Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

953 komentářů

Vlados: Stejne uzke rafky (6") pro Tebou uvedene rozmery jsou predepsany i pro focuse (mam take kombika). Respektoval jsi TP nebo jsi presel na 7" rafky. Chystam se prejit z puvodnich 14" plechacu na 15" litaky a az na vzacne vyjimky (a drahe originalni disky od Forda] temer nikdo tak uzke 15" rafky nenabizi. Pokud jsi jezdil na tech uzsich, projevovalo se to na jizdnich vlastostech?
Jo, jo, tenkrát (před 1,5 rokem) jsem respektoval TP, takže mám 195ky na 6J ráfcích, orig od Opla, 9 paprskových, asi po 4000 Kc. Řekl bych, že na 7J by to bylo stabilnější při prudkých změnách směru. Na 90% to tak nechám, ale kdyby mi náhoda nahrála nějakou volnou sumičku, šel bych do 205/50 na 7,5J/16. ;o)
Viados: Omlouvam se za zkomoleni Tveho nicku a dalsi preklepy. Blbe na to vidim a neco jde taky na vrub klavesnice.
2 Viados: Já jsem reagoval ve fóru Peugeot 307, takže už to tady nebudu opakovat znovu, prosím mrkni se tam!
ahoj, potřeboval bych opravit rádio CDR 500. Uvádím, že se nejedná o Phillipse ani VDO, ale o nějaké Delco Electronics. V Phillipsu mě s tím vyhodili. Nutně bych potřeboval nějaký kontakt, prosím pomozte, díky 😃. e-mail:jan.vych@quick.cz
Vazeni,

nevite, kolik by mohla stat prohlidka na 150.000 km? (Astra kombi G, 1,6, 16V).

Pri tech kilometrech by si to mozna zaslouzilo dukladnejsi kontrolu.

Diky predem za kazdou reakci! E.
Caute všichni astráci, potřeboval bych tochu pomoct, uvažuju o koupi jeté Astry G zřejmě s tímhle motorem. Vím, že koupě auta při záběhu výroby není zrovna šikovná volba - vlastní zkušenost. O Géčku vím že se začla výrábět někdy v polovině 98. Jelikož mám na koupi omezené finance, tak se vlezu (se slušným stavem a výši tachometru) tak někde na konec 99. Stačí to nebo je lepší přišetřit a jít do 2000. V historii tohodle tématu jsem na podobnou debatu nenarazil. Dík za každou pomoc. Radek Jinak gratuluji každému kdo tohle auto má - je to vážně krasavec 😄
Kolega ma 98caravan dovoz D sam si ji dovezl a je s ni nadmiru spokojeny bez jedine chybicky a to uz ma najeto njakych 130000 40najel on a neinvestoval ani kacku krom bezne udrzby!ja mam 99 ale DI a taky vsechno bez problemu!takze bych sel i do te 99
Dobre poledne,

nevite prosim nekdo, jak je to s naplni klimatizace? Musi se menit po nejakem casovem obdobi (napr. jako olej) nebo se tomu nema smysl venovat dokud bezchybne funguje?

Diky predem! E.
elanius73: V okruhu klimatizace mas chladivo a olej.

Jestli ti olej neutece nejakou dirou na nejnizsim miste, ci v kompresoru, tak se olej neresi.

No a chladivo ti muze nekudy pomaloucku uchazet.

Pak se normalne doplni. Jestli mas tedy pocit, ze ti to chladi mene,

tak si nech zmerit tlak v okruhu a pripadne doplnit chladivo.

O nic jineho se nestarej 😄
Díky za informaci!

Dle mého pocitu funguje klima stále stejně - šlo mi jen o to, že jsem někdy/někde slyšel, že se má náplň (stejně jako ostatní náplně) 1 × za dva roky vyměnit.

Tak jsem se staral, abych něco neprošvihl. Díky! E.
alanius: To o rocni vymene jsem nikdy neslysel a IMHO to tak nebude.

Pouze se doplnuji uniky. Pri uniku chladiva je to v pohode,

pozna se to bude ze to prestane chladit, nebo se klima

nespusti, protoze ma maly tlak. Horsi je to s unikem oleje.

Ale to se vetsinou pozna, protoze utece i chladivo a

je tam nekde velka dira 😄
Ted jsem byl v servisu Opel a meli tam letacek, ze vyrobce doporucuje "dobrovolnou" kontrolu klimatizace po 2 letech nebo 30 000km, protoze ve standardnich servisnich prohlidkach jeji kontrola neni definovana.
S klimatizací jsem si užil své v Citroenu (díra v chladiči)...

Každopádně jsem při úbytku média nepozoroval snižování účinku, pak "střihem" přestala fungovat. Jinak asi nejsou doporučovány intervaly pro výměnu, zřejmě se tiše předpokládá, že stejně časem (4-8let) samovolně uteče.
Nevíte někdo jak zajistit, aby se při zamykání auta centrálem zavřela případně nedovřená okna?
Ahoj, pokud chces zavrit nedovrena okna pri zamykani auta centralem, musis pouzit klic v zamku. Kdyz jim otocis, abys auto uzamcel, podrz jej v te poloze tak dlouho, dokud se Ti nezavrou veskera otevrena okna ve voze. Na dalkovy ovladani to, tusim, nejde. Myslim, ze je to i v prirucce k autu.

Ja osobne tuhle funkci nepouzivam, ale uz se mi stalo, ze jsem byl rad, ze nemusim lezt znovu do auta a strkat klic do zapalovani 😉
Diky vsem za prispevky ke klimatizacim.

Jeste bych se zeptal na dve veci.

1. Prestala se mi vracet kolebka pro stahovani okna spolujezdce (sdruzeny vypinac u ridice). Pri zmacknuti tlacitka se okno stahne a pak i vytahne. Kolebka se vsak nevrati zpet. Odhadoval bych to na nejake perko ci pruzinku. Lec jakozto technicky antitalent nevim.

Obratil jsem se mailem na servis. Dle nich se samozrejme musi menit cele tlacitko za cenu blize neurcenou (pry min. 600 CZK). Prijde mi to trochu dost na takovou trivialitu. Nesetkal jste se s tim nekdo?

2. Lapace necistot. Originalni system se svorkami - uz mam jen posledni zasterku. Nove jsou cca 600 CZK (doufam, ze za par, nikoliv za kus ;o)

Objevil jsem alternativu v univerzalnich gumovych lapacich - cca 250 CZK za par. Tyto se ale musi sroubovat do blatniku! To se mi moc nelibi, ale originalni system je o tom, ze za cas tam zase nebudu mit nic. Co na to ctene kolegium?

Diky predem! E.
Vážení,poraďze kde seženu manuál k uvedenému vozidlu.Koupil jsem v autobazaru bez návodu k obsluze.

Nejsem žáden začítečník,ale každé auto potřebuje své.

Jako další otázku bych položil: zkušenosti s automatickou převodovkou.(jak udržovat-výměna oleje,používání,případně varování co nedělat apod.)

Uvítám i případné další náměty a zkušenosti.

Dík.
Automat - za jízdy nedávát N, nechat si kvalitně vyměnit olej a filtr v automatu...
Zdravim potreboval bych poradit, jiz asi dva dny se mi line od leveho predniho kola divny kovove skripavy zvuk. Je mozne ze by kolo porad lehce brzdilo??Kdyz seslapnu brzdu tak je to pryc kdyz ji pustim tak to na moment prestane a pak zase zacne!Sundal jsem i kolo ale nic neni videt brzdove desticky jsou asi polovicni. predem diky za radu
Zkus jestli se kolo po normální jízdě moc nehřeje. Pokud hřeje, jsou to asi brzdy. Mně tohle dělaly zadní.
Přidřená destička (destičky) ve vodítkách, tj. jsou špatně pohyblivé v drahách, po nichž se pohybují. Při průjezdu zatáčkou pak v důsledku vůle v náboji (ložisku) kola brzdový kotouč škrtá o některou z bloklých destiček, která mu tzv. "nepovolí". Rozebrat, důkladně vyčistit, zjistit, zda se pak ty destičky volně pohybují, a nakonec namazat vodicí dráhy měděnou vazelínou.
Diky moc za zpravy byl jsem to nechat zvednout a zadni desticka uz byla KO a drhla uz o kotouc tak mi uz jede vse nove tak doufam, ze to bude OK!
Zdravím všechny, potřeboval bych poradit, při 120km/h cítím vibrace volantu kolem 140Km/h to utichá.Nesetkali jste se stím někdo? kola jsem vyměnil a nechal dvakrát převážit
Jak jsem podotkl mám 1,4 16v s aut.přev.Jelikož je z bazaru,jaksi není knížka o obsluze.

Při "bádání" kolem auta jsem objevilm,že pod přední sedačky vedou nějaké káblíky (dosti silný průřez má jeden z nich).Nevím,k čemu slouží?Dále jsem nezkoumal,kde jsou zakončeny (není tam vidět),sedačku jsem nechtěl demontovat...ať něco nepokazím,když nevím!

Kdo tedy máte znalost k čemu ty kablíky vedou,tak se pochlubte!

Díky.
Pod sedacku vedou (dle vybavy) nasledujici kabely😒br />
napinac bezp. pasu, bocni airbag, vyhrivani sedacky.
Ahoj vespolek. Vim, ze tu uz probehla diskuze na tema, jestli je nutne klimatizaci nejakym zpusobem udrzovat, ale chtel bych se k tomuto tematu castecne vratit.

Vcera jsem na jinem automobilovem web serveru cetl, ze je nutne klimatizaci alespon 1x za rok dezinfikovat. Nikdy jsem o tom neslysel a prekvapilo me to. Ani si nemyslim, ze by autorizovane servisy pri pravidelnych prohlidkach neco takoveho delaly. Nebo snad ano? Vite o tom nekdo vice? Predem diky.
pivous: Kdyz "klimatizujes", tak ti na vyparniku kondenzuje

vzdusna vlhkost. Jestlize vypnes klimu a zastavis,

tak ti ta vlhkost a bordel zacne priste smrdet.

Resenim je bud cisteni, nebo to, ze klimu vypnes (ale vetrak nechas bezet)

chvilku pred tim, nez zastavis, aby se vlhkost

odparila. To povetsinou staci.

Problemem muze byt to, jestlize se ti ucpe odvod

vody (zalezi na konstrukci klimy), ktery odvadi zkondenzovanou

vodu z vyparniku. To pak smrdi furt, at delas co delas.

A jestli ti klima smrdi a budes ji zkouset vypinat driv,

tak to chvilku trva, nez se ti to upravi tak, aby ti nesmrdela. Takze vytrvej.
Udržovaná klimatizace nesmrdí!!!! Když už smrdí, jsou tam už plísně kterým se ve vlhku a zimě bezva daří a část jich vletí do prostoru kabiny.

Důsledek: alergické reakce, kašel, pálení očí, slzení...

Nemohu souhlasit s názorem, že vyčištěná a vydesinfikovaná klima ve vedrech nevadí. Mám klimu vyčištěnou minulý měsíc a v těch největších vedrech jsem chytil takovou bronchitidu, že už se z ní dostávám dva týdny.

Rada: klimu čistit každý rok. Každej slušnej servis to dělá v rámci servisní prohlídky.Jestli ne, tak se poohlédněte po jiném-když nevyčistí klimu, jak se asi věnují třeba motoru...😒
"Smradem" jsem měl na mysli zbytkovou vlhkost na výparníku, která se začne po vypnutí klimatizace odpařovat nezávisle na tom, jestli je klimatizace vydezinfikovaná nebo ne. Jinak příčinou zánětu průdušek je virová nebo bakteriální infekce a pokud jí dáváte do souvislosti s jízdou s klimatizací, o jednom "spolehlivém" zdroji virů a bakterií bych věděl. Zřejmě bych se porozhlédl po jiném servisu...
Ve větrání s klimatizací se díky kondenzaci vzdušné vlhkosti náramně daří různým bakteriím. Ty se pak dostávají do prostoru pro posádku a náchylnějším jedincům způsobují různé zdravotní potíže - typicky různé infekce horních cest dýchacích - rýma, kašel, bolení v krku. Pokud tedy někdo z cestujících onemocní po jízdě se spuštěnou klimatizací, většinou to není "ze zimy", ale právě díky těmto bakteriím. V tomto případě je skutečně vhodné klimatizaci desinfikovat.

"Ze zimy" hrozí spíše srdeční problémy z teplotního šoku po vystoupení.

Jeden můj známý, lékař, má od doby, co se podíval pod mikroskopem na vzorek obsahu kondenzátu panickou hrůzu z klimatizace v autě, raději se uvaří než by jí spustil...

Dá se vůbec nějak eliminovat "smrad", který doprovází vypnutí klimatizace?
kde mate v astre danou handsfree nechce se mi moc vrtat do palubky poradte kam ji nejlepe umistit! A jeste jsem videl loketni operku mezi prednimi sedadly mate ji nekdo?Je namontovana primo v sedadle tak jako u zafiry anebo se da doplnit??Dik za odpovedi!
na astru existuje konzola, ktora sa upevni tak, ze vrtas iba pri nohach spolujazdca. Na nu upevnis handsfree sadu (teda drziak telefonu) zvysok "upraces" podla potreby... Opierka na astru G sa upevnuje do "odkladacieho" priestoru medzi sedadlami, za rucnu brzdu. Celkom fajn opierka (aspon tu co som mal ja), vnutri (v opierke) bol odkladaci priestor vacsi ako ten na krabicku cigariet co je tam normalne...
da se ta konzola a operka sehnat i nekde mimo autorizovane prodejny??
thym> jestli máš orig. rádio nebo Blaupunkta, tak ten má na boku dva imbus šrouby, které slouží k vytahování rádia. Dá se to použít na uchycení držáku telefonu - plechová "platle" se dvěma bodcema o průměru cca 3mm (jde koupit), a nebo se dělá obdobný držák, ale uchycený mezi boční stěnu radia a rámečku radia v palubce. A nemusíš vrtat nic.... Tom B.
TomB. original radio mam, muzes mi rict kde jsi sehnal tu plechovou "platli" ty?? popripade kde se daji sehnat na morave?? Urcite to bude i levnejsi reseni jak ten drzak na bok palubky!!Diky za informace
thym> mě jí nabídli při instalaci HF v ADJ v Jihlavě, nebo Autogar (místní firma), ale měl by to mít každý slušnější prodejce autorádií a HF sad.
Zdravim všechny,neznáte někdo nějakého SOLIDNIHO dovozce aut z EU (D,A..)Měl bych zájem o Opel Astru G 99 v benzinu {1.4 /1.6 16V) se slusnym stavem tachometru -max 70tkm, nebourana, popr. jen lechce, vybava - jen klima podminkou. Info nechte zde popripade na email dan.hajek@email.cz. Díky
ZKus si najit vytouzene auto na www.autoscout.de nebo www.mobile.de a pak najit nekoho kdo ti ho doveze inzeratu je vsude plno popripade se do toho pustit sam, stoji to sice hodne nervu ale kdyz neni bourane tak to na nemeckych znackach neni tak hrozne!!Autobazar v nemecku ti je vyridi, aspon me to udelali bez problemu! Dovezl jsem si astru 2,0DI po prvnim majiteli nebouranou a slape vyborne. kdyz tak se ozvi na thym@seznam.cz
Ahoj, nenasel by se nekdo kdo by mi pujcil manuál v češtině nebo angličtině, případně odkaz, kde by se dal sehnat pod 5 stovek?
Ahoj, mám astru 1.6 16V caravan a obcas mi svítí oranžová kontrolka vlevo pripomínající vodovodní kohoutek. zhasina obvykle pri prerazeni a rozsecuje se cas od casu. Nefunguje mi tachometr. V servise mi rekli, ze to s tím souvisí, ale jini lide rikaji ze je to spatným dobíjením baterie. Nemam bohuzel návod k pouzití tak nevím presný význam kontrolky. dik za radu.
Menil jste nekdo u G astry zarovky ve strednim panelu (pod ovladanim topeni)?? Popr. s jakyma potizema se da do toho stredniho sloupku dostat??

A jeste jeden dotaz nechavali jste si dodalavat nekdo palubni pocitac, nasel jsem diskuzi na nemeckem servru, zajimalo by me jestli to nekdo delal i u nas!
No tak to je pěknej opruz ten střední panel,musíš začít pod ruční brzdou opatrně vypáčit šroubovákem a pak postupuješ nahoru.Ale ten stř.panel se musí ještě odšroubovat nahoře na palubní desce a je to zezadu ttakže šrubovákem od čelního skla (opravdu lahoda) raděj to nech servisu.Jo a vytáhnout odkládací schránku co je pod radiem.
Diky za info no pokusim se to udelat, a kdyz to nebudu zvladat tak odjedu do servisu Opel bude chtit urcite hrisne penize 😒
Tak po nejake dobe co vlastnim astricku G, 99, kombajna, 1.6 16V, najeto 105.000km, jsem maximalne spokojen se spotrebou benzinu(olej uz tolik ne 😒), v prumeru si rekne podle pocitace 5.9, a to najezdim tretinu tak po Praze. Takze super, a jsem rad ze pri tankovani plne do prazdna se pocitac sekne tak maximalne o 1 a 1,5 litru. Na okrsce kolem 90-100km/h, dalnice 130-150km/h.
Tak to ti zavidim. Astra G 1.4 16V 2001, spotreba benzinu cca 8 litru - mestsky provoz, spotreba oleje 2l od vymeny do vymeny (povolena olejova vana a ted zas prozmenu praskle gufero na klice!)
1.4ka je na Astru slabá, takže spotřeba roste - v reálném provozu nejméně žerou (palivo, ne olej...) motory někde ve středu nabídky. U Astry bych to viděl tak na tu 1.6, nožná ještě 1.8ku.
Dokonce i sám Opel udává u 1.4 16V o fous vyšší spotřebu než u 1.6 16V. A záleží jak kdo jezdí. Já jsem měl u 2.0 DTI po dva roky průměrnou spotřebu stále v rozmezí 6.2-6.4. To jsem jezdil tak nějak normálně. Teď už přes měsíc zkouším jezdit "na spotřebu". Hle - najednou mám 5.5, a to jezdím ze 2/3 po Praze, i když jsou to pravda delší štreky přes celé město (~25 km), takže se motor zahřeje a nejsou to jenom přískoky, pohybuju se spíš v Dejvicích, na Smíchově, v Podolí aj. - hlavně nemusím na zasekanou magistrálu, Ječnou, Žitnou ap.
Spotřebu při jízdě po Praze lze až na vyjímky popojíždění v samotném centru srovnávat cca s meziměstským provozem.
Opel tvrdí, že kvalita Astry G se výrazně zlepšila oproti předcházející generaci. Po 2 1/2 letech, co s tímhle typem jezdím o tom začínám velice pochybovat. Právě mi praskl poslední díl výfuku - prohnilý, tekl olej z motoru - dvě závady v průběhu roku, vyskočená pakna bubnové brzdy z válečku, povolený volant... To jsou závady za poslední rok!!! Auto jsem kupoval nové, je nebourané, najezdím 30 tis. km ročně a nejsem nějaký ničitel nebo trhač asfaltu. Předchozí Astru F jsem měl 5 let, výfuk prohnil po 4 letech, ve 120 tis. jsem měnil vodní pumpu a odešla řídící jednotka motoru... Když to sečtu, vychází mi lépe Astra F!
Vytvářet závěry ze srovnání 2 kusů je dost ošidné, statistik by asi ohrnoval nos i nad vzorkem 1000 aut.
Statistik možná, toto je moje zkušenost...
Cus, mam kolegu z prace co ma Omegu MV6, r.v. 1997, najeto okolo 200tis, je v pohode az ted kdyz doleval olej, tak prejil nad rysku, (do te doby spotreba oleje uplne v poradku), a od te doby aby ke kazde nadrzi kupoval lahev oleje, olej se objevuje ve vyfuku, cim to muze byt?
Mam jeden problem, prisiel som na to, ze mi termostat otvara moc skoro (motor ma podla ukazovatela cca. 70°C). A kedze sa blizi zima, tak by som ho rad vymenil, lenze neviem ho najst. Preto sa vas chcem opytat, kde sa na tomto motore nachadza. Dakujem za kazdu radu.
Prosím o radu kde by opravili vyhřívání zadního skla u opla vectry A.Hřeje jen částečně.Jsem z Prahy.Dík
[odkaz] nebo [odkaz] nebo [odkaz] a mnoho dalsich.

