zatim 😄
Co se svícení týká😒br />
já svítím pořád, mám tmavě modrou metalízu a zvlášť někde v lesních úsecích apod. je to nebezpečné. Několikrát se mi stalo, že za obdobných podmínek někdo naproti mě začal předjíždět, než zjistil, že jsem tam i já.

Asi by to chtělo mít jinou barvu, ale mě se prostě tmavé barvy líbí >😒] . Přijde mi nejhorší, že někdo svítí a někdo zase ne, nesvítící auta jsou pak snadno přehlédnutelná mezi svítícími. Já jsem zastáncem celoročního svícení, ta velmi lehce zvýšená spotřeba v porovnání se zvýšením bezpečnosti mi přijde zanedbatelná. Akorát s těma motorkama jak to pak řešit nevím...
matuS
myslim ze spravna "bezpecna" farba karoserie neexistuje, teda pokial vylucime kombinaciu kriklavo zltej s ciernymi pasmi 😊
matuS
motorkari to potom riesia tak, ze svietia dialkovymi, ale uznavam ze to nieje optimalne riesenie.

mozno by stacilo mat zlte celne svetlo, ako vo francuzsku...
Na svícení by měla být denní 20W světla, jako jsou třeba ve Švédsku, Kanadě apod. A kupodivu motorkáři s dálkovýma přes den mi nevadí. Vadí mi xenony (přes den nejsou vidět, v noci oslňují). A motorkáři mě osobně mezi auty nijak nezanikají (svítím pořád už 6 let).
To našrot: Souhlasím s tvrzením, že bezpečná rychlost je taková, jakou se pohybují všichni, přičemž údaj o její absolutní hodnotě není směrodatný. Kdo tohle pravidlo nerespektuje (ať už směrem "nahoru" nebo "dolů), ohrožuje sebe i okolí. Já sice ještě pamatuji doby, kdy bylo možno si vyrazit tzv. "výletním tempem", ovšem při dnešní hustotě provozu už je to jenom o tom, jak se dostat v pořádku tam, kam má kdo namířeno. Kdo chce jezdit "výletně", měl by vyhledat nějakou soukromou komunikaci...

A ještě k tomu svícení: Někdy v polovině 90. let se na razil princip, že auto by mělo být vidět "bez vlastního osvětlení v činnosti" nejen zezadu (k tomu tam má už hodnou řádku desetiletí červené odrazky), ale i zepředu. Za tímto účelem se začaly objevovat přední světlomety s výrazným "samoodrazovým" efektem zajišťovaným velkou "neaktivní" chromovou plochou pod krycím sklem světlometu nebo možstvím malých odrazových ploch/vysokým členěním v rámci samotné opticky činné plochy světlometů. Pokud se nemýlím, nejdále se v tomto ohledu tehdy dostali Korejci, když např. u modelu Hyundai Lantra se přední světlomety při nasvícení sluncem nebo světlometem protijedoucího vozu doslova rozzářily. Jenže tehdy současně platilo, že "čím méně chromu, tím lépe" (chrom prostě nebyl "in" - kompletně ho potopili především němečtí výrobci, ...aby se k němu dnes s velkou slávou vraceli!!!). Navíc to byla éra rozkvětu tzv. čočkových světlometů, které umožňovaly "svítit vlastně něčím, co je v klidovém stavu téměř černé", což ještě více prohloubilo "odpor ke všemu chromovému na autě" (opět vliv módy), tj. i eliminovat chromovanou odrazovou plochu klasických světlometů. A že xenony nejsou ve dne vidět a v noci oslňují? To je přece opět důsledek použití čočkového systému! Nestálo by proto za to trochu se poohlédnout do (nepříliš vzdálené) historie a zkusit to zdokonalit - když už je ten chrom opět "in"?!
Nemysím např .do kopce na Cukrák je krásný přechod. V mýstě kde temněř všichni jedou devadesát. Ja tam jedu tak abych stihl zastavit ,kdyby tam vlezl nějaký frajírek s bíluo hulkou. Tak to je mimo tema, vlastně mluvíme o dálnicích tam už jí zrušili. Prostě se nechci zabít s ostatníma ne kždé nové auto je shopno bezpečně jet po dálnici 130 ,ale témněř všechna jsou schpna jet 130, ale neznamená to ,že bezpečně. Mám na mysli Matize, Pandu, Agilu, Felicii,Fabii 1,0 .5idiči těchto vozů nemohou jet jako všichni.Asi pravděpodobně nechtěji jet až do brna za kamionem, protože ,,se v levém jezdí 160".Tak jim asi zakažeme dalnice,aby nezdržovali svým výletním tempem že?
tdi: Pod "výletním tempem" rozumím "kochání se krajinou". A pokud jde o slabé vozy, které jsi vyjmenoval, tak mně osobně vůbec nevadí, že se za účelem předjíždění občas vyskytují v levém pruhu - jejich řidiči si totiž handicap svých vozů obvykle dobře uvědomují, a tomu přizpůsobují i styl jízdy. Nějak si nevybahuji, že by mi při jízdě kdekoli, tím méně pak na dálnicích, právě tihle překáželi. Zato celkem pravidelně potkávám "kloboučníky" ve starších, ale zachovalých Mercedesech (to jen příklad značky vozu, byť třeba v Rakousku rozhodně velmi výmluvný...), kteří projevují upřímnou snahu ty ostatní kolem sebe tzv. "vychovávat".
Tak to promin, ale musim jezdit s posledními třemi a je to těžké s těmi to povozy udrzet na silnici a dalnice je peklo koukat so soucasne do predu ,do zadu a na tchometr je des (jo bocni vítr Felda van plus). Kdyz jedu o hodne starsim Volvo 460 tydle problemy zmizi ale nastoupi jine jako brzdná dráha a to má kotouce vsude.Verim ze jsou auta ktera jedou bezpcne ohone vetsí rychlosti , ale musí se respektovat vsichni coz se moc nedeje
No tak jste se "krásně" rozpovídali. Kritizovali jste i věci, které nedělám a zde jsem je tudíž ani neuvedl. Ale za to mohou emoce a představivost.

Tak prvně, poměrně slušně mě pobavilo, jak většina návštěvníků této diskuze (většinou fanoušci rychlých aut a rychlé jízdy) nese s těžkým srdcem, že se zde našel jeden, který nevykřikuje - kolikrát překročím vyhlášku, tolikrát jsem řidičem, ale zcela otevřeně přizná, že se nestydí jet i pomalu (a navíc to i obhajuje). To je jak bodnout do vosího hnízda. Když bych neměl něco za těch pár let naježděno a chystal se zítra prvně vyjet na silnici, podle zdejších příspěvků bych měl pocit, že musím vletěl do provozu co nejrychleji to jde, protože tak je to nejbezpečnější.

Ano, obvykle jezdím pomaleji než ostatní kvůli spotřebě. Nemůžu však tvrdit, že tak jezdím pořád a často se mi také stává, že se pohybuju po českých dálnicích v rychlostech, které udáváte jako standard (někdy i trošku víc). V takové situaci ale neblikám, nelepím se a nedělám jiná podobná zvěrstva, která se mi často dějí, jedu-li pomaleji.

Každý z Vás by si měl jen tak pro legraci zkusit 14 dni jezdit dle předpisů, nebo dokonce pod touto hranicí a hned by jste změnili některá svá neotřesitelná tvrzení.

Kritizujete to, že schválně brzdím, že neuhnu když můžu, že předjíždím schválně pomalu apod. Nic z toho nedělám. Samozřejmě, že předjíždím co nejrychleji (ale ne třeba tak rychle, jak by si někdo za mnou přál - jeho smůla), nikdy nejezdím bezdůvodně v levém pruhu, proto se v něm ani nemůžu nikomu schválně plést a neuhnout když můžu, jen mi prostě vadí, když v mezích zákona předjíždím a jezdec za mnou si myslí, že mě blikáním a troubením popožene a já zrychlím na rychlost kterou si on představuje.

_________

A ješte jedna otázka na závěr: jak jezdí většina české řidičské veřejnosti? Drží se pravidel nebo je překračuje. No řekl bych, že je překračuje. Dobrá. Asi je to tedy dle této diskuze zcela v pořádku.....

......

Za předpokladu, že všichji jezdí nejlépe jak umí, proč je u nás tak vysoká nehodovost a umrtnost, když jezdit rychle je tak bezpečné? Tomu nerozumím.
Ještě pro Hanze: Také nejsem žádný začátečník, jezdím pravidelně nejrůznějšími vozy (mám k dispozici i vůz, který má výjimku téměř na všechno, takže mne přinejmenším nějaké rychlostní limity rozhodně nemohou vzrušit, z jejich porušování tudíž prostě nemám ten patřičný adrenalin...), a těmto vozům holt přizpůsobuji svůj momentální jízdní styl. Na nikoho se netlačím, neblikám a netroubím, jelikož respektuji, že "to někomu holt nejede" (ať už auto, nebo sám řidič...). Na druhou stranu, když už jedu z nějakého důvodu pomaleji než ostatní, prostě jim udělám prostor a je mi jedno, proč a kam spěchají a zda přitom porušují či neporušují platné předpisy. Současně ovšem očekávám, že takto se budou chovat i řidiči pomalejších vozů za situace, kdy to budu pro změnu já, kdo bude nucen "honit čas". Pak mne opravdu může dožrat, když se v této situaci před odbočením z dálnice poctivě zařadím do pravého prhu za pomalejší vozidlo (jako "správný frajer" - podle Tvé logiky - bych mu ale měl spíše "udělat myšku"), abych po intenzivním brzdění zjistil, že dotyčná "si to upaluje po dálnici" tempem necelých 70 km/h...! PS: Tempo 120 na švýcarské dálnici je OK, když jsou oba (či tři a více) pruhy plné, všichni těch 120 jedou (nebo i trochu přes, přinejmenším podle tacho - to abych Tě uklidnil), a tak vlastně nikdo nikoho nepředjíždí. Jinak (v noci na prázdné švýcarské dálnici) je to prostě cvokárna, která hrozí usnutím (ostatně, to tady už někdo jiný zmiňoval)! Princip "za žádnou cenu neporuším předpisy" mi trochu připomíná televizní reportáž z USA v době tornád, kdy plačící žena sděluje do kamery, že její manžel a dcera zahynuli ve voze na silnici, když ujížděli před tornádem. Pro neznalé (kvůli pointě): tornádo se pohybuje krajinou typicky rychlostí 60-80 km/h (nehovořím pochopitelně o rychlosti samotného víru!); rychlostní limit na oné silnici byl zřejmě nižší...
Kolík80
Co se týká za mnou jedoucích vozidel, které chtějí také předjet - no minimálně si musí udržet dostatečný odstup aby řidič/ka daného vozu odhadl/a, jak se bude situace na silnici dále vyvíjet (budu-li předjíždět devadesátkou nebo stodesítkou) a co je pro něj/ní v dané situaci bezpečné

Je mi uplne jedno, jestli jezdis podle predpisu nebo ne. Co me dostalo je vyse uvedena veta, protoze nekdo s takovymhle nazorem ma podle me velice pokriveny smysl pro bezpecnou jizdu. A na takovy si opravdu potreba davat pozor. Vic k tomu nemam co dodat.