Pokud je prerusena(preskrabnutim) jedna nebo vice linek, tak je na to takove vodive lepidlo. Jinak se musi vymenit cele sklo. pokud, nehreji jen nektere linky a ostatni ano, tak by to melo jit opravit tim lepidlem.
wolff
Máte super chytrý prodejce -* viz Obč. judo...
Občasného joudu jsem neviděl, takže fakt nevím "Wo co go".
Nepovedla se jedna G Astra v kombiku, ale myslím že takové zmetky vylezou občas z každé továrny a co se týče těch prodejců záleží na koho člověk narazí!Jeden je pohodovej a druhej blbec!
U auta, německého původu, které se vyrábí již 5 let, to nelze tolerovat a považuji to za selhání všech kontrolních mechanizmů (kombi tuším, že se vyrábějí v Anglii)při zaměstnávání pochybných prac. sil z Afriky apd., Je to nehorázná ostuda!!!
Myslím si, že to nebude ojedinělý zmetek - v Ústí n.L jsem totiž viděl jednoho 14 dní jezdit s náhradní Agilou místo Astry 1.4 5D (ty zas montují tuším v Antverpách), takže to byla také asi větší závada (ne havárie). Zdejší prodejce je alespoň serioznější než v Hradci Králové.
wolff
No o autě sem se nezmiňoval. Je pravda, že to byl kryplkrám. Ale prodejce, kterej řekne, že se s autem nejezdilo, tak jak se normálně jezdí s argumentem, že se jezdí krátké trasy... To, že auto, které jezdí krátké trasy víc trpí je jasné. Ale když totálně odejde po 12 tisících kilometrech, tak se na mě nezlobte je to vergl. A s tím se má prodejce vyrovnat. A ne mlžit. Je to *!!!
Obrat se na Hradeckou pobocku, ktera je sama o sobe dost problemova. Tady si ulevujes na spatnem hrobe. my ti s tou frustraci opravdu nepomuzeme....
Mam Astru 1,6 16V, cca. 2,5 roka, 55 000 km. Jazdim 90% po meste, ale vacsinou to nie su kratke trasy, motor sa stihne zohriat. Po meste sa snazim jazdit plynule, kludne, skor v nizkych otackach. Mimo mesta jazdim dynamicky, idem do otacok, najma pri predbiehani, po dialnici jazdym do 160 km/h.

Pred casom som spozoroval, ze motor zacal stracat tah a obcas vynechaval - ako keby odchadzali sviecky a sem-tam nezapalili. Robilo to pri studenom aj pri zohriatom motore, pri roznych otackach, pri zatazi aj pri pokojnej jazde. Mal som podozrenie na tie sviecky, tak som isiel do servisu. Tam mi povedali, ze zjavne jazdi auto vela po meste v nizkych otackach, pricom sa nespaluje dobre benzin a v hlave valcov vznika nejaka usadenina (karbon?). Naliali mi do benzinu nejaky cistiaci prostriedok a povedali, ze mam castejsie ist do vyssich otacok a mam sledovat, ci ten prostriedok pomoze. Vraj ak nie, tak budu musiet dat dolu hlavu a vycistit to.

Cestou zo servisu som to testoval a hned som citil, ze hoci to trochu pomohlo, stale tam bolo to vynechavanie a bol som z toho pekne nervozny.

Kolega mi poradil, aby som skusil benzin V-Power od Shellu. Velmi som tomu neveril, ale povedal som si, ze uz to nemoze byt horsie. Cital som si informacie o V-Power aj rozne diskusie na net-e a nazory boli rozne, zhruba tak 50/50 priznivci/odporcovia. DOzvedel som sa, ze V-Power v ppodstate robi dve veci: maze, takze motor ide lahsie a rozpusta usadeniny. Mal som pocit, ze to druhe je to, co potrebujem, tak som isiel nacapovat v-power. Mal som este cca 1/3 nadrze normalneho benzinu 95, tusim OMV, ale uz som nechcel cakat, tak som natankoval do toho v-power. Bol som trochu skepticky a hovoril som si, ze ak naozaj ma schopnost rozpustat tie usadeniny, tak to mozno pocitim tak po 2-3 nadrziach. Bol som takmer v soku, ked som okamzite po odjazde z pumpy zistil, ze motor ide tak, ako predtym, bez vynechavania. Priznam sa, ze tomu nerozumiem, tak rychlo sa tie usadeniny nemohli rozpustit, ale fakt je, ze to vynechavanie prestalo okamzite a vratil sa aj povodny tah. Mozno sa to da pripisat tomu mazaniu, neviem. Tak som bol zvedavy, co bude dalej. Dal som potom este 3 dalsie nadrze v-power, motor isiel normalne a vcera som konecne natankoval obycajnu 95 (Slovnaft). Presiel som takmer 400 km, po dialnici aj mimo a musim povedat, ze vynechavanie sa nevratilo, motor ide ako predtym.

Nemozem si pomoct, ale mne ten v-power naozaj pomohol. Uvidim, co bude dalej, ci sa to nevrati, ale mam pocit, ze si obcas (raz za pol roka?) dam preventivnu davku v-power. A fakt je, ze som trochu zmenil sposob jazdy a idem do otacok aj v meste, radim trochu neskor. Zrejme ten motor 16V ma rad otacky. Mate niekto podobnu skusenost?
No, zjistit v 55tkm ze 16V se musi vytacet to je celkem gut 😃Ale v pohode.Jen jedna vec V-power tam davej castej opravdu to motoru chutna a jede dost dobre, a pokud muzu poradit,motor drz v otackach pekne ho tim rozjezdis neboj se nic 16V je stavenej na otacky.
Tak jsem v radiu uslysel reklamu, ze Opel v autorizovanem servisu nabizi prohlidku vozu (i startsich) na zimu za 98,- Kc. Zaradoval jsem se. U konkurencinich znacek bezna vec a nyni to vypadalo, ze i Opel koncene pro sve priznivce chce neco udlat.

Zajel jsem do Srba Service a tesil se, jak mi prezkousi brzdy + zmeri bod varu, zkontroluji podvozek, kouknou na motor ... proste vse co by mel motorista provest pred zimou. Omyl! Za tuto castku vam zkotroluji, zda svetla sviti, strace stiraji, pneumatiky jsou nahusteny + zmeri hustotu chladici kapaliny a zmeri napeti baterky. To je vse. Myslim,ze je to zalostne malo. Uvedene veci si kazdy prezkousi sam. K tomu se nemohli dohodnout, zda 98,- Kc je s DPH ci ne. Tak radsi nauctovali o 22,- Kc vic. Mysim, ze vzhledem k mnozstvi provedene prace se jedna o jeden z nejdrazsich ukonu co znam.
Vlastním Opel Astra 2.0 Di 16V. Ač jinak skvělý vůz s výbornými jízdními vlastnostmi, tak v současnosti mě trápí problém, že při jízdě nad 3000 ot/min se rozsvítí kontrolka řídící jednotky, a motor se přepne do druhého režimu a ztratí výkon. Po vypnutí motoru a opětovném nastartování se vše vrátí do normálu, ale je nutné jezdit do 3000, jinak se vše opakuje. Diagnostika řídící jednotky neukazuje žádnou chybu. V servisu mi řekli, že to dělá asi špatná váha vzduchu, a to jde zjistit jenom její výměnou. Jelikož stojí 8000, tak bych se chtěl zeptat, jestli někdo z návštěvníků těchto stránek má stejné zkušenosti, případně opravu za sebou. Divím se , že po opětovném nastartování se vrátí vše do normálu, myslel sem si, že když je špatná váha, tak kontrolka svítí pořád. Moc děkuji za všechny příspěvky. Lukas
zkusil bych odpojit na chvili baterku,snad to pomuze a elektronika si da rict.
Viz "vedlejší" diskuse Opel Vectra club, příspěvek 999.
Ahoj vespolek. Muzete mi, prosim, poradit, jake jsou moznosti dostat do Astry G s radiem CAR400 CD menic? Me napadly 2😒br />
(1) vymena CAR 400 za CDR500 vcetne menice

(2) montaz uplne jineho radia take s menicem

ad (1) asi by vyslo draze

ad (2) mozna levneji, ale ztraci se efekt ovladani radia na volantu, nebo ne?

Existuje jeste i jina alternativa? Jak byste to videli s cenou? Predem diky za rady.
Omlouvam se, az dodatecne jsem mrknul na sousedni tema "Opel Vectra ..." a tam je k prispevku c.1182 dostatek odpovedi.

Kdybyste vsak nekdo mel nejaky dalsi postreh k tomuhle tematu, uvitam jej 😃

Diky.
Můžete mi někdo poradit? - ráno jsem jel po delší době autem do práce (Opel Astra r.v. 92), auto mělo skla zvenku i zevnitř namrzlá, oškrábal jsem to a v pohodě bez problému dojel do práce (cestou zbytky námrazy roztály), kolem půl čtvrté jsem chtěl autem odjet ale nefungovaly blinkry (jinak úplně vše fungovalo - zapalování, světla, stěrače atd).- ani levé ani pravé - když jsem posunul páčku na levý či pravý blinkr jenom se na palubní desce rozvítila zelená kontrolka blinkru, ale neblikala, ani nebyl žádný zvuk, a blinkry samozřejmě neblikaly - co s tím? - mohla by to způsobit roztátá voda z té námrazy, která by zatekla do elektroniky? Jak to opravit? Díky za každou radu.
To bude nejspis vada na prerusovaci. V nejlepsim pripade bude jen zamrzly. Mel by sedet nekde u pojistek, ale nejsem si jist.
Nemá prosím někdo osobní, nebo třeba jen z doslechu, zkušenost s tímto problémem. Servis už vyskoušel skoro všechno a teď už nabízejí poze dekarbonizaci. Používal jsem benzin Shell V Power. vsadil jsem od začátku za kvalitu, ale nebylo mi to nic platné. Zajímalo by mne jak se vozidlo chová po takovém zásahu. Kolik bere benzínu, oleje a vůbec jak se to na motoru projeví.
Dekarbonizovat mohu buď jen olejové hospodářství, nebo jen spalovací prostory a "věci" kolem nich (tj. část výfukového a sacího taktu, včetně EGR systému), nebo jen vstřikovací systém, nebo rovnou celý motor. Ty první dvě věci lze udělat (otázkou ovšem je, jak kvalitně) různými "vodičkami", přičemž samo dlouhodobé používání Shellu V Power by mělo zastat vyčištění vstřikovacíého systému a spalovacích prostorů. Dekarbonizace celého motoru není možná bez jeho kompletního rozebrání a dělá se praktickz pouze v rámci GO (jinak se to nevyplatí). Především je však třeba hledat příčinu, tedy proč dochází k tak vysokému stupni zakarbonování, že to brání řádnému užívání...
Mám skoro nové auto. Najeto 14.500 kilometrů. Servis měni, až vyměnil skoro všechno, co se dalo s touhle závadou spojovat. Hlavně elektroniku. Tohle je podle servisu poslední možnost jak auto zprovoznit. Mám o té dekarbonizaci informace, že to pomůže, ale nikdo neví na jak dlouho a s jakým dopadem na další životnost motoru. Proto bych rád znal názor někoho jiného, kdo se s tímto problémem osobně setkal. Nejlépe řidiče který podstoupil tuto dekarbonizaci. Nejsem úplný laik v motorismu. Jenom se snažím sehnat další potřebné infornace o závadě. Děkuji Všem kdo se do této debaty zapojí. Snad to bude ku prospěchu mé věci.
A jaký má ten motor vlastně problém? Já sám jsem kdysi absolvoval dekarbonizaci vstřikovacího systému u MPíčka, ale ten motor měl už 100tis. km, jezdil na kdovíco a stejně to nepomohlo (problémy s volnoběhem), neb příčina potíží byla jinde.
koubavladimir: Nebyl jste náhodou nedávno s tímto problémem v TV? Viděl jsem to a byl to otřes, každá automobilka by takovýhle "citrón" měla bez říkání vyměnit za nové auto.
Neni to nahodou ta zluta Astra caravan co stoji u Syrovatka ve Vrchlabi. Svoboda pry zavadu diagnostikoval, alespon v televizi to tak vypadalo. Tak co se deje? No v tom Hradci jsou opravdu hodne mimo. Pokud je to ono, zkusil bych kontaktovat primo Opel CaS napr. pana Vláška nebo Švejnohu, pokud tam ještě dělají. Hodně zdaru. Na ně se musí trochu silou, jinak se na to vyse....ou. Dyt auto je prece uz zaplaceny.
Ano, jedná se o žlutou Astru ve Vrchlabí. Jsem přesně ten člověk, který celou věc dohnal až do televize. Zatím se však nikdo z kompetentních neprobral. Celou záležitost berou i nadále na lehkou váhu. Vyrovnání neproběhlo. Dotyčný pan Ing. Mařík si spočítal jak hodně by ho celá věc stála. Udělat gesto před kamerou a potom jednat úplně jinak než je dohodnuto. To je jejich jednání. Sháním proto stejně podvedené zákazníky Oplu, kteří mají osobní zkušenost s touto závadou. Nabízím možnost jak Vyřešit naše problémy. Nesmíte se ovšem bát. Sám toho zmůžu jen málo. Pokud se odhodlají i další jít za svým právem a nenechávat se neustále podvádět, múžeme dokázat daleko víc. Uvědomte si a to prosím úplně všichni, jak nebezpečná závada to je. vozidlo vám v tu nejméně příhodnou chvíli přestane během několika zlomků vteřiny zrychlovat. Kdo nezažil neuvěří. jen s obrovským štěstím to v mém případě skončilo dobře. Ještě dneska se mi potí dlaně, když si na to vzpomenu.
Ten konec příspěvku mne zaujal: Vozidlo najednou odmítá zrychlovat...? Tohle jsem už byl nucen (bohužel) řešit u dvou svých vozů (oba koupeny jako nové a nebyly to Opely) a vždy šlo o problémy s kompresí - únik tlaku ze spalovacího prostoru přes ventilová sedla! V jednom případě šlo o špatně seřízenou ventilovou vůli, ve druhém o špatná ventilová vahadla, která neumožňovala ventilům se otáčet a tím "opracovávat" ventilová sedla tak, aby vůči talířkům ventilů dobře těsnila. Vaše vozidlo jsem neviděl (v daném případě spíše neslyšel) a nic o něm nevím. Ale berte to jako tip člověka, který se s podobným problémem už setkal a dokonce ne jednou.
Mne odmitala Octavie 1,8 20V nahle zrychlovat, kdyz mela vadne cidlo vahy vzduchu. Bohuzel diagnostika servisu na to nejak neumela prijit.
Tohle je obecne problem u motoru VW a nejen benzinovych ale i u Dieselu charakteristika je stejna auto nejede a zere.A taky je pravda ze v servisu na tohle prijit neumi.Oprava respektive vymnena stoji peknej balik.
Výměna váhy vzduchu u VW TDI vyjde v autorizovaném servisu na 12.000,- Kč 😒 Ale ta váha jde koupit i za polovic (6.000,-). Ta samá (Bosch). Taky jsem už výměnu absolvoval... Diagnostika nepřečte nic. Hlásí vše v pořádku. Tom B.
...
Ahoji Opláci, prosím o radu. Koupil jsem 2 roky starého Opela 1,6 16V Caravan - dovoz z D. Jsem celkem spokojený, ale jedna věc mě strašně štve. Sedačka řidiče je podle mého dost úzká a výrazným modelováním okrajů pro dobré boční vedení a mě se v ní zvl. na delší cestu dost špatně sedí. Kromě toho je posunutá ke středu a tak hlavně levý okraj sedačky tlačí a tlačí. Zkoušel jsem všechna možná nastavení posezu, ale je to pořád stejné. Podobnou zkušenost mi potvrdil i známý se stejným typem Opela. Podotýkám, že nejsem žádný tlusťoch a pozadí mám široké přiměřeně.

Má někdo podobnou zkušenost a řešil to nějak ? Přiznám se, že v nejhorším uvažuju i o výměně sedačky z jiného typu auta, ale co bočný airbag a výškové nastavování ? Díky za rady.
Pokud mas vysuvnou cast sedaku ( pod kolenama ) jsou to sportovni sedačky. Ty se nechaji vymenit za normalni. Jdou tam i sedadla z Vectry B. Ale pozor sportovni jsou naprosto stejna pro Vectru B a Astru G. Thze jedine nesportovni aby to melo smysl.
U mého auta (Astra F r.v.95, Ecotec 1.6i 16v) mi stále větší problémy dělá AGR ventil a kupovat do tak starého auta nový originální (cca 8500 Kč bez montáže) se mi příliš nechce. Chtěl bych se proto zeptat zkušenějších. Existuje nějaká možnost koupit levnější neoriginální díl nebo je použitý ventil z vrakoviště jedinou alternativou k novému originálnímu? Slyšel jsem také, že tento ventil je možné z vozidla zcela odstranit a jezdit dále i bez něj. Má s tím někdo nějakou zkušenost?
S EGR u Opela sice žádnou zkušenost nemám, zato mám dost zkušeností s tímtéž na jiných vozech. Obecně bych uvedl toto: EGR zlepšuje exhalace a snižuje spotřebu, pokud se s tím jezdí "piánko". Pokud ne, zvýšení spotřeby "díky" EGR může dosáhnout (moje vlastní zkušenost, byť zřejmě extrémní) až 4 l/100km!!! A to už vůbec nemluvím o tom, že EGR může způsobovat neklidný volnoběh, špatné startování (buď za tepla, nebo naopak za studena), zasírání svíček, resp. celého spalovacího prostoru apod. Závěr: zaslepit, odstranit, eliminovat... a je klid!
AGR ventil je u Opelu kapitola sama pro sebe hlavne ten volnobeh a poskubavani motoru
Dobre rano,

rad bych se zeptal, je-li mozne na system OPELFIX namontovat detskou autosedacku s uchyty ISOFIX. Nikde v manualu jsem tuto informaci nevycetl (Astra G, kombi, 9😄, ale velmi by me to zajimalo. A protoze nejednou me servisni technici presvedcovali, ze je neco O.K. s cim pak byly problemy, rad bych v tom mel jasno, nez-li zainvestuji.

Diky predem! El.
téma spadlo do archivu, tak zpět na světlo ... 😄
Pani, poprosil by som o pomoc. Mam v 2 rocnej Astre autoradio car 400 s ovladanim na volante a chcel by som tam dat CAR 500 s cd. Ako to zrealizovat? Bude mi fungovat display a ovladanie na volante. A kde by som mohol tu car 500 zohnat. Som casto v Prahe takze snad niekde tu.

Dakujem
Ahoj kolegové Astráci,

mám skromný dotaz a zajímal by mě názor širšího pléna. 😊

Končím s leasingem na Astru a tak se ptám, myslíte si, že má smysl pokračovat (příp.uzavírat) havarijní pojištění na auto roku výroby 2000? Vzhledem k tomu, co jsem jim za 3 roky nastrkal za peníze, spíš se přikláním k tomu neuzavírat havarijní pojištění. Jak to máte u svých aut vy?

Předem dík za příspěvky a za názory

P.S. Omylem jsem vytvořil nové téma v sekci Opel včetně ankety.
Teď mi končí leasing a taky zvažuji, zda budu nadále cpát generali prachy za havarijní pojištění. Potřeboval jsem ho jednou, půjčil jsem auto bráchovi a ten s ním odřel nějakou škodovku. Na astře byla škoda 15 litrů, 10 mám spoluúčast, takže mi vrátili 5...

A v zápětí na to mi tatáž pojištovna zvedla taxu povinného ručení (malus), protože z něj platila opravu té škoudy...

Asi se na to vykašlu.
No vyplati se to akorat na kradez a totalku, jinak samozrejme ne!!! To je fakt!!! :roll:
Dík, právě tímhle způsobem jsem taky uvažoval a nakonec jsem to havarijní zrušil. Auto mi stojí přes noc v garáži a když jsem v práci, většinou stojí tak, že na něj stejně vidím. Já vím, že jak na potvoru mi může být ukradeno právě někde na cestách, ale v době, kdy jsem se rozhodoval, co za auto pořídit, tak právě dojem, že oply (astry) se nekradou jako např.VW, byl jedním z kladů. Nebo jsem se mýlil?

Mějte se a dík za názory.
Máš pravdu, kradou se málo, relativně snad 10x míš než VW gruppe. Kritici by řekli, že Opel je takovej šrot, že se ani nevyplatí krást, ale my víme, že je to kvůli tomu, že Opel dělá na rozdíl od VW auta pro ty, co si je koupí, a ne pro zloděje. Tím, jaký dává/dával VW (a hlavně Škoda) do svých aut zámky, dával jasně najevo, jak si ctí svých platících zákazníků ... že jsou mu jednoduše u *.
"Hlavně Škoda" myslím tak, že do Golfa určeného primárně na západní trh možná stačí ta parodie na zámek, protože na západě se určitě nekrade tak, jako na východě, kam je za primárně určená Škoda a měla by tomu být tedy přizpůsobena. U nás totiž krádežím aut pomáhá mocně parlament svými pos*anými zákony a následně i policie.
To že nejsou opely moc "populární" mezi zloději mohu potvrdit. Ale nemusí to být pouze kvalitou zabezpečení Před barákem na sídlišti jsem stával s Kadettem, kterému šly otevřít dveře jakýmkoliv klíčem, šroubovákem atd. - prostě zámek byl v háji. Za tu dobu, než jsem zámek vyměnil na tomto parkovišti ukradli minimálně 5 škodovek.... Bylo to v době, kdy se Kadett teprve stal výběhovým typem a Felicie byla autem, kterým se Škodovka oddělila od výrobců "konfekčních" vozů (tuhle památnou větu napsal pan Jozíf v Automobil revue v roce 1994)... >😁
Kupuju opel astra r.v. 2001. Nevim, jestli motor 1,4 16V nebo 1,6 16V. Jde mi hlavne o provoz na dalnici a tedy o otacky motoru pri cca 130 km/h. Ma nekdo praktickou zkusenost, kolik oba motory toci? Dik
To te asi moc nepotesim. Do CR se zasadne vozi oba motory se sportovni prevodovkou. Konkretne 1.6 16V toci ve 100km/h 3000👋m. U 1.4ky si nejsem jist, ale bude tusim taky 3000. Jestli ti muzu poradit, poohlidni se po nejake 1.8 16V. Ve sdandardu maji 4xkotouc. brzdu, TC control. Pokud se ti podari sehnat verzi 92kW nebo 85kW je uz celkem jedno.

Spotrebu maji stejnou jako ta 1.6 a alespon poradne jedou a netocej 3000 v kilu. Na povonnem ruceni jsou vsichni 3 adepti stejne narocni, takze zadny rozdil. Spadaji do stejne kategorie.
1.4 16V točí taky ve 100km/h 3000 otáček...
Prosim vas, mohli by ste mi povedat ci radio CAR 500 cita aj napalene CDcka?

Dakujem
bez problemu! abych pravdu rekl davam tam jen palene CD
ahoj, koupil jsem astru 1,6 16v G,rok 99. mam dotaz na otacky. kdyz nastartuji mam volnobeh pod 1000 ot. po ujeti nekolika km i dlouhe trasy dam volnobeh motor toci 1000-1100 ot., ale nekdy i spadne pod 1000 ot/min. je to normalni nebo se jedna o nejakou zavadu. dekuji za vase rady a tipy.lada
mé auto to dělá taky (1.4 16V) a mé předchozí auto to dělalo taky 1.6i. takže je to asi normální. Máti si koupila Imprezu 1.6 a tam právě naopak otáčky hned spadly a někdy to chcíplo. Byl to nějaký elektromagnetický ventil na sacím potrubí, který řídí otvírání vzduchové klapky - časem se zakarbonizoval a neběhal jak bylo potřeba. Mechoš to vyčistil cleanerem ve spreji a od té doby to je v poho - pustíš plyn, kolem 1100ot se to zastaví a pomalu se spožděním to klesne na cca 700...
Zdravím,

taky máte tak mizerný zkušenosti s Opláckejma servisama? Mám Tigru 1.4 16V, a kromě toho že mi už asi rok svítí kontrolka elektroniky (podle diagnostiky AGR ventil) tak poslední dobou auto občas úplně ztrácelo výkon a to tak že jsem nevyjel kopec. Když ale vypnu motor a znova nastartuju tak je to v pohodě. Tak jsem zajel do servisu a že je to teda tím AGR a že ho vymění. Jenže po výměně AGR to dělalo pořád, a zjistili že to občas jede jen na tři válce (ale po zahřátí motoru se to zlepší). Jenže nezjistili proč, údajně je všechno v pořádku. Zkoušeli vyměnit všechny díly které by to mohli dělat a zlobí to pořád. Takže mi nakonec poradili koupit nějakou přísadu do oleje na rozpouštění usazenin a že to jako možná pomůže. A aby toho nebylo málo tak ta kontrolka AGR se rosvěcuje pořád. Takže mě to stálo nějakých 10 tisíc a výsledek veškerý žádný. Nenapadá vás něco, já už jsem zoufalej...
Ahoj,

jezdím s Astrou G 1.6 16v a musím přiznat, že se mi měsíc po tom, co jsem ji začal používat, začalo stávat taky, že to jelo na 3 válce. Nejdřív mi v servisu řekli, že to bude nějaký problém se svíčkama. Když jsem si auto vyzvedl, nějakou chvilku to bylo OK, ale potom se ta závada opakovala. Když jsem znovu dorazil do servisu, řekli mi, že vyměnili jen 2 svíčky! Nechali si to tam znovu a podruhé mi už řekli, že vyměnilil celou vstřikovací lištu. Od té doby už se mi to nestalo.

Naštěstí to bylo ještě v záruce, takže jsem nic neplatil.
Budu muset měnit brzdové destičky vpředu na Astře G X16XEL, najeto ńecelých 58000. Sice mi palubní počítač nehlásí, že by to bylo nutné, ale zběžným pohledem je tam tak cca.3mm masa. Navíc potom, co auto nějakou dobu stojí, vydává při pomalé jízdě do zatáčky skřípavé zvuky do té doby, než trochu přibrzdím. Předpokládám tedy, že to bude destičkama.

Poradili byste mi, jaké brzdové destičky zvolit?

Předem díky za reakce 😄
Při volnoběhu jde nestejnoměrně po chvíly se ustálý a je vše v pořádku ale obča chcípne. Co stím a nevíte kdobyto opravyl za rozumnou cenu. Jsem z plzenska dík.
To RISA: Neodpojoval jsi v poslední době akumulátor?
neodpojoval. koupil jsem jí v bazaru.
A dělalo to od začátku, tj. hned po koupení v bazaru?
ne nedělalo až ted mam jí už pul roku je to necelej mesíc co to začlo. proč? Bl jsem v oplu daly to na diagnostiku a řekly pravděpodobně EGR ventil a zeho skusí vyčistit tak ho vyčistily stálo to 950kč a než jsem z Plzně dojel domu tak je to stejný. Ještě říkaly že když to nepomuže tak vyměnit a to by stálo asi 8000kč a dotoho semi nechce. Pozor řekly že to snad pomuže tak nevym.
RISA: Tak ten EGR ventil úplně odpoj a máš pokoj. Stejně je tam jenom kvůli tomu, aby snižoval účinnost spalování a zvyšoval spotřebu! Teda pardón: aby zlepšoval exhalace, jak by řekl "odborník"...
A jak? JE TO TEN VÁLEČEK U BATERKY? ASI 7CM SIROKEJ AVYSOKEJ TAK 8CM?
To opravdu netuším, Opela totiž nevlastním. Prostě jdi po tom, co spojuje sběrné výfukové potrubí s "berany" sání (sacím traktem), najdi onen přepouštěcí ventil a odpoj od toho řídící elektroniku či podtlakové ovládání. Pozor, někdy jsou výfukové plyny pro EGR odebírány přímo z hlavy motoru, takže na sběrném výfukovém potrubí žádný vývod není. Konkrétnější radu Ti ovšem neposkytnu, musel bych to vidět a "ohmatat" sám...
RISA: Tak na to bacha. Absolvoval jsem to samé a nakonec jsem ten ventil nechal vyměnit a výsledek veškerý žádný. Kontrolka se rozsvěcí pořád. Akorát v zimě jí to trvalo tak půl hodiny než začla svítit, zatímco jak se venku oteplilo tak je to otázka cca 5 minut :x

Jinak AGR si asi sám nevypojíš, podle toho co říkali v servisu se musí vyndat celej motor, je to umístěný nějak blbě zespoda a údajně to i jim trvá asi 2 hodiny, takže doma v garáži těžko.
"Jinak AGR si asi sám nevypojíš, podle toho co říkali v servisu se musí vyndat celej motor, je to umístěný nějak blbě zespoda a údajně to i jim trvá asi 2 hodiny, takže doma v garáži těžko." Hele, zlababo, a Ty jim takovouhle pitominu opravdu veris? Nebo ze bys mel motor namontovan vzhuru nohama...?
UŽ VYM KDEJE VENTIL JE VELYCE DOBŘE PŘÍSTUPNEJ A VYNDAT HO JE HRAČKA ZHRUBA 10MINUT. TED MUSIM NEKDE SEHNAT JINEJ A VYMĚNITHO. ASI NĚKDE NA VRAKÁČI. UVYDIM A PAK NAPÍŠU.
Dobry den,

mam astru G z roku 99 s motorem 1.6 16V. V posledni dobe se mi parkrat stalo, ze palubni pocitac zobrazil zpravu, abych zkontroloval hladinu oleje. Oleje je ale v motoru podle meho soudu dost (nad polovinou merky). Stalo se to vzdy v pripade, ze jsem motor trochu vic vytocil (4000 otacek), nekdy mu ovsem vyssi otacky nevadi. Driv jsem takove chovani nezaznamenal. Je to normalni?
Mám tentýž motor a stejné chování. Taky mi to najednou začalo hlásit, abych zkontroloval stav oleje, ačkoliv je ho tam dost.

Kromě toho, že se olej přeci jen "trochu" ztrácí (1l/3-4000km), mám dojem, že to klidně mohlo začít tehdy, když měnili olej a nalili tam víc než po horní rysku.

V servisu mi tvrdili, že to chování je normální a mám být rád, že to nežere oleje víc. Prý je normovaná spotřeba až 0,7l/1000km. Hláška se tam může zobrazit třeba při jízdě do zatáčky, kdy se olej přelívá a čidlo to prostě detekuje jako nedostatek.

Už jsem se s tím smířil a prostě tam občas musím trochu oleje dolít.
kup si ATE, jsou asi nejlepší, ale celkem drahé...
cus, mam uplne stejne zkusenosti, tak do ujeti 1000km se pocitac ozve ze mam malo oleje, je tam tak pulka, doleji tak 3-4 deci, a jede se da. Jak spravne uvadite povolena spotreba je 0,7 litru na 1000km. Mam najeto 105km. Ale co mne nejvice trapilo ted v zime to bylo mlzeni oken, proste se mne mlzila a mlzila, vetrani nutne na 4 stupen, primo na predni okno abych videl, nevim cim to bylo, meneny filtr vzduchovy i pylovy, cim to mohlo byt? Astra caravan 99 g 1.6 16v
podbot: Ad mlzeni skel - vetrani prepnuto trvale na vnitrni recirkulaci, nebo proste porucha tohoto systemu, ktery tak jede stale v rezimu vnitrni recirkulace. To se pak opravdu neda zadnym zpusobem zabranit mlzeni, dokonce ani ne pouzitim klimatizace!
cus, kdyz jsem zkousel zapnout vnirtni cirkulaci tak tam neco cvackne(nevim jestli je spravne kdyz si zapne kdokoliv cirkulaci a ihned by se mu mlzily okna az po chvili z nich zacnou padat kapicky, v servisu nevedi cim to je, ale dela to jenom kdyz je zima 5 a mene, v lete za deste a vlhka ne
to klapnutí, co slyšíš při zapnutí vnitřní cirkulace je přepnutí klapky. To asi funguje. S mlžením jsem laboroval u Astry asi 3/4 roku. Jak bylo vlhko, pršelo, sněžilo, okamžitě se to zamlžilo. Problém byl v navlhlém (mokrém) papírovém filtru, co je pro interiér v motoru pod předním oknem. "Šikovnej" mechanik v servisu blbě nasadil plastový kryt a tím pádem do toho filtru tekla voda... :x Filtr jsem vyndal, nechal 24 hod. vyschnout na topení, nasadil pořádně ten plsatovej kryt a najednou bylo po mlžení.
V OPEL servisu nabízeli levné za 10 500.-, ale pak jsem našel v Teplicích naproti nádraží za 4 100.-Kč včetně elektriky montáže a DPH na 2 šrouby "18" (což je jedinou nevýhodou oproti Brink, kde byly "19" jako na matice kol). Dobu montáže kalkulují 3 hod, ale hotovo měli už za 2. Přihlášení na úřadě dříve nazývaném DI bylo bez problémů za 10.-Kč. Kdybyste měl někdo zájem tak tel: 417 537 625
Montoval jsem predloni TZ na "F" Astru. V Ostravě, MS Auto, cena 4,5 tis včetně montáže. Je to na bajonet, žádné šrouby, prostě pohoda. Funguje bez problémů, tahal jsem s tím už několikrát i "lafetu" s naloženým autem - takže jsem slušně překročil povolenou hmotnost. 😁
Ahoj Opláci

Tak sem včera absolvoval výměnu pneumatik, a kdzž sem měl auto na zvedáku , tak sem se nestačil divit, jak sou orezlé závěsy předních kol. Není to sice až tak hrozný, ale je to vidět. Zadní závěsy byli znatelně lepší, ty jsou ale z výroby potažené nějakou gumou. Servisman mi řek, že Astry sou tímhle pověstný. Já sem si myslel, že tohle byla nemoc Astry F, a že tohle auto už je lepší. Je to Astra G 2,0 Di, 100 Edition. Slyšel sem , že tahle série se zrovna nepovedla, tak nevím. Jak ste na tom se rzí vy ?
Jak dlouhou můžou mít životnost vstřikovací trysky na přečipnutým dieselu? Nemám vůbec tušení, proto se ptám ...
Vážení přátelé motoristé, pivousi a zlababo, ale i ostatní. Je mi líto Vašich problémů s vozy značky Opel. I když se na první pohled může zdát, že pivous svoje problémy s výpadkem motoru vyřešil, nemusí to tak být. Je jen otázkou času kdy se porucha znovu projeví. Vím s jakými pocity beznaděje se zlábabo potýkáte. Znám to z vlastní zkušenosti. Na druhou stranu jsem rád, že nejsem se stejnými problémy sám. Dává mi to totiž daleko větší šance a naději na úspěch ve sporu s Oplem. Ten já sám řeším již více jak rok a půl. Předtím jsem se osmkráte po dobu čtyřech měsíců neúspěšně snažil vozidlo nechat opravit. Od té doby, vozidlo nepoužívám pro obavy, z následků náhlého selhání motoru, v silničním provozu. To mi potvrdil a doporučil i soudní znalec z oboru, kterého jsem v souvislosti s poruchou vozu oslovil. Jak jsem již dříve napsal na těchto stránkách, jsem iniciátorem reportáže televize Nova, odvysílané v loňském roce. Dosud jsem se setkával ze strany Oplu jen s výsměchem, že jsem jediný, kdo si stěžuje. Veškeré dohody začaly a skončily slibem ze strany prodejce. Vozidlo by vzali zpět, ale jen za bazarovou cenu. Nechci si rozhodně nechat líbit tohle podvodné jednání této firmy a její naprostý nezájem nad poruchou, po dobu oprav a možnými následky z této poruch vyplývajících. Budu se, se vší vervou snažit pokračovat v řešení těchto, jak vidím, nejen svých, problémů. Pokud Vás mohu v tomto směru oslovit a požádat o spolupráci, budu velice potěšen Vaším zájmem. Budu tak moci pomoci sobě , ale i Vám. Konečně nebudu sám, kdo si stěžuje a má zájem řešit svou svízelnou situaci s vozidlem. Je třeba se spolešně semknout a nebát se veřejně vystoupit a požadovat nápravu. Váš případný zájem, nabízí možnost s konečnou platností a relativně rychle vyřešit naše společné problémy v náš prospěch. Jeden nespokojený zákazník nic neznamená. Čím víc zákazníků si bude stěžovat, tím větší šance na úspěch budeme mít. Situace není zdaleka tak beznadějná, jak vypadá. Právě naopak. Je k tomu zapotřebí ochoty k spolupráci a zájmu z Vaší strany, v který pevně doufám, po tom co jsem si zde přečetl. Je potřeba dát se dohromady a vytrvat, což není jednoduché, ale dá se to vydržet. Vyžaduje to hodně odhodlání a hlavně výdrž. Jsem připraven poskytnout své poznatky a nashromážděné informace, které jsem za ten rok a půl nashromáždil. Zjištěné skutečnosti jsou šokující. Důležité je, jak a kdy se závada projevuje a co může způsobit. Rozhodně toto nebezpečí nadále nepodceňujte. Důsledky takové lehkovážnosti, mohou být pro Vás a Vaše blízké katastrofální. Věřte mi, nepřeháním. Jestli tedy máte zájem, své problémy úspěšně řešit, nechte mi na těchto stránkách vzkaz, případně i kontakt na Vás. Určitě Vás co nejdříve zkontaktuji. Zdravím Vás a těším se na naši plodnou a úspěšnou spolupráci. Hodně štěstí a na brzkou shledanou.

Vláďa
U Astry G 1,6 16V po 3 letech provozu a 50 tis km, jsem překvapen jak zkorodovaný je poslední díl výfuku, kde se odlupují celé razaté kusy. Po žárovkách to bude asi další díl s malou životností.

Jaké máte zkušenosti s životností této části výfuku? Měnili jste originální v Opel-servisu nebo jinde ev. levněji?

Akumulátor už při lednových mrazech k nastartování nestačil a tak ho bude také třeba před další zimou vyměnit!
Nevim jestli se do naftaku davaji o moc jine vyfuky ale mam 99 astru combi a vyfuk je porad jak novy a to mam uz 150tis km a co se tyce originalu opel servisu, nevim jak ty ale ja na krabicce nemusim mit napsane OPEL😃 stejny problem jsem resil se spojkou nakonec jsem koupil "neoriginalni" a je vsechno v pohode a usetril jsem asi 5 tis jenom na materialu jinak vymena spojky u G astry v Oplu 30 tis jak mi to rekli tak me to malem slozilo udelal jsem ji za 15.
Ahoj RaKu, zalezi hodne na tom kde a jak se auto provozuje. Pri kratkych pojizdkach do 20km zustane v tlumici hodne vody(kondenzatu) a ta zlobi.

Kdo jezdi hodne v zime po nasolenych cestach a pravidelne nenecha umyt podvozek je na tom taky hur. No a v neposledni rade zalezi na tom zda auto stoji v garazi nebo pred panelakem. kombinace techto faktoru udela s zivotnosti nejen vyfuku divy.

K baterce nasledujici. Zlobila-li pri mrazech byla bud malo nabita nebo v haji. Funguje-li ted tipuju ze byla malo nabita. Jizdou v aute se moc nenabije. Zvlaste pouziva-li se auto obcas, nebo ke kratkym pojizdkam ve meste. Mas zeleny "oko" na baterce? Nechal jsi ji promerit, nabijel jsi ji?

Zarovky jsou zarovky a praskaj, to je zivot. Opel jako vsichni vyrobci aut dodava vyrobky Tungsram, Osram, Philips, Narva a dalsi a dalsi. To je spis otazka stesti a korektnosti palubniho napeti, nic vi, nic min.
Za kolik se dá jezdit s astrou G 1.8 nebo 2.0 16V? Jak velký rozdíl je v jízdě (dynamice) a ve spotřebě? Jo a kdyby jste měli dobrý tip ke koupi, tak sem s ním (případně pište na lubic@centrum.cz). Díky
Lubici, ty budes hodne rychlej!!

K otazce: Jednoduse receno rozdil bude asi 1l naturalu na 100km a povinnem ruceni.

Slozite: Technicky jsou motory 1.8 a 2.0 u Gecek vrcholem nabidky, vcetne veci, ktere jsou slabsim verzim zapovezeny, t.j. zadni kotouce a TC (traction control). Motory 1.8 16v jsou bud 85kW (starsi) a 92kW(novejsi), motory 2.0 16V 100kw (starsi) a 2.2 16V 108kW (novejsi). Pricemz motor 2.2 je jediny ktery ma rozvodovy retez a ne remen.