Jinak na dalnici dalkovy pouzivam, ale nikdy!! se nelepim nikomu na *, dalkovy pozivam pouze v pripade, ze i po ukonceni predjizdeni jede ridic vozidla prede mnou stale v levem pruhu a vetsinou bliknu jenom jednou a pak cekam az se zaradi, protoze normalnimu cloveku to staci a s blbcem to nehne i kdybych na dalkovy prepnul.
Poznamka nekoho, kdo dodrzuje predpisy. Kdyz jedu po dalnici svoji rychlosti (130) a nekdo zacne predjizdet stovky metru prede mnou a ja zhodnotim situaci tak, ze musim ubrat, aby to vyslo, uberu. Jak proste. Kdyz naopak dojizdim kamion a vidim stovky metru za sebou nekoho rychlejsiho. Mam na vyber 1. brzdit ze 130 na 80 a cekat az prejede, aby si onen porusovatel mohl v klidu bez vyruseni jet svejch 150. Nebo 2. mu tam vjet. Nechci po nem, aby brzdil - staci ubrat. Ted je jedno jestli ja pridam nebo nepridam. Co udela to auto za mnou? Ubere? Nekdy. Vetsinou jede "cotoda" a pak dela krizovy brzdeni a blikani. Casto mivam dojem, ze tem lidem dela dobre to, ze je nekdo zdrzuje. Muzou si zablikat. Zase si potvrdej, ze jim to jede a ze jsou lepsi.
matuS
Mam na vyber 1. brzdit ze 130 na 80 a cekat az prejede, aby si onen porusovatel mohl v klidu bez vyruseni jet svejch 150. Nebo 2. mu tam vjet. Nechci po nem, aby brzdil - staci ubrat.

alebo zrychlit na 150. to ta nenapadlo vsak?
Já bych řekl, že se diskuse trošičku zvrtla. Co se rychlostí týká: na dálnici držím tachometrových 140 km/h. Protože se jedná o Oktávku a potažmo celý koncern VW, tak všichni víme, že tachometr dost proměřuje, reálná rychlost nebude snad ani 130 km/h.

Pokud jsem v levém pruhu, koukám "ze sousedství" kamionů zmizet, zvlášť když některé herky vypadají, že se rozpadnou každou chvíli. Jedu přechodně asi 160 km/h dle tacha, v reálu odhadem 145 km/h. Čili o nějakém překračování rychlosti asi nemá cenu moc diskutovat.

Ještě jednou zdůrazňuji, že co se pamatuji, tak klaksón ani blikání zásadně nepoužívám. O lepení se nemůže být řeč. Mě nevadí, že jede někdo pomaleji, prostě je to jeho věc. Až se zařadí do pravého pruhu, tak si zas pojedu podle svého, pěkně v klídku. No a pokud někdo jede rychleji - pokud je "rozumné" místo, není důvod mu neuhnout, na druhou stranu nehodlám to kvůli někomu zapíchnout ze 140 na 80 za kamionem, pokud je tam málo místa. To zase musí respektovat ten za mnou.

Jinak upřímně řečeno předjíždět rychlosí 110 km/h rozhrkanou Liazku s rezatým návěsem která si to z kopce rozvalí klidne pres 100 mi přijde jako daleko větší hazard než to v zájmu bezpečnosti přišlápnout.

Prostě vše je jen a jen o toleranci...

to Hanz: možná by jsi se divil, ale snažím se jezdit podle předpisů...
matuS: Kdyz seslapnu plyn na podlahu, dosahnu az na rychlost 140 (na dylku kamionu). Nehlede na to, ze je to protizakonny.
Mitsi tu pekne vymenoval možnosti, ako obmedzovať plynulosť dopravy. Pridám ešte jednu -

Na križovatke máme pre rovný smer 2 pruhy, z toho pravý je súčasne aj odbočovací doprava. Semafor je riešený tak, že je na ňom zelená šipka pre odbočenie doprava a tá ústretovo skutočne skoro stále svieti, na rozdiel od smeru rovno, kde je temer stále červená.

Takže ak chcem odpočiť doprava, zaraďujem sa do pravého pruhu a pokiaľ predo mnou nejde niekto, ktorý má namierené rovno a stojí na červenú, tak v pohode odbočujem doprava.

Žiaľ temer vždy mám šťastie na blbcov, ktorí si zvolia ten pravý pruh, idú rovno, čakajú na červenej, a zdržuj´všetkých tých, ktorí by radi na zelenú šipku odbočili doľava...

Pre Bratislavčanov - krásny príklad je križovatka Bajkalská - Drieňová pri Bille, v smere po Bajkalskej k Trnavskej, a z Bajkalskej odbočujete na Drieňovú.

P.S. Inak hoci patrím k oponentom Hanza, obdivujem jeho odvahu, že sa tu so svojimi názormi zjavil. Ale to je tak asi všetko, čo sa obdivovať dá.
2FordFocus: myslim, ze toto nie je dobry priklad pretoze denne tade prechadzam a na bajkalsku vyleziem z ruzinovskej. V case spicky je takmer nemozne zaradit sa do laveho na bajkalskej. Takze stojim tam kde podla teba stoja blbci. Dalsim "skvelym" prikladom by mohla byt rovnaka krizovatka pri poluse na vajnorskej. Opat nemozes stat iba v lavom pruhu, pretoze 100m predtym mas jednoprudovu cestu so semaforom a pokial by sa vsetci pchali do laveho aby sa vpravo mohlo odbocovat tak tych 100m predtym stojis v zapche.

Skor si myslim, ze vseobecne v BA treba pridat "pruhy". Ta "zelen" okolo ovela viac trpi pri stojacich autach, krasnym prikladom je tomasikova, kde po pridani pruhu sa da ako tak cez den prejst. A viac by mohli zapracovat dopravny inzinieri z DI, pretoze niektore useky su v BA naozaj tristne.
Mezi některými posledními příspěvky nalézám spustu názorů, se kterými více či méně souhlasím - možná že v této diskuzi nejsou všichji jen bezhlaví závodníci. Proč se zde ale stále zmiňují takové věci jako je zdržování naschvál apod? Já tu prostě chci poukázat na fakt, že někteří řidiči nadopovaní adrenalinem z rychlé jízdy se chovají jak utržení ze řetězu. Očekávají, že blikáním, lepením se a troubením (to je to, co mi fakt vadí) mě přimnějí zrychlit. Proč bych měl vyhovět arogantnímu jedinci, který se přihnal zdáli obrovskou rychlostí, protože když jsem začal předjíždět, neměl jsem o něm ani tušení (on o mě taky ne). Proč jede naplno až za mě a těsně za mým "zadkem" dupne na brzdy a brzdí a brzdí, což ho vytáčí a vytáčí a tak bliká a bliká (chová se jak pošuk). Nejezdím v monopostu F1, takže i když bych chtěl, tak během několika málo vteřin nezrychlím ze 100km/h na 200km/h, což by si "blikač" asi přál. Když mě někdo dojede, nechá si patřičný odstup a bude můj manévr respektovat, tak já HNED uhnu jakmile to bude jen trošku možné (a možná se i během té chvilky kvůli slušnému řidiči pokusím i zrychlit) - na blikače SERU!!! (pardón za tak vulgární výraz - jiné však nenalézám). Není-li to nezbytně nutné nebudu blikače brzdit a zdržovat, prostě ho budu ignorovat a pojedu si to, co chci. Já když někdy (také někdy "honím čas") jedu rychleji než ostatní, tak se chovám tak, jak si přeju, aby se chovali ostatní ke mě.

Jen na závěr: (podle nedávné reálné zkušenosti) co byste si mysleli o machrovi v Puntu, který mě předjel ve městě (jel jsem na hranici tam daného rychlostího limitu - 70km/h - +/-80na tach) a on mě předjel zleva (odhadem ve stovce) v křižovatce, kde probíhal provoz normálně všemi směry přes odbočovací a následně připojovací pruh (kde bylo mimo jiné spousta prachu a kamení, které na mě hodil). Ten by asi zasloužil přes ... "ústa". Co udělá takovej magor na dálnici, když budu jeho spanilou bezpečnou jízdu zdržovat poměrně normální rychlostí? Asi by mě zastřelil co? Takový lidi se nedají respektovat, měli by se střílet.
"Nečiň druhému, co nechceš, aby bylo činěno Tobě." Nebo: "Bez ohledu na to, jakou rychlostí jedeš, vždy se najde někdo, kdo je ještě rychlejší". Či: "Nechme vzájemně se vybít ty, kdož to přehánější, s těmi, kdož to neumějí." Ve všem je kus pravdy, ale tou základní skutečností je, že je nás moc (nejen na silnici) a že se nakonec stejně musíme nějak vejít, resp. vzájemně srovnat. Zákony a nejrůznější pravidla jsou to od toho, aby nám poskytla jakýsi rámec chování, umožňila jeho předvídání a současně stanovila, "co ještě ano a co už ne". Rozhodně by si neměla klást za cíl upravit veškeré detaily našeho jednání. A o tom to přece je! Buď jsme natolik inteligentní tvorové, že vzájemně srovnáme i bez toho (nelze přece předem stanovit pravidla pro každou možnou situaci), nebo si budeme vzájemně a zcela programově překážet, byť třeba na základě v rámci platných (často velmi hloupých a nedokonalých) pravidel. Český národ má jednu výjimečnou vlastnost: Jakákoli pravidla ho mimořádně iritují a vždy najde způsob (byť třeba zcela legální), jak je obcházet. Represe je pak zcela neúčinná nebo směřuje nesprávným směrem: V rámci Kryštofa I mne stavěli na úseku 8 km při cestě tam 4x a při cestě zpátky 3x, z toho 2x to byla tatáž kontrola, resp. na stejném stanovišti, to vše v ostupu několika málo hodin, zatímco jsem snad nikdy nepotkal "kontrolní vůz" pohybovat se v proudu vozidel (jak je to dávno běžné v zahraničí) třeba během víkendového provozu, kdy se dělají ty největší prasárny tzv. "z obou stran" (jak ze strany "závodníků", tak "zdržovačů"). Co si o tom mám myslet? Myslím si, že lidem by se mělo více věřit, budovat v nich více sebevědomí a tím současně i více úcty k sobě samým, a potažmo tak i k druhým. Vzájemně se respektovat i bez detailních pravidel, to je právě to, co nám Čechům nejvíce schází. A neplatí to pouze za volantem...

PS Omlouvám se za možná až příliš teoretickou úvahu. Abych to napravil, přidám jeden poznatek, byť nikoli z české praxe: Několik let jsem bydlel na sjezdu z dopravně významné (tj. velmi frekventované) dálnice, která pokračovala čtyřproudovou komunikací už uvnitř města kolem výjezdu z veřejného přírodního koupaliště. Denně jsem tudy projel min. 4x, a tak bylo zajímavé pozorovat "cvrkot". V zimě byl na této komunikaci rychlostní limit 80 a naprostá většina vozů se plynule pohybovala tak do "tacho" 100. Ovšem neumíte si představit, co se dělo v létě, když tam bylo právě kvůli onomu výjezdu z koupaliště pouze 60! Byť (nebo třeba právě proto, že...) nikdo zrovna z koupaliště nevyjížděl, ti, co jeli na úrovni limitu silně iritovali ostatní, kterým tempo 60 po "psychlogicky pokračující dálnici" připadalo příliš málo. "Nasraní rychlící" pak i v jinak velmi kultivovaném západoevropském státě předváděli nevídané kousky, které by se i Čechům možná zdály už hodně "přes míru vlastního vkusu". Výsledkem bylo, že někdo (je na to krásné slovenské slovo "strachopud") jel pod 50, jiný 150, o častých kolizích mezi auty ani nemluvě. A poučení? Nechme to být, však oni si nějak poradí... Osobně jsem přesvědčen, že kdyby se na českých dálnicích rychlostní limit úplně zrušil, provoz by se celkově zklidnil a rozhodně by nebyl v průměru rychlejší, než je dnes. Jsou přece i jiné prostředky, než limity a represe - třeba ekonomická motivace prostřednictvím pojišťoven: Stane se Ti něco v rychlosti nad 130, budeš se výrazně spolupodílet na likvidaci škody. Takhle to mají zavedeno např. v SRN už řadu let a funguje to. Ale co u nás, když naprostá většina vozů je havarijně nepojištěná, to opravdu nevím...
To Ajvn> situace, ketru jsi popsal, je zajimava, ale nemyslim si, ze celodenni sviceni ji nejak vyrazne ovlivni - proti slunci jsou videt tak mozna Helly Rallye 3000 se 130W zarovkama, ktery jsem na civilnim aute videl asi 5x v zivote. Takze zase na zem: Ted – po zavedeni vyhlasky o sviceni v case platnosti SEC (s niz ja osobne vyrazne nesouhlasim) nam nezbyva nic jineho, nez v novele stanovit povinnost celorocniho sviceni. Je to proto, ze zatimco drive bylo pravidlo sviceni za snizene viditelnosti, ktere vetsina ridicu +/- dodrzovala velmi podobne, dnes je vysloveny hazard nesvitit pres den. Neosvetlene auto mezi osvetlenymi je vyslovene nebezpecne. Kdyz nebude svitit zadne, bude to o.k. Ono totiz jeste pred par lety jet ve dne s rozsvicenymi svetly znamenalo upozorneni na neco neobvykleho (naklad, nejakou odlisnost, jizdu vysokou rychlosti, atd.). Znamenalo to, ze si mas dat bacha - a svete div se – ono to docela dobre fungovalo.

To Hanz: souhlasim zhruba s tim, co napsal Mitsi a opakuji: zakladem je chovat se na silnici tak, abych druhe neohrozoval. Je uplne jedno, jestli tak cinim rychlou nebo pomalou jizdou. Argumentace, ze stejne nikdo nesmi jet pres 130 tak proc bych nekomu uhybal jenom dava trumfy do rukou PRO ZRUSENI rychlostniho limitu na dalnici. A to by asi nebylo stastne. Napriklad v Italii bych rekl, ze se po dalnici jezdi ze vsech evropskych zemi nejrychleji, v zivote jsem tam nezazil na otevrene dalnici radar a maji take limit 130 km/h. Ale jenom vjedu do obce, ktera vetsinou zacina znackou 70 a potom u baraku 50, tak s velkou pravdepodobnosti bude tesne za tou 50 stat policejni radar. A mne to tak pripada v poradku, protoze dalnice je rychlostni komunikace, kde jsou zdrojem nebezpeci paradoxne nejvic prave jen ti zarputili zdrzovaci, kdezto v obci je tolik nebezpecnych situaci, ze je represe na miste. Na rozdil od Mitsiho si ale nemyslim, ze zruseni limitu ad hot by nam prospelo - na to nejsme dost zodpovedni sami k sobe. Vidam to na silnicich denne. A nemuzu si zase nerejpnout do auta: kdyz zavodim s nejakym Porsche, Imprezou nebo jako nedavno jinou Lancii, vzdycky zavod konci tam, kde zacina nejake nebezpeci. A je videt, jak dusledne to obe strany respektuji. Kdyz me ale chce nejaky kripl ve vytunenym Golfu, Audine nebo BMW dokazat, ze ten jeho krumpl nejede zase tak spatne, vzdycky po tom, co dostane narezano si musi svy komplexy zchladit v obci, nejlepe u skoly, prechodu pro chodce nebo u nakupniho strediska, kde ja uz davno jedu i pod 50. Takze nekdy mam pocit, ze kdyby bylo povinny mit poradny auta (a sragorky se nesmely prodavat), tak by se bezpecnost silnicniho provozu zvysila zcela automaticky, protoze by prestal fungovat komplex srackovityho auta.
magic: s vyjimkou tech Helly Rally zarovek s Tebou v zasade souhlasim, resp. Ti rozumim. Jinak .. opravdu to mam z praxe vypozorovane, ze pri tomhle paleni slunce do oci v zrcatku osvetlene auto stale vidim relativne dobre a nemusi mit zadne Silverstarky, natoz Helly 😄 To co pises o te symbolice rozsviceneho vozu, co platilo pred lety, to je pravda, ale nevidim jako spatne, ze jsme tuhle symboliku vymenili, nebo snazime se vymenit za vyssi miru bezpecnosti pro vsechny. A ten soucasny polokocka polopes, ze se sviti jen v zime a v lete jezdi pulka tak a pulka onak ... netusite nekdo z Vas, jak se to vyviji v ostatnich zemich Evropy, jestli je tam podobna polemika smerujici k tomu, ze nez tenhle kockopes, tak holt celorocni sviceni, at se neosvetlena auta neztraci v davu osvetlenych aut? Zda se mi to, ze nejlaksnejsi ridici v tomhle smeru jsou v Nemecku? Tam je naprosto bezne, ze zacinaji svitit, kdyz uz to auto je v seru opravdu hur videt, lhostejno, ze maji cernou nebo tmave zelenou kasli ... je tohle nejak netankuje. A v zime jezdi vyhlaska nevyhlaska velke procento aut taky bez svetel. Tak zrovna z Nemcu bychom si priklad brat nemeli 😄
To Ajvn: Odpověď na Tvou otázku ohledně svícení v Evropě: Debata se o tom opakovaně vedla, ale momentálně nic k celoročnímu svícení v evropských zemích (kromě Skandinávie, kde to už platí pěknou řádku let) nesměřuje. Naopak jsou země, kde je celodenní svícení u aut zakázáno (hlavně kvůli svítícím motocyklisům - viz reakce Magica) a kvůli opomenutí zhasnout, např. po vyjetí z tunelu, můžeš být i pokutován (Švýcarsko).
Mitsi: Ups, ve Svycarsku dostat pokutu za celodenni sviceni? Hmm, tak to jsem rad, ze jsem zadnou nedostal, ja tam svitil o 106 cely den 😃 Mam takovou brozuru od UAMK, rozebrane ruzne odlisnosti v jednotlivych zemich Evropy a tohle tam nepsali, tak jsem nemel za to, ze je nutne menit sve zabehle chovani 😊
Já to vím jen proto, že kolega měl Mondeo dotažené odněkud ze Skandinávie a potkávačky vůbec nemohl vypnout (světla mu svítila už od okamžiku otočení klíčkem ve spínací skříňce, a to dokonce i při startování!). Jelikož bydlel va Švajcu, musel si to nechat předělat na "normál", poněvadž při celodenním svícením potíže s místními orgány. Naštěstí se to nakonec vyřešilo velmi jednoduše - pouze odstraněním jednoho relátka v pojistkové skříňce.

Ještě dotaz pro AJVNa: A kolik jsi viděl aut ve Švýcarsku trvale svítit? Asi téměř žádné. A nemyslíš, že je v rámci bezpečnosti lepší se přizpůsobit? Teď nehovořím o "nebezpečí" hrozící pokuty...
Mitsi: Budes mi to verit, ze uprimne netusim, jestli jsem byl jediny nebo nebyl? 😄 Byl to jednodenni vylet z Baden-Wurrt. do Lichtenstejnska, dopoledne pres Schweiz tam, navecer pres Schweiz zpatky, navecer uz jsem asi jediny nebyl, ale dopoledne cert vi. Ale na celnici mi nic nerikali, ikdyz je pravda, ze si nase auto odstavili a chvili si nas prohlizeli .. az pak jsem si uvedomil muj obcasny nesvar, ze prijedu k celnici ve slunecnich brylich a nejak celnik nevi, podle ceho ten muj ksichtik zvalidovat s fotkou v pasu 😃

Ted se asi chytnes za hlavu, a mozna nejen Ty 😊, ale ja jsem si schopny v takove situaci v provozu rict .. no, koukam, nikdo se tu nejak moc neobtezuje svitit, to jsou trdla, holt jim to tu zavedu, kdyz jsou tu 100 let za opicema a ustrnuli na tech svych kukackach a cokolade. 😄
VELMI souhlasím s tím, že je důležitá ohleduplnost. Další pravdou je to, že někteří extrémně rychlí jezdci nevyžadují (či spíše neočekávají) ohleduplnost, nýbrž však okamžité ustupování jejich rychlé jízdě bez ohledu na možnosti pomalejších a na dané situaci - zda-li vůbec je možné uhnout. Když to v danou vteřinou nelze, to se pak nedá nic dělat a rychlík prostě můsí svou kolosální jízdu zpomalit. Dálnice prostě není jeho.

No a teď něco k dobru. Co když by po českých silnicích jezdili jen profesionální řidiči ve velmi drahých a kvalitních autech (AUDI "á-osmička") rychlostí přes stanovenou mez -> asi byste tipovali, že bude vše bez problémů a komplikací, plynulé a rychlé ke spokojenosti všech. Možná, ale..... podívejte se na tento případ profesionálního řídiče našeho ministra Svobody: [odkaz] - jasně náhoda, jasně zrovna on je vůl, jasně zrovna tady udělal blbost ale jinak je to ideální stav... mno, možná není. Jezdit rychle prostě neznamená jezdit bezpečně a plynule. Ani jezdit extrémně pomalu není trovna super - prostě vyvážená jízda je asi to nejlepší.

pozn. "blikači" vyváženě rozhodně nejezdí!!!
Hanz píše: "Jezdit rychle prostě neznamená jezdit bezpečně a plynule. Ani jezdit extrémně pomalu není trovna super - prostě vyvážená jízda je asi to nejlepší." Mně sice nezbývá než souhlasit, přesto bych rád a znovu připomenul, že nelze položit rovnítko mezi "rychle" a "nebezpečně". Audi A8 s ministrem Svobodou nehavarovalo proto, že jeho "řidič jel příliš rychle" ani proto, že "nedodržel rychlostní omezení", ale prostě proto, že "nepřizpůsobil rychlost...". A to je přece o něčem trochu jiném!