Mezi 1.8 85kW a 2.2 108kW je rozdil propastny. pokud chces jezdid do 200 km/h a za malo sahni po 1.8 (obe varianty). Pokud chces jezdit dost svizne ber 2.2ku. Ja osobne bych asi volil 1.8 92kW. Jede jako 2.0 16V a je levnejsi na provoz. Co se spotreny tyka je suverene nejmensi u obou dvou 1.8ek. Prumer kolem 7litru. ty 2ky jezdej o neci vic, ale tragedie to neni. Hodne zalezi na zpusobu jizdy. V podstate od 6,5 az do 11l.
Ahoj, mohl by jste mi někdo poradit?? Včera jsme koupili

Opela Astru Combi 1.6 16V r. v. 1996 benzíňák. Po příjezdu jsme zjistili,

že nám z výfuku kape voda - někdy i trošku stříká - většinou při rozjezdu

a ze začátku jízdy, poté to přestane. Nevíte někdo čím

by to mohlo být a jestli je to normální??? Moc díky.
Naprosto normální projev auta se správně fungujícím katalyzátorem!
Zdarec Mitsi,

jakou spojitost ma voda a Kat. Me strikala voda po nastartovani z vyfuku u vsech aut, at s katem nebo bez . To kdyz kat nefunguje tak voda prestane strikat nebo se naopak protrhnou hraze_ :roll: Neber to jako invektivu, ale fakt to ma souvislost? Podle me to je neco jako kdyz v zime vlezes s brejlema do hospody a v tu ranu se ti orosej. :shock:
Krátce po nastartování studeného motoru jde voda (nebo spíše vodní pára) z výfuku u každého auta - to je důsledek prostého jevu kondenzace vzdušné vlhkosti v souvislosti se změnou teploty. Jenže u auta s katalyzátorem je té vody podstatně více a jev trvá podstatně déle, jelikož voda (resp. vodní pára) je odpadním produktem chemické reakce v katalyzátoru při "zpracování výfukových plynů". Teprve až se celý výfukový systém dokonale prohřeje, přestane vodní pára kondenzovat ve výfuku na vodu a odchází společně s výfukovými plyny v podobě hůře postřehnutelné páry. Ovšem např. v zimě je tato "odpadní pára z katalyzátoru" dobře viditelná i u zcela zahřátého motoru, přičemž u aut bez katalyzátoru tomu tak ve srovnatelných podmínkách není. Čím je katalyzátor starší a čím hůře funguje (katalytická reakce v něm), tím méně vzniká páry/vody atd. atd.
Tak to jsi mě uklidnil, moc díky.
A čím myslíš, že by to tedy mohlo být. Jen bych potřebovala vědět,

jestli je to něco, s čím bychom si měli lámat hlavu a informovat

předchozího majitele a popřípadě mu to omlátit o hlavu??? Jinak

auto vypadá vpohodě. Díky.
Subiku, klid je to uplne normalni jak se tu uz psalo. Pri pridani plynu po nastartovani studeneho motoru muze doslova z usti vyfuku voda strikat a kapat. Je to kondenzat=voda. Neboj, chladici okruh ti urcite neprosakuje, jestli se obavas tohodle. Jo to se mi stalo u Dacie mnogo let tamu nazad, to byl opravdu vodotrysk 😜

Mitsi - Dikec
to campagnolodik: dik za odpověd, mám na to podobný názor. asi dám přednost peněžence a půjdu do té 1.8 😄

ví někdo, od jakýho roku/měsíce se začali montovat 1.8/92kw???
Tuším, že modelový rok 2002.
Na astre 3 mesiace starej,po 7500 km,pri rannom nastartovani svieti kontrolka mazania cca 8 sekund.Dnes uz po pol hodinovom odstaveni a nastartovani svietila cca 4 sec. V servise mi samozrejme povedali,ze je to v poriadku.Mne sa to zda pekna blbost,ze je to OK. Nevie niekto tu na fore kde je umiestneny spetny ventil,ktory po odstaveni motora nepusti olej aby stiekol dolu do olejovej vane?Vdaka za odpovede.
Ahoj, před necelým týdnem jsem psala o kapající vodě z výfuku.

Poradili jste mi, že je to zcela vpořádku. Chtěla bych se zeptat,

jestli může z výfuku kapat i olej??? Možná je to kravina, ale jediné vysvětlení na to, co se mi teď s autem děje. Každý půl den

bych totiž mohla dolévat olej.

Doleju olej a po ujetí cca 50 km je olej fuč a začne mi svítit kontrolka.

Přitom žádná kaluž pod autem nikdy nebyla, jen to cákání z výfuku.

Když jsem ale zkoumala, co je to za kapalinu, tak mi přišlo, že to olej

být nemůže - nebylo to mazlavý.

Fakt si nevím rady. Vozím si s sebou radši zásobu oleje - nerada bych

zadřela motor. Navíc po dolití oleje je auto krásně živé a po ujetí nějakého

kilometru je rádo, že vůbec jede a to je čas dolít olej. Zítra dávám auto do servisu - na základě nedostatku oleje totiž začaly cvakat ventily - prý je to zanesením nějakého váčku. Tak jsem zvědavá, co mi řeknou na ten

olej. Nemáte s tím někdo zkušenost??? Mám se psychicky připravit na

pořádný průvan v peněžence??? Je třeba možné, že by někde byla díra, kudy by to při jízdě teklo??? Předem moc děkuju za každý nápad. Jen pro doplnění: mám Opela Astru Combi 1.6 16V r.v. 1996
Že motory zn. Opel rády a hodně žerou olej, to je všeobecně známé. Ale že až tolik, to mne opravdu překvapuje. Pokud není pod autem louže a olej nestříká z motoru (nikoli z výfuku) za jízdy, pak už mě napadají pouze dvě možnosti: v důsledku prasklého těsnění pod hlavou uniká do chladicího okruhu (zkontrolovat, zda v chlad. kapalině není olej), nebo ho totálně vyběhaný a poničený motor tolik spaluje (pak ale musí jít z výfuku za jízdy oblaka namodralého a smradlavého kouře).
Tak jsme zkontrolovali chladící kapalinu - bez známky oleje.

Z výfuku jde skutečně jen 100% voda. Takže fakt nevíme, v čem

to vězí. Přítel ale dnes ráno doléval 1,5 litru oleje, nějakých desítek

kilometrů ujel a olej tam pořád je. Tak to snad bude dobrý. Ale

pro jistotu to necháme v servisu překontrolovat. Tak zatím!!
Moc díky za radu. Oblaka namodralého, smradlavého kouře z výfuku

naštěstí nestoupá. A ty si myslíš, že by opravdu auto mohlo žrát

cca 1 litr oleje dejme tomu na 100km??? Nedokážu si to totiž

vůbec představit. Ale na tom úniku oleje do chladící kapaliny asi něco

bude. Když jsem totiž koukala, co to stříká z toho výfuku, tak

mi přišlo, že to má na vodu moc velkou hustotu. Tak uvidíme, co mi

zítra řeknou v servisu a jestli chceš, tak ti dám vědět, jak jsem dopadla.

Zatím se měj
olej s vodou vytváří emulzi bílo-béžové barvy. Kdysi u škodovky jsem viděl těsnění pod hlavou propálené tak, že se voda s olejem míchala... Ale teklo to obráceně - emulze v motoru přibývalo a vody ubývalo...
Šubik(ova) dej urcite vedet jaka bude diagnoza. Jen v tvem zajmu doufam ze ten olej lijes do nadrzky na vodu do ostrikovacu. >😁 Jinak to bude ruple tesneni, nejspis pod hlavou. No tak se vypusti vodoolej, udela se vyplach motoru a chladiciho systemu da nove tesneni, naleje novy olej, nova chladici smes zaplatis 9000,- Kc a auto bude zase litat jako Aeroflot. Ja me kdysi na Omeze vadny vymenik mezi vodou a olejem. To ale na Astre tusim ani neni. Tak to tipuji na to tesnitko. Pokud ti voda abnormalne strika z vyfuku ubyva ti v e😜ansce voda? No kazdopadne dej vedet co to je.... :roll:
Z výfuku mi jde voda jen při začátku jízdy, pak už ne.

A olej přítel opravdu leje tam kam má. A jak jsem psala, tak olej

v chladící kapalině není, tak by to tím těsněním být nemuselo.

Každopádně se to asi určitě dozvím zítra. Ozvu se, jak jsme dopadli.

Š.
Tak jsme byli s naším Oplíkem v servisu. Mechanici na nás koukali jako

na blázny, když jsme jim popsali náš problém s unikajícím olejem.

Změřili emise - prý hrůza. Takže prolezli motor. Zjistili, že ventily

berou víc oleje než by měly a to vinou špatných "simeringů" - přesně

nevím, jak se to píše, tak se předem omlouvám. Mluvili o špatném (ztvrdlém) těsnění u ventilů. Nerozumím tomu, jen tlumočím.

Předběžná cena opravy - 3500,- Z toho matroš jen 1200,- Je tam prý

velká pracnost. Podle odhadu mechaniků by si to teď mělo vzít tak

litr oleje na 1000 km. Jo a to že nám auto občas nechtělo jet,

bylo zrezlými předními brzdami. Dá se říci, že jsme vlastně za jízdy

stále brzdili. Brzdy nám hezky vyčistili, srovnali kotouče. Platili jsme

1000,-

Když to tak vezmu, tak to ještě není tak hrozný. Čekali jsme

něco horšího. Autíko objednáme na opravu a pak si budeme zase

zvesela vklidu jezdit. Teď musíme akorát víc hlídat ten olej.

Měj se krásně a Astrám zdar!!!!!!
Pro šubíka: Tak to by mne tedy opravdu zajímalo, jak v servisu (předpokládám, že bez projetí auta...) zjistili, že chyba je právě v těsnicích kroužcích/simerinzích na ventilech?! Asi metoda "pokus-omyl", resp. její první etapa - další budou pochopitelně následovat, a to až do úplné generálky motoru!!!

Jen tak mimochodem: Ztvrdlé/nefunkční simeringy jsou problémem buď auta starého (min. 10 let) nebo motoru s vysokým km proběhem (min. cca 150 - 200 tis. km). Typickým projevem tohoto problému je pak výrazné zakouření modrým dýmem z výfuku po jízdě z kopce, resp. poté, co člověk přidá plyn po delším sjíždění kopce bez plynu, ale se zařazeným kvaltem (nahromaděný olej se prostě jednorázově spálí). Zakouření je to natolik výrazné, že ho nelze přehlédnout ve zpětném zrcátku, zj. pak při jízdě v noci, kdy ten kouř nasvítí svými světlomety vozidlo jedoucí za "problémovým" autem. Když jsem se ale před časem právě na tohle ptal, byla odpověď šubíka negativní. Co si o tom mám myslet?

Dále: Problémové simeringy na ventilech se nemusí výrazně negativně projevit na složení výfukových plynů, jelikož nijak neovlivňují kompresní poměr a další parametry spalování - pominu-li samozřejmě případ, kdy tam ten olej doslova teče a motor spaluje více oleje než benzínu. I tady však platí, že se to musí projevit namodralým dýmem z výfuku!

A konečně závěrem: Citovaná cena za výměnu simeringů je rozhodně přinejmenším přiměřená, ne-li přímo výborná. Až to u mne vzbuzuje podezření, zda se to za tyhle peníze dá vůbec v podmínkách komerčního podnikání udělat, resp. zda se to vůbec vyplatí...?!

A ještě dovětek závěrem: Někdo tady svého času zmiňoval problém se cvakajícím hydraulickým zdvihátkem ventilu. Pokud to byl šubík, pak pro pořádek připomínám, že nejlepší příležitostí pro výměnu "hydroštelů" je právě výměna simeringů na ventilech, neboť se to dá odbýt při jedné práci.
Sakra sakra, ty jsi snad vystudoval vysokou školu Opeláckou...

Hmmm. Mechanici v servisu Opel snad vědí, co dělají. Sami řekli,

že 100% příčinu určí až když se podívají do motoru, ale jejich

zkušenosti ukazují z 90% právě na simeringy.

Myslíš si, že auto staré 8 let bude mít nalítáno 50 tis. km????

A navíc kombík, kterého si lidé kupují buď na delší cestování nebo

jako firemní auto???? Nikdo neví, kolik má náš Opel skutečně naběháno.

Na tachometru má tuším něco okolo 110tis.

To se asi nikdy ani nedozvíme, ale určitě musíme počítat s tím, že

se sem tam něco opotřebí. Nic není věčný. A pokud těch oprav nebude

pomálu, tak hold půjde Astra z baráku. To se nedá nic dělat. Zatím

jsme s ní ale spokojený.

Ten kouř z výfuku po jízdě z kopce - to fakt nevím. Ale díky za tip,

pohlídáme si to. Při normální jízdě po rovině ale nečudíme.

S tím cvakáním ventilů - máš pravdu, ale bylo nám řečeno od

více automechaniků, že to bylo právě nedostatkem oleje. Doplněním oleje se ale po ujetí určitých desítek kilometrů

vše dá zase do pořádku - opravdu se tak stalo - už necvakáme. Jen

na začátku jízdy před zahřátím motoru, ale to je prý u Aster normální.

S tou cenou mi to až tak prapodivný nepřipadá. Jak jsem již psala,

materiál 1200,- a zbytek mi vychází tak na 4.5 - 5 hodin práce (pokud

si účtují 500,-/hod) Takže to zas až taková blbost asi nebude.

Jinak ti moc moc díky za rady, určitě je využiju, měj se krásně!!!!!
Ne, "vysokou školu opeláckou" skutečně nemám, ale pár motorů jsem už rozdělaných měl, byť přiznávám, že od Opela pouze jeden. Udělat tu výměnu simeringů opravdu poctivě (včetně kontroly opotřebení ventilových vodítek, resp. vůlí ventilů ve ventilových vodítkách - když je vůle příliš velká v důsledku opotřebení, můžeš měnit simeringy pořád dokola a stejně Ti to bude houby platné!) totiž znamená sundat hlavu motoru (z bloku motroru) a udělat její kompletní rozborku/sborku. Tohle se ovšem za uvedených 4,5-5 hodin dá stihnout jen velmi těžko - to by to ti mechanici museli dělat prakticky každý den, aby získali náležitou rutinu a navíc by se nesměly vyskytnout "nepředvídané potíže" (něco nejde povolit, někde se podaří utrhnout šroub, chybí nějaké malé těsnění apod.). O obém ovšem silně pochybuji! Dá se ale udělat i jinak (ovšem bez kontroly vůlí ventilových dříků ve vodítkách) a za méně času, ovšem "bez záruky"...

A pokud jde o kompetentnost "firemních mechaniků", po skutečně bohatém arzenálu vlastních neblahých zkušeností si o tom myslím své. Třeba to také časem pochopíš...
šubík> nedělej si iluze, že autorizovaný servis znamená automaticky kvalitně a profesionálně odvedenou práci. A už vůbec ne to, že ti mechanici všechno znají, ale hlavně k tomu budou přistupovat zodpovědně. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit, udělat si čas, a po celou dobu opravy být na dílně. Můžeš pak okamžitě reagovat na "neočekávané problémy" a i přístup mechaniků k práci je potom trochu jiný. Tom B.
Iluze si rozhodně nedělám. Vím jak to chodí. Mám pár známých autome-

chaniků, takže mám své informace. Rozhodně si ale myslím, že

mechanik v autorizovaném servisu rozhodně rozumí Opelům víc,

než Mitsi, který viděl za celý svůj život jeden jediný Opelácký motor.

To se na mě nezlob, ale i přes nespolehlivost některých servisů

věřím přeci jen více tomu mechanikovi.

Pokud bych podle vás neměla věřit autorizovanému servisu, tak

kam pak tedy mám dávat svou Astru na opravy??? Snad své babičce,

které "věřím"???
Šubík: Své auto klidně svěř kterémukoli neznačkovému servisu, o němž víš, že jsou v něm šikovní a poctiví mechanici, kteří to dělají ne(jen) proto, že je to živí, ale proto, že je to i baví a mají k tomu vztah. Jako třeba já... (při vší skromnosti a s trochou nadsázky). Kdybych Tvůj problém měl ovšem vyřešit za pouhé 3,5 tis. Kč, a to včetně materiálu za 1200,- Kč, pak bych to ovšem musel dělat buď s příliš velkou láskou, nebo s příliš velkou oddaností - ať už vůči Tobě osobně nebo značce Opel. Jinak bych si totiž zřejmě nevyděl ani na slanou vodu do polévky...

PS: Neviděl jsem v životě pouze jeden opelácký motor - to jsi, děvče, na těžkém omylu! Správně má být: "V životě jsem rozebíral, opravoval a opět skládal pouze jeden opelácký motor". A musím konstatovat, že na něm rozhodně není vůbec nic, pro co bych ho měl nutně svěřovat pouze do péče značkového servisu!!!
šubík> to je právě ten omyl, že mechanik v autorizovaném servisu toho ví nejvíc. Toto platí pouze v případě jednoduchých operací, které dělá denodenně. Ale jakmile se dostaneš k něčemu jinému, než jsou standardní prohlídky a výměny dílů, tak jsou mimo. Pro příklad - Opel Jihlava - změnit tlak turba - neumíme, nastavit otevírací tlak vstřikovačů - neumíme, zkontrolovat funkci přesuvníku vstřiku - neumíme. Na většinu je řešení nechte nám to tady, my to někam pošleme... Ale abych jen nehanil - běžné věci, u kterých jsem byl osobně byly zvládnuty v pohodě (výměna kotoučů a destiček). I když protestovali, že jsem si dodal vlastní materiál.
Obdobnou zkušenost mám i se servisem VW - závadu, kterou oni řešili cca 2 měsíce a skončila výměnou celého přístrojového štítu a přesto nebyla 100% odstraněna jsme odladili až za pomoci ATXe, kdy jsem do autorizovaného servidu dodal el. zapojení, ve kterém jsem jim, odborníkům, ukázal, kde najdou jaké konektory a kudy vedou dráty, které mají zkontrolovat - udělali, našli poškozený dráty, závada je odstraněna. A jako perlička - při prohlídce po 60 tis. km "zapomněli" provést výměnu rozvodového řemenu... Tom B.
TomB> Já tady rozhodně nechválím autorizované servisy.

To v žádném případě. Odjakživa jsme dávali svá auta do

neznačkových servisů. Ale i ti nejsou bezchybní. Člověk musí mít asi

štěstí na solidní servis.

Ještě než jsme zjistili tu nadměrnou spotřebu oleje jsme se byli

ptát na ono již zmiňované "cvakání" ventilů (jak jsme později zjistili

zaviněné právě nedostatkem oleje) Ptali jsme se ve dvou

neznačkových servisech. V tom prvním nám okamžitě bez váhání řekl,

že je nutné vyměnit všech 16 ventilů - oprava cca 15 000,-

To se nám nezdálo, tak jsme jeli do dalšího servisu, tam si s tím nevěděli

vůbec rady. No a nakonec jsme skončili v autorizovaném servisu. Tam

jsme se právě postupně přes ten únik oleje dopracovali k doporučené

výměně právě simeringů. Výměnu ventilů bez váhání zavrhli. Včera jsme zajeli k doporučenému kutilovi, který se moc rád hrabe právě v Astrách. Ptali jsme se ho na ten

olej aniž bychom mu řekli názor autorizovaného servisu. Bez váhání

oznámil - " to bude ztvrdlé těsnění u ventilů" Takže se na simeringách shodli!!! Jen nám dal ještě radu, jak opravu oddálit. Nalít do

oleje "stopku", která by měla toto těsnění změkčit a olej by mohl přestat

unikat, ale to záleží v jakém stavu to těsnění je. Je možné, že se to takto

už nezachrání, ale za pokus to určitě stojí.

Takže závěrem. Mezi značkovými i neznačkovými servisy se určitě

najdou černé ovce, ale rozhodně bych je všechny neházela do jednoho

pytle. Ty máš špatné zkušenosti se značkovým servisem, já zase s neznačkovým. Každý si snad najdeme ten svůj oblíbený a budeme

všichni spokojení. Š.
"Cvakání ventilů" NIKDY nesouvisí s ventily jako takovými. A pokud to chce někdo řešit výměnou ventilů, pak je: 1/ úplný *; nebo 2/ naopak vychytralý vykuk, který si chce hlavně vydělat.