PS: Jsou úseky, kde bych si nehledě na přerušovanou čáru na vozovce netroufl předjíždět ani v silném voze ani náhodou. Jsou úseky, kde je plná čára na první pohled z nepochopitelných důvodů, ale poněvadž těmi místy jezdím léta, tak moc dobře vím, proč tam je. A tak když jedu po nějaké silnici poprvé, mám k plné čáře úctu. Ale jakou úctu mám mít k zapomenuté dopravní značce mezi vesnicemi, omezující rychlost na xx km/h z důvodu stavebních prací, které dávno skončily či se nikdy nekonaly? A jakou úctu mám mít k rychlostním omezením, která byla nově instalována ihned poté, co se někde někdo naboural. Všude (téměř) se přece někdy někdo naboural! Měl jsem svého času souseda, který v jedné a téže zatáčce postupně zbořil tři svoje vozy. Asi právě on právě tuhle zatáčku tzv. neuměl. Ale je to důvod tam hned šoupnout rychlostní omezení?

A ještě pro pořádek (aby mne hned někdo nevypeskoval za hlásání anarchie v silničním provozu): v obcích omezení zásadně dodržuji; rychlostní limit si rozhodně nepletu s "nejnižší povolenou rychlostí"; kolem škol apod. jezdím většinou (kromě pozdních nočních hodin) o hodně méně, než mi umožňuje limit; tam, kde se na silnicích (skutečně) pracuje, beru rychlostní omezení obvykle jako "horní limit" (měl jsem osobní neblahou zkušenost s tím, že jednou z pracoviště "cosi vypadlo" zrovna v momentě, kdy jsem ho míjel) atd. atd. A třebaže nemohu "systematickým zdržovačům" upřít právo "jet si svým tempem", musím považovat jejich jednání za naprosto stejně netolerantní vůči ostatním, jako jednání tzv. "blikačů", "vytlačovatelů" a jim podobných.
matuS
hanz, musis si uvedomit, ze ten vodic A8 bol policajt.

inak vobec by som sa nedivil, keby ho este noviny rozniesli za to, ze isiel na stretavku krajskej organizacie KDU CSL so sluzobnym autom, ked to s riadenim statu nema nic spolocne.

ale zelam mu stastne a rychle uzdravenie.
to Mitsi> naprosty souhlas. jen jde o to, ze blikac paradoxne nikoho moc neohrozuje - mozna omezuje nebo spis sere. Ale chronicky zdrzovac ohanejici se vyhlaskou ohrozuje kohokoliv (a to i ty, kteri jedou 130 km/h), protoze ve sve slepe bezohlednosti zasadne vjizdi nekolik cm pred rozjete auto svoji 90 km/h a nekouka do zrcatka, atd...proto je nebezpecnejsi. Ne poroto, ze jede pomalu - naopak - to, ze jede pomalu je projev te bezohlednosti. Jenomze to bychom museli za chvili lepit limity na xicht, protoze kdyz jsem onehda na sidlisti Cerny most videl * s ksiltem dozadu jak svym vytunenym Golfem VR6 primo uprostred sidliste mezi barakama sejmul malyho kluka, tak bych ho zabil. A je to osobni. Hanz taky jen chtel rict, ze nesnasi blikace, ale trochu zase prejel moc na druhou stranu. A ta se mi zda nebezpecnejsi, protoze zavani egocentrizmeme a bezohlednosti, coz na silnici nepatri! Ja blikace vlastne taky nesnasim a hrozne me pobavi, kdyz v levym pruhu musim jet pomaleji kvuli autu(m) predemnou a nejaka Astra na me zascne blikat abych jako jel.....ale mne to pripada strasne vtipny...a Lambum nebo Ferrari uhybam automaticky, tak nevim, jestli by na me blikali. Jednou jsem v noci v Italii jel v levym pruhu a predjizdel radu kamionu (asi 160) a najednou zezadu zare jak UFO; to jsem se fakt dost bal, ze me rozcisne. Maserati Ghibli Cup....ale brzdy mel prvotridni....
magic: Pripominas mi hovnivala .. chci rict hrdobce 😄 ... rozjel jsi kulicku s ridicem co jezdi pomalu a jak tady tu kulicku diskusi valis dal a dal, tak jsi z tohohle pomalejsiho ridice automaticky udelal zaroven notorickeho a zlomyslneho zdrzovace a kdyby jen to, ale on jeste typicky vjede rychlejsimu autu pred cumak jen par cm pred nim. Ale no taaaak 😊) Takove pako, co necumi do zrcatek a strci Ti to pred primo karu, to muze byt stejne tak jezdec 160+, ktery se zpoza nakladaku rozjizdi ke sve "spanile jizde", jen aby byl hrrr hrrr pred Tebou. Pred cumak to vrazi tukan a neznamena to automaticky, ze to bude notoricky zdrzovac s ocima uprenyma na palubak odecitajici aktualni spotrebu. 😄
To Ajvn: jenomze ja se s takovymahle lidma potkavam denne...a nemerim, jestli jedou 90 nebo 160, proste mi vleti primo pred auto. Ale uprime receno s tim pocitam, protoze kazdy, kdo jede rychle MUSI pocitata s tim, ze mu to nekdo soupne primo pred cumak. A na blikani neni cas, budto to musis docela fest drzet behem hodne intenzivniho brzdeni, nebo o nic nejde a blikat nema smysl...a propo – ja zejmena magory v Audi A8 povazuju za problematickou sortu lidi, kteri se prave nedokazi smirit s tim, kdyz je nekdo rychlejsi. Prave ridici VW od 1,8 T vys, vsech Audi, Golfu, BMW, TurboOktavek a podobnych "skvostu" kdyz zjisti, ze jsou pomalejsi, tak zasadne pribrzdi v levym pruhu behem predjizdeni prave rady a tak....asi by byli min chlapi, kdyby uhnuli....nepletme si predrazeny a rychly auta, je v tom taky podstatnej rozdil!
Po scene na zacatku D1 v Praze premyslim, co je vetsi hrozba, ... jestli samotny stopar, ktery si stoupne ke svodidlum a ceka, ze mu nekdo zastavi .. anebo ridic, ktery takovemu stopari zastavi. V triproudove casti jeste pred exitem na Chodov ve smeru ven z Prahy koukam, u svodidel nejaka mladsi holka, upozornuju bez sukne! 😊, takovy studijni tip, ale zadna seredka a stopuje. Odstavny pruh v tomhle miste neni rozhodne plnohodnotne sirky, auto se tam nevejde a rikam si, no, holt uz i zrzky jsou dneska obcas pekne nablbly, kdyz v takovem miste pokousi stesti. Za mnou jel stribrny bratislavsky Galaxy, za nim dalsi dve auta v zavesu. A jako bych to cekal, sleduju co se za mnou stane, Galaxikar z 80tky razem hodil bliknu a brzdil u devy. Obe auta za nim musely udelat takovy mensi losi test, protoze vetsi pulka Galaxy byla v pravem jizdnim pruhu a prekazela provozu. No nezabili byste oba dva, ridice i tu nablblou holku? Obema bych naparil pokutu, az by se z nich kourilo. >😒]
Připadá mi, že Ajvn je jeden z mála, který chápe co se zde snažím říct. ...alespoň někdo.... Opravdu nechápu, proč když řeknu "jedu pomaleji" je mi zároveň vypálen cejch "schválně někomu vjíždím do cesty několik cm před čumák, pletu se, schválně brzdím dopravu a nikdy nikomu za žádnou cenu neuhnu". Nechápu, protože to nedělám ať jedu jakkoli rychle!!! Já většinou jezdím pomalu (když jezdim za svý), když jedu autem, kde neplatim PHM, tak na to taky rád "dupnu"... ale nemám pak pocit nadřazenosti nad těmi, které zrovna předjíždím. Vím, že příště to budu zase já, kdo bude předjížděn.

Ještě mi dovolte (jak by řekl řečník) jednu úvahu k tématu, které se zde probíralo trošku dříve. Nejsem žádný fyzik ani vědec, takže nečekejte úvahy na akademické úrovni. Hodně krát se zde zmínilo, že jde hlavně o ohleduplnost a plynulost provozu. To je OK. Ale když to tak není, je to špatně a podle většiny zde to způsobují převážně zdržovači, protože se prostě nepřizpůsobili standardnímu provozu. To že je standard na/či za hranicí zákonem daných limitů je druhá věc. Prostě aby jel člověk bezpečně, musí jet jako ostatní. Dobrá. Ale to znamená, že musí jet rychleji, než by třeba sám chtěl. Ale jede plynule a téměř všichji jsou spokojeni. Zaráží mě ale jedna věc, proč není za bezpečnější jízdu považována spíš pomalá jízda? A teď proč se takhle "blbě a naivně" ptám: vezmu-li v potaz brzdnou dráhu vozu, reakční dobu řičiče - podmět->akce... apod, vychází mi dle selského rozumu i fyzikálních zákonů, že když pojedu pomaleji spíš zastavím v krizi auto než když budu hnát (i když třeba jako ostatní). Nejsou pak z toho ty hromadný bouračky -> všichni jeli stejně - tzn. stejně rychle a všichni to stějně neubrzdili a skončili jak skončili. Nebo je to jinak a na silnici neplatí fyzikální zákony (asi ne co?)

Nyní čekám zase řadu bouřlivých reakcí (typu, že se někomu pletu cm před autem.... >😁 ), ale vysvětlete mi to někdo pomocí tzv. "selské logiky". Nebo popř. kdyžbyste chtěli - můžete mi dát i za pravdu >😁 >😁 >😁 >😁 😁
hanz, predne sorry, ze jsem Ti pred tim komolil jmeno 😄 a k tomu Tvemu selskemu primeru .. mimochodem trefnemu ... nekde jsem v podobne diskusi cetl od Cupranka nazor, ted to budu volne parafrazovat, ze napr. kamiony by se nemely na dalnici predjizdet mezi sebou, pokud jeden jede jen o x km/h vic, nez ten druhy, protoze za a) vytvari za sebou kolonu vozu, nez ten pomaly predjizdeci manevr dokonci a za b), protoze ten jejich rozdil rychlosti je tak maly, ze ho to prece nevytrhne, tak proc nejedou jako vlacek za sebou vsichni stejne rychle.