A ještě jeden tip: Nejlepší "stopka" je použití toho úplně nejobyčejnějšího a nejlacinějšího minerálního oleje viskozity 15W-40 nebo třeba i 20W-50, pokud možno určeného speciálně pro dieselové motory.
Nějaké kontakty na ty dobré servisy, prosím. 😉
Zkuste nekdo memu kamaradovi odpovedet 😉 Dikas Morf

😒br />
Nazdarek Oplaci, mam dotazek mam astru F s 1.6 8v , najeto cca100tis, jezdila normalne az minuly tyden rano nenastarovala bez plynu, otacky drzely az po cca 10sec pod plynem, jinak chcipl....dalsi den jsem nastartoval normalne ale kdyz jsem hned zapnul klimu zase to chciplo...pres vikend starovala normalne a i klima fungovala bez chcipnuti......co to muze byt?? Díky všem za pomoc!!
To Viados: Servisům se po neblahých zkušenostech vyhýbám jak čert kříži a snažím se dělat si všechno sám. Sice jsem to uměl i dříve, ale nějak jsem se bláhově domníval, že "oni to přece udělají líp, když jsou na to odborníci a já jim za to slušně platím"... Navíc vždy u nového auta řeším problém, jak si udržet záruku (prvořadou podmínkou je samozřejmě docházení do značkového servisu na pravidelné kontroly) a současně nemuset značkový servis navštívit 3-5x poté, co "mi auto pravidelně oservisovali" a já bych ho rád měl nazpět alespoň ve stavu, v jakém jsem jim ho předal... Už jsem to opakovaně řešil i tak, že jsem na pravidelné servisy prostě přestal docházet (abych měl klid a nemusel se s nimi neustále dohadovat), a to i za cenu ztráty záruky. A pokud jsem tak již v minulosti učinil, dosud jsem nikdy nelitoval!

PS: Vím o jednom skutečně dobrém servisu Mitsubishi na jižní Moravě (pokud mají volnou kapacitu, opravují i jiné značky) a o jednom servisu (bohužel rovněž Mitsubishi) v Rakousku. Zajímá Tě to?
No, já spíš myslel servisy na ty Oply. 😉

Jinak, mě by taky zajímalo se v tom hrabat. Jsem od mala takovej ten dekonstruktivně-konstruktivní typ 😉 , ale to by chtělo mít barák, ideálně nějakej dvůr. V paneláku si toho moc na autě neuděláš ...
Pravdu máš už nikdy ator. servys nedavno jsem psal žemy kolysaj otáčky na astře a někdy i chcípla. Už jsem to opravyl sám a jednoduše v servyzu chtěly měnit EGR ventil ale kámoš poradil.Vyčisti klapku u doběhového moturku tak jsem odendal hadici od sání a hnedle jsem se zděsil co naní bylo bordelu a lepkavyho mazu čistil jsem asi 30 minut. Celá oprava trvala asi40 až 50 minut a hádejte kolik stála? NIC JENOM CAS A 1 DECI BENZINU a v servyzu chtely 7-8 000kč. TA do servizu NIKDY jsou to zloději.
šubík> já nemám zásadní problém se značkovými servisy. Jezdil jsem tam a budu jezdit dál. Jen je potřeba tam jet s tím, že vím co chci, kde je pravděpodobně závada a tu řešit. A když nejsem odborník, tak se zeptám třeba i na těhle fórech, kde je pár dostatečně fundovaných lidí. Pokud totiž pojedeš do servisu (jakýhokoliv) že to něco dělá, tak tě akorát natáhnou a ve většině případů problém neodstraní. Přístup servisu se taky změnil, když jsem jim řekl, že nebudu platit 600,-/hod na cca 4-6 hodin, kdy mechanik bude zkoumat a taky možná nic nezjistí resp. závadu neodstraní. Od tý doby jsou v pohodě a celkem s nima nemám problémy.
Nazderk Oplaci, mam dotazek mam astru F s 1.6 8v , najeto cca100tis, jezdila normalne az minuly tyden rano nenastarovala bez plynu, otacky drzely az po cca 10sec pod plynem, jinak chcipl....dalsi den jsem nastartoval normalne ale kdyz jsem hned zapnul klimu zase to chciplo...pres vikend starovala normalne a i klima fungovala bez chcipnuti......co to muze byt?? Díky všem za pomoc!! :?
zdravim, mam problem s ABS u G astry 2,0DI nekdy mi zustane svitit kontrolka ABS na palubce a pak jak jsem dneska rano zkousel abs nefunguje ale nekdy zhasne a vse je OK!Zatim to pozoruju asi dva dny a to jsem skoro nejezdil spis jsem auto pretahoval z garaze na parkoviste atak. zkousel jsem startovat nekolikrat za sebou a to zhasinani je nepravidelne. Nevite nekdo cim by to mohlo byt??
to thym: Někde jsem četl, že podobné symptomy měly příčinu v nízké hladině brzdové kapaliny ...
2 morfikus: Tohle jsem zažil na Kadettu 1.6 8V a končilo to repasí řídící jednotky....
Mohl byste mi popsat jak tern ventil vyradit z cinnosti?

Kolisaji mi volnobezne otacky a nekdy jsou az 2600 ot./min 😒

Cisteni EGR v servisu nepomohlo a novy tam nechci do technicke davat.
Skus vyčistit klapku u doběhovyho moturku.
Ahoj, může někdo poradit jak vylepšit výkon Astry 1.2 16V, ročník 98, dovoz z Německa, skvělý stav, najeto 50tisíc, motor tuším 48kW. Výkon je horší, než jsem čekal.
Kde nic není.... >😁

"vylepšovat výkon" asi nemá moc smysl, u mé 1.4 16V asi trochu pomohl vzduchový filtr K&N. Mám pocit, že to "líp táhne odspodu".
Mitsi> Zdravím, napadlo mě, že by tě možná mohlo zajímat, jak

jsme dopadli s naší Astrou. Byl to běh na dlouhou trať, ale konečně

jsme v cíli. Tákže. Nakonec jsme skončili u našeho starého známého

neznačkového servisu. Astru jsme tam dali s tím, že nám vymění

simeringy za pouhých 2 500,- !!! Byli jsme cenou překvapeni, ale

proč ne. Ale ouha. Po chvilce telefon - "nebude to stát 2500,- ale víc,

neuvědomil jsem si, že je to 16V a je na tom víc práce" Cenu zvedl

tuším jen o 1000,-, takže pohoda. Bohužel se ale zjistilo, že

má chudinka Astra trochu víc problémů, než jen ztvrdlé simeringy.

Někdo Astru totiž pořádně zavařil. Zapečený, spečený, zatavený, utavený

bylo totiž skoro všechno. Bylo nutný přebrousit hlavu a já nevím co ještě, vyměnit kroužky u pístů, simeringy tam prý skoro nebyly. Jen jsme se

klepali, jakou na nás vysolí cenu. Nakonec nás ta sranda stála 11 000,-

včetně výměny svíček. Podle mechanika je auto ale jinak v pořádku (snad ne jen zdánlivě) a oprava se rozhodně vyplatila. Teď bychom měli mít na chvíli snad pokoj. Je mi jasný, kdybychom Astru dali do značkového servisu, tak se asi nedoplatíme. Tam by všechno rovnou vyměnili a s nějakým přebrušováním by si asi moc hlavu nelámali.

Týpek, od kterého jsme Astru kupovali nejspíš věděl, proč ji prodává,

naštěstí jsme z něj ale vytloukli 10 000,- slevu

Škoda, že se na takové chyby nedá přijít dřív. Jinak jsme s Astrou nadmíru spokojeni. Na to, že to není žádná mladice, je to pohodlný

a výkonný vůz.

Měj se hezky

Šubík
Díky za info! Takže to skončilo "jen" (díky bohu) poloviční generálkou. Asi jsem příliš velký skeptik, ale zase mne potěší, když se nakonec ukáže, že problém byl jen poloviční... A ta cena je naprosto super. Onoho známého mechanika si pěstujte, třeba se bude ještě hodit!
Ahoj vsem 😉

planuji koupi starsi astry (2001-2) a nevim zda se rozhodnout pro motor 1.4 nebo 1.6. Jak velky rozdil mezi nimi je? Je tech 10koniku znat?

Dik za vase nazory 😁
V těchto objemech je znát každý koník... I kdyby však měly oba motory papírově stejný výkon, bral bych 1.6 - pro auto velikosti Astry to bude optimální objem.
2 ladisace: kup si 1.6, míň žere, víc jede... 😜
Stal jsem se prednedavnem majitelem velmi slusne ojetiny Astra Caravan 1,4 16V F, neboli Classic. Nevite nekdo poradit, kde bych nasel na inetu nejakou stranku, nebo diskuzi pojednavajici o problemech a zkusenostech s tymto typem vozu ?
Ahoj, zkus [odkaz]. Bez zaruky. 😄

undefined
A třeba taky www.opelclubrenbau.cz
Ahoj, z ničeho nic nám přestali jít ostřikovače u Astry Caravan

r.v. 1996 Máte někdo stejnou zkušenost?? Musí to být nutně

motůrkem? Popř. nemáte představu, kolik by mohl nový motůrek

stát?? Moc díky
možná blbé dotazy - a co pojistka?, popř. kostra?, popř. jde tam štrum? (elektrika) :shock:

Nejprve to určitě proměř, jestli tam jde proud. Jestli né - viz. otázky nahoře, popř relé...
Pojistky jsou O.K., štrum zkusím proměřit díky.

Mám ještě jeden dotaz. Občas se nám Astra jakoby "přidusívá".

Prostě jako by se jí občas nechtělo jet. Někdy je krásně živá

i při nižších otáčkách, ale někdy sotva jede. Svíčky i filtr jsme měnili.

Nevíte někdo čím by to ještě mohlo být? V servisu mluvili snad

o "ucpaném ventilu" nebo špatné kabely, ale chtěla bych slyšet i jiný

názor. Moc díky
Takže si spolu zase popovídáme, šubíku? Ale budu to opět "malovat na černo" (tedy ohledně chodu motoru, k ostřikovačům se vyjadřovat nebudu, nemám totiž co dodat). Jsi na to připravena? Pokud ne, raději pomlčím.
Zdravím, dlouho jsme si nepopovídali,

tak to na mě vybal, už se moc těším. Ale prosím po česky, áno??
Tak dobře! To, že motor občas jede a občas ne, je v současné éře katalyzátorů, recirkulace výfukových plynů (tzv. EGR ventilů) a dalších vymožeností (v mém podání "krávovin") způsobeno především tím, že řídící elektronika / řídící jednotka motoru (ECU) musí především zajistit "výrobu výfukových plynů určitých (jasně definovaných) parametrů" bez ohledu na výkonové a další parametry motoru, které se tak stávají vlastně druhotnými / druhořadými. Jinými slovy, ECU vůbec nezajímá, že Ty (jako řidička) v daném momentě potřebuješ především výkon, pro ní je směrodatné pouze to, zda je motor schopen za daných podmínek "vyrobit výfukové plyny určitých parametrů", ktreré jsou nutné pro efektivní práci katalyzátoru, a pokud ne, pak tomuto požadavku přizpůsobí nastavení všech hodnot, které ECU řídí (zj. předstih zážehu, množství vstřikovaného paliva - tj. bohatost směsi atd.), a to i na úkor výkonu a točivého momentu motoru. K tomu u "pečlivých" výrobců vozidel přistupuje ještě i hledisko ochrany motoru před mechanickým poškozením, zj. pak v důsledku tzv. "detonačního spalování". Ale i zde se tak děje na úkor "momentálních" výkonových parametrů motoru. Tolik úvod do teorie.

A teď zase trochu praxe ve vztahu k právě tomu Tvému vozidlu. Vzhledem k dosti zuboženému stavu jeho motoru mne napadají následující alternativy😒br />
1/ Následkem totálně zakarbonovaných spalovacích prostorů (k tomu přispívá mj. i EGR, kterým se zanášejí i jinak "zdravé" motory) dochází k falešným zápalům (od nažhaveného karbonu namísto zapalovací svíčky) a tím i k detonačnímu spalování. Pokud tam je navíc "čidlo klepání/detonačního spalování", ECU snižuje v tyto momenty předstih zážehu a tím i výkonové parametry motoru - tj. najednou to "hůře jede". Ke stejnému efektu může dojít i v případě absence čidla klepání, poněvadž v době detonačního spalování motor výrazně ztrácí na výkonových parametrech - přitom dochází k lidově nazývanému "zvonění ventilů", byť o žádné ventily vůbec nejde! Podobný projev může mít i "totálně a permanentně podtáčený motor", obvyklý to problém žen/řidiček...

2/ Čidlo klepání (tedy pokud tam je, což já nevím) může vnímat nějaké jiné klepání v motoru - např. v důsledku velkých ventilových vůlí, vůlí na ojničních ložiscích aj. - jako detonační spalování a prostřednictvím ECU snižovat předstih zážehu - viz též bod 1.

3/ Motor čas od času ztrácí, resp. nemá dostatečnou kompresi, ECU má tudíž problémy s "výrobou odpovídajících výfukových plynů", což se opět promítá do ztráty výkonu. Příčinou je v tomto případě obvykle "vyběhaný motor" (zralý na generálku - opotřebované válce, písty, pístní kroužky), podpálené ventily/poškozená ventilová sedla v hlavě motoru (opět na generálku), problémy o ovládáním ventilů (opotřebované vačky, vahadla, ventilové pružiny atd. - opět na generálku) či propálený píst (dno pístu, častěji však díra pod některým z pístních kroužků - nutná výměna pístu či lépe všech pístů spolu s pístními kroužky).

4/ Špatně fungující EGR ventil - přepouští výfukové plyny tehdy, když nemá, zcela neuzavírá recirkulaci apod. Tady je nejlépe ho zcela vyřadit z činnosti, obzvláště u tak starého motoru.

5/ Vadná lambda sonda před katalyzátorem - nechat změřit v servisu, zda není zralá na výměnu.

6/ Problémy se zapalováním či vstřikováním - tady je nejlepší zajet do značkového servisu a projet to se zapojeným firemním testerem.

Doufám, že jsem na nic nezapoměl. Co je ovšem skutečnou příčinou problémů, to si opravdu netroufám odhadnout. Dokonce bych předpokládal, že může jít o kombinaci několika mnou popsaných faktorů. Hodně se dá poznat např. ze stavu zapalovacích svíček, při zkušební jízdě, z testu zplodin atd., ale to se takhle na dálku nedá. Tak hodně zdaru při hledání!
šubíku, Mitsi to zjevně ovládá teoreticky, tj. obecně na spalovací motory, ale pokud to chceš konkrétně na Opela, tj. co ten a onen typ motoru má a nemá, doporučuju poradnu na www.opelclubrenbau.cz , kde je asi nejlepší (nejživější) česká diskuse o Opelech s několika lidma, co jim rozuměj.
Jo koukám, žes tam už svůj dotaz dala, jako "veronika", esli se nemejlim. ;o)
Tak, tak. Svůj dotaz jsem tam opravdu zadala a už jsem dostala i

odpovědi (mimo diskuzi) Jsou tam moc ochotní lidé, ostatně jako

tady. Díky za zájem
Pro šubíka: Zajímá mne (ostatně jako vždy) výsledek. Tak se nezapomeň ozvat, jak to dopadlo.
No to víš, že ti dám vědět. Moc děkuju za ten rozsáhlý výklad, aspoň víme, na co se máme zaměřit. Nicméně, včera jsme udělali pokus -

odpojili jsme onen EGR ventil a nastala změna. Astra jela najednou

jak šlak. Super akcelerace. Myslíš, že to může být nějaký náznak,

že by to opravdu mohlo být tím ventilem?? Ale tím že ho pročistíme

určitě nic nezkazíme, co říkáš??
BINGO! Nechte ten sráč EGR odpojený na furt / v žádném případě se už nezabývejte nějakým jeho čištěním!!!
A nemůže se tím něco způsobit?? Po jeho vypojení se nám rozsvítí

kontrolka na palubce. Abychom tím odpojením něco neprovedli.
Stát se rozhodně nic nemůže! Ale problém je v té kontrolce. U většiny aut jiných značek totiž ECU odpojení EGR prostě ignoruje. U Opela tedy ne. Holt se budeš muset obrátit se žádostí o radu na "opelisty". Tady já prostě končím...
Já si matně pamatuji, co na té diskusi psali (EGR je momentálním hitem tamějších diskusí), tak právě aby nesvítila kontrolka, tak ho prý třeba vyčistit, aby ventil volně chodil (ECU si pak myslí, že je OK) ale otvor zaslepit (pak nic nepropouští). Snad to tam najdeš. Dokonce tam někdo zahájil malosériovou výrobu těch zálepek z hliníkovýho plechu pro zájemce, kterých je myslím hodně. ;o)
ČAU ASTRÁCI,MÁM PROBLÉM,DOUFÁM ŽE MI PORADÍTE.NA MOJÍ ASTŘE G R.V.98 1.6 16V SE MI ZAČALO S MOTORU OZÝVAT TAKOVÉ JAKO BY HUČENÍ,PODOBNÝ ZVUKU TURBA.CHOD MOTORU,VÝKON A SPOTŘEBA JE V POŘÁDKU.DOKÁŽE MI NĚKDO PORADIT?DÍKY
K tem ostrikovacum: Zkus vyndat motorek, na nem je filtr (sitko), to se nekdy omota takovym šlemem. Pak to vubec nestrika. Predpoklad je, že motorek alespon bzuni. Ten motor, to muze byt spousta veci, navic kdyz ma takovou pohnutou minulost 😒 Fakt nevim, asi bych byl taky bezradny.
Potřebuju poradit, na co si dát pozor při koupi astry. Konkretně jde o astru G z r. 1999, cca 70tkm., dovezená z ciziny a opravená - udajně výměněn blatník a náraznik. Takže na co si dát pozor, kde hledat podezřelé sváry a jak poznat co všechno bylo opraveno? Díky L.
Vem si sebou nekoho, kdo tomu opravdu rozumi, nebo se dohodni a zaplat si prohlidku toho auta pred koupi primo v servisu opel.

Pokud tomu nerozumis, tak te utahnou na vareny nudli. 😉
Rozhodne bych chtel videt fotky auta pred opravou a to ne takovy ty fotky, jako ze zepredu to bohuzel nemame, pouze zezadu a boku a navic toho dobreho. Ale byla to opravdu jen mala oprava.... to ze rameno se na svou puvodni polohu kouka z 2cm vzdalenosti pouhym okem stejne nepoznas. Co serviska je? Neni? Znam lidi co koupili auto po male rance a neopravovana cast byla pouze zadni pravy blatnik. To jaksi ale ten prodavajici nerekl. Jo a taky dobra vec je smlouva s minimalni cenou, to je taky soucasny HIT. Takovou smlouvu si muze clovek pak nechat zaramovat. Podle toho co pises se jedna o auto na kseft, tak bych k tomu taky pristupoval.
Nejjistejsi je zajet do Oplu a nechat to prohlednou tam pokud mozno jeste mit u toho sveho mechanika, rekl bych ze to je nejjistejsi! Potom co se tyce laku tak jeste nechat proverit puvod meri tam i lak a hend ti reknou kolikrat je ktery dil prelakovany😃 jedna doterna otazka za kolik ti ji nabizi a v jake vybave??
to campagnolo: fotky samozrejme nejsou, ale byl to jen odreny blatnik 😄 co je ta smlouva s minimální cenou??? o tom zajeti k oplovi do servisu važně uvažuju, dobrý tip...

to thym: je to 1.8 16V v max. vybavě asi za 185kkč po slevě 😄

V pondělí se na ni jedu podívat tak uvidíme jak to dopadne...
Jeste k te plne vybave. Ma to xenony(v pripade mr 99), ostrikovace svetel, kuzi, vyhrivany sedacky, alarm, cd changer, popripade radiotelefon, zadni okna v elektrice, elektrickej sibr, automatickou klimatizaci, tempomat, elektrony. Pokud ano, da se mluvit o plne vybave.
Podobni kseftari maji tisic duvodu proc nedat na smlouvu plnou cenu. Nejvetsi duvod je odvod dane, pokud fakturu vubec prizna. Dalsi duvod je, ze v pripade opravnene reklamace mas v ruce papir na smesnou castku a to je take to jedine co z nich vymuzes. To co jsi ve skutecnosti zaplatil ti uprimne upruou!!! Mas jistotu ze to byl jen blatnik? Nedostalo ranu treba i kolo. Jsou vsechny vyrobeny ve stejnem obdobi? Ty jsi byl u te nehody kdyz se stala? Prodavajici je clovek kteryho znas?
Nevite nahodou ktera pojistka je u Astry G od vstrikovani paliva??? :idea: V dokumentaci k autu jsem to nevycet....

Diky >😁
Tak už ji mám doma, je to krasavice. S tou plnou výbavou jsem to přehnal, ale i tak toho tam je požehnaně. Zajímalo by mě, k čemu tam je tlačítko TC - traction control? a jak se projevuje. Zkoušel sem to zapnout a žadnou trakční kontrolu jsem při rozjezdu nezaznamenal 😄 a ještě jedna věc, zjistil jsem že víčko nádrže nemá zamek, jen se šroubuje, takhle to má orig astra?
TC je myslím to samé co ASR u VW (protiskluz) a víčko bez zámku mám u Astry G taky, dvířka jsou zamykaná centrálem
Tak jestli je to jako ASR, tak mi to nejak nejde 😒 Nevite, jaký jsou v předních dveřích repro - myslím rozměr? Moc hezky nehrajou, asi je brzo vykopnu a dam to něco lepšího...
Shanim 4x 205/50R16 i s disky na astru (5x110). Tedy doufam ze to je 5x110. Nevite o něčem? Dik K.
Ahoj Opláci, mám takový problém. Jsem majitelem Astry G 1.4 16V r.v. 2000 najeto 57000km a při akceleraci, nebo naopak při dobržďování motorem se od spodku vozidla ozývá kovový cinkavý zvuk. Při neutrálu je vše v pořádku, stejně jako při přidání plynu na volnoběh. slyšel jsem, že by to snad mohl být katalyzátor, ale nevím, jak to zjistit.
Mám novou Astru G 1,6 16V. V podstatě teprve zajíždím. Ale v předchozí Astrě s motorem 1,4 16V se mi zdálo, že zabírá více ve vyšších otáčkách (pochopitelně, benzín, malý obsah motoru, to je normálka). Ale tady když chci jet trošku svižněji, tak je to trochu nepřirozené, jako by ta převodovka (nebo spřevodování) vyžadovala řadit podstatně dříve a ten motor příliš nevytáčet. Markantní je to hlavně u přechodu 1-2 a 2-3. Pak už si to motor přebere, ale vytočit to na dvojce tak ke 4 tisícům a pak řadit, to dlouho trvá než otáčky spadnou tak, abych se trefil do vhodných otáček na trojce. (teď když to čtu tak jsem z toho sám tumpachovej. Vím že vám připadám, jako že v tom sedím prvně a spojku jsem v životě neviděl. Opak je pravdou, jezdím už hoooodně dlouho, ale prostě jen nevím jak to popsat.) prostě jako by to chtělo, aby s tímhle autem jezdili starší pánové hezky pianko ..... Jinak si nemůžu stěžovat, taky proto jsem si teď koupil už druhou Astru. Díky za názory.
Abych to srozumitelněji popsal. Připadá mi to tak, jako kdybych měnil rychlosti s automatickou převodovkou. Je tam taková malá prodleva, prokluz, nebo jak to popsat. Dříve (možná i teď ) býval u motorek tzv rychlopal. Pustila se páčka spojky a spojka zabrala plynule pomalu. Tak něco takového mi to připadá. Při normálním stylu jízdy to není znát. Při sportovnějším stylu, nebo při sportovnějším rozjezdu (nikoliv s prokluzem kol a spáleným asfaltem)a následném řazení je to znát, hlavně u přechodu 1-2 a 2-3. Zkuste mi někdo kvalifikovaný (tedy kdo tomu rozumí, ne kdo na to má papír) napsat jestli je to normální a musí se to u novýho auta nechat trochu usadit nebo naopak doštelovat spojku. Aby se třeba taky takovým stavem třeba nespálila nebo tak něco. Nevím, nejsem odborník, spíš vám příjdu jako *, ale fakt je že u jiného auta ani u blbý feldy v práci jsem se s tím nesetkal.

Díky
Kamarád měl něco podobného u Mondea. Důvodem byl šroub, který se záhadnou cestou dostal do katalyzátoru....
Nechal jsem to projet kámošům. Prý nic divného, spojka zabírá trochu nezvykle vysoko, proto při normálním šlapání na spojku je delší doba od šlápnutí k znovusepnutí spojky. Asi na to jdu moc vědecky.

Ale kromě toho, že to tu poslední dobou nějak umírá (asi ty dovolený), nemá někdo přehled jak je to (dle zkušeností) se spotřebou oleje v motorech Opel? Tak 2 roky zpět se to probíralo taky tady na fóru, já v té době měl motor, co si nikdy (mimo výměny oleje 1x ročně) neřekl ani o kapku oleje, ale teď ta 1,6 16V má po ujetí 5 tisíc (prvních 5ti tisíc km)úbytek cca 0,1 l. Doufám, že se to usadí, je to nový motor. Já vím, že proti deklarované spotřebě oleje výrobcem (až 0,9 l /1000km (!)) je to prkotina, ale i tak by mne zajímalo, zda nevíte někdo něco víc. Říkalo se to dříve o dieslech Opel, teď jsem zaslechl, že z benzínů je co se oleje týče ta 1,6 16V nejžíznivější. Neslyšeli jste něco k tomuto tématu?

Jinak hezký léto všem!
Mám druhou G 1.8 16V, vždy novou, spotřeba oleje nikdy nebyla pozorovatelná. Faktem je, že na té první byl z celého auta v pořádku jen ten motor - jinak naprostý zmetek, po 2 letech odkoupen zastoupením Opel zpět (v podstatě výměna za nový kus s malým doplatkem). Ta nová má už 92kW a jsem velmi spokojen. Nyní po 58000 km občas zůstává svítit kontrolka ABS/TC, ale to je JEDINÁ závada, která se za celou dobu života mého autíčka objevila. Chronickým neduhem těch, co mají vzadu kotouče je lehké zareznutí třmenů, takže se destičky neuvolňují od kotoučů a pak to píská a hřeje. Vyčištění po zimě pomůže promptně. Zdravim všechny majitele - ještě by mě zajímaly zkušenosti s novou Astrou...?
Ze své zkušenosti mohu jenom potvrdit vysokou spotřebu oleje u motoru 1.6 16V, po cca 1.000 km dolevám 2-3deci oleje. Ješte že mám palubní počítač, který mě upozorní, že už jsem zhruba na půlce rysky. Zato jsem spokojem se spotřebou benzínu, celoroční průmer 6,6l/100km. 1/3 jízd po Praze, 1/3 dálnice, 1/3 okresky. Mám najeto asi 115.000km, G typ Caravan, r.v. 99.
Zdravim, ja mam najeto 10 000km (Opel Meriva 1,6 16V) a ubytek oleje nepozoruji zadny. Je fakt ze motor casto netocim pres 5tisic otacek.
To FSZ1000: když jsme u toho pískání. Já měl na té první Astře (2001) kotouče jen vepředu a pískali téměř pořád. Celou dobu tam byly původní kotouče, ani na jedné z pravidelních ročních prohlídek je nevyměnovali (nebylo potřeba). Pochybuji že by je někdo čistil v autorizovaném servisu, a já to taky neudělal. Ale teď už tedy možná vím, čím to mohlo být. Ale neřekl bych, že se nějak zvlášť hřály nebo že by to nebrzdilo. Prostě si lehce pískaly. A propo proč by to mělo pískat specielně na zadních brzdách? Když by přirezly tak to můžou všude, ne? Nebo vzadu je kromě jiného průměru kotoučů i jiná konstrukce brzd?
Protože vzadu jsou brzdy mnohem méně namáhané a orezlé kotouče se brzděním při běžném používání vozu nestačí očistit od koroze.
Jojo, tak to bude. Vpředu nikdy nic. První série G měly ale jinou konstrukci třmenů, což mělo za následek časté poruchy a jak mi technik v nejmenovaném servisu prozradil, povyměňovali těch třmenů spoustu.
Prodám výfuk na Astru G Caravan 2.0 DTI (poslední díl, použitý asi 500 km, pak vyměněný za výfuk Steinmetz). A také 4 kola se zimními pneu Semperit SportGrip 195/60 R15 jeté jednu zimu, cca 5000 km. Kontakt: 777-314166, 603-793586, e-mail: via@post.cz
Zdravim vsechny odborniky na astry! Mam celkem velky problem a to ze mi tece do Gkove astry ale temer proudem!! voda vyteka ca. nekde vedle packy na otevirani predni kapoty, zacalo to z niceho nic auto nebylo z leveho boku bourane nebyly ani v posledni dobe nic meneno pouze vycisteny konektory na senzor ABS jinak nic. je to r.v. 99 nemate nahodou nekdo njake zkusenosti, popr rady, jsem momentalne v Rakousku a auto stoji pod igelitem venku takze privitam jakykoliv navrh!! Predem diky
Kdysi jsem měl rozdělanou střechu u Astry F, resp. celý střešní okno. Pod šíbrem je plastová vana, která má v rozích odvodnění gumovýma hadičkama, který procházeli "A" sloupkem. A známej měl nedávno na octávkce pořád mokrej kufr, než zjistil, že odvodňovací hadice (asi taky ze šíbru) je vypadnutá a ústí přímo do kufru, místo do podběhu.
Hm no jedine ze by to byla njaka odvodnovaci hadice z motoru protoze sibr nemam!!Ale diky za TIP!
Na Omeze mi to delalo taky. koberec u spolujezdce furt plaval. po myti, pri desti, proste furt. byla ucpana odvodnovaci hadice z prostoru pred prednim sklem. Hadice vychezaela v podbehu vedle kola. Na konci je placata. Kdyz jsem ji pomackal, vyteklo z ni spousta vody, listi, jehlici a jinych hnijicich neradu. Kde ma Gecko odvodneni tohoto prostoru nevim. Ale zde bych urcite zacal hledat.
Tak jzem se v cervnu stal stastnym majitelem zanovni (11/03) Astry 1.4 Njoy. Po dvou mesicich ja na Ukrajine nebo rozebrana na dily 😢 Novy a celkem hezky auto se dnes nevyplati koupit...
na ukrajinu by to nik nebral. Zrejme ma niekto staru a tak prisla objednavka na nove ND. Na ukrajinu sa beru ine auta a nie Astra 1.4. To neber ako urazku, ci vysmech. No je to velka smola. Ako si mal auto zabezpecene ?
Buhuzel jsem vetsi zabezpeceni teprve planoval. Mel jsem tam jen paku na volante, takze skoro nic. Nekdo to naplanoval rychleji nez ja...
Jo kdyz se strati auto tak je to vzdycky spatne!! A hlavne tech starosti!! Miro zminovals zabezpeceni pokud budou chtit tak ti ji ukradou vzdycky! Teda jedine ze by jsi tam mel njakeho rozdrazdeneho pitbula a pro jistu jeste pod sedackou njakeho skrtice😄 ale predpokladam ladisace ze jsi ji mel pojistenou??Tak aspon neco se vrati domu ne??
Neco se vrati to jo, ale minimalne s 60tis. ztratou!?!?! Docela drahej pronejam auta na 2 mesice... Mimochodem nemate nekdo zkusenost jak dlouho to trva nez pojistovna nakonec neco zaplati???
No, od doby co to uzavre policie to trva od 1 mesice az do nekonecna. 😢
Obrn se trpelivosti trva to opravdu do nekonecna ale dam ti jeden tip, v tehdejsi dobe sice neslo o kradez ale totalku (mati otocila filcku na strechu😃 nastesti bez zraneni. POkud nebydlis na druhem konci mesta nez je pojistovna tak se tam aspon jednou tydne zastav a zeptej se likvidatora jak to jde a pak mu jeste aspon 2-3 tydne volej jestli uz to ma hotove a jak dlouho to bude jeste trvat!Garantuju ti ze tvoji poj.udalost udela prednoste😃 a pokud ti rekne ze to odeslal ke kontrole nebo njaky takovy schit tak chtej cislo na toho komu to poslal a zase ho bombarduj telefonama😄 sice zaplatis za telefony (pokud nemas sluzebak) ale budes to mit doma co by dup a budes moci koupit neco jineho!!
Zdravim tak ta voda v tom aute jak jsem tady zminoval tekla pres predni okno, pry byla odflaknuta prace kdyz to menili, bylo meneno asi pred rokem no ale budiz, jo a taky se mi pri ceste domu vytrhla hadice z turba setkali jste se s tim nekdo?? ma 2,0 DI 16V najeto asi 170tis
Na kolika km se mění rozvodový řemen u G 1.8? A taky na kolik to tak přijde? Dik
Tak jsem ti dival do servisky protoze jsem si nebyl jisty na 100% a je to po ujeti 120 tisic km nebo po 8 letech a kolik to bude stat? No rekl bych ze balik😄 zalezi kde to nechas delat ale rekl bych ze takovych 5tis urcite! Jeste ze na DI je retez ktery se menit nemusi 😄 vim ze na 1,7 TDto stalo dost pres 10tisic aspon co mi rikal znamy. Tak preju co nejlevnejsi porizeni
Jo, v servisce je to po 120 tisíc/8 let, ale na www.opel-problemforum.de se dost nadávalo na to, že v Německu to Opel stáhnul na 60 tisíc/4 roky. To pak leze do peněz. Opel ale asi věděl proč ...
mozna by stalo zato se zeptat primo u opla jak to maji mozna to zkratil u nekterych drive vyrobenych.... Ikdyz i v tech aut. servisech jsou patlalove kdyz jsem zjistoval jestli mam retez nebo remen tak jsem prosel 3 servisy a rekli mi 1*retez 2*remen tak jsem se objedal v servise a kdyz to odkryli tak prisli na to ze je tam retez😄 a bylo ustereno😃
Mám Corsu B 1.0i r. v. 1997 a po vloupání zloděje mi tam zůstaly jenom uříznuté kabely. Koupil jsem si opět originální rádio CAR 300 a při napojování konektorů jsem zjistil, že nevím které dráty patří k zobrazovacímu externímu dispeji. Nemá prosím někdo schéma zapojení rádia ? Moc by mi to pomohlo. Díky moc. Prosím mail na : m6564😜@seznam.cz
A to jsem si myslel, že Opel rádia se nekradou. Sakra, kdo ukradne CAR300, ten musí mít doslova * for brains. Dostane za to v bazaru aspoň na 1 joint? Nebo že by jen tak v rámci tréninku?
Resstless
Potřeboval bych radu. Mám Astru 1.8 16V typ G a potřeboval bych vědět, kde je umístěn pylový a prachový filtr v okruhu klimatizace. Potřeboval bych jej totiž vyměnit a do servisu se mi auto kvůli tomu nechce dávat. Taky chci při té příležitosti dezinfikovat klimatizaci, poraďte jakým způsobem a jakým prostředkem je to nejlepší.
Tak to je teda sila ze nekdo ukradne obycejny radio mozna na neho mel odbyt😄

JInak dival jsem se do navodu k radiu a dokonce i k auto aleo zapojeni radia tam nikde neni ani zminka😒 Takze pokud to schema neni u toho new radia tak nevim

Ale myslim ze kdybys zasel tam kdes ho kupoval a rekl ze potrebujes vedet jenom ten jeden drat tak ze ti poradi!!
Otevri kapotu a pylovy filtr je pod plastem pred prednim sklem.
Resstless
Už 2 tydny tu nikdo nepíše.

Máte někdo zkušenost s koupí náhradního dílu v Polsku ? Myslím tím brzdové destičky, výfuky atd. - spotřební materiál.
desky nebrat, už jsem několikrát slyšel o roztržení desek!!! Výfuky - jak které, něketří davají i záruku 2 roky!
mam asi 60 oplu astra krasnych ojetych aut
Zdravim vas.

Chcel by som sa poradit s majitelmi astry G ci nemaju podobny problem ako ja. Auto je super /2002,16.16V/ az na to ze v poslednom case mi zacalo vydavat zo spolujazdcovych dveri prapodivne a dost hlucne zvuky. A deje sa to len vtedy ak je okno vytiahnute hore v maximalnej polohe. Inokedy nie. Je mozne ze chyba je v mechanizme stahovania okna? Ako mam dat dole tapacirung z dveri?

Dakujem za radu.

Martin
Dobrý den,

zajímalo by mě jaké máte kdo zkušenosti v astrře s motorem 1.7 DTi. Je mi jasné, že co se týká výkonu tak to nebude žádný drak, ale spíš mě zajímá spolehlivost, spotřeba oleje atd. Budu rád za každý názor, dost se tady probírají diesely 2.0, ale o 1.7 DTi jsem toho tady moc nenašel. Díky
1.7dti mam v astre caravan, sice s tym nejazdim osobne ale par krat som s tym isiel aj relativne dlhsiu trasu (500km). Motor naozaj nie je ziadny drak ale pokial sa naucis radit nebudes mat velke problemy pri predbiehani ani inych manevroch. Auto sa pouziva najma na "posuvanie" krabic po meste. Spotreba 5 litrov. Zavady zatial ziadne. Vozidlo ma 9 mesiacov a 32tkm. Musim sa pozriet ci to ma 30t alebo 15t servisny interval. Na fakturach olej nemam, t.j. nikto ho tam nedolieval a auto bolo v servise, kvoli vymene svetla (tukes, poistna udalost), pri ktorej skontrolovali aj bezne veci (na poziadanie).

Myslim, ze niekto tu mal 1.7ku a dokonca mal na nej aj chip, ktory velmi chvalil.
Pod otáčkami náběhu turba je tento motor naprosto nepoužitelný! Rozjezd bez pořádného vytočení motoru je velmi problematický.
podla toho co od toho motoru cakas, motor nie je ziadna novinka. Ja som s tym jazdil a necakal som od toho zazraky. Staci si pozriet priebeh krutiaceho momentu a je jasne, ze to trhac asfaltu nebude.

Ako si to myslel, ze bez priadneho vytocenia motoru sa nerozbehnes? Akoze na 1st 3500 a potom 2ka?
Ne, myslel jsem to tak, že např. při odbočování, kdy nemusím zcela zastavit, ale potřebuji zjistit, zda po hlavní nic nejede, jedu na zařazenou dvojku a následně bych potřebovat akcelerovat, tak bez použití spojky a vytočení motoru alespoň na 2000 ot./min. nemám vůbec šanci to auto rozpohybovat: lepší je totiž úplně zastavit, vrazit tam jedničku a pořádně to "oroštovat".

PS: S takhle nepříjemným motorem (z hlediska charakteristik) jsem se snad ještě nesetkal. Ovšem při plynulé jízdě ustálenou rychlostí po volné okresce si toho člověk nevšimne...
Mám Astru s týmto motorom,cca 20000km. Úplný súhlas s MITSI. Chce to trochu si na to zvyknut. Astra s týmto motorom ale jazdí celkom fajn.Myslím,že jeho prednosťou je spotreba.Jazdím s tým krátke vzdialenosti /do 10 km/,sem tam aj dlhšie vzdialenosti a myslím že ho prílíš nešetrím ale spotrebu cez 5,6 l som nemal ani v zime. Keď som isiel s ASTROU na dlhšiu po dialnici /110 - 130 km/h/ tak som mal spotrebu cca 4,6l. Spotrebu som meral od plnej do plnej nadrze.

Ešte s týmto motorom mám malý problém. Ked auto startujem po dlhsej prestávke/3 hod a viac/ svieti kontrolka mazania az do 6 sekund. Samozrejme ked som to reklamoval u predajcu,tak povedali,že je to normalne. Schuti som im nadal a išiel som inam,ale nevedeli to odstraniť. Myslím si že je to nejaká výrobná vada,pretože to robí mnoho týchto motorov,ale oni * to nechcu priznať a odstrániť to nevedia.