Tolik jeden nazor, ktery by "zdrzovacum" vnucoval nejake povinne chovani. Ale pokud tenhle nazor zastavaji casto ti, co po te dalnici radi pospichaji, s argumentem, ze je to rychlostni komunikace 😊, tak proc tohle same neaplikuji na sebe? .. napr. pro rychlost 130km/h. Proc ne? Pochopitelne v tom hraje roli muzske jesitne ego, nekdo musi vyhrat a nekdo byt porazen 😄 No a co je mezi nasimi ridici temer nerealne realizovatelne? Uz jste nekdy videli vlacek osobnich vozu napr. pri te 130km/h, kteri by dokazali jet za sebou s pevnymi rozestupy, ktere jsou bezpecne a ze by to za chvili nedopadlo tak, jak to u nas stejne vzdycky dopadne, ze svete div se vepredu byva ten nejpomalejsi a druhy se mu nalepi na kufr, treti se tomu druhemu brzdenemu nalepi na kufr, ctvrty tretimu, atd, atd.. pocitat umite, dal Vam to psat nebudu 😃) Proste nasi ridici jsou NERVNI a chybi jim pestovat si pocit pohody za volantem, klid, pianko, zadne nervy, usmev, ...pak uz neni problem zvladat se i kochat pohledem do krajiny 😄 Tak zatimco ten nervni rychlik ma celou cestu vytrestene oci, pena mu jde od huby, syci a chropti, z cesty si pamatuje leda tak ty "blbce", ktere predjizdel, ty dalsi "blbce", kteri si ho dovolili predjet a dal uz jen sedivy asfalt, ... tak nadruhou stranu ja si z te cesty pamatuju krajinu, kde na ktere vetvi sedel sokol, kde kane, jestli to letici letadlo na dvou hodinach uz otevrelo podvozek a pristava, ze mi ten mrak nalevo pripomina tvarem pterodaktyla a ze ta kocka na asfaltu byla teda fakt nechutne rozsmelcovana ... 😄 ... Ja v aute relaxuju a nemusi mi to nikdo verit, kdyz usedam po praci do auta unaveny, vystupuju doma prijemne odpocaty a v pohode .. teda za predpokladu, ze nebyl silnejsi protivitr a kvuli tomu jsem mel oproti standardu o desetinu litru horsi spotrebu 😃)) 😉 Zatimco jini po letech vynervovaneho jezdeni speji stale vice do rukou psychoterapeuta, pro me je mym psychoterapeutem moje auto a touhle myslenkou dne bych tohle povidani zakoncil. 😃
To Ajvn: A to si představ, že já při řízení taky relaxuju. Jen přitom už dávno nekoukám po krajině, neb bych ještě rád dlouho a ve zdraví relaxoval... Tudíž se spíše věnuju řízení. Jen přitom nesmím usínat! 400 km přes celý Švajc při minimálním provozu na nejlepších dálnicích Evropy rychlostí nejvýše 120 km/h je fakt cvokárna!!! Ale na druhou stranu mne těší, že přede mnou jede desítky kilometrů Ferrari Modena, a když usoudím, že jsem si ho už dost prohlédl zezadu a chtěl bych vidět taky jeho předek, prostě předjedu o prohlížím si ho další desítky km ve zpětném zrcátku...
Mitsi: >😁 Hezka slova o venovani se rizeni a nasledne se priznat, ze desitky km cucis do zrcatka na Ferrarko >😁
To Ajvn: A Ty se do zpetneho zrcatka pri rizeni nekoukas? Pravda, kdyz jedu pres 200 (a ted nerikam kde, abych nebyl hned chycen za slovicko), taky si spise v klidu pockam, az mne nekdo "vyblika", protoze si musim predevsim hlidat to, co se deje prede mnou...

Ale jinak Te opravdu mohu ujistit, ze se vzdy a za vsech okolnosti snazim venovat predevsim rizeni, coz mi je, uprimne priznavam, v opravdu pekne krajine obcas hodne lito!
Mitsi: já tedy to kochání krajinou řeším tak, že s sebou vozím foťák, sem tam si zastavim a vyfotim, případně pokud jede někdo se mnou, tak fotí spolujezdec a já koukám až doma 😄)
Odpověď pro Hanze: Když jedou všichni na rychlostní komunikaci +- stejně rychle, nemá nikdo důvod brzdit. Odpadá tudíž problém řešení otázky brzdné dráhy (samozřejmě abstrahuji např. od případu, kdy na dálnici spadne skála, a to je pak stejně jedno, kdo jel jak rychle...). Pokud jedou všichni +- stejně rychle, jedou všichni v pohodě, mj. proto, že si nemusejí příliš hlídat ani zpětná zrcátka, ani to, "co jim kdo vyvede vepředu či vedle nich". Prostě se i na těch pár kilometrech, co spolu jedou, "dokáží vzájemně poznat" natolik, že brzy každý pozná, co od koho může očekávat (funguje zde tzv. mimosmyslové vnímání). Reakce ostatních jsou tak mnohem odhadnutelnější (opět abstrahuji od pádu skály na dálnici...). Neřeší snad tohle zcela dostatečně otázku reakční doby?

Ad hromadné nehody: K jedné z největších došlo cca před 10 lety na dálnici v Belgii. Bylo to (tuším) někdy začátkem léta, dopoledne, svítilo sluníčko. Jen v jednom úseku "visel nad vozovkou cár" takové té ranně-dopolední mlhy široký max. 200 metrů. Provoz byl plynulý, ale hustý, nejelo se víc jak 100 km/h (zdokumentováno kamerami, kterých je na belgických dálnicích bezpočet). Najednou vůz v pravém jízdním pruhu začal (evidentně kvůli úleku z mlžné stěny) panicky brzdit. "Ubrzdil to" (bohužel) až v mlžném pásu. Nikdo z řidičů jedoucích za ním tehdy samozřejmě netušil, že v mlze někdo bezhlavě a především zcela bezdůvodně zastaví. A výsledek? Cca 400 rozmlácených aut, několik těžkých zranění (zda byli i mrtví, to si už nepamatuji), stovky zraněných a obrovské materiální škody, mj. z důvodu snad několikadenní uzávěry předmětného úseku dálnice.

A já se teď ptám, hlavně Hanziho:

1/ Byla ona rychlost 100 km/h na zcela rovné a pohodové dálnici (v Belgii se obecně nejezdí příliš rychle a "blikači" se tam téměř nevyskutují) za dobrého počasí (s výjimkou onoho mlžného pásu, který ovšem ani podle kamer, které počátek krizového vývoje dobře nasnímaly) nebyl příliš hustý, už nebezpečná nebo ještě ne?

2/ Mohli a měli řidiči (zpočátku hlavně ti, co jeli v pravém pruhu) předvídat, že před nimi zastavil (či výrazně zpomalil - to už je jedno a dnes se to stejně nedozvíme) někdo, kdo se prostě "jen lekl" mlžného oparu? A pokud ano, jak rychle a s jakým odstupem měli jet, aby to stihli ubrzdit?

3/ A konečně, resp. "v prvé řadě": Čistě právně vzato, leknuvší se řidič měl bezpochyby nárok na to, aby zastavil z jakéhokoli důvodu, který mu v dané chvíli připadal dostatečně pádný, a to, že ti za ním to už nestihli dobrzdit, vcelku není jeho problém. On se může cítit ve vztahu k dopravním předpisům "čistý". Ale co těch dalších 400 rozbitých aut, zranění atd. Opravdu za to ani trochu nemohl?
Mitsi, budu jen spekulovat, nevidel jsem tu mlhu, jaka byla, ale nechces doufam podsouvat ctenarum myslenku, ze ten prvni ridic mel tusit, ze ta mlha bude dlouha jen 200 metru, a presto, ze ta viditelnost byla vuci 100km/h rychlosti razem nizsi nez bezpecna, mel se to snazit intuitivne projet i nadale tou stovkou??? Takze pokud zpomalil umerne te mlze, ten clovek nejen ze se nezachoval v rozporu se zakonem, ale nemusi mit nejmensi pocit vycitek a moralnich traumat, ze neco zpusobil. On ne. Ale kazdy z tech 399 aut, kteri jeli nalepeni na sobe tak, ze nebyli schopni vcas adekvatne reagovat. Kazdy z tech 399 vozu ma na svem triku svuj dil zjevne viny a muzou spitovat svedomi jen sami sobe a nadavat taky jen a jen sobe, pokud jsou trochu soudni.

Letos v zime jsem zazil v aute (at uz za volantem nebo jako cestujici) nejvetsi chumelenici, co jsem kdy doposud videl. Bylo to na okruhu okolo Prahy, na ctyrproudove Novoreporyjske smerem k D5. Od normalniho padani stylu vlocka sem, vlocka tam, az po tu sneznou spoust, nas delilo pri 80km/h jizde asi 400-500 metru, behem kterych se svet otocil naruby. Zatimco pred tim jeli vsichni +- tech 80, po tom pul kilometru byl kazdy rad, ze nasel "cestu" do odstavneho pruhu, kde sve auto skutecne mnozi odstavili, dalnice nedalnice, anebo pokracovali dal v jizde max. rychlosti 5-10km/h, vic ne .. vic jsi nevidel!! Presneji receno, pri tehle rychlosti jsem se drzel necely metr od svodidla, ktere jsem jako jediny "bod" jeste videl a dotahl auto asi 200 metru na exit, ktery tam nastesti byl a auto jsem odstavil na placku mimo silnici a dalnici. Behem toho se v tehle lokalite o dva kilometry dal stala bouracka asi 2-3 aut, ale nic vic, nastesti! .. Ale tohle a ten Tvuj pripad, to jsou nesrovnatelne podminky, ikdyz i mlha je svinstvo a pokud jsou lidi rozumni a nejezdi jako telatka na sobe nalepeni, tak dokazi i takove situace vyresit. Musi se ovsem predevsim chtit !
Tak nějak obecně, jaký je zásadní rozdíl mezi řidiči: jediný je v odhadu rychlostí a vzdáleností - každý má holt jiný. A protože Hanz zároveň napsal, že jezdí pomalu a že mu vadí blikači (které nejdřív nevidí a pak se za ním "najednou" objeví), tak z toho normální člověk usoudí, že se za a) kouká pozdě do zrcátka, za b) že špatně odhadne vzdálenost a rychlost přibližujícího se auta .. z čehož tedy plyne, že zdržuje a překáží.

Někdy před vánoci jsem jezdil něco přes týden kámošovou oktávkou. Bylo to slabé TDičko, takže že bych jel někde rychle, se říct nedalo a ani mě to s tou oktávkou nelákalo, takže po dálnících jsem jezdil takových 110-120 tachometrových a světe div se, za celých těch asi 1500 km na mě nikdo nikdy neblikal, že bych překážel nebo že bych tam někomu vjel.

A když to porovnám se svou běžnou jízdou Corollou, tak jezdím po dálnicích tak 140-160, někdy i více, ale málokdy. Taky na mě nikdo nebliká. Ovšem je fakt, že ve chvíli, kdy mi tam někdo vjede "těsně" před čumák (za což považuji nutnost šlapat výrzně na brzdu - jen pro informaci, brzdu používám jen když už je to bezpodmínečně nutné, jinak brzdím motorem), tak dvakrát zablikám, případně pokud musím brzdit tak, že se mi zakouří od kol a brzd, tak i zatroubím a to většinou ten předemnou se zděšením kouká do zrcátka, kde jsem se tam najednou vyloup... A pak v situacích, kdy jede někdo naprosto nesmyslně v levém pruhu a široko daleko volno, tak nejdřív bliknu, pak dám levý blinkr, pak bliknu ještě jednou a když nereaguje, tak "ho vezmu opatrně hodně rychle zprava". A pokud jedu výrazně rychle než ostatní (190+) a vidím před sebou někoho, jak se chce šinout do levýho a jede těch 100,110 a vím, že ho dojedu do 3-5s, tak vyhodím levý blinkr. A závěrem - pokud je ten *, co se bezdůvodně courá v levém pruhu a v pravém má volno, skopčák, tak se na něj místo podjetí (velmi rádi totiž v tu chvíli vjedou hodně prudce do pravého pruhu) s nohou nad brzdou přilepím, dávám levý blinkr a problikávám.