Ak chces auto s týmto motorom na spotrebu /nizsia poistka - Slovensk👋

- neobanuješ,ak to chceš často aj dobre osoliť,kúp radšej niečo iné.
Jo díky všem za odpovědi. Osobně mám starou astru 1,4 r.v. 93 a rád bych už něco novějšího a živějšího, což auto s tímhle motorem asi nebude... Přemýšlím o dieselu, protože v práci jezdím VW s motorem TDI a jsem s ním maximálně spokojen. Ale VW nechci, protože se hodně kradou. Chci něco úsporného, protože dojíždím do práce denně 100 km a spotřeba a provozní náklady jsou pro mě dost důležité. U té 1.7 je ještě plus, že spadá do nižší sazby povinného ručení. Trochu jste mě ale zaskočili, protože jsem si přečetl tady v sekci autokatalog test astry s tímhle motorem a tam o něm píší takhle, cituji: "Svým projevem se blížil devatenáctistovkám s výkonem 66 kW a točivým momentem kolem 200 N.m. Solidně táhnul již od 1800/min a bez známky vadnutí se nechal vytáčet až do 4500/min, a teprve zde mu došel dech. Pouze při akceleraci ve vyšších rychlostech byla znát letargičtější reakce na sešlápnutí pedálu.

Na dálnici byl schopen bez obtíží jet rychlostí 180 km/h a udávané zrychlení z nuly na 100 km/h za 16 s odpovídalo i našim měřením.

No kdo ví kdo ty testy dělá... každopádně ještě jednou díky za názory, když budou další, nebudu se zlobit 😉
noo tych 180kmh som na tom nesiel. Dynamika vo vyssich rychlostiach je naozaj tristna ale da sa s tym kalit tych 160kmh tacho.

K tomu odbocovaniu, nejak som si to nevsimol (nie ze by to tak nebolo). Ja do toho presadnem vacsinou z landcruisera 3.0d takze mne to nepride ani take lenive 😊.

Spotrebu na dlhsiu trasu som meral iba raz a to na trase BA-Ruzomberok-BA, som isiel celkom dynamicky a nameral som 4.5 (system plna-plna nadrz).

Zamestnancom do mesta to (musi 😊) stacit a za cenu za aku som to kupil je to super voz!
Sorry, to hlavné som skoro zabudol. Mám na tom iba 20.000km a olej to nežerie. Servisný interval výmeny oleja je 1rok alebo 30.000km. Kupované 12/2003.
Ahoj Oplaci, netusite nekdo, kdy prijde facelift Vectry ? Zaslechl jsem, ze to ma byt nekdy v prubehu pristiho roku, ale kdy? na zacatku, nebo az na konci? Myslim, ze je v zajmu Oplu to udelat co nejdriv, protoze ten stavajici design je hodne diskutabilni a vetsine lidi se nelibi. Kdyz ale vidim, jaky maji ted problemy, tak se bojim, ze to hned tak nebude...
Jo, byla by potřeba jako sůl. C je možná lepší auto než B, ale co se týče elegance a lehkosti designu, je to opruz - stejně jako nový BMW.
V roce 2005 maji prijit nove modely Vectra a Corsa. Pravdepodobne neco se predstavi jiz v Zeneve na jare. Vyrova nejspis od modeloveho roku 2006. Kazdopadne nova Vectra bude mit predek ala Astra H, a nova Corsa to same - takova zmensena Astra. Nechapu proc, kdyz ani nova astra nejde na odbyt.

Ovsem pokud bude Opel vyrabet Omegu, kterou GM zarizlo a znovu vzhledem ke katastrofalnimu stavu v ramci GM Evropa o ni uvazuje, bude to bomba. To co jsem videl na obrazku je skvele. ale Opel posledni dobou jaksi skvele veci nedela, bohuzel. Tak nevim.
Že se ti pit*** nepoučili u Forda nebo Renaultu. Je to pořád dokola. Zrušit limuzínu a jako nejvyšší model nasadit hatchback (Signum), liftback (Scorpio) nebo obludu (VelSatis) je zaručená cesta do červených čísel.
Nemůžu si pomoct, ale už asi 3 roky je u Oplu každý nový model je míň elegantní než ten předchozí včetně faceliftů ("nová" maska Corsy C a Zafiry). I ten novej styl interiéru je děs. A k tomu výmysly typu blinkry u Vectry. *! Měl jsem Astru G a na rozdíl od Octávky I jsem oceňoval, že si v Rüsselsheimu ušetřili podobný blbiny jako sdružené mlhovky a jejich sdružené ovládání, prapodivně spřažené ovládání vnějšího levého zrcátka s pravého "pahýlu" a jiné Wolfsbursko-Boleslavské nanicovaté novoty pro novoty. U Astry G bylo všechno pěkně nezávisle, klasicky, žádný chytáky, přehledná palubka s přehlednou kapličkou. Pak se ale karta otočila ... ve Škodovce patrně dostali rozum a v Oplu ho ztratili. Pokud teď ještě něco od Opla, tak jedině Astru Classic II (G) anebo Zafiru.
Máte někdo zkušenosti s motorem 2.0DTI 74kW (v Astře)? Slyšel jsem, že je dosti poruchový... Myslíte, že 1.6 16V je celkově lepší volbou?
2.0 DTI 74 kW, jezdil jsem s ním 3 roky v Astře G caravan, najel jsem 120 tisíc km. Žral mi olej jako 50% jiných majitelů, 2-3 litry / 10.000 km. Jinak žádnej jinej ani nejmenší problém. Po 30.000 km se zajel - jel líp. Zpočátku se dalo je jen přes 1800 ot, po zajetí od 1500 ot. V mrazu pěkně tupej, ale to asi každej dýzl, celkem dlouho žhavil (10 sec při -20 st), ale vždy nastartoval na první otočení. Dlouhodobá spotřeba 6 litrů v létě, 6.5 litrů v zimě.

Pokud můžu soudit z dlouhodobé četby německých diskusí, tyhle motory odcházej v podstatě jedině na zadření - lidi prostě nejsou zvyklý, že novej motor takhle žere olej, nemaj v autě pal. poč., nekontrolujou měrkou a zadřou. Pokud udržuješ hladinu, vydrží. Ideální je mít auto s pal.počítačem, ten tě kdyžtak varuje.
...na Opel. Konkrétně na Omegu. Ne snad, že ba nebyla pohodlná, na silnici se chová velice korektně, ergonometrie pracoviště řidiče OK, velice slušná výbava. Ale jinak mě tento Opel, který vlastním, moc nenadchnul. Měl jsem 2.0 16V - spotřeba úděsná, nyní 2.5TD - no, moc to nejede. Údaje o spotřebě, které výrobce uvádí, jsou "poněkud" vzdáleny skutečnosti. Proti Fordu pomalu pracuje autom. převodovka, kabelové svazky vedené pod akumulátorem jsou kapitola sama pro sebe. V antikorozní ochraně Opel teprve dohání konkurenci (zejména z východu, a tím nemyslím Rusko) PS: Nevíte někdo, zda existuje web orientovaný na Opel? Něco jako www.Fordsierra.cz
Viados: Dík za info. www.opelclubrenbau.cz jsou stránky obsažné, leč členem klubu se asi nestanu. Trochu se mi nelíbí striktnost vedení. Připadal bych si jako při nástupu do nového zaměstnání. Navíc klub sdružuje majitele všech typů a já bych spíše "specialisty" na Omegu. Něco jako www.fordsierra.cz kde se Sierra rozpitvala (v dobrém slova smyslu) do detailu a klub je veden (podle mě) velice přijatelnou formou. Ale ještě jednou opravdu dík za Tvoji snahu.
Přispívat do diskuse a poradny můžes samozřejmě i jako nečlen.
Viados: Jasně, ale záběr těchto stránek je zaměřen na Opel jako firmu, a jejich prostředí mi nepřipadá řekněme přívětivé. Tím nechci hanit práci jejich autora - je s tím určitě nepředstavitelné množství práce a času. Rád bych se třeba zúčastnil i srazu, ale pouze s Opelem Omega. Jsem tak trochu (hodněmoc!) orientován na pohon zadních kol (ev. 4x4), tudíž mě auta s předním pohonem nechávají chladným. Všechna. A to jsou bohužel dnes skoro všechna 😞
No, kdyby jsi byl na srazu v Plesnicich u Plzne, tak by jsi si zrejme prisel na sve. Zde se objevil majitel Omegy A, LOTUS a k pobaveni vsech prihlizejicich lital na pristavaci plose sem a tam az mu na zadku zbyly misto gumy kovove kordy. Kdyz ses u tech 4x4, sprintu se ucasnil Mercedes ML v uprave AMG. Frontera tam bohuzel nebyla zadna, ja svou nechal doma, prismazil jsem Vectrou. Mam za to ze tam byla 1 Vectra A 4x4. Pro upresneni, nejsem clenem klubu a toto byl muj 1. sraz aut vubec. Jezdim na motorkarske a taky u toho zustanu. To co jsem videl v Plesnicich me upevnilo v nazoru, ze podobne aktivity jsou znacne limitovany kupni silou podobnych nadsencu a odtud i slaba uroven technickeho vybaveni. Nicmene existence takovych nadsencu vzdy potesi.
campagnolo: No, na nějakém tom srazu jsem už byl (jeden jsem pořádal - nikoliv školní), a skutečně fascinující je pohled na šňůru aut jednoho typu. Mix je jenom kolona (i když u aut Made in USA je to o něčem úplně jiném).
No, me zase ty Ameriky moc neberou. Mohutny a design je trochu mimo muj vkus. Interiery "vetsinou" tmava vinova kuze je taky spis neco co mi primomina kolotoce. Kazdy ma proste to svoje. Akorat nejak nechapu proc si vetsina americanu co ma penize kupuje nemecky auta. Ale kazdej ma proste to svoje, nekdo auta, jinej motejly. Kazdopadne je fakt, ze u nas jsou Ameriky ojedinela auta a maji sve priznivce. Jak se rika, pocet valcu a obsah nicim nenahradis.
campagnolo: Asi stejně, jako jsou v Evropě "jiná" auta Made in USA, tak jsou v USA jiná auta Made in Europe. Stejně tak, jak je odlišný design, jsou odlišné i jízdní vlastnosti (měl jsem tu čest už něco řídit). Vidlicový osmiválec, automat a nehorázné "plýtvání" prostorem je ale něco, co mne fascinuje. Ó jaký je to rozdíl proti např. Daewoo Matiz. To je vhodné snad pro děti na hraní, ne? A záliba ve velkých autech byla asi příčinou, že mám nyní Omegu. Snesl bych ale i větší popelnici. A samozřejmě, že ji mám s aut. převodovkou, neb manuál už mi nesmí do domu. Barevnou televizi také nevyměním za černobílou, že?
Jasne, souhlasim, kazdy ma to sve. A cim vic plechu kolem sebe v dnesni dobe, tim lip. Proti automatu nelze dnes jiz nic namitat. Doba pomalych trirychlostnich automatu je jiz v nenavratnu. Omegu jsem mel MV6 caravan a nalital jsem v ni 245000km. To byl kocar.
campagnolo: Locat, Overdrive aj. (pokud není správně napsáno, omlouvám se - vládnu lépe něm. jazykem) vylepšení původních dvou a třírychlostních automatů přineslo své ovoce. Dnes je asi nejlepší volbou převodovka plně řízená elektronikou s možností sekv. řazení. PS: Hle, jak byl oprášen starý dobrý variátor. Pouze místo řemenu spec. čl. řetěz a elektronika k tomu. A už to spolupracuje i s "litry" motory. Ale to sem nepatří - aut. přev. řeší jíné fórum. PS2: Opel prý kupuje aut. převodovky GM přímo v US. Motor mám BMW, převodovku ze zámoří, kastle je (snad) Opel - to je hybrid, co?
To je ta globalizace: Ve vectre mam na manualni prevodovce U.S. Pat. a je vyrobena v U.K. (petidverove modely a caravany se delaly tam. Fronteru co mam je vlastne ISUZU, Motor Isuzu - made in Japan ale motorarna ISUZU je i v POLSKU, spusta dilu v motoru nese Made in USA. Montovane je to cele v U.K. a je to GERMANY CAR. Dneska je to tezky.
Jo a skla na všechny Opely se dělaj v Bílině ... 😊
Zajímalo by mne: jde do Astry G 1.6 16V domontovat palubní počítač (když má jen venkovní teploměr), jde předělat mechanickou klimatizaci na automatickou? (Když tak obojí za kolik, když se použijí třeba i použité díly - autovrakoviště, nebo druhovýroba?)
No pekny napadady, to je presne to cemu se rika, koupim levne auto a draze dodelam. >😁

Tak k veci, co se tyka klimy: jde to - musis mit komplet novy modul topeni, protoze tvuj stavajici nema servomotory, dal potrebujes, novy ovladaci panel topeni, a svazky kabelu na novou klimu. Cena toho topeni se servomotorkama a ovladacim panelem vcetne kabelu muze stat na vrakaci kolem 6-8 t is. Nikdo ti nezaruci ze je vporadku, ze tesni a ze nepochazi z bouracky a neco je praskly a ze vsechny motorky jsou O.K.

Svazek elektriky se meni komplet s pojistkovou skrinkou. Takze musis sundat komplet celou pristrojovku, predelat topeni, vypustit vodu a chladici medium ze stavajici klimy. To vleze do penez. Jenom vyvakuaovani a naplneni klimy znovu pocitej tak 2000, pokud se to podari napoprve. O narocnosti natazeni novych kabelu elektriky nemluve. To bys musel mit hodne dobryho kamarada elektrikare. Nikdo z nich totiz takovou pakarnu delat nechce. Pokud ano tak velikej kamos ti to udela tak za 3000 Kc.

Palubacek - je potreba doplnit spoustu senzoru, otazka je jestli je to cele predkabelovane. Dal potrebujes novou packu steracu - s ovladanim, a novy displej pristrojovky. A musis zajet do Oplu na preprogramovani Techem.

Zaver, oboji bych nechal byt, klimu mas a o to jde, jestli je automaticka nebo manualni je celkem uz nepodstatne. Jesli natukas na displeji nejakou teplotu, nebo si ji nastavis otocnym knoflikem modra/cervena uz taky neni az takovy problem. PC je dobra vec - ale dodelavat ji je celkem desna fuska.

No a jak jsi zminoval nejakou firmu co dodela klimu - to nemam zdani ci nabizi jen dodelani automatiky, rozhodne se nedoplatis. Vem si ze dodelani cele klimy u takovych firem stoji cca 44000manualni az 70000za automatickou. Tu tvou predelavku na automat bych tipnul alespon na 30000tis.

Ale treba se jen seredne pletu, treba. Tak hodne zdaru.
Moje řeč - naprosto vyhozené peníze kvůli rádoby "lepšímu komfortu" ovládání! Opak je totiž často pravdou a např. některé autoklimy jsou spíše k vzteku, o nevěrohodnosti údajů PP ani nemluvě.
Podporuji názor Mitsiho. PP spolehlivě ošálí ty, kterým chci ukázat, jakou mám malou spotřebu. U pumpy je to už jiné. Viz můj případ, kdy jsem měl podle PP už nádrž suchou, ale auto jelo spolehlivě ještě dalších 40 km k čerpačce, přitom spotřeba byla vyšší, než ukazoval PP. S klimou je to obdobné. Jásal jsem nad automatickou, ale už rok jsou manuelně nastaveny otáčky ventilátoru, stejně tak směr foukání, jenom teplotu měním. Proč? Když je mi zima, tak to fouká všude jinam, jenom né na mě. Naopak v létě fičí ledový vzduch přímo na kebuli. Pak nezbývá, než to ručně přestavit. Možná je to tím, že jsem zatím měl vždy manuální klimu, jiní mohou mít lepší zkušenosti.

Asi před 10 lety jsem si nechal dodělat man. klimu. Stálo to tehdy asi 40000,- a už bych to neudělal. Třeba jen proto, že samořezné šrouby na přístrojovce už nikdy plasty pořádně nepřidržely. A za 3 roky jsem auto prodal, takže mě to stálo přes 1000,- na měsíc.

Peníze bych raději dal do střešního okna, špičkových kol a gum. Nebo ještě lépe na dobrou dovolenou.
Proč to nebere slovo (vynikající)?
Protože ten diskusní systém provádí primitivní detekci tzv. neslušných slov a slovo P-I-Č-K-A najde, i když je před ním Š. ;o))) Asi byl napsán pro mateřské školy, nebo nějakým katolickým knězem, protože podle mě je P-I-Č-K-A je spíš sympatická zdrobnělina, než sprosté slovo. 😁
Díky redaktorovi za úpravu slovníku slušných slov. Na jiném serveru to prý tak snadno nejde. Ještě, že jsou odborníci alespoň u aut.
zajímalo by mne: - v kolika km by se měl měnit rozvodový řemen (a vše co s tím souvisí) v Astře G 1.6 16V - a na kolik to vyjde?

dále: jde u Astry G s multifunkčním volantem a palub. počítačem dát nějaký CD/MP3 rádio přehrávač tak, aby fungoval multifunkční volant a na displeji palub. poč. se zobrazovaly skladby CD/MP3/rádia?

při přejíždění nerovností/větších zvlnění se ozývá z auta (Astra G) nejspíš zepředu takové křupání - co to znamená?
Rozvody se maji menit u motoru s oznacenim X16XE atd a s oznacenim Z16XE do r.v. 2003 v 60 000 km a po roce 2003 po 90 00 km Doporucuji

Krupani budou nejspis gumy na stabilizatoru a co se tyce radii tak co vim jina nespolupracuji s displejem a ani nejdou ovladat z volantu 😞
Prodám poslední díl výfuku, na Astra Caravan 2.0 DTI. Je to díl 5852096 (viz. [odkaz] Máte-li zájem, pište na via@post.cz.
Predepsana vymena je tusim na 120000km ale doporucena je po kazdych 60000km. Udajne tak dluho a specielne u 1.6 16V a 1.4 16V remen nevydrzel.

Radio, nevim - zeptal bych se v nejakem velkem a frekventovanem Opel servisu. Nekteri vyrobci kazdopadne pro ovladani na volantu a komunikaci s displejem konvertor delaji. Detaily neznam.

Krupani nejspis neco na naprave!!!!???? poloosa - homokynetak, tlumic, ulozeni ramen, stabilizator, axialni lozisko. rizeni, tahla rizeni, cepy- vyber si >😁 To chce servis a zvednout auto.... ale pokud pisez ze krupe, sel bych po te polose, zvlaste dela-li to v rejdu...
Mám Astru G 1,8 16V r.v. 2000 - pri poslednej návšteve servisu Opel mi bolo odporučené vymeniť rozvodový remeň a kladky už po 40 000 km (podľa novej inštrukcie z výrobného podniku). V servisnej knižke je predpísaná výmena po 50 000 km. Je to neskutočne malá výdrž v porovnaní s inými značkami. Nuž ale Opel - 😄

Čo sa týka toho "křupaní" som presvedčený, ktorá hraničí s istotou (ak v prednej časti pri prejazde napr. retarderu sa ozve "žuchnutie" a prejavuje sa to najmä v zime), že treba vymeniť gumenné púzdra na stabilizátori - vlastná skúsenosť po 25 000km - mne to odstránili až po 3. návšteve servisu, dovtedy len všeličo premazávali - skušobnú jazdu sa im robiť nechcelo . Po ich výmene (cca 1500,- Sk) je už pokoj.

Čo ma voze ale najviac hneva je konštrukcia upevnenie zásteriek za kolami - stále ich strácam. Ak 1 chýba treba kúpiť sadu dvoch cca 600,- Sk a tak mám napr. už. 3 ks ľavých predných a 3 ks ľavých zadných. Priemerný slov. resp. cz. konštrukter by také niečo blbé nedokázal navrhnúť. Sú tvrdé, špatne tvarované (zadné majú vačok na ukladanie blata) a upevnené len sponkami resp.1 kolíkom. Pri častom parkovaní na chodníku nie je problém o ne prísť.
K zástěrkám - v ČR v roce 2000 byly Astry schválené již bez zástěrek, takže nám tento problém odpadl.