A někde tu psal snad magic nebo Mitsi o těch "borcích" ve VW a podobných plečkách z jejich klanu, tak přihodím takovou "story" - v létě jsme se vraceli s kámošem z Berlína a jeli jsme večer a v noci přes Teplice a následné dálnici na Prahu. Nejdřív se za náma v lesích plných nepřehledných zatáček chytil nedočkavec (nedočkavec chováním, ne rychlostí) v Prassatu, pak nás v jedné z těch zatáček předjel a jel před námi za dalším autem (před námi jeli asi 2 další auta), které předjel proti auto, co vyjelo z jedné z těch zatáček a které zatlačil kamsi za krajnici, podobně jako předjížděného. Něco podobného udělal pak samozřejmě znovu, ve vesnicích ho žádný rychlostní limit samozřejmě nezajímal (jel pořád asi kvůli spotřebě těch 90-100). Načež přišla dálnice, kde jsme ho po pár minutách dojeli (táhnul se cca 120) a předjeli. Ovšem po dalších pár minutách jízdy po té skvělé oplocené dálnici se za námi objevilo vyblejsknutí a poté i před námi ve světlech protijedoucího auta neviditelný podlý cajt a my platili pokutu za 186km/h na dálnici.. Přičemž během placení nás bez všimutí policajtů samozřejmě předjel ten trotl, který by za to co prováděl zasloužil minimálně zabít, protože jel těch 120...

A ještě k tomu, jesli je lepší, aby jeli všichni stejně rychle 130 nebo 100 - dle mého názoru je vždycky lepší jet rychleji, protože pokud přijde situace, která bude vyžadovat buď ujet nebo zabrzdit, tak ne každý má auto, které je schopné stejně rychle akcelerovat jako brzdit...
Za take dva tyzdne po case naberiem smer Praha (z Bratislavy) na MS a co si pamatam zo svojich obcasnych jazd po tejto dialnici, tak skutocne je to niekedy utrpenie hlavne v tych stupakoch na Vysocine sledovat, ako vselijake najma skodovky robia uzasne predbiehacie manevre, na plne gule ale asi tak 110 km/hod. A brzdia vsetko a vsetkych...

Uz sa tesim...
Mitsi: sice ses vyvaroval katastrofického scénáře o spadlé skále (která se klidně může stát) a zvolils debatu o náhlé mlze - což mi přijde téměř totéž jako ta skála. Co se týká mlhy, souhlasím s Ajvnem. Trošku si ale opomněl, takové situace jako jsou předjíždějící se kamiony nebo se klidně může stát, že někdo způsobí nehodu protože prostě třeba usne nebo se někomu stane nějaká náhlá porucha a všichni, kteří jedou "standardně", ale rychle způsobí hromadnou nehodu, protože to prostě neubrzdí - a jsme opět u brzdné dráhy a reakční doby. Co Ty na to?

našrot: jasně, takže pokud mě někdo dojede a jako přihlouplé zvířátko se na mě lepí a nedokáže pochopit, že i já se můžu objevit v levém pruhu, a asi si myslí že prostě zdržuju, nedívám se do zrcádka a nedokážu odhadnout rychlost a vzdálenost. Tak např dneska: jedu si svých 110km/h a za mnou pár desítek metrů cca. ve stejné rychlosti Fabia. Dojíždím kamion, zlehka sešlápnu plyn, zrychlím cca. na 130km/h, přejedu do levého pruhu, několik vteřin předjíždím a následně se vracím do pravého pruhu. (pozn. kamion jel v pruhu uplne vpravo, takze jsem v pravém zrcádku viděl, co se deje za mnou/vedle kamionu). Za chvíli po mě toto provádí i zmiňovaná Fabie. Když je odhadem v půlce kamionu, tak se za ní z pravého pruhu objevila červená, rádoby vytuněná Audina combi (která někoho podjížděla, kdo se již také pomalu chystal předjíždět kamion). Tato Audina dojela Fabii, začala blikat jak zjednaná (kličkovala za Fábií, aby bylo vidět, že fakt vadí, že vůbec jede po dálnici) a jakmile jí Fabka pustila (dřív prostě nemohla, to by musela podjet pod návěsem), tak audina vystřelila dál a začala dělat další myšky a předjížděla zprava, zleva a pak mi zmizela z dohledu. Takovej člověk je u mě prvotřídní * a nepatří na silnici!!! Je to prostě chorý mozek. Nikdo, já ani ten v tý Fabii ho vidět nemohl, když se za Fabii patrně dostal předjížděcím manévrem zprava. A podobných zkušeností lze při denodením ježděním po českých dálnicích získat dost a dost.

A teď se Tě možná dotknu, ale podle toho, co popisuješ jak předjíždíš, tak si přesně ten exemplář řidíče, kterýho si nepřeju na silnici potkávat (Ty mě asi taky ne, já vim).

P.S.: vyjádří se někdo ještě k mé naivní otázce ohledně fyzikálních zákonů a selské logice (někdo z rychlíků)?
hanz: psal jsem, že blikám jen tehdy, pokud může ten, co "překáží" jasně uhnout. Pokud se jedná o situaci, jakou jsi popisoval (tedy fabka vedle kamionu, která se díky zařízení proti podjetí holt nemůže schovat pod něj ;o) ), tak se samozřejmě ani nelepím, ani neblikám. A pokud jde o to předjetí zprava - mnohdy je to podstatně bezpečnější, než čekat, jestli ten překážející uhne nebo ne (předjíždějící manévr při předjíždění osobáku trvá cca 2-3s, pokud se rozjíždím z jeho rychlosti, tedy třeba 110km/h). Jinak nejdelší předjížděcí manévr mi trvá u kamionu do mírného kopce ze 70km/h 8s (plně naložená CarinaE je na pohánějící 1,6tku už moc), nejkratší pro kamion po rovině ze 70ti 4s vše včetně přejetí do a z protisměru. Předjíždím jen na úsecích, kde mám dostatečný rozhled a kde se to smí. Takže nemyslím, že by si na mé předjíždění mohl někdo stěžovat (jen já občas lituju, že už to holt rychleji s tím, čím mám možnost jezdit nejde 😄 ).
K tomu, co jsem z hlediska fyzikálních zákonů napsal, už těžko mohu něco více dodat. Snad jen, že "nezabíjí rychlost, ale lidská blbost". K tomu mne napadl jeden dosti ilustrativní příběh tzv. ze života: Po dálnici jela Avie, jela si svých "poctivých 70 km/h", když tu ji dojela řidička s dcerou. Řidička byla opatrná, a tak si najela až těsně za Avii (jak to ostatně dělala vždy na "normální" silnici). Ale najednou bum! U Avie se zadřel diferák - prostě tak, z ničeho nic se to kouslo. Obě ženy ve voze za Avií to ovšem zaplatily životem. A proč? Avie jela z generální opravy a mechanici prostě zapoměli ten diferenciál naplnit olejem. K neštěstí ovšem nemuselo vůbec dojít, kdyby řidička vozu znala alespoň elementární providla jízdy po dálnici. Nic ji přece nenutilo, aby dojela Avii až "těsně za *", což se jí nakonec tragicky vymstilo.

Poučení: Když jedu pomaleji než auta v levém pruhu, ale rychleji než kamion v pravém, a nastane situace, že budu muset předjíždět, tak ještě před manévrem akceleruji tak, abych se do levého pruhu mohl plynule zařadit, co nejrychleji předjet a pak se hned zase vrátit zprátky doprava. Pokud mne v tu chvíli předjíždí někdo rychlejší, sice zůstávám za kamionem v pravém pruhu, ale už akceleruji (kvůli následnému rychlému předjížděcímu manévru), ale SOUČASNĚ dám tomu v levém pruhu pravou směrovkou najevo, že o něm vím, že ho pouštím, a tudíž mu tam nehodlám na poslední chvíli vjet. Je to tak složité?

Když ovšem jedu sám v levém pruhu, pak obvykle vídám zcela opačnou reakci: Auto vpravo jede stále stejnou rychlostí, aniž by si jeho řidič průběžně všímal, co se děje vlevo. V případě potřeby předjetí např. kamionu však povětšinou nastávají dva exterémy: 1/ řidič pomalejšího vozu začne předjíždět (stále stejnou rychlostí) už několik set metrů před ještě na hony vzdáleným kamionem, čímž zbytečně brzdí a blokuje levý jízdní pruh; nebo 2/ jede tak dlouho stále stejnou rychlostí vpravo a až dojede ten kamion, tak prostě bez ohledu na aktuální dění v levém jízdním pruhu "vyhodí směrovku" (pokud to vůbec udělá) a IHNED vybočí doleva.

Existuje ještě jeden, spíše začátečnický extrém, kdy řidič dojede kamion, za jeho zadkem zpomalí, aby tzv. "vyhodnotil situaci", a začne předjíždět v absolutně nejnevhodnější okamžik, což se ještě dále komplikuje tím, že má často slabé auto, resp. ho nikdo nenaučil podřazovat, takže celý předjížděcí manévr je pak na půl dne... (Nepočítám situace, kdy je řidič k takovémuto konání donucen prostě tím, že mu nikdo z těch vlevo nevytvořil předem prostor pro zařazení se doleva, což považuji za velkou prasárnu.)

Závěr: Tahle diskuse nikam nevede! "Část lidí" se tady prostě s jinou "částí lidí" na něčem sice shodne, neshodne se však na tom základním. Já (a někteří další) tvrdí, že to není rychlost (v absolutním vyjádření), která je nebezpečím a která zabíjí, ale úplně jiné faktory - bezohlednost, hloupost, nepozornost, nezkušenost, neschopnost atd. Ať to nikdo nebere osobně: jsem opravdu dalek tomu, abych pokládal rovnítko mezi shora vyjmenované nelichotivé přívlastky a pomalou jízdu. Na druhé straně znám hodně řidičů (obzvláště z dřívějška - je mi už dost přes 40), kteří snad nikdy nejeli víc jak stovkou, ale přitom mají na kontě řadu nehod a jezdí vyloženě nebezpečně. A nejvíc mě může rozesmát, když se někdo nabourá např. v zimě na výjezdu z dálnice (to je opět tzv. ze života), přičemž argumentuje tím, že jel přece "pomalu" (nutno číst jako "opatrně"), rychlostí tak 50 km/h, a přesto tu výjezdovou "utahovačku" nedokázal vybrat. Z mého pohledu (už se těším na kritiku) však celou cestu po dálnici svou padesátkou zdržoval (když nemusím zatáčet a brzdit, tak je hranice bezpečné rychlosti za daných podmínek výše), přičemž výjezd už nezvládl (i 30 by vzhledem k odlišnému stavu povrchu vozovky a potřebě jak přibrzdit, tak zejména zatáčet, bylo v daném místě až moc!