To vrzání vpředu při přejezdu nerovností teď taky pozoruji, hlavně ráno je to dost výrazné, ale pak to celkem mizí. Ve značkovém servisu (při 4.roční kontrole) samozřejmě také nic nenašli. Tak uvidím v létě.
Zaujimalo by ma ci je na trhu radio ktore podporuje zobrazovanie informacii na displeji palubnej dosky resp. tuto moznost podporuju len radia dodavane Oplom.
ano, kenwood nieco take vyrabala. No nie som si isty, ci stale vyraba. V kazdom pripade existuju adaptery, najma pre radia sony. www.connects2.co.uk
Vdaka.
Ja mam G a v servise mi to menili az v 75tkm, ale co mi rikali mechanici z toho Opelu tak klidne az v 90tkm takze uplne v klidu, cca vymena stoji okolo 4tis Kč vcetne materialu >😁
Máte někdo zkušenost s teplotou motoru u 1,4 16V u G Astry? Je normální, že teplota - teploměr motoru začne stoupat při studeném motoru až po cca 8 kilometrech jízdy a plné teploty dosáhne dle teploměru až po cca 13 kilometrech a to vše při venkovní teplotě kolem 0. Po zahřátí už drží dobře. Další otázka - otáčky motoru - jednou za čas po nastartování studeného motoru otáčky drží na volnoběh nezvykle vysoko (asi přes 1500) a projevuje se to i při jízdě - při řazení a vyšlápnutí spojky otáčky letí nahoru jak kdybych šlapal na plyn. V servisu mi řekli, že to je normální, že motor má 2 lambda sondy a otáčky si řídí kvůli emisím. I u teploty mi v servisu řekli, že je to u Astry normální! A poslední otázka - máte někdo zkušenosti s autorizovaným servisem Opel v Olomouci (v Ostravě mě moc nepřesvědčili! >😒] )?
Ahoj, s tím kolísáním otáček mám stejnou zkušenost, při studeném startu otáčky jsou okolo 1200-1500, rozjezd bez plynu, pak kdyz přeřadím, tak otáčky jdou třeba nad 2000 tisíce, ale trvá to jen cca 30 vteřin, pak ok. a dělá to především v létě, ale není to žádná tragedie, normální věc u Opla, jako dolévání oleje.
Resstless
Já mám Astru 1.8 a motor se mi zahřeje tak po cca 4-5 km na 70-80 °C, pak otevře termostat a teplota - rafika na teploměru - viditelně klesne někam pod 70 a po chvilce je opět na 80 a pak již drží. Myslím, že jestli tam nevidíš to viditelné klesnutí rafiky - otevření termostatu, tak právě termostat může být poškozen - to znamená že nezavírá okruh v motoru.

Co se týká OstravaXOlomouc. Byl jsem v Ostravě před 5 lety, na Vectru mi dělali centrál a vše OK. V Olomouci jsem byl s Astrou před 1/2 rokem a dělali mi čidlo teploty, po telefonu objednáno, oprava trvala cca 15 min a vše OK.

Zrovna je to týden co jsem v Olomouci v OPLU něco sháněl a byly docela ochotní. Díl nemají, ale není problém ho objednat. Myslím, že jednání u nich standart jako všude jinde. Po odborné stránce nemohu sloužit.
Včera jsem napsal první příspěvek k mé Astře 1,4 16V G a hned na to večer mě postihla první závada. Nejdříve začala blikat a pak trvale svítit žlutá kontrolka, která je v otáčkoměru dole uprostřed. Dle návodu - emise. Volal jsem Opel Asistance (který jsem si připlatil!!) a tam mi dali velmi :shock: cennou radu - zajeďte s tím do servisu. Vidím to na lambda sondu, protože tu samou závadu měl i tchán na Fabii. Je to v nouzovém režimu, ale do servisu s tím prý můžu dojet.
A jak dlouho vlastníš Astru, že ti takle zlobí? Kolik má nalítáno?
S tema zasterkama je to trochu slozitejsi. Od urciteho data, ted si ale nejsem jist 1.1.2000, vozidla uvedena do provozu, nemusi byt opatrena lapaci necistot na zadni naprave. To ale znamena, ze 2 totozna auta ale prihlasena pred a po tomto datu maji anebo naopak nemaji povinnost mit zasterky. V praxi to znamena , ze pri STK napriklad Astra G uvedena do provozu pred timto datem zasterky mit musi a ta sama Astra G uvedena do provozu po 1. lednu 2000 je mit nemusi. Nicmene na silnicich to policie asi moc neresi a na STK asi taky ne. Kazdopadne postizitelne to je, tolik legislativa. Takze kdo si sunda zadni zasterky na svem voze uvedenem do provozu pred timto datem, jezdi nepredpisove!! 😉
Uvazuji o Astre G 1.8 rok 2002, ale ma najeto pres 90000km. Cena 260tisKc. Co si o tom myslite? Na co bych si mel dat pozor?

Dik...
Ze je to dost drahy! Ma to servisni knizku, bylo to bourany, 1. majitel??

Unik oleje? Sjety kotouce a oblozeni? Vyfuk - dobrej nebo mrtvej?

Boucha v ni neco na nerovnostech. \vse funguje, vcetne klimy a TC?

Rozsviti se vsechny kontrolky po startu a zhasnou pak? 😄
Než jsem dojel do servisu, tak kontrolka zhasla!!! V servisu na diagnostice počítač ukázal - špatné spalování- což servis vysvětlil tím, že motor je zakarbónovaný. Důvodem prý je, že jezdím krátké trasy!!! A to auto je staré ani né dva roky a mám nalítáno něco málo přes 20 tisíc. Když jsem jim řekl, že je to nějaký divný při 20 tisích zakarnónovaný motor, tak mi řekli, že se to stává a jestli chci, že jim tam mám nechat auto 2 dni a oni rozeberou motor a vyčistí zdvíhatka a ventily atd. Tak jsem jim poděkoval a odjel. Pak jsem měl dotaz ještě k teplotě motoru, kdy ten můj se dostane na tu správnou teplotu až po cca 13 km, tak mi řekli, že je to normální, ale opět ať to tam nechám 2 dni a oni to přeměří. Další dotaz jsem měl k ventilátoru chladiče, kdy mi po vypnutí zapalování při vroucím motoru se vypne i ventilátor a nedochlazuje. Odpověď zněla, že je to opět normální, že u novějších Aster se po vypnutí zapalování vypne absolutně vše, u starších ventilátor dochlazoval >😁 ! Když nic jiného, tak mi tam aspoň nahráli do auta nějaký poslední software! čau
ja mel davno nekolik kadetu a cas od casu mi to taky svitilo a pritom se nic nedelo, nevim jak ostatni tady, ale rekl bych takova opelska nerest
Dá se podle idetifikačních znaků na voze zjistit typ automobilu? :😉
Tak se mi to jaksi nezdálo, že by příčinou měl být zakarbónovaný motor už po 20 tis., tak jsem aspoň telefonicky si to ověřoval u konkurenčního servisu v Olomouci (s autem jsem byl v Ostravě!) a tam mi technik řekl, že je to pěkná pitomost, aby tak brzo už byl *... motor, že je to 100 % ERG ventil, který občas zlobí a který stačí většinou vyčistit a je klid. :roll:
...
Nemáte někdo zkušenosti s poruchou zadního stěrače. Podle měření tam nejde proud.Ve schématu je nějaké relé,ale funkci neznám.

Dík 😒 😞
Po prudším brždění mi píská pravé zadní kolo a celý disk se silně zahřívá (druhý je studený). Chvíli to nechám vystydnout a potom to je OK do chvíle, než někde víc šlápnu na brzdu. Mám podezření na slabý kotouč, který se při zahřání deformuje a dotýká se destiček. Co myslíte je to tím nebo něco jiného???

Je to astra G, cca 80tkm.
Samostav ruční brzy - rozebrat třmen a ovládání ruční brzdy a povyměňovat, co se dá. S kotoučem to nemá nic, ale po tomto problému bývá obvykle natolik poškozený, že je třeba ho (tedy spíše v páru oba zadní) vyměnit.

PS: Nejlépe rovnou "udělat" třmeny na obou stranách.
Mno je pravda, že mi občas zůstala svítit kontrolka ruční brzdy a zhasla až po opakovaném zatažení... Myslíš, že by se to dalo nějak promazat, nebo tak něco, aby se to nemuselo měnit? A případně na kolik ta sranda vyjde??? Diky
Ne, v každém případě se to musí rozebrat. Podle toho, co bude třeba (z hlediska materiálu) vyměnit, odhaduji cenu opravy na 3-7 tis. Kč - samozřejmě v neznačkovém servisu!
stejný problém řešen u předchozí Astry G, opakované výměny třmenů atd, nikam to nevedlo. první serie (9😄 byly prostě vadné. Nynější vůz - stejný, rok 2001 - opět totéž, ale po kontrole v nezn. servisu, kde rozebrány brzdy na prvočinitele, vše promazáno jakousi kovově vyhlížející tekutinou, potom již bez problémů. Ochotný mechanik vysvětlil, že jak reznou litinové třmeny, nepohybují se již ty pohyblivé součásti a zatuhnou v postavení, kdy se desky tisknou na kotouče (laicky řečeno, nebijte mě), pak to píská a hřeje. U předchozí Astry to občas sálalo jako kamna a ve značkovém servisu mě podezřívali, že jezdím se zataženou ruční brzdou >😒]
Prosim o radu, zasekava se vnitrni cirkulace vzduchu, pak se zevnitr mlzi ze neni temer videt ven, nekdy se uvolni, nekdy ne. Kde je k tomu pristup?
Nevite nahodou, jestli lze odpojit u tohoto auta zadni nahon?
ne, byl to permanent, ale často se zadek "odpojí" sám, protože odcházeli viskózní spojky, které fungovaly jako mezinápravový diferenciál a pak už auto poháněl jen předek.
Promin spatne jsem se vyjadril, tim odpojenim jsem myslel, jestli by slo bez poskozeni vyndat treba kardan a jezdit jen s predkem? Jinak, jak pises je to asi celkem poruchova 4x4 od Oplu.
Klapka vnitrni cyrkulace je za odkladaci skrinkou spolujezdce Kdyz ji otevres tak tam jsou tri sroubky nahore a tri zespodu. Pozor pri vyndavani je tam pripojen konektor pro osvetleni. Casto tam odchazi motorek naklapeni ale jestli ti to dela jen nekdy tak je nejspis praskla hridelka na te klapce Cenu ale bohuzel nevim Muzu ale zjistit. Problem je ze tam jsou dva druhy topeni Nejlepe se to pozna podle tvaru mikrifiltru ktery je hned vedle ventilatoru topeni Nekdy se to jeste deli jestli mas klimu a tkzv. zadni topeni ,coz jsou vydechy pod sedadlama pro nohy sedicich vzadu Prace tak na dve tri hodky Cca 😊
Záleží aj od výbavy.
Kupim original autoradio opel Car500. Osobne predanie, Praha. 776375055
Víte někdo jak se může dobíjet originál autobaterie Opel - bezúdržbová, uzavřená, s "magickým okem"?? Jaký motorový olej nejlépe do Astry G 1,4 16V? Původní náplň 10W40. Má smysl tam dát 0W30? Setkal jste se někdo už s přidíráním dříků ventilů u tohoto motoru a to už při najetých 20 tisících km?
V Merivě je motor Z16SE. Motor poměrně spolehlivý. Častěji odchází jen ventil AGR. Tyhle motory chtějí čas od času protáhnout, nedělá jim dobře podtáčení. (jízda nízkou rychlostí např. ve městě na 5 rychlost) Zanáší se AGR a taky ventily a ventilové gufera.

Motory 1,8 jsou u Merivy bez problémů. Ten bych doporučil.

Jinak motor Z16XE používaný v Astrách je občas noční můra mechaniků a tomuhle motoru je lepší se raději vyhnout. Dost často už i v záruce dochází k zakarbonování ventilu AGR (asi 5500 Kč a později i ventilů a ventilových pouzder (oprava kolem 10000 Kč).Mnohem lepší a spolehlivější byly motory předešlé generace X16XE. Ty mají sněkteré sice vyšší spotřebu oleje, ale celkově vyšší spolehlivost. S karbonem problémy téměř nemají. Zákazník tak doplácí na ty jejich EURO3, EURO4 ... Čím novější a složitější motor tím větší potenciální problém
...ale prodejce mi tvrdí, ža je tam Z16XE a Z18XE??!! Tak jak to je?

Diesel je podle mě hlučnjý (odzkoušeno) a nelze kombinovat s Easytronikem - chci!

Dík
Baterie bezúdržbová se dobíjí běžným způsobem. To "magické oko" je jen pro rychlou kontrolu jejího stavu. Zelená - OK, červená - konec.

Olej do Astry 1,4? Pokud jezdíš na 10W40 a měníš olej běžně jednou za rok a nepatříš k těm co najezdí 50-60000 km ročně zůstaň na něm i dál. Tomuhle motoru plně vyhovuje. Naopak v případě že motor už má něco za sebou a přejdeš na olej s lepší viskozitou (řidší), múže se stát, že někde začně téct (těsnění pod vanou, gufero kliky...).

Pokud jde o dříky ventilů, pak jde nejspíš o motor Z14XE. U těch dochází často k zakarbonování a to nněkdy i u málo jetých motorů v záruce.

Motor často poškubává, někdy v malých otáčkách zhasne a rozsvěcuje se kontrolka systému motoru. Znamená to, že vodátka a gufera jsou zakarbonovaná. Vetily nejdou volně a "přimrzají", takže dochází ke špatné funkci motoru při plnění válců. Znamená to sundat hlavu, tu pak preventivně přebrousit, vyměnit těsnění hlavy, vyčistit vodítka ventilů, vyčisti a zabrousit ventily a vyměnit gufera ventilů. Nikdo ovšem nedokáže říct, jak dlouho motor poběží, než se závada bude znovu opakovat. Takové jsou motory Z14XE a Z16XE.
Normalne ji das na nabijecku. Nic pritom z baterky nesundavas - myslim krytky atd. akorat je dobre odpojit "-" ani to vsak nemusis.

Driky ??? Nevim, ale podle me musi bez problemu zkousnout i 15W-??, proste mineral.
Mam ASTRU s 1.7DTi motorom.Minulý týžden začala dymiť/čierny dym/ ako rozhasená AVIA.Pozoroval som to asi 3 dni a potom to prestalo.

Naftou to asi nebude,pretože to začalo dymiť asi v 1/2 nádrže a nedočapovával som. Poraďte niekto ak máte podobnú skúsenosť. Do autorizovaného servisu nemám chuť ísť,lebo tam sa tvária ako keby som si niečo vymýšľal. Auto má 1,5 roka a cca 30.000 km /ešte v záruke/.
čao-píšu kde se dá, abych něco zjistil.

Zajímají mě motory 1.6i a 1.8i v Merivě ( Z16XE a Z18XE). Kde by se dalo zjistit více-povedené/zmetky? Myslím tím opravdové a osobní zkušenosti s dlouhodobým provozem, ne nějaké vyčteniny odkudkoliv. Nejlépe tak od mechanika, který je opravuje 😊
RRAAFF1
zednar:určitě je tam už Z18XE,Z16XE ,oproti motorům X..XE mají různá vylepšení(elektronickej pedál plynu například)a ta 1,6 by měla být oproti předchůdci(X16XEL)už v pohodě,ale je to přímý nástupce.Dneska jsou do jiných modelů Oplů dávány X16XEP-Twinport,Meriva je zdá se vyjímkou.
Čus mechanici. Potřeboval bych oradit s Astříkem. Mam 1,6 16V r.v.98 a závadou je škubaní 😒 Když jedu na volnoběh a lehce sešlápnu plyn tak auto začne příšerně škubat a nekdy se rozsvítí kontolka motoru. Mel by to byt AGR ventil ale chci se zeptat jestli je to tak než vyhodím pár tisíc. Dík moc za rady a taky poradím.
JOB
Jestli že se ti rozvítí kontrolka elektroniky motoru tak se závada uloží v registru a můžeš jí buď vyblikat a nebo nechat vyčíst na diagnostice. Jestli chceš opravdu ušetřit tak bych právě diagnostikou začal. 😉
Na dignostice to hlásí chybu lambdasondy ale ta je vporadku. Nemuže se srovnat s nepravidelně kolísající sěsí. Hledal sem ten AGR ventil a nepodařilo se mi ho objevit. Ale Dík moc
Zdravím Tě Mitsi,

když si tak pročítám Vaši debatu o jednotkách v Astře, tak bych si dovolil položit jeden dotaz. Na palubovce mého autíčka svítí jedna oranžová kontrolka. Navštívil jsem diagnostiku kde mně řekli, že je vadná jednotka chlazení (dole před levým kolem). Jednotku jsem sehnal druhou. Po zapojení kontrolka zhasla na dva dny a teď znovu svítí. Navíc s koupenou jednotkou se trvale sepne ventilátor chlazení. Pokud tam dám zpět starou jednotku všechno funguje, jen ta kontrolka pořád svítí.

Protože servisy ve Zlíně i ve Starém Městě vlastní stejná firma se stejnými "odborníky" 😒 , kteří nabízejí jen další jednotku, rád bych nějakou radu.

Dík
I_J_K
Na www.opelastra.cz si stáhni schema zapojení a podle n?j m?žeš zkontrolovat. Tipoval bych problém v kabeláži, zoxidovaný kontakt apod.

Co se tý?e chlazení, poušt?ní sahary apod., je to obvodov? velmi jednoduchý, 1.6ka (na rozdíl od diesel?) má jen jednorychlostní ventilátor, jeho relátko je v ?erné krabi?ce p?ed p?epážkou motorového prostoru.
Když oev?eš motor a koukáš na plst. kryt tak pod jeho pravým horním rohem je válcová sou?ástka a naho?e má konekrot to je AGR. zajel bych ale do servisu opel a nechal ud?lat test ak?ního ?lenu AGR a na?tení chyb z jednotky motoru, m?že to totiž být i zapalovací modul. Vým?nu obou ale zvládneš ur?it? sám!
Ahojte. Neviem, ci aj toto sem patri (zial neprisiel som ako v tomto vynovenom fore zalozit novu temu), ale😒br />
Znamy ma zaujem kupit schopne auto v priaznivej cene s dobrou uzitkovou hodnotou.
Z ponuky mu vychadza dobre hore spominany model, cena do 120 tisic SK, rok vyroby 1996 - 1998.

Ma niekto skusenosti s tymto autom, s tymto motorom a popripade s jeho neduhmi, s ktorymi musi clovek pri kupe ratat? Ako su na tom naftove motory z tych rokov?

Najazd ponukanych ojazdenych vozidiel za tu cenu sa hybe od 150 tisic do 180 tisic. On planuje rocny najazd cca 15 tisic rocne. Auto by malo mat perspektivu este aspon 100 tisic km pri pravidelnej udrzbe.
Vdaka za kazdy nazor / radu.
JOB
U tohoto motoru pozor na spotřebu oleje,je tím vyhlášený. Jesli máš zájem o naftu tak lepší je motor ISUZU než Opel dávali se tam oba. Jinak to auto je celkem dobrý.,měl jsem 1,4 a byl jsem spokojenej. 😉
A klasicky 8 ventil? (1.6i 52 kW, 1598 cm3) - teda aspon v inzerate boli uvedene tieto parametre...
JOB
1,6 8v byl v pohodě. 😉
I_J_K
1.6/8V (55kW, později po zpřísnění emisí 52kW, poslední verze opět 55kW) byly jedny z nejlepších motorů od Opla. Z objemu nevelký výkon, ale úžasná spolehlivost a životnost, slušná spotřeba. Výjimečně byly problémy s krokovými motorky na volnoběh (zpravidla stačilo vyčistit).
CO myslíte šel by tento typ Opel Astra 1.6 16V do LPG?
JOB
Do plynu jde asi každý auto.moje poznatky jsou takové že montáž prováděj na každém rohu ovšem pořádně to seštelovat umý jen hrstka z nich.Jinak nepíšeš jak je to auto starý ,ale pořádně si zvaž návratnost. 😉
Já nevím jestli je dobrý to předělávat na LPG... Německý moderní motory myslím na tohle nejsou.. ale nevím.. Hrozně se mně to auto líbí a i když 1,6 myslím že se dá jezdit vpoho.. Nevíte někdo spotřebu?
Jaký olej je nejlepší do astry 1.6 55kw.Předem dík.
dík moc máš celkem pěknou astru až teda na ty pruhy.Pamatuj pruha pěkný auto neuděláš,Základ jsou kola
Zdravim
Scháním diagnostiku na Opla.Muže mi někdo poradit jestli se dá někde na netu sehnat.Nebo aspoň název softvéru. ;-\