A o tohle mi jde! Vzájemně se respektovat, nechovat se tak, jako by mi dálnice či silnice patřila (patří nám všem, motoristům, nikoli "zdržovačům" či "rychlíkům"), "neschovávat se" za platné předpisy (zabránit event. dopravní nehodě je přece důležitější - kdo se mou právě v tomhle nesouhlasí?) a nejezdit "podle předpovědi počasí".

Uf, připadám si, jako bych bojoval s větrnými mlýny... Ale nic ve zlém!
na srot ,jedu v pravém blíží se kamion dávam znamení že začnu předjíždět. A představ te si že devadesat procent řidiču přidá jen abych mu tam nemohl najet. Tudíž ja tam najedu a on musí brzdit z vetsí rychlosti nez byla ta puvodní a pak nasleduje svícení a nakdy i troubení.A pozor nepíšu o nejaké miši najedu tam jen když je ode mne takových 300m a více což stačí opravdu jen sundat na chvylu nohu s plynu , ale nevím proc delají presne opak.
Mitsi: Máš pravdu, samotná rychlost nezabíjí. Většinou zabíjí lidská blbost. Jen si k této pravdě dovolím podotknout, že ona zmiňovaná blbost se vyskytuje u všech, tedy nejen u pomalých řidičů. Zmiňovaný příběh o řidičce a Avii - je to opravdu tragedie a její hloupost. Vezmu-li to ale trošku jinak... ona jela bohužel velmi blízko Avii. Jela určitou rychlostí. Přestože jela asi relativně pomalu, zabila se. Když by jela ještě rychleji, taky by se zabila. Když by ale jela třeba o trošku pomaleji, mohla to přežít, protože třeba v té menší rychlosti by její auto bylo schopno absorbovat náraz bez deformace zóny pro přežití, nebo by byla schopna nějak zareagovat (a jsme zase zpět u fyzikálních zákonů, brzdné dráhy a reakční doby vs. rychlost).

Pokud si četl můj příspěvěk, tak přesně tak předjíždím (v pravém pruhu se "rozjedu", poté přejedu vlevo a předjíždím a následně se vracím do pravého a na svou rychlost). Nikomu tam nevjíždim, už vůbec ne bez blinkru (vím, proč ho tam kluci a holky ve fabrice namontovali 😁) a hlavně doleva se neženu stovky metrů před pomalejším vozidlem. Sice nevyjíždím těsně zpoza kamionu (abych nedopadl jako žena s Avii), ale stovky metrů to opravdu nejsou. A do levého pruhu vjíždím, když vím, že tam nikdo není nebo je dostatečně daleko (v té vzdálenosti, že bych se mu mohl plést, či snad musel kvůli mě dupnout na brzdy). Přesto se mi stává, že i při takto provedeném manévrtu mě někdo dojede odhadem +/- 190km/h a bliká na mě a je mi nalepen na pr.el. Když se ke mě *, tak už by mohl začít zpomalovat dřív a nechat si odstup. NE on prostě pojede pod plynem až těsně ke mě a pak na to hamtne. Kvůli takovým by se nikdo, kdo nejede zrovna alespoň 160km/h, nemohl ani dovolit objevit v levém pruhu, protože ten je jen pro rychlíky. Pak se mi div, že jsem na "le*** a blikače" nas.anej a považuju je za LŮZU PROVOZU!!!

pozn.: když si to spojím.... tak magor, co se na mě lepí se vlastně chová jako ta řidička za Avií. Co když se mi stane s vozem něco obdobného, jenže já nemám Avii a tak nezabije jen sebe, ale asi i mě. Mno, mám le*** fakt rád....
Hanz: Ale mi si přece z 90% rozumíme. Jen v jednom se neshodneme - v náhledu na rychlost jako veličinu: Ty ji pojímáš absolutně, já relativně. Jelikož nepatřím mezi "le***", nesdílím jejich logiku (můžeš si to i obrátit - příčinu vyměnit za následek - a bude to to platit stejně), tak když jedu rychleji, dávám si víc bacha, mám "nažhavenější" reakce, nechávám si větší odstup, jezdím na nižší kvalty (tudíž s větším brzdícím efektem motoru v případě náhlého ubrání plynu) atd. atd. Když jedu "piánko", tak mne jízda po čase ukolébává (jezdím většinou dlouhé trasy, min. několik set km na jeden zátah), reakce postupně otupují, odhad toho, co ještě lze v případě nutnosti ubrzdit a co už je mimo tuto zónu, rovněž slábne, nejsem schopen zjistit, kde je za zhoršeného počasí "hranice bezpečné jízdy" (při ostré jízdě auto do této "hranice" programově dotlačím, "osahám si", kde ona hranice momentálně leží, a pak pokračuji nikoli "na ní", ale "pod ní" - ze zásady pomalý řidič často až příliš pozdě zjistí, že i jeho pomalá rychlost je už "nad hranicí" bezpečné jízdy). Prostě se ze mne po určitém čase "neadekvátního tempa" (s přihlédnutím k provozním podmínkám, stavu vozovky, autu, které právě řídím apod.) stává "horší řidič" (třebaže jedu pomaleji), než za "normálních okolností" (jezdím obvykle "svižně").

A ještě jeden důležitý moment: já musím mít auto vždy v absolutním pořádku (to je něco jiného, než vyžadují na STK!) a neexistuje, že bych na silnici vyrazil s něčím, co má horší gumy, ne zcela korektně brzdí, špatně svítí či stírá apod. Kolikrát jsem však slyšel (především z úst tzv. "zkušených" řidičů), že: "To je ještě dobrý, já jezdím pomalu/opatrně, tak mi to zatím/ještě stačí..."
Mitsi: Nelze vyjádřit přesněji správnou jízdu, než vašimi příspěvky. Pro příklad bychom mohli jít třeba do SRN, kde se jezdí rychleji, než u nás, ale mrtvých na počet ujetých km je tam nepoměrně méně! Ono při 200 km/hod je třeba vyhodnocovat situaci nikoliv 50m před sebou, ale nejméně 1 km dopředu. Vidím-li při této rychlosti brzdová světla 1000 m před sebou, jdu na brzdy, ikdyž přede mnou nic není. Potom je i při této rychlosti jízda bezpečná a především i plynulá. Bohužel to v žádné autoškole neuslyšíte, stejně jako Vám v žádné autoškole nepředvedou, jak vypadá smyk, abyste se jej v provozu neulekli.
Centsm děkuji za uznání, resp. za to, že mou snahu tady alespoň někdo (konečně) ocenil. A s posledním příspěvkem Ajvna na 100% souhlasím.
hanz: ona by se o tu Avii zabila tak jako tak, kdyby do ní narazila - Avie (stará) nemá ještě zařízení proti podjetí, takže náraz absorbuje v podstatě jen kabina, která nemá žádnou deformační zónu.
Konecne jsme se tu dobrali toho, co je klicove, bez ohledu jestli je to na dalnici, na okresce nebo v obci. Ridic se musi snazit mit nepretrzite maximalni prehled o situaci kolem, a to minimalne do te miry, aby byl schopny uspesne resit vsechny nejen typicke, ale i velmi nepravdepodobne situace. Jen ten ridic, ktery umi veskera takova relevantni data z provozu kolem sebe zpracovat a ma v sobe krom zdraveho rozumu take dostatek ohleduplnosti a tolerance, ma predpoklady k tomu, aby neohrozoval, neomezoval, jezdil plynule a byl pro ostatni take citelny a predvidatelny. (bez ohledu jestli to bude v rychlosti 160 nebo 90 .. na dalnici, pochopitelne ne v obci 😃
Snad Mitsi tu mluvil o rychlejsi unave pri pomalejsi dyndave jizde. Neni to az tak absolutne pravda. Jsou tu predevsim dva faktory, ne jeden. Samozrejme dalsi faktory jako byt odpocaty, atd., beru jako samozrejmost. Jeden faktor je mnozstvi vzruchu za casovou jednotku pro nervovou soustavu, to mnozstvi vzruchu velmi pravdepodobne roste s rostouci rychlosti. Druhy ale velmi dulezity faktor je unava ocniho svalstva a ocniho nervu. Ocni svaly a nervy se Ti unavuji castejsim kmitanim oci, preostrovanim na jednotlive ruzne od sebe vzdalene cile. Takze tim vetsim poctem vzruchu pri rychle jizde jen bojujes proti rostouci unave oka, slozite kompenzujes to, co je neodvratitelne, ze Ti oci postupne odchazi na unavu a s nim i cely Tvuj telesny aparat.

Protoze mam trochu odlisnou jizdni filosofii 😄, pohybuju se rad v pasmu rychlosti rychlych tiraku 😊, tak mam dobre odzkouseno, ze na dlouhych cestach za dobrym "vodicem", tzn. nema pneu a vzorek jak nakladak z kamenolomu, ma velke zasterky, jezdi s prehledem, neni to ridic TIRaku magor, coz po chvili muzes vysledovat, tak za takovym se necha jet v bezpecnem odestupu , oci vetsinu casu dopredneho sledovani neprekmitavaji v ruznych ohniscich, ale sleduji predevsim stejnou vzdalenost pred sebou (ten nakladak) a po par hodinach jizdy takhle vs. klasicky bez vodice pri stejne rychlosti zjistujes daleko mensi unavu oci. Samozrejme, delegujes tim sledovani vetsinu deni pred sebou na toho ridice TIRaku, s tim vedomim k tomu musis pristupovat, byt o to vice pripraveny na pripadnou zmenu, ale uz sam fakt, ze mas pred sebou nekoho, kdo taha par desitek tun a podle toho MUSI chte nechte jet, tzn. predevsim plynule, ze na deni pred sebou kouka z nadhledu oproti osobakum, tak je to rozumny garant toho, ze Ti bude delat zlomek tech prasaren, co Ti delaji osobaci a z praxe to mam zatim jen overene. Pochopitelne, ze neni na skodu si pridat vzruchy v podobe radia, dobre muziky, zpivani, aneb ve svem aute je kazdy SuperStar 😃
Jo, jízda za "vodičem", to je kapitola sama o sobě. Jednou jsem jel takhle "v pohodě" v mlze za "místňákem" v přesvědčení, že on to tam přece zná líp než já. Jenom na jedno jsem v té chvíli zapoměl: že může jet jinam, než mám namířeno já. Inu, stalo se - což jsem pochopil až dosti pozdě, takže jsem si v té mlze nakonec docela dobře zajel...

Jindy jsem to byl já, kdo sloužil jako tzv. vodič. A jelikož mne ten "nelepenec" (jel v minimálním odstupu) za mnou už docela štval (měl rozsvíceno naplno snad všechno, co tam měl - já v opačném gardu zásadně nepoužívám mlhovky přední, při jízdě v koloně ani zadní), tak jsem využil znalosti místních poměrů a v pravoúhlé křizovatce, kdy hlavní byla kolmo doprava a rovně pokračovala místní komunikace, jsem to - pro něj zřejmě velmi nečekaně - tzv. střihnul. Co myslíte? Jak byl zblblý dlouhodobou jízdou za mnou a ukolébán plynulým tempem, tak nebyl schopen rychle zareagovat, aby mne následoval, ale ani pokračovat v přímém směru, tak to prostě narval do baráku v protilehlém rohu križovatky. Prasárna? Asi ano, ale právě tohle jsou následky "jízdy za vodičem".
.. ale prave tohle jsou nasledky NEVHODNE jizdy za vodicem 😄 Ale ta prvni story je dobra, vlastne i ta druha me potesila 😃 Je fakt, ze jedine, co mi prijde na tom mem stylu blbe, ze asi vyvolavam v tech ridich tiraku spoustu otazek, kdo jsem, co jsem a jake mam umysly, ze je takhle pronasleduju treba 200km 😃

Ale jeste jeden pripad spatnych nasledku pridam, takova obdoba Tveho prvniho. Je to presne jak pises o tom dojeti jinam, nez chces. Jel jsem poprve po obchvatu Plzne smerem na Rozvadov, bohuzel tentokrat neplanovane za kamionem 😄 a v tech cca 2/3, jak je krizovatka, vracak na novy dalnicni usek, tak tam ten nakladak jel rovne a doprava neodbocil. Za tim kamionem jsem bohuzel pozde registroval dopr.znacku s udanymi smery jizdy, ale nejak mi intuice velela, bohuzel blbe 😊, jet rovne, jako kamion. Hmm .. a ono to bylo na Klatovy 😄 Otocil jsem to, ale z opacneho smeru to pro zmenu nebylo znacene na ROzvadov vubec, takze jsem tam uhnul zase blbe. Az napotreti jsem trefil ten spravny smer 😊)

Jinak je fakt, ze takhle dalkove za vodicem jezdim pouze po trasach, ktere notoricky znam.
Kdysi jsem slyšel od jednoho maníka, co jezdil s tirákem, že když jede víc kamionů za sebou, tak jedou tzv. vláček - první dává bacha, ostatní jedou na tempomat (pokud ho mají ;o) ) za ním a odpočívají, přičemž nejlíp se má druhý, protože jen visí za tím prvním, zatímco ty zaním už dávají aspoň trochu pozor na toho před nima, jestli moc nekličkuje, aby ho kdyžtak vzbudili ;o) A po chvílích se samozřejmě střídaj.

Ale k jízdě za vodičem mám taky dobrou historku: odtáhli mi auto z parkoviště (někomu jsem se holt nelíbil) až do Karlína. Jedu si tedy později k večeru pro něj (druhým autem) a nemohl jsem pořád najít, kudy se na to parkoviště jede a vždycky, když jsem se někoho zeptal, tak jsem byl ještě víc ztracenej. Když tu náhle vidím ve zpětném zrcátku odtahovku s autem na korbě, tak si říkám, že on určitě ví, kam to auto veze. Tak jsem uhnul, on mě předjel a já se za něj pověsil. Načež jedeme jedeme, na první křižovatce vlevo, já za ním, na další vpravo, já za ním, pak zase vlevo a já zase za ním. Po asi 6ti odbočeních najednou na to začal strašně šlapat, což mu moc k něčemu nebylo (holt nová Avie pořád nemá naložená stovku pod 9s ;o) ). Už jsem začal tušit, že tu asi nebude něco v pořádku. Nebylo, což jsem zjistil tak, že použil oblíbený filmový fígl a objel se mnou dvakrát blok. A přitom jsem ho zahlíd v jeho zrcátku, jak je celej vysmátej, že mě tahá za nos. Nakonec to dopadlo tak, že jsem se na něj vykašlal a ten vjezd na odtahové parkoviště našel sám, náhodou. Jediné štěstí bylo, že mi dá hodně velkou práci abych se ztratil.
nasrot: No jo, tak ted uz mi je to jasne,oni se ti TIRaci stridaji schvalne, aby si odpocali i ti neodpocati 😄 No umis si urcite predstavit, co dela jedno Clio mezi takovou domluvenou skupinkou 4-5 tiraku, ktere jako spravny "vychcandira" poposkakuje vzdy za toho prvniho, ktery se mi jevi jako ten nejrychlejsi. Oni se kluci tiracti tesi, ze se konecne dostanou na to druhe nejlepsi misto a prd .. vzdycky jim tam ten malej skret vjede mezi ne >😁

Jinak s tim hlidanim predniho ridice tema zadnima to je pravda, sem tam vidavam, jak zacne prede mnou tiracisko klickovat, zpravidla si to sine do prava ke svodidlum (to mi neni jasne, ja kdyz usinam, tak mi to tahne levou ruku dolu a jezdim zasadne do protismeru 😊) ... a zezadu se rozznou vsechny svetla, na narazniku, nahore na strese, predni tirak se probere, podekovne problika leva prava leva bliknou a jede probuzenej dal. 😊
protože většina mých jízd je se odehrává ve slabých vozech občas využiju kamion jako peleton na kole . Jestli jste někdy jeli v balíku na kole tak je to stejné.Musíte dávat neustále bacha.V balíku se jezdí maximálně půl metru od sebe a neni šance při pádu něco ovlivnit .Za tím kamionem mám stejný pocit, ale stejně to někdy využiju - menší spotřeba a někdy i vyšší rychlost .
K tomu jedna, co se kdysi rikavala mezi sofery> jedu takhle po silnici I. tridy, mlha jako mliko - na krok videt nebylo, tak se povesim za auto prede mnou a jedu za nim tak asi 50 kilaku a najednou koukam, on zastavuje, vylejza z auta, jde ke mne a rika: tak nevim jak vy, ale ja jsem doma...no a ja koukam, ze stojime na nejakym dvore....Nevim, jestli se to nekomu stalo, ale je to dobry, ne?

K Hansiho selskym uvaham: uz jsem psal, ze kazdy auto brzdi jinak. Skoda 120 brzdi z rychlosti 130 km/h na cca 2x delsi draze nez Ferrari Modena. Navic zalezi na tech. stavu (na kazdy auto se daji koupit dobry gumy i mizerny, dobry desticky i mizerny, dobry kotouce i mizerny...a vsechny budou novy), zalezi na reakcnich dobach ridice (prumer je cca 1 s, nekdo ma 2-3 s, piloti rally maji snad reakcni dobu zapornou) a na reakcich jako takovych (ne kazda rychla reakce je tou spravnou), atd. Takze z toho lze vyvodit, ze KAZDY CLOVEK MA V KAZDEM TYPU AUTA JINOU HRANICI SVYCH SCHOPNOSTI. Daval bych dost duraz na to auto, protoze specifikaci nehody: "ridic nezvladl rizeni vozidla" mi nejak neladi. Pochybuju, ze ten clovek neotocil volantem nebo neslapl na brzdu, jen to auto jaksi nestihlo zareagovat....ja, kdyz sednu do Octavie tak taky predepsanou hranici 130 km/h prekrocim zridka, zatimco se svym autem jezdim vyrazne rychleji (ale s temi, co jezdi pomalu se neperu, pribrzdim a pockam; mam totiz detinskou radost z tech blikajicich xichtu v zrcatku pri nasledne akceleraci...jo, to je potom diveni....). A protoze kazdy mame jine hranice, kazdy mame i jine priority (ty setris, ja rad ridim), tak taky kazdy jezdime jinak. Hlavni je, abychom se na tu silnici vesli, nepocinali si arogantne a egocentricky a mysleli na to, ze ne vsechno, co vyhovuje a pripada logicke nam, musi byt skousnutelne i pro ostatni. Agresivni blikaci jakoz i bezohledni zdrzovaci na silnici nepatri, protoze nemaji zakladni kodexy slusneho chovani. Takze ty, co jezdi rychleji, bych poprosil o trochu schovivavosti vuci ostatnim a ty pomale zase o trochu ohledu na ty rychlejsi. Treba pospichaji do nemocnice....Kdyz se budeme vsichni k sobe chovat slusne a ohleduplne, bude nase jizda bezpecna bez ohledu na absolutni rychlost (to zni jak z Rudyho Prava z roku 1972, co?)
zdravim Magica...sice to tak vazne zni 😉, ale je to naprosta pravda, k tomu neni co dodat a mozna by ten Tvuj prispevek mel byt ten uplne posledni v tomto tematu....tak se omlouvam, ze vlaste pisu dalsi. Ale kdyz je to souhlas tak se to snese 😄
Mitsi a spol. v podstate s vami suhlasim, ale pozabudli ste na jeden faktor. Je vedecky dokazane, ze pri vyssej rychlosti sa znizuje rozsah periferneho videnia. Raz som niekde v TV videl simulaciu z pohladu vodica, ako sa s narastajucou rychlostou znizoval okruh, co clovek stihol periferne vidiet.

Ale vzdy je to o rozume o ohladuplnosti a o tom, ze clovek by sa mal vzdy sustredit len na soferovanie (co je dost obtiazne niekedy).

Ale suhlasim s Mitsim, ze na dlhsej ceste po dialnici je ovela lepsie si to futasit rychlejsie (ak to situacia dovoli), lebo je clovek viac v strehu a menej sa nudi... 😄

A musim uznat, ze unava je nebezpcecna - uz som raz siel po dlhom dni domof asi okolo 0500 rano - vlastne asi 50-60km po dialnici a v BA kusok pred tym, kde byvam - na pristanvom moste - som si uvedomil, ze kua mam hrozne stastie, ze je takmer ziadna premavka, lebo moje reakcne doby su hrozne dlhe a ze takmer uz spim s otvorenymi ocami.

Ale mam pocit - zase toho tak velmi nenajazdim (za 3/4 roku len 20k km), ale ze sa to pomaly zlepsuje - ohladuplnost na cestax. Sice niekedy stretnem magora, ale nie tak casto. mozno je to len tym, ze tak malo jazdievam a najma len mesto a dialnica - to tvori asi tak dokpy 85% mojix ciest.
Anndy, ono je to individualni zalezitost .. netrenovany mozek muze zvladat vnimat vysec stejnou pri 100vce, jako trenovany clovek pri 140tce. To periferni videni se pri vyssich rychlostech nesnizuje "hardwarove", vidis stale stejnou vysec, jen informace z jejiho kraje uz nestiha mozek zpracovavat 😊
K tomu periférnímu vidění při jinak řečenému "tunelovému" při vysoké rychlosti vše se dá nacvičit a vycvičit. Takže pro někoho může být rychlost např 220 km/h již rychlost adrenalinová a stačí pouze řídit za velkého soutředení, a druhý při té samé rychlosti dokáže řidit stejně rychle, se stejnou rozvahou a přehledem jako první při 120 km/h. Je to relativní pojem, který není všeobecný a je výrazně odlišný.
No ved prave preto je to problem 😄

Ale pohoda, tiez si myslim to co Mitsi - vzdy budu dve skupiny a ani jedna nebude mat 100% pravdu. Jedina "pravda" je, ze jedna musi tolerovat druhu a druha prvu 😊.

A niekto tu napisal, ze je dobre naucit sa mat rozhlad a snazit sa pripadne pomoct vyriesit problem ineho, aj ked si ho sposobil sam.... Ide len o bezpecnost